Page 1

SUPERO Student- och karriärmagasin Nr 1 2021

MÅNDAGS PEPPEN

Tema: Jobb och Karriär!

AKADEMIKERNAS

A-KASSA

Ett viktigt kugghjul i samhället

TETRAPAK "Vår drivkraft är att göra rätt"

KRIMINALVÅRDEN

-Hon undervisar på fängelser

Intervju:

Håller vårt digitala beteende på att smitta av sig på hur vi möter varandra i ’verkligheten’?

elin liljero ERikssonInnehåll

Tema: Jobb och Karriär!

INNEHÅLL Nummer 1 2021 5 Ledare 8 Trafikverket

Möjlighet till intern utveckling

13 Vässa ditt personligt brev

Se till att bli kallad till intervju

14 Kriminalvården

"I Kriminalvården hjälper vi dem som hamnat snett"

20 Tetra Pak

"Vår drivkraft är att göra rätt"

24 Måndagspeppa!

26 Akademikernas a-kassa

Ett viktigt kugghjul i samhället

32 Tänkvärt som ny företagare

Hur du lyckas inom kreativa branscher

34 Manpower

40 Käppala

Doldisen som renar avloppsvatten

47 5 känslor du kan uppleva efter examen

Och hur du får kontroll över dem

48 Nacka vatten och avfall

Här formas en hållbar och fungerande framtid

52 Elin Liljero Eriksson

Så påverkas vi av att bara umgås digitalt

58 Studenttips

10 appar som hjälper dig under studietiden

60 Studentprofil

Anna Sandberg kombinerar studier med nöje

62 Au pair

Från Bergslagen till London

64 Recept

Fattiga riddare

Bemanningsföretaget med framtidsmöjligheter

3


Redaktion

SUPERO NR 1 2021

VD & Ansvarig utgivare

Art Director

Charlotte Breyer charlotte.breyer@westudents.se

Emelie Olofsson Daniela von Langenberg

Skribenter

Fotografer

Amanda Brännström Elin Liljero Eriksson Isabell Ellfolk

Rickard L. Eriksson

Annonsavdelning 073-542 27 11

DU KOMMER ATT BLI NÅGOT STORT! Hälsningar från oss på SUPERO

VD/Ansvarig utgivare Charlotte Breyer

Skribent

Isabell Ellfolk

4

Skribent

Amanda Brännström

Art Director

Art Director

Emelie Olofsson

Daniela von Langenberg

Skribent

Elin Liljero Eriksson

Fotograf

Rickard L. Eriksson


Ledare

Isabell Ellfolk Textdesigner

Wow, vilken ära att få skriva till er! Som tidigare kommunikatörspraktikant på WeStudents har jag fått fotfäste och stannat kvar som marknadsassistent, därför känner jag mig extra hedrad att få inleda det här numret av SUPERO med mina väl valda ord. Som informationsdesignstudent med inriktning på textdesign fick jag även möjlighet att bidra med några sidor du kommer läsa idag. Jag känner mig lyckligt lottad som, trots Corona, fått möjligheten att arbeta med ett engagerat och drivet företag som alltid, mark my words, gör sitt bästa för att tillgodose studenter och alla de framtida arbetsgivarna. Även om jag haft tur, vet jag att många har det kämpigt i dessa tider och framtiden kan kännas oviss. Men om du älskar att vara kreativ precis som jag, kan du läsa min artikel om hur du startar företag i kreativa branscher. Det kan vara din lösning om inte annat! Om du hellre vill ha ett helt gäng med ambitiösa kollegor har vi flera intressanta inslag som bland annat: “Det blir allt vanligare hos yngre att arbeta som konsult. Att jobba utifrån uppdrag med olika kunder är något som lockar den som gillar variation och utmaningar. Men hur fungerar det? Och hur ser framtidsmöjligheterna ut? Vi har pratat med Emelie Eriksson om hur det har varit att ta stegen från student, till konsult, till fast anställd på ManpowerGroup.” Eller, “När Stefan Kurki påbörjade Trafikverkets traineeprogram i september i år förstod han att det skulle bli ett annorlunda år. Inte bara på grund av coronapandemin, som inneburit att han hittills primärt jobbat hemifrån, utan också för att traineeåret är ett år som inte kommer likna något annat. Ett år vars syfte är att förbereda sig inför den tjänst inom Trafikverket han rekryterats för.”

Trevlig läsning, Isabell 5


Nu med ännu fler studentrabatter exklusivt i WeStudents-appen! Gäller på samtliga Sushi Yama vid uppvisande av giltigt student-/kårkort så länge inget annat aviseras. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.


I reklamtävlingen Future Lions tävlade en grupp studenter med en kreativ lösning för glassmärket Ben & Jerry’s. Och vann. Idén handlade om att få godare glass och lägre elförbrukning genom att inte ha så förbaskat kallt i frysen. Det räcker gott och väl med -18°. För varje grad under den temperaturen stiger nämligen elförbrukningen med 5%. Så svaret är ja. En glass kan vara bra för klimatet. Om idén är den rätta. En fråga till: Kan ditt intresse för kommunikation och kreativitet leda till en utbildning och sedan jobb? Svar: berghs.se/kompass

Future Lions School of the Year Cannes Lions | International Festival of Creativity 2009, 2010, 2014, 2015, 2016, 2017 & 2018


SUPERO Promotion | Trafikverket

”SAMHÄLLSNYTTAN GER MIG BRÄNSLE” Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rikard L. Eriksson

På Trafikverket vill man ge möjlighet till att ständigt utvecklas. Något Mikael Rosenlind, som idag har rollen som verksamhetsutvecklare, vittnar om.

E

n viktig förutsättning för en medarbetare att vilja vara kvar på en arbetsplats i många år är känslan av att man utvecklas över tiden. Detta är något som är signifikativt för Trafikverket som arbetsgivare, där man öppet och ofta lyfter fram att man har möjlighet att byta tjänst internt. Det menar Mikael Rosenlind, som dessutom är ett bra exempel på det. 8

2015 tog han sina första kliv in på Trafikverket via Academic Work och har hittills haft två olika roller: först som projektingenjör i närmare fyra år och därefter den nuvarande rollen som verksamhetsutvecklare.

skulle kunna kalla för ”rätt profil” vad gäller utbildningsinriktning, säger han och berättar att projektingenjör är en vanlig instegsroll på Trafikverket för nyutexaminerade studenter med utbildning inom främst samhällsbyggnad.

– När jag anställdes till projektingenjörsrollen på verksamhetsområde Investering hade jag vad man

– Min byggingenjörsutbildning hade visserligen ett större fokus på husbyggnadsteknik än exempel-


SUPERO Promotion | Trafikverket vis anläggning, men min inriktning som jag själv valde fokuserade på just projektledningsmetodik, vilket också är precis vad projektingenjörsrollen innefattar. Erfarenheten från de fyra inledande åren som projektingenjör är något Mikael fortfarande har nytta av i sin nuvarande roll. – Jag breddades rejält kunskapsmässigt, fick insikt i långsiktigheten som gäller vid utvecklingen av väg och järnväg som Trafikverket ansvarar för. Jag fick också förståelse för komplexiteten vad gäller mängden människor som är involverade samt alla de ingående teknikslag som måste behärskas, inte minst på järnvägssidan. Rollen som projektingenjör gav mig rejält med kunskap och arbetslivserfarenhet att ta med sig framåt i karriären.

Men kanske är det framför allt själva syftet bakom Trafikverket som myndighet som gör att man vill vara en del av verksamheten. – Genom vårt arbete möjliggörs ett aktivt liv för alla, där hållbara transporter finns tillgängliga när vi ska ta oss till vänner, familj och allt annat som vi tycker är värt att resa för. Samhällsnyttan och slutprodukten av Trafikverkets verksamhet, som jag arbetar så förutsättningsskapande med, ger mig gott om bränsle att ge allt vad jag kan i mitt dagliga arbete. Vad som väntar Mikael Rosenlind i framtiden återstår att se, men att stanna kvar länge på Trafikverket är han i högsta grad positivt inställd till.

– Även om jag likt många andra idag värdesätter och förstår betydelsen av att byta miljö, arbetsgivare och i förekommande fall också bransch – så ser jag så pass stora möjligheter och utmaningar inom Trafikverket, att jag här har förutsättningar för att arbeta vidare ett långt tag framöver. – Men om jag idag är säker på en sak så är det att det oftast inte blir exakt som du har tänkt dig, även om det oftast blir väldigt bra ändå! Någon speciell tjänst planerar jag inte för att ta i framtiden, det känns inte särskilt betydelsefullt för mig här och nu. Däremot har jag en inre kompass som säger att jag ska ta på mig ett stort ledarskap för en organisation som – likt den jag tillhör idag – har ett betydelsefullt syfte och ansvar, det är väl mer åt den riktningen jag vandrar just nu.

I sin nuvarande tjänst som verksamhetsutvecklare inom avdelningen för verksamhetsstyrning har Mikael daglig fokus på att förbättra Trafikverkets arbetssätt. – Jag arbetar med att ständigt förbättra och anpassa de arbetsbeskrivningar och riktlinjer som vi har att förhålla oss till vid genomförande av infrastrukturprojekt inom väg och järnväg, vilket är en central del av vårt ledningssystem, förklarar Mikael. Som verksamhetsutvecklare ligger fokus på förbättring, utveckling och förvaltning av den projektledningsmodell som Trafikverket tillämpar i alla investeringsprojekt. I sin tidigare roll som projektingenjör, eller biträdande projektledare som den rollen kan liknas vid, fick Mikael se nyttan direkt efter ett färdigställt projekt, exempelvis en ny järnvägsbro eller en ombyggd väg. – Även om jag idag inte arbetar med att leda projekt där fysiska anläggningar skapas så vet jag att det arbete jag gör är en viktig länk i kedjan av aktiviteter som slutligen mynnar ut i dessa verkliga, fysiska anläggningar. Min förmåga att snabbt och ofta växla mellan det teoretiska och praktiska perspektivet gör att jag överlag känner att jag får till ett bra driv i mitt dagliga arbete – och det är naturligtvis väldigt givande tillbaka för egen del. En arbetsplats där utrymme ges för att ta tillvara på medarbetarnas kvalitéer och egenskaper – såväl de man redan besitter som de man har möjlighet att utveckla – är vad Trafikverket representerar väl, vilket märks av, menar Mikael. – Ända sedan starten på Trafikverket har min känsla varit att det är en stabil arbetsgivare som ligger i framkant vad gäller grundläggande och högst betydelsefulla frågor kring exempelvis medarbetarskap. Det är inte arbetsgivaren som sätter gränserna för vilka möjligheter jag har, det är jag själv som gör det – och det räcker väldigt långt för mig. 9


SUPERO Promotion | Trafikverket

”DET HÄR ÄR MITT ABSOLUTA DRÖMJOBB” Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rikard L. Eriksson

Stefan Kurki går Trafikverkets traineeprogram och förbereder sig inför att kunna utreda och planera transportsystem. Något han beskriver som en lyxtillvaro.

N

är Stefan Kurki påbörjade Trafikverkets traineeprogram i september i år förstod han att det skulle bli ett annorlunda år. Inte bara på grund av coronapandemin, som inneburit att han hittills primärt jobbat hemifrån, utan också för att traineeåret är ett år som inte kommer likna något annat. Ett år vars syfte är att förbereda sig inför den tjänst inom Trafikverket han rekryterats för.

10

– Under traineeåret handlar det om att skapa sig ett starkt nätverk och förståelse för hela organisationen, inte bara det man själv kommer att arbeta med. Hade det inte varit för pandemin hade jag därför rest kors och tvärs genom Sverige för att få en insyn i verksamheten. Istället består dagarna av många videosamtal, men det är också väldigt givande och går bra, säger Stefan Kurki som tillägger att Trafikverket ligger i framkant när det gäller

digitala möten, då man i flera år har lett en satsning för att stötta svenska myndigheter i att öka andelen digitala möten genom REMM – resfria och digitala möten i myndigheter. Ett annat syfte med Trafikverkets traineeprogram, och den unika möjlighet det innebär att få en bred kunskap om organisationen och ett nät-


verk inom den, är att effektivisera samverkan och samarbete över organisationsgränserna. Något som kommer underlätta den dag då Stefan går in i sin nya tjänst som Samordnare Leveranskvalitet Användbarhet. – När jag såg annonsen om tjänsten och läste att jobbet handlade om att utreda och planera transportsystemet fastnade jag direkt. Det här är mitt absoluta drömjobb. Stefan höll vid den tiden precis på att avsluta sina studier på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), där han läst Farkostteknik med en master i Fordonsteknik. Med sin studiebakgrund hade det varit mest troligt att som nyutbildad fordonsingenjör söka sig till företag som Scania eller Volvo. Och det gjorde han också, men han hade samtidigt svårt att släppa tanken på en kurs i utbildningen. – För ett och ett halvt år sedan läste jag en kurs om urban modellering, trafikflöden och att planera transportsystem. Det var en enda kurs men den fick mig att inse att det är ju det här jag vill göra. Jag vill inte bygga bilar, jag vill göra transporterna bättre. Det är de stora frågorna jag är intresserad av. Så när Stefan såg annonsen om traineetjänsten som Samordnare Leveranskvalitet Användbarhet på Trafikverket var det självklart för honom att söka. – Leveranskvaliteter är ett internt mått på Trafikverkets åtgärder och hur de påverkar, såsom punktlighet, kapacitet, trafiksäkerhet, användbarhet, järnväg samt miljö och hälsa. För varje leveranskvalitet finns det en samordnare som samlar in underlag för att redovisa effekter av det vi gör. Som leveranskvalitetssamordnare handlar det således om att ta fram mått och mål som man kan avläsa och följa upp. – Vissa områden är väldigt enkla att mäta, såsom kapacitet. Mitt eget område, användbarhet – huruvida transportsystemet blivit mer eller mindre användbart – är mer diffust. Det kan exempelvis handla om stationer blir mer tillgängliga för folk med olika typer av funktionsvariation. Det är helt enkelt ett utrednings- och utvecklingsarbete. Men innan Stefan fullt ut går in i tjänsten ägnar han alltså ett år till att förbereda sig för den genom exempelvis att gå på kunskapsseminarium och att möta personer på olika enheter och avdelningar för att få reda på mer om hur de arbetar.

– Att gå traineeprogrammet är den absolut bästa möjliga introduktion man kan få. Det innebär ett helt år av fördjupning och breddning på samma gång. Jag har egentligen inget leveransansvar just nu, utan ska bara skapa mig ny kunskap, förståelse och ett nätverk. Och som trainee mottas jag med öppna armar vart jag än vänder mig. Här på Trafikverket vill man verkligen dela med sig av sin kunskap. Det är extremt lyxigt, en drömtillvaro, måste jag säga. VARFÖR ÄR TRAFIKVERKET EN BRA ARBETSPLATS? – Hela vårt syfte är att förbättra och förenkla för Sveriges medborgare. Det är en samhällsbyggande myndighet. Att få jobba med att göra livet bättre

för alla varje dag genomsyrar arbetssättet, diskussionerna och personalen. Alla brinner verkligen för det här. Jag har aldrig upplevt något liknande. Det är otroligt inspirerande. VAD SER DU SJÄLV FÖR UTVECKLINGSPOTENTIAL? – En av de stora fördelarna med Trafikverket är att man uppmuntras till att hellre byta jobb inom myndigheten än att byta till något utanför dörrarna. Det finns ju så många olika tjänster och internutbildningar inom Trafikverket, vilket är både utvecklande och inspirerande. Jag har märkt att väldigt många är här länge men har bytt tjänster genom åren. Det hoppas jag också på, för enligt mig är Trafikverket en fantastisk arbetsplats.

LÄS MER OM TRAFIKVERKET PÅ WWW.TRAFIKVERKET.SE/JOBBOFRAMTID 11


Har du en affärsidé du vill testa?

Eller kanske en samhällsutmaning du vill lösa?

Emil Svensson och Jacob Lundberg, ekonomistudenter på HIG. Deltog våren 2020, bildade sedan bolaget Treddy och antogs till inkubatorprogrammet.

Lovisa Petterson, industridesigner. Deltog 2018 med sin kontorsmöbel för utomhusbruk. Driver idag det egna bolaget Lovisa of Sweden där hon designar uppmärksammade stolen The Bug.

Delta i vårt utvecklingsprogram Boost Chamber där du under tio veckor får chans att vidareutveckla och provtrycka din idé eller lösning.

Ulrika Munther, entreprenör. Deltog hösten 2019. Vidareutvecklar nu innovativa lösningar för enskilda avlopp genom bolaget Enava.

