Fair: Magazine Oxfam-Wereldwinkels n°27 - november 2018

Page 1

FAIR

Afz. Ververijstraat 15/17, 9000 Gent 24e jaargang nr 102, oplage: 517.100 driemaandelijks tijdschrift erkenningsnummer: p206781

bpost PB- PP 04071

BELGIE(N) - BELGIQUE

HET MAGAZINE VOOR EERLIJKE HANDEL OKT-NOV-DEC 2018 | #27

Liever een fair dan een fout cadeau?

Oxfam Cadeaudagen

Fair trade op het menu

Eerlijk van bij ons


IN DIT NUMMER P 07 OXFAM CADEAUDAGEN LIEVER EEN FAIR DAN EEN FOUT CADEAU?

P 08 ZUID-AFRIKAANSE WIJN SCHENKT EERLIJKE KANSEN

P 11 EERLIJKE PRODUCTEN IN JE CADEAUS EN OP JE BORD

P. 20 Handtas uit India leder en suède

issuu.com/wereldwinkels

Product

Visie

Wereld

12 Stel een pakket samen en geef een cadeau met een meerwaarde

06 Theeproducenten in Laos springen verder dankzij Partnerfonds

24 Handgemaakte juwelen bieden eerlijke toekomstperspectieven

14 Eerlijk geproefd Wijnen in promotie

32 Teach what you preach op jongerendriedaagse

32 Kansen voor vrouwen in Bangladesh

EN OOK...

19 NIEUWE HEERLIJKHEDEN 22 GOED VOORNEMEN voor jouw bedrijf

2

FAIR

27

uit Italië

VRIJWILLIGER IN DE KIJKER Melissa uit Oostende

28

FEESTELIJK VEGGIE recept


P 28 BELGISCH APPELSAP 100 % FAIR TRADE

WELKOM

P 23 RECEPT CHOCOLATE CHIP-KOEKJES

Combineren en inspireren Toen ik zo’n 8 jaar geleden de gloednieuwe wereldwinkel in Wuustwezel leerde kennen, heb ik me dezelfde dag nog aangemeld om er vrijwilliger te worden. Sinds enkele jaren zit ik in de werkgroep die de Cadeaudagen op poten zet. En dat doen we elk jaar opnieuw met hart en ziel! Onze ooit kleinschalige cadeautjesbeurs groeide uit tot een indrukwekkend evenement. Op 1 en 2 december zijn we al aan de 24ste editie toe. Je vindt er vooral ‘crafts’, maar ook heel wat voedingsproducten. Door de producten juist te combineren, inspireren we onze bezoekers. Daarnaast krijgt de wijnstand een belangrijke plek. Een professionele sommelier begeleidt er de proevende klanten bij hun keuze.

Op de koffie

Terwijl de volwassenen cadeaus uitkiezen, kunnen de kinderen meedoen met een zoektocht. Mét een attentie voor elk kind. Na afloop geniet iedereen samen van een fair drankje in onze gezellige cafetaria. We kijken er alvast weer naar uit … Iedereen welkom!

Jongeren 20 Kindercadeautjes van hout en katoen

18 Tea time bij Oxfam-medewerkster Elisabeth

07 Faire verwennerij door oma maria en opa omer

Gina De Meyer Vrijwilliger in Oxfam-Wereldwinkel Wuustwezel Zoek je Cadeaudagen in je buurt? oxfamwereldwinkels.be/cadeaudagen

Foto: Jan Vanden Bossche

06 Een groen pakje hoop voor Congo

VIND DE WERELDWINKEL IN JOUW BUURT OP OXFAMWERELDWINKELS.BE/WINKELS


4

FAIR


FOTOblog

VEERKRACHT Hittegolf? Droogte? Deze wijngaard in Chili overleefde begin 2017 de zwaarste bosbranden in de geschiedenis. Gelukkig bestaat hij uit paĂ­sdruiven. Die uitzonderlijk sterke soort wortelt tot 18 meter diep. Wijnboer Hugo Cardenas, van Oxfam-partner VIDSECA, reageerde even veerkrachtig als zijn wijngaard. Samen houden ze de moed er in, financieel gesteund door het Partnerfonds van Oxfam-Wereldwinkels. Meer over deze onverwoestbare struiken en dito boeren: oxfamwereldwinkels.be/ vidseca Steun ook de meest kwetsbare producenten in het Zuiden! oxfamwereldwinkels.be/ partnerfonds

Foto: Wim Melis

FAIR

5


ETALAGE PRODUCT

WERELD

EEN PAK VOL HOOP VOOR CONGO

STERKER IN EIGEN LAND

De Koffie Barometer, een onderzoeksrapport dat in juni verscheen, schetst een triest beeld van de koffiesector. Terwijl grote fusies en overnames er de toon zetten, gaat er amper aandacht naar de steunpilaar van de sector: de koffieboeren. Zij moeten het nog steeds stellen met extreem lage inkomsten, terwijl hun land jaar na jaar verder uitgeput raakt. Oxfam-Wereldwinkels en de andere auteurs van het onderzoek trekken aan de alarmbel bij alle spelers in de handelsketen.

Soms kunnen producenten met een beetje extra financiële steun plots veel verder springen. Daarvoor zorgt het Partnerfonds van Oxfam-Wereldwinkels regelmatig. Zo investeerde het bij onze theeproducenten in Laos in een machine om theebuiltjes te maken. Die verkopen ze nu vooral in eigen land, maar ook voor export biedt de machine mogelijkheden. De builtjes zijn gelijkmatiger gevuld en ogen professioneler dan hun met de hand gevulde voorgangers. Resultaat: hun verkoop gaat de hoogte in!

Ondertussen doet Oxfam wat het kan voor de koffieboeren. Zeker voor zij die het het zwaarst te verduren krijgen. Terwijl in de Congolese Kivustreek de spanning stijgt over de aankomende verkiezingen en ebola om de hoek loert, lanceren wij een nieuw product uit deze regio. En wel eentje dat de echte koffieliefhebbers zal plezieren: single origin-koffie uit de hooglanden rond het Kivumeer, in boontjes om zelf te malen of in je espressotoestel te gebruiken.

Wil je ook de meest kwetsbare producenten in het Zuiden steunen? Stort je bijdrage op BE27 7805 9212 3173 en vermeld ‘Steun Partnerfonds’. Dankjewel! oxfamwereldwinkels.be/partnerfonds

ACTIE

Niet de gemakkelijkste manier om handel te drijven, wél een unieke koffie in jouw kopje. Proef ‘m snel! oxfamwereldwinkels.be/koffiebarometer

SANTÉ SANTÉ! Twee keer toosten voor één interessante prijs: dat zijn onze wijnduo’s. Nog tot 31 december degusteer je in je wereldwinkel interessante kortingen op vier smaakvolle koppels. Wie geef jij een klassevolle combinatie van wit en rood als cadeau? Of schenk je op je feest dubbel zoveel bubbels in? Duik in onze wijnkelder op blz. 14.

6

FAIR


KONING klant

“Fruitsap, wijn en af en toe cadeautjes voor de kleinkinderen” “Enkele keren per maand kom ik met mijn man Omer langs in de wereldwinkel. We kopen hier vooral fruitsap en wijn. Ook oploskoffie staat op ons boodschappenlijstje, met wat lekkers voor erbij, zoals de quinoakoekjes! Dat is een van onze favorieten.” “Waarom we hier komen winkelen? Omdat we bewust willen verbruiken! Hier hebben ze een andere doelstelling dan in andere winkels. Het gaat hier niet om winst, maar om bouwen aan een andere, rechtvaardige wereld.”

MOMENT

LIEVER FAIRE DAN FOUTE CADEAUTJES? Genoeg confectiesokken en ‘made in China’-beeldjes gekregen de voorbije jaren? Geschenkjes stiekem op eBay gezet? Of aan de buren gegeven? En maak jij ook elk jaar opnieuw dezelfde goede voornemens om duurzamer te gaan leven?

“Door af en toe cadeautjes te kiezen voor onze 10 kleinkinderen laten we hen ook kennismaken met de wereldwinkel. Toen Jago, nu 7 jaar, klaar was voor zijn eerste puzzel kochten we die hier. Hij kon nog niet praten, maar van zijn aanpak kon je zijn mening aflezen: ‘dat zijn tenminste stevige stukken’. Ook een Afrikaans spelletje dat we ooit meebrachten, valt in de smaak. Vooral Rosa van 11 jaar haalt het graag boven. En zo blijft Oxfam-Wereldwinkels bij ons in huis!”

