Page 1

WestvoornĂŚr

Wecken

800 jaar DeMeestoof Winterbier Zand

4e jaargang - #16 - december 2019

Lifestylemagazine voor Westvoorne


Aan- en verkoop van uw woning

Als bewegen niet vanzelfsprekend is...

Praktijklocaties:DĞĚŝƐĐŚ ĞŶƚƌƵŵ Telefoon: 0181 - 485454 WƌĂŬƟũŬůŽĐĂƟĞƐ͗ KŽƐƚǀŽŽƌŶĞ !"#$$%&%'(()**'+,-.+/0,+1'234-5+67866+.+69866+**' Medisch Centrum Oostvoorne :$("&4-5,244-5+;<866+.+;=866+**' Gerard van Voorneweg 2, Oostvoorne

Voorweg 31a, Oostvoorne Tel. 0181 - 48 33 02 www.dubufmakelaardij.nl

Fysiotherapiepraktijk Dirk van Leydenweg 2, Oostvoorne

>2')+1-"+?(@4("A(5+B++.++<B<<+CD++.++E$&/1$$'"(++.++C(#8+6;7;+=7F=F=

2223456,)7/"#89,"))67:))#&"3&+

Kerstmis Brunch

Diner

ã éèī

uît qĠvo

familie

j ons! Vier Kerstmis bi Kerstlunch

ten, Kerstbrunchgerech Aan Zee r ine of kerstd

Restaurant Aan Zee Oostvoorne Strandweg 1 I 3233 CW Oostvoorne 0181 820990 www.aanzeeoostvoorne.nl info@aanzeeoostvoorne.nl


voorwoord 3

COLOFON UITGAVE Een uitgave van Bastion X Communicatie Partners

Samen

REDACTIE Niels Fieggen Miranda Kievit Caroline van Hilten Mirjam de Neeff Bob Benschop Jan Wolters Alyssa den Doop Liesbeth Klee-Kok Sanne Wolters

VERSPREIDING Huis-aan-huis bezorgd in Rockanje, Tinte en Oostvoorne door Bouwman Verspreiding.

EINDREDACTIE Jan Wolters

ADVERTENTIES Dennis van der Zalm

FOTOGRAFIE Jessie Koekendorp Gemeente Westvoorne Q-photo Bastion X Stockfotografie

UITGEVER Bastion X Communicatie Partners Nauwe Sloopje 1b 3231 BW Brielle T 0181 417111 info@bastionx.nl www.bastionx.nl

COPYRIGHT Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder vooraf gegeven toestemming van de uitgever. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.

DISCLAIMER De geplaatste foto’s zijn afkomstig van vele bronnen. De redactie heeft getracht de exacte herkomst van de foto’s te achterhalen. Tevens is nadrukkelijk toestemming gevraagd aan de verstrekker van de foto’s voor het plaatsen. Het is nooit de intentie van de redactie geweest om bewust zonder toestemming van de maker, foto’s waarop copyright rust, (ongevraagd) te publiceren.

editie

16

Als schooldirecteur krijg je heel veel mails op je werkaccount. Soms staat daar iets echt verrassend tussen, iets dat je niet verwacht. Zo ook deze keer toen ik tot mijn verbazing het volgende verzoek kreeg: ‘Beste Gerrit, wil jij het voorwoord schrijven voor de volgende Westvoornaer?’ Wie ben ik, dat ik daarvoor gevraagd word, denk ik dan. Ik scheen voorgedragen te zijn door iemand uit Brielle, wat dan weer logisch is omdat je directeur bent van een Brielse basisschool. Maar natuurlijk wil je de inleiding verzorgen van de nieuwe Westvoornaer! Westvoorne, waar ik met mijn gezin al vanaf 1990 met heel veel plezier woon, waar ik vierentwintig jaar als directeur heb gewerkt op verschillende basisscholen en hopelijk met mijn teams voor veel kinderen iets betekend heb en een goede basis heb gelegd voor hun verdere ontwikkeling. Westvoorne waar ik ook een tijd als fractievoorzitter in de gemeenteraad heb gezeten. Ja, ik ben trots dat ik het voorwoord mag verzorgen!En als je dan ja hebt gezegd ga je nadenken over een thema voor je inleiding. NATUUR? Logisch want met mooie stranden, het unieke Voornse duingebied, de bossen in en rond onze kernen, is het een thema waar je uitgebreid over kan schrijven. WONEN EN LEVEN ook, want wat wonen we prachtig in de mooie groene ruim opgezette woonwijken en de schitterende buitengebieden van de kernen. Wat kunnen we hier volledig tot rust komen en recreëren in de mooie natuur en de prachtig aangelegde wandel-, fiets- en ruiterpaden, de mooie speelplekken voor de kinderen en het uitgebreide verenigingsleven. Mooie thema’s, maar door het woord ‘kernen’ kom ik bij het thema SAMEN. Vanaf het moment dat ik hier kwam wonen, viel het mij op dat Westvoorne eigenlijk vooral alleen bestuurlijk één gemeente is.

Er werd en wordt soms nog steeds in ‘kerntaal’ gedacht en gesproken. Je woont in Rockanje, je voetbalt voor Oostvoorne en je bent Tintenaar… Er wordt over de andere kernen gesproken of ze ver weg zijn en of ze niets met elkaar te maken hebben. Dan vallen zinnen op als: ‘Die kraaien…’. Ook in de politiek valt het op dat er erg ‘kern’ gedacht en gekeken wordt, alsof er steeds een kern aan de beurt moet komen als er geld uitgegeven gaat worden. Vandaar mijn keuze voor SAMEN en de oproep aan alle Westvoornaars (inwoners en politiek) om waar mogelijk samen te denken en samen zaken te realiseren voor een nog mooier Westvoorne. Ik voel me in elk geval Westvoornaar en ben daar heel trots op en wens u ook een gezamenlijk Westvoorne toe. Samen staan we sterk!

Gerrit Bussink


inhoud + uitgever 5

Inhoud

24

Verzamelaar Jessie’s zandcollectie...

18

Trends Beken kleur met Kerst

46

Workshop Wecken en inmaken 06 Gemeente 800 jaar, Merel en Boa’s...

13 Historie

De Meestoof

56 Ambacht Speculaas...

17 Column Peter Samen ouder worden

21 Column Niels De cassière

36 Vakwerk

Jongensdroom! Eten Feest bij Deli-Deux! Vrije tijd Feestdagen in Badhotel Reis+tips Noorwegen

38 Bekende

22 Winterbier 27 30 32

Marc’s miniworld Cadeautje

43 Mode

M-labels

48 Jongeren Merel en Elyze

54 Food

Kokkerellen

58 Goed om te weten Nieuws, tips en feiten

Mobiele eenzaamheid! STRESS & BURN-OUT... Onlangs raakte ik aan de praat met een dame die gespecialiseerd is in het voorkomen van stress- en burn-out klachten op de werkvloer. Zij geeft als een van de grootste oorzaken ons alom gewaardeerde mobieltje! Dat we niet meer zonder kunnen, wisten we al. Maar het ding neemt een steeds grotere plek in en gaat ons meer naar het leven staan dan we zelf door hebben. Vooral het schermgebruik in de slaapkamer kan lijden tot onder andere slapeloosheid. De drang om onze e-mail, (a)sociale media, sms (wie gebruikt dat nog?) of een van je 50 WhatsApp-groepen bij te houden, nekt ons. ‘Het is killing voor een relatie’, zei ze over ons vaak obsessieve mobielgebruik. COMPUTER... Later sprak ik met de eigenaar van een telecomwinkel. Op mijn vraag hoe het telefoongebruik er over tien jaar uit zou zien, was hij heel stellig. ‘Het is nu al zo dat in veel huishoudens de smartphone, de computer overbodig gemaakt heeft. Waar je voorheen je computer nog gebruikte om bijvoorbeeld foto’s te bewerken of je bankzaken te regelen, kun je dit nu eenvoudiger op je smartphone doen. Met de komst van het 5G-netwerk zijn de mogelijkheden voor dataverkeer straks onbegrensd!’ De smartphone als laptop wordt het belangrijkste apparaat in ons leven, als hij dat al niet is. EERSTE... De eerste mobiele telefoon ontstond 35 jaar geleden. Het was een Motorola waarbij je een accu zo groot als een autoradio moest meeslepen. Nu kunnen we met onze smartphone contactloos betalen in de winkel! Hoe dat er over dertig jaar uitziet, daar durf ik niet eens over te dromen. Steeds meer mensen stellen ‘bewust’ een offlineperiode in. En dat is nodig, want uit recente cijfers blijkt dat we meer dan een maand per jaar op onze smartphone zitten! WEETJES... Een paar weetjes dan... In 2013 had minder dan 75% van de Nederlanders een smartphone, nu is dat 93%. Het marktaandeel wordt gedomineerd door Samsung (43%) en Apple (25%). Nederlanders zijn dagelijks gemiddeld 2 uur en 15 minuten online! Een derde van de Nederlanders neemt de smartphone zelfs mee naar het toilet. De meest bezochte websites zijn opeenvolgend Google, YouTube, Facebook, Microsoft (Live.com), Wikipedia, Marktplaats, Bol.com en Instagram. Het gebruik van Facebook daalde met 640.000 gebruikers in 2019. De nummer één app is WhatsApp Messenger (71%). Van alle consumptieve bestedingen aan detailhandelsproducten wordt 10,2% online gedaan; 89,8% gebeurt dus nog altijd gewoon offline. DECEMBER... December is wellicht hét moment om eens bij ons mobieltjesgebruik stil te staan en te proberen wat meer aandacht voor elkaar en onze omgeving te hebben. Deze maand mogen we niet ten prooi vallen aan de ‘mobiele eenzaamheid’. In de tijd die je overhoudt kun je mooi in de extra dikke, 64 pagina’s tellende, sfeervolle, Westvoornaer duiken en zo heerlijk even ontspannen! Ik wens iedereen fijne feestdagen en een fantastisch uiteinde. Tot volgend jaar. DZ


6 gemeente

Kustdorp Rockanje

800 jaar jong! Feestjaar 2020 Volgend jaar bestaat Rockanje 800 jaar. Een speciaal comité gaat er een feestjaar van maken. Het hele jaar door staan allerlei activiteiten en evenementen in het teken van 800 jaar Rockanje. Met als hoogtepunt een groot feestweekend in september volgend jaar tijdens de Open Monumentendagen.

COMITÉ ROCKANJE 800 JAAR

Het gemeentebestuur was eerder benieuwd of er draagvlak was onder de inwoners en verenigingen en stichtingen om uiting te geven aan het 800-jarig bestaan van Rockanje. Na diverse mensen en organisaties te hebben benaderd, bleek dat er zeker te zijn. Daarom is er een speciaal comité in het leven geroepen: comité Rockanje 800 jaar. Hierin zijn verschillende groeperingen vertegenwoordigd, waaronder de gemeente, stichting Probaro, de Historische Vereniging Westelijk Voorne, het Streekarchief Voorne-Putten en inwoners.

AFTRAP MET 800 DEELNEMERS

De eerste activiteit in het kader van 800 jaar staat gelijk op de eerste dag van het feestjaar gepland: de nieuwjaarsduik! De organisatie van deze duik hoopt 800 zwemmers te kunnen vinden om het feestjaar met een frisse duik af te trappen. De nieuwjaarsduik wordt georganiseerd door stichting Historische Motorrace Rockanje. Aanmelden kan via: info@rockanjeclassic.nl.

FEESTWEEKEND

Tijdens de Open Monumentendagen 2020 is er een groots feestweekend met een terugin-de-tijd uitstraling op en rond het Dorpsplein in Rockanje. Verder komt er een streekmarkt, mogelijk een Solexentoer en een expositie over de opgravingen. Bij het historisch museum de Duinhuisjes zal een bijzondere expositie te zien zijn over het leven in Rockanje de afgelopen 800 jaar.

LEZINGEN

Streekhistoricus Bob Benschop verzorgt verschillende lezingen over de geschiedenis van Rockanje. En er is een speciaal biertje in de maak.

FEEST VAN EN VOOR ALLE ROCKANJENAREN

Heeft uw vereniging of stichting ook een evenement in Rockanje gepland? Of bent u ondernemer in Rockanje en wilt u het 800jarige thema gebruiken? Initiatieven zijn van harte welkom en we horen graag wat u gaat doen! Dit kan via gemeente@westvoorne.nl. Samen maken we er een onvergetelijk jaar van!


gemeente 7

Samen op weg naar een duurzaam Westvoorne! Westvoorne bereidt zich voor op de toekomst waarin we energie halen uit schone energiebronnen, afval niet meer bestaat en onze omgeving klaar is voor de klimaatverandering. De ambities zijn hoog: een energieneutraal en circulair Westvoorne in 2040. Dit doen we niet alleen, maar samen met inwoners, ondernemers, organisaties en buurgemeenten. Zo gaan we samen op weg naar een duurzaam Westvoorne. DUURZAAM KUNSTGRASVELD OVV Een voorbeeld van ‘No Waste’ is de recycling van het kunstgrasveld van de voetbalclub OVV. Gemeente Westvoorne heeft een innovatieve methode van de organisatie PlantOne omarmd, waardoor het kunstgrasveld gerycled kon worden zonder afval te produceren. Door bestaande en nieuwe technieken te combineren wordt het voormalige kunstgrasveld van OVV, als eerste duurzaam teruggebracht naar de oorspronkelijke grondstoffen, die volledig kunnen worden hergebruikt.

PILOT “Met deze pilot willen we een voorbeeld zijn voor andere gemeenten. Westvoorne gaat voor duurzaamheid en innovatie”, vertelt Marcel Westerhout van Westvoorne. Hij vervolgt: “We hebben aan het Oostvoornse Meer een ‘fieldlab’, waar nieuwe producten worden getest. We kenden hierdoor PlantOne al. Bij PlantOne Rotterdam kunnen bedrijven innovaties testen. Toen directeur Gabriël Tschin zijn idee vertelde om het kunstgrasveld te recyclen, waren we

meteen enthousiast. Voor het bedrag dat wij hadden begroot voor de afvoer- en stortingskosten van het veld, kon PlantOne van start.”

AFVALBERG De recycling van kunstgrasvelden is wereldwijd een probleem. Ze worden opgeslagen, waardoor de afvalberg groeit, met jaarlijks ruim 200 matten, waarvan het zand en de rubberkorrels zijn verontreinigd met zware metalen. Daarnaast verminderde door het afbranden van een loods in 2018, de opslagcapaciteit van nieuwe velden, waardoor de tarieven stegen. PlantOne kwam met een oplossing. Tschin: “Na het zien van een uitzending van Zembla over de problematiek met kunstgrasvelden bedacht ik dat het mogelijk zou moeten zijn om door een combinatie van oude en nieuwe technieken de velden volledig terug te brengen naar de oorspronkelijke hoogwaardige grondstoffen, die hergebruikt kunnen worden. Die ketenintegratie is gelukt! In februari 2020 wordt het veld van OVV gerecycled zonder uitstoot van ongewenste stoffen zoals CO2, omdat we die afvangen en ook hergebruiken.”

GEEN ROMPSLOMP

Tschin geeft aan dat PlantOne het hele jaar volledig bezet is. Hij vertelt verder: “We verhuren niet alleen testruimten, maar assisteren klanten ook met kennis en onderzoek. We hebben nu 25.000 m2 en er werken ruim 30 specialisten. We zijn relatief goedkoop omdat iedereen meewerkt. Bovendien hebben we een koepelvergunning. Dat bespaart klanten rompslomp. Veiligheid is hier prioriteit nummer één. Onze kennis en ideeën worden eigendom van de klant. We ontvangen geen subsidie, maar als een bedrijf minimaal 50% investeert kunnen we starten. Dit zingt rond en hierdoor staan bedrijven uit Azië, Europa en Amerika op de stoep. Ook als het gaat om interesse voor onze methode van kunstgrasrecycling. We praten daarom met het Havenbedrijf Rotterdam over een extra locatie.”

Gemeente Westvoorne


8 gemeente

Nieuwe ontmoetingsplek

DeMerel Op 25 november opende het nieuwe multifunctionele centrum de Merel haar deuren in het centrum van Rockanje. Het centrum is een plek waar opvang, onderwijs, zorg, sport en cultuur samenkomen.

Afgelopen anderhalf jaar is er achter de schermen en op de bouwlocatie aan de Willem de Waalstraat hard gewerkt. Wethouder Wilbert Borgonjen is trots op het resultaat: ‘Samen met de architect, aannemer, schoolbesturen en verenigingen is er een mooi en functioneel gebouw ontstaan. Het gebouw is daarnaast duurzaam gebouwd en energiezuinig in gebruik. Kortom een gebouw waar we in Westvoorne met recht trots op mogen zijn. Met de ligging centraal in het dorp kan het niet anders dan dat dit de nieuwe ontmoetingsplek wordt voor velen.’

CENTRAAL ONTMOETINGSPLEIN

Zodra je De Merel binnenstapt sta je in een open lichte ruimte. Deze ruimte fungeert als een ontmoetingsplein. Hier kun je vooraf, tijdens en na afloop van diverse activiteiten een hapje of een drankje nuttigen aan de centrale bar. In één oogopslag zie je vanaf hier de andere ruimten liggen: de sporthal, de bibliotheek en de school. Architect Pieter

Benschop van architectenbureau NOAHH vertelt: ‘De centrale bar is ook de balie en gaat over in een ‘kunstmuur’ waarin de kunstclubs hun werk kunnen exposeren en waarin sportprijzen kunnen worden gepresenteerd. De centrale ruimte kan worden vergroot door een grote flexibele wand open te schuiven. Zo wordt de foyer gekoppeld aan de multifunctionele zaal.’

BS DE ZEEWINDE

Een groot deel van het multifunctionele centrum is in gebruik door basisschool De Zeewinde. Op 25 november hebben de leerlingen hun intrek genomen in het nieuwe multifunctionele pand in het centrum van Rockanje. Enkele leerlingen hielpen wethouder Wilbert Borgonjen en schooldirecteur Dennis de Kruif om met een hele grote sleutel een deur uit de oude Merel symbolisch te openen. Vervolgens stapten de 370 leerlingen via de opgevrolijkte deur hun nieuwe schoolomgeving binnen. Dennis de Kruif, directeur van Basis-

school de Zeewinde, kijkt uit naar de nieuwe mogelijkheden om de samenwerking verder te versterken. ‘Een versterking van de samenwerking tussen de verschillende partners in Rockanje betekent tegelijkertijd meer kansen voor de kinderen. De faciliteiten die het gebouw biedt, passen perfect bij de ingezette ontwikkelingen van de afgelopen jaren en zullen de onderwijskwaliteit, (sociale) veiligheid, samenwerking en meegaan in de maatschappelijke ontwikkelingen ondersteunen’, aldus De Kruif.