Under programmets gång kommer vi tillsammans genom kända startup-metoder att utforska din idé och du får professionell feedback och individuell affärscoaching. Läs mer och ansök:

Gävleborgs företagsinkubator


VÄSSA DITT PERSONLIGA BREV Du har hittat jobbet med stort J och är redo att skriva din ansökan. Men hur gör man egentligen för att inte drunkna i mängden av ansökningar? SUPERO har pratat med Åsa Sollén, rekryteringskonsult på Randstad, som ger sina bästa tips på hur du vässar ditt personliga brev och ser till att bli kallad till intervju. Text: Mari Wretström

Ett vanligt misstag är att använda samma brev till alla tjänster du söker. Det blir väldigt snabbt tydligt för arbetsgivaren att du inte har ansträngt dig utan använder en standardmall. Det är ingen vinnande strategi om du vill fånga arbetsgivarens intresse! Det händer till och med att vi får in ansökningar där man har glömt att ändra företagets namn, säger Åsa Sollén. Det ger ett slarvigt och oengagerat intryck! 1. GÅ RAKT PÅ SAK Undvik tomma inledningsfraser – namn, ålder och bostadsort står redan på ditt CV. Det finns mer spännande sätt att börja sitt brev än det tråkiga ”Jag heter XX och...”. I det personliga brevet ska du komplettera den information som finns på CV:t. Här har du chansen att vara mer personlig och visa vem du är bakom meritförteckningen. Våga gå rakt på sak! Varför söker du just det här jobbet? Vilka är dina drivkrafter? Motivera varför du skulle vara en tillgång för arbetsgivaren. 2. KOPPLA INNEHÅLLET TILL ANNONSEN Det personliga brevet ger dig möjlighet att förtydliga vad just du kan bidra med på arbetsplatsen och varför du är rätt person för tjänsten. Läs annonsen noga! Vad är det arbetsgivaren efterfrågar? Lyft fram de egenskaper och erfarenheter

du har som svarar mot det arbetsgivaren söker. Lägg också tid på att läsa på om företaget – på så sätt kan du identifiera kärnvärden inom företaget som du kan använda i ditt personliga brev!

Det är en balansgång att sälja in sig själv. Man vill vara personlig samtidigt som man vill ge ett trovärdigt och professionellt intryck. Men var ärlig! Överdriv inte och ljug aldrig men var inte heller onödigt blygsam. Är du duktig på något så våga lyfta fram det, säger Åsa Sollén.

3. VAR TYDLIG Ett bra personligt brev är tydligt och gör det lätt för arbetsgivaren att förstå varför hen ska gå vidare med just dig. Det ska inte krävas något detektivarbete för att förstå vad det är du vill säga. Korrekturläs innan du skickar ditt brev! Stavfel, slarvfel och otydlighet ger inget professionellt intryck. Ta hjälp av en vän som vågar vara ärlig mot dig och låt denne läsa igenom ditt brev och hjälpa dig slipa det. Se också till att dina kontaktuppgifter finns med, både mejladress och telefonnummer. 4. VÅGA SÄLJA IN DIG SJÄLV - MEN VAR ÄRLIG! Tala om vad du är bra på och motivera det med hjälp av tidigare erfarenheter. Poängen med ditt personliga brev är att du ska sälja in dig till arbetsgivaren. Hen vill givetvis ha den absolut bästa personen för jobbet – förklara varför hen ska välja just dig!

5. KOMPENSERA UPP Många studenter har arbetslivserfarenhet sedan tidigare och kanske också ett extrajobb vid sidan av studierna, men det är inte alla som har erfarenhet inom rätt område. Någon gång ska du söka det där första arbetet som matchar din utbildning. Du ska naturligtvis inte söka ett arbete du inte är meriterad för, säger Åsa Sollén. Om du har utbildningen men saknar praktisk erfarenhet kan det ändå vara en idé att söka. Men var tydlig med att du inser att du saknar den efterfrågade erfarenheten och lägg krut på att förklara varför du ändå har vad som krävs. Här blir det personliga brevet viktigt, eftersom det är din chans att förklara varför du har potential att lära dig och varför du är rätt person för tjänsten. Var konkret och tala om vad du faktiskt kan bidra med så att vi vet varför vi ska gå vidare med just dig! 13


SUPERO Promotion | Kriminalvården

PSYKOLOGEN JOHAN ERIKSSON:

”I KRIMINALVÅRDEN HJÄLPER VI DEM SOM HAMNAT SNETT” Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rikard L. Eriksson

I

följder som domstolen dömer ut. Här verkar en rad yrkesgrupper. En av dessa är psykologer som, tillika Kriminalvården i stort, har i uppdrag att reducera risken för återfall i brott.

ett spännande område och ett samhällsviktigt uppdrag, säger Johan Eriksson, legitimerad psykolog som arbetat inom Kriminalvården i drygt fyra år.

Kriminalvården är en myndighet inom rättsväsendet som har i uppdrag att verkställa de på-

– Som psykolog inom Kriminalvården har man verkligen en chans att hjälpa klienter som hamnat snett i livet att få en nystart och hitta ett annat sammanhang i samhället. Det är

Uppdraget är brett och komplext då det finns en mängd olika typer av insatser som psykologer arbetar med här.

nom Kriminalvården finns psykologer som alla har i uppdrag att förebygga återfall i brott. Supero har träffat en av dem, Johan Eriksson, som fastnade för kopplingen mellan kriminalitet och psykologin redan under sin studietid.

14

– Psykologer kan arbeta med behandling, ut-


SUPERO Promotion | Kriminalvården redning och återanpassning. En del psykologer arbetar exempelvis med insatser kopplade till utredning och behandling på anstalt för att på ett bra sätt se till att klienten kan tillgodogöra sig andra insatser. När det gäller hälso- och sjukvårdsinsatser kan det handla om att jobba med depression, ångestsyndrom, ptsd och adhd, som är vanligt förekommande orsaker till varför de söker hjälp, berättar Johan Eriksson. På anstalterna kan det alltså exempelvis handla om att utföra behandlingsinsatser kopplade till brotten specifikt, då jobbar man med riskfaktorerna just för den klienten. – Klienten kan ha brottstödjande tankar, ha svårt att reglera olika typer av känslor eller befinna sig i olika kriminella miljöer, säger Johan Eriksson. Psykologer finns också på häktet, där de oftast utför kortare insatser, såsom krissamtal, suicidprevention och att stötta personalen i ärendehandledning. Att dagligen arbeta med dessa människors utmaningar och problematik som ofta kommer ur tuffa livsöden kräver också ofta att psykologen tar hand om sig själv.

i Kriminalvården. – Många tänker kanske att det är väldigt tufft, extra svårt och att man måste vara expert på kriminalitet. Så är det inte. Att jobba som psykolog i Kriminalvården är i mångt och mycket likt annat psykologarbete. Vi arbetar med de gängse metoder som finns, gör vi psykologutredningar gör vi dem på samma sätt här som på många andra ställen. Skillnaden är att klienterna har begått brott och att vi ska hjälpa dem att förebygga risken för återfall. Johan Eriksson upplever att det är många som vill få psykologhjälp på anstalterna och tar till sig den. – Det är många klienter som längtar efter ett liv som inte består av kriminalitet. Sedan finns det ju inga behandlingsinsatser som hjälper alla, och när det gäller kriminalitet så är det många som återfaller trots insatser. Kriminalitet och brott har inte bara en orsak och ett beteende. Det är många olika saker som kan spela in. Men jag tror att det ibland kan vara en missuppfattning – att bara för att man har begått ett brott och sitter på anstalt så är man inte intresserad av få psykologhjälp. Så är det

inte. Jag möter många människor som vill förändra sitt liv. Men det finns naturligtvis också en del utmaningar i arbetet som psykolog inom Kriminalvården och det faktum att klienterna är dömda för brott. – Många av klienterna har levt ett liv som har bestått av många olika snedsteg, missbruk och har en kriminell livsstil och vänskapskrets. Det kan göra att de har svårare att se ett liv utan kriminalitet. Där handlar det om att hitta en bra ingång till klienten så att den verkligen får känna att den kan ta sig ur det, säger Johan och tillägger: – Utifrån är det nog lätt att bara se all problematik och inte alla de positiva egenskaper som klienterna har. Men många verkligen önskar ett liv utan kriminalitet, det finns en vilja till att förändras och det är det som gör jobbet väldigt roligt. Vi får hjälpa många. Med det sagt hoppas Johan att fler psykologutbildade hittar hem i Kriminalvården. – Jag önskar att alla psykologer och PTP-psykologer som är nyfikna på området provar på det. Det är spännande, utmanande, viktigt och väldigt roligt. Själv trivs jag oerhört bra.

– Jobbar man med brottsdömda är det klart att man får höra mycket missöden om vad folk har varit med om, så man måste se till att man har bra stöttning. Redan när Johan Eriksson studerade psykologprogrammet vid Umeå universitet upptäckte han att det var en inriktning som passade honom. – Under min studietid jobbade jag en del på psykiatrin, var på akutpsykiatrin och vanliga psykiatriavdelningen, men det var när jag fick tjänst som timvikarie på rättspsykiatrin som jag verkligen fastnade. Jag tyckte att kopplingen mellan kriminalitet och psykiatrin var väldigt intressant och spännande. Det resulterade i att jag gjorde min PTP inom rättspsykiatrin och jobbade sedan där i nio år, innan jag bytte till Kriminalvården. Även om häktes- och anstaltsmiljö skiljer sig från många andra miljöer tror Johan att det finns en del felaktiga föreställningar om hur det är att arbeta som psykolog 15


SUPERO Promotion | Kriminalvården

HON UNDERVISAR PÅ FÄNGELSER

Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rikard L. Eriksson

Som lärare inom Kriminalvården hjälper Karin Nygren studenter på Sveriges häkten och anstalter att få utbildning. En yrkesroll som fått henne att stanna på samma arbetsplats i över ett och ett halvt decennium.

16


SUPERO Promotion | Kriminalvården

H

äktet, Helsingborg. Klockan är tidig förmiddag men Karin Nygren har redan hunnit med häktets morgonmöte, ett distanssamtal med en elev på en anstalt i Sverige samt träffat en nytillkommen elev som häktades för en vecka sedan. Något som tillhör en del av hennes vardag som lärare inom Kriminalvården, då hon undervisar intagna på svenska häkten och anstalter. Ofta sker undervisningen med de intagna på distans, medan hon här i Helsingborg träffar dem som sitter häktade i åldrarna 15 till 21 år.

Karin Nygren är utbildad gymnasielärare vid Lunds universitet. Efter att ha jobbat som gymnasielärare tog hon anställning på Komvux och det var där hon fick upp ögonen för Kriminalvården. – På Komvux träffade jag elever som berättade att de pluggade när de satt i fängelse. Jag visste inte att man kunde göra det och tyckte det lät otroligt spännande. Karin tog kontakt med olika anstalter för att höra sig för. Året var 2004 och vid den tiden ordnade varje anstalt studiemöjlighet för de

häktade och fängslade på sitt eget vis, vilket gjorde att undervisningssätten skiljde sig åt. Karin blev bland dem första lärarna att anställas och några år senare, 2007, beslutade man att Kriminalvården enbart skulle anställa sina egna lärare och låta dem samarbeta över landet. I dag har Kriminalvården runt 150 lärare. – Jag kände direkt att det här är det jag vill göra. Det är otroligt givande. De intagna lever i en väldigt konstig värld, den har ingenting med deras normala verklighet att göra. Studierna står därför för det normala, något som är positivt och hoppfullt. Jag får vara med och

– I ett första möte, som det jag hade i morse, går vi igenom den häktades studiebakgrund och vad det innebär att studera i Kriminalvården. I dessa samtal får jag höra en del tvivel. Ofta kan jag få svar som: ’jag kommer inte plugga, det är inte min grej’. Ibland är det heller ingen bra idé att studera, men oftast behöver de bara förstå att det kan vara en bra väg att komma in i studier. Om den häktade vill studera gör man en individuell studieplan tillsammans med studievägledare, berättar Karin Nygren, som undervisar i ämnena svenska, historia och SFI. En studie- och yrkesvägledare, SYV, kontaktar samtliga häktade under 21 år med undantag för de som redan går i skolan när de blir gripna. – Så även om de säger till mig att de inte vill plugga så kollar även SYVen av en gång till eftersom lärare och SYV har lite olika ingångar, förklarar Karin. Att vara lärare på Kriminalvården innebär att man har en tredelad roll. – Jag är så kallad ’när-lärare’, distanslärare och handledare. Jag har distansundervisning med intagna på anstalter över hela landet. Vi har en administration som ger oss elever på distans, så jag kan få någon som sitter på Kumla, Hall eller Haparanda. De som sitter häktade undervisar jag oftast fysiskt. De läser inte alltid mina ämnen utan jag kan också fungera som deras handledare. Men det kan ändra sig snabbt. Den häktade personen kan bli dömd till fängelse och då skiftar undervisningen till att behöva ske på distans. Och på häkten och fängelser gäller inte samma tekniska frihet och möjligheter som i vanlig distansundervisning utanför fängelsedörrarna. – Undervisningen sker via telefon och jag kan i vissa fall, med mycket begränsningar, även ha kontakt med eleverna via dator. Men de intagna har inte internet. Vi är väldigt begränsade när det gäller tekniken eftersom säkerheten går före allt. Det är den största utmaningen med mitt jobb. 17


SUPERO Promotion | Kriminalvården

bygga självförtroende och som lärare känner jag mig väldigt uppskattad, säger Karin men konstaterar: – Sedan är det klart att det uppstår en hel del konflikter också, när någon exempelvis inte är nöjd med sitt betyg, och många här har problem med aggression. Men hon är sällan rädd. – Nej. Även om de människor jag möter är misstänkta eller dömda för allvarliga brott ser jag dem som mina elever och försöker fokusera på vad jag har för roll. Min roll är att se till att de får den utbildning de har rätt till. Sedan är det klart att det kan väcka något i mig när jag träffar intagna som jag läst om eller sett i media, jag är ingen robot. Men man måste kunna förhålla sig till det. Jag tycker att man kommer väldigt långt med att visa respekt, empati, medmänsklighet och ha tydliga gränser. Karin tror dock inte att Kriminalvården är en arbetsplats som passar alla. – Det finns en anledning till varför säkerheten kommer först, så man kan nog inte vara 18

hur vimsig som helst. Jag tror att man måste vara medveten om att man är en del av något mycket större. Går man på en skola är man där för att studera, här kommer inte studierna i första hand. Vi är några få lärare bland väldigt många blåklädda vårdare som har hand om vår säkerhet. Här är människor inlåsta för att de är misstänkta för ett brott eller avtjänar ett straff. Vi ska skydda medborgarna och försöka få de intagna att bli bättre rustade för att kunna bli en del av samhället när de kommer ut.

sig dum och hopplös upptäcker att den faktiskt kan något.

Karin har arbetat inom Kriminalvården i hela 16 år. Att hon inte har några planer på att sluta vittnar om att hon trivs.

Dagen går mot eftermiddag och det är dags för Karin att kliva ut ur sitt kontor, där hon haft distansundervisning på telefon, till häkteskorridoren för att knacka på de låsta cellerna. Det är ett annorlunda sätt att undervisa som lärare, men ett livsförvandlande.

– Jag har jobbat på många olika anstalter och har hela tiden fått göra nya saker. Vill man utvecklas tycker jag att man får det här. Det är roligt, givande och fördelarna överväger utmaningarna. En av hennes tydligaste drivkrafter är alla de personliga resor hon får vara med och se – hur någon som aldrig läst en bok tidigare plötsligt blir en bokmal, eller hur någon som alltid känt

– Många har negativa upplevelser av skolan, dåligt självförtroende och har erfarenheter av att misslyckas i skolan. Nu får de en ny chans. Jag jobbar mycket med att de ska få motivation till studierna och fortsätta när de väl har börjat. Jag vet ju de allra flesta kan studera bara det är under rätt förutsättningar. Det tycker jag att vi lyckas med i Kriminalvården. Och att få se någon klara en kurs är en oerhört skön känsla.

– Många elever här går igenom en inre resa – en del funderar och inser vad de behöver göra för att komma ut ur den här situationen. Då tycker jag att det är så fantastiskt att studierna finns. Att få vara en del av det känns betydelsefullt.