MARIA PEETERS Klant in Oxfam-Wereldwinkel Brussel

Gedaan ermee, daar kan je iets aan doen! Doe zoals Adriaan Van den Hoof, Maaike Cafmeyer, Marleen Merckx, Jelle De Beule en hun collega’s. Kies dit eindejaar voor faire cadeautjes uit de OxfamWereldwinkel of van de Oxfam Cadeaudagen in je buurt. En spoor je vrienden en familie aan om hetzelfde te doen ... Elk cadeau uit de wereldwinkel vertelt een eigen verhaal. Het komt van een producent die gespecialiseerd is in zijn of haar vak. Een kleinschalige speler die van Oxfam-Wereldwinkels kansen krijgt, omdat eerlijke handel zorgt voor duurzame ontwikkeling. Een Oxfam-cadeau is lekker of handig, ethisch verantwoord, knap design, leuk om te dragen … en je doet er keer op keer een producent een plezier mee. Bezoek oxfamwereldwinkels.be/cadeaudagen en maak jouw wenslijstje op. De cadeaus die je daar vindt zijn stuk voor stuk origineel, verrassend en met het hart op de juiste plaats. Faire Feesten!

FAIR

7


PRODUCT

Liefde voor wijn, liefde voor mensen

Rydal bezit zelf een flink deel van het bedrijf. Maar ook alle andere vaste medewerkers zijn mede-eigenaar. Koopmanskloof heeft ‘black economic empowerment’ dan ook hoog in het vaandel. Net als ecologische duurzaamheid. En niet één, maar twee externe certificeerders reikten Koopmanskloof een fairtradelabel uit, FLOCERT en IMO Fair For Life. HANDGEPLUKTE KWALITEIT De wijngaarden van Koopmanskloof liggen in de buurt van Stellenbosch, in één van de belangrijkste wijnregio’s van Zuid-Afrika. Ze halen met glans de hoge verwachtingen die daarbij horen. De afgelopen jaren verzamelde de organisatie nominaties en prijzen op nationale en internationale wijnwedstrijden.

“Wie ethisch wil consumeren, kan met een gerust hart onze wijn kopen.” “Kwaliteit leveren vinden we bijzonder belangrijk. Net als de manier waarop onze wijn tot stand komt. Aan het snoeien van onze wijngaarden komen geen machines te pas en we plukken de druiven met de hand,” vertelt Rydal met gepaste trots.

Foto: Griet Hendrickx

“Onze mensen zijn onmisbaar bij de manier waarop wij zaken doen. Daarom stellen we hun belangen voorop in alles wat we doen.” Aan het woord is Rydal Jeftha, de manager van wijnproducent Koopmanskloof. Als fairtradepionier wil dit bedrijf op het vlak van socio-economische duurzaamheid een rolmodel zijn binnen de Zuid-Afrikaanse wijnsector. 8

FAIR

De druiven voor de Koopmanskloof-wijnen komen van 6 afdelingen, met kleurrijke namen als Vredehoek en Houdenmond. Samen omvatten ze 457 hectare aan wijngaarden. Op een kleine helft daarvan groeien blauwe druiven, op de rest witte. Koopmanskloof verwerkt de druiven in haar eigen wijnmakerij, bottelen doet een bedrijf uit de buurt. VOOR IEDEREEN Naast een verzekerde langetermijnsamenwerking, eerlijke prijzen, voorfinanciering en ondersteuning allerhande, betekent fair trade ook dat Koopmanskloof een fairtradepremie krijgt van zijn kopers. Die moet ze investeren in de gemeenschap. Hun ‘Joint Body’ waarin ook de boerderijmedewerkers hun zeg hebben, beslist hierover.


PROEF KOOPMANSKLOOF! In de Oxfam-Wereldwinkels vind je vijf wijnen van Koopmanskloof. Twee daarvan koop je nu extra voordelig.

Koopmanskloof shiraz & Koopmanskloof chardonnay

€ 11,25 i.p.v. € 13,25

Koopmanskloof investeert in de huizen van zijn medewerkers.

zie voorwaarden op p. 14

511.024 LITER OXFAM FAIR TRADE-WIJN Ongeveer een vijfde van deze wijn komt uit

Vroeger ging deze premie alleen naar projecten voor kinderen, zoals een crèche en naschoolse opvang. Tot de ‘Joint Body’ bedacht dat de werknemers zonder kinderen, of met oudere kinderen, daar weinig aan hadden. Rydal: “Nu investeren we ook in de huizen van onze arbeiders. We installeerden bijvoorbeeld 65 boilers op zonne-energie. Zo kan elk gezin zich wassen zonder eerst water te moeten verwarmen op het fornuis,” zegt Rydal.

Zuid-Afrika. Chili is onze hofleverancier. Vier producentenorganisaties uit het Andesland leveren meer dan 60% van onze wijn. De rest komt uit Argentinië. De coöperatie La Riojana is er al meer dan 20 jaar onze trouwe partner.

Een deel van de winst van het bedrijf gaat naar een fonds voor de arbeiders en mede-eigenaars. Rydal: “Het fonds neemt de grootste financiële zorgen weg op momenten dat iemand dat hard nodig heeft. Bijvoorbeeld als je niet kan werken door een ongeval, bij een sterfgeval in de familie …” DEZELFDE WAARDEN Binnen de niet-evidente context van de Zuid-Afrikaanse wijnsector legt Koopmanskloof de lat voor fair trade hoog. Met Rydal als voortrekker gaat het bedrijf voluit voor pure fair trade. Rydal besluit: “Koopmanskloof en Oxfam streven dezelfde doelen na. Daarom werken we zo graag samen. Mensen die ethisch willen consumeren, vinden bij ons een product dat ze met een gerust hart kunnen kopen.” Bekijk het filmpje op oxfamwereldwinkels.be/koopmanskloof.

WIJNKIEZER Op zoek naar de ideale wijn bij jouw feestgerechten? Check snel oxfamwereldwinkels.be/wijnkiezer FAIR

9


HIER ZIJN ZE DAN!

DE 11.11.11-KALENDERS 2019 PLANKALENDER 500 x 340

PANORAMAKALENDER

600 x 265

€19,5

mm

€19,5

mm

DOE MEE EN WIN EEN VAN DE TWEE

UITWAAIWEEKENDS

IN HET PRACHTIGE ZEELAND!

i.S.M

& DE NIEUWE WENSKAARTEN VOOR EINDEJAAR DIEREN IN DE SNEEUW

SET

2x3

180 x 120 MM

€10

HERDRUK

BALLONNEN

SET

2x3 SET

WINTERPRIK

2x3

DRIJFKAARS

2x3

SET

170 x 115 MM

170 x 115 MM

115 x 170 MM

€10

€10

€10

ONTDEK AL ONZE WENSKAARTEN OP

11.BE/WINKEL of in je

11.11.11 VECHT TEGEN ONRECHT EN VOOR DUURZAME VERANDERING WANT IEDEREEN VERDIENT DEZELFDE BASISRECHTEN.

DOE MEE OP 11.BE


FAIR producten

KEUKEN- EN KINDERKATOEN EERLIJK TAFELEN VAN APERITIEF TOT DIGESTIEF LET IT SHINE CADEAUTIPS!


Zijdezacht, ijzersterk

De warmste weken De winter grijs en koud? Hoeft niet! Je krijgt het warm vanbinnen als je eerlijke cadeautjes kiest voor je vrienden of heerlijk kookt voor je familie. Voor een warme buitenkant zorgen dan weer knusse sjaals en fleurige mutsen. Blader snel verder en verwarm jezelf aan alle geuren en kleuren uit de wereld...winkel!

Dat is alpacawol! De wol van de schattige ZuidAmerikaanse lamaachtige heeft niks dan voordelen. Licht en tegelijk warm, hypoallergeen, waterafstotend en sterker dan schaapswol. Kleding van alpaca houdt haar vorm en pluist niet. En bovenal is ze zachter dan zacht. 100 % alpacawol uit Peru • muts €39,90 (64762) • wanten €35 (64763) • sjaal €69 (64764) B 28 x L 180 cm

Een cadeau met een meerwaarde Met een cadeaupakket uit de wereldwinkel schenk je een ontmoetingsreis met unieke kleinschalige producenten. En je steunt in één klap eerlijke handel. Wat zit er in zo’n pakket? Dat bepaal jij! Laat je inspireren door dit magazine of de medewerkers in je wereldwinkel. Of stel zelf een pakket samen dat helemaal past bij de persoon die het zal krijgen. We verpakken het in een stijlvolle doos, een handige mand, of wat je ook kiest.

ongeveer

€35

12

FAIR

ongeveer

€20

Ideaal als relatiegeschenk! Met een Oxfampakket toon je meer dan waardering voor je klanten en medewerkers. Je laat ook zien dat jouw bedrijf duurzaamheid belangrijk vindt.

ongeveer

€16


PRODUCT

Jute manden uit Bangladesh • • • •

jute met hogla gestreept groot €17,50 (64507) 30 x H 17 cm jute met hogla gestreept klein €11,50 (64508) 21 x H 17 cm jute etnisch motief - groot €7,50 (64493) 20 x H 20 cm jute etnisch motief - klein €5,50 (64492) 15 x H 15 cm

Mand van jute en gerecycleerde jeans met lederen handvatten uit Bangladesh • groot €39,50 (64500) 40 x H 60 cm • klein €16,50 (64499) 20 x H 30 cm

Van oudsher Wist je dat Bangladesh traditioneel één van de belangrijkste leveranciers van jute in de wereld is? Geen wonder dat ze daar prachtige etnic chic-manden kunnen maken. Lees meer over jute uit Bangladesh op blz. 32!

