Page 1

Zorgproject Scharendijke nieuw vraagstuk gemeente Intentieovereenkomst met college ligt er al SCHARENDIJKE Burgemeester en wethouders hebben een jaar geleden al aangegeven verder te willen praten over zorgresort Boterhoek in Scharendijke. Een ambitieus project met Welness, hotel (maximaal 150 kamers) en tientallen vakantiewoningen op een terrein van zo’n twintig hectare aan de rand van Scharendijke. Maar of de gemeenteraad er ook mee verder wil zal de komende tijd duidelijk moeten worden.

Ontwikkelaar Getgripp is al langere tijd met de gemeente in gesprek over de plannen. Ver voordat op SchouwenDuiveland commotie ontstond over Brouwerseiland in de Grevelingen, waarvoor de gemeenteraad vorig jaar groen licht gaf. Volgens ontwikkelaar Jeroen Plaisier ligt er al een intentieovereenkomst met burgemeester en wethouders. Wethouder Jacqueline van Burg (LSD) bevestigt dat, maar zegt dat de raad ,,altijd het laatste woord heeft.” De raad heeft eind vorig jaar een rem gezet op nieuwe recreatieve ontwikkelingen. Volgens Plaisier lag er zelfs een met de ambtebaren doorgetimmerde exploitatieovereenkomst klaar, maar werd dit ambtelijk opzij gelegd in afwachting van een nieuwe gemeenteraad. Die is er nu en er is bijgepraat over de plannen van de ontwikkelaar. Die is zelf natuurlijk louter positief over zijn plannen. Een investering van 25 tot dertig miljoen euro, werkgelegenheid voor tientallen mensen en een prima landschappelijke inpassing,

Wereldnieuws uit je regio 20 april ‘18 Jaargang 12 week 16

nummer

556 Koningsdag editie

Zonder dat er gas is gewonnen Is ‘t schudden toch begonnen Een enkel Bru’s huis bij de kerk Siddert door verbouwingswerk @jangreijn

Voor het allerlaatste nieuws: www.wereldregio.nl waarvan vooral ook Scharendijke als dorp profijt zal hebben. Met grondeigenaar en landbouwer Gaanderse zijn al afspraken over de benodigde grond gemaakt. Plaisier:,,Een erg goede plek en wat ons betreft niet zomaar te realiseren op een andere plaats.” Volgens Plaisier zijn er elkweervoorzieningen, waarvan ook de directe omgeving gebruik kan maken. Maar het richt zich vooral op mensen, die op krachten moeten komen. Geen medisch centrum, waarvoor een medische indicatie nodig is, maar gericht op fysieke en geestelijke ontspanning. Ideaal voor bedrijven, die er overspannen medewerkers tot rust kunnen laten komen. Plaisier is ervan overtuigd dat de markt hierom vraagt.

De gemeenteraad heeft net kennisgemaakt met de plannen en heeft de nodige vragen afgevuurd op de plannenmakers. Het lastige voor de raad is om zo kort na de verkiezingen meteen weer een groot project te omarmen. De schrik van Brouwerseiland zit er nog goed in. Maar tegelijkertijd stelt Plaisier dat de plannen niet nieuw zijn en er sprake is van een zogenoemd ‘pijplijnproject’. Overigens neemt de gemeenteraad pas een besluit als de wijziging van het bestemmingsplan op de agenda staat. Dat kan nog wel een hele tijd duren. Tenzij nu al nee gezegd wordt. Wat Plaisier betreft zou er dan wel sprake zijn van ‘een hele gekke draai’ door de gemeente. Daarop vooruitlopen wil hij nog niet. •

Hummende alpaca’s op Kerkwerfse ‘ranch’

VVD wint prijs met plan verkeersveiligheid scholen Een idee van raadslid Bruno van der Hoek van de eilandelijke VVD, voor meer verkeersveiligheid bij scholen, is tijdens de bijeenkomst ‘Beeldvorming Bereikbaarheid’ in het Hoornbeeck college in Goes beloond met de hoofdprijs van 2.500 euro.

RENESSE

Het idee van de Renessenaar Van der Hoek is als volgt: geef ouders en kinderen een stappenteller en stuur ze lopend naar school. Ouders die van ver komen, kunnen hun auto op een parkeerterrein zetten en het laatste stuk lopen. ,,In plaats van meer regelgeving is ons idee bottom up. Kinderen zullen hun ouders gaan aansporen de auto vaker te laten staan of gebruik te maken van de mogelijkheden verder van de school te parkeren. Niet alleen beter voor de verkeersveiligheid bij scholen, maar ook voor de gezondheid. Kinderen worden gestimuleerd meer te bewegen”, aldus het plan van Van der Hoek. Provinciale Staten hadden in de Goese school een brainstormsessie georganiseerd over de bereikbaarheid in Zeeland. Wim van Tilburg, programmadirecteur van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer, presenteerde het publiek dinsdagavond cijfers waaruit bleek dat Zeeland de pro-

vincie is met het op één na hoogste autobezit van Nederland. Per duizend inwoners zijn er meer dan vijfhonderd auto’s. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook duur. Deelnemers gingen in groepen in klaslokalen aan de slag om een goed idee te vinden om het vervoer te verbeteren in een Zeeuwse gemeente die zij kregen toegewezen. Die prijs ging dus naar het team van SchouwenDuiveland met Bruno van der Hoek. Het is de bedoeling dat de bedenkers hun idee ook echt gaan uitvoeren met het gewonnen geld.•

Bruno van der Hoek

WEEKENDWEER zaterdag 21 april

21º 9º

zondag 22 april

O 2-3 bft Neerslagkans: 40%

22º 12º

O 2-4 bft Neerslagkans: 40%

Lees het actuele weer op pagina 5 met weerman Joost Loomans Van oorsprong grazen ze tussen de valleien en bergen van de Andes in Chili en Peru. Alpaca’s, die een hummend geluid maken, lopen inmiddels ook rond op Alpaca en Falabella Ranch Rzadkiewa aan de Kievitsweg in Kerkwerve tegenover vleesboerderij Boot. Wie de alpaca’s van Sandra Radecke (foto) wil zien, kan er elke woensdag en zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur terecht. Meer over de alpaca’s in Kerkwerve op pagina 3.

OPEN

Tuincentrum • • • •

Renesse

zondag 22 april open van 12.00-17.00 uur Korte Moermondsweg 1, Renesse, 0111-461031

www.lifeandgarden.com Computerreparatie aan huis

Marel Compleet - Zierikzee >>>>> Geen voorrijkosten <<<<<

Reparatie – Verkoop – Onderhoud - Deskundig advies

Tel.: 0111-642830

www.marelcompleet.nl - marelcompleet@zeelandnet.nl

Zierikzee 0111 412 567

Renovatie Restauratie Onderhoud Houtrotreparatie

www.schilderkoster.nl

Nieuweweg 1, 4315 PR Dreischor

0111 401 361


2

AGENDA

WERELDREGIO THEATERTIP Einde theaterseizoen in zicht, de nieuwe 2018-2019 op komst!

Vrijdag 20 april

Zierikzee Raamexpo ‘O kijk, Koninginnedagen vroeger hier!’ in etalage Havenplein 8-10. Noordgouwe Voorjaarsvergadering Stad en Lande in dorpshuis de Gouwe. Aanvang 19.30. Burgh-Haamstede Maken van koningsgebak onder leiding van chef-kok Ed Adelaar in Soos Burgh-Haamstede. Van 19.30 tot 22.00.

Zaterdag 21 april

Renesse Bingo in Hampshire Arc-hotel (Vroonweg 33). Aanvang 19.30. Boekenmarkt in Jacobuskerk. Van 10.00 tot 15.00. Noordgouwe Concert Euterpe Baroque Consort in Driekoningenkerk. Aanvang 20.00. Zierikzee Optreden koorconcert Zeeuws Projectkoor en uitvoering cantate ‘Licht der Wereld’ in Nieuwe Kerk. Aanvang 19.30.

Met een heerlijke tribute van Fleetwood Mac aanstaande vrijdag 20 april en op vrijdag 1 juni Stef Bos & Band sluit Theaters aan Zee in de NK Zierikzee het seizoen af. Aanstaande vrijdag komt dus eerst de formatie Pure 99 met Vannessa Thuyns (Voice of Holland). Na ‘Back to the Seventees’ komt de band nu terug met een heerlijke tribute van Fleetwood Mac’s meest beroemde LP ‘Rumours’. Natuurlijk komen alle hits in gepaste volgorde voorbij. Daarnaast speelt Vannessa Thuyns en haar muzikanten in een aparte set een aantal kroonjuwelen uit de Nederlandse popmuziek van de jaren ’70. Op vrijdag 1 juni is de afsluiting met Stef Bos & Band. Om zeker te zijn van kaarten is reserveren gewenst via www.theatersaanzee.com. Binnenkort vertellen wij u alles over het nieuwe programma van het volgende seizoen.

Reserveer nu uw kaarten via www.theatersaanzee.com of stuur een e-mail aan info@theatersaanzee.com met optredens Bakerssongs, JP den Tex, Douglas Firs, The Monotrol Kid. Van 11.00 tot 17.00. Zonnemaire Ouderenmiddag met muziek, bingo en quiz in dorpshuis Maire. Aanvang 14.00. Oosterland Verkoping en rommelmarkt hervormde gemeente Nieuwerkerk in loods kraanverhuur Verwijs (Wilgenstraat 14). Van 9.00 tot 15.00. Westenschouwen Lentebloesemfietstocht vanaf Natuurinformatiepunt. Vanaf 11.00.

Zondag 22 april

Tentoonstelling XL-portretten in galerie ’t Lange Uus. Record store Day op Havenplein 6

COLOFON

Renesse Straattheater in centrum. Van 13.00 tot 17.00. Zierikzee Storytrail stadswandeling met verhalenverteller Johannes. Aanvang 14.00. Aanmelden via www.storytrail.nl/stadswandeling-zierikzee Muziekmatinee band PartyPuberZ in fiZi. Aanvang 14.30. Burgh-Haamstede Vroege vogelwandeling over landgoed Slot Haamstede. Van 8.00 tot 10.00. Aanmelden verplicht: www. natuurmonumenten.nl/agenda Port Zelande Rondrit met Boemeltreintje vanaf Port Zelande via Brouwersdam (inclusief zeehonden spotten). Vertrek 11.00 en daarna ieder heel uur tot 16.00.

Maandag 23 april

Serooskerke Yoga en meditatie door yogaschool Schouwen-Duiveland in dorpshuis. Van 9.00 tot 10.30 en van 19.15 tot 20.45. Hoofdredactie Aad van der Wouden Tel. 0111 420 776 redactie@wereldregio.nl Sport Peter Godrie Tel. 06 50 22 71 91

Dinsdag 24 april

Port Zelande Rondrit met Boemeltreintje vanaf Port Zelande via Brouwersdam (inclusief zeehonden spotten). Vertrek 11.00 en daarna ieder heel uur tot 16.00.

Woensdag 25 april

Zierikzee Bijeenkomst ‘gratis hulp bij solliciteren’ in bibliotheek. Van 10.00 tot 12.00. Aanmelden via www.bibliotheekoosterschelde.nl/walkentalk

Programma: Vrijdag 20 april: 14:00 20:00

Zaterdag 21 april: 20:00

Serooskerke Yoga en meditatie door yogaschool Schouwen-Duiveland in dorpshuis. Van 9.00 tot 10.30 en van 19.15 tot 20.45.

Koffie-inloop voor mannen bij SMWO (aan Calandweg). Van 10.00 tot 11.30.

Vrijdag 27 april

Brouwershaven Introductieles ‘Dansen in je element’ in centrum Be Happy. Van 19.30 tot 21.30. Opgave info@atmar.nl Zierikzee Oranje-concert Duivelands Mannenkoor in Nieuwe Kerk. Aanvang 19.30.

Zaterdag 28 april

Burgh-Haamstede Strandjutten vanaf Excursieschuur. Van 13.30 tot 15.30. Renesse Bingo in Hampshire Arc-hotel (Vroonweg 33). Aanvang 19.30. Kerkwerve Forellenwedstrijd bij recreatieboerderij Van Langeraad.

Zondag 29 april

gen Open Huysda

il 20 & 2ha1rtaepr van welkom

Woensdag 2 mei

16_0287_HUY sticker diameter 48,8mm.indd 1 Zierikzee

Renesse Internationale platen- en cd-beurs in Hotel de Zeeuwse Stromen. Van 10.00 tot 16.00. Port Zelande Rondrit met Boemeltreintje vanaf Port Zelande via Brouwersdam (inclusief zeehonden spotten). Vertrek 11.00 en daarna ieder heel uur tot 16.00.

Advertenties Colinda Verkaart 06 12 52 81 08 Mark de Bruijne 06 12 02 89 32 advertentie@wereldregio.nl

23-02-16

Lezing over Oosterschelde door Ria Oranje in brasserie de Stadspoort in Borrendamme. Aanvang 14.30. Burgh-Haamstede Activiteitendag met medewerking van SMWO in Soos Burgh-Haamstede.

Vrijdag 4 mei

Burgh-Haamstede Maken en drinken van milkshakes onder leiding van chef-kok Ed Adelaar in Soos Burgh-Haamstede. Van 19.30 tot 22.00.

Zaterdag 5 mei

Renesse Bingo in Hampshire Arc-hotel (Vroonweg 33). Aanvang 19.30. Zierikzee Optreden Take Five & tangduo Peter van de Velde (orgel) en Nadja Nevolovisch (viool) in Nieuwe Kerk. Aanvang 19.30.

Familieberichten familieberichten@wereldregio.nl Contactgegevens WereldRegio is een uitgave van Uitgeverij JeVanHet bv. Poststraat 41 4301 AB Zierikzee Postbus 37 4300 AA Zierikzee T 0111 420 776 F 0111 421 733 www.wereldregio.nl

Zondag 6 mei

Renesse Lentemarkt. Port Zelande Rondrit met Boemeltreintje vanaf Port Zelande via Brouwersdam (inclusief zeehonden spotten). Vertrek 11.00 en daarna ieder heel uur tot 16.00.

De PartyPuberZ Les gardiennes

Maandag 23 april: 20:00

The Shape of Water

Dinsdag 24 april: 14:00

Dinsdag 1 mei

Brouwershaven Spelletjesmiddag stichting Ouderensocieteit aan Bostonplein. Van 14.30 tot 17.00. Burgh-Haamstede Verzamelen gebruikte goederen voor Burghse rommelmarkt bij blauwe deur naast Koebel (Zandstraat). Tussen 9.00 en 10.00. Port Zelande Rondrit met Boemeltreintje vanaf Port Zelande via Brouwersdam (inclusief zeehonden spotten). Vertrek 11.00 en daarna ieder heel uur tot 16.00.

The Shape of Water

Zondag 22 april: 14:30 Muziek: 20:00

Maandag 30 april

The Shape of Water The Florida Project

Médecin de campagne

Woensdag 25 april: 14:30 20:00

Bob de Bouwer Mega Machines NL Bankier van het Verzet

Donderdag 26 april: 20:00

The Post

Uitgelicht: The Shape of Water In een verborgen, zwaarbeveiligd overheidslaboratorium in Baltimore tijdens de Koude Oorlog in 1962 werkt de eenzame Elisa als schoonmaakster. Samen met haar collega Zelda ontdekt ze een geheimzinnig waterwezen dat in een bassin gevangen wordt gehouden.

Les gardiennes Tijdens WOI laten de naar het front gestuurde mannen lege werkplekken achter in de industrie en in boerenbedrijven. Vrouwen nemen het werk over in fabrieken en op het platteland. Hortense houdt het boerenfamiliebedrijf van haar echtgenoot en zoons draaiend, 13:01 geholpen door haar dochter Solange en dienstbode Francine.

Médecin de campagne Jean-Pierre is een huisarts van de oude stempel met een drukke praktijk op het Franse platteland. Zeven dagen per week kunnen zijn patiënten op hem rekenen. Hij luistert, verzorgt, stelt gerust. Wanneer hij een tumor blijkt te hebben is rustiger aan doen voor hem geen optie.

Bob de Bouwer Mega Machines NL Scoop, Muck en Liftie gaan Bob de Bouwer helpen met de grootste klus die hij ooit heeft gedaan: een dam bouwen en een oude steengroeve veranderen in een waterreservoir voor Lentestad. Bob vraagt een andere bouwer om te helpen met het leegmaken van de steengroeve.

Maandag 7 mei

In Brogum heeft vrijdag 20 april van 20.00 tot 24.00 de finale van RegioRuis plaats. No Return, Qube (foto), Dispelled en Lies Ahead zijn de acts. (foto Erik Bolier)

Serooskerke Yoga en meditatie door yogaschool Schouwen-Duiveland in dorpshuis. Van 9.00 tot 10.30 en van 19.15 tot 20.45.

Programmawijzigingen voorbehouden. Voor het actuele aanbod:

www.fizi.nl fiZi / Kerkhof 3 / Zierikzee


3

‘Gemeente: berust niet in een bevolkingskrimp, maar ga bouwen’ Randstedelingen verleiden op Schouwen-Duiveland mooier en goedkoper te wonen

Er ligt een actuele woonvisie waarin deskundigen de gemeente adviseren bescheiden te gaan bouwen. Zo’n tweehonderdvijftig woningen de komende tien jaar om zo te voorkomen dat er voor leegstand gebouwd gaat worden. Maar niet iedereen denkt daar zo over.