MULTIFUNCTIONEEL

Naast de school huisvest het gebouw ook de buitenschoolse opvang, de kinderopvang en de bibliotheek. Ook zijn er zalen van verschillende omvang die gehuurd kunnen worden en plek bieden aan culturele verenigingen. Dit wordt de thuisbasis van onder meer Judovereniging Ichican, Karatevereniging Mu-Chin, badmintonvereniging Rockanje en turnvereniging RTC. Maar natuurlijk


zijn ook andere sportverenigingen welkom om van de zaal gebruik te maken.

KLIMAATNEUTRAAL

De Merel is duurzaam en energiezuinig. Het gebouw kent een energieconcept dat ruimschoots aan de nieuwbouweisen voldoet. Het is dan ook een voorbeeld in Nederland op welke wijze een onderwijsgebouw geschikt kan worden gemaakt om in de toekomst klimaatneutraal te functioneren. Willem-Jan van den Berk, installateur van Klictet Advies vertelt: ‘Verwarming, koeling, ventilatie en verlichting zijn zo veel mogelijk geïntegreerd en worden nauw afgestemd met de daadwerkelijke bezetting. In de basis is het gebouw voorzien van een all-electric installatieconcept. Daarmee wordt ingespeeld op het gasloze tijdperk. Uitsluitend bij piekbelasting springt een gasketel bij. De vraag naar warmte of koelte wordt opgewekt door warmtepompen met als bron bodemenergie. Ook wordt er elektriciteit opgewekt door zonnepanelen op het dak.’

NIEUWSGIERIG? Kom een kijkje nemen. Loop gerust even binnen in de foyer. Op 12 januari 2020 is er §een Open Dag en kan het hele gebouw worden bezichtigd.

Gemeente Westvoorne


10 gemeente

Boa’s... Ogen en oren van de gemeente De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) spelen een belangrijke rol in onze maatschappij. Zij helpen namelijk mee met toezicht houden op de lokale orde en veiligheid. In de gemeente Westvoorne zijn ook boa's actief. Zij hebben officiële opsporingsbevoegdheden die samenhangen met hun functie.


gemeente 11 Christian Nagtegaal is beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid bij de gemeente Westvoorne. 'Wij vallen rechtstreeks onder de portefeuille van de burgemeester', vertelt hij. 'Beleidsmatig doe ik een stuk coördinatie hierin, maar ook een stuk coördinatie van ons handhavingsteam, waar de boa's onder vallen. Dat houdt in dat ik me bezighoud met het vertalen van bestuurlijke prioriteiten naar het uiteindelijke operationele niveau, en andersom. Dus waar we op straat extra aandacht aan besteden en dat wat bestuurlijk wellicht meer aandacht zou moeten verdienen.'

CONTACTEN MET DE WIJK

De taken die onder de boa's vallen, zijn onderling verdeeld. Zo is er toezicht op de Dranken Horecawet, maar ook wijkbeheer. De taken die ze gezamenlijk doen, zijn de evenementen. Onder andere het alcoholgebruik onder de jongeren heeft daarin de aandacht. 'Bij het wijkbeheer staat de boa wat meer in contact met de mensen in de wijk', aldus Christian. 'Ook is er contact met bijvoorbeeld onze zorgregisseur. De boa’s zijn de oren en ogen in de wijk. Als we bij mensen binnenkomen of we spreken ze en we vragen ons daarna af of het wel goed met ze gaat, dan koppelen wij dat terug naar onze collega's. We vertalen wat we zien op straat.'

SPREEKUUR

Ook met het oog op de contacten met het eigen woonbedrijf, de brandweer en politie, zijn de boa's vaak het eerste aanspreekpunt in de wijk. 'Iedere week hebben wij spreekuur op de woensdagmiddag in het gemeentehuis', aldus de boa's. 'Hiervoor kan een afspraak gemaakt worden via het ServicePunt van de gemeente. Burenruzies, overlast in de wijk, foutparkeren, rondslingerend afval of tuinen die er slecht uitzien. Het kan van alles zijn waar inwoners met ons over willen praten. Dat kunnen dus ook zaken zijn, waar wij niks aan kunnen doen, maar die bijvoorbeeld voor de politie zijn. Wij hebben een schakelfunctie en geven die meldingen dus aan hen door. Met de politie werken we dan ook goed samen. We hebben sinds kort ook communicatiemiddelen waarmee we rechtstreeks in contact staan met de politie. In die zin gaat de samenwerking steeds beter.'

Ook nu de donkere dagen weer aangebroken zijn, zijn we extra alert met het oog op inbraken. Binnen onze gemeente zijn er veel WhatsApp-buurtgroepen, waar de boa's ook in zitten. Zo zijn we heel snel op de hoogte als er ergens wat speelt en kunnen we daar direct gaan kijken.'

GROENE BOA’S

Gemeente Westvoorne heeft vijf jaar geleden een belangrijke verandering aangebracht. De boa’s zijn toen losgekoppeld van de vrijwillige politie en we hebben er boa’s bijgekregen. ’Het bestuur wilde toen meer aandacht voor veiligheid en leefbaarheid', legt Christian uit. 'Ook zijn de laatste jaren de accenten van de politie verschoven. Zij richten zich steeds meer op de 'high impact crimes'. Daardoor komen leefbaarheids/veiligheidsvraagstukken wat vaker bij de gemeente terecht. Bedrijventerreinen, maar ook het uitgestrekte platteland vragen op het gebied van ondermijning bovendien ook de nodige aandacht. Daarbij hebben we hier ook nog het toeristenseizoen en een groot natuurgebied, Voornes Duin. Daarin werken we samen met de 'groene boa's' zoals wij ze noemen. Dat zijn de boa's van Natuurmonumenten, het Zuid-Hollands Landschap en Staatsbosbeheer. Ook daar zijn hele korte lijnen mee. We werken met hetzelfde registratiesysteem, we kunnen van elkaar zien waar we mee bezig zijn en wat er speelt.'

LEEFBAARHEID VERGROTEN

'We zijn geen team dat als doelstelling heeft om zoveel mogelijk bonnen uit te schrijven', besluit Christian. 'Ons doel is de leefbaarheid te vergroten en zo hoog mogelijk te houden. Een preventief en stimulerend gesprek heeft altijd onze voorkeur. Werkt dat niet en zien we een persoon voor de tweede keer, dan is de waarschuwing waarschijnlijk niet binnen gekomen en volgt er wel een bon. Financieel schieten we daar als gemeente overigens niets mee op. Dat geld gaat namelijk rechtstreeks naar Den Haag en niet naar de gemeente. Een goed gesprek gaat te allen tijden boven een bon!'

PARAAT

De boa's werken volgens rooster 7 dagen in de week, 24 uur per dag. Indien nodig staan ze direct paraat. 'In de avond en nacht wordt er ook een stukje horeca meegenomen', aldus Christian. 'Dus kijken we wat er speelt op bekende locaties waar de jeugd zich ophoudt.

Gemeente Westvoorne


AMBACHTELIJKE chocolade...

gel

Noordoever Oostvoornse Meer 1 3233 NC Oostvoorne (0181) 263959 info@paviljoen-stormvogel.nl www.paviljoen-stormvogel.nl

n stormvo ljoe

pav i

Paviljoen Stormvogel

sin

ds 1981


historie 13

Een rood getinte geschiedenis

Kleurrijke verhalen over de Meestoof 1

De buurtschap staat regionaal bekend om het jaarlijkse Tintefeest en de ludieke traditie rond de môlukken, die beide zijn ontstaan dankzij de viering van het 400-jarig bestaan van Tinte in 1989. In die eeuwenlange geschiedenis van het dorpje speelde vooral de Meestoof een belangrijke rol.

Tekst: Bob Benschop Afbeeldingen: Streekarchief Voorne-Putten & Het Zeeuws Archief

Het is dankzij een ‘oude vrouwe woenende in de Tente’ dat de naam voor het eerst in de boeken voorkomt. Ze staat vermeld in de rekening met uitgaven over het jaar 1587 van de Heilige Geest van het Ambacht Rugge - de instelling die destijds voor de armen zorgde. Ze kreeg twaalf tonnen turf om de winter door te komen en dat kostte de Heilige Geest 38 schellingen en 3 penningen. De Heilige Geest kwam aan het geld voor de armenzorg door de verhuur van land en huizen, rente op verstrekte leningen en de verkoop van kleding en andere eigendommen van overleden bedeelden. In 1604 ontving de Heilige Geest bijvoorbeeld twintig schellingen van ‘Lenaert de Lapper in de Tinte’ die een oude tresoor (kast) kocht die de Heilige Geest uit een inboedel had gekregen. Ook giften waren een belangrijke inkomstenbron en de Meestoof droeg daar vanaf 1638 regelmatig aan bij. In 1639 ontving de Heilige Geest uit handen van Luycas Burchvliet het aanzienlijke bedrag van maar liefst acht ponden.

MEEKRAPTEELT

De Meestoof in Tinte produceerde rode kleurstof uit de wortels van meekrap. Dat werd gebruikt voor het verven van stoffen, zoals

uniformen, baaien rokken, zakdoeken en de bovenste baan van de Nederlandse vlag, maar diende ook voor het schilderen van kasten, raamkozijnen en deuren. De rode kleurstof was populair en de handel erin leverde goed geld op. De zware kleigronden in Zeeland en Holland waren uitermate geschikt voor de teelt van meekrap, zodat het plantje tussen de zestiende en negentiende eeuw ook op talloze akkers op Voorne te vinden was. Het draaide allemaal om de wortels, die na twee of drie jaar geoogst konden worden. De meekrapplantjes groeiden in bedden die elk jaar werden opgehoogd: dat stimuleerde de wortelgroei en vergemakkelijkte het uiteindelijke uitgraven. Soms waren boeren genoodzaakt de wortels al na twee jaar te oogsten, maar het loonde de moeite om de wortels pas in het derde jaar te oogsten. Tijdens dat laatste groeiseizoen verdubbelde de lengte van de wortelstok namelijk tot een meter en nam de kwaliteit van de kleurstof aanzienlijk toe. Het wachten op een grotere opbrengst was echter een riskante gok, want een strenge winter kon de complete oogst in één klap vernietigen. De teelt en met name het uitgraven van de wortels was specialistisch en arbeidsintensief werk en vaak


14 historie kwamen er ‘meedelvers’ van elders om als tijdelijke arbeiders te helpen. De meekrapteelt was omringd met tradities – het planten begon bijvoorbeeld pas zodra de sering en wilde kastanje in bloei stonden – en er werd gewerkt met specifieke gereedschappen. In de lokale musea op Voorne zijn exemplaren van de zet-, dek- en delfspaden te vinden, evenals de ‘meehoorn’ waarop werd geblazen als de werkdag erop zat.

MEESTOOF

Op de hoek van de Kade en Colinslandsedijk bevond zich de Meestoof van Tinte. Een exacte stichtingsdatum is onbekend, maar de stoof zal omstreeks 1638 zijn opgericht. Naar goed gebruik was het bedrijf in Tinte een besloten vennootschap waarin diverse eigenaren elk één of meer van de vijftien aandelen bezaten. Dat was een verstandige risicospreiding, want een Meestoof was behoorlijk brandgevaarlijk. De waarde van een aandeel schommelde rond de vijftig gulden. In februari 1665 kocht de Zwartewaalse schepen Jan Cornelisz Koppert een vijftiende part in de Meestoof van Tinte. Een jaar later kochten de Briellenaren Leendert Jongejan en Reijer van den Bergh elk voor 156 gulden een vijfde deel van de Meestoof; ze hadden dus allebei drie aandelen. De Brielse oud-burgemeester Pieter de Jongh kreeg in 1666 voor 75 gulden anderhalf aandeel – een tiende part – in eigendom. De Meestoof was dus voornamelijk in Brielse handen. Boeren uit de omgeving brachten er in het najaar hun oogst en elke partij werd door de stoofmeester afzonderlijk in de Meestoof verwerkt. De wortels werden op verschillende verdiepingen over latten uitgehangen om te drogen. Om dit proces te versnellen werd de ruimte dag en nacht verwarmd door een turfoven. Hierna werden de wortels op een dorsvloer met vlegels in kleine stukjes geslagen, gezeefd en van vuil gezuiverd. Vervolgens werden de kleine stukjes nogmaals 24 uur lang onder hoge temperaturen gedroogd, waarna ze tot poeder werden gestampt. Hiervoor dreven paarden een rosmolen aan die de grote houten stampers in beweging bracht. Dit vond meestal ’s nachts plaats, omdat zonlicht schadelijk zou zijn voor de kleurstof. Het eindproduct werd in vaten verpakt en verkocht aan handelaren die de prijs bepaalden aan de hand van een kwaliteitscheck: de kleurstof mocht bijvoorbeeld niet te donker uitvallen.

BUURTSCHAP

Een Meestoof was dus een brandgevaarlijk bedrijf. Vooral het feit dat er ’s nachts bij olie-

2

5

3 4

6


7

8

lampjes werd gewerkt, verhoogde de kans dat het stoffige gebouw vlamvatte. De nachtelijke herrie van de stampers vormde de reden dat meestoven vaak ver van de bewoonde wereld stonden. Aanvankelijk was de afgelegen plek bij Tinte dus een uitstekende locatie, maar in de loop der tijd ontstond er een gemeenschap omdat er zich steeds meer arbeiders vestigden die in de buurt van hun werk wilden wonen. In 1647 was er sprake van een herberg en vijfentwintig woningen in een straal van een kilometer rond de Meestoof, waar naar schatting honderd mensen woonden. Zodoende is de Meestoof feitelijk de aanleiding dat Tinte uitgroeide tot een buurtschap.

NAAMGEVING

Volgens een populaire verklaring zou Tinte zijn naam te danken hebben aan de meekrap: met een beetje fantasie is dat inderdaad af te leiden uit de wetenschappelijke benaming Rubia tinctorum. Dat valt echter moeilijk te rijmen met het feit dat De Tente al in 1589 in de historische bronnen voorkomt, terwijl de Meestoof er pas omstreeks 1638 kwam. In de Romeinse tijd werd meekrap in het Latijn aangeduid met Rubia, wat tevens rood betekende, maar de Zeeuwen en Hollanders noemden de plant vanaf de middeleeuwen rotte of mede. De toevoeging van tinctorum (geverfd) volgde bovendien pas halverwege de achttiende eeuw toen de Zweedse plantkundige Carl Linnaeus de basis legde voor de botanische nomenclatuur. De verklaring van de naamherkomst is dus een mooi verhaal, maar een misvatting.

AFBRAAK

9

10

In 1808 kwam er een einde aan de kleurrijke geschiedenis van Tinte. Mede-eigenaar Andries Vermaat liet het gebouw afbreken en gaf in juni opdracht aan karreman Hein Witte uit Rockanje om voor vierhonderd gulden alle stenen en planken naar de polder De Quack te vervoeren. Tot de grote verbazing van Andries Vermaat zag hij niet veel later een partij planken tegen de klaverhooiberg op het erf van Hein Witte staan, die hij herkende als afkomstig van de Meestoof. Er volgde een rechtszaak waarbij Witte verklaarde dat hij daarover in onderhandeling was geweest met Vermaat, maar dat die tachtigjarige man dat kennelijk was vergeten. De zaak werd daarop geseponeerd, maar Hein Witte draaide wel op voor alle kosten. Het terrein waarop de Meestoof had gestaan werd door Andries Vermaat verkocht aan Jan Marten Sandbergen uit Tinte, die het in gebruik nam als boomgaard, weiland en akker.

11

Afbeeldingen 1 Tinte omstreeks 1922. Het huis met bomen en fietsen op de hoek van de Kade en de Colinslandsedijk staat op de vroegere locatie van de Meestoof. 2 Op de kaart van Rugge uit het Kaartboek van Voorne (1697) staat de Meestoof ingetekend. 3+5 Botanische tekeningen van de meekrap. 4 De meekrapteelt op Voorne was vergelijkbaar met die op het eiland Schouwen, waar deze foto is genomen. 6 Meekrap gold bovendien als een middel tegen reuma. In 1876 adverteerde de Brielse apotheker Bolle de Bruijne met het extract. 7 Achter de school langs de Kade de locatie van de Meestoof. 8 Het aandrijven van de rosmolen om de wortels te verpulveren. Rechts roert een man met een spa de wortels in de stampbak. 9 Een schematische indeling van een Meestoof: diverse zolders waar de wortels droogden en een oven om de ruimte te verwarmen. 10 Het telen van meekrap gebeurde op bedden die elk jaar werden verhoogd. Het opgraven van de wortels was een zwaar en specialistisch werk. 11 De werkwijze om meekrap te poten en de diverse gebruikte gereedschappen.


15% KORTING OP GLASCOATING

Perfect & Clean! CarGuys, CarGuy s, he hett adr adres es v voor: oor: (krasherstel) asherstel) W assen- & schoonmaken n buiten en binnen U Polijsten (kra WassenWaxen U Coating (Per Waxen (Permanente ma anente bescher bescherming) ming) U Leerbehan Leerbehandeling ndeling V Velgenbescherming elgenbescherming U Ram Ramen men tinten U Auto ophaalser ophaalservice vice Pascalweg 23 U 3225 LE Hellevoetsluis H robert@carguys.nl rober t@carguys.nl U 06 123 3 7878 1 www www.carguys.nl .carguys.nl


column 17 17

ouder Ik ben niet meer van jou je bent niet meer van mij je houdt je nu wel groot maar gaat kapot van de pijn omdat je bij me wilt zijn maar niet meer bij me kunt zijn

[tekst] Yes-R

van de mantelzorgers. Het gevoel geen echtpaar meer te zijn of gefaald te hebben als partner is heel moeilijk. Levens worden uit elkaar getrokken doordat de zorg is veranderd.

Ook wij zien in onze praktijk voor fysiotherapie steeds meer voorbeelden waarin zorg en wonen niet meer hand in hand gaan. Niet alleen bij dementie, maar ook bij mensen met toenemende lichamelijke klachten, is het verpleeghuis voor de partner die complexere zorg nodig heeft, het enige alternatief.

Tot op hoge leeftijd thuis Wat kunt u bijvoorbeeld zelf doen? Stel, u woont samen nog in een groot huis, met een bovenverdieping en een tuin. Dan kunt u het huis aanpassen, door bijvoorbeeld tijdig een traplift te installeren, de badkamer te voorzien van een ruime inloopdouche en een aangepast toilet. Enerzijds voorkomen dergelijke aanpassingen dat u ongelukkig ten val komt, omdat bewegen niet meer zo vanzelfsprekend is. Anderzijds kunt u in het geval dat u daadwerkelijk zorg nodig heeft, langer in uw huis blijven wonen omdat uw huis levensloopbestendig is gemaakt. En wat de tuin betreftâ&#x20AC;Ś daar zijn hele goede tuinmannen voor in te huren, zodat u zelf in uw stoel lekker de vogeltjes kunt observeren.