Naturel mand van natuurlijke vezels met lederen handvatten uit Vietnam €30 (64539) 40 x H 25,5 cm

Voor Laura, voor mémé, voor meester Frank en voor jezelf. Het ideale cadeau wacht op de Oxfam Cadeaudagen. oxfamwereldwinkels.be/ cadeaudagen

Gestreepte placemat van bamboe uit Vietnam blauw (64744) of rood (64745) €5 B 33 x L 45 cm Kokosnootschaaltje met rood-witte binnenkant uit Vietnam €9,50 (64664) 12 x H 6 cm

Indische opbergers Houten opbergdoosmet vlinder (64550), kat (64552) of geometrisch patroon (64556) €16,50 B 15 x L 10 x H 6,5 cm - Houten doos met kat (64553) of poezenkop (64558) €12,50 10 x H 4,5 cm Houten pennenhouder met kat €12,50 (64554) 9 x H 10 cm - Metalen pillendoosje met poezenkop (64559) of kat (64555) €3,50 4,5 x H 1,5 cm

Katoenen kussenhoes uit India rood met witte kat €19,90 (64618) B 45 x L 45 cm

FAIR

13


PRODUCT

Laat de kurken knallen Cadeau nodig voor een levensgenieter? Zoek niet verder. Met één van deze wijnduo’s scoor je zeker. Ook als je een feest organiseert, raden we de duo’s aan: allemaal feestelijke wijnen voor een voordeelprijs.

Duo Chileense schuimwijn

Duo Argentijnse schuimwijn

SENSUS BRUT ROSÉ: deze paars-roze schuimwijn wordt gemaakt van pedro jiménez- en 1 % cabernet sauvignondruiven. Een zuivere neus van rood fruit, licht mollig in de mond, fruitige kers en aardbei en een harmonieuze afdronk. Lekker als aperitief.

2 flessen RAZA BRUT TORRONTÉS Deze schuimwijn onderscheidt zich door zijn subtiele florale aroma met toetsen van citrusfruit, eigen aan de torrontésdruif waarvan hij gemaakt is. Goed gekoeld een perfect aperitief.

SENSUS EXTRA BRUT: deze schuimwijn is gemaakt van pedro jiménez-druiven. Intens aromatisch, met citrus en minerale toetsen en een verfrissende, droge afdronk. Ideaal als aperitief, of met zeevruchten en vis.

SENSUS Rosé & Extra brut

€ 16,95

i.p.v. € 19,00

2x RAZA Brut

€ 19,90

i.p.v. € 21,90

Duo Argentijnse wijnen RAZA MALBEC RESERVA: rode wijn met een overvloed aan zwart fruit, een hint van vanille en een subtiele gerookte toets. Intens smaakvol, met een zacht sappige, fruitige afdronk. Krachtige wijn door rust op eiken vaten. Lekker bij vleesgerechten, lichte wildschotels en volle Italiaanse gerechten. Ook heerlijk bij kaas.

€ 15,95 i.p.v. € 17,95

€ 11,25 i.p.v. € 13,25

14

FAIR

RAZA TORRONTÉS RESERVA: witte wijn met een opvallende helderheid en verleidelijke tonen van exotisch fruit. In de mond is hij aromatisch, vol, rond en sappig. Je herkent muskaatdruif, rijpe ananas en perzik. Schenk deze bij oosterse gerechten met kip of vis.

Duo Zuid-Afrikaanse wijnen Deze beide wijnen wonnen dit najaar een gouden medaille op de ‘Michelangelo International Wine Awards’!

KOOPMANSKLOOF SHIRAZ: een dieprode, stevige wijn met een expressief aroma van rood fruit en specerijen. Fruitig en soepel, met peperen koffietoetsen. Lekker bij wildschotels en kruidige stoofgerechten. KOOPMANSKLOOF CHARDONNAY: een fruitgedreven wijn met in de neus levendige tropische aroma’s, limoen en oranjebloesem. Harmonieus mondgevoel, met volle body en frisse finale. Lekker bij exotische vis- en kipgerechten, perfect als aperitief.

Actie geldig van 1/11/2018 tem 31/12/2018, zolang de voorraad strekt, niet cumuleerbaar met andere acties & kortingen


SOMMELIERS CONSEIL

Eerlijk geproefd

Chili

Zuid-Afrika

Lautaro reserva Blend van cabernet (86%), carménère (9%) en merlot (5%). €9,45 - 75 cl Lekker bij stoofgerechten.

Koopmanskloof pinotage €6,75 - 75 cl

BIO Lautaro Gran Reserva cabernetsauvignon €10,45 - 75 cl Lekker bij gegrild rundsvlees. BIO Lautaro cabernet-sauvignon €6,95 - 75 cl Lekker bij fijne charcuterie en gebraad.

“De pinotagedruif werd in ons land ontwikkeld en past dus perfect bij de teeltomstandigheden. Het is een kruising tussen de pinot noir en de hermitage. Ze levert een fruitige wijn op, met tonen van framboos en aardbei. De wijn is licht en bovendien erg verfrissend. Lekker bij pittige kaas, kruidige stoofgerechten of gebraad.” Rydal Jeftha, manager Koopmanskloof Lees meer over onze Zuid-Afrikaanse wijnpartner op blz. 8.

De vzw Sommeliers-Conseil verenigt de Vlaamse afgestudeerden aan de wijnuniversiteit in Suze-la-Rousse (Frankrijk) en biedt een forum aan alle afgestudeerde sommeliers van de Vlaamse Wijnacademie. Nico Van Rysselberge van SommeliersConseil proefde voor ons de nieuwste twee wijnen van Red del Vino uit Chili. oxfamwereldwinkels.be/red-del-vino

Campesino chardonnay 2018 € 7,25 - 75 cl “Een glanzend kristalheldere, puur strogele wijn. Als geurstart zeer fijne biscuit met daarna rijpe appel en gekonfijte ananas. Qua smaak verrassend fris, zelfs grassig van toon voor een chardonnay. Je proeft zowel exotische vruchten (witte perzik) als citrusfruit en zeste, maar ook kaneel en zoete vanille. Verbluffende fraîcheur. Mooie combinatie met een kabeljauwhaasje op vel gebakken, spinaziestoemp en Hollandaisesaus.”

Campesino cabernet sauvignon reserva 2017

Groot en uitbundig of klein maar fijn?

Argentinië

Sauvignon blanc - Chili box 3 l €16,95 25 cl €2,05

RAZA pinot gris Delicate, florale aroma’s gecombineerd met verfrissende appel-, ananasen citrustoetsen. €7,25 75 cl

Chenin blanc box 3 l Zuid-Afrika €16,85

lekker bij gegrilde vis of kip.

Cabernet sauvignon - Chili box 3 l €16,95 25 cl €2,05

Prima als apero,

€8,95 - 75 cl “Diepe, intens robijnrode kleur. In de neus zoethout, zwarte drop, gedroogde specerijen, zwarte kers en peper. In de mond vooral rijp fruit (bosbessen, bramen, pruimen), maar ook voldoende zuren. Warme gloed in de afdronk en mondvullende impressie. Smaak en boeket zijn mooi in balans. Een stevige wijn voor bij een stoofpotje van reefilet met knolselderpuree of een heerlijk gerijpte côte-à-l’os.”

FAIR

15


PRODUCT

Let it shine

Keramiek afgewerkt met koperkleurige lak uit Vietnam

Een beetje bling-bling mag wel tijdens de feestdagen, vind je ook niet? Ook de handwerklui van Craft Link in Vietnam zijn helemaal mee met deze trend. Hun prachtstukken van keramiek, bamboe en kokos werkten ze voor je af met een laagje shiny lak. Feestelijk!

Yucachips Krokante chips van yuca, ook wel cassave of maniok genoemd. Uit Costa Rica. 50 g met zout-, paprika- of tacosmaak €1,15 150 g met zout- of paprikasmaak €2,95

• vaas €18,50 (64662) diameter 18 x H 23 cm • doos €25,50 (64663) B 10 x L 10 x H 10 cm

Bananenchips met zout uit Costa Rica €1,45 85 g

Bamboe afgewerkt met koperkleurige lak uit Vietnam Appelsap uit België 20 cl €0,60 1 l €2,50

Eerlijk van bij ons Je hebt het misschien al gemerkt: in je wereldwinkel staan sinds kort ook producten die helemaal niet uit het verre Zuiden komen. Oxfam-Wereldwinkels wil dat álle handel eerlijk is. Maar ook binnen ‘het Noorden’ verloopt deze niet altijd even koosjer. Dit appelsap uit het Vlaams-Brabantse Hageland is ons eerste eigen fairtradeproduct van bij ons. Alles daarover op blz. 28!

altijd

Fa

r, altijid open!

shop.oxfamwereldwinkels.be

16

FAIR

BIO Pindanoten met zout €2,35 - 150 g Nieuw recept! Na het roosteren van de pindanootjes werd er een vleugje zonnebloemolie toegevoegd. Vanaf nu ook in een hersluitbaar zakje - zodat je het niet in één keer hoeft leeg te eten. Maar dat mág natuurlijk wel ... BIO Cashewnoten met zout, curry- of chilismaak €4,25 - 120 g

Cadeautip! Maak een feestpakket met twee flessen schuimwijn (p. 14) en enkele zakjes knabbelhapjes.