Cees Veerhoek bijvoorbeeld, die als voorzitter van de dorpsraad van BurghHaamstede liever ziet dat de gemeente meer gaat bouwen om zo mensen te verleiden deze kant op te komen. Niet berusten in de verwachting dat de bevolking verder krimpt. Veerhoek was kort na de eeuwwisseling ook de wethouder die wijken als Noorderpolder en Waterwijk op de kaart zette. Maar door de crisis die volgde, kwamen die wijken niet tot volle wasdom. Een andere reden was dat het gemeentebestuur indertijd zo lang na moest denken over wat er dan gebouwd moest worden, dat Barendrecht ondertussen achtduizend woningen neerzette onder de rook van Rotterdam en de nieuwe inwoners wegkaapte. Daardoor ontstond binnen het gemeentebestuur de overtuiging dat bouwen niet automatisch leidt tot meer inwoners. Maar Veerhoek stond niet alleen in zijn overtuiging. De gemeenteraad moet de woonanalyse vertalen in een woningbouwplan. Wat wel duidelijk werd is dat er vooral ingezet moet worden op inbreiding. Beter bouwen in de dorpen op plaatsen waar er verval is opgetreden dan nieuwe gronden aanwijzen om wijken neer te zetten. Ook is er een vraag naar starterswoningen. In de woonanalyse is daar nau-

een redactionele beschouwing op de actualiteit door Aad van der Wouden

Lastig

De gemeenteraad moet de vlucht naar voren nemen in de strijd tegen de bevolkingskrimp. Bouwen van woningen dus om mensen uit de Randstad te verleiden goedkoper en vooral mooier te komen wonen op Schouwen-Duiveland. Dat is een voorname boodschap van de insprekers tijdens een bijeenkomst over de woonanalyse.

ZIERIKZEE

Starterswoningen tot honderdvijftigduizend euro worden er niet gebouwd en er zou wel vraag naar zijn

VRIJE STEMMEN

Bij de gemeente en Zeeuwland leeft de overtuiging dat er vooral behoefte is om in Zierikzee, zoals op de foto bijvoorbeeld aan de Poortkade, te wonen.

welijks aandacht voor. Maar daar denken inwoners blijkbaar anders over. Starterswoningen tot honderdvijftigduizend euro worden er niet gebouwd en er zou wel vraag naar zijn. Maar bij de gemeente en Zeeuwland leeft de overtuiging dat er vooral behoefte is om in Zierikzee te wonen. Jongeren zouden niet in de dorpen willen blijven wonen.

Als er nieuwe inwoners naar SchouwenDuiveland getrokken moeten worden, dan moeten er speciale woonvormen ontwikkeld worden. Vormen die aansluiten bij de vraag van de samenleving. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan woonvormen voor ouderen. Die mogelijkheden zijn er, maar moeten wel goed onderbouwd worden, zo luidt het.

Nu is de gemeenteraad aan zet om een vertaling te maken van de geluiden uit de samenleving en de aannames in de woonanalyse. Duidelijk is wel dat de markt heel snel verandert en er vaker naar de situatie moet worden gekeken. Zo zijn het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek en de strengere regels voor een hypotheek direct van invloed op de vraag. •

Team Bruinisse-Duiveland zoekt een enthousiaste: (leerling-)(wijk-) verpleegkundige/verzorgende IG (28 uur) Lijkt het jou leuk om in een klein team te werken, waar de cliënt centraal staat, grijp dan nu je kans en solliciteer.

Het was misschien wel het meest voorspelbare na de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Een ontwikkelaar die de nieuwe raad komt vertellen over zijn plannen. En het plan ligt er: een zorgresort bij Scharendijke. Met uitzondering van de VVD hebben alle politieke partijen zich zeer terughoudend opgesteld in de verkiezingstijd. Geen nieuwe projecten meer voorlopig. Maar wat is nieuw? Het plan heeft vorig jaar op tafel gelegen bij burgemeester en wethouders en die zien het wel zitten. Anders teken je geen intentieovereenkomst. En ook toen de politiek een ommezwaai maakte (geen nieuwe projecten meer) ging er geen signaal naar de ontwikkelaar dat hij het maar moest vergeten. Dat wordt nog lastig. Want de spelregels veranderen tijdens de wedstrijd maakt nooit een sterke indruk. Het heeft Ecomaire in Zonnemaire de kop gekost. En gaat nu hetzelfde gebeuren met het zorgresort? De gemeenteraad moet van goeden huize komen om er voor te gaan liggen. B en W hebben de raad indertijd geinformeerd over de plannen in Scharendijke. Is er door de raad toen actie ondernomen richting het college? Alleen maar roepen dat het niet kan is onvoldoende. Het zal beargumenteerd moeten worden. Natuurlijk heeft de raad altijd het laatste woord. Maar een ontwikkelaar die al in detailbesprekingen zitten met de ambtelijke organisatie mag wel verwachtingen hebben. Zeker als het project ambtelijk getrokken wordt door dezelfde ambtenaar die ook Brouwerseiland voor zijn rekening heeft genomen. Dan lijkt de vrijblijvendheid mij toch wel een beetje voorbij. Dan zit het niet meer in een fase van ruiken aan elkaar. Zelfs de exploitatieovereenkomst lag al klaar, maar ging snel in de la tot na de verkiezingen. En daar zijn we nu beland. Los van de vraag of het resort een aanvulling is en niet meer van hetzelfde, moet de raad goed nadenken over watte doen. Want er liggen vast meer pijplijnprojecten.•

Interesse? Sollicitatiebrief, incl. cv: bruinisse@buurtzorgnederland.com Vragen? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met telefoonnummer 06 22331441

Geldpot ook voor kleine grondbezitters Alpaca’s: wandelen, golf, De provincie heeft een pot met geld dat beschikbaar is voor mensen met een flink stuk grond die een steun in de rug kunnen gebruiken bij het onderhoud van hun stukje natuur. Maar veel mensen weten daar niet van en daarin wil Ad Ruijtenberg uit Renesse verandering in brengen.

RENESSE

Ruijtenberg is voorzitter van het Natuur Collectief Zeeland, het NCZ. Deze club verzamelt aanvragen voor een onderhoudsbijdrage van de kleinere grondbezitters. Grote spelers als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zitten zelf aan tafel bij de provincie, maar de kleintjes niet. Wie minder dan 75 hectare heeft kan bij het NCZ terecht. ,,Maar dat geldt ook voor de mensen met bijvoorbeeld een of twee hectare. Door zich bij ons aan te sluiten maken ook zij kans op een bijdrage”, legt Ruijtenberg uit. Dat geld kan nodig zijn voor aanplant of onderhoud. ,,De

provincie neemt het besluit of er geld wordt toegekend, maar wij kunnen daarbij wel helpen.” De bedoeling is dat de grondeigenaren voor een langere periode een bijdrage toegezegd krijgen, zodat ze vooruit kunnen. Voorwaarde is wel dat

de grond op de provinciale natuuren subsidiekaart staat. ,,Maar als dat nog niet het geval is kunnen wij daar wellicht ook een rol in spelen.” Ruijtenberg staat open voor vragen van grondeigenaren, die hem kunnen bellen via 06-51582411. •

Ad Ruitenberg: ,,De provincie neemt het besluit of er geld wordt toegekend, maar wij kunnen daarbij wel helpen”.

workshops en rondleidingen (vervolg van voorpagina)

De alpaca’s die op Alpaca en Falabella Ranch Rzadkiewa rondlopen, zijn gefokt door Sandra Radecke. Aan het einde van deze maand worden er weer veulens geboren. KERKWERVE

Radecke, die vanwege ruimtegebrek een jaar geleden is verhuisd van Ellemeet naar de Kerkwerfse polder, houdt zich nu zo’n acht jaar bezig met het fokken van alpaca’s en de falabella-minipaardjes. Ze heeft er acht, terwijl er in heel Europa ‘slechts’ duizend geregistreerd staan. Wat de alpaca’s betreft heeft ze van heel Zeeland er het meeste rondlopen: zo’n vijfentwintig. Naast de fokkerij is de ‘ranch’ opengesteld voor andere activiteiten zoals wandelen met alpaca’s en falabella’s en Aapacagolf. Dit is een afgeleiden versie van boerengolf maar dan

tussen de alpaca’s. Ook geeft Sandra Radecke rondleidingen en educatie. ,,Voor de kinderen hebben we leuke creatieve workshops met alpacawol”, geeft ze aan. Het bezoekerscentrum is al een ‘attractie’ op zich: gevestigd in een oude cultuurhistorische Zeeuwse boerenschuur en van voor de Watersnoodramp. Radecke werd jaren geleden tijdens een alpacashow gegrepen door de lama-achtige dieren. ,,De alpaca wordt ook wel het boerderijdier van de toekomst genoemd”, aldus de Rotterdamse van origine. ,,Ze zijn sterk, gehard en sober maar hebben ook een soort magische aantrekkingskracht op mensen. Iets ondefinieerbaars. Veel mensen willen ze aaien omdat ze er als knuffeldieren uitzien. De beestjes die hier geboren zijn mak en daar kun je gewoon mee wandelen.”•


Wil jij al ontspannen vóór je vakantie begint?

Ga “Stress te lijf!”

Bestellijst KONINGSDAG 27 APRIL

Resultaten van onze workshop en training: ✓ ✓ ✓ ✓

Naam Straat Plaats ____ st Oranje tompouce €1.35 ____ st. Oranje soezen €1.90 ____ st. Oranje Schelpje € 1.90 ____ st. Oranje schnitt € 5.75 ____ st. Midi Oranjesoezen (8 st. €5.99) ____ st. Marsepein Cake € 3.99

Je ervaart meer rust Je weet wat stress is en wat het met je doet Je hebt tools om stress aan te pakken Je bent je meer bewust van spanning/ontspanning

Aanbiedingen van de week: 6 Broodjes halen 4 betalen 6 Krentenbollen halen 4 betalen 6 Eierkoeken halen 4 betalen Oranje schuimgebak van € 1.85 voor € 1.65

Roombroodje nu voor € 1,15

Koekje van de week:

Gesorteerde koekjes 200 Gram van € 3,60 voor € 2,90

Diversen: Alles vers uit eigen bakkerij!! Inleveren graag uiterlijk woensdag 25 april a.u.b. Op Koningsdag is ons hele assortiment brood en Kleinbrood beschikbaar!

Sint Joostdijk 34 - Oosterland T. 0111 64 15 79 - M. 06 13 891 021 Bestel nu ook via WhatsApp! BAKKERBOUMAN.NL

Praktische info: ✓ Data workshop: woensdag 9 mei en zaterdag 19 mei ✓ Data training: vanaf 31 mei 6 avonden op donderdagen ✓ Kleine groep: max. 6 personen ✓ Tijdsinvestering: workshop 3 uur, training 5 kwartier per keer ✓ Kosten: workshop 35 euro, training 150 euro. ✓ Locatie: boerderij aan Oostweg 1, Burgh-Haamstede

NIEUWE À LA CARTE KAART!

Gezellig avondje uit Zin om gezellig samen uit eten te gaan? Dat komt goed uit, we hebben namelijk een geheel vernieuwde à la carte kaart. Ga naar onze website en ontdek wat onze kaart te bieden heeft. Vergeet niet gelijk te reserveren! Ontdek de Smaak van Bries. Kijk op brasseriebries.nl.

Laône 2-6 | 4325 EK Renesse | 0111 462 500 | brasseriebries.nl

Angela@staopenschitter.nl of 06-36064168 Coaching & Counseling met paarden

Acties geldig van maandag t/m zaterdag Appelmarkt 25, 4301 CA Zierikzee Tel. 0111 416 264


5

Omwonenden muziektent bezorgd over bouwschade

De bouwplaats in Bruinisse zorgt voor de nodige onrust.

Ontstane schade

Omwonenden van de inmiddels gesloopte muziektent in Bruinisse maken zich grote zorgen over scheuren in hun woningen, die ontstaan nu daar een nieuw pand wordt neergezet. Een poging om bij de gemeente zwart of wit te krijgen dat eventuele schade wordt vergoed, heeft nog niets opgeleverd.

mensen in de buurt. ,,En we snappen die plannen ook wel, maar het kan niet zo zijn dat wij nu met de problemen komen te zitten. Dat Bruinisse nu onder handen wordt genomen is vooral door inspanningen van het inmiddels overleden CDAgemeenteraadslid Jan Bij de Vaate. Zijn partijgenote Marleen van Kooten heeft inmiddels contact met de bewoners opgenomen om te bekijken wat er aan de hand is en wat er eventueel aan gedaan kan of moet worden.•

Cees de Keijzer uit Bruinisse spreekt namens de buurtbewoners aan de Korte Ring. ,,We hebben niets tegen het opknappen van het dorp en ook niet tegen de plannen van Jeroen Hoep, die er gaat bouwen. Maar wel hebben we zorgen over dag- en zonlicht dat hierdoor verdwijnt,” legt hij uit. Al ruim voordat de bouw startte werden er zienswijzen ingediend tegen de plannen. Maar volgens De Keijzer deed de gemeente er niets mee. ,,Maar toen de muziektent tegen de vlakte ging hadden we de eerste scheuren.” De gemeente verwijst de bezorgde bewoners naar de aannemer, die vervolgens is komen kijken. Maar ook daar zijn nog geen garanties voor herstel uit voortgekomen.

hun muziektent was, maar dat we bij de aannemer moeten zijn.” En dat van het kastje naar de muur sturen zint de bewoners niet. Hoep heeft het plan om er een drielaags pand neer te zetten. Boven gaat hijzelf wonen en beneden kunnen er winkeltjes komen. Het is het eerste plan dat concreet wordt ontwikkeld nadat er jarenlang is gesproken over het opknappen van Bruinisse. Volgens De Keijzer wilde de gemeente niet dat hier vertraging in zou komen door

Veel moeite om de 75 meter aan platen, cd’s en toebehoren in één van de zalen van De Zeeuwse Stromen te vullen, had Louis van Wijck niet. Toen hij de datum voor de tweede editie – de eerste uitgave was eind 2016 – bekendmaakte, was de beurs na een week volgeboekt. Als gevolg daarvan heeft hij een wachtlijst moeten aanleggen. Voor sommigen wordt dat geduld dit jaar al beloond want op 3 november staat de derde cd- en pla-

Laten we deze column eens een heel andere draai gaan geven dan gewoonlijk. Niet te oppervlakkig, want dat vindt mijn moeder niet leuk. Niet te persoonlijk, want daar houdt Marco niet van. En zeker niet te optimistisch, want je kan toch niet altijd alleen maar een goede zin hebben? Toch? Nou ja… Tot nu toe is het leven goed voor me geweest, geen grote zorgen. Bewust en dankbaar ben ik daarvoor en dat uit ik graag. Natuurlijk heb ik niet altijd een goede zin, maar optimistisch ben ik altijd wel. Heb ik dan ergens een goede kaart getrokken? Had ik geluk met uitdelen? Maar waar en wanneer werden deze kaarten dan

Partime/fulltime, uren in overleg

geschud? Geen idee, maar ik weet wel dat ik altijd mijn joker achter de hand heb. Afijn… We gingen een heel andere draai aan deze column geven… Omdat de zomer gaat beginnen! Heb je een motor? Of wil je een keer achterop? Lijkt je dat leuk? Zullen we maandagavond dan eens een rondje gaan rijden? Ze geven prachtig weer op! Dan spreken we 19:15 uur af op het Havenplein, lukt dat? Jeroen, Fred, Chiel, Sjaak, Arjan, Hans, rij je ook mee? Jacolien, Leonie, Wilna, ErikJan, wil je achterop? Geef je op via mijn facebookpagina dan kun je aangeven of je een helm hebt of niet en misschien hebben we ook nog wel een motorbroek voor je, anders gewoon je spijkerbroek aan. Iedereen is welkom, met en zonder motor, bekend en onbekend, maar geen gekkigheid en waaghalzerij. Gewoon een mooi rondje door de polder, omdat de zomer eraan komt. Vanaf het Havenplein vertrekken richting Ouwerkerk, Bruinisse. De uitkijktoren op de Philipsdam is het doel. Het windmolenpark wat daar nu gebouwd wordt is op de helft, prachtig om nu naar boven te lopen en een overzicht te krijgen van deze megaklus. Even een groepsfoto maken, leuk voor later. Via Sirjansland richting Zonnemaire naar d’ Ouwe Smisse, daar trakteer ik op een bakje koffie of thee. Dat is het plan. We zetten onze beste kaart in; een mooi rondje door de polder en iedereen mag mee. Een spontane actie omdat een avondje op de motor veel leuker is, dan op de bank. Als ik merk dat mijn kaarten weer eens geschud worden, als tikken en lopen even niet meer vanzelf gaat. Dan heb ik altijd mijn motor-joker nog achter de hand. Tot maandag! •

Voor informatie: JG Stouten 06-20635355 of jgstouten@filternet.nl Koetshuysch Kaas Melkmarkt 10a 4301 HB Zierikzee 06-20635355 jgstouten@filternet.nl

WEER Veel muziek in grootste platen- en cd-beurs Zeeland WERK Voor de tweede keer organiseert Louis van Wijck een cd- en platenbeurs in hotel/congrescentrum De Zeeuwse Stromen. Twaalf standhouders met zeer uiteenlopende collecties hebben zich aangemeld. De beurs van de Scharendijkse muziekliefhebber is zondag 29 april van 10.00 tot 16.00 uur.

Mijn joker

Volgende week: Aart de Zeeuw

Gezocht, verkoopmedewerker/ster voor onze winkel

,,We hebben WereldRegio in de gaten gehouden voor de sloop -en omgevingsvergunning voor de plannen. Maar we hebben nooit iets gezien. De gemeente zegt dat ze bij oude objecten geen vergunning hoeft te hebben. Maar nu weer zeggen ze dat het niet

RENESSE

door Jan Deurloo

Voorjaar! Met een grote smile open ik mijn schuurdeur na een lange winter en daar staat ‘ie! 260 kg, 110 pk, 1200 cc… Zag ik ‘m nou teruglachen naar me? Slot eraf, druppelaar eraf, en achteruit naar buiten rollen. Zo is het leven goed, onbekommerd op een vrije avond een eindje gaan toeren. Niks aan je hoofd dan je helm, niks te doen dan alert blijven. Niks te doen, gewoon gas geven en kijken waar we terecht gaan komen. Ik draai mijn contactsleutel en… VRrooeeemmm! Tikken en lopen! Rustig 2x Stapelsweg op en neer, alles lijkt in orde. Dan maar gelijk doorrijden. Brouwershaven, Den Osse, Scharendijke, Brouwersdam en “bij CAS” omdraaien en weer richting huis. Oké dan, nog even een rondje over Renesse doen. Hogezoom en via Haamstede, Burghsluis naar huis. Leuk!