Var med oss på resan mot

Framtidens tandvård Läs mer på folktandvårdenöstergötland.se/jobb


SUPERO Promotion | Tetra Pak

TETRA PAK:

”VÅR DRIVKRAFT ÄR ATT GÖRA RÄTT” Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rikard L. Eriksson

Sedan femtiotalet har Tetra Pak tillverkat engångsförpackningar och blivit världsledande. Företagskulturen, innovationsförmågan och strävan efter att ta ett stort socialt ansvar är några av nycklarna till framgången. Nu driver företaget utvecklingen att gå från fossilfritt till förnybart.

20


SUPERO Promotion | Tetra Pak

D

e flesta av oss kommer i kontakt med deras produkter dagligen och tar dem nog för givet, men utan Tetra Pak skulle vi inte lika smidigt ta med oss mat hem till bordet. Tetra Pak, som grundades av Dr Ruben Rausing 1951, är världskända för sin tillverkning av engångsförpackningar för livsmedel. – Vi har en fantastisk historia och en långsiktig vision som är motiverande att arbeta med. Bolaget är byggt på innovation, kundfokus och att ta ett stort socialt ansvar, säger Jerry Bengtson, vd för Tetra Pak i Sverige.

alet är anskaffat och hur det går att återvinna. Vi jobbar exempelvis aktivt med att använda större andel kartong än andra material och att hitta alternativ till plastskikten utan att försämra skyddet, vilket är en utmaning. Den plast vi behöver använda vill vi ska komma från växtbaserad råvara, säger Jerry Bengtson.

vecklingen av papperssugrör är något man jobbar både intensivt och långsiktigt med genom flera högt prioriterade så kallade Paper Straw projekt. Emma Brisby är projektledare för det projektteam som säkerställer att papperssugrören som utvecklas ska prestera i kundernas existerande produktionslinjer.

2019 blev Tetra Pak det första förpackningsföretag att testa papperssugrör för dryckesprodukter i Europa. Det omfattande arbetet med att driva ut-

– Eftersom papperssugrör har helt andra egenskaper än plastsugrör och i många fall är känsligare krävs det att de behandlas mer varsamt. När sugrören når slutkonsumenten ska de hålla sam

Själv kom han till Tetra Pak för över tre decennier sedan och har knappast tröttnat. I stället drivs han av att förädla ett företag som, förutom att vara resultatorienterat, kunnigt och drivande, alltid genomsyrats av en stark företagskultur. – När jag började för 32 år sedan lydde devisen ”Frihet under ansvar” och så är det fortfarande här. Man tar ansvar och man får förtroende, det ligger djupt i vår företagskultur, säger Jerry Bengtson. Som ett av världens största förpackningsföretag följer dock ansvar, inte minst när det gäller miljön. För Tetra Pak, som redan när de började packa mjölk på 1950-talet hade mottot att förpackningar ska spara mer än vad de kostar, är det en självklarhet. – Att se till miljöfrågor och sociala frågor är en väl inbyggd del i vår företagskultur. Vi vill göra rätt. Därför vill vi göra förpackningar som har så liten påverkan som möjligt, både i kostnad och miljö, säger Jerry Bengtson. Ambitionen är att gå från fossilt till förnybart. – Här är grunden att skapa helt växtbaserade och förnybara förpackningar, där alla råvaror går att återvinna och verkligen återvinns. I dag är 70 procent av materialet i våra kartonger förnybart och över en fjärdedel av Tetra Paks förpackningar återvinns. I Europa återvinns nästan hälften, berättar Jerry Bengtson. Sedan flera år samarbetar Tetra Pak med återvinningsföretag världen över för att återvinna vätskekartonger. Här är man noga med att se över hela livscykeln, från valet av råvaror till förpackningarnas påverkan efter användning. – Vi vill verka för en cirkulär ekonomi. Därför tittar vi på vad vi skapar, men också hur materi-

21


SUPERO Promotion | Tetra Pak ma höga kvalitet, både vad gäller funktionalitet och utseende. Vårt uppdrag är att möjliggöra att sugröret fungerar och ser ut som konsumenten förväntar sig det när det packas upp i livsmedelsbutiken, berättar hon. Att få leda ett av hållbarhetsprojekten inom Tetra Pak är något Emma Brisby ser som en stor förmån och utvecklingsmöjlighet. – Detta projekt är ett bra exempel på hur Tetra Pak tar ansvar för hela värdekedjan, och att få stötta våra kunder i deras produktion och leverans

22

av kvalitet känns både stort och roligt för mig. Papperssugrör är en ung produkt på portionsförpackningar, vilket gör det extra spännande att få vara en del av. Dessutom känns det häftigt att Tetra Pak som arbetsgivare satsar och tror på min potential.

ekonomi på Tekniska Högskolan vid Linköpings Universitet, då företaget kom upp som exempel i ett grupparbete inom organisatoriskt ledarskap. Men det var inte förrän strax före hon tog examen 2017 som hon kom i kontakt med Tetra Pak då de ställde ut på arbetsmarknadsdagar – och fastnade för företagets värderingar.

Emma Brisby är ett exempel på hur Tetra Pak verkar för att ge sina anställda en möjlighet att utvecklas. Första tanken på Tetra Pak fick Emma när hon studerade till civilingenjör i industriell

– Tetra Pak fokuserar på samarbete, inte bara inom företaget utan också med partners, kunder och andra organisationer i samhället. Hela tanken med att man samarbetar och hjälps åt tilltalar mig. Jag känner också att jag i det lilla bidrar med


SUPERO Promotion | Tetra Pak något positivt till världen, vilket ger mig en bra magkänsla varje dag när jag går till jobbet, säger Emma Brisby. Det goda syftet bakom Tetra Pak är något även Jerry Bengtson återkommer till. – Vi är här för att förse världen med packat livsmedel. Det är ju oerhört viktigt, inte minst i pandemitider, att hjälpa människor att få mat på bordet. Det syftet driver mig, säger han och fortsätter: – Det andra är vår företagskultur. Den är inkluderande och det finns en god kollegial stämning. Man är en del av ett lag. Vi är inte isolerade individer utan vi jobbar som ett team. – Slutligen får man också mycket frihet, man får prova på och får förtroende. Framför allt som nyanställd har man chansen och möjligheten att prova på olika delar av bolaget innan man landar i en viss specialitet. Den öppenheten vill vi ha. Möjligheten till att skapa sig erfarenhet från olika delar i det globala företaget är något Emma Brisby kan vittna om, då hon under sina två första år på företaget gick Tetra Paks Future Talent Trainee Programme. – Programmet innebar att jag anställdes som projektledare men fick göra en mängd rotationer, geografiskt och framför allt organisatoriskt. Jag jobbade exempelvis som säljare i Bangkok i tre månader och sålde in produkter. Jag var i Kina i en månad och gjorde en installation av en produktionslinje. Jag fick verkligen prova på allt, vilket gav mig en enorm erfarenhet och ett brett nätverk, berättar Emma Brisby. Att Tetra Pak är ett företag som sprudlar av innovation, kundfokus och har en stor ambition att lämna så lite spår i miljön som möjligt är tydligt. För trots den gedigna historien och de stora framgångarna är det i slutändan drivet framåt för en godare framtid som präglar företaget. – Vi är med och bidrar till att livsmedel kommer ut till människor på ett bra och hållbart sätt. Det är faktiskt vårt uppdrag här i världen. Och det är verkligen motiverande, avslutar Jerry Bengtson.

ÄR DU INTRESSERAD AV FUTURE TALENT PROGRAMME? Läs mer och sök via tetrapak.com/about/future-talent Start september 2021

23


SUPERO | Tips!

MÅNDAGSPEPPA! Ordet “söndagsångest” vill vi ta kål på en gång för alla. Det kan vara energikrävande att varje söndag åma sig inför veckan. Men en helt sprillans ny vecka rimmar med helt nya möjligheter. Det finns oändligt med positiva saker med en ny vecka som vi kommer dela med oss av. Det är din chans att vara bättre och att göra bättre – det är din chans till revansch.

Text: Isabell Ellfolk

Nya möjligheter Det som utmärker en ny vecka är alla nya möjligheter som kommer med den. Om det fanns något du var mindre nöjd med förra veckan, har du chans att göra det bättre nu. Det skulle kunna vara något du velat slutföra men inte orkat eller velat påbörja men inte hunnit. För att göra något konkret av det kan du börja med att reflektera över den förra veckan och planera inför den nya. Finns det något du kan göra bättre? Vad vill du åstadkomma?

Sätt upp mål Oavsett om det är att höra av sig till en kompis du inte pratat med på länge eller lyckas stå på händer, kommer det alltid något gott utav att sätta upp mål. Det viktiga är inte att du klarar alla mål du satt upp, det viktiga är att du känner ett syfte i vardagen.

Planera in aktiviteter Se till att fylla din vecka med sådant som gör dig glad och tillfredsställd. Det behöver inte vara något avancerat. Om en extra god middag eller promenad i skogen är det som får livet att kännas lite bättre så är det exakt vad du ska göra.

Dröm dig in i framtiden Något som förhoppningsvis får dig på bättre tankar, är din framtid. Hur vill du utforma den och vad kan du göra för att den ska bli så? Långsiktiga mål blir möjliga att uppnå med många bäckar små. Det finns därför ingen stress över att du ska ha ditt drömliv redan imorgon. Men att reflektera och planera kommer ta dig dit så småningom.

Ha ett jobb du trivs med Vår arbetsplats är ett ställe vi oftast tillbringar mer tid på än i vårt hem, därför är det viktigt att du trivs. Det kommer vara svårare att stiga upp på måndagsmorgonen om du inte känner att arbetsplatsen är ett ställe du får utrymme att vara dig själv och utvecklas på. Du behöver nödvändigtvis inte byta jobb, fundera istället över om det finns något du kan förbättra själv eller med hjälp av din chef. 24


Are you ready for the future?

We are ready for the future with a passion for making what’s good even better. To be the best, we believe that passionate, innovative and diverse employees with a diverse background are key. In the 150 countries where you can find us, we encourage our employees to take ownership of their own development and careers with the support from their leaders. This way our employees can grow in the business, wherever they are at their careers, from entry level to senior leadership. All open job opportunities globally are posted at our Internal Job Market and open for anyone within the company to apply for. Whether you are looking for a new challenge or more responsibility in your current role, the possibilities are endless. At Epiroc, we care about each other and the world around us. We are all committed to sustainable productivity and the highest ethical standards.

United in Performance. Inspired by Innovation. Performance unites quaerspis us, innovation Suntiis dent ellam milinspires min nesus,. and commitment drives usquid to keep moving forward. Veratur sin pelit, quuntiasped ut quatet lacidunt. Count on Epiroc to deliver the solutions you need to Fugiatio. Veles evello odit mintiur aut dolupta tet harchit succeed today and the technology to lead tomorrow. Optatur conet v olorunt bors

To learn more about Epiroc: Visit epirocgroup.com or follow us on LinkedIn/Epiroc.

epirocgroup.com epiroc.com


SUPERO |Promotion Akademikernas | Akademikernas A-kassa A-Kassa

"Jag får vara med att göra skillnad för individer samtidigt som jag får bidra till förändring på ett högre plan, till den väl fungerande arbetsmarknaden och samhället. Det motiverar mig."

26


SUPERO Promotion | Akademikernas a-kassa

AKADEMIKERNAS A-KASSA – ETT VIKTIGT KUGGHJUL I SAMHÄLLET På Akademikernas a-kassa verkar man för att ge ekonomisk trygghet och service till akademiker i arbetslivet. Att få göra skillnad i människors vardag på det sättet är något som gör dem till en lika avgörande som attraktiv arbetsgivare. Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rikard L. Eriksson

D

et senaste året har varit skakigt på många sätt, inte minst på arbetsmarknaden. Det är något som Akademikernas a-kassa, som arbetslöshetsförsäkrar och ger service till yrkesverksamma akademiker, minst sagt märkt av. – Jag tror att vi fick 20 000 nya medlemmar på några dagar när arbetsmarknadsministern i början av coronapandemin uppmanade att gå med i a-kassan. Många insåg nog att allt kan hända och att a-kassan därför är en försäkring som ger trygghet, säger Annika Stenberg som arbetar som kommunikationschef på Akademikernas a-kassa. Annika Stenberg är utbildad samhällsvetare vid Uppsala universitet och har arbetat på Akademikernas a-kassa sedan 1988. Att hon varit på samma arbetsplats så pass länge finns det anledningar till:

dra försäkringar, som man tecknat utifall exempelvis en oväntad olycka skulle inträffa, kan man bli arbetslös utan att själv rå för det. – Man kanske tänker att bara man är en smart och utbildad person så kommer man inte att hamna i arbetslöshet. Men de som blir arbetslösa är inte sämre på att planera och positionera sig, ibland är man bara på fel plats vid fel tillfälle. Det har många upptäckt det här året. För att vara med i Akademikernas a-kassa ska man vara akademiker, ha minst 150 högskolepoäng eller studera mot att få 180 högskolepoäng. – Många har jobbat innan sina studier och då varit med i a-kassan. Fortsätter man att vara medlem även under studieperioden har man ett upparbetat skydd om man skulle hamna i en arbetslöshetsperiod precis när studierna är klara.

När Annika Stenberg började på Akademikernas a-kassa var de 14 anställda, idag är de runt 130 stycken som, när de inte jobbar hemifrån, arbetar på kansliet på Södermalm i Stockholm. Genom åren har Annika haft flera olika roller, men alla har varit kopplade till kommunikation på ett eller annat sätt. – Idag jobbar jag dels med den interna och externa kommunikationen, dels med att leda arbetet med att ansluta medlemmar och förklara på individnivå för dem som hör av sig till oss. Jag utför också pr-arbete mot lagstiftare, politiker och politiska tjänstemän för att berätta hur systemet fungerar. Det är ett utvecklande jobb där jag lär mig mycket om människor, om mig själv och hur samhället fungerar. Efter över 30 år trivs Annika Stenberg fortfaran-

– Mitt jobb är både roligt och viktigt på riktigt. Jag får vara med att göra skillnad för individer samtidigt som jag får bidra till förändring på ett högre plan, till den väl fungerande arbetsmarknaden och samhället. Det motiverar mig. Som Sveriges största a-kassa hjälper Akademikernas a-kassa enskilda individer att få ekonomiskt skydd om de skulle bli arbetslösa. – Vi syftar också till att ge trygghet till de som jobbar och inte är arbetslösa, om man exempelvis vill byta jobb eller vidareutbilda sig. Ingen planerar för att bli arbetslös, men det kan hända alla. Annika Stenberg förklarar att det kan vara lätt att glömma bort vikten av att försäkra sig just när det gäller sitt arbete. Men på samma sätt som an27


SUPERO Promotion | Akademikernas a-kassa de bra på Akademikernas a-kassa, kanske främst för att hennes arbete får betyda något för andra människor.

kugghjul som måste fungera för att samhället ska rulla. Att få vara med i samhällsbygget på det sättet lockade mig.

samband ingen tidigare har kunnat slå fast.

– Det som ofta är värst i människors liv är att leva med en ovisshet. Det vi kan göra är att berätta hur det kommer att bli och därmed stå för en trygghet. Att få vara med och göra skillnad i andra människors vardag på det sättet känns otroligt meningsfullt. Det vill jag fortsätta med, avslutar Annika Stenberg.

När Petter Broman fick tjänsten, som först var ett halvårsvikariat, upplevde han omedelbart att han hade hamnat rätt. Så när vikarieanställningen ledde vidare till en fast anställning som handläggare kände han att han var där för att stanna. Efter sex år blev han också omprövningshandläggare. Idag har Akademikernas a-kassa varit Petters arbetsgivare i snart 14 år.

– Det innebär att vi har en kontinuerlig granskning av vår egen handläggning utifrån en riskbedömningsplan som görs i en grupp där vår försäkringsansvarige sitter med.

NÄR PETTER BROMAN GICK ut samhällsvetenskapliga programmet i Uppsala universitet 2002 hade han siktet inställt på att arbeta med något som gav samhällsnytta. Men starten på yrkeslivet blev inte riktigt som han först tänkt – han blev arbetslös. Något som snart skulle ändras. – När jag skrev in mig på Arbetsförmedlingen hade jag som mål att hitta en tjänst inom offentlig förvaltning. Trots att jag inte varit inskriven på a-kassan så länge fick jag plats på ett arbetsmarknadspolitiskt program som var riktat till långtidsarbetslösa med sikte på jobb i offentlig förvaltning. Genom gruppen som deltog i programmet fick Petter Broman snart tips om att Akademikernas a-kassa sökte handläggare. – Jag hade aldrig haft a-kassan i åtanke, men när jag såg annonsen insåg jag att de är en del av det

28

– Att jag är kvar är ett kvitto på att jag trivs enormt bra. Jag känner verkligen att jag får betyda något för samhället.

