__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Genieten in het

BRUGSE

OMMELAND

Leven in een kasteel: een portret

Logeren met een extra

48u Brugge-Lissewege

Ontdek de vele kastelen en abdijen!


Polders, bossen en authentieke dorpjes, van de kust over Brugge tot aan Oost-Vlaanderen, het Brugse Ommeland heeft heel wat troeven. Een overzicht in cijfers

16 GEMEENTEN

150

km

WANDELNETWERK

99

11

VAKANTIEWONINGEN

MICHELINSTERREN

932

km

FIETSNETWERK OF

8 ABDIJEN

101 KASTELEN

220

14

306

KAMERS IN B&B’S

BROUWERIJEN

FIETSKNOOPPUNTEN

2


Voorwoord

H

et Brugse Ommeland mag dan altijd betoveren, 2017 wordt helemaal onvergetelijk. Dit jaar zetten we immers de talrijke kastelen en abdijen in de kijker. En hoe! Tal van unieke domeinen openen uitzonderlijk hun deuren en verwelkomen je. Nu eens voor een klassieke rondleiding, dan weer kun je picknicken in de kasteel- of abdijtuin, een yogasessie meepikken of genieten van een streepje klassieke muziek.

Inhoud

4 Lekkers uit het Brugse Ommeland

28 48u Brugge-Lissewege

6 Focus op het Tieltse

Verder focussen we op culinaire verwennerijen uit het Brugse Ommeland, bieren in het Tieltse, en maken we een fietstrip tussen Brugge en Lissewege. En voor wie een langere tijd in het Brugse Ommeland wil spenderen (en gelijk heb je), reiken we negen prachtige logeeradresjes aan.

32 Logeren met een extra

Tot binnenkort in het Brugse Ommeland!

COLOFON ‘Genieten in het Brugse Ommeland’ is een uitgave van Westtoer in samenwerking met Roularta Custom Media. Verantwoordelijke uitgever: Westtoer, Stefaan Gheysen, Koning Albert I-laan 120, 8200 Sint-Michiels Brugge. Concept en realisatie: Roularta Custom Media, projectcoördinator Pieter Taelman. Redactie: Sophie Allegaert Fotografie: Layla Aerts, Jan D’Hondt, Jan Darthet (portretten e.a.), Diensten Toerisme Brugse Ommeland, Jean Godecharle, Steven Neyrinck, Provincie West-Vlaanderen, David Samyn, Claude Smekens, Studio Marieke, Toerisme Brugge, Toeristische ondernemers Vormgeving: Elena Vanhauwaert Eindcorrectie: Stephanie Boone

9 Kastelen en abdijen in woord en beeld

34 Agenda 2017

35 Doe mee aan onze wedstrijd!

3


PROEVEN & GENIETEN

Lekkers uit het Brugse Ommeland Het Ommeland, dat smaakt naar meer. Naar snoepwinkels uit de tijd van toen, naar artisanale biertjes, naar culinaire ommetjes en naar verrassende hotspots. Kortom, naar het goede leven.

FIETSEN EN SNEUKELEN Fietsen en geregeld halt houden om te genieten van het beste wat een streek te bieden heeft. Bestaat er iets dat leuker is? In Zuienkerke pakken ze uit met De Sneukel­route, een tocht van 43 km die je langs de mooiste polderplekjes brengt en je op tijd en stond laat stoppen. Goed voor maar liefst vijf sneukeletappes, verspreid over een hele dag. Van koffie en aperitief over een belegde boterham en appeltaart tot een trappist van ’t vat. € 18 p.p., te reserveren bij Toerisme Zuienkerke.

Fietsen in Zuienkerke

EEN OMMETJE EN EEN IJSJE IJsjesfanaten halen hun hart op in De Bossneppe in Lichtervelde: hier krijg je de crème de la crème geserveerd. In dit ijssalon vind je reuzenbollen met smaken als oma’s appeltaart of bloedsinaas. De picknickruimte, speeltuin, terras en zuivelwinkel maken het een perfecte stop. En na die zalige hoeve-ijsjes, kun je een ommetje maken in de aanpalende Huwynsbossen. Deze groene long geeft het natuurleven een extra duwtje in de rug. Het Margrietenpad (2 km) of de Heihoekwandelroute (8,5 km) wijzen je de weg. Het jong geweld kan zich uitleven in de speelzones.

De Bossneppe

4


SNOEPEN ZOALS IN DE TIJD VAN TOEN In een landschap uit de tijd van toen, horen ook snoepwinkels uit de tijd van toen. Het Brugse Ommeland telt drie charmante zoetleveranciers die grossieren in nostalgie. Het kleinste snoepwinkeltje van ’t land vind je in het voormalige brugwachtershuisje aan de Damse Vaart in centrum Damme. Bij Aurélie in Ruiselede vind je ambachtelijk lekkers ‘Van bij Ons’ (www.van-bij-ons.be). En bij ‘De Soete Paepe’ (www.desoetepaepe.be) in Lissewege herontdek je ‘smoelentrekkers’, ‘sneeuwballen’, ‘toverbollen’ en zoveel meer.

Eethuis Mint

De Soete Paepe

MEER BIER! Dat Tielt er een nieuwe brouwerij bij heeft, De Poes, lees je op pagina 8. Maar in het Ommeland wordt recent nog wel meer gebrouwen. In Moerkerke (Damme) hielden vier bierdrinkende vrienden enkele jaren geleden Bryggja (www.bryggjabrewery.be) boven de doopvont en het bier van deze artisanale micro­ brouwerij werd prompt tot beste Belgische hobbybier verkozen. Er wordt enkel met Belgische hop gebrouwen. Groepen kunnen de brouwerij bezoeken op afspraak. Sinds kort heeft ook het befaamde restaurant Siphon in Damme zijn eigen brouwerij : Siphon Brewery (siphonbrewing.be). Ondertussen al goed voor vijf eigenzinnige bieren: Blinker, Damme Nation, Cassandra, Tronk en Rule of Three. Gebrouwen met de beste ingrediënten. De Europese hopvariëteiten komen rechtstreeks van hopboerderij De Plukker in Poperinge, de Amerikaanse hopsoorten komen uit de Yakima Valley. Te bezoeken tijdens de Open Dagen.

HIPPE HOTSPOTS Naast de authentieke adresjes openen ook hippe hotspots met succes de deuren. De regio grossiert in frisse, nieuwe adressen die een eigenzinnige koers uitstippelen. Van gezonde fast food over gastronomische nieuwkomers tot en met een heus pistoletcafé. In Jabbeke vind je Eethuis Mint, een plek die uitpakt met eerlijke producten en een gezellige huiskamersfeer. Op www.brugseommeland.be vind je een compleet overzicht!

Siphon Brewery

5


FOCUS OP HET TIELTSE

Bijzondere dorstlessers in het Tieltse! Santé!

BROUWERIJ MAENHOUT IN PITTEM De bieren van Thijs Maenhout en Birgit De Rammelaere vind je in de betere bierzaken en cafés en hun klinkende namen herken je uit de duizend. Blinde Mol, Ferre, Hoppa Hontas, Koeketiene, geef toe, vergeten doe je de creaties van Brouwerij Maenhout niet! www.brouwerijmaenhout.be

WIST JE DAT ... het bier Ferre van Brouwerij Maenhout werd gebrouwen ter ere van Ferdinand Verbiest, die zijn eigen bezoekers­ centrum heeft in Pittem (Markt)?

6


TIELTSE BIEREN! Hij komt van Kanegem, Dirty Scum, Ullewupper, Halleschelle of De Poes: allemaal heerlijke biertjes van Tielt! Proeven maar!

DE MOLENAAR Ruiselede is fier op zijn vele molens en op zijn Molenaar, gefabriceerd met Poperingse hop en te vinden in de plaatselijke supermarkt en in de lokale cafés.

EIGEN DORPSBIER EERST! Geen dorp is compleet zonder zijn eigen bier. Naast Ruiselede hebben ook Ardooie en Wingene hun eigen bieren. In Zwevezele, Sint-Jan en Wildenburg drink je een Sint-Aldegondis Tripel, Den Doper of een Wildenburger. In Ardooie bestel je Ardoois Blond of een Witte Pater. Die laatste is een stevige, blonde tripel van 9°. Kom dat proeven!

ZOTTE MAANDAG NU NOG ZOTTER! Zotte Maandag, de jaarlijkse hoogdag in Pittem, wordt nog wat zotter dankzij Pittemnaar Yuri Demeyer. Hij ontwikkelde namelijk zijn eigen gin, citrus floraal met een intense afdronk, en liet zich inspireren door die befaamde maandag. www.crazymonday.be

WIST JE DAT ... je al dit lekkers al wandelend en fietsend kunt ontdekken? De fiets-en wandelkaart ‘Bieren en Brouwerijen in het Tieltse’ geeft uitleg over de vloeibare creaties en trakteert je op tal van fijne adresjes om ze te proeven! Beschikbaar vanaf juni 2017.

7


FOCUS OP HET TIELTSE

Stijn brouwt! De ene man houdt al meer van bier dan de andere. En dan zijn er nog die uitzonderingen die besluiten dat het tijd wordt om hun eigen bier te brouwen. Maak kennis met Stijn David, trotse brouwer van De Poes en eigenaar van de gelijknamige, gloednieuwe stadsbrouwerij in Tielt.