Gemeente moet ‘zwart op wit’ garanties geven op herstel

BRUINISSE

COLUMN

tenbeurs gepland. Weer in De Zeeuwse Stromen. ,,De samenwerking is voortreffelijk”, zegt Louis van Wijck over de Renesser locatie. Ten opzichte van de eerste keer heeft hij bewust voor een aantal nieuwe standhouders gekozen. Er zit een Belg bij met ‘twaalf meter’ aan vynilbenodigheden en ‘een leuke stapel met lp’s’. Een andere Belg heeft mooie collecties waaronder eentje van Abba. De topper, volgens Louis van Wijk, is Rinus van Doveren uit Arnhem. ,,Hij heeft acht meter aan lp’s en cd’. Dat is gewoon mooi spul. Ik ben er trots op dat hij naar Renesse komt. Hij heeft allerlei soorten muziek.” Naast Van Doveren komen er standhouders uit Nijmegen, Waalwijk, Rotterdam, Rijen en Spijkenisse. Bewust heeft Louis van Wijck standhouders buiten het Zeeuwse platencircuit gekozen. •

door Joost Loomans

Weersituatie In het weekend bevinden we ons nog in warme lucht en dat betekent nog altijd hoge kwikstanden voor de tijd van het jaar. Daarna volgt een omslag en wordt het beduidend frisser en wisselvalliger. Vrijdag is het opnieuw zonnig, maar aan het eind van de dag neemt de kans op lage bewolking vanuit het westen toe. Bij een matige westenwind wordt het 16°C aan zee en nog 24°C meer landinwaarts Zaterdag begint de dag mogelijk met wat lage bewolking, daarna wordt het al snel zonnig. De oostenwind is zwak

Nog net een lekker weekend! www.hetweeropschouwenduiveland.nl en daardoor zal het met 22 graden zomers aanvoelen. Het blijft hele dag droog. Zondag zijn er zonnige perioden maar bestaat er in de loop van middag kans op een stevige onweersbui, waardoor de omslag van het weer een feit wordt. Temperatuur vlak langs zee 19 graden tot 22 landinwaarts. Wind komt meest uit oostelijke richting. De watertemperatuur langs de kust is 10 °C. Na ‘t weekend ligt de temperatuur met 14 graden gevoelig lager. Wind komt dan uit de westhoek en er is zo nu en dan kans op neerslag.

Nieuweweg 1, 4315 PR Dreischor

0111 401 361


AANBIEDINGEN WEEK 17

DE SERVICE VOOR HET BEZORGEN VERANDERT NIET, WAT ER WEL VERANDERT IS DE WEBSITE. BESTELLEN DOE JE VOORTAAN OP DEZE ADRESSEN:

Magere varkensfiletlapjes naturel of gemarineerd Deze week 500 gram voor maar 4.99 De asperges zijn er weer!! Daarom deze week onze ambachtelijke boerenham 100 gram voor maar 1.75

Gevulde Kroonkoeken 5+1 GRATIS

Vers uit de oven!! Gegrild Zeeuwsspek aan stuk of gesneden Nu 150 gram voor 1.99

ORANJE roomboter sprits 250 gram halen - 200 gram betalen

Vleeswaren duo: 100 gram gebraden gehakt + 100 gram kipfilet Samen voor maar 2.95

0111 408 409 WWW.EETCAFESCHOUWENZIERIKZEE.NL

Witte of bruine zachte bollen 2e zak HALVE PRIJS Cake van de week: ORANJE marsepein cake maar € 4,75

Konings dag Hamtaart!! Deze week stuk 200 gram voor 3.65

MAALTIJD V/D WEEK

ST. JOOSTDIJK 43 4307 AR OOSTERLAND 0111-643998 OPENINGSTIJDEN MA: 8:30 - 17:00 DI: 8:30 - 12:00 WO: 8:30 - 17:00 DO: 8:30 - 12:00 VR: 8:30 - 17:00 ZA: 8:30 - 13:00

Volgranen maisbroodje maar € 1,65 ongesneden

Oranje burgers Deze week 5 halen… 4 betalen!!

WIJ MAKEN OFFICIËLE PASFOTO’S VOOR PASPOORTEN EN RIJBEWIJZEN. AFSPRAAK MAKEN IS NIET NODIG. GRATIS PARKEREN VOOR DE DEUR.

Aanbiedingen week 17

Weekendreklame: Aardbeienschelpen 4 +1 GRATIS

Vers gekookte Macaroni met gevulde tomatensaus Deze week 500 gram voor 3.75

0111 870 058 WWW.TOKOSAMESAME.NL

LET OP! VRIJDAG 27 APRIL, KONINGSDAG, ZIJN WE GEOPEND VAN 8-12 UUR

RAUWKOSTSALADE V/D WEEK Rauwkostsalade… Komkommer-tomaat salade Deze week een bakje 200 gram voor 1.85

“Deze aanbiedingen zijn ook geldig bij ’t Bru’s Broad’uusje”

Let op!! Koningsdag vrijdag 27 april zijn wij geopend tot 12.00 uur

Geldig van 23 t/m 28 april 2018

0111 413 264 WWW.PIZZERIA-AKINO.NL

ONZE SAMENWERKING MET DE FIRMA THUISBEZORGD IS GESTOPT!

Slagerij en Verswinkel!

EEN GEZONDE

Barbeque

ZEEDUIVEL STAARTEN smaak: verfijnd/vlezig Stevige structuur

500 gram

10,-

Visse rij UIT

NIEUWE VANGST

ELKE ZATERDAG

Palingbrood

Naar wens Levend, Gekookt, of gehalveerd met knoflookmarinade (dagprijzen)

€ 4,70 p.s.

7

95

Gambero (rivierkreeft)

2 voor

€ 6,95 p.s.

12 50

EN

Oosterscheldekreeft

Van bakker Ten Hove

2 voor

EIG

PRI 26 A

HUISGEMAAKT

Vispotje

Als menu (niet in Zierikzee) Gegrild vanaf € 27,95

L

n Karveoefntde bsite zie we

ALLES VOOR DE BBQ Vers huisgemaakt assortiment voor de BBQ. Reserveer alvast via www.proefzeeland.nl

IETS TE VIEREN?

OVENSCHOTEL

Zeeduivel

Visschotels

Voorkom teleurstelling bestel vooraf!

VOOR DE BBQ OF OVEN Rijk gevuld met Zalm en Kabeljauw. Groenten, kruiden en witte wijn. +/- 200 gram.

per stuk

695

OVENSCHOTEL ZEEDUIVEL Ovenschaaltje Zeeduivel Omwikkeld met Parmaham. Complete maaltijd. Per stuk € 8,95

2 voor

15,-

P RO E F Z E E L A N D

‘ T M O S S E L PA K H U YS

FAELWEG 1, VROUWENPOLDER BEL 0111-653451 OPENINGSTIJDEN MA - ZA 9.00 - 18.00 UUR

NIEUWE HAVEN 51 BEL 0111-653451 / 0111-407611 OPENINGSTIJDEN VR & ZA 9.00 - 17.00 UUR

Stormvloedkering

Zierikzee

VISSCHOTELS Verse huisgemaakte visschotels. Reserveer via www.proefzeeland.nl

CHECK AL ONZE MENU’S SCHOTELS EN MEER OP

www.proefzeeland.nl

alles zolang voorraad strekt - zetfouten voorbehouden

Actie Zeeduivel VERSE VIS

WeekACTIE

Kerkring 33, 4306 CK Nieuwerkerk, tel. (0111) 641224


7

SCHOUWEN-DUIVELAND IN STUKKEN

door Huib Uil

SALVATORHOEVE

Hervormde kerk te Zonnemaire 150 jaar In de dorpsgeschiedenis van Zonnemaire is 19 april 1868 een markant moment. Op die zondag werd de Hervormde kerk in gebruik genomen. Ds. C.F. Zeeman sprak ‘eene uitmuntende feestrede’ uit. Die was naar aanleiding van Psalm 118:24: ‘Dit is de dag dien de Heere gemaakt heeft; laat ons op denzelven ons verheugen en verblijd zijn’. Blij en verblijd waren de inwoners. Een gloednieuwe kerk en toren waren de pronkstukken van het dorp. Spijt om het verdwijnen van de oude kerk was er niet of nauwelijks. Van het kerkbestuur had alleen notabel J. Everwijn zijn bedenkingen. Hij had tevergeefs gepleit voor herstel van het oude gebouw. Dat was in zo’n slechte staat dat besloten was over te gaan tot afbraak en nieuwbouw. In 1865 waren de eerste geluiden te horen, twee jaar later startte de bouw. Dominee Zeeman, de vader van Pieter, die in 1902 de Nobelprijs kreeg, samen met professor H.A. Lorentz, was degene die sterk voor nieuwbouw ijverde. Hij nam de leiding als president van de kerkvoogdij, een opmerkelijke combinatie. In 1867 maakte hij plaats voor een ander. Maar in plaats van voorzitter werd dominee Zeeman secretaris en bleef de leidende figuur. Dat Zonnemaire een nieuwe kerk kon laten bouwen, was dankzij het feit dat de kerkelijke gemeente in royale financiële omstandigheden verkeerde. Voor de bouw werd geld geleend maar de aflossing en de rente kon gemakkelijk uit de inkomsten worden gedekt. De architect van de nieuwe kerk was J.C. Bellingwout uit Rotterdam, een achterkleinzoon van de predikant van ons Serooskerke. Aannemer werd metselaar C. Timmerman uit Zierikzee voor een bedrag van 25.275 gulden. Uiteindelijk zou de bouw en inrichting met alles wat erbij kwam, uitkomen op ruim 30.000 gulden. Op 24 april 1867 werd de eerste steen gelegd. Die eer werd gegund aan mr. J. Moolenburgh, burgemeester en ambachtsheer van Zonnemaire. Ook hij steunde de bouw krachtig, onder meer door 10.000 gulden aan de kerk uit te lenen. Alles verliep voorspoedig op een onderdeel na en dat was de toren. Die was eigendom van de burgerlijke gemeente maar de kerkelijke gemeente had het onderhoud op zich genomen. Die merkwaardige regeling moet verklaard worden uit het feit dat de kerkelijke gemeente die last gemakkelijk kon opbrengen, in tegenstelling tot

GEESTDRIFT Dorpsdominee Piter Goodijk

Kerk in het midden Zoals in vele ringdorpen op ons eiland staat ook in Renesse de kerk in het midden. Liever zeg ik ‘kerk in het hart van het dorp’. Dat getuigt van meer passie. ‘Kerk in het midden’ klinkt nogal neutraal, terwijl we juist in de kerk leren om bewuste keuzen te durven maken. Vorige week vrijdag, de dertiende, staat opeens Philippus voor de deur van onze Jacobuskerk. Hij komt zijn eerste pelgrimstempel

ONDERTUSSEN OP WERELDREGIO.NL

ook voor ijverde dat de toren een voldoende lengte kreeg want die zou aanvankelijk ruim twee meter korter worden. Hij kreeg zijn zin. Met financiële steun van de gemeente Zonnemaire werd de toren gebouwd zoals we die nu kennen en die een onmisbaar onderdeel vormt van het silhouet van het dorp. Het eerstvolgende nummer van het Bulletin van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken bevat een uitvoerig artikel over de bouwgeschiedenis. Hier vullen we nog aan dat de kerk in 1871 een orgel kreeg. Is er niets meer dat aan de oude kerk herinnert? Ja, want de wijze mannen van Zonnemaire kwamen op de goede gedachte om de achttiende-eeuwse preekstoel van de oude kerk een plaats te geven in het nieuwe kerkgebouw. Ook bleven een aantal grafzerken bewaard.

De Socialistische Partij heef t zich vastgebeten in het dossier Salvatorhoeve, het park waar de gemeente permanente bewoning aan probeert te pakken met dwangsommen. Permanente bewoning is er formeel niet toegestaan al heeft de gemeente in 2003 meer dan dertig bewoners een gedoogverklaring gegeven. Maar nu treedt de gemeente weer op en stelt bewoners van het Ouwerkerkse park dwangsommen in het vooruitzicht. De SP wil weten of er een mogelijkheid bestaat om dubbelbestemming af te geven, waardoor de mensen er wel kunnen blijven wonen. Ook eist de partij opheldering over een volgens haar intimiderende manier van optreden van handhavers. Vorige week maakten bewoners van het park de acties van de gemeente aanhangig in WereldRegio.

‘TECHPIONIERS’

De oproep van VPRO Tegenlicht van afgelopen november aan ‘Groene Techpioniers’ om zich te melden, heeft vele spannende en ondernemende kandidaten opgeleverd, ook van Schouwen-Duiveland. Hoe word je een succesvol duurzaam ondernemer en welke risico’s loop je als pionier? Op Schouwen-Duiveland hebben twee vriendinnen pal achter de

TE KOOP

Delen van Schouwen-Duiveland zijn maandagavond getroffen door een stroomstoring. Er kwamen berichten uit Noordgouwe, Dreischor en een deel van Zierikzee. Bij Delta zijn tientallen meldingen over de storing binnengekomen.

KIND AANGEREDEN

Een kind is maandag rond 17.18 uur aangereden door een auto aan de Schouwenbank in Zierikzee. Het kind was even daarvoor met zijn fietsje op straat gevallen toen hij werd aangereden door een auto. Het kind is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. (bron AS Media) Een 28-jarige man uit Zierikzee is zaterdag, met nog drie inzittenden in de auto, op de M.A. de Ruijterlaan in Goes tegen een boom gebotst. Hij vloog over het fietspad waar ternauwernood enkele fietsers aan het ongeval ontsnapten. De bestuurder bleek onder invloed van alcohol en drugs. De inzittenden werden door ambulancepersoneel ter plaatse aan hun verwondingen behandeld. Uit een ademtest bleek dat de bestuurder teveel alcohol had gedronken. Hij werd aangehouden. Tijdens een speekseltest bleek dat de Zierikzeeënaar ook nog cocaïne had gebruikt.

KIEKIERIS door Peter Noordermeer

IN PRIJS VERLAAGD

‘Flakkee’

van € 289.500,naar € 279.500,Instapklare twee onder één kap woning met ruime garage Schouwenbank 110, 4301 ZS, Zierikzee

www.funda.nl halen voor zijn pelgrimspaspoort. Hij gaat, op hoop van zegen, op weg naar Santiago de Compostella, Jacobus in Spanje. Hij heeft alles verkocht en het nodige voor onderweg in zijn herkenbare rugzak gestopt. Hij heeft een goede baan gehad. Daarna vele soorten van vrijwilligerswerk gedaan. En nu, in zijn 71e levensjaar, gaat hij opnieuw nadenken over de zin van zijn leven. Al wandelend, van dag tot dag, in gesprek met de Eeuwige, met zichzelf en met de mensen onderweg. Van al zijn fans krijgt hij een zoen, van mij de zegen vanuit de Pelgrimskerk in het hart van het dorp. Jongstleden dinsdag zijn we weer met een bijzondere groep samen in de kerk. De zomerexpositie, die nu in de kerk hangt, wordt geopend. 12 amateurkunstenaars uit de volle breedte van ons dorp hebben geschilderd omtrent het thema ‘Cultureel Erfgoed’. Van kerk tot kasteel, van straô tot musschengilde, van mosselen tot klederdracht, van Zeeuwse knop tot spreuken. Via de kunstenaars worden de gasten rondgeleid in de kerk, als kunsthart van het dorp.

STROOMSTORING

ONDER INVLOED

De Hervormde kerk, c. 1910 (Collectie Gemeentearchief Schouwen-Duiveland, Zierikzee, Z 0246).

de burgerlijke gemeente die krap bij kas zat. Aanvankelijk was het idee het onderstuk van de toren te laten staan en daarop een nieuwe spits te bouwen. Van dat plan moest worden afgezien want na de afbraak bleek dat de toestand van de toren dat niet toeliet. De muren waren ontzet. Aanvankelijk koos de kerkvoogdij voor een goedkope oplossing, namelijk het bouwen van een torentje op de nieuwe kerk. Maar bij nader inzien kwam men daarop terug. Het was dominee Zeeman die er

Oosterscheldedam de eerste zeewierboerderij in Nederland aangelegd. Ooit verdienden ze hun geld in grote kantoren. Hun nieuwe roeping, het onderwaterboeren, blijkt een vak apart. Maar zeewier is booming, is gezond en groeit in zout water, en daaraan is geen gebrek in de wereld.

Vanaf 25 april tot eind september kunnen mensen iedere woensdag de kerk binnen lopen voor bezichtiging van het ruim 5 eeuwen oude monument, voor het ontsteken van een kaars, voor een pastoraal gesprek aan de koffietafel, voor een goed tweedehands boek. Kerk in het midden van de weekmarkt. Zaterdag 21 april is de kerk van het ‘best verkochte Boek’ omgetoverd tot een grote boekenmarkt, met meer dan 4000 boeken uitgestald over de kerkbanken. De opbrengst is voor kerk en Rode Kruis, met Wim als royale ‘bankier’ in de kerkenraadbank. Vandaag, 20 april, vieren we de uitvaartdienst van ons aller Rien. Onze toegewijde kerkrentmeester, koster, koor- en musicalzanger, sleutelfiguur en postbode, gastheer en fotograaf, gids en tekenaar, kaarsenmaker, ambtsdrager en gesprekspartner op de Bijbelkring. Voltijds dienaar van de kerk, woonachtig in de Ring. Een van de meest vriendelijke en gastvrije mensen uit het hart van het dorp. Een visitekaartje van de kerk. Hij was al ver heen, maar gaat nu heen in vrede.•

Hoogste punt Duinen Haamstede WESTENSCHOUWEN Delta Makelaardij en Zeeuwland met huurders, kopers en genodigden vieren vrijdag 20 april het hoogste punt van het project ‘Duinen van Haamstede’.