Som utredare arbetar Petter även med interngranskning.

När Petter handlägger ärenden på omprövningsnivå har han däremot direktkontakt med medlemmar i Akademikernas a-kassa. – Oftast går jag ifrån ett medlemsmöte med en god känsla av att medlemmen har känt sig sedd och hjälpt. Det är enormt givande. Men det har så klart också sina utmaningar att möta människor i nöd.

Sedan en tid tillbaka har Petter Broman en delad heltidstjänst då han arbetar med utredningar halva tiden och handläggningar på omprövningsnivå den resterande.

– Det kan vara väldigt emotionellt påfrestande om man är lite överempatiskt lagd, som jag tenderar till att vara. Men jag märker att belöningen jag får när jag hjälper någon att hamna rätt är större.

– Den kombinationen passar mig väldigt bra. När det gäller utredningsbiten handlar det mycket om att ta fram siffror och statistik. Vi gör bland annat en statistikrapport varje månad som vi huvudsakligen levererar till de fackförbund som har medlemmar anslutna till oss. I tjänsten som utredare handlar mycket också om att skapa sig kunskap om hur olika saker påverkar varaktigheten av arbetslösheten. Det är en extrem tillfredställelse när man känner att man hittar ett

– Jag är väldigt nöjd och tillfreds med mitt jobb. Det finns en stor flexibilitet och jag känner en enorm tillit från arbetsgivaren. Jag utvecklas och får ständigt feedback från min chef, vilket betyder mycket. Dessutom händer det mycket i a-kassans värld just nu som är roligt att vara en del av. Att få arbeta bakom kulissen och inte i frontlinjen med att göra skillnad i samhället är precis det jag drömt om, avslutar han.

Trots snart ett och ett halvt decennium på Akademikernas a-kassa har Petter inga planer att gå vidare i sitt yrkesliv.


SUPERO Promotion | Akademikernas a-kassa

"Det är en bra kultur och sammanhållning. Vi jobbar mot samma mål, hjälps åt och lär oss mycket av varandra."

FÖR JOHANNA CALEMARK HAR

Akademikernas a-kassa blev hon nyfiken.

det knappt gått två år sedan hon tillträdde tjänsten som HR-generalist på Akademikernas a-kassa.

– Att få jobba med något som känns viktigt och har samhällsnytta lockade mig.

– HR-generalist innefattar så mycket att det fanns tidigt i tanken att jobba som det för att få en bred erfarenhet. Men jag hade ingen målbild att jag ville jobba i den här branschen eller på den här typen av organisation, berättar Johanna Calemark, som har en kandidat i psykologi och tagit kurser inom arbetsrätt och ekonomi. Efter examen från Linköpings universitet var Johanna konsult i ett år och provade på såväl stora som små företag, och när hon såg annonsen från en medlemsorganisation som

Kompetensförsörjningsprojektet som Johanna arbetar med syftar till att utveckla och behålla personalen på Akademikernas a-kassa.

– Jag jobbar framförallt med rekrytering och med ett projekt inom kompetensförsörjning, men även med olika HR-aktiviteter under året och personalfrågor som kan dyka upp.

– I min roll har jag inte kontakt med våra medlemmar personligen, men det känns som att det vi gör för att förbättra och utveckla verksamheten i sin tur även gör det bättre för medlemmarna och det motiverar mig. Att få arbeta med ett så viktigt uppdrag som Akademikernas a-kassa känns fantastiskt.

Johanna tycker att Akademikernas a-kassa är en bra arbetsplats av flera skäl:

Själv hoppas Johanna kunna stanna kvar länge.

– Det är en bra kultur och sammanhållning. Vi jobbar mot samma mål, hjälps åt och lär oss mycket av varandra. Dessutom har vi även ett väldigt bra kollektivavtal, vilket är attraktivt.

– Jag tycker att det finns en stor utvecklingspotential här och så länge jag kan fortsätta utvecklas i min roll och inom HR så kommer jag att stanna, avslutar hon.

Som HR-generalist arbetar Johanna brett och operativt.

29


SUPERO Promotion | Akademikernas a-kassa

DET ÄR MÅNDAG MORGON

så avancerade arbetslöshetsförsäkringen.

och för Victor Mossberg, som arbetar som försäkringshandläggare på Akademikernas a-kassa, väntar en arbetsdag av att granska veckans kommande utbetalningar.

– Jag fick lära mig väldigt mycket. De lade verkligen ner otroligt mycket kraft och energi på mig trots att de bara hade tagit in mig över sommaren, det gillade jag.

– Ikväll körs bankfilerna av alla utbetalningar som ska göras på torsdag, så just idag prioriterar jag att se till så att dessa är korrekta. Det innebär att jag inte hanterar några nya ärenden idag, vilket jag ägnar mig åt under veckans övriga dagar, berättar han.

Den goda eftersmaken från sommarjobbet gjorde sig påmind när han strax efter att han tagit examen såg att Akademikernas a-kassa sökte handläggare.

Victor Mossberg blev färdigutbildad jurist från Stockholms universitet för drygt ett år sedan och hade redan då siktet inställt på att arbeta med arbetsmarknadsfrågor på något sätt. – Jag har länge varit intresserad av både arbetsrätt och den här typen av försäkringsrätt. För fyra år sedan fick han sommarjobb på Akademikernas a-kassa och det var så det började. Man sökte servicehandläggare som skulle svara i telefon och på mejl hela sommaren, vilket passade Victor som handen i handsken. När sommaren var över hade han inte bara fått arbetslivserfarenhet utan också en gedigen utbildning i den ganska 30

– Under studietiden arbetade jag i stort sett hela tiden parallellt och fick känna på olika typer av arbetsgivare och Akademikernas a-kassa stack ut lite extra. Det är både en seriös och generös arbetsgivare som har ordentliga strukturer och processer för allt. Som försäkringshandläggare har Victor Mossberg en mångfacetterad roll, men övergripande handlar den om att besluta om ersättning och få ut pengar till de medlemmar som har rätt till det. – Jag hanterar människors ansökan om ersättning, helt enkelt. Det kan medföra olika svårighetsgrader i utredning och varierar kraftigt bero-

ende på vad det är för typ av ärende. Min uppgift är också att se till att arbetslöshetsförsäkringens regler följs under tiden som personen i fråga har a-kassa. Att se till att utbetalningarna är korrekta är vår skyldighet. Varje vecka rapporterar de medlemmar som är arbetslösa genom tidrapporter. – Tidrapporterna har en strikt koppling till utbetalningarna. Inkommer inga tidrapporter, kommer inga utbetalningar. Arbetet sker i samarbete med andra myndigheter, till exempel Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, genom att våra system interagerar med varandra. Victor Mossberg berättar att han dagligen påminns om det betydelsefulla kugghjul Akademikernas a-kassa är i samhället, vilket är en stor drivkraft till att han trivs på jobbet. – Jag brinner för en vardag där jag kan bidra till något större, till samhället. Det har jag verkligen fått kvitto på. Eftersom många har blivit arbetslösa för första gången det senaste året så innebär det att oron ökar hos medlemmarna. I det känner jag att jag verkligen kan bidra och hjälpa människor, avslutar han.


Vi lär dig allt om aktier & sparande UA-Akademin Sveriges bästa aktieutbildning! Vi erbjuder både grundkurs, fortsättningskurs och avancerad kurs i aktie- och derivatmarknaden. Utbildningarna är helt kostnadsfria för våra medlemmar.

Stock Magazine Sveriges mest nyskapande ekonomitidning för unga. Med hjälp av spännande nyheter och intressant utbildning på temat aktier och sparande, ekonomi, karriär och näringsliv ger tidningen de bästa förutsättningarna för ett framgångsrikt sparande.

Nätverk Vi är Sveriges största ungdomsförbund för privatekonomi och investeringar. Hos oss får du tillgång till ett nätverk på ca 10 000 andra aktieintresserade ungdomar, allt från nybörjare till experter.

Medlemsförmåner Som medlem i Unga Aktiesparare har du tillgång till unika rabatter och förmåner som hjälper dig på vägen till ditt aktiesparande, bland annat utbildningar, tidningar, courtagerabatt och analysverktyg.

Läs mer på ungaaktiesparare.se


Tänkvärt som ny företagare i kreativa branscher Text: Isabell Ellfolk

Är du en fena på grafisk design, illustration, inredning eller att skriva? Då har kanske tanken slagit dig att bli din egen chef? Många drömmer om att starta ett eget företag, ändå är det många som inte vågar ta steget. Vad det beror på är olika från person till person, men det som krävs är rejält med motivation, struktur och framåtanda. För att du ska känna dig bekväm i din roll som egen företagare har vi listat några saker du kan tänka lite extra på. RANNSAKA DIG OCH FÖRETAGET

TA HJÄLP AV OMGIVNINGEN

Det är bra att rannsaka dig själv och företaget för att det ska bli så bra som möjligt. Finns det något du behöver öva på eller någon förändring som behöver göras? Är det kanske värt att nischa in dig på något specifikt som marknaden har brist av? Att vässa dina styrkor och öva på dina svagheter gör dig riktigt vass på marknaden!

Det är svårt att ta sig dit man vill utan någon som helst hjälp på vägen. Ta därför varje chans att få råd och hjälp av kunniga personer. Det finns olika personer som är bra för olika saker, till exempel är din bästa vän kanske inte den bästa mentorn, men däremot ett bra bollplank. I listan nedan kommer du få mer klarhet i vad vi menar.

Det kan vara en god idé att se över vilken struktur som passar dig. Om du är som mest kreativ på kvällen, kan du planera in administrativt arbete på dagen. Du bestämmer! Det viktigaste är att du trivs med ditt upplägg och vad du gör, även om vissa saker kan ta emot att göra. Man brukar säga att allt som gör att man glömmer bort att äta, tyder på att man gillar det man gör. Om mat är det enda du tänker på när du sitter med bankfrågor, är det helt okej att fråga om hjälp. Men utmana gärna dig själv. Desto mer du gör något ju enklare kommer det att kännas.

BOLLPLANK: Någon i din närhet som du har

32

förtroende för. Här kan du bolla alla idéer och tankar! RÅDGIVARE: Någon som har mycket kunskap

inom ett visst ämne, som till exempel en banktjänsteman. Här kan du få allmänna råd om det du undrar över. COACH: Tvärtemot en rådgivare. Med verktyg

och strategier kan en coach hjälpa dig att hitta

svaren inom dig själv. Därför kan det kan vara väldigt lärorikt att träffa en coach! AFFÄRSUTVECKLARE: En affärsutvecklare vet

vad du behöver göra för att utveckla och ta företaget till högre höjder. Om du exempelvis vill gå från att arbete lokalt till att arbeta i hela landet kan en affärsutvecklare ge dig strategier för att lyckas. Här kan du få värdefulla och specifika råd för hur du ska gå tillväga. MENTOR: Hitta gärna en mentor som har lång

erfarenhet inom din bransch. En mentor kan ha många bra tips och dela med sig av både bra och dåliga erfarenheter, därför kan du passa på att lära dig av mentorns egna misstag. NÄTVERKA: När du går på event kommer det

gynna dig om du är närvarande och försöker knyta så många kontakter det går. Även om du gärna ska dra din egen pitch är det också viktigt


SUPERO | Starta eget att lyssna på den du pratar med, då kan du skapa värdefulla kontakter som du kan höra av dig till i framtiden. I en pandemidrabbad värld går det givetvis lika bra att nätverka via plattformar som LinkedIn. SYNS MAN INTE SÅ FINNS MAN INTE När du paketerat ihop din erfarenhet med din passion och kunskap är det dags att visa omgivningen vad du går för. Det finns en rad olika insatser du kan göra för att sprida ordet om ditt företag. Till att börja med kan du försöka tänka att dina konkurrenter inte alltid är dina konkurrenter. Ja du hörde rätt. I den kreativa branschen är det nämligen väldigt vanligt att samarbeta företag emellan. Du kan exempelvis vara underkonsult till en redan väl etablerad designbyrå som behöver extra arbetskraft till ett uppdrag. Då skapar du ett nätverk som kan ge fler uppdragsmöjligheter i framtiden. Vad gäller vilka kanaler ditt företag bör synas på, är en bra hemsida värd mycket. Gärna ett Facebook, Instagram och LinkedIn också. Att registrera ditt företag på sociala medier kostar ingenting, därför kan det inte skada! Där kan du visa upp din portfolio och vad som gör ditt företag unikt. Utöver sociala medier kan du exempelvis delta i nätverksträffar på webben, dela ut goodiebags och försöka få yta i en tidning. Försök också att strukturera dina marknadsinsatser. Planera vad du ska publicera för inlägg och vilka event du vill gå på. Du vill synas! Ett avslutande tips är att värna om relationerna med tidigare kunder. Hör av dig för att följa upp hur det gått och om det finns något nytt du kan hjälpa till med. Utöver kunder är det bra att värna om relationer du har till andra personer i ditt nätverk. Bjud ut till lunch eller ses på en kaffe, det kan leda till något gott!

HUR DU SKAPAR DIN PITCH VEM ÄR DU?

Utan att skryta kan du lyfta fram det bästa med dig eller din verksamhet. VAD GÖR DU?

Vad är det du erbjuder och vilka problem kan du lösa åt en eventuell kund. VAD GÖR DIG UNIK?

Vad som skiljer dig från andra i branschen och varför din tjänst ligger rätt i tiden. Det är viktigt att inte tala illa om andra, så håll fokuset på dig och din verksamhet. VAD VILL DU?

Det kan vara en möjlig kund du pratar med, avsluta därför med en följdfråga som uppmanar er att prata mer vid ett senare tillfälle.

SKAPA DIN PITCH Inom kreativa yrken kan det finnas många olika nischer du kan grotta ner dig i. Men du behöver inte göra det. Du kan lika gärna ha en bred kompetens inom flera kreativa områden. Oavsett kan omgivningen ha svårt att sätta fingret på vad du egentligen gör – om du inte har en riktigt bra pitch. Se därför till att vara förberedd och skriv ner vad din verksamhet går ut på, då är du redo nästa gång du får frågan eller själv tar initiativet att berätta. Den bästa pitchen är kort men informationstät, den ska också presenteras på ett smidigt sätt. 33


SUPERO Promotion | Manpower

FRÅN KONSULT TILL INTERNT ANSTÄLLD HOS MANPOWERGROUP Text: Robin Andersson Foto: Rikard L. Eriksson

D

et blir allt vanligare hos yngre att arbeta som konsult. Att jobba utifrån uppdrag med olika kunder är något som lockar den som gillar variation och utmaningar. Men hur fungerar det? Och hur ser framtidsmöjligheterna ut? Vi har pratat med Emelie Eriksson om hur det har varit att ta stegen från student, till konsult, till fast anställd på ManpowerGroup.

34

BERÄTTA LITE OM DIN UTBILDNINGSBAKGRUND – Jag har jobbat i butik i många år men kände att jag ville ta mig vidare, så jag tog tillfälle i akt när jag en kväll satt och letade utbildningar online, och jag såg en utbildning som heter ”Digital Marknadsförare” via Stockholms Internationella Handelsskola som intresserade mig. Jag har tidigare varit

inne på att plugga ekonomi för att via den vägen komma in i marknadsföringen, men när jag hittade denna utbildning kände jag att den var mer ”on point” då utbildningen är mer praktisk med till exempel två praktikperioder, och är mer nischad mot marknadsföring. Och jag är väldigt tacksam att jag gick den vägen!