• slakom €24,50 (64665) 20 x H 10 cm • dienblad €24,50 (64666) 30 x H 4 cm • slabestek €14,50 (64667) L 27 cm Kokosnootschaaltje afgewerkt met goudkleurige lak uit Vietnam €9 (64668) 12 x H 6 cm


Net als gemalen kaneel in een versgebakken appeltaart, brengt deze decoratie van kaneelschors een feestelijke geur in huis. Zeker als je in de theelichthouder een kaarsje aansteekt, schep je instant kerstsfeer! Met je aankoop maak je het eindejaar ook een stukje feestelijker voor de producenten in Zuid-Vietnam. Deze arme en achtergestelde vrouwen krijgen dankzij het project Mai Vietnamese Handicrafts een beter inkomen en diverse opleidingen.

Geurige kaneelschorsFruitschaal van uit Vietnam koperen bloemen uit India €28,50 (64513) B 37 x L 37 x H 8 cm

• hartvormig doosje €8 (64536) 8 x H 4 cm • theelichthouder met glas binnenin €8,50 (64537) 7 x H 7 cm • kerstboom €9,90 (64534) B 12,6 x H 17 cm

Metalen hangdecoratie uit India • maan met sterren €6,50 (64516) 16 x H 36 cm • ohm-symbool met belletjes €6,50 (64517) 15 x H 36 cm • windgong met 8 belletjes €12,50 (64514) 21,5 x H 42 cm

Houten onderlegger boom uit India €11,50 (64519) 20 x H 2 cm

Fruitschaal van koperen bloemen uit India €28,50 (64513) 37 x H 8 cm

IJzeren kerstboomversiering uit India • bal €4,50 (64530) B 9 x L 10 cm • kerstboom met klokjes €6,50 (64531) B 13,5 x L 10 cm

Verzilverde metalen theelichthouder uit India • groot €7,50 (64523) B 11 x L 11 x H 15 cm • klein €6,50 (64524) B 9 x L 9 x H 11,5 cm Metalen theelichthouder uit India zwart met boom €6,90 (64509) 9 x H 11 cm zwart met boeddha €14,50 (64510) 13 x H 22,5 cm FAIR

17


PRODUCT

Voorraadpotten met blauwe decoratie uit India • acaciahout €16,50 (64522) 10 x H 20 cm • mangohout M €16,50 (64520) 15 x H 9,5 cm • mangohout S €13,50 (64521) 10 x H 15 cm

Blauw keramiek met gegraveerde ster uit Vietnam • grote mok €13,50 (64485) 11 x H 8,2 cm • theemok met filter €15 (64486) 8 x H 14 cm • set van 4 kommetjes €24,50 (64487) 6 x H 3 cm Tafellaken wit met blauwe print en boord €34,50 (64611) B 140 x L 220 cm

De keuze van Annette “Als Gentenaar met Nederlandse roots kies ik voor deze prachtige houten voorraadpot in Delfts blauw. Bij mij thuis bewaar ik er mijn favoriete snoepgoed in: lekkere dropjes!” Annette helpt Oxfam-vrijwilligers uit het enorme aanbod de ideale selectie te maken voor elke plaatselijke wereldwinkel.

Jute manden uit Bangladesh • rood-roze-bruin €14,50 (64491) 30 x H 30 cm • rood-zwart-blauw M €9 (64489) 25 x H 9 cm • rood-zwart-blauw S €8 (64490) 22 x H 8 cm

Keukenkatoen uit India • geruite keukenschort rood (64601) of blauw (64602) €17,90 B 75 x L 80 cm • set van 2 geruite keukenhanddoeken rood (64603) of blauw (64604) €10,50 B 50 x L 70 cm • set van 2 geruite pannenlappen rood (64605) of blauw (64606) €8,50 - B 20 x L 20 cm • geruite ovenwant rood (64607) of blauw (64608) €9 - B 14 x L 32 cm • tafellaken blauw geruit €48 (64600) B 150 x L 220 cm

18

FAIR

Cadeautip!

Ga voor een kleurrijk culinair pakket: kies een keukenschort of een set pannenlappen en geef die samen met voedingsproducten die in dezelfde kleurtinten verpakt zijn.


BIO Trio met quinoa Trio van witte, rode en zwarte quinoa uit de Andes met een nootachtige smaak. Ideaal in een kleurrijke maaltijdsalade. Klaar in een handomdraai! Biologisch geteeld en gedroogd onder de Boliviaanse zon. €5,55 500 g

BIO Worldmix Deze kleurrijke mix van basmatirijst, rode linzen en zwarte quinoa voegt een vrolijke noot toe aan jouw favoriete gerechten. Biologisch geteeld in Bolivia (quinoa) en India (rijst en linzen). €2,50 250 g

Nieuwe heerlijkheden uit Italië

10 MIN.

4 PERS.

AVOCADO MET KRAB INGREDIËNTEN 2 avocado’s 100 g krabvlees 1 tl mosterdsalsa* 1 rode chilipeper een handvol vers basilicum peper en zout *Verkrijgbaar in je Oxfam-Wereldwinkel

TIP Deze typisch Italiaanse citroenlikeur hoef je niet voor ná de maaltijd te houden. Mix hem eens met schuimwijn tot een fris aperitief! Schenk 1 deel limoncello, 2 delen schuimwijn en 2 delen bruiswater in een glas. Voeg enkele versgeplukte blaadjes basilicum toe en meng goed. Salute!

Cadeautip! Combineer enkele Italiaanse producten zoals kerstomaatjes in olie, pesto en pasta, met een fles RAZA malbec Reserva uit Argentinië (p. 14). Die vergezelt authentiek Italiaanse gerechten als de beste.

BEREIDING • Verwijder de pitjes uit de chilipeper en snipper hem fijn, net als de basilicum. Hou enkele blaadjes basilicum opzij. • Meng het krabvlees met de mosterdsalsa. • Kruid naar smaak bij met peper en zout. • Voeg net voor het serveren de chilipeper en basilicum toe. • Halveer de avocado’s en verwijder de pit. • Vul elke helft met krabsalade.

TIP: werk af met basilicumblaadjes of wat tuinkers en zalmeitjes

BIO kerstomaatjes in olie €5,95 290 g

Limoncello €21,95 50 cl

BIO passata €2,65 410 g

BIO Mosterdsalsa €4,40 90 g

WIJNTIP: schenk hierbij de witte RAZA pinot gris uit Zuid-Afrika (p. 15).

Kijk op oxfamwereldwinkels.be/recepten en proef hoe veelzijdig de faire keuken kan zijn.

FAIR

19


Sjaal van 100 % wol uit India • veelkleurig met bollen €59 (64637) B 70 x L 180 cm • blauw-rood €59 (64635) B 70 x L 200 cm • beige met oranje motief €55 (64636) B 50 x L 200 cm

Gepakt & gezakt

Handtas van cognackleurig leder en suède uit India

Katoenen rugzak uit India € 29 B 24,5 x L 9 x H 35 cm Met blauw ikatmotief (64567) of petrolblauw waaiermotief (64569)

€95 (64619) B 32 x L 26 cm

Blauw leder uit India • • • • • • • • 20

FAIR

handtas €42,50 (64641) B 5 x L 25 x H 18 cm portefeuille - met katoen €34 (64647) B 11 x L 14 cm vierkante portefeuille €32 (64646) B 10 x L 10 cm maanvormige portemonnee €16,50 (64644) B 7,5 x L 15,5 cm portemonnee met kaartenhouder €14,90 (64654) B 7 x L 11 cm kaartenhouder €12,50 (64652) B 7,5 x L 13 cm vierkant portemonneetje €7 (64648) B 7 x L 7 cm pennenzak €6,90 (64649) B 4 x L 18 cm


Spelen maar! De keuze van Maarten “Zo’n handgemaakte puzzel van duurzaam rubberhout garandeert uren speelplezier en is educatief op de koop toe. Eén van mijn neefjes vindt zeker deze brandweerwagen onder de kerstboom!” Rubberhouten puzzel uit Sri Lanka • krokodil €30 (64680) B 18,5 x L 59 x H 7 cm • graafmachine €18 (64676) B 11,7 x L 22,8 cm • brandweerauto €18 (64677) B 13,3 x L 19,5 cm

Maarten stuurt volgens de noden van de wereldwinkels het crafts-assortiment bij. Hij zorgt ervoor dat de verkoop van A tot Z vlot verloopt en vindt een oplossing voor elke klacht.

