Page 1

Nieuw-West

Westerpost Week 43 - oktober 2020 - 21

VOLG ALTIJD EN OVERAL HET NIEUWS IN UW GEMEENTE OP WESTERPOST.NL

10 jaar Van Eesteren Museum

Nieuw-West twee keer in de race voor Zuiderkerkprijs

NIEUW-WEST – Het Van Eesteren Museum is 10 jaar een geschenk voor de stad. In 2010, ging het Van Eesteren Museum van start aan de Burgemeester de Vlugtlaan in Slotermeer. Als bottum-up buurtinitiatief avant la lettre heeft het één decennium laten zien hoe bijzonder de bewoners, de architectuur, het plan en de tuinsteden van Amsterdam zijn.

NIEUW-WEST – Dat er veel wordt gebouwd in Nieuw-West is duidelijk als je om je heen kijkt. Dat er veel moois wordt gebouwd, blijkt uit de nominaties voor de Zuiderkerkprijs. Twee van de drie genomineerde bouwprojecten staan in Nieuw-West. Energiezuinig, rookvrij en een gebouw dat ‘qua omvang, diversiteit en vernieuwing zijn gelijke niet kent in de 150-jarige historie van De Key’. Het zijn enkele enthousiaste termen waarmee woningproject Lieven aan de Maassluisstraat in Slotervaart op de website wordt beschreven. De nominatie is een pluim voor Arons en Gelauff architecten, dat het ontwerp maakte voor de in 2019 opgeleverde blokken voor jonge mensen: starters, studenten en kunstenaars tot 28 jaar. Dat het bij Lieven niet alleen draait om wonen, maar ook om ontmoeten, komt tot uiting in de diverse gemeenschappelijke ruimtes met onder andere een buurthuiskamer en wasserette.

Stedelijke oase Drie kilometer verderop ligt New West aan de Postjesweg in Overtoomse Veld. Het woongebouw van projectontwikkelaar Heutink Groep is ontworpen door Olaf Gipser Architects en VURB Architects en telt tachtig woningen in uiteenlopende prijsklassen en soorten. Van werkunits en appartementen tot penthouses en maisonnettes. Riant wonen is het, volgens de website, in ‘Green Urban Living’. En dat betekent bijzondere architectuur met een binnentuin met een bloemrijke zone met berkenboom en open water met riet. Kortom, een stedelijke oase.

Uit eigen tuin “Het is erg fijn wonen,” aldus New

Elk museumjaar bestond uit mooie ontmoetingen. Teveel om allemaal te noemen, maar de realisering van de Van Eesteren Museumwoning in 2012 en het gelauwerde Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas in 2017 zijn twee hoogtepunten. Er wordt wel aan het 10-jarig jubileum aandacht geschonken, maar vanwege de coronamaatregelen uiteraard op een andere manier dan in eerste instantie gedacht. Op de speciale jubileumpagina van de website staat een overzicht met achtergrondverhalen en interviews, traktaties, want wie jarig is, trakteert. Een jaar lang worden bezoekers getrakteerd op verschillende acties en winacties. Voor meer informatie: www. vaneesterenmuseum.nl, onder het blok De jarige trakteert!

■■ Wonen en ontmoeten in Lieven. (FOTO’S: LUUK KRAMER )

West-bewoner Abdelkader Benali. “We wonen lekker hoog, maar niet te hoog, en hebben een schitterend uitzicht over de Sloterplas en de stad. Om ons heen groen en alle voorzieningen.” De nominatie doet Benali goed. “Ik ben vooral blij voor de architect. Het is echt een mooi gebouw. Als je binnen over de balustrade loopt en dan dat uitzicht op de binnentuin ziet… dat is heel apart. Mijn vrouw heeft een moestuin in het pand, dus we eten soms tomaten en paprika’s uit eigen tuin!”

WINTERTIJD!

Reuring Ook Iris Dik is enthousiast. Kunstcollectief Bureau Postjesweg, waar zij mede-initiatiefnemer van is, is gevestigd in een van de hoeken op de begane grond van New West. “Met een glazen pui als ware het een showroom!” Een prachtplek, zo omschrijft ze de locatie, die op de andere hoek een vestiging van de OBA met horeca krijgt. “Ons interculturele programma verbindt oudere bewoners en nieuwkomers met

Check gezondheid!

■■ New West met binnentuin.

kunstenaars en buurtprojecten. Beter dan hier, middenin de reuring van deze diverse buurt, kunnen we niet zitten.”

nen deze kwaliteit. De betrokkenen de prijs.” Meer informatie: www.dekey.nl/lieven en www.heutinkgroep.nl/newwest.

Reactie stadsdeel

SHIRLEY BRANDEIS

Dagelijks bestuurder Ronald Mauer, verantwoordelijk portefeuillehouder Bouwen en Wonen/Ruimtelijke ordening, is blij met de nominaties voor New West en Lieven. “We hebben als stadsdeel steeds goed de ruimtelijke en stedenbouwkundige kwaliteit bewaakt. Het is mooi geworden en geweldig dat de samenwerking met opdrachtgevers en architecten tot nominaties voor de prijs van het beste woningbouwproject van Amsterdam heeft geleid!” Lieven en New West en de derde genomineerde, Schoonschip in stadsdeel Noord, dingen dus mee naar de Zuiderkerkprijs. Het is inmiddels al weer zes jaar geleden dat deze jaarlijkse prijs voor architectuur in Nieuw-West werd toegekend, toen aan Stadstuin Overtoom. Tijd voor een nieuwe eerste prijs! Mauer: “De bewoners van Nieuw-West verdie-

IN DE NACHT VAN ZATERDAG OP ZONDAG GAAT DE KLOK EEN UUR ACHTERUIT.

Uw kunstgebit aan vervanging toe... Ga eens naar de tandprotheticus. Een tandprotheticus is gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van een gebitsprothese, waardoor kleur, tandvorm en zetting worden afgestemd op uw wensen.

C.J. Ligthert, tandprotheticus reparaties klaar terwijl u wacht

Wij volgen de corona richtlijnen

GESPECIALISEERD IN PROTHESES OP IMPLANTATEN

T.P.P. OSDORP

Pieter Calandlaan 312, Winkelcentrum ´De Dukaat´ Amsterdam-Osdorp-Telefoon 020-6195482 www.tpposdorp.nl

Tandheelkunde centrum in Osdorp

U kunt bij onze tandarts, mondhygiënist, kaakchirurg, implantoloog, tandprotheticus en orthodontist terecht voor: kroon- en brugwerk, esthetische tandheelkunde, prothese, tandvlees-behandeling, wortelkanaalbehandeling, implantologie. Klikgebit nodig!Maak Scherpe prijzen (buiten standaard tandartstarieven) voor implantaten, kronen en bruggen of protheses omdat we beschikken over ons eigen tandtechnisch laboratorium

Pieter Calandlaan 327 • 020-7767989

direct een afspraak voor een GRATIS intakegesprek

www.tpi-tandartsen.nl


Badhoevedorp, Zwanenburg, Halfweg

Westerpost Week 43 - oktober 2020 - 21

VOLG ALTIJD EN OVERAL HET NIEUWS IN UW GEMEENTE OP WESTERPOST.NL

Dorpsraad wil actie voor woningbouw ZWANENBURG /HALFWEG – De Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg heeft het college van burgemeester en wethouders afgelopen week een brief gestuurd met het verzoek om nu toch eens haast te maken met de ontwikkeling van woningbouw op gronden die in gemeentelijk bezit zijn.

Stoomgemaal toch niet open

■ De deuren blijven gesloten van het

stoomgemaal. (FOTO: PR)

HALFWEG – Het geplande laatste stoomweekend van dit jaar van Stoomgemaal Halfweg, monument van het jaar 2020 van de gemeente Haarlemmermeer, gaat niet door.

De Dorpsraad ijvert al jaren voor de realisering van woningbouw in beide dorpen en dan met name voor starters en ouderen.

Ontheffing

Zaterdag 31 oktober en zondag 1 november zou het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld voor de laatste maal dit jaar open zijn voor publiek en onder stoom draaien; op beide dagen van 11.00 tot 16.00 uur en op zondag ook nog van 18.00 tot 20.00 uur, voor de jaarlijkse nostalgische avond.

Woningbouw is een moeilijk onderwerp vanwege de ligging van beide dorpen in de directe nabijheid van de luchthaven Schiphol. Woningbouw wordt ingeperkt door wettelijke regelingen. Per locatie kunnen daarom maximaal 25 woningen worden gerealiseerd met ontheffing van het ministerie.

Oude mavo Volgens de Dorpsraad komen twee terreinen hiervoor in aanmerking. De oude mavo aan de Dennenlaan en het terrein voormalige Julianaschool aan de Wilgenlaan. De oude mavo is door de aannemer gebruikt tijdens de bouw van Het Dorpshuis. Het gebouw is in vervallen staat en is aantrekkelijk voor de jeugd. De Dorpsraad dringt aan op spoedige sloop omdat voor brandstichting wordt gevreesd.

20 jaar braak De voormalige Julianaschool ligt al 20 jaar braak. Er zijn ooit woningbouwplannen ontwikkeld maar door de vorige crisis zijn deze niet tot realisatie

Vrijwilligers

■ De oude mavo staat er troosteloos bij. (FOTO’S: PETER VREESWIJK)

Het bestuur van de Stichting Vrienden van het Stoomgemaal Halfweg heeft besloten beide stoomdagen af te gelasten; enerzijds vanwege de verscherpte coronamaatregelen en anderzijds vanwege het feit dat het stoomgemaal volledig in stand wordt gehouden door vrijwilligers en veel van die vrijwilligers in de risicogroep vallen. Die wil het bestuur in deze tijd van hoge aantallen besmettingen niet aan extra risico’s blootstellen.

gekomen. Een ideale plek om kleinschalig woningbouw te plegen.

Schetsplan Tenslotte vraagt de Dorpsraad aandacht voor een schetsplan van 25 woningen achter Lijnderdijk 83, ontwikkeld door Meer Vastgoed. Het betreft hier grond die in het bezit is van het Hoogheemraadschap. Volgens de Dorpsraad een mooie kans om woningen te realiseren. Een afschrift van de brief is gezonden aan de raadsleden. Het is afwachten hoe het college reageert.

Weer open

SASKIA VREESWIJK

Zonweringen Zonweringen Zonwering & raamdecoratie Showroom: Showroom:Marconistraat Marconistraat Hoek HoekLorentzplein LorentzpleinBadhoevedorp Badhoevedorp

■ Oude waterzuivering aan de Olmenlaan-Lijnderdijk, daar zou ook wel wat beters

kunnen komen te staan.

Het bestuur hoopt dat het gemaal, als de omstandigheden het toelaten, in april 2021 weer open kan gaan voor bezoekers.

open: vrijdagavond open: vrijdagavond19.00-21.00 19.00-21.00uur uurzaterdag zaterdag10.00-17.00 10.00-17.00uur uur

020-659 020-6597095 7095• •06-5428 06-54286987 6987

Nieuws te melden over je regio? Tip de redactie! www.rodimedia.nl

WINTERTIJD!

Uw kunstgebit aan vervanging toe... Ga eens naar de tandprotheticus. Een tandprotheticus is gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van een gebitsprothese, waardoor kleur, tandvorm en zetting worden afgestemd op uw wensen.

C.J. Ligthert, tandprotheticus reparaties klaar terwijl u wacht

Wij volgen de corona richtlijnen

GESPECIALISEERD IN PROTHESES OP IMPLANTATEN

T.P.P. OSDORP

Pieter Calandlaan 312, Winkelcentrum ´De Dukaat´ Amsterdam-Osdorp-Telefoon 020-6195482 www.tpposdorp.nl

Tandheelkunde centrum in Osdorp

IN DE NACHT VAN ZATERDAG OP ZONDAG GAAT DE KLOK EEN UUR ACHTERUIT.

Tip de redactie! www.rodi.nl

U kunt bij onze tandarts, mondhygiënist, kaakchirurg, implantoloog, tandprotheticus en orthodontist terecht voor: kroon- en brugwerk, esthetische tandheelkunde, prothese, tandvlees-behandeling, wortelkanaalbehandeling, implantologie. Klikgebit nodig!Maak Scherpe prijzen (buiten standaard tandartstarieven) voor implantaten, kronen en bruggen of protheses omdat we beschikken over ons eigen tandtechnisch laboratorium

Pieter Calandlaan 327 • 020-7767989

direct een afspraak voor een GRATIS intakegesprek

www.tpi-tandartsen.nl


WEEK 43 • VOLG HET LAATSTE NIEUWS IN JE GEMEENTE OP RODI.NL • PAGINA 2

Post Keurslager Kogel

Lekker voordeel

biefstuk

Mager rundergehakt

Kip Cordonbleu

90% mager

zelf gemaakt

mals en lekker

4,50 ★ 1,45 500 gram 100 gram

3,30

100 gram

Kip burgers

Vleeswaren

Pikant

Salade topper

Filet Americain 100 gram € 1,95

Wabo, reguliere procedure, aanvraag ontvangen

1,35

Per stuk

Broodje v/d week

Zalm salade Per stuk € 2,80

★Vleeswaren

Gebraden Yorkham kipfilet 100 gram € 1,89 Kip shoarma 100 gram € 1,75 pakket Salami 100 gram € 1,79 500 gr vlees, Snipper kipfilet Kalfsberliner saus, 100 gram € 1,79 6 broodjes 100 gram € 1,75

Woensdag Half om 500 gr 3.30

7,95

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied maakt namens Gedeputeerde Staten van provincie Noord-Holland bekend dat zij een aanvraag om een vergunning ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) heeft ontvangen. De aanvraag betreft het realiseren van een nieuwe pompplaat, recoverytanks, een kleppenstation en een substation met transformator, op het buitenterrein. Ontvangstdatum aanvraag: 6 oktober 2020 Aanvrager: Oiltanking Amsterdam B.V. Locatie: Heining 100, Amsterdam Zaaknummer: 9875671 Deze bekendmaking is niet meer dan een mededeling. U kunt de aanvraag en bijbehorende stukken nog niet inzien. Ook kunt u nog geen zienswijze of bezwaar indienen. Dit kan pas als wij een besluit nemen op de aanvraag. Dit besluit maken wij dan ook bekend. Dan zullen wij ook de bij het besluit behorende stukken publiceren. Heeft u een vraag over deze procedure, dan kunt u gebruik maken van het contactformulier op loket.odnzkg.nl. Er wordt dan contact met u opgenomen.

Vrijdag Shoarma KiloKil; 7.50

Post, uw keurslager Pietercalandlaan 798 Geldig van 19 oktober t/m 7 november

Winkelcentrum Dukaat Tel 020 4100952

Ervaar ons verbeterde GigaNet! Nu in Amsterdam internetsnelheden tot wel 1 Gbit/s Ons netwerk in regio Amsterdam is verbeterd. Daardoor zijn snelheden beschikbaar tot wel 1 Gbit/s. En is ons netwerk klaar voor de toekomst. Maak nu gebruik van ons lokale kennismakingsaanbod. Dit is uw kans. Want alle pakketten zijn de eerste zes maanden slechts € 29,95 per maand. Kijk voor meer informatie op ziggo.nl/amsterdam of bel 088 - 12 12 931.


WEEK 43 • VOLG HET LAATSTE NIEUWS IN JE GEMEENTE OP RODI.NL • PAGINA 3

Bewoners MAP willen beter participatietraject

Mokumse kalender vol Amsterdamse humor Of je er nou geboren bent, en ook getogen, misschien nieuwbakken of verhuisd naar elders; Amsterdammers kennen die typische Mokumse gewoontes, gebruiken, humor en taal.

Hé, je binnenband komt er doorheen! Na een succesvolle editie 2020 verzamelden de makers, drie rasechte AmsterVan links naar rechts: Dick Haanraadts, Agnes Johannesma en Jack van de Nes.

Aan de openbare ruimte in de MAP is sinds de oplevering van de woningen nauwelijks onderhoud gepleegd. De bestrating is op diverse plaatsen verzakt. Dat de wijk nu toe is aan grootschalig onderhoud, hoeft geen betoog. Naast het uitvoeren van onderhoud, grijpt het stadsdeel dit moment ook aan, om de wijk ‘duurzaam veilig’ in te richten. Dat betekent: voetgangers scheiden van het overige verkeer, door trottoirs aan te leggen. De wijk is allen zo compact gebouwd, dat er soms geen ruimte is voor trottoirs, tenzij een hele rij parkeerplaatsen of een groenstrook wordt

voor veel senioren, “die zolang mogelijk thuis moeten blijven wonen”, te ver is.

opgeofferd.

Autoluwe straten Daarnaast verschillen de bewoners van mening met het stadsdeel over vier autoluwe straten, die nu met vaste en beweegbare plaatjes zijn afgesloten. Nieuw-West wil die straa tjes permanent openstellen voor autoverkeer. Dit heeft te maken met een Europese wet die de bereikbaarheid regelt voor mensen die wegens een loop-beperking zijn aangewezen op taxibusjes van het Aanvullend Openbaar Vervoer.

Bewonersgroep Er zijn voor de bewoners dus nog steeds veel onbeantwoorde vragen. Verder vinden zij dat de stadsdeelcommissie en het dagelijks bestuur van Nieuw-West voorbij gaan aan de wensen en ideeën van de bewoners. Daarom wil de Bewonersgroep, die onder andere bestaat uit vertegenwoordigers van bewonerscommissie van Eigen Haard en de Akersingel, een nieuw/beter participatietraject. De deelnemers zijn: voorzitter Jack van de Nes, secretaris Agnes Johannesma, initiatiefnemer Dick Haanraadts, Agnes Pommerel en Katharina Vieira. Bewoners uit de MAP met vragen of opmerkingen kunnen die per e-mail sturen naar bewonersgroepmap@gmail. com. Op ditzelfde e-mailadres kan men zich ook aanmelden als men de werkgroep wil versterken.

Minder afvalcontainers Een ander discussiepunt tussen de bewoners en het stadsdeel is het verminderen van het aantal ondergrondse afvalcontainers in de wijk. De Gemeenteraad heeft besloten dat de toegestane afstand van woningen tot de afvalcontainers van 75 meter mag verdubbelen tot 150 meter. Nieuw-West wil die nieuwe norm hanteren bij de herinrichting. De bewoners verwachten dat 150 meter lopen met een afvalzak

CEES FISSER

Taalcafé in de Ru Parè NIEUWWEST – Het Taalcafé in de Ru Paré is weer begonnen voor mensen uit Slotervaart die de taalvaardigheid willen verbeteren. De lessen worden elke don-

derdag van 19.00 tot 20.30 uur in het pand aan de Chris Lebeaustraat 4.

