__MAIN_TEXT__

Page 1

FAIR HET MAGAZINE VOOR EERLIJKE HANDEL APRIL-MEI-JUNI-JULI 2018 | #25

p8 VISIE

“Binnen de duurzaamheidsbeweging kunnen we herhalen wat we voor fair trade al deden” Luc Van Haute, directeur Oxfam-Wereldwinkels

A CTIE

SCHUIMWIJN: 5 + 1 GRATIS COÖPERATIEVE BUURTWINKEL

Dit is Oscar Rimarchín Gayoso (47), een koffieboer van de coöperatie Sol y Café uit Peru

TUINFEESTJE? WERELDFEESTJE! FAIR TRADE BRENGT HOOP IN PALESTINA

altijd

Fair

altijd open!

shop.oxfamwereldwinkels.be


INHOUD P 08 VISIE MOVEMENT BY MARKET

P 16 RECEPT THAISE TOM KHA

P 36 WORLD FAIR TRADE DAY

issuu.com/wereldwinkels

OXFAM-WEBSHOP

Shop nu ook online in jouw wereldwinkel. shop.oxfamwereldwinkels.be

PRODUCT

VISIE

WERELD

19 ETNISCHE HIGH TECH KATOEN UIT VIETNAM

07 VROUW AAN DE TOP BIJ THEEPRODUCENTEN IN LAOS

06 CACAOTEAM IN IVOORKUST BIJ ECOOKIM EN COOPASA

26 STRAFFE KOFFIE KOMT VAN STERKE COÖPERATIES

10 HET BEDRIJF OXFAM FAIR TRADE PIONIER IN DE FAIRSTE TRADE

28 HOOP IN BEZET GEBIED HANDEL UIT PALESTINA

SCHUIMWIJN

5+1 p.23

EN OOK...

15 COCKTAIL Ginger Bubbles

17 8 OP 8 Uitzonderlijke olijfolie

2

FAIR

21 VAN ONZE EIGEN OXFAM-BIJTJES Honing uit Latijns-Amerika

34 OXFAM DAY Inspiratie en participatie


P 32 JONG GELEERD ERGYS BROCAJ GELOOFT IN JONGEREN

logo-VL.png

P 13 SHOP FAIRE PRODUCTEN VOOR ZONNIGE MAANDEN

WELKOM

“Wij zijn niet de enigen die de wereld willen verbeteren”

P 14 ZOMERSE ZEEPJES UIT THAILAND

OP DE KOFFIE MOMENT 20 PERU, ETHIOPIA, CONGO 3 X ORIGINEKOFFIE

06 BIOMAAND JUNI GRATIS KEUKENHANDDOEK

30 GEWOON GEZOND VERSTAND FAIR TRADE BIJ E5 MODE

32 HANDEL NU! SCHOLEN IN ACTIE

“Onze vrijwilligersbeweging verlegt haar grenzen. Tijdens een congres in Brussel beslisten we om massaal naar samenwerkingen te zoeken met gelijkgezinde organisaties. In Moerbeke-Waas hebben we al 9 jaar zo’n samenwerking: Voedselteams. Hun kijk op landbouw is dezelfde als de onze, maar ze passen die toe op landbouwproducten van hier. Au fond hebben boeren in Noord en Zuid dezelfde problemen, al hebben ze het in het Zuiden nog moeilijker: weinig scholen, geen degelijke gezondheidszorg, slechte wegen … Het Voedselteam is ontstaan vanuit de wereldwinkel. De leden kunnen groenten, fruit, zuivel, brood en Oxfam-producten bestellen op de Voedselteams-website. Enkele dagen later halen ze hun pakket in het depot naast onze wereldwinkel. Zo ontdekken mensen van buiten ons ‘vaste kringetje’ ook onze Zuidproducten en ons verhaal. Deze samenwerking is een verrijking op alle vlakken. Wij zijn niet de enigen die de wereld willen verbeteren. We mogen geen besloten clubje worden, want in ons eentje krijgen we veel minder gedaan. Dat is zo in een klein dorp als Moerbeke, maar ook op grotere schaal. Onze vrijwilligersgroep grijpt elke kans om contacten te leggen: wij organiseren tijdens de eindejaarsperiode een cadeaubeurs in de winkel van een bioboer, we verzorgen de bar op het Repair Café, enzovoort. Op al die momenten bereiken we nieuwe mensen!”

Johan De Vleeschauwer Vrijwilliger in Oxfam-Wereldwinkel Moerbeke-Waas


FAIR


FOTOblog

WIJ ZIJN future proof 25-27

In februari kwamen een dikke honderd jonge Oxfam- en Broederlijk Delen-fans bijeen in Molenbeek voor de driedaagse Prikkel. Drie dagen dobberden ze in een heerlijk fair bad. Overstromend van workshops over eerlijke chocolade, hoe honger uit te roeien, fairtradetextiel, noem maar op. Ook zin in zo’n bad? Noteer 25 tot 27 oktober in je agenda en kom naar Future Proof, ons festival voor duurzame verandering in Leuven. www.futureproof.be

Foto: Yel

FAIR

5


ETALAGE PRODUCT

Bart Bo

PERU WERELDKAMPIOEN! Voor het eerst sinds 1982 kon Peru zich kwalificeren voor het wereldkampioenschap voetbal. Op 15 juli weten we welk land de 18 karaatsgouden trofee van de FIFA in de lucht mag steken, maar dat Peru in iets anders alvast triomfeert is nu al duidelijk. Het Andesland is de absolute nummer 1 van de wereld in het produceren van biologische fairtradekoffie.

NI

EU

W

Supporter je mee voor Peru? Proef dan zeker eens de Perukoffie. Oxfam-partners Norandino en Sol y Cafe selecteren de beste arabicabonen om deze koffie zowel een zachte als intense smaak te geven, met een romige body. Misschien herken je deze koffie als de vroegere Aymarakoffie? Inderdaad, we staken deze Latijns-Amerikaanse topper in een nieuw jasje die de unieke herkomst meer in de kijker zet. oxfamwereldwinkels.be/sol-y-cafe

KROKANTE KNABBELS MET RIJST EN QUINOA Apero time! Naast onze vaste waarde, yucachips, en een brede keuze aan nootjes, vind je nu GEO-sticks in je wereldwinkel. Krakend lekker bij het aperitief, of gewoon als gezonde snack tussendoor. De sticks zijn gemaakt met fairtraderijst uit Thailand en fairtradequinoa uit Peru. Er zitten geen gluten of zuivel in, en weinig suiker. Met maar 91 calorieën per zakje hoef je je zeker niet schuldig te voelen.

WERELD

CACAOTEAM IN IVOORKUST Oxfam-medewerkers Bo Zenner (product manager voor chocolade) en Bart Van Besien (beleids- en Zuidmedewerker) gingen op bezoek bij onze cacaoproducenten in Ivoorkust. Tijdens hun tiendaagse reis gingen ze eerst langs bij handelspartner Ecookim. Die unie bundelt de krachten van 23 coöperaties en levert cacao voor een groot deel van de Oxfam Fair Trade-chocolade. Ecookim zorgt voor de export van de cacao en ondersteunt de coöperaties en hun leden op het vlak van landbouwtechnieken, goed bestuur, economische en sociale ontwikkeling ... Daardoor kunnen de boeren stelselmatig een groter stuk van de chocoladereep claimen. De plannen voor een eigen cacaoverwerkingsfabriek zijn ondertussen ver gevorderd. Bart en Bo bezochten ook ontwikkelingspartner COOPASA, een jonge coöperatie met aan het hoofd Olga en Joëlle, twee vrouwen die een tegengewicht bieden in een door mannen gedomineerde sector. De voorbije jaren hielp OxfamWereldwinkels hen de organisatie te versterken en leden te binden. Want een coöperatie kan pas echt het verschil maken als de leden zich mede-eigenaar voelen. Dat is een grote verwezenlijking en we voelen ons dan ook gesterkt om COOPASA in 2018 te blijven ondersteunen, via het Partnerfonds.

ACTIE

GR ATI S

GRATIS KEUKENHANDDOEK VAN BIOKATOEN Bij Oxfam-Wereldwinkels zijn we fan van bio! Want van duurzame landbouwtechnieken wordt iedereen beter. Daarom maken we van juni de biomaand. Met een interessante actie: van 1 tot 30 juni 2018 krijg je per aankoopschijf van €30 een gratis Oxfam-keukenhanddoek van biologisch katoen. Vanaf nu helpen je gezinsleden met plezier afdrogen! Per aankoopschijf van €30 krijg je een exemplaar van de hier afgebeelde Oxfam-keukenhanddoek van biologisch fairtradekatoen, met een maximum van 3 keukenhanddoeken per klant. Deze actie is niet cumuleerbaar met andere kortingen. Actie geldig in alle Vlaamse OxfamWereldwinkels van 01/06/2018 t.e.m. 30/06/2018 en/of tot zolang de voorraad strekt.

6

FAIR


KONING klant VISIE

DOEN

ARBEIDSTER KLIMT TOT BOVEN A AN DE L ADDER

“Bij deze schuimwijn wordt het zeker gezellig bijpraten.”

Op veel plaatsen in de wereld krijgen mannen en vrouwen nog lang geen gelijke behandeling. OxfamWereldwinkels merkt dat elke dag en heeft daarom aandacht voor gendergelijkheid in alles wat het doet. Een inspirerend voorbeeld uit Laos.

Dat was ook de manager niet ontgaan. In de jaren die volgden werd mevr. Nuphay eerst gepromoveerd tot hoofd van de kwaliteitsafdeling en daarna werd ze ook lid van het beheerscomité van het fabriekje. Missie geslaagd dus. Door vrouwen simpelweg de kans te geven om te laten zien wat ze in hun mars hebben, merken mannen vanzelf hoe waardevol hun inbreng kan zijn. Daarom hamert Oxfam-Wereldwinkels er bij al zijn partners op om vrouwen actief te betrekken bij alle aspecten van de coöperatie. Zo krijgt elk talent de beste kansen om de gemeenschap vooruit te helpen. ofamwereldwinkels.be/lfp

V.U.: Jonathan Janssens, Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum, Lammerstraat 16, 9000 Gent | Ontwerp: Hadewych Becuwe en Sarah Dewitte | Fotografie: Eveliene Deraedt

Oxfam-Wereldwinkels’ samenwerking met Lao Farmers’ Products begon enkele jaren geleden met een reeks vormingen over kwaliteit, voor de medewerkers van het fabriekje van de Paksong Tea Producers Group. We drongen er op aan om iedereen te laten deelnemen. Eén van de dames, mevr. Nuphay, liet zich meteen opmerken. Ze stelde de juiste vragen en leerde opvallend snel.