Hoe is De Poes ontstaan? “Ik heb voedings- en dieetleer gestudeerd, ik was dus altijd al met het goede leven bezig, en ik dronk graag eens een bijzonder Belgisch pintje. Zo ben ik in avondonderwijs gestart met een cursus brouwerijtechnicus. Toen ik dat diploma op zak had, begon ik thuis te experimenteren met kleine hoeveelheden, 20 liter per brouwsel. En na 13 brouwsels, of een kleine twee jaar, zat het goed. De Poes was geboren. Daarna ben ik beginnen uitkijken om De Poes op grotere schaal te brouwen, meer liters dus. Ik heb verschillende brouwerijen gecontacteerd en ben geëindigd bij Deca in Woesten. Op 20 juni 2014 was mijn eerste grootscheepse brouwsel, 3.000 liter De Poes, klaar.”

niet holderdebolder te werk gaan, maar wel de kwaliteit en de smaakstabiliteit van mijn bestaande bieren behouden. Wij werken met hop uit Poperinge, geen twee oogsten zijn dezelfde dus moet je je brouwprocessen continu aanpassen. Eén keer een goed bier maken, is geen kunst. Die kwaliteit continu garanderen, dat is de uitdaging.” Dat de brouwerij in Tielt zou verrijzen, stond vast? “Ik wou absoluut in Tielt blijven. Ik ben hier geboren en getogen en er heerst helaas wat bierarmoede in Tielt. Er was geen enkele brouwerij meer in Tielt te vinden, wij zijn de eerste na 50 jaar bierstilte. Mensen zoeken steeds meer naar lokale producten, we leven in een wereld waarin alles binnen handbereik ligt, maar daardoor verlies je soms voeling met hoe dingen geproduceerd worden. En dan is het fijn dat je met eigen ogen kunt zien hoe zo’n lokaal biertje wordt gebrouwen. Daarom heeft onze brouwerij ook een degustatieruimte en kun je er aansluiten bij een rondleiding of op afspraak een bezoekje brengen.”

En het bier sloeg aan? “De Decabrouwerij heeft haar eigen netwerk waardoor De Poes meteen in een aantal drankhandels en cafés belandde en daarnaast ging ik zelf ook de baan op om café-uitbaters te overtuigen. En dat lukte wonderwel. Daardoor kwam alles in een stroomversnelling terecht en begon ik te dromen over mijn eigen brouwerij. In 2015 heb ik een pand gevonden in Tielt en vandaag is onze brouwerij reeds operationeel. De Poes blijft in Woesten, dit wordt een soort testlabo waar ik in kleine hoeveelheden nieuwe biersoorten kan ontwikkelen. De Poes Export bijvoorbeeld die in 2017 exclusief in Tielt te koop is. Het volgende nieuwe bier zal pas voor 2018 zijn. Ik wil

En wat maakt De Poes nu zo bijzonder? “Daarvoor moet je proeven. Ik kan je grote verhalen vertellen over die en die smaken die je moet ontdekken, maar dat is vooral marketing en daar heb ik het niet zo voor. Zoals de Britten zeggen, ‘the proof of the pudding is in the eating’.” Meer weten? www.brouwerijdepoes.be

8


KASTELEN EN ABDIJEN in woord en beeld LISSEWEGE

ZUIENKERKE

DAMME

BRUGGE OUDENBURG JABBEKE

OOSTKAMP GISTEL

BEERNEM

LOPPEM ZEDELGEM

TORHOUT

Kasteel

Abdij

WINGENE


INTRO

Kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland In haar boek ‘Steenrijk en Begeesterd. Kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland’ laat historica Véronique Lambert je de mooiste verhalen ontdekken, en dankzij vijf unieke fietsroutes ga je zelf ook op pad.

kasteel. Daar kwamen de heren en dames van stand tot rust en genoten ze van het idyllische buitenleven.

Dat deze streek zo gegeerd was, hoeft niet te verbazen. Na de Franse Revolutie investeerden rijke burgers massaal in grond en kochten ze geconfisqueerde domeinen op. De vruchtbare polders ten noorden van Brugge werden voorbehouden voor landbouw. De schrale zandgronden in het zuiden waren ideaal woonterrein. Tijdens de winter verbleven de notabelen in de stad. In de zomer verhuisden ze naar hun

We zetten al die kastelen en abdijen in de kijker, met hun rijke geschiedenis en boeiende verhalen, hun fameuze interieurs en veelzijdige collecties. We pronken graag met dit erfgoed, maar we moeten ook bezorgd blijven. Hun onderhoud kost handenvol geld. In dit boek komt niet alleen het glorieuze verleden aan bod. We belichten ook hoe kastelen en kloosters vandaag een nieuwe invulling krijgen. En we laten

Net als kastelen wekken ook abdijen onze nieuwsgierigheid op. Wat schuilt er achter die hoge kloostermuren? Wie zit er onder die monnikskappen? Hoe brengen de zusters hun dagen door? Abdijen hebben iets mysterieus. Het zijn oorden van vrede en gemoedsrust. En sommige zijn eeuwenoud.

10

enkele eigenaars vertellen over hun besognes voor de toekomst. Zorg dragen voor ons patrimonium is immers een taak voor elk van ons.” Maar laat ons nu eerst en vooral genieten van al die kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland. Blader door dit magazine, duik mee in de geschiedenis, spring op de fiets en ontdek deze unieke plekken en hun verhalen. Het boek (€ 15) is verkrijgbaar vanaf april. Alle info op www.brugseommeland.be

er t

Kastelen spreken tot de verbeelding. Stoere middeleeuwse burchten met kantelen en schietgaten laten ons dromen over onversaagde ridders en bevallige jonkvrouwen. Statige landhuizen met strakke Franse tuinen doen denken aan heren met gepoederde pruiken en dames met waaiers. Wie in het Brugse Ommeland rondtoert, treft meer dan honderd kastelen aan. Bijna allemaal dateren ze uit de 19de eeuw, al lijken ze vaak veel ouder.

b m Vér onique La


ACTIVITEITEN

Niet te missen events in dit Kastelen- en Abdijenjaar! Laat het duidelijk zijn, 2017 wordt met al die Kastelen- en Abdijenpret ronduit onvergetelijk. En behoorlijk druk…. Er valt voortdurend iets te beleven. Het komt er dus op aan om goed je agenda bij te houden, tijdig in te schrijven en op www.brugseommeland.be de volledige kalender te checken. Deze musts mag je alvast niet missen!

1

3

3 PICKNICKEN IN STIJL Picknicken kun je overal, maar wie het echt goed wil doen, installeert zich in een van de vijf deelnemende kasteelparken of abdijtuinen. Nog meer goed nieuws, je hoeft niet eens zelf sandwiches te smeren. Er staat immers een uitgebreid picknickpakket (€ 15) voor je klaar, gevuld met 100% West-Vlaamse hoeveproducten, en aan de bar bestel je een drankje. Kinderen hebben hun eigen kinderpicknick (€ 7,5). Beter wordt het niet! Priorij van Bethanië (21 mei), Kasteelpark Zwevezele (28 mei), Kasteel van Oostkerke (21 juni), Kasteel Wijnendale (27 augustus), Kasteel De Herten in Oostkamp (10 september).

2

1 POP-UP APÉRO CHÂTEAU Een elegant landgoed, Di Coylde in Beernem, met een pop-up zomerbar, dat is Apéro Château in een notendop. In juli en augustus geniet je hier van perfecte cocktails, overheerlijke hapjes en tapas en kun je zelfs geregeld een concert, gintasting of barbecue meepikken. Relaxen in stijl dus.

2 OPEN DAGEN Binnenpiepen daar waar je anders nooit komt, bestaat er iets leukers? Heel wat kastelen en abdijen, van Priorij van Bethanië over Kasteel De Herten, openen dit jaar exclusief hun deuren en curieuzeneuzen kunnen aansluiten bij een rondleiding. Inschrijven is de boodschap!

11

4

4 MIDZOMER ZEN Op 21 juni, de langste dag van het jaar luiden we de zomer in en vieren we de Internatio­ nale Yogadag. En wel door yogasessies in de kasteelparken d’Aertrycke, Bulskampveld en Tillegem of, nog spiritueler, in de tuin van de Priorij van Bethanië of in de intieme pastorietuin in Lissewege. Her en der is er ook kinderyoga en zijn er Tai Chi initiaties. Deelnemen kost € 5 per persoon, inschrijven is een must!!


6

5

7

8

9

5 NIEUWE FIETSTOCHTEN De abdijen en kastelen die overal in het Brugse Ommeland opduiken, zorgen voor prachtige plaatjes. Reden genoeg om vijf nieuwe knooppunttochten uit te werken die je vindt op www.brugseommeland.be. Mag het iets meer zijn? Opteer dan voor een van de vijf nieuwe fietszoektochten of sluit je aan bij een fietstocht met gids en laat je verrassen door zijn spannende verhalen.

6 GENIETEN VAN MUZIEK Wat dacht je van een intiem concert met harp en klarinet in een voormalig Romeins castellum in Oudenburg? Of een Passieconcert in Abdij Ten Putte in Gistel? Zilleghem Folk in het kasteelpark van Loppem? Een volksdansbal in Kasteel Beau Séjour in Moere? Of kies je voor Vélo Baroque (MAfestival) en combineer je een fietstocht met concertstops op unieke locaties? Laat het duidelijk zijn, dit jaar openen tal van kastelen en abdijen hun deuren voor een reeks unieke concerten. Niet te missen!

7 CRUISEN MET EEN FIAT 500 Bij Vintage Tours 500 zit je zelf aan het stuur van een vintage Fiat 500. Een Fiat 500 rijdt op kop, jij hoeft maar te volgen. Zo toer je door de Kasteelbossen in de rand van Brugge en houd je halt aan het Kasteel van Loppem om het kasteel of park te bezoeken. Zowel voor groepen als individuele bezoekers!

12

8 HAPPEN EN TRAPPEN Fan van fietsen en het goede leven? Dan is Happen en Trappen je op het lijf geschreven. Je vertrekt met een routebeschrijving en fietskaarthouder en houdt geregeld halt. Elke gang heeft immers zijn eigen stop. Soep, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, koffie en gebak. Redenen genoeg om even op de rem te staan. Starten doe je aan de Abdij van Zevenkerken om te eindigen bij het Kasteel van Loppem. 9 WANDELING MET HET NODIGE THEATER Tijdens ‘Een Verrassende Verkenning van Kasteelpark Bulskampveld’ neemt Landschapsarchitect Galopin je mee op sleeptouw en ruilt vlotjes 1910 in voor zondag 3 september 2017. Een afstammelinge van mevrouw Lippens wijst hem de weg en voert samen met de landschapsarchitect dit verrassende stukje toneel op. Smaakt naar meer? Goed nieuws, in Wingene en Oudenburg kun je ook aansluiten op zo’n wandeling. Op pagina 23 en 25 lees je er alles over! Om 14 en 16u., € 3 per persoon.