Het project bestaat uit comfortabele appartementen (Zuiderduin) en bungalows (Zeepeduin). Deze koopwoningen zijn zeer duurzaam en toekomstgericht. Daarnaast wordt Vlinderduin gerealiseerd. Stichting Vlinderduin is een ouderinitiatief dat voorziet in de woonbehoefte van vrouwen met een licht verstandelijke beperking. In vier bungalows en twee gemeenschappelijke ruimtes kunnen zij hier zelfstanding met begeleiding op afstand wonen. Zeeuwland verhuurt deze woningen aan Stichting Vlinderduin. Het hoogste punt is bereikt, slechts een half jaar nadat mevrouw Rijpkema (toekomstig bewoonster) een startschot gaf voor de bouw. •

Als je zoals wij voor uitgeverijen werkt, krijg je vaak prachtige of interessante lectuur onder ogen en je wordt er nog voor betaald ook. In de loop der jaren hebben wij geleerd dat schrijvers wel veel weten, goede ideeën hebben en spannende dingen kunnen bedenken, ze zijn niet allemaal begiftigd met een vlot pennetje. Vooral als er nog een vertaler overheen is gegaan, krijg je soms de merkwaardigste zinsconstructies. Wij moeten die omzetten in goed Nederlands. Een een enkele keer is het ook gewoon niet waar wat er staat. Hitler wordt bijvoorbeeld nogal eens in Linz geboren in plaats van Braunau. Het boek dat we afgelopen dagen onder handen hebben genomen gaat over Nederlands grootste ondernemers. Van de beruchte aardewerkfabrikant Regout tot Albert Heijn en daartussenin komen we Cornelis Verolme tegen. Uit ‘het Zeeuwse Nieuwe Tonge’ staat er. Wij komen zelden een moderne auteur tegen die weet dat dat, net als Oude Tonge, op Flakkee ligt. Ik denk dat het onderwijs vóór de Mammoetwet (1968) echt beter was.


Week 16 • 2018

Gemeente Schouwen-Duiveland Laan van Saint Hilaire 2 4301 SH Zierikzee Postbus 5555 4300 JA Zierikzee Telefoon (0111) 452 000

Wekelijkse informatierubriek van de gemeente over politiek, beleid en inspraak

E-mail: gemeente@ schouwen-duiveland.nl De weekfoto Foto: Xxxxxx uit Xxxxx Heeft u een leuke foto? Mail naar info@wereldregio.nl

In gesprek met BenW

Wilt u een gesprek met één van de leden van het college van burgemeester en wethouders? Dan kunt u een afspraak maken via het bestuurssecretariaat, telefoon (0111) 452 376.

Vergaderavond commissie en raad

In beginsel wordt iedere donderdag vanaf 19.30 uur in de Burgerzaal van het gemeentehuis vergaderd. De vergaderavond start met een commissievergadering en sluit af met een besluitvormende raadsvergadering. De agenda met de achterliggende stukken en de lijst van ingekomen stukken voor deze vergaderingen staan in de vergaderkalender op https://schouwenduiveland. raadsinformatie.nl/dashboard . De vergadering kunt u bijwonen of rechtstreeks volgen via internet (zie vergaderkalender).

Vergadering stadsraad Brouwershaven

De stadsraad Brouwershaven houdt haar openbare jaarvergadering op woensdag 25 april om 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur in het Tonnenmagazijn in Brouwershaven.

Gratis zoeken naar subsidie Verenigingen en ondernemers in gemeente Schouwen-Duiveland zoeken gratis naar subsidie via de gemeentelijke website Verenigingen, sportclubs, vrijwilligersorganisaties en ondernemers zijn vaak op zoek naar financiering voor projecten en investeringen. Via de subsidieportal op de website van de Gemeente Schouwen-Duiveland, zoeken alle inwoners gratis naar subsidies, fondsen en fiscale regelingen voor hun bedrijf of vereniging. De gemeente Schouwen-Duiveland biedt hiermee inwoners die actief zijn binnen de lokale economie of het verenigingsleven een mooie kosteloze faciliteit om extra geld te vinden. Het subsidieloket bevat regionale, landelijke en Europese subsidies, fiscale regelingen, kredieten en fondsen. Om te zoeken volstaat slechts één relevante zoekterm voor het betreffende project of uitgave. Daarna opent een scherm met tientallen regelingen. Het zoeken is kosteloos en het loket is direct toegankelijk voor bezoekers van de website. Inwoners hoeven zich dus niet van te voren te registreren. U vindt onder meer subsidies en fondsen voor activiteiten en projecten van (sport-)verenigingen, culturele organisaties en goede doelen-stichtingen. Voor bedrijven zijn er financieringsmogelijkheden te vinden voor investeringen, onderzoek en ontwikkeling op het gebied van techniek, energie, duurzaamheid, landbouw, transport en onderwijs. Informatie Van elke subsidie, fonds of fiscale regeling bevat de portal een samenvatting, de wettelijke voorwaarden en de beschikbare subsidiebijdrage. Daarnaast staan in het loket gegevens om zelf subsidie of extra informatie aan te kunnen aanvragen. Ook kan er contact worden opgenomen met de adviseurs van de beheerder van de portal, Vindsubsidies. Zij kunnen u ondersteunen bij uw aanvraag en administratie. Waar staat het subsidieloket? De linken naar de subsidieloketten voor ondernemers en verenigingen zijn te vinden onder de hoofdmenu’s ‘Inwoners’ en ‘Ondernemen’ van de gemeentelijke website, op de pagina: www.schouwen-duiveland.nl/ondernemen/externe-subsidies. html

Kijk ook op www.schouwen-duiveland.nl

Vindsubsidies Het subsidieloket wordt onderhouden door Vindsubsidies, al meer dan twintig jaar een toonaangevend subsidieadviesbureau. Vindsubsidies heeft een totaalpakket aan diensten en producten op subsidiegebied, waaronder de database Vindsubsidies.nl, subsidieloketten, consultancy en trainingen.

Aanwijzen toezichthouders

WhatsApp-nummer 06 10 11 51 63 Vragen aan de gemeente kan ook via WhatsApp

Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester, ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft, heeft, gelet op titel 5.2 van de Algemene wet bestuursrecht, op 16 april 2018 besloten aan te wijzen J. Verra en T. van Brussel als toezichthouder, als bedoeld in artikel 5.6 Algemene wet bestuursrecht.

Haven (nog nader te bepalen locatie) te Zierikzee op 10-042018; • Het aanleggen van een oprit Krepelstraat 7 te Zierikzee op 12-04-2018; • Het aanbrengen van gevelreclame Polderweg 3 te Nieuwerkerk op 12-04-2018; • Het plaatsen van een informatiepaneel rotonde SteenwegKraaijensteinweg te Burgh-Haamstede op 14-04-2018.

Seizoensmarkt Renesse

Tegen deze aanvragen kunt u nog geen bezwaar indienen.

De Seizoensmarkt in Renesse start dit jaar op woensdag 25 april en zal duren tot 26 september. De markt is op de Kromme en Lange Reke in Renesse en duurt iedere dag in deze periode van 08:00 uur tot 14:00 uur. Op 2 mei zal de markt tot 16:00 uur duren.

Wet Milieubeheer

Ingekomen meldingen (AMvB) artikel 8.40 wet milieubeheer Activiteitenbesluit • Het aanleggen van een gesloten bodemenergiesysteem Korte Ring 10 te Bruinisse; • Het plaatsen van twee opslagtanks voor propaan met elk een volume van 13 m2 Industrieweg 46 te Zierikzee; • Het wijzigen van de indeling van het bedrijf Industrieweg 9 te Zierikzee.

Wijzigingen bestemmingsplannen

Vaststelling wijziging bestemmingsplan volgens artikel 3.6 lid 1a van de Wet ruimtelijke ordening: • Het wijzigen van de bestemming van Agrarisch naar Wonen (voormalig agrarisch bedrijf ) Sluisweg 2 te Nieuwerkerk. Ter inzage De aanvraag, de beschikking en de bijbehorende stukken liggen van maandag 23 april tot en met maandag 4 juni 2018 ter inzage bij de balie Ruimte en Milieu, na telefonische afspraak (0111) 452 252. Een wijzigingsbesluit dat is gebaseerd op artikel 3.6 lid 1a van de Wet ruimtelijke ordening kunt u ook inzien op www. schouwen-duiveland.nl. Beroep Tegen deze wijziging kan binnen 6 weken na de dag waarop dit wijzigingsbesluit ter inzage is gelegd (dat wil zeggen tot en met uiterlijk maandag 4 juni 2018) beroep ingesteld worden bij de Raad van State, Afdeling Bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag, door • belanghebbenden die zienswijzen naar voren hebben gebracht over het ontwerpbesluit; • belanghebbenden die bezwaar hebben tegen wijzigingen die bij het verlenen van het besluit ten opzichte van het ontwerp daarvan zijn aangebracht; • belanghebbenden die redelijkerwijs niet verweten kan worden dat zij geen zienswijzen naar voren hebben gebracht over het ontwerpbesluit.

Omgevingsvergunningen

A. Aangevraagde omgevingsvergunningen • Het bouwen van een garage/berging Korte Ring 8 te Bruinisse op 11-04-2018; • Het plaatsen van een informatiezuil annex praatpaal Oude

B. Voorgenomen verleningen van omgevingsvergunningen Uitgebreide voorbereidingsprocedure Burgemeester en wethouders zijn van plan om volgens artikel 3.10 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht omgevingsvergunning te verlenen: • Het plaatsen van een mobiele mantelzorgunit ter vervanging van de reeds aanwezige schuur op het adres Kampweg (ongenummerd) te Burgh-Haamstede. De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van maandag 23 april tot en met maandag 4 juni 2018 ter inzage in het gemeentehuis te Zierikzee. Tijdens de periode van ter inzage legging kan een ieder schriftelijk zienswijzen inbrengen. Deze zienswijzen moeten worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders. Ook mondeling kunnen zienswijzen worden ingebracht. Hiervoor kan een afspraak worden gemaakt via telefoonnummer (0111) 452 252. C. Verlengen beslistermijn Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij op grond van artikel 3.9 lid 2 van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht hebben besloten voor de volgende aanvraag om een omgevingsvergunning de beslistermijn te verlengen met een termijn van maximaal 6 weken: • Voor het bouwen van een berging Magnoliastraat 23 te Nieuwerkerk ontvangen op 19 februari 2018. De beslistermijn wordt verlengd om de kans te vergroten dat er een positief besluit op de aanvraag wordt genomen. D. Verleende omgevingsvergunningen Reguliere voorbereidingsprocedure Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht omgevingsvergunning hebben verleend voor: • Het plaatsen van zonnepanelen Industrieweg 21 te Zierikzee (verzonden 10-04-2018); • Het bouwen van een garage en atelier Maximaplantsoen 2 te Zonnemaire (verzonden 10-04-2018); • Het wijzigen van gevelaanzichten Industrieweg 57 te Zierikzee (verzonden 10-04-2018); • Het uitbreiden van een woning Muyeweg 26 te Nieuwerkerk (verzonden 10-04-2018): • Het plaatsen van een dakvenster Heesterlustweg 1 te Noordgouwe (verzonden 10-04-2018); • Het realiseren van een tijdelijke bouwplaatsinrichting Strandweg (flakkeese spuisluis) te Bruinisse (verzonden 1004-2018); • Het vervangen van een garage Heereweg 8 te Noordgouwe (verzonden 11-04-2018); • Het plaatsen van een zwaluwtil Scheldestraat 3 te Zierikzee (verzonden 11-04-2018); • Het uitbreiden van een woning Zuiddijk 4 te Dreischor (verzonden 11-04-2018); • Het renoveren van een kap en het plaatsen en verhogen van een schoorsteen Mol 1 te Zierikzee (verzonden 11-04-2018);


• Het vervangen van de bestaande Havenontvangstinstallatie Zijpe 6 te Bruinisse (verzonden 13-04-2018); • Het aanpassen van een loods Verseputseweg 34 te Kerkwerve (verzonden 13-04-2018); • Het verbeteren van de toegang strandje Ouwerkerk (verzonden 16-04-2018); • Het bouwen van een ingangsportaal Elkerzeeseweg 8 te Scharendijke (verzonden 16-04-2018); • Het vervangen van isolatie en dakshingles Kokmeeuwstraat 53 te Zierikzee (verzonden 16-04-2018). Bezwaar U kunt tegen bovenstaande besluiten bezwaar maken. Zie daarvoor de informatie onder het kopje ‘Bezwaar indienen’ Uitgebreide voorbereidingsprocedure Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht omgevingsvergunning hebben verleend voor: • Het bouwen van 4 woningen Ingeland 29, 30, 31,32 te Zierikzee. De beschikking is ten opzichte van de ontwerpbeschikking niet gewijzigd. Ter inzage De aanvraag, de beschikking en de bijbehorende stukken liggen van maandag 23 april tot en met maandag 4 juni 2018 ter inzage bij de balie Ruimte en Milieu, na telefonische afspraak (0111) 452 252. Beroep Tegen de beschikking kan beroep worden ingesteld binnen 6 weken na de dag waarop het besluit ter inzage is gelegd (dat wil zeggen tot en met uiterlijk maandag 14 augustus 2017 beroep ingesteld worden bij de rechtbank Zeeland-WestBrabant, team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda door: • Belanghebbenden die zienswijzen hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking. • Adviseurs die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid advies uit te brengen over de ontwerpbeschikking. • Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking. De beschikking wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht, tenzij gedurende die termijn beroep is ingesteld en een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan. De beschikking wordt niet van kracht voordat op dat verzoek is beslist. Tegelijk met of na het indienen van een beroepschrift kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter. Het verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda.

Overige vergunningen

A. Verleende vergunningen/ontheffingen/verkeersbesluiten door B&W: • Het instellen van een inrijverbod voor de volgende wegen: Ouwerkerk, Ring, 27 april 2018 van 08.00 uur tot 20.00 uur; • Het instellen van een inrijverbod voor de volgende wegen: Nieuwerkerk, Magnoliastraat/Molenstraat op 27 april 2018 van 07.00 uur tot 11.30 uur. B. Verleende vergunningen/ontheffingen door de burgemeester: • Het organiseren van Koningsdag 2018 op 27 april 2018 van 10.00 uur tot 17.00 uur Ring te Ouwerkerk; • Het organiseren van de Eilandelijke Muziekdag op 2 juni 2018 van 11.00 uur tot 20.00 uur Zierikzee, Havenplein en onder de Beuze; • Het organiseren van een open dag op 26 mei 2018 van 10.00 uur tot 16.00 uur Kievitsweg 1 te Kerkwerve; • Het organiseren van festiviteiten rond Koningsdag 2018 op 27 april 2018 van 08.30 uur tot 11.00 uur op het schoolplein en Molenstraat, Magnoliastraat te Nieuwerkerk; • Het organiseren van Koningsdag 2018 Dorpsstraat, gedeelte Korte Poststraat en eventueel veldje achter Lageweg 13 te Sirjansland op 27 april 2018 van 10.00 uur tot 20.00 uur; • Het organiseren van Nacht op een Dak Weg van de Buitenlandse Pers te Ouwerkerk op 19 april en andere 19 data van 19.00 uur tot 21.00 uur; • Het openstellen van het gemaal Prommelsluis Provincialeweg 7 te Kerkwerve op 12 mei 2018 van 10.00 uur tot 16.00 uur. Bezwaar U kunt tegen bovenstaande besluiten bezwaar maken. Zie daarvoor de informatie onder het kopje ‘Bezwaar indienen’

Digitaal indienen beroep en verzoek om voorlopige voorziening U kunt ook langs digitale weg het beroep- en verzoekschrift indienen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak. nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Voor de precieze voorwaarden verwijzen wij u naar de genoemde site.

Bezwaar indienen

Aangepaste routes ophalen huisvuil in verband met Koningsdag Vrijdag 27 april (Koningsdag) wordt geen huisvuil ingezameld. In plaats daarvan komen wij op zaterdag 28 april bij u langs. De milieustraat en het overslagstation zijn ook op vrijdag 27 april gesloten. Is het u niet helemaal duidelijk? Bel dan gerust naar de Servicelijn (0111) 452 111. Let op! Zet uw rolemmer om 7.30 uur buiten. De huisvuilauto kan op een vroeger tijdstip komen.

bezwaarschrift automatisch de benodigde gegevens. U kunt ook een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij ons college. Dit bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten: • de naam en het adres van de indiener • de dagtekening • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht • de gronden van het bezwaar Indien bezwaar is ingediend, kan de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda, worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor het in behandeling nemen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. De griffier van de rechtbank zal u daarover nader berichten.

Indien bij de besluiten vermeld is dat u hiertegen bezwaar in kunt dienen, kunt u dit doen  binnen zes weken na de datum van verzending van het betreffende besluit. Dit kunt u digitaal doen via onze website: https://www.schouwen-duiveland. nl. Door het correct invullen van het formulier bevat het

GEMEENTEZAKEN? AFSPRAAK MAKEN! 24/7 VIA WWW.SCHOUWEN-DUIVELAND.NL

PUZZEL MEE EN WIN EEN HEERLIJKE TAART De woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verstopt. Ze kunnen elkaar ook overlappen. Zoek ze op en streep ze af. De overblijvende letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing. U kunt uw oplossing mailen naar info@wereldregio.nl of opsturen naar WereldRegio, Postbus 37 4300 AA Zierikzee. Doe dat voor woensdag 25 april 2018 en u maakt kans op een heerlijke taart! Vermeld er wel uw telefoonnummer bij, de winnaar wordt door ons gebeld.

AFGRONDEN BARET CENTRA EENZAAM ERNST FOTOZAAK GLOBE GLUHWEIN GROEP HAVEN KAASDRAGER KOUDWATERBAD KWAAD LENTE

OVERSTE PLASMA RAVAGE REAAL RINGWORM RUCHE SCHAPEN SCHOON SPIREA SPRONG TOILETPAPIER WACHTEN WICHT

De winnaar van deze week is Aaltje van den Berge uit Zonnemaire. De oplossing was: ONDERGRONDSE

H M R N E D N O R G F A

K A A Z O T O F G E N R

R L V A A S S W I C H T

E E A E Z A E R I P S N

G N G N N N A N E N C E

A T E S E B E I R V H C

R E I P A P T E L I O T

D A B R E T A W D U O K

S B E O W A C H T E N W

A T R N L L R U C H E A

A G R G D G P L A S M A

K E A M R O W G N I R D


Voorjaarsaanbieding bij Kassteele Tweewielers Nu â&#x201A;Ź 300,- korting op al onze e-bikes met middenmotor

Deze mooie Demofietsen van Koninklijke Gazelle staan het hele seizoen klaar om een proefrit op te maken!