“Deze wereldwinkel begon als een pop-up tijdens de eindejaarsperiode. Ik was blij verrast toen ik hoorde dat hij blijft, want ik woon hier vlakbij!

FAIR FASHION FEST Op 29 april tovert Gent Fair Trade, een samenwerking tussen OxfamWereldwinkel Gent-Centrum en Stad Gent, opnieuw het MIAT om tot ‘the place to be’ voor alles wat met eerlijke mode te maken heeft. Onder het motto ‘Wear The Change’ gaan we voor een eerlijke en ecologische modeindustrie.

Als ik een iets specialere schuimwijn nodig heb, ga ik altijd naar de wereldwinkel. Vanavond komt er bijvoorbeeld een vriendin eten. Bij deze schuimwijn wordt het zeker gezellig bijpraten. Een collega leerde me de wereldwinkel – en deze zalige schuimwijn – kennen. Ik kom vooral voor voedingsproducten en koffie. Ook wenskaarten haal ik hier. Ook als ik in de supermarkt winkel, let ik er op van waar de producten komen. Ik geloof in eerlijke handel en ik probeer mensen in het Zuiden te ondersteunen. Zo ben ik ook Plan Ouder van twee kinderen in Malawi. Ik ben best wel begaan met de mensen in het Zuiden en geef aan verschillende goede doelen. Ik vertrouw er op dat mijn geld op de goede plaats terechtkomt.”

CHARLOTTE VANDENBERGHE Klant in Oxfam-Wereldwinkel Oostende (Christinastraat 53)

Geniet van een dag boordevol workshops, boeiende infosessies en handig advies over eerlijke kledij. Laat je verrassen door de indrukwekkende modeshow. Ontdek nieuwe collecties en merken, originele accessoires en leuke schoenen op de fair fashion-markt. www.fairfashionfest.be

Foto: Yel

FAIR

7


VISIE

MOVEMENT BY MARKET OXFAM-WERELDWINKELS VA ART EEN VERNIEUWDE KOERS

Een voortrekkersrol blijven spelen als het gaat over eerlijke handel met het Zuiden én de hand reiken naar duurzame initiatieven dichterbij. Op een druk bijgewoond congres begin dit jaar gaven de vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels massaal groen licht voor de nieuwe strategische richting van hun organisatie: ‘Oxfam-Wereldwinkels breekt uit’. “Ethisch consumeren zit in de lift en duurzaamheid is vandaag het buzzwoord bij uitstek. Maar de ongelijkheid tussen wie ons voedsel produceert en de grote concerns die het verwerken en verkopen is nooit zo groot geweest. Onze strijd voor eerlijke handel blijft dus razend actueel”, zegt Luc Van Haute, algemeen directeur van Oxfam-Wereldwinkels en Oxfam Fair Trade.

DEZELFDE MISSIE, ANDERE AANPAK FAIR: Waarom is het voor OxfamWereldwinkels tijd om ‘uit te breken’? LUC: “We willen opnieuw onze pioniersrol opnemen. In de loop van de jaren zijn we die een stukje kwijtgeraakt. Op ons initiatief raakte fair trade breder verspreid, zijn er meer actoren mee bezig en groeide het bewustzijn bij de mensen. We zijn trots dat we dat in gang konden zetten, maar 8

FAIR

het zorgt er ook voor dat onze specifieke boodschap wat opgaat in de grootste gemene deler. We zijn niet meer de enige die de publieke opinie aanspreekt over dit thema. En we zijn niet meer de enige die fairtradeproducten verkoopt. Da’s goed. Maar het feit dat wij verder gaan, de lat altijd maar hoger leggen, handel tot op het bot eerlijk willen maken, dreigt te verwateren in de grote poel van boodschappen over duurzame voeding.” FAIR: Gaat de organisatie een radicaal andere koers varen?

Even voorstellen …

Hart boven Hard ‘Waar winst het wint van waarde, is verlies het resultaat.’ Met zo’n slogan móet er wel een band zijn met Oxfam-Wereldwinkels. De burgerbeweging Hart boven Hard brengt mensen en organisaties samen die genoeg hebben van de te economische kijk op onze samenleving en die geloven in solidariteit als alternatief. Vrijwilliger Paul Janssens vertegenwoordigt Oxfam-Wereldwinkels bij Hart Boven Hard: “Onze organisatie kan mee vorm geven aan een rechtvaardige en solidaire samenleving. Elk van onze wereldwinkels kan in zijn gemeente de draaischijf zijn van acties en campagnes die daaraan bijdragen. We moeten meer doen dan enkel verkopen. Door samen te werken met andere actoren en elkaar te versterken, kunnen we verder reiken dan onze eigen ‘core business’, eerlijke handel.”

www.hartbovenhard.be


VISIE

“Wij willen handel tot op het bot eerlijk maken.” LUC: “Onze missie blijft dezelfde: ‘Oxfam-Wereldwinkels is een democratische vrijwilligersbeweging die door haar strijd voor een rechtvaardige wereldhandel opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven.’ We gaan dus zeker niet radicaal een andere richting uit. Wel schaven we aan de manier waarop we dat doel nastreven. We kiezen resoluut voor het principe ‘movement by market’. We zijn in de eerste plaats een beweging die gespecialiseerd is in eerlijke handel en die voor een breed publiek activiteiten organiseert die maatschappelijke verandering in gang zetten. Daarnaast drijven we ook zelf eerlijke handel. Omdat we willen tonen dat het kan, om het marktaandeel van eerlijke handel te vergroten en om kennis op te bouwen over de handelsketens waarover we spreken.” FAIR: Wat zullen we dan zien veranderen?

Foto: Yel

LUC: “Op alle vlakken zal je merken dat we naar samenwerkingen zoeken. Tot voor kort hanteerden we soms te vaak het idee ‘wat we zelf doen, doen FAIR

9


Even voorstellen …

Boeren en Buren Een organisatie die de afstand tussen de producent en de consument verkleint, waar kennen we dat van? Boeren & Buren is een netwerk voor de rechtstreekse verkoop van lokale en hoeveproducten. Via een webplatform bestel je groenten, vlees, fruit, zuivel … bij boeren uit je buurt. Je betaalt een eerlijke prijs en op een wekelijkse markt kom je je bestelling ophalen. Ondertussen ontmoet je de mensen die je eten produceren. Hannes Van den Eeckhout, coördinator van Boeren & Buren: “De sector van de korte keten staat voor de enorme uitdaging om haar verhaal te mainstreamen en impact te realiseren op grotere schaal. Elke organisatie kan hieraan met haar eigen visie en model meewerken. OxfamWereldwinkels biedt, dankzij rechtstreekse relaties met boeren in het Zuiden, een perfecte aanvulling op de korteketenproducten die boeren hier telen.” Op dit moment loopt er een grondige testfase bij ruim 30 Oxfam-Wereldwinkels: zij verkopen fairtradeproducten via de afdeling van Boeren & Buren in hun gemeente. Wordt vervolgd! www.boerenenburen.be

we beter’. Of toch voor de volle honderd procent zoals we het zelf willen. Maar we beseffen dat dat niet altijd haalbaar is. Dus gooien we de deuren open en zoeken we naar raakvlakken met andere organisaties, nationaal en lokaal.”

vrijwilligers. We zien linken met Voedselteams, Broederlijk Delen, FairTradeGemeente, lokale overheid, scholen, 11.11.11, jeugdverenigingen ... Die gaan we vanuit de nationale koepel meer stimuleren.”

FAIR: Welke?

DUIDELIJKE EN GEDEELDE DOELSTELLINGEN

LUC: “Op ons congres zijn organisaties zoals Komosie - vooral bekend van de Kringwinkels Hart Boven Hard en Boeren & Buren zich komen voorstellen. Nog niets is definitief. Lokaal bestaan er ook al heel wat banden met alle mogelijke organisaties. Vaak delen we zelfs dezelfde 10

FAIR

FAIR: Zullen we in de plaatselijke wereldwinkels dan iets merken van de nieuwe wind die waait? LUC: “Ongetwijfeld. Achter de schermen zijn we op dit moment aan het werk om samen met elk van onze 235 vrijwilligersgroepen

duidelijke kerndoelstellingen te kiezen. Willen ze vooral iets veranderen door faire producten te verkopen, zullen ze in de eerste plaats hun kennis over de internationale handel verspreiden, richten ze hun pijlen op het overtuigen van politici of trekken ze met campagnes en acties naar het publiek? Door te focussen en banden te smeden met anderen die hetzelfde doel hebben, kan elke vrijwilligersgroep meer bereiken. En zo bereikt de totale organisatie meer. Ook denken we dat nieuwe vrijwilligers makkelijker de weg naar onze organisatie zullen vinden als de doelen helderder zijn.” FAIR: Meer samenwerking tussen de organisaties die werken aan duurzaamheid. Dat klinkt interessant, maar dreigt niet het gevaar dat het specifieke werk van Oxfam-Wereldwinkels opgaat in de massa? LUC: “Zo zien we het niet. Door samen te werken en alles beter op elkaar af te stemmen, kunnen alle organisaties samen meer impact hebben. Iets betekenen voor de maatschappij gaat voor op onszelf profileren als organisatie. We moeten erkennen dat we tot nu toe te vaak ‘naast’ andere organisaties werkten. Binnen de duurzaamheidsbeweging willen we een trekker worden. We zien onszelf daar de pioniersrol opnemen die we voor fair trade opgenomen hebben: duurzame voeding meer mainstream maken, de lat hoger leggen. Daarin hebben we onze strepen al verdiend.”

“Terug naar de tijd van de anti-rakkettenbetogingen? Qua spirit alvast wel.”


FAIR: Wat is er nodig om dat in de praktijk te kunnen brengen? LUC: “We passen perfect in de beweging die ijvert voor duurzame voeding, met een groeiend bewustzijn voor ecologische en economische duurzaamheid, voor korte keten, enzovoort. Daarom trekken we onze filosofie over eerlijke Noord-Zuid-handel nu open naar eerlijke handel in het algemeen. Handel binnen het Noorden is ook niet altijd helemaal koosjer. De markt lijdt aan dezelfde ziektes: grote bedrijven leggen zware druk op lokale landbouwers die geen fair inkomen kunnen verwerven met de bijdrage die ze leveren. Wel behouden we onze focus op het Zuiden. Want naast de gelijkenissen met boeren van hier, staan producenten in het Zuiden meestal nog voor extra uitdagingen. Ze krijgen minder omkadering, zoals infrastructuur, subsidies en educatie.”

