Page 1

Kære abonnenter på Whisky & Rom magasinet, Tusind tak for jeres opbakning til magasinet i 2012 - det er dejligt at I synes vores store projekt har været værd at følge og ikke mindst tak til dem som deltog på vores whiskyrejse i efteråret. Efter mange opfordringer har vi fået sammensat et nyt program for 2013 - du kan læse mere om programmet på de følgende side, samt læse artiklen fra sidste års tur. Har du ikke fået tegnet abb. på Whisky & Rom magasinet kan dette gøres på Whisky.dk Whisky & Rom magasinet koster pr. nummer i 2013 kr. 69,50 pr. stk. + 39,- kr. i leverering - jeres pris for 4 numre incl. levering bliver 399,Bag Whisky & Rom Magasinet står: Henrik Olsen & Ulrik Bertelsen Whiskymessen.dk & Whisky.dk Tlf. 2081 3743 (Henrik) Tlf. 2395 2313 (Ulrik)

Issue No. 8 er l ige p tr ap perne å nu o g få bestil i s sue no. 7 send & No.8 t pr .p sammen ost


;(.;03:26;3(5+4,+ >/0:2@ 9644(.(:05,;;03,-;,9g9,;

,YK\VNZr]PSKTLKNVK:RV[ZR:PUNSL4HS[ZrMrYK\U\JOHUJLUMVYH[VWSL]L:RV[SHUKWr[¤[OVSKZHTTLUTLKSPNLZPUKLKL=P

Her er chancen for at opleve Skotlands mest berømte destillerier pü tÌt hold sammen RVTTLYIHNVTR\SPZZLYULVNMrYSV][PSH[ZTHNLKLTLYLZWLJPLSSL[PUNVN]PRVTTLY[PSH[VWSL]L¤N[LZRV[ZRN¤Z[MYPOLK;HNTLK med ligesindede whiskynydere. >OPZR` 9VTTHNHZPUL[WrLU\MVYNSLTTLSPNYLQZL[PS^OPZR`LUZOQLTSHUKO]VY]PKLSZILZ¼NLYLU\HMO¤UNPNHM[HWWLYKLZ[PSSLYPLY VN:JV[JO4HS[>OPZR`:VJPL[`

Pü turen kommer vi bagom kulisserne hvor du für lov til at smage de mere specielle ting, og müske sample direkte fra fadene i warehousene. +LUZLW[LTILYSL[[LY]PMYH)PSS\UKTLKR\YZTVK,KPUI\YNOœVNOLYMYH]PKLYL[PS*YLH[P]L>OPZR`O]VY+H]PK:[PYRMVY[¤SSLY VTSP]L[ZVT\HMO¤UNPNHM[HWWLY:PKZ[WrLM[LYTPKKHNLU]PKLYL[PS(YYHUO]VYKLYLYL[HYYHUNLTLU[VTHM[LULU5¤Z[LMVYTPKKHN

Tag medILZ¼NLZ0ZSLVM(YYHU+PZ[PSSLY`VNVTLM[LYTPKKHNLU:WYPUNIHUR+PZ[PSSLY`P*HTWILS[V^U=PZH[ZLYWrH[OVSKLLUZTHNUPUNP pü en uforglemmelig rejse til whiskyens hjemland, hvor vi besøger to uafhÌngige aftappere*HTWILS[V^UVTHM[LULU5¤Z[LTVYNLUTLK[PKSPNHMNHUN[PS0ZSH`O]VY]PZrILZ¼NLY2PSJOVTHU)Y\PJOSHKKPJOVN)V^TVYL Adelphi, Scotch Malt Whisky Society, 7 destillerier bla. Macallan, Balvenie, Edradour 5¤Z[LKHNLYKL[šZ`KR`Z[LUZWLYSLYš3HNH]\SPU(YKILNVN3HWOYVHPNKLYZ[rYMVY[\Y6UZKHNZ¤[[LY]PR\YZLU[PSIHNLTVK samt Speyside Cooperage.

,KPUI\YNOTLKWP[Z[VWP0U]LYHYH`O]VY3VJO-`UL>OPZRPLZOVSKLY[PSO]VY]PSHUKLYZPKZ[WrLM[LYTPKKHNLUœTLUPUKLUUH[[LU NrYWrO¤SKOHY]PMrL[LUZTHNUPUNOVZ:4>:VNZU\Z[[PSKLUZWLJPLSSLH[TVZM¤YLKLUULMVYLUPUNOHY Ægte skotsk gÌstfrihed, haggis, sÌkkepibe musik, pubmiljø, whisky dagen lang; hvad venter du pü? Desuden afholdes en hyggelig/QLTYLQZLMYH,KPUI\YNO[PKSPN[[VYZKHNTVYNLU[PS)PSS\UK whiskysmagning af Henrik Olsen & Ulrik Bertelsen pü Hotel Hilton.

DENNE SKĂ˜ NNE FRA 15/9STKOTLANDSREJSE IL 20/9

KUN 8995,0U[LYLZZLYL[œZr[PSTLSKKPNO\Y[PNZ[T\SPN[,UKLSPN[WYVNYHT\KRVTTLYZUHYLZ[T\SPN[VNRHUZLZWr^^^^OPZR`KR ;LRUPZRYLQZLHYYHUN¼Y!2(3•9,1:,9

denne skotla skønne ndsrej se

fr a 9/9 til 15/9 Kun

8499,-

BemĂŚrk programmet er IKKE 100% endeligt endnu.