Treffend en ontroerend was de documentaire Uit elkaar over dementie waarin ook een echtpaar uit Oostvoorne werd gefilmd.

Bij de echtgenote is een vorm van dementie geconstateerd waardoor het samen zijn ingrijpend verandert. Een sluipend proces waarbij zij geestelijk en fysiek achteruit gaat en hij, naast partner, mantelzorger wordt.

Maatschappelijk probleem Waar vroeger bejaardentehuizen een gezamenlijke oplossing boden aan echtparen die niet meer zonder hulp samen konden wonen, worden partners nu voor ingrijpende dilemmaâ&#x20AC;&#x2122;s geplaatst. Huidige verpleegtehuizen bieden vaak alleen plek aan de zieke partner, waardoor zij - als er al plek is - uit elkaar worden gehaald. Deze situatie vergt het uiterste

Natuurlijk kunt u kijken naar een andere woning die al wel levensloopbestendig is. Het is verstandig dit te doen voor er daadwerkelijk problemen ontstaan, dat is een lastig besluit, maar zeker in deze tijd heel verstandig.

Op deze manier kunt u zelf enigszins de regie over uw leven houden. U kunt in uw vertrouwde omgeving blijven en deel blijven uitmaken van de gemeenschap. Dat is nu het mooie van Westvoorne, aandacht en zorg voor elkaar. Dit kan komen van familie, vrienden en buren, maar natuurlijk ook uw vertrouwde zorgverleners zijn dan in de buurt. In geval u dan zorg nodig heeft of mantelzorger bent voor een partner of familielid, staat u er niet alleen voor!

Fysiotherapie Oostvoorne Peter van Duyne Fysio- en Manueel Therapeut


18 trends

Beken kleur... haal natuur in huis!


trends 19

Nadat de goedheiligman geweest is staat Kerst al weer voor de deur. Dit betekent dat we allemaal snel een leuke kerstsfeer willen creëren. Maar wat is dit jaar hot? Welke stijlen en sferen zullen we dit jaar gaan terugzien in de kerstbomen? En welke kerstdecoratie is helemaal in? Dit zijn de kersttrends van 2019... Koper begint steeds minder hip te worden. In plaats daarvan gaan we de wat warme bruintinten terug zien komen. Deze moderne woonstijl is in bijna alle kersttrends terug te vinden. Ook groen kunnen we veel verwachten rondom de kerstperiode. Verder zien we dat de traditionele Kerst weer in opkomst is. Wat uiteraard een vertrouwde en knusse sfeer met zich meebrengt.

KERSTTREND #1 BOTANISCH... LIEFDE VOOR DE NATUUR Afgelopen jaar zagen we al een aantal aanwijzingen, maar dit jaar kunnen we er echt niet omheen. Groen, groener, groenst! Geïnspireerd door de natuur bestaat deze botanische kersttrend uit echte planten, kunstplanten met groene ballen en diverse decoraties. Deze trend past erg goed in een modern, industrieel interieur, maar ook in een landelijke woning staan deze decoraties prachtig!

KERSTTREND #2 SCANDINAVISCHE KERST MET BLAUW De Scandinavische kerstdecoratie blijft nog wel even hier in Nederland. Werd het diepe rood, wit en licht hout enkele jaren geleden gecombineerd met oranje. Nu wordt deze kleur vervangen door blauw! Rood, wit, blauw dus. Een echt (Scandinavische) Hollandse Kerst.

KERSTTREND #3 WINTERS WIT MET ZACHTE KLEUREN Ook winters wit zal je niet snel zien verdwijnen. Maar dit jaar met wat meer vrouwelijkheid. Hoe het voorgaande jaren erg koel werd gecombineerd met blauw, wordt het nu gedaan met roze en lila. Dat maakt je winters witte interieur net wat zachter en liever.

KERSTTREND #4 ATELIER: INDUSTRIEEL & AMBACHTELIJK Ben je niet zo’n fan van de vrouwelijke, zachte roze tinten, dan is dat helemaal niet erg. Want tegenwoordig worden woonkamers steeds stoerder ingericht met Kerst, overigens net als veel horecagelegenheden. De combinatie van die ‘koude’ industriële materialen, zoals zwart staal, beton en steen vormt een hele stoere en hippe kersttrend voor 2019. Ambachtelijke materialen, zoals handgemaakte kaarsen, leer en touw, maken het geheel helemaal af.

KERSTTREND #5 DE KLASSIEKE KERST IS TERUG! Voor velen is deze stijl nooit weggeweest. Maar dit jaar gaan we de klassieker meer dan ooit weer terugzien. Veel klassieke, traditionele kerstversieringen met veel allure. Zoals vooral de Britten en de Amerikanen zo goed kunnen. Groen, rood, goud combineren in een prachtige boom of een kersttafel. Nostalgie op z’n top.


column 21

Sinds ik een eigen bedrijf heb, ben ik me veel bewuster geworden van hoe andere ondernemers zich gedragen. Soms word je positief verrast. Een andere keer wat minder positief. Maar het is altijd leerzaam; je kunt veel opsteken als je zo nu en dan eens stiekem over de schutting kijkt.

De caissière...

In 2012, ik woonde toen net in Oostvoorne, lieten we een dakkapel plaatsen. We hadden drie klusjesmannen gevraagd om langs te komen voor een offerte. Een paar dagen later belde de eerste man aan. Schuchter nam hij plaats, met zijn hoofd omlaag. Nauwelijks oog-contact zoekend. “Wat willen jullie”, klonk het zachtjes uit zijn mond. “Een dakkapel”, reageerde ik enthousiast. Hij: “Wat voor dakkapel?” Ik: “Nou, zo één voor op het dak. Het is boven veel te donker.” Zo ging het nog even door. Tot ik op een gegeven moment toch wat geërgerd begon te raken en tegen hem zei: “Hoeveel dakkapellen plaatst een mens in zijn leven? Ik heb hier geen ervaring mee. Het lijkt me handiger als u met tips of adviezen komt. U bent de expert.” U raadt het al; deze man mocht de klus niet uitvoeren. De tweede man kwam de volgende dag. Het ging goed met zijn bedrijf, zo merkte ik al toen hij zijn auto pal voor de deur parkeerde. Het was een auto met een aankoopwaarde van drie bruto jaarsalarissen van Jan Modaal. Ik keek mijn vriendin aan en we dachten allebei hetzelfde. “Al plaatst deze man de dakkapel voor niks, hij wordt het niet.” De derde dan. Met een grote lach komt hij binnen, aait de hond over zijn bolletje, geeft een compliment over het huis. Belangrijker nog; hij heeft zich zichtbaar voorbereid. Via Google Maps had hij het huis al bekeken, waardoor hij precies wist te vertellen wat volgens hem het beste was voor ons huis. Qua offerte bleek hij de duurste van de drie te zijn, maar toch kreeg hij de opdracht. Ik moest niet zo lang geleden hieraan terugdenken. Wat was er aan de hand? Mijn telefoon laadde bijna niet meer op. Op een druilerige donderdagochtend toog ik naar een telefoonzaak om te vragen of dit vervelende euvel opgelost kon worden. Na een nacht opladen stond er nog geen 20 procent batterij op mijn telefoon. Niet handig, zeker niet met het werk dat ik doe. De verkoper keek eens goed naar het apparaat en kwam vrijwel meteen met de diagnose: “Ik zie het al. De ingang van je telefoon, waaraan hij oplaadt, is versleten.” Ik: “Ok, en nu?” Hij: “Nou, dat wordt een nieuwe telefoon.” Ik baalde van zijn mededeling. Dat was nou precies wat ik niet wilde horen.

“Als dat moet, moet dat. Maar dan wil ik graag wel hetzelfde model. Deze is prima. Ik hoef niet het nieuwste van het nieuwste.” De verkoper toetst wat in op zijn laptop. “Van dit model hebben we er nog maar één. In het roze.” “Mag ik hem zien”, vraag ik beleefd. Een paar minuten later komt de man terug uit het magazijn. De telefoon blijkt niet roze te zijn, maar precies de kleur die ik nu heb. De man lacht ietwat ongemakkelijk. “Je hebt geluk”, probeert hij de voelbare ongemakkelijke situatie te redden.

“Kun je wel alle data overzetten met zo weinig batterij”, bedenk ik mij. “Jazeker”, zegt de verkoper. “Loop maar even mee.” Ik loop mee, hij legt mijn telefoon op een apparaat en het wonderlijke gebeurt. De telefoon begint op te laden alsof hij net nieuw is. “Hoeveel kost dat apparaat”, vraag ik. “Vijfentwintig euro? Nou, doe dat apparaat dan maar.” Ik voel me behoorlijk in de maling genomen. “Mag ik weten waarom je mij iets van 400 euro probeert aan te smeren, terwijl je mij voor een fractie van dat bedrag ook kunt helpen”, bijt ik hem toe. De man lacht nog ongemakkelijker dan een paar minuten eerder. “Laat ook maar”, besluit ik. “Ik wil het niet eens weten. Laten we afrekenen en dan ben ik hier weg.” De verkoper zal mij nooit meer terugzien in zijn winkel. Nee, doe mij dan maar de dames van de Bruna. Altijd aardig, altijd oprecht geïnteresseerd. Of het jonge meisje van een van de twee grote supermarkten in Oostvoorne, die mij ook heel aangenaam verraste. Hoe? Eigenlijk door iets heel kleins. Tussen mijn boodschappen lag een pak met mergkoekjes. Uiteraard voor de hond, als beloning. “Wat voor hond heb je”, vroeg ze belangstellend. Ze stopt met scannen en zoekt oogcontact. Om daarna gepassioneerd over haar eigen hond te vertellen. Zo’n simpele vraag, maar ik vond het heel bijzonder dat ze dat vroeg. Zeker omdat ze zo jong is. Eigenlijk heb ik haar dat nooit verteld, maar wie weet leest ze dit. Moraal van dit verhaal? Laten we in 2020 wat meer zijn zoals de caissière en wat minder zoals de verkoper in de telefoonwinkel. Geloof me, deze wijze van omgang met anderen gaat zich dubbel en dwars terugbetalen…! Niels Fieggen Uitvaartondernemer


Winterbier, 22 horeca

lekker anders!

Cornet Bier (8,5%) Dit Belgische gerstenat gaat door het leven als een zeer aantrekkelijke, maar even gevaarlijke blondine. Het zware biertje proeft als een ‘normaal’ tapbiertje, maar kent een veel hoger alcoholpercentage. Cornet Bier is een van de populairste speciaal biertjes. In menig restaurant staat het bovenaan in het klassement van meest geschonken drankjes. Dat wil wel iets zeggen. Leuk detail: bij onze zuiderburen is deze drank niet op de tap verkrijgbaar, in Nederland wel.

Bax Cinnamon Weizenbroek (7%) De naam verraadt de smaak al deels. Cinnamon is immers het Engels voor kaneel. Het is een typisch biertje voor bij de open haard na een koude strandwandeling. Toegankelijk en fris qua smaak. Bax Bier is een van de vele nieuwe Nederlandse brouwerijen. Twee Groninger wielrenvrienden wilden eens zelf een biertje produceren. Het werd een succes. Inmiddels staat er vijftien man personeel op de loonlijst. Leuk detail: Bax Bier blijkt erg creatief te zijn in het verzinnen van bijzondere namen voor bieren. Zo is er van hun label ook Oma’s pruim en Rokkenjager verkrijgbaar.

Bommen en Granaten (11,9%) Dit speciaal bier van brouwerij De Molen (ook Nederlands) is donker en rijk van smaak. Al kan het woordje ‘rijk’ gerust vervangen worden door ‘sterk’. Het is een kruidig gerstenat, dat een beetje als port proeft. Een typisch biertje waar liefhebbers van winterbier zich aan verlekkeren. De ideale schenktemperatuur is 12 graden, waardoor de fles niet in de koelkast geplaatst hoeft te worden. Leuk detail: Bommen en Granaten is maar liefst 25 jaar houdbaar.

La Trappe Bockbier (7%) Diep kastanjebruin bier, van Belgische makelaardij. Wordt geserveerd in een soort paddenstoelenglas, dat sfeervol oogt aan tafel. Over populariteit heeft de alcoholhoudende drank niet te klagen. In 2014 is La Trappe Bockbier verkozen tot het lekkerste bockbier. Ondanks de donkere kleur, is het bier qua smaak totaal niet te vergelijken met Guinness. Sterker nog, het heeft een verrassend milde, karamelachtige smaak Leuk detail: Dit winterbier mag zich het enige trappistenbockbier ter wereld noemen.


horeca 23

Bier. De één drinkt het met mate. De ander minder vaak met mate, maar wél altijd met maten. En tegenwoordig is er voor ieder wel wat wils. Speciaal bier? Het is hipper dan ooit. Al gaat het wel wat ver om te beweren dat je er niet meer bij hoort als je bij de ober een ‘gewoon’ pilsje bestelt. Maar vast staat dat elke gerenommeerde eetgelegenheid inmiddels haar eigen bierkaart heeft. Maar welk biertje kun je nu het beste kiezen? De Westvoornaer test een aantal ‘winterbieren’.

Vele soorten winterbier bij De Jongens uit de fles of van de tap. Dat moet je echt eens proberen!

Palm 0,0 (0%) Een alcoholvrijbiertje kan uiteraard niet ontbreken in dit rijtje. Palm 0,0 is een nieuwkomer in de wereld van de bieren waarvan je onbeperkt kunt drinken als je daarna nog achter het stuur moet kruipen. Het alcoholvrije drankje komt van dezelfde brouwer als het eerder beschreven Cornet Bier, maar kan qua populariteit niet tippen aan zijn oudere broertje. Palm 0,0 heeft een mooie schuimlaag en is qua smaak precies zoals je verwacht van een alcoholvrij biertje. Leuk detail: Palm 0,0 is pas sinds 2019 op de markt.

Palm Session IPA is de grote favoriet van De Jongens!

Mout en Mocca (11,6%) Dit winterbiertje is eveneens van brouwerij De Molen. Met een knijper op je neus denk je in eerste instantie dat er een groot glas dropshot voor je neus wordt gezet. Zo donker is dit bier. Dit komt mede doordat er een grote hoeveelheid koffiebonen wordt gebruikt bij het brouwen. Het is beslist geen bier voor op een lege maag, maar wel heel bijzonder qua smaak. Het leent zich perfect als afsluiter van een zware, bourgondische maaltijd. Leuk detail: Waar Bommen en Granaten 25 jaar houdbaar is, ‘moet’ Mout en Mocca wél binnen vijf jaar worden opgedronken.

Mongoze Banana (3,6%) Voor wie de zomer van 2020 niet snel genoeg kan komen, is er - tot slot - het bananenbier van Mongoze. Naar welk fruit dit Afrikaanse speciaalbiertje smaakt, hoeft niet toegelicht te worden. Wat wel interessant is, het is het eerste biertje ter wereld dat volledig wordt gebrouwen met fairtrade producten. Ook leuk: Het recept is verzonnen door de inheemse Masaï-bevolking. (Nog een) leuk detail: De letterlijke vertaling van de naam Mongoze is ‘proost’.

Alle op deze pagina genoemde speciaal biertjes zijn verkrijgbaar bij De Jongens in Rockanje. Op hun bierkaart staan meer dan 25 bieren. Eigenaar Paul Roebroek lust zelf ook wel een drankje van tijd tot tijd. “Mijn favoriet? Dat moet toch wel de Palm Session IPA zijn. Echt een biertje met karakter. En je gaat niet al na drie biertjes dubbelzien, hahaha.”


24 verzamelaar

Bonte verzameling zand...

Zelf noemt ze het een ‘rare’ verzameling. Maar als je er verder over nadenkt is het niet eens zo'n vreemde collectie. Fotografe Jessie Koekendorp verzamelt zand van over de hele wereld. Een unieker souvenir bestaat niet. Inmiddels heeft ze 62 potjes met verschillende soorten zand thuis staan in Rockanje. Hoewel zand gratis is, is het toch een dure verzameling voor Jessie. Ze reist er heel de wereld voor over. Al kun je je natuurlijk afvragen wat er eerder was: de reis of het zand. Haar eerste zakje zand nam Jessie mee van het Caribische eiland Curaçao. "Dat zand is écht wit, dat vond ik zo bijzonder. Toen we in de Dominicaanse Republiek waren, zag ik dat het zand daar ook wit was, maar toch anders. Dat heb ik toen ook meegenomen." Bijzonder souvenir Het zand in Rockanje is grijs, op Tenerife is het zwart. Zand is uniek in uiterlijk en plaats. Dat betekent dat je het alleen kunt halen in het land waar het ligt. Zo neemt verzamelaar Jessie toch elke vakantie weer een bijzonder souvenir mee naar huis, als herinnering aan de reis. "Op veel souvenirs staat Made in China. Zand kun je echt alleen op de plek zelf halen, daarnaast heeft het miljoenen jaren op een plek gelegen. Dat is super bijzonder." Inmiddels heeft Jessie dus meer dan zestig potjes zand weten te verzamelen. Vijftien keer nam ze zand mee uit de Verenigde Staten (inclusief Hawaii). Acht zakjes zand komen uit Mauritius. De rest komt allemaal uit andere landen. Jessie gaat ver als het op verzamelen van zand aan komt. Tijdens een vakantie naar Thailand wilde Jessie per se zand van het eiland Koh Phi Phi hebben; dus stapten zij en haar vriend speciaal op een boot. In de Grand Canyon reed het stel drie uur heen en drie uur terug voor zand uit de Monument Valley. Tijdens een tour met gids in Panama glipte Jessie ertussenuit om bij het uitgegraven Panamakanaal te komen. In Vaticaan Stad, Rome, haalde ze stiekem een tegeltje weg om daaronder wat zand los te wrikken. "Ik ga er wel ver in ja, haha." Niet zonder risico’s Het mooiste potje zand komt van Lombok, Indonesië. "Daar heb ik de mooiste herinneringen aan en het is heel mooi zand. Het zijn namelijk allemaal hele kleine balletjes." Maar ook voor het bemachtigen van een zakje Lomboks zand bleek niets te gek. "Ik wilde zand van het verste stukje bij huis vandaan.


verzamelaar 25

100 identieke potjes In het verzamelen van de desbetreffende potjes ging de Rockanjese verzamelaar ook ver. Jessie wilde per se honderd identieke potjes. "Zoveel hadden ze er natuurlijk niet bij de Xenos. Uiteindelijk zijn ze allemaal uit verschillende filialen opgevraagd." Waar Jessie dan weer geen risico's in neemt, is in het beschermen van haar verzameling: in de garage ligt een reserveverzameling minipotjes voor als er iets met de grote gebeurt. Het streven is de honderd Xenos-potjes volmaken. Haar droomzandbestemming: de Chinese Muur. Dat daar helemaal geen zand ligt, maakt Jessie helemaal niet uit. Ze wrikt gewoon ergens wat los.