Op koningsdag zijn wij van 8.00 tot 12.00 uur geopend.

Op Koningsdag 20% korting op alles*

geopend van 8.00-12.00 uur * vraag naar de actievoorwaarden

ALLES VOOR EEN MOOIE TUIN !!

Fruitbomen en groenteplanten

Tuinafscheidingen

Tuinzaden

Groot assortiment meststoffen

www.uwgroenevakwinkelschuddebeurs.nl


KONINGSDAG 27 april 2018

Als er één dag is in het jaar dat de vrijwilligers van SchouwenDuiveland zich van hun goede kant laten zien is het wel Koningsdag. Op tal van plaatsen wordt de verjaardag van koning Willem Alexander uitbundig gevierd. Vandaar alle programma’s, zoals die bij de redactie van WereldRegio zijn binnengekomen. Want u kunt natuurlijk in uw eigen woonplaats blijven, maar ook met dit programma in de hand een rit over het eiland maken. Er is meer dan genoeg te beleven.


Dreischor

Brouwershaven 09:15 Verzamelen op de markt bij de Oranjetent 09:30 Vertrek optocht (thema hulpverleners) vanaf de Markt, begeleid door: Drumband Apollo & Majorettevereniging Apollonia 10:00 Opening Koningsdag op de markt, vlag hijsen door Scouting De Grevelingengroep, aubade en toespraak 10:30 Optreden van Majorettevereniging Apollonia, alle kinderen kunnen na het optreden bij de oranjetent terecht voor iets lekkers 11:00 Oranjetent, circus Bolo, andere leuke activiteiten en een stormbaan 13:00 Schminken en Oranje-rommelmarkt, heb je leuke spulletjes te koop kom gezellig op de markt zitten. 14:00 Circus Bolo, schmincken, stormbaan en een schuimparty van 14:00-15:00 (ouders: handdoeken en droge kleren voor de kids meenemen) 15:00 Optreden Notenkluuvers 17:00 Oranje Barbecue (Tonnenmagazijn), neem zelf vlees mee, dan verzorgt de organisatie de rest. 18:30 Kinderdisco in het Tonnenmagazijn 20:00 Live muziek met BASSTA in het Tonnenmagazijn

10:00 Luiden kerkklok met hijsen van de vlag 11:00-12:30 Kinderspelletjes op het voetbalveld 11:00-18:00 Poffertjes aan ze 12:30 Grill aan voor friet en snacks 13:30-16:00 Pubquiz 16:00 Optreden van de band Schor in de tent 19:30 Optreden van Woodworks 22:45 Whatsapp disco on demand

Al onze aanbiedingen zijn ook geldig bij ’t Bru’s Broad’uusje

Burgh-Haamstede Dinsdag 24 april 12:00-17:00 Hutten bouwen Woensdag 25 april 12:00 Hutten bouwen én overnachten Donderdag 26 april Ontbijt met de kinderen 19:00 Witte van Haemstede 19:30 Rebound 21:30 Woodworks

Met ruim Bruinisse

75 jaar geschiedenis bouwt Jumelet aan de toekomst

Donderdag 26 april 18:30 Kinderdisco met DJ Carlo 20:00-02:00 Bruse Nacht van Oranje 15+ met DJ Carlo en Jeelz

Vrijdag 27 april 10:30 Verzamelen bij dorpshuis en ophalen ballonnen 10:45 Start aubade onder begeleiding van Deltaband Vlissingen 11:30 Uitreiking prijzen versierde fietsen 11:45-12:15 Bewegen op muziek met miss Visserij 2017 12:30-13:30 Frietfestijn 12:15 Alle activiteiten gaan van start met o.a. springkussen, Zeelandbrug Basejump en palingroker 14:00 Start puzzelrit bij Storm 15:00-17:00 Evert van Hasselt blijft op Bruinisse om figuren van ballonnen te maken 15:30 Start zeepkistrace, aanmelden bij José 06-28197121 16:15 Uitlag loterij 15:00 Start pubquiz onder leiding van Ricardo de Winter en Jacob Muller 18:00 Einde programma Oranjecomité 19:00 Afsluiter bij het Veerhuis

Vrijdag 27 april 09:00 Start Kinderrommelmarkt 10:00 Opening 10:00 Knutselen 10:00 Markt Weststraat 10:00-12:00 Shantykoor 10:00-12:00 Kinderspelen 12:00-12:30 Poppenkast 13:00-14:00 Drumbeatz 14:00-15:00 Keukensessies 15:00-17:00 Freestyle voetbal met Archie Tarhouchi 17:00-19:00 Davond McCoy 19:00-21:00 The Dark Rose

FINANCIËLE ADMINISTRATIES, LOONADMINISTRATIES EN FISCALE AANGIFTEN

ROOIEDAL 28 4328 PZ BURGH-HAAMSTEDE TELEFOON 0111 415840 MOBIEL 06 51618421 E-MAIL FIERFIN@ZEELANDNET.NL SITE WWW.FIERENSFINANCIEEL.NL

Vanaf heden… …nu ook verkrijgbaar op de Stolpe; Scharrelkip uit de streek van boer de Ronde! Graag tot ziens! Stolpweg 9 - Nieuwerkerk - 0111-647150 www.kaasboerderij-destolpe.nl

Kerkwerve 09:45 Opening 10:00 Koffie drinken 65 plussers 10:00 Optocht; aansluitend Prijsuitreiking 10:30 Kinderspelletjes en vossenjacht 12:00-14:00 Jeugdzeskamp 14:00-16:00 Tweetal-spel 15:00-16:00 Live muziek van Just ASK 16:00-18:00 Live muziek van Jeelz tussendoor Verloting deel 1 V.a. 17:30 Inschrijven autopuzzelrit 18:00-20:00 Autopuzzelrit 20:30 Uitslag autopuzzelrit 20:45 Verloting deel 2 21:30 Feestavond met Coverband Vanilla Queen

bakkerij

Nieuwerkerk Kom kijken naar onze

oranje producten! BENRO-Opleidingen - Veiligheid Op Maat Training op uw bedrijf afgestemd Kies dan voor één van de volgende cursussen: • Bedrijfshulpverlening en herhalingen • Kleine Blusmiddelen trainingen • E.H.B.O opleidingen en herhalingen • Ademlucht • Reanimatie opleidingen en herhalingen • Ontruimings oefeningen • A.E.D. (Automatische Externe Defibrillator)

Nijverheidsweg 35 Bruinisse, telefoon 0111 64 12 16

Wat wij ook doen: Jaarlijkse controle verbandtrommels en blustoestellen, verkoop blustoestellen, blusdekens, verbandmiddelen, A.E.D. enz. BENRO-Opleidingen Weeldeweg 3 • 4328 NA Burgh-Haamstede 0111-652623 • 06-20780107 Info www.benro-opleidingen.nl

WWW.VERHUURBEDRIJFDEVLIEGER.NL

Training in Company of op onze locatie. Certificering volgens NIBHV en Oranje Kruis

13:00-17:00 Diverse activiteiten op het dorpshuisplein met klim en klauteractiviteiten voor de jeugd. Het team van het dorpshuis zorgt voor een hapje en een drankje. 14:00-16:00 Speciaal voor Senioren een uitnodiging van Route 65.


T I M M E R M A N N AT U U R S T E E N

Vakmanschap sinds 1839

vloeren, wanden, aanrechtbladen haardbekleding, dorpels, stoepen terrassen, gevels, restauratie (graf)monumenten, urnen

Vierbannenstraat 1 4306 BH Nieuwerkerk telefoon 0111 – 64 17 98 info@timmerman-natuursteen.nl

meer informatie en gerealiseerde projecten: timmerman-natuursteen.nl

Oosterland 10:00 Koffie met tompouce 10:30 Rode loper voor de optocht 11:00 Vertrek optocht met thema Disney onder begeleiding van ‘mobiele muziek’. Aansluitend Wilhemus en vlag hijsen 12:00 Vrijmarkt tot 14.00 uur met concert Oosterland’s Fanfare 14:00 Verrassing voor de jonge kinderen 14:30 Vossenjacht voor kinderen tot en met 10 jaar 14:30 Vierkamp voor kinderen tot en met 11 jaar 16:00 Prins Jan met zijn rijtuig 17:00 Vierkamp vanaf 12 jaar 19:00 Prijsuitreiking Vierkampen 19:30 Kinderdisco

Open van 8.00 -12.00 uur LET OP! VRIJDAG 27 APRIL, KONINGSDAG, ZIJN WE GEOPEND VAN 8-12 UUR MET EEN ORANJE (GEBAK) ASSORTIMENT, KADETTEN, KRENTENBOLLEN EN EIERKOEKEN.

St. Joostdijk 54 - 4307 AV Oosterland - Telefoon: 0111 647224

Wilgenstraat 1 Dreef 14 4307 DA Oosterland 4311 AK Bruinisse Tel. 0111-641213 / 641506 Tel. 0111-484012 Fax 0111-643078 Fax 0111-484019 E-mail : duivelands@zeelandnet.nl Website : www.duivelandsmeubelhuis.nl

Ouwerkerk

Noordwelle

Woensdagavond 26 april 19.00-00.00 Spetterende Koningsnacht in de Barbier. “Koning Willem van Oranje feest” met DJ en Ketel 1 cocktail bar.

09:15 Start lawaaioptocht voor de kinderen vanaf de Ring 10:15 Vlag hijsen en aansluitend Oranjegebak met koffie in het dorpshuis

Noordgouwe/Schuddebeurs

Op Koningsdag

20% korting*

op bijna al uw aankopen wij zijn tot 12.00 open

Start op tijd met de vlooien- en tekenbehandeling en vraag ons om advies. Wij hebben: Frontline, Advantix, Beaphar, Seresto banden enz.

4307 BA Oosterland Tel: 0111-647002 | Fax: 0111-647235

BESTEL TIJDIG OM TELEURSTELLING TE VOORKOMEN!

Middagprogramma in het dorpshuis van Noordgouwe: 16:00 Gezellige (gratis!) bingo met prachtige prijzen 17:00 Koud en warm buffet onder het genot van de muzikale klanken van de Schouwse coverband “Knurft”. De beentjes kunnen van de vloer tot ongeveer 19.00 uur.

vd Abeelestraat 1 - 4307 BM Oosterland - Tel: 0111-642682

BOLLE | koninginneplein 2

oranje tompoucen-oranje soezen-oranje midi soezen-oranje gevulde beschuitbol-oranje slagroom schnitt-oranje chipolataschnitt-oranje mergpijpjes-oranje vruchtenschelpen-oranje koffiebroodjes-oranje donuts-oranje rondo’s

Programma in-en-rond de kerk van Noordgouwe: 10:40 Fietsoptocht; creatief aan de slag met alles wat rijdt 11:00 Vlag hijsen met het Wilhelmus onder muzikale begeleiding van Con Amore De organisatie heeft een heel leuk alternatief bedacht voor het ouderwetse ballonnen oplaten. Nieuwsgierig? Kom gezellig kijken aan de kerkring van Noordgouwe. 11:30 Koffie, tompoezen en het traditionele proosten op de Koning met oranje bitter

Sierbestrating - Tuinhout Blokhutten - Bouwmaterialen

oningsdag. Alleen geldig op K gstijden. .nl voor de openin Kijk op multimate

Leve de koning 25% KORTING 25% KORTING

op alle Verf*

25% KORTING

op Tuinhout*

25% KORTING

op Gardena Combi en snoeigereedschap*

25%

op Buitenverlichting

korting!

op Kärcher Hogedrukreinigers*

Ook op type K3

20% KORTING op 1 artikel naar keuze*

Open van 9.00-13.00 uur

*Geldig op vrijdag 27 april 2018. Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

Multimate Nieuwerkerk Rijksweg 26/B, 4306 AW Nieuwerkerk 0111-647010 - www.multimate.nl

Donderdag 27 april 10:00 Dorpshuis is open, inschrijven optocht. Thema: “Koningen en Koninginnen”. In het dorpshuis is de gehele dag een expositie te zien in verband met het jubileum van de vereniging. De expositie heeft als thema dan ook : 80 jaar Oranjevereniging “Prinses Beatrix “. Deze wordt verzorgd door oud Ouwerkerk. 10:30 Lopen via de Ring waar de vlag gehesen wordt en de aubade zal plaatsvinden. ZingenWilhelmus couplet 1 en 6 onder begeleiding van muziekvereniging “Nieuw Leven”. Aansluitend de optocht door het dorp. 11:15 Prijsuitreiking optocht. 11:30 Activiteit voor de jeugd onder begeleiding van de pretplanners en de mogelijkheid om gebruik te maken van de verschillende speel/spring toestellen. Er zijn veel verschillende dingen te doen i.v.m. het jubileum van de vereniging. 12:30 Lunch voor alle kinderen tot twaalf jaar op het veld van de Ring. Mede ook inschrijven voor de voetbalcompetitie in de kooi die s’middags plaatsvindt. 13:30 Start voetbalcompetitie in de kooi op de Ring (leeftijd 6 t/m 99). Pretplanners organiseren verschillende knutselactiviteiten en schminken. 14:00 Inschrijven Jeu de Boule competitie. 14:30 Aanvang Jeu de Boule competitie (12 t/m 99) op het Jeu de Boule veld op de Ring. 17:00 Afsluiting officiële deel van de dag. Uiteraard blijft de horeca doorgaan om er een leuke avond van te maken.


Renesse 08:00 Herauten te paard 08:30 Koraalmuziek vanaf de kerktoren 09:00 Ontbijt in het dorpshuis. Onder de gezellige muziek van Frank Live kunnen de leden van Oranjevereniging Juliana in het Dorpshuis genieten van een fantastisch ontbijt, Bij de ingang kunt u zich melden. Wanneer u geen lid bent, kunt voor het kleine bedrag van € 10,-- (per gezin) lid worden. V.a. 12:00 Puzzelwandeltocht. De wandeling voert door en langs Renesse en is 6 à 7 kilometer. U kunt de route vanaf 12.00 uur afhalen en weer inleveren bij de infotent bij de Kerk. 10:30 Verzamelen voor de optocht voor het Dorpshuis Verzamelen op de Zeeanemoonweg voor het Dorpshuis. Thema: “80 jaar (pop)idolen”. Email: oranjevereniging.renesse@gmail.com 16:00 Gezellige zeskamp. Doe ook mee met de leuke en gezellige zeskamp. Geef je vooraf op met je vrienden, vriendinnen en ouders (6 teams van 6 leden vanaf 14 jaar, bij voorkeur 4 mannen en 2 vrouwen) via oranjevereniging.renesse@ gmail.com. De zeskamp start voor de Kerk. De finale is na het optreden van Drumbeatz (zal rond 18.30 uur zijn) in het Dorpshuis.

Montmaertreplein 11:00-13:30 Kinderplein, scouting en live 13:30 Bruijnes en Brondgeest (de hele middag) Oude Haven 11:00-16:00 Koningsmarkt Bali 11:00 en 14:00 Brandweerdemonstratie Op vrijdag 27 april op Koningsdag verkoopt de organisatie Wereldvrouwen spullen die zij in ruim 19 jaar van haar bestaan heeft verzameld. ‘’De beide bergingen van het Ondernemersatelier zitten overvol van onze spullen. Het is een soort museum van Wereldvrouwen-activiteiten”, aldus Jessica Stein en mede organisators Conny van der Sluis en Joke Bot. Je moet denken aan kleurige doeken en kleden, oriëntaalse jurken, sjaals en

Zonnemaire Donderdag 26 april V.a. 20:00 uur Strezz en daarna De Oranjeband Vrijdag 27 april 10:30 Opening aan de Tuinweg met aansluitend aubade en rondgang met medewerking van harmonieverening ‘Nut en Uitspanning’ 11:00 Opening Oranjemarkt 12:00 Kindermarkt, concert harmonievereniging ‘Nut en Uitspanning’ 12:30 Oranjetoernooi 15:00 Zeepvoetbal 17:30 Koningsmaal 20:30 Coverband Car Wash

In het Dorpshuis is een e Konings-Dag-Hap (saté met brood of friet) verkrijgbaar 17:45-18:30 Drumbeatz. Lekker in de feestsfeer komen op de swingende klanken van de Drumband van Luctor Et Emergo. 18:30 Finale zeskamp. De Grande finale van de zeskamp vindt plaats in het dorpshuis. 19:00 Prijsuitreiking van de zeskamp en puzzelwandeltocht 19:00-23:00 Feestavond in het dorpshuis. Met Double XL.

sieraden, glazen, serviesgoed, kinderspeelgoed, boeken, maar ook stoelen en hebbedingetjes. Vanaf 11 uur begint de verkoop met een kraam voor het Ondernemersatelier aan het calandplein in Zierikzee en binnen in Room nr 9. Iedereen is welkom om te komen snuffelen. De opbrengst is voor activiteiten en acties voor Vrouwenrechten, dichtbij en ver weg!