Prisen inkl. bustur som beskrevet med dansk guide, 6 overnatninger (4 i Dufftown og 2 i Edinburgh) i dobbeltvĂŚrelse med morgenmad, entreer og smagninger som beskrevet samt 2 x frokost og let aftensmad pĂĽ SMWS (dog ekskl. drikkevarer til frokoster) Prisen inkl. sĂĽledes ikke: Frokoster, aftensmad, drikkevarer og rejse- / afbestillingsforsikring. LĂŚs mere om bookning og de specifikke detaljer pĂĽ:


Tag til Skotland med Whisky & Rom magasinet til efteråret! Whisky & Rom magasinet inviterer alle sine læsere og whiskynydere til Skotland i september, hvor vi skal rundt i Speyside Her er chancen for at opleve Skotlands mest berømte destillerier på tæt hold sammen med ligesindede whiskynydere. På turen kommer vi bagom kulisserne hvor du får lov til at smage de mere specielle ting, og måske sample direkte fra fadene i warehousene. Tag med på en uforglemmelig rejse til whiskyens hjemland, hvor vi besøger to uafhængige aftappere Adelphi, Scotch Malt Whisky Society, 7 destillerier bla. Macallan, Balvenie, Edradour samt Speyside Cooperage. Ægte skotsk gæstfrihed, haggis, sækkepibe musik, pubmiljø, whisky dagen lang; hvad venter du på? Desuden afholdes en hyggelig whiskysmagning af Henrik Olsen & Ulrik Bertelsen på Hotel Hilton. Turen starter mandag den 9. september 2013 sidst på aftenen i Kastrup Lufthavn De enkelte deltagere sørger selv for check-in (boarding passes er fremsendt til de enkelte) samt security kontrol. Efter security kontrollen mødes gruppen i café området i Kastrup Lufthavn. Easy Jet flyver kl. 18.35 – og gaten lukker kl. 18.00 – check ind lukker kl. 17.45. Vi anbefaler dog, at alleankommer til Kastrup Lufthavn SENEST 1½ time før afgang – dvs kl. 17.00 – og checker ind/går gennem security kontrollen hurtigst muligt. Flyet ankommer til Edinburgh Lufthavn kl. 19.25 – og efter bagageudlevering samles gruppen ved udgangen af ”ankomst udenrigs”, hvorefter turen på gåben går til Hilton Edinburgh Airport (ca 200 meter fra terminalen) – hvor der om aftenen vil blive arrangeret en velkomst whiskysmagning på Hilton – forestået af Ulrik Bertelsen og Henrik Olsen – turens rejseledere, der er kendt som grundlæggere af Whiskymessen, whiskybutikken ”Whisky.dk” og Whisky & Rom Magasinet.


Tirsdag den 10. september 2013 Efter veloverstået morgenmad og tid til lidt afslapning, henter bussen os på hotellet kl. 10.00. Vi kører over Firth of Forth broen – og svinger efter umiddelbart af for at aflægge den uafhængige aftapper Adelphi et besøg. Adelphi er en anerkendt, uafhængig aftapper – og fra deres lager og aftapningshal vil Alex Bruce fra Adelphi fortælle om arbejdet som uafhængig aftapper – og mon ikke også der falder nogle ord om deres destilleriprojekt langt ude mod vest. Et nyt destilleri i Skotland, der forventes at stå kalrt ultimo 2013 / primo 2014. Efter besøget her fortsættes til Pitlochry, hvor vi starter med en let frokost på Pitlochry Golf Clubs restaurant – med udsyn til hul 18! Herefter kører vi til et af de mindste destillerier i Skotland – Edradour Distillery, der tillige huser den uafhængige aftapper Signatory. Her vil vi også få en rundvisning på destilleriet – ligesom der er mulighed for at smage langt de fleste Edradour og Signatory aftapninger i destilleriets smagebar – og muligheden for at købe en af de første, men senere mange flasker på denne tur. Efter dette besøges sættes kursen mod Dufftown, hvor vi forventer at være først på aftenen. Indkvartering vil alt efter gruppens sammensætning og kapacitet i Dufftown blive lettere spredt omkring Torvet i Dufftown på hotel og B&B – nogle B&B med fælles bad og toilet.