SUPERO Promotion | Manpower VAD FICK DU MED DIG FRÅN STUDIERNA SOM DU KAN DRA NYTTA AV I YRKESLIVET? – Praktikperioderna var väldigt viktiga för mig. Där fick jag möjlighet att utvidga mitt nätverk och känna av inom vilken gren av marknadsföring jag ville jobba efter examen. Sen var det häftigt att se att man faktiskt lärt sig saker som nyttjas på arbetsplatsen, vilket gav ett bra självförtroende för framtiden. NÄR OCH HUR BÖRJADE DIN RESA PÅ MANPOWER? – Jag sökte tjänsten som konsult hos Manpower en månad efter min examen, och allt gick väldigt fort fram till att jag fick den. Jag har aldrig varit med om en så snabb rekryteringsprocess som denna. – Till en början tvekade jag lite på att vara konsult, då jag är en trygghetssökande person som tänkte att det skulle vara skönare att veta att man har en fast anställning. Men det jag inte visste då var ju vilka fördelar en konsulttjänst ger. Man får möjlighet att testa på liknande tjänster på olika företag, man lär känna

ett stort kontaktnät samt att man alltid har en konsultchef som backar en. Skulle det vara så att ett uppdrag tar slut, vet man att det står en kompetent Konsultchef bakom en som gör allt i sin väg för att hitta ett liknande uppdrag. Jag tror att en konsulttjänst är en fördel speciellt när du är ny i branschen för att kunna lära sig så mycket som möjligt på kort tid, vilket skapar en flexibilitet. – Jag har vuxit i min roll under min tid på Manpower och i augusti 2020 fick jag en intern tjänst som Marketing Communication Specialist, där jag fått lite nya ansvarsområden, vilket är jätteroligt! Visar man sin nyfikenhet och en vilja att lära sig så kan man gå långt inom ManpowerGroup. HUR SKULLE DU BESKRIVA ARBETSKULTUREN PÅ MANPOWER? – Jag möttes av en respektfull, nytänkande och kunnig koncern som lyssnar och värderar de anställdas åsikter oavsett kön och ålder. Jag kände mig snabbt välkomnad och med i gäng-

et. Jag fick direkt delta i olika projekt och min röst var hörd. Och wow vilka kompetenser jag är omringad av idag, jag lär mig nya saker hela tiden! VAD SER DU FÖR UTMANINGAR MED ATT JOBBA PÅ MANPOWER? – Det gäller att vara flexibel och att snabbt kunna ställa om, detta är en utmaning de flesta ser inom marknadsföringsbranschen. Man kan tänka sig att man har koll på vad man ska göra under morgonen av arbetsdagen, men rätt som det är kommer det in ett projekt eller uppdrag som behövs tas an direkt. Men utifrån det blir man flexibel, stresstålig, och bra på att ställa om. VAD DRÖMMER DU OM ATT GÖRA I FRAMTIDEN? – Jag drömmer om en fortsatt karriär inom marknadsföring där jag känner att jag utvecklas hela tiden. Jag stormtrivs på ManpowerGroup, så jag ser mig själv vara kvar länge.

35


SUPERO Promotion | Manpower

”UTAN EXPERIS HADE JAG ALDRIG HAMNAT HÄR” Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rikard L. Eriksson

N

är Tim saknade kompetens till en tjänst som it-utvecklare fann han intensivutbildningen som ledde till en ännu mer spännande yrkesbana. Allt tack vare Experis Academy.

– På grund av corona har jag och alla mina kollegor mer eller mindre jobbat hemifrån en tid nu, men när vi väl har setts har det varit väldigt trevligt, säger Tim och ler när han vant visar oss in i de rymliga lokalerna.

En tidig onsdagseftermiddag i juni. Det ekar ovanligt tomt i det stora kontorslandskapet på Ikea Communications i Älmhult. Här verkar Tim Larsson sedan några månader tillbaka som it-koordinator genom sin konsulttjänst hos Experis.

Att Tim skulle få ett uppdrag som just it-koordinator var inget han hade planerat. Som utbildad civilingenjör inom industriell ekonomi med inriktning på mjukvaruutvecklande företag såg han snarare framför sig ett jobb som utvecklare.

36

Tills han började söka tjänster hos företag och upptäckte att han saknade viss kompetens. – Under min utbildning på Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona hade jag läst en del programmering men inte tillräckligt mycket för att bli attraktiv på arbetsmarknaden, berättar han. Men mycket lossnade när Tim sökte ett uppdrag genom Experis – ett konsult- och rekryteringsföretag inom ManpowerGroup, specialiserad på kvalificerad kompetens, främst inom IT. Tim fick


förvisso inte uppdraget, men däremot tipset om att gå Experis Academy – en intensivutbildning för att kompetenshöja sin kunskap inom IT så att den passar specifikt till företag. Tim nappade. Och efter tre månader hade han spetskompetens som fullstack-utvecklare. – Det var otroligt lärorika månader. Jag fick lära mig precis det jag saknat från högskolan; hur man binder ihop sin kunskap med det företagen efterfrågar. Dessutom sköter Experis Academy också processen med att ta kontakt med olika företag utifrån vad de tror passar ens kompetens. I utbildningen ingick det exempelvis att bli individuellt matchad med företag som fick komma och se vad man gjorde samt intervjua en. Det var väldigt bra. För många av Tims kursdeltagarna på Experis Academy blev övergången till arbetsmarknaden både smidig och självklar. Men för Tim, som först ställt in sig på att landa en tjänst som utvecklare, blev vägen oväntad, ny och extra skräddarsydd. Något som går i linje med Experis vision om individuell karriärcoaching. – Jag var nog den enda som inte valde ett rent utvecklingsjobb. Istället fick jag frågan om att ta ett uppdrag som it-koordinator, som är väldigt relaterad till min civilingenjörsutbildning. Som koordinator samordnar man problem som uppstår i system till utvecklare, på så sätt har jag även nytta av intensivutbildningen eftersom jag verkligen förstår vad utvecklarna pratar om. Så jag är jätteglad över att jag gick Experis Academy, det är ju med hjälp av dem som jag fick det här jobbet! Lokalen är full av gigantiska skärmar och kanske är det bland dem en it-koordinator känner sig som mest hemma. – Jag trivs jättebra här. Mitt uppdrag är som sagt att korrigera fel i systemen – att både lösa dem fort och hitta rotorsaken till dem så att de inte uppstår igen. Det är väldigt utvecklande. Sedan har jag även hand om att ta in nya förslag på förändringar till systemen från businessidan så att utvecklarna kan implementera dem i ett senare skede. Tims uppdrag på Ikea sträcker sig över åtta månader. Under tiden finns konsultchefen på Experis som stöd och bollplank om han skulle behöva. – Det är en trygghet att ha dem i ryggen. Experis har många kontakter runt om i affärsvärlden, vilket gör att man enklare kommer i kontakt med personer än om det hade hängt på en själv. Dessutom blir det mer trovärdigt att söka jobb så tycker jag. Tim berättar att han inte riktigt vet vad han vill arbeta med i framtiden, mer än att det är inom IT av något slag. Kanske som projektledare eller som produktchef. Han tittar ut över kontorslandska-

pet och blir tyst för ens stund, innan han avslutar: – Men just nu trivs jag verkligen jättebra här, inte minst för att jag får jobba för ett globalt före-

tag och ha kontakt långt utanför Sverige. Kanske jag får stanna kvar även när uppdragstiden är slut, det är i alla fall något jag hoppas på. 37


Det handlar om ansvar. I takt med ökad teknisk utveckling blir en särskild fråga brännhet: vilket samhälle vill vi ha? Man kan få för sig att den ena algoritmen är den andra lik; att teknik är teknik. Så är det naturligtvis inte. I stället handlar det om stora värden som står på spel. I takt med att teknik, algoritmer och artificiell intelligens formar allt mer av våra framtida liv måste vi hitta sätt att sätta människan i centrum. På Axis utmanar vi ständigt konventionerna. Det är en del av företagets DNA. Som världsledande inom nätverksvideo utvecklar vi med hjälp av nyfikenhet och öppet sinne lösningar inom ett stort antal applikationsområden, och fler är under utveckling. Vi är ett av världens största IoT-företag; våra produkter finns i fem tusen av världens största städer. Tiotals miljoner kameror, fördelade på 179 länder. Det är nästan att vara så överallt det går. På flygplatser. Längs vägar. I butiker. Varenda rad kod vi skriver förekommer i ett sammanhang som berör människor. Men de förekommer också i länder där rättigheter och skyldigheter betyder helt andra saker än vad många i vårt land är vana vid, och där gränsen mellan trygghet och personlig integritet dras på ett annat sätt. För oss är därmed frågan om vilket samhälle vi vill ha omöjlig att skilja från den tekniska utvecklingen. Även om det handlar om tekniska lösningar står människan alltid i centrum. Därför handlar vår vardag med artificiell intelligens eller maskinlärande inte primärt om teknik, även om man kan tro det när man ser alla algoritmer för mörkerseende, rörelsedetektering eller globala nätlösningar som binder samman våra miljoner kameror. Tekniken är bara vårt sätt att arbeta efter de värderingar vi tror på.

Vårt jobb är att skapa en smartare, säkrare värld. För människor. I hela världen. I våra korridorer samsas människor från alla världens hörn. Olika åldrar, kön, nationaliteter är vår styrka. Vårt sätt att förstå vart världen är på väg. Vi tror på öppenhet. Det gör att varje nyanställd kan göra skillnad. Det gör att alla får komma med idéer och förslag på alla andras områden. Det gör att vi har övat och övat och övat oss i att samarbeta tills vi blivit bäst på det. Idag är vi världsledande på nätverkskameror. Men vi är med stormsteg på väg mot att också vara bäst på nätverkade högtalare, passagekontrollsystem, termokameror och nätverkad radar. I botten finns en värdering om vilken värld vi vill ha. Och lika viktigt som att veta vad man vill är att veta vad man inte vill. Vi tar inga affärer som riskerar att stå i konflikt med mänskliga rättigheter eller med våra värderingar. Tekniken är visserligen vårt redskap men det är värderingarna som ger oss kraft. För när det kommer till kritan vet vi en sak bättre än något annat på bolaget. Vi får det samhälle vi bygger och måste bygga det samhälle vi vill ha.

www.axis.com/jobs


Var med och skapa den framtid du vill se!

Vi har både ex-jobb, sommarjobb och juniora tjänster.

Tillsammans innoverar vi för en smartare, säkrare värld! www.axis.com


SUPERO Promotion | Käppala

DOLDISEN SOM RENAR AVLOPPSVATTEN Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rikard L. Eriksson

I Käppalaverket renas avloppsvatten från mer än en halv miljon människor. Ett stort maskineri som precis är i startgroparna till en omfattande expansion. Det, och mycket mer, lockar till verket som arbetsplats.

40


SUPERO Promotion | Käppala

D

et är som en stad i berget. Här, i berget längst ut på Lidingö döljer sig det enorma Käppalaverket där en mängd passionerade människor verkar i det fördolda. Och gör en stor skillnad för vår miljö. Här renar man nämligen avloppsvatten från elva kommuner i norra och östra Stockholm. – Innan man varit här kanske det inte låter särskilt spännande, men vi är en otroligt stor och modern verksamhet som syftar till att skydda miljön och människors hälsa. Vi som jobbar här kan gå hem från jobbet och känna att vi är anledningen till att det går att bada i skärgården och att man är en del av att rädda den hårt ansatta Östersjön. Det är verkligen ett meningsfullt jobb, berättar Andreas Thunberg, vd för Käppalaförbundet som äger och driver Käppalaverket.

du ditt examensarbete här får du en kontaktyta som gör att du kommer in i branschen. VAD ÄR SIGNIFIKANT FÖR KÄPPALAFÖRBUNDET SOM ARBETSGIVARE? – Vi ger mycket frihet under ansvar. Vi litar på att folk själva tar ansvar för sina arbetsuppgifter, vad som är rätt och att man finner sina egna vägar. Vi är en väldigt platt organisation med relativt korta beslutsvägar. Det tror jag gör att anställda känner möjligheten att utvecklas och att påverka sin egen arbetssituation. På 1950-talet var kvaliteten i vattendragen runt Stockholm mycket dålig, eftersom avloppsvatten

släpptes ut orenat direkt i närliggande vattendrag. 1957 beslutade nio kommuner i norra Stockholm att bilda kommunalförbundet Käppalaförbundet som skulle rena kommunernas avloppsvatten. Man byggde då tunnelsystemet, som sträcker sig från Sigtuna till Lidingö, och Käppalaverket som stod färdigt 1969. – Eftersom vi alltid fungerar och verkar i det dolda, är det lätt att glömma bort oss, men Käppalaförbundet med vår kapacitet, skapar förutsättningar för hela samhället och den expansion som funnits i Stockholm. I slutet av 1990-talet genomförde man en omfattande modernisering av reningsverket och byggde ut det och nu är det dags igen, då man

Själv har Andreas fått smaka på den där känslan av att ha ett meningsfullt jobb sedan 2006, då han först kom till Käppalaförbundet för att skriva sitt examensarbete. Han studerade då miljö- och vattenteknik med processinriktning vid Uppsala universitet. – Mitt examensjobb handlade om reglerteknik och hur man med hjälp av smarta algoritmer kan styra luften så att man kan rena avloppsvattnet bättre och samtidigt sänka energiförbrukningen. Det blev så bra att vi faktiskt fick Svenskt Vattens pris för Sveriges bästa examensarbete. Andreas började sedan att jobba med processutveckling på Käppalaverket, först som konsult via Kemira, för att sedan anställas som utvecklingsingenjör av Käppalaförbundet. I dag har han haft en rad chefspositioner inom förbundet, senast som produktionschef, innan han tillträdde den nuvarande tjänsten som vd i början av 2018. Något han tycker vittnar om att det här är en arbetsplats där man kan utvecklas. – Jag upplever att det finns många möjligheter att ta sig fram här och har aldrig varit med om att någon har bromsats i sin vilja till att utvecklas. Är du intresserad av ledarskap och att utvecklas och visar ett engagemang så gör förbundet det vi kan för att hjälpa dig. DU KOM HIT GENOM DITT EXAMENSARBETE, ÄR DET EN VÄG DU REKOMMENDERAR? – Ja, vi har flera som kommit hit den vägen. För oss är det ett sätt att känna på en person och se om hen är intressant att anställa. Och även om vi inte kan anställa alla är vi en stor aktör i branschen med många samarbetspartners och därmed också en fantastisk språngbräda. Skriver 41


SUPERO Promotion | Käppala ska bygga om och bland annat införa nya typer av reningsprocesser. – Vi är i en otroligt expansiv fas där vi gör stora investeringar. Under tio års tid kommer vi att investera mångmiljardbelopp för att bygga om anläggningarna till att bli ännu mer effektiva. Vi kommer att satsa ännu mer på utveckling än vad vi har gjort tidigare så vill du vara i händelsernas centrum i den här branschen är det här rätt plats. Något som också lockar till Käppalaförbundet är just den där känslan av att få bidra med något gott – för miljön, för samhället och den enskilda individen. Inte minst genom omställningen till cirkulär ekonomi. – Förr pratade man om avloppsrening, i dag pratar vi om resursutvinning. Av den ström av råvara som kommer in via avloppsvattnet finns det energi, i form av värme och kemisk energi, samt näringsämnen som vi utvinner och skapar produkter av. Exempelvis utvinner vi biogas som vi uppgraderar till fordonsgas som sedan används som drivmedel i bussar i Stockholms lokaltrafik.

42

Vi utvinner också värme ur det renade avloppsvattnet och cirkulerar all fosfor som vi renar bort. Med andra ord är vi inte bara ett avloppsreningsverk, utan också en resursutvinningsanläggning. Andreas berättar att det är kombinationen av meningsfullhet, utvecklingspotential och att han har kul på jobbet som gör att det lär dröja ett bra tag tills han lämnar Käppalaförbundet. – Det är svårt att tro att avloppsrening är så intressant och utmanande, men det har allt: de avancerade teknikerna, kemin, biologin, juridiken och miljömedvetenheten. Under alla mina år här har jag aldrig haft tråkigt på jobbet, jag lär mig alltid något nytt. Och jag kan säga till barnen på morgonen att jag går till jobbet och gör världen lite bättre. Det känns fantastiskt. NÄR SOFIA BRAMSTEDT SÅG en annons från Käppalaförbundet om ett examensarbete om rötningsprocessen insåg hon att det var precis vad hon sökt efter. Året var 2015 och hon gick civilingenjörsprogrammet på KTH med inriktning på bioteknik.