Koningsdag geopend van 11.00 - 17.00 uur

Onderhoudsvrije kunststof dakbedekking 15 jaar verzekerde garantie

Zuidweg 38 4316 LB Zonnemaire Tel. 0111 - 401111 Fax 0111 - 401160

Gecertificeerde dealer van Sarnafil dakfolies

ORANJE BOVEN INTERTOYS ZIERIKZEE

www.juwelierrenesse.nl

www.deltadak.nl

Gratis dakinspectie en vrijblijvende offerte

Mol 21 • 0111-412033

Jan Piet Staal Goudsmid/Juwelier Lange Reke 22, 4325 AB Renesse, tel. 0111-46 14 77

E-mail info@deltadak.nl

Sirse Oranjeband houdt het al tien jaar vol

Sirjansland 10:00 Opening Koningsdag in het Verenigingsgebouw met Oranje bingo. 10:00-14:30 Vrijmarkt 14:30 Oranjemiddag op het voetbalveld achter de voormalige basisschool. 20:00 Sirse Oranjeband in Verenigingsgebouw

Zierikzee In Zierikzee zijn er veel activiteiten verdeeld door de stad. Het programma was voor het verschijnen van deze bijlage nog niet voor alle locaties definitief. Kijk vooral op www. koningsdagzierikzee.nl voor de actuele programma. Podium Havenplein 11:00 Opening 11:05 Kunst en Eer 11:30 en 12:00 Party Puberz 12:30, 13:00 en 13:30 Broken Fuses (met Gwen) 14:00 en 14:30 Raak 14:50 Raak Meet & Greet (Besloten) 14:45 OMBOUW SUR5 15:00, 15:30 en 16:00 Sur5 (LIVE MUZIEK) 18:00 Piece of the Action 19:00 Firebirds 21:00 Tributeband 23:30 Sluiting horeca

Het kan na het muzikale spektakel op Koningsdag weer maanden duren voordat ze elkaar tegenkomen en de begroeting niet verder komt dan een vriendelijk hallo. De muzikanten en zangers van de Oranjeband in Sirjansland. Maar in oktober gaat het weer kriebelen en wordt er maanden intensief gerepeteerd. Op Koningsdag klinkt het resultaat; maar liefst 32 nummers als een herinnering aan tien jaar muzikaal plezier. SIRJANSLAND

Tien jaar geleden liet een band verstek gaan op toen nu Koninginnedag in Sirjansland. Dus werd een handjevol muzikanten gevraagd in te springen. En zo geschiedde, maar niemand wist toen nog dat het een langer leven beschoren zou zijn. Een samenraapsel van goede en veelzijdige muzikanten, maar zangers en zangeressen, die niet persé de beste stem hoeven te hebben. Zangers melden zich aan bij de Oranjeband en geven aan wat ze willen zingen. Zegt de band ja dan begint het. Niet alle muziek

haalt het overigens. Als één van de van origine Brabantse zangeressen met Guus Meeuwis aankomt, gaat het niet door. Maar een ander nummer is zo gekozen. De Sirse Oranjeband is er vooral voor de muziek, maar betekent zeker meer voor het dorp. Het is ene gebeuren, zoals de muzikanten het zelf het liefste noemen. Want zoveel is er niet te doen in het dorp. Dus een wekelijkse oefenavond van gelijkgestemden viel al snel in goede aarde. En het levert niet muzikaal talent op. De muzikanten spelen in meerdere bandjes en wie aan de muziek geroken heeft gaat soms graag verder. Een soort van kweekvijver. Maar voor alles is de Sirse Oranjeband een gezellige club. Op Koningsdag speelt ze in het Verenigingsgebouw (20.00 uur). En dat bevalt de muzikanten heel wat beter dan voorheen, toen er op een kar gespeeld moest worden en na het optreden meteen veel tijd in het opruimen zat. Nu kunnen ze na het laatste nummer mee in het feest.


Nieuws van Calandweg 51

4301 LX Zierikzee

0111-453444

www.smwosd.nl

Cliëntondersteuning van SMWO SMWO verzorgt in uw gemeente onafhankelijke cliëntondersteuning in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (de Wmo). Wat doet een onafhankelijk cliëntondersteuner? Wilt u hulp bij gesprekken met uw gemeente? Of advies over onderwijs of werk? Een cliëntondersteuner helpt u met informatie, advies en ondersteuning.

• Een cliëntondersteuner komt op voor uw rechten. Hij of zij werkt onafhankelijk. • Een cliëntondersteuner helpt u bijvoorbeeld bij het voorbereiden van een gesprek met uw gemeente of zorgaanbieder en bij het voeren van dit gesprek. Een voorbeeld hiervan is het keukentafelgesprek. • U krijgt hulp bij het zoeken en vinden van zorg die bij u past.

“Ik zou er wel een boek over kunnen schrijven.” hen is vergaan in het leven en dit door te geven aan hun familie, aan de volgende generatie. Zodat herinneringen behouden blijven en het verhaal wordt verteld.

Ieder mens heeft zijn eigen levensverhaal en herinneringen, maar als u geheugenproblemen heeft ten gevolge van dementie, zult u merken dat herinneringen uiteindelijk steeds meer verdwijnen. Veel mensen vinden het prettig om terug te kijken, te vertellen hoe het

Agenda • 20 april Finale RegioRuis • 24 en 25 april Tafelen in de Buurt • 25 april Koffie inloop voor mannen • 1, 2, 8, 15 en 17 mei Tafelen in de Buurt • 1 en 15 mei Fietsen voor Senioren • 9 mei Inloopochtend rouwbeleving • 10 mei Ruilwinkel gesloten • 12 mei Ruilzaterdag • 16 mei Inloopochtend voor mantelzorgers van dementerenden • 17 mei Welzijn op recept in Bruinisse • 18 t/m 22 mei Kantoor gesloten ivm verhuizing

Heeft u te maken met beginnende dementie, dan bieden we u binnenkort de mogelijkheid om samen met een vrijwilliger een levensboek te maken. Een uniek boek (al dan niet digitaal), waarin u uw levensverhaal vertelt in tekst en foto’s. Er wordt een tijdsbeeld geschetst en anekdotes of typerende uitspraken kunnen erin worden opgenomen. Voor uzelf, familie en eventueel zorgverleners wordt het een prachtig en blijvend document voor nu en/of later, wat aanleiding kan zijn voor mooie gesprekken en herkenning. Vrijwilligers ontvangen binnenkort een training om dit op een goede manier te kunnen doen. Na de zomer gaan we daadwerkelijk aan de slag.

• U kunt de cliëntondersteuner vragen stellen over bijvoorbeeld geld, dagbesteding, wetten en regels, zelfredzaamheid en sociale contacten. • De cliëntondersteuner kan u helpen uw hulpvraag duidelijk te maken, keuzes te maken of de juiste hulp voor u te regelen. Het belang van u als cliënt staat voor ons centraal. Hoe kan ik me aanmelden en wat zijn de kosten? U kunt tussen 08.30 en 17.00 uur bellen met 0113 - 277111 of een mail sturen naar infopunt@smwo.nl. De ondersteuning van de cliëntondersteuners is gratis en voor iedereen die hulp en ondersteuning nodig heeft in het contact met de gemeente of een zorgaanbieder.

info@smwosd.nl

SMWO gaat verhuizen

De medewerkers van SMWO Schouwen-Duiveland en andere sociale partners verhuizen in mei naar het gemeentehuis. Alle activiteiten in de Ruilwinkel en 4SD blijven onveranderd. Ons kantoor en spreekkamers zijn vanaf 22 mei op de begane grond van het gemeentehuis te vinden. SMWO houdt u op de hoogte.

Prokkelstage Ook dit jaar organiseert SMWO in samenwerking met Gors en de Beatrixschool de landelijke Prokkelstagedag voor mensen met een beperking op donderdag 7 juni as. Een Prokkelstage is een stage van één dag. Het is een laagdrempelige manier om met elkaar en het werk kennis te maken. Bovendien is het een goede manier om je talent te laten zien, oriëntatie op te doen en kennis te maken met de werkzaamheden van een bedrijf/ gemeente of zorginstelling. De afgelo-

pen jaren hebben veel bedrijven op Schouwen-Duiveland meegewerkt aan deze dag. Voor stagiaires en de collega’s van de deelnemende bedrijven zijn het inspirerende ervaringen geweest. Een aantal prokkelstages hebben zelfs geleid tot een langere stage of een werkplek. Dat zijn mooie ontwikkelingen waar we trots op zijn! Wilt uw bedrijf dit jaar meedoen? Leuk! Heeft u vragen? Graag uw reacties naar Petra Ruitenbeek p.ruitenbeek@smwo.nl 0653825553

U houdt als “verteller” de regie; u bepaalt wat er in het boek wordt opgenomen en wie het boek mag inzien. Het hele proces van vertellen, verwoorden en vormgeven, duurt enkele maanden. Er is wekelijks of tweewekelijks contact tussen u en de vrijwilliger. De inzet van een vrijwilliger is voor u kosteloos. De kosten voor het laten maken van het boek (de vormgeving, drukwerk) zijn wel voor uw rekening. Heeft u interesse om uw levensboek te laten maken en behoort u tot de doelgroep, neemt u dan contact op met Wilma Jansen van SMWO, tel. 0111453 444 of w.jansen@smwo.nl. Wilt u als vrijwilliger aan de slag met het maken van een levensboek, dan maken wij graag een afspraak met u om het één en ander verder toe te lichten.

Speelland Outdoor Burgh-Haamstede and many more… Na een succesvolle Speelland Indoor Bruinisse wordt er op 2 mei Speelland Outdoor BurghHaamstede georganiseerd. Op deze dag worden diverse sport, spel en knutselactiviteiten aangeboden voor jongeren tussen de 6 en 16 jaar. Verder is er in de meivakantie op maandag 23 april Movie-Night voor jongeren tussen de 6 en 14 jaar. Met je vrienden/vriendinnen gezellig een potje bowlen? Dat kan op dinsdag 24 april. Op het plein van Jongerencentrum 4SD wordt op woensdag 25 april allerlei verschillende kinderactiviteiten aangeboden. Voor aanmelden of meer informatie check de website van SMWO www. smwosd.nl of ga naar onze facebookpagina Jongerenwerk4sd.

Start Rouwgroep uitgesteld

Op woensdagmiddag 2 mei willen wij van start gaan met de Rouwgroep. De start is uitgesteld omdat er nog enkele plaatsen beschikbaar zijn. De groep is bedoeld voor mensen die moeite hebben om na een geleden verlies door overlijden van een dierbare, hun leven weer op te pakken. Voor verdere informatie of aanmelding m.ketting@smwo.nl of 06 57812264.

Finale RegioRuis Op vrijdag 20 april vindt de finale van RegioRuis seizoen 2017-2018 plaats. RegioRuis is de contest voor jonge pop-en rockmuzikanten, singer-songwriters, rappers & bands t/m 25 jaar op SchouwenDuiveland. RegioRuis biedt de jonge talentvolle muzikanten de mogelijkheid om podiumervaring op te doen. Vanaf 20.00 uur in Brogum.

20% KORTING

Astrid Hofstede heeft verleden jaar een fantastische prokkelstage gedaan bij bakker Martijn van Merrienboer. Samen ontwikkelden zij het “koekje van Astrid”. Velen hebben het koekje gekocht en geproefd. De opbrengst van 600 euro was voor de landelijke stichting Prokkel!

OP GORDIJNEN

Vrijwilligers vacatures: Allévo: Duo fietser, Burghse Schole: Gastvrouw/-heer, SMWO: zorgvrijwilliger, Brogum: Diverse functies, Eilandzorg: Maatje

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Bel met SMWO Schouwen-Duiveland

20% KORTING OP GORDIJNEN

Actie geldt van 16 t/m 28 april 2018

Vraag naar de voorwaarden


Miljarden aan verspilling door overheden

Verkoop

Wat was het revolutionair in de jaren vijftig!. In korte tijd wist Nederland van kolen- en oliestook om te schakelen op onze nieuwe bodemrijkdom “Aardgas”. Onze kolenmijnen in Limburg konden dicht en voor de arbeiders werd DSM opgericht. Voortvarendheid in heropbouw en innovatie waren kenmerkend voor het naoorlogse Nederland. De gasinkomsten werden grotendeels gebruikt in de sociale sector. Nederland werd het luilekkerland in Europa. Tot dat aardbevingen op de gasvindplaats “Groningen” de pret bedierf, juist op het moment dat Nederland toevallig met zon- en windparken in de weer was om feitelijk de negatieve gevolgen van de gasgestookte energiecentrales (zoals fijnstof en CO2) tegen te gaan. Dit om de (vermeende) “opwarming met 1,5 º graad van de aarde terug te dringen. Hoe tegenstrijdig kan iets zijn? Verstand en inzicht komt met de jaren zei mijn opa al. Via de zon- en windparkentransitie zou de “opwarming vermindering te verwezenlijken zijn” is de huidige (politieke) mening. Deze twee “gratis” energievormen lijken natuurlijk ideaal, maar daar zit toch een denkfoutje. Deze zon- en windparken leveren natuurlijk alleen (onregelmatig) energie als de weersomstandigheden dit toelaten. Dit blijkt uit het feit dat zonneparken gedurende hun 12-15 jarige houdbaarheid maar 13% en de windparken jaarlijks maar 35% van de capaciteit leveren. Het nadeel van deze onregelmatige levering is dat op de achtergrond altijd (24 uur p/dag) de vervuilende gas-, kolen- en/of oliecentrales moeten méédraaien om de onregelmatigheid te elimineren. Dit om stroomstoringen te voorkómen.

met

Verhuur

Leasing

Service

anje d kleurt or n la e iv u -D n strate Schouwe Gebr. West n a v s e in h de tuinmac

Strikt genomen “draaien” de zon- en windparken dus niet schoon (dus zijn onnodig!) waardoor de gewenste en wereldwijd afgesproken 1,5 º graad opwarmingsbesparing nooit gehaald zal kunnen worden. Waarom dan tóch de voor véél geld de onnodige zon- en windparken plaatsen? Dit is al enige jaren bekend in het politieke circuit, maar gezichtsverlies is iets waar zij een broertje aan dood hebben. Als zoethoudertje is het idee geopperd om voor veel geld CO2 “op te slaan” wat een uiterst redmiddel is van wat eigenlijk door de zon- en windparken bespaard zou moeten worden. Dit is toch wél héél erg tegenstrijdig? Hieruit blijkt en is tegelijkertijd bewezen dat zon- en windparken niet bijdragen aan een schone energietransitie. Het vervelende is dat zogenaamde “milieu-financiers” de subsidiekraan hebben gevonden, waardoor zij teveel invloed hebben op de politieke besluitvorming. Men noemt dit “onzichtbare belangenverstrengeling”. Zo’n “bliksemactie” als in de jaren ‘50 zou de Nederlandse politiek wéér, maar nu met de veilige niet ontplofbare gesmoltenzoutcentrale kunnen realiseren. De warmte van deze centrale is óók uitermate geschikt voor de waterstofproductie. Enkele subsidievreters zouden hier héél goed op kunnen “inspringen”. E-rijden op waterstof bijvoorbeeld. Nederland zou (als eerste land ter wereld) in de eigen energievoorziening volledig, u leest dit goed!, volledig zelf verzorgend en 100% schoon kunnen zijn. Totaal los van Russisch aardgas en politieke invloeden. Met één knikker zand en wat zoutwater zal/kan één persoon z’n leven lang van energie worden voorzien. Dus zo’n 85 jaar. De gesmoltenzoutcentrale (thoriumcentrale) heeft nóg een groot voordeel wat juist GroenLinks zou moeten omarmen. Deze centrale kan namelijk alle hoogstralingsgevaarrijke afvalstoffen van de oude kerncentrales verbranden tot een zielig hoopje laag stralingsgevaarlijk afval wat nog maar 300 jaar licht gevaarlijk is. Deze halve container opslag zal enorm veel geld besparen. Geld wat nu nodig is om het hoogstralingsgevaarkijke afval voor 40.000 jaar op te slaan. Van dit geld kan al een gesmoltenzoutcentrale gebouwd worden. Ik zou zegen: Doe uw voordeel politiek. Laat de oude glorietijden van revolutionair denken herleven. Aan u de keus om met kostbare geld om 40.000 jaar afval te bewaren en zon- en windparken als onbruikbaar afserveren maar wél investeren in thoriumcentrales voor de 100% schone energie. Moeilijke keus? Nee toch? Ik ben zeer nieuwsgierig of de politieke moed daarvoor aanwezig is. Ik heb mijn twijfels. Jan Duin, Burgh-Haamstede P.S. Wie heeft bewezen dat CO2 “opwarmt”? Wie heeft bewezen dat de bedoelde CO2 besparing 1,5 º graad minder “opwarmt”? Uit berekening is gebleken dat door CO2 de wereldopwarming voor maar 0,27% aansprakelijk kan worden gesteld (zie: www.groenerekenkamer.nl/: deze organisatie is onafhankelijk en subsidievrij, dus betrouwbaar).

Uitgebreid winkelassortiment van robotmaaiers, grasmaaiers, zitmaaiers, kettingzagen, etc. De Weel 1 4306 NV Nieuwerkerk T 0111 - 64 22 40 info@gebrweststrate.nl

Openingstijden: ma t/m vr za

7.45 – 17.00 uur 9.00 – 12.00 uur

www.gebrweststrate.nl


17

Tien van Renesse aan boek toevertrouwd

RENESSE Ellen de Vriend uit Vlissingen heeft donderdag haar boek over de Tien van Renesse gepresenteerd in het stadhuismuseum in Zierikzee. Na wat op 1 oktober 1944 in het Veluwse dorp Putten is gebeurt, is het ophangen van de ‘Tien van Renesse’ op 10 december 1944 de ergste oorlogsmisdaad van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Half uitgedroogd, duizelig van de honger en murw door de dagenlange mishandelingen en ontberingen zat Leen Jonker op die koude decemberochtend achter in de hevig hobbelende huifkar, die werd voortgetrokken door twee witte paarden. Hij werd heen en weer geschud op de harde houten bank. Het roffelende geluid van de paardenhoeven op de straatkeien ging gelijk op met het jachtige bonzen van zijn hart. Aangespoord door de Duitse militair op de bok van de wagen zetten de dieren nog een tandje bij. Schuimvlokken vlogen van hun bit in de rondte en hun warm ademgesnuif veroorzaakte witte wolkjes. Een stralend blauwe winterlucht spande zich boven het tafereel van de weelderige Zeeuwse akkers met ploegvoren, de boerderijen, hier en daar een kerktoren. De zondagochtendstilte was sereen. Het oogde stil, vertrouwd en vredig in tegenstelling tot wat Leen achter de huifkar zag. Daar reed een motorwagen met daarin vijf keer twee zitplaatsen. Op iedere stoel een Duitse soldaat in gevechtstenue met een mitrailleur gericht op de huifkar. Leens blik ging naar zijn broer Joost, die tegenover hem zat, en dwaalde

af naar de donkere gezichten van de andere zeven mannen. Hij besefte dat hij er net zo haveloos uitzag als zij: ongeschoren, ongewassen en met gescheurde, vlekkerige en ontbrekende kleding. De afgelopen paar dagen hadden ze samen zoveel meegemaakt. Het leek veel langer geleden dan vier dagen dat ze zij aan zij klappertandend en verkleumd op de zeedijk lagen, gespannen turend over het schier oneindige wateroppervlak van de Oosterschelde, terwijl de grauwe golven onstuimig tegen de dijk aan klotsten en regen op hen neerdaalde. In niets leek de zee meer op de kabbelende idylle die ’s zomers zo’n aantrekkingskracht uitoefende op de badgasten.