Cadeautjes kiezen is kinderspel tijdens de Oxfam Cadeaudagen! oxfamwereldwinkels.be/ cadeaudagen

Katoenen kindercadeautjes uit Sri Lanka • rode schort met blauw monster €15,50 (64583) B 42 x L 60 cm • dokterstasje met 2 poppen en 4 instrumenten €29,90 (64587) B 18 x L 38 cm • boek 'Let's play together' €24,90 (64589) B 15 x L 16 x H 5 cm • patchwork-muis €16,50 (64594) B 12 x L 14 x H 14 cm FAIR

21


PRODUCT

Voornemen voor 2019: maak jouw bedrijf fair En begin met fairtradekoffie! Oxfam Fair Trade maakt het je makkelijk. Onze huisbarista selecteert de beste mélanges en originekoffie, onze verkoopdienst biedt jouw bedrijf een service op maat. Met deze kwaliteitskoffie beginnen je collega’s opgewekt aan elke werkdag en maak je meteen een goede indruk op je bezoekers. Maak vandaag werk van een eerlijke wereld. Kijk op oxfamfairtrade.be/koffieservice

“Omdat we geloven in eerlijke handel, hebben wij bewust voor Oxfam Fair Trade gekozen. Bovendien doe je als horecazaak echt een goeie deal bij Oxfam.” Melissa Notteboom van eetcafé WOEST

Espressobonen Bonenkoffie met een intens aroma en een volle smaak. Deze blend geeft door zijn krachtige branding meer kleur aan je ochtend. €11.45 - 1kg

“In elke e5-winkel komt er een Coffee Corner, een rustpunt waar onze klanten even van een koffietje kunnen genieten. Uiteraard schenken we fairtradekoffie. Dat is een van onze vele kleine initiatieven om duurzamer te ondernemen.” Alexander Talpe van e5 mode

“Als overheidsinstelling vroegen wij drie leveranciers om een offerte. Oxfam ging het verst in de samenwerking met de producenten in het Zuiden én scoorde bovendien het best op een ander belangrijk criterium: de smaak!” Delfien Coudyzer van Howest (Hogeschool West-Vlaanderen)

Koffie + apparaat = tevreden bezoekers! Als jij koffie bestelt, zorgen wij voor het apparaat dat die perfect zet. Je kan één van onze duurzame en gebruiksvriendelijke apparaten kopen, huren of in bruikleen krijgen. Samen met jou zoeken we naar de geschikte oplossing voor jouw ontvangstruimte, kantoor of kantine. 22

FAIR

BIO thee 4 smaken Een handige assortimentsdoos met 4 geweldige smaken: earl grey, bosvruchten, groene thee en rooibos. Een selectie van de beste theesoorten uit Sri Lanka en Zuid-Afrika. €9,95 - 1,8 g x 25 x 4

BIO quinoabiscuits Dit krokante koekje is een echte wereldmix. Met quinoa uit Bolivia, rijst uit Thailand, cacao uit de Dominicaanse Republiek, honing uit Mexico en rietsuiker uit Paraguay proef je de wereld in één hap! €2,90 - 260g


Kan er nog een dessertje bij? Cadeautip

CHOCOL ATE CHIP-KOEKJES Noussines €9,46 280 g

BIO Truffels €3,85 100 g

BIO Pralines €6,65 160 g

Hart van fondantchocolade €2,50 75 g

25 MIN.

20 KOEKJES

INGREDIËNTEN 150 g havermout / 150 g kokosolie* / 125 g speltmeel / 80 g pure chocolade* (kleine stukjes) / 80 g amandelnoten* / 75 g rietsuiker* / 10 g wijnsteenbakpoeder / 1 el gebroken lijnzaad *Verkrijgbaar in je Oxfam-Wereldwinkel BEREIDING Verwarm de oven voor op 175 °C. Maal 120 gram havermout tot meel in de keukenrobot. Hak de noten fijn in kleine stukjes. Smelt de kokosolie op een laag vuurtje tot ze net gesmolten is.

Cadeautip

Inpakken, bakken, smullen!

Maak een papje dat een ei vervangt (een ‘flax-egg’): meng het lijnzaad met 3 el water en zet even opzij tot het lijnzaad indikt. Meng in een grote kom de gemalen havermout, de resterende grove havermout, de suiker, het speltmeel, het bakpoeder en de amandelnoten. Doe de gesmolten kokosolie erbij en meng met een klopper. Voeg ook het ‘flax-egg’ toe en roer tot een homogene massa. Voeg ten slotte de chocolade toe en meng kort, zodat de druppels niet smelten.

Een cadeau voor iemand die graag in de keuken staat? Geef een doehet-zelf-pakket! Snor een Instagram-waardig recept op, schrijf het in je keurigste handschrift op een toepasselijke kaart en stop alle ingrediënten in een mand. Je pakje is écht af met een zero waste-verpakking: kies voor een hippe keukenhanddoek en een herbruikbare stoffen strik.

Rol het deeg tot bolletjes en druk aan tot koekjes. Bak de koekjes 15 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze goudbruin zijn.

Met deze producten ben je goed op weg om de chocolate chip-koekjes hiernaast te bakken:

>> We kregen dit recept

BIO Amandelen Ongeroosterde amandelen uit Pakistan. 100 g - €3,95

BIO Fondantchocolade 72% cacao Een feest voor liefhebbers van de puurste chocolade: fondantchocolade met een hoog cacaogehalte. 100 g - €2,20

BIO Rietsuiker Ongeraffineerde suiker uit Paraguay. 500 g - €2,55

van madambakster.be, na een geslaagde samenwerking met de Oxfam-Wereldwinkel in Gent. “Met onze gezonde bakkerij, gespecialiseerd in veganistische en suikervrije desserts, willen we vooral mensen samenbrengen aan tafel om zorgeloos te genieten. We zetten ons graag in voor een duurzamere en gezondere wereld.” Laura Verhulst van Madam Bakster FAIR

23


PRODUCT

Chic & uniek Zilveren juwelen met zirkoniumsteen uit Peru • oorbellen (64770) €29,90 • halsketting (64771) €26,90

Zilveren juwelen uit Mexico Juwelen van gehamerd zilver ∙ driehoek €13,90 (92437) ∙ vierkant €15 (92429) ∙ ‘tumble’ €18,50 (92436) ∙ rond €24,90 (92430) ∙ halve maan €39,90 (92435) ∙ oorstekers van gehamerd zilver €22,50 (92431) ∙ golvende armband €24,50 (92446) ∙ oorbellen veer €22,50 (92438) - ronde oorstekers €18,90 (92444) ∙ halsketting 3 cirkels €49,90 (92443) ∙ halsketting met witte kralen €39,50 (92449)

Zilveren juwelen uit Mexico • gevlochten ring €20 (92453) • oorstekers driehoek met parel blauw (92439) of rood (92440) €11 • oorstekers wiel met parel wit (92441) of rood (92442) €13,90

Juwelen van koper en brons uit Chili • • • • • 24

koperen oorbellen met lazuursteen (64711) of rode kralen (64712) €16,90 bladvormige oorbellen van brons (64713) of koper (64714) €14,50 koperen halsketting met blad €14,90 (64726) oorbellen van koper en brons €14,90 (64718) armband van koper en brons €18,50 (64719)


Zwarte zeepsteen met mandalamotief - uit Kenia • set kat en muis €14,50 (64573) B 4 x H 10 cm • onderlegger €15 (64575) 20 cm • ronde opbergdoos €7,90 (64576) 6 cm

Zwart ecoleder uit India • • • •

etui voor bril of smartphone €9,90 (64628) B 9,5 x L 16 cm handtas €95 (64625) B 20 x L 27 x H 85 cm portefeuille - groot €48 (64627) B 12 x L 18 cm portefeuille - klein €35 (64626) B 19 x L 11 cm

Cadeautip!

Voor muziekfanaten … Dit handige zakje is geknipt om een set oortjes in op te bergen. Of gebruik het als geschenkverpakking voor een juweel. Een fijn extraatje!

Sjaal van 100 % zijde - uit Vietnam €25,90 zwart (64727), rood (64728) of grijs (64729) B 80 x L 180 cm

Katoen met etnisch borduurwerk uit Vietnam • vierkant zakje bordeaux (64736) of zwart (64737) €5,90 B 7,5 x L 10 cm • rond zakje blauw (64739) of bordeaux (64741) €5,90 9 cm

Sjaal van 100 % wol uit India Armband van glazen kralen uit Chili - € 12,90 rood (64720), geel met lichtblauw (64721), donkerblauw (64722) of lichtgroen (64723)

Glazen theelichthouder met vlinder uit India €5,90 6 x H 6,5 cm blauw (64546) of paars (64547)

€42 zwart (64634) , rood (64632) of beige (64633) B 75 x L 180 cm

Is een product uit dit magazine niet (meer) beschikbaar in jouw wereldwinkel? Met het artikelnummer dat bij het product staat, kan elke wereldwinkel elk product bestellen (zo lang de voorraad strekt). De prijzen in dit magazine zijn ten minste geldig tot en met 28 februari 2019, op 1 maart 2019 veranderen mogelijk enkele prijzen. Je kan op elk moment de correcte prijzen vinden op oxfamwereldwinkels.be/ producten. Alle prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen en correcties en zijn niet cumuleerbaar met eventuele andere acties of promoties.