FAIR: Zien we die terugkeer naar een trekkende rol ook op het vlak van actievoeren? Keren we terug naar de tijd van de antirakettenbetogingen? LUC: “In zekere zin kan je het zo wel zien. (lacht) Dat wij de antirakettenbetogingen aanvuurden in de jaren 80, illustreert hoe sterk de wereldwinkelbeweging toen ingebed was in de brede maatschappelijke beweging voor een betere wereld. Onze wereldwinkels waren er de draaischijf van. Qua spirit moeten we terug naar die periode. Al betekent dat niet noodzakelijk dat we dat op dezelfde manier moeten doen als toen. Terwijl we ons een tijd sterk gefocust hebben op eerlijke handel en inhoudelijk op onszelf terugplooiden, worden we nu opnieuw wereldverbeteraars in de ruime betekenis.”

Even voorstellen …

Komosie Doet deze naam niet meteen een belletje rinkelen? Dan doet de afdeling Kringwinkels dat ongetwijfeld wel. Kringwinkels zijn specialisten in spullen een tweede leven geven en ondertussen jobs creëren voor mensen die weinig kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Als koepel van milieu-ondernemers in de sociale economie staat Komosie ideologisch dicht bij Oxfam-Wereldwinkels. Beide organisaties gaan voor een rechtvaardige en duurzame economie en willen armoede de wereld uit. Via sensibiliseringscampagnes spreken ze consumenten aan op hun gedrag. Basis genoeg om het gesprek aan te gaan en de banden te vernauwen. Op enkele plaatsen in Vlaanderen huist er nu al een miniwereldwinkel in een Kringwinkel, wie weet zie je over enkele jaren overal kringwereld-werk-repair-winkels oprijzen? www.komosie.be

BEDRIJF OF VZW? Zijn de wereldwinkels eigenlijk een winkelketen? Of is Oxfam-Wereldwinkels een ngo? Je bent niet de enige die het zich afvraagt. Het antwoord: beide. Of toch ongeveer … De vrijwilligersbeweging Oxfam-Wereldwinkels is een vzw, de leden ervan bemannen de wereldwinkels, voeren actie voor eerlijke handel, geven vormingen op scholen ... Die vzw richtte in 2002 de coöperatieve vennootschap (cvba) Oxfam Fair Trade op. Dat is dus een bedrijf. Maar de vzw zit er nog altijd aan het roer, want ze is de grootste aandeelhouder. Luc Van Haute: “De vzw en het bedrijf hebben elkaar nodig, maar moeten beide de ruimte krijgen om te kunnen bloeien. Daarvoor sleutelen we aan onze besluitvormingsprocessen. Vzw en cvba moeten allebei wendbaarder worden.” FAIR: Gaat Oxfam Fair Trade - het bedrijf en het productmerk - dan ook een nieuwe richting uit? LUC: “Oxfam Fair Trade blijft een pionier die altijd de ultieme fair trade zal aanbieden. Van enkele productcategorieën, zoals koffie

en cacao, blijven we de handelsketens tot op het bot uitspitten. Voor die producten leggen we de lat hoger dan wie ook. Daarnaast denken we dat we meer mensen zouden bereiken met een breder assortiment. Zo moet het ook mogelijk zijn om eerlijke producten aan te bieden die naast fairtrade-ingrediënten uit het Zuiden eerlijke grondstoffen van bij ons bevatten. We kunnen ook meer externe merken verdelen, van spelers die net als wij duurzaamheid en ethiek centraal stellen.” FAIR: Komen we de Oxfam Fair Trade-producten nu ook op meer plaatsen tegen? LUC: “Dat is zeker de bedoeling. Onze producten liggen nog in te weinig winkelketens. Daar trekken we dus voortaan actiever naartoe. Ook online is er nog ruimte om te groeien. We hebben het laatste half jaar nog maar onze eerste webshopstappen gezet.” FAIR

11


SAMENWERKING IN DE KIJKER

Coöperatieve buurtwinkel met eerlijke lokale voeding Hadewijch Breyne

Linda Suy

foto: Yel

Jan Breyne

In Mariakerke heeft de wereldwinkel een bijzondere samenwerking met buurtwinkel Akker en Ambacht. Hadewijch Breyne is daar één van de trekkers. “In onze buurt zijn er bijna geen buurtwinkels meer. En al zeker geen waar je veel ecologische en lokale producten vindt. Zo ontstond bij mijn papa Jan het idee om zelf een coöperatieve winkel te beginnen. Voor de buurt, met producten uit de buurt: aardappelen van de aardappelboer, biozuivel van koeien en geiten die net buiten Gent grazen, noem maar op. Al zo lang ik het mij kan herinneren loopt papa met dat idee rond. Twee jaar geleden startte hij uiteindelijk de coöperatie Akker en Ambacht op. Zelf is hij de meest aanwezige winkelier, ik ben één van de twee 12

FAIR

andere meewerkende vennoten. Linda, de andere meewerkende vennoot, bracht trouwens het idee voor Plant mee: lokaal geteelde zaden, planten en bloemen. In de lente wordt Akker en Ambacht ook een stadstuinwinkel. De Oxfam-Wereldwinkel van Mariakerke is een belangrijke aandeelhouder. Want voeding die hier in de streek niet geproduceerd wordt, moet fair trade zijn voor ons. Daarvoor is Oxfam onze grootste leverancier. Waarom een coöperatie? Akker en Ambacht wil een winkel zijn waar iedereen baat bij heeft. Wij moeten er van kunnen leven, maar rijk hoeven we niet te worden. We willen vooral een fijne winkel zijn voor de buurtbewoners. En een praktijkvoor-

beeld: ‘kijk mensen, het kan, een winkel zonder producten waar multinationals achter zitten’. Dat is mijn belangrijkste drijfveer. En de gelijkenis met de wereldwinkel is treffend, niet? We vullen elkaar heel mooi aan: voor eerlijke lokale voeding zorgen wij, voor wat van ver komt, zorgt Oxfam.” WIE IS HADEWIJCH BREYNE? • 23 jaar • Meewerkend vennoot in de coöperatieve buurtwinkel Akker en Ambacht in Mariakerke (Gent), sinds de oprichting in juni 2016 • Daarnaast leerkracht geschiedenis en aardrijkskunde

www.akkerenambacht.be


Thaise maaltijdsoep

Vrolijk gestreept biokatoen

Sommelier over Oxfam-wijn

Foto: Yel

FA IR PRODUCTEN


PRODUCT

Tuinfeestje? Wereldfeestje! Opengewerkt metaal uit India • Windlicht groot - H 34 cm €26,50 (64245) klein - H 25 cm €17,50 (64246) • Kaarsenhouder groot - H 13 cm €14,50 (64295) klein - H 11 cm €12,00 (64296)

Zomerse zeepjes uit Thailand

120 g - €4,90 Tof cadeautje voor de gastheer of gastvrouw van een zomerfeestje! Margarita (92417) Mojito (92418) Piña Colada (92419)

Vrolijk gestreept biokatoen uit India

• • • • 14

FAIR

schort roze-oranje-groen 85 x 75 cm €17,90 (64232) set van 2 pannenlappen roze-oranje-groen 20 x 20 cm €8,50 (64233) ovenwant roze-oranje-groen 32 x 14 cm €9,00 (64234) tafellaken roze-oranje-groen 150 x 270 cm €52,00 (64237)


RECEPT

NIEUW!

GINGER BUBBLES 5 MIN.

GEO-sticks

22 g €0,95 Krokant en kruidig borrelhapje. 3 varianten: Peppery, Herby of Chilly.

NIEUW!

6 PERS.

INGREDIËNTEN 1 blik BIO Apple-Ginger* (ijskoud) 1 fles schuimwijn Sensus extra brut* (ijskoud) sap van 1/2 limoen muntblaadjes ijsblokjes *Verkrijgbaar in je Oxfam-Wereldwinkel BEREIDING Meng voorzichtig de Apple-Ginger, de schuimwijn en het limoensap in een kan. Doe in elk glas enkele ijsblokjes en muntblaadjes. Schenk de cocktail er rustig op.

BIO Gedroogde banaan 100 g €2,95

BIO Gedroogde ananas 100 g €4,45

Nougat

120 g €2,75 Tip! Prik een stukje nougat op een fonduestokje en hou het boven de nasmeulende barbecue … Even karameliseren, en smullen maar!

Sensus Extra Brut

Pindanoten

150 g €2,25 Nieuw recept: na het roosteren wordt aan deze pindanoten een vleugje zonnebloemolie toegevoegd.

Yucachips uit Costa Rica zout of paprika 150 g €2,95

uit Chili 75 cl - €9,50 Volgens de charmatmethode gemaakt van pedro jiménezdruiven. Intens aromatisch, met citrus en minerale toetsen, en een verfrissende, droge afdronk. Ideaal als aperitief, of met zeevruchten en vis. Koel schenken (6 - 9°).

BIO Apple-Ginger, Icetea, Cola of Limonade 33 cl - €0,95 De fairste biofrisdrank!

Medjooldadels

uit Palestina 200 g €4,75 Terug van weggeweest! Extra grote, extra smeuïge dadels. Over de herkomst van deze dadels lees je meer op p. 28-29. Tip! Deze dadels zijn uitermate geschikt om aperitiefhapjes mee te maken: haal de pit eruit en vul ze. Bijvoorbeeld met een stukje trappistenkaas en een stukje walnoot, of met geitenkaas en daarna omwikkeld met spek.

Sinaasappelsap

glazen fles of tetrabrik 1 l - €2,00

Worldshake

glazen fles of tetrabrik 1 l - €2,00

FAIR

15


PRODUCT

Biokatoen uit India schort geel-grijs 67 x 85 cm €17,90 (64318) set van 2 keukenhanddoeken geel-grijs 50 x 72 cm €10,90 (64319) ovenwant geel-grijs 28 x 29 cm €9,00 (64320) set van 2 pannenlappen geelgrijs 20 x 20 cm €8,50 (64321)

30 MIN.

3-4 PERS.

THAISE TOM KHA INGREDIËNTEN 250 g kippenblokjes of vegetarisch alternatief / 250 g grof gesneden champignons of andere paddenstoelen / 200 ml kokosmelk* / 225 g rijstnoedels* / 550 ml water 2 lente-uitjes, in grove ringen gesneden / 100 g kerstomaten, in kwarten gesneden / 70 g Tom Khakruidenpasta* / verse koriander, als garnering *Verkrijgbaar in je Oxfam-Wereldwinkel BEREIDING Roerbak op hoog vuur de kippenblokjes met de Tom Kha-kruidenpasta. Voeg 550 ml water en 200 ml kokosmelk toe en breng aan de kook. Doe de champignons, de lente-ui, de tomaatjes en de noedels erbij en laat nog kort doorkoken. Garneer met verse koriander en geniet!

