__MAIN_TEXT__

Page 1

de

Wielevelder

1 Gratis uitgave – V.U. Chiro Muizen – nr. 48 – September


Inhoud De redactie Amber Vermeiren Lisa Andries Emma Verwaetermeulen Orinda Van der Aerschot Website: http://www.chiromuizen.be E-mail: wielevelder@chiromuizen.be Voorwoord In ’t verschiet

3 4

Kampinfo Extra vrienden mee op kamp Kamproute Botassart: What to see?

5 15 16 21

Breugelreview

24

Groepsartikels

27

Lid in de spotlight Chiroscoop Spelletjeshoek Tokkelrubriek

48 49 52 55

Gegevens leiding

59 2


Voorwoord Men zegt altijd dat de tijd sneller voorbijvliegt als je plezier hebt. En dat is zeker van toepassing op het voorbije chirojaar. En ondanks dat snelle voorbijvliegen denk ik dat ik voor iedereen kan zeggen dat we intens genoten hebben van elk moment. Beginnend vanaf de startdag. Wanneer de leden hun leiding te weten komen en ze al stilletjes aan leren kennen. Om daarna elke zondag met evenveel goesting terug aan te komen op ons Wieleveld. En telkens weer af te vragen aan welk avontuur we vandaag gaan beginnen. Maar er waren ook andere zondagen, onze speciallekes. Bijvoorbeeld Christus Koning en het krakmoment, wanneer we eens samenzijn met de hele chiro. Of de spaghettien krokusmaaltijd, wanneer de koks ons verwennen met lekker eten. En dan is er ook nog het weekend, waarbij je met je groep twee dagen ergens anders gaat overnachten en waarbij elke minuut van de dag leuk ingevuld wordt door de leiding. Voor iedereen die het leuk vond op weekend heb ik goed nieuws. Dit boekje werd uitgedeeld op zaterdag 23 juni, startend vanaf 19 uur. Wat wil zeggen dat het kamp binnen exact zes weken en 23 uur begint. Ofwel 3.711.600 seconden. En na deze Wielevelder gelezen te hebben, is dat ineens al een hele poos minder lang. Tik tak! In dit boekje vind je praktische info voor tijdens het maken van je valies, lees je waar de groepen zich mee beziggehouden hebben, lees je iets over de nieuwkomers die we meenemen op kamp en zo-veel meer! Veel leesplezier!

3


In ’t verschiet 5-15 augustus 2018

Kamp te Botassart

16 september 2018

Startdag

Deze kalender kan u steeds terugvinden op onze website: www.chiromuizen.be, net zoals inschrijvingsformulieren, brieven met meer informatie en het programma op zondag. Ook in onze Facebookgroep kan u steeds terecht voor het laatste nieuws, deze kan u vinden onder volgende link: https://www.facebook.com/groups/14792153723/?fref=ts of door simpelweg ‘chiro muizen’ in het zoekveld van Facebook te typen.

4


Kampinfo Chirokamp te Botassart – 5 tot 15 augustus 2018 Inschrijving Leden die zich niet hebben kunnen inschrijven op de inschrijvingsavond van 23 juni, moeten voor 15 juli inschrijven via hun eigen leiding. Je bent pas ingeschreven als je je ingevulde medische fiche en 2 kleefbriefjes van de mutualiteit hebt afgegeven en het kampgeld hebt betaald. Het kampgeld kan cash betaald worden of worden overgeschreven op rekeningnummer BE41 7512 0259 1210 met als vermelding ‘kampgeld Voornaam Achternaam Afdeling’. Heb je meerdere kinderen* in de Chiro, dan mag je alles in 1 keer storten. Prijzen: • • •

Mini’s Speelclub, rakwi’s, tito’s en keti’s Aspi’s, leiding en koks

€100 €125 €130

*voor een tweede, derde, … kind in de Chiro gaat er €2 van de prijs. Als je niet voor 15 juli bent ingeschreven, kan je niet mee op kamp!

Vertrek Wanneer? Maandag 30 juli

Wie? Aspi’s Leiding

Info 13u: Inladen camion aan de schits

5


Dinsdag 31 juli

Aspi’s Leiding

5u45: Aanwezig in uniform op het dorpsplein. 6u00: Vertrek met de fiets (in orde!). Voorzie zelf eten voor fietstocht, woensdag en donderdagavond. Er kan dan op een houtvuur gekookt worden. Donderdagochtend, middag en vanaf vrijdag is er eten voorzien. Spreek onderling af voor tentjes. Er zijn volgwagens.

Woensdag 1 augustus

Aspi’s Leiding

7u45: Aanwezig in uniform op het dorpsplein. 8u00: Vertrek met de fiets (in orde!). Voorzie zelf eten voor fietstocht, woensdag en donderdagavond. Er kan dan op een houtvuur gekookt worden. Donderdagochtend, middag en vanaf vrijdag is er eten voorzien. Spreek onderling af voor tentjes. Er zijn volgwagens.

Aspi’s Leiding

8u45: Aanwezig in uniform op het dorpsplein. 9u00: Vertrek met de fiets (in orde!). Voorzie zelf eten voor fietstocht, woensdag en donderdagavond. Er kan dan op een houtvuur gekookt worden. Donderdagochtend, middag en vanaf vrijdag is er eten voorzien. Spreek onderling af voor tentjes. Er zijn volgwagens.

(fietsers 1 dag)

(fietsers 2 dagen)

(fietsers tot Namen)

6


Vrijdag 3 augustus

Keti’s

Aanwezig in uniform op het dorpsplein. Vertrek met de fiets (in orde!). Uur en wat mee te nemen wordt door de eigen leiding meegedeeld.

Zondag 5 augustus

Mini’s Speelclub Kwiks Rakkers Tippers Toppers

BRENGDAG 10u45: Samenkomst op het dorpsplein in uniform. 11u00: Misviering. 12u00: Vertrek met eigen wagen (tracht te carpoolen). 13u30: Smoskes & een drankje op het kampterrein. 15u00: activiteiten voor groot en klein. 18u00: Vertrek ouders en mini’s.