Kyrie thema jubileumconcert gemengd koor Cantare Het gemengd koor Cantare brengt zaterdag 28 april om 16.00 uur haar jaarlijkse concert ten gehore in de Jacobuskerk in Renesse. RENESSE

Cantare bestaat dertig jaar en dit concert is dan ook een jubileumconcert. Als thema koos het gemengd koor voor het Kyrie, het gezongen gebed dat in alle missen van bekende (en onbekende) componisten voorkomt. Op het programma staan het Kyrie uit de mis in e opus 192 van J.G. Rheinberger, het Kyrie uit de grote mis in C, KV 427 van W.A. Mozart, de gehele Missa Tempore Quadragesimae van Michael Haydn (de jongere broer van Joseph) en het Kyrie uit de Messe Solennelle van G. Rossini. Dt laatste Kyrie zingt Cantare samen

met het mannenkoor Lezzom, onder leiding van Elena Berdnikova. Vorig jaar werkte Cantare mee aan het jubileumconcert van Lezzom en dit jaar zijn de heren uitgenodigd om met Cantare mee te zingen. Ook de psalm I cry aloud in the dark in het Russisch van A.A. Archangelsky zullen beide koren samen ten gehore brengen. Andere medewerkenden zijn Marien Stouten op het orgel en Iryna Zhynkina op de piano. Sopranist Bram de Pauw zingt solo Tu Virginum Corona uit Exultate Jubilate van Mozart. Tevens zingt hij samen met de bekende mezzosopraan Lucy Hillen een duet van Vivaldi. Bariton Peter Weeda laat If I were a rich man uit Anatevka (muziek van Jerry Bock) horen. •

‘Nacht van het dak’ officieel van start

Het eiland waar Leen was geboren en opgegroeid had hem benauwd. Hij zat vast in een leven dat nog moest gaan gebeuren en dat nu werd voorgekauwd door de Duitse bezetter. Vooral voor zijn kinderen wilde hij een onbezorgde jeugd, een leven in vrede. Schouwen en Duiveland bood al vier lange jaren weerstand aan de nimmer aflatende tirannie, terwijl de vrijheid slechts vijf kilometer verderop wachtte.

10 december 1944 is een inktzwarte bladzijde uit de geschiedenis die laat zien dat een verhaal nooit echt eindigt. Leen had oprecht geloofd dat de Engelse bevrijders hem en de zestien anderen zouden ophalen, dus gingen ze door met het seinen over het water. Aan wat daarna gebeurde wil hij niet meer denken en ook niet aan wat hem nu te wachten stond. Zijn leven en toekomst waren nog maar een kwestie van minuten als de Duitsers werkelijk gingen doen wat ze hadden gezegd: hen ophangen. De woorden echoden door zijn hoofd. Doordat het zeildoek bewoog ving hij af en toe een glimp op van de wereld buiten de huifkar. Zojuist had hij zijn Tannetje nog even gezien en haar een blik kunnen toewerpen met alle liefde die er in zijn hart voor haar was. De vrouw die hem reeds drie kinderen had geschonken en nu acht maanden zwanger was van de vierde. Een laatste blik… 10 december 1944 is een inktzwarte bladzijde uit de geschiedenis die laat zien dat een verhaal nooit echt eindigt, maar altijd weer opnieuw kan beginnen. Na de succesvolle thrillers ‘Bitterzoet’ (mei 2013), Young-adult ‘Crush’ (oktober 2014), ‘Vermist’ (mei 2016) en ‘Geruisloos’ (mei 2017) werd in februari de thriller ‘De erfgename’ gepubliceerd. ,,Ik werk ruim achttien jaar als journalist voor verschillende kranten en magazines en heb sinds 2014 een eigen tekstbureau. Eerder schreef ik een aantal verhalenbundels, waarvan ‘Ons bin de leste’ over de laatste vrouwen in Walcherse streekdracht het bekendste is. Mijn thrillers scoren vier van de vijf sterren op onder meer Hebban en Bol.com. In november 2015 tekende ik een contract bij Karakter Uitgevers in Uithoorn. Dit is een middelgrote, zelfstandige uitgeverij,” vertelt De Vriend. •

50%

korting op elke 2e hor

STAP IN DE WERELD VAN PAAUWE Ongestoord genieten van de frisse lucht De buitentemperatuur wordt steeds aangenamer en dan zetten we natuurlijk graag een raam of deur open. Helaas zijn insecten tijdens deze mooie dagen extra actief en willen ze wel eens per ongeluk in huis belanden. Een goed moment voor horren! En kiest u ervoor om deze nu aan te schaffen, dan krijgt u nog t/m 15 mei 50% korting op elke 2e hor van Luxaflex.

NATURAL LIVING CLASSIC LIVING INDUSTRIAL LIVING LANDELIJK LIVING MODERN LIVING

De Rotary Club Zierikzee en het Watersnoodmuseum hebben donderdag het project ‘Nacht op een Dak’ gepresenteerd. Tijdens een serie avondopenstellingen van het museum in deze zomer luisteren scholieren uit de regio, zittend op speciaal voor dit doel gebouwde daktribunes, naar het verhaal van een ooggetuige van de Ramp van ’53. Vervolgens ontdekken de kinderen de nieuwe interactieve expositie in caisson 4.

OUWERKERK

Voor zowel de Rotary Club Zierikzee als het Watersnoodmuseum is 2018 een bijzonder jaar. Rotary Club Zierikzee viert dit jaar dat zij in 1953, 65 jaar geleden, werd opgericht. Het Watersnoodmuseum staat in 2018 met een reeks activiteiten stil bij feit dat de Watersnoodramp 65 jaar geleden plaatsvond. Reden om samen het project ‘Nacht op een Dak’ te presenteren, speciaal voor kinderen en jongeren op Schouwen-Duiveland. Nacht op een Dak bestaat uit een serie avondopenstellingen van het museum. In de ‘binnentuin’ van het museum, achter caisson 3, worden in de komende weken speciale tribunes geplaatst, in de vorm van een dak. Deze tribunes zijn gemaakt door leerlingen van Pontes Pieter Zeeman uit Zierikzee, onder begeleiding van bouwbedrijf Quant. Bouwbedrijf Esselink, BPG de Schouwse, Hanse Staalbouw en Pannekoek Sloopwerken sponsorden respectievelijk een deel van de materialen en het transport. Tijdens Nacht op een Dak nemen de scholieren plaats op de daken. Een ooggetuige die in februari ’53 zelf op een dak heeft gezeten, in afwachting

van redding, vertelt over zijn of haar ervaringen. Ervaringen die vaak in het geheugen zijn gegrift en die het waard zijn om aandacht aan te besteden en verder te vertellen aan volgende generaties. Vervolgens ontdekken de kinderen de splinternieuwe, interactieve tentoonstelling in caisson 4, getiteld ‘Het Water blijft komen. Vechten tegen de vloed van morgen.’ In de expositie wordt de verbinding gelegd tussen de verhalen van ’53 en actuele uitdagingen als klimaatverandering en waterveiligheid. De tentoonstelling opent met een indrukwekkende film, geprojecteerd op een scherm van 18 meter breed en bestaat verder uit onder andere een augmented reality zandbak, een controlroom en een installatie gebaseerd op Twitterberichten. Doel van Nacht op een Dak is enerzijds om de verhalen over de Ramp van ’53 levend te houden en anderzijds bewustzijn te creëren over water en klimaat. Dat sluit nauw aan bij de dubbele opdracht van het Watersnoodmuseum als Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum Watersnood 1953. Donderdag vond de eerste editie plaats, in aanwezigheid van de leden van de Rotary, de sponsoren en de leerlingen die aan de daken hebben meegebouwd. In de maanden daarna wordt het programma regelmatig herhaald; de leden van Rotary Club Zierikzee benaderen scholen in de regio om mee te doen aan dit unieke project. Scholen kunnen daarbij ook gebruik maken van de Watersnoodmuseumbus, waarmee, dankzij de Zeeuwse Rabobanken, gedurende heel het jaar 2018 voor scholen in Zeeland gratis vervoer naar het Watersnoodmuseum wordt verzorgd. •

OOK ALLES VOOR BUITEN Het is weer zo ver! Onze outdoor collectie staat weer voor u uitgestald. Een ruime keuze aan tuinmeubelen en lounge sets gecombineerd met de juiste accessoires waaronder parasols, windschermen, buitenkeukens, kussens en kleden. Probeer bijvoorbeeld de producten van Max & Luuk. Een label van één van onze favoriete merken: Borek. Een jong en fris design tegen een aantrekkelijke prijs.

VINTAGE LIVING GLOSSY LIVING RETRO LIVING STOER EN BASIC TRADITIONALS EXCLUSIEF

Zuidweg 20a | 4316 LB Zonnemaire | T (0111) 40 13 18 | E info@interieur-paauwe.nl

Ontdek de mooie collectie buitenmeubelen van Paauwe!

www.interieur-paauwe.nl


18

FAMILIEBERICHTEN Jubileum

Wij zijn bedroefd door het plotseling overlijden van onze lieve broer, zwager en oom

Rien Schaleven

Door de warme belangstelling, de vele blijken van vriendschap en reacties, die wij van u mochten ontvangen, is wel gebleken wat

Wij zullen hem missen. Ook wij hangen de vlag uit op 27 april a.s.

Willem Fonteine 95 jaar te worden. Als U hem hiermee wil feliciteren stuur dan een kaartje naar Duinoordweg 9 4328 EB Burgh Haamstede

Wilma van der Stel - Jonker

Leni Blom-Schaleven Henk Blom Kinderen en kleinkinderen

Want dan hoopt D.V. onze lieve Pa en Opa

Dankbetuigingen

Kromme Reke 12 4325 AL Renesse

voor iedereen betekende. Het is fijn te weten dat zij bij zovelen geliefd was en dat wij niet de enigen zijn die haar ontzettend zullen missen. Dit alles geeft ons de kracht om verder te gaan.

Bedroefd hebben de leden van Kerkkoor Renesse kennis genomen van het overlijden van

Bedankt, lieve mensen. Ton van der Stel

Rien Schaleven

Pascal en Claudia Jeroen en Stephanie Kira Noa

Zo lang zijn gezondheid het toeliet zong hij vol overgave zijn bas partij. Wij wensen Adrie, kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe.

Burgh-Haamstede, april 2018

Bestuur Kerkkoor Renesse

Overlijdens In plaats van kaarten. Hierbij geven wij u kennis dat na een werkzaam leven van ons is weg genomen onze lieve zorgzame moeder en schoonmoeder

Willemina Johanna Krijger-van den Hoek ~ Willy ~ Weduwe van Barend Krijger in de leeftijd van 82 jaar. Nico (in herinnering) Gerrit en Janny Zierikzee, 18 april 2018 Borrendamme 61 Correspondentie-adres: G.N. Krijger Wielingenstraat 2 4301 XP Zierikzee Zaterdag 21 april is er van 13.30 tot 14.30 uur gelegenheid om afscheid van Willy te nemen in haar woongroep, Borrendamme 61 te Zierikzee. De crematieplechtigheid voor familie en belangstellenden zal plaatsvinden op dinsdag 24 april om 13.00 uur in het crematorium aan de Westelijke Oude Havendijk 3 te Middelburg. Aansluitend is er in de koffiekamer van het crematorium gelegenheid tot condoleren.

Na alle fijne jaren die we met elkaar mochten beleven hebben wij geheel onverwachts afscheid moeten nemen van onze lieve moeder, oma en overgrootmoeder

Dina Johanna Willemina Kiesenberg-de Bil

Rien Schaleven in de leeftijd van 80 jaar. Wij wensen onze zus Adrie, kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe. Zierikzee: Chaam: Vlissingen: Nieuwerkerk: 14 april 2018

Maatje Leen en Riek Bep Piet en Leny

Jacobus Jan van Westenbrugge ~ Koos ~ J.J. van Westenbrugge-Schiettekatte kinderen, klein- en achterkleinkinderen

~ Dien ~ echtgenote van Jan Kiesenberg † 23 november 2004

Zierikzee, april 2018

in de leeftijd van 89 jaar. Brouwershaven, Elly en Piet Arjan en Linda

Milou Fenna Erik ~ in liefdevolle herinnering ~

voorheen de Jonge & Uijl

0111 - 412877 Uitvaartleiders: L.M. van der Werf A.J.L. Arensman

Zierikzee, Eddie en Teunie Martin en Liset

Uitvaartcentrum "Vredehof"

Oude Lagezoom 6, Burgh-Haamstede

Semm Finn Luuk Elin

www.arensmanuitvaart.nl

Claudia en Leon

Laatste verzorging meehelpen? ja of nee

Zierikzee, 16 april 2018 Manhuisstraat 18 b Correspondentieadres: Jan Verhoeffstraat 3 4318 AZ Brouwershaven

• Helpend • Inspirerend • Persoonlijk • “Een

“Samen

persoonlijk een mooie De crematieplechtigheid zal in besloten familiekring afscheid voor herinnering plaatsvinden. elk budget” creëren’’

Vrijdag 20 april is er van 15.15 tot 16.15 uur gelegenheid tot condoleren in de “Garnizoenzaal” van “De Veste”, Manhuisstraat 32 te Zierikzee. ~ Geen bloemen ~

Verdrietig, maar dankbaar voor wat hij voor ons heeft betekend, geven wij u kennis van het overlijden van onze zwager

Wij danken u hartelijk voor de vele blijken van medeleven die wij mochten ontvangen na het overlijden van mijn innig geliefde man, onze lieve vader en opa

Bestuur en bewoners van Seniorencomplex “De Veste” hebben met leedwezen kennis genomen van het overlijden van hun medebewoonster en bestuurslid mevrouw

Dien Kiesenberg-de Bil Wij wensen haar kinderen en kleinkinderen veel sterkte met dit verlies. Namens ons allen, het bestuur van de bewonersclub. Zierikzee, 16 april 2018

Arjen van de Hee T 06 42 17 94 17 www.yarden-vandehee.nl

& van de Hee

Claessen

uitvaartzorg

Sacha Claessen Hoge Hilleweg 27a 4328 RA Burgh-Haamstede www.claessenuitvaartzorg.nl info@claessenuitvaartzorg.nl dag en nacht bereikbaar

0111 - 852 773

06 - 45 775 978

TIM MERMAN NATUURSTEEN Vierbannenstraat 1 4306 BH Nieuwerkerk  0111– 64 17 98

Grafgedenkstenen Traditioneel en eigentijds In alle prijsklassen Natuursteen of glas/RVS Deskundig advies T I M M E R M A N - N AT U U R S T E E N . N L


19 Het is voor ons onvoorstelbaar dat wij mijn lieve zorgzame man, vader, schoonvader en opi moeten missen, uw blijk van medeleven en belangstelling heeft ons diep ontroerd, wij kunnen ook niet begrijpen dat onze geliefde niet meer in ons midden zal zijn, onze oprechte dank na het overlijden van

Onze oprechte dank voor de hartverwarmende blijken van medeleven die wij ontvingen na het overlijden van onze moeder, oma en ouwe oma

Lijna Deurloo-de Bruijne

Cornelis Rossen ~ Kees ~

Het is goed te ervaren dat u mede beseft wat wij in hem verliezen.

Zorg met hoofd, hart en handen Uitvaartbegeleiders: Rien de Bruijne Janine Schouls

Het is een troost te weten dat wij niet de enigen zijn die haar missen. Dit zal ons ook tot steun zijn in de komende tijd.

Nieuw in Zierikzee

Afscheidshuis De Omarming Een plaats van warmte, rust en samenzijn. De Omarming bestaat uit twee rouwkamers en een huiskamer en is 24 uur per dag toegankelijk. Kijk voor meer informatie op onze website.

Ad en Elma Nelleke en Kees Yvonne en Rudie Klein- en achterkleinkinderen

Joukje Rossen - Langman

Zierikzee, april 2018

Alice en Ad Arjan en Germaine Jamy

www.uitvaartsd.nl Partner van

Nieuwe toonzaal te Oosterland

T 0111 450 717 Emil Sandströmweg 2a info@uitvaartsd.nl 4301 NW Zierikzee

omdat afscheid nemen zorg vraagt...

Van Dalen natuursteen-grafmonumenten Ter introductie op alle modellen 10% korting, prijzen zijn inclusief plaatsing! Gevestigd bij Jan P. Boogert van de Abeelestraat 1 Tel. 0111-642682 info@vandalen-natuursteen.nl

uitvaartonderneming

Lieke Bosveld

voor crematie en begrafenis

Wilgenstraat 12 4307 DA Oosterland 0111 402 000

(dag en nacht bereikbaar)

info@uitvaartdevlieger.nl www.uitvaartdevlieger.nl

Dj-duo Lucas & Steve op herhaling bij ‘blauw’ gekleurd Beachboom

De dj’s Lucas & Steve komen net als in 2016 naar Beachboom

De 22e editie van Beachboom heeft dit jaar zaterdag 11 augustus plaats. Ook deze keer schittert de Brouwersdam weer als

locatie voor het dance event van Zeeland. Het thema van dit jaar luidt: Into the blue. De kust vormt hierbij een prachtig decor en ook de rest van het terrein kleurt volledig blauw.

MELDINGEN AMIVEDI

De laatste puntjes zijn op de spreekwoordelijke ‘i’ gezet om de line-up van Beachboom 2018 nog aan het begin van het festivalseizoen bekend te kunnen maken. Lucas & Steve, Gregor Salto, Chocolate Puma, Joe Stone, Benjamin Scott, Santos Suarez, Mr. Belt & Wezol en Leonardo del Mar bedienen het publiek om beurten met hun vetste beats. En dat op één van de mooiste locaties van Nederland. Dat vonden Lucas & Steve waarschijnlijk ook, zij stonden in 2016 namelijk ook al op Beachboom en komen dit jaar heel graag terug naar het Zeeuwse. De laatste jaren beklimmen zij steeds vaker de internationale dance-charts. Met hun talloze hits wordt Beachboom 2018 sowieso knallend afgesloten. Meeslepende melodieë n, feelgood harmonieën en een onstuitbare energie, dat is het dj-duo Lucas & Steve.