– Jag visste inte riktigt vad jag ville jobba med, men jag visste att det inte var som forskare inom läkemedelsindustrin som många av mina studiekamrater ville. Jag ville hellre jobba på någon större industri men som riktade sig mot bioteknik. Käppalaförbundet är mer som en industri, så det kändes helt rätt att söka, berättar Sofia Bramstedt. Förutom att det var ett givande examensarbete där hon gjorde labbförsök på temperaturen på rötningsprocessen hittade Sofia hem på Käppalaförbundet. – Det var väldigt gemytligt och familjärt. Jag kom snabbt in i gemenskapen och blev inbjuden till olika evenemang som gjorde att jag trivdes väldigt bra. Därför tackade Sofia också med glädje ja till erbjudandet om att stanna kvar genom en projektanställning som processingenjör. När anställningen tog slut och det inte fanns någon tjänst att gå vidare till började hon jobba på ett pappersbruk. Men det dröjde inte länge förrän det öppnades en dörr till att återvända. – När jag såg att Käppalaförbundet sökte en ut-


SUPERO Promotion | Käppala vecklingsingenjör var det inte ett svårt beslut för mig – jag ville verkligen tillbaka! Avloppsrening är inte det första man tänker på när man är ute efter en rolig arbetsplats att jobba på, men det är faktiskt oerhört intressant när man väl får en insyn. I sin tjänst som utvecklingsingenjör på verket sitter Sofia med i olika projekt som syftar till att utveckla reningsprocessen på längre sikt. – Det kan vara alltifrån att jag är projektledare för utredningsprojekt till att jag sitter med som sakkunnig i investeringsprojekt. Under det senaste året som präglats av pandemin har det naturligtvis varit annorlunda att arbeta även på Käppalaförbundet. – Jag har varit på plats en till två dagar i veckan, vilket har varit jätteskönt för att känna av samhörigheten och inspirationen från kollegorna. Samtidigt har Käppalaförbundet hjälpt till att se till så att jag har en fungerande och bra arbetsmiljö hemma. Mest har hon saknat den familjära känslan som hon menar är utmärkande på Käppalaförbundet. – Det är kutym med både för- och eftermiddagsfika. Det anordnas också mycket aktiviteter utanför jobbet som bidrar till sammanhållningen. Alla känner varandra ganska bra i organisationen så man känner sig bekväm med att sätta sig ner och äta lunch med vem som helst. Förutom trivsamheten finns det även bra utvecklingsmöjligheter, såväl i sin tjänst som inom organisationen, menar Sofia. – Både miljön och arbetsmiljön är i fokus och man har stor möjlighet att påverka sin arbetssituation. Min tjänst är extremt varierande och i varje projekt lär jag mig någonting. Jag utvecklas därför hela tiden och ser på mina mer erfarna kollegor att även de utvecklas i sina tjänster.

och som elkraftsingenjör såg jag först inte framför mig att det var på ett avloppsreningsverk jag skulle hitta hem, berättar han.

Utvecklingspotentialen i kombination med den goda sammanhållningen bäddar för att Sofia kommer vilja vara kvar på Käppalaförbundet ett bra tag.

– Det som grep tag i mig var att man kan bidra så mycket till samhället på Käppalaförbundet. Det är väldigt inspirerande. Det andra jag fastnade för var hur organiserat det är, hur säkert man jobbar och hur mycket gott man gör för miljön. Dessutom såg jag att det fanns stor utvecklingspotential här för mig.

– Jag ser fram emot att lära mig ännu mer och bli bättre på avloppsreningsprocessen. Helt ärligt förstår jag inte hur jag någonsin ska kunna byta arbetsplats. Jag trivs så bra här och hoppas jag blir kvar länge, avslutar hon.

Mohammad blev headhuntad till förbundet av ett rekryteringsföretag och efter en första intervju förändrades tankarna om arbetsplatsen.

heten. Anledningen till det är Käppalaförbundets introduktionsprogram. – Jag fick möjlighet att träffa alla avdelningar och fick på så sätt snabbt en inblick i hela förbundets verksamhet. Det var både lärorikt och inspirerande, inte minst eftersom jag då fick lära känna kollegor som jobbar med helt andra saker än jag. I stora organisationer är det annars lätt att man bara känner igen dem man jobbar med, men här är inga främlingar för mig, säger Mohammad som berättar att såväl kollegorna som cheferna varit väldigt välkommnande.

DET HAR SNART GÅTT ETT

Som elkraftsingenjör arbetar Mohammad med elanläggningen och underhållsplaneringen. Han arbetar även med högspänningsförsörjningen av verket.

Att Mohammad börjar på Käppalaförbundet i en tid då man genomgår en stor ombyggnation och expansion tycker han är spännande. Och historiskt.

halvår sedan Mohammad Atar anställdes som elkraftsingenjör på Käppalaförbundet. En arbetsplats han först inte alls såg framför sig att hamna på.

– Vi har två inmatningar som försörjer verket, där varje inmatning har 22 000 volt, så det är ett ganska stort ställverk.

– Det känns bra att kunna berätta för mina framtida barn att jag varit med och byggt det här. Det känns stort, faktiskt.

– Jag hade ingen tanke på att jobba på Käppalaförbundet. Jag visste knappt vad det var

Trots att Mohammad bara har jobbat här sedan augusti har han redan fått en stor insyn i verksam-

Den här dagen ska Mohammad bland annat kontrollera protokollen på det genomförda un43


SUPERO Promotion | Käppala

derhåll som gjorts på alla brytare och vara med och planera elförsörjningen till de 40 nya kontorsrum som man kommer att nyttja när lokalerna ska renoveras. – Det kommer att ske stora förändringar, vilket känns spännande. Jag känner att jag lär mig något nytt hela tiden. I framtiden vill jag bli senior projektledare, men just nu ser jag fram emot att vara den spindel i nätet som jag är här på Käppalaförbundet, avslutar han. NÄR ANGELICA ANDREASSON GICK civilingenjörsprogrammet inom teknisk kemi på KTH visste hon först inte riktigt vad hon skulle göra med sin utbildning. Men när det var dags för examensarbete och hon tvingades reflektera över vilka delar som hon tyckt varit mest intressanta i utbildningen fann hon svaret. – Jag kom fram till att vattenrening var ett av de ämnena jag tyckte om. Eftersom jag kände till Käppalaförbundet sedan tidigare blev det naturligt att söka mig dit. Nu, snart två år senare, känner jag verkligen att jag gjorde rätt val, berättar hon. I dag arbetar Angelica som miljöingenjör på Käppalaförbundet. Hon hanterar bland annat tillstånds- och anmälningsärenden som rör miljöfarliga verksamheter och arbetar för att upprätthålla förbundets Revaq-certifiering. Andra arbetsuppgifter är att genomföra provtagning, spårning och uppföljning av avloppsvattnets kvalitet. Men snart ska hon börja på den helt nya tjänsten som utredningsingenjör. – Det är en utökning av den tjänst jag har i dag så jag behåller många av mina nuvarande arbetsuppgifter. I den nya tjänsten kommer jag samarbeta mycket med vår resursutvecklare, som har huvudansvaret för slammet som produceras, för att identifiera utredningsbehov och genomföra utredningar kopplat till resursutvinning med fokus på tekniker. Jag ska även samverka med enheten för process och utveckling samt sätta mig in mer i renings- och resursutvinningsprocesserna. Jag ser fram emot att få bredda mina kunskaper och att få växa i min yrkesroll. VAD ÄR BRA ATT VETA OM KÄPPALAFÖRBUNDETS UPPSTRÖMS- OCH KRETSLOPPSARBETE? – Jag tror att många inte tänker på att det sker en hel del arbete även utanför reningsverkets väggar för att minska utsläppen av oönskade ämnen vid källan (uppströmsarbetet) och se till att kvaliteten på inkommande avloppsvatten förbättras. Det görs genom att bland annat hålla koll på vad industrierna släpper till avloppet och att ta fram riktlinjer till verksamhetsutövare för att minska mängden miljöskadliga ämnen som hamnar i avloppsvattnet. Vi samarbetar också med kommunikationsavdelningen för att sprida kunskap till hushåll om vad som inte ska spolas ner i avloppet, vilket i princip är allt förutom det som har passerat genom kroppen och toalettpapper. Uppströmsarbetet gör att vi minskar mängden miljöfarliga ämnen i Östersjön och att slammet som produceras har bra kvalitet och kan spridas på åkermark för att återföra näringsämnen till kretsloppet. PÅ VILKET SÄTT ÄR KÄPPALAFÖRBUNDET EN BRA ARBETSPLATS? – Utöver att arbetsuppgifterna är varierande, utmanande och roliga så tycker jag att mina kollegor är jättehärliga. Jag känner mig uppskattad och att det jag gör betyder något. Jag har utvecklats jättemycket under min relativt korta tid på Käppalaförbundet och ser fram emot att fortsätta med det. Det här är det roligaste, mest givande jobbet jag haft!

44


SUPERO Promotion | Käppala

"...Eftersom jag kände till Käppalaförbundet sedan tidigare blev det naturligt att söka mig till dem. Nu, snart två år senare, känner jag verkligen att jag gjorde rätt val"

45


STUDENTER KOLLA HIT! Ett extrajobb under studietiden ger dig den erfarenhet du behöver för att synas i mängden efter examen. Manpower ser till att lägga en god grund för din framtida karriär. Du får tillgång till en personlig konsultchef som letar varierande uppdrag åt dig i linje med din studietakt. Som konsult hos oss har du alltid kollektivavtal och andra förmåner. Vi hjälper dig att bredda ditt CV och nätverk samt erbjuder fri tillgång till vår e-learningsportal.

Skapa ett konto på manpower.se och kom igång!


SUPERO | Tips

5 KÄNSLOR DU KAN UPPLEVA EFTER EXAMEN Text: Amanda Brännström

Tentanerver och CSN-bidrag är snart ett minne blott. Att ta examen kan för många vara en skräckblandad förtjusning. När du vaknar upp på morgonen efter examensdagen är det inte alltid med en bubblig “jag är fri”-känsla utan snarare ett dunkande huvud och tanken “vad händer nu?”. Här kommer några känslor som du troligtvis kommer uppleva efter examen och hur du kan se dem ur ett nytt perspektiv.

IDENTITETSKRIS MED STORT I

DU KOMMER ATT KÄNNA DIG OTILLRÄCKLIG

Champagnen är uppdrucken, kvittot för att du gått din utbildning finns i dina händer och nu är det dags att ta det stora klivet ut i arbetslivet – men vem är du egentligen? Valde du rätt utbildning? Frågorna kan vara många och svaren få. Ta det lugnt, det är ju nu det spännande äventyret utanför skolans fyra väggar börjar.

Arbetsmarknaden kan kännas som en djungel och när den 15e annonsen på raken listar ”5 års arbetslivserfarenhet inom branschen” som ett av sina krav, är det lätt att tappa geisten – speciellt som nyexaminerad. Just i detta ögonblick är det viktigt att komma ihåg att kraven som listas enbart är företagets idealperson – som dessutom sällan existerar på riktigt. Kanske har du livserfarenhet eller en extra kurs i bagaget som får dig att sticka ut i arbetsgivarens ögon? Just därför är det viktigt att du söker dessa tjänster också. Din kompetens är viktig och det finns bara en av dig. Använd det till din fördel!

VILSEN ÄR BARA FÖRNAMNET År efter år av kurslitteratur, källhänvisningar och snabbnudlar kan göra vem som helst förvirrad. Det är helt naturligt att man känner sig vilsen när det är dags att vända blad i livet och göra något nytt. Är det nu du ska ta chansen att uppleva livet utomlands och eller kanske starta ett företag? Det är det som är det fantastiska, det är ju helt upp till dig. Oavsett vad du väljer kommer det ge dig en, om inte flera lärdomar. Det sägs ju att man ångrar det man aldrig gjorde.

ÅNGEST FÖR HELA SLANTEN När jobbsökar-ångesten har lagt sig kan penga-ångesten istället kicka in. Det är såklart jobbigt att inte veta när nästa slant kommer in på kontot och om din utbildning överhuvudta-

get har gett dig nått annat än en stor CSN-skuld. Utbildning är först och främst aldrig bortkastad. Alla lärdomar och kunskaper är något du kommer att bära med dig in i arbetslivet och det ska du göra med huvudet högt. Pengar kommer och pengar går, sånt är livet. Det du kan göra under tiden som arbetslös är att sälja saker du inte längre behöver, hitta betalda praktiker, skapa egna onlinekurser eller starta en onlinebutik. Här är fantasin är din enda fiende. LÄTTNADEN BUBBLAR UPP “Det löser sig alltid” kan kännas som en uttjatad fras men om du tänker på alla problem du haft märker du kanske att de flesta har löst sig på ett eller annat sätt. Så med facit i hand vet du säkert innerst inne att även denna storm kommer att passera. Det känns väl tryggt? Sträck på ryggen och ge dig själv en klapp på axeln. Du har klarat en hel utbildning, du klarar garanterat nästa utmaning du tar dig an. 47


SUPERO Promotion | Nacka vatten och avfall

HÄR FORMAS EN HÅLLBAR OCH FUNGERANDE FRAMTID Har du funderat på vilket sätt du vill att ditt jobb ska bidra till att skapa nytta för andra? Högst upp på listan över vad unga karriärister värderar hos en framtida arbetsgivare står intressanta och utmanande arbetsuppgifter, goda utvecklingsmöjligheter och att organisationen har värderingar som överensstämmer med ens egna. När bristen på kompetens inom olika yrkesgrupper ökar, ökar även kraven på arbetsgivare. Text & foto: Hanna von Zweigbergk

B

risten på kompetens inom diverse yrkesgrupper gör att det nu blir allt lättare att ställa krav på sin arbetsgivare utifrån vad man har för värderingar och ambitioner i sitt yrkesliv. Supero träffar två medarbetare på Nacka vatten och avfall som berättar om hur kompetensbristen i vattenoch avfallsbranschen speglar sig i deras dagliga arbete. Hur kan det relativt unga bolaget fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare för framtida arbetstagare? Det korta svaret är att medarbetare på Nacka vatten och avfall får möjlighet att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor som gör stor inverkan på samhället. Här kan du jobba i en bransch som dagligen tar sig an framtidens utmaningar för att skapa ett tryggt, välmående och hållbart samhälle. 48

För visst är det svårt att tänka sig ett samhälle utan ett fungerande vatten- och avloppssystem eller ett samhälle som saknar avfallshantering? En som har koll på hur framtiden ser ut inom båda dessa områden är miljöingenjören Emma Ekström, som har arbetat inom dessa områden på Nacka vatten och avfall. Emma blev tidigt intresserad av att hitta nya hållbara system för avfallshantering. När hon jobbade med ett jordbruksprojekt i Västafrika insåg hon att hennes intresse för miljö var större än något annat. Hon funderade på hur vi i västvärlden kör omkring med avfall hit och dit, vilket i det stora hela känns väldigt ohållbart. — Jag frågade mig själv: ”Tänk om man kunde transportera allt samtidigt under mark i rör på samma sätt som när man spolar i toaletten?” och förstod senare att det redan fanns ett sådant

system. Inte via toaletten utan via vacuumledningar som är kopplade till bostäderna. Tanken hängde kvar hos Emma när hon valde utbildning. Det blev Ekoteknikprogrammet på Mittuniversitetet som lockade mest. Via utbildningen lärde hon sig vikten av resurshushållning samt hur teknik och smarta system kan bidra till hållbar samhällsutveckling och förbättrad miljö. — Mitt examensarbete handlade om resurseffektivitet med fokus på sopsugsanläggningar och det smarta i att transportera avfall i ledningar under marken istället för att lastbilar ska åka runt och hämta avfallet. Första gången Emma kom i kontakt med Nacka Vatten och Avfall var när hon arbetade som konsult. Trots att kunderna bestod av många kommuner och myndigheter kände hon att hon lockades av att jobba på en kommunal verksamhet.