JEAN-JACQUES MATTHIEU DE WYNENDAELE VAN KASTEEL WIJNENDALE

“Vechten om de schoonheid van het kasteel te bewaren”

H

ier verbleef Maria van Bourgondië, doodde Keizer Karel de tijd telkens zijn schip richting Spanje in Vlissinge op zich liet wachten en leidde Leopold III de koningskwestie in. Maar bovenal is Kasteel Wijnendale de thuis van Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele en zijn familie. “Het kasteel is vele jaren ouder, maar onze familiesaga begint in 1830 wanneer Josse-Pierre Matthieu, mijn betovergrootvader, het domein koopt om het te renoveren. Wij woonden in Brussel en verhuisden ’s zomers naar het kasteel waar we veel liever waren. Hier konden we in de bossen ronddolen, verstoppertje spelen in de gangen, de grote jachten gadeslaan en allerlei kattenkwaad uithalen. Toen de oorlog uitbrak, zijn we naar Torhout gevlucht. Een treinrit van maar liefst tien uur en eens aangekomen bleek het kasteel bezet, wij mochten ons in de hovenierswoning installeren. Niet dat wij, de kinderen, beseften wat er aan de hand was. We speelden soldaatje, we doorkruisten het spergebied of fietsten naar Oostende. Toen de oorlog begon, was ik nog een kind, bij de bevrijding was ik een man. De jaren daarna behaalde ik mijn burgerlijk ingenieursdiploma, huwde ik en bouwde ik mijn carrière uit.

PRAKTISCH Kasteel Wijnendale kan je zowel in groep (min. 15 pers., € 3 per persoon, € 40 voor de gids) als individueel (€ 5) bezoeken. Het kasteel en het bezoekerscentrum zijn open van 1 april tot 30 september, groepsbezoeken zijn ook buiten het seizoen op aanvraag mogelijk. Meer info via www.toerismetorhout.be. Het kasteel vind je in Torhout in de Oostendsestraat 390.

Pas toen mijn vader stierf, besloot ik naar mijn roots terug te keren. Niet dat het kasteel per se comfortabel was. We hadden nood aan meer licht en warmte, dus werd het kasteel grondig aangepakt. De kapel werd bureau, de kolenkachels ruimden plaats voor mazout-​exemplaren en de keuken, die aanvankelijk kilometers ver lag, werd handig dichtbij de eetkamer geïnstalleerd. Een hele opdracht, geloof me, zo’n kasteel is geen geschenk, maar een fulltime job. Vandaag zijn de inkomsten net genoeg om de torenhoge kosten te dragen, dikke sigaren moet je er niet mee roken. Maar mijn hart ligt hier. Dus vecht ik elke dag opnieuw, om al die schoonheid te bewaren voor de volgende generaties.”


ACTIVITEITEN

Bezoek eens een kasteel! Ten zuiden van Brugge verstoppen zich meer dan honderd kastelen diep in de bossen. Sommige laten zich van ver bewonderen, andere kun je makkelijk bezoeken. Tijd dus om je piekfijn uit te dossen, je beste manieren boven te halen en op kasteelvisite te gaan!

1. KASTEEL WIJNENDALE Het Kasteel Wijnendale was het decor van tal van belangrijke geschiedenis​ episodes en in het bezoekerscentrum kom je alles te weten over de rol van het kasteel in onze vaderlandse historie. Maar ook het dagdagelijkse kasteelleven, over de eeuwen heen, komt aan bod. Een inventaris van het kasteel anno 1528 schetst een levendig beeld van hoe het er toen aan toeging. Uiteraard hoort daar ook de jacht bij, al eeuwenlang het vermaak van elke edelman. Zo verneem je alles over de favoriete hobby van Maria van Bourgondië, de middeleeuwse jachtceremoniën en de jachtactiviteiten van de huidige bewoners.

Nog meer kasteelpret in Torhout! • Kasteel d’Aertrycke beschikt over een prachtig park en een tearoom in Het Koetshuys. Zet deze data in je agenda: 21/06 yoga in de kasteeltuin en 2528/05 Hof en Huis, dé beurs over tuin, interieur en lifestyle! • In Kasteel Ravenhof huist het Museum Torhouts Aardewerk. Het Ravenhofpark krijgt dit jaar een nieuw jasje en wordt plechtig ingehuldigd op 21/05.

Kasteel Ravenhof

Kasteel d’Aertrycke

EXTRA IN 2017! In 2017 kun je aanschuiven voor een 100% West-Vlaamse picknick (27/08), een van de roofvogelinitiaties meepikken (elke zondag in juli en augustus), of het kasteel uitgebreid bezoeken tijdens de Dag van het Kasteel op 5 juni. Dan ontmoet je Maria van Bourgondië en bekijk je een spectaculaire roofvogelshow. Het hele jaar door kunnen kinderen een spookjesspeurtocht ondernemen. Uitblazen kan in Brasserie Heuvelhof, pal naast het kasteel (of een van de andere zaken vlakbij)! Kasteel Wijnendale

14


3. HET KASTEEL BULSKAMPVELD EN HET LANDSCHAPSPARK BULSKAMPVELD Hoewel de roots van dit groene lappendeken eeuwenoud zijn, werd dit immense bosgebied, goed voor 90 km², pas onlangs terug verenigd onder de noemer ‘Landschapspark Bulskampveld’ (www.landschapspark-bulskampveld.be). Vandaag is dit het bosrijkste gebied van West- en Oost-Vlaanderen, de Bossen van Vlaanderen. Het kloppende hart is het Kasteel Bulskampveld. Een sober neogotisch landhuis, in 1892 opgetrokken door de eerste heer van Bulskampveld en later uitgebreid met een koetshuis, stallen, een ommuurde moestuin, een watertoren en een park in Engelse stijl. Het gerenoveerde kasteel herbergt vandaag het bezoekerscentrum met info over het domein en de omgeving, een interactieve natuurtentoonstelling en mysterieuze kasteelsalons compleet met pratende muren en een rariteitenkabinet.

Kasteel Bulskampveld Kasteel van Loppem

2. EXTRA IN 2017! Noteer in je agenda: 03/09 theaterwandeling, 21/06 yoga in het kasteelpark. In de tearoom op het domein kun je op adem komen en zoetekauwen halen snel een hoeve-ijsje in de kasteelboerderij.

KASTEEL VAN LOPPEM Het Kasteel van Loppem pakt uit met een spannend doolhoflabyrint en een Engels park. Dit kasteel werd in 1859 als zomerresidentie opgetrokken in opdracht van de adellijke familie van Caloen. Neogotiek, maar met een Vlaams tintje. Vandaag is dit het enige Belgische kasteel waarvan zowel de buiten- als de binnenkant nog steeds in zijn oorspronkelijke staat verkeert. De hall werd uitgerust met tal van geweiluchters, een reusachtige opgezette beer (cadeautje van de Zoo van Antwerpen) en het oudst gekende schilderij van de Brugse Burg. Een bezoek aan dit zomerkasteel is als een reis door de tijd en een reis rond de wereld. De kunstschatten bevatten zowel werken uit onze middeleeuwen als Aziatische en Afrikaanse kunst. De etalagekast van de vrome kasteelzoon Monseigneur Joseph van Caloen bevat bijzondere souvenirs: een doornenkroon, zeefossielen, schelpen uit Pompei, water uit de Jordaan, ...

Kasteel Bulskampveld

EXTRA IN 2017! Tijdens de Lifestylebeurs Kasteel van Loppem (15-17/09) kom je alles te weten over het betere leven. Op 6/05, 5/08 en 14/10 kun je aansluiten voor een rondleiding. Je kunt ook met het gezin gaan speurneuzen op 22 april naar je personage dat ooit op het kasteel woonde of kwam. Vlakbij, in Ten Voute, is het daarna gezellig napraten bij een hapje en een drankje. Kasteel van Loppem

15


Noblesse oblige… Luc Haekens en Géry van Outryve d’Ydewalle mogen dan op het eerste gezicht schijnbaar weinig delen, het zijn twee eigenzinnige heren die resoluut hun eigen koers varen. Buitenbeentjes in aparte werelden. Journalist Luc Haekens weet iedereen met uitgestreken gezicht rond zijn vinger te draaien, ridder en kasteelheer Géry van Outryve d’Ydewalle is hoogleraar psychologie en verzamelde met zijn werk en publicaties tal van prijzen. Ze kennen elkaar van tijdens het maken van de serie en het boek ‘De Blauwe Gids’ over de adel. Zet hen opnieuw samen en het plezier spat er af. Een verhaal over taalswitches, kasteelrenovaties en die indrukwekkende kasteelparken.


Het Kasteel Peereboomveld en zijn bossen (Brugge), de thuis van de familie d’Ydewalle.

U

maakte De Blauwe Gids, het boek en de serie, omdat u als kind in de ban was van de prins van Merode. Is uw jongensdroom vervuld? Luc Haekens: “Deze jongensdroom toch, ik ben heel tevreden over mijn zoektocht. Nu wil ik een roman schrijven, niet over de adel, maar misschien kan ik me wel in een kasteel installeren om het wat te doen vlotten. Wat denk je, Géry? Heb jij geen plaats voor me? Voorlopig is mijn nieuwsgierigheid naar de adel voldaan, wat ik wou weten, ben ik te weten gekomen. Misschien dat ik er ooit nog een vervolg aan brei en me op de buitenlandse adel concentreer want het is fascinerend om te zien hoe klein die adellijke wereld eigenlijk is, iedereen kent iedereen. De adel is gewoon

één groot netwerk. De voertaal is Frans, wereldwijd zelfs, dus iedereen verstaat iedereen en dat helpt natuurlijk.” Géry d’Ydewalle: “Kunnen switchen tussen talen is een immense rijkdom en een gigantisch voordeel.” Luc Haekens: “Ik heb geprobeerd om dat over te nemen. Ik heb mijn kinderen een beetje gedwongen om stage te volgen in Frankrijk. De oudste zat deze zomer een maand in Nice, waarschijnlijk vooral op het strand, maar goed.”