Toen hebben we op Google Maps gekeken waar dat lag en zijn met de scooter helemaal naar de middle of nowhere gereden." Zand verzamelen is niet zonder risico's. Tijdens een cruise langs de Cariben werd Jessie bijna ontmaskerd. Het is namelijk strikt verboden om zand mee te nemen van de Arubaanse stranden. Maar Jessie moest en zou een zakje ervan meepikken. "Tijdens een controle vond een meneer het zakje zand in mijn tas. Ik heb er toen snel een gaatje in geprikt, zodat er wat zand in mijn tas viel. Later heb ik mijn tas helemaal ondersteboven gekieperd." Op het vliegveld wordt Jessie's koffer steevast opengemaakt door de douane, soms met grof geweld. Zo'n zakje zand lijkt namelijk verdacht veel op cocaïne. "Er wordt weleens een zakje opengemaakt of weggegooid. Daarom verdeel ik het altijd in twee zakjes over de koffer van mijn vriend en die van mij."

Personeel omgekocht Een slimme verzamelaar is Jessie dus wel. Ook laat ze zich niet zomaar 'nee' verkopen. Dat blijkt uit haar avontuur op Mauritius. Ze bracht een bezoek aan de Seven Color Earths, het walhalla voor de zandverzamelaar. Maar ook verboden terrein. Dat vroeg om een creatieve oplossing. In een souvenirwinkeltje vond Jessie alle zeven kleuren zand in één buisje, maar dat volstond natuurlijk niet. Ze kocht het personeel om met omgerekend tien euro en kreeg wat ze wilde: de kleuren zand verdeeld over zeven zakjes. Dit zand is dus niet helemaal eerlijk verkregen. Want volgens haar eigen regels moet het zelf geraapt zijn en echt van die plek afkomstig zijn. Na het verzamelen van een klein handje per bestemming, wordt het zand goed verzorgd. "Ik droog het eerst goed, want anders gaat het ontzettend stinken." Vervolgens wordt het zand gezeefd en netjes gepresenteerd in een van de potjes aan de muur.


Bij ons ervaar je

het verschil! In onze praktijk kunt u ter terecht erecht voor o.a. Fysiotherapie, Manuele therapie, erapie, Bekkenfysiotherapie, Handtherapie, dtherapie, Kinder Manuele therapie, Revalidatie en traumafysiotherapie, umafysiotherapie, Bewust bewegen, gen, Ontspanningstechnieken, stressstr ess- en pijnmanagement, t, Cranio-Sacrale therapie, Rebalancing ncing en Sportmassage. Raadhuislaan 24 | 3235 AP Rockanje | 0181 - 404195 info@fysiotherapier info@fysiotherapierockanje.nl ockanje.nl | www www.fysiotherapierockanje.nl .fysiotherapierockanje.n nl


eten 27

Smakelijk feest bij

Deli-Deux Deli-Deux heeft wat te vertellen én vooral iets te vieren! Wij nodigen iedereen van harte uit op maandag 30 december in de winkel op het Dorpsplein. Onder het genot van een heerlijk hapje en drankje kun je kennis maken met de nieuwe eigenaren Erik en Jolanda, maar natuurlijk ook om even gedag te zeggen tegen Adrie en Janneke. Ze klinken graag met alle klanten op het nieuwe jaar, proost!

GOED

Erik en Jolanda Tom vertellen stralend dat zij op 30 december het stokje overnemen van Adrie en Janneke. Ze hebben jarenlang ervaring opgedaan in de levensmiddelenbranche en beiden zijn ze helemaal weg van het concept van Deli-Deux. Een eigen winkel en dan ook nog op het prachtige Dorpsplein in Oostvoorne is voor hen de kroon op alles waar ze voor staan. Net als Adrie en Janneke focussen ze zich uitsluitend op de allerbeste kwaliteit en natuurlijk op de klanten. In dat opzicht kan iedereen er gerust op zijn, dat de winkel op dezelfde vertrouwde manier blijft doorgaan. Natuurlijk met zo nu en dan een ‘eigen’ speling.

EEN DUBBEL Adrie en Janneke Winkel zijn al jaren het vertrouwde gezicht van Deli-Deux. Met hart en ziel hebben ze in de loop der jaren van Deli-Deux een prachtige en onmisbare winkel gemaakt. Uit de naaste omgeving maar ook van verder, komen veel mensen, zelfs dagelijks, om hier hun verse groenten en fruit, delicatessen en verse en traiteur maaltijden te kopen of te bestellen. Allemaal met liefde klaargemaakt door Janneke zelf. Maar... de jaartjes gaan voor Adrie en Janneke óók tellen en het besef werd steeds duidelijker dat het een keer mooi is geweest. Het is wel een dubbel gevoel, daarom zijn ze heel blij om, waar nodig, nog de nodige ondersteuning te kunnen bieden.

BLIJ EN TROTS...

Ze zijn blij met Erik en Jolanda Tom, de nieuwe enthousiaste eigenaren van Deli-Deux. Het is voor hen een hele geruststelling om de winkel over te dragen met het gevoel dat het helemaal goed zit! Graag toasten ze met alle klanten en bekenden op de toekomst, op Deli-Deux én natuurlijk op Erik en Jolanda. Je bent van harte welkom op 30 december.


28 eten

Kerstmis... Altijd vers bij

Deli-Deux Sommigen draaien hun hand niet om voor een ingewikkelde maaltijd en zetten, ogenschijnlijk met speels gemak, iets indrukwekkends op tafel. Maar dat talent heeft niet iedereen, sterker nog, koken voor gasten kan nog weleens de nodige stress opleveren en daardoor de voorpret bederven. Helemaal niet nodig, vindt Adrie de Winkel van Deli-Deux, “Zowel voor de gepassioneerde als de wat minder bedreven thuiskoks hebben we alles in huis. En zo niet, in overleg is heel veel mogelijk, of je nu alles zelf wilt maken of juist kiest voor de makkelijke weg, we helpen iedereen graag! Stap gewoon binnen en vraag naar alle mogelijkheden. Dat zijn er waarschijnlijk veel meer dan je denkt!”

erse gr mogV o e n feestelijook tijdeennten ke d s de ont of kabnrteken. Zelfagen niet Zeg-ejijn-klaar abfhereiden Deli-D het maaalen? eux r. graag!helpt je

Echte Kerst klassiekers lekker op de kersttafel

Met de feestdagen zijn klassieke, rijk gevulde gerechten nog steeds populair. Rode kool met appeltjes, hachee, spruitjes met kastanjes, toefjes aardappelpuree, stoofpeertjes, haricots verts met spek, cranberry compôte en nog veel meer. Ook hier geldt dat je bij Deli-Deux de keuze hebt. Alle groenten liggen vers in de winkel, deels al schoongemaakt of gesneden en soms zelfs helemaal klaar. Het is maar net waar je voor kiest. Denk ook eens aan een quiche, risotto of een geurige stoofschotel, ook heerlijk!


eten 29

Voorafjes & amuses Met Kerst ontkom je er haast niet aan om ook vooraf iets te serveren. Een amuse is een klein eetlustopwekkend hapje vooraf dat precies op een lepel past. Pas daarna komt het voorgerecht. Soep of een krachtige bouillon vindt iedereen lekker, maar een crudité past ook heel goed in een kerstmenu. Een crudité is altijd koud en bestaat uit gekookte en rauwe groenten met daarover een lekkere dressing, soms aangevuld met vleeswaren of een gekookt ei. Voor soep moet je de tijd nemen, een goede soep valt of staat met een goede bouillon. In de keuken van Deli-Deux staat daarom altijd een pan bouillon te trekken als basis voor alle soepen die ze zelf maken.

Gemak dient de mens… Goed nieuws voor iedereen die goed voor de dag wil komen, maar het niet ziet zitten om alles zelf te maken. Breng je eigen ovenschaal mee en laat die vullen met een van onze gratins of een ander heerlijk gerecht. Bijna alles is mogelijk, in overleg met Deli-Deux kom je er altijd uit. Zeker als je een ovenschaal laat opmaken die past bij je mooiste servies, ziet je kersttafel er geweldig uit.

Grande finale…

Geen kerstdiner zonder mooie afronding. Het dessert! Bij Deli-Deux spelen ze er graag op in. Bavarois, hangop en fruitsalades zijn het gehele jaar verkrijgbaar, ook met Kerst. Maar om het helemaal af te maken, heeft Deli-Deux voor de feestdagen iets speciaals bedacht. Zelfgemaakte mousse in een weckpotje! Wie daar niet blij van wordt...

Open of niet? De openingstijden zijn altijd al ruim en in december is dat natuurlijk niet anders. Daarnaast is Deli-Deux op zaterdag 14 december ook te vinden op de sfeervolle Kerstmarkt op het Dorpsplein in Oostvoorne.

Het team van Deli-Deux wenst iedereen smakelijke en vrolijke feestdagen en een gezond en gelukkig nieuwjaar!

DELI-DEUX Dorpsplein 2c | 3233 AL Oostvoorne Telefoon 0181 484200 | www.delideux.nl | info@delideux.nl


30 feestdagen

In een fantastisch duingebied ligt het Badhotel Rockanje. Zodra je binnenstapt in de brasserie waan je je met gemak in Canada. Een knapperend haardvuur, warme kleuren, robuuste meubels en veel hout. De mooie natuur en het dichtbijgelegen strand lenen zich uitstekend voor het maken van mooie wandelingen. Ook hierbij is de vergelijking met Canada heel makkelijk te trekken. Zeker als het koud is, is het een heerlijke plek om met vrienden, familie of met z’n tweetjes bij te komen van alles waar je druk mee bent geweest.

GENIETEN! NATUUR, GEZELLIGHEID & SFEER

WARM EN WELDADIG!

Zo koud als in Canada wordt het ’s winters bij ons niet. In het Badhotel brandt de open haard, zijn de kaarsjes aan en is de kerstboom versierd. Veel verbeelding heb je niet nodig om je ergens in een lodge in Noord-Amerika te wanen. Op beide Kerstdagen serveert de brasserie een heerlijke kerstbrunch of -diner. Maar daar blijft het gelukkig niet bij; de hele winter is het volop genieten in het Badhotel. Je hoeft alleen maar keuzes te maken. Op je gemak iets bestellen van de uitgebreide menukaart of er op uittrekken voor een flinke wandeling door de duinen. Of beide natuurlijk! En dan na een lange, frisse wandeling langs het strand of door de duinen lekker neervallen in een van de stoelen. Bij de weldadige warmte van een knapperend haardvuur, met in elke hand een drankje en een hapje. Heerlijk!

OUD EN NIEUW

Op zoek naar rust? Luid het nieuwe jaar eens in op het strand, met je gezin, familie of vrienden. Er zijn leuke arrangementen te boeken. Ook ál woon je in de buurt, je bent er toch helemaal uit. Op oudejaarsavond kun je tot 20.00 uur heerlijk dineren in de brasserie. Zoek je een sfeervolle plek om het jaar feestelijk met vrienden, collega’s of relaties af te sluiten? Dan is Brasserie Lodgers de aangewezen plek! Vanaf 10 tot 100 personen organiseer je er een onvergetelijke borrel voor jou en je gasten. Niets is te gek en als je wilt, zorgen ze zelfs voor sneeuw! Leuk om iedereen in een houthakkersshirt of geruite blouse aan te kleden!

DUINEN, ZEE EN MÉÉR...

Badhotel Rockanje ligt midden in een prachtig bos- en duingebied en pal aan de kust. Het ruikt naar hout en dennenappels en je hoort het ruisen van de bomen in de zeewind. De stoere NoordAmerikaanse lodge-stijl van het hotel sluit naadloos aan op de omgeving. Warmrood, zwart en camel zijn de opvallendste kleuren die ook zijn terug te


Combineer een heerlijk verblijf, brunch of diner in Badhotel Rockanje met een lekkere bos-, duin of strandwandeling!

vinden in de stoer en robuust ingerichte kamers. De rust en natuur krijg je gratis en het bos, de zee en het strand zijn allemaal op loopafstand. Voor iedereen die af toe ook graag een stad bezoekt, zijn Rotterdam en Den Haag niet ver weg. Waar je ook voor kiest, na elke vorm van inspanning kom je in het Badhotel helemaal tot rust. In de sauna, bij het loungen op een groot kussen bij de open haard, in de brasserie of op je eigen kamer, dat bepaal je helemaal zelf. De verrassend goede keuken en de ongedwongen sfeer doen de rest.

NAAR BUITEN

Het is de maand van gezelligheid, de maand van zoete lekkernijen, de maand van uitgebreide diners met familie of vrienden. Maar ook de maand om tussen alle feestdagen door er eens lekker op uit te trekken. Met de neus in de wind een verfrissende wandeling maken op het strand, genieten van de natuur in bos en duin, een rondje fietsen in de polder of met de mountainbike je echt in het zweet werken. Het kan allemaal in Westvoorne. Tussen de kerstmaaltijden door tegelijkertijd van Voornes Duin genieten.

SANTA CLAUS IS COMING TO TOWN!

Wij zijn alvast begonnen met aftellen naar die heerlijke avondjes bij de open haard, kaarsjes aan, de kerstboom versierd en vol lampjes, heerlijk drankje en eten erbij, terwijl het buiten koud en guur is... het is Kerst! Natuurlijk kun je tijdens de Kerstdagen ook weer bij Badhotel Rockanje terecht voor een overheerlijke kerstbrunch of -diner in onze sfeervolle, volledig in kerstsferen versierde brasserie. Kijk op www.badhotelrockanje.nl voor de lekkerste en leukste kerstarrangementen... reserveer snel!

feestdagen 31

FEESTELIJK AANGEKLEDE BORREL!

• Toosten met feestelijke bubbels; • Heerlijke koude en warme hapjes op borrelplanken; • Onbeperkt drankjes uit het Hollands assortiment (gedurende 3 uur); • Sfeervolle ambiance, met warm haardvuur, veel hout en echte kerstbomen; • Buitenterras met vuurkorven; Fees • Voldoende parkeergelegenheid. aang telijk

lede borrelek voor

€ 25,p.p.


32 reizen

Welkom in Winter Wonderland...

Noorwegen

Voor het eerst op wintersportvakantie: welke bestemming kiezen we daarvoor? In mijn vriendenkring geniet ik al jaren van de enthousiaste verhalen over Oostenrijk, Frankrijk, ItaliĂŤ of Zwitserland. Voor mij - als half Noorse - ligt het echter voor de hand waar wij als gezin naar toe gaan om voor het eerst op de latten te gaan staan. In mijn land is nota bene het skiĂŤn uitgevonden! De keuze is dus snel gemaakt: Noorwegen wordt voor ons de wintersportbestemming.


reizen 33 Op bijna twee uur rijden van de prachtige hoofdstad Oslo, in de provincie Buskerud, ligt het adembenemende wintersportgebied Norefjell. Het is een echt wintersportparadijs en waar je met een beetje geluk (en ja, dat hadden wij!) van oktober tot en met eind april naar hartelust kunt skiën, langlaufen en snowboarden. Vervoer Vanuit Nederland zijn er diverse mogelijkheden om naar Noorwegen te reizen. Dagelijks vertrekken zowel KLM, Scandinavian Airlines en Norwegian Air vanuit Schiphol naar Oslo. Wij kozen er echter voor om per auto te reizen en dat hield in dat er een overtocht geboekt werd. Wij namen de dichtstbijzijnde optie en boekten de comfortabele overtocht met Color Line vanuit Kiel in Noord-Duitsland naar Oslo. Om 06.00 uur vertrokken wij vanuit Brielle en vervolgens reden wij om 12.00 uur aan boord van de luxe cruiseferry Color Magic. Aan boord is genoeg te beleven. Tijdens de 20 uur durende overtocht kun je genieten van heerlijk eten en drinken in een van de vele restaurants, je kunt een bezoek brengen aan het spa en wellness centre, tax free inkopen doen in de winkels en er is live music en spetterende shows. Kortom er is van alles te beleven. Na een aangename nachtrust in onze luxe buitenhut en een uitgebreid ontbijt, komen we vervolgens om 10.00 uur uitgerust aan in Oslo en kan onze reis naar Norefjell beginnen. Winter Wonderland De overgang van de lage landen naar het landschap met de steile, besneeuwde bergen en diepe fjorden is imposant. Vanuit een donker en herfstachtig Brielle de dag ervoor, kwamen wij nu aan in een enorm imponerend en winters landschap. De sneeuw lag meters hoog en de dagtemperatuur was meteen -15. Door mijn Noorse familie werd aangeraden om met spijkerbanden te rijden in plaats van ‘gewone’ winterbanden. Met ‘gewone’ winterbanden en sneeuwkettingen red je het niet in het ruige, bergachtige, winterse landschap. En zo gezegd, zo gedaan. Een lokale garagehouder bood uitkomst en hielp ons met het vervangen van de autobanden. Met een veilig gevoel vervolgden we onze tocht naar Norefjell. Autorijden is er een verademing vergeleken bij de vele files die wij in Nederland kennen. Alleen tijdens de spits kan het in en rondom Oslo druk zijn. De maximale snelheid is doorgaans 80 km, echter 60 km is ook heel gewoon en dan zijn er ook nog de vele bochten en tunnels. Een afstand van 100 km duurt dan ook bijna twee keer zo lang in vergelijking tot Nederlandse

