Page 1

ZOMER IN WEVELGEM ZOMERACTIVITEITEN IN WE

EDITIE 2019

VELGEM

VEEL ZOMERTIPS

Binnenin!


WELKOM


GENIETEN DICHT BIJ HUIS Voor je ligt het allereerste zomermagazine van de gemeente Wevelgem. Binnenin vind je een selectie van leuke activiteiten deze zomer. Bij elke activiteit staat de praktische informatie en hier en daar hebben we er ook enkele activiteiten uitgelicht. Op het einde van de zomerbrochure vind je een overzichtelijke kalender per maand. Bewaar deze zomerbrochure onder het ‘bakske’ van de tv, tussen je toiletlectuur of in je rommelschuif,… Zolang je deze brochure maar ergens bij de hand houdt, want dan hoef je niets te missen van al het leuks dat Wevelgem van juni tot september te bieden heeft. Zoals je kan zien is dat heel wat. Je hoeft niet ver weg te trekken om een vakantiegevoel op te snuiven. We zijn best trots op alle mensen, activiteiten en projecten die aan bod komen. Veel leesgenot en een fijne zomer toegewenst!


JUNI

14, 15 EN 16 JUNI

JUNI TOT EN MET AUGUSTUS

TONEEL ‘VAN VLAS EN VAN MENSCHEN’

‘INSTUIF’ OPENING KUNSTWERK

JOEGOSLAVISCH PAVILJOEN EXPO ’58

De Wevelgemse toneelkringen brengen het stuk ‘van Vlas en van Menschen’, geschreven door de Wevelgemse ‘vlasser’ Henri Minne. Deze toneelvoorstelling in drie bedrijven geeft een milieuschets uit de vlaswereld rond 1930. Toen het stuk in 1988, meer dan 30 jaar geleden, voor de eerste keer werd opgevoerd was het een enorm succes. Leuk weetje: Henri Minne kreeg les van Constant Vansteenkiste, de bekende Wevelgemse vernieuwer van de vlasindustrie, toen die op zondag les volgde in het ‘vlasinstituut’ in Kortrijk. Een organisatie van Heemkundige kring Wibilinga (www.wibilinga.be).

De gemeente Wevelgem wordt een kunstwerk rijker. De gerenommeerde Franse kunstenaar Céleste Boursier-Mougenot gebruikt de twee prieeltjes in het park om er een heel uniek kunstwerk in onder te brengen. Het gezoem van bijen in het ene prieeltje wordt omgezet tot licht en mist in het andere prieeltje. Levendiger kan kunst niet zijn. Op 15 juni wordt het kunstwerk feestelijk aan het publiek voorgesteld. Iedereen is vanaf 16 uur welkom op ‘Instuif’ waarbij gezorgd wordt voor animatie, muziek, workshops en catering. Kom zeker een kijkje nemen. De lichtinstallatie komt net rond valavond het best tot zijn recht.

Het Joegoslavisch paviljoen, ontworpen door Vjenceslav Richter, is een van de best bewaarde relicten van de wereldtentoonstelling in 1958 in Brussel. Het paviljoen werd overgebracht naar en heropgebouwd in Wevelgem om het toen pas opgerichte Sint-Pauluscollege te huisvesten. De rondleiding belicht niet enkel Richters werk als architect, maar ook als visionair, kunstenaar en medeoprichter van twee kunststromingen uit het naoorlogse Joegoslavië. Een organisatie van Heemkundige kring Wibilinga (www.wibilinga.be).

» ter ere van Constant Vansteenkiste

»» Praktisch Iedereen

»» Park Wevelgem

»» Praktisch Iedereen

»» Bezoek met gids (+/- 1u30)

»» Praktisch

Enkel voor groepen op afspraak

14 en 15 juni: 20 uur | 16 juni: 17 uur

Vanaf 16 uur

Woensdagnamiddag en schoolvakanties

CC Guldenberg

Park Wevelgem

Deken Jonckheerestraat 16, Wevelgem

€10

Gratis

€ 60 per gidsbeurt, max. 20 pers

»» Meer info

»» Meer info

Tickets via CC Wevelgem, www.wevelgem. be/webshop, 056 43 34 95 of cultuurcentrum@wevelgem.be

4

ZATERDAG 15 JUNI

www.wevelgem.be/instuif

»» Meer info

Meer info via info@richterexpo.be of telefonisch op 0491 63 64 84. Zie ook www. richterexpo.be.


ZONDAG 16 JUNI

ZONDAG 16 JUNI

VLAS À VELO

OUDER-KIND YOGA

48E WEVELGEM CYCLING CLASSIC

Deze boeiende trip van om en bij de 20 km vertrekt in Texture, museum over Leie en vlas. De begeleider neemt je mee langs veilige trage wegen en vertelt honderduit over het vlastransport, de vlashandel, over hard labeur en het feesten. Ook Constant Vansteenkiste, de Wevelgemnaar die aan de basis lag van heel wat vernieuwingen in de vlasindustrie, komt aan bod. Onderweg pak je een frisse pint op een authentieke plaats in hartje Wevelgem. Een organisatie van Heemkundige kring Wibilinga (www. wibilinga.be).

Samen met je kind aan yoga doen, is een topidee. Het is een ideale manier om tijd met elkaar door te brengen en de band met je kind op een speelse manier te versterken. Tijdens de yoga kan je vooral samen genieten en ontspannen. Deze sessie is geschikt voor kinderen van het 3de kleuter tot en met het 6de leerjaar.

Wevelgem Cycling Classic is de oudste klassieker voor wielertoeristen. Wielerclub De Trappers Wevelgem vzw organiseert dit jaar de 48e editie. De deelnemers kunnen kiezen uit een gevarieerd aanbod van wielertochten: 30, 50, 90, 130 en 155 kilometer.

»» Fietstocht Constant Vansteenkiste

»» Praktisch Iedereen

»» Samen ontspannen

»» Praktisch

Volwassene met kind

»» Rally voor wielertoeristen

»» Praktisch

Alle wielertoeristen

Start om 9.45 uur, einde 13 uur

9.30-10.30 uur

Vanaf 7 uur

Texture Museum

Park Wevelgem

Porseleinhallen, Wevelgem

€ 8 (verzekering, begeleiding,…)

€7

€ 2: 30 & 50 km | € 4: 90, 130 & 155 km

»» Meer info

Vooraf reserveren en online inschrijven tot uiterlijk woensdag 12 juni bij Texture, ww.texturekortrijk.be.