Recept ontwikkeld door Fair Trade Original 16

FAIR

Keramiek uit Vietnam wit met zwarte boord vergiet 15 x 16 x 6,5 cm €16,50 (64196) rasp voor gember en look 11,5 x 11,5 x 15 cm €6,00 (64200)

Jute manden uit Bangladesh

rond M - H 25 cm - oranje-turkoois-naturel

(64225) of steenrood-blauw (64228) €12,50

conisch - H 30 cm - oranje-groen-turkoois (64227) of oranje-blauw-naturel (64230) €13,50


PRODUCT

Fair Cuisine Zet de zon op het menu! Met wereldse ingrediënten en fairtradekeukenspullen smaakt alles nog beter. Zeker als je er een snuifje bio aan toevoegt. Wat verkies jij? Een pittige Thaise maaltijdsoep, een dampende tajine geserveerd met onze smaakvolle couscous of barbecue met een frisse palmhartensalade on the side?

Rode currypasta

70 g €1,65 Ontdek in je wereldwinkel ook de andere currypasta’s en eerlijke smaakmakers!

Rijstnoedels 225 g €2,25

Couscous

500 g €4,25 Handgerolde 'Black Maftoul'couscous van volkorentarwe uit Palestina. Op p. 28 lees je meer over fair trade in Palestina.

Thaise Tom? Da’s één en al smaak!

Kruidenpasta voor (maaltijd)soep 70

g €1,90 Tom Yum Pittig, kruidig en friszuur is deze Thaise klassieker met een bite. Tom Kha Dé kippensoep uit Thailand is aromatisch, romig en kruidig.

Y∙ PRE

TR

GE

IUM EX

QUA

IT

M

L

De Thaise keuken staat bekend voor zijn verrukkelijke mengelmoes van smaken. Met deze twee nieuwe kruidenpasta’s evenaar je deze in een vingerknip. En je leert er een mondje Thais bij: Tom is koken, Kha is kip. Yum is een pittig-zure salade. Tom Yum is dus een pittige, lichtzure soep. Met garnalen, of ‘kung’, erbij noem je je gerecht Tom Yum Kung. Simpel toch?

A VIER BIO Extra vierge olijfolie

uit Palestina De laatste oogst van Palestijnse olijven levert een uitzonderlijk lekkere extra vierge olijfolie op.

€11,35 50 cl

Uitzonderlijke olijfolie In november 2017 bezocht Oxfam Fair Trade olijfolieproducent Al Reef, de verkoopspoot van coöperatiekoepel PARC. Daar leveren de lidcoöperaties hun olijven. Meteen na het persen selecteerden we samen met Al Reef de beste oliën. De 2 geselecteerde loten zitten nu in de flessen Oxfamolijfolie. Elk ervan scoorde bij de geijkte kwaliteitstesten 8 op 8 en mogen we daarom ‘premium extra vierge quality’ noemen. Aangekomen in België lieten we de olie opnieuw analyseren door het externe Duitse labo Maxfry® GmbH. Ook daar kreeg het product het label ‘L60 High Quality – Excellent’ opgeplakt. Nu in je wereldwinkel! foto: Roberta Sorge

FAIR

17


Natuurlijke materialen Oorhangers van halfedelhout

uit Chili €10,90 Rechthoek (64408), driehoek (64409) of blad (64410)

Indisch shantileder Leder uit India Bruine lederen handtas met rits vooraan 21 x 29 cm €75,00 (64279) Bruine portefeuille van leder en daim 19 x 12 cm €35,00 (64280) Bruine portefeuille van leder en daim met drukknop 10 x 12,5 cm €32,00 (64281)

CADEAUTIP

Doosje met hartvormige zeepjes uit Thailand 13 x 8 cm €9,90 (92416)

Moederdagtip Vaas van capizpulp

uit de Filippijnen roze - H 16 cm €11,90 (92366) aubergine - H 23 cm €14,90 (92367) bruin - H 26 cm €9,90 (92368)

Brillenkoker blauw 7 x 14 x 3,5 cm €9,50 (64341) Juwelendoosje blauw 7 x 9 x 3 cm €5,90 (64342) Portemonnee blauw 7 x 7 x 2 cm €4,90 (64343) Lippenstifthouder blauw 3,5 x 8,5 x 3 cm €4,00 (64344) Sleutelhanger met miniportemonnee blauw 4,3 x 4,5 x 3 cm €3,50 (64345)

Authentiek ambacht uit West-Bengalen Shanti betekent ‘vrede’ in het Bengaals. En het is de naam van een WestBengaalse techniek om geitenleder te bewerken. Met een metalen drukpers brengen de ambachtslui eerst het reliëfmotief aan. Nadien kleuren ze het in met verf. Alle stadia van het productieproces (snijden, monteren, naaien en afwerken) gebeuren met de hand en met rudimentaire werktuigen.


Bloei als een lentebloesem Verwen jezelf eens met een nieuwe sjaal of een glinsterend juweel. Of geef het cadeau aan iemand die het verdient, ook daarmee doe je jezelf een plezier. Katoenen sjaal

Sjaal van zijde en viscose

uit India 95 x 180 cm €18,50 roze ruitjes (64273) blauwe ruitjes (64272)

met bloemen en geometrische figuren uit Vietnam 60 x 180 cm €14,50 lila (64381) wit (64379)

Sjaal van katoen en linnen

uit India €22,50 streepjes oranje-grijsbruin 85 x 175 cm (64269) streepjes in pasteltinten 85 x 135 cm (64262)

ETNISCHE HIGHTECH Craft Link geeft kansen aan traditionele ambachtslui in Vietnam. De vzw: • steunt etnische minderheden door hun traditionele technieken naar waarde te schatten en hun inkomen te verhogen. • organiseert vorming over milieuvriendelijke productieprocessen. • verdedigt de rechten van de arbeiders, in de eerste plaats van vrouwen. • geeft de arbeiders inspraak en laat hun stem horen bij de lokale overheden.

Foto: Cong Dhat

Katoenen halsketting

uit Vietnam 70 cm €8,50 Met appelgroene (64391), goudkleurige (64392) of fuchsia kralen (64393).

Geen wonder dat Craft Link al 16 jaar lang een partner is van wereldwinkelleverancier Oxfam-Magasins du monde.

Zilveren juwelen uit Mexico

1

6

2

7-8

3

4

5

1 - Oorstekers kubus van draad €14,90 (91525) 2 - Hanger voor halsketting kubus van draad €11,90 (91526) 3 - Oorbellen ‘2 vierkanten’ €19,90 (91539) 4 - Oorstekers Paletta €13,90 (91556) 5 - Oorbellen ‘2 rechthoeken’ €19,90 (91541) 6 - Ring Paletta €29,90 (91560) 7 - Ring Arabic rond €24,90 (92317) 8 - Ring Tabriz rond €24,90 (92319) 9-10 9 - Oorbellen Arabic rechthoek €23,90 (92320) 10 - Oorbellen Tabriz rechthoek €23,90 (92323) FAIR

19


Een fris begin van je dag

Kan jij ook niet zonder koffie bij het begin van de dag? Maak er dan een echt goed kopje van. Een kwaliteitsvolle originekoffie bijvoorbeeld, op een correcte manier gezet. Weet je niet hoe? Dat hangt een beetje af van je persoonlijke smaak, maar met de filmpjes op onze site zetten we je alvast op weg. oxfamwereldwinkels.be/hoe-zet-je-goede-koffie

Originekoffie in nieuwe verpakking

BIO PERUKOFFIE

250 g €3,90 De Perukoffie combineert een zachte, intense smaak met een romige body. 100% arabica.

BIO ETHIOPIAKOFFIE

250 g €4,85 Deze wereldbefaamde originekoffie, een Ethiopische yirgacheffe, is uitzonderlijk door zijn pittige, kruidige smaak en zijn aangename body. 100% arabica.

De dop er op … en je bent vertrokken! Red de wereld in stijl met deze duurzame waterfles. Elke verkochte Dopper leidt tot minder plastic afval in de oceanen en meer schoon drinkwater waar dat het hardste nodig is. Lees meer op www.dopper.nl. Dopper-drinkfles 450 ml met Oxfam-logo 4 nieuwe kleuren: Sea Green (12034), Sunshine Splash (12094), Hakuna Mintata (12095) of Pink Paradise (12093) €12,50.

20

FAIR

BIO CONGOKOFFIE

250 g €4,10 Topkoffie van het hoogland rond het Kivumeer. Een aromatische koffie met een aangename body en een fijne aciditeit. 100% arabica.

Badkamerkatoen uit India toiletzak met flap groen-bruin 15 x 30 cm €14,50 (64354) toiletzak groen-bruin 16 x 23 cm €10,50 (64355) toiletzak groen-bruin vierkant 20 x 20 x 7 cm €14,50 (64356) toiletzak oudroze-groen rond 15 x 26 x 44 cm €15,50 (64357)


Van onze eigen Oxfam-bijtjes! De bekende fairtradehoning van Miel Maya/Maya Honing draagt voortaan een Oxfamjasje. De vzw Miel Maya Honing zet haar commerciële activiteiten stop. Daarom koopt Oxfam Fair Trade voortaan zelf rechtstreeks honing bij dezelfde kleinschalige producentenorganisaties in Latijns-Amerika.

Honingcrème

uit Guatemala, Chili en Mexico 500 g €4,95 1 kg €9,25

BIO Vloeibare honing

30 MIN.

uit Mexico 250 g €3,65

4 PERS.

GRANOLA MET AMANDELEN EN CHOCOLADE INGREDIËNTEN

Honingcrème uit Chili

BIO honingcrème uit Latijns-Amerika

500 g €4,95

250 g €3,20, 450 g €5,05

100 g amandelen*, 200 g havermout, 4 el kokosolie*, 3 el mascobadorietsuiker*, 5 el agavesiroop*, 1 el cacaopoeder*, 1/2 tl zout, 1/2 tl vanille-extract, 50 g fondantchocolade* *Verkrijgbaar in je Oxfam-Wereldwinkel

NIEUW

Speculoos 225 g €1,95

Een 100% natuurlijk en ambachtelijk product, zonder bewaarmiddelen, kleurstoffen, zout of geraffineerde suiker.

BIO Agavesiroop 350 g €4,10

WEINIG TIJD? Shop online in 1 van onze 32 webshops. Op je gemak. Wanneer het jou past. En pik je boodschappen de volgende werkdag op in jouw wereldwinkel. shop.oxfamwereldwinkels.be

BEREIDING • Verwarm de oven voor op 170°C. • Hak de amandelen grof. • Doe de kokosolie en de agavesiroop in een potje, zet het in de microgolfoven en verwarm ongeveer 40 seconden, zodat de kokosolie en de agavesiroop helemaal vloeibaar worden. Voeg het vanille-extract en het cacaopoeder toe en meng goed. • Doe de havermout, de amandelen, het zout en de suiker in een grote kom en meng. Giet het oliemengsel erbij en meng goed, zodat de havermout helemaal bedekt is met een laagje van het oliemengsel. • Leg een bakpapier op een ovenrooster en verdeel het mengsel over het bakpapier. Bak 7 minuten in de voorverwarmde oven, schep dan om en bak nog eens 7 minuten. • Haal de granola uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Breek ondertussen de chocolade in kleine stukjes en meng ze met de half afgekoelde granola, de chocolade zal een beetje smelten. Laat de granola helemaal afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos. Op die manier kan je de granola een week bewaren.