Onsdag den 11. september 2013 Denne dag er uden bus. Vi samles ved 09.30 tiden ved klokketårnet i Dufftown – og går ned til destillerierne The Glenfiddich og The Balvenie, hvor vi har bestilt rundvisninger. Her kommer vi virkelig i dybden. Gruppen deles i 2 hold – hold 1 starter med The Balvenie, mens hold 2 starter med The Glenfiddich. Efter rundtur samles vi til frokost på Glenfiddichs restaurant – og herefter bytter holdene destilleri. Vi regner med, at vi er færdige ved 15-tiden, og hvis der er stemning for det, vil der på gå-ben blive vandring til byens øvrige destillerier (ikke egentlige besøg). Torsdag den 12. september 2013 Vi samles ved bussen på torvet kl. 10, og kører op til den nærliggende by Aberlour, hvor der venter os en ny oplevelse. Det lille destilleri i udkanten af byen, Aberlour Distillery er en dejligt lille destilleri – og her er der mulighed for at aftappe sin egen Aberlour Cask strenght i både bourbon og sherry udgave. Vi regner med at der også her smages på et bredt udvalg af Aberlour´s produkter – så vi går herfra med en dyb viden om destilleriets produkter og kapacitet. Herefter fortsætter vi til Glenfarclas destilleriet, der jo er kendt for sin ”105” og ”Family Cask” serien. Også her får vi et godt indblik i destilleriets historie og dette fantastiske lager af whisky, som destilleriet råder over – og som på mange måder gør, at de kan lave en så unik serie, som tilfældet er. Alt efter stemningen i bussen og tidspunktet, kan det nærliggende slot Ballindalloch besøges (entre er IKKE inkluderet i prisen) – eller der kan laves en ”fotostop” tur til de mange nærliggende destillerier som f.eks. Cardhu, Cragganmore, Knockando osv.


Fredag den 13. september 2013 Igen mødes vi ved bussen – denne morgen kl. 09.45 – så vi kan være på Speyside Cooperage ved Craigellachie kl. 10. Her skal vi se på, hvordan tønderne checkes og repareres. Det er et fascinerende arbejde at betragte – og udenfor vil man blive lamslået over de mængder af tønder, der bare ligger og venter på ”et nyt liv”. Efter dette besøg kører vi ned til Craigellachie Hotel, hvor vi får en let frokost. Hotellet har en af Skotlands bedste whiskybarer – baren på Craigellachie blev oprindeligt stiftet af tidligere danske ejere, som dog afhændede hotellet for 5 år siden. Efter frokost køre vi over på den anden side af Floden Spey – til det navnkyndige destilleri Macallan, der vel ikke kræver nærmere præsentation? Her har vi sørget for et eksklusivt besøg, der meget gerne skulle være et af højdepunkterne på denne tur. Efter besøget her returneres til Dufftown, og aftenen er til fri disposition. Lørdag den 14. september 2013 Vi skal sige farvel til Dufftown – men inden vi tager gribende afsked med Speyside – skal vi lige nå omkring The Glenlivet destilleriet. Som bekendt er dette destilleri det første, der udtog lovlig licens i 1824 – hvilket betød at ejeren måtte gå bevæbnet rundt af fare for repressalier fra områdets øvrige destillatører, der ikke havde til sinds at ”underkaste” sig den nye lovgivning fra 1823. Efter besøget hos The Glenlivet kører vi op til Skotlands højeste beliggende by – Tomintoul, hvor vi finder ”The Whisky Castle” – en sjov, lille butik – hvor indehaveren brænder for whisky. Her er der mulighed for at gøre et par gode flaskekøb – og hvis man køber, skulle der også gerne falde en smagsprøve af fra en af de mange smageflasker, der står i butikken. Efter stoppet i Tomintoul, hvor man også kan få lidt at spise – fortsætter bussen til Edinburgh, hvor vi indlogeres på turisthotel i byen. Om aftenen har vi arrangeret et arrangement på Scotch Malt Whisky Society – her får vi en let aftensmad samt en smagning og foredrag om SMWS. Når vi skal herfra er bussens køre-/hviletid dvs udløbet – så man skal selv finde hjem til hotellet – medmindre man fortsætter i SMWS´ bar eller ude i byen.


Søndag den 15. september 2013 Det er hjemrejsedag – men en meget stor del af søndagen er til rådighed – så vi kan kigge nærmere på Edinburgh. Den officielle del af programmet er et besøg på The Scotch Whisky Experience, hvor man på en anden måde får fortalt historien om skotsk whisky (måske lidt mere turistpræget), får lejlighed til at se verdens største whiskysamling – og så skal vi naturligvis også lige have en dram eller 2. Derefter går vi ind til naboen – Edinburgh Castle, og kigger nærmere på byens vartegn – her hvor der årligt afholdes Military Tattoo (og hvor Runrig i år afholdt koncert ifm med deres 40 års jubilæum). Sidst på eftermiddagen sættes kursen mod Edinburgh lufthavn, hvor vi skal være kl. 16.30/17.00, da vores fly har afgang kl. 18.30. Vi lander i Kastrup kl. 21.20 – forhåbentlig med bagagen fyldt med både indtryk og flasker fra en begivenhedsrig tur. Priser og betingelser (baseret på kurs 900 – vi tillader os at regulere prisen i DKK ved væsentlige kursudsving samt ved væsentlige ændringer i EasyJets prisstruktur, lufthavnsafgifter og lignende): Pris pr person i dobbeltværelse: DKK 8.095,00 *) Pris pr person i dobbeltværelse: DKK 8.495,00 **) Tillæg for enkeltværelse: DKK 1.300,00 *) = med fælles toilet og bad de 4 dage i Dufftown og eget bad og toilet i Edinburgh **) = med eget bad og toilet på værelset alle nætter Prisen inkl. bustur som beskrevet med dansk guide, 6 overnatninger (4 i Dufftown og 2 i Edinburgh) i dobbeltværelse med morgenmad, entreer og smagninger som beskrevet samt 2 x frokost og let aftensmad på SMWS (dog ekskl. drikkevarer til frokoster) Prisen inkl. således ikke: Frokoster, aftensmad, drikkevarer og rejse- / afbestillingsforsikring.