begrippen. Maar genieten dat het is onderweg! Het is een prachtig, winters schilderij waarin we zijn beland. De sneeuw lacht ons overal tegemoet. We zouden bijna vergeten dat deze roadtrip ook vol gevaren zit: her en der duiken de meest gefotografeerde driehoeksborden van Noorwegen op. Juist ja, die met een eland erop! En ik had niet kunnen vermoeden dat het ook echt tot een ontmoeting met deze ‘koning van het Noorse bos’ kwam... Norefjell Norefjell (fjell=berg) is een berggebied in Noorwegen tussen het Eggedal (in het westen) en het Hallingdal (in het oosten). In dit skigebied vonden in 1952 de Olympische Winterspelen plaats. Het ligt op ongeveer 2 uur rijden vanuit Oslo. Vanuit de hoofdstad volgen we de weg E18 naar Sandvika en nemen daar de E16 in de richting Hønefoss. Dan ligt het drukste stuk snelweg achter ons. Nu volgen wij weg nummer 7 in de richting Gol totdat wij bij het plaatsje Noresund zijn. In dit dorp doen we nog even extra boodschappen bij de supermarkt Kiwi(aangezien er verder bovenop de berg geen winkels meer zijn!) en vervolgens begint de 11 km lange klim door de bergpas. Overigens dient er elke keer 50 Noorse kroon (circa € 6,50) betaald te worden voor het passeren van deze bergpas, dus houd er rekening mee. Deze laatste 11 km zijn de meest spannende kilometers. Niet alleen is het een weg vol gevaarlijke bochten, het is ook bedekt met een laag ijs. En... een vangrail ontbreekt op sommige stukken. Toch is het een tocht om altijd aan terug te denken. Al was het alleen maar doordat we slechts 2 kilometer onderweg waren en wij plots verrast werden door het meest imposante dier der Noorse dieren. Zo stond daar de grote, sterke Elg (= eland) opeens midden op de weg, ons rustig aan te kijken! Om vervolgens na een kleine 5 minuten het bos weer in te springen en ons met de adrenaline in het lijf weer onze weg te laten

vervolgen. Hoe hoger we kwamen, hoe indrukwekkender het uitzicht over de plaats Noresund en de Krøderenfjord. Deze rit is echt een aanrader voor wie van avontuur en mooie uitzichten houdt! Quality Spa & Resort Norefjell Onze eindbestemming is het luxe Quality Spa & Resort Norefjell. Dit stijlvolle, volledig in de omringende natuur passende resort, ligt op 815 m hoogte in het berggebied Bøeseter van Norefjell. Het heeft naast een chique en stijlvol restaurant, een pizzeria en lobbybar, ook een 16 meter hoge klimwand en een binnen- en buiten wellness spa afdeling en groot zwembad. En wat het meest indrukwekkende is aan de ligging van dit resort, is het feit dat het middenin het skigebied ligt. Daarom mag het zich een ski in - ski out resort noemen. Voor ons was het inderdaad letterlijk een kwestie van de deur van ons huisje openen, latten onderbinden en aansluiten in de rij naar de skilift! En verwacht ook hier geen lange rijen voor de liften. Het is een waar genot om zo’n skigebied bijna voor jezelf te hebben. Het Norefjell skigebied biedt mogelijkheden voor alpineskiën en Telemark skiën in elke moeilijkheidsgraad, voor beginnende skiërs tot gevorderden. De sneeuwcondities zijn normaal gesproken goed van december tot april. Geniet ’s morgens vroeg van een afdaling op prima geprepareerde pistes. Norefjell biedt ook mogelijkheden om enkele avonden in de week ’s avonds te skiën. Dit skigebied staat onder de Noren als excellent omschreven en dat blijkt ook wel uit het feit dat het Noorse Nationale skiteam dit tot hun trainingsgebied heeft uitgeroepen. Tijdens ons verblijf was het team van Noorse skispringers aanwezig en we zouden zelfs later op onze reis een echte wedstrijd bijwonen. Skiën op Norefjell betekent afwisseling en ongerepte wildernis. Het skicentrum beschikt over 13 verschillende soorten liften (stoeltjesliften & sleepliften) en


34 reizen pistes van verschillende moeilijkheidsgraad, van 6 eenvoudige groene pistes, 12 blauwe, 7 rode, tot 8 moeilijke zwarte pistes. In het centrale gedeelte van het skicentrum vind je een terrainpark voor snowboarders met rails, big jumps, jibbings en andere flitsende uitdagingen. Ook aan de kinderen is gedacht, want er zijn 3 speciale gebieden voor de kinderen om te skiën met eigen liften. Langlaufen In Norefjell is een uitgebreid netwerk aan loipes om te langlaufen. Kies uit 120 kilometer aan goed geprepareerde loipes door bergachtig gebied in een prachtige omgeving of 40 kilometer aan loipes in het lager gelegen dal bij het Krøderenmeer. De diverse loipes zijn gemarkeerd met diverse kleuren. Alles is terug te vinden op een speciale kaart die te koop is in het skicentrum. Eén route (geel gemarkeerd) gaat door het berggebied naar de top van de berg Høgevarde (1459 meter boven zeeniveau). De andere loipes die blauw, groen en rood zijn gemarkeerd, gaan over glooiend terrein op 600 tot 900 meter boven zeeniveau. Wij kozen voor de Nedre Djupsjøloipe. Dit is een 9 km lange tocht door een adembenemend, wit landschap. De takken van de dennenbomen waren bepakt met een dikke laag sneeuw. En zo af en toe kwamen we langs een typisch, warmrood geverfde Noorse boshut waar de ijspegels sierlijk aan de daken hingen. En ook op deze tocht hadden we geluk; we stonden oog in oog met echte sneeuwhazen! Dat de natuur hier werkelijk wonderschoon is, was ons inmiddels wel duidelijk. En dan heb ik het nog niet eens over de vele stralende, magische zonsopgangen of zonsondergangen waar we getuigen van waren! Fantastisch terras Het skiën is voor de meeste Nederlanders niet compleet zonder après ski. Op Norefjell is er hoog in de bergen het Skistua Café en Skistua Bar & Bistro met een fantastisch terras, uitzicht en après ski. In ons eigen Quality & Spa Resort Norefjell is ook een uitstekende keus voor een overheerlijke maaltijd of een heerlijk diner in de diverse restaurants en je kunt er ’s avonds genieten van een gezellige après ski. Norefjellhytta, gelegen op de skipistes, biedt gerechten gemaakt met lokale ingrediënten geïnspireerd door zowel de Noorse als internationale keuken. Wij raden aan om eens een echte Norske Vafler med jordbærsyltetøy te bestellen of een Pølse med brød. Beiden gerechtjes zijn heerlijk om even bij te komen van alle inspanningen in de frisse buitenlucht. Overigens valt het met de kou mee.

Zoals de Noren zelf zeggen ‘Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær’ oftewel, ‘er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kleding!’ Kortom, zolang je je tegen een temperatuur van -15 overdag goed kleedt, kun je gerust de buitenlucht opzoeken! Schansspringen Vikersund Tijdens ons verblijf was er een wedstrijd in de strijd om de wereldbeker schansspringen in het dorp Vikersund. Dit ligt op circa een uur afstand van Norefjell en is beroemd omdat het de hoogste skischans ter wereld in haar midden heeft. Vanuit Noresund kun je er met de bus naartoe. De kans om dit evenement bij te wonen, krijgen we wellicht één keer in ons leven en ook wij wilden weleens met eigen ogen aanschouwen hoe zo’n wedstrijd verloopt. Het is een tak van sport waar je u tegen zegt en de atleten zijn in mijn ogen echte durfals, want zeg nu zelf om 249,5 m te skivliegen is echt veel moed nodig! Uiteindelijk is het een waar volksfeestje geworden. Polen, Duitsers, Japanners, Finnen, Noren en… 3 Nederlanders waren getuigen van dit indrukwekkend staaltje skispringen. Het evenement vindt ook dit jaar weer plaats en mocht u als lezer van dit reisverslag op wintersportvakantie naar Noorwegen gaan, dan is dit zeker een aanrader om te gaan bezoeken.

Onze terugreis verliep opnieuw via de overtocht van Oslo naar Kiel. Echter niet voordat we onze wintersportvakantie in stijl hadden afgesloten. Op slechts 20 minuten rijden van het centrum, bevindt zich in Oslo een overzichtelijk en knus wintersportgebied, het Tryvann Vinterpark. Ook hier zijn vele mogelijkheden tot skiën, langlaufen en snowboarden. Echter een zeer bijzonder onderdeel van dit Winterpark is de beroemde Korketrekkeren, De Kurketrekker! Op de deze rodelbaan (en voormalig bobsleeparcours) in de vorm van een kurketrekker, kun je op een slee 2 km weergaloos naar beneden sleeën! Het leverde hilarische momenten op en met buikpijn van het lachen kom je aan het eind bij het metrostation Midstuen aan. Vervolgens kun je met de metro terug naar het hoogste punt Frognerseteren” om ditzelfde parcours zo vaak als je wilt nogmaals te betreden. Een slee huren kost slechts Nkr 100,- (circa € 12,50) per dag en is de pret zeker waard! Skiën, langlaufen of snowboarden, in Noorwegen kan ik een ieder die van wintersport houdt van harte aanbevelen. Sneeuw ligt er volop en de pracht van de ongerepte natuur zorgt ervoor dat het een herinnering voor het leven is. ‘På Gjensyn og vi sees i Norge!’ ‘Ha det bra!’ Belinda


Reistip! Wintersport in Noorwegen

TRYSIL is een geweldig gevarieerd skigebied. Het ligt op circa 200 kilometer van de luchthaven van Oslo! Elke dag een andere afdaling met een andere sfeer. De afwisseling en de leuke lunchhutjes op de pistes maken Trysil tot een gezellig uitgebreid skigebied voor het hele gezin. Gezamenlijk met de lift naar de top waar je kunt kiezen uit verschillende pistes. Er zijn prachtige groene, blauwe en rode pistes tussen de besneeuwde bomen en er is een ruime keus aan zwarte pistes, met de Experten 45º afdaling als spannende uitdaging voor echte skihelden.

De knusse chalets en appartementen liggen aan de pistes en loipes, dus na een paar afdalingen kun je zo je hut binnen skiën. Elke week wordt er met veel enthousiasme voor de kinderen een programma georganiseerd. Met de allerkleinsten kun je in de kindvriendelijke liftjes de helling op en ski je via een paar mini-afdalingen naar beneden. Een aantal keren per week kun je er ’s avonds nog even een verlichte helling pakken of meedoen aan de fakkeltocht. De verlichte besneeuwde bomen en pistes in de avond geven werkelijk het gevoel alsof je in een sprookje bent beland. Trysil biedt voor ieder wat wils, ook zonder ski´s. De hele winter door is er een weekprogramma, met activiteiten als sneeuwschoenwandelen, huskysafari´s en ochtendskiën inclusief ontbijt en fakkeltochten. Op en om de berg zijn tal van mogelijkheden om een hapje te gaan eten. Bij Skihytta wordt bijvoorbeeld tweemaal per week een fondue-avond georganiseerd, bij het Radisson Blu Resort kun je een avondje bowl & dine doen en ook liefhebbers van après-ski komen in Trysil aan hun trekken Mogelijkheden beginners en gevorderden: uitstekend Snowboard mogelijkheden: uitstekend Pistes: 78 kilometer Verlichte pistes: 6 Aantal liften: 31 Skipas 6 dagen: ca € 264,Skiles:5 dagen x 1,5 uur ca € 140,50 (groepsles) Skihuur 6 dagen: ca € 106,50 (set beginner) Snowboardhuur 6 dagen: ca € 106,50 incl. schoenen Hoe kom je er? Veerhavens: Oslo. Aanvlieghaven: Oslo Gardermoen Transfer: per bus, duur 2 uur 50 min of per huurauto vanaf de luchthaven. Accommodatietip! Vikinggrenda Chalets, Trysil Turistsentret De 3-kamer-vakantiewoningen van Vikinggrenda liggen zeer centraal op slechts enkele honderden meters van de skiliften en Turistsenter, waar zich de skiverhuur, skischool, twee supermarkten en enkele boutiques bevinden. Tevens zijn er enkele après-ski gelegenheden aanwezig. Prijsvoorbeeld: begin februari 2020 vanaf € 950 p.p. (op basis van 2 personen), inclusief KLM-vlucht Amsterdam-Oslo vv, week autohuur op basis Peugeot 208 of vergelijkbaar, 7 nachten 3-kamer chalet op basis logies, inclusief eindschoonmaak en inclusief Husky-safari van 1 uur! Voor info, beschikbaarheid en prijsopgave neem contact op met Lilian

Personal Touch Travel is lid van ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds

Lilian Braber - +31 (0)6 229 132 17 lilian.braber@personaltouchtravel.nl www.personaltouchtravel.nl/lilian-braber


36 vakwerk

ALLES in HET KLEin... Marc van Buren | Miniworld Rotterdam Trotser dan Oostvoornaar Marc van Buren is op zijn eigen wereld, vind je ze haast niet. Als een ware burgemeester loopt hij rond in Miniworld Rotterdam. Een plek waar verhalen en geschiedenis over ons waterland, Rotterdam ĂŠn Oostvoorne en binnenkort ook Groot-BrittanniĂŤ tot leven komen.


vakwerk 37

Eigenaar Marc van Buren raakt niet uitgepraat over 'zijn' Miniworld Rotterdam. Een miniatuurwereld van 650 vierkante meter groot en daarmee de grootste van de Benelux. Straks met Groot-Brittannië erbij is het zelfs bijna 850 vierkante meter. Jaarlijks trekt de attractie zo'n 82.000 bezoekers, waarmee het op de zevende plek staat in de top 10 van de populairste Rotterdamse attracties. Het is een wereld waarin polderlandschappen worden afgewisseld met moderne en historische Rotterdamse architectuur en natuurlijk de Rotterdamse havens. Overal rijden treinen die dagelijks zo'n vijf à zeven kilometer afleggen en leven de 27.000 'inwoners' hun dagelijks leven, met dagen waarbij het elke vierentwintig minuten nacht wordt.

56 uur niet geslapen

Marc werkte samen met zijn mensen dag en nacht aan de miniwereld. "Op de dag van de opening had ik 56 uur niet geslapen", herinnert hij zich maar al te goed. Het miniavontuur begon in zijn vrije uren, met de oude boerderij van zijn opa en oma. Een huis waar hij en zijn familie warme herinneringen aan hadden, maar dat helaas niet meer bestond. Marc gebruikte bouwtekeningen en vooral ook zijn herinneringen aan het erf en luchtfoto's uit 1953 om de boerderij in miniatuur na te bouwen. "Toen ik het aan de familie liet zien, was iedereen ontroerd en begonnen ze spontaan verhalen te vertellen over vroeger. Dat was voor mij het Eureka-moment." Marc zag namelijk hoe makkelijk de emoties en verhalen loskwamen bij het zien van de miniboerderij. "Dat is precies de rode draad die door Miniworld loopt: verhalen vertellen. De maquettes zijn niet alleen iets in 3D, het is ook een vierdimensionale verhalenwereld die we bouwen."

Koepel Zeeburg en de Burcht

Het zijn verhalen over het Nederlandse landschap, over het droogpompen van polders en over dorpjes die toch wel erg diep onder het NAP liggen. Natuurlijk gaat het ook een beetje over zijn woonplaats. Her en der zijn stukjes Oostvoorne te vinden in het miniatuurlandschap. Langs de kust staat Koepel Zeeburg, aan de rand van een polder ligt de korenmolen en weer ergens anders de Burcht. Maar bij Miniworld gaat het grootste deel van de verhalen over Rotterdam. Over hoe de stad altijd vooroploopt met zijn verbluffende architectuur. "Vanaf 1800 was Rotterdam al bezig met vernieuwing." Tot op de dag van vandaag is de stad in ontwikkeling. Dat betekent ook dat de miniatuurbouwers van Miniworld nooit stilzitten en altijd aan het bouwen zijn. Sommige nieuwe gebouwen staan er zelfs al voor ze in het echt gebouwd zijn. "Wij hadden het nieuwe treinstation Rotterdam Centraal hier al in 2008 staan, terwijl het echte schip pas een jaar later af was. Maar als de nieuwe Kuip er komt, bouwen we de nieuwe en laten we de oude gewoon staan voor de herinnering."

En uiteraard gaat Miniworld ook over de Rotterdamse haven, ooit de grootste ter wereld. In miniatuur is het trouwens nog steeds wel de grootste overdekte haven van Europa.

‘4D’ blijft beter hangen

Er wordt niet alleen vooruitgekeken in Miniworld. De geschiedenis van de alles verwoestende oorlog wordt natuurlijk ook verteld. Aan de hand van het Witte Huis (de eerste wolkenkrabber van Europa) kun je je goed voorstellen hoe vanuit de halfronde ramen bovenin werd geschoten op de Duitsers op het Noordereiland. Een maquette van de Breepleinkerk brengt het verhaal van onderduikers achter het orgel tot leven. Ook is het Hofpleinstation van voor de oorlog te zien. Hieruit wordt pijnlijk duidelijk hoeveel moois er verloren is gegaan in de stad. "Als je iets voor je ziet, kun je je er veel beter een voorstelling van maken. Iets in '4D' blijft veel beter hangen," legt Marc uit. Aan het enthousiasme van Marc is niet af te lezen dat 2018 ronduit een rampjaar was. Miniworld Rotterdam wist dat jaar het hoofd amper boven water te houden. Door die hittegolf met temperaturen van boven de veertig graden kozen bezoekers massaal voor andere bestemmingen. “We krijgen helemaal geen subsidie en moeten alles zelf bekostigen. Het was een opeenstapeling van dingen, maar die enorme warmte is bijna onze doodsteek geweest." Marc moest noodgedwongen mensen laten gaan en toekomstprojecten kwam in de koelkast terecht. “Ze staan in de wacht”, laat hij ter verduidelijking weten.

90.000 flessen wodka

"Maar zoals Tom Poes altijd zegt: verzin een list. Daar geloof ik ook heilig in." Om meer aandacht te krijgen haakt Miniworld in op actuele nieuwsberichten. Zoals op het bericht van de 90.000 flessen wodka die in de Rotterdamse haven werden onderschept, vermoedelijk bestemd voor de Noord-Koreaanse Kim Jung-un. Hierna waren ook in de minihaven flesjes wodka te vinden. Marc en zijn 55 mensen - waarvan vele vrijwilligers van de stichting Meemaken in Miniatuur - weten zich niet alleen slim op de kaart te zetten, ook zijn ze erg gewiekst in het gebruik van materialen. "We bouwen met minimale middelen. De Euromast hebben we bijvoorbeeld van een bezemsteel en regenpijp gemaakt." Dat het Marc niet echt voor wind is gegaan, heeft hem nooit echt tegengehouden. In de kelder wordt inmiddels gebouwd aan Groot-Brittannië. Waarom dan de keuze voor dit land? In tegenstelling tot Nederland hebben Engeland, Wales en Schotland spectaculaire berglandschappen. En in Europa bestaat nog niet zo’n grote Britse miniatuurwereld. Bovendien zijn we geografisch en historisch nauw met elkaar verbonden. Hierover zijn vele verhalen te vertellen; dus met de vierde dimensie zit het ook wel goed.