Géry d’Ydewalle: “Mijn vrouw en ik hadden toen we trouwden afgesproken om te wisselen tussen Frans en Nederlands. De ene dag praatten we Nederlands en de volgende dag Frans. Maar dat heeft geen week geduurd. Het werkte niet, het voelde te artificieel. Dus werd het Frans en zijn de kinderen ook in het Frans opgevoed. Heel wat takken van de familie zijn immers verspreid over de rest van Europa en zo kunnen ze blijven communiceren met elkaar en de andere generaties.”

“De adellijke wereld is eigenlijk heel klein, iedereen kent iedereen.” 17


Begrijpt u de adel nu beter? Luc Haekens: “Als je een reeks maakt, dan moet je sowieso een zekere affiniteit hebben met het onderwerp. Ik kan me niet voorstellen dat ik me maandenlang bezig houd met iets waar ik eigenlijk niet koud of warm van word. Daar heb ik ook geen zin in. Gaandeweg heb ik geleerd dat haast niemand iets van de adel af weet. Het blijft een zeer mysterieuze wereld en daardoor maakt iedereen grote, spannende veronderstellingen. Maar eigenlijk zijn die edellieden ook maar gewone mensen. Net zoals jij en ik. Mensen die verbonden zijn met elkaar en door die adelstand een soort band hebben. Bij sommigen bepaalt dat heel erg hun identiteit, anderen, zoals Géry bijvoorbeeld, zijn daar minder mee bezig. Jonge edellieden zie ik ook enthousiast ondernemen en die staan echt met beide voeten in de echte wereld. En ‘s avonds gaan ze een pintje drinken op café.” Géry d’Ydewalle: “Ik ben van adel, maar bon… eigenlijk ben ik daar niet erg mee bezig. Ik ben misschien ook niet het meest typische voorbeeld van een ridder. Ik ben ondertussen al wat rustiger geworden, maar ik ben nogal een durver. Niet iedereen was ook laaiend enthousiast over mijn deelname aan het tv-programma, de top

18

van de adel houdt niet van pottenkijkers. Maar na onze eerste boswandeling, zonder camera’s, wist ik dat Luc en ik op dezelfde golflengte zaten en we dezelfde stijl hadden.” Luc Haekens: “Sommige mensen waren veel meer geneigd om hun woorden te wikken en te wegen. Dat was bij u nooit het geval. U zei gewoon wat u dacht en daarmee kwam ik hier geregeld toetsen of de dingen die me verteld werden wel klopten.”

“Jonge edellieden gaan ’s avonds ook gewoon een pint drinken op café.” Zou u van positie willen wisselen? Luc Haekens: “Ik zou hier best wel willen wonen, maar ik heb al een grote tuin en een tractor. Ik wil wel gerust eens wisselen voor een dag of tien.” Géry d’Ydewalle: “Ik denk eigenlijk dat de adel niet zo sterk verschilt van de


middenklasse. En de tijden veranderen ook. Toen mijn grootvader dit kasteel in 1901 kocht, had hij zeven man personeel die op het domein woonde. Ik ben hier het personeel. Dus was ik vroeger, toen ik nog als professor aan de slag was in Leuven, elk weekend het volledige weekend aan het werk in de tuin. Er was geen andere optie. En de rest van de week stond ik om 5 uur op zodat ik om 6 uur mijn trein kon halen. Als je verliefd bent op een gebouw doe je soms zotte dingen. Eerlijk, ik heb nooit kunnen dromen dat wij hier zouden belanden. Mijn tante heeft ons het kasteel geschonken. Een prachtig cadeau, maar één met verantwoordelijkheden. Je wil niet weten hoeveel zo’n kasteel kost. Elke tank mazout is een aderlating. Financieel is het absoluut lastig geweest. Toen we het huis voor het eerst zagen, kreeg ik haast instant een depressie. Het dak moest er af en we hebben, met drie kinderen, in het kasteel gekampeerd terwijl we het renoveerden. Maar het is goed gekomen. Zulke dingen moet je doen als je jong bent, als je je nog durft smijten. En zo ben ik, een stadsmens, een echte buitenmens geworden. Maar als je iets graag doet, dan leer je het snel. Bovendien zat ik hele dagen met mijn hoofd in de boeken, dan doet het wel deugd om eens met je handen in de aarde te wroeten.”

GOED OM WETEN! • Zowat 10% van het Hout­ land bestaat uit bossen en dat dankzij de 120 kasteel­ domeinen die zich hier bevinden. Bijna elk groot bos is immers gelinkt aan een kasteel of een abdij. (Géry d’Ydewalle: “En toch is er nog te weinig bos.”) • De adel heeft uiteraard zijn eigen hiërarchie: 1. Prins en prinses 2. Hertog en hertogin 3. Markies en markiezin 4. Graaf en gravin 5. Burggraaf en burggravin 6. Baron en barones 7. Ridder 8. Jonkheer en jonkvrouw • Elke adellijke familie heeft zijn eigen wapenschild al dan niet met wapenspreuk.

“Ik kreeg het kasteel cadeau van mijn tante. Een prachtig geschenk, maar één met verantwoordelijkheden.” De adel mag dan wel internationaal zijn, tegelijkertijd is ze diep in de streek verankerd. Géry d’Ydewalle: “De meeste kasteel​ domeinen worden van generatie op generatie doorgegeven. Dat verklaart veel. In mijn grootvaders dagboek werd bijvoorbeeld de jaarlijkse verhuis van Gent naar Sint-Andries nauwlettend genoteerd. Het kasteel sloot zijn deuren in oktober en pas in mei werd dit buitenverblijf opnieuw bezocht. Goed voor een immense volksverhuizing. En al die geschiedenis geeft je natuurlijk stevige wortels. Zelf heb ik internationaal carrière gemaakt en dat is net zo belangrijk.

Je moet uiteraard lokaal verankerd zijn en wat chauvinisme koesteren voor je eigen streek, maar tegelijkertijd is het aangewezen dat je een open ruime blik behoudt. Daar heeft iedereen baat bij.” Het boek De Blauwe Gids is ondertussen uitverkocht, maar wel nog te vinden in de bib. Bovendien geeft Luc Haekens geregeld lezingen: ‘De Kroon van de Belgische adel ontbloot’.

19

• De familie d’Ydewalle werd in 1771 in de adelstand opgenomen; in 1982 kreeg de vader van Géry, Pierre van Outryve d’Ydewalle, de titel baron met als wapenspreuk “Als ik kan”. • Op 7/05 is er een rondleiding in de tuin van het kasteel. Een gids van de Bosgroep Houtland vzw duidt het belang van kasteelparken voor bos en natuur. En dit voor een beperkt aantal deelnemers. Tijdig inschrijven is de boodschap! Alle info via www.brugseommeland.be


S

ommige kastelen blijven eeuwen­ lang in handen van dezelfde adellijke familie. Andere worden verkocht en nemen een nieuwe start. En zo bekommert Valentine Deprez zich sinds kort met veel liefde over het Slot van Male in Brugge, vastbesloten om het kasteel nieuw leven in te blazen.

“In 2009 kwamen wij in contact met de zusters van Sint-Trudo. Zij waren volop aan het nadenken over de toekomst van dit slot dat voor hen stilaan te groot werd. We raakten begeesterd door de unieke site en haar uitzonderlijke geschiedenis als verblijfplaats van de graven van Vlaanderen en geboorteplaats van Lodewijk en Margareta van Male. Twee jaar later kocht onze familie het slot. Zonder idee over zijn nieuwe bestemming, maar met een duidelijke visie: het slot bewaren voor het nageslacht, de rijke geschiedenis van de site uitdragen en dat op een duurzame manier. Dat is dé uitdaging voor de toekomstige generaties. Een kasteel in ere houden, of in ere herstellen, is niet te onderschatten en vraagt serieuze offers. Maar kastelen waren altijd al zelfbedruipende entiteiten, je kunt ze vergelijken met het hoofdkantoor van een groot bedrijf. Vandaag moeten we onze kastelen opnieuw economisch en sociaal leven inblazen. Kasteelheren en -vrouwen moeten hiervoor de kaart van het cultureel ondernemerschap trekken. Families met een hart voor erfgoed zijn de beste garantie om over generaties heen projecten op te zetten die het voortbestaan van dat erfgoed verzekeren. Kwestie van onze kastelen ten volle te laten opleven. Kastelen en hun hoekjes en kantjes worden trouwens pas interessant door de verhalen van bewoners, bezoekers en voorbijgangers…”

EXTRA INFO Het boek ‘Het Kasteel van Male’ (Lannoo) vertelt de geschiedenis van het kasteel en neemt je mee naar het kasteelleven van toen. Het boek bevat ook twee fietsroutes in de omgeving. Op 24/06 vindt er een theatrale lezing plaats waarbij actrice en woordkunstenares Sabine Goethals in de huid kruipt van Margriet van Male, laatste gravin van Vlaanderen.

VALENTINE DEPREZ VAN HET GRAFELIJK SLOT VAN MALE

“We moeten de kaart van cultureel ondernemerschap trekken”


ACTIVITEITEN

Waan je eventjes kasteelheer of abdis! Wil je graag eens lekker lang van het zicht van een kasteel of abdij genieten? Zonder op je horloge te moeten kijken? Er uitgebreid rondneuzen of je heerlijk in de tuinen installeren? Dat kan! Heel wat ondernemers geven tal van kastelen of hun bijgebouwen immers een nieuw, sprankelend leven. En bezoekers zijn welkom om mee te genieten!

3x

3x

KASTEELTERRASSEN

DECOSHOPPEN IN EEN KASTEEL

Wegdromen op een terras pal voor een kasteel en doen alsof dit jouw domein is. Geef toe, iedereen heeft het wel eens gedaan. Even mijmeren over een ander leven als kasteelheer of –vrouw. Het kan perfect op deze kasteel­ terrassen en het kost je bijna niets! Ook je prinsjes en prinsesjes zijn hier welkom.