»» Meer info

Inschrijven via www. wevelgem.be/webshop of op de sportdienst, Vanackerestraat 14, Wevelgem |

JUNI

15 EN 16 JUNI

»» Meer info

Voorinschrijvingen tot 10/6 via www.wevelgemcyclingclassic.be/inschrijving of de dag zelf vanaf 7 uur.

5


FIETSTIPS IN DE BUURT BIERFIETSROUTE

De bierfietsroute (41,5 km) neemt je mee doorheen Izegem, Gullegem, Kortrijk en Bavikhove. De route start aan het Bierkasteel in Izegem, een topbestemming voor biertoerisme. Aan de hand van handige tips voor onderweg ontdek je sfeervolle cafés, brasseries en restaurants waar je kan genieten van karaktervolle brouwsels. De fietstocht brengt je langs Brouwerij Gulden Spoor in Gullegem. Groepen vanaf 7 personen kunnen een rondleiding boeken in de brouwerij. Afstand: 41,5 km Afhaalpunten fietskaart: Gemeenteloket en Bib in het Park

GENT-WEVELGEM IN FLANDERS FIELDS

FIETSFOTOZOEKTOCHT

Het parcours van Gent-Wevelgem in Flanders Fields bedwingt de belangrijkste hellingen van de wielerklassieker ‘Gent-Wevelgem’. Op het programma: 100 km afzien, 3 beruchte Plugstreets en 11 stevige hellingen, waaronder een dubbele beklimming van de Kemmelberg.

Van juni tot september kan je deelnemen aan de fotozoektocht in samenwerking met Toerisme Menen, Wervik, Ledegem, Dadizele, Zonnebeke en Wevelgem. De tocht loopt op het fietsknooppuntnetwerk en telt 65 km, maar die kan ook in twee kleinere lussen van 42 km worden opgesplitst.

De uitdaging start aan het Bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’ te Kemmel, maar je kan ook starten vanuit Wevelgem. Op het infobord op de parking van het Guldenbergplein kan je de route (gpx) downloaden op je smartphone of wandel/fietsgps.

De opdracht? Plaats een reeks van foto’s in de juiste volgorde! Onderweg ontdek je mooie plekjes en kan je op een zomers terrasje even op adem komen. Je kan eender waar instappen op de drie fietslussen. Deelnameformulieren zijn gratis verkrijgbaar bij de deelnemende toeristische diensten, in Wevelgem in het Gemeenteloket en Bib in het Park.

Het parcours is digitaal beschikbaar maar ook bewegwijzerd zodat je de rit het ganse jaar door kan rijden. Een wielerkaart kost 2 euro en is te koop in de webshop van Westtoer (www.westtoer.be), in het Gemeenteloket en Bib in het Park Afstand: 100 km

www.toerisme-leiestreek.be

Lever je ingevulde formulier tegen uiterlijk 30 september 2019 in en misschien win je wel 1 van de 15 restocheques! Ook wie een kleine lus fietst, maakt kans op een prijs! Afstand: 42 en 65 km www.wevelgem.be/ fietsfotozoektocht


JUNI

ZONDAG 23 JUNI

OUDER - KIND YOGA

CIE LE P’TIT CIRK (FR) - LES DODOS

Samen met je kind aan yoga doen, is een topidee. Het is een ideale manier om tijd met elkaar door te brengen en de band met je kind op een speelse manier te versterken. Tijdens de yoga kan je vooral samen genieten en ontspannen. Deze sessie is geschikt voor kinderen van het 3de kleuter tot en met het 6de leerjaar.

Achter de gesloten deuren van hun circustent zoekt het Franse gezelschap Cie Le P’tit Cirk beschutting tegen de vijandige buitenwereld. De muziek is even gevarieerd als de circusdisciplines die de artiesten beoefenen. Met heel wat humor, een flinke portie naïviteit en hemels circus creëert Cie Le P’tit Cirk een intens moment. Dit wordt een emotionele wellness waar het publiek maar enkel kan van genieten.

»» Samen ontspannen

»» Praktisch

Volwassene met kind

»» Perplx Festival

»» Praktisch

Vanaf 6 jaar

9.30 - 10.30 uur

20.30 uur

Groen Lint Gullegem

Tent OC Marke

€7

€ 16 | <26 jaar € 8 | <12 jaar € 6

»» Meer info

Inschrijven via www.wevelgem.be/webshop of op de sportdienst, Vanackerestraat 14, Wevelgem | .

8

VRIJDAG 28 JUNI

»» Meer info

Tickets via CC Wevelgem, 056 43 34 95, cultuurcentrum@wevelgem.be, www. Wevelgem.be/webshop |


GEOCACHEN IN WEVELGEM Mooi weer buiten maar niet meteen inspiratie over hoe je een vrije dag kan invullen? Misschien kan je ‘geocaching’ eens uitproberen? Fervent geocacher Dirk Ledoux werkte samen met de gemeente een uitgebreide geocachepuzzel uit die je langs de mooiste plekjes van onze deelgemeente brengt. Geowatte? Geocaching is een moderne vorm van een traditionele schattenzoektocht. Met je smartphone ga je, via puzzels en raadsels, op zoek naar ‘schatten’ die andere geocachers hebben verborgen. Je kan op zoek gaan naar één geocache, maar je hebt ook ‘multicaches’, waarbij je op de plaats van de ene geocache hints of een puzzel vindt die je naar een andere geochache leiden. Caches zijn kleine potjes, doosjes, buisjes,… die overal verborgen kunnen zitten. ‘In een boom, achter wat klimop, aan een takje in een haag, onder een vuilnisbak, in de buis van een verkeersbord, enz.Je kan op véél meer plekken een cache verbergen dan je zou denken’, zegt Dirk Ledoux uit Wevelgem, fervent geocacher. ‘Als je een cache vindt, kan je je naam op een formuliertje schrijven, en je vindt ook hoe je een mailtje kan sturen naar de ‘eigenaar’ van de cache.’