Ontmoeten De Nederlandse taal samen leren is een stuk gezelliger

LET OP! ELKE NSDAG MAANDAG - DINSDAG - WOE

Alle karbonades 500 gram Speklappen 500 gram Hamlappen 500 gram Schnitzels 400 gram

6,50 4,95 6,50 4,99

■■ De Amsterdamse scheurka-

lender.

dammers met professionele ervaring op het gebied van woorden, beelden en kalenders, heel veel grappige ge-

Zij maakten hiermee de geinigste scheurkalender voor 2021. De naam zegt het al: Mokumse mikmak. Een ratjetoe van 365 keer Mokum, voor iedereen die Amsterdam een warm hart toedraagt. De Mokumse Mikmak (ISBN 9789082822991) is te koop bij de boekwinkel of via: www.mokumsemikmak.nl.

(FOTO: INFO@

CEESFISSER.NL)

NIEUW-WEST – Al maanden zijn de bewoners in de Middelveldsche Akerpolder (MAP) ontevreden over de definitieve plannen van stadsdeel NieuwWest om de openbare ruimte in hun wijk opnieuw in te richten. Vijf actieve bewoners uit de MAP 1a en 1b hebben hun handen ineengeslagen en vormen nu een bewonerswerkgroep én spreekbuis.

zegdes, anekdotes, lyrische liefdesverklaringen, bontgekleurde herinneringen, schilderachtige foto’s en brutale moppen uit de hoofdstad.

en ontmoeten mensen elkaar. Uiteraard worden de coronamaatregelen in acht genomen. Voor meer informatie, 0202235191 of 06 20921640.

Over de vernieuwingen rond het Osdorpplein NIEUW-WEST Of je nu wel écht mee mag denken met de vernieuwingen rondom het Osdorpplein, daarover zijn de meningen verdeeld. Toch geeft de gemeente op haar website aan graag de mening en ideeën van bewoners te horen. De Westerpost vulde de enquête in om te kijken of de bewonersmening er echt toedoet. Het hart van het stadsdeel. Dát moet het Osdorpplein worden. Een hart, aan de Sloterplas, met ook plek voor een nieuwe Meervaart. Met meer woningen (sociale huur, vrije sector huur en koop), winkels, horeca en vrijetijdsvoorzieningen. Vooral over die nieuwe Meervaart, en dan met name de toegewezen locatie – in de Sloterplas – is de afgelopen tijd veel te doen geweest.

Enquête en bijeenkomst De gemeente zegt dat er waardevolle inzichten zijn opgedaan tijdens het participatieproces, maar “wij realiseren ons dat we de omgeving in de keuze van de locatie Meervaart eerder hadden moeten meenemen.” En ook: “De komende maanden is er tijd om met elkaar in gesprek te gaan over de nieuwe Meervaart en de inpassing van het gebouw in de omgeving.” Daarom is er nu een online enquête en op donderdagavond 12 november een grote digitale bijeenkomst. Daarna volgen nog meer the-

mabijeenkomsten, een planpresentatie en inspraak en zo voort.

De kleur van het behang Maar bewoners zijn en blijven wantrouwig sinds de nieuwe Meervaartlocatie opeens bleek vastgesteld. De enquête wordt door sommigen sturend genoemd. “De locatie van de Meervaart is een vast gegeven. Bewoners mogen alleen nog iets roepen over de kleur van het behang van het theater. Dit is niet participeren, dit is dicteren,” is een van de reacties op Twitter. En ook: “Zonde dat op deze manier burgerparticipatie voor nog meer wantrouwen richting politiek zorgt.”

Anders, namelijk… De Westerpost vulde de enquête in en keek of er nog voldoende ruimte is voor bewonersmeningen. We lezen bij de start dat we met een nieuwe Meervaart voor een unieke uitdaging staan om in de Sloterplas groen, mens en water te verbinden. Deze uitdaging pakt de gemeente graag op met ons, bewoners. We mogen als eerste het Osdorpplein in vijf woorden beschrijven en maximaal drie onderwerpen aanvinken die het Osdorpplein volgens ons nodig heeft om een goed centrum voor NieuwWest te zijn. Hierbij is ‘Anders, namelijk…’ ook een optie en biedt het ruimte voor een ander geluid dan de voorgestelde

Slagerij

zaken. Bij de vraag ‘Wat vindt u van de stenen zuidwestoever?’ kunnen we van alles invullen tussen ‘zo laten als het nu is’ tot ‘een nieuw gebouw voor de Meervaart’.

In harmonie Daarna lezen we dat de huidige Meervaart uit zijn jasje groeit en daarom een nieuw gebouw aan de oever krijgt, in de Sloterplas. De gemeenteraad, zo lazen we eerder, heeft hiermee op 2 juli van dit jaar ingestemd met als voorwaarde dat er voldoende draagvlak is en het goed past in de omgeving. Of we de Meervaart kennen, wordt gevraagd in de enquête. En wat we ervan vinden ‘als het nieuwe gebouw zo wordt gemaakt dat het in harmonie is met oever, Sloterpark en Osdorpplein waardoor er bijvoorbeeld ook voorstellingen en andere activiteiten buiten kunnen worden georganiseerd’. En als er een nieuw gebouw in de Sloterplas wordt gebouwd, hoe moet dat er dan uitzien? Opvallend, bescheiden, transparant of… vul maar in. Als afsluiting mogen we de locatie een cijfer geven en is er ruimte voor suggesties. Ruimte genoeg dus voor een eigen mening. Maar of daar naar geluisterd wordt, kunnen we natuurlijk niet toetsen. De enquête kunt u invullen op www.amsterdam.nl/projecten/osdorpplein/meedoen. SHIRLEY BRANDEIS

LET OP! ELKE

DONDERDAG - VRIJDA G - ZATERDAG

Idsinga

Stooflappen 750 gram 8,99 Malse runderrollade 600 gra m 12,50 Runder hamburgers 4 x 10 0 gram 4,99 Runder schnitzels 2 x 150 gra m 4,99

Louis Bouwmeesterstraat 16 tel 020 - 615 25 39

Saks smeerworst 250 gram ...... 1,75 Boeren paté 250 gram .............. 2,00

Lever 150 gram + Pekelvlees 150 gram samen 300 gram....................... 3,99

Kip in braadzak per stuk ........ 5,00 2 stuks ..................................... 8,00

Erwtensoep liter 3 bakken......... 10,00 Malse entrecôte 300 gram .......... 6,00 Babi pangang 500 gram ............ 5,00

Woensdag: Gehakt half om half kilo ... 5,00 Rundergehakt kilo .............. 7,50

Donderdag Biefstukdag 100 gram ........ 1,75 4x 150 gram ....................... 9,99

Vrijdag t/m zaterdag: 500 gram shoarma + 4 broodjes + 1 sausje naar keuze samen 5,89

Maandag t/m zaterdag: Paarden biefstuk 4 x 150 gram .................. 10,00

VRIJDAG EN ZATERDAG


WEEK 43 • VOLG HET LAATSTE NIEUWS IN JE GEMEENTE OP RODI.NL • PAGINA 4

NIEUW! TOPFRUIT VOOR EEN APPEL EN EEN EI BIJ DE UITGANG VAN TUINCENTRUM OSDORP OPENINGS STUNT 1

‘We doen er alles aan om het afscheid om te zetten naar een mooie herinnering’

OPENINGS STUNT 2

FRAMBOZEN BLAUWE BESSEN

SUPERMOOIE

AVOCADO’S

Lars Beckers | General manager

BRAMEN

2 VOOR

3 BAKJES VOOR

1,49

4,99

Iedere dag vol vitamines

020 410 66 66 | info@westgaarde.nl

IJK”

RAKT P E D A H C ELS

E LETS

UREL T L U C R E ‘INT

In april 2018 is notaris Mr Peggy E.M. DUKKERS opgevolgd door Mr Wesley R. HARRIS. Notaris HARRIS bewaart de akten en dossier van notaris DUKKERS. Bij NVA-Notaris kunt u terecht voor alle notariële zaken. Oud notaris Dukkers werkt nog part time. U kunt bij haar terecht voor: uw TESTAMENT, om uw laatste wil in vast te leggen, een VERKLARING VAN ERFRECHT, na het overlijden van een familielid of het AFWIKKELEN van een nalatenschap. De bespreking kan ook bij u thuis. Nicolaas Beetsstraat 152, 1054 XV AMSTERDAM, 020-238 00 00

Tussen Meer 1-B, 1068 EX Amsterdam

www.nvanotaris.nl ; notaris@nvanotaris.nl

Tussen Meer 1-B, 1068 EX Amsterdam

020 - 410 94 94 amsterdam@letseladvies.nl

020 - 410 94 94 amsterdam@letseladvies.nl

Tussen Meer 1-B, 1068 EX Amsterdam

ww- 410 94 94 ENTe BAN 020 w.h cam SvTen KEN amsterdam@letseladvies.nl oll pe OEsL lu

20% ZIJN UW MEUBELS AAN VERNIEUWING TOE? andK rs t ENxe e h TOT reO BLAAS NIEUW LEVEN IN UW HUIDIGE MEUBELS…. crR eaTI uur merken: Gelder- land, Jan des Bouvrie, Leolux, Artifort, Gispen, Rolf Benz, Young, Pander, Jori, Pastoe, Topform, Oisterwijk en Italiaanse merken ( o.a. Natuzzi) Ook doorgezakte banken en stoelen waar de stof nog goed van is, kunnen wij opnieuw opvullen met o.a. koudschuim, polyether en/of drakron. Tevens reinigen wij banken en stoelen en voorzien deze van een teflon laag (vuil- en waterafstotend).Wij hebben een grote collectie aan meubelstoffen.

RESTAURATIE Mogen wij ons even voorstellen.

Wij zijn Jan, Piet en Ben, vader, zoon en schoonzoon. Wij komen uit een stoffeerdersfamilie en zijn al drie generaties lang succesvol in dit vak. Bij ons staat persoonlijk contact, kwaliteit en service hoog in het vaandel. Voor al uw stoffeerwerk, leer- en antiekrestauratie bent u bij ons aan het goede adres!

STOFFEERWERK Wij stofferen o.a: Bankstellen, fauteuils, stoelen, bedden, boxsprings,boot en caravan kussens. Tevens gespecialiseerd in diverse

Wij zijn het oude ambachtelijke werk nog niet verleerd. Wij restaureren alle soorten kasten, cabinetten, tafels, stoelen en bureau’s. Tevens lijmen en verstevigen van stoelen. Ook voorzien wij stoelen opnieuw van biezen of rieten zitting. Dit alles wordt handmatig gemaakt. Houtworm verwijderen is voor ons ook geen probleem.

LEERSPECIALIST

50 + korting

In leer zijn wij groot. Wij stofferen met het beste kwaliteit leer al uw banken, stoelen en chesterfield meubelen. Ook doen wij diverse leerreparaties zoals stiknaden, kleine scheurtjes en beschadigingen.Wij laten oud leer herleven door het in te kleuren op natuur basis. Dit is alleen mogelijk in dezelfde kleur. Wij hebben een grote collectie leer op voorraad.

tieN. G! co!m BANKEN EN STOELEN TOT 20% KORTING GRATIS leenmeubelen aanwezig GRATIS ophalen en bezorgen ALTIJD 1 jaar garantie

BEL VOOR EEN GRATIS PRIJSOPGAAF / OFFERTE BIJ U THUIS: 020- 497 66 50 Telefonisch bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 21.00 uur, - bezoekers showroom uitsluitend na telefonische afspraak Wij maken ook uw schaderapport voor de verzekering!

ANDERE WERKZAAMHEDEN EVENTUEEL IN OVERLEG Ook werkzaam in de provincies Zuid Holland: 079 - 750 22 50 , Utrecht & Gelderland: 0487 - 761161

AMBACHTELIJKE MEUBELSTOFFEERDERIJ LEERSPECIALIST

(Voorheen) Zwanenburgerdijk 460 l 1161 NW Zwanenburg l telefoon: Zwanenburgerdijk 460 | 1161 NW Zwanenburg | telefoon: 020497 66 50 020 - 497 66 50

www.meubelstoffeerderijholland.nl Sluissestraat 18 - 6629 KL Appeltern

www.meubelstoffeerderijholland.nl

K.v.K.nr:34206744

K. v.K.nr.: 34206744


WEEK 43 • VOLG HET LAATSTE NIEUWS IN JE GEMEENTE OP RODI.NL • PAGINA 5

Amsterdammer(tje) van het jaar 2020 verkiezing AMSTERDAM Ook al lijkt het einde van het jaar nog even weg, de voorbereidingen voor de jaarlijkse verkiezing van de Amsterdammer van het Jaar (AvhJ) en Amsterdammertje van het jaar zijn al in volle gang. Amsterdammers kunnen hun grote en kleine stadsgenoten die zich hebben ingezet voor hun stad en de inwoners nu al nomineren voor deze felbegeerde titel.

Iemand voordragen voor Amsterdammer van het jaar 2020 kan tot 26 november Het gaat om Amsterdammers

die zich onbarmhartig hebben ingezet, voor hun buren, een achterstandsgroep, de buurt, of op welke manier ook voor de stad. In deze tijd, waar het coronavirus niet is weg te denken, zijn veel Amsterdammers opgestaan om de medemens te helpen. De verwachting van het aantal inzendingen is dan ook hoog bij de Stichting Amsterdammer van het Jaar (AvhJ), die dit jaarlijks terugkerende evenement in de stad al voor de vijftiende keer organiseert. Deze keer in samenwerking met Rodi Media als mediapartner.

dere woorden, welke Amsterdammer komt in aanmerking voor deze titel. Tot 26 november kunnen Amsterdammers, die volgens onze lezers de titel Amsterdammer(tje) van het Jaar zouden verdienen, worden aangemeld. Een jury beoordeelt alle inzendingen en kiest daar tien genomineerden uit. Zij worden via deze krant, de website en verschillende media in Amsterdam bekend gemaakt. Van 1 tot en met 12 februari kan er worden gestemd via: www.amsterdammervanhetjaar.nl.

Feestelijke show Titel Welke Amsterdammers verdienen het om in het zonnetje te worden gezet’, dat is de vraag die Amsterdammers bij zichzelf kunnen stellen. Met an-

Elk jaar wordt er tijdens een feestelijke show in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA, voorheen Stadsschouwburg, red.) door burgemeester Halsema bekend gemaakt wie de winnaars zijn. Dat gebeurt deze keer op zondag 14 februari.

Kleine en grote stadsgenoten komen in aanmerking voor de titel

■■ Een volle zaal tijdens de uitreiking van de Amsterdammer van het Jaar

verkiezing 2020.

Hoe het feest en het programma er dit jaar uit komen te zien, is nog niet helemaal bekend. Dat hangt af van de ontwikkelingen met betrekking

■■ De genomineerden en de winnaars op het podium tijdens de feestelijke uitreiking in 2020 in het Internationaal

Theater Amsterdam met burgemeester Femke Halsema. (FOTO’S: JURRE ROMPA)

tot het coronavirus. Maar dat er weer een Amsterdammer en Amsterdammertje van het jaar 2020 bekend worden ge-

■■

maakt is zeker.

mineren kan via amsterdammervanhetjaar.nl of stuur een mailtje naar info@amsterdammervanhetjaar.nl.

Betekenisvol Maar totdat het zover is, wie kent nog een Amsterdammer (tje) die op de lijst van genomineerden niet mag ontbreken? Iemand die in het afgelopen jaar iets betekenisvol voor de stad of stadsgenoten heeft gedaan. Iemand voordragen voor Amsterdammer van het jaar 2020 kan tot 26 november. Motiveer kort waarom hij of zij voor deze titel verdient. No-

Aanmelden Aanmelden van de Amsterdammertjes gaat via: www. dkjl.nl/amsterdammertje. De Amsterdammertjes kunnen tot eind december worden aangemeld. De tien genomineerden worden geselecteerd door een deskundige jury. TITIA HARTVELT

Coronamaatregelen maken angstig en somber AMSTERDAM – Nederlandse kinderen voelen zich minder gezond en hebben vaker last van angst en somberheid door de coronamaatregelen. Dat blijkt uit onderzoek tijdens de eerste lockdown door een team onderzoekers van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC. Arne Popma, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie riep zondag in het tv-programma Buitenhof op om de mentale gezondheid van de Nederlandse jeugd een gezamenlijke maatschappelijke prioriteit te maken: “Thuis,

op school, op de sportclub én met alle jeugdprofessionals. We kunnen veerkracht van kinderen en gezinnen vergroten en zo voorkomen dat klachten erger worden in ernst en aantal.” Circa 1000 kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar deden in april 2020 mee aan het onderzoek. De voorlopige resultaten laten zien dat, vergeleken met 2018, deze kinderen aangeven dat ze zich minder gezond voelen en minder contact hebben met leeftijdgenoten. Ze hebben vijf procent meer slaapproblemen, zeven procent

meer boosheid, een stijging van tien procent aan somberheid en maar liefst vijftien procent meer angstklachten. Het percentage kinderen met dusdanig ernstige angstklachten dat er op zijn minst hulp aangeboden zou moeten worden, verdubbelde van acht naar zestien procent. Op de vraag: hoe zijn alle coronaregels voor jou? geeft negentig procent van de kinderen een negatief antwoord. “Ze geven vooral aan dat zij tijdens de lockdown het contact met vrienden misten, niet meer naar school moch-

ten en niet konden sporten”, licht Popma toe. “Bovendien geven de kinderen aan dat de sfeer thuis slechter is geworden.” Een coronabesmetting in eigen familie en onder vrienden blijkt een belangrijke voorspeller voor de toename van vooral angst en somberheid. Ook het verlies van banen van ouders maakt angstiger. De gezinssamenstelling is bepalend in de uitkomsten: meer kinderen binnen het gezin zorgt voor meer boosheid en frustratie. Kinderen uit een eenoudergezin ervaren meer slaapproblemen en angstklachten.

■■ Jongeren hebben vaker last van angst en somberheid door de corona-

maatregelen.

(FOTO: PIXABAY.COM)

Elke jongere verdient een oplossing op maat.” Een voorbeeld van laagdrempelige hulpverlening voor jon-

geren is @ease. Jongeren kunnen hier gratis en anoniem terecht voor hun problemen.

