Page 1

NATUUR & MILIEU EDUCATIE

—————————————————————————-

2018-2019

Natuurlijk dichtbij

Activiteiten voor kleuteronderwijs


Beste directie Beste leerkracht

Dat de natuur een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van jonge kinderen hoeven wij jullie niet meer vertellen. Leerkansen liggen er voor het grijpen. Ook dit jaar staan wij klaar om het onderwijs te ondersteunen op het vlak van duurzame natuur- en milieueducatie. Met activiteiten ten velde en in natuur dichtbij school en met een nieuwe interactieve tentoonstelling rond de verspreiding van zaden.

Gelieve goed te kijken of er extra begeleiding van (groot)ouders nodig is voor de activiteit die u boekt. Dit staat duidelijk bij elke activiteit vermeld!

Verschillende activiteiten kennen kleine wijzigingen. Doelstelling is de kennis over natuur en duurzaamheid te verbeteren.

Bij eventuele vragen staan wij natuurlijk klaar. U vindt onze gegevens op de achterzijde van deze scholenbrochure. Graag ontmoeten we jullie op één of meerdere van onze activiteiten.

Vriendelijke groeten, Het team van Werkgroep Isis

2


Graag uw aandacht voor deze informatie ! Werkgroep Isis heeft op permanente basis minimum 600 leden nodig om subsidies voor de werking te blijven ontvangen. Leerkrachten steunen ons! Door lid te worden tonen leerkrachten dat zij de werking en de educatieve missie van Werkgroep Isis steunen. Het lidmaatschap is persoonlijk en leerkrachten krijgen op hun privĂŠ adres meer info over onze activiteiten voor klassen, gezinnen en volwassenen. Bovendien motiveren sommige scholen ook natuurouders en leden van de oudervereniging om lid te worden, wat we natuurlijk toejuichen! Want 600 leden maken, is elk jaar weer een uitdaging.

Gezinsactiviteiten Onze leden nemen gratis deel aan al onze gezinsactiviteiten. We organiseren deze activiteiten enerzijds om leden de kans te geven om in gezinsverband onze activiteiten te beleven, anderzijds om nieuwe doelgroepen te bereiken en om het belang van natuureducatie meer bekend te maken. Educatie voor volwassenen We bieden onze leden educatieve lezingen, cursussen en natuurwandelingen. We sturen je per activiteit via e-mail meer concrete informatie. Onze leden nemen gratis deel of met een fikse korting. Onze Facebook pagina geeft de meest recente informatie.

3


Graag uw aandacht voor deze informatie ! Belangrijke informatie voor de leerkrachten! Het departement LNE (dat onze werking subsidieert) wenst dan wij voortaan ‘meten’ of onze activiteiten ertoe bijdragen dat onze maatschappij evolueert tot een duurzamere wereld. Daarom vragen wij om online het evaluatieformulier in te vullen! (de deelnemerslijst opladen hoeft dus niet meer) Met deze vragen evalueer je hoe goed onze activiteit helpt bij het bereiken van de leerdoelstellingen. En je helpt ons om inhoudelijke verbeterpunten op te sporen. Deze evaluaties zijn superbelangrijk voor ons! Daarom houden we het ‘boetesysteem ‘aan (dat al bestond wanneer de deelnemerslijst niet aangeleverd werd): Wie het evaluatieformulier invult > Dikke duim, dank je wel! Wie het verzuimt > Boete 50 euro, sorry.

4


Graag uw aandacht voor deze informatie ! Nieuw! Navorming voor leerkrachten. Zaterdag 20 oktober: Dagcursus ‘Basisbegrippen van de ecologie’. Lesgever is de bekende ecologist Rollin Verlinde, auteur van het prachtige boek ‘De natuur ont(k)leed’ en bovendien is Rollin een boeiende verteller. Met in de namiddag een excursie in natuurgebied Mullemer Bemden waar de Dommel in 2018 een hermeanderingsproject achter de rug heeft. Leden betalen 10 euro i.p.v. 20 euro. Het aantal plaatsen is beperkt tot 15 deelnemers ! Snel inschrijven dus op educatie@werkgroepisis.be. Wie lid wordt en deelneemt, betaalt dus maar 13 euro. Locatie: aan de milieuklas in Peer. Ontvangst vanaf 9 uur 30. Cursus van 10 tot 16 uur. Ledenwerving bij leerkrachten Hoe gaan we te werk? 

Elke school krijgt eind augustus een document dat op de personeelsvergadering kan gebruikt worden.