KALØ REJSER - Teknisk rejsearrangør Ved booking betales et depositum på DKK 2.000,00 pr person. Senest den 1. juli 2013 betales det resterende beløb. Depositum / restbetaling indbetales til KALØ REJSER´s konto i Djurslands Bank. Da Kalø Rejser skal booke fly, skal navn som i pas, fødselsdato, pasnummer og passets udløbsdato oplyses. Afbestillingsregler: Hvis du af en eller anden grund må aflyse turen, gælder følgende regler: Flybillet – ingen refusion. Turen: Indtil 1. juli 2013 – depositum er tabt. Efter 1. juli 2013 vil en annullering som udgangspunkt betyde, at det fulde beløb er tabt. Vi vil dog forsøge i videst muligt omfang at få refunderet overnatninger, men derudover kan der ikke forventes refusion. Rejsens pris er baseret på, at minimum 16 personer deltager. Er der ikke tilmeldt 16 deltagere pr. 1. juni 2013, forbeholder KALØ REJSER sig til at annullere turen, og eventuelle indbetalte depositum vil blive refunderet fuldt ud. Kalø Rejser tilbyder at tegne en afbestillingsforsikring, der koster 6% af rejsens pris. Denne forsikring dækker, hvis du må afbestille rejsen p.gr.a. sygdom, dødsfald i nærmeste familie og lignende – uddybende betingelser kan fås ved henvendelse til KALØ REJSER – tlf 8637 3311 – info@kalorejser.dk Bestilling og Bookning SKAL ske til KALØ REJSER


HELE DANMARKS WHISKY & ROM MAGASIN | 2012

AF HEIDI JUHL PEDERSEN

5 DAGE I DET FORJÆTTEDE LAND Whisky & Rom magasinets whiskyrejse til Skotland, 15.-20. september 2012

Den 15. november 2012 drog 20 forventningsfulde mænd og en enkelt kvinde sammen med Whisky & Rom magasinet ud på en rejse mod Skotland for at opleve, dufte og sippe til gyldne dråber i selveste whiskyens hjemland. Det skulle vise sig at blive en tur fuld af uovertrufne højdepunkter, hvor destillerier åbnede dørene til de allerhelligste rum og lagre og lod den bedste Scotch Malt flyde i stride strømme fra både fad og gode flasker. Vi var med andre ord 5 dage i det forjættede land.

”Oh, you´ve been to The Promised Land”. Konstateringen kommer fra en storsmilende indehaver af en lille souvenirforretning i den skotske by Inveraray, der kort har hørt om Whisky & Rom magasinets næsten afsluttede whiskyrejse, på tidspunktet hvor vi er på vej tilbage over fastlandet mod sidste destination, Edinburgh. Vendingen er hørt tidligere på turen, hvor Bruchladdich´s Jim McEwan, viftende med hånden, som afslutning sender os over i destilleriets bagerste lager: ”Go good people! Go to the Promised Land”. Og i sandhed – på denne whiskytur, der gik fra Edinburgh til Arran, videre over halvøen Kintyre til Islay med stop hos ikke mindre end 8 destillerier, 1 uafhængig aftapper og flere spændende whiskyshops, mødte vi i bogstaveligste forstand en overflod af både oplevelser og noget af Skotlands bedste whisky. Jo, skotterne ved godt selv, hvad de gemmer på, og for en gangs skyld var de ikke det mindste nærige. Men lad os starte fra begyndelsen om rejsen til landet, hvor det flyder med langt bedre sager end mælk og honning:

6 WHISKY & ROM MAGASINET | ISSUE 6

LØRDAG D. 15.09.12:

Whisky & Rom magasinets whiskyrejse til Skotland starter tidligt i Billund Lufthavn med kufferter, der for første og eneste gang på denne tur ikke nærmer sig overvægt. Check-in og flyvetur går glat, og kl. 11.35 står den samlede gruppe på 20 mand og en enkelt kvinde i Edinburgh Lufthavn. Her holder turens bus allerede klar. Vi skal som det første køre tværs over Skotland for at besøge Creative Whisky Company – en uafhængig aftapper, der har specialiseret sig i single cask, single malt whiskies. Eksklusive fade vel at mærke, som nogle gange rummer mindre end 100 flasker til aftapning. Det er indehaveren, David Stirk, selv og en medhælper, der tager imod os i Creative Whisky Company´s warehouse på fastlandets vestside. Efter en kort introduktion, slår David hul på det første fad foran flere måbende tilskuere, der havde regnet med at smagningen skulle være fra aftapninger. Og smilene bliver kun bredere, mens