Informatiepagina Altijd op de hoogte van het nieuws uit Nieuw-West? Neem dan een abonnement op de wekelijkse nieuwsbrief: www.amsterdam.nl/actueel/nieuwsbrief/in-of-uitschrijven/

Nieuws van de Stadsdeelcommissie Nieuw-West Agenda vergadering Stadsdeelcommissie 27 oktober 2020 start om 19.30 uur Digitaal Voorzitter SDC: Sarah Biddle Secretaris SDC: Ilse Plasmeijer

1. Opening 2. Actualiteiten rondom Corona 3. Mededeling

4. 5. 6. 7. 8. 9.

Vaststelling besluitenlijst SDC van 6 oktober 2020 Ingekomen stukkenlijst Insprekers Mondelinge vragen Rapportage Wonen in Amsterdam Adviesaanvraag aanscherping milieuzone autobussen en vrachtauto’s per 2022 10. Ongevraagd advies ontwikkelingen Verkamering

Inspreken* Mocht u willen inspreken dan kunt u zich tot maandag 12.00 uur aanmelden via stadsdeelcommissie.nieuw-west@amsterdam.nl Dit is een conceptagenda. De agenda kan wijzigen. De meest actuele versie kunt u vinden op: https://nieuw-west.notubiz.nl/

11. Veiligheid Wildemanbuurt 12. Parkeren 13. Sluiting


WEEK 43 • VOLG HET LAATSTE NIEUWS IN JE GEMEENTE OP RODI.NL • PAGINA 5

Oranje Nassau heeft tussenschoolse opvang

Laatste herdenking Schipholbrand HAARLEMMERMEER – Dit jaar is het 15 jaar geleden dat de Schipholbrand uitbrak. Op maandag 26 oktober staat het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer, samen met de Haarlemmermeerse wethouders Nobel en Rip bij het monument in Oude Meer stil bij dit jubileum. Het is tevens de laatste keer dat de brand publiekelijk wordt herdacht. In de nacht van 26 op 27 oktober 2005 vielen in het cellencomplex op Schiphol-Oost elf doden: ingesloten vreemdelingen die wachtten op papieren over hun verblijf hier of ‘toevallig’ waren opgepakt.

■ Met een lekkere lunch in de rugzak gaan leerlingen van de Oranje Nassau School voortaan naar school. (FOTO: PR)

BADHOEVEDORP – De Oranje Nassau School is gestart met een nieuwe manier van overblijven. Voortaan werkt de basisschool samen met Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer (SKH), die voor 600 leerlingen de Tussen Schoolse Opvang (TSO) verzorgt.

wel de coördinatie en begeleiding van de overblijf als ook de registratie en administratie via een ouderportaal/app en de werving en personeelsplanning van geschikte TSO-begeleiders is nu in handen van SKH’, licht Yvonne Woestenburg van ONS op toe.

Yvonne Woestenburg, directeur van de Oranje Nassau School (ONS), nam met zichtbaar veel plezier een rugtasje in ontvangst van Helouise Vermeulen en Bianca van der Laarse, SKH-coördinatoren Tussen Schoolse Opvang. Twee weken eerder ontvingen alle 600 basisschoolleerlingen al een rugtasje om de lunch van thuis in te doen. Voortaan begeleiden 23 TSO-begeleiders van SKH op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag de leerlingen bij het samen eten, drinken en het (buiten)spelen in een prettige sfeer.

Denktank

Overblijf ‘Wij zijn ontzettend blij dat SKH voortaan de gehele overblijf van A tot Z verzorgt. Zo-

Een speciale denktank van ouders, leerkrachten, overblijfcoordinator en leden van de overblijfstichting onderzocht een gevarieerd aantal alternatieven, waarna de keuze unaniem op SKH viel. Ook de Medezeggenschapsraad (MR) nam dit advies over. Naast voordelen als (pedagogische) kwaliteit, planning en organisatie, en prijs, is het ook een pré dat enkele andere basisscholen van Meer Primair naar tevredenheid met SKH werken. Bovendien hecht SKH ook veel waarde aan nauwe samenwerking met school en ouders.

Lunchmoment Helouise Vermeulen, TSO-co-

ordinator van SKH voegt toe: ‘Wij zijn zeer verheugd om de leerlingen te begeleiden. Samen creëren we een gezellig en rustig lunchmoment. Daarna begeleiden we de leerlingen bij het (buiten)spelen. Diverse activiteiten kunnen daarbij aan bod komen zoals knutselen, bewegen, spelletjes en voorlezen. Leerlingen doen hier graag aan mee. Ook aan onze zichtbaarheid is gedacht. Zowel binnen als buiten zijn wij goed herkenbaar in groene SKH-hesjes.’

Ouderbetrokkenheid Opvallend in Badhoevedorp is de hoge ouderparticipatie. Circa 90 procent van de TSO-begeleiders voor de Oranje Nassau School zijn ouders van de leerlingen. ‘Wat een geweldige opkomst van overblijfmoeders en -vaders. Leuk om met zo’n betrokken TSO-team een goede start te maken!’, aldus Helouise. Voor meer informatie: www. kinderopvanghaarlemmermeer.nl.

Trauma Belangrijke reden voor de herdenking was dat voor een aantal nabestaanden en overlevenden het trauma nog duidelijk leefde. Deze groep is inmiddels door allerlei oorzaken heel klein geworden. Ook vond de herdenking plaats omdat ‘vreemdelingendetentie in Nederland’ nog steeds om-

■ De Schipholbrand wordt dit jaar voor het laatst publiekelijk herdacht. (FOTO: PR)

streden is. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het rapport ‘Isolatie in vreemdelingendetentie’ van Amnesty International van begin september. Dat thema wil het platform door andere manifestaties, bijvoorbeeld rond de verkiezingen, aan de orde blijven stellen. Daarom is deze 15e herdenking de laatste.

Herdenking De herdenking is maandag 26 oktober om 19.00 uur bij het monument achter Breguetlaan 67, tegenover de Shellpomp

in Oude Meer, Schiphol-Oost. De wethouders Jurgen Nobel en Johan Rip vertegenwoordigen het Haarlemmermeerse gemeentebestuur. Wethouder Nobel houdtl een korte toespraak. Violist Silvain Kroon verzorgt de muziek. Centraal staat het leggen van bloemen bij de elf paaltjes met de namen van de slachtoffers. Belangstellenden zijn welkom en worden uitgenodigd bloemen mee te nemen. Opgeven kan bij vluchtelingeninhaarlemmermeer@gmail.com.

Kinderen getrakteerd op De Toverfluit ZWANENBURG/HALFWEG – Met enige regelmaat organiseert Bibliotheek Haarlemmermeer activiteiten voor kinderen in Het Dorpshuis. In de herfstvakantie werden kinderen getrakteerd op Poppentheater De Toverfluit. ■ Kinderen blikken terug op een geslaagde middag. (FOTO: PETER

Ongeveer 15 kinderen met hun ouders genoten van de voorstelling van Kabouter Spillebeen. Het poppentheater van Elles Tromp is ontstaan vanuit haar werk als leerkracht. Zij maakt de poppen zelf van papier-maché en stof. Het was leuk om te zien

VREESWIJK)

hoe de kinderen gefascineerd naar de poppen keken. Begonnen werd onder begeleiding van de ‘toverfluit’ met het zingen van het bekende lied van de kabouter op de paddenstoel met rode stippen. Zowel kinderen als ou-

ders zongen uit volle borst mee. Poppentheater De Toverfluit wil kinderen betoveren want in een wereld met tablets, televisie en mobieltjes verandert er veel. Er wordt teruggeblikt op een geslaagde middag.

Teststraat Haarlemmermeer grootste van Nederland HAARLEMMERMEER – Nu de tweede corona-golf een feit is neemt de vraag naar testcapaciteit nog steeds enorm toe. Daarom heeft de GGD Kennemerland in samenwerking met het Rode Kruis de capaciteit van de teststraat in de

EXPO hallen in Vijfhuizen verhoogd. Het aantal teststations is van vier naar zeven gegaan en daarmee is de teststraat een van de grootste van Nederland. “Nu er meer labcapaciteit be-

schikbaar is het moment daar om te kiezen voor de uitbreiding van de capaciteit op deze locatie”, aldus Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden van GGD Kennemerland. De tests worden afgenomen

13 jaar of ouder?

Hier is je bijbaan! Doordeweeks en in het weekend Deel zelf je tijd in Verdien eenvoudig extra met extra wijken Altijd bij jou in de buurt Alles wordt thuis afgeleverd

door medewerkers van het Rode Kruis onder verantwoordelijkheid van de GGD Kennemerland. De afgenomen tests gaan naar het laboratorium waar de GGD mee samenwerkt en uitslagen worden door de GGD aan de mensen

doorgebeld of online geplaatst op coronatest.nl In de nieuwe teststraat Haarlemmermeer kunnen momenteel 1100 mensen per dag worden getest . Komende week loopt dit aantal al op tot 1620 tests.

Natascha Honigh Madrid Uitvaartverzorger

Ieder mens is uniek en een uitvaart waarin de persoonlijkheid van de overledene tot uiting komt, kan dan troost bieden. Met genoegen help ik u een eigen invulling te geven aan het afscheid. Achterweg 40 2132 BX Hoofddorp 023 - 563 35 44 info@dunweg.nl

verspreiding

Word Rodi bezorger in jouw buurt! Telefoon 0226-331020 www.rodibezorger.nl

De teststraat werkt alleen op afspraak. Mensen die symptomen ervaren van het coronavirus en zich willen laten testen, kunnen via het landelijk telefoonnummer 0800-1202 of via coronatest.nl een afspraak maken.

www.dunweg.nl


WEEK 43 • VOLG HET LAATSTE NIEUWS IN JE GEMEENTE OP RODI.NL • PAGINA 6

Echtpaar Swelheim verkocht hun huis zonder te verhuizen REGIO – Donderdag 24 september was een dag om niet te vergeten voor de heer en mevrouw Swelheim. Het echtpaar zat die dag bij de notaris om hun huis te verkopen, maar zonder dat zij hoeven te verhuizen. Het echtpaar deelde hun ervaringen en legt uit hoe ze terugkijken op een bijzondere periode.

‘WE HEBBEN HET HIER GOED EN ZIJN TEVREDEN’ De heer Swelheim geeft aan dat hij het proces heeft ervaren als een spannende stap met dubbele gevoelens. “Het voelde in het begin wel dubbel, want in eerste instantie lijkt het toch wel alsof we afstand namen van ons huis en we zijn aan ons huis gehecht. Maar aan de andere kant is er feitelijk niks veranderd.” Mevrouw Swelheim; “Je krijgt er zelfs een hele uitkering per maand voor terug!”

Zoektocht naar oplossing Het echtpaar geeft aan al een tijd bezig te zijn geweest met het vinden van een oplossing om het geld uit de stenen van hun woning te halen. “Er waren niet echt goede mogelijkheden om dit te doen. Ja, behalve een tweede hypotheek, maar we zijn nog bezig met het aflossen van de eerste. Dan wil ik niet weer een extra hypotheek

nemen.” Uiteindelijk kwamen ze bij een alternatief uit: hun huis verkopen zonder te verhuizen. In de zoektocht naar het vinden van geschikte oplossing heeft het echtpaar hulp gehad van de positieve beoordelingen van onder andere de Consumentenbond en de radiozender BNR. Dit gaf een betrouwbaar beeld van de aanbieder van dit concept, genaamd Behouden Huis. Zij bieden een schuldenvrije constructie aan om extra inkomsten vrij te maken. Op deze manier wordt het voor 65+’ers mogelijk om de overwaarde te verzilveren en levenslang woonrecht te behouden.

‘We willen nog lang in de woning blijven’ Mevrouw Swelheim: “We hebben gekozen om deze langdurige relatie aan te gaan omdat we het vertrouwen. Als je zo’n relatie aangaat wil je er een plezierig gevoel bij hebben. En dat hebben we, ze geven ons een heel prettig en warm gevoel. We hoorden alleen maar positieve verhalen, dus we hebben eigenlijk helemaal niet zoveel twijfel gehad.”

De nadelen De heer Swelheim vertelt dat de nadelen van het concept transparant besproken zijn. Het is bijvoorbeeld moeilijker om

■■ Het echtpaar Swelheim kijkt terug op een bijzondere periode.. (FOTO: AANGELEVERD)

na de transactie te kunnen verhuizen naar een andere koopwoning. “Er is aangegeven dat we hier goed over na moesten denken voordat we voor de constructie zouden gaan.” Volgens het echtpaar was dat wel een drempel, omdat het toch wel voelde alsof ze ergens aan vast zaten.

Slagerij Van den Ban in de prijzen

Reactie van familie en vrienden Zo’n grote keuze maken is op zichzelf al spannend. Daarnaast is het spannend hoe familie en vrienden reageren op zo’n keuze. Maar die stonden achter de keuze. In eerste instantie was niemand bekend met het concept. Toen het echtpaar meer

informatie gaf reageerde een deel enthousiast en een ander deel sceptisch. Deze sceptici denken dat er vast wel een addertje onder het gras zit. Het klinkt te mooi om waar te zijn.

Dat gevoel had het echtpaar zelf ook in het begin. Na een verdere uitleg en informatie gedeeld te hebben, was ieder-

aliteit!

topkw Al 40 jaar

een begripvol en snapten zij de keuze van het echtpaar. Het echtpaar is blij met hun keuze: “We wonen in een fijne buurt, we hebben het hier gewoon goed en zijn tevreden. We kunnen hier nu voor de rest van ons leven blijven wonen en we hebben extra inkomsten.”

Tel. 020 - 619 19 87 info@slagerijvandenban.nl www.slagerijvandenban.nl Tussen Meer 337 Amsterdam-Osdorp

“De ingezonden Rookworst van Slagerij van den Ban is tijdens de 46e vakwedstrijd Arnhem Rookworst bekroond met goud”!

ONZE MET

Slagerij Van den Ban is in de prijzen gevallen �jdens de 46e Na�onale vakwedstrijd Arnhem Rookworststad 2020/2021. De ingezonden Rookworst van Slagerij van den Ban is �jdens de 46e vakwedstrijd Arnhem Rookworst bekroond met goud. Arnhem Rookworststad vakwedstrijd is de grootste na�onale Gelderse Rookworsten- en innova�eve Rookworstproductenwedstrijd in Nederland. Slagers en worstmakers uit heel Nederland krijgen �jdens deze wedstrijd de kans om na�onale waardering te oogsten voor hun vakkundig-

heid door mee te doen aan deze unieke vakwedstrijd. Het behalen van een onderscheiding is dan ook een erkenning van de kwaliteit van de Gelderse Rookworst en een waardering voor het vakmanschap van deze ambachtelijke specialist. Een team van deskundige juryleden keurden de ingezonden producten. Op uiterlijk en aanzien, vorm en kleur, aanzien snijvlak en structuur, geur en smaak, consisten�e en innova�e. Het feit dat de

rookworst van Slagerij van den Ban bekroond is met goud, betekend dat hij een Gelderse Rookworst van zeer hoge kwaliteit verkoopt. De organisa�e van Arnhem Rookworststad. Kom snel bij Slagerij Van den Ban langs en koop die heerlijke rookworst nu extra voordelig! Slagerij Van den Ban, Tussen Meer 337, telefoon 020 6191987, www.slagerijvandenban.nl. Openings�jden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur.

GOUD

BEKROONDE ROOKWORST

NU 1+1 GRATIS


WEEK 43 • VOLG HET LAATSTE NIEUWS IN JE GEMEENTE OP RODI.NL • PAGINA 7

Tabakzaak Cigo in nieuwe handen NIEUW-WEST – Na bijna 15 jaar aanwezigheid aan het Osdorpplein 630 gaat de tabakszaak en gemakswinkel van John Monnik en Wim van Vuure over in andere handen. De zaak is verkocht aan Jeffrey van Vuure en Bobbie van Etten. Zij hebben ervaring in de branche en hebben zelfs nog een zaak op het Waterlandplein in Noord.

Maatwerkvoorschriften, reguliere procedure, beschikking De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied maakt namens burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam bekend dat zij maatwerkvoorschriften heeft opgelegd. Door het opleggen van maatwerkvoorschriften kan het bevoegd gezag afwijken van de algemene regels voor milieubelastende activiteiten indien de situatie of de locatie van een inrichting hierom vraagt. De maatwerkvoorschriften zijn opgelegd aan Buro Bron B.V. namens Energie Totaal Projecten B.V. en hebben betrekking op de tijdelijke lozing van boorwater op het gemeentelijk vuilwaterriool. Het boorwater komt vrij bij het spoelboren ten behoeve van het realiseren van twee warme - en twee koude bronnen (twee keer een doublet) behorende bij het open bodemenergiesysteem van het te realiseren appartementengebouw.

Geen feestelijk moment door corona John gaat van zijn pensioen genieten en Wim blijft nog drie dagen in dienst van beide heren in de winkel aanwezig, Jacqueline en Anneke blijven als werknemers ‘gewoon’ in dienst. Klanten zullen niet zoveel van de verandering merken.

■■ De oude eigenaren van Cigo, Wim van Vuure en John Monnik. (FOTO: )

kaarten, lectuur, kranten en uiteraard alle producten van Nederlandse Loterij zijn nog steeds verkrijgbaar. Ook de spellen die voor ‘samen spelen’ worden georganiseerd blijven beschikbaar.

Assortiment Vooralsnog blijft het assortiment nog het zelfde; wens-

Vertrouwen De oude garde dankt klanten

voor de jarenlange klandizie en het in hun gestelde vertrouwen. Ook in de nieuwe bezetting blijft de zaak een plek waar buurtbewoners terecht kunnen voor een boodschap en een gezellig praatje. Door corona is er geen feestelijke bijeenkomst om de wissel van de wacht te vieren.

Eendagszaak en Studiezalen in de prijzen NIEUW-WEST – Vorige week viel door een systeemfout bij de drukkerij het laatste stukje van het artikel over de Eendagszaak en Studiezalen weg. Deze initiatieven uit NieuwWest kregen onlangs een gedeelde eerste prijs tijdens de Leefbaarheid Innovatie Challenge van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

zo graag winnen. De termen leefbaarheid en innovatie passen enorm bij Studiezalen.”