38 bekende

Bekende westvoornaar Saskia Rijke

Het leven is een enorm cadeau ZE nOEMT ZicHZELf ‘DOMinEE LiGHT’. EEn GEESTELijKE Bij wiE EEn DOnDERPREEK OVER PSALM 23 niET PAST. ZE KAn HET wEL, MAAR KiEST LiEVER VOOR EEn AnDERE METHODE. HET GELOOf? DAT GEBRuiKT SASKiA RijKE VOORAL VOOR DE VERHALEn. VOOR DE inSPiRATiE. OM MEnSEn DE HOOP En HET VERTROuwEn TE GEVEn DAT ALLES uiTEinDELijK GOED KOMT. “HET LEVEn iS EEn EnORM cADEAu.”


bekende 39

Mensen fronsen weleens hun wenkbrauwen als Saskia Rijke (1964) vertelt wat voor werk ze doet. “jij? Geestelijk verzorger? nee joh, hou op. jij bent toch veel te modern om geestelijk verzorger te zijn”, is een van de reacties die haar ten deel valt. En je kunt het de gesprekspartners niet eens kwalijk nemen. Saskia voldoet totaal niet aan het stereotype dat je verwacht bij een geestelijk verzorger. Ze draagt hippe kleding, bezoekt regelmatig bokswedstrijden, houdt van festivals en ook bootcampen behoort tot haar favoriete bezigheden. De Rockanjenaar kan hartelijk lachen om de reacties. “je moet nooit een boek op de kaft beoordelen.”

Priemend vingertje Opgegroeid in een gereformeerd gezin in Zwijndrecht, kreeg ze de levenslessen uit de Bijbel met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Op zondagen in de kerk keek de kleine Saskia ademloos naar de grijze man in de zwarte toga die zijn toehoorders vanuit de hoogte met een priemend vingertje toesprak. “ik word later ook dominee”, vertelde ze keer op keer aan haar ouders, als op zondagavond de aardappels en rode bieten werden opgeschept. Haar moeder beantwoordde haar toekomstvisie steevast met een lieve glimlach. “Meisje, dat kan toch helemaal niet. je bent een vrouw... En - laten we eerlijk zijn - echt goed in leren ben je ook niet.” Saskia liet zich haar droom echter niet afnemen. Mede dankzij haar oma, die liet zien dat je met moed op andere paden kunt

komen in je leven. Oma Visser koos ervoor om afvallig te zijn en de Gereformeerde Kerk te verlaten voor een minder strenge geloofsgemeenschap. Het maakt grote indruk op de jonge Saskia. “Mijn oma liet mij zien dat het geloof niet draait om regels, maar om liefhebben.” uit haar tas haalt ze een oude Bijbel. “Kijk, die kreeg ik van haar toen ik twaalf werd. Met een persoonlijke boodschap. En een certificaat dat ik eigenaar ben van een sinaasappelboom in israël, haha. ik denk dat mijn oma altijd heeft aangevoeld dat ook ik mijn eigen pad zou gaan kiezen.”

Hondstrouw aan de kerk En dat deed Saskia inderdaad. Op haar dertigste, ze had toen al drie kinderen, verliet ook zij haar ouderlijke kerk. Het werd ook haar niet in dank afgenomen, maar spijt van haar beslissing heeft ze nooit gehad. “ik was hondstrouw aan de kerk, maar niet aan mezelf. ik moest deze stap zetten om mijn passie voor het geloof terug te vinden. Als je in een gebouw zit, kun je niet zien hoe mooi het pand van de buitenkant is. Dat zie je pas als je naar buiten stapt.” Eenmaal buiten, begon de ontdekkingsreis. En Saskia vond wat ze zocht; haar eigen visie op het geloof. Met de les van haar oma in het achterhoofd. “Dat de kerken leegstromen, is voor mij totaal geen punt van zorg. integendeel. Het biedt ruimte voor verandering en dat is goed. jongeren willen niet meer verplicht in de kerk zitten en passief luisteren naar een preek van drie kwartier.

Ze willen geïnspireerd worden. Kijk maar hoeveel mensen een tijdschrift als Happinez lezen, aan yoga doen of iets simpels als een Boeddhabeeld kopen bij de intratuin. Het geloof is overal. inspiratie; daar draait het om. En in de Bijbel staan zoveel inspirerende verhalen.”

Zonder verwijten in 2020 hoopt Saskia Rijke af te studeren als geestelijk verzorger aan de Radbout universiteit te nijmegen. Het is iets waar ze enorm naar toeleeft. Bij de diplomauitreiking zal ze ongetwijfeld terugdenken aan de woorden van haar moeder. Zonder haar iets te verwijten, overigens. Saskia weet dat haar ouders hun stinkende best hebben gedaan. Meer kun je van een ouder niet verwachten. “Maar ik ben wel trots op mezelf. Opgevoed met onmogelijkheden, maar altijd blijven geloven in de mogelijkheden. Dat is wat ik de mensen ook wil meegeven. Of het nu in hospice De waterlelie in Spijkenisse is, bij de Grootenhoek in Hellevoetsluis of waar ik ook kom voor mijn werk. Blijf geloven. Blijf gepassioneerd voor het leven. Ondanks alle ellende die er ongetwijfeld op je pad komt. Het leven is een enorm cadeau. juist in die donkere dagen van een mensenleven kun je de lichtpuntjes zien. Kijk vanavond maar naar buiten als het donker is. Als je omhoogkijkt, heb je grote kans dat je de sterren ziet. Die zie je niet als de zon schijnt. Zo is het leven. Misschien is het mijn taak om mensen in nood op die lichtpuntjes te wijzen. want die zijn er. Altijd.”


Writing Girl is dé webshop voor schrijfwaren en kantoorartikelen • Notitieboekjes • Kantoorstyling • Laptoptassen • Bureau-accessoires • Pennen • Phone chargers & High Tech

Prettige feestdagen namens het team van Briellenær!

Take a look @ www.writinggirl.nl T 0181 35 65 60

BED & BREAKFAST Je vakantie begint al vóór de reis! Wist jij dat je met één muisklik een afspraak kunt maken met mij, de meest ervaren reisspecialist bij jou in de buurt? Boeken via Personal Touch Travel: persoonlijk, deskundig en makkelijk! • jouw agenda is leidend, boek waar en wanneer je wilt, via telefoon, mail, bij jou thuis of op kantoor • goede adviezen en handige tips voor zakelijke en particuliere reizigers • 24/7 service, waar je ook bent! Dat is mijn Personal Touch! Lilian Braber Voor al je reiswensen! +31 (0)6 22913217 lilian.braber@personaltouchtravel.nl Gravenlaan 25 3233 DG Oostvoorne

Eten, n drinken k en slapen. ken s p Hett kan an alle allel maal a bij b De D JJongens. ong gens. s Ov Overheerlijke verheerlijke h r k bonbons o b s in de c chocolaterie, hocolaterie o l r , een e n ijsje ijsje, e, lunch, lunc u h, unc h diner i r of ontbijt. o b En dat d allemaal e a onder o e één é dak! d ! Dorps Dorpsweg r weg 1 10 - 3235 5A AG G Roc Rockanje ockanje n - 0181 8 - 853 8 544 5 info@dejongensrockanje.nl info@dejong fo d n ensr n oc ckanje n .nl nl - www w www.dejongensrockanje.nl w.dejong o ensr e rockanje a e.nl

www.personaltouchtravel.nl/lilian-braber


kleurplaat

sint+kids 41

Kleuren, stiften of verven... alles mag, alles kan! Deze plaat schreeuwt om ingekleurd te worden. Zoek snel je viltstiften, kleurpotloden of verfdoos op en leef je uit. Vul hem zo mooi mogelijk in leuk om te geven aan je vader of moeder, opa of oma. Veel plezier, prettige feestdagen!


&ORVHG 2I¿FLDO Dante 6 Gustav 6HFRQG )HPDOH Denham &LUFOH RI WUXVW Neo Noir YaYa By Bar 6HOHFWHG IHPPH M Labels Mildenburglaan 20 3233 A S Oostvoorne Oostvoorne ne AS

Tel: 0181 769 121 E-mail: info@mlabels.nl s.nl www .mlabels.nl www.mlabels.nl

f

Volg o Volg ons ns oo ook ko op p en Instagram m m.labels


mode 43

MODE VAN M LABELS


44 mode

MODELLEN Mariska Pille Marlous Lensveld

MERKEN closed Dante 6 Gustav American Vintage Den Ham Yaya By Bar circle of Trust neo noir Mos Mosh Second female Bronx shoes Selected femme

WINKEL M Labels

FOTOGRAFIE jessie Koekendorp


mode 45


46 vakwerk

Weckenishot! in elke keuken staan wel een koelkast en een vriezer. in sommige huishoudens zelfs twee. Een luxe waar een huisvrouw in vroeger tijden alleen van kon dromen! Eten moest op een doeltreffende manier bewaard worden; anders was het simpelweg niet houdbaar. Om voedsel toch te kunnen bewaren werd in de zeventiende eeuw al geëxperimenteerd met het principe van luchtdruk, het vacuüm en het inmaakproces om dit voor elkaar te krijgen. wecken is dus een eeuwenoude techniek, die er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat mensen eten voor langere tijd konden gaan bewaren. En nu is wecken weer hot.

HiSTORiE in 1795 schreef Keizer napoleon i een prijsvraag uit naar een manier om levensmiddelen houdbaar te maken. De winnaar kreeg een beloning van twaalfduizend gouden franken! franz nicolas Appert was in 1810 de gelukkige winnaar. Hij verstond de kunst om alle dierlijke en plantaardige stoffen in volledige versheid te conserveren. Hij kreeg wel de verplichting opgelegd om zijn kennis in een kookboek te delen. Het wecken maakte het inmaakproces compleet. De scheikundige Rudolf Rempel slaagde erin om eerdere uitvindingen te combineren met dit nieuwe inmaakproces. Hij gebruikte hiervoor kruitglazen die hij sloot met een rubberen ring en een blikken deksel. Tijdens het koken zette hij een zwaar voorwerp op het deksel van het glas. Hij begon met het conserveren van melk, maar ging later ook over op groenten en fruit uit de tuin. Het groeide uit tot een bedrijf dat uiteindelijk werd overgenomen door johann weck. Hij kwam eind negentiende eeuw met de inmaakglazen van weck! Door de jaren heen werden die steeds meer gebruikt. Alles wat in de moestuin stond werd eigenlijk geweckt: boontjes, wortels, bietjes, knollen, sla, koolrabi en dergelijke.

HET wEcKPROcES wecken is een conserveringsmethode die dus al meer dan tweehonderd jaar bestaat. wecken is voordelig, omdat je tijdens het conserveren maar één keer stroom of gas


snertrecept Een heerlijk recept voor de winter is natuurlijk oma’s erwtensoep! Lekker om meteen te eten, maar ook om te wecken. Voor tien personen heb je nodig: 750 gr spliterwten, 1 knolselderij met groen, 1 kg winterwortel, 2 preien met groen, 1 ui, 2 rookworsten, 1 kg hamlappen, 500 gr speklappen, 4 bouillontabletten rundvlees, 1 gedroogde friese kruidnagelworst en 1 tl kerriepoeder. Wat moet je doen? 1 was de spliterwten en laat ze in een vergiet uitlekken. Snij en schil de knolselderij in stukjes, de winterwortel in plakken en de ui in ringen. Snij ook de prei in mooie ringen en snij het blad van de knolselderij fijn. 2 Snij de hamlappen en het spek in stukken.

gebruikt. Dat is veel goedkoper dan een constant draaiende vriezer. Ook loop je geen risico dat je eten weg moet gooien als de stroom langdurig uitvalt, want in een vriezer zit vaak nogal wat. Als je voedsel goed weckt, blijft het een leven lang én een dag houdbaar.

wAT HEB jE nODiG OM TE wEcKEn? Een weckketel (of een grote soeppan), een rooster of doek voor op de bodem, weckpotten, rubberen ringen, klemmen en een glastang. in plaats van weckpotten kun je ook glazen potten gebruiken die langdurig tegen heet water kunnen. Zoals groentepotten van HAK of potten van een imkerij.

HOE MOET jE wEcKEn? in de weckketel of grote pan plaats je een buffer tussen de warmtebron en de bodem van de glazen in de vorm van een rooster of doek. Als je geen buffer gebruikt heb je grote kans dat het glas knapt. je zet de (bovenste) potten tot driekwart of bijna geheel in het water. Het water laat je koken op honderd graden en de wecktijd ligt ergens tussen de dertig minuten en twee uur. Dit verschilt per gerecht. Langer wecken mag altijd, korter nooit. Een uitzondering is zacht fruit. Dat mag op 85 tot negentig graden, omdat het zachte fruit anders kapot kookt. Houd per product altijd de aanbevolen kooktijd aan. Het koken voert de druk in de potten op en dat zorgt ervoor dat alle lucht eruit wordt geperst. Als de

vakwerk 47

3 Zet de spliterwten op in ruim water. 4 Voeg alle groenten, spek en stukjes hamlappen, bouillontabletten en de kerrie toe. 5 Laat dit zachtjes koken en roer af en toe. Roer goed over de bodem, want de erwten hebben de neiging om aan de bodem te gaan zitten. 6 Als je na het koken merkt dat de erwten uit elkaar vallen en de soep er groen uit gaat zien, weet je dat alle groenten gaar zijn. Proef nu de soep en voeg eventueel een extra rundertablet toe. 7 Snij de rookworst in dunne plakjes en doe die ook in de pan.

De kruidnagel van de friese kruidnagelworst geeft smaak aan de soep.

wecktijd voorbij is haal je de potten met een speciale glastang uit het water en laat je ze afkoelen. Doordat de lucht in de pot afkoelt, krimpt de lucht en trekt de inhoud vacuüm. Als de potten een dag later helemaal koud zijn, kunnen de klemmen eraf. wil je controleren of het wecken goed is gegaan? Doe dan de dekselproef: til de pot op aan het deksel en als dit zonder problemen kan, is het wecken gelukt.

carmenskitchen.nl wil je wecken maar heb je nog wat extra hulp nodig? Volg dan een uitgebreide workshop bij carmen’s Kitchen!

wat kun je allemaal wecken? wat eigenlijk niet? Er is veel heerlijke winterkost die ideaal is om te wecken. Heel veel groenten en natuurlijk winterse soepen als bruine bonensoep, erwtensoep en pompoensoep. Eigenlijk kun je alle soepen wel wecken. En andere winterse gerechten als runderstoofpot, chili con carne en stampotten.

Sinds haar tiende hielp carmen haar moeder al met het schillen van de aardappelen en het afhalen van de bonen. uit liefde voor de keuken is ze begonnen met het geven van workshops in wecken in haar gezellige woning in Oostvoorne. carmen leert je op een makkelijke manier van A tot Z hoe je moet wecken. Voor de cursus zijn er zo’n dertig recepten waaruit je kunt kiezen en waarvan je er dan acht maakt. Zo kun je heel wat soepen leren maken: kippensoep, paprikasoep, wortelvenkelsoep, tomatensoep en natuurlijk erwtensoep.

Zo heeft elk seizoen zijn eigen producten. wat de meesten waarschijnlijk niet weten is dat je ook aardappelen kunt wecken. Van zichzelf zijn ze natuurlijk al lang houdbaar, maar toch kopen veel mensen voorgekookte aardappelen om ze vervolgens op te bakken. Dit kan ook heel goed met geweckte aardappelen. En ze smaken ook nog eens veel beter dan aardappelen uit een zakje! wat mag je niet in een gerecht doen als je dit wil wecken? Zuivelproducten als room, kaas, melk, tofu en dergelijke. De inhoud van de weckpot kan dan zuur worden en dus bederven.

je kunt ook kiezen uit stoofpotjes met kip, rund of varken. wil je iets anders proberen? carmen kan je zelfs leren om zelf advocaat te maken! Als kers op de taart krijg je na afloop van de cursus zo’n honderd potten met geweckte gerechten mee. Vergelijkbaar met een keldervoorraad van drie à vier maanden. je weet tenslotte nooit wanneer je onverwachts bezoek krijgt en dan is het handig om wat achter de hand te hebben. Ben je geïnteresseerd in een weckcursus bij carmen’s Kitchen? neem dan contact op met carmen via www.carmenskitchen.nl of stuur een mail naar info@carmenskitchen.nl

wAT Kun jE wEcKEn?


48 jongeren

TENNISCLUB WEST-VOORNE HEEFT ZEVEN BANEN EN ZIT OP EEN MOOIE LOCATIE AAN DE SWINSEDREEF IN ROCKANJE. HET IS EEN PLEK WAAR JE HEERLIJK KUNT TENNISSEN, MAAR OOK OM ELKAAR TE ONTMOETEN. DE ZUSJES MEREL (13) EN ELIZE (16) DE KRAMER STAAN TWEE KEER PER WEEK OP DE TENNISBAAN. ZE KUNNEN ALLEBEI EEN GOED BALLETJE SLAAN EN TENNISSEN DAN OOK REGELMATIG MET VOLWASSENEN MEE. NAAST HUN LIEFDE VOOR TENNISSEN, HOUDEN ZE VAN DE RUST VAN HET MOOIE ROCKANJE. ZE WONEN ER AL HEEL HUN LEVEN EN ALS HET AAN HEN LIGT ZIEN ZE OOK HUN TOEKOMST HIER.

TENNISMISSEN MEREL EN ELIZE

“Er is best aardig wat de doen in Rockanje. Naast het tennissen kun je natuurlijk ook naar het strand”, vindt Elize. De zusjes vertellen dat ze in de zomer vaak op het strand te vinden zijn. “Ik denk dat we in de zomervakantie wel een stuk of tien tot vijftien keer naar het strand gaan”, vertelt Merel. “Nu het wat kouder is, komen we er misschien nog maar één of twee keer. Je kunt er nu mooi wandelen, maar om eerlijk te zijn, dat doe ik zelf niet zo vaak”, moet Elize bekennen.

Mooi en rustig

Merel en Elize vinden de rust en de omgeving heel fijn aan Rockanje. Merel vindt het er zelfs ideaal voor buitenactiviteiten. “Rockanje heeft een mooie omgeving. Het is hartstikke leuk om er te gaan hardlopen of skaten.” Wat de twee zusjes ook naar voren willen brengen, is dat ze zich vooral heel veilig voelen in Rockanje. “Het is hier altijd wel rustig. Ook in het verkeer is eigenlijk nergens een plek waar je écht goed uit moet kijken”, vindt Elize.

Cijfer

Als de zusjes wordt gevraagd welk cijfer ze hun woonplaats zouden geven, komen er hoge cijfers uit. “Ik geef Rockanje denk ik een zeven, misschien wel een acht”, zegt Elize. “Ik vind het leven hier zeker wel een acht waard, of zelfs een acht en een half”, vult Merel haar aan. Helemaal niet verkeerd dus!