Ook in Wevelgem zijn hier en daar wat geocaches te vinden. ‘In Moorsele was het aanbod het kleinst’, zegt Dirk. ‘Ik had wel een paar leuke ideeën voor een eigen ‘multicache’, en de gemeente was bereid om daaraan mee te werken.’ Dirk werkte een zogenaamde ‘geocachart’ uit. ‘Je begint met thuis een boel vraagjes op te lossen over Moorsele. ‘Wie was de laatste Moorseelse burgemeester?’, bijvoorbeeld. Je vindt alle antwoorden terug op internet. Het is immers wel de bedoeling dat iedereen de puzzel kan oplossen natuurlijk. Eens je alle antwoorden hebt, krijg je de GPS-coördinaten van de 54 caches, en kan je de wijde wereld intrekken.

Dirk Ledoux heeft al een flink palmares opgebouwd. ‘3600 geoaches heb ik al ‘gelogd’, zoals ze dat noemen als je er eentje kan vinden. Dat is al heel mooi, maar écht indrukwekkend is dat niet in de geocachewereld. Sommige mensen hebben er al 20.000 of zelfs 30.000.’ Tijdens elke weekenduitstap of in elke vakantie trekt Dirk erop uit om te geocachen. ‘Het is een ideaal alternatief voor een ‘gewone’ wandeling. Kinderen die je anders met moeite meekrijgt, wandelen met plezier kilometers mee als ze mee op zoek kunnen gaan naar de ‘schat’. Ook al is de beloning enkel maar dat je de cache vindt.’

PRAKTISCHE INFO

www.wevelgem.be/geocaching De wandeling leidt je langs de mooiste plekjes in Moorsele, onder meer via de Moorseelse molen, het hoevemuseum en het vliegveld naar de paardenmanege.’


JUNI

ZATERDAG 29 JUNI

COMMON GROUND CIRCUS COMMON GROUND

»» Perplx festival

Rasartiesten met veel goesting en bakken ervaring onderzoeken in deze overrompelende creatie de gemeenschappelijke grond tussen hen en hun publiek. Zo proberen ze onze gemeenschappelijke toekomst te begrijpen. Topcircus met een toekomstvisie.

»» Praktisch Iedereen

29 - 30 JUNI

MPTA (FR) - SANTA MADERA

FLY-IN

De voorstelling Santa Madera is geïnspireerd door originele Zuid-Amerikaanse rituelen en spirituele ceremoniën tijdens traditionele feesten. Daarbij wordt het heilig hout Palo Santo gebruikt om slechte geesten te verjagen en de gemeenschap te verenigen. In een wals wordt choreografisch een kaart in de aarde op scène getekend. Het geluid van de ring wordt versterkt en gemixt met traditionele muziek uit Chili, Costa Rica, Italië en Frankrijk.

Het vliegveld Moorsele opent naar tweejaarlijkse gewoonte zijn deuren voor het grote publiek. Dit gratis evenement wordt georganiseerd door de lokale vlieg- en paraclubs, met medewerking van Defensie en de gemeente Wevelgem. Deze opendeurdag wordt traditiegetrouw gecombineerd met een fly-in van een veertigtal binnen- en buitenlandse vliegtuigen en helikopters. Dit jaar staat het evenement in het teken van 75 jaar bevrijding van België. De static show is toegankelijk vanaf 11 uur. Vanaf 14 uur zijn er opeenvolgende vluchtdemonstraties.

»» Perplx festival

»» Praktisch Iedereen

»» Vliegtuigen spotten

»» Praktisch Iedereen

17.30 uur

19 uur

Vanaf 11 uur

Schouwburg Kortrijk

CC Guldenberg

Vliegveld Moorsele, Ledegemstraat 140

€ 16 | <26 jaar € 8 | <12 jaar € 6

€ 11 | <26 jaar € 8 | <12 jaar € 6

Gratis

»» Meer info

Tickets via CC Wevelgem | 056 43 34 95, cultuurcentrum@wevelgem.be| www. Wevelgem.be/webshop |

10

ZONDAG 30 JUNI

»» Meer info

Tickets via CC Wevelgem | 056 43 34 95, cultuurcentrum@wevelgem.be | www. Wevelgem.be/webshop |

»» Meer info

www.facebook.com/flyinmoorsele


COMMON GROUND CIRCUS


BOOTTOCHTEN LEIESTREEK FIETSBOOT ZONDAG 4 AUGUSTUS OF 1 SEPTEMBER

Combineer op zondag 4/8 en zondag 1/9 fietsen met varen. Neem je fiets mee op de boot en stap op en af waar je wilt. Bij het opstappen betaal je € 5 per persoon. Opgelet, er kunnen maximum 50 personen tegelijk met hun fiets op de boot. Reserveren is niet mogelijk. Er zijn stops met de boot in Wervik, Menen, Wevelgem en Kortrijk.

WIJN- EN TAPASTOCHT ZONDAG 23 JUNI

West-Vlaanderen telt intussen heel wat kwalitatieve wijndomeinen. Tijdens de middagtocht in Wevelgem proef je van 6 heerlijke creaties uit de Leiestreek en de Westhoek: een mix van mousserende, witte, rode en roséwijn. Wijnkenner en wijnbouwadviseur Eddy Durnez begeleidt je en maakt je wegwijs in de boeiende wereld van de oenologie, de ‘wijnkunde’. We combineren dit met verzorgde vis-en vleesbrochettebroodjes. Ongetwijfeld een smakelijke inzet van de zomer!

ROCKBOAT ZATERDAG 20 JULI

Herbeleef je wilde jeugdjaren en ga uit de bol op de beste rocknummers uit de jaren ’70 – ’80 – ’90. We verwelkomen je graag op onze rockboat. Drink een pintje, een lokaal biertje of iets fris en laat die ambachtelijke hamburgers maar smaken!

ZOETE ZONDE IN EZELGEM ZONDAG 11 AUGUSTUS

Hoe komen de Kuurnenaars aan de bijnaam ezels? Vaar vanuit Menen naar Ezelgem en maak kennis met de gemeente, hun folklore en proef de plaatselijke specialiteiten tijdens onze zoete wandeling.