Project ■■ De Eendagszaak aan de

Lodewijk Van Deysselstraat

(FOTO: PR )

Schouderklopjes De jury kwam er niet uit: “Deze projecten zijn allebei zó bijzonder”, en kwam met twee eerste prijzen. En dus was er een cheque cheque en veel eer voor De Eendagszaak én Stichting Studiezalen.

“Kinderen en ouders hebben schouderklopjes nodig, maar nu wij deze krijgen steunt het ons nog meer om iets te kunnen betekenen,” sprak Idrissi op het podium. Tot de Westerpost: “Ik wilde

Blij is hij ook voor De Eendagszaak, dat hun project en de prijs de Van Deysselbuurt in een goed daglicht zet. Schoenmakers sluit zich aan bij Idrissi’s woorden over steun. “Het geld wordt uiteraard goed besteed. Maar het belangrijkste van deze prijs is de erkenning van de inzet van sociaal kapitaal in de wijk.”

Amsterdamse scholen houden textielrace AMSTERDAM – Acht scholen nemen het tegen elkaar op om zoveel mogelijk kleding en oud textiel in te zamelen. Dat gebeurt van maandag 26 oktober tot en met vrijdag 20 november tijdens de Textiel Race Amsterdam . Het opgehaalde textiel en kleding wordt hergebruikt en gerecycled. De school die het meeste inzamelt wint ook nog eens een geheel verzorgde schoolreis. Zo maakt de Textiel Race het inzamelen van textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk.

SBO De Driespong doet mee De scholen die in Amsterdam meedoen zijn; de Dongeschool en Winford (Zuid), OBS de Weidevogel en de Klimop (Noord), SBO De Driesprong (Nieuw-West), Montessorischool De Eilanden (Centrum), De Indische Buurtschool (Oost) en Onze Amsterdamse School (West).

Datum besluit: 9 oktober 2020 Locatie: Basisweg 10 , Amsterdam Zaaknummer: 9844663 Meer informatie over deze vergunning kunt u vinden op de website loket.odnzkg.nl onder bekendmakingen. Heeft u een vraag over deze procedure, dan kunt u gebruik maken van het contactformulier op loket.odnzkg.nl. Er wordt dan contact met u opgenomen. Bezwaar Als u belanghebbende bent bij het besluit, kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking daarvan een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam, p/a de Bestuursdienst, Sector Bedrijfsvoering, afdeling Juridische Zaken, Postbus 202, 1000 AE Amsterdam. Vermeld in uw bezwaarschrift altijd de datum, uw naam, adres, handtekening en de reden(en) waarom u bezwaar maakt. Stuur ook een kopie van dit besluit mee en vermeld het referentienummer/kenmerk van dit besluit. Dient iemand anders namens u een bezwaarschrift in, stuur dan een machtiging mee. Verder verzoeken wij u om uw telefoonnummer in het bezwaarschrift te vermelden. Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van dit besluit niet op. In spoedgevallen kan tijdens de bezwaarschriftprocedure een voorlopige voorziening worden gevraagd aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Sector Bestuursrecht, Afdeling Voorlopige Voorzieningen, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij de genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/ bestuursrecht. Voor het behandelen van een verzoek worden griffiekosten in rekening gebracht. Voor meer informatie over het maken van bezwaar kunt u de brochure ‘Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid’ downloaden van de website www.rijksoverheid.nl. Voor algemene informatie over procedures kunt u ook bellen met de rijksoverheid op telefoonnummer 1400 (lokaal tarief). De bekendmaking van het besluit is gelijk aan de hierboven genoemde datum van het besluit.

■■ Amsterdamse scholen houden voor het eerst een textielreis om zoveel

mogelijk kleding in te zamelen voor goede doelen. (FOTO: PIXA BAY)

De Textiel Race Amsterdam is een initiatief van de gemeente Amsterdam en Curitas.

Gratis laten ophalen Amsterdammers kunnen in de periode waarin de race wordt gehouden hun textiel thuis gratis laten ophalen door een van de deelnemende scholen in hun buurt. Textiel online aanbieden kan via: www.textielrace.nl. Textiel die wordt bedoeld is kleding, maar ook oude gordijnen of handdoeken.

Textiel dat op de juiste manier wordt ingeleverd draagt bij aan dat er minder milieuschade is, er minder mensen onder slechte omstandigheden moeten werken en dat er meer textiel kan worden hergebruikt Daarnaast wordt de kans op een verzorgde schoolreis voor de school in de buurt vergroot. Als dank ontvangen degenen die textiel aanbieden als dank voor het online aanmelden kortingscodes voor verschillende duurzame merken.


WEEK 43 • VOLG HET LAATSTE NIEUWS IN JE GEMEENTE OP RODI.NL • PAGINA 8

ALL SKINS bestaat

Brief burgemeester Halsema AMSTERDAM – Onze burgemeester Femke Halsema heeft afgelopen vrijdag een brief geschreven naar aanleiding van de aangescherpte Coronamaatregelen.

kaar te houden. Hoe begrijpelijk ook, het is helaas wel de oorzaak van het oplopende aantal besmettingen. Het virus is nu niet minder besmettelijk of minder gevaarlijk dan een half jaar geleden. Nog steeds kunt ook u er heel ziek van worden. En nog steeds kan onvoorzichtigheid iemand anders het leven kosten. Laten we daarom de komende weken extra voorzichtig zijn. Door zo min mogelijk te reizen, afstand van elkaar te houden en onze sociale contacten zoveel mogelijk te beperken.

Beste Amsterdammers, Opnieuw beheerst corona ons leven. We hoopten het niet zo snel nóg een keer mee te maken, maar weer worden veel mensen ziek, weer moeten we zoveel mogelijk thuisblijven, weer zijn de horeca en sportverenigingen dicht. Mijn hart gaat uit naar de mensen die ernstig ziek worden en hun naasten. Maar ook naar de mensen in de zorg die de drukte weer bijna niet aan kunnen. En naar de horecaondernemers voor wie de nieuwe maatregelen vreselijk hard aankomen. Ik denk ook aan de ouderen die eenzaam zijn en niet meer de deur uit durven. En aan de jongeren die weer niet mogen wat ze zo graag doen: uitgaan, sporten, met vrienden bij elkaar komen.

Pijnlijke stap terug De nieuwe maatregelen om het virus in te dammen zijn voor ons allemaal een pijnlijke stap terug, maar er is er geen andere keuze. We moeten namelijk alles op alles zetten om te voorkomen dat weer veel, vooral oudere en kwetsbare stadgenoten, heel ziek worden

■■ (FOTO: ARCHIEFFOTO WENDY RUITTEMANZ/RM)

of zelfs komen te overlijden. In deze zware tijd komen veel emoties los. Twijfel, verdriet, frustratie, soms woede. Die emoties zijn begrijpelijk. Na de lockdown in het voorjaar moeten we het nu allemaal nog een keer meemaken, en misschien niet eens voor de laatste keer. Dat is soms om moedeloos van te worden. Maar juist nu moeten we proberen sterk te zijn, de moed erin te houden en elkaar te steunen. We willen zo snel mogelijk ons normale leven terug, en we willen ook onze stad terug: die vrije, bruisende plek waar we elkaar ontmoeten. Daarom moeten we volhouden, ook al is dat niet makkelijk. Veel mensen hadden de afgelopen tijd moeite om afstand van el-

Dat betekent: als u iets te vieren heeft, stel het uit. Ga zo min mogelijk bij mensen op bezoek en nodig liever ook niemand bij u thuis uit. Zo dringen we het virus samen terug, voorkomen we een volledige lockdown, en krijgen we zo snel mogelijk onze vrijheid, onze mogelijkheden, én ons optimisme terug. We doen het niet alleen voor onszelf. We doen het voor de mensen in de zorg, voor de toekomst van onze stad, voor de mensen van wie we houden. Laten we elkaar zo goed mogelijk tegen het virus proberen te beschermen, en de komende tijd nog meer naar elkaar omkijken. Ik wens u veel geduld, moed en sterkte.

7

jaar.

U bent van harte welkom op onze nieuwe locatie Iedereen is bij ons welkom voor: Gezichtsbehandeling Peeling Definitief ontharen Permanente make-up Massages Pedicure Wij zijn gespecialiseerd in alle huidtypen, maar wij hebben extra veel kennis van de getinte en donkere huid! Ook kunnen wij u goed en deskundig advies geven over de producten die wij gebruiken en verkopen. Wij hebben onder andere het merk BOB cosmetica (black-owned beauty business). De producten van BOB zijn speciaal gemaakt voor de donkere huid.

NIEUW

Binnenkort Speciale behandeling van donkere kringen

Boek uw afspraak online, in onze online agenda. Voor deze aanbiedingen komt u zeker bij ons langs:

GRATIS HUIDANALYSE

Femke Halsema Burgemeester van Amsterdam

Oksels definitief ontharen nu tijdelijk van € 85,00

voor € 45,00

Permanente make-up nu 10% KORTING Kom je samen met je vriendin dan krijg je samen

20% KORTING

All Skins schoonheidsintituut

Laan van Vlaanderen 116 •1066 KS Amsterdam T: (020) 7529572 E: info@allskins.nl • www.allskins.nl

Wij willen graag met je samenwerken, daarom zijn wij op zoek naar zzp’ers: Nagelstyliste Wimperstyliste Huidtherapeute En iedereen die bij ons past dus meldt je gerust aan

Landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag REGIO – Staatssecretaris Blokhuis heeft tijdens een digitale bijeenkomst het nieuwe landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag gelanceerd. Dit meldpunt is gratis bereikbaar op 0800-1205. Via het meldpunt kunnen mensen die zich zorgen maken over een naaste in contact komen met zorgverleners in de buurt. Daarmee kan een melding bij het meldnummer het begin zijn van hulp waar behoefte aan is. Het gaat over niet-acute zaken: bij acute crisis of gevaar is zoals gebruikelijk het nummer 112 beschikbaar, of de lokale crisisdienst van de ggz. In de provincie Noord-Holland is dat bijvoorbeeld het OGGZ van GGD Amsterdam. Blokhuis is blij met het meldpunt: “Mensen die zich zorgen maken over het gedrag van iemand anders, bijvoorbeeld een naaste of een buurman, kunnen dit meldpunt bellen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die verward gedrag vertonen, niet (meer) voor zichzelf kunnen zorgen, in een vervuild huis wonen of veel problemen hebben en dreigen af te glijden. Het kan gaan om een oude overbuurman die steeds vaker met blote voeten op straat loopt en al een paar keer de sleutels van de voordeur blijkt te zijn vergeten; misschien is hij dement aan het worden.

Tesselaar Makelaardij

Gibbon 130 te Heerhugowaard

■■ Via het meldpunt kunnen mensen die zich zorgen maken over

een naaste in contact komen met zorgverleners in de buurt. (FOTO: AANGELEVERD)

Of denk aan iemand die door oplopende schulden enorm in de problemen komt, depressief raakt en dakloos dreigt te worden. Om maar een paar schrijnende voorbeelden te noemen. Vaak gaat het om personen die door een stapeling van problemen zoals schulden, psychische problemen of het verlies van dierbaren, gebeurtenissen waardoor mensen de grip op hun leven (dreigen te) verliezen.”

Tegelijk met het landelijke meldpunt is ook de bijbehorende website gelanceerd, met bijvoorbeeld ervaringsverhalen van mensen die ook een melding hebben gedaan en degenen die de telefoon bij een meldpunt aannemen. Ook zijn adviezen te vinden over manieren hoe het beste om te gaan met verschillende typen zorgwekkend gedrag: www.meldpuntzorgwekkendgedrag.nl.

PRACHTIG GELEGEN 3 KAMER APPARTEMENT MET EEN FANTASTISCH UITZICHT OVER HET STRAND VAN LUNA. Op de 3e en tevens bovenste etage van appartementencomplex ‘Casa di Raggio’ vind je dit instapklare 3 kamerappartement met balkon op het zonnige Zuidwesten. • • • •

Woonopp. 67 m2 2 ruime slaapkamers Privé parkeerplaats Lift en externe berging

Vraagprijs: €250.000 k.k. Geen opstartkosten en u betaalt alles achteraf. Bel voor GRATIS waardebepaling!

www.tesselaarmakelaardij.nl Bickerstraat 47 - 1701 ED Heerhugowaard - info@tesselaarmakelaardij.nl - 072-3033000

“Ik zeg wat ik doe én doe wat ik zeg”. Wilt u weten wat ik zeg en doe, bel 072-30 33 000

Jim is uitgeroepen tot de beste makelaar van Heerhugowaard e.o. met een 9,8!


WEEK 43 • VOLG HET LAATSTE NIEUWS IN JE GEMEENTE OP RODI.NL • PAGINA 9

Boeren bieden groente en fruit aan buren NIEUW-WEST – Stadspashouders kunnen met korting grote pakketten groente kopen. Het gaat hier om een unieke samenwerking tussen de Rabobank, Gemeente Amsterdam, en Abdelhamid Idrissi, inwoner van Nieuw-West. Rabobank Amsterdam is in samenwerking met de Gemeente Amsterdam een initiatief gestart genaamd Boeren voor Buren.

Voor kwetsbare huishoudens in de stad; buren met een kleine portemonnee Zo worden de korte voedselketens versterkt doordat alles van boeren in de buurt komt. Om die reden investeert de gemeente en heeft er vertrouwen in dat dit op de lange termijn een kostendekkend project wordt.

Kwestbare huishoudens Boeren voor Buren biedt structureel gezonde en betaalbare aardappelen, groente & fruit van boeren uit de regio aan kwetsbare huishoudens in de stad; buren met een kleine portemonnee. Boeren uit de regio voorzien in de juiste voedingswaarde en variatie van voedsel dat duurzaam en dichtbij is. Zij verko-

Wabo, reguliere procedure, aanvraag ontvangen De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied maakt namens Gedeputeerde Staten van provincie Noord-Holland bekend dat zij een aanvraag om een vergunning ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) heeft ontvangen. De aanvraag betreft het wijzigen van de eerder verleende vergunning d.d. 25 juni 2018 (kenmerk 3239729). De wijziging heeft betrekking op het bouwaspect van de vergunning en betreft het realiseren van een grotere vloeistofdichte vloer en het bouwen van een kademuur.

■■ Boeren voorzien in de groente- en fruitbehoefte van Amsterdammers

met een kleine portemonnee. (FOTO: PIXABAY)

pen tweewekelijks een kleine of grote shopper met daarin aardappelen, groente en fruit. Er kan gekozen worden tussen een klein formaat van 10 kilo of een groot formaat van 16 kilo.

Eigen tassen mee Iedereen neemt zijn eigen tassen mee, waardoor het verpakkingsmateriaal beperkt blijft en het milieu zo min mogelijk wordt belast met plastic. De inhoud van de shopper voorziet voor een groot deel in de groente- en fruitbehoefte van Amsterdammers met een kleine portemonnee.

Boeren voor Buren Het initiatief om Nederland-

se boeren te verbinden met de Amsterdammers met een kleine portemonnee, is spontaan ontstaan door een acute hulp vraag die ontstond door de corona-crisis. Boeren voor Buren biedt vanaf nu structureel gezonde en betaalbare aardappelen, groente en fruit van boeren uit de regio aan kwetsbare huishoudens in de stad, buren met een kleine portemonnee.

Ontvangstdatum aanvraag: 8 oktober 2020 Aanvrager: Koole B.V. Locatie: Hornweg 6, Amsterdam Zaaknummer: 9886256 Deze bekendmaking is niet meer dan een mededeling. U kunt de aanvraag en bijbehorende stukken nog niet inzien. Ook kunt u nog geen zienswijze of bezwaar indienen. Dit kan pas als wij een besluit nemen op de aanvraag. Dit besluit maken wij dan ook bekend. Dan zullen wij ook de bij het besluit behorende stukken publiceren. Heeft u een vraag over deze procedure, dan kunt u gebruik maken van het contactformulier op loket.odnzkg.nl. Er wordt dan contact met u opgenomen.

Gelimiteerd inkomen In Amsterdam ligt de focus op Stadspashouders met groene stip die een gelimiteerd inkomen en vermogen hebben. Het doel is om volgend jaar ook mensen buiten Amsterdam te helpen.

Cultuur, sport en recreatie zwaar getroffen REGIO – Het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam daalt voor de tweede maand op rij sinds de coronacrisis met min 4,3 procent, en komt uit op 27.026. Landelijk was de daling met 4,5 procent iets sterker. Op jaarbasis stijgt het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam met 40 procent juist sterker en is daarmee twee keer zo hoog als landelijk. Dit komt doordat in Groot Amsterdam relatief veel mensen in sectoren werken waar de werkgelegenheid zwaar getroffen is.

Bijna alle voorstellingen, sportwedstrijden en evenementen zijn een tijdlang afgelast Er zijn grote verschillen per sector wat betreft de mate waarin de werkgelegenheid wordt getroffen door het coronavirus. Eén van de sectoren die zwaar getroffen is door de coronamaatregelen is cultuur, sport en recreatie. Bijna alle voorstellingen, sportwedstrijden en evenementen zijn een tijdlang afgelast en musea, dierentuinen en sportscholen bleven gesloten. Na een tijdelijke versoepeling zijn de coronamaatregelen

■■ Sport heeft te lijden onder corona, de sportscholen bleven maanden

lang gesloten. (FOTO: PIXA BAY)

op 28 september en 13 oktober weer flink aangescherpt. Het maximale aantal bezoekers is beperkt tot 30 personen.

Veel zelfstandigen Er werken bijna twee keer zoveel zelfstandigen in de sector cultuur, sport en recreatie n in andere sectoren. Deze groep kan, als ze geen werk hebben, geen beroep doen op een WW-uitkering. Het werkelijke baan- en inkomstenverlies is dan ook vele malen groter dan uit de WW-cijfers blijkt. Dit geldt vooral voor diverse technische beroepen.

Toename WW’ers groot Ook voor andere beroepen zoals medewerkers horeca, or-

ganisatoren van evenementen en museumbeheerders was de toename van WW’ers erg groot. Voorlopig blijft het zeer moeilijk om met de contactbeperkende maatregelen winstgevend of in ieder geval kostendekkend te zijn. De sector cultuur, sport en recreatie is wel creatief gebleken in het denken in mogelijkheden. Zo bieden ze online evenementen en cursussen aan. De arbeidsmarktregio Groot Amsterdam bestaat uit de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Haarlemmerliede, Spaarnwoude, De Ronde Venen en Uithoorn.