Woensdag 8 augustus

Mini’s

11u30: Aankomst op het kampterrein. 12u00: Voorstelling kampthema. Indien vervoer met eigen wagen onmogelijk is, verwittig dan tijdig iemand van de leiding. (Tracht te carpoolen).

7


Terugkomst Wanneer? Woensdag 15 augustus

Wie? Mini’s Speelclub Kwiks Rakkers

Info ± 17u: Aankomst op het dorpsplein in Muizen met de bus. Wanneer de bussen op het kampterrein vertrekken zal dit op de facebookpagina van de Chiro gepost worden. Tracht elkaar ook te verwittigen.

Tippers Toppers Tiptiens Kerels

± 19 u: Aankomst op het dorpsplein in Muizen met de bus. Wanneer de bussen op het kampterrein vertrekken zal dit op de facebookpagina van de Chiro gepost worden. Tracht elkaar ook te verwittigen.

Donderdag 16 augustus

Aspi’s Leiding

Komen donderdagavond met de trein of bus naar huis.

Vrijdag 17 augustus

Dappersten der aspi’s en leiding Aspi’s Leiding

Komen vrijdag met de fiets naar huis. 11u: Zij die niet met de fiets terugkomen, verzamelen aan de schits om de camion uit te laden.

8


Kampadres (voor post) Chiro Muizen [Naam v/d afdeling] [Voornaam + achternaam] Rue du Chateaumont 53 6833 Botassart Wij zijn op kamp even weg van het normale leven. We nodigen iedereen met veel nadruk uit om sober om te gaan met het verzenden van postpakketten en superdikke briefomslagen.

KampNOODnummer ALLEEN IN GEVAL VAN NOOD! 0479/26.23.24 (Sam Van Den Zegel, volwassen begeleider) Spreek je boodschap in en wij bellen je terug.

Bagage Iedereen brengt zelf zijn bagage mee. Leiding en aspi’s kunnen hun voorwachtgerief maandag 30 juli op de camion zetten. Let op: slaapgerief voor woensdagavond moet mee in de volgwagen, de camion komt donderdagochtend 2 augustus aan. Na het kamp komt de bagage woensdag 15 augustus met de bus of camion terug naar huis en zal deze te vinden zijn in de SintLambertuskerk (van 9u tot 21u) Bagage die vrijdagnamiddag 17 augustus nog iet afgehaald is, wordt meegegeven met Spullenhulp. 9


Fietsen van keti’s, aspi’s en leiding die niet terugfietsen en die niet met de fiets op tweedaagse gaan, moeten op de brengdag door de ouders mee naar huis genomen worden.

Zakgeld •

• •

Kaartjes met foto’s van vorige jaren zijn te koop op kamp voor €0.50/st. Postzegels breng je zelf mee. Voor frisdrank en een snoepje tijdens de trektocht. Keti’s en aspi’s: tweedaagse en lavertje (€0.50/consumptie).

Wat zit er in mijn valies? •

Typisch Chiro: o Uniform: broek/rok & T-shirt (breugel-en afdelingst-shirts tellen niet) & trui/hemd. o Chirozangboek (ook te koop op de brengdag). Voor aan je voeten: o Stevige schoenen voor tochten o Sportschoenen o Watersandalen o Gummilaarzen Ik ga naar de beek en ik neem mee: o Kleine waskom o Washandjes ne handdoeken o Zeep en shampoo zijn op kamp voorradig (Ecover). Probeer bij allergie ook eco-vriendelijke anti-allergeen zeep/shampoo te kopen! o Zwemkledij 10


o Badhanddoek Voor het slapengaan: o Tandpasta, tandenborstel en bekertje o Warme pyjama o Knuffel o Hoofdkussen o Slaapzak (+dekentje) o Mini’s, speelclub, rakwi’s: veldbed o Tito’s, keti’s, aspi’s: luchtmatras of matje Kledij: o Ondergoed + sokken (voorzie voldoende reserve) o Speelkledij o Shorts o T-shirts o Dikke truien o Lange broeken o Regenjas o Voor speelclub tot aspi’s: verkleedkledij thema ‘ruimte’ Tegen de zon: o Zonnebril o Hoedje/pet o Zonnecrème Varia: o 3 keukenhanddoeken o Mini’s – tito’s: rugzakje e drinkbus voor op trektocht o Linnen zak voor vuile was o Schrijfgerei, papier, enveloppen, boek/strips o Zaklamp en reservebatterijen o Persoonlijke medicatie (leiding op de hoogt brengen!) o Wasspelden 11


o Opgelet: het kan altijd zijn dat de eigen leiding nog vraagt om andere verkleedkledij of materiaal meer te nemen! Tips & tricks voor de goed voorziene kampganger •

• • • • •

Een reserveslaapzak voor de jongste leden kan soms handig zijn. Een ongelukje ’s nachts is snel gebeurd. Gelieve hiervoor te zorgen, we kunnen niet elke dag een wasserette opzoeken. Geef je kind niet te veel snoep mee. Maak een lijstje van al je gerief en breng dit aan in je valies. Breng overal duidelijk een naam op aan, vooral het uniform! Indien nodig: schrijf de adressen op voorhand op de enveloppen. Blijft zeker thuis: gsm, I-pod/-pad, dure juwelen, drugs, alcohol, …

Voor meer informatie of vragen kan je steeds bij de leiding terecht. We hopen allemaal dat jullie erbij zullen zijn en duimen voor een spetterend kamp en een stralende zon!

Belangrijke info Berichtje aan alle ouders en leden! De laatste jaren stellen we vast dat er steeds meer en meer bagage wordt meegenomen, hoewel ons kampprogramma en onze sobere kampfaciliteiten niet veranderen. De laatste vier jaar is het gewicht zelfs verdubbeld ten opzichte van de jaren voorheen. Het wordt voor ons dan ook steeds moeilijker om al deze bagage terug thuis te krijgen. We vragen daarom ook niet ‘te’ veel kleren en dergelijke mee te nemen. Metéén valies kom je vast en zeker toe!