Recept van Mich Baron. FAIR

21


Op zoek naar dé passende wijn?

Je vindt ‘m zonder moeite met onze wijnkiezer. Een handige online tool die je helpt te beslissen. Je klikt je voorkeuren aan en de wijnkiezer wijst je de weg naar de wijn die past bij jouw gerecht of gelegenheid. www.oxfamwereldwinkels.be/wijnkiezer

Foto: Kelsey Chance

LAUTARO RESERVA uit Chili 75 cl €8,95 Lautaro investeert in kwaliteit en dat loont! Op de prestigieuze Catador Ancestral Wine Awards heeft de coöperatie voor deze wijn een zilveren medaille gewonnen.

BIO LA POSADA SYRAH ROSÉ uit Argentinië 75 cl €6,95 De wijn is vrij complex, met in de neus fris rood fruit. De smaak is vol, sappig en rond, met een fijne fraîcheur in de finale. Lekker als aperitief, bij een lichte maaltijd en barbecue.

NIEUW CAMPESINO CABERNET uit Chili 75 cl €8,95 Deze harmonieuze voltreffer is de trots van de kleinschalige wijnbouwers van Red Del Vino in de prestigieuze Colchagua-vallei. Een houtgerijpte cabernet reserva met een diepe kleur, aangename aroma’s van zoete kersen, cassis, groene paprika en vanille. In de mond volgt een volle getypeerde aanzet, terugkerend zwart steenfruit, mooie structuur en strakke tannine. Ideaal bij gegrild vlees en stoofgerechten. Gebotteld in Chili. Schenken op 16 à 18°C.

22

FAIR

VIDSECA PAÍS uit Chili 75 cl €7,50 Met 63% país-, 19% carignan- en 18% cabernetdruiven. Rijp rood fruit (kers, cuberdon) en delicate kruidigheid (eucalyptus, witte peper) in de neus. Verrassend zachte rode wijn met subtiel vol karakter, lekker bij lamsvlees en harde/oude kazen. Wijnjournaliste Simonne Wellekens is alvast enthousiast over deze nieuwe wijn (De Standaard, 20/1/2018): “Een diepkersrode wijn met een aanvankelijk discreet aroma, nadien mooi rijp kersenfruit, een fijne kruidigheid en specerij. De smaak is vol met de zachtheid van warm fruit, een hint van viooltjes, heel sappig en breed met goede tannine, een kruidig en droog eind. Lekker bij lamsvlees.”


EERLIJK GEPROEFD “Mensen kopen de Oxfam-wijnen al lang niet meer alleen uit sociale overwegingen, maar gewoon en vooral omdat ze lekker zijn,” vat sommelier-conseil Louis Verschueren samen. En gelijk heeft hij. Wijn is sinds het ontstaan één van de speerpunten van de Oxfam-Wereldwinkels. In de loop van de jaren bouwden we sterke banden op met onze wijnproducenten. Sommigen kennen we al meer dan 20 jaar! Ons wijnteam selecteert in Chili, Argentinië en Zuid-Afrika een gevarieerd aanbod: feestelijke wijnen en wijnen voor elke dag, speciale reserva’s en ongecompliceerde klassiekers, allemaal met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Elk jaar laten we ons assortiment uitgebreid proeven en beoordelen door een panel van wijnkenners en -journalisten en door een groep sommeliers-conseil.

“Deze wijn beantwoordt aan de veeleisende smaak van de Belgische consument”

Louis Verschueren is een van hen: “De gedegen en niet-aflatende ondersteuning door Oxfam aan de wijncoöperaties zorgt ervoor dat het wijnassortiment, jaar na jaar, beantwoordt aan de veeleisende smaak van de Belgische consument. De meer dan geslaagde blinddegustaties tijdens mijn vele lessen in de opleiding wijnhandelaar-sommelier bij Syntra in Leuven en Antwerpen en in diverse wijnclubs, zijn daarvan het beste bewijs.” Ook jij kan tijdens een uitgebreide degustatie kennismaken met onze wijnen en meer te weten komen over de herkomst ervan, de producenten en de context waarin ze deze wijn produceren. Lijkt je dat wel iets? Vraag ernaar in je wereldwinkel, de vrijwilligers daar hebben een lijst van gespecialiseerde sommeliers. www.oxfamwereldwinkels.be/alles-over-wijn

F

ip t t s ee

!

5 + 1 GRATIS SCHUIMWIJN RAZA BRUT TORRONTÉS uit Argentinië 75 cl €10,95

Van 15/4 t.e.m. 31/5/2018 krijg je bij aankoop van 5 flessen van deze schuimwijn 1 fles gratis in alle Vlaamse OxfamWereldwinkels. Actie geldig tot zolang de voorraad strekt, niet cumuleerbaar met andere acties. FAIR

23


Foto: Yel

GESPOT

“We kiezen al onze leveranciers zorgvuldig uit”

WOEST Toen Jelle - mijn zakenpartner - en ik begonnen, was het meteen duidelijk: dit moest meer worden dan zomaar een horecazaak. ‘Eat-meet-work-relax’ is onze baseline. En dat maakt veel duidelijk, niet? Je kan hier een verse lunch of tapas komen eten, ontspannen in ons salon, mensen ontmoeten – voor business of voor pleasure – of op je laptop werken terwijl je van een koffie geniet. WOEST is vooral een overdagzaak en dus is koffie een kernproduct. Omdat we geloven in eerlijke handel, hebben wij heel bewust voor Oxfam Fair Trade gekozen. Vroeger heb ik bij Oxfam gewerkt, zo leerde ik de organisatie en de producten van dichtbij kennen. Bovendien is het gewoon heel lekkere koffie en doe je als horecazaak echt een goeie deal. We kiezen al onze leveranciers zo zorgvuldig uit. Ons andere ‘icoonproduct’, biologisch desembrood, komt bijvoorbeeld van een sociale bakkerij. Voor de inrichting van de zaak klopten we aan bij een bedrijf dat alleen met herbruikbaar hout werkt. En ga zo maar door. We willen dat er uit onze zaak iets goeds voortkomt. Dat trekken we door in alle aspecten van onze werking. Je voelt het als je hier binnenkomt, we gaan op een amicale manier om met onze klanten en medewerkers. En je merkt het ook in het eten dat we serveren: de focus ligt altijd op de verse, lokale groenten. We laten ons inspireren door het aanbod van onze groenteboer. En we schenken veel aandacht aan wie voedselintoleranties heeft of vegetarisch of vegan verkiest. 24

FAIR

Heb je ook Oxfam Fair Tradeproducten gespot? Laat het weten op redactie@oww.be

Melissa Notteboom, samen met Jelle Van Coillie zaakvoerster van WOEST Drongensesteenweg 41 - Gent www.woestgent.be Nieuwsgierig naar de activiteiten bij WOEST? Check www.facebook.com/ WOESTGent.


Jeroen Verdonck op de nu nog lege festivalwei in Dranouter.

Dat moet Festival Dranouter zijn! Wie het festival in Heuvelland al bezocht, merkte ongetwijfeld de knalgroene Oxfam-parasols op. Maar wist je dat eerlijke handel ook diep in het DNA van het festival zit? Jeroen Verdonck is één van de gelukkigen die ‘Festival Dranouter’ zijn beroep mag noemen. Als verantwoordelijke voor de vrijwilligerswerking en voor de organisatie van de catering voor bezoekers, werkt hij nauw samen met de Oxfam-Wereldwinkels van de regio Brugge.

“Wij zijn een vrijwilligersorganisatie, net zoals Oxfam. Daarom begrijpen we elkaar als organisaties ook zo goed, denk ik,” zegt Jeroen. Het is een tweeledige samenwerking: enerzijds leveren de wereldwinkels alle wijn en koffie, anderzijds delen het festival en de wereldwinkels een dertigtal vrijwilligers. Jeroen: “De Oxfammers maken deel uit van een groep van meer dan 1.000 vrijwilligers. Voor al die mensen organiseren wij ook allerlei activiteiten buiten de festivalperiode. We trekken op fietstocht, gaan eens een brouwerij bezoeken, amuseren ons samen op ons vrijwilligersfeest …” EEN TRADITIE VAN DUURZAME KEUZES Festival Dranouter heeft nog wel meer gemeen met Oxfam-Wereldwinkels. “Ons DNA is doorspekt met duurzaamheid. Daarom hebben we drie jaar geleden de samenwerking met Oxfam stevig uitgebreid. Terwijl we vroeger één

Oxfam-bar hadden, schenken we nu in al onze bars alleen nog fairtradewijn en -koffie. Een bewuste, structurele keuze die aansluit bij onze ideologie.” Die ideologie gaat breder dan fair trade. Iedereen die betrokken is bij het festival krijgt het ‘Charter 2020’ voorgeschoteld. Dat bevat een uitgebreid afvalplan, maar het gaat ook over transport beperken en ecologischer maken, kiezen voor duurzame voeding, zuinig omspringen met elektriciteit en water enzovoort. Iedereen engageert zich om samen met de organisatoren op zoek te gaan naar oplossingen die de impact op het milieu verder verkleinen.

Op deze data is Dranouter dit jaar het centrum van de festivalwereld. Alle info op www.festivaldranouter.be

Foto: Yel

Festival MET DE D VAN Duurzaam

DOEN

Geen wonder dat Festival Dranouter vorige zomer de ‘Groene Vent Award’ van OVAM kreeg. Voor de organisatie houdt duurzaam festivallen ook niet op bij initiatieven die zich al bewezen hebben. Jeroen: “Vorig jaar hebben we een revolutionaire waterzuiveringsinstallatie met een mobiel rietveld getest. Dit jaar gaan we daarmee verder.” Als je deze zomer op Festival Dranouter bent, ga dan zeker eens een kijkje nemen in het ‘ecologisch dorp’. Jeroen: “We geven er uitleg over onze duurzaamheidsintiatieven en demonstreren er enkele projecten om water, energie en materialen te besparen.” Interessant!

REVOLUTIONAIR Enkele voorbeelden? De organisatoren stimuleren de uitbaters van eetstandjes om biologisch afbreekbare verpakking te gebruiken. Backstage en bij de medewerkers zie je alleen nog herbruikbare waterflessen. Enzovoort.