GEZINSVRIENDELIJKE BOOTTOCHT VRIJDAG 16 AUGUSTUS

In Menen gaan de kinderen aan de slag! Ze krijgen uitgebreid de kans om cupcakes te versieren en ervan te smullen. Terwijl de cupcakes omgetoverd worden tot kunstwerkjes, deelt een barista zijn kennis met de ouders.

SNUFFELEN EN SNUISTEREN OP ‘LA BRADERIE DE LILLE’ ZATERDAG 31 AUGUSTUS

Het eerste weekend van september gaat naar jaarlijkse gewoonte de grootste rommel- en brocantebeurs van Europa door. De centrumstraten van Rijsel ontvangen duizenden kraampjes en nog veel meer koopjesjagers gaan op zoek naar allerlei curiositeiten. Via de Leie en de Deûle varen we met de boot naar Rijsel.

DEGUSTATIETOCHT ARMENIË EN DE WERELD ZONDAG 15 SEPTEMBER

Vaar mee naar Harelbeke en maak kennis met de wereldkeuken. Aan boord kan je proeven van heerlijke Armeense hapjes. De aangepaste muzikale animatie brengt je in de juiste sfeer. Om 13.30 uur brengen we een bezoek aan het Wereldfeest Ol Tegoare, waar je kan genieten van wereldse proeverijen, wereldmuziek en traditionele kledij. Om 16.30 uur varen we terug naar Wevelgem.

Meer info en tickets via www.toerisme-leiestreek.be/boottochten


JULI

1 JULI T.E.M. 31 AUGUSTUS

SPETTERENDE SPEELDAGEN

PARKIES

Elke namiddag van 14 tot 17 uur wordt het zwembad omgetoverd tot een leuk speel- en sportparadijs! Elke woensdag en zaterdag zorgen we voor een uitdagend opblaasspeeltuig en speelmateriaal zoals onderwaterspelen en sportspelen (volleybalnet, handbaldoelen, tennisrakketten en strandballen). Elke maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kunnen kids zich uitleven op de loopmat, ravotten met banden en matten en varen in de bootjes. Er worden ook altijd 2 banen voorzien om baantjes te zwemmen. Het zwembad is gesloten van 21 juli t.e.m. 4 augustus.

Samen met je familie, vrienden en buren genieten van de stralende zon en wat heerlijke muziek, midden in het groen? Dat is éxact wat Engie Parkies jou wil aanbieden. Met een gratis wekelijks concert zorgen we voor een extra streepje cultuur aan de zomervakantie. Bij ons staat de gezelligheid voorop. Nodig jouw buren en vrienden uit en geniet samen van een reeks daverende parkconcerten met een wijd aanbod aan verschillende topartiesten.

»» Spelen in het zwembad

»» Praktisch Iedereen

»» muziek in het park

»» Praktisch Iedereen

6 EN 7 JULI

KLEIN TOKYO

»» Zomers evenement in centrum Moorsele

Klein Tokyo biedt twee dagen lang optredens, gezelligheid en ontmoeting. Op zaterdag is er een stevige portie muziek en comedy met onder meer Wannes Cappelle, broeder Dieleman en Frans Grapperhaus, Seppe Toremans, Thomas Smith, drummer Joost Van den Broeck in Bel-Pop-Up. Zondagnamiddag is er vanaf 15u30 animatie voor de kinderen in het Supervliegdorp. Op het openluchtpodium komen enkele Vlaamse artiesten langs. De Romeo’s vormen de hoofdact.

»» Praktisch Iedereen

Elke namiddag (uitgezonderd zondag)

Vanaf 19 uur

Za: vanaf 18 uur | zo: vanaf 15.30 uur

Van 14 tot 17 uur

Park Wevelgem

Sint-Maartensplein Moorsele

Zwembad Wevelgem

Gratis

Gratis

»» Meer info

Tickets kan je aan de betaalautomaat in de inkom van het zwembad aankopen.

14

DONDERDAG (4 JULI T.E.M. 15 AUG)

»» Meer info

www.engieparkies.be |

»» Meer info

Voor het optreden van Wannes Cappelle en de comedy reserveer je best vooraf je ticket. Inschrijven via www.wevelgem.be/ webshop | 056 43 34 95 |


BUSHCRAFT 8 tot 14 juli van 14 tot 17 uur Heb jij een zoon of dochter rondlopen thuis die, van zodra het weer een beetje meezit, buiten gaat ravotten? Dan is Natuurhelden iets voor jullie! Tijdens de tweede week van de grote vakantie kunnen kinderen tussen 8 en 12 jaar elke namiddag terecht in provinciedomein Bergelen. Ze leren er ‘overleven in de natuur’: welk voedsel van in de natuur kan je opeten en welk niet? Hoe maak je vuur? Hoe zuiver je water? Hoe maak je onderdak voor koude nachten? Sjorren, hoe doe je dat? De kans dat jullie spruit aanspoelt op een onbewoond eiland is vrij klein, maar een beetje basiskennis kan misschien ooit wel eens van pas komen. En leuk is het sowieso! “Er is plaats voor 20 kinderen per namiddag”, zegt Johan Vandenberghe van provincie West-Vlaanderen. “We merken dat er elk jaar veel interesse is voor onze ‘bushcraftworkshops’. Ik kan iedereen aanraden om zeker op tijd te reserveren en Natuur-

helden in het achterhoofd te houden voor de zomer van volgend jaar. Het gaat dan ook om hele creatieve workshops, in de natuur, en die vallen erg in de smaak. Daarom pakken we volgend jaar zelfs uit met een workshopweek voor volwassenen.”

WAAR?