12


Berichtje naar de mini-ouders Om de mini’s zo goed mogelijk te verwelkomen vragen we jullie om op woensdag 8 augustus niet voor 11u30 het kampterrein te betreden. Er zal verzameld worden aan ‘ingang’ van het kampterrein om 11u30. Voor 11u30 mini’s op het kampterrein ontvangen, is zowel voor minileiding, koks als andere groepen organisatorisch onhaalbaar. Het zou jammer zijn als er mini’s vol kampenergie nog anderhalf uur zouden moeten wachten voor ze aan hun avontuurlijk chirokamp mogen starten. Kom dus zeker niet te vroeg!

Alcoholgebruik op kamp Bericht aan keti’s, aspi’s en hun ouders Hierbij vinden jullie alle afspraken die zijn gemaakt rond alcoholgebruik op kamp. Deze worden regelmatig onder de leiding geëvalueerd, wij brachten daarom vorig jaar enkele wijzigingen aan en deze zullen dit jaar weer van toepassing zijn. Opmerking: als we in deze context het woord ‘drank’ gebruiken, duidt dit uiteraard op alcoholische dranken. Voor keti’s geldt de algemene regel dat ze op geen enkel moment tijdens het kamp drank krijgen. Voor aspi’s wordt enkel bier en wijn voorzien, dit op de hieronder uitgelegde momenten.

Laver

Tijdens het lavertje krijgen de aspi’s een beperkte hoeveelheid alcohol (2 consumpties per persoon), net zoals vorige jaren.

Speciale activiteiten 13


Tijdens enkele speciale activiteiten zoals de voorwachtavond, de nachtwacht, de tweedaagse en de avond van het kampvuur, krijgen de aspi’s drank, maar er wordt verwacht dat ze met mate drinken en elkaar hierop wijzen. Ook de leiding zal mee toekijken op het drankverbruik.

Eigen drank meebrengen & drank stelen op kamp

Algemeen geldt nog steeds dat drank pikken of meesmokkelen uit den boze is en dus absoluut niet in dank afgenomen wordt. Wij zijn ervan overtuigd dat aspi’s voldoende drank krijgen. Wij zullen dan ook ingrijpen als de leden zich niet houden aan de regels. Vinden we in de koffer van één van de leden drank of wordt er drank gepikt, dan mogen deze leden niet deelnemen aan één van bovengenoemde speciale activiteiten. Gebeurt dit meermaals dan worden de ouders op de hoogte gebracht. Loopt het echt de spuigaten uit, dan wordt het lid naar huis gestuurd. We vragen aan de ouders om erop toe te zien dat hun kind geen drank meeneemt op kamp. De ervaring leert ons bovendien dat ook die zonen en dochters ‘die dat zeker nooit zouden doen’ soms voor verrassingen zorgen. Als leidingsploeg zijn wij ons bewust van onze verantwoordelijkheden. Het evenwicht is vaak wankel en het vergt vaak heel wat moeite om het te bewaren. Jullie, leden & ouders, kunnen ons hierbij helpen, met een open geest en een realistische kijk. De leidingsploeg

14


Extra vrienden mee op kamp Chiro Muizen neemt komende zomer vier pas geïmmigreerde jongeren mee op kamp: “Onze jeugdbeweging is nog te wit” Zo luidde de titel van het artikel enkele weken geleden in Het Nieuwsblad. Met trots kunnen we vertellen dat Chiro Muizen meedoet aan een project opgestart door chiro nationaal genaamd ‘iedereen mee op kamp’. Hiermee proberen we de chiro open te stellen voor kinderen in een moeilijke of kwetsbare situatie in de ruimste zin van het woord. Voorlopig zijn er vier kinderen die al eens zijn komen kennis maken op onze chiro, stuk voor stuk enthousiast over de mogelijkheid om mee met ons op kamp te mogen vertrekken. Ze hebben ieder een andere achtergrond en staan er volledig voor open om zich helemaal te verdiepen in onze (soms maar al te gekke) chirogewoontes. Want zeg nu zelf, hoe kunnen we deze kinderen beter laten kennismaken met de tofste chiro van’t land dan door er meteen 10 dagen een tentenkamp mee door te brengen? Hoewel wij voorlopig de enige Mechelse chiro zijn die zich hiervoor engageert hopen wij dat we ook andere jeugdbewegingen inspireren om hieraan deel te nemen.

15


Kamproute Uw auto volgeladen met uw enthousiaste kinderen? Uw koffer vol bagage? Ready, set, GO! Maak je klaar voor een rit van ongeveer 2u en 6 minuten. Na deze rit zal er 164 km extra op je teller staan. Voor zij die de GPS boven onze routebeschrijving verkiezen: Dit is het adres dat je moet invoeren:

Rue du Chateaumont 53 6833 Botassart •

Neem in Zemst de E19 richting Brussel

Volg de 2 linkerrijstroken bij het knooppunt Machelen om de borden E40 richting E411/Namen/Luik/Leuven/Brussel/Luchthaven Zaventem te volgen

Houd links aan bij de splitsing en rij door op de R0

Volg de 2 rechterrijstroken bij het knooppunt Leonard om de borden E411 richting Namen/Luxemburg te volgen

Neem afslag 23a-Tellin naar N899 richting Tellin/Transinne

16


Houd rechts aan bij de splitsing en voeg in op Rue de Bouillon/de N899

Sla rechtsaf naar de N819

17


Neem op de rotonde de 2e afslag naar Menuchenet/de N819

Flauwe bocht naar links naar Route des Hazettes

Weg vervolgen naar Rue du Champ de Tu 18


Sla linksaf naar Rue du Château-le-Duc

Sla rechtsaf naar Route de la Belle Vue

19


Weg vervolgen naar Rue de Châteaumont

Vanaf daar zullen de pijlen van ‘Chiro Muizen’ je tot op het kampterrein leiden.

20


Botassart: What to see? Van 5 tot 15 augustus strijkt Chiro Muizen neer op de mooie terreinen van Botassart. Hoewel deze periode voor de deelgemeente van Bouillon het absolute hoogtepunt is, is Botassart ook de rest van het jaar de moeite waard. Het is vooral bekend dankzij het geklasseerd uitzicht over het legendarische "Graf van de Reus". Dit stukje natuur in de Ardennen is één van de meest gefotografeerde plekjes van de streek rondom Bouillon. Dit is niet voor niks, het is een prachtig plaatje, zeker uitkijkend vanaf een heuvel in de omgeving. Le Tombeau du Géant dankt zijn naam aan de bijzondere vorm die een uitloper van de Semois in het landschap heeft uitgesleten. Als u goed kijkt, dan ziet u het vanzelf.