Gek op barokke kasteelinterieurs of heb je het eerder voor eclectische combinaties van erfstukken en design? In deze drie kastelen vind je tonnen inspiratie en shop je het interieur van je dromen. 1. Zurkelkasteeltje Beernem, Reygerlo 2. Kasteel van Snelleghem, Snellegem, Paul De Grande 3. Kasteel Rooigem, Brugge, Rooigem (tijdens opendeur)

1. In De Trutselaar, in kasteeldomein Tillegem 2. Koetsenhuis, aan Kasteel Beisbroek 3. Bulskampveld, aan Kasteel Bulskampveld

Kasteel Rooigem Castel ‘t Haantje

3x LOGEREN IN EEN KASTEEL

Koetsenhuis, Kasteel Beisbroek

3x PROOSTEN IN DE ABDIJ

Zurkelkasteeltje (Reygerlo)

Altijd al eens willen proeven van het kloosterleven, maar net niet vroom genoeg om echt in te treden? Op deze abdijsites ben je welkom om een glas te drinken en mag je daarna gewoon terug naar huis. 1. Abdij Ten Putte, Gistel 2. Abdij Ter Doest, Lissewege 3. Abdij Zevenkerken, Brugge

Mag het nog iets meer zijn? Veel meer zelfs? Check dan in voor een onvergetelijke kasteelnacht en geniet met volle teugen van je eigen kasteelavontuur. Wedden dat je slaapt als een roos? 1. Hoeve De Spijker, Brugge 2. Castel ’t Haantje, Ruiselede 3. Domein Leegendael, Oostkamp

Meer info en bijkomende adresjes via

In De Trutselaar

www.brugseommeland.be

21


ACTIVITEITEN

Toeren en Loeren Toeren door het Brugse Ommeland en ondertussen loeren naar de vele kastelen en abdijen die langs je parcours opduiken. Met de fiets, te voet, in het zadel of in het spoor van een gids. Een ding staat vast, je komt gegarandeerd ogen tekort!

SIERLIJK SNORREN MET DE VESPA!

ELEGANT WANDELEN EN FIETSEN!

Cruisen met de Vespa door de polders, geef toe, idyllischer wordt het niet. Vesparoute.com ontwikkelde, speciaal voor dit themajaar, een Kastelen- en Abdijenroute die je meeneemt naar de elegantste plekken en je tegelijkertijd trakteert op wondermooie natuurplaatjes. Waar wacht je nog op?

Kasteelestafette in Oostkamp In Oostkamp liggen een twintigtal kastelen te blinken, ‘huyzen van plaisance’ of de frisse zomerverblijven van de Brugse adel. De meeste exemplaren zijn in privéhanden en dus niet te bezoeken. Maar traagjes voorbij slenteren of fietsen is wel toegelaten. De Kastelenfietsroute (48 km, € 2) rijgt al die parels netjes aan elkaar. Te koop bij OostCampus (Siemenslaan 1, Oostkamp), ook al zo’n architecturale parel.

Kasteel van Male

Kastelenfietsroute Oostkamp

22

Drie Kastelen voor de prijs van één Dankzij de ‘Drie Kastelenwandelroute’ (12 km) worden de kasteeldomeinen Tillegem, Tudor, Beisbroek en het Chartreu­­ zinnenbos netjes met elkaar verbonden en wel via wandelpaden en kasteeldreven. Kuieren door uitgestrekte bossen en langs heideveldjes, graslanden en boomgaarden. Welkom in de leefwereld van de Brugse elite! Poëziezomer Sint-Joris (Beernem) Mag het nog iets poëtischer? Rep je dan naar de Kooldreef (dreef naar Kasteel de Lanier) en bewonder er de poëtische installatie. Een kunstige kans om écht binnen te kijken in dit dorp. Een leuke stop tijdens je fiets- of wandeltocht! Nog meer routes? Op www.brugseommeland.be vind je een overzicht van alle routes die kastelen en abdijen aandoen!


OP MAAT VAN KLEINE PRINSESJES EN MINIRIDDERS 1 Volg een prinsessen- of riddercursus! Tijdens de Zomer van Ichtegem kan het jonge geweld zich bijscholen door een prinsessenhoed of ridderhelm te versieren, te leren boogschieten en daarna stijlvol de kastelen op de speelpleinen te counteren. 26/08 Van 14 tot 18u. wordt Ichtegem bevolkt door draken en tovenaars, ridders en prinsessen die zowat overal opduiken...

MET DE ADEL IN HET ZADEL MET GIDS!

OP STAP MET DE BARON MET GIDS!

Geen zorgen, je hoeft niet op een paard te springen. Deze fietstochten laten je kennismaken met de vele Brugse zomerkastelen. Je voelt je dus als de adel in het zadel wanneer je langs hun adellijke buitenverblijven fietst. En onderweg krijg je de nodige historische uitleg geserveerd! Fietsen in het spoor van een gids dus!

Baron van der Bruggen is uit de dood herrezen en neemt je mee langs eeuwenoude kastelen en kapelletjes door de dreven en bossen van Wildenburg (Wingene). De baron onderhoudt je drie uur lang over zijn onfortuinlijke dood, zijn familiegeschiedenis en laat je geregeld halt houden om wat lekkernijen te proeven.

• S-wan

Aansluiten kan op 25/06 en 23/07. Voor groepen het hele jaar op reservatie bij Toerisme Wingene.

Route noord ( aansluiten kan op18/06, 29/07, 26/08 en 01/10) Route zuid (aansluiten kan op 24/06, 23/07, 19/08 en 24/09) Inschrijven is verplicht en kan op www.s-wan.be. Groepen zijn welkom op aanvraag.

2 Speurneuzen in het Kasteel van Loppem! Laat je op speurtocht nemen en ga op ontdekking in het kasteel. Je kruipt in de huid van iemand die ooit leefde of werkte in het kasteel of er op bezoek kwam. Via tips tijdens de tocht achterhaal je je personage. Op maat van kinderen van 10 tot 12 jaar, ook leuk voor volwassenen. Op 22/04 en voor groepen op aanvraag. 3 Red prinses Ellen! Prinses Ellen speelt heel graag buiten, maar… ze is bang voor kriebelbeestjes. En haar kasteel staat midden in het bos. Daarom heeft de koning een kriebel­specialist uitgenodigd die de prinses kan helpen. Maar dat lukt alleen met jou erbij! Red dus prinses Ellen! 04/06 Van 14.30 tot 16.30u., op maat van gezinnen met kinderen van 4 tot 8 jaar

• Hello Bruges

neemt je mee op fietstocht naar veelzijdig Sint-Andries (Brugge) op 13/5 en op de grens van Ruddervoorde en Zwevezele op 28/5. Op 18/6 gaat het richting de eerder onbekende kastelen van Oostkamp en op 25/6 is de afspraak in Sint-Michiels om de vergeten kastelen te (her)ontdekken. Inschrijven doe je op www.hellobruges.com. Groepen zijn welkom op aanvraag.

Zin in meer? Op www.brugseommeland.be vind je een handig overzicht en praktische info van alle activiteiten.

23


LEVEN IN DIENST VAN GOD

DE ZUSTERS VAN DE PRIORIJ ONZE-LIEVE-VROUW VAN BETHANIË EN DE ABT VAN DE ABDIJ VAN ZEVENKERKEN

Z

usters met een eigen YouTube-kanaal, een convent met een bistro. Anno 2017 openen de abdijen meer dan ooit hun deuren en tijdens dit bijzondere Kastelen- en Abdijenjaar al helemaal.

De tijden veranderen en de abdijen in het Brugse Ommeland veranderen mee. Zo gaat dat immers al eeuwenlang. Dus kun je dezer dagen het wel en wee van de zusters van de Priorij Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië zelfs online volgen. De benedictinessen hebben immers hun eigen YouTube-kanaal waarop ze tonen hoe hun dagelijkse leven er uitziet. Geen sensatie, wel een ingetogen blik in een wereld die vaak gesloten blijft. Passanten zijn ook welkom om de vieringen samen met de zusters mee te beleven en de kapel staat altijd open. Aansluiten kan al vanaf 7u. bij de lauden, om af te sluiten om 20u. met de lezingendienst. Gasten zijn ook welkom om in de priorij te verblijven. Hier is ook het meisjesinternaat verbonden aan de abdijschool van Zevenkerken met een 90-tal leerlingen. Die abdij ligt anderhalve kilometer verder en huisvest de jongens. Hier wonen de benedictijnen. Een 25-tal monniken die leven volgens de Regel van Benedictus, in dienst van God en de Kerk. Niet afgesloten van de wereld, maar er middenin. Bezinners kunnen een bezinningsdag of abdijweekend boeken, maar zijn ook welkom om de vieringen mee te volgen of een hapje te eten in de bistro. Voorzien van een speeltuintje en een boomgaard die als terras fungeert. Boeken inslaan, huisgemaakte cd’s of iconen kopen, doe je in de abdijshop.

PRAKTISCH Tijdens het Kastelen- en Abdijenjaar openen de priorij en de abdij hun deuren. Je bent welkom voor een rondleiding in de priorij op 21/05, 24/09 en 19/11. Ook de tuin van de priorij is heerlijk zen, op 21/05 is hier een hoevepicknick en op 21/06 een yogasessie. In de abdij kun je een rondleiding meepikken op 1/05, 26/05, 22/06, 24/08 en 30/09. Tijdig inschrijven is wel de boodschap. Alle info via www.brugseommeland.be


ACTIVITEITEN

Ingetogen abdijenpret Na al die frivole kastelen, is het tijd om ons terug te trekken voor wat bezinning in een van de abdijen die het Brugse Ommeland rijk is. Wij zetten je graag op de goede weg!

OMHOOG BLIKKEN IN ABDIJ TER DOEST IN LISSEWEGE

KIPPENVEL IN ABDIJ TEN PUTTE IN GISTEL

Abdij Ter Doest werd in 1106 gesticht door de Franse Benedictijnen, zo’n 70 jaar later namen de cisterciënzers de abdij over en trokken ze nog enkele gebouwen op, zoals een bibliotheek en een kerk. De monniken kwamen zevenmaal per dag samen om te bidden, deden het religieuze werk, lazen en studeerden. De lekenbroeders namen het handwerk voor hun rekening, maalden het graan op de molen en runden de smidse. In de imposante abdijschuur, opgetrokken in de 13de eeuw, werd de oogst van meer dan 4.000 hectare velden gestapeld. Vandaag laat alleen die indrukwekkende abdijschuur (56 meter lang, 21 meter breed en 16,5 meter hoog) zich nog in al haar glorie bewonderen. Begin 2000 werd de schuur van eiken pijler tot Boomse dakpan gerestaureerd. Je moet dit gigantische dakgebinte met eigen ogen zien om zijn grootsheid te kunnen vatten. Hoog tijd dus om je hoofd in je nek te leggen. De aanpalende abdijhoeve dateert uit de 17de eeuw en herbergt restaurant en hotel Hof Ter Doest waar je het enige echte Ter Doest-bier vindt.

