Page 1

De Geschiedenis van traditie wijn Bestel uw wijn online, voor al uw festiviteiten

Er gaat haast geen feestelijke gelegenheid voorbij zonder het drinken van een goed glas wijn. Deze traditie is niet beperkt tot bepaalde landen of culturen, het drinken van wijn heeft zich over de hele wereld verspreid. Steeds meer mensen leren om goede wijn op waarde te schatten. Wijnkenners van over de hele wereld proeven steeds nieuwe soorten. Wijnboeren streven ernaar om de kwaliteit van hun wijnen steeds te blijven verbeteren.

De geschiedenis van wijnmaken

Zo’n 7000 jaar voor Christus werd al wijn geconsumeerd. Archeologische vindplaatsen van over de hele wereld hebben nieuwe bewijzen voor wijnconsumptie opgeleverd. De consumptie van wijn werd al heel vroeg met religie in verband gebracht. De Grieken aanbaden Dionysus, de god van het wijnmaken. Ook de Romeinen deelden mee in deze cultus van het gebruik van wijn voor religieuze doeleinden.

De Joden hadden al in het Bijbelse tijdperk de gewoonte om rituele wijn te consumeren. Zoals we allemaal weten, beschouwen ook de christenen wijn als een belangrijk onderdeel van hun religie. In de Islam wordt het drinken van alcohol afgekeurd, maar distillatie van wijn kwam wel vaak voor om bestandsdelen van medicijnen te maken of om als grondstof voor parfums te dienen.

Ook koningshuizen en wijn horen traditioneel bij elkaar. Bijna alle koninklijke families van over de hele wereld hebben van goede wijnen genoten. De meeste


koninklijke bijeenkomsten eindigden in een uitgebreid diner, uiteraard onder het genot van een goed glas wijn.

De wijdverspreide productie en consumptie van wijn nam toe in de 15e eeuw toen Europa haar grondgebied fors begon uit te breiden. Archeologen toonden aan dat de wijnproductie werd ontdekt in Armenië en niet in Frankrijk, zoals we voorheen allemaal dachten.

België en de geschiedenis van wijn

Het was in de 7e eeuw dat de wijnbouw en het wijnmaken begon in België, of het gebied dat nu bekend staat als België. De industrie groeide en verspreidde zich tussen de 9e en 16e eeuw. Abdijen waren de vroegste eigenaren van wijngaarden. Wijn werd gebruikt als onderdeel van religieuze handelingen en ook om zieken te genezen.

Na de 16e eeuw tot de jaren zestig van de vorige eeuw namen de druiventeelt en de wijnbouw af. Na een langzame start in de jaren tachtig heeft de druiventeelt en wijnmakerij weer aan kracht gewonnen. In de afgelopen 20 jaar heeft de industrie zich goed ontwikkeld. Er zijn tegenwoordig een stuk of 120 wijngaarden in België. Ongeveer 30 Belgische wijngaarden nemen een belangrijke plaats in de internationale wijnindustrie in.

België produceert voornamelijk mousserende en witte wijn. Er zijn verschillende lokale hybriden van druiven die voor de wijn worden gebruikt. Hier vallen ook de internationaal befaamde variëteiten zoals Chardonnay, Pinot Noir, Riesling en Pinot Gris onder.

De Belgische wijnmarkt

België is de op 5 na grootste importeur van wijnen van de hele wereld. Omdat de wijnproductie van België erg klein is, moet het grootste deel van de wijnen worden


geïmporteerd. De grootste exporteur van wijnen naar België is Frankrijk. België is de grootste consument van Franse wijnen ter wereld. Bovenstaande statistieken zijn nog exclusief de wijnen die mensen zelf over de grens brengen. Frankrijk is de buurman, daarom bezoeken veel Belgen Franse wijngaarden en Wijn Kopen daar hun wijnvoorraad.

Online wijnmarkt

Er zijn veel online winkels die wijn verkopen in België. Bezoek voor de beste merken en het grootste assortiment wijnen de website www.wereldwijnonline.be.

Wereldwijnonline

De geschiedenis van traditie wijn  
De geschiedenis van traditie wijn  
Advertisement