25


DOENvrijwilliger

“Voorbijgangers op zoek naar een tof cadeau laten zich hier verrassen” In de Oostendse wereldwinkel vond Melissa Vandewalle 5 jaar geleden een vrijwilligersjob die haar op het lijf geschreven was. Sinds begin dit jaar kan je haar zelfs achter de toonbank van twéé wereldwinkels tegenkomen … “Om meer mensen te laten kennismaken met onze cadeautjes uit eerlijke handel, openden we vorig eindejaar een popup-wereldwinkel in het centrum van Oostende. In een echte winkelstraat, tussen toffe kleinschalige zaken, deed onze pop-up het meteen goed. We besloten al snel om ermee door te gaan. Een goede beslissing, want er komen klanten over de vloer die niet snel de weg vinden naar de oorspronkelijke wereldwinkel. Voorbijgangers op zoek naar een tof cadeau, toeristen of mensen die een dagje komen shoppen aan zee laten zich verrassen door ons aanbod.” “Zelf sta ik elke maandagochtend als vrijwilliger in één van de twee winkels. Het fijnste daaraan vind ik dat je nieuwe mensen ontmoet die over veel zaken je mening delen. Voor ik vrijwilliger was, kwam ik geregeld met plezier langs. Toen ik een oproep voor nieuwe medewerkers zag, twijfelde ik dus niet ...”

Melissa is vrijwilliger bij de OxfamWereldwinkels op de Torhoutsesteenweg 25 en de Christinastraat 53 in Oostende.

INVESTEER IN EERLIJKE HANDEL

en geef boeren meer kansen! Teken in op aandelen van Alterfin* Belastingvermindering onder bepaalde voorwaarden

Inschrijvingen en voorwaarden op www.alterfin.be/welkom *Een aandeel voor particulieren= 62,50 euro; voor rechtspersonen = 250 euro. Investeren in aandelen houdt bepaalde risico’s in: gedeeltelijk of volledig verlies van uw investering, risico’s van kredieten aan organisaties in ontwikkelingslanden, uittredingsvoorwaarden (uittreden enkel mogelijk in de loop van de eerste 6 maanden van het jaar voor particulieren/de eerste 3 maanden van het jaar voor rechtspersonen), enz. Geen kosten of belastingen bij intreding of uittreding. De risico’s worden beschreven in de informatienota, beschikbaar op www.alterfin.be of op de hoofdzetel van Alterfin (Haachtsesteenweg 159, 1030 Brussel). Raadpleeg de informatienota alvorens te investeren.


RECEPT

Welke recepten doen het goed bij jouw tafelgenoten? Deel ze met ons op redactie@oww.be of op facebook.com/ oxfamwereldwinkels.

NASI GORENG

30 MIN.

4 PERS.

INGREDIËNTEN 250 g rijst* / 0,5 kg prei / 0,5 kg wortelen / 100 g champignons / 100 g erwtjes (diepvries of vers) / 2 uien (middelgroot) / sap van 1/2 citroen / 250 g mild gekruide tofureepjes / 30 cl ongezoete sojamelk / 1 el rietsuiker* / 1,5 el pindakaas*/ 1 el sojasaus* / 2 tl lookpasta* / 1 mespunt sambal oelek* / 1 mespunt chilipoeder / olijfolie* / currypoeder* / peper* * Verkrijgbaar in je Oxfam-Wereldwinkel. >> Dit recept kwam aan bod in één van de kookworkshops van EVA vzw en Oxfam-Wereldwinkels. Meer info: www.evavzw.be/activiteiten

"Oxfam-Wereldwinkels’ missie ligt in het verlengde van wat EVA doet: werken aan een betere wereld met de vork in de hand. Eerlijke voeding voor mens, dier én de planeet is de sleutel." EVA vzw

WIJNTIP: schenk bij dit Oosterse gerecht een witte wijn zoals de Koopmanskloof chardonnay of de RAZA torrontés reserva (zie blz. 14). BEREIDING • Kook de rijst nét niet helemaal gaar (volg hiervoor de instructies op de verpakking). • Versnipper de uien, snijd de prei in ringen en de wortelen en champignons in blokjes. • Verhit een scheut olijfolie in een wok of koekenpan en bak de ui glazig met de sambal oelek. • Voeg de wortel, prei en champignons toe en roerbak tot de groenten bijna gaar zijn. Doe er 1 tl lookpasta bij en kruid naar smaak met currypoeder. • Roer de tofureepjes en de erwtjes onder de groenten en laat kort meewarmen. • Maak ondertussen de pindasaus: stoof 1 tl lookpasta en het chilipoeder aan in een sauspan. Roer hier de pindakaas en de sojamelk bij. Laat de saus even inkoken op een matig vuur. Voeg de suiker en het citroensap toe en roer. Als de saus te stevig wordt, kan je nog wat sojamelk toevoegen. • Meng de rijst onder de groenten en serveer met de pindasaus.

FAIR

27


VISIE

Eerlijk van bij ons foto’s: Yel

Je hebt het misschien al gemerkt: in je wereldwinkel staan sinds kort ook producten die helemaal niet uit het verre Zuiden komen. Oxfam-Wereldwinkels verbreedt haar filosofie over eerlijke Noord-Zuidhandel naar eerlijke handel toutcourt. Want ook handel dichterbij verloopt niet altijd even fair. Dus stellen we trots ons eerste eigen fairtradeproduct van hier voor: versgeperst appelsap uit het Hageland.

28

FAIR


NOORD OF ZUID: HANDEL MOET EERLIJKER Terwijl handel steeds globaler wordt, krijgen de sterkste spelers steeds meer macht. Vaak ten koste van de kleinschalige boeren en de natuur. Als eerste schakel in de handelsketen van voeding, krijgen boeren overal in de wereld een bedroevend klein deel van de opbrengsten. Soms dekt dit niet eens hun kosten. Dat geldt zeker ook voor fruittelers, vertelt Jan Hellemans van Oxfams appelsappartner De Drie Wilgen. “De meesten moeten het stellen met de prijs die de veilingklok aangeeft. Daar maken wij een belangrijk verschil. Ons fruit komt van telers die in coöperatief verband appels op de markt brengen. We spreken met hen vooraf af hoeveel appels we zullen kopen en welke prijs we zullen betalen. De hoeveelheid appels op de markt en de kwaliteit ervan spelen ook een rol, maar we zorgen voor een correcte minimumprijs.” Toen Oxfam dus een eerlijk appelsap van Belgische bodem op de markt wilde brengen, bleek De Drie Wilgen al snel de geknipte partner.

“We spreken vooraf af hoeveel appels we zullen kopen en welke prijs we zullen betalen” KLEINE SPELERS NEMEN HET HEFT IN HANDEN Ook consumenten pikken het niet meer dat voedingsbedrijven en supermarktketens hen opdringen wat ze moeten kopen en eten. Net als de boeren aan het begin van de handelsketen willen ze weer zélf keuzes maken: hoe ze zich voeden, waar hun eten vandaan komt en wie er allemaal beter wordt van de handel in voeding. Zo ontstaan overal rondom ons veelzijdige voedselnetwerken die aandacht hebben voor de producenten en de omstandigheden waarin ons eten tot stand komt.

Nieuwe handelspartner Jan Hellemans van De Drie Wilgen - of ‘Jan Sap’, zoals ze hem in zijn geboortestreek kennen - loopt over van enthousiasme. Als we hem vragen om De Drie Wilgen in één zin te omschrijven, praat hij meteen een hele bladzijde vol. Geen poespas, maar gedreven en goudeerlijk. Zo bouwde hij de afgelopen 40 jaar ook zijn zaak uit. Het verhaal van De Drie Wilgen begint als een sprookje. Er was eens een jongen van een jaar of tien die verzot was op de appels uit de boomgaard van zijn grootvader. De rijpe exemplaren mocht hij van zijn opa verkopen. En zo kwam de ondernemer in de jonge Jan Hellemans naar boven. ‘Onbespoten appels te koop’, schreef hij op een bordje. Dat lustten de buren wel. Niet veel later begon Jan ook zelf gecentrifugeerd sap te verkopen. Vandaag vind je het vruchtensap van De Drie Wilgen in tientallen bio- en natuurwinkels, cafés en restaurants. Allemaal sap van fruit geteeld met het grootste respect voor de natuur én voor de producenten. Daarnaast produceert het bedrijf ook sap voor andere merken, zoals Oxfam Fair Trade. Jan Hellemans van appelsapproducent De Drie Wilgen FAIR

29


VISIE Precies wat Oxfam-Wereldwinkels al decennia lang doet als het over handel met het Zuiden gaat. De pionier in eerlijke handel voelt zich perfect thuis tussen al deze coöperaties, boeren en activisten die de transitie willen maken naar een rechtvaardige en duurzame wereld. Faire producten die van minder ver komen, kunnen dus niet langer ontbreken in de OxfamWereldwinkels.