Voor wie het verhaal niet kent, Godelieve, een jonge Française, wordt uitgehuwelijkt aan Bertolf van Gistel, maar de jonge bruid wordt snel verstoten. Even later wordt ze door twee knechten van Bertolf verdronken in een poel. Na haar dood doen al snel allerlei wonderverhalen de ronde. Zo zou het water waarin Godelieve de dood vond Bertolfs dochter uit zijn tweede huwelijk van blindheid genezen. Uiteindelijk wordt de onfortuinlijke Gistelse in 1084 heilig verklaard. Op de plaats waar Godelieve leefde en stierf, bouwden de zusters benedictinessen in de 12de eeuw Abdij Ten Putte. De poel van toen is nu een waterput, veilig voorzien van een glazen deksel. Zusters en broeders van de Gemeenschap Moeder van Vrede bevolken de abdij en hoewel de tijd zich hier net iets trager vooruit sleept, staat de klok er niet stil. Zo pakt het museum uit met een spiksplinternieuwe filmzaal waar je een eigenzinnige film over dit eeuwenoude verhaal te zien krijgt.

VAN ROMEINS CASTELLUM TOT ABDIJ IN OUDENBURG Voor er sprake was van de abdij in Oudenburg, pronkte hier een Romeins Castellum. Het Romeins Archeologisch Museum (RAM) op de abdijsite organiseert dan ook in dit themajaar boeiende voordrachten, het befaamde Romeins Weekend, een food market (Best Pittig) in de abdijhoeve, een abdijconcert met klarinet en harp en maar liefst 3 expo’s rond dit thema. Mag het nog iets mysterieuzer? Schrijf je dan in voor de begeleide wandeling: ‘De Twaalf Gouden Apostelen: een ondergronds mysterie in Oudenburg’. Toen de monniken vluchtten, verborgen ze de twaalf gouden beelden die Christus’ discipelen voorstelden. Goed voor een vertelwandeling door de nevelige velden van het verleden, waarheid en fictie. En speciaal voor dit themajaar wordt het geheim van de mooiste stadslegende ontsluierd: de onderaardse gang van Oudenburg naar … Spannend! 26/03, abdijconcert 4-5/06, Romeins Weekend 25/06, Best Pittig food market 26-27/08 en 2-3/09, De Twaalf Gouden Apostelen: een ondergronds mysterie in Oudenburg.

25

8/04, passieconcert van Joseph Hayden 3/06, rondleiding door Hello Bruges 9/07, 16u., de eeuwenoude Sint-Godelieveprocessie

13-15/08, Welgezinde dagen 30/04 tot 1/10, erfgoedwandeling via brochure, € 2,5 Meer info via www.brugseommeland.be


FIETSROUTE

FIETSEN: Kasteelbossenroute Ten zuidwesten van Brugge, uitgestrekt over Sint-Andries, Sint-Michiels, Zedelgem en Jabbeke, liggen de Kasteelbossen. Een immense groene long die bestaat uit Tillegem, Beisbroek, Tudor, Magdalenagoed, de bossen rond het Kasteel van Loppem en de abdij Zevenkerken. Dat je hier van het ene kasteel naar het andere fietst, spreekt voor zich! Meetkerke Koolkerke

Houtave

N9

Groot Eekhout

N31

Pannemolen

Abdij Afwijking route

Meetkerkse Moeren

Hoeve Café/restaurant

Rode Poort

Kapellebrug

t

Blauwe Toren

Kraaienest

Provenhof

1

Oud Gemeentehuis Lagewegb

eek

Varsenare ek

68 sbe aar len Tol De Notelaar

6

Foreest Kraaienest St.-Anne ter Woestijn

94

73

Boerenmolen

b Wale

Snellegem

61

94

73 ‘t Oosthof

Vuile Moere

bee Z ab

De Velodroom

eek Vloethemveld

0,7

Vlo e

Vloethemhoeve

N32

k

Heidelberg the mv eld zat e

N309

Bijbelhuis

0,7

Vloethemveld

Priorij

Bethanië VijverLoppem kasteel Lisbona Lac Loppem ,3

Vlo e

Heidelberg

97

67

Pierlapont

Vijverkasteel

De Wieke

Loppem

E403

Chartreusen

De Valkaart Leiemeersen Moerbrugge

Schoonhove

Gruuthuyse

OOSTKAMP

Warandeputten

N50g N50 De Cellen

Doolhof

Ter Daele ‘t Roodhof 8 Brugge 0 ,3 Kasteel van Loppem

13

De Wieke

9

De Herten

Oostkamp De Valkaart

N50 Nieuwenhovebos

Nieuwburg

ek be

Erkegem

Leiemeersen

Gruuthuyse

Spaarbekken

the Ter Loo mv Zuidwege eld zat e

N50g

Croisilles

Klokhof

Dorpsmolen

Ten Voute

Warandeputten

N50

Bis-Art Sint-Elooi

De Mote

N309

N309

Loppem

Sint-Maarten

eek e g eb llew Ro

Brugge N31

Kasteel vanGroot Magdalenagoed Loppem

7

Moerbrugge Steenbrugge

82 Kevergem

N50

8

Aandekooi De Mote

Kerkebeek

N32

k bee Z ab

N397

Sint-Maarten

Abdij van Zevenkerken

93 OOSTKAMP

Gemene Weiden

Abdijkerk

69

Doolhof

0

Ter Loo

Schoonhove

Bis-Art Tillegem Sint-Elooi

Mary Tudor Ten Voute 59 97 Tudor 67

Vuile Moere

ZEDELGEM

Tillegembos Loppem

Lac Pereboom Domein Loppem

Klokhof

Dorpsmolen

In de Trutselaar

0,3 Tudor

eek e g eb llew Ro

Boudewijn Seapark

eke

doled

St.-Tru

N309

Groot Magdalenagoed

7

Chartreusen De Zeven Torentjes

Sint-Michiels N31

Aandekooi

Domein Beisbroek Lisbona

Abdij van Zevenkerken

76

St.-Anne ter Woestijn

N397

Assebroek

Abdijkerk

82 Kevergem

k

ek

E40 A10

70

59

93

Westtoer

Tillegem

Mary Tudor Foreest Tudor

69

Steenbrugge

N32

Hoeve Hangerijn eke doled Gemene Weidebeek St.-Tru N337 Gemene Weiden

Katelijnepoort

N309

Boudewijn Seapark

CoppietersTillegembosbos

KoetsenhuisPriorij Bethanië

Bijbelhuis

Gentpoort

Baron Ruzette

5De Zeven Torentjes

e lbe ze

be Wale

90

Het Visoen

Sint-Michiels

Pereboom Domein Tudor

Beisbroek

De Velodroom

2,0

49

Ma

‘t Oosthof

Veltem

k

61

De Velddreef

Vloethemhoeve

Westtoer

BRUGGE Aantal km: 40,5

Assebroek De Halve Maan

N31

N32

In de Trutselaar

Domein Beisbroek

Zandberg

46

ee

68

R30Gemene Weidebeek N337

N367

Koetsenhuis

Jabbeke / De Haan

Snellegem

CoppietersKoudekeuken bos

Sint-Andries 70

Oud Gemeentehuis Beisbroek

766

Boerenmolen

N309

Blauwe Toren

E40 De Notelaar A10

2,0

Kruispoort tje ervaar Sint-Kruis id Dampoort Zu

R30

lb ze

90

Varsenare

Fort Lapin

Sint-Pietersop-de-Dijk

AZ Sint-Jan

Ma

eek

Drie Masten

Bourgogne des Flandres

Zandberg

Jabbeke / De Haan

Rooigem

N367

8

Messem

48

Provenhof De Velddreef

Lagewegb

Ten Poele

Canadabrug Zandwegemolen N339

t

8 Messem

48

Steenbrugge (Parking T Baron Ruzettelaan 457, AR VA SE M A Steenbrugge) D

artje Groene Poort iderva Dampoort Zu

Ezelpoort

Ter Lucht

26

1

Hoeve

Drie Masten

Fort Pannemolen Lapin

Sint-PietersSintop-de-Dijk Pietersplas

Knooppunten: 69 – 82 – 93 – 13 – 97 – 67 Bourgogne – 73 – 61 – 94 – 70 – 59 – 94 des Flandres BRUGGE Veltem 36 4 Ezelpoort 46 – 61 – 90 – 68 – 48 –Rooigem 8–1 65 Bar Sport in Norenburg Zw Nautique De Halve Bloemendale N31 Koudekeuken Maan – 26 – 65 – 36 – 4 – 46 – 49 Gentpoort Canadabrug N339 Het Visoen Hoeve Hangerijn Baron Ruzette Kruispoort Sint-Andries 49 Ter Lucht 5 Sint-Kruis – 5 – 69 26 Katelijnepoort

Meetkerkse Moeren

Abdij

ar eva rgs nbe nke Bla

Kasteel

ek sbe aar

AZ Sint-Jan

Start:

Koolkerke Knooppunt 69 in

Grote Molen/Poldermolen 36 4 we- leed 65 Bar Sport BlauNorenburg ge Zwin ren o Nautique T Bloemendale

Kerk

len Tol

N31 Zandwegemolen

T AR VA

Pierlapont

Baasveld Merkenveld

26

Breidels

Ter Daele 13 ‘t Roodhof

0,3 Doeveren

E403

Nieuwburg

De Cellen

9

Nieuwenhove De Herten

Nieuwenhovebos

Oostkamp

e

26 Knooppunt Kasteel

ar eva rgs nbe nke Bla

Meetkerke

SE

ek be

Bor n

Kerk

M DA

Ho ofd slo ot

Houtave

Ten Poele

Grote Molen/Poldermolen we- leed BlauN9 nge Tore Groot Eekhout

Born Rivierbe e ek

Café/restaurant

Ho ofd slo ot

Rode Poort

Groene Poort

SintPietersplas

Kapellebrug

k

Afwijking route

Riv e i r be e

Knooppunt

Kerkebeek

26

Erkegem


HOEVE ROODHOF In 1888 richt baron Léon Peers de Nieuwburg een melkerij op, de eerste van het land. Zelf heeft de baron ook wat koeien en daarom laat hij hoeve Roodhof bouwen. In Denemarken ziet hij dat alle hoeves dezelfde kleur hebben. Daarom laat hij zijn pachthoeves allemaal in het rood schilderen. In 2000 neemt ‘Loca Labora’ (nu Footstep) hier zijn intrek om zich verder in te zetten voor opleiding en sociale tewerkstelling in de horeca en het toerisme. Vanaf dat moment draagt de boerderij de naam ‘Roodhof’.