Wonen

SCAN MIJ

Volg het laatste woonnieuws, inspiratie en tips en trends via: Rodi.nl/wonen Rodi Wonen


WEEK 43 • VOLG HET LAATSTE NIEUWS IN JE GEMEENTE OP RODI.NL • PAGINA 10

Tuinbedrijf Allround

Voor al uw tuinonderhoud e14,50 per uur. Tevens aanleg + reparatie sierbestrating, tegelwerk, plaatsen hek en raster schuttingwerk, alles leverbaar. Geheel vrijblijvend.

023 - 5841515

Promoot uw actie of evenement via Rodi Media www.rodimedia.nl

Nieuws te melden over je regio? Tip de redactie! www.rodimedia.nl

Dag van de stilte REGIO – Voor de tiende keer vindt zondag 25 oktober de landelijke Dag van de Stilte plaats. Door heel Nederland en ook in Vlaanderen worden vele stilte-activiteiten georganiseerd. Het doel van de Dag van de Stilte is aandacht te vragen voor het belang van stilte; voor innerlijke stilte en voor meer akoestische stilte. Stiltebeleving draagt bij aan de rust in onszelf en aan ons welzijn; lichamelijk, emotioneel en mentaal. Het heeft een positieve impact op onze samenleving en op de uitda-

■ Genieten van de stilte. (FOTO: AANGELEVERD)

gingen waar we samen voor staan. De meer dan honderd stilte-activiteiten waaruit de deelnemers kunnen kiezen, staan op www.dagvandestilte.nl. In het kader van 10 jaar Dag van de Stil-

te en van 50 jaar Nederlandse Stichting Geluidshinder zijn er zondagochtend 25 oktober livestream lezingen van 10.00 tot 11.00 uur. De livestreams zijn te volgen via www.dagvandestilte.nl.

Waterwet, vergunning verleend

Maatwerkvoorschriften, reguliere procedure, beschikking

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied maakt namens Gedeputeerde Staten van provincie Noord-Holland bekend dat zij een vergunning ingevolge de Waterwet heeft gewijzigd.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied maakt namens burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam bekend dat zij maatwerkvoorschriften heeft opgelegd. Door het opleggen van maatwerkvoorschriften kan het bevoegd gezag afwijken van de algemene regels voor milieubelastende activiteiten indien de situatie of de locatie van een inrichting hierom vraagt.

Het betreft het wijzigen van een vergunning voor het onttrekken en in de bodem terugbrengen van grondwater ten behoeve van een open bodemenergiesysteem voor basisschool De Springplank. Datum besluit: 9 oktober 2020 Aanvrager: Gemeentelijk Vastgoed Locatie: Robert Scottstraat 28-34, Amsterdam Zaaknummer: 9701618 Meer informatie over deze vergunning kunt u vinden op loket.odnzkg.nl onder bekendmakingen. Heeft u een vraag over deze procedure, dan kunt u gebruik maken van het contactformulier op loket.odnzkg.nl. Er wordt dan contact met u opgenomen. Bezwaar Als u belanghebbende bent bij deze vergunning, kunt u binnen zes weken, met ingang van de dag na de bekendmaking van de beschikking, een bezwaarschrift indienen bij Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Vermeld in uw bezwaarschrift altijd de datum, uw naam, adres, handtekening en de reden(en) waarom u bezwaar maakt. Stuur ook een kopie van dit besluit mee en vermeld het referentienummer/kenmerk van dit besluit. Dient iemand anders namens u een bezwaarschrift in, stuur dan een machtiging mee. Verder verzoeken wij u om uw telefoonnummer in het bezwaarschrift te vermelden. Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van dit besluit niet op. In spoedgevallen kan tijdens de bezwaarschriftprocedure een voorlopige voorziening worden gevraagd aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland, Sector Bestuursrecht, postbus 1621, 2003 BR Haarlem. Voor het behandelen van het verzoek worden griffiekosten in rekening gebracht. U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij de genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Voor meer informatie over het instellen van beroep kunt u de brochure ‘Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid’ downloaden van de website www.rijksoverheid.nl. Voor algemene informatie over procedures kunt u ook bellen met de rijksoverheid op telefoonnummer 1400 (lokaal tarief). De bekendmaking van het besluit is gelijk aan de hierboven genoemde datum van het besluit.

De maatwerkvoorschriften zijn opgelegd aan Dutch Cocoa B.V. en hebben betrekking op het plaatsen van een gaswasinstallatie om de reductie van emissies naar de lucht te realiseren. Datum besluit: 9 oktober 2020 Locatie: Oceanenweg 1, Amsterdam Zaaknummer: 9751162 Meer informatie over deze vergunning kunt u vinden op de website loket.odnzkg.nl onder bekendmakingen. Heeft u een vraag over deze procedure, dan kunt u gebruik maken van het contactformulier op loket.odnzkg.nl. Er wordt dan contact met u opgenomen. Bezwaar Als u belanghebbende bent bij het besluit, kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking daarvan een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam, p/a de Bestuursdienst, Sector Bedrijfsvoering, afdeling Juridische Zaken, Postbus 202, 1000 AE Amsterdam. Vermeld in uw bezwaarschrift altijd de datum, uw naam, adres, handtekening en de reden(en) waarom u bezwaar maakt. Stuur ook een kopie van dit besluit mee en vermeld het referentienummer/kenmerk van dit besluit. Dient iemand anders namens u een bezwaarschrift in, stuur dan een machtiging mee. Verder verzoeken wij u om uw telefoonnummer in het bezwaarschrift te vermelden. Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van dit besluit niet op. In spoedgevallen kan tijdens de bezwaarschriftprocedure een voorlopige voorziening worden gevraagd aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Sector Bestuursrecht, Afdeling Voorlopige Voorzieningen, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij de genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/ bestuursrecht. Voor het behandelen van een verzoek worden griffiekosten in rekening gebracht. Voor meer informatie over het maken van bezwaar kunt u de brochure ‘Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid’ downloaden van de website www.rijksoverheid.nl. Voor algemene informatie over procedures kunt u ook bellen met de rijksoverheid op telefoonnummer 1400 (lokaal tarief). De bekendmaking van het besluit is gelijk aan de hierboven genoemde datum van het besluit.


RODI MEDIA’S

SPECIAL MET INFORMATIE, TIPS EN ANTWOORDEN OVER DE ZORG IN UW REGIO

‘Ik wilde prinses of dokter worden en dat laatste is het geworden’ Ieder kind heeft op jonge leeftijd een droom. Wat wil ik later worden? Brandweerman, politieman of dokter. Ook de Noord-Hollandse Eliza Hagens had een droom. ‘’Ik wilde prinses of dokter worden en dat laatste is het ook geworden’’, opent de arts lachend.

Eliza Hagens verdedigde proefschrift succesvol Na een jarenlange geneeskundestudie gecombineerd met promotieonderzoek is het moment gekomen, dat Eliza kan promoveren op haar onderzoek naar de chirurgische behandeling van slokdarmkanker. Deze week heeft ze haar proefschrift, een boekwerk van 487 pagina’s, verdedigd aan de Universiteit van Amsterdam. Eliza heeft haar promotieonderzoek gedaan in het Amsterdam UMC. ‘’Het Amsterdam

UMC is gespecialiseerd in het behandelen van slokdarm- en maagkanker. Hier worden per jaar het hoogste aantal patiënten met slokdarmkanker geopereerd in Nederland.’’

Niet eenvoudig Toegelaten worden tot de studie geneeskunde is niet eenvoudig. ‘’Je moet geselecteerd worden door middel van een selectieprocedure. Als je eenmaal een plek hebt mag je beginnen aan de studie geneeskunde. De studie bestaat uit drie jaar lang theorie en dan drie jaar coschappen.’’ Eliza Hagens, pas 27 jaar, is begin 2018 afgestudeerd. Tijdens haar studie heeft ze gewerkt aan haar promotieonderzoek. Dit onderzoek heeft ze in de afgelopen jaren afgerond. ‘’De keuze om onderzoek te doen naar slokdarmkanker heeft ook te maken gehad met mijn opa, die heeft slokdarmkanker gehad en is daar voor geopereerd. Ik heb dat van

dichtbij meegemaakt. Gelukkig is hij beter geworden.’’ In 2018 wilde Eliza zoveel mogelijk geld ophalen voor wetenschappelijk onderzoek naar het verbeteren van de behandeling van slokdarmkanker. ‘’Samen met een vriendin gingen wij deze uitdaging aan. Een van mijn hobby’s is bergbeklimmen. Onze keus viel op de Kilimanjaro in Afrika. Een berg van bijna 6000 meter hoog. De tocht begon als een mooie wandeling met de zon op ons gezicht door een bos en eindigde in de ijzige wind naast gletsjers op bijna zes kilometer hoogte.

Zwarwe uitdaging Het was een zware uitdaging, maar het was niet voor niets. Voor mijn tropencoschap ging ik toch naar Tanzania en het was voor mij een prachtige gelegenheid om een van mijn doelstellingen te behalen: het beklimmen van de Kilimanjaro.’’ Deze sportieve actie leverde

huis in Apeldoorn op de afdeling chirurgie. ‘’De afdeling chirurgie van dat ziekenhuis is nauw verbonden met de afdeling chirurgie van het Amsterdam UMC.”

Naar ItalIe

■ Eliza Hagens: ‘Ik wilde prinses of dokter worden en dat laatste is het

geworden’. (FOTO: VINCENT DE VRIES)

bijna 5500 euro op, dat werd gestort op de rekening van het Slokdarm- en Maagkankerfonds. “Tijdens mijn coschappen zag ik wat voor grote impact de ziekte en de behandeling van slokdarmkanker heeft op mensen. Dit raakte me behoorlijk. Er is echt meer wetenschappelijk onderzoek naar deze vorm van kanker nodig. De chirurgische behandeling van slokdarmkanker is heel agressief en gaat vaak gepaard met compli-

caties. Daarnaast is heel weinig bekend over naar welke lymfeklieren slokdarmkanker uitzaait. Daarom wordt nu bij iedere patiënt dezelfde grote operatie verricht, terwijl dat misschien niet nodig is.” Haar promotieonderzoek focust zich dan ook op dit uitzaaiingspatroon naar de lymfeklieren en op de optimale management van complicaties na zo’n grote slokdarmoperatie. De Noordhollandse werkt momenteel in het Gelre zieken-

Na de jarenlang onderzoek, naderde de grote dag voor Eliza. Het proefschrift, voor het grootste gedeelte in het Engels, heeft zij voor een leescommissie verdedigd. ‘’De ceremonie duurde anderhalf uur. Tijdens mijn verdediging moest ik onder andere drie kwartier lang vragen van de leescommissie beantwoorden. Nu ga ik van een weekje vakantie genieten en ga ik met een vriendin naar Italië om daar mooie routes in de Dolomieten te beklimmen. Daar heb ik heel veel zin in.’’ De jonge sportieve arts heeft de ambitie om de opleiding tot chirurg te volgen. ‘’Dat is nog eens een opleiding van zes jaar, met wederom een strenge selectieprocedure.’’

ZORGTOPPERS gezocht!

Wij zoeken verpleegkundigen en verzorgenden IG voor diverse locaties. Wij hebben ook mooie doorgroeifuncties zoals wijkverpleegkundige of kwaliteitsverpleegkundige. Is dit wat voor jou? Kijk op onze website en reageer direct! Of kom ook naar onze Walk&Talk op maandag 16 november a.s.en maak kennis met ons én onze locaties! Voor meer informatie over werken bij DSV kun je ook bellen naar afdeling P&O (071) 204 90 50 of kijk op de website www.werkenbij. dsv-verzorgdleven.nl21 OKTOBER 2020 • WESTERPOST ED 1 • PAGINA 13

21 OKTOBER 2020 • WESTERPOST ED 1 • PAGINA 13

Voorkom een herfstdepressie Dagen worden korter, blaadjes vallen van de bomen en temperaturen dalen. Buiten waait de gure wind, terwijl binnen kaarsjes branden en stoofgerechten op het vuur pruttelen. Sommige mensen vinden de herfst heerlijk, voor anderen is het aanbreken van de herfst een vervelende periode. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze last hebben van stemmingswisselingen.

Voedingsadvies Met een goed voedingsadvies kun je deze zogenaamde ‘herfstdepressie’ te lijf te gaan. Een herfstdepressie is niet hetzelfde als een ‘gewone’ depressie. Een herfstdepressie is namelijk van korte aard, die kan worden veroorzaakt door een serotonine onbalans in de hersenen. Serotonine valt onder de neurotransmitters; een soort ‘hersenboodschappers’. Serotonine wordt ook wel de ‘stemmingstransmitter’ genoemd. Om de activiteit van serotonine te verlengen, worden antidepressiva vaak ingezet.

Koolydraten Voeding verhoogt op een subtiele wijze het totale serotoninegehalte in de hersenen. Bepaalde soorten koolhydraten en eiwitten kunnen bij de-

Column Clemens Vollebergh* CORONABELEID: ‘ALS JE HAAR MAAR GOED ZIT’ ■ Voorkom een herstdepressie. (FOTO: AANGELEVERD)

pressie het serotoninegehalte in de hersenen verhogen en ook stemmingen positief beinvloeden. Het is nodig om te kijken naar de hoeveelheid en het soort koolhydraten in de voeding. ‘Gezonde voeding’ zoals een bruine boterham met kaas en een glas melk kunnen bij sommige mensen averechts werken op hun stemming. Dit komt door de zogenaamde exorfinen. Dit zijn opioïde stoffen die in onder andere in gluten (tarwe, rogge, spelt, gerst, haver) en zuivel (caseïne) zitten. Kies daarom liever voor volle hele glutenvrije granen zoals quinoa, gierst, amaranth, boekweit en zilvervliesrijst. En voor geiten- of schapenzuivel, wat ook lichter verteerbaar is. Onnodig vitaminen slikken geeft klachten Naast een dieet op maat heeft suppletie, mits die goed op jou is afgestemd, ook een positief effect op stemmingen.

Nu is het niet slim om meteen ‘in het wilde weg’ te gaan suppleren, want onnodig suppletiegebruik kan klachten geven. Specifiek bloed- en urineonderzoek heeft altijd de voorkeur boven zomaar iets innemen. Onderzoek op bepaalde B-vitaminen, omega-3 vetzuren, aminozuren en zink wijst uit wat en hoeveel er gesuppleerd kan worden. Naast het aanpassen van voeding kan lichttherapie letterlijk verlichting geven. Het is handig om lichttherapie toe te passen in het begin van de herfstdepressie, om terugval voor de rest van de herfst te voorkomen. Meditatie of mindfulness kan ook worden ingezet bij een herfstdepressie. Een natuurdiëtist kan helpen bij het opstellen van een ‘verlicht-deherfst-door-dieet’, dat op maat gemaakt is.

“De overheid legt ons – onbewezen – afstandsregels op, over het belang van een gezond microbioom hoor je ze niet. “Als je haar maar goed zit”, lijkt het motto. 1,5 meter afstand houden, speciale looproutes, met maximaal zes personen bij elkaar komen, mondkapjes dragen. ‘We’ werken met z’n allen keihard ‘het nieuwe normaal’ vorm te geven – in het belang van het bestrijden van de ziekte en op straffe van een boete. De kwaliteit van ons samen leven is sinds maart ondergeschikt aan het bestrijden van het virus. BVO Feyenoord stelde zelfs een clubviroloog aan: Annemiek van Eijk (Op1, 11/9). Zij noemt het virus ‘super gemeen’ (natuurlijk, maak het menselijk, dan wordt het enger). Zij adviseert de spelers binnen de club over afstand houden en een andere mindset. En voeding? Menig diëtist fronst zijn/ haar wenkbrauwen: het beleid

■ Clemens Collebergh. (FOTO: AANGELEVERD)

en de media zetten uitsluitend in op uiterlijke hygiëne, zonder dat de effectiviteit van deze maatregelen bewezen is. De volgende stap is een ventilatiepropellertje op ons hoofd. Geen woord over voeding. Geen enkele actie “Red ons microbioom”. Dit is – voor de overheid – dé kans om de ongezonde eetgewoontes van de gemiddelde Nederlander aan te pakken. Die eet alleen pizza’s en pasta’s (NB: CEO Jitse Groen van Just Eat Takeaway is dé grote coronawinnaar). Het is dus veel zinvoller mensen voorlichting te geven over wat voeding met je weerstand tegen ziektes doet. Het gaat niet om het bedwin-

gen van het virus, maar het versterken van onze gezondheid. Terwijl zo scherp duidelijk wordt waar het in onze samenleving aan ontbreekt (gezondheid) wordt 20 miljard euro (!) gestopt in een visieloos ‘Nationaal groeifonds’. Het oude adagium ‘we moeten de economische groei stimuleren’ doet weer opgeld: politiek houdt mensen dom. Kom met een nationaal gezondheidsplan, zorg voor draagvlak en investeer in de kwaliteit van leven. Economische groei staat allang niet meer gelijk aan meer welzijn. Meer welzijn is niet synoniem aan gezondheid. Graag nieuwe politieke leiders met een moderne, geprofileerde visie.” * Clemens Vollebergh (1963) leidt sinds 1998 een redactieen adviesbureau voor sport, gezondheid en leefstijl. Hij schrijft artikelen over deze thema’s en ontwikkelt en doceert cursussen: van management tot marketing, van trainingsleer tot medische aspecten, maar ook van sportpsychologie tot gezonde leefstijl.

Een paracetamolletje of een ibuprofennetje? Of beide? Pijnsstillers, ze zijn er in alle soorten, maten en doseringen. In bijna elk huishouden vind je wel een doosje paracetamol of ibuprofen. Maar over het gebruik van pijnstillers bestaan nogal wat misverstanden. Moet je starten met één of twee tabletten? En hoe bouw je dit precies op als de pijn vervolgens niet afneemt?

Gebruik van pijnstillers Voor je naar de pijnstillers grijpt, is het altijd verstandig om jezelf eerst af te vragen waar de pijn vandaan komt. Voor alle pijnstillers geldt namelijk, dat ze de pijn vermin-

deren, maar niet de oorzaak wegnemen. Wanneer de pijn ondraaglijk wordt en het je belemmert in je dagelijks functioneren, kun je in alle gevallen het beste beginnen met paracetamol.

