Page 1

NUMMER 5

KUNST TIJD POP = ART


Dit is het nieuwe nummer van Kunsttijd. Het programma staat in het teken van Pop Art, naar aanleiding van de tentoonstellingen ‘David Hockney’ te Brussel en ‘Pop Art’ te Gent. Tijdens 1 filmvoorstelling, 2 uitstappen en 3 lezingen kijken we met frisse ogen naar Pop Art. Deze activiteiten vinden telkens plaats op vrijdag. De lezingen starten om 20.30 uur met open ramen in het dak van de WAK. Voor de uitstappen spreken we af aan het station van Koksijde om 08.50 uur. De trein vertrekt dan enkele minuten later. Alle activiteiten gaan door in gezelschap van leraar Jan Florizoone. Het ontwerp van dit magazine werd verzorgd door Sieglinde Steenkiste.


LEZING

NEW YORK EEN NIEUWE GESCHIEDENIS VAN DE KUNSTEN Vrijdag 15 oktober 2021 20:30

Kunsttijd


Eeuwenlang werd de kunstgeschiedenis bepaald door de grote steden in West-Europa: Athene, Rome, London, Wenen, Parijs. In deze steden hebben de Europeanen een kunst beoefend, bepaald door hun verleden: de Griekse beschaving. Schoonheid is verheven en bevindt zich voorbij de horizon. Kunst als een ideaal, een wonder, een visioen, een verlangen, een mythe. Kunst wordt beoefend door een elite en richt zich tot een elite. In de loop van de twintigste eeuw is er een wisseling van rollen. New York komt op het toneel en krijgt meteen de hoofdrol. New York kijkt met andere ogen. Kunst is werkelijkheid, schoonheid vind je op straat, hier en nu. Inspiratie zie je om je heen. Kunst leer je niet op een academie maar wel in de supermarkt. Publiciteit, strip en cinema tonen je wat de massa graag wil zien. Liever Mickey Mouse dan Apollo. Liever de Carrefour dan het Museum voor Schone Kunsten. In New York wordt kunst pop. En pop is afkorting van populair. Wat is populair? Sex, drama en filmsterren. In de woorden van Damien Hirst: ‘Kunst dient makkelijk, leuk en kleurrijk te zijn’. Een nieuw type kunstenaar treedt naar voor: een mooie jongen of meisje, belust op geld en roem. De kunstenaar spiegelt zich aan de filmster, het topmodel, de zanger. Ze omhelzen elkaar op vele feestjes. In New York schept men een nieuwe esthetica: kunst is zakelijk, oppervlakkig, modieus, grillig, aantrekkelijk. De jonge leerling ‘Europa’ volgt gretig de lessen van de nieuwe meester, Amerika. Zo kan je beweren dat alle kunst vandaag pop is.


LEZING

DAVID HOCKNEY Vrijdag 12 november 2021 20:30

Kunsttijd


Vandaag is David Hockney 83 jaar en heeft hij een tentoonstelling in de Bozar te Brussel. Vanaf begin jaren 1960 werkt hij aan een oeuvre van schilderijen, tekeningen, foto’s, gravures. Hij beleeft zijn eerste successen in London maar vertrekt al snel naar zon en zee in Californië, het land van de mooie surfers. In Hollywood wordt hij een beroemdheid. Als hij wat ouder wordt, keert hij terug naar zijn geboorteland en leeft wat teruggetrokken in de natuur, Yorkshire. Onderwijl tekent hij de stilte in een tempel van Kyoto, kijkt naar de hemel op het meest noordelijke punt van Noorwegen, let op de bloesem van fruitbomen in Normandië. De thema’s van David Hockney zijn vanzelfsprekend: portretten, landschappen, stillevens. Hij heeft een oog voor het ogenschijnlijk onbelangrijke: het spattende water van een jongen die duikt in een zwembad ‘A bigger Splash’ is zijn meest beroemde schilderij - de yoga-poses van zijn slapende hond of het licht van zijn Panamahoed die hij in zijn kamer terloops op een stoel heeft gelegd. In wakkere kleuren ontwikkelt hij een erg figuratieve stijl, klaar en helder, voor iedereen onmiddellijk te begrijpen. Zijn kunst heeft een licht karakter, alsof het allemaal gemakkelijk gemaakt is. Maar dat is slechts schijn. Een man die ooit model heeft gestaan voor een portret, spreekt over het oneindige proces van schilderen, haast hopeloos trachtte David Hockney de werkelijkheid vast te leggen op doek. David Hockney werkt ononderbroken, verwondert zich over ruimte, kijkt naar voorbeelden uit de geschiedenis, probeert allerlei technieken uit, leert om met kinderlijke ogen de natuur te doorgronden. Met een weidse blik schept hij een wereld van beelden.