Provinciedomein Bergelen in Gullegem: NEC De Rand, Rijksweg (zonder nummer), 8560 Gullegem. Tel 0472 59 24 05

INSCHRIJVEN

Elke workshop kost 4 euro. Als je je inschrijft voor alle bushcraftworkshops in Bergelen, betaal je maar 16 euro in plaats van 20 euro. Tip: ook in De Gavers wordt een dergelijke week georganiseerd.

www.stadlandschapleieschelde.be/natuuracademie


JULI

WOENSDAG 10 JULI

FEEST VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MET KARREE KONFITUUR

ZATERDAG 13 JULI

BAT IN HET PARK

BOS! FESTIVAL

Karree Konfituur maakt aanstekelijke Nederlandstalige pop/kleinkunst met invloeden van hiphop, reggae, rock en folk en met teksten recht uit het hart. De nummers klinken de ene keer recht voor de raap en dan weer heerlijk intiem. Het zestal heeft een ijzersterke livereputatie en frontman Bart Foubert bespeelt het publiek met groot enthousiasme.

In juli strijkt het artistiek project BAT neer in de gemeentelijke hovingen. Drie vrijdagen op rij kan je er terecht voor workshops, optredens en andere creatieve uitspattingen. Zo is er een maakbar waar je je eigen creatie in mekaar kan knutselen en een spelotheek met veldspelen (kubb, petanque,…). Kom deze artistieke, groene oase ontdekken en blijf er de hele avond hangen! Om op de hoogte te blijven van dit unieke concept hou je best de facebookpagina van BAT in het oog.

Bos! festival is een fijn, eerlijk, kindvriendelijk, no-nonsense alternatief voor de grote zomerfestivals. Bos! kent 20 muzikale acts, van electronica tot klassiek en biedt een échte mix aan genres. Organisator Wilde Westen neemt je mee op een mystieke trip van licht naar donker, middenin het prachtige natuurdomein Bergelen in Gullegem.

»» Praktisch

»» Praktisch

»» Vier de Vlaamse feestdag

Iedereen

»» Artistiek project

Iedereen

20 uur

14 – 23 uur

Park Wevelgem

Park Wevelgem

Gratis

Gratis

»» Meer info

»» Meer info

Inschrijven: cultuurcentrum@wevelgem. be of 056 433 495

16

VRIJDAG 5 - 12 - 19 JULI

www.facebook.com/projectbat

»» genieten van muziek in het groen

»» Praktisch Iedereen

Bergelen, Gullegem

»» Meer info

www.bosfestival.be


OPENDEUR FAS EDUCATIEF LUCHTVAARTMUSEUM

»» Bijleren over luchtvaart

Het educatief museum is gevestigd in een hospitaalbunker uit WOII, Luchthavenstraat 1b en vertelt de geschiedenis van de luchthaven maar ook van de luchtvaart.

»» Praktisch Iedereen

2/6, 7/7, 4 /8, 1/9

OPENDEUR WEVELGEMSE MOLENS

»» Bezoek een monument

Zijn vrij te bezoeken: Molen De Grote Macht, Wittemolenstraat 277, gebouwd in 1817 en Vanbutseles molen, Vinkestraat, gebouwd tussen 1848 en 1851.

»» Praktisch Iedereen

26-27-28 JULI

BEACHWEEKEND

»» Gezellig op het strand met een drankje in de hand

Jaarlijks lossen de jongeren van JC Ten Goudberge 8 containers zand rondom en in hun gebouwen. Het jeugdhuis ondergaat een metamorfose en wordt omgetoverd naar een strandparadijs! Een zonovergoten weekend met op vrijdag een BBQ, optredens en een boilerroom, op zaterdag een Beachvolleybaltornooi en een grootse Beachparty, op zondag een Kubb-tornooi. Dat is het recept voor Beachweekend! Een zomers feest voor jong en oud!

»» Praktisch Iedereen

Van 14 tot 17 uur

Van 14 tot 17 uur

Luchthavenstraat 1, Wevelgem

wittemolenstraat 277 en Vinkestraat

Deken Jonckheerestraat 5

Gratis

Gratis

Meerdere prijzen

»» Meer info

»» Meer info

www.fasinfo.be

www.wevelgem.be/molens

»» Meer info

www.facebook.com/JCtenGoudberge

JULI

2/6, 7/7, 4/8, 1/9


LEIE LEKKER ZOETE TOCHT ZONDAG 14 JULI START: ZAAL BARTHEL REKKEM VRIJE START: TUSSEN 10 EN 15 UUR

De Leie Lekker Zoetetocht is een gezinsvriendelijke fietstocht van een 30-tal kilometer waarbij je op verschillende halteplaatsen kan proeven en genieten van diverse lekkernijen uit de Leiestreek. Voor de lekkerbekken voorzien we ’s middags en ’s avonds ook een heerlijk menu. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Tickets zijn te koop vanaf zaterdag 15 juni via www. wevelgem.be/webshop (webshop cultuur) en van 10 tot 16 uur bij Toerisme Menen. Nadien kan je tickets kopen aan de balie van CC Guldenberg en Toerisme Menen (tijdens de openingsuren) of via www.wevelgem.be/ webshop.

Je betaalt 7 euro per persoon om deel te nemen. Er is ook een Leie Lekker Menu (optioneel), waar je 12 euro per persoon voor betaalt als volwassene, en 8 euro als kind. Erik Nayaert (71) is een van de vaste deelnemers aan deze Leie Lekker Zoete tocht. Hij is greeter in Menen, Wevelgem en Wervik, wat betekent dat hij toeristen als vrijwillige gids langs zijn favoriete plekjes, buurten en adresjes loodst. “Tot voor enkele jaren hielp ik de Leie Lekker Zoetetocht mee uittekenen en uitpijlen, maar nu ik wat ouder ben, ben ik enkel nog een enthousiaste deelnemer. Ik mis geen enkele Leie Lekker Zoetetocht. De tocht leidt je langs de mooiste plekjes in onze regio, en er zijn ook

www.wevelgem.be/LLZT

altijd hele leuke stops voorzien. Echt een aanrader!” Erik neemt zijn toeristen heel vaak mee op sleeptouw langs de Leie. “Dit is dan ook een prachtig stukje natuur. Vooral in het voorjaar, wanneer alles stilaan begint te bloeien na de winter, is het echt wonderbaarlijk mooi. Elke wandeling en fietstocht is er ook anders. Bomen en planten blijven uiteraard wel even staan, maar je komt elke keer andere dieren tegen op je weg. Het mooiste overdag vind ik de bomen. Als het donker wordt, en de vleermuizen durven zich te tonen, dan zijn die voor mij een reden om wat te blijven plakken.”