Wil je graag meer te weten komen over de wonderlijke natuur van Botassart? Kom dan zeker en vast mee op de informatieve wandeling op de brengdag van het chirokamp! 21


22


23


Breugelreview Breugelfeesten 2k18, een terugblik ★★★★★ Laten we meteen met de deur in huis vallen: Breugel 2018, U was geweldig! De laatste voorbereidingen liepen op hun einde. Hét weekend waar menig Muizenaar al vele weekenden naar uitgekeken had, stond voor de deur! Naarmate de beruchte Breugeltent, mét plankenvloer, meer vorm kreeg, gingen de temperaturen de hoogte in. Naarmate de bar en het podium vorm kregen, stegen de verwachtingen. Die verwachtingen zijn zeker ingelost. 5 welverdiende sterren kleuren we in en dit is wel waarom: Ster 1 ★ - Rock Muizen Respectievelijk Shooting Carrots, Dynamo Zjoss en Checkpoint Charlie waren de bandjes die dit jaar de eer hadden om van jullie vrijdagavond een feest te maken! De verschillende bandjes werden op excellente wijze aan elkaar gepraat door de voortreffelijke presentatoren, van het huis, Arne en Axelle. Het podium werd dit jaar gedoopt door Shooting Carrorts, die er voor zorgden dat we net allesbehalve wortel stonden te schieten. De dansbenen werden losgeschud, het bier vloeide rijkelijk uit de tap en de tent vulde zich met een gezellige drukte. Vervolgens was het aan Dynamo Zjoss de beurt om het beste van zichzelf te geven, en dat deden ze! Het geluid voortgebracht door hun fantastisch bespeelde instrumenten weerklonk in de Breugeltent, de enthousiaste bandleden zorgden voor een ‘vibe’ om ‘U’ tegen te zeggen. Last but not least waren de mannen van Checkpoint Charlie aan de beurt om zich op het podium te begeven. Ondertussen was iedereen al wat losser dan het strakke uniform waarin zij optraden. En jawel, ook zij zorgden op hun beurt voor ambiance. De sfeer bereikte een level, waar we niet van hadden durven dromen! Ster 2 ★ - De Kindernamiddag + House of the Mini Mouse + bezinning Men zegt soms: ‘De beste zon is een blij gezicht.’ Bij Chiro Muizen zorgden we voor ze alletwee. De zon straalde (net als de leiding, die al volledig was 24


gerecupereerd van een zware avond) en het Dorpsplein liep over van de blije kindergezichten. En je zou voor minder als je kan genieten van een spannend Smurfentoneeltje (ook dit jaar met een top cast), geschminkt kan worden, je circustalenten kan bovenhalen, je een leuke prijs in ontvangst kan nemen omdat je je tekentalenten weer eens had overtroffen en dat alles terwijl je lekker kan smullen van een pannenkoek! Ster 3 ★ - House of the Mouse Jong werd hun bed ingestoken en oud trok hun dansbenen aan. Er werden ongeziene dansmoves geplaceerd op onzen houten vloer. De drank vloeide, maar ook het frituurvet. Want dit jaar waren er niet enkel hamburgers en chips. Nenee! We hadden ook kaasballetjes voor jullie in petto. Wat een prachtig idee eigenlijk toch he? Het water loopt me alweer in de mond. Ik zeg altijd: ‘Je moet de kaas niet van het brood laten eten!’ Kaas zou een basisrecht moeten zijn. Omnomnom! Naast goeie kaas ook goeie muziek, een goede sfeer en een goed publiek! Ster 4 ★ - Sunday Funday (inclusief restaurant, strandkarrenrace en Quiz) Wat is er beter dan ne goeie vol-au-vent na een stevige nacht uit? Misschien een lekkere stoofvlees, steak of een andere delicatesse van onze eigen meesterkoks. Ook dit jaar was het Breugelrestaurant opnieuw een succes. Maar ik zal jullie moeten teleurstellen. Jullie moeten minstens nog wachten tot de smosjes op kamp voordat jullie terug eten van de koks kunnen proeven. Eens onze buikjes volgegeten waren, was het tijd om ons op te warmen voor een stevig staaltje beweging. Helmen op, en daar gingen we! Racen op een strandkar. Iets wat je écht enkel bij ons kan komen doen. Onze eigen chiro kon zowel de bronzen als roze kassei bemachtigen. De anderen moesten we helaas uitreiken aan andere deelnemers. Volgend jaar beter, hé. En als je dacht dat de Breugelzondag er daarmee alweer opzat, dan ben je fout! Er was namelijk ook nog de quiz. En die leek geschikt te zijn voor hele verschillende personen. Er kwamen zowel serieuze mannen af met aktetassen als jongeren die eens wouden testen of ze überhaupt op iets konden antwoorden. U heeft misschien al een vermoeden wie van die twee categorieën gewonnen is? Ster 5 ★ - JULLIE

25


En last but not least. Jullie! Zonder jullie geen Breugel. Dus allemaal bedankt om te komen en er samen met ons alweer zo’n geslaagd weekend van te maken. En een extra bedankt aan iedereen die onze leidingsploeg versterkte en de handen uit de mouwen stak om te komen helpen. Danku aan onze leden om mee reclame te maken en ervoor te zorgen dat de tent op tijd recht stond. Danku aan de tappers om ons te bedienen met een lach. Danku aan de kleine keuken om ook aan onze kleine honger te denken. Danku aan de koks, want soms was onze honger ook net ietsje groter. Danku aan de afwassers van het breugelrestaurant om onze borden zo knap te laten blinken. Danku aan de aspi meisjes om de kiddo’s om te toveren tot meesterwerken aan de schminkstand. Danku aan het Rode Kruis om paraat te staan voor eventuele gewonden. Danku Velleke, om u dit jaar voor de verandering eens niet te verwonden. En danku aan de personen die ik eventueel hier vergat te bedanken. Ja, ook jij bedankt, echt waar. Danku! Danku! Danku! We kunnen dus concluderen dat het weeral ne goeien breugel was. Fast forward naar onze volgende knalactiviteit alstublieft. Ons kamp!