2012 | HELE DANMARKS WHISKY & ROM MAGASIN

Skotland byder altid på smukke fotomuligheder og masser af whiskyoplevelser

DET SMAGTE VI! Creative Whisky – David Stirks bonded warehouse Direkte fra fad: * Clynelish 1997, 15 år, recasked, 56% * Macduff 1997, 15 år, second fill, 56% * Mortlach1995, Dufftown, 17 år, sherryfad, 43-45% * Littlemill 1991, 21 år, amerikansk eg, refill, 54 % * Macduff 1993, 19 år, 58% * Jura 1976, 36 år, 51% (500 £ pr. fl.) * Ledaig 1997, 15 år, refill, 58% Kildonan Hotel, Arran – ”opvarmning” * Arran ”Distillery only” Destilleret 25-05-96 og tappet 09-07-12, 6 år, 46,4 % 189 fl. * Arran ”Distillery only” Destilleret 25-06-96 og tappet 09-07-12, 6 år, 52,4% 325 fl. * Arran Cask Strength, 12 år, 54 % 12.000 fl. * Arran - fadprøve taget af Euan Mitchell til os. Destilleret 1995, aftappet 11-09-2012, 17 år, 52,8% * Arran Machrie Moor 46% Peated Arran Malt 3. udgave

David slår hul, hælder op, skåler og fortæller levende om smagsprøver fra de hele 7 meget særlige fade, der bliver åbnet for vores skyld. Efter smagningen bliver turens første anseelige samling flasker indkøbt, og snakken går livligt. Flere melder imponeret, at de slet ikke havde forestillet sig smagning direkte fra fad, og nogle mener, at turen jo så allerede har haft sit højdepunkt. Men de skal vise sig at tage grundigt fejl. Et godt råd, hvis du besøger David Stirk – husk at få ham til at fortælle om den med ”aben” og den med ”piraten”! Efter besøget hos Creative Whisky Company, kører vi til færgelejet og sejler til øen Arran, hvor vi skal indkvarteres for natten. De fleste skal sove på Kildonan Hotel, så vi tager samlet aftensmaden her. Efter maden laver de gode turarrangører (og redaktører på Whisky & Rom magasinet) – Ulrik og Henrik – en opvarmning-til-turen smagning med nogle gode sager fra Isle of Arran Distillery, som er første stop næste dag. SØNDAG D. 16.09.12:

Ovenpå en god nats søvn og selvfølgelig en startsjus i bussen kører vi til op til nordsiden af Arran. Turen går igennem et fantastisk landskab, hvor bjerge og klipper med små vandfald og græssende får på skrænterne, der ligner hvert øjeblik at kunne trille ned i bussen, omgiver vejen. Isle of Arran Distillery´s ejer siges også at have valgt dette sted meget nøje. Beliggenheden skal have noget af Skotlands fineste vand i søen Loch na Davie højt oppe i bjergene, og klimaet skal være ideelt for modningen af byggen. Isle of Arran Distillery er øens eneste destilleri og åbnede først i 1995. Vores – på bedste skotske manér – kiltklædte rundviser tager os med i et lille stemningsfuldt lokale, hvor vi nyder den første smagsprøve – et 14-årig Arran 46 %, mens vi ser en kort film om Arran Distillery´s historie. Selve rundvisningen foregår igennem hele produktionen og ender i en afsidesliggende bar, hvor der er

Isle of Arran Distillery Fra aftapning: *Råsprit ca. 68% * Arran, 14 år, 46 % * Arran, 10 år, 40% * Arran, 12 år, 54% * Arran, 8 år, 50 % afsluttet på Amarone vinfade Springbank og Glengyle Distillery – ”The Tasting Room” med Grant MacPherson Fra aftapning: * Hazelburn, 12 år, 46 % * Kilkerran, 8 år, 46 % * Springbank, 10 år, bourbon-fad, afsluttet på sherryfad, 46 % * Springbank, 15 år, sherryfad, 46% * Longrow , 18 år, 46% * Longrow, 10 år, 53,9% (specialaftapning – 650 fl. forbeholdt Springbank Society medlemmer) * Springbank, 14 år, doublecasked på portvins- og bourbonfad, 54,7% (7 år på portvin + 7 år på Bourbon) I bussen inden afgang til Islay (kl. meget tidlig) The Glenturret 1977, 35 år – en Whisky.dk aftapning på 48,3%, kun 234 flasker Kilchoman Distillery med John McClelland Fra aftapning: * Kilchoman, 8 år, 50 % * Kilchoman, Denmark Cask Exclusive #7 single cask fra 26-072006, fadnr. 162, 59 %

Bruichladdich Distillery – Warehouse number 1 med Jim McEwan og Duncan McGillivray Direkte fra fad: * Bruichladdich , på fad 1985 (et af de ældste fade hos Bruichladdich), doublecask, bourbonfad til nyt bourbonfad maj 2012 * Bruichladdich, på fad 1990, doublecask, bourbonfad til Chateau d’Yquem, 1. Cru Sauternes fad * Bruichladdich Octomore, på fad 2009, Virgin Oak, 300 ppm, 66 % 3 år (fadet har aldrig været med salg for øje) * Bruichladdich, på fad 1990, doublecask, 18 år på bourbonfad, 4 år på sherry og afslutning på Château Latour, 1. Cru Bordeaux, Pauillac vinfad (Note! Vi smagte også en del virkelig gode dråber fra bagerste lager sammen med Duncan, hvor dataene på smagsprøverne fortog sig i ”godt humør”)ISSUE 6 | WHISKY & ROM MAGASINET 7