Leerkrachten die lid willen worden van Werkgroep Isis geven hun naam, adres en e-mailadres op en betalen 3 euro. U mailt ons deze lijst of u stuurt per post een kopie.

Als dank voor uw ambassadeurschap geven wij uw school op de eindafrekening een korting die overeenstemt met het aantal leden dat uw school aanlevert.

5


ACTIVITEITEN BEGELEID DOOR EEN NATUURGIDS

Het Regenboogpad

9

Paddenstoelentocht ‘Op een grote paddenstoel’

10

Bodemonderzoek ‘Miertjes en andere diertjes’

11

Beekonderzoek ‘Help de waterkoning’

12

Boszoektocht ‘Lodewijk de rijke eik’

13

UITLEENPAKKETTEN & AFSPRAKEN

6

Bijenpakket ‘vergeet-mij-nietje’

15

Vogelkist

16

Waterkist

16

Bodemkist

17

Bus gratis met je klas naar het NME centrum

20

Hoe reserveren?

22


Overzicht per maand ï‚·

De activiteit of ontlening is mogelijk in de maanden waarvan de vakken gekleurd zijn.

ACTIVITEITEN BEGELEID DOOR EEN NATUURGIDS SEP

OKT

NOV

DEC

JAN

FEB

MAA

APR

MEI

JUN

Regenboogpad Paddenstoelentocht Bodemonderzoek Beekonderzoek Boszoektocht

ONTLENINGSKISTEN SEP Bijenpakket Vogelkist Waterkist Bodemkist

7

OKT

NOV

DEC

JAN

FEB

MAA

APR

MEI

JUN


Hoe reserveren? Voor schooljaar 2018-2019 is dit mogelijk vanaf 1 september 2018. Op onze website www.werkgroepisis.be vindt u een link naar het online reservatiesysteem. Of stuur op educatie@werkgroepisis.be: Naam van de activiteit Datum & aanvangsuur van de gewenste activiteit Leerjaar en aantal leerlingen Naam & adres & mailadres van de school Naam & telefoonnummer & mailadres van de leerkracht Mail 1 = uw aanvraag is geregistreerd Onmiddellijk na de reservatie ontvangt DE SCHOOL en DE LEERKRACHT een e-mail wanneer ons reservatiesysteem uw aanvraag heeft verwerkt.

Annulaties

Mail 2 = uw activiteit is ingepland met de gidsen Enkele weken voor de activiteit ontvangt zowel de school als de leerkracht een mail met praktische afspraken rond de activiteit. Daarom is het belangrijk dat we ook het e-mail adres van de leerkracht krijgen.

Annulatie wegens slechte weersomstandigheden kan in overleg met de gids of met het secretariaat van Werkgroep Isis. Raadpleeg altijd eerst www.buienradar.be. Het secretariaat is vanaf 8uur30 bereikbaar op 0495/87 17 09. We vragen om het gsm nummer van de leerkracht om last minute communicatie tussen de gids en de leerkracht mogelijk te maken. De school is verantwoordelijk voor: Goede en voldoende begeleiding. Het ordelijk verlopen van de activiteit. De groepsindeling. Geschikte kleding voor de leerlingen (laarzen, regenpak,‌). Tekencontrole bij de kinderen na afloop. 8


Het Regenboogpad Kalle, een lieve bostrol, botst per ongeluk tegen de regenboog. Nu is de regenboog kapot en alle kleuren zijn weg. Gelukkig kan hij de hulp van de kleuters inroepen die hem helpen alle kleuren te herstellen. De kleuters ontmoeten Kalle in een bos of in een park. Ze doen allerlei opdrachten en herstellen kleur per kleur de regenboog. Daarbij gebruiken ze hun zintuigen en leren ze hoe insecten voelen, zien, ruiken, horen en proeven.

4 - jarigen Periode:

begin september tot half oktober half april tot eind juni

Locatie:

een geschikt bos/park zo dicht mogelijk bij de school

Duur:

2,5 uur aanvang mogelijk vanaf 9 uur

Prijs:

2,5 euro per kind maximum 25 leerlingen

De klas wordt in groepjes opgedeeld. GELIEVE PER 5 KLEUTERS 1 BEGELEIDER TE VOORZIEN, (groot)ouder, tuin– of natuurouder.