AUGUSTUS

1 – 31 AUGUSTUS

BAT

CIR’COLERO

Voor het vijfde jaar op rij worden tal van activiteiten georganiseerd op de containersite onder de E403-brug langs de Leie in Wevelgem. Dit jongerenproject is een vrijplaats voor artistieke expressie in al zijn vormen. Iedereen is er doorheen de maand welkom om optredens, workshops, een expo of evenementen mee te pikken of om uit te blazen in de BATBAR. BAT is steeds op zoek naar jong talent om Wevelgem-BAT te verrijken, laat dus zeker iets van je horen als je deel uit wil maken van de komende editie!

Op zaterdag 24 augustus kan je opnieuw deelnemen aan de koppeltijdrit Cir’colero in de Kwadestraat in Gullegem. Zowel kids als ouderen zijn welkom om deel te nemen. Zie je het niet goed zitten om zelf mee te doen? Ook voor toeschouwers valt van alles te beleven. Kom zeker een kijkje nemen naar het prachtige decor en geniet van de ludieke animatie voor jong en oud!

»» Praktisch

»» Praktisch

»» Creatieve oase

Iedereen

»» Koppeltijdrit voor jong en oud!

Vanaf 6 jaar

ZONDAG 25 AUGUSTUS

OPENINGSMOMENT STREETART CONSTANT VANSTEENKISTE

»» BAT gaat historisch

Samen met BAT, het Bijzonder Artistiek Traject van Jeugdclub Ten Goudberge, zal illustrationartist Eline Gheysens in de loop van augustus een hedendaagse interpretatie brengen geven van een octrooitekening van uitvinden Constant Vansteenkiste. Ook worden gedichten rond en over vlas aangebracht op de pylonen van de brug over de Leie, de ‘Golden river’. Het is bijna 100 jaar geleden dat het roten in de Leie werd verboden. Een organisatie van Heemkundige kring Wibilinga (www. wibilinga.be).

»» Praktisch iedereen

Elke woensdag t.e.m. zondag

Vanaf 14 uur

Onder de E403 - brug langs de Leie

Kwadestraat, Gullegem

Onder de Leiebrug E403

Gratis

€3 om deel te nemen

gratis

»» Meer info

www.facebook.com/projectbat

20

ZATERDAG 24 AUGUSTUS

»» Meer info

Inschrijven kan via Facebook: Koppeltijdrit Cir’colero

»» Meer info

www.wibilinga.be


ZATERDAG 31 AUGUSTUS

OPENLUCHTFILM ‘DE VLASCHAARD’

ROEFEL2

De conflicten tussen vader en zoon over het zaaien van vlas en over de keuze van een levensgezellin, zijn het onderwerp van deze Belgische film uit 1983 van Jan Gruyaert, gebaseerd op Stijn Streuvels’ roman ‘De Vlaschaard’ uit 1907. Onze eigen Wevelgemse vlasheld Constant Vansteenkiste wordt hierin ook herdacht.

Ben jij ook zo benieuwd om van de ‘grotemensenwereld’ te proeven? Ook dit jaar kan dit opnieuw tijdens Roefel2. Dit jaar vindt Roefel2 niet plaats aan het begin maar aan het einde van de vakantie. Tal van handelaars, zelfstandigen en verenigingen laten je graag kennismaken met hun bezigheden. Na het Roefelbezoek is iedereen van harte welkom om plaats te nemen aan onze langste tafel. In de namiddag kan het hele gezin komen genieten van tal van leuke activiteiten en een gezellige sfeer in de gemeentelijke hovingen.

»» Praktisch

»» Praktisch

»» herdenking Constant Vansteenkiste

Iedereen

»» Proeven van de ‘grotemensenwereld’

Voormiddag: 6 tot 12 jaar

13 - 15 SEPTEMBER

JEUGDFEESTEN GULLEGEM

»» Een 3-daags festival

Vrijdag en zaterdag vormt Gullegem het schouwtoneel voor de gezellige Jeugdfeesten. Er zijn drie podia waar verschillende muziekgenres aan bod komen. Op zondag is de (gratis) familiedag. Vanaf 11 uur is er aperitief, met kinderanimatie. In de namiddag gaat ‘oldtimer-brommerrit’ van start die de club 6Volt organiseert. Ook is er ter land, ter zee en in het kerkeputje, gevolgd door een comedyshow. ’s Avonds laat een coverbandje de tent nog een laatste keer daveren.

»» Praktisch Iedereen

Na zonsondergang

9 - 17 uur

Vr: 20 uur, za: 14 uur, zo: 11 uur

Park Wevelgem

Gemeentelijke hovingen Wevelgem

Feestweide Gullegem, Kerkstraat

€ 3 - 5 UITPASpunten = gratis

Vr: €16, za: €16, combi: €25

»» Meer info

www.wibilinga.be

»» Meer info

Inschrijfdag op zaterdag 22 juni in SPWE-ingang, Deken Jonckheerestraat, www.wevelgem.be/webshop of 056 43 35 50.

AUGUSTUS | SEPTEMBER

ZATERDAG 31 AUGUSTUS

»» Meer info

Camping ook mogelijk. Combi + camping: €33. Tickets op www.jfgullegem.be (vanaf augustus)

21


BOCKOR ROCK IN WEVELGEM 23, 24 en 25 augustus kan je een uitbundig dansje placeren (of ook gewoon iets discreter mee wiegen met de muziek, dát mag ook) op de eerste editie van Bockor Rock in Wevelgem. De organisatie houdt het na 4 edities voor bekeken in Kortrijk, en komt naar Wevelgem, het middelpunt van al wat plezant is. Achter de organisatie van Bockor Rock zit een enthousiaste bende van 19 jonge gasten. In 2015 bliezen ze Bockor Rock –dat in de jaren ’90 al een paar keer werd georganiseerd- nieuw leven in. Na 4 edities, en een intussen flink opgebouwde reputatie, besloot team Bockor Rock recent nieuwe oorden op te zoeken. ‘In Kortrijk was het elk jaar opnieuw vechten voor een plekje ergens in de stad’, zegt Henri Deroo . ‘Dat we nooit verder dan één jaar konden rekenen, was nefast voor onze organisatie. We wilden graag een locatie waar we iets verder in de tijd kunnen denken, en dat vonden we in het mooie Wevelgem.’

dat bij de heraanleg gedacht is aan toekomstige evenementen die er eventueel zouden kunnen plaatsvinden. Het is een prachtige locatie voor een festival als het onze.’

de weg gaan vinden naar Wevelgem, maar we schatten dat het er een 1 500-tal zullen worden per festivaldag. Daar zouden we al heel blij mee zijn.’

