Æbleskroget giver den gas - Odsherred Kommune

Page 1

Æbleskroget giver den gas


Udgivet af: Odsherred Kommune Udgivelsesår: 2021 Oplag: 2.500 Design og produktion: PN Kommunikation & Westring kbh Udviklet i et samarbejde mellem følgende kommuner: Ballerup, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Hillerød, Høje-Taastrup, København, Lyngby-Taarbæk, Odsherred og Rødovre.


Æbleskroget giver den gas

GÆLNASAGOIB


Søren skærer frugt ud til børnene og holder nogle skræller i hånden: ”Hvor skal skrællerne hen?” spørger Søren. ”I spanden til madaffald,” svarer Yasmin og peger.


Posen med madaffald er fuld, så Søren tager posen op for at binde en knude. ”Hov, der er noget i spanden, som ikke må være der,” udbryder Emil.


Kan du finde fejlen? (Svaret er indpakningen fra figenstangen, som skal afleveres til restaffald, for den er lavet af en blanding af plastfolie og metal, som vi ikke kan bruge igen.)

Kimsleg (huskeleg): 30

er

und sek

Lad børnene kigge på billedet i 30 sekunder. Luk derefter bogen, og bed børnene remse det affald op, som de kan huske.”Hvad sker der med skrællerne og madaffaldet?” spørger Emil. ”Når madaffaldsposen er fuld, skal vi binde knude på den,” siger Søren. ”Hvor skal posen så hen?”


”Den skal i beholderen udenfor!” råber børnene i kor.


”Hvilken beholder skal madaffaldet i?” spørger Søren.


?>

Hvor skal madaffaldet hen?

?>

Hvor skal metal, papir, pap, plast og glas hen?


De fandt affaldsbeholderen til madaffaldet. Det var den med æbleskrog på. ”Se, der kommer skraldebilen!” råber Emil.


Skraldemanden tømmer beholderen. Madaffaldet i det ene rum og restaffaldet i det andet rum.


Restaffaldet bliver kørt til forbrænding. Madaffaldet bliver kørt til et stort anlæg, som laver biogas.


BIOGASANLÆG


På biogasanlægget bliver poserne fjernet. Nogle gange er der også noget affald, som ikke hører til, for eksempel indpakningen fra en figenstang. Det bliver også fjernet. Det kan nemlig ikke blive til biogas. Madaffaldet blandes med vand til en slags tynd grød.


Poserne og andet affald, som ikke kan blive til gas, brændes og bruges til strøm og fjernvarme.


Madaffaldet, som er blevet til en slags tynd grød, kommer ned i en stor tank, hvor det blandes med gylle, som er lort og tis fra dyr. Det kan nemlig også blive til biogas.terie-baktu bak ss e er g n e a ? er rd

Hv or m

I tanken bor der bakterier. Dem kan vi kalde bakteriebaktusser. Bakterie-baktusserne spiser af den tynde grød og laver en masse bakterie-prutter. Hvordan tror du, de lugter?

Vi kan ikke se bakterierne med øjnene, for de er bittesmå.


Undskyld jeg prutter, det er bare gas!

Bakterie-baktusser smasker og sprutter Når de spiser af grøden, laver de prutter Biler kan køre på prutter af gas Resten bruges på marken af landmanden Mads


Gassen fra prutterne kan blandt andet bruges som brændstof i busser og skraldebiler. Den del af maden, som ikke er blevet til biogas, kan landmanden bruge som gødning på sine marker. Lige som kompost.


Hvad er gødning? Mennesker og dyr har brug for mad for at vokse og leve. Og det har planter også. Gødning indeholder næringsstoffer, som planten skal bruge for at kunne vokse. Så når landmanden gøder sine marker, kan man sige, at han fodrer sine planter.


”Nårh, så madaffald bliver spist af bakterie-baktusser, der prutter. Og resten kommer ud på marken,” siger Yasmin. ”Ja,” siger Søren.

”Det er da ret smart, men indpakningen fra figenstangen skal altså ikke i spanden til madaffald, Søren!” siger Emil.


(Melodi: Mariehønen Evigglad) Når vi har mad, der ik’ bli’r spist Skal det sorter’s på bedste vis Krummer og skræller i en spand Maskinen moser det med vand


”Kom, skal vi lege bakterie-baktusser, som skal fange madaffaldet. Og prutte?” spørger Emil.

I kan selv prøve at lege bakteriebaktusse-fangeleg.


Tag en snak om madaffald > > > > > >

Hvad er madaffald? Sorterer I madaffald derhjemme? Spiser I op? Hvad gør du, hvis du ikke kan lide maden? Bruger I rester fra aftensmaden i madpakken? Laver I nye retter af madrester?

Aktiviteter: > > >

Tegn sammen en plakat over, hvad der skal i madaffaldsspanden. Tag børnene med ud og tøm madaffaldsspanden i den store affaldsbeholder. Hold øje med skraldebilen.


Odsherred Kommune Affaldsteamet, 2021 odsherred.dk/affald

ı

affald@odsherred.dk