Twee paracetamol In tegenstelling tot wat veel mensen denken, moet je hier altijd twee van innemen. “De dosering voor een volwassene bestaat uit twee tabletten van 500 milligram. Je mag maximaal vier keer per 24 uur twee tabletten innemen, dus na minimaal zes uur twee stuks”, legt huisarts Edwin de Vaal uit aan NU.nl. “Dit geldt ook voor pa-

racetamol met cafeïne. Deze zijn niet extra sterk, het pept hoogstens een beetje op.”

Ibuprofen alleen aanvullend Mocht je ondanks de maximale dagdosering aan paracetamol nog steeds veel pijn ervaren, dan kun je de pijnbestrijding het beste aanvullen met zogenaamde NSAID’s. Dit zijn pijnstillers met een ontstekingsremmend effect, zoals ibuprofen en diclofenac. “Deze groep pijnstillers gebruik je altijd in combinatie met paracetamol, niet in plaats van”, zegt De Vaal. “Ze stillen de pijn namelijk op een andere manier en versterken elkaar zo.”

WAT GAAT ER VERANDEREN DIT JAAR? Gaat u dit jaar meer bewegen, naar een gezonder bestaan.

Doe het niet alleen!

Arjan Corver, Fysiotherapeut

Slapeloosheid oplossen?

Maak een afspraak met Kees-Willem Venema, fysiotherapeut, beter-slaapcoach

Bezoek onze website voor ons totale aanbod! Groepspraktijk voor Fysiotherapie Osdorp Mensendieck Praktijk Osdorp

Fysiotherapie Osdorp

Reimerswaalstraat 101 Tel 020 6190633 of 0623218217

*HFHUWLÀFHHUG 3OXVSUDNWLMN

E-mail: info@fysiotherapieosdorp.nl - www.fysiotherapieosdorp.nl

Juiste dosering Ook hierbij is het van belang dat je je aan de juiste dosering houdt. Deze verschilt per merk en is vaak terug te vinden op het doosje of in de bijsluiter. “Verspreid de inname gelijkmatig over de dag. Als je iets drie keer per dag in moet nemen, komt dat dus neer op één keer per acht uur. Hiermee voorkom je dat een pijnstiller te vroeg uitgewerkt raakt en je weer pijn krijgt.” ■ Een paracetamoletje of een ibuprofennetje? Of beide? (FOTO: AANGELEVERD)

Maagklachten Omdat NSAID’s in sommige gevallen maagklachten kunnen geven, is het verstandig om deze altijd in te nemen

tijdens een maaltijd. Mensen boven de 60 jaar lopen daarnaast een verhoogd risico op een maagbloeding als bijwer-

king. Huisartsen raden daarom iedereen boven deze leeftijd aan om dan ook een maagbeschermer te gebruiken.


Belangrijkste nieuwe coronamaatregelen vanaf 14 oktober 22.00 uur

Ontmoet zo weinig mogelijk mensen. Ik bescherm jou, jij beschermt mij. Cafe’s en restaurants zijn dicht. Afhalen kan wel.

Reis alleen als het echt moet.

Na 20.00 uur geen verkoop en gebruik op straat van alcohol.

Thuis: maximaal 3 bezoekers per dag.

Houd je ook aan deze regels:

Buiten: maximale groepsgrootte 4 mensen.

Klachten? Blijf thuis en laat je testen. Houd 1,5 meter afstand.

Werk thuis. Tenzij het niet anders kan.

Geen teamwedstrijden.

10

Was vaak je handen.

Draag een mondkapje in publieke gebouwen, zoals winkels, stations en musea.

Kijk voor alle maatregelen en meer informatie op: amsterdam.nl/coronavirus

Geen wachttijden

bij Medische Kliniek Velsen voor:

Nek- en rugoperaties Knie-, heup- en schouderprotheses

SEZO is bereikbaar in de buurt Heb je vragen of problemen waar je zelf niet meer uit komt?

MRI’s, echo’s en röntgenfoto’s

Bijvoorbeeld over geldproblemen, relatieproblemen, gezondheid, belastingen of uitkeringen? Wij helpen je graag verder en zijn bereikbaar in de buurt.

Plasklachten

Samen met jou zoeken we naar oplossingen. Neem contact met ons op.

Plastische chirurgie Vraag uw huisarts naar een doorverwijzing. U bent direct aan de beurt!

Je kunt ons bellen, mailen en met ons chatten. Je bent natuurlijk ook welkom om op afspraak langs te komen bij een van onze buurtspreekuren. Onze hulp is gratis. Onze emancipatiecentra Vrouw en Vaart en Daadkr8 zijn open met een aangepast programma. De Spelinlopen en Speluitleen hebben een aangepaste dienstverlening.

Medische Kliniek Velsen is specialist op het gebied van neurochirurgie, orthopedie, plastische chirurgie, radiologie en urologie.

Ga hiervoor naar onze website: www.sezo.nl/opvoeden. Als je al hulp van SEZO krijgt, dan kun je natuurlijk ook direct contact opnemen met je hulpverlener; telefonisch, via de app of per e-mail. Bellen:

020 - 667 51 00

Meer weten? www.mkvelsen.nl

Mailen: W

Leeghwaterweg 1b | Velsen-Noord | 085 - 0600 855 | info@mkvelsen.nl

info@sezo.nl

Chatten: maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur op www.sezo.nl Je bent welkom om op afspraak langs te komen bij een buurtspreekuur. Kijk op www.sezo.nl


21 OKTOBER 2020 • WESTERPOST ED 1 • PAGINA 15

21 OKTOBER 2020 • WESTERPOST ED 1 • PAGINA 15

Mellanie Vonk ruim 2 jaar met tandprothetische praktijk in Badhoevedorp

“Lichamelijk in balans? Zorg dan ook voor je mond” Badhoevedorp. Als je ouder wordt, merk Een pijntje hier, een pijntje daar, sneller je dat je lichaam minder lief voor je wordt. ziek worden … helaas, het hoort er bij. Wie daarmee wordt geconfronteerd, wil er iets aan doen. “Denk er dan eens aan “ zegt Mellanie Vonk, “dat de oorzaak soms ligt in je mond. Veel mensen verwachten dat niet.”

Werken ouderenzorg ■ Anja Maas bij DSV|Walk&Talk erg belangrijk voor ouderen. Hun lichamelijke situatie vraagt nu eenmaal extra aandacht, dus ook hun mond.” Mellanie Vonk opende twee jaar geleden haar bedrijf “Tandprothetische praktijk Vonk”, te vinden aan de Sloterweg. Nummer 20a is het exacte adres en veel Badhoevedorpers weten haar inmiddels prima te vinden. “Mijn droom was een eigen bedrijf. Die is hiermee uitgekomen. Waarom Badhoevedorp? Om dat het hier niet zo grootschalig is. Het is een plaats met nog een echt dorps karakter, met aandacht voor ‘ons kent ons’. Daar hou ik van, ik vind het prettig om met klanten een band op te kunnen bouwen.” Die klanten vinden bij haar een mooie, eigentijdse praktijkruimte, met een huiselijke uitstraling. “Het is erg laagdrempelig. Iedereen kan binnenlopen met een vraagje over mondhygiëne of voor een advies”, zegt Mellanie. “En als er echt iets gedaan ■ Van werken bij DSVmoet krijg je voldoening. PR) worden, (FOTO: maak je een afspraak.” Welkom zijn mensen die een kunstgebit noeerste indruk te krijgen, sfeerof Aan deelname geen kosdig hebben rondlopen metzijn een (kunst) te proeven en even kennis te ten verbonden, wel graag gebit dat problemen geeft. “Een gehelevan of maken. te voren opgeven. gedeeltelijke bovenof onderprothese? Een Start: een Locatie Parledam, Prins Stel al je vragen, frame, ontdek een onzeplaatje, gebitsprothese op locaties, de werk-implantaten, en natuurlijk reparaties Hendrikkade 157, Katwijk. Open aanpassingen de leermogelijkheden binnen geven kan peno@dsv-vervan een kunstgebit? Er isvia: altijd een oplosDSV. En ga gezellig en al wanzorgdleven.nl. Blijf thuis je sing.” Mellanie Vonk werkt samen metals alle delend met de collega’s in ge-in de klachten hebt.“Overleg is notandartsen omgeving. sprek. Misschiendig word als jij je wel tot een goed resultaat wilt komen. onze nieuwe collega. Een niet-passend kunstgebit is vreselijk. En

REGIO – Op“Houd maandag 16 dus gezond. Ze vervolgt: je mond november is er weer een DSOntstoken tandvlees of slechte tanden en V|Walk&Talk. Hebvaak je intereskiezen kunnen zorgen voor klachse om bij DSV te komen ten op andere plaatsenwerin je lichaam. Het ken? je kennis met de is echtWil waar. Alles houdt nu eenmaal verinstelling band metmaken? elkaar. Zien Ik zegwat altijd: een goede er mogelijk is? Ook in dezein je mond. Als lichamelijke balans begint tijd wil de instelling graag daar problemen zijn en jeop kunt die aanpakeen manier ken,creatieve is er vaak veel kennis opgelost. In principe laten met de innovageldt maken dat voor iedereen, maar het is zeker tieve organisatie. Natuurlijk op veilige anderhalve meter afstand en lekker actief met elkaar en buiten. DSV organiseert daarom op maandag 16 november om 15:00 uur een wandeling met elkaar langs de locaties.

Stel je vragen en ontdek de locaties De start is bij de locatie DSV|Parledam en al kennismakend lopen, op 1.5 meter afstand, naar de mooie locatie DSV|Duinrand, zo’n 1.5 kilometer verderop, die we van alle kanten bekijken en waar er meer over wordt verteld. Een prima manier om een

‘Hoop op meer slagvaardige Voorsamenwerking’ mij dit jaar een De Taskforce Wonen en Zorg heeft een half jaar vertraging opgelopen door de coronacrisis. Dat vindt voorzitter Hans Adriani jammer, maar hij ziet ook positieve kanten. ‘Het zou fantastisch zijn als de zorg nu nauwer gaat samenwerken en over systemen en concurrentiebezwaren heen stapt.’ De Taskforce Wonen en Zorg moet een boost geven aan de bouw van (zorg)woningen voor ouderen. En aan voorzieningen waardoor ze langer zelfstandig kunnen wonen. Dat wil ze bereiken door zorgaanbieders, corporaties en gemeen-

STRALEND BEGIN

ten lokaal bij elkaar te brengen.

om eenzaamheid tegen te gaan, zijn tot bloei gekomen. Goed Als woonik het kan, het ook! als wekan dat jij kunnen vasthouden ten 355 gemeentelijke in het zorgvisies voortkomen. AdriToen ik begon met PowerSlim woog post-coronatijdperk.” ik inmiddels 100 kg, wat ik ook probeerde, ik werd alleen maar zwaarder. Totdat ik een filmpje zag ani verwacht, dat die mijlpaal Voor het echte urgentiebevan mezelf tijdens de nieuwjaarsduik. Ik schrok zo dat ik besloot dat het genoeg was. In de maand ik van alles geprobeerd, sef isjanuari hetheb daarnaast belangrijk op 1 juli 2021 wordt bereikt. toen niets bleek te helpen was ik radeloos. Uiteindelijk kwam ik “Door de coronacrisis hebben dat gemeenten demograterecht bij een PowerSlim center bij mij in de buurt. via Mijn coach vertelde mij over PowerSlim. In het begin was ik een beetje sceptisch we een half jaar vertraging opfische data een beeld krijgen omdat ik al zoveel had geprobeerd, maar door de fijne begeleiding, de 6 eetmomenten op een dag het en de lekkere van hen afgelopen.” van issueproducten dat op PowerSlim is het mij heel goed bevallen. komt, vindt Adriani. Een voorIk ben nu beland in de laatste fase van PowerSlim waarin ik samen Bloeien waarde is een verregaande samet coach ervoor ga zorgen dat mijn gewicht nu in balans blijft. Metontmoemijn nieuwe voedingspatroon moet dat zeker gaan lukken. tussen Adriani laat zich niet menwerking. Niet alleen Ik zit weer lekker in mijn vel en ik ben enorm blij dat ik weer broeken digen door de vertraging. Hij gemeenten, zorgaanbieders kan dragen met een goed gevoel. Om dit jaar goed te starten maak en ik weer een nieuwjaarsduik, maar dan vol zelfvertrouwen. denkt dat uit de ellende iets corporaties, maar ook tussen moois kan bloeien. “De cri- de diverse zorgdisciplines. Langsom 28 1066 EW Amsterdamis één van de sis maakt de kwetsbare posi- Hans Adriani M: 06 12063273 op het Zorgvisie Zorg tie van ouderen zichtbaar en sprekers 06 30755416 zorgt voor meer aandacht voor eninfo@afslankenenzo.nl vastgoed Congres dat donhun positie, hoopt hij: ‘Initia- derdag 29 oktober plaatsvindt www.afslankenenzo.nl tieven in buurten, bijvoorbeeld in Jaarbeurs Utrecht.

ing, n Oeversamenwerking eleedeze H Uit moe-20 kg

De Lingzhi praktijk voor traditioneel Chinese behandeling aan de Pieter Calandlaan 1127, 1069 SE Osdorp, 020-7857698 Acupunctuur, kruiden, massage

Lingzhi behandelt neusen bijholten klachten. o.a. hooikoorts Nek, rug en schouderpijn, migraine, Moeilijk bewegen, Fertiliteit of afvallen Lingzhi helpt van maandag tot zaterdag. www.amsterdam-acupunctuur-lingzhi.nl

SPECIAL MET INFORMATIE, TIPS EN ANTWOORDEN OVER DE ZORG IN UW REGIO

Afslanken&zo: het juiste gewicht door verandering van levensstijl Pijn? Heb aandacht voor lichaam én geest Afvallen kan iedereen, maar op gewicht Chronische is moeilijker meer dan en daar helblijven ispijn veel alleen een lichamelijke be-Heidi Stamitz, pen Joyce van Hal en perking, ook het psychisch voedingscoaches van Afslanken&zo, je functioneren graag bij. kan hier flink onder lijden. Daarom dien je pijn niet alleen te behandeAfslanken&zo staat voor meer dan aflenslanken met pijnverlichting, alleen; er ismaar professionele begeis ook aandacht voor andere leiding bij elke stap. Met het programaspecten de klachma vanomtrent PowerSlim helpt Afslanken&zo tenjeheel naarbelangrijk. een gezonde en evenwichtige le-

vensstijl, terwijl toch genoten kan wor-

Mensen die lekker langdurig te ma- eten. De proden van en gezond ken hebbenvan metPowerSlim pijn, oftewel ducten zijn smakelijk. een gezond en evenwichtig voedingspachronische kunnen de- om ‘gewoon’ troon heeft aangemeten, staat er Het geeftpijn, de mogelijkheid pressieve klachten of angst ont- In ■combinatie Het sociale aspect telt ook mee. (FOTO: zes keer per dag te eten. overigens nog AANGELEVERD) steeds niet alleen voor. De wikkelen, bijvoorbeeld bewemet groente en vlees of vis kan elke dag begeleiding gaat nog een jaar lang door als gingsangst. Maar lunch ook heeft doorge(chronische) pijn. patiënt,resultaat. zonder wachteen lekkere enpijn dinerwordt op tafel stimulans voorvoor het de bereikte vaak een grote belemmeren“Ons uiteindelijke doel is de tijden. ” Collega Ellis Vegt: “We zet worden. Samen naar een blijvend redesultaat impact isophet hetuitgangspunt sociale le- van pijn deze op een acceptabel niveau hebben een patiëntgerichte beAfslanken&zo is gevestigd in ven. Doordat je fysiek beperkbrengen, met een tevreden panadering.” afslankmethode. Wie eenmaal het ge- Amsterdam, Langsom 28. Meer weten? terwenste bent, kun je je werk, hobby’s tiënt als Middels een op www.afslankenenzo.nl. streefgewicht heeft bereikt enresultaat. zich ”Kijk en een deel van je sociale le- breed revalidatietraject kun- Extra coronamaatregelen ven verliezen. Een complice- nen mensen leren op een an- Juist door corona wordt redereook manier te beleven. guliere zorg mogelijk afgerende is dat chronische het isfactor nergens voor nodig.” Wat nietpijnTandprothetische praktijk Vonk, SloterZo worden patiënten geholpen schaald. Echter door de goepijn vaak niet aan de buitennodig is, is – in afwachting van een eer- weg 20a, Badhoevedorp, tel. 020-8232923. kant zichtbaar is, waardoor inzicht te krijgen in hoe pijn de voorzorgsmaatregelen ste kunstgebit – rondlopen met een mond E-mail:info@tppvonk.nl. Open ma t/m die do onbegrip een grote rol speelt. werkt, dat impact heeft opu, vrij: Excellent Care Clinics heeft zonder tanden. “Mensen vinden dathoe vaak 9.00-17.00 9.00-12.00 u. DagelijkZo mensen langzameren geest se en hoe bewe- genomen kunnen ook de ineenkunnen nachtmerrie. Begrijpelijk,lichaam en het hoeft lunchpauze: 12.30-13.30 u. De praktijk hand in een isolement terechtgingsangst kan worden voorvasieve behan delingen doorook niet. In goed overleg met de tandarts, is rolstoeltoegankelijk. Zorgverzekeringen komen. komen.van Diede inzichten geven al gaan. afhankelijk Patiënten metvan chronische zorg ik voor een soepele overgang kunnen – uiteraard indivisitua- pijn hebben een verminderde oude naar de nieuwe situatie.”erg veel rust. In andere duele polissen – een vergoeding betalen. Voldoende aandacht ties is specifiekere zorg nodig. weerstand doordat hun imVoldoende aandacht voor de Helaas zijn de wachttijden in muunsysteem niet goed funcpsychische gesteldheid van een de Medisch Specialistische Re- tioneert. Behandeling van de patiënt mag dan ook niet on- validatie enorm. Maar omdat pijnklachten is daarom des te derschat worden. Bij pijnbe- deze zorg direct vanuit Excel- belangrijker zodat zij minder handelcentrum Excellent Care lent Care Clinics kan worden vatbaar zijn voor het virus. Osdorpplein 403 1068 Amsterdam Clinics staat de zoektocht naar EV aangeboden, krijgen patiënten Excellent Care Clinics, Am020 619 0446 deTelefoon: totaaloplossing bij–een (pijn) toch snel de benodigde hulp. sterdam | Hilversum | Velklacht hoog in het vaandel. Pijnspecialist Cees-Jan Oost- sen-Noord; 085-0479273, E-mail: apocaleido@xs4all.nl Fax:actief 020 als – 610wouder: 3998 “Omdat we een klein- info@excellentcareclinics.nl. Karin Vos is al jaren www.apotheekcaleidoscoop.nl pijnspecialist/anesthesioloog schalige praktijk zijn, hebben Kijk voor meer informatie op en kent vele patiënten bij wie we tijdens elk onderzoek en website www.excellentcareclihet leven negatief beïnvloed elke behandeling aandacht nics.nl.