FAIR

25


PRODUCT

Sterke coöperaties leveren straffe koffie De producent van de basisgrondstof verdient het minst. Zo gaat het helaas in de meeste handelsketens. Zeker in een sector zoals die van koffie, waar een handvol grote bedrijven de meeste macht naar zich toe getrokken heeft. Maar als ze samenwerken, kunnen de kleinschalige producenten aan het begin van de handelsketen hun situatie verbeteren. Daarom moedigt Oxfam-Wereldwinkels producenten in het Zuiden aan om zich te verenigen in coöperaties.

FINANCIËLE KLOOF Toch hebben ook coöperaties het vaak niet gemakkelijk. Zeker in de koffiesector is het een huzarenstukje om financieel overeind te blijven. Dat heeft te maken met de zware concurrentie met de grote bedrijven en met de lange omlooptijd van de koffiebonenproductie. Maximaal twee keer per jaar kunnen koffieboeren oogsten. En dus leveren hun koffieplanten ook alleen dan inkomsten op. Een coöperatie engageert zich om koffie af te nemen van elk van haar leden. Maar zelf kan ze die pas 6 tot

26

FAIR

9 maanden later verkopen, want zo lang duren de verwerking en het transport naar de exporthaven. Die periode moet de coöperatie financieel zien te overbruggen. Coöperaties waarderen het dan ook als hun kopers voorfinancieren, en dus al een deel van de aankoopprijs betalen terwijl de koffie nog aan de struiken hangt. Fairtradeorganisaties zoals Oxfam Fair Trade doen dat, maar lang niet alle kopers ondersteunen hun leveranciers op deze manier. Daarom stimuleert Oxfam zijn koffiepartners om voor hun inkomsten niet alleen op de verkoop van koffie te rekenen.


PRODUCT HOGERE KWALITEIT = HOGERE INKOMSTEN De beste strategie om als koffiecoöperatie meer te verdienen, is inzetten op de kwaliteit van het product. Want de prijs die kopers betalen, stijgt mee met de kwaliteit. Soms komt er nog een kwaliteitspremie bovenop. Samen met de fairtradepremie en een eventuele biopremie krikt dit de inkomsten van de coöperatie en dus de boeren stevig op. Een kwaliteitsvolle exportkoffie vraagt een strenge selectie en zorgvuldige behandeling van de koffie, vanaf het moment van de oogst, over het ontpulpen en drogen in de wasstations van de coöperaties, tot in de verwerkingsfabriek waar ze het laatste perkamentvelletje van de bonen verwijderen en alles exportklaar maken. In elke fase moet je ervoor zorgen dat er alleen rijpe, mooi volgroeide bonen overblijven. De coöperatie moet er op toezien dat elk lid hieraan meewerkt. Geen makkelijke klus, want als de leden de coöperatie te streng vinden, haken ze af. Andere handelaars, die meestal voor internationale koffiebedrijven werken, kijken niet op een onrijpe bes meer of minder. En ze betalen meteen. Maar wel minder, en vaak gebruiken ze frauduleuze weegschalen.

Fairtradekopers betalen al een deel van de koffie terwijl die nog aan de struiken hangt.

WANKEL EVENWICHT Tussen de koffie-oogsten door hebben de boeren vaak maandenlang nauwelijks inkomsten. Dan kan een koper die los van de coöperatie, maar wel ‘hier en nu’ betaalt erg welkom zijn. De leden van een coöperatie weten doorgaans wel dat plots opduikende kopers niet altijd eerlijk handelen en meestal niet terugkomen. Maar vaak zijn deze mensen te arm om op lange termijn te kunnen denken en is cash voor dringende zaken, zoals school of medicatie, de prioriteit. In regio’s als Kivu in Congo raken coöperaties daardoor soms gemakkelijk uit balans.

Tussen de oogsten door hebben de koffieboeren maandenlang nauwelijks inkomsten. Daarom raadt Oxfam coöperaties aan om ervoor te zorgen dat ze méér te bieden hebben dan alleen koffie aan- en verkopen. Zeker in de periodes tussen de koffieoogsten, moet een coöperatie haar leden laten merken wat ze waard is. Dat kan bijvoorbeeld door net in die periode een extra premie uit te betalen. COÖPERATIES CREËREN VERBONDENHEID Coöperaties binden hun leden vaak aan zich door extra socioeconomische voordelen te bieden. De Ethiopische coöperatie Oromia regelt bijvoorbeeld de gezamenlijke aankoop van uien, Sopacdi en Raek in Congo hebben een systeem

ontwikkeld waarmee leden samen kunnen sparen en veilig aan elkaar kunnen lenen. Ook is er een project waarbij vrouwen geiten krijgen en zo extra inkomen verwerven: ze gebruiken of verkopen de melk, ze verkopen de kleintjes, enzovoort. Dit soort zijprojecten zorgt ervoor dat de koffieproducenten zich betrokken voelen bij het geheel.

Koffieboeren in Congo sparen samen en lenen elkaar geld via een veilig systeem.

BETROUWBARE PARTNERS “L’union fait la force,” zegt Ernest Ndumuraro van Cococa, een koepel van koffiecoöperaties in Burundi. “Samen kunnen onze lidcoöperaties zwaardere investeringen aan. Die doen ze allemaal in functie van de kwaliteit van de koffie. Zo zijn ze een betrouwbare partner geworden voor koffiekopers. Die zien dat Cococa steeds betere koffie kan leveren. Ook voor geldschieters is de unie een ernstig te nemen partner geworden. Daardoor hebben we twee jaar geleden een betaalbare lening kunnen krijgen voor een eigen verwerkingsfabriek. Cococa is een sterke speler geworden op de Burundese markt. Steeds beter bereikt de unie haar doel: de boeren een beter inkomen bieden.”

FAIR

27


WERELDfocus

Palestina: FAIR TRADE BRENGT HOOP IN BEZET GEBIED Al 50 jaar leven de Palestijnen in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever onder Israëlische bezetting. Voor de 4,8 miljoen Palestijnen die er wonen blijven de levensomstandigheden er op achteruitgaan. De economie stelt al helemaal niets meer voor. Elk beetje handel is dus erg welkom. Zeker als die eerlijk is. EERST ENKELE CIJFERS: • 1,6 miljoen mensen in bezet Palestijns gebied hebben niet genoeg te eten. • 27 % van de Palestijnen heeft geen werk. In de Gazastrook loopt dat cijfer op tot 44%, een triest wereldrecord. • In de Gazastrook is 96 % van het beschikbare water niet drinkbaar. • 2,3 miljoen mensen heeft humanitaire hulp nodig, dat is bijna de helft van alle inwoners van de bezette Palestijnse gebieden. BEZETTE ECONOMIE Zonder de bezetting zou de Palestijnse economie dubbel zo welvarend kunnen zijn, dat hebben de Verenigde Naties berekend. Een economie doen draaien is dan ook aartsmoeilijk als toegangswegen versperd worden, er overal check points zijn, er een muur gebouwd wordt rond het gebied en land ingenomen wordt om er nederzettingen tegen internationaal recht te bouwen. De uitbreiding van illegale nederzettingen in ‘zone C’ - zo’n 61% van de Westelijke Jordaanoever die volledig onder 28

FAIR

controle is van de Israëlische autoriteiten - heeft een zware impact op de leefomstandigheden van de Palestijnse bevolking daar. Volgens de Wereldbank verliest de Palestijnse economie jaarlijks zo’n 3,4 miljard dollar. In de Gazastrook is de situatie nog een stukje erger. De Israëlische blokkade van dat dichtbevolkte gebied duurt ondertussen al bijna 11 jaar en treft 1,8 miljoen Palestijnen. 80 % van de inwoners is er vandaag afhankelijk van internationale hulp. De economie ligt er plat: de regio voert momenteel nog maar 3 % uit van het volume dat het vroeger uitvoerde. STEUN OP VERSCHILLENDE FRONTEN Van de weinige export uit bezet Palestijns gebied, komt een deeltje in de Belgische OxfamWereldwinkels terecht. Je vindt er onder andere olijfolie, dadels en couscous uit Palestina. Al 23 jaar hebben OxfamWereldwinkels en Oxfam Fair Trade een stevige band met de Palestijnse organisatie PARC en haar handelspoot Al Reef Fair Trade. Onder meer dankzij de begeleiding van Oxfam kon PARC in de loop van de jaren steeds meer producten leveren die voldoen aan de noden van de Belgische, en bij uitbreiding de Europese, markt.

De Gazastrook voert nog maar 3 % uit van wat het vroeger kon uitvoeren


De samenwerking met PARC is daarnaast een symbolische steun aan een bevolking die al zo lang onderdrukt wordt. PARC is een van de grootste ngo’s van Palestina en ijvert voor democratie. Het hoofddoel: veiligheid voor de Palestijnse bevolking. SAMEN VOORUIT PARC ontstond in 1983 als een groep vrijwilligers die de Palestijnse landbouwsector wilden ondersteunen. Vandaag ondersteunt de organisatie landbouwprojecten in zo’n honderd Palestijnse dorpen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Eerlijke handel geeft PARC en Al Reef Fair Trade de mogelijkheid om een dertigtal coöperaties

Steeds meer producten voldoen aan de eisen van de Europese markt van boeren en handwerkers vooruit te helpen. Dat doen ze door hen te adviseren over kwaliteitsverbetering en door hun producten te verwerken en verpakken, te promoten en onder eerlijke voorwaarden op de internationale markt te brengen. Zo’n 2.300 mensen plukken hier de vruchten van.

MEDJOOL Als je medjooldadels koopt, is de kans groot dat deze van een illegale nederzetting in Palestijns gebied komen … Kies dus fair trade!

SYMBOOLBOOM ‘Als de olijfboom zijn planter kende, dan zou zijn olie van tranen gemaakt zijn.’

VERSGEPERSTE OLIJFOLIE

Zo luidt een gedicht van de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish. De olijfboom symboliseert de strijd van de Palestijnen voor hun land, hoe ze aan dat land gehecht zijn en het willen beschermen.

In bezet Palestijns gebied bestaat iets meer dan de helft van de landbouwgrond uit olijfboomgaarden. Voor Al Reef Fair Trade is olijfolie dan ook één van de belangrijkste exportproducten. De boeren van de lidcoöperaties hebben gemiddeld 239 olijfbomen en oogsten met de hand. Dat betekent dat ze de olijven zorgvuldig selecteren, wat een kwaliteitsvolle olie oplevert. Twee jaar geleden konden vier van deze coöperaties samen investeren in een olijvenpers. Ook dat verhoogt de kwaliteit van het eindproduct: doordat de boeren hun eigen pers hebben, worden hun olijven sneller na de pluk geperst. Lees meer over de kwaliteitsvolle olijfolie op p. 17.

