Leo lapper legetøjet - Odsherred Kommune

Page 1

Leo lapper legetøjet


Udgivet af: Odsherred Kommune Udgivelsesår: 2021 Oplag: 2.500 Design og produktion: PN Kommunikation & Westring kbh Udviklet i et samarbejde mellem følgende kommuner: Ballerup, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Hillerød, Høje-Taastrup, København, Lyngby-Taarbæk, Odsherred og Rødovre.


Leo lapper legetøjet


Mor og far er i gang med en stor hovedrengøring. Der bliver støvsuget, vasket og ryddet op.


Der er et gammelt tv, som skal på genbrugsstationen. Der er også en barnestol, som Leo er blevet for stor til. Mor vil give den videre til genbrug, så en anden kan få glæde af den.


Leo vil også rydde op. Han går ind på sit værelse og begynder at sætte legetøjet på gulvet, så han kan sortere det bagefter.


Mor kigger ind: ”Hvad laver du?” ”Jeg rydder op,” svarer Leo. ”Vil du være med?” Det vil mor gerne.


Mor kommer ind på værelset, men ser ikke Leos fine racerbil. Mor kommer til at træde på racerbilen. Den går i stykker. ”Av av av!” råber mor og hopper rundt.”Åh nej, undskyld.” Mor er ked af det. Leo er ked af det. Han elsker sin racerbil. ”Vi lægger racerbilen over ved døren, så ser vi på den senere.”Sammen rydder de op på Leos værelse. De tager alle tingene ud på gulvet. De finder en del legetøj, som er i stykker. En bog, hvor forsiden er ved at falde af. En bamse, som har tabt benet. Og en sparegris, som er er gået i stykker.Kan du finde det ødelagte legetøj?
”Det ødelagte legetøj kan vi aflevere på genbrugsstationen,” siger mor. Leo begynder at græde. ”Men det er jo gået i stykker,” siger mor. ”Jeg er ligeglad, jeg vil beholde det. Jeg elsker det,” siger Leo. ”Hvad skal vi så gøre med det?” spørger mor. ”Vi laver et legetøjshospital. Så er vi læger, som gør legetøjet rask igen,” svarer Leo. Det, synes mor, er en god idé.De laver sengen om til et hospital. Leo finder legelægetasken frem. Mor finder lim, tape og sykurv frem.De syr bamses fod fast med nål og tråd. De limer sparegrisen sammen, så den er så god som ny. Leo taper bogens forside fast igen.


Leo og mor kan ikke reparere racerbilen. ”Vi bliver nødt til at aflevere den på genbrugsstationen,” siger mor. Leo er ked af det, men det er spændende, at han og racerbilen skal på genbrugsstationen.


”Er der er noget af dit legetøj, som du ikke bruger længere?” spørger mor. ”Så kan vi nemlig give det til genbrug. Så er der et andet barn, der kan få glæde af det.”

?

? Leo tænker sig lidt om og finder noget baby-legetøj frem, som han er blevet for stor til. ”Det må en lille baby gerne få,” siger Leo.


Mor og Leo er ankommet til genbrugsstationen. ”Her er der mange forskellige ting, som folk har afleveret, fordi de ikke kan bruge det mere. Tingene på en genbrugsstation kan bruges til at lave nye ting af. Derfor skal de afleveres i forskellige containere. Man kan aflevere næsten alt,” fortæller mor.

Tag en snak om genbrugsstationer • • •

Kender du/I en genbrugsstation? Hvad laver man på en genbrugsstation? Lugter det mon? Larmer det? Er det et stort sted?


Elektronikaffald DIREKTE GENBRUG

Legetøj og tøj med elektronik (fx med ledninger, lys/LED eller batterier) skal altid afleveres som elektronik.


Mor og Leo har afleveret de ødelagte ting. Racerbilen og fjernsynet skulle til elektronikaffald. Babystolen og babylegetøjet har de afleveret til direkte genbrug. Så kan andre få glæde af tingene. ”Farvel og på genbrug!” råber Leo til pladsmedarbejderne.

DIREKTE GENBRUG


Tag en snak om affald og direkte genbrug • • •

Har du prøvet at have legetøj, som gik i stykker? Har du fået brugt tøj eller legetøj af en anden? Hvad kan man købe i en genbrugsbutik?


Odsherred Kommune Affaldsteamet, 2021 odsherred.dk/affald

ı

affald@odsherred.dk