Check je gezondheid! BADHOEVEDORP – Heeft u behoefte aan een Medisch Center dat u de tijd geeft, aandacht en goede informatie? Wilt u een arts en zorgverlener die u niet alleen beter maakt, maar ook zorgt dat u niet ziek wordt? Altijd de zelfde vertrouwde gezichten? In het Medisch Center Badhoevedorp kunt u naast huisartsenzorg ook terecht voor leefstijlgeneeskunde, diëtetiek, keuringen, Body Scan en vitaliteitstrajecten.

Onze apotheek heeft een zeer goede klantbeoordeling van 8.1

■ Bij Medisch Center Badhoevedorp hebben ze tijd en aandacht voor de

patiënten. (FOTO: PR)

Medisch Center Badhoevedorp mentale, emotionele en socia- ele aandacht voor de patiënt zetOpeningstijden: zich in voor persoonsgerich- le factoren. Het Medisch Cen- van groot belang. Het is belangBezorgservice te zorg en wil patiënten meege- ter wil gezondheidszorg bieden, rijk dat wanneer patiënten de Op werkdagen bezorgen wij Ma en woe 09.00-20.00 ven dat ze niet hun ziekte zijn. niet alleen ‘ziektezorg’. Medi- uw spreekkamer uitlopen, zich bestelling gratis bij uze aan Di/ do/ vr 09.00-18.00 Deze bezorgservice is Iedere en ver- catie is dan niet altijd de op- huis. gehoord en echt geholpen voeZa persoon is uniek 10.00-16.00 bedoeld voor patiënten die dient persoonlijke aandacht en lossing. medicadie vitaal, Maandag t/m vrijdag is de apotheek van Sterker nog: moeilijk of slechtlen. ter Een beenpatiënt zijn of patiënten dieop13.00 – 13.30 gesloten. Tijdens deze sluiting door ziekte in staat de geneesmidbehandeling. tie kan worden verminderd of niettimaal en zijn energiek door het leis de apotheek wel telefonisch bereikbaar. delen op teven halen. zelfs afgebouwd. Bij hetzelf omgaat. Dát is ons doel. Wanneer u van deze service gebruik wilt Leefstijladviezen keren van Diabetes type 2 bijVoor nog meer service zijn wij op maandag maken dan kunt u dit doorgeven aan uw arts, en woensdag extra lang geopend. U kunt die maakt dan een op uw recept, u Onze zorgverleners hebben Wiltnotitie u meer weten, of of direct voorbeeld. op deze dagen tot 20.00 uur bij ons terecht, belt even met de apotheek. een vrijblijvende afspraak maeen achtergrond in integrale Het Medisch Center Badhoewel zo makkelijk als u overdag naar uw werk Spoedrecepten (bijvoorbeeld antibiotica-kuurmoet. Heeft uen door de week geen tijd dan kunt tjes, nieuw voorgeschreven medicatie en geneeskunde helpen pativedorp is een kleinschalige ken: www.medischcenterbadu ook nog eens op zaterdag tussen 10.00 en zware pijnstillers) worden in principe altijd enten onder andere met bepraktijk die zich nadrukkelijk hoevedorp.nl of contact@me16.00 uur bij ons terecht. dezelfde dag bezorgd. hulp van leefstijladviezen. Zij toelegt op preventie, vitaliteit dischcenterbadhoevedorp.nl. kijken niet alleen naar fysieke en optimalisatie van gezond- Het adres: Sloterweg 303, Badklachten, maar letten ook op heid. Bovendien is individu- hoevedorp, 020 7054500.


Nu ook in Amsterdam!

Leven Leven Nu ook in Amsterdam!

met minder pijn

met minderDichterbij. pijn Dichterbij.

Pijnspecialisten Karin Vos en Cees Jan Oostwouder van Excellent Care Clinics

Opmerkingen als ‘Het zit tussen je oren’ en ‘Je moet er maar mee leren omgaan’. Al jarenlang kampen met klachten waar een arts geen verklaring voor kan vinden, maar die ervoor zorgen dat soms een wandelingetje Opmerkingen alsde ‘Het zit tussen je oren’ en ernstige ‘Je moet er maar mee lerenom omgaan’. Al jarenlang kampen naar de supermarkt om hoek al te veel is. Je zorgen maken je carrière, of geen betaald werk kunnen met klachten waar een arts geen verklaring voor kan vinden, maar die ervoor zorgen dat soms een wandelingetje uitvoeren. Als je chronische pijn hebt, dan heb je levenslang.

Pijnspecialisten Karin Vos en Cees Jan Oostwouder van Excellent Care Clinics

naar de supermarkt om de hoek al te veel is. Je ernstige zorgen maken om je carrière, of geen betaald werk kunnen uitvoeren. Als je chronische pijn hebt, dan heb je levenslang.

Chronische pijn is een voortdurende of terugkerende pijn die langer aanhoudt dan de normale genezingsperiode voor een ziekte of verwonding, die langer dandan Chronische pijn is een voortdurende of terugkerende pijn dieof langer aanhoudt normale genezingsperiode een ziekte of verwonding, of die langer dan drie tot zesdemaanden duurt. Hierbij isvoor de pijn somatisch (lichamelijk): de pijn is drie tot zes maanden duurt. Hierbij is de pijn somatisch (lichamelijk): de pijn is Corona het gevolg van lichamelijk lijden. Toch ontbreekt bij veel chronische pijnklachten het gevolg van lichamelijk lijden. Toch ontbreekt bij veel chronische pijnklachten oorzaak voor de klachten; de pijn is ‘onverklaarbaar’. maatregelen een lichamelijke een lichamelijke oorzaak voor de klachten; de pijn is ‘onverklaarbaar’. Hoewel de pijn veelal niet levensbedreigend is, heeft chronische Hoewel de pijn veelal niet levensbedreigend is, heeft chronische pijn een pijn sterk negatief effect op de levenskwaliteit en het een sterk negatief effect op de levenskwaliteit en het welbevinden van patiënten. Extra welbevinden van patiënten. Extra

Corona maatregelen

maatregelen maatregelen

Pijncentrum Pijncentrum Bij pijncentrum Excellent Clinics werken Juist door corona wordt Bij pijncentrum Excellent CareCare Clinics werken Juist door corona wordt anesthesioloog-pijnspecialisten en verpleegkundig reguliere zorg mogelijk anesthesioloog-pijnspecialisten en verpleegkundig reguliere zorg mogelijk pijnspecialisten. Zij zorgen ervoor je met minder afgeschaald. Echter Zij zorgen ervoor datdat je met minder afgeschaald. Echter door de door de pijnspecialisten. pijn door het leven kunt. Hoe minder pijn, hoe meer goede voorzorgsmaatregelen die pijn door het leven kunt. Hoe minder pijn, hoe meer goede voorzorgsmaatregelen die kwaliteit van leven. 10% minder pijn: 10% meer van Excellent Care Clinics heeft genomen kwaliteit van leven. 10% minder pijn: 10% meer van Excellent Carekunnen Clinics ook heeft genomen jouw leven terug. Je kunt bij Excellent Care Clinics de invasieve behanterug.voor Je kunt bij Excellent Care kunnen ook dedelingen invasieve behanook terecht overgangsklachten en hetClinics Carpaal doorgang vinden, jouw leven ook terecht overgangsklachten en het Carpaal delingen doorgang vinden, Tunnelvoor Syndroom. ook tijdens corona. Tunnel Syndroom. ook tijdens corona.

Bewegen met pijn

De behandeling bij Excellent Care Clinics kent Bewegen met pijn

De bij Excellent Care Clinics kent eenbehandeling multidisciplinaire aanpak waarbij diverse een multidisciplinaire aanpak waarbij diverse specialisten betrokken zijn: een revalidatiearts, specialisten betrokken zijn: een revalidatiearts, fysiotherapeut, psycholoog en psychiater, fysiotherapeut, psycholoog en psychiater, lifestylecoach en diëtiste. Door kennis en kunde lifestylecoach en diëtiste. Door kennis en kunde uit diverse specialismen te bundelen, worden er uit diverse specialismen te bundelen, worden er verschillende inzichten gebruikt om kwalitatief verschillende inzichten gebruikt om kwalitatief hoogwaardige zorg te kunnen aanbieden. hoogwaardige zorg te kunnen aanbieden. In dezeIn deze kliniekkrijgen krijgen patiënten therapie waarbij bewegen kliniek patiënten een een therapie waarbij bewegen met apparatuur, gedrags-/ psychotherapie, dieet, dieet, metspeciale speciale apparatuur, gedrags-/ psychotherapie, koudetherapie enen spieropbouw met elektromyo stimulatie koudetherapie spieropbouw met elektromyo stimulatie centraal centraalstaan. staan.

Geen Geen wacht- wachttijden tijden

Al deze behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het doel is Al deze behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het doel is dat de cliënt door acceptatie van de psychische effecten van chronische pijn en dat de cliënttedoor acceptatie de psychischesociaal effecten van chronische pijn en door te leren bewegen met pijn,van op psychologisch, en fysiek gebied door gaat te leren te bewegen met pijn, op psychologisch, sociaal en fysiek gebied beter functioneren.

beter gaat functioneren.

Vestigingen in Amsterdam, Hilversum en Velsen-Noord • 085 - 0479 273 • info@excellentcareclinics.nl • www.excellentcareclinics.nl

Vestigingen in Amsterdam, Hilversum en Velsen-Noord • 085 - 0479 273 • info@excellentcareclinics.nl • www.excellentcareclinics.nl pijnbestrijding • bewegen met pijn • overgangsklachten • carpaal tunnel syndroom • therapieresistente depressie

pijnbestrijding • bewegen met pijn • overgangsklachten • carpaal tunnel syndroom • therapieresistente depressie Behandelingen worden vergoed uit de basisverzekering

Behandelingen worden vergoed uit de basisverzekering

De beste zorg. Dichterbij.

De beste zorg. Dichterbij.


WEEK 43 • VOLG HET LAATSTE NIEUWS IN JE GEMEENTE OP RODI.NL • PAGINA 17

De Gruffalo in het Amsterdams

Gratis advies van sociaal kunstenaar

AMSTERDAM – Bij Uitgeverij Lemniscaat verschijnt 23 oktober het wereldberoemde prentenboek De Gruffalo, vertaald door Huub van der Lubbe naar zijn Amsterdams. In reactie op een uit de hand gelopen 1 aprilgrap, over de verschijning van DeGruffalo(ot) in het Rotterdams, ontving de uitgever vorig jaar talloze aanvragen en bestellingen. Daarom verschijnt De Gruffalo dit najaar écht in ut Rotturdams van Dave von Raven. Daar voegt de uitgeverij edities in het Limburgs van Frans Pollux, Brabants van Guus Meeuwis, Twents van Herman Finkers, Utrechts van Herman van Veen, Gronings van Marlene Bakker, Zeeuws van Katinka Polderman, Haags van Sjaak Bral, Drents van Daniël Lohues én Amsterdams van Huub van der Lubbe aan toe. De Gruffalo in ‘t Amsterdams is vanaf vrijdag 23 oktober verkrijgbaar.

■■ Werkplaats Molenwijk, kunstenaars residentie met oproep Himmelsbach op raam. (FOTO: DOMENIQUE HIMMELSBACH DE VRIES)

■■ Het wereldberoemd prentenboek De Gruffalo. ((FOTO: AANGELEVERD))

Hoe herstelt het toerisme in de stad na corona NIEUW-WEST – Acht ondernemersorganisaties, verenigd in het Georganiseerd Bedrijfsleven Amsterdam (GBA), hebben 10 speerpunten van beleid vastgesteld, waarmee het toerisme in de hoofdstad zich na corona op een verantwoorde manier kan herstellen. Daaronder zijn een verbod op vakantieverhuur van woningen in de gehele stad en beperkende maatregelen voor drugstoerisme. “De bezoekerseconomie heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis”, zegt Hans Bak-

ker, voorzitter VNO-NCW metropool Amsterdam en coördinator GBA. “De beperkte lockdown die ingegaan is, brengt sectoren zoals horeca, evenementen, cultuur, retail, transport en toeleverende bedrijven weer een zware klap toe. Aangezien deze sectoren een substantieel deel van de hoofdstedelijke economie uitmaken, zal deze crisis haar vernietigende werking nalaten, tenzij er een krachtig herstelbeleid door de gemeente Amsterdam wordt ingezet. En dan op zo’n manier dat we de excessieve overlast van bezoekers van

voor de coronatijd voorkomen, een herstelbeleid voor een duurzame bezoekerseconomie.” Vereniging Amsterdam City, KHN Amsterdam, ORAM, MKB Amsterdam, VAZO, VEBAN, VNO-NCW-Metropool Amsterdam en Ondernemersvereniging Westpoort, verenigd in GBA, hebben een brief gestuurd aan het College van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam en de gemeenteraad, waarin staat welk herstelbeleid voor een duurzame bezoekerseconomie zij wensen.

Amsterdamse Branie: een onbescheiden toffee AMSTERDAM – Den Haag heeft al jaar en dag z’n hopjes en de Zeeuwen hebben hun babbelaars. Amsterdam heeft alles; de mooiste grachten, de leukste musea en natuurlijk de beste voetbalclub. Het enige dat nog ontbrak was een eigen snoepje. Maar nu is de Amsterdamse Branie gefrabriceerd; het bijdehandste snoepje van Nederland. De branie is een toffee met een uitgesproken smaak van zoete karamel. De toffee is bedoeld als Amsterdamse lekkernij en alternatief voor het gebruikelijke pepermuntje in de horeca en hotellerie.

De komende twee maanden zal de kunstenaar tijdens zijn residentie buurt en stadsgenoten artistieke reflectie geven

NIEUWWEST – Er zijn de afgelopen periode in Amsterdam 46.484 tegels vervangen voor groen tijdens het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Niet alleen in de achtertuin of in geveltuintjes zijn tegels vervangen, maar ook hele schoolpleinen zijn afgelopen zomer meer uitdagend en rainproof ingericht.

Nek-aan-nek race

■■ De Amsterdamse Branie in een zakje. (FOTO: PR )

voor de Amsterdammer. De toffees zijn dan ook een eerbetoon aan de Amsterdammer.

Nieuw erfgoed “Mensen voelen zich vaak verbonden met de stad waar zij wonen. Dit geldt volgens mij in het bijzonder voor mensen uit onze hoofdstad. En terecht. Hoog tijd dus voor een tegenhanger van het Haagse Hopje”, zegt Olaf Ouwerkerk, bedenker van het nieuwe erfgoed.

Snoepwinkels De Amsterdamse Branie is voor iedereen die zich ook maar een beetje Amsterdammer voelt. Of je er nou vandaan komt of niet. De toffees zijn zowel vegan als glutenvrij en verkrijgbaar voor 3,15 euro per zakje van 160 gram. De Amsterdamse Branie is te koop in verschillende lokale snoepwinkels, waaronder Jamin en horecagroothandel Sligro of online te bestellen via www. amsterdamsebranie.nl.

op hun vastgeroeste vraagstukken. Zij kunnen dan onder vier ogen een vraagstuk voordragen. Het spreekuur is tegelijk een verkenning van een mogelijke evolutie van zijn kunstenaarschap tot het stads-kunstenaarschap, een kunstenaar in dienst van de stad die zich inzet voor de vraagstukken van bewoners en bestuurders. De spreekuren zijn van woensdag tot en met vrijdag tussen 14.00 en 17.00 uur. “Als beeldend denker denk ik in associaties en metaforen, deze a-structurele aanpak zet ik graag in om te helpen met het doorbreken van ingesleten vraagstukken en denkpatronen en deze te vertalen naar

praktische artistieke ideeën.” Ter inspiratie werkt Himmelsbach aan het zichtbaar maken van tien jaar goede, slechte en vreemde ideeën voor de aanpak van sociale vraagstukken. Dit doet hij onder andere door een rijk archief aan onuitgewerkte ideeën in tekeningen uit te werken. De residentie eindigt met een prikkelende en provocerende ideeënexpositie. Ook krijgen de ideeën die voortkomen uit het spreekuur een plek in de expositie. Er zijn tijdslots beschikbaar om langs te komen bij de groeiende expositie bij Werkplaats Molenwijk. Inschrijven voor het spreekuur of een tijdslot boeken: Himmelsbach.nl.

Natuur erbij dankzij NK Tegelwippen

Een tegelservice van de gemeente heeft tegels opgehaald en weer verwerkt tot grondstoffen. Dit alleen is al een grote winst voor de stad , maar het brengt het nog net niet naar de overwinning. Rotterdam wipte net iets meer tegels en wint met 47.942 tegels.

Uitgesproken smaak Het snoepje is minstens zo bijdehand als de Amsterdammer zelf; van vorm tot inhoud. Een onbescheiden toffee met een uitgesproken smaak van zoete karamel. Daar is zelf de grootste Amsterdammer wel even zoet mee! Branie staat voor zelfverzekerdheid, lef en bravoure, iets wat kenmerkend is

NOORD – Sociaal kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries geeft de komende maand gratis advies in een dagelijkse spreekuur. Iedereen met een ‘vastgeroeste’ vraag kan hiervan gebruik maken. Het gaat erom, zeker in deze tijden waar pessimisme op de loer ligt, een praktische ludieke draai aan je situatie te geven. De kunstenaar resideert in werkplaats Molenwijk in Amsterdam-Noord waar hij van woensdag tot en met vrijdag werkt.

Het was een mooie spannende nek-aan-nek race, maar de Gouden tegel gaat naar Rotterdam. Volgend jaar een herkansing?Bekendmaking NK TegelwippenWat kunnen we leren van een platformaanpak als Amsterdam Rainproof? Klimaatadaptatie staat in Nederland steeds prominenter op de agenda. Steden merken de gevolgen van klimaatverandering in de extremen van piekbuien, droogte en hitte. Het klimaatbestendig maken van de stad vraagt om ingrepen in de publieke ruimte, maar ook op private grond.