Tennisclub West-Voorne

De zusjes De Kramer zijn dus veel op de tennisbaan te vinden. Ze tennissen ze er al zes jaar en weten inmiddels de ballen heel goed te slaan. Elize speelt regelmatig met de ‘groten’ mee. “Als ze iemand tekortkomen, word ik meestal gevraagd.” Een andere reden is dat er weinig jongeren van haar leeftijd lid zijn van de tennisclub. Voor Merel geldt dit niet. “Van mijn leeftijd zijn er gelukkig wel meer jongeren waar ik mee kan tennissen”, licht ze toe. Ze zouden het leuk wel vinden als meer jongeren zich aansluiten bij de vereniging. Tennis is tenslotte een heel leuke sport.

Kerst en oud en nieuw

Rond Kerst ziet Rockanje er volgens Merel en Elize leuk uit. “Het Dorpsplein is dan vaak mooi versierd. Er hangen lichtjes in de bomen en er is een gezellige kerstmarkt”, weet Elize. “Op het plein zijn wel vaker markten en braderieën”, voegt Merel eraan toe. Op de kerstmarkt nemen de zusjes altijd wel een kijkje. Oud en nieuw vieren ze meestal thuis. Elize vindt dat er in Rockanje genoeg vuurwerk te zien is. “Er wordt veel vuurwerk afgestoken door heel Rockanje. Niet te veel maar ook niet te weinig.” Merel en Elize hebben gemerkt dat er een paar mensen in Rockanje zijn die blijkbaar heel erg van vuurwerk houden. “Als je zelf niet zo veel vuurwerk hebt, kun je daar naar kijken. En dat doen we dan ook; het is altijd een heel mooi gezicht!”


jongeren 49

Elize: “Ik geef Rockanje een zeven, misschien wel een acht”.

Merel: “Ik vind het leven hier zeker wel een acht waard of zelfs een acht en een half”.


50 mode

Op 14 februari heb ik m’n nieuwe winkel Fabert deWit geopend. Op deze pagina’s geef ik je graag een indruk voor een mooie outfit en mooie cadeaus voor de komende feestdagen.

HUGO BOSS JACK HUGO BOSS COLTRUI DENHAM JEANS PROFUOMO SJAAL

399,95 149,95 159,95 149,95


mode 51 GRAN SASSO SHIRT 159,95

PROFUOMO STROPDAS 49,95 PIG & HEN ARMBANDEN 49,95/69,95

GRAN SASSO GILET 209,95

PROFUOMO POCHET 29,95

HUGO BOSS COLBERT 599,95

HUGO BOSS CHINO 149,95

GREVE SCHOENEN 259,95

ALFREDO GONZALES SOKKEN 10,-


ALFREDEO GONZALES SOKKENBOX 3-PACK 29,95 | GREVE SCHOENEN 259,95 | GREVE SCHOENEN 289,95 | DSTREZZED CHINO 89,95 | CAST IRON OVERHEMD 89,95 | CAST IRON PULLOVER 109,95 | STETSON PET 69,95 | PROFUOMO STROPDAS 49,95 GLACIAL WATERFLES 39,95 | STETSON HANDSCHOENEN 89,95 | SECRID PORTEMONNEE 49,95 | PROFUOMO RIEM 49,95 DSTREZZED MUTS+SJAAL 69,95 | BJÃ&#x2013;RN BORG 2-PACK 39,95 | HUGO BOSS BOXERSHORT 29,95


In mijn optiek is een goede reserve heel verstandig.

In mijn auto heb ik er zelfs ĂŠĂŠn die geduldig wacht tot hij mee mag draaien. Zoâ&#x20AC;&#x2122;n reservewiel noemen ze een thuiskomertje. Terwijl een reserve-

Mijn vrouw, Paulien kreeg op een avond een appje

burgemeester weer de loco heet. Vreemd, maar ik

van een bezorgde wandelvriendin. Ze was op

begrijp die behoefte wel.

vakantie in Rockanje en had mij gespot met een andere vrouw aan de arm. Stiekem had ze een

In mijn optiek is het heel verstandig om reserves

foto geschoten met haar mobiel. Ik schoot direct

te hebben. Ik noem dat overigens gewoon tweede

in de lach toen mijn vrouw de foto liet zien van

brillen. Sommigen noemen dit liever reservebrillen.

mijn tweelingbroer, met inderdaad een andere

Hoe de tweede bril ook heet; het is gewoon

vrouw. Op een rare manier stelde het mijn vrouw

verstandig. Omdat je nooit zeker weet dat je er aan

Ze had mij gespot met een andere vrouw.

ook een beetje gerust;

ĂŠĂŠn genoeg hebt. Dus kom voor een tweede bril,

ze heeft altijd een reserve

net zo goed als je eerste.

â&#x20AC;&#x153;mijâ&#x20AC;? achter de hand, grapte ze.

Complete bril inclusief: Enkelvoudige glazen van â&#x201A;Ź 129.-

Daarvoor hebben ze

Varilux (multifocale) glazen vanaf â&#x201A;Ź 399.-*

bij de voetbal een bank

* Vraag in de winkel naar de voorwaarden.

langs de lijn gezet. Voor reserves. Handig, mocht er een pootje scheef komen te staan.

/\NV 3LUZ 6W[PLR ŕ Ž :[H[PVUZ^LN  ŕ Ž  *; 6VZ[]VVYUL ŕ Ž   ŕ Ž ^^^O\NVSLUZUS


54 food

gourmetten... Gezellig, ouderwets

Kokkerellen met een pannetje!


food 55

Sommige mensen vinden het maar oubollig. Toch staat met Kerst het gourmetstel bij veel gezinnen prominent op tafel. Gourmetten is namelijk nog steeds waanzinnig populair. Dat de één er gek op is en de ander er minder warme gevoelens voor heeft, staat hier los van. En wees eens eerlijk; we hebben het allemaal weleens gedaan. Want gezellig is het! Waar komt het eigenlijk vandaan? Het meest aannemelijk is dat het fenomeen gourmetten uit Azië is overgewaaid. Daar is het al lang heel gebruikelijk om met elkaar aan tafel in kleine pannetjes, op een grill, een bakplaat of wat dan ook, steeds een ander gerechtje te maken. Door te spelen met verschillende ingrediënten, zet je jezelf de allerlekkerste maaltjes voor. Het woord gourmetten komt uit het Frans, daar noemen ze iemand die geniet van lekker en goed eten een ‘bon gourmand’. Hoe doe je het? Als je gaat gourmetten ben je altijd met meer mensen en je kunt het zo simpel of culinair maken als je maar wilt. Het traditionele gourmetten gebeurt in kleine pannetjes boven spiritusbranders. Tegenwoordig staat echter veel vaker een elektrisch gourmetstel op tafel waar meestal tussen de vier en acht pannetjes op passen. Ook varianten met wokpannetjes zijn populair net zoals de teryakiplaat. Door met elkaar bezig te zijn en alleen maar dat te eten wat je lekker vindt, blijft deze manier van eten gewoon ontzettend leuk en gezellig. Goed om te weten... Gourmetten is gezonder dan je denkt. De meeste gerechten worden gegrild of gebakken. Dat zijn in principe gezonde bereidingswijzen die goed passen binnen een gezond voedingspatroon. Moet je natuurlijk wél kiezen voor zuivere, eerlijke en verse ingrediënten! Gourmetten, iedereen kan het! Waarom het in Nederland zo’n hit is tijdens de feestdagen? Er staat altijd wel iets op tafel wat je lekker vindt én ook de kinderen vinden het leuk. Dat iedereen lekker aan tafel kan blijven zitten is ook een pluspunt. Iedereen is kok! Wat is beter? Olie of boter? Dat maakt niet zo veel uit, het gaat erom dat de bakplaat en pannetjes worden ingevet. Gebruik je olie? Kies dan voor gewone of milde olijfolie. De smaak van extra vierge olijfolie gaat bij verhitting verloren en dat is zonde. Let op: bij olie is er meer kans op spettergevaar.

Tips voor rauw vlees, gevogelte en vis • Leg gevogelte, vlees en vis op aparte schalen; • Zet niet alles tegelijk op tafel, maar vul halverwege bij vanuit de koelkast; • Hou rauw vlees, gevogelte en vis van elkaar gescheiden; • Let erop dat kip en varkensvlees altijd gaar is. Wat mag niet zeker ontbreken op je boodschappenlijstje? • olijfolie of boter • kruidenboter • kruiden • sauzen • vlees, vis of vegetarische opties • groenten om te bakken • bakfruit (appel banaan, mango, ananas) • stokbrood • plakjes en geraspte kaas • eieren • pannenkoekbeslag • drank (water, wijn, bier en fris) De top 5 sauzen voor bij het gourmetten • knoflooksaus en cocktailsaus: ’t lekkerst met vlees en vis; • satésaus: het lekkerst met vlees; • mayonaise: het lekkerst met aardappel; • barbecuesaus: het lekkerst met vlees. Tips voor tijdens het gourmetten • Ratatouille - Bak wat stukjes aubergine, paprika, ui, tomaat en courgette. Voeg een theelepeltje Italiaanse kruiden toe. Zodra de groenten wat zachter zijn is je ratatouille klaar. • Pannenkoek met appel en kaneel - Bak wat appel met kaneel in een pannetje. Zodra de appel zacht is voeg je pannenkoekenbeslag toe. Aan beide kanten goudbruin bakken en smullen maar. • Gebakken banaan met chocoladesaus Bak wat plakjes banaan in je pannetje tot ze zacht zijn, schep ze op je bord en doe er een schep chocoladesaus of Nutella op. Lekker met een bolletje ijs. • Kip kerrie - Bak wat stukjes kipfilet aan met een halve theelepel kerrie. Voeg eventueel wat uitjes en een schepje crème fraîche toe. Als de kip gaar is, is je kip-kerrie klaar. • Groenten-omelet - Bak wat groenten naar keuze, bijvoorbeeld ui, paprika, en courgette. Als de groenten zacht zijn, voeg je een half losgeklopt ei toe. Nog even garen en klaar! Gourmetten... altijd gezellig, lekker en makkelijk!

Van Gourmet en fondue tot langzaam gegaard wildgebraad Stap binnen bij slagerij Wageveld en je krijgt meteen trek! Prachtig en eerlijk vlees van scharrel-kwaliteit, afkomstig van boerderijen uit de regio. Ook de dagverse, huisgemaakte maaltijden zijn onovertroffen lekker! Alles kan je er bij kiezen; van een sappige bal mét jus tot een stoofpotje van rundvlees. Ook met Kerst of met oud en nieuw is er volop keuze. Of je nu kiest voor kant en klaar of voor een zelfgemaakt gerecht, bij Wageveld kan het allemaal!

Kerst en oud en nieuw Iedereen die tijdens de feestdagen iets bijzonders op tafel wil zetten, doet er goed aan om ruim op tijd te bestellen. Ook voor advies over bak- en braadtijden staat het team van de slagerij voor je klaar. Wil je zelf iets samenstellen, overleg met een medewerker en vraag dan naar de mogelijkheden. Bijna alles is mogelijk. Bij slagerij Wageveld maken ze het je graag zo makkelijk als maar mogelijk is!

Slagerij & Traiteur Edward Wageveld Dorpsplein 5, Oostvoorne Telefoon 0181 482503 info@slagerijwageveld.nl. www.slagerijwageveld.nl

Openingstijden maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 08.00 tot 16.00 uur.


Speculaas smaakt naar meer 56 ambacht


BakkerNatalie

ambacht 57

Wie aan Sinterklaas denkt, denkt aan taaitaai, peper- en kruidnoten, marsepein en natuurlijk aan speculaas. Speculaas is onlosmakelijk verbonden met de winter. Een koek waar we direct zin in krijgen als het donkerder en kouder wordt. Niets is lekkerder dan in deze tijd van het jaar binnen zitten met een kop thee en een brok speculaas. Volgens bakkersdochter Natalie Manintveld, zijn het de kruiden die ons direct aan winterse dagen doen denken. “Die hebben een lekkere warme smaak. Hierdoor heb je er in de zomer ook minder zin in.” Maar wat zit er dan precies in die kruidenmengsels waardoor we, vooral in de dagen die steeds korter en kouder worden, trek krijgen in speculaas? Kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, korianderzaad, anijs, gember, kardemon. Sommige bakkers voegen daar nog sinaasappelschillen of foelie aan toe. “Foelie geeft echt die warme smaak,” legt Nathalie uit.

Koekplank Door sommige van die kruiden zou je denken dat speculaas in VOC-tijden is ontstaan. Maar de winterse koek stamt uit eerdere tijden. In de Vroege Middeleeuwen werd de koek door heidenen gebakken om aan goden te offeren. Om zo een gunstige oogst af te dwingen. Op de koeken waren afbeeldingen van dieren te zien. Later nam de kerk de gewoonte van koek offeren over en verving de afbeeldingen door plaatjes van heiligen en bijbelse voorstellingen. Later werden daar volkse beelden aan toegevoegd. De plaatjes werden uit een koekplank van hout gesneden, de oudste dateert uit ongeveer 1600. Voor het maken van de speculaaspop werden planken van groot formaat gebruikt. Jongeren gebruikten een speculaaspop eeuwenlang om de liefde mee te verklaren aan de ander.

Speculator Hoe is de naam speculaas eigenlijk ontstaan? Er doen veel verhalen de ronde over de echte herkomst. Sommigen zeggen dat het van het Latijnse woord speculator komt, hij die alles ziet. Dit was tevens de bijnaam van Sint-Nicolaas; een voor hand liggende verklaring dus. Ook voor het Latijnse woord speculum (spiegel) gaan stemmen op. Een speculaaspop is natuurlijk het spiegelbeeld van de koekplank of iemand kan zichzelf erin herkennen. Maar speculaas zou ook een verbastering kunnen zijn van specerij. Speculaas is typisch Nederlands, al zijn er ook varianten te vinden in onze buurlanden. In Duitsland hebben ze Spekulatius.

De Fransen en Belgen kennen de koek als speculoos. In Amerika hebben Nederlandse emigranten de speculaas geïntroduceerd. Daar zijn speculaasjes inmiddels verhaspelt tot spikkalassies en specalassi.

Hoe maak je het? Speculaas kennen we in verschillende soorten en maten. Van grote speculaaspoppen met amandelen erop tot gevulde speculaas, speculaas (b)rokken en natuurlijk de speculaasmolentjes en andere figuurtjes. Waar de traditie en de naam ook vandaan mogen komen en in welke vorm we het eten, één ding is zeker, versgebakken speculaas is heerlijk. Maar meer dan een deeg gemaakt van bloem, boter, basterdsuiker, (karne)melk, bakpoeder en speculaaskruiden is het eigenlijk niet. Bakker Natalie Manintveld legt uit dat het belangrijk is om het deeg een paar dagen te laten 'besterven'. Zodat de kruiden er goed in kunnen trekken en het deeg gaat ‘werken’. Anders bakt het niet goed. Natalie ziet meteen of het deeg goed is. Als het te korrelig aanvoelt, wordt vocht toegevoegd. Een te stevig deeg, daar zit te veel bloem in. Als je speculaas bakt, moet je in elk geval alles zorgvuldig afwegen anders krijg je niet die brosheid die kenmerkend is voor speculaas. De moeilijkheid van het koekje zit ‘m voornamelijk in het bakken. Natalie: “Speculaasdeeg heeft een bruine kleur van zichzelf, waardoor je moeilijk ziet of het al goed gaar is. De koek omdraaien en kijken of de kristallisatie zich al heeft ingezet en je vinger erin drukken in de hoop dat hij terugveert, is het beste wat je kunt doen.”

Sinds een jaar staat Natalie officieel in de bakkerij. In eerste instantie wilde ze helemaal geen bakker worden; F16-piloot leek haar veel leuker. Het kwartje viel toen ze in zomervakanties mee mocht helpen in de bakkerij. “Ik kwam erachter dat ik dit veel leuker vond. Het is supermooi om te zien wat hier allemaal gemaakt wordt,” legt Natalie uit. Dus werd het toch een opleiding tot bakker. Een juiste keuze want Natalie heeft talent. In 2016 won ze een zilveren medaille op het Nederlands Kampioenschap Brood- en Banketbakken en mag ze zich Runner-up Nederlands kampioen Patissier noemen. Met Natalie wordt de familietraditie van Bakkerij Mantinveld voortgezet.

Het leukst aan haar werk vindt Natalie de afwisseling. “Het verschilt heel erg per seizoen wat je maakt. Rond Sinterklaas ben je veel bezig met speculaas en pepernoten.” In de weken voor Sinterklaas is het alle hens aan dek. “In een gewone week maken we een kilo of zes aan speculaasdeeg. Dan is dat het driedubbele.” Er gaat 25 kilo boter doorheen en al het groot materieel wordt van stal gehaald. “Het is in die weken echt knallen met z'n allen. Gas erop en gaan.”


58 goed om te weten

Goedom teweten! Zoekplaatje #16

Onze huisfotograaf is weer op stap geweest. Weet jij waar deze foto is genomen? Stuur je antwoord naar de Westvoornaer en maak kans op een leuke prijs. Er is een waardebon van 25 euro mee te winnen. Het e-mailadres is info@bastionx.nl

Winnaar #14

Het zoekplaatje was voor echte Rockanjenaren (en ook anderen) niet zo moeilijk. De foto is genomen in de Houten Paardjes, waar velen ongetwijfeld leuke herinneringen aan hebben. Willem Hagendijk heeft deze keer de prijs gewonnen. Van harte gefeliciteerd.

Reacties #15

Zoekplaatje#15 heeft maar enkele inzendingen opgeleverd. Het was blijkbaar te moeilijk... • Het zoekplaatje #15 stelt voor de kerk van Tinte aan de Strypsedijk. Anneke Paling • De foto is van het kerktorentje van de kerk in Tinte aan de Strypsedijk. Genomen van de linkerkant op de Strypsedijk. Piet van Rij

Zet ook Facebook op het kerstmenu. Volg Westvoornær en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Fijne feestdagen!

Westvoorne... Halve van

Na een jaartje te zijn weggeweest, vindt op zondag 5 januari weer traditiegetrouw de Halve van Westvoorne plaats. Het is weliswaar een halve marathon, maar je kan ook kiezen voor vijf of tien kilometer. De Halve van Westvoorne, georganiseerd door Voorne Atletiek, is beroemd en berucht om het zware parcours en de vaak barre weersomstandigheden. Er wordt niet voor niets vaak gesproken over de stoerste Halve van Zuid-Holland. Oorspronkelijk alleen voor hardlopers, maar nu staat de loop ook open voor wandelaars die 5, 10 en 21,1 km kunnen afleggen. Ook kinderen kunnen meedoen, zij hebben de keuze uit een 1 of een 2 kilometer loop. Na afloop is er voor iedereen die zich vooraf ingeschreven heeft via www.inschrijven.nl, gegarandeerd een heerlijke warme snack en een unieke herinnering aan deze zware loop. Start en finish zijn weer bij paviljoen de Duinrand, aan de Strandweg 4 in Oostvoorne. Schrijf je snel in, want voorinschrijving is stukken voordeliger dan je op de dag zelf aanmelden.

