Page 1


Gabriélle Chanel was geboren op 19 augustus 1883. Haar ouders waren Albert Chanel en Jeanne Devolle. Gabriëlle heeft een deel van haar jeugd in het weeshuis doorgebracht nadat haar vader hen verlaten had toen haar moeder gestorven was. Gabriëlle groeide op tot een pittige dame die niet op haar mondje was gevallen. Ze leerde dat ze met veel contacten ver kon komen. Haar bijnaam, Coco, kreeg ze toen ze zangeres was bij een café waar ze liedjes als Ko Ko Ri Ko en Qui qu’a vu Coco zong. Ze stond graag in het middelpunt van belangstelling en had een excentriek en zeer aanwezig karakter. Haar carrière als modeontwerpster begon toen ze in 1908 een accessoirewinkeltje begon met voornamelijk hoeden in het assortiment. In 1913 begon ze ook met een kledinglijn waarin ze haar persoonlijke stijl in doorvoerde. Ze wilde af van het keurslijf waar vrouwen in zaten en creëerde de garçonne look, deze bevatte kleding die voor die tijd heel bijzonder waren voor vrouwen. Broeken en mannelijke items zorgden ervoor dat Chanel een denderend succes werd. Ze stond erom bekend vrouwelijke elegantie te combineren met de mannelijke functionaliteit. Haar ‘signature look’ was die van de parelkettingen, waarmee ze bekend stond omdat ze deze altijd droeg.

“Fashion fades, only style remains the same.”- Coco Chanel

2


Haar grote doorbraak kwam in 1921 toen ze met haar eerste parfum op de markt kwam; Chanel No.5. Dit parfum is een van de meest verkochten parfums aller tijden.Chanel wilde dat vrouwen naar vrouwen roken en niet naar bloemen. Dit succes zorgde ervoor dat het modehuis als haute couture werd gezien en door de rijkste der aarde werd gedragen, In de high society overal ter wereld stond Chanel bekend om de klasse en luxe dat het merk uitstraalde met Coco als charismatische leidster. Ten tijde van de tweede wereldoorlog kwam het modehuis in een dip. Niet alleen omdat Chanel een relatie kreeg met een duitse (nazi) officier maar ook omdat ze besloot dat in een tijd als deze geen ruimte was voor mode. In 1954 maakte zij haar comeback als modeontwerpster en liet zich inspireren door de vrouwelijke looks van het modehuis Dior. In 1955 ontwierp ze een van de meest iconische handtassen ooit gemaakt: de Chanel 2.55. Deze tas staat nu nog steeds bekend als toppunt van stijl, klasse en luxe. Tot haar dood in 1971 leefde Coco in het Ritz hotel in Parijs, ingericht in haar eigen excentrieke stijl, was het op en top Chanel.

Chanel met de iconische 2.55 tas.

3


Visie

Vrouwen van kleding en accessoires te voorzien waarin ze zich comfortabel en vrouwelijk in voelt.

Missie De luxe en klasse die bij het merk horen en deze behouden.

Luxury must be comfortable, otherwise it is not luxury.- Coco Chanel

Waarden

Klasse, luxe, elegantie, bijzonder, vrouwelijk, sensueel

Persoonlijkheid

Een bijzondere vrouw die weet wat ze wil en niet bang is zichzelf aan de wereld te tonen en te laten horen.

Belofte n.v.t.

Kernconcept Klasse

4


Coco wilde vrouwen vrijheid geven in tijden dat ze ‘vast’ zaten in corsetten en lastige jurken. Ze wilden vrouwen laten leven, voelen, proeven, ruiken, horen en eruit zien zoals een vrouw eruit hoort te zien. Ze maakte in het begin gebruik van de stof Jersey, deze werd destijds als goedkoop en haast pauper gezien, zij maakte er de mooiste creaties mee. En overwon zo ieder vrouwen hart met haar comfortabele doch luxe kleding. Verder liet ze kennen dat ze mode niet enkel een kwestie van kleding is maar van stijl en stijl daar was je mee geboren dat had je in je. Een echte vrouw was stijlvol, elegant en niet op haar mondje gevallen. Bijzonder was ook dat ze in haar sieraden namaakstenen en parels gebruikte, eerst schokte het de modewereld maar sindsdien wordt het ook geaccepteerd. Immers ze maakte er de mooiste juwelen van die een vrouw zich kon wensen. Coco wist vrouwen met een rap tempo uit hun keurslijf te jagen en ze te laten leven. Met prachtige kleding en accessoires liet ze haar klanten er keer op keer weer prachtig uitzien. Kleding die in elke situatie van pas kwamen waren belangrijk, zodoende kwam ze met the little black dress (LBD) op de proppen en de iconische 2,55 tas. Gemaakt van de beste materialen.Daarnaast gaf ze vrouwen een sensuele geur, Chanel No,5. Coco hechtte veel waarde aan parfum, zo zei ze eens: “Een vrouw die zich niet parfumeert, heeft geen toekomst.” Hiermee wil ze aangeven dat het belangrijk is een signature scent te hebben waarmee mensen je herkennen en die persoonlijk bij je past.

5


Reclame

De beste reclame die Coco zich ooit kon wensen was toen blonde bombshell Marilyn Monroe zei: “Waar ik me in hul als ik ga slapen? Een paar druppels Chanel No.5 natuurlijk.�

Chanel gebruikte altijd sierlijke en sensuele vrouwen voor haar ads, waarin het vrouwelijke sterk naar voren kwam. Ze vleven wel altijd elegant en netjes want dat was heel belangrijk, elegantie. Alles waar Coco haar naam aan had verbonden straalde luxe en klasse uit. Zodoende bracht ze het merk naar ongekende hoogte en gaf het iedereen die haar merk droeg het gevoel van pure luxe.

6


Associatië

Mijn associatië met Coco Chanel is dat ik haar werkelijk inspirerend vind. Ze was zo open minded voor haar tijd en ze heeft vrouwen uit het keurslijf geholpen. Daarnaast was ze een uiterst creatieve vrouw die precies aanvoelde wat vrouwen wilden. Ze begreep dat comfort, luxe en sensualiteit belangrijk waren. Haar uitspraak over parfum (zie merkuiterlijk) hebben mij ook geinspireerd om altijd parfum te dragen, het geeft je net dat beetje extra dat je soms nodig hebt voor zelfvertrouwen. Laatst had ik mijn eerste Chanel lipstick gekocht en het geeft zo’n gevoel van luxe en klasse af. Ik voel me echt heel chique als ik de lippenstift gebruik. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

7

Merkanalyse Coco Chanel  

Merkanalyse over Gabriëlle "Coco" Chanel

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you