Samenwerking

Het realiseren van klimaatbestendige maatregelen vraagt daarom om samenwerking, vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van netwerken. Jannes Willems van het VerDuS SURF-project ‘Het nieuwe normaal’ onderzocht met zijn team de doorwerking van twee klimaatadaptatienetwerken: Amsterdam Rainproof en Water Sensitive Rotterdam.Centraal in dit onderzoek staan de vragen: Wat leren we van Amsterdam Rainproof en Water Sensitive Rotterdam over de succesfactoren en barrières van stedelijke klimaatadaptatie en het mainstreamen hiervan? En via welke routes kan deze aanpak mainstream worden in Amsterdam en Rotterdam?Benieuwd naar de resultaten?Onderzoek, brochure en routekaartHoe maak je een buurt rainproof?

waterbergende trambaan aangelegd én zorgen verlaagde stoepranden ervoor dat het regenwater richting een groenstrook kan aflopen. Een mooi project en een goede samenwerking van o.a. Waternet, Gemeente Amsterdam en Sweco Nederland.

Kansen Welke kansen en risico’s brengt het veranderde klimaat, waarbij extremer weer steeds vaker voorkomt? Hoe zorgen we ervoor dat Amsterdam een prettige stad blijft om te wonen, werken en bezoeken? Hoe kunnen we met elkaar de stad voorbereiden op meer hitte, droogte en hoosbuien? Amsterdammers, doe en denk mee op 22 oktober 2020 tijdens het Climate Adaptation Festival.Climate Adaptation Festival

Bladeren Riool In de Rivierenbuurt wordt momenteel de riolering vervangen. Het riool is namelijk in de loop der jaren verzakt. De huidige riolering wordt vervangen door grotere rioolbuizen met meer afvoermogelijkheden. Maar er gebeurt meer. Omdat de straten tijdens de werkzaamheden toch al opengebroken zijn, worden gelijk ook andere maatregelen getroffen om de buurt meer klimaatbestendig te maken. Zo komen er wadi’s, is er een

Wist je dat?... ...als een kolk (rioolput) verstopt is, je dit 24 uur per dag kan melden bij Waternet? De herfst is weer begonnen, de bladeren vallen van de bomen. De kans dat deze blaadjes of ander vuil zich ophopen bij een kolk en verstopping veroorzaken is aanwezig. Verwijder de blaadjes om verstopping te voorkomen. Melden kan via: storingsdienstRainproof.nl


WEEK 43 • VOLG HET LAATSTE NIEUWS IN JE GEMEENTE OP RODI.NL • PAGINA 18

Op fietsafstand: Milieuvriendelijk gekweekte groenten en fruit

41e 42e jaargang nummer 2001 2075

Kent u ‘om de hoek vanaf Nieuw-West’ landelijk Oud Osdorp al? Hier vindt u heerlijke verse etenswaren. Om te kopen of te oogsten van uw ‘eigen’ land. Dit gebied wordt daarom ook wel aangeduid als de ‘Tuinen van West’. Een leuk, veilig en lekker corona-uitje… bijvoorbeeld naar biologische boerderij De Boterbloem. Mogelijk kent u de ‘Fruittuin van West’, aan de Tom Schreursweg 48. Hier plukt u zelf biologische appels en peren en kunt u winkelen in de biologische winkel. En in ‘Mijn Stadstuin’ aan de Nico Broekhuysenweg 16 kweekt u komend voorjaar zelf uw eigen groenten en bloemen. Om een beetje rode biet of courgette uit de grond te krijgen, heb je tegenwoordig geen groene vingers meer nodig. “Verbouw je eigen groente, wij helpen je” is het motto van de Tuinbutler op Mijn Stadstuin. Hier kan iedereen, met of zonder gewassenkennis en met of zonder veel tijd, uit eigen tuin groente kweken. Kortom, ook een optie voor druk bezette mensen. De verschillende hobby-boeren hebben ook regelmatig een overschot, dat zij graag voor een redelijk bedrag met anderen delen. Lekker en duurzaam Kortom, Oud Osdorp biedt veel lekkers

NIEUWE AKERWEG 14, 1066 ES AMSTERDAM-SLOTEN, 6174511 NIEUWE AKERWEG 14, 1066 ES AMSTERDAM-SLOTEN dorpsloten@gmail.com, www.slotenoudosdorp.nl Deze Rubriek wordt samengesteld door de werkgroep Publiciteit van de Dorpsraad Sloten-Oud Osdorp en staat onder redactie van Tamar Frankfurther. Hebt u nieuws of wilt u reageren? Mail dan naar bovenstaand emailadres.

AGENDA OVERAL GELDEN DE CORONA-REGELS Zondag 25 oktober • 10.30 - 12.00 uur: Zwerfafval prikken in en rond Sloten; na afloop gratis drankje voor alle prikkers. Verzamelen in het Dorpshuis Sloten, Nieuwe Akerweg 14 (tegenover de Sloterkerk). Maandag 26 oktober • 20.00 uur: Dorpsraadvergadering in het Dorpshuis. Wilt u iets aan de orde stellen? Mail dan naar: sjoerd-jaasma@hotmail.nl. Dagelijks • Politiebureautje Sloten open op verzoek: beme@dds.nl, Dorpsplein 5.

Op fietsafstand van heel Nieuw-West: We houden ons hart vast voor wat er verderop in de Lutkemeerpolder gaat gebeuren... Maar, Trijntje Hoogendam verkoopt dagelijks tussen 9.00 en 18.00 uur (en op zondagen tussen 13.00 en 17.00 uur / dinsdagen gesloten) biologische producten op haar boerderij De Boterbloem. Adres: Lutkemeerweg 262B (achter Westgaarde). Uiteraard is er ook tijd voor een gezellig praatje en straks ook weer voor een glas lekkere biologische thee of vruchtensap. en moois! Het voedsel dat je hier koopt is bovendien natuurvriendelijk gekweekt.. Dat is wel wat anders dan het geval is bij avocado’s uit de supermarkt, die gekweekt zijn in het Spaanse Andalusië. Wist u dat er per avocado 700 liter kostbaar water nodig

is om deze te kweken?! Dit gaat ten koste van het toch al steeds schaarsere drinkwater in Zuid Europa. Blijkbaar is het financieel erg aantrekkelijk voor boeren. Er worden namelijk (ook in Europa) nog altijd bossen gekapt om hier avocadobomen te kunnen planten…

Schilderwedstrijd over 100 jaar annexatie Sloten

41e jaargang nummer 2001

WIE O WIE KOMT HELPEN? Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat de gemeente Sloten door Amsterdam werd geannexeerd. Deze gemeente besloeg grofweg het grote gebied ten westen van de Schinkel: Héél NieuwWest! De werkgroep Historie Sloten-Oud Osdorp organiseert in dit kader een schilderwedstrijd. Iedereen (amateurs en professionals) kan meedoen. Bij de organisatie van deze wedstrijd kan de kleine werkgroep hulp gebruiken. De werkgroep is op zoek naar een vrijwilliger die handig is met de computer en het leuk vindt om de contacten met de inzenders te onderhouden en alle inzendingen netjes te administreren.

colofon

Het gaat dus om praktische hulp bij de organisatie van dit evenement. Zodat het geen zooitje wordt… De taken kunnen van huis uit – op momenten dat het u schikt – worden uitgevoerd. Het gaat om een project dat in 2021 afloopt. Hebt u vragen en/of ziet u het zitten om te komen helpen? Mail dan naar: dorpsloten@ gmail.com. In de loop van het najaar volgt via deze Rubriek meer informatie over deze schilderwedstrijd, maar als u schildert, dan kunt u misschien vast gaan nadenken of inspiratie opdoen via internet (bijvoorbeeld op: slotenoudosdorp.nl en: archief. amsterdam). De ingezonden schilderijen laten zien hoe het grondgebied van de

NIEUWE AKERWEG 14, 1066 ES AMSTERDAM-SLOTEN, 6174511

toenmalige gemeente Sloten er vroegerdorpsloten@gmail.com, www.slotenoudosdorp.nl uitzag, er nu uitziet of in de toekomst (volgens u) uit gaat zien. Of, dat is het mooie van een schilderij, een combinatie hiervan. Zo kunt u bijvoorbeeld in de toenmalige weilanden met boerderijen en koeien ook het huidige Osdorp of Slotervaart schilderen… Later meer hierover. De werkgroep Historie gaat overigens ook andere activiteiten organiseren in dit jubileDe bouw van de nieuwe bruggen bij de zelfbouwkavels aan de Sloterweg umjaar. Er wordt hard gewerkt aan een vordert gestaag. Volgens afspraak bouwt de gemeente hier bruggen met fietsfolder, die langs plekken voert waar nog herinneringen aan de toenmalige ge- grote openingen. Dat is goed voor de doorstroming van het water en meente Sloten te zien zijn. Als corona het voorkomt dat naast de bruggen zwerfafval blijft hangen. Veel beter dus dan een smallere (dichtslibbende) pijp in een duikerbrug. Nog even en de toelaat, zullen er ook allerlei lezingen georganiseerd worden. Wordt vervolgd. sloot is hier weer hersteld.

Zet een ‘zettertje’

Deze Rubriek wordt samengesteld door de werkgroep Publiciteit van de Dorpsraad Sloten-Oud Osdorp en staat onder redactie van Tamar Frankfurther. Hebt u nieuws of wilt u reageren? Mail dan naar bovenstaand emailadres.

WWW.BALKEBROMMOBIELEN.NL

In- verkoop en onderhoud WWW.BALKEBROMMOBIELEN.NL WWW.BALKEBROMMOBIELEN.NL WWW.BALKEBROMMOBIELEN.NL merken nieuw en gebruikt In- verkoop enAlle onderhoud Inverkoop onderhoud Inverkoop enen onderhoud Alle merken nieuw en gebruikt JDM + Canta Alle merken nieuw en gebruikt Alle merken nieuw enCity gebruikt

JDM City +JDM CantaCity + Canta JDM Zuiderakerweg City + Canta 22 B, Amsterdam

Advertenties: 020-6196000 verkoop@westerpost.nl www.rodimedia.nl Redactie: 020-6196000 redactie@westerpost.nl www.westerpost.nl Termijn van inzending: Redactie dinsdag 11.00 uur Advertenties dinsdag 12.00 uur Uitgever: Rodi Media Broeker Werf 8 1721 PC Broek op Langedijk Postbus 150 1723 ZK Noord-Scharwoude 0226-333311 advies@rodi.nl www.rodimedia.nl Druk: Rodi Rotatiedruk Visseringweg 40 1112 AT Diemen 020-3980808 rotatiedruk@rodi.nl Rodi Rotatie werkt milieuvriendelijk en verantwoord. Waterless Printing, ISO 14001 Grafimedia en KVGO.

Dit krantenproduct is geproduceerd door Rodi Rotatie onder gecontroleerde omstandigheden conform ISO 14001 Grafimedia getoetst door de SCGM, Certificaatnummer SCGM-MZ:2011.01.02

Verspreiding: Rodi Verspreiding Keplerstraat 16 1704 SJ Heerhugowaard Postbus 150 1723 ZK Noord-Scharwoude 0226-331020 Bezorgklachten www.westerpost.nl/bezorgklachten/ Verspreidingsgebied: 82.200 Aantal te verspreiden exemplaren wijkt af van verspreidingsgebied door Nee/Nee stickers, afzetpunten en nieuwbouwwijken.

Zuiderakerweg 22 B, Amsterdam Zuiderakerweg 22 Amsterdam B, Amsterdam Tel: 06-24234788 / 020-6190291 Zuiderakerweg 22 B, Tel: 06-24234788 / 020-6190291

Tel: 06-24234788 / 020-6190291

Tel: 06-24234788 / 020-6190291

APK

Nieuw-West

Westerpost Een rubrieksadvertentie plaatsen is nu heel eenvoudig via

VOLG ALTIJD EN OVERAL HET LAATSTE NIEUWS IN JE GEMEENTE OP RODI.NL

WWW.ZETTERTJES.NL Hoe kunt u aanleveren: • Maandag vóór 12.00 uur. Indien uw opdracht na sluitingstijd bij ons binnenkomt, wordt deze automatisch in de eerstopvolgende editie geplaatst. • Eenvoudig via zettertjes.nl (betaling via Ideal) Prijzen zijn inclusief BTW. Brief onder nummer € 7,- toeslag. Erotiek zetters worden berekend volgens het mm tarief. Rodi Media bv is nimmer aansprakelijk voor schade, door wie dan ook geleden, welke veroorzaakt is door niet, niet tijdig of onjuiste plaatsingen van zetters. In geval van twijfel beslist de uitgever.

Gratis huis-aan-huis op woensdag in: Geuzenveld, Slotermeer, Bos & Lommer, Slotervaart, Overtoomseveld, Nieuw Sloten, Osdorp (incl. De Aker), Map, Sloten, Badhoevedorp, Lijnden, Zwanenburg en Halfweg.

Meer informatie: www.rodimedia.nl

Volg altijd en overal het laatste nieuws in je gemeente op rodi.nl

computers

Keuringsstation Loogman

Bel de PC Monteur bij PC of Internet storing. 0628688976 vanaf €59

Lutkemeerweg 220 Osdorp Mobiel 06-57614324

erotiek

alles voor uw huis Geen tijd om uw Houtenvloer te schuren of leggen, bel de Jong kwaliteits-vloeren. 0223-615517 06-51750662. Ook Verkoop vloeren.

auto’s Gevraagd loop- ,sloop- en schadeauto’s Wij betalen min. €100,- voor uw auto Direct contant geld + uw vrijwaring ADB De Ooyevaar B.V. Gildenweg 33 1695 GD BLOKKER 0229-262182 www.deooyevaar.nl

berichten OP ZOEK NAAR MICHAEL UIT ZAANDAM 36, SUR.NED. AFKOMST, ONTMOET ZA 30-05 SLOTERDIJK, JIJ HAD ZILV KETT KRUIS, GING NAAR VONDELPARK, IK DENK AAN JOU

bromfietsen/fietsen/motoren Gebruikte elektrische fietsen uitzoeken vanaf €500,met garantie. Merken o.a. Batavus,Gazelle,Sparta,Giant enz. Edwin Groen Tweewielers Middenweg 554 Heerhugowaard www.edwingroen.nl Gebruikte fietsen keuze uit 250 stuks. Ook veel kinderfietsen v.af €50,-- Op alle fietsen 3 maanden garantie. Edwin Groen Tweewielers Middenweg 554 Heerhugowaard 072-5716100 Met meubelstoffeerwerk van Bob van Noord zit u weer goed. Tel: 020-6841736 www.bobvannoord.nl

LIKAESCORT.NL 24u. 06-30078890 18-2763-APV_V

markten/braderien

Gedipl. Hovenier

Al 35 jaar een begrip! Voor tuinaanleg, onderhoud, sierbestrating en verwijdering van bomen e 14,50 per uur. Tel. 023-5332532 of 06-54912081

te koop gevraagd Erik vraagt tk oud ijzer/metalen. Wordt opgehaald 06-54367626 Inkoop goud, sloop- goud, gouden munten/penningen. 072-5119982. Ma t/m zat. Postzegelhandel Alexander, Koorstr.14 Alkmaar fil. Hoorn, Gedempte Turfhaven 4

GROTE VLOOIENMARKT 2 dagen 24&25 Oktober AMSTELVEEN,EMERGOHAL CORNAPROOF Ingericht DonEvents.nl 0294-237320

In-verkoop nieuw & tweedehands witgoed. Altijd de beste inruil deal! Evt. defect 06-30055815 /072-5620182 / 075-6414632 wouterswitgoed.nl

MEGA VLOOIENMARKT AMSTERDAM ZON. 1 NOV. BORCHLANDHAL (duivendrecht) DONEVENTS.NL 0294-237320

tuinartikelen onderhoud

onderhoud/reparatie

Tuinman heeft tijd voor al uw werkzaamh. Alles bespreekb. Vrijbl. Offerte 06-53442975. KvK

Een opdracht groot of klein klus timmer montage 06-20626378

Tuinman/Stratenmaker heeft tijd gratis offerte 06-33389805

HOVENIERSBEDRIJF DE ZONNEBLOEM Voor al uw tuinwerkzaamheden Telefoon: 06 391 49 826

Email: info@hoveniersbedrijfdezonnebloem.nl www.hoveniersbedrijfdezonnebloem.nl

‘Uw wensen zijn ons uitgangspunt’

De Loos

uitvaartverzorging 020 497 2694 Altijd bereikbaar www.deloosuitvaartverzorging.nl


WEEK 43 • VOLG HET LAATSTE NIEUWS IN JE GEMEENTE OP RODI.NL • PAGINA 19

HAARSCHERP DRUKWERK

Milieubewust en haarscherp drukwerk

Rodi Rotatiedruk Visseringweg 40 1112 AT Diemen Postbus 150 1723 ZK Noord-Scharwoude +31 20 3980808

ro t a t i e d r u k

Media

Rotatiedruk

Verspreiding

rotatiedruk@rodi.nl www.rodirotatiedruk.nl


WEEK 43 • VOLG HET LAATSTE NIEUWS IN JE GEMEENTE OP RODI.NL • PAGINA 20

OKTOBER WOONMAAND

ONTDEK ONZE GLOEDJENIEUWE 100 STOFFEN COLLECTIE! NU INCLUSIEF CADEAUKAART BJARKI *

vloerlamp 49 x 153 x 31 cm (bxhxd) van 219,-

nu 175,20

Talbot

2,5-zitsbank in 100 stoffen collectie 202 x 77 x 100 cm (bxhxd)

649,-

20% KORTING OP ALLE

* Alleen geldig op onze banken in combinatie met de 100 stoffen collectie, vraag naar de voorwaarden in onze winkel.

GAYA

VERLICHTING EN LICHTBRONNEN

dressoir 225 x 90 x 48 cm (bxhxd)

999,-

BEAU

CHER

NIEUW!

tafellamp 29 x 35 cm (bxh) van 129,-

3-zitsbank in actiestof Liam Rosewood (foto) 213 x 86 x 97 cm (bxhxd)

nu 103,20

829,-

Woonboulevard Cruquius Spaarneweg 26 Cruquius

trendhopper.nl

xooon.nl

Openingstijden: Ma.: 13:00 - 17:30 uur - Di. t/m Vr.: 09:30 - 17:30 uur - Za.: 09:30 - 17:00 uur - Zo.: 12:00 - 17:00 uur

Official Dealer van:


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.