Stap zeker eens af bij deze adresjes!

Doolhof kasteel van Loppem

KASTEEL VAN LOPPEM Wie tijd genoeg heeft, moet uiteraard binnen een kijkje nemen en de rijke kunstverzameling bewonderen, maar vergeet ook de tuin met doolhof niet! (Kijk op p.15 voor meer info) PRIORIJ VAN BETHANIË Bij het begin van de 20ste eeuw vindt de abt van het naburige Zevenkerken (waar missionarissen opgeleid worden) dat ook zusters voorbereid moeten worden om, in eerste instantie, naar Katanga (Congo) af te reizen. En omdat er zoveel roepingen zijn, wordt in 1924 gestart met de bouw van een neoromaans klooster dat in 1957 voltooid wordt. Binnen piepen kan niet, maar halt houden om de priorij te bewonderen is wel toegelaten. ABDIJ VAN ZEVENKERKEN Even pauzeren om iets te eten en te drinken, een ommetje maken door de bossen en rond de watermolenvijver en je wat bijscholen over de abdij. Die werd opgericht rond 1900 door Dom Gerard van Caloen, monnik en zoon van Charles van Caloen die het Kasteel van Loppem liet bouwen. Bij de abdij hoort een eliteschool waar vooral adellijke families hun zonen en dochters inschrijven. De bekendste oud-leerlingen van de school zijn koning Filip en zijn broer prins Laurent. KASTEEL TUDOR Kasteel Tudor werd opgetrokken tussen 1904 en 1906 in opdracht van het echtpaar Stanislas van Outryve d’Ydewalle en

Hoeve Roodhof

Abdij Zevenkerken

Priorij Bethanië

Kasteel Tudor

Kasteel Tillegem

Kasteel Beisbroek

‘t Oosthof

27

Cécile van der Renne de Daelenbrouck die samen 10 kinderen kregen. Vier ongehuwde dochters bleven in het kasteel wonen. Vandaag is het kasteel in privéhanden, de tuinen zijn eigendom van Stad Brugge en open voor het publiek. Ga even neuzen in de ommuurde kruiden- en moestuin van ongeveer 6.000 m². Goed voor keukenkruiden, eetbare bloemen, geneeskrachtige kruiden, klein fruit, …. KASTEEL TILLEGEM Dit kasteel heeft zijn roots in de 14de eeuw en herbergt dezer dagen verschillende provinciale diensten. Het domein is het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen en telt vele uitgestrekte wandelpaden, speelweiden en tuinen en het befaamde terras van ‘In De Trutselaar’. KASTEEL BEISBROEK Het Kasteel van Beisbroek is vele dingen. Natuurcentrum, Volkssterrenwacht met planetarium en bezoekerscentrum Cozmix waar je meer te weten komt over sterrenkunde, weerkunde, ruimtevaart, aanverwante wetenschappen en technologie. Slenteren door het park doe je via het planetenpad, een schaalmodel van het zonnestelsel waarbij kunstwerken planeten voorstellen. Achteraf kun je napraten in het Koetsenhuis waar je honger en dorst deskundig gestild wordt. ’T OOSTHOF In de vroege middeleeuwen was Snellegem het centrum van een Merovingisch kroondomein. ’t Oosthof is de oudste kern daarvan en was de plek waar de belastingen geïnd werden. De huidige bakstenen toegangspoort dateert bijvoorbeeld uit de late 15de eeuw. Alleen deze pachthoeve doorstond de tand des tijds, het kasteel dat erbij hoorde werd in de 17de eeuw platgebrand. In 1980 werd de hoeve gerestaureerd en omgebouwd tot een restaurant en tearoom. Of een pannenkoekje verorberen in een eeuwenoud kader. Bekijk deze route via www.brugseommeland.be. Hier vind je ook nog 4 andere fietstochten.


Fietsweekend in Brugge en Lissewege Brugge, een stad op mensenmaat, groots geworden door haar meeslepende geschiedenis die haar prompt het Unesco Werelderfgoed-label opleverde. Mysterieus middeleeuws, ongegeneerd bourgondisch en al sinds mensenheugenis een wereldstad. Een stad die je bovendien handig per fiets of te voet kunt verkennen. En wat dacht je van een ommetje naar Lissewege, het witte dorp? Kortom, een weekendje waarin je het beste van vele werelden combineert.


DAG 1

Slenteren langs Brugse klassiekers in het eeuwenoude Begijnhof en daarna de Onze-Lieve-Vrouwekerk met haar 118 meter hoge bakstenen toren bewonderen. Dit was hét visitekaartje van de Brugse bouwvakkers en meteen het hoogste exemplaar in Europa. Binnenin weet de wondermooie witmarmeren ‘Madonna met Kind’ van Michelangelo elke bezoeker te ontroeren. Rep je daarna naar de Markt, zoals je al merkte, het centrum van de stad. Goed voor kleurrijke gildehuizen, paardenkoetsen en het Belfort dat deze plek al eeuwenlang domineert en zich vandaag nog steeds laat bedwingen. En na die 366 middeleeuwse trappen, word je beloond met een adembenemend panorama over Brugge en omstreken. Nog heel wat werk voor de boeg dus, maar haast en spoed zijn zelden goed. Installeer je dus op een van de fijne terrasjes, bestel een Brugse Zot en wat lekkers en geniet van dit unieke decor.

W

ie van plan is om veel te fietsen, opteert uiteraard voor een fietsvriendelijk hotel. Mogen we je voorstellen: Vélotel! Netjes gelegen aan de Brugse rand, pal bij tal van fietstracés, uitgerust met een gesloten fietsstalling en wie die fiets thuis liet, kan hier een exemplaar huren. Tijd dus om de auto te droppen en naar het centrum te trappen. Parkeer je fiets in de nieuwe ondergrondse fietsparking op de Grote Markt. Kwestie van in stijl te starten. Even inslaan in de Sint-Amandsstraat, afdalen en je stalen ros staat netjes en droog gestald. Nu kun je je verkenning te voet verder zetten. Op je to do-lijst: slenteren langs de stemmige Brugse reien, de aderen van de stad, of zelfs eventjes bootje varen, stil worden

29

Voldaan? Tijd nu voor de Burg, het kloppende hart van de stad. Vanuit het 14de-eeuwse stadhuis, een van de oudste der Nederlanden, wordt Brugge al meer dan 600 jaar bestuurd. Wat verder wacht de Rozenhoedkaai, een levende postkaart en zowat dé populairste fotografiestek. Een plek zo bijzonder, dat elke passant er een foto van wil. Een stuk ingetogener gaat het er in de godshuizen aan toe. Deze middeleeuwse woonerven werden eeuwen geleden uit liefdadigheid opgetrokken, vandaag zijn ze met hun pittoreske tuintjes, witgekalkte gevels en heerlijke stilte dé rustplekken bij uitstek. Reden genoeg om even op adem te komen voor je terug richting hotel fietst. Of pik je eerst toch nog een terrasje mee? Groot gelijk!


DAG 2

Cruisen in de Brugse rand

F

ris en monter en klaar om die Brugse rijkdom echt te vatten? Dan moet je de fiets op om met eigen ogen de vele elegante zomerkastelen van de Brugse adel te ontdekken. Ze liggen te blinken in de groene gordel die Brugge omarmt en maken je woordeloos duidelijk hoe rijk de werelderfgoedstad wel was. En hoewel je je op een boogscheut van de Brugse Markt bevindt, fiets je steeds in ongerept groen en lijkt de Êchte wereld plots wel heel ver af. Je kunt zelf de touwtjes in handen houden en opteren voor een knooppuntencircuit (op de pagina’s 26 en 27 vind je een bijzonder fijne kastelenfietsroute) of een van de fietstochten downloaden via de Xplore Bruges app. En dat helemaal gratis en voor niets.

vele kastelen elegant met elkaar verbinden. Je stopt her en der en krijgt de nodige historische uitleg geserveerd. Welke optie je ook verkiest, het wordt gegarandeerd een verrijkende dag!

www.brugseommeland.be/ kastelen-abdijen, zie rondleidingen.

FIETSVRIENDELIJK LOGEREN! Heel wat Brugse hotels kregen een fietsvriendelijk label toebedeeld. Op www.visitflanders.com vind je een handig overzicht.