26


Mini’s

Grappen en grollen met de mini’s Tibo F. : Er lagen eens twee onderbroeken in een wasmand, vraagt de ene “seg heb jij geen zin om eens op vakantie te gaan?”. “Nee!” zegt de andere “ik ben al bruin genoeg!” Alexander L. : Een sigaret, een appel en een banaan zijn samen aan het praten. Dan zegt de banaan tegen de andere twee: 27


"Ik heb een heel slecht leven... eerst wordt m'n huid eraf getrokken, en daarna word ik opgegeten!" “En ik dan” zegt de appel “mij schillen ze eerst en dan eten ze mij op!”. "Tsss..." zegt de sigaret Dan vraagt de banaan: "Waarom zeg je: Tsss?" En dan antwoord de sigaret: "Tsss... Dat is nog niks... bij mij wordt m'n kop in de fik gestoken, en daarna gaan ze aan men kont zuigen!"

Alexander S. : Jantje is op wandel met zijn oma wanneer hij een muntje op de grond ziet liggen. Wanneer hij het wilt oprapen zegt zijn oma “ nee Jantje dat is vies”. Iets verderop ziet Jantje een tak liggen maar ook dan zegt oma “nee Jantje dat is vies”. Wanneer ze de straat over willen steken struikelt ma en valt ze op de grond. “Toe Jantje help je oma eens recht” “nee” zegt Jantje “Want alles wat op de grond ligt is vies!”

Hector J. : Op een dag komt een konijntje bij de bakker en vraagt vervolgens aan de bakker: "Heeft u worteltaart?" Waarop de bakker zegt: "Nee dat heb ik niet, sorry." Een dag later gaat het konijntje weer naar de bakker en vraagt weer: "Heeft u worteltaart?" waarop de bakker zegt: "Nee ik heb vandaag geen worteltaart." Maar toen dacht de bakker bij zichzelf ik zal speciaal voor het konijntje worteltaart gaan maken en maakt die nacht worteltaart. De volgende dag komt het konijntje en vraagt weer: "Heeft u worteltaart??" "Ja!” zegt de bakker “dat heb ik.”. Zegt het konijntje: "Vies he?”

Briek D.B. : Twee drolletjes willen naar de zee gaan, zegt de ene tegen de andere “nee ik ga niet mee. Anders word ik weggespoeld!” 28


Speelclub Meisjes Gedichtenbundel Speelclub meisjes We staan hier allemaal paraat met onze chiro maat altijd klaar voor elkaar met een goeie maat voor elkaar samen met de leiding paraat -Nina Chiro is top en we spelen in het bos en we gaan ook op chirokamp en de leiding is leuk en we lachen ons een deuk -Mischa en Elise Chiro chiro is zo super leuk Sofie, Maaike, Saartje en ook Linde zijn super leuk we lachen ons elke zondag in een deuk we gaan op kamp en dat is zo leuk -ChloĂŠ en Elysa In de chiro is het: tof, leuk, mooi, grappig en fijn maar boven alles is het kamp toch het leukste omdat we daar met ons allen zijn -Marie en Elena Op kamp is het fijn om samen te zijn alles is fijn behalve om ziek te zijn 29


de laatste dag steken we de Px aan om de volgende dag naar huis te gaan -Marie en Elena

Chiro is leuk chiro is heel lief chiro is een plek van vriendschap en leuk gerief als je op kamp gaat dan voel je je goed en als je je niet goed voelt, staan we altijd voor je klaar! Je mag altijd meedoen, ben je dik of dun, klein of groot, maakt niet uit je bent altijd welkom! -Stella en Janne

30


Een ode aan de speelclub meisjes: Voor jullie komen we elke zondag Al rond de middag uit ons bed. Ookal hadden we zaterdag 's avonds al net iets teveel pret. Maar om jullie te horen zeggen "Amai vandaag was echt tof!" halen we met plezier de beste spellen vanonder het stof. Op de chiro mag je je uitleven de beste moppen vertellen of duiken in het slijk, je hart luchten tijdens een hudo-bezoek want met de billen bloot zijn we allen gelijk. En als jullie binnen 10 jaar, voor de leidingskeuze staan denk dan wanneer je 't kampvuur aansteekt, met fakkels en lampions, aan die gouden speelclub jaren. En denk nog eens aan ons.

31


Speelclub Jongens Gegroet speelclubbers! Onze speelclub jongens hebben gedurende het jaar nogal een reputatie opgebouwd. Heel Muizen en omstreken heeft al gehoord van deze energieke bende die overal chaos veroorzaken. Het was dan ook voor ons, leiding, eens tijd om een diepgaand onderzoek te voeren naar de oorsprong van dit alles. Wij zijn de stambomen van zowel leiding als leden beginnen napluizen. Tot onze niet zo grote verassing blijken wij allen af te stammen van de Vikings! Wij slaagden er ook in een afbeelding terug te vinden van onze eigen voorvaderen. Deze charmante mensen wilden we jullie niet ontzeggen, de foto’s van de voorvaderen van jullie kinderen kunnen wij helaas door de nieuwe privacywetgeving niet delen! Ons lijkt het niet meer normaal dat wij teruggrijpen gedurende dit kamp naar onze roots en de Viking in ons naar boven halen. Dus knapen, laat jullie baarden maar goed groeien en vergeet jullie broccoli niet op te eten om goed veel spieren te kweken, want jullie zullen het nodig hebben!

32


Scherp jullie wapens, oefen jullie stoerste kreten en gemeenste blikken! Wij zijn alleszins klaar om onze voorvaderen in Bottasart trots te maken, tot in het Walhalla! Jonasson, Rubenson en Robson

33


Kwiks Met de Kwiks maakten we slijm. Een geslaagde dag en zeker een echte aanrader om thuis zelf eens te proberen! Moeilijk is het niet: ingrediënten in een kom en mengen maar. De Kwiks zijn er intussen experts in geworden ;) Ingrediënten: • • • •

Scheerschuim Knutsellijm Lenzenvloeistof met borax in Eventueel kleurstof, glitters, …

34


35


Rakkers Dit jaar was zeker en vast een geslaagd jaar. De rakkers hebben vele avonturen beleefd. Zo zijn we op een zondag schatten gaan jagen en hebben we een echte piraat ontmoet! Ook zijn we met de rakkers is op een zondag naar Mechelen getrokken. Hier hebben sommigen hun klimkunsten kunnen tonen door op palmbomen te klimmen.