100 % BELGISCHE KWALITEIT

Overal ontstaan voedselnetwerken die aandacht hebben voor de producenten en de omstandigheden waarin ons eten tot stand komt.

De andere fruitsappen in het wereldwinkelassortiment zijn gemaakt van sapconcentraat. Waarom? Concentraat is sap dat bijna geen water meer bevat. Het neemt veel minder plaats in dan vers sap en dus heeft het overzeese transport ervan een kleinere impact op het milieu.

Waarom zou je een product van ver halen als je het ook in eigen land in overvloed vindt? Door te kiezen voor Belgisch appelsap verkleint je ecologische voetafdruk. Dit sap is ook extra smaakvol, want de korte afstand verantwoordt dat Oxfam-Wereldwinkels versgeperst appelsap aanbiedt.

STEUN AAN BIOTEELT Om het milieu te sparen is ook biologische teelt een goede keuze. Daarom wil Oxfam Fair Trade niks liever dan biologisch appelsap in de wereldwinkels brengen. Maar dat blijkt niet zo makkelijk: op Belgische bodem groeien

Oxfam Fair Trade-appelsap van boom tot glas

Appelteler Frederik Defrère levert appels voor het Oxfam-sap.

30

FAIR

De appels groeien in boomgaarden in het Hageland, op de grens tussen Vlaams-Brabant en Limburg.

Tijdens de pluk, of meteen erna, gebeurt een selectie: een deel van de appelen gaat naar de versmarkt, de rest wordt verwerkt tot sap of compote.

Met de vrachtwagen brengt De Drie Wilgen de appels per 25 ton naar de verwerkingsfabriek, net over de grens met Duitsland. Die perst de appels, centrifugeert het sap en pasteuriseert het. Het sap wordt er opgeslagen in ideale omstandigheden: in inox tanks, gekoeld op 4 °C.

Telkens de voorraad in de wereldwinkels slinkt, laat Oxfam een deel van het sap bottelen bij zijn vaste fruitsappartner Konings, in Borgloon. Via het centrale magazijn van Oxfam Fair Trade in Gent, komt het appelsap daarna in jouw Oxfam-Wereldwinkel en in jouw glas terecht.


momenteel niet genoeg gecertificeerde appelbomen om aan de vraag naar bio-appels te voldoen. Daarom verwerkt Oxfam voorlopig appelen van boomgaarden in omschakeling naar bio. Dat betekent dat de teler al volledig volgens de biologische principes werkt, maar nog geen label draagt, omdat de bodem nog herstellende is. Bij De Drie Wilgen bevestigt Jan Hellemans dat bio-appels gegeerd zijn: “Veel telers van conventioneel fruit leven in onzekerheid. Zullen ze hun volledige oogst kunnen verkopen? Voor welke prijs? Wie bio teelt, kan wel op beide oren slapen. Voor een kilo biologische persappels krijg je tot 3 keer meer dan voor niet-bio exemplaren.” Jan selecteerde persoonlijk drie Belgische telers in omschakeling, die helemaal mee zijn met

“Onze investering in bio loont sneller dankzij deze samenwerking”

het Oxfam-verhaal. FAIR ging langs bij één van hen, Frederik Defrère uit Kortenaken. Tussen zijn bomen, met zicht op hier en daar een bijenhotel voor wilde bijen, licht hij toe waarom hij naar bio overschakelt. “Sinds dit jaar ben ik mede-eigenaar van het fruitbedrijf van mijn ouders. Doordat ik voordien jarenlang meedraaide op de dienst teeltbegeleiding van de Belgische Fruitveiling geloof ik sterk in bio. Bovendien kunnen we met biofruit op onze relatief kleine oppervlakte ook rendabel zijn, zonder sterk te moeten uitbreiden.” De omschakeling naar bio vraagt een stevige inspanning van Frederik en zijn familie. “We hebben geïnvesteerd en volgen al alle regels voor biofruit, terwijl we pas over 3 jaar het biolabel en de daarbij horende prijs zullen krijgen. Die tijd moeten we zien te overbruggen. Daarom is het voor ons echt een meevaller dat onze natuurlijk geteelde appelen in het Oxfam-sap terechtkomen. Onze investering loont sneller dankzij deze samenwerking. We wisten vóór de oogst al zeker dat we alles zouden kunnen verkopen. Voor een prijs die al hoger ligt dan die voor niet-biologische persappels.” Oxfam en zijn klanten investeren op deze manier in kleinschalige boeren die duurzamer willen gaan werken. SMAAKT NAAR MEER Ook Jan van De Drie Wilgen is positief over zijn samenwerking met Oxfam: “Wij werken graag met partners die evenveel belang hechten aan een faire werkwijze als wij. Bovendien verspreiden we het natuurlijke appelsap van eigen bodem nu nog breder.” De tienjarige jongen die zijn superlekkere sap met zo veel mogelijk mensen wil delen, is er nog steeds.

Achter de schermen werkt OxfamWereldwinkels aan meer partnerschappen zoals deze. We gaan op zoek naar nieuwe producten die kunnen komen van korteketen-initiatieven die boer en consument zo dicht mogelijk bij elkaar brengen, maar ook van organisaties met uitgesproken principes over een duurzaam landbouwmodel, ecologie en sociale rechtvaardigheid. Noord of Zuid, alle handelsketens moeten duurzaam en rechtvaardig worden.

FAIR

31


WERELDfocus

Kansen voor vrouwen in groeiland Bangladesh

De laatste maanden kwam Bangladesh in het nieuws met indrukwekkende studentenprotesten. De jongeren eisten dat de overheid werk maakt van een veiliger verkeer. Maar al snel kwamen dieperliggende frustraties bovendrijven: de jongste generatie Bengalezen wil af van de onrechtvaardigheid die het overbevolkte land typeert. De economie van Bangladesh groeit indrukwekkend, de officiële armoedecijfers dalen spectaculair. Momenteel beschouwt de VN het land nog als één van de ‘minst ontwikkelde landen’, maar misschien klimt het binnenkort op tot een ‘ontwikkelend land’. Al heeft dat een keerzijde, want snelle groei houdt risico’s in. Bangladesh dreigt - net als 32

FAIR

veel andere groeilanden - ten prooi te vallen aan vervuiling, overbevolking, ongeremde verstedelijking, middeleeuwse arbeidsomstandigheden … in een corrupt politiek klimaat. EERLIJKE STAPPEN VOORUIT Net daarom kan eerlijke handel in Bangladesh een belangrijke rol spelen. Oxfam-partner CORRThe Jute Works is het grootste fairtradebedrijf van het land. Het helpt in de eerste plaats vrouwen om via hun traditionele ambacht hun levensstandaard te verbeteren. “Als fairtradeorganisatie moeten we alles doen wat we kunnen om iets tastbaars te betekenen voor onze medewerkers,” zegt Bertha Gity Baroi, directeur van The Jute Works. Zo krijgen de

Met natuurlijke grondstoffen en traditionele knowhow maakt The Jute Works onder andere trendy manden en boodschappentassen. Je vindt ze op blz. 16,17 en 18. Of in je wereldwinkel, natuurlijk!

ambachtslieden sinds deze zomer 38 % meer loon. “Inflatie heeft onze economie zwaar getroffen, alles kost tot 15 % meer dan een jaar geleden. De lonen verhogen is onze plicht. Ook al worstelen we als organisatie zelf met de stijgende grondstoffenprijzen.” Daarnaast biedt CORR-The Jute Works beroepsopleidingen en bewustmakingsprogramma’s, bijvoorbeeld over hygiëne of gendergelijkheid. De medewerkers kunnen deelnemen aan het besturen van het bedrijf. Er is ook een ontwikkelingsfonds waarin de werknemers samen sparen voor gezamenlijke projecten, zoals een installatie voor drinkbaar water. >> Bekijk de video over CORR-The Jute Works op oxfammagasinsdumonde.be/ corr-the-jute-works


JONG geleerd

ONDERZOEKSSTUDENTEN BIJ KOFFIEPRODUCENTEN IN OEGANDA Geen weekje in een all in-hotel aan de Turkse riviera voor deze vier twintigers uit Nederland. Nee, hun diepgaande interesse in internationale ontwikkeling bracht deze studentes afgelopen zomer naar Oeganda. Als vrijwilligers voor de non-profitorganisatie Academics For Development verrichten ze er veldwerk bij drie koffiecoöperaties, waaronder Oxfam-Wereldwinkels-partner Ankole. “We onderzochten of deze coöperaties een gender policy hebben en of die de gewenste resultaten oplevert,” vertelt onderzoeker Anouk Roeling. Al bij de eerste gesprekken viel het de onderzoekers op dat ‘gender’ voor de Oegandese koffieboeren iets anders betekent dan wat wij er doorgaans mee bedoelen. Anouk: “Het gaat voor hen niet over gelijkheid of stereotypen doorbreken, maar het wil zeggen dat elk gezinslid op de hoogte is over het reilen en zeilen van de boerderij, ook over de inkomsten en wat ermee gebeurt. En dat vullen ze heel actief in.” “Heel indrukwekkend vond ik ook dat deze koffieboeren, die in erg moeilijke omstandigheden leven, ontzettend begaan zijn met de natuur en de klimaatverandering. Ook in het verste puntje van de jungle en hoog in de bergen. Binnen de coöperaties is er veel aandacht voor hoe de boeren met hun land en gewassen kunnen omgaan om ze gezond te houden.” Ondertussen werken de vier Academics for Development hun adviesrapport af. Dat beschrijft welke gender policy’s gunstig uitpakken, maar ook welke aandachtspunten er zijn. OxfamWereldwinkels zal deze bevindingen op haar beurt toepassen in samenwerkingen met coöperaties over de hele wereld. >> Lees ook eens de blog op afdfieldworkers.wordpress.com

‘Onze’ 4 Academics for Development. Van links naar rechts: Anouk Roeling, Lidewij Rouhouf en Stefanie Geurts, onderaan: Bernice Müller.