1/4 Een kwart van de mensen in de Palestijnse gebieden leeft in armoede. FAIR

29


foto: Yel

OP DE KOFFIE

FAIR TRADE, GEWOON GEZOND VERSTAND Foto: Yel

Winkel je weleens bij e5 mode? Dan heb je er misschien al een Oxfam Fair Trade-koffieapparaat gespot? “Voor ons is het logisch om eerlijke koffie te schenken,” antwoordt CEO Alexander Talpe op de vraag waarom de kledingketen voor Oxfam kiest. Een gesprek over duurzaam ondernemen vanuit gezond verstand. ALEXANDER TALPE: “In elke vernieuwde e5winkel is er al een ‘Coffee Corner’, een rustpunt waar onze klanten even een koffietje kunnen drinken. Op termijn komt dit er in alle e5winkels. Met fairtradekoffie, dat spreekt voor zich.” FAIR: Waarom is dat zo logisch?

Ons motto is ‘mensen zich goed laten voelen in hun vel’. En dat gaat verder dan hen de juiste kleren aanbieden.

ALEXANDER TALPE: “Ons motto is ‘mensen zich goed laten voelen in hun vel’. En dat gaat verder dan hen de juiste kleren aanbieden. Een koffie, een babbel … dat hoort er ook bij. Plus: het gaat ook over de mensen die die kleren produceren. Zoals bij veel familiebedrijven zijn veel keuzes hier jaren geleden vanuit gezond verstand 30

FAIR

E5 EN OXFAMSOLIDARITEIT Elk jaar in september en maart zamelt e5 mode bijna een miljoen kledingstukken in voor OxfamSolidariteit. E5-klanten maken plaats in hun kleerkast en krijgen een korting op nieuwe kleren. In één beweging steunen ze projecten in het Zuiden. Want hun oude kledij wordt verkocht in de Oxfam-tweedehandswinkels.


OP DE KOFFIE gemaakt. Dat geldt ook voor het feit dat we sinds onze oprichting rekening houden met het welzijn van onze producenten, al zijn we daarvoor nog niet gecertificeerd. Daar werken we momenteel keihard aan.” ZORGEN VOOR ELKAAR FAIR: Hoe eerlijk zijn de kleren bij e5 mode? ALEXANDER TALPE: “Eerlijk omgaan met producenten is een van de zaken die voor ons zo vanzelfsprekend zijn dat we er nauwelijks over communiceren. We gaan langdurige engagementen aan met al onze partners, hier en in het Zuiden. We groeien met onze leveranciers mee, of zij met ons. Wij hebben altijd nauwe banden gehad met onze leveranciers, we bekijken voortdurend hoe alles verloopt en welke verbeteringspunten er zijn. Ook op het vlak van de voorwaarden die zij hun arbeiders bieden. Zoals leefbare lonen, een mensvriendelijk beleid voor overuren, veilige werkomstandigheden uiteraard. Dezelfde aspecten komen aan bod bij certificering voor faire kleding. Nu professionaliseren we deze manier van werken, door met een extern controle-organisme te gaan werken.” FAIR: Vinden jullie klanten eerlijke handel belangrijk? ALEXANDER TALPE: “Onze klanten zijn mensen die ‘zorgen voor elkaar’ een belangrijke waarde vinden. Die waarde delen we als bedrijf met hen. Dat uit zich onder andere in het enorme succes van onze goededoelenacties, zoals de kledinginzameling met OxfamSolidariteit of onze acties tijdens de Warmste Week van Studio

Brussel. Toen kon je voor 50 cent een knuffel van een winkelmedewerker krijgen. Een over-

We onderzoeken hoe we kleding kunnen produceren die beter te recycleren valt. donderend succes. Gezellig samen koffie drinken, sluit daar ook bij aan. Onze klanten houden van dat sociale karakter.” MEER DAN FAIR FAIR: Welke duurzame initiatieven nemen jullie daarnaast nog? ALEXANDER TALPE: “We doen ook ons best om ecologisch duurzamer tewerk te gaan. Zo onderzoeken we nu hoe we kleding kunnen produceren die beter te recycleren valt. Daarvoor moeten we in de eerste plaats evolueren naar kledingstukken die minder verschillende grondstoffen bevatten. Ook bekijken we waar onze

Zorg dragen voor elkaar en voor de toekomst zit in de cultuur van onze organisatie. productietechnieken ecologischer kunnen.” “We doen veel kleine dingen waarover we eigenlijk niet communiceren. Zo beperken we in onze toeleveringsketen sterk het verpakkingsmateriaal. Zuinig omspringen met plastiek en karton is niet alleen beter voor het milieu,

maar ook voor onze portemonnee en dus die van onze klanten. Daar moeten we niet flauw over doen: duurzamer is vaak ook goedkoper. Puur gezond verstand.” FAIR: Niet alle modeketens denken aan duurzaamheid of ethiek, maken jullie het jezelf niet moeilijk door dat wel te doen? ALEXANDER TALPE: “Wij kijken niet te veel naar de concurrentie. We maken onze eigen keuzes vanuit ons eigen DNA. Meer en meer denk ik dat een klant kiest voor wie we zijn. Zorg dragen voor elkaar en voor de toekomst zit in de cultuur van onze organisatie. Ik geloof dat dat ons ook onderscheidt van andere modeketens. En dat het op lange termijn in ons voordeel zal werken.” www.e5mode.be

E5-medewerkster Annick Vanbergen is een grote fan van eerlijke handel en Oxfam Fair Trade-producten. Ze poseerde dus met veel plezier in de Coffee Corner van de e5-winkel in Dendermonde.

BENIEUWD MET WIE WE EERDER OP DE KOFFIE GINGEN? Lees de interviewreeks op www.oxfamwereldwinkels.be/ opdekoffie.

FAIR

31


SCHOLEN IN ACTIE MET ‘HANDEL NU!’

Foto: Yel

JONG GELEERD

De school van je kinderen of kleinkinderen, je eigen avondschool, de school waar die vriend van jou lesgeeft … Allemaal kunnen ze eerlijke handel een duwtje in de rug geven! Met de actie ‘Handel nu!’ roepen we alle lagere, secundaire en hogescholen in Vlaanderen en Brussel op om actie te ondernemen tussen 16 april en 12 mei. Hoe? Met een eerlijk ontbijt schudt de school zeker iedereen wakker over wat er fout gaat in de wereldhandel. Maar er zijn 1001 andere manieren om kabaal te maken voor een eerlijke wereld. Inspiratie vind je op www.handelnu.be. Wie meedoet, maakt meteen kans op de prestigieuze ‘Handel nu!’-award. De winnende scholen krijgen ook een liveoptreden, een uitgebreid pakket educatief materiaal of een nascholing voor hun leerkrachten.

“Engagement haalt wél iets uit” We ontmoeten Ergys Brocaj in een hip Gents overdagcafé. Voor hij bestelt, vraagt de 19-jarige rechtenstudent na of de cola wel fair trade is. Een kerel naar ons hart. En dan hebben we de oprichter van MyUtopia nog niet eens echt gesproken. Inspiratie van een jonge changemaker die wéét dat jongeren meer voor elkaar kunnen krijgen dan ze zelf denken.

WORD JIJ OXFAMFESTIVALVRIJWILLIGER ? Zin in een onvergetelijke festivalervaring? Ook deze zomer schuimen we festivals af met onze campagne tegen extreme ongelijkheid. Samen met een groepje andere enthousiaste vrijwilligers maak je mensen op een leuke, interactieve manier bewust van de groeiende kloof tussen arm en rijk. Na je werkshift ben je vrij om volop van het festival genieten. Wij zijn er natuurlijk om je te ondersteunen. Je krijgt een korte vorming en handige tips om mensen aan te spreken op festivals. Op onze zomerplanning staan onder andere Pukkelpop, les Ardentes en Dranouter Festival. Behalve je ticket, voorziet Oxfam je trouwens ook van een lekker middag- en avondmaal en vergoeden we je transportkosten. Voel je het kriebelen? Of wil je meer details? Stuur een mailtje naar hse@oxfamsol.be. 32

FAIR

Wat is My Utopia? • Het is een platform voor jonge mensen die zich willen engageren voor een betere wereld. • Een vijftiental centrale vrijwilligers vuren de anderen aan. Ergys Brocaj is de oprichter en trekker, maar de organisatie heeft geen officiële structuur. • My Utopia organiseert evenementen en acties over thema's die jongeren bezighouden.

MyUtopia geeft jongeren het woord “De overheid zou jongeren meer moeten betrekken bij plannen voor de toekomst, maar daar kunnen we nog lang op wachten. Dat heb ik aangehaald toen ik in december de kans kreeg om de Europees commissaris voor klimaat, Maroš Šefcovic, te spreken. Ik stelde voor om, breder dan de klimaatproblematiek, een Europese jongerendelegatie op te starten die over allerlei onderwerpen rechtstreeks met de Europese leiders in gesprek kan gaan.”


JONG GELEERD Zie het potentieel “Mijn drijfveer is een onstuitbaar rechtvaardigheidsgevoel. Toen ik 16 was, werd ik diep geraakt door beelden van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Maar ik merkte dat er ook hoopgevende verhalen uit die regio kwamen. Zo was er een theatergezelschap dat zijn project met jongeren kost wat kost wilde laten doorgaan. Ze vonden: jongeren moeten jong kunnen zijn en kunnen dromen, moeilijke tijden mogen daar geen stokje tussen steken. Dat was voor mij de trigger om zelf iets te gaan doén. Ik besefte: ofwel kan je gewoon staan kijken naar wat er misgaat rondom je, ofwel kan je zelf iets ondernemen. Ik engageerde me bij de Vlaamse Scholierenkoepel. Daar ontdekte ik hoeveel potentieel er bij jongeren zit. En dat ze vaak maar een kleine prikkel nodig hebben om dat om te zetten in engagement.”

Je kan echt iets veranderen

Fairtradecola

“Ik vind: met praten alleen gaan we er niet komen, je moet dingen doen ook. Als jongere kan je echt zelf dingen op de agenda zetten van de politici die de touwtjes in handen hebben. Als iemand me zegt ‘al dat engagement haalt toch niets uit’, dan vraag ik of ze weten hoe het komt dat jongeren vanaf 16 dit jaar mogen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent. Jep, MyUtopia zit daarachter. Nadat we het bij de lokale politici van verschillende partijen aangekaart hebben, was dat proefproject redelijk snel gefikst. Maar je moet niet zitten wachten tot anderen het voor jou doen. Gewoon gáán.”