Ons weekend was er ook eentje om niet snel te vergeten. We hebben het weekend ingezet met een gezellige casino-avond. De dag erna zijn we het zwembad van Lier eens gaan verkennen en in de avond genoten we van een heerlijke Kebab. Na dat onze Kebab gezakt was zijn we het dorp gaan verkennen, maar niet zo maar, nee we vertrokken met een fakkel in de hand.

Nu staat er ons nog een onvergetelijk kamp te wachten. 10 dagen lang gaan we ons amuseren en dit jaar prachtig afsluiten. De leiding kijkt er al vast naar uit.

36


37


Tippers Tippers doorheen het jaar De tippers hebben er al een bangelijk jaar opzitten. Hier zijn een aantal foto’s van heel het jaar door en van ons weekend. Ik kan u wel één ding met zekerheid zeggen: deze meiden hebben enorm veel zin in het kamp!

38


39


40


Wie kan onze tippers terug vinden?

Tip: er zijn 7 personen verstopt. 41


Toppers De toppers verwelkomen dit jaar 3 nieuwe gasten. We gaan meedoen aan een project iedereen mee op kamp en nemen 3 nieuwkomers mee. De toppers vonden dit een leuk initiatief. Enkele weken geleden vond er daarom dus een ontmoetingsmoment plaats. Chitou, Gloire en Mesba leerde de toppers kennen en omgekeerd aan de hand van enkele leuke spelletjes. Al snel werden er nieuwe vriendschapsbanden gesmeed. Na dit ontmoetingsmoment kijken we allemaal hard uit naar het kamp dat gaat komen.

42


Tiptiens Nog niet zo heel lang geleden gingen onze tiptiens op weekend naar Gent. Ge zoet ze soms oan de muure plakke, maar plezant was ons weekend zeker. Wel was er een klein probleempje. Gentenaren zijn niet te verstaan. Daarom hieronder de belangrijkste zinnen die je moet kennen voor je er zelf naartoe gaat op weekend.

Verstaanbare taal

als een oudere dame verliefd wordt

Als er iemand sterft Als ik het geweten had, dan…

Asjemenou Vergeet het maar Dat weet toch iedereen, dat spreekt voor zich Dronken zijn Ga naar huis Ik ga u slaan met mijn paraplu

Gents

oas en eiwe schuure in brande schiet, es ter gien blusse ne mier oan, oas en eiwe schuure in brande schiet, kom nie te dichte bij 't vier Ij es bij kiekepuut o mijn tante wielekes g'hat, 't was een kerre o mijn gruutmoeder wielekes g'hat, 't was een kindervatuure ja santé mijn ratsje, ne goeien appel ge keun mijn uure kusse Da weete mijn kluuten uuk en ‘t zijn gîen avekoate g'et en peir op, g'et de keizer gezien, ge zijt poepeloere goa noar huis, eu ma ee viskes gebakken 'k Goa mijne kokedi in euwe nekke leggen

Hopelijk zijn jullie iets met onze Gentse vocabulaire. Tot tenoastekier! 43


Kerels De kerels stopten even met studeren om met jullie de wijsheden te delen die ze dit jaar geleerd hebben. Wist je dat:  De Romeinse keizer Caligula zijn paard tot consul heeft benoemd  Men in de middeleeuwen geloofde dat er in Afrika enkel mensen met slechts 1 grote voet leefden.  Een geur die bevers afscheiden gebruikt wordt in sommige parfums  De schuine halsspier eigenlijk de borstbeen-sleutelbeen-tepelspier heet  Archimedes ontdekte zijn wet toen hij in bad ging, toen hij op het idee kwam was hij zo blij dat hij zonder zijn kleren aan te doen op straat liep van blijdschap.

Hopelijk halen de kerels goede punten met al deze belangrijke info!

44


Aspi Meisjes

Inschrijven kan via: https://goo.gl/forms/jnmS69BaXlQWTokX2 of lisa.andries@chiromuizen.be 45


Aspi Jongens Het leven zoals het is: aspi-jongen tijdens de examens – X 6u30: De wekker gaat 6u35: *snoozeknop* 6u40: *Snoozeknop* 6u45: *Snoozeknop* 6u50: *Snoozeknop* 6u55: *Snoozeknop* 7u: X staat op 7u-7u30: Douchen  Bij X duurt dit altijd iets langer 7u30-7u40: ontbijten  een portie Kellogg’s honey pops met 25cl halfvolle melk 7u40-8u: Nog eens grondig de leerstof van Wiskunde van een heel semester bekijken. 8u10: Met het fietske naar school 8u25: Nog eens rap vragen aan een klasgenoot hoe dat nu ook al weer zat met die volgorde van de bewerkingen. 8u30: Start examen Wiskunde 10u10: X geeft het eerste deel af 10u10-10u20: Pauze  iedereen is aan het discussiëren over het antwoord op vraag 4. Er zijn een aantal mensen die 64 als antwoord hadden, sommigen 62 de anderen hadden 72. X had als antwoord Egypte. 10u20: Het 2de deel van het wiskunde examen start 12u: X geeft zijn 2de deel af en gaat zo snel mogelijk naar huis. 12u15: De onvermijdelijke vraag van de mama: En hoe ging het? Het ging wel, antwoordt X 12u15-12u40: Eten  smoske me goei tomatte ertussen 12u40-13u: Even bekomen van het eten 13u: Vol moed wordt het boek van Frans opengedaan. 46


14u: Dik verdiende eerste pauze: Costa Rica-Servië 16u: Toch eens die vocabulaire lijst bekijken 16u30-16u55: powernapke 17u: Iets minder verdiende pauze: Frankrijk-Australië Het feit dat Frankrijk speelt geeft hem iets minder schuldgevoel 18u45: Chanceke dat de mama nu pas roept voor te eten of hij had de laatste 5min gemist 19u: Aan tafel de onvermijdelijke vraag: En gaat het lukken morgen? X ontwijkt de vraag een beetje en probeert het goed te maken met “est ce que je peux avoir le fromage sil vous plait” 20u: Laatste match al met wat meer schuldgevoel. Misschien toch maar combineren met het studeren. 22u: De mama komt binnen en X kan nog juist zijn laptop toedoen. “Je bent nog zo laat aan het doorwerken? Slaap is ook belangrijk eh” 23u: X zal het morgenvroeg nog wel eens bekijken en eventueel nog een vraag stellen aan een klasgenoot  slapenstijd Motto van X: Don’t give up on your dreams, keep sleeping Om bepaalde redenen wenst X incognito te blijven.