SUPERO Promotion | Nacka vatten och avfall — Här får man jobba nära medborgarna på ett helt annat sätt. Man får vara med och påverka och ser snabbt resultatet av sitt arbete. Idag jobbar Emma som VA-ingenjör på Vattenavdelningen, med uppströmsarbete. Ett av hennes uppdrag är att förebygga och minska mängden fett och andra utsläpp i ledningsnätet. Ett spännande uppdrag som berör alla delar i bolaget. — Det är ett uppdrag som delvis rör avfallsområdet och delvis vatten och avlopp. Vatten var något som länge hade intresserat mig men som jag inte hade haft möjlighet att utforska innan. Jag började på Avfallsavdelningen men fick sedan chansen att vidareutbilda mig inom ett annat område. Eftersom det är en brist på kompetens inom branschen får Nacka vatten och avfall hitta nya kompetenser på andra sätt än genom den traditionella nyrekryteringen. — Vi får såklart kolla på möjligheterna att ta in personer som kanske inte riktigt har den utbildningen vi söker, men som har drivet och personligheten som vi söker. Vi försöker anställa personer med erfarenhet, men också skapa tjänster som är anpassade till nyutexaminerade där man kan växa in i sin roll. NY HANDLEDARSATSNING Ganska nyligen började Nacka vatten och avfall med ett nytt handledarprogram som ska hjälpa anställda in i sin nya roll. Genom att redan från start få stöd i hur man arbetar på rätt sätt kan nyanställda känna sig trygga i sitt arbete på ett helt annat sätt.

dad civilingenjör med inriktning på kemi, — Mitt arbete innebär egentligen att man leder avfallsarbetet utifrån det kommunala insamlingsansvaret. Det handlar inte så mycket om kemi, men i min utbildning har jag lärt mig hur man tar fram rapporter, analyserar problem och åtgärdar problem på ett tydligt sätt. Med en årsbudget på ungefär 85 miljoner kronor har Jan ett stort ansvar för att hans avdelning ska jobba på ett så effektivt och hållbart sätt som möjligt. Samtidigt som budgeten självklart är en stor fråga går det inte att missta vad det är som genomsyrar hela bolaget. — En drivande faktor hos alla medarbetare på Nacka vatten och avfall är miljön och att hitta lösningar som gör framtiden både bättre och säkrare. — Avfallsområdet är spännande att arbeta inom. Det handlar om politik, teknik, miljö, kundkrav och framåtsträvande utveckling. Jag har aldrig sett något behov av att lyfta medvetandet hos våra medarbetare över hur viktigt det är att jobba med t.ex. miljö- eller hållbarhetsfrågor. Det är därför man söker sig hit. SYSTEMFÖRVALTARE, VA-INGENJÖRER OCH KOMMUNIKATÖRER I NÄRA SAMARBETE Nacka vatten och avfall efterfrågar kompetenser inom en rad olika yrkesområden. Vilka kunskaper som krävs för att driva verksamheten framåt skiljer sig åt enormt. Den gemensamma näm-

naren är att alla medarbetare har ett intresse av teknik och samhällsutveckling. På frågan om vilka sorters personer Nacka vatten och avfall ser som attraktiva medarbetare svarar Jan att ambitionen är det viktigaste. Självklart är kompetens också en viktig del, men viljan att åstadkomma något och att driva saker framåt är större. Inom avfallsområdet finns många möjligheter att påverka både på kort och lång sikt. — Avfallsavdelningen består av allt från ingenjörer till kommunikatörer och personer som har kunskap inom IT. Det är det som gör avfallsområdet så pass intressant enligt mig, att det är ett mångfacetterat område. Jan berättar entusiastisk om vilka frågor som han och hans medarbetare på Nacka vatten och avfall brinner för att jobba med. Det är allt från hur Nacka-medborgarna sorterar och hur man kan minska avfallsmängderna till hur man kan öka användningen av återbruk. Mycket har med kommunikation och beteendeförändring att göra, men det är också en hel del tekniska delar som måste lösas. — Det är så många olika kompetenser som ryms inom ett område och vi arbetar väldigt nära varandra. I min lilla avdelning är spektrumet brett och arbetet blir väldigt dynamiskt. Det är det som gör det så roligt att jobba hos oss, avslutar Jan med ett övertygande leende.

Genom programmet får den nyanställde en handledare som personen kan vända sig till om det uppstår några frågor. Handledaren har även avsatt tid för den nyanställde och kan visa från grunden hur det är att jobba hos Nacka vatten och avfall. — Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi tar hand om de som börjar här, oavsett om man är nyexaminerad eller inte. Man behöver såklart ställa både höga och låga frågor när man kommer in som ny. Hur alla system fungerar, vilka förkortningar vi använder oss av och bli upplyst om olika projekt som är viktiga att ta del av. — Men det är också viktigt att man kommer in socialt och att man trivs på jobbet. Handledaren ser till att du alltid har någon som du kan äta lunch med exempelvis. SAMHÄLLSUTVECKLING SOM LOCKAR FRAMTIDA MEDARBETARE En som verkligen vet vad det innebär att jobba med frågor som påverkar människor är Jan Setréus, avdelningschef för avfall. Han är utbil-

"En drivande faktor är miljön och att hitta lösningar som gör framtiden både bättre och säkrare"

49


50


MISSA INTE STUDENTRABATTEN! Ladda ner WeStudents-appen!

WeStudents.se 51


porträtt:

52


SUPERO | Elin Liljero Eriksson

ELIN LILJERO ERIKSSON "SÅ PÅVERKAS VI AV ATT BARA UMGÅS DIGITALT" Hur påverkas våra relationer av att umgås alltmer digitalt? I spåren av pandemin är Elin Liljero Erikssons undersökande bok om just detta än mer relevant. Här berättar hon om sin personliga resa till att bli journalist, författare och insikten om vikten av äkta möten. Foto: Rickard L Eriksson Tack till: Vår Gård Saltsjöbaden

D

et var i slutet av gymnasietiden som jag insåg att det faktiskt fanns en yrkesriktning som kunde passa just mig. Jag hade drömt om mycket: att bli forskare, lärare, jurist, till och med artist. Men inget hade känts givet – tills min svensklärare efter en lektion plötsligt sådde första fröet: ”Elin, jag tycker du ska fundera på hur du skulle kunna använda din nyfikenhet, ditt sätt att urskilja och sätta ord på tankar”. Utan att jag egentligen hade tänkt färdigt sökte jag och lyckades få en av de då tolv åtråvärda platserna till journalistutbildningen med inriktning på skrivande på Kaggeholms folkhögskola. Men det var inte förrän jag gjorde min allra första riktiga intervju strax innan examen som jag verkligen insåg att jag hade gjort rätt yrkesval.

Året var 2002 och Håkan Hellström var namnet på allas läppar. Min kompis mamma, som jobbade med Håkan, hade overkligt nog ordnat

en intervjutid åt mig med honom för den totalt anonyma lokalnättidning mina studiekamrater och jag drev under utbildningen. Jag glömmer aldrig mina skakiga steg mot Nalen i Stockholm den där eftermiddagen. Håkan skulle ha konsert samma kväll och intervjun skulle ske bara några timmar innan. Jag höll hårt om väskan där jag lagt ner en inspelningsapparat jag fått låna av en kompis som inte gett upp sina artistdrömmar och en lång lista av förberedda frågor. Nervositeten var så pass påtaglig att jag hade svårt att föreställa mig hur jag ens skulle kunna få fram ett ord. Så satte vi oss vid ett bord, jag mittemot Håkan. Jag slog upp sidan med mina handskrivna frågor i anteckningsboken och läste den första av dem. Han svarade kort, men vänligt. Jag ställde nästa fråga, och nästa. Om mötet var stelt? Famlande? Det är bara förnamnet. Det var så pass krystat att jag skulle kunnat offra mitt dyrbara studielån för att försvinna därifrån.

Efter tio evighetslånga minuter av lika tragglande som trevande konversation hade en så pass märkbar desperation skapats i mig att jag behövde göra något. För det var väl inte så här en intervju till ett personporträtt skulle vara? Plötsligt såg jag mig själv knöla ihop frågepappret till en boll under bordet. Jag tänkte att jag struntar i frågorna. Det fick bära eller brista. Jag visste ju vad jag var nyfiken på och vad jag ville fråga. Sakta började stelheten mjukas upp och snart upplevde jag, och förmodligen Håkan likaså, hur det ansträngda mötet började förvandlas till ett växande samtal där tid och rum tynade bort, där både skratt och en och annan tår fälldes av ren naturlighet. När jag en dryg timme senare promenerade på Regeringsgatan var jag omtumlad. Inte primärt för att jag mött Håkan Hellström, utan för det magiska som kan ske när man verkligen bestämmer sig för att försöka uppleva en annan människa fullt ut. Det var då jag insåg det: jag skulle söka äkta möten med människor och skriva om det. Och det har jag gjort nu, i snart 20 år. 53


SUPERO | Anna Bergendahl

Namn: Elin Liljero Eriksson Bor: Stockholm Ålder: 38 Familj: Maken Rickard, döttrarna Alva, 8 och Norah, 5. Yrke: Journalist och författare Aktuell: Med boken Låt oss prata om att

ses IRL tillsammans med Linda Johansson.

54


SUPERO | Elin Liljero Eriksson Min text utifrån intervjun med Håkan Hellström blev dörröppnaren till mitt första jobb, på Expressens fredagsbilaga. Därefter blev jag musikredaktör, musikrecensent och senare chefredaktör och redaktionschef för flera rikstäckande livsstilsmagasin. Tio år senare, i samband med att jag fick barn 2012, startade jag eget företag och sedan dess frilansar jag som journalist, undervisar i journalistik, håller föreläsningar och skriver böcker. I dag är jag även redaktör för ett av Svenska Dagbladets helgmagasin, som bland annat innebär att jag regelbundet gör det jag älskar mest: möter människor.

Hur påverkas vi av att möta varandra mellan skärmar och inte in real life? Linda och jag bestämde oss för att undersöka frågan närmare. Vi intervjuade forskare och experter, tittade på de undersökningar och den forskning som gjorts hittills, och skrev boken: Låt oss prata om att ses IRL – att uppleva varandra i en digital samtid. Vi fann bland annat att vår förmåga att känna empati för en annan människa har minskat dramatiskt de senaste 20 åren, närmare bestämt med nästan 40 procent, enligt Sherry Turkle, psykologiprofessor som forskar om relationen mellan människor och teknik på Massachusetts Institute of Technology. Hon förklarar detta hisnande ras, som

en viktig roll när det gäller att skapa tillit, lugn och trygghet i en relation. Ironiskt nog släpptes boken bara några månader innan pandemin slog till och vi började leva än mer utifrån våra digitala plattformar. Människan är adaptiv och vårt inbyggda behov att söka gemenskap har gjort att vi hittat nya sätt att umgås som fungerar bättre än inget alls. Men i ryggen hos mig, och förhoppningsvis hos de som hittills har läst vad vi kom fram till i boken, finns både tydliga sanningar och mer analytiska ledtrådar på den frågan många vill ha svar på just nu: hur kommer vi ha förändrats när tiden av fysisk distansering är över?

Men det senaste året har det fysiska mötet fått stå tillbaka, då coronapandemin tvingat oss till att leva mer isolerat och mötas genom digitala plattformar. Det har varit en tuff, men också utvecklande tid som gjort att digitala samtal blivit en självklar del av vår vardag. Men hur påverkas våra relationer och våra upplevelser av andra av detta distanserade sätt att mötas? Om det går lika bra att ses digitalt, vad är då poängen med att ses fysiskt? Dessa frågor kom till mig redan året före covid-19 blev en av världens mest använda akronym, närmare bestämt under en lunch med min vän Linda hösten 2018. Jag hade då precis släppt min debutbok, Underbara krångliga vänskap, som blev den första vuxna handboken i Sverige att behandla relationsformen vänskap. I arbetet med boken hade jag insett, tack vare forskningen och initierade inom området, att gemenskap och relationer inte bara är något härligt och lyxigt i tillvaron utan något livsviktigt. Utan människor omkring oss har vi svårt att leva, utvecklas och behålla grundläggande mänskliga egenskaper, såsom empati. Det finns studier som visar att bristen på gemenskap kan ha samma negativa hälsoeffekter som att röka femton cigaretter om dagen (!). Gemenskap motverkar stress, ångest och spelar en viktig roll i kampen mot psykisk ohälsa. Men alla dessa positiva effekter kan bara uppfyllas fullt ut om relationerna som ingår i gemenskapen är sanna och på riktigt. ”Det går inte att dejta någon längre. Det känns som om jag blir swajpad lika lätt IRL som min bild på Tinder”, sa min vän Linda frustrerat medan hon snurrade upp bolognesen på gaffeln under den där lunchen. ”Man får inte ens en chans. Och jag är rädd att jag håller på att bli likadan – att jag inte har tålamod till att ge människor tid.” ”Håller vårt digitala beteende på att smitta av sig på hur vi möter varandra i ’verkligheten’?” frågade jag Linda. ”Kanske? För det är svårt att uppleva någon fullt ut om man inte ger den tid, men det är en utmaning när vi är så vana vid att ständigt klicka oss vidare.”

”Håller vårt digitala beteende på att smitta av sig på hur vi möter varandra i ’verkligheten’?”

främst skett det senaste decenniet, med att vi inte Förmodligen kommer vi nog alla ha upptäckt konverserar med människor omkring oss längre. fördelarna med att kunna flytta fysiska möten I pandemitider är det dessvärre något vi behövt till digitala plattformar, men framför allt komavstå mycket från, men det är viktigt att vi inte mer vi nog ha insett att det fysiska mötet inte är glömmer att prioritera det fysiska mötet när det utbytbart. Och kanske kommer vi bättre kunna väl är möjligt. För den oerhörda vikten av äkthet, värdera och prioritera de möten som är så pass som är avgörande i en djup relation, gestaltas tyd- värdefulla att de bör ske IRL. ligare och framför allt fullt ut när vi får använda Det har nu gått nästan tjugo år sedan mötet hela vårt kommunikationsregister och har min- med Håkan Hellström fick mig att inse att genudre tillgång till att redigera våra meningar, svepa ina möten är nyckeln till såväl framgång som tillpå ett filter och stänga av med ett knapptryck om fredställelse i mitt yrkesliv. En sanning jag än i dag vi känner på det. Dessutom spelar vänlig beröring, – och kanske mer än någonsin – värnar om, om som frisätter hormonet oxytocin, såsom en kram, det så är en intervju eller en träff med en nära vän. 55


SUPERO | Anna Bergendahl

7 FÖRDELAR MED ETT FYSISKT MÖTE Coronapandemin har bevisat att det går att mötas mellan skärmar när det är nödvändigt, men också att det fysiska mötet är svårslaget. Här är några anledningar till att mötas IRL, när det är möjligt:

1

2 3

4 56

DU FÅR ETT MER ÄKTA MÖTE Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras. Det mänskliga är därför en hårdvaluta idag, vilket i sin tur gör det fysiska mötet till en exklusivitet då det erbjuder det där unika som bara kan ske mellan oss människor när vi ses. Räkna med rosiga kinder, risk för grodor och kanske en och annan tår eller spontant skratt. Mänskligt, genuint och oerhört befriande!

5

DU FRIGÖR DITT MÅ BRA-HORMON Vid ett fysiskt möte finns det en stor potential att få en dos av hormonet oxytocin. Det frigörs vid vänlig beröring mellan människor och resulterar i positiva effekter som välbehag, tillit och minskad stress. Ovärderliga nyckelspelare för vår tid, inte minst när det kommer till relationsskapande.

DU STÄRKER DIN EMPATI Spontant samtal med någon på tåget, ett par meningar med grannen eller ett hej till kassörskan på Ica. De där små interaktionerna är utrotningshotade inte bara under pandemitider, utan också i tider då vi självscannar fredagsmyset, låter dödtid bli surftid och navigerar med Google maps istället för att fråga någon på gatan. Både när du träffar en god vän eller hejar på busschauffören tränar du din empati och förståelse för andra människor.

6

DU FÅR MER FÖRTROENDE FÖR MÄNNISKOR Att få använda hela kommunikationsregistret, såsom omedelbar respons i kroppsspråket och tonläget hos den du precis berättat något för, stärker inte bara närvaron i samtalet utan också tilliten mellan er. Har du dessutom på något sätt rört vid den du möter (självklart förutsatt att du och den velat det) har oxytocinet hjälpt dig att förstå att det här är en person att lita på.

DU UNDERHÅLLER DINA SPEGELNEURONER Brukar du gäspa om din kollega gör det eller fnissa när ett kompisgäng på bussen skrattar utan att du har någon aning om vad som är så roligt? Det är de så kallade spegelneuronerna som agerar för att vi ska kunna förstå känslor, avsikter och beteenden hos varandra. Denna typ av empati är inbyggd i oss och gör att vi kan knyta an till andra människor. Så råkar du härma någon du möter IRL – skäms inte, du tränar bara medkänsla!

7

DU BLIR NÖJD Till skillnad från att interagera via sociala medier, som frigör signalsubstansen dopamin, vilken har för avsikt att skapa förväntan och en törst att omedelbart vilja ha mer, gör hormonet oxytocin, som ofta frigörs när vi ses IRL, att vi känner oss trygga, lugna och tillfreds. Vi vill helt enkelt dröja kvar i det tillståndet. Ett tillstånd som är en exklusivitet i dag.

DU STRETCHAR DIN KONCENTRATIONSFÖRMÅGA Att vårt digitala liv har gjort oss mer okoncentrerade och otåliga är ingen nyhet. Vi är vana vid att omedelbara upplevelser finns bara en knapptryckning bort och det triggar rastlösheten. I det fysiska mötet får hjärnan en paus och vi får öva på att fokusera på någon en längre tid än några sekunder. Bättre fokus i samtal leder till ökad närvaro i samtal, vilket i sin tur kan ge starkare relationer. Det är i samtalen vi formas till individer och lär oss att förstå både omvärlden och oss själva.