Laat je je liever op sleeptouw nemen? Geen zorgen, alle Brugse gidsenkringen organiseren boeiende fietstochten die de

30


DAG 3

Op naar Lissewege

N

a al die pracht en praal is het tijd voor wat rust in het hoofd. En geen plek geschikter daarvoor dan het verstilde Lissewege. In dit witte middeleeuwse dorp gaat de tijd immers net iets trager. Hop dus opnieuw op je fiets en zet koers richting kust. Zowat halverwege, goed verborgen, ligt Lissewege op je te wachten. Dit is dan ook een dorp voor meerwaardezoekers. Hier geen goedkoop amusement, wel ouderwetse kwaliteit. Haast letterlijk zelfs. Lissewege mag dan klein zijn, je vindt er alles wat je nodig hebt. Een goed stamcafĂŠ (Den Ouden Toren), een barbier met geslepen messen (Walram Barbershop), een zalig koffiehuis (Arte Latte), een charmante

snoepboetiek (De Soete Paepe), een resem uitstekende restaurants en een levendig toerismekantoor. Hier kun je onder meer de maquette van Abdij Ter Doest bewonderen. Nieuwsgierig geworden? Ga dat imposante restant, de eeuwenoude abdijschuur, dan zelf eens gaan bekijken en vergaap je aan het indrukwekkende gebinte. En ja, daarna mag je even pauze nemen op het terras van Hof Ter Doest. Voor je de abdijschuur, naast je andere fietsgrage enthousiastelingen en in je hand een stevig Ter Doest-biertje. Het perfecte einde van een perfect weekend.

www.lissewege.be, www.terdoest.be

Ter Doest

FIETSEN HUREN? Dat kan op tal van plekken in Brugge, maar ook in Lissewege (bij Hof Ter Doest) of op de Zeedijk in Zeebrugge, bij Fietsverhuur Jump. Meer weten? www.visitbruges.be en www.terdoest.be

31


9x logeren met een extra In het Brugse Ommeland zijn er tal van kleine, fijne B&B’s, charmante hotels en gezellige vakantiewoningen. Maar sommige hebben net iets extra. Dat ene tikkeltje meer dat het grote verschil maakt. Van begeesterde uitbaters die ook gids zijn over een doorsteekje naar een sterrenrestaurant tot een zwembad met koeienzicht. Tijd om een weekendje te boeken!

1 SLENTEREN NAAR DRIE STERREN Wie logeert in Fleur de Lys en houdt van het échte goede leven en wie daarbij liefst niet op een glas meer of minder kijkt, heeft geluk. Heel veel geluk zelfs. Van hieruit kun je immers te voet naar restaurant Hertog Jan, goed voor 3 Michelinsterren. De uitbater toont je graag de weg! Fleur de Lys, Zedelgem, www.hotelfleurdelys.be

geschiedenis, cultuur, landschap en natuur van het Landschapspark Bulskampveld. Zij kennen hun streek dus als geen ander en dat merk je. Wie een nachtje in B&B Droomkerke logeert, kan bijvoorbeeld meteen ook een privégidsbeurt boeken en zo alles te weten komen over de Doomkerkse uittocht richting Amerika met de Red Star Line. Droomkerke, Ruiselede, www.droomkerke.com

2 MONGOLIË IN HET OMMELAND In dit vlakke land ligt een yurt goed verscholen tussen het groen. Een zalige plek om te logeren, omringd door stille velden en toch op een boogscheut van Brugge. Nog meer goed nieuws, vlak naast de yurt vind je je persoonlijke outdoorwellness, om de hoek wacht de zwemvijver. Le Plat Pays, Oostkamp, www.leplatpays.com

5 CITYHOPPEN Logeren in het centrum van Tielt, in een stijlvol appartement of de vakantiewoning in het historische Sleutelhuys. Kwestie van niet te moeten kiezen tussen Gent of Brugge, stad of platteland, maar je pal in het midden van al dat moois te bevinden. Een koesterplek! Sleutelhuys, Tielt, www.sleutelhuys.be

3 ZWEMBADGENOEGENS Het ene zwembad is duidelijk het andere niet. In Het Weiland geniet je al dobberend in het warme water van een zalig, ongehinderd zicht op de koeien die vrolijk in de aanpalende weide rondhuppelen. Of hoe je van baantjes trekken in een binnenbad écht zen kunt worden. Het Weiland, Damme, www.hetweiland.com

6 KONING TE RIJK IN HET LANDSCHAPSPARK BULSKAMPVELD Middenin de Kasteelbossen liggen de drie houten logeercottages van B&B Het Brembos te pronken. Ontbijten doe je in de grotere vrijstaande chalet waar je ook een boek kan lezen of ’s avonds kunt dineren. Maar eerst een potje petanque of een rondje wellness? B&B Het Brembos, Wingene, www.hetbrembos.be

4 BIJ DE GASTHEREN VAN HET LANDSCHAPSPARK BULSKAMPVELD Gastheer ben je niet zomaar. De gastheren van het Bulskampveld verdiepten zich dan ook in de

7 GOED GEKAPT Opgelet, wie incheckt in Maison Bousson raakt er moeilijk nog weg. Hier vind je immers

32

een zwembad, sauna, infraroodcabine, hamam, meditatieruimte, … Wie na al die pret toch nog grote sier wil maken, kan een baby­sit boeken en een kapper aan huis laten komen. Of ga je voor de butler­service en blijf je gezellig thuis? Maison Bousson, Brugge, www.maisonbousson.be 8 ALS MINDER, MEER WORDT Een rolstoel hoeft geen rem te zijn op de vakantiesfeer. En al helemaal niet in de eigentijdse vakantiewoning ’t Flockhof. Het gelijkvloers is er volledig toegankelijk en je beschikt er over een aangepaste keuken (met onderrijdbare kookplaat, spoelbak, tafel, toestellen op werkhoogte), slaapkamer (elektrisch verstelbare boxspring), badkamer (inrijdbare douche, onderrijdbare wastafel met verstelbare spiegel) en tuin met drempelvrij terras en brede toegangspaden. Het wordt een zorgeloze vakantie. Vakantiewoning’t Flockhof, Zerkegem, www.flockhof.be 9 KUREN BIJ DE BUREN Grondig kuren doe je in stijl en waarom zou je er niet meteen een verblijf aan plakken? Dubbele pret! Het kan in Kanegem, je kuurt er in een hightech nieuwbouw om daarna op adem te komen in het nabije gezellige Gezellehof. Leverancier van nostalgie, prachtige vergezichten en zalige rust. B&B Gezellehof, Kanegem, www.gezellehof.be


2

3

1

7

4

6

5

8

9


Agenda 2017 ELKE 2DE ZONDAG VAN DE MAAND Boekenmarkt Damme

7-9 JULI Tieltse Europafeesten

13 AUG Reuzenstoet Zedelgem

ELKE ZATERDAGNAMIDDAG Boerenmarkt Tielt

7 JULI-24 SEPT Beelden in het Witte Dorp Lissewege Gratis openluchtexpo

15 AUG Festival van de Noordzee - Zeebrugge

25 MAART-28 MEI Tentoonstelling Surfing The Cult of Cool – Knokke-Heist Cultuurcentrum Scharpoord 8-9 APRIL The Crystal Ship – Oostende Kunstenfestival 7 MEI Maria Ommegang Lissewege 25 MEI Heilig Bloedprocessie Brugge 3-5 JUNI Kunstroute pARTcours Aartrijke 16-18 JUNI Heerlijk Houtland Torhout Chefs presenteren lokale producten 24-25 JUNI A l’ostendaise, Kom Proeven! – Oostende Culinair evenement JULI – AUG zomerwandelingen Damme JULI – AUG Film op het strand - Zeebrugge Elke donderdag 1 JULI Straatmuziekfestival Damme 2 JULI / 6 AUG / 24 SEPT Zandfeesten Brugge Antiek- en brocantemarkt

12 JULI Kok@zee De Haan Culinair festival in het park 17 JULI Zotte Maandag Pittem 21-22 JULI Boulevard Internationaal Straattheater (De Haan) 22-23 JULI Familiefestival Baai Baai (Wenduine) 4-13 AUG MAfestival Brugge en Lissewege Oude muziek 5 AUG Trammelant - De Haan Belle Epoque-feest

17/19/21/23 EN 25 AUG Internationaal Vuurwerkfestival Knokke-Heist -Strand Meerlaan 18-19 AUG Lichtfeest Lissewege 2-3 SEPTEMBER Breugelfeesten Wingene 17 SEPTEMBER Kroenkelen en autoloze zondag Brugge Wandel- en fietshappening 23-25 SEPTEMBER Kookeet Brugge Foodfestival met topchefs 24 SEPT-20 OKT ‘Artistiek 2030’ Oostkamp Kunstroute met als thema ‘Oostkamp 2030’ 1 OKT Damme culinair

5-28 AUG Zomer in Ichtegem Kunsttuinenparcours

5-8 OKTOBER Zoute Grand Prix - Knokke-Heist

12-13 AUG Boulevard Internationaal Straattheater (Wenduine)

18 OKTOBER-15 APRIL Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam – Oostende Tentoonstelling

12-13 AUG WECANDANCE - Zeebrugge Electronic Beach Festival

3 NOV Bietenstoet en Sint-Maartensviering Ichtegem

13 AUG Vélo Baroque Fietstocht van MAfestival met onderweg concerten oude muziek op unieke locaties

21 NOV-21 DEC WINTERZINNEN - Stadsfestival Damme

34

DEC – FEB Winterwandelingen Damme


Wedstrijd WIN

1 van de 10 overnachtingen met ontbijt in het Brugse Ommeland! Surf naar www.brugseommeland.be/wedstrijd Doe mee aan de wedstrijd en maak kans op een overnachting met ontbijt voor 2 personen bij een van de logeeradresjes in het magazine.

Deelnemen is eenvoudig. Link deze twee foto’s aan een juiste locatie in het Brugse Ommeland en beantwoord de schiftingsvraag.

HOE HEET HET KASTEEL WAAR KINDEREN ZICH KUNNEN UITLEVEN IN DE DOOLHOF?

WELK DORP IN HET BRUGSE OMMELAND WORDT OOK HET WITTE DORP GENOEMD?

†† †† ††

†† †† ††

Kasteel van Loppem Kasteel Beisbroek Kasteel Bulskampveld

Damme Oostkerke Lissewege

Geef je antwoorden door via www.brugseommeland.be/wedstrijd. Deelnemen aan de wedstrijd kan tot 30 april 2017.

35


Profile for Westtoer

Genieten in het Brugse Ommeland 2017  

Het Brugse Ommeland mag dan altijd betoveren, 2017 wordt helemaal onvergetelijk. Dit jaar zetten we immers de talrijke kastelen en abdijen i...

Genieten in het Brugse Ommeland 2017  

Het Brugse Ommeland mag dan altijd betoveren, 2017 wordt helemaal onvergetelijk. Dit jaar zetten we immers de talrijke kastelen en abdijen i...

Profile for westtoer