47


Lid in de spotlight Naam: Mara De Vadder Groep: Tiptiens <3 Leeftijd: 16 jaar Aantal jaar in de chiro? Ik zit nu al 10 jaar in de chiro! Wat vind jij het leukste chirospel? Hmm, ik vind baseball heel leuk. Ik speel graag actieve spelletjes zodat ik me goed kan uitleven. Maar eigenlijk zijn alle zondagen heel leuk, zeker met mijn top-leiding en groep! Wat is je leukste chiro-herinnering? Dat is een moeilijke vraag, we hebben al zoveel leuke herinneringen gemaakt dat het moeilijk is om uit te kiezen. Als ik echt moet kiezen pak ik de tweedaagse van vorig jaar! Maar ook het moment dat je aankomt op het kampterrein na de ‘oneindige’ fietstocht vind ik een heel leuke herinnering! Wat vind jij het lekkerste eten tijdens het kamp? De appelmoes met kip en patatjes! Enkel jammer dat dit nu couscous is geworden… Maar dat is zeker ook lekker!! Wie vind jij de knapste jongensleiding? Hmmmm, Simon! Levensmotto: Veel lachen en je goed uitleven! Mogelijke totem: Enthousiaste kolibrie Als welk dier zou je willen reïncarneren? Als een wasbeer, dan kan ik heel mijn leven lang gewoon slapen en eten! Wahahaaauw! 48


Chiroscoop Maagd: 23/08 tot 22/09 Zonder dat je er iets voor doet, krijg je telkens maar alle aandacht, waardoor het lastig wordt in de schaduw te blijven. Probeer open te staan voor nieuwe invloeden en nieuwe chiro spelletjes. Je doet de dingen graag zoals je ze gewend bent, maar het kan ook anders. Verandering is niet altijd verslechtering. Er kunnen ook heel veel goede dingen in zitten. Vis: Van 21/02 tot 20/03 De kamp/chiro plannen die zich heel langzaam in je hoofd hebben ontwikkeld, blijken een steeds grotere kans van slagen te hebben. Ze begonnen als vage ideeën, maar ondertussen zijn ze duidelijk! De volgende stap is om er iets mee te gaan doen. Steenbok: Van 22/12 tot 20/01 Probeer wat extra moeite te doen voor iemand in jouw chiro groep, die zich een beetje aan het terugtrekken is. Denk niet meteen: ‘Niet? Dan niet!’ want soms moet iemand een zetje krijgen om zich bloot te geven. Besteed vandaag eens wat meer tijd aan iemand die uit je groep waar je niet zo veel contact mee hebt. Waterman: Van 21/01 tot 20/02 Er zijn zoveel dingen/spelen die je samen met iemand kunt ondernemen. Het gaat puur om het samenzijn. Je hebt een paar (lichamelijke) klachten die de komende tijd een grote rol kunnen gaan spelen. Er kan goed nieuws komen vanuit een bron waaruit je het niet verwacht. Dat levert toch altijd weer van die leuke extraatjes in het leven op!

49


Schorpioen: Van 23/10 tot 22/11 Je hebt teveel energie die je niet kwijt kunt in de dingen waar je mee bezig bent. De kans is dus aanwezig dat je nu plotseling geïrriteerd raakt door kleine voorvallen die je in het gewone leven niet eens zou opmerken. Leef je goed in tijdens chirospellen om van je energie af te geraken! Boogschutter: Van 23/11 tot 21/12 Je krijgt een nieuwtje te horen waar je oren van klapperen. Weet je wel zeker dat het waar is? Het is niet geheel onverstandig om de informatie eens te controleren. Misschien heb je er in eerste instantie niet al teveel over nagedacht, want dat haalt de spanning er natuurlijk ook een beetje vanaf. Weegschaal: Van 23/09 tot 22/10 Voer een gesprek met chirovrienden, dan kun je misschien het één en ander oppikken. Andersom kunnen chiro vrienden natuurlijk ook van jou leren. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen, komt er vaart in jouw sociale leven. Je kunt allerlei nieuwe mensen tegenkomen, die natuurlijk spannende dingen te melden hebben. En daar ben jij altijd weer voor in. Denk niet meteen dat je jouw nieuwste beste vriend of vriendin hebt ontmoet, want dan kom je bedrogen uit. Leeuw: Van 23/07 tot 22/08 Blaas nieuw leven in je chiro groep en steek eens moeite in je chiro vrienden die je normaal niet zo vaak ziet! Dit is jou week om sociaal te zijn en nieuwe vriendschappen te maken! Zorg ervoor dat niemand uitgesloten wordt en betrek de gehele groep! Kreeft: Van 21/06 tot 22/07 Kijk eens kritisch naar je dieet en beweeg eens wat vaker en regelmatiger. Je kunt er zelf wat aan doen om gezond te zijn en te blijven, in ieder geval meer dan nu het geval is. Ja kan aan sport doen of je er bij neerleggen en je volgende pot Ben&Jerry’s gaan halen! 50


Tweelingen: Van 21/05 tot 20/06 Wanneer je een geheim hebt, kan het fijn zijn om het te delen met iemand die je vertrouwt. Jij kunt dan je ei kwijt en bovendien schept het een bijzondere band. Let wel op dat het geheim niet de hele chiroronde doet! Vertel het dus enkel tegen iemand die je echt vertrouwt! Stier: Van 21/04 tot 20/05 Een bepaalde relatie zul je eens onder de loep moeten nemen. Er loopt iets scheef en je weet niet precies wat. Bekijk het dus nog eens goed, voor het welzijn van jullie allebei. Probeer over problemen te praten met je chirovrienden, zij zullen je goede raad geven! Ram: Van 21/03 tot 20/04 Er zijn mensen die graag iets voor je willen betekenen. Het gevoel dat je er alleen voor staat is dus niet gegrond. Misschien kun jij ook eens wat vaker een helpende hand uitsteken. Het begint immers op te vallen dat jij in je zetel zit als de rest van je chirovrienden aan het werk is!