SCHARENDI JKE

VERMIST • Poes, Lucky, 3 jaar, cypers bruinzwart met wit befje, klein van stuk, J.W. Frisoweg, Renesse • Kater, Fowey, XMainecoon, 1 jaar, wit met grijs, draagt halsbandje met belletje, Mr. P. Moggestraat, Dreischor • Loopeend, Guusje, bruin met witte keel en borst, Christinastraat, Zonnemaire OVERLEDEN GEVONDEN • Zwart met witte kat, N 59, tussen Nieuwerkerk en Oosterland

Woont in Zierikzee werkt in heel Zeeland dag en nacht bereikbaar Tel. 0113 – 228849

Ze scoren hit na hit en hoewel hun geluid steeds vernieuwd is, blijft één ding constant: hun onmiddellijk herkenbare positieve, energieke sound. Eén van hun bekendste tracks maakten ze samen met Sam Feldt, ‘Summer On You’. De song werd bekroond tot ‘Hit van het Jaar 2016’ en stond hoog op binnen- en buitenlandse hitlijsten. Ook scoorden ze hiermee een platina plaat en tientallen miljoenen Spotify streams. Lucas & Steve draaien inmiddels overal ter wereld, dat maakt het extra speciaal om ze over een paar maanden weer aan de Brouwersdam te mogen verwelkomen. De dresscode van Beachboom 2018 is dus blauw. ,,Tijdens een eerdere editie van Beachboom is de kleur blauw zo goed bevallen dat we er, bij het bedenken van het thema voor dit jaar, geen moment over twijfelden om qua kleurenpalet deze richting weer in te slaan. In de aankleding van het terrein zal het zee thema duidelijk naar voren komen, waardoor het weer een unieke avond wordt met een eigen sfeer.” www.beachboom.com •

• deskundige, creatieve begeleiding • aandacht voor kinderen en bijzondere familierelaties • voorgesprek en nazorg zijn gratis • geeft lezingen over rouw

www.uitvaartondernemingliekebosveld.nl

INGEZONDEN BRIEVEN Wethouder Smit Tijdens de onderhandelingen voor de vorming van een nieuw college voor Schouwen-Duiveland blijkt Ankie Smit hoge ogen te gooien om als wethouder van GroenLinks aan de slag te gaan. Haar cv heeft genoeg aanknopingspunten waaruit blijkt dat zij op diverse (knel)punten een brede ‘kijk’ zou hebben. Ik vraag mij echter af of mevrouw Smit die ook heeft betreffende de noodzaak dat fossielgestookte centrales als zekerheid (24 uur per dag) altijd moeten blijven meedraaien met de (groene) stroomopleverende zonen windparken om storingen tijdens onverwachte veranderde weersomstandigheden te voorkomen? En weet mevrouw Smit dat zon- en windparken nauwelijks CO2 besparen? Is dit nadeel niet dermate groot dat het doodzonde is om gronden en wateroppervlakten ter beschikking te stellen voor zonneparken, die slechts zo’n twaalf tot vijftien jaar meegaan en maar dertien procent van de beschikbare capaciteit en- geen of nauwelijks CO2 besparing opleveren? Windparken leveren jaarlijks maar 35 procent van de beschikbare capaciteit, maar worden wèl voor ‘vol’ aangezien als honderd procent CO2 bespaarders! Dat is toch veel te wei-

nig ten opzichte van de investeringen? Mevrouw Smit zou zich sterk moeten gaan maken voor de gesmolten zoutcentrale die simpel de huidige (2) centrales in Borssele kan vervangen. Deze gesmolten zoutcentrale bespaart wèl honderd procent CO2. Dat lijkt mij een zeer logische en voor de hand liggende oplossing. Want met zon- en windparken zal nooit het voorgeschreven akkoord van ‘Brussel’ bereikt worden. Dit nog los van de overlast die deze parken veroorzaken. Een bijkomend voordeel is dat deze gesmolten zoutcentrale de huidige aanwezige hoog stralingsgevaarlijke afvalstoffen (met zeer hoge en langdurige bewaarkosten) zeer goed kan verbranden tot een zielig hoopje afval. Dit moet toch een aangenaam en goede oplossing zijn voor GroenLinks? Ook de kosten zullen voor de burger met deze gesmolten zoutcentrale vele male minder zijn dan de huidige rommelige hapsnapaanbiedingen van opgewekt duurzame groene energieproducten zoals die voortkomen uit zon- en windparken aangevuld met bio- en getijdecentrales en de warmwaterboilers en hete lucht. Nou ja, vooralsnog heb ik hoge verwachtingen van mevrouw Smit als zij straks benoemd wordt tot wethouder op Schouwen-Duiveland. We zullen zien. Jan Duin, Burgh-Haamstede •

Nieuwe tentoonstelling Stadhuismuseum Zierikzee eerbetoon aan Voorzaat ZIERIKZEE Het Stadhuismuseum in Zierikzee levert met de tentoonstelling ‘Overlevingsdrang - Theo Voorzaat en de wereld’ een eerbetoon aan deze Zeeuwse kunstenaar die dit jaar tachtig wordt. Het internationale werk van Voorzaat wordt ondergebracht in de stroming van het Magisch Realisme. De tentoonstelling is te zien van 28 april tot en met 3 november 2018.

De schilder uit Dreischor op SchouwenDuiveland, trekt de bezoeker binnen in zijn soms hyperrealistische wereld van bakstenen en ruïnes. Verval staat daarin centraal en elementen als bol-

len als planeten, grauwe cementachtige vormen roepen vervreemding op. Zijn werk wordt gekenmerkt door precisie en het gebruik van licht. Die belichting geeft het werk vaak een romantische tint. In de tentoonstelling ‘Overlevingsdrang’ komt het leven en werk van Theo Voorzaat samen. Als klein kind heeft hij het bombardement in 1940 in zijn geboorteplaats Rotterdam overleefd. Hoe jong hij toen ook was, dat beeld draagt hij mee in de onderwerpkeuze van zijn schilderijen. De menselijke figuren in zijn werk zijn ook vervreemd en lijken zich af te vragen wat de mens doet als de wereld vergaat. •


, m i e k u ik D

D

org

Z

COLUMN ARJEN

Uitvaartzorg voor de Bevelanden,

Tot ziens.

Tholen en

“Dat zie je goed zo.” “Bekijk het eens zo” of “Bekijk het maar.” “Ik heb het

Schouwen-Duiveland.

wel gezien.” “Tot ziens!” Zomaar enkele uitspraken waarbij zien/kijken centraal staat in uitspraken tussen mensen. Afhankelijk van de sfeer en intonatie kan dat een wisselend effect en vervolg hebben. Bij het voorbespreken van een uitvaart werd een wens voor een liedje ingebracht over zien, namelijk “These old eyes have seen it all”. Een Country song. Op kantoor luisterde ik het en ik zag me al

“Een “Samen De man met wie ik sprak over zijn komende dood heeft veel meegemaakt. Hij leefde, persoonlijk een mooie werkte en reisde op diverse continenten. Ervoer een trouw Huwelijk, zorgen om kinderen en hun eigen leven. Ruzies gehad en bijgelegd, uitdagingen voorgelegd afscheid voor herinnering gekregen en oplossingen gepoogd zo goed als mogelijk toe te passen. In mijn beleving een wijs mens. Iemand die werkelijk veel beleefd had en ook een volwaardig einde van elk budget” creëren’’ zijn leven op aarde wenste. Het in prettige balans komen had hem veel energie gekost. zitten met een grasspriet in de mond, pratend met mensen om me heen.

Hij kon enorm veel werken en hij “kon lange tijd de hele wereld aan.” Grote handen en een pientere oogopslag gaven een indruk hoe zijn werkzaam leven en ook de goed bestede pensioentijd waren ingevuld. Arjen zei hij, “These old eyes have seen it all” gaf hij aan en ik vernam dankbaarheid, bewustzijn en respect voor het leven en de dood alsmede toch ook nog een sprankje ‘kom maar op, aanpakken´ door zijn woorden.

Arjen van de Hee T 06 42 17 94 17 www.yarden-vandehee.nl

Elk verhaal van een mens draagt waarde in zich: diepgang en eenvoud wisselen elkaar af. Bij mensen jong en oud. Al naar gelang de bereikte leeftijd zijn de verhalen en ervaringen veel of weinig. Zeker als een levenseinde door ziekte in beeld komt, dan worden zaken besproken waarbij respect voor mensen alleen maar groter wordt. Zo heb ik het gesprek ervaren met meneer, met respect voor leven en dood! Als je op je levensavond kunt vaststellen, dat je oude ogen alles wel gezien hebben, dan kun je zoals meneer benoemde “je over geven aan wat komt.” Hij geloofde in goedheid. Een tevreden glimlach kwam rondom zijn mond. Zijn gezicht was verzwakt, doch zijn ogen vlamden nog. Het deed hem goed te weten, dat alles was geregeld

ZORG Ontzorgt en ruimt waar gewenst

- Seniorenverhuizing - Tijdelijke Opslag - Verkoop/Verhuurklaar opleveren woning of bedrijf - Woningontruiming - Schoonmaakservice

WWW.ZORGRUIM.NL | INFO@ZORGRUIM.NL | TEL. 0111 85 08 64

om

riëren

voor de uitvaart. Het deed mij goed, dat we, in samenwerking met zijn familie voor deze man met zijn bewogen leven, konden gaan zorgen voor een passende uitvaart. Zijn wensen vastgelegd, zijn muziek zou worden gespeeld. Bij het afsluiten geef ik hem zacht een hand en bij de deur kijk ik nog even terug naar hem. Meneer heeft een geruststellende en tevreden glimlach. Ik zeg: “tot ziens!”

Arjen van de Hee is uitvaartverzorger bij Yarden & van de Hee en vertelt maandelijks over belevenissen in zijn werk.

“Samen een mooie herinnering creëren”

Wij helpen en inspireren op persoonlijke wijze

SCHUITHAVEN 10-12 4301 HC ZIERIKZEE WWW.UNCLE.NL


21

SPORTAGENDA Vrijdag 20 april Tafeltennis

Competitie ZuidWest, vierde klasse B: Kerkwerve-Markiezaat 3 (20.00, gymzaal Kerkwerve). Uitwedstrijd: Markiezaat 3-Scaldina (20.00).

Volleybal

Recreatiecompetitie Forza (20.00, Laco sportcentrum). Wielrennen Testdag Cycle Life (9.00, boerderij Molenberg).

Biljarten

KNBB-competitie, vierde divisie (poule 4): 3BSD-Ossekop (19.30, ’s Lands Welvaren).

Basketbal

Zeeuwse competitie, junioren U16: Mevo’80-Marathon 2 (19.00, sportcentrum Westerschouwen).

Zaterdag 21 april Basketbal

Zeeuwse competitie, junioren U14: Smokkelhoek-Mevo’80 (17.30). Mannen: Smokkelhoek 3-Mevo’80 (19.00).

Schaken

Landelijke competitie, derde klasse G: Charlois Europoort 2-ZSC.

Golf

Hoofdklasse: GrevelingenhoutNoordwijkse (locatie: De Pan).

Tennis

Competitie, hoofdklasse: Sjef-LTC Zierikzee (14.00).

Voetbal

KNVB-competitie, district West II, eerste klasse B: HeinenoordBruse Boys. Zuid I, tweede klasse E: MZC’11-DBGC. Derde klasse B: Duiveland-ZSC’62. Vierde klasse A: FC De Westhoek-WIK’57, Colijnsplaatse Boys-SKNWK (allen 14.30).

,,Als je je blind staart op resultaat, wordt het proces alleen maar slechter” Rentier begeleidt jeugdvoetballers ADO en golfers Grevelingenhout en maakt entree Een zeer onfortuinlijke start. Dat kende Thijs Rentier bij Goes. Nog voor het begin van de competitie 2017/2018 brak de Nieuwerkerker zijn kuitbeen. Inmiddels is hij weer hersteld, maakte zijn entree bij de zondag-hoofdklasser en helpt Rentier collega-voetballers en andere sporters ‘vooruit’. Want, sport en psychologie boeien hem mateloos en dagelijks. NIEUWERKERK

(Nog) een dag in de week zit de 23-jarige Rentier bij de jeugdopleiding van ADO Den Haag. Als mentale begeleider. Via een stage, vanwege zijn inmiddels afgeronde Master sport- en prestatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam, kwam hij vorig jaar bij de eredivisionist terecht. ,,Mentale begeleiding is in opmars. Het taboe erover is een beetje aan het verdwijnen. Het lijkt heel zweverig. Maar als je over een probleem praat, wil dat toch niet zeggen dat je gek bent?” Omdat één van de twee mentale begeleiders bij ADO stopte en de clubleiding tevreden was over het werk van Rentier tijdens zijn stage, is de voetballer van Goes er één dag per week aan de slag gegaan. ,,Ik begeleid spelers individueel, geef teamtrainingen, train de trainer en geef workshops. Jongens hebben last van wedstrijdspanning en tijdens een gesprek ga je met ze na hoe zich dat uit. Dat kunnen lichamelijke klachten zoals zweethanden, buikpijn en hartkloppingen zijn. Buikpijn bij een profspeler zie je vaak voorkomen en bij hartkloppingen zit je ademhaling te hoog. Dan leer je spelers

Thijs Rentier rechts (foto René van der Vliet)

ademhalingsoefeningen en train ik ze naar een buikademhaling. Jongens stellen zich verkeerde of te uitdagende doelen. Ze willen alles winnen en dat zorgt dat ze een onrealistisch beeld hebben. Dan gaan we aan de slag met doelen stellen wat je in een wedstrijd wil bereiken. Onder meer met video-analyses kunnen we die controleren. Het zorgt voor motivatie, focus en zelfvertrouwen als je je doelstelling haalt.” Rentier weet zeker dat je met mentale begeleiding vooruitgang kan boeken. ,,Dat moet je wel zien over een langere termijn. Nu zijn het ‘losse flodders’. We willen naar een structurele basis. Dan kun je veranderingen zien. Over vijf jaar kun je zien wat het teweeg heeft gebracht.” Op korte termijn, als je dat zo mag

VAN MEER

WAARDE

stellen, heeft de inbreng van Rentier onlangs succes gebracht. In aanloop naar een nieuw seizoen in de hoofdklasse, het hoogste competitieniveau van Nederland, bracht de voormalige speler van Duiveland en SKNWK een bezoek aan de golfers van Grevelingenhout. Eén van hen, Bas Post, is een jeugdvriend van Rentier. ,,Bas vroeg of ik hen mentale begeleiding kon geven. Het is niet zozeer dat ik het verschil maak, maar ze gaan anders een wedstrijd in. Ze worden bewuster van waar ze als team naar toe willen. Sporten gaat altijd over winnen en verliezen. Ik probeer minder de focus te leggen op het resultaat. Dat klinkt heel erg raar, maar over het resultaat heb je niet de volledige invloed. Een tegenstander kan beter zijn, je kan de scheidsrechter tegen hebben of een polletje. Ik leg de focus op hetgeen waar je zelf invloed hebt. Ik wist niets van golfen af, maar dat is uiteindelijk geen struikelblok geweest. Het is ook investeren in jezelf door de golfbaan op te gaan. Ik sta aan het begin, dus moet je eigen tijd investeren.” En dan weer over in dit geval de golfers van Grevelingenhout: ,,Als je je op het proces focust, komt het resultaat vanzelf wel. Als je je blind staart op resultaat, wordt het proces alleen maar slechter”. Z’n duim en wijsvinger heel dicht bij elkaar houdend, doelend op de huidige resultaten in tegenstelling tot het vorige seizoen in de hoofdklasse: ,,Dat ik dan een klein stukje succes heb bepaald is leuk. Ik geef handvatten en dan moet je kijken wat voor jou het beste is. De ene heeft last van wed-

strijdspanning en de andere moet dat juist oproepen bij zichzelf”. Naast de begeleiding van de golfers van Grevelingenhout en zijn werk bij ADO voetbalt Rentier nog gewoon. Nou ja gewoon, het had behoorlijk wat voeten in aarde voordat hij zijn entree in het eerste elftal van Goes maakte. De Nieuwerkerker had afgelopen zomer amper de overstap gemaakt van Duiveland naar de hoofdklasser toen het ‘noodlot’ toesloeg. In de bekerwedstrijd van Goes 2 brak hij begin september 2017 zijn kuitbeen. Weg uitzicht op een seizoen in de hoofdklasse. ,,Een sliding van een tegenstander. Ik draaide weg en hij was te laat. Mijn hele seizoen de prullenbak in. Zes weken in het gips. Zes weken gips is niet goed want ik kwam er met een klein pootje uit. Alle spierkracht was weg. Zeven weken voorbereiding vallen dan in een keer weg.” Ruim een half jaar later dan gepland mocht Rentier zijn opwachting maken in het eerste elftal van Goes. Dit gebeurde vorige maand met een invalbeurt tegen Jong FC Den Bosch (2-4zege). ,,In stadion de Vliert. Dat je je debuut maakt in een stadion, is wel heel leuk. Voor mij was het een bewijs dat ik goed heb gewerkt. De invalbeurt was een soort beloning.” Ook onlangs in de bekerwedstrijd tegen Sliedrecht (0-7-winst) en afgelopen zondag tegen Baronie viel Rentier even in. ,,Voor mij is het lastig aansluiting te krijgen. Goes heeft geen tweede elftal en ik loop een half jaar achter. Maar ik ben blij dat ik weer gewoon kan voetballen en dat ik lekker op het veld sta.” •

Door ANWB benoemd tot meest waardevaste auto + Met € 1.500,- extra inruilwaarde + Gratis trekhaak t.w.v. € 1.220,En automaat voor slechts €1.000,- meerprijs

NU TIJDELIJK MET € 2.720,- MEