Page 1

GULLE ZINE

DE ZIELEN VAN GULLEGEM OC DE CERF TERUGBLIK GULLEGEM 950 JAAR Gullezine 2017 « 1 Gullezine 2017 - Editie 2 | Themakrant Gullegem 950 jaar


4 || De zielen van Gullegem

Bedankt! Bedankt om enthousiast mee na te denken rond de invulling van dit feestjaar. Bedankt voor de vele georganiseerde activiteiten. Bedankt voor de inzet en het enthousiasme. Bedankt om onze gemeente een warm hart toe te dragen. Bedankt voor alles. Met dit Gullezine willen we het feestjaar rond ‘950 jaar Gullegem’ in schoonheid afronden.

7 || oc de cerf

We zijn er samen in geslaagd om een jaar lang het ‘950 jaar Gullegem’ gevoel uit te dragen. Deze dynamiek willen we graag verder zetten in het volgende uitdagende project: OC de Cerf. Samen met jullie willen we nadenken over ‘De Cerf’ van de toekomst. Binnenkort worden jullie uitgenodigd om jullie stem te laten horen. Geef jullie mening, ideeën en bekommernissen. Samen maken we hier een mooi project van! Maar eerst dit Gullezine lezen, veel leesplezier! Lobke Maes Schepen

14 || terugblik

Colofon Gullezine is een uitgave van het gemeentebestuur Wevelgem n.a.v. 950 jaar Gullegem. www.wevelgem.be, vrijetijd@wevelgem.be V.U.: Lobke Maes, Vanackerestraat 16, 8560 Wevelgem ©Make-up cover: Murlie, www.facebook.com/MurlieArt

2 » Gullezine 2017

16 || EOS -winnaar


Uitzwaai Koen D’haene

Hoe zet je als niet-Gullegemnaar een project 950 jaar Gullegem in de steigers? Je begint met een brainstorm, zoals het hoort. Als ik denk aan Gullegem, dan denk ik aan… De woorden komen vlot: de LVD, de ijspiste, Bergelenput, het VTI, de Meiboom, carnaval, Kokopelli, Hullehem, het Kobbegat, de Pro Mille, de Supra Bazar. En uit die woordenvloed groeit stilaan het plan voor wat ondertussen een zeer geslaagd herdenkingsjaar kan genoemd worden. In míjn vroegste herinnering is Gullegem de Stock Américain. Ik ging er met mijn ouders wel eens naar toe. ‘De Amerikanen hebben na de oorlog niet alles terug meegenomen en nu kan je de restjes hier kopen,’ grapte mijn vader. Ik snapte het verband met de oorlog niet. In Kortrijk, niet ver van de Menenpoort, was er ook zo’n Stock en daar was het makkelijker: een soldatenpop met geweer in de aanslag hield de wacht aan de ingang. Ik vond het fascinerend, die soldaat op het trottoir. Ik was nog een kind. Het deed raar toen Gullegem en Moorsele ineens Wevelgem kwamen vervoegen. Ik had liever gefusioneerd met Lauwe: daar woonden maten van het college en meisjes van de meisjesschool. Maar de brug over de Leie was een te groot obstakel voor een geslaagde fusie, werd er gezegd. De wegen tussen Gullegem, Moorsele en Wevelgem waren kaarsrecht en zo plat als een vijg. Makkelijk voor fietsers. In de hierop volgende jaren ging ik op ontdekking bij mijn nieuwe dorpsgenoten. Moorsele was meer dan zijn zwembad, zijn vliegveld en zijn voorrang van rechts (dit laatste als een verkeerstechnisch begrip te lezen). En Gullegem bleek veel meer dan die Stock Américain. Plots dook een man die ik van uit de krant kende als de nieuwe burgemeester van Wevelgem op in de tribune van míjn voetbalclub SV Wevelgem. Vreemd, er was toch ook een club in zijn eigen gemeente? Wat moest hij hier? Toch zei ik goedendag en knikte hij vriendelijk naar mij terug. Aarzelend maakte ik in de jaren die volgden de brug die er toen nog niet was. Ik fietste door straten met wonderlijke namen: Bosbolletra, Rommelen, Hemelhofweg, Kleppe Voetweg, Poezelhoek. Ik ontdekte het Kobbegat en vond er een stukje verre wereld nog voor Kokopelli was uitgevonden. Een uitvoerig verslag van die jaren lees je in het vorige Gullezine, met dank aan Venje. Mijn zus kocht een huis in de Pijplap en ik droeg met mijn eigen handen een steentje bij tot de renovatie van het bouwkundig erfgoed van Gullegem. Ik ging vogels spotten in Bergelen, karabijnschieten in De Gouden Bank, schaatsen in Finlandia, werken in het bibliotheekfiliaal en fietsen naar Steenbekebos. Ik voel me steeds minder een vreemde als ik op Gullegem Platse rondloop. En als aan mij wordt gevraagd wat ik het mooiste plekje van Wevelgem vind, antwoord ik steevast: Bergelen. De ultieme knieval. Maar een echte Gullegemnaar ben ik ook na het feestjaar niet geworden. Tijdens dat jaar leerde ik ook waarom: ik heb Fiene Boelie niet gekend.

Gullezine 2017 « 3


1

4

2

5

3 6

4 Âť Gullezine 2017


De zielen van Gullegem Als organisatie hebben wij enorm genoten van Gullegem 950. Nog belangrijker is natuurlijk hoe de Gullegemnaren zelf G950 ervaren hebben. Samen met zes Gullegemnaren blikten we terug op het feestjaar. We stelden hen volgende vragen: Aan welke activiteiten heb je deelgenomen dit jaar? Wat is je leukste herinnering aan G950? Welke activiteit zou in 2017 opnieuw georganiseerd moeten worden? Cerf 2.0. Wat vind je van het huidige gebouw? Zou je de Cerf herinrichten of platsmijten? 1 Mark Gheysen Ik vind het jammer dat G950 voorbij is, het mocht gerust nog een tijdje blijven duren. Er was voor elk wat wils. Misschien kan om de vijf jaar zo’n feestjaar worden opgezet? Het is goed voor het verenigingsleven en die hebben er graag en veel aan meegewerkt.

3 Nico Hellebuck In 2016 was Gullegem echt een feestgemeente en van mij mocht dit gerust blijven duren. Ik heb aan zoveel mogelijk activiteiten deelgenomen en ik zou het plezant vinden mochten er dit jaar opnieuw veel activiteiten plaatsvinden.

Ik vond de Gulle Noenefeesten een heel leuke activiteit, alleen jammer dat er die keer niet zo heel veel volk was komen opdagen.

Ondanks het slechte weer vond ik de Gullegames de max. Ook GTK 950 zou in 2017 zeker opnieuw georganiseerd mogen worden.

De Cerf: voor muziek en woord is de akoestiek er erbarmelijk slecht. Goed dat de schilderijen aan de muur zijn verwijderd. Gullegem heeft geen Porseleinhallen nodig, maar de Cerf kan best wat gerestyled en heringericht worden. Daarnaast is er nood aan een degelijke theaterzaal. Positief is de ruime parking aan de Cerf.

Met de Cerf zijn er volgens mij 2 mogelijkheden. Namelijk platsmijten en een volledig nieuwe Cerf zetten ofwel het huidige gebouw houden voor nevenactiviteiten en een nieuw ontmoetingscentrum op een nieuwe locatie!

2 Martine Desmedt Ik vond dat het verjaardagsjaar nog veel langer mocht blijven duren. Het hoogtepunt voor mij was Reveil op 1 november. Omdat mijn man Xavier er zo intens aan meewerkte en omdat hij die dag ook op pensioen ging. Maar ook omdat het zo mooi was dat even werd stilgestaan bij overleden Gullegemnaren. Verder vond ik ook GOF 2016 en de fototentoonstelling van Kokopelli toppers. Op dit moment vind ik Bergelen veruit de mooiste plaats van Gullegem, maar ik verwacht ook wel iets van de verdere herinrichting en herwaardering van ’t Hoge. Het zou fantastisch zijn als de watertoren een toeristische attractiepool zou worden. De Cerf zou ik platsmijten. Het zou veruit het beste zijn als er een nieuw gebouw verscheen, als het mogelijk is op dezelfde plaats gezien de centrale ligging en de ruime parking. Maar dit moet zeker worden meegenomen: geen trappen in zo’n ontmoetingscentrum!

4 Carlos Demeulemeester Het mag voor mij elk jaar Gullegem 950 zijn! Niet alleen omdat alle verenigingen hun beste beentje hebben voorgezet, maar ook omdat er veel bijzondere activiteiten waren. Het was ‘boenke derop’. De beste activiteit en leukste herinnering was uiteraard Gullegem Koerse – ik ben niet voor niets de voorzitter. De organisatie deed haar best om het themajaar in de kijker te zetten. Aan de aankomststreep verscheen een heel mooi logo (‘eerst moesten we het wegdoen, maar na kort aandringen mocht het blijven’). Pluim voor de gemeentelijke diensten en alle verenigingen. Iedereen gaf het beste van zichzelf en Gullegem 950 ging zeker niet onopvallend voorbij, niet in eigen gemeente maar ook niet in de regio. De opeenvolging van activiteiten was goed geregeld. De Cerf: waarom niet een centrale plaats uitkiezen voor de drie deelgemeenten? Een zaal à la de Porseleinhallen zou fantastisch zijn. De Cerf is sowieso te klein, best een nieuwe en grotere locatie.

5 Marijke Cottyn Gullegem 950 was een supergoed jaar en het werd in stijl en sfeer afgerond op GOF 2017! Topmomenten waren GOF 2016 én 2017, de Gullegames (schitterend initiatief, jammer van het slechte weer), het vuurwerk tijdens Gullegem Wintert (fantastisch!), de theaterwandeling en de foto’s in de winkeletalages. Ik genoot erg van het Gullezine: waarom kan er niet elke week zo’n magazine zijn? ;-) Ik zag ineens weer Fiene Boelie voorbijfietsen aan mijn deur… De Cerf is nu geen aangename en functionele zaal. De ligging in het centrum, bij de parking, is wel heel goed. In de toekomst toch best een nieuw gebouw op dezelfde plaats. De bibliotheek moet er niet in, dat mag toch wel een eigen herkenbare plaats blijven. 6 Mathieu Verfaillie Gullegem 950 was een topjaar met tal van leuke activiteiten. De gemeente leefde en de ruimte voor diverse initiatieven is een groot pluspunt. Ik was aanwezig op de Gullegames, GOF, GTK950 en Gullegem Koerse, maar alle activiteiten binnen G950 waren tof. Zelf heb ik het Gullegems Tijdrit Kampioenschap 950 meter georganiseerd en dat was voor mij dan ook het hoogtepunt. Gullegem 950 heeft mensen samengebracht en plaats gegeven aan nieuwe, gezellige evenementen. De Gullegames en de huiskamerconcerten zijn zeker voor herhaling vatbaar. Ook van 951 jaar Gullegem willen we een feestjaar maken. Daarom organiseren we opnieuw GTK! Bovendien steken we het vipdorp in een gloednieuw jasje. Ik ben voorstander van de Cerf. Het is groot en de ligging is ideaal, maar het gebouw zou zeker eens heringericht mogen worden. Tranzit in Kortrijk vind ik wel een goed voorbeeld. Gullezine 2017 « 5


Gullegemse

portretten Gullegem kent vele nationaliteiten. Laten we met Gullegem een voorbeeld zijn van het omarmen van die rijke diversiteit. Kokopelli brengt het portret van Gullegemnaren waarvan de roots buiten België liggen.

Arie Apriadi - Indonesië

Salamotou Babachi Mohammad - Nigeria

Bijna 17 jaar geleden vertrok Salamotou uit haar thuisland Nigeria. Via Groot-Brittannië kwam ze met haar Belgische man in Gullegem terecht. Salamotou trok weg uit Nigeria omdat ze van haar ouders moest trouwen met een man die zij voor haar hadden uitgekozen. In het begin miste ze de openheid van de Nigerianen. Ze had het gevoel dat mensen hier minder lachen en erg gesloten zijn. In Nigeria groet iedereen elkaar, ook mensen die je niet persoonlijk kent. Na het volgen van Nederlandse lessen en het leren kennen van Gullegemnaren leerde ze dat deze toch niet zo gesloten zijn. Wanneer Salamotou op bezoek gaat in Nigeria maakt ze daar Belgische frieten met biefstuk. Uit haar thuisland brengt ze vaak eten mee die we hier niet kennen: bitterleaves en grote Afrikaanse slakken. Een echte delicatesse in Nigeria!

In Indonesië werkte Arie in een hotel. Daar leerde hij zijn huidige Belgische vriendin kennen. Zij zou er aanvankelijk 2 dagen verblijven. Dat werd echter enkele maanden… Arie woont nu een jaar in België en leert Nederlands. Hij vindt het wel gek dat niemand hier uiteindelijk Nederlands spreekt, maar dialect. Arie werkt in een café. Hij houdt van voetbal en is fan van Club Brugge. Hij zag ze aan het werk en vond dat ze goed speelden. Arie vindt het Belgische bier en de wijn die hier geschonken wordt heel lekker. Hij ervaart dat de mensen in Gullegem in het begin een zekere afstand bewaren. Maar sinds hij beter Nederlands spreekt en in het café werkt, voelt hij dat hij hier zal kunnen aarden. Hij keek er in het begin van op dat bijna iedereen elkaar kent in Gullegem. Uit Indonesië mist hij vooral het eten. Gelukkig vond hij een Aziatische winkel in de buurt waar hij de kruiden kan kopen. Arie zou graag nog veel reizen. Hij en zijn vriendin vinden het boeiend om nieuwe culturen en hun gewoontes te leren kennen.

Mita Nath – India

Mita is getrouwd met een Gullegemnaar die met vzw Kindia de school sponsorde waar ze werkte. Ze bleven contact houden met elkaar en zijn verliefd geworden. Er was heel wat papierwerk voor nodig maar 7 jaar geleden verhuisde Mita naar Gullegem. In India leven verschillende generaties samen in 1 huis. Er is heel wat samenhorigheid in de buurt, iedereen spring bij elkaar binnen. De feesten zijn vaak ook uitbundiger met veel dansen en henna schilderen. Mita bracht kledij, muziek en films mee uit haar geboorteland zodat ze ook in Gullegem nog wat India heeft. Wanneer Mita nog eens terug naar India gaat, neemt ze zeker onze lekkere chocolade en frieten mee. 6 » Gullezine 2017

Romeo Spartano – Italië

Romeo vertrok 39 jaren geleden vanuit Bernalda in Zuid-Italië op avontuur. Hij zou 3 maanden in België werken en dan de wereld ontdekken. Door een treinstaking in Milaan zijn de plannen gewijzigd. Hij leerde zijn vrouw kennen en is in België blijven plakken. Eerst woonde hij in Kortrijk, Bissegem en Brugge. Sinds 12 jaren woont hij in Gullegem. Omdat hij Italië meebracht naar Gullegem, mist hij niet zo veel uit zijn thuisland. Hij kijkt Italiaanse tv, leest Italiaanse kranten, eet Italiaans en spreekt thuis Italiaans. Wat hij wel mist zijn de lokale producten uit zijn geboortestreek en … de zon. Mocht hij terugkeren naar Italië, dan zou hij de werklust en de ondernemingszin van de Gullegemnaars willen meenemen.


1919

The past and the future OC DE CERF Op 4 september 1999 werd in Gullegem OC de Cerf geopend. Het nieuwe ontmoetingscentrum kwam in en op de plaats van Den Bond, het lokaal van het Kristen Werkersverbond. Aan OC de Cerf gaat een hele geschiedenis van aankopen, bouwen en verbouwen vooraf. 1919 Het verhaal begon in 1919 toen de pas opgerichte ‘Coöperatieve van den Werkliedenbond’ een groot herenhuis aankocht, gelegen op ’t Salinus nr. 15, de huidige Bankstraat. Het huis werd ten dienste gesteld van de verschillende deelorganisaties van de christelijke arbeidersbeweging, zoals mutualiteit en syndicaat. 1924 In 1924 werd naast dit gebouw de herberg ‘Magenta’ en het erachter gelegen vlasfabriekje aangekocht en totaal gerenoveerd. Eerst en vooral richtte de coöperatieve er een eigen bakkerij op. De bakkerij zou in de loop

van jaren een belangrijke bron van inkomsten betekenen. De bakkerij leverde niet alleen brood in Gullegem maar voerde ook brood uit naar omliggende gemeenten, tot in Menen en Izegem. Met de aankoop van de ‘Magenta’ beschikte de beweging voortaan ook over een eigen café en een ontmoetingsplaats met bijhorende feestzaal. De feestzaal ‘Den Bond’ had een oppervlakte van 219 m² en beschikte over 310 zitplaatsen. De zaal werd niet alleen gebruikt voor activiteiten van de verenigingen maar ook voor begrafenismaaltijden en huwelijksfeesten. 1920 In 1920 was reeds een toneelgilde opgericht die later de naam ‘De Lustige Slijters’ kreeg.

De opvoeringen vonden aanvankelijk plaats in de patronagezaal in de Poststraat, later in de eigen zaal van ‘Den Bond’. In 1922 werd ook de muziekmaatschappij ‘Kunst Veredelt’ opgericht; de repetities vonden plaats in het bovenzaaltje van ‘Den Bond’. Het aantal verenigingen groeide verder aan: turnvereniging ‘Sterk en Lenig’, duivenmaatschappij ‘Elk zijn Recht’, de Christelijke Arbeidersvrouwen, Kajotters en Kajotsters, een vinkenmaatschappij, een kaartersclub, de vogelliefhebbersclub De Leeuwerik,… 1949 In 1949 werd de benedenverdieping van het oude herenhuis verbouwd omdat mutualiteit en syndicaat meer bureelruimte nodig hadden. In 1957 werd een kolenmagazijn gebouwd van waaruit kolen werden uitgevoerd.

Gullezine 2017 « 7


1965

1925

1965 - 1967 In de jaren zestig werden plannen gemaakt voor een ‘Nieuwen Bond’. Het oude herenhuis met de burelen voor ziekenbond en syndicaat was verouderd en in 1962 zelfs onbewoonbaar verklaard. De oude feestzaal voldeed niet meer aan de behoeften van de verenigingen die in deze periode een piek kenden in hun ledenaantal. Er werd een perceel grond gekocht van 940 m² gelegen naast ‘Den Bond’. Om het nieuwe gebouwencomplex te financieren, werden aandelen uitgeschreven ter waarde van 2.500 frank. Het complex omvatte bureelruimte, vergaderplaatsen (zaaltje van 25 personen, conferentiezaal voor 150 personen, een clubzaaltje voor de jeugd), een aparte muziekzaal en een feestzaal voor 350 personen. Verder een café met gelagzaal, keuken voor maaltijden tot 100 personen en woonst voor de uitbater. Op 13 mei 1967 werden de nieuwe gebouwen ingewijd door kardinaal Cardijn. De uitgaven kwamen uit op 12 miljoen frank die in hoofdzaak met leningen werden gefinancierd. De leningslast zou tot in de jaren tachtig zwaar wegen op de werking. 1970 - 1980 Met de jaren zeventig en tachtig kondigde zich een moeilijke periode aan. In 1970 werd de verkoop van kolen stopgezet en het kolenmagazijn verkocht. De bakkerij ging definitief dicht in 1972. Het onderhoud en de exploitatie van de lokalen wogen zwaar terwijl de deelorganisaties gratis gebruik konden maken van de accommodaties. De op-

komst van private feestzalen deed het aantal bruiloften, begrafenissen en familiefeesten dalen. De omzet en winstcijfers uit de horeca-activiteiten verkleinden. De organisaties ACV, CM en BAC wensten hun dienstverlening te optimaliseren en vroegen naar verbouwingen. De coöperatieve kon op die vraag evenwel niet ingaan. Er werd besloten om aan deze organisaties de nodige ruimten te verkopen waarbij ze zelf instonden voor de verbouwingswerken van hun gedeelte. Op 20 juni 1986 werden het vernieuwde dienstencentrum ACV-CM en een nieuw BAC-kantoor geopend. Met de opbrengsten uit de verkoop werd in de jaren 1985-87 nog eens grondig verbouwd. De oude bakkerij werd afgebroken, een vluchttrap voor de bovenzaal gerealiseerd, het dak van de bovenzaal vernieuwd. Ziekenzorg en Kunst Veredelt kregen een vast lokaal. De KAJ verloor zijn eigen lokaal en de plannen voor een nieuw lokaal werden wegens de kostprijs niet uitgevoerd. 1992 In 1992 werd het café nogmaals heropgefrist. Toch ging de omzet in het café en de zaal nog steeds beduidend achteruit. Hierdoor werd de uitbating voor de coöperatieve steeds moeilijker. In deze periode groeide ook bij plaatselijke verenigingen die niet bij de christelijke arbeidersbeweging aanleunden de vraag naar een gemeentelijk ontmoetingscentrum in Gullegem. Voor de coöperatieve zou der-

gelijk ontmoetingscentrum de moeilijkheden nog verder doen toenemen. Daarom werden in 1996 onderhandelingen opgestart met het gemeentebestuur voor de verkoop van het gebouwencomplex. 1996 - 1999 Het gemeentebestuur kocht het pand in 1996 van de vier toenmalige eigenaars (BAC, CM, ACV en Coöperatieve) en kon op die manier de hand leggen op een groot en centraal gelegen gebouw. Het pand werd gerenoveerd tot een gemeentelijk ontmoetingscentrum met een feestzaal voor 420 personen, een cafetaria, een leskeuken/vergaderzaal, een tentoonstellingsruimte van ruim 200m², lokalen voor het Atelier Plastische Kunsten en ruimte voor muziekrepetities. De hoofdtoegang tot het gebouw werd verlegd van de Bankstraat naar de parking achteraan de Sint-Amanduskerk. De renovatie kostte zo’n 1,7 miljoen euro. Sinds bijna twintig jaar is OC de Cerf het centrum van het gemeenschapsleven in Gullegem. Op jaarbasis maken zo’n 120 verschillende verenigingen en organisaties gebruik van de lokalen. Toch komt sleet op het huidige gebouw en zijn de noden inzake infrastructuur weeral gewijzigd en geëvolueerd. Tijd voor een nieuwe ronde bouwen en verbouwen? Geert Knockaert

Bronnen: ’t Meiboompje, 15de jaargang, 1998, nr. 2 ’90 jaar Den Bond te Gullegem’ en documentatie Geert Verschuere. Foto’s: eigendom Francis Vandevenne.

8 » Gullezine 2017


1967

OC DE CERF

Participatie De komende maanden wordt nagedacht over de inrichting van een nieuw ontmoetingscentrum in Gullegem. Op dit moment is nog niks beslist. Wordt het huidige OC de Cerf gerenoveerd en anders ingericht? Komt er een nieuw gebouw op een andere plaats? Welke functies moet het gebouw vervullen? Krijgt ook het bibliotheekfiliaal en het deeltijds kunstonderwijs een plaats in het gebouw? Moet ook de dienst burgerzaken er een onderdak krijgen? De bevolking en de verenigingen krijgen de kans om mee te denken en te plannen.

De verenigingen en de gebruikers zullen worden aangesproken en bevraagd. De burgers zullen hun ideeĂŤn kunnen aanreiken via het participatieplatform op de gemeentelijke website. Wil je op de hoogte blijven? Indien je op de hoogte wenst te blijven van de initiatieven inzake burgerparticipatie, kun je dit laten weten via: vrijetijd@wevelgem.be.

Gullezine 2017 ÂŤ 9


14

28 30

16 31 17

33 19

21

1

2


Gullebord Herbeleef het feestjaar Gullegem 950 met dit unieke Gullebord! De spelers gooien om de beurt met de dobbelsteen. Wie het hoogste aantal ogen gooit, mag de eerste worp doen. Om het spel te winnen, moet je bij de laatste worp het juiste aantal ogen gooien om nr. 35 te bereiken. Gooi je teveel, dan moet vanaf nr. 35 worden teruggeteld.

11 27

8

Kom je op een vakje met een hert, dan mag je nogmaals gooien.

9

5 » Je gaat verkleed als hert naar het Carnavalfeest en vindt je weg niet meer terug. Ga terug naar vakje 1. 10 » Je gaat naar Kokopelli en blijft er langer hangen dan gedacht. Twee beurten wachten. 15 » Je zet je beste beentje voor tijdens de Gullegames. Ga 4 vakjes verder. 20 » Tijdens de Gulle Noenefeesten drink je net iets te veel ‘Gulden Spoor’. Een keer gooien en het aantal ogen terugkeren. 25 » De heerlijke producten van (H)eerlijk Gullegem geven je een energieboost. Ga drie vakjes verder. 29 » Je wil niks missen van Gullegem Wintert en boekt een hotelkamer in de buurt. Een beurt overslaan.

7

24 23

22 4

6


Watertoren te koop

Helemaal op het einde van het feestjaar Gullegem 950 maakte De Watergroep bekend dat het zijn watertoren op het grondgebied Gullegem wenste te verkopen. Het gemeentebestuur overweegt nu om dit gebouw aan te kopen en er een herbestemming aan te geven. Een nieuwe functie vinden voor de watertoren is niet eenvoudig. Het is een hoog (industrieel) gebouw met afgesloten, geïsoleerd karakter. Toch zijn er pluspunten. De watertoren vormt een uitstekend uitkijkpunt over het omringende landschap met nog heel wat groene ruimtes. De site kan uitgebouwd tot een rustplek voor recreatieve fietsers en wandelaars en ingericht als observatiepunt en informatie- en belevingscentrum. In de open ruimtes is plaats voor tijdelijke expo’s en misschien zelfs voor

een bed-and-breakfast. Om dit alles te realiseren werd samenwerking gezocht met de provincie en Westtoer. Westtoer voorziet subsidies voor toeristische attracties waarbij je landschappen vanuit de hoogte kan verkennen en bekijken (project ‘Horizon 2025’). De uiteindelijke beslissing tot aankoop zal mee afhangen van het bekomen van deze subsidies.

Test je kennis over de watertoren te Gullegem De watertoren is gelegen »

Torrestraat

Kwadestraat

Rommelen

De watertoren wordt verkocht omwille van »

Lek in het waterreservoir

Pompen hebben functie overgenomen

Minder waterverbruik door bevolking

De watertoren werd gebouwd voor »

Drinkwaterdistributie

Waterbevoorrading bedrijven op industriezone

Waterbevoorrading landbouwbedrijven

De watertoren werd in werking gesteld in »

1948 na de oorlog

1958 in het jaar van de Wereldexpo Brussel

1978 met de fusies van gemeenten

Het zeespiegelniveau aan de voet van de watertoren is »

35 meter

40 meter

45 meter

De hoogte van de toren van de voet tot de dakrand is »

20 meter

25 meter

30 meter

Het grondoppervlak van de zuil is »

170 m2

180 m2

190 m2

De inhoud van het waterreservoir is »

700 m3

850 m3

1 000 m3

De antwoorden: Kwadestraat | Pompen hebben functie overgenomen | Drinkwaterdistributie | 1958 in het jaar van de Wereldexpo Brussel | 35 meter | 30 meter | 190 m2 | 850 m3 12 » Gullezine 2017


Pieter Nuyttens selecteerde zijn soundtrack van Gullegem

Muzikale duizendpoot Pieter Nuyttens zag op 28 februari 1985 het levenslicht. Als jonge snaak groeide hij op in de Boekhoutdreef in Gullegem. Hij zette zijn eerste muzikale stapjes in het kinderkoor Canteclaer, waarin hij meezong. Hij volgde notenleer, algemene muziekcultuur en pianoles en kon algauw deuntjes die hij op de radio hoorde moeiteloos naspelen. Het duurde niet lang of hij werd ook de pianobegeleider en dirigent van Canteclaer. In Gullegem ontsproten ook zijn allereerste bands Regius en later Salweno. De repetities gingen altijd door in de garage van zijn ouders. Pieter studeerde af als producer en ging aan de slag als coördinator van Muziekcentrum Track in Kortrijk. Sinds 2010 is hij de zanger, keyboardist en gitarist van de folkgroep Blunt. Eind vorig jaar bracht de groep zijn gloednieuwe album Ever.Est uit. Muziek vormt ongetwijfeld de rode draad door het leven van de Gullegemnaar. Hij selecteerde speciaal voor Gullezine enkele van zijn favoriete nummers die onlosmakelijk verbonden zijn met plaatsen uit zijn geboortedorp. Wannes Cappelle – Cowboy en Indiaan “Dit nummer van Wannes Cappelle doet mij altijd weer terugdenken aan mijn schooltijd in de Poststraat. Cowboy en indiaan, welke jongeling speelde het niet?”