Het regenboogpad werd ontwikkeld door de natuurverenigingen:

9


Paddenstoelentocht ‘OP EEN GROTE PADDENSTOEL’

‘Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen, zat kabouter Pinnemuts…’ Ieder van ons kent dit kinderliedje! Kabouter Pinnemuts wipt zo hard op een paddenstoel dat die stuk gaat. Dit is het begin van een zoektocht naar een nieuwe paddenstoel. Kabouter Pinnemuts neemt de kinderen mee op zijn tocht. Een ontroerend verhaal, prachtig geïllustreerd en met leerrijke opdrachten. De kinderen gaan in de natuur op zoek naar paddenstoelen en ontdekken de geuren, kleuren, vormen en het belang van zwammen.

5 - jarigen

Periode: ber

half september tot eind novem> Bij voorkeur op woensdag, donderdag of vrijdag!

Locatie:

een geschikt bos/park zo dicht mogelijk bij de school

Duur:

2,5 uur aanvang mogelijk vanaf 9 uur

©Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie 10


Bodemonderzoek

‘MIERTJES EN ANDERE DIERTJES’

Het bodemonderzoek is een exploratieactiviteit onder begeleiding van een natuurgids waarbij de klas op een toffe manier het leven in en op de bodem ontdekt. Bij de kleuters ligt de nadruk op BELEVING: zoeken en observatie van de bodemdiertjes en themaspelletjes. Het nut van de bodem en zijn bewoners wordt al een beetje duidelijk.

5 - jarigen Periode:

begin september tot half oktober half april tot eind juni

Locatie:

een geschikt bos/park zo dicht mogelijk bij de school

Duur:

2,5 uur aanvang mogelijk vanaf 9 uur

Prijs:

2,5 euro per kind maximum 25 leerlingen Opgelet! 2 EXTRA BEGELEIDERS NOODZAKELIJK

11


Beekonderzoek

‘HELP DE WATERKONING!’

Het beekonderzoek is een exploratieactiviteit onder begeleiding van 2 natuurgidsen waarbij de klas op een toffe manier het leven in en rond de beek ontdekt. Na een korte inleiding worden de leerlingen opgesplitst in 2 groepen. Een gids begeleidt groep 1 bij het herkennen van waterplanten en – dieren. De andere groep zal met de tweede gids de beek onderzoeken op zijn eigenschappen. Na de pauze wisselen de groepjes van post.

5 - jarigen

Vergeet vooral de laarzen niet!

12

Periode:

half september tot half oktober begin mei tot eind juni > Bij voorkeur op woensdag, donderdag of vrijdag!

Locatie:

een geschikte locatie zo dicht mogelijk bij de school

Duur:

2,5 uur aanvang mogelijk vanaf 9 uur

Prijs:

2,5 euro per kind maximum 25 leerlingen


Boszoektocht LODEWIJK DE RIJKE EIK Lodewijk, een eik in het bos, is boos en verdrietig. Hij kan geen stap verzetten en hij denkt dat hij geen vrienden heeft. Bo, de uil, besluit Lodewijk te helpen en gaat, samen met de kleuters, op zoek naar de vrienden van de eik. Een prachtig geĂŻllustreerd verhaal met leerrijke opdrachten. De kinderen ontdekken dieren (knuffels) die in het bos verstopt zitten en leren op een speelse manier over de dieren die op en in de eik leven.

5 - jarigen

Periode:

begin september tot eind november

Locatie:

een geschikt bos zo dicht mogelijk bij de school

Duur:

2,5 uur aanvang mogelijk vanaf 9 uur

Prijs:

2,5 euro per kind maximum 25 leerlingen

13


Aanbod uitleenpakketten Enkele afspraken Halen en terugbrengen van de ontleenpakketten gebeurt op afspraak. Werkgroep Isis ziet erop toe dat alle pakketten in goede staat ontleend worden. Bij het afhalen van het pakket raden we de lener aan het pakket na te kijken en eventuele schade te melden. Meldingen achteraf worden niet meer aanvaard. Afhalen is enkel mogelijk na betaling van de waarborg. Bij het terugbrengen van het pakket wordt de waarborg terugbetaald wanneer het pakket nagekeken is. Eventuele schade wordt verrekend.

14


Bijenpakket

‘VERGEET-MIJ-NIETJE’

De kleuters maken kennis met de boeiende wereld van de bijen, dat is de opzet van het educatieve project ‘vergeet-mij-nietje’. De kist bevat een volledig uitgewerkt thema ‘bijen’, ontwikkeld op maat van kleuters van de derde kleuterklas: leuk, spannend, leerrijk en fraai materiaal dat de kleuters uitnodigt tot een hele week speel– en leerplezier. Elke dag is er iets anders: een prentenverhaal, de interactieve sprekende bij, het zoemlied en de bijendans, bijenpakjes om zich te verkleden, educatieve gezelschapsspelen, knutselopdrachten en een bezoek aan een imker. Zowel cognitieve, motorische als sociaalemotionele ontwikkeling wordt aangesproken tijdens de activiteiten. Op die manier draagt het educatieve pakket ‘vergeet-mijnietje’ bij tot een brede vorming van het kind.