“Eerlijke handel vind ik – net als vrouwenrechten – een van die thema’s waarvan ik het echt onnozel vind dat we het daarover nog moeten hebben. Tuurlijk moet handel eerlijk zijn. Het is toch logisch dat je geen mensen laat uitbuiten voor je eigen eten en spullen? Mensen, dit is 2018! En ik betaal desnoods wel een beetje meer voor mijn fairtradecola, want ik denk dat we daar op langere termijn allemaal mee vooruitkomen.”

Uit het leven gegrepen “De insteek van ons klimaatevent was ‘2017 was het warmste jaar ooit. Wat kunnen wij doen als jongeren?’ Door hierover te discussiëren kwamen we tot een reeks aanbevelingen voor overheden, op lokaal en Europees vlak. Een voorbeeld? Vliegen. Als student is het heel herkenbaar: we zijn allemaal fan van het klimaat en willen de klimaatverandering stoppen. Maar op de dag dat de examens gedaan zijn … stappen we massaal het vliegtuig op om van een welverdiende vakantie te genieten. Oeps. (lacht) Bij dat soort vaststellingen beginnen de discussies bij MyUtopia. En dan beseffen we: we nemen het vliegtuig omdat dat tegenwoordig veel goedkoper is dan de trein. Da’s absurd. Dus dat komt op de lijst die we de overheid voorleggen: regel belastingen en taksen zo dat de trein nemen interessanter wordt dan het vliegtuig.”

“Zit je met frustraties? Zet die om in hoop.” “Eind vorig jaar wilden we met MyUtopia een debat organiseren over de klimaatopwarming. Maar we hadden geen budget. Uiteindelijk hebben we beslist: we beginnen er gewoon aan. We kondigden het event aan op Facebook nog voor we een euro in kas hadden. We zochten wat sponsoring – kleine bedragen van kleine bedrijven die echt om het klimaat geven – en we zijn er met weinig geld in geslaagd om het event op poten te zetten. En meer volk dan ooit bijeen te krijgen. Dat toonde weer aan: eigenlijk heb je nooit een geldig excuus om niets te doen.”

“We moeten als jongeren onze plaats opeisen. Politici zeggen altijd maar dat wij ‘de toekomst’ zijn. Wel, laat ze dan maar een stoel aan tafel bijschuiven voor ons. Als het moet, neem ik zelf wel een klapstoeltje mee. Geen probleem.”

“Als je iets wíl doen, probeer het dan gewoon.” Daarvoor doe je het “We slagen er in om de interesse van mensen te wekken. Een oud-klasgenote die me ooit zei ‘Ergys, praat eens over iets anders dan politiek’, kwam van Gent naar Brussel voor ons laatste event. Een andere gast vertelde dat hij met zijn laatste 10 euro zijn treinticket betaald had. Er kwamen mensen uit Limburg tot in Brussel om het over het klimaat te hebben. Dan weet je waarvoor je het doet: blijkbaar leeft dit thema echt bij mijn leeftijdsgenoten, en niet alleen binnen mijn dichte vriendenkring.”

Verzeker je toekomst Ergys was in 2017 als key note speaker te gast op Future Proof, het festival voor duurzame verandering dat Oxfam-Wereldwinkels en Broederlijk Delen samen organiseren. De tweede editie vindt plaats in Leuven van donderdag 25 tot zaterdag 27 oktober 2018. Blokkeer je agenda nu al!

FAIR

33


DOEN

SCHRIJF ZE VRIJ

POP OXFAM POP-UPT

De pop-up-wereldwinkel in Antwerpen

up

Ging je eind vorig jaar shoppen in Oostende, Antwerpen, Kortrijk, Turnhout of Genk? Dan heb je misschien een van onze pop-upwinkels gespot! In de centra van heel wat steden en gemeenten staan vaak kortstondig mooie panden leeg. Een uitgelezen kans voor Oxfam-Wereldwinkels om een tijdelijke extra winkel te openen op een plek waar veel volk langskomt. Ook mensen die de organisatie nog niet goed kennen, springen er eens binnen en ontdekken zo onze producten en hun verhaal. In Oostende was de pop-up zo’n succes dat de vrijwilligers besloten er een blijvende winkel van te maken. Ga zeker eens langs in de Christinastraat 53.

slow fashion fair > Modeshow > Slow Fashion Market > Workshops “Do It Yourself“ > Debatten > Food trucks > Kinderanimatie > Fair Trade barrista

5 mei 2018 van 10 tot 18u

Tour& taxis Programma beschikbaar op www.oxfam.be Vrije toegang

KOM OP 5 MEI NAAR DE ALLEREERSTE OXFAM DAY Oxfam-in-België ontvangt je op een toplocatie in Brussel. Het sfeervolle Tour & Taxis is het toneel voor een dag vol inspiratie en participatie. De hoofdbrok van het programma draait rond eerlijke kledij. Daarnaast leer je de producten van Oxfam-Wereldwinkels kennen (en proeven!), kan je debatten over Oxfam-thema’s bijwonen en ontdekken of vrijwilligerswerk iets voor jou is. Je vindt er zeker je gading en ook de allerkleinsten kunnen zich uitleven. www.oxfam.be/oxfamday/nl

34

FAIR

Wist je dat heel wat OxfamWereldwinkels geregeld schrijfacties voor Amnesty International organiseren? Tijdens zo’n actie schrijf je protestbrieven om mensen te helpen van wie de rechten geschonden worden. Ook wereldwinkel KasterleeLichtaart-Tielen steunt Amnesty. Tijdens de Oxfam Cadeaudagen eind vorig jaar was er een grootse schrijfmarathon (foto bovenaan). Maar je kan elke maand helpen om iemand vrij te schrijven. De tweede zaterdag van elke maand vind je de schrijflustige Oxfamvrijwilligers om 10 uur in het ontmoetingscentrum van Kasterlee (De Pit). Ook zin om eens in je pen te kruipen? Kijk op amnesty-international.be/ voer-actie/schrijfacties.

OXFAM-WEBSHOP

Shop nu ook online in jouw wereldwinkel. shop.oxfamwereldwinkels.be


Vrijwilliger worden?

Elke zaterdag, een paar keer per jaar of alleen tijdens de eindejaarsperiode. Cadeautjes inpakken, producten verkopen, etalages versieren, de boekhouding doen of magazines bussen. Je kan het zo gek niet bedenken wat er bij Oxfam-Wereldwinkels allemaal door vrijwilligers gedaan wordt. www.oxfamwereldwinkels.be/vrijwilliger

LET’S DO IT FOR OXFAM Zondagssporter of topatleet? Verleg je grenzen en steun de projecten van Oxfam wereldwijd. Doe mee! De sportieve uitdagingen die Oxfam-Solidariteit voorstelt, slepen je mee in een buitengewoon solidair avontuur. Ontdek OXFAM PEACEWALKER (19 mei 2018): deze pittige tocht van 42,2 kilometer loopt door de Westhoek over een historisch parcours. Overtuig drie dappere vrienden, collega’s of familieleden en zamel minstens 750 euro in voor mensen in conflictgebieden wereldwijd. Ken jij OXFAM TRAILWALKER (25 & 26 augustus 2018)? Oxfam Trailwalker brengt je door de Hoge Venen, een van de meest ongerepte natuurgebieden van België. Elk team zamelt vooraf minstens 1.500 euro in.

25/26

Meer weten? www.doitforoxfam.be

ZUIDCAFÉ: KUNNEN STEDEN EN GEMEENTEN DE WERELD REDDEN? Dinsdag 5 juni 2018 – De Roma - €5 'Duurzame steden en gemeenschappen' is één van de 17 ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN. Wat houdt dit juist in? Wat kunnen steden en gemeenten internationaal betekenen voor alle andere ontwikkelingsdoelstellingen? Hoe wordt een internationale dimensie opgenomen in het lokale beleid? Zijn er al interessante voorbeelden? Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober geven we een boeiende voorzet voor een sterke internationale dimensie in het lokale beleid. Met medewerking van o.m. Peter Wollaert van Unitar/Cifal Flanders, Wouter Boesman van Platforma (Europees platform van lokale en regionale besturen voor ontwikkeling) en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). www.deroma.be/Kalender/Zuidcafe

Post

Oxfam-Wereldwinkels Ververijstraat 17 9000 Gent

Telefoon 09/218 88 99

Mail

redactie@oww.be

Web

www.oxfamwereldwinkels.be

Winkels

www.oxfamwereldwinkels.be/winkels

Facebook

www.facebook.com/oxfamwereldwinkels

Nieuwsbrief

www.oxfamwereldwinkels.be/digizine

Colofon

Vierde jaargang - nummer 25 (april - 2018) - (071) Verschijnt in januari, april, augustus & oktober Redactieadres: Ververijstraat 17, 9000 Gent - redactie@oww.be Redactie: Griet Rebry Medewerkers: Medewerkers: Helga Duhou, Anke Teigeler, Yves Boussen, Wim Melis, Johnny Devisscher, Hielke Van Doorslaer, Adeline Vandorpe, Stefaan Calmeyn, Judith Hoogewys, Evert Nicolaï, Hans Canters, Johan De Vleeschauwer, Bart Van Besien, Jen Willems, Eva Van Laere, Tom Feyaerts en Frank Vandooren. Fotografie: Yel Vormgeving: Efraïm Sebrechts Concept: Stapel Drukker: Roto Smeets Coverfoto: Maarten Siebe De Ruyck

Dit magazine is gedrukt op 100% gerecycleerd papier.

Is een product uit dit magazine niet (meer) beschikbaar in jouw wereldwinkel? Met het artikelnummer dat bij het product staat, kan elke wereldwinkel elk product bestellen (zo lang de voorraad strekt). De prijzen in dit magazine zijn ten minste geldig tot en met 31 augustus 2018, op 1 september 2018 veranderen enkele prijzen. Je kan op elk moment de correcte prijzen vinden op www.oxfamwereldwinkels.be/producten. Alle prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen en correcties. Prijzen van acties of promoties hebben een beperktere geldigheid, die steeds vermeld wordt bij het product.


WORLD FAIR T R A DE DAY

Bekijk wat er te doen is in de wereldwinkel in jouw buurt: www.oxfamwereldwinkels.be

foto: Yel

Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat zwaaien de OxfamWereldwinkels hun deuren open. Kom langs en ontdek wat de wereldwinkel zo uniek maakt!

OXFAM-WERELDWINKELS OXFAM FAIR TRADE VERANTW. UITGEVER: Luc Van Haute VERVERIJSTRAAT 15/17 - 9000 GENT 24e JAARGANG NR 100 - oplage: 99.750 DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT APRIL-MEI-JUNI 2018 ERKENNINGSNUMMER: P206781

04071

Profile for Oxfam-Wereldwinkels

Fair: Magazine Oxfam-Wereldwinkels n°25 - mei 2018  

Fair: Magazine Oxfam-Wereldwinkels n°25 - mei 2018  

Advertisement