51


Spelletjeshoek

52


53


54


Tokkelrubriek [Intro] F C G I know you moved onto someone new Am F Hope life is beautiful C You were the life of me to find my truth G C I just wanna say, thank you [Verse 1] F C Leaving to find my soul G Am Told her I had to go F C And I know it ain't pretty G C When two hearts get broke F C Too young to feel this old G Am Watching us both turn cold F C And I know it ain't pretty G C When two hearts get broke F C Yeah, I know it ain't pretty G C When two hearts get broke

55


[Chorus] F C I hope someday G Am We'll sit down together F C And laugh with each other G C About these days, these days F C All our troubles G Am We'll lay to rest F C And we'll wish we could come back to G C These days, These days F C G Am F C G C These days, these days F C G Am F C G C These days, these days [Verse 2] F C Three years of ups and downs G Am Nothing to show for it now F C G C And I know it ain't pretty when the fire burns out F C Calling me when I'm drunk G Am Reminding me of what I've done F C G C And I know it ain't pretty when you're trying to move on

CHORUS

56


[Verse 3] F C Cigarettes and the ash tray G Am Reminiscing on those past days F C I thought you didn't know my last name G C But that changed F And I travelled around the world C Think where you living at now? G I heard you moved to Oxford Am Got a new apartment and settled down F C And every once in a while I start texting G Write a paragraph C But then I delete the message F Am Think 'bout you like a past time G C I could cry you a river Get you baptised or F Am I wasn't ready to act right G C Used to always think I'd get you back, right F Am They say that things fall apart G C We were gonna move to Brooklyn You were gonna study Art F Love is just a tool

57


To remind who we are G And that we are not alone And we're walking in the dark

CHORUS

58


Gegevens leiding Miniâ&#x20AC;&#x2122;s Anneleen MatthĂŠ anneleen.matthe@chiromuizen.be Arseen Foulon arseen.foulon@chiromuizen.be Leen Van Loock leen.vanloock@chiromuizen.be Matthias Velghe matthias.velghe@chiromuizen.be Katrijn De Vos katrijn.devos@chiromuizen.be Speelclub meisjes Maaike Andries maaike.andries@chiromuizen.be Linde Van Calster linde.vancalster@chiromuizen.be Saartje Huyghe saartje.huyghe@chiromuizen.be Sofie Van Loock sofie.vanloock@chiromuizen.be

0473/66 28 15 0479/42 20 56 0472/01 74 66 0475/67 97 28 0494/25 97 42

0471/67 35 94 0493/59 80 55 0485/79 40 51 0470/87 13 54

59


Speelclub jongens Jonas Van Laere jonas.vanlaere@chiromuizen.be Robbe Wils robbe.wils@chiromuizen.be Ruben Vyncke ruben.vyncke@chiromuizen.be Kwiks Janne Wils janne.wils@chiromuizen.be Fleur Hendrickx fleur.hendrickx@chiromuizen.be Amber Vermeiren amber.vermeiren@chiromuizen.be Rakkers Simon Desimpelaere simon.desimpelaere@chiromuizen.be Joren Van Calster joren.vancalster@chiromuizen.be Wannes Vanderroost wannes.vanderroost@chiromuizen.be

0499/26 71 24 0494/61 61 46 0474/93 53 75

0494/35 28 10 0470/52.84.49 0483/50.83.68

0486/38 77 73 0477/65 51 46 0498/19 74 37

60


Tippers Maud Degraeve maud.degraeve@chiromuizen.be Pia van Cauwenbergh pia.vancauwenbergh@chiromuizen.be Marte Wils marte.wils@chiromuizen.be Toppers Robbe Glorieux robbe.glorieux@chiromuizen.be Arne Princen arne.princen@chiromuizen.be Tiptiens Axelle De Boeck axelle.deboeck@chiromuizen.be Emma Verwaetermeulen emma.verwaetermeulen@chiromuizen.be Orinda Van Der Aerschot orinda.vanderaerschot@chiromuizen.be

0470/56 37 89 0478/05 09 77 0472/ 02 61 39

0486/40 89 19 0484/45 96 32

0470/05 55 86 0493/02 87 52 0479/48 73 72

61


Kerels Jan Poplemon jan.poplemon@chiromuizen.be Mats Claes mats.claes@chiromuizen.be Aspi meisjes Lisa Andries lisa.andries@chiromuizen.be Anaïs Hendrickx anais.hendrickx@chiromuizen.be Aspi jongens Jasper Van Laere jasper.vanlaere@chiromuizen.be Joren Cauwenbergh joren.cauwenbergh@chiromuizen.be

Groepsleiding Arne Princen arne.princen@chiromuizen.be Fleur Hendrickx groepsleiding@chiromuizen.be Veebee’s Ann François ann.francois@chiromuizen.be Sam Van Den Zegel sam.vandenzegel@chiromuizen.be

0477/45 38 92 0487/67 13 38

0494/67 02 65 0470/52 85 46

0474/12 62 86 0475/62 08 14

0484/45 96 32 0470/52.84.49

0468/16 49 24 0479/26 23 24 62

Profile for Chiro Muizen

Wielevelder Kamp 2018  

Opgelet (!): in de gedrukte versie die uitgedeeld werd, stond een foutje in. Keti's vertrekken niet op zaterdag 4 augustus, maar op vrijdag...

Wielevelder Kamp 2018  

Opgelet (!): in de gedrukte versie die uitgedeeld werd, stond een foutje in. Keti's vertrekken niet op zaterdag 4 augustus, maar op vrijdag...

Advertisement