Sigur Rós - Inní Mér Syngur Vitleysingur “Als ik in Bergelen wandel, dan moet ik altijd aan deze band en dit nummer denken. Een prima tempo trouwens voor wie gaat lopen in dit heerlijk stukje natuur in onze gemeente.”

Nirvana – Smells like teen spirit “Dit nummer brengt mij meteen terug naar OC de Cerf. Veel leeftijdsgenoten hebben rond de eeuwwisseling zowat wekelijks staan headbangen op dit nummer tijdens de vele fuiven van Chiro, KSA, Scouts, ... . En ongetwijfeld gebeurt dit nu nog steeds.”

Bruce Springsteen – The River “Met the Boss en “The River” ga ik graag wandelen langs de Heulebeek op een zondagmiddag! Een “river” wiens omgeving in de loop der jaren heel wat properder is geworden.”

Queen – Bicycle race “Naast muziek is ook wielrennen één van mijn grote passies. Dit nummer doet me altijd terugdenken aan de de Watertorre en de “beklimming” ernaartoe. Indertijd heb ik er veel koerskes gereden tegen mezelf of tegen vrienden.”

The Beatles – Penny Lane “En tenslotte the Fab 4. Met de band Salweno brachten we een geniale cover van dit geniale nummer. Het weerklonk talloze keren in de garage van mijn ouders. Als ik er nu ben, dan hoor ik het nog steeds weerklinken.”

De muziek van Pieter en zijn band Blunt kan je ontdekken op bluntfolkrock.com. Tim Ghillemyn Gullezine 2017 « 13


Flashmob

Theater Lokaal

Rondom Gullegem

Miss Gullegem 950: Ischa Pype

Carnaval

GOF

t Kokopelli op de mark

Wielbomen Lasman

Overzicht Gullegem 950

Par8 met Gulledans

Gullegem Beletterd 14 Âť Gullezine 2017

Gullegem loopt

Open monumentendag

m Tornooi FC Gullege

(H)Eerlijk Gullegem

Zomerpicnick Bergelen

Hert hert hoera


:

Etalage expo

Quiz G950

Groetjes uit Bergelen

Gullegem Koerse

De Meiboom Boek & dvd

Lokale helden

Gullegames

Geefplein

Een fantastisch jaar

Kunstzomer

Gullegems Kampioenschap tijdrit

Huiskamerconcerten Piv Huvluv

Reveil

Viewmaster

Zorgzaam Gullegem

Feestconcert

Gullegemse noenefeesten

Gullegem Wintert

Gullezine 2016 ÂŤ 15


16 Âť Gullezine 2017


In beeld

Bergelen Fotogroep Eos organiseerde een fotowedstrijd voor zijn leden rond het thema 950 jaar Gullegem. Als winnende foto kwam ‘zonsopgang aan de Bergelen’ van Geert Casier uit de bus.

Gullezine 2017 « 17


Hert Hert Hoera Niemand minder dan Miss Gullegem Isha Pype daagde de Gullegemse jeugdverenigingen uit om deel te nemen aan Hert Hert Hoera. Het werd geen bittere strijd maar een hartelijke samenwerking. Plus 13-werking kon moeiteloos 95 mensen overtuigen om als hert op de afspraak te zijn. Scouts en gidsen brachten een orkest van meer dan 95 personen samen. KSA de Grietjes wist de geschiedenis van Gullegem te vertalen in een tekening van 70 meter lang. Chiro Okido versterkte de innerlijke mens met een taart van 11 meter lang. De gelukwensen kwamen van KSA Arbeid Adelt, die zorgde voor een verjaardagskaart die was gesigneerd door meer dan 100 inwoners. Deze vijf verenigingen mogen zich nu officieel een 950-vereniging noemen. De hertenkoppen in hun lokalen zijn hiervan een stille getuige.

Zorgzaam Gullegem

Met het project Zorgzaam Gullegem werd in 2016 aangetoond dat er heel wat mensen zijn die spontaan hulp of ondersteuning bieden aan anderen uit hun omgeving en dat dit vanuit de gemeenschap sterk wordt gewaardeerd. Het Gulle Heem wil in 2017 Zorgzaam Gullegem 2.0 lanceren om mensen nog meer te stimuleren wat tijd vrij te maken voor een buur, een vriend of kennis die hulp nodig heeft. Zorgzaam Gullegem wil een betekenisvolle mentaliteitsverandering creëren waardoor veel meer mensen de voor hen nodige hulp durven vragen en waardoor nog meer mensen hulp willen of durven bieden en elkaar hierin vinden zonder dat dit gestuurd wordt vanuit een overkoepelende organisatie. Info: hetknooppunt@ocmwwevelgem.be

(H)eerlijk Gullegem 16 Gullegemse handelaars deden mee aan de spaaractie (H)eerlijk Gullegem. De bedoeling was om zowel handelaars als klanten aan te zetten tot het gebruik van lokale en duurzame en/of fairtradeproducten. Wevelgem wil de titel van Fairtradegemeente behalen. Je hoort er zeker nog van! Wil je helpen? Registreer je dan op www.fairtradegemeenten.be via de ‘doe mee’ link.