5 - jarigen Periode:

maart tot einde oktober

Duur:

1 week

Prijs:

35 euro per week

Waarborg: 100 euro CASH BIJ AFHALING

De koffers werden ontwikkeld door Werkgroep Isis in samenwerking met:

15


Vogelkist

Vogels hebben altijd al tot de verbeelding gesproken. Ook kleuters kunnen kennismaken met de wondere wereld van de vogels. De vogelkist bevat lessen, spellen en didactisch materiaal om in de klas gedurende 2 weken rond het thema ‘vogels’ te werken. Veel plezier!

5 - jarigen Duur:

2 weken

Prijs: Waarborg:

10 euro voor 2 weken 20 euro CASH BIJ AFHALING

Waterkist

Met een handleiding, achtergrondinformatie en een waterkist onder de arm kunnen leerkrachten deze activiteit zelfstandig doen. Ga samen met de kleuters op onderzoek en ontdek welke planten en dieren in en rond het water staan en leven. Onderzoek de beek aan de hand van een aantal opdrachten op zijn eigenschappen en kwaliteiten.

5 - jarigen

16

Duur:

1/2 dag

Prijs: Waarborg:

5 euro per week 20 euro CASH BIJ AFHALING


Bodemkist Met een handleiding, achtergrondinformatie en een bodemkist onder de arm kunnen leerkrachten deze activiteit zelfstandig doen. Ga samen met de kleuters op onderzoek en ontdek het nut van de bodem en zijn bewoners.

5 - jarigen

17

Duur:

1/2 dag

Prijs: Waarborg:

5 euro per week 20 euro CASH BIJ AFHALING


Bus gratis naar het NME cencombineer NATUUREDUCATIE met VERKEERSEDUCATIE

VOORWAARDEN: 

Je school is een MOS-school en is in het bezit van een Mos-pas.

Je vertrekt met je klas na 9 uur en komt terug voor 15u30.

Maximum 30 personen.

Je maakt gebruik van de normale dienstregeling van De Lijn (dus geen versterkingsritten).

Het betreft een bezoek aan een MOS-schakel.

Op voorhand een digitaal aanvraagformulier invullen en sturen naar je MOS-begeleider van PNC. Hij stuurt dit door naar De Lijn.

HOE STIPPEL JE DE REISWEG UIT? 

Via de website www.delijn.be

Bel de Lijninfo op het nummer 070/220 200

Doe dit eventueel samen met de leerlingen. Op die manier werk je alvast aan een eindterm binnen Wereldoriëntatie.

CONTACTGEGEVENS MOS van PNC (Provinciaal Natuur Centrum)  011/26.54.91  mos@limburg.be

18


Hoe het NME centrum te Grote-Brogel bereiken met het openbaar vervoer? Haltes van bussen van De Lijn kort bij het centrum:

Halte Grote-Brogel Kiosk Lijn 13 Hasselt-Bree Lijn 48 Neerpelt/Hamont-Hasselt

Halte Kerk Lijn 13 Hasselt-Bree Lijn 48 Neerpelt/Hamont-Hasselt

Na het uitstappen richting kerk wandelen. Het NME centrum ligt naast de kerk. Wij passen graag de uren van de activiteiten aan in functie van de busuren. Laat het ons weten bij de reservaties.

19


Deze brochure is met de grootste zorg samengesteld. Misschien zijn er toch fouten ingeslopen, waarvoor onze excuses. De recentste versie van deze scholenbrochure kan je vinden op onze website www.werkgroepisis.be.

Werkgroep Isis vzw Dorpsstraat 8 bus 1 3990 Grote-Brogel (Peer)  011/633705 of 0495/871709  educatie@werkgroepisis.be

www.werkgroepisis.be 20

Werkgroep Isis - Natuureducatie voor kleuters  

Activiteiten met gids voor kleuters Uitleenmaterialen voor leerkrachten

Werkgroep Isis - Natuureducatie voor kleuters  

Activiteiten met gids voor kleuters Uitleenmaterialen voor leerkrachten

Advertisement