HELE DANMARKS WHISKY & ROM MAGASIN | 2012

Chesterfield og overmåde god whisky på hylderne i alle retninger. I butikken bliver der handlet godt ind, der er jo stadig lidt rum i kufferterne. Det er sent, da vi kører til Tarbert for at overnatte på et ægte skotsk slotshotel, Stonehaven. Her nyder nogle barens fortræffeligheder, andre skynder sig i seng. Vi skal nemlig tidligt op næste morgen – meget tidligt! MANDAG D. 17.09.12:

Kl. 5:30 sharp kører bussen! (Det er så tidligt, at flere endda er for trætte til at drikke morgenwhisky!!!). Vi skal med færgen til Islay, og på færgeturen er der heldigvis tid til at hvile sig lidt eller nyde den helt særlige havudsigt og lys ved de inderste Hebrider, som Islay er

Ardbeg Warehouse

Iain MacArthur som har været på Lagavulin i over 40 år, står her med en sample direkte fra whisky fadet og beundrer alkoholstyrken.

flere af Arran Distillery´s ”godter” i vente. Gode dråber! Isle of Arran Distillery er stadig ungt destilleri, men bestemt værd at holde et øje med fremover. Turen går nu til det lille færgeleje, Lochranza, hvorfra vi med en charmerende, lille færge sejler over til halvøen Kintyre. Næste stop er nemlig Springbank og Glengyle destillerierne i Campbeltown. Springbank er i dag Skotlands ældste, uafhængige destilleri. Alle de gamle produktionsmetoder er, som de var, da destilleriet blev grundlagt i 1828.

Vores rundviser, Grant MacPherson, viser os under rundturen gennem produktionen bl.a. Springbank´s ”computer”, der består af en snor med en sten til måling af bygmængden inden mæskning og en skifertavle, hvor målinger bliver noteret. Vi når også et smut omkring det nye destilleri Glengyle, der fremstiller Kilkerran single malt og var det første skotske destilleri grundlagt i dette årtusinde. Besøget slutter af i Cadenhead´s Whisky Shop, hvor vi får lov at smage på gode aftapninger af både Hazelburn, Kilkerran, Springbank og Longrow i ”The Tasting Room” – et ægte herrerum bagerst i butikken, indrettet med

den del af. Vi får også et glimt af flere af destillerierne fra vandsiden. Kl. 9:00 ankommer vi til Port Ellen, hvorefter vi kører nordpå til det lille, unge farm-destilleri Kilchoman. Vi får allerede ved ankomsten et forvarsel om, at Kilchoman godt kan rumme flere gyldne – og ikke mindst velsmagende – skatte. En kolossal regnbue tager imod os på parkeringspladsen. Indenfor bliver vi vist rundt i den meget lille 100% Islay produktion, der henter alle sine råvarer på Islay. Mens masterdestiller John McClelland byder på råsprit under rundvisningen, fortæller han, at Kilchoman, der først blev grundlagt i 2005, allerede er så efterspurgt, at den lille produktion har svært ved at følge med. Vi får til sidst lov at smage nogle bestemt ikke sparsomme prøver af den ellers sparsomme produktion. En Kilchoman, 6 år, 50 %og en Kilchoman, Denmark Cask Exclusive #7 single cask fra 26-07-2006, fadnr. 162, 59 %. Ikke dårligt!

BEHIND THE SCENES – SHYYH! 15.09.12 kl. ca. 22.30: STYRT FRA STOL. To af herrerne springer den første aften aftensmaden på hotellet over og går i pubben. De kommer tilbage til aftenens smagning, hvor den ene falder i søvn på stolen. Opvågningen sker brat og med et brag, da han triller ned af stolen og ryger hen ad gulvet. Styrtet giver en stor skramme på armen og et let blodigt skjorteærme de næste par dage. Men selvfølgelig ikke noget, en whisky ikke kan hjælpe på!

8 WHISKY & ROM MAGASINET | ISSUE 6


DET SMAGTE VI! Bowmore Distillery Fra aftapning: * Bowmore, 12 år, 40 % * Bowmore, 15 år, doublecask, bourbonfad til sherryfad, 40 % * Bowmore, 10 år, amerikansk eg, 55,6 % * Auchentoshan whiskylikør Bowmore – Warehouse number 1 med Destillerichef Eddie McAffer: Direkte fra fad: *2 timer gammelt nydestillat * Bowmore, på fad 2000, 12 år bourbonfad, 58 % * Bowmore, på fad 1995, 17 år sherryfad, 51-52 % * Bowmore blendet i dagens anledning mellem de to ovenstående, ca. 70 % bourbonfad og ca. 30 % sherryfad Lagavulin Distillery – Warehouse tasting med Iain “Pinky” MacArthur Direkte fra fad: * Lagavulin, 8 år, sherryfad, 57,8 % * Lagavulin, 10 år, bourbonfad refill, 55 % * Lagavulin, 14 år, sherryfad nr. 1712, specialsalg kun ved Islay festival i maj, 56,4 % * Lagavulin, 30 år, refill, ca. 40 % (ca. £50 per glas!)Destilleri manager Eddie MacAffer fra Bowmore viser her hvordan man vender byggen på den gammeldags facon - med håndkraft!