18 » Gullezine 2017

Viewmaster Velen trokken de remmen dicht toen ze in het najaar aan de Oude Pastorie voorbijkwamen. De fotopanelen Viewmaster trokken er de aandacht. Trotse opa’s en ontroerde oma’s toonden hun kleinkinderen dat er vroeger ook wel wat te beleven viel in Gullegem. Velen waagden zich in het gewaad van de twee kloosterzusters, maar daar zijn helaas geen foto’s van gepubliceerd. Of zijn die er toch? (vrijetijd@wevelgem.be).


Groetjes uit Bergelen

Hertenpak te huur Ben je nog op zoek naar een originele carnavalsoutfit of wil je de viering van 950 jaar Gullegem thuis herbeleven?

Het waren vroege vogels die op een zaterdagmorgen in juli verzamelden op Bergelen om samen met Tom Linster de meest fotogenieke hoekjes van het natuurdomein te ontdekken. Tom vertelde dat je er niet altijd per se de vijver moet willen fotograferen. En dat de zon helpt om de mooiste foto’s te maken, maar dan weer niet altijd als ze opkomt of ondergaat boven het water. En hoe de rechtlijnig geplante bomen mooie effecten in het bos kunnen opleveren. De nijverige fotografen vonden elkaar ondertussen op de Facebookpagina ‘Groetjes uit Bergelen’. Je kan die nog altijd (heel) leuk vinden, schitterende foto’s ontdekken en je eigen foto’s toevoegen!

Dat kan. Het hertenpak, de mascotte van 950 jaar Gullegem, is sinds kort te huur. Wevelgemse verenigingen betalen 3 euro, niet-Wevelgemse verenigingen 6 euro. Er wordt ook telkens een waarborg van 12 euro gevraagd.

Heemkundige kring De Meiboom laat Gullegem na 950 jaar uiteraard nog niet los. Wie nog even wil na-feesten in het verleden, kan de dvd met de presentatie ‘De Meiboom met 139 herbergen op café’ aankopen (5 euro).

Info en reservaties: jeugddienst@wevelgem.be

Info en bestellingen bij magda_vanneste@ skynet.be.

De Gullegames waren een staalkaart van het beste wat er op het gebied van sport en spel te beleven valt. Het werd een buffet waar je kon proeven van boogschieten, lazershoot, karabijnschieten, zeepkisten, een blote-voeten-pad, dans, tal van volksspelen, bumperball, diepzeeduiken, deathride, graffiti, skate en nog zoveel meer!

Kokopelli

De weergoden spaarden ons niet maar toch werd het een dag waarop jong en minder jong de speelvogel in zichzelf konden (her)ontdekken.

Kokopelli zorgde voor een initiatief waarbij twee Gullegemse zaken die schijnbaar ver uit elkaar liggen in contact kwamen met elkaar: de wekelijkse markt en Kokopelli festival. Op 6 mei deden twee wereldse bands een rondgang tussen de marktkramen, zodat iedereen kon meegenieten van verrassende en unieke klanken. Remork & Karkaba en Gankpo sloten de rondgang af met een optreden op het podium in de Kerkstraat, waarbij sommige mensen op vrijdagochtend zelfs een danspasje waagden.

Als klap op de vuurpijl zorgde de Thor Kids run voor een spectaculaire afsluiter.

Kokopelli zet multiculturaliteit in de kijker en brengt muziek vanuit alle windstreken. Op Kokopelli Festival is iedereen welkom! Gullezine 2017 « 19


#IGWEVELGEM

Gullegem 950 nelededeurwaerder

Hoe cool is dat #firsttattoo #G950 #igwevelgem

nathaliedemeyer

Gullegem wintert #950jaargullegem #igwevelgem

shauny cannoot

Ik en @audrycannoot doen mee in de nieuwe film Nun # igwevelgem #950jaargullegem #viewmaster #gullegem

ursie.claus

GTK.Gullegems tidrit kampioenskap 950 mèter #igwevelgem #gtk #kwadestraat

mariebibibi

Nieuwe sport gevonden! #boogschieten #gullegames #gullegem950 #igwevelgem

20 Âť Gullezine 2017

jellestragier

#koko16 #10years kokopelli #orchestreinternationalduvetex #igwevelgem

Gullezine voorjaar 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you