“GOESTING GEVEN OM BEWUST TE KOKEN” “Teach what you preach,” zegt Annegreet Poelman, “dat proberen we als kookploeg van Prikkel echt te doen.” Annegreet, nu 27, miste sinds haar zestiende geen enkele editie van het jongerenweekend van Oxfam-Wereldwinkels. “Toen ik op de middelbare school zat, was Prikkel dé plek waar ik voelde dat er best veel jongeren bezig waren met dezelfde thema’s als ik. Nu kom ik van zo’n driedaagse nog steeds naar huis vol energie om mijn engagement verder te zetten. En tegelijk ben ik stikkapot. (lacht)” Annegreet en haar team-slash-vriendengroep beginnen rond deze tijd al Prikkel 2019 voor te bereiden. “We maken niet zomaar wat klaar. Met de gerechten die op tafel komen, geven we ook een boodschap mee. We proberen de deelnemers bewust te maken van waar hun eten vandaan komt. Op het einde van het weekend geven we daar ook wat uitleg over.” Op Prikkel eet je duurzaam. Altijd vegetarisch, vaak ook vegan. Groenten en fruit komen van dichtbij en wat niet in eigen land groeit, is uiteraard fair trade. “Tijdens Prikkel in Brussel, dit jaar in februari, haalden we allerlei ingrediënten uit een verpakkingsvrije winkel. Die leverde alles per fietskoerier. Gecombineerd met kokosmelk en currypasta uit de wereldwinkel werd dat een kruidige groentetaart,” vertelt Annegreet. “We doen ons uiterste best om alles echt heel lekker te maken, zodat de deelnemers goesting krijgen om thuis ook vaker bewust te koken. Om dezelfde reden geven we met plezier al onze recepten en keukengeheimen mee naar huis.” >> Prikkel 2019: 15 tot 17 februari in Bokrijk Alle info op oxfamwereldwinkels.be/prikkel FAIR

33


DOEN

HANG JIJ ZE OOK OP?

DIT CADEAU ZET JE NIET OP EBÈÈÈY

Na een geslaagde campagne vorig jaar, zet 11.11.11 het

Wil je dit jaar voor kerst of Nieuwjaar uitpakken met een

thema vluchtelingen en migratie opnieuw centraal in zijn

cadeau vol liefde? Leg dan ‘Oxfam Pakt Uit’ onder de

campagne #AllemaalMensen. Wereldwijd ontvluchten

kerstboom, een origineel geschenk waarmee je levens

miljoenen mensen oorlog, vervolging, armoede,

verandert.

klimaatverandering ... Oorzaken waar 11.11.11 elke dag aan Het principe is eenvoudig: je geeft iemand een wenskaart

werkt.

met persoonlijke boodschap op en de opbrengst gaat 11.11.11 wil een menselijk migratiebeleid dat de kansen

naar Oxfam-projecten. Met bijvoorbeeld een ‘geitje’,

van migratie ziet, in de plaats van een beleid dat migratie

‘lammetjes’, een ‘schoolbord’ of een ‘winterkit’ geef je

ziet als een probleem, en vluchtelingen ontmenselijkt. Want

een nuttig cadeautje dat je achteraf niet te koop zet op

we zijn allemaal mensen met dromen en verwachtingen,

het internet. Geweldig idee, toch?

onderweg naar beter. www.oxfampaktuit.be Foto: Yel Toon dat we met velen achter een rechtvaardig

migratiebeleid staan en hang de raamaffiche van 11.11.11 op. Wil je meer doen? Sluit dan aan bij onze plakactie vanaf

PUUR LIMBURG IN DE WERELDWINKELS

19 oktober. Ga met vrienden of familie op pad en plak onze affiches in jouw stad of gemeente.

Sinds kort vind je in heel wat Limburgse Oxfam-Wereldwinkels een selectie van Puur Limburg-producten. Die merknaam

Raamaffiches bestellen? Meer info? Kijk op

overkoepelt specialiteiten van Limburgse bodem, zoals

www.11.be/allemaalmensen.

Loonse stroop of Haspengouwse mosterd. Allemaal kwaliteitsproducten voor een eerlijke prijs, met een duidelijke en transparante herkomst.

Meer respect voor iedereen

34

FAIR

Zo zetten Puur Limburg en Oxfam-Wereldwinkels samen in op lokale en korteketenlandbouw en werken ze samen in de strijd voor eerlijke handel, zowel in het Zuiden als hier!


Vrijwilliger worden?

Elke zaterdag, een paar keer per jaar of alleen tijdens de eindejaarsperiode. Cadeautjes inpakken, producten verkopen, etalages versieren, de boekhouding doen of magazines bussen. Je kan het zo gek niet bedenken wat er bij Oxfam-Wereldwinkels allemaal door vrijwilligers gedaan wordt. www.oxfamwereldwinkels.be/vrijwilliger

Post

Oxfam-Wereldwinkels Ververijstraat 17 9000 Gent

Telefoon 09/218 88 99

Mail

redactie@oww.be

Web

www.oxfamwereldwinkels.be

Winkels

www.oxfamwereldwinkels.be/winkels

Facebook

www.facebook.com/oxfamwereldwinkels

Nieuwsbrief

www.oxfamwereldwinkels.be/digizine

Colofon

CADEAUSTRESS? GEEF MIJ MAAR DE OXFAM CADEAUDAGEN! Geen zin om uren op eindejaarscadeaus te jagen in drukke, natte winkelstraten? Bezoek de Oxfam Cadeaudagen en je vindt al wat je zoekt: een ecolederen portefeuille voor je papa, kleurige katoenen speeltjes voor je metekind,

Vierde jaargang - nummer 27 (10-2018) - (236) Verschijnt in januari, april, augustus & oktober Redactieadres: Ververijstraat 17, 9000 Gent - redactie@oww.be Redactie: Griet Rebry Medewerkers: Nancy Dewispelaere, Wim Melis, Adeline Vandorpe, Helga Duhou, Yves Boussen, Yasmine Mertens, Judith Hoogewys, Johnny Devisscher, Els De Causmaecker, Frank Vandooren, Maarten Fissette, Annette de Groot, Elisabeth Pulinckx, Tom Ysewijn, Stefaan Calmeyn, Evert Nicolaï en Gwen Segers. Fotografie: Oxfam-Magasins du monde, Yel Vormgeving: Efraïm Sebrechts Concept: Stapel Drukker: Roto Smeets Coverfoto: Leitmotiv

Dit magazine is gedrukt op 100% gerecycleerd papier.

handgemaakte juwelen voor je puberende nichtje en een fles kwaliteitswijn voor de gastheer. Geen foute cadeaus dit jaar, alleen goeie voornemens … Op naar faire feesten! Vind de cadeaubeurs of wereldwinkel in jouw buurt op oxfamwereldwinkels.be/cadeaudagen #fairefeesten

Alle prijzen zijn onder voorbehoud van drukfouten, wijzigingen en correcties. Actieprijzen of promoties zijn beperkter geldig, dit wordt vermeld bij het product.


VIER HET FaiR

Vier je eindejaarsfeesten met deze wijnduo’s in promotie

€ 15,95 i.p.v. € 17,95

€ 11,25 i.p.v. € 13,25

ARGENTIJNS DUO RAZA malbec reserva & RAZA torrontés reserva

ZUID-AFRIKA ANS DUO Koopmanskloof shiraz & Koopmanskloof chardonnay

2x RAZA Brut

€ 19,90

i.p.v. € 21,90

SENSUS Rosé & Extra brut

€ 16,95

i.p.v. € 19,00

Actie geldig van 1/11/2018 tem 31/12/2018, zolang de voorraad strekt, niet cumuleerbaar met andere acties & kortingen