Bockor Rock blijft ook in Wevelgem een festival met voor elk wat wils. “Op vrijdag mikken we traditioneel op een iets jonger publiek, op zaterdag op dertigers en veertigers, en op zondag op gezinnen met kinderen. Uiteraard is elke leeftijdsgroep op elke dag welkom, maar we zorgen er echt wel voor dat iedereen een reden heeft om minstens één keer naar ons festival af te zakken.’

De affiche was bij het ter perse gaan van deze folder nog niet helemaal rond, maar het zag er alvast veelbelovend uit. ‘Nu we al een paar jaar bezig zijn, is het iets gemakkelijker geworden om grotere namen tegen scherpe prijzen te kunnen boeken. Vroeger moesten we zelf rondbellen op zoek naar artiesten die wilden komen spelen, nu gebeurt het al vaak dat hun boekingskantoor zelf laat weten dat ze nog vrij zijn op onze data.'

Ons pas heraangelegd gemeentepark viel meteen in de smaak. ‘Je ziet het echt wel

Naar het aantal bezoekers is het gissen. 'Het is nog wat afwachten hoeveel van onze fans Gratis Vrijdag: 18 - 1 uur Zaterdag: 12 - 1 uur Zondag: 12 - 23 uur www.bockorrock.be


SEPTEMBER

14 - 15 SEPTEMBER

SMIDSE VANMAERCKE

»» Constant Vansteenkiste op de braderie

Tijdens de braderie keren we in de zaak VARM (Kortrijkstraat) terug in de tijd, naar de smidse en het werkhuis van Joseph Vanmaercke, begin 1900. Vele machines van de broers Vansteenkiste werden daar ontwikkeld. Het vuur wordt aangewakkerd door smid Filip Ponsele. Een organisatie van Heemkundige kring Wibilinga (www. wibilinga.be). Zaterdag tussen 9 - 12 en 14 - 17 uur en zondag tussen 12 - 18 uur

»» Praktisch Iedereen

ALPRO LEIEMARATHON - JOGGINGS EN KIDSRUN

»» lopen langs de oevers van de Leie

Met meer dan 2 000 deelnemers aan de start van de wedstrijd in 2017 is de Alpro Leiemarathon één van de grootste sportevenementen in West-Vlaanderen. In 2019 mag de organisatie voor de tweede keer het Belgisch Kampioenschap halve marathon organiseren.

»» Praktisch

Kids - 5 km - 10 km - 21 km - 42 km

Tijdens de braderie

Vanaf 9 uur

VARM, Kortrijkstraat, Wevelgem

Wevelgem - Lauwestraat

Gratis

alproleiemarathon.be/tarieven

»» Meer info

www.wibilinga.be

24

22 SEPTEMBER

»» Meer info

Inschrijven kan via alproleiemarathon.be/ inschrijven


ZOEKTOCHT MET BLOB IN BERGELEN

OP AVONTUUR MET BLOB IN BERGELEN Blob en zijn vriendje Yske, de ijsvogel, nemen je op een avontuurlijke manier mee in en rond het provinciedomein Bergelen. Avontuur en plezier worden gecombineerd in een zoektocht van ongeveer 3 km voor groot en klein. De Blob zoektocht is geschikt voor kinderen van 7 tot 12 jaar. De zoektocht is de tweede van een reeks kindvriendelijke zoektochten in de Leiestreek. Het hoofdpersonage is altijd Blob. Die gaat telkens op stap in een andere stad of gemeente in Zuid- of Midden-West-Vlaanderen. Hij laat je gezin op een speelse manier kennismaken met verrassende, groene plekjes in de buurt. Momenteel kan je in Zwevegem, in De Groene Long in Kuurne en in Provinciedomein Bergelen in Gullegem op gezinszoektocht. Binnenkort kan je ook in provinciedomein Wallemote-Wolvenhof in Izegem en in Lendelede op avontuur met Blob. Download de zoektocht gratis op www.wevelgem.be/wandelroutes. Je kan de folder gratis verkrijgen tijdens de openingsuren: â&#x20AC;˘ In Brasserie Bergelen, de startplaats van de zoektocht â&#x20AC;˘ In het gemeenteloket in Wevelgem

www.toerisme-leiestreek.be/blob


FLY IN MODEL

1 september | Vanaf 10 uur | www.wvlac.be De leden van de West-Vlaamse Aeroclub, een vereniging waar liefhebbers van radiobestuurde vliegtuigen elkaar vinden, organiseren op zondag 1 september hun jaarlijkse ‘Fly-In model’ op vliegveld Moorsele. De hele dag kan je er een 100-tal vliegtuigen in alle maten en gewichten en in alle geuren en kleuren door de lucht zien zoeven. De Fly-In model startte 35 jaar geleden als een soort van tentoonstellingsmoment waarbij de leden van de club hun creaties toonden aan collega-liefhebbers uit andere clubs. Een paar jaar geleden besloot de West-Vlaamse Aeroclub het over een andere boeg te gooien, en met een ‘Fly-In model’ hun jaarlijkse hoogdag open te trekken naar het ruim publiek. “De leden van andere clubs die vroeger enkel kwamen kijken naar onze vliegtuigen, worden uitgenodigd om ook zélf hun eigen creaties te komen tonen op het vliegveld van Moorsele”, zegt voorzitter Bart Deré. “Zo valt er nog zoveel meer te zien in de lucht en op de grond. We vragen geen inkomgeld en zorgen voor een springkasteel om op die manier ook een ruimer publiek tot op het vliegveld te krij-

gen en hen in contact te brengen met onze hobby.” En er valt heel wat te bewonderen. “Er zijn elk jaar toch zo’n 100-tal vliegtuigjes van dicht te bekijken. Je vindt ze echt in alle soorten en maten. De ene modelbouwer start van een vrij ’kant-en-klaar’ bouwpakket, waarbij je enkel nog enkele grote stukken in elkaar moet steken, de andere maakt álle onderdeeltjes zelf, om zo een echt uniek stuk in elkaar te steken.”

“Het ene vliegtuig heeft een spanwijdte van amper enkele centimeters, terwijl het andere vliegtuig tot 9 meter spanwijdte kan tellen. Meestal zijn de vliegtuigen schaalmodellen van échte bestaande vliegtuigen, maar dat hoeft dus niet persé.” En zo’n radiogestuurd vliegtuig, dat kan al eens wat snelheid halen. “Recent was er in Vlaanderen nog een modelbouwvliegtuigje dat 740 km per uur heeft gehaald. Zó snel ga je ze niet zien vliegen bij ons, maar snelheden tot 300 km per uur, die halen wij hier ook.”

Evident is het alvast niet, om zelf iets dat vliegt in elkaar te knutselen. “Alles moet kloppen, he. Het profiel moet goed zitten, het zwaartepunt moet zich op de juiste plek bevinden, je toestel mag niet te licht of te zwaar zijn, de spanwijdte moet kloppen met de rest van je berekening, enz.”

Vorig jaar lokte de Fly-In model zo’n kleine 2 000 bezoekers. “Vanaf 11 à 11.30 uur tot rond 18 uur verwachten we hier heel veel beweging. Iedereen is méér dan welkom om eens langs te komen. Het lijkt ons alvast een ideale uitstap op de laatste dag van de zomervakantie.”


15 JUNI | INSTUIF | PARK WEVELGEM


KALENDER IN â&#x20AC;&#x2DC;T KORT JUNI

1

GULLEGEM OMMEGANCK

2

GULLEGEM OMMEGANCK VLASSERLOOP GULLEGEM OUDER-KIND YOGA IN MOORSELE OPEN NEC BERGELEN

3 4

GULLEGEM KOERSE

5 7

31STE GROTE PRIJS EH LAHOUSSE

8

41STE GULLEGEM-IEPER-GULLEGEM GULDENBERGZOMERTOCHT 41STE GULLEGEM-IEPER-GULLEGEM GULDENBERGZOMERTOCHT

10

17

OPEN NEC BERGELEN

5

BAT IN HET PARK

OUDER-KIND YOGA IN WEVELGEM

6

KLEIN TOKYO

WEVELGEM CYCLING CLASSIC

7

KLEIN TOKYO

18

OPEN NEC BERGELEN

19

THEMAWANDELING PLANTEN IN BERGELEN

20 21

BELGIAN CATS

8

BUSHCRAFTWEEK

9

BUSHCRAFTWEEK

OUDER-KIND YOGA IN GULLEGEM

10

KARREE KONFITUUR

22 23

BOOTTOCHT

6

9

16

KOERS VOOR NIEUWELINGEN

11

24

SINKSENTOCHT

28 FLY IN MOORSELE TER WALLE FEESTEN 30

12

12

26

29

FLY IN MOORSELE TER WALLE FEESTEN

13

JULI

14 15

BAT IN HET PARK BUSHCRAFTWEEK

13

BOS!

14

LEIE LEKKER ZOETETOCHT

15 16 17 18

PARKIES

19

BAT IN HET PARK

INSTUIF

1

20

BOOTTOCHT

FIREFIGHTER SURVIVAL RUN

2

21

OPEN NEC

MOORSELE KOERSE

3

22

4

30

PARKIES BUSHCRAFTWEEK

25 27

BUSHCRAFTWEEK 11

PARKIES

23


24

18

OPEN NEC BERGELEN

10

25

PARKIES

19

11

26

MOORSELE KOERSE: KOERS ELITE ZC + BELOFTEN

20

12

21

13

27

22

28 29 30 31

AUGUSTUS 1

PARKIES

2 3 4

OPEN NEC BERGELEN THEMAWANDELING VLINDERS, INSECTEN EN SPRINKHANEN IN BERGELEN

BOCKOR ROCK

24

BOCKOR ROCK

KOPPELTIJDRIT MOORSELE KOERSE 15

BOOTTOCHT

BRADERIE WEVELGEM

30 31

OPEN NEC BERGELEN ROEFEL

BOOTTOCHT

OPEN NEC BERGELEN THEMAWANDELING SPINNEN IN BERGELEN FIETSBOOT

2 3

PARKIES HALFOOGSTTOCHT

16

BOOTTOCHT

17

GROTE PRIJS SAS PILS OMERTOCHT

9DE WEVELGEM-ROUBAIX 9DE WEVELGEM-ROUBAIX GASTON REBRY VELDTOERTOCHT/CYCLO

9

18 19 20 21

OBSTACLE RUN FOR FUN

22

ALPRO LEIEMARATHON

25

GASTON REBRY VELDTOERTOCHT/CYCLO 8

17

24

6 7

BOOTTOCHT 16

23

5

14

BUSHCRAFTWEEK

2

4

13

JEUGDFEESTEN GEZINSDAG BERGELEN

MODEL FLY IN

12

15

BUSHCRAFTWEEK

29

9 11

BRADERIE WEVELGEM

28

PARKIES

10

JEUGDFEESTEN

BOCKOR ROCK

27

1

7

14

CIRâ&#x20AC;&#x2122;COLERO KOPPELTIJDRIT

SEPTEMBER

6

BUSHCRAFTWEEK

26

5

8

BRADERIE WEVELGEM

23

25

JEUGDFEESTEN

26 27 28 29

30

31


NUTTIGE ADRESSEN & INFO Gemeenteloket 056 43 34 00 Vanackerestraat 12 Wevelgem

Cultuurcentrum Wevelgem 056 43 34 95 Acaciastraat 1 Wevelgem

Sportdienst 056 43 35 60 Vanackerestraat 16 Wevelgem

Bib in het Park 056 43 35 40 Vanackerestraat 20 Wevelgem

Profile for Wevelgem

Zomerbrochure Wevelgem 2019  

Zomerbrochure Wevelgem 2019  

Advertisement