FILMVOORSTELLING

DAVID HOCKNEY A BIGGER PICTURE’ VAN BRUNO WOLLHEIM Vrijdag 19 november 2021 20:30

Kunsttijd


“Levendig, uitdagend, origineel, grappig, onvoorspelbaar, kinderlijk," dat zijn enkele woorden om het genie van David Hockney te kenschetsen. Deze 80 ongeziene korte filmpjes onthullen een merkwaardige man en kunstenaar. En ze vieren zijn verjaardag, 80 jaar, en onze vriendschap van 30 jaar. Ik heb David Hockney gefilmd tussen 2004 en 2009, in Yorkshire, Los Angeles, Londen en Duitsland. En deze beelden hebben geleid tot ‘Een groter beeld', een documentaire die de meester aan het werk laat zien. David stelde als eis dat ik enkel met de hand mocht filmen, met een lichte camera. Zo ontstaat er wel een intimiteit maar het zorgt ook voor wat beeldschommeling. Die onhandigheid is misschien ook te voelen in mijn vragen en commentaren”. Bruno Wollheim


Met een grote dubbeltentoonstelling keert David Hockney (°1937) na bijna dertig jaar terug naar het Paleis. Tot op heden blijft de Britse artiest een van de meest invloedrijke en inspirerende kunstenaars ter wereld. In werken uit de Tate Collectie, 1954-2017 maak je een reis door Hockneys volledige carrière, met iconische beelden uit de Londense ‘swinging sixties’ en Zuid-Californië, zijn beroemde dubbelportretten en monumentale landschappen.

"Ik ben niet gestopt met schilderen of tekenen, ik heb enkel een ander medium toegevoegd." Van Hockneys honger naar experiment, levert ook het tweede luik het bewijs. De komst van de lente, Normandië, 2020, gepresenteerd in samenwerking met de Royal Academy of Arts, toont je de kleurrijke iPad-schilderijen die hij tijdens de eerste lockdown maakte. Hockneys schilderijen hebben een tijdloosheid die jong en oud blijft aanspreken. En in zijn meest recente werk vindt de ondertussen 83-jarige artiest zichzelf nog maar eens opnieuw uit.


LEZING

ANDY WARHOL VAN 1928 TOT 2021 Vrijdag 10 december 2021 20:30

Kunsttijd


Een kunstenaar is iemand die dingen maakt die niemand nodig heeft. Andy warhol

Andy Warhol groeit op als teder kind in een buurstadje van New York, Pittsburgh. Zijn ouders, orthodox en arm, verzorgen hun kind goed en voelen zijn talent. Hij leert reclametekenen, trekt naar New York, maakt illustraties van schoenen in modetijdschriften en wordt na één week in New York de best betaalde en beroemdste reclametekenaar van de stad. Hij kijkt naar schilderijen in galeries, toont zijn tekeningen van schoenen aan Leo Castelli, eigenaar van een prestigieuze galerij van de stad. Omdat de man aarzelt en weinig voelt voor de tekeningen van de jongen, slaat Andy Warhol woedend de deur toe met de profetische woorden ‘Op een dag zul je verplicht zijn om mij te nemen in je galerie’. En ja, na een jaar, komt Leo Castelli, de jongen smeken om bij hem tentoon te stellen. Wat volgt weet een publiek van miljoenen mensen: Andy Warhol is één van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw.


"Pop Art kende haar opkomst midden de jaren vijftig en beleefde haar hoogtijdagen in de jaren zestig van de 20ste eeuw. Het S.M.A.K. brengt dit najaar deze kunststroming in beeld die actueler is dan ooit, denk maar aan de impact van de (massa)media, de con­sumptiemaatschappij en de overvloed aan bewerkte beelden. Veertig topwerken van Amerikaanse en Europese kunstenaars leiden je door de sleutelperiode van de naoorlogse kunstgeschiedenis. Met werk van onder meer Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Tom Wesselmann, Panamarenko, Martial Raysse, Christo, Jean Tinguely, Marcel Broodthaers, Konrad Klapheck, Yves Klein, Claes Oldenburg, Arman en Gerhard Richter."Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.