Efter smagsprøverne har de fleste nu fået kuløren tilbage i kinderne ovenpå den tidlige morgenstart, og vi sætter kursen mod Bruichladdich Distillery. Rundvisning i Bruichladdich´s produktion var en smule standard for de flestes smag, men vi har på det tidspunkt jo heller ingen anelse om, hvad der venter os, da vi sætter kursen over gårdspladsen til Bruichladdich´s Warehouse No. 1. I Bruichladdich´s Warehouse No. 1. dukker ejeren Jim McEwan og Distillery Manager Duncan McGillivray efter kort tids venten op, og så går det løs. Det er helt slut med standard. Der bliver først slået hul på ét af Bruichladdich´s ældste fade – et bourbon fad fra 1985. Herefter følger en ´90-er – doublecask, bourbonfad til Chateau d’Yquem, 1. Cru Sauternes fad, en særlig Octomore 300 ppm, der aldrig kommer til salg, og til slut en Bruichladdich, 1990, doublecask, 18 år bourbon, 4 år sherry og afslutning på Château Latour, 1. Cru Bordeaux, Pauillac vinfad. Smagsprøverne er massivt store og blodet ruller en gang hurtigere, ikke mindst fordi den ekstremt karismatiske Jim McEwan undervejs underholder med historier og anekdoter – både meget morsomme og meget rørende, og flere går faktisk derfra med tårer i øjnene. Efter første seance tager Duncan McGillivray os med over i det bagerste lager, hvor Bruichladdich´s fade tårner sig op i alle retninger. Her bliver vi forkælet med et par ekstra smagsprøver fra særlige fade, inden turen i meget højt humør efter dette kæmpe-peak går videre mod Bowmore Distillery, hvor vi har en smagning i ”Tasting Room”. Vi bliver indkvarteret i Bowmore by, hvor vi har lidt tid til at tjekke både lokale restauranter og pubber ud og vende dagens begivenheder. TIRSDAG D. 18.09.12:

Vi starter kl. 8:00 hos Bowmore Distillery igen. Denne gang er det destillerichef, Eddie MacAffer, der viser os gennem produkti-

onen i Islay´s ældste destilleri, grundlagt 1779. Vi hører bl.a. om de forskellige, gamle teknikker, der stadig er i brug, og bliver sat ind i kunsten at vende byggen på gulvet. En enkelt fra gruppen forsøger sig under store irettesættelser fra destillerichefen og endnu større latterbrøl fra os andre. Det er ikke så nemt. I Bowmore´s warehouse No. 1 får vi, hvis vi lover at holde tand for tunge, også lov at smage et par helt særlige fadprøver. Vi siger selvfølgelig ikke noget. (Mmm …) Turen går nu til Lagavulin Distillery, hvor den utrolig underholdende destillerichef, Iain “Pinky” MacArthur, rundhåndet deler prøver direkte fra fad ud i både glas – og hår! Et par fra gruppen får en ekstra hår/-issevask, og enkelte håber vel stadig, at den 30 års Lagavulin til ca. £50 per glas, får håret til at vokse igen. Vi smager – udover den 30-årige – også Lagavulin, 8 år, sherryfad, 57,8 %, Lagavulin, 10 år, bourbonfad refill, 55 % og Lagavulin, 14 år, sherryfad nr. 1712, 56,4 %, der ellers kun sælges ved Islay festivallen i maj. Vi har lige tid til lidt frokost, da vi ankommer til Ardbeg Distillery. Til frokosten får vi lov at smage den ganske nyudgivne Ardbeg Galileo, 12 år, der var udgivet for blot halvanden uge siden. Herefter følger en ualmindelig levende rundtur ved en meget gestikulerende og hurtigtalende energibundt af en kvinde ved navn Jackie Thompson. Under turen får vi både lov at prøvesmage mæsk og nysprit, inden vi går i Ardbeg´s lille, hyggelige ”Tasting Room” for at smage forskellige prøver af den endelige, originale Arbeg og en enkelt spændende fadprøve, samt Ardbeg Provenance fra 1974. Dagen sidste destilleri-stop er Laphroaig Distillery, som står for produktionen af noget af Islay´s mest røgede whisky. Allerede udenfor destilleriet går en skarp duft af røg os i møde, og

BEHIND THE SCENES – SHYYH! 16.09.12 kl. ca. 12.30: EN BUSRUDE MINDRE. Mens gruppen nyder en spændende rundtur og smagning på Arran Destillery, kommer vores buschauffør i bekneb. Han har været ude og nyde udsigten og opdager pludselig at busdøren er gået i. Nøglerne sidder indenfor. Mange hænder tilbyder sig, men lige meget hjælper det. Chaufføren må smadre ruden, og vi når selvfølgelig færgen til Kintyre kl. 13.15. Endda med ekstra aircondition!