SUPERO | Ishtar Touailat

57


gratis-

10 APPAR SOM HJÄLPER DIG UNDER STUDIETIDEN Vi har alla fått höra att mobilen är en bov när det gäller att ta tid och fokus från plugget. Vi tycker att det är dags att ändra på det. Dessa fem appar hjälper dig att fokusera, planera och lära dig bättre. Vi tipsar även om en app där du kan snoozea mobilen, om du verkligen inte kan låta bli att gå in på de appar som tar tid och energi istället för att ge, smart va? Text: Hanna von Zweigbergk

1. TRELLO Trello är fantastisk om du har många uppgifter att hålla koll på. Du skapar enkelt en tavla där du kan lägga in kort med information på, som du kan dra genom olika stadier. Du kan t.ex. dra en uppgift till ”Att göra” – ”Påbörjad” – ”Klar”. Helt fantastiskt!

2. EVERNOTE Vill du samla alla dina anteckningar på ett och samma ställe? Då är Evernote appen för dig. Du kan både skriva nya anteckningar och scanna in handskrivna anteckningar.

Det går även att dela med sig av en tavla till en pluggkompis om ni arbetar i grupp.

Allt är dessutom sökbart! Med appen kan du även göra checklistor, spara saker som finns online, rita/kommentera i inscannade dokument och mycket mer.

Trello är gratis och finns för Windows, Android och iOS

Evernote är gratis och finns för Windows, Android och IOS

58

3. OFFICE LENS Har du tagit bilder på lärarens anteckningar och glömt bort dem i kamerarullen? Med Office Lens tar du enkelt bilder av whiteboardtavlor, boksidor eller annan text för att sedan få ett redigerbart dokument. Har du alltid velat söka efter ord i din kurslitteratur? Scanna bara in sidorna och sök sedan efter det ord du letar efter. OfficeLens är gratis och finns för Android och IOS


SUPERO | Studenttips 4. WESTUDENTS I WeStudents-appen hittar du ditt Student-ID och hundratals lokala och nationella erbjudanden. Det bästa med appen är att du lätt kan ändra till den stad du befinner dig i för stunden, och ta del av de studenterbjudanden som finns just där.

av färger och block blir planeringen visuell och du ser alltså dina uppgifter mer i sin helhet. Du kan se ditt schema i 3 månaders-vy, månadsvy, vecko-vy eller dags-vy.

Erbjudanden varierar från stad till stad och ger dig alltid de bästa lokala studenterbjudandena. Allt från Waynes Coffée, Subway, Sushi Yama, Jack & Jones, Bokus, och Naked Juicebar.

6. DUOLINGO Läser du en språkkurs eller vill du lära dig ett nytt språk som du kan sätta på CVt? Duolingo gör lärandet till ett spel och använder sig av repetition för att man lättare ska komma ihåg vad man har lärt sig. I början får du lära dig lättare fraser och ord, du sätter upp mål för dagen och vinner priser om du uppfyller målen 10, 20 eller 30 dagar i rad. Du ställer enkelt in om du vill sätta upp ett mål på en eller flera lektioner om dagen. (Tips! Vill du känna dig duktig? Sätt in målet en kurs per dag, då får du lättare priser – och du kan alltid göra fler än en kurs per dag om du känner för det.)

WeStudents är gratis och finns för Android och IOS 5. TOGGL PLAN Om du inte gillar Trello kommer du kanske fastna för Toggl Plan. Toggl Plan används för att lättare arbeta i grupp. Ni kan planera när ni ska träffas, vem som ska göra vad, sätta upp deadlines osv. Du kan även ställa in hur många timmar du förväntas lägga på en uppgift, smidigt när du vill se hur många timmar som läggs på vad varje vecka. Toggl Plan är gafiskt snygg och enkel att använda. Genom att använda sig

Toggl Plan är gratis och finns för Windows, Android och iOS

Duolingo är gratis och finns för Windows, Android och iOS 7. FREE GRAPHING CALCULATOR Perfekt app för att rita grafer, den är dessutom en vetenskaplig kalkylator som visar beräkningar. Genom att se beräkningarna förstår du lättare hur dessa är gjorda, smidigt när du ska lära dig! Free Graphing Calculator är gratis och finns för Android och IOS 8. CLEARLOCK Kan du inte plugga utan att ta upp mobilen för att kolla vad din bästa vän har ätit till frukost idag? Med ClearLock kan du blockera appar som distraherar dig från hemtentan eller uppsatsen. När du installerar appen

väljer du enkelt vilka appar som du vill blockera och hur länge. Apparna du väljer kommer du inte att komma in på hur mycket du än försöker. När du väl har ställt in blockeringen kommer du inte att kunna ta bort den förrän tiden har gått ut, det enda sättet är att tvångsomstarta mobilen (och det känns ju onödigt?!). Du måste helt enkelt vänta tills blockeringen har upphört innan du kan gå in och kolla dina notiser på t.ex. Facebook eller Instagram. Smart tycker vi! ClearLock finns för Windows och Android 9. GOOGLE DRIVE Google har alltid varit en favorit när det gäller användarvänlighet. Med Google Drive kommer du åt alla dina filer (som t.ex. bilder och dokument) från alla dina enheter; dator, surfplatta och smartphone. Är du uppkopplad mot internet sparas allt i molnet, du jobbar alltså alltid med senaste versionen. Google Docs är drömmen för grupparbeten, då alla jobbar i samma dokument men från olika enheter. Google Drive är gratis (upp till 15 GB lagring) och finns för Windows, Android och IOS

10. MINUTIAE Less på det sociala? Trött på alla perfekta flöden? Med appen Minutiae får du ett ärligt osocialt flöde av dina egna minnen, perfekt när du vill minnas att vardagen är en stor del av ditt liv – allt är inte resor till New York och shoppingturer i Milano. Appen ger dig en notis, slumpmässigt under dagen, och du får då en minut på dig att ta upp mobilen och ta ett kort på ögonblicket du befinner dig i. Det kan vara på jobbet, i skolan eller på tunnelbanan. Alla ögonblick som inte passar in i det perfekta flödet samlas i din Minutiae-app och du kan se tillbaka på autentiska bilder av ditt liv. Minutiae är gratis och finns för Android och IOS

I appen WeStudents hittar du studentrabatter och erbjudanden som är både lokala och nationella. Perfekt när du vill spara pengar, men ändå kunna unna dig en utelunch eller fika med kompisen!

59


SUPERO | Studentprofil

STUDENTPROFILEN Anna Sandberg studerar sista året på grundlärarprogrammet på Mälardalens högskola och har under sin studietid kombinerat studierna med elitidrott inom ridsport och arbete som vikarierande lärare. I en intervju med henne får vi veta hur hon hanterar allt, hennes prioriteringar, motgångar och vad som driver henne framåt. Text: Isabell Ellfolk

I ett videosamtal småpratar jag med Anna innan intervjun sätter igång. Vårt förra intervjutillfälle blev inställt då hon var tvungen att stanna längre i stallet än väntat, sånt som kan hända när man är tävlingsryttare. Medan vi småpratar äter hon sin lunch och pluggar med en klasskompis. Hon inser ganska snabbt att hon får pausa sin lunch för att kunna prata ordentligt. Det märks att hon är en glad person med nära till skratt, vilket smittar av sig. Vi båda samlar oss och sen börjar hon berätta.

Hur kom det sig att du valde att studera till grundskolelärare? - Det var egentligen bara av en slump faktiskt. Det var när min storasyster, som jobbar som grundskolelärare, krossade sitt knä i en olycka med sin häst och blev sjukskriven. Då hade jag 60

precis tagit studenten och fick ett jobb som vikarie för min syster. Sen fick jag möjligheten att fortsätta jobba där, vilket var kul! Hennes mamma var den som i slutändan fick henne att söka till utbildningen eftersom hon såg att Anna trivdes. Hon poängterar dock att hon inte såg framtiden som skriven i sten bara för att hon påbörjade sin utbildning. Men hon älskar arbetet som lärare och än så länge känns utbildningen helt rätt.

tarna. Så det kändes självklart att välja en yrkesväg som fungerar ihop med hästarna. Eftersom det är mycket eget arbete och flexibla tider på utbildningen också, så har jag aldrig tänkt på att lägga ner ridsporten. Att arbeta utomlands eller ha ett yrke som kräver mycket resor i jobbet fungerar helt enkelt inte ihop med hästarna, säger Anna. Därför kommer hon heller aldrig välja en sån yrkesväg. Hon påpekar att ha hästar är ett heltidsjobb i sig.

Hur självklart var det att fortsätta med ridsporten när du började studera?

Hur har det känts att jobba vid sidan av studierna?

- En av de främsta anledningarna till att jag valde just den utbildningen är för att det är mycket ledighet inom själva yrket i form av skollov. Hästarna kommer alltid att vara min första prioritet i livet och då krävs det ett arbete som periodvis ger mig möjlighet att satsa extra mycket på häs-

- Jag jobbade ett år som lärare innan jag började studera, så jag har hela tiden fått möjlighet att jobba och var redan insatt i arbetet när studierna väl började. Jag har fått prova på det mesta inom yrket nu, vilket känns väldigt nyttigt.


SUPERO | Studentprofil I det stora hela tycker Anna att det varit bra och framförallt roligt att jobba i samband med studierna och ridsporten. Men det är klart att det blir en extra pussbelbit till livspusslet att hantera.

Hur har det fungerat att kombinera studier, arbete och elitidrott? - Det krävs mycket planering, det är nog regel nummer ett faktiskt. Idag har jag till exempel suttit och pluggat hela dagen, då krävs det en veckas planering i förväg för att mina hästar ska kunna ha vilodag idag. Det är nog det som tuffast, att få ihop planeringen. Sen är det många sena kvällar och tidiga morgnar men det får man ta. Jag älskar ju mina hästar och det är något jag valt att ha i mitt liv. Först och främst är det bäst att skriva listor på vad som ska göras. Det är alltid det första jag gör för att samla tankarna. Sen har jag tagit väldigt mycket hjälp. Jag hade aldrig klarat av det utan min familj. Det hade kanske fungerat utan hjälp på hobbynivå men inte när jag tävlar mycket och har tre hästar att rida och ta hand om varje dag. En vanlig dag för Anna kan vara att hon är i stallet klockan fem på morgonen för att sen åka och plugga några timmar. Efter skolan brukar hon åka och jobba sen måste hon tillbaka till stallet på kvällen om hon inte hann med allt på morgonen. Det som driver henne framåt är tanken av att det bara är en period i hennes liv. Allt kommer lugna ner sig när studierna är över.

Om det känns tufft ibland, hur försöker du tänka då? - Jag försöker tänka att det är okej att det känns tufft, det är okej att inte vara på topp hela tiden. Den senaste tiden har varit extra tuff och jag är en glad person överlag som ofta svarar att det är bra när någon frågar hur jag mår, fast det inte alltid är bra. Men jag är inte heller någon som grottar ner mig för mycket. Något som hjälper mig är att prata om det högt, då pratar jag helst med mamma. Jag har väldigt höga krav på mig själv när det kommer till hästarna, där kan min mamma hjälpa mig att ta bort den värsta pressen.

Studentprofilen Namn: Anna Sandberg Ålder: 23 Bor: Eskilstuna

Hur ser du på framtiden? - Just nu ser jag ljus i tunneln och då ska jag äntligen få vara lärare som jag verkligen älskar. Yrkesmässigt känns framtiden verkligen ljus! Hästmässigt har det varit en dipp på senaste då det blev ett hästköp som inte slutade bra. Men nästa steg är att ut och leta efter en häst som passar mig bättre och det är ju superroligt i sig!

Utbildning: Grundlärarprogrammet vid Mälardalens högskola

61


SUPERO | Krönika

FRÅN BERGSLAGEN TILL LONDON Text: Amanda Brännström

Det var en augustimorgon 2014 som jag, med ett svajigt självförtroende och nerverna utanpå, vinkade hejdå till min familj på Arlanda. Ensam ledde stegen mot ett flygplan som skulle landa i London. Från en sömnig ort i Bergslagen hamnade jag i en världsmetropol som aldrig sover. Londons 9 miljoner invånare kändes uppslukande i jämförelse med de 7000 invånarna hemma. Fågelkvitter och landsbygdens tystnad byttes ut mot öronbedövande sirener som ekade mellan höghusen och skvallrade om olyckor. Sirenerna blev som bakgrundsmusik på repeat. Jag är nog inte ensam om att känna längtan efter något nytt och annorlunda. Som 19-åring med ett tunt cv och utan någon som helst livserfarenhet skavde längtan efter att uppleva motsatsen mot vardagen som alltid varit. Studenten var avklarad och där stod jag utan sommarjobb och utan en plan. Efter otaliga sökningar på hur man kan bo utomlands, utan en stor hög med sparpengar, dök au pair-jobb upp. Los Angeles, Paris, London och New York lockade mest. Städer som alla är skrämmande stora och långt hemifrån. Vid en gatlampa utanför min gymnasieskola tog det slut med min första kärlek. Det var knuffen som behövdes för att jag skulle våga ta ett beslut. Ledsamt men bestämt föll valet på London – motsatsen till Bergslagen men bara några timmars flygresa bort. Perfekt! Jag fick kontakt med en Au pair-agentur som matchade mig med en familj i Angel, London. 62

Familjen bjöd mig på en flygresa dit för att träffa dem och tre dagar senare hade jag ett jobb som väntade på mig. Att kommunicera på engelska varje dag och att bo hos en främmande familj kändes många gånger omöjligt och läskigt. Men jag tog klivet och gjorde det ändå. I slutändan valde jag att, efter 7 månader, säga upp mig och istället börja arbeta för annan familj. Jag kan bäst beskriva min tid i London som en berg-och-dal-bana – med många höjdpunkter och nästan lika många dalar. Med hemlängtan, hjärtesorg, nya vänner, nya upplevelser och en tryggare känsla i mig själv. Det var som en dröm att bo 20 minuter från Oxford Circus och att kunna strosa runt i secondhandbutiker på Brick Lane när jag ville. Men precis som allt annat, blir även det vardag. Det fanns stunder då London kändes som en kallsup och allt jag ville var att åka hem och få andas in lugnet. Lugnet av min hem-

stad som inte längre kändes trist och långsam. Det kändes tryggt. Men jag skulle inte byta min tid utomlands mot någonting. Jag hade aldrig tidigare sagt upp mig från ett jobb eller behövt stå stadigt på mina egna ben. Jag lärde mig att jag kan klara mig själv. Jag spenderade 2 år i London innan jag valde att packa mina väskor och flytta hem igen. Jag var nervös över att komma tillbaka till verkligheten hemma, för jag visste att inget var sig likt. Men Bergslagens lugn var som en varm kram och en gammal vän man saknat. Jag var hemma igen. Mitt tips är att inte leva hela ditt liv i din comfort zone. Så oavsett om du har en vardag du inte trivs med eller om ditt enda andrum är semestern en gång om året, ta chansen och gör något galet.


SUPERO | Krönika

FAKTA OM AMANDA Ålder: 25 år Bor: Eskilstuna Utbildning: Kandidatexamen i Informationsdesign med inriktning på Textdesign Intressen: Grafisk design och fotograferande

63


SMAKRIKA FATTIGA RIDDARE Fattiga riddare är den ultimata helgfrukosten och är lägligt att laga när du glömt köpa färskt bröd. De allra torraste brödskivorna gör sig nämligen perfekta som fattiga riddare. Det är med få ingredienser och minimal handlingskraft som man tar sig igenom receptet, du behöver därför inte ha ett fullt skafferi eller vara en mästerkock för att prestera här.

INGREDIENSER 4 skivor bröd 2 ägg 1 dl mjölk 1 krm salt 0,5 tsk vaniljsocker 2 msk smör att steka i 2 krm malen kanel 2 krm malen kardemumma 1 dl strösocker 64

GÖR SÅ HÄR

1

2

3

4 5

Blanda ägg, mjölk, salt och vaniljsocker. Värm upp en stekpanna och tillsätt smör. Doppa hela brödet i blandningen. Stek brödskivorna tills de är gyllenbruna på båda sidor. Vänd brödskivorna på båda sidor i strösocker, kanel och kardemumma.


65


SUPERO

Nästa nummer

Nästa nummer: Ute i höst!

HÅLL UTKIK EFTER NÄSTA NUMMER AV SUPERO - Fullspäckad med attraktiva arbetsgivare och vassa karriärtips! 66


67


Hur utvecklar vi framtidens järnväg i samklang med miljön? Vi kortar avståndet mellan hemma och borta. Mellan stad och land. Mellan generationer och landsändar. Vill du vara med och göra Sverige närmare?

68

trafikverket.se/jobboframtid


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.