AanZee

8jaar

Zondag 8 december wordt een bijzondere dag. Restaurant Aan Zee is dan alweer acht jaar open. En wie jarig is ... trakteert! Reserveer voor het achtgangen verrassingsmenu tijdens lunch of diner en iedere tweede persoon eet gratis mee. Laat je een complete middag of avond verrassen door de keukenbrigade van Aan Zee die vol passie deze acht unieke gerechtjes bereidt. Gerechten worden gemaakt met seizoensgebonden en lokale producten. Het verrassingsmenu Aan Zee met acht gangen kost € 62,50 p.p. Er is een bijpassend wijnarrangement beschikbaar. De actie is geldig van woensdag 4 tot en met zondag 8 december. Reserveer tijdig online; ook voor een sfeervolle kerstbrunch, kerstlunch of kerstdiner. www.oostvoorneaanzee.nl


goed om te weten 59

Een echte ouderwetse spiegelende kerstbal is van glas dat aan de binnenzijde is voorzien van een laagje zilver- of goudkleurig metaal. De oorsprong van de kerstbal is waarschijnlijk de heksenbol. Een zilverkleurige bal die werkt als een spiegel. Daarmee dacht men de heks of de duivel te kunnen verjagen omdat ze zouden schrikken van hun spiegelbeeld.

markten Kerst

De kerstmarkt op het nieuw ingerichte Dorpsplein van Oostvoorne op zaterdag 14 december wordt ongetwijfeld een publiekstrekker. Er staan dan zo’n veertig kramen met diverse producten en artikelen in kerststijl. Muziek is er van een pop- en shantykoor. Natuurlijk is de kerstman er ook met zijn arrenslee. En onder het genot van een hapje en een drankje kun je heerlijk genieten van de gezellige sfeer. De kerstmarkt op het Dorpsplein van Rockanje biedt een bonte collectie van bezienswaardigheden en activiteiten. De winkels op en rond het plein zijn op zondag 15 december ook geopend. Glühwein, chocolademelk en snert ontbreken niet. Leden en vrijwilligers van Ons Genoegen zorgen ervoor dat het de bezoekers aan niets ontbreekt. De opbrengst van de kraam komt geheel ten goede aan de muziekvereniging. Toneelvereniging Ziezo verzorgt op de kerstmarkt een levende kerststal en de hele dag zijn er diverse muzikale optredens. De kerstman, die zich in zijn arrenslee laat voorttrekken door een prachtig trekpaard, laat regelmatig zijn gezicht zien. In het Westvoornse Openluchtmuseum De Duinhuisjes bij de Tenellaplas is op zondag 8 december een sfeervolle en intieme kerstmarkt met verschillende muzikale optredens. Weliswaar is deze kerstmarkt niet zo uitgebreid als die op het Dorpsplein, maar daarom hoeft het niet minder gezellig te worden. Voor liefhebbers van kerstversieringen is de kerstmarkt van De Duinhuisjes een echte aanrader!

Goed

Moeders van Oostvoorne zetten acties op touw voor het inzamelen van speelgoed en andere spullen die als (Sinten kerst)cadeaus worden gegeven aan kinderen uit minderbedeelde gezinnen of die met andere droevige situaties te maken hebben. Albert Heijn in Oostvoorne zet zich hiervoor in. Onder het motto ‘Ben jij een goedzak’ kun je in de winkel speelgoed inleveren dat vervolgens weer wordt weggeven.

Jansen’s Glas in lood

Jansen Glas Westvoorne en Jansen Glasatelier houden elke zaterdagochtend van 8.30 tot 12.30 uur open inloopochtenden in de glas-in-loodwerkplaats aan de Kerkweg 18 in Rockanje. Je kunt dat mooi combineren met een bezoekje aan de Snuffelloods, waar de werkplaats van Mike Jansen direct naast staat. Je kunt er terecht voor het laten uitvoeren van je eigen glas-in-loodontwerpen.


KERSTOVER DEGRENS, NIXMISMEE!

Moskou • Wanneer onze Kerst al lang ten einde is, verheugen ze zich in Rusland nog vol op de feestdagen die komen gaan. Dit komt doordat ze in de achttiende eeuw tot de revolutie in 1917 de Juliaanse kalender volgden. Deze kalender loopt dertien dagen achter op onze kalender. En hoewel grote delen in Rusland nu ook deze kalender hanteren, vieren ze over het algemeen allemaal

kerst nog steeds op 7 januari. De Kerst in Rusland is wel redelijk te vergelijken met Duitsland. De Russische straten zijn vaak erg sfeervol versierd en er zijn veel kerstmarktjes en kleine kraampjes. Traditiegetrouw eten ze vooral veel cakes, taarten en vlees. Maar Kerst is voor de Russen nog maar een voorproefje op de echte feestdagen. In Rusland vieren ze namelijk oud en nieuw een stuk uitgebreider en groter dan Kerst. Sterker nog, het nieuwjaarsfeest is het belangrijkste feest van het jaar voor de Russen. De straten zijn verlicht en versierd met de mooiste decoraties en vaak staat er een enorme nieuwjaarsboom midden in de stad, die nog veel indrukwekkender is versierd dan je al gezien hebt onderweg errnaartoe. Winkels die er ook veel moeite in hebben gestoken om zich zo prachtig mogelijk te presenteren, in een stad vol met mensen die op zoek zijn naar de mooiste outfits en de leukste cadeautjes voor onder de nieuwjaarsboom. Thuis staat vaak ook een grote, mooi opgemaakte tafel, met allerlei lekker eten klaar. Je kunt het een beetje vergelijken met een kerstdiner in Nederland. Rond twaalf uur is het voor veel mensen traditie zich te verzamelen op een groot plein waar ze samen afwachten. Ze feliciteren elkaar, zingen liedjes en kijken samen naar het vuurwerk. Door die gezelligheid eindigt nieuwjaarsavond dan ook voor veel Russen in een erg lange, eindeloze maar gezellige nacht. De volgende dag hoeven ze gelukkig niet vroeg op te staan, want in Rusland heeft iedereen rond60 nieuwjaar vakantie!

LANGLOPEN INDESNEEUW Langlaufen is een laagdrempelige wintersport. Wanneer er in Nederland genoeg sneeuw zou vallen, kan je zelfs hier langlaufen. Daarbij is het rustgevend om te doen. Ondanks dat het fysieke inspanning vergt. Langlaufen is een van de beste cardio oefeningen die je kunt doen en je verbrandt meer calorieën dan met skiën of snowboarden. Bovendien is de belasting op de gewrichten veel kleiner dan bij andere (cardio) sporten. De sport is daardoor heel geschikt voor mensen met blessures aan hun gewrichten of klachten als artritis. Langlaufen is snel geleerd; na een halve dag kun je er al actief mee aan de slag. De investering in materiaal is een stuk lager dan bij skiën of snowboarden. In veel ski-gebieden heb je niet eens een skipas nodig om te langlaufen, maar mag je ‘gratis’ gebruik maken van de piste. De risico’s bij het langlaufen zijn vele malen kleiner dan bij piste sporten. Het grootste voordeel is misschien nog wel, dat je de drukte van de piste en bij de skiliften kan vermijden.

G


GENZ is aan zet! Het nieuwe boek van René Boender en Jos Ahlers is een aanrader. Je leest alles over wat er echt gaat gebeuren! In de politiek, op de werkvloer... Hoe denken zij? Wat vindt Generatie Z ervan? Dus ren naar je boekwinkel en lees verder. Om je alvast op te warmen mogen wij een stukje van het sportverhaal met je delen!

Gen Z is gek op sport... Sport kan de wereld gelukkiger maken! Sport in de ruimste zin van het woord wint terrein als de ultimate healer of the world. Gaming, uiteraard, maar ook het grootste sportevenement van de wereld: de Olympische spelen. Als Feyenoord weer de sterren van de hemel gaat spelen en Feyenoordcity er echt gaat komen veert de hele stad op. Sport wordt overal en altijd geconsumeerd. Over voetbal wordt gezegd: ‘de belangrijkste bijzaak van de wereld’. Eigenlijk zouden we dat kunnen zeggen van alle sportbeleving. Online, op televisie, offline in stadions: sport is booming. Gen Z haalt veel ontspanning, know how en inspiratie uit sport events en coaches. Ze luisteren echt. En staan open voor meningen. Gen Z weet als geen ander dat je niet altijd kunt winnen. Maar dat winnaars altijd een plan hebben, initiatief nemen! Verliezers hebben alleen maar een excuus. Of zoals top coaches altijd roepen: winnaars laten iets gebeuren terwijl verliezers wachten tot er iets gebeurt.

goed om te weten 61

Alleslijktzoalshetwas De bekende radiomaker en radiopresentator Frits Spits, vrij recent uitgeroepen tot de belangrijkste radiomaker van de afgelopen eeuw, heeft een boek geschreven met prachtige, intieme, autobiografische verhalen; Alles lijkt zoals het was. Na het overlijden van zijn vrouw Greetje krijgt muziek een andere rol voor Frits Spits. Had hij altijd al oor voor de teksten en de taal in liedjes, nu begint hij ze meer en meer te koppelen aan gebeurtenissen en herinneringen uit zijn leven. Het boek is een ontroerende, nostalgische en liefdevolle ode aan muziek, het leven en de liefde. Bij het boek zitten twee CD’s met recente Nederlandstalige liedjes van o.a. Yentl en De Boer, Diggy Dex, Spinvis en Anouk die Frits de weg wijzen naar die herinneringen.

Toen Nike tijdens de controversiële campagne met de uit de NFL ontslagen Colin Kaepernick stelde: ‘Believe in something. Even if it means sacrificing everything’, leidde dit in eerste instantie tot een storm van kritiek. Deze eerste golf van woede kwam hoofdzakelijk van witte, oudere conservatieven. Als reactie hierop begon een jonge, diverse, progressieve generatie zich te weren. Het resultaat: Nike heeft er als merk en als winstgevend bedrijf nog nooit zo goed voor gestaan. Zo steeg in de weken na de lancering van de campagne de waarde van het aandeel met ruim 9%. De CEO van Nike koppelde dit succes rechtstreeks aan de campagne. De oude wijze Nelson Mandela - hadden we nog maar zo’n charismatische wereldleider - zei in 2000 tijdens het accepteren van de Laureus World Sports Award: “Sport has the power to change the world. It has the power to inspire.” It has the power to unite in a way that little else does. It speaks to youth in a language they understand. “Sport can create hope where once there was only despair”. Je zou tot de conclusie kunnen komen dat het beter is te investeren in sport dan... vul zelf maar in. Sport maakt gelukkiger. Dus laten we zorgen dat vooral generatie Alpha zo vroeg mogelijk ontdekt dat je lekkerder in je vel zit, gelukkig wordt en zelfs meer compassie krijgt voor alles en iedereen als je sport!

Ferrari heeft met de Roma een nieuwe sportwagen onthuld. Hoewel het model meer dan 600 pk heeft, wordt de auto vermoedelijk niet als pure sportwagen in de markt gezet. De nieuwe Ferrari Roma wordt aangedreven door dezelfde 3,9-liter V8 motor als in de Ferrari Portofino. In plaats van 600 pk levert de krachtbron in de Roma 620 pk. Daarmee accelereert de 1.472 kilo zware auto in 3,4 seconden naar 100 kilometer per uur. De 200 kilometer per uur wordt na 9,2 seconden bereikt. De precieze topsnelheid is niet bekend: Ferrari houdt het op meer dan 320 kilometer per uur. Het interieur van de Ferrari Roma is minder op circuitgebruik ingesteld dan gebruikelijk. Sierlijke lijnen en fraaie details vormen hier de boventoon, zoals de schijnbaar zwevende middenconsole en het rechtopstaande aanraakscherm voor de klimaatregeling en het infotainment.


Als je haar maar goed zit!

62 goed om te weten

Chanel staat erom bekend haar modellen met natuurlijke lokken de catwalk op te sturen: lang, stijl en met middenscheiding. Very sixties. De wetlook gaat al jaren mee, maar krijgt komend jaar een nieuwe twist. De slick stijl - waarbij de haren strak naar achteren worden gekamd – maakt plaats voor een meer messy variant met losse plukken, geplakt tegen het voorhoofd. De twee strakke, Greta Thunberg-achtige vlechten lijken het helemaal te gaan maken. De twee perfecte vlechten zijn ideaal voor de zomer, want je hebt geen last van plakkerig los haar in je nek.

VAN MINIMALISME

De blazer in verschillende felle kleuren en gecombineerd in een onverwachte styling keert terug in het modebeeld. Dit geldt ook voor het klassieke witte hemd dat verschillende vormen aanneemt bij onder meer Valentino, Sportmax, Phillip Lim en Chloé. Ook de trench komt meermaals terug, bij Burberry uiteraard, maar ook bij Chloé, JW Anderson en Max Mara. Shorts blijven ook een trend, ter vervanging van de minirok, dikwijls met een retro insteek. Qua kleuren gaat het alle kanten op; fel en uitgesproken, soms zelfs fluor, en vaak gemixt. Soms zit er zelfs felgeel in de collectie, terwijl andere merken opteren voor muntgroen en pastels. Daar tegenover staan heel veel bruintinten. Klassiek zwartwit is gewoon een blijvertje.

De mistletoe is onlosmakelijk met Kerst verbonden. Wie ooit iemand eens heeft willen kussen, kan dan zijn kans grijpen. Maar wel onder de mistletoe, want alleen daar mag het. Het kussen onder de maretak - dat is de Nederlandse benaming - is vooral populair met Kerst. Aan dit gebruik ligt een legende ten grondslag. Frigga, de moeder van god Balder, had bepaald dat haar zoon nooit zou kunnen getroffen worden door een plant. Maar ze was de maretak vergeten. Balder was populair en Loki was daar jaloers op. Hij gebruikte Hodi, zijn blinde tweelingbroer, om hem te doden. Balder hielp hem een speer op een maretak te richten, maar Hodi wist niet dat het zijn tweelingbroer was op wie hij richtte. Na de dood van haar zoon verklaarde Frigga de maretak tot heilige plant, die liefde op de wereld moest brengen. Iedereen die onder de maretak doorliep moest de wapens laten vallen en vrede sluiten. Later bleef daarvan het gebruik van het kussen onder de maretak over. Maar wat is een maretak nu eigenlijk? Het is een groenblijvende plant die op bomen leeft. Het is een halfparasiet; voor water en zouten is de plant afhankelijk van zijn gastheer. De maretak wordt ook vogellijm, mistel of mistletoe genoemd. Het zijn met name in de winter die opvallende groene bollen met witte bessen in de verder kale bomen. Vroeger werden ze in de volksmond ook wel duivelsnesten genoemd.

Bezoek Westvoorne in de feestmaand en geniet van de gezellige sfeer en de prachtige omgeving. Doen!


De mooiste geschenken voor Sint & Kerst vind je bij AnCor design in Oostvoorne!

Daar zorgen wij persoonlijk voor! Heveringseweg 20 | 3233 SC Oostvoorne T 0181 356 219 | E info@ancordesign.nl www.ancordesign.nl Showroom Open wo/do/vr 10.00-17.00 uur za.10.00-16.30 uur | Gesloten ma/di/zo

AnCor design ontwerpt sfeervolle keukens en levert apparatuur en equipment, volledig afgestemd op uw wensen en uw persoonlijke (gezins)situatie. Kom eens langs en bekijk de collectie koks- en keukenmessen, pannen en accessoires. De mooiste cadeaus onder de kerstboom of in de zak van Sinterklaas. Verras je geliefde(n) of vriend(en) met een smaakvolcadeau! Ancor design wenst u fijne feestdagen en een gelukkig en smaakvol 2020!


00 Vanaf € 219.5

,- v.o.n.

Nijverheidsweg N ijverheidsweg 1 17-19-21 7-19 -21 e en n Stephensonweg Steph h e n s o nwe g 3 3-5-7 - 5 -7 | H Hellevoetsluis ellevoetsluis 6 nieuwe bedrijfs bedrijfsunits sunits op Kickersbloem!! Ben jij de onder ondernemer nem mer die op zoek is naar bedrijfsruimte ijfsruimte (met kantoor) óf showroomruimte showroomruimte e in een nieuw, nieuw, kwalitatief ver verzorgd rzorgd bedrijfscomplex? Op hét bedrijventer rein van Hellevoetsluis, Kick kersbloem, is een bedrijventerrein Kickersbloem, bedrijfsverzamelgeb bouw ontwikkeld, bestaande e uit totaal 6 bedrijfsunits. bedrijfsverzamelgebouw Al deze units zijn multifunctioneel ultifunctioneel indeelbaar en voor ieder gewenst gebruik. De units wor worden den te koop aangeboden tegen een en aantr aantrekkelijke ekkelijke prijs! De units zijn al besc chikbaar vanaf circa circa 106 m² op de begane gr ond beschikbaar grond en cir ca 106 m² op de eerste verdieping. verdieping. Indien n gewenst is er de circa mogelijkheid om me eerdere naast elkaar gelegen n units te koppelen, meerdere zodat een gr otere bedrijfsruimte b gecr eëerd wor rdt. Uiteraar d kan er grotere gecreëerd wordt. Uiteraard ook met je specifiek specifieke ke wensen rekening rekening wor worden den gehouden.

ze Vraag naar on heden ijk el og m financierings Kenmerken Bedrijfshal en kantoorrui kantoorruimte imte vanaf

106 m²

Bouwjaar

2019

Verdiepingen Verdiepingen

2

Vrije Vrije hoogte

5 meter

Draagvermogen

1.500 kg./m²

Voorzieningen Voorzieningen

Overheaddeuren Overheaddeur uren en betonvloeren betonvloer eren

Parkeren Parkeren

3 niet-overdekte niet-overde ekte parkeerplaatsen parkeerplaattsen per unit

Ook te huur

Meer weten? Neem contact op m met V Van an der Hoek Makelaars Make elaars V Voorweg oorweg 2 | 3233 SK S Oostvoor Oostvoorne ne T Telefoon elefoon 0181 484 0 000 info@vanderhoekma akelaars.nl info@vanderhoekmakelaars.nl www www.vanderhoekmakelaars.nl .vanderhoekmakelaars.nl

vanaf €1.350,,- per maand

Profile for Westvoornaer

Westvoornaer#16_Dec19  

Westvoornaer#16_Dec19  

Advertisement