ISSUE 6 | WHISKY & ROM MAGASINET 9


Fotos fra turen:


;(.;03:26;3(5+4,+ >/0:2@ 9644(.(:05,;;03,-;,9g9,;

,YK\VNZr]PSKTLKNVK:RV[ZR:PUNSL4HS[ZrMrYK\U\JOHUJLUMVYH[VWSL]L:RV[SHUKWr[¤[OVSKZHTTLUTLKSPNLZPUKLKL=P

Her er chancen for at opleve Skotlands mest berømte destillerier pü tÌt hold sammen RVTTLYIHNVTR\SPZZLYULVNMrYSV][PSH[ZTHNLKLTLYLZWLJPLSSL[PUNVN]PRVTTLY[PSH[VWSL]L¤N[LZRV[ZRN¤Z[MYPOLK;HNTLK med ligesindede whiskynydere. >OPZR` 9VTTHNHZPUL[WrLU\MVYNSLTTLSPNYLQZL[PS^OPZR`LUZOQLTSHUKO]VY]PKLSZILZ¼NLYLU\HMO¤UNPNHM[HWWLYKLZ[PSSLYPLY VN:JV[JO4HS[>OPZR`:VJPL[`

Pü turen kommer vi bagom kulisserne hvor du für lov til at smage de mere specielle ting, og müske sample direkte fra fadene i warehousene. +LUZLW[LTILYSL[[LY]PMYH)PSS\UKTLKR\YZTVK,KPUI\YNOœVNOLYMYH]PKLYL[PS*YLH[P]L>OPZR`O]VY+H]PK:[PYRMVY[¤SSLY VTSP]L[ZVT\HMO¤UNPNHM[HWWLY:PKZ[WrLM[LYTPKKHNLU]PKLYL[PS(YYHUO]VYKLYLYL[HYYHUNLTLU[VTHM[LULU5¤Z[LMVYTPKKHN

Tag medILZ¼NLZ0ZSLVM(YYHU+PZ[PSSLY`VNVTLM[LYTPKKHNLU:WYPUNIHUR+PZ[PSSLY`P*HTWILS[V^U=PZH[ZLYWrH[OVSKLLUZTHNUPUNP pü en uforglemmelig rejse til whiskyens hjemland, hvor vi besøger to uafhÌngige aftappere*HTWILS[V^UVTHM[LULU5¤Z[LTVYNLUTLK[PKSPNHMNHUN[PS0ZSH`O]VY]PZrILZ¼NLY2PSJOVTHU)Y\PJOSHKKPJOVN)V^TVYL Adelphi, Scotch Malt Whisky Society, 7 destillerier bla. Macallan, Balvenie, Edradour 5¤Z[LKHNLYKL[šZ`KR`Z[LUZWLYSLYš3HNH]\SPU(YKILNVN3HWOYVHPNKLYZ[rYMVY[\Y6UZKHNZ¤[[LY]PR\YZLU[PSIHNLTVK samt Speyside Cooperage.

,KPUI\YNOTLKWP[Z[VWP0U]LYHYH`O]VY3VJO-`UL>OPZRPLZOVSKLY[PSO]VY]PSHUKLYZPKZ[WrLM[LYTPKKHNLUœTLUPUKLUUH[[LU NrYWrO¤SKOHY]PMrL[LUZTHNUPUNOVZ:4>:VNZU\Z[[PSKLUZWLJPLSSLH[TVZM¤YLKLUULMVYLUPUNOHY Ægte skotsk gÌstfrihed, haggis, sÌkkepibe musik, pubmiljø, whisky dagen lang; hvad venter du pü? Desuden afholdes en hyggelig/QLTYLQZLMYH,KPUI\YNO[PKSPN[[VYZKHNTVYNLU[PS)PSS\UK whiskysmagning af Henrik Olsen & Ulrik Bertelsen pü Hotel Hilton.

DENNE SKĂ˜ NNE FRA 15/9STKOTLANDSREJSE IL 20/9

KUN 8995,0U[LYLZZLYL[œZr[PSTLSKKPNO\Y[PNZ[T\SPN[,UKLSPN[WYVNYHT\KRVTTLYZUHYLZ[T\SPN[VNRHUZLZWr^^^^OPZR`KR ;LRUPZRYLQZLHYYHUN¼Y!2(3•9,1:,9

denne skotla skønne ndsrej se

fr a 9/9 til 15/9 Kun

8499,-

BemĂŚrk programmet er IKKE 100% endeligt endnu.

Prisen inkl. bustur som beskrevet med dansk guide, 6 overnatninger (4 i Dufftown og 2 i Edinburgh) i dobbeltvĂŚrelse med morgenmad, entreer og smagninger som beskrevet samt 2 x frokost og let aftensmad pĂĽ SMWS (dog ekskl. drikkevarer til frokoster) Prisen inkl. sĂĽledes ikke: Frokoster, aftensmad, drikkevarer og rejse- / afbestillingsforsikring. LĂŚs mere om bookning og de specifikke detaljer pĂĽ:

Whiskyrejse 2013 med Whisky & Rom magasinet  

Her kan du læse mere om turen for 2013, samt artiklen fra 2012 turen og billeder fra turen. Book din plads hos Kalø Rejser. Tegn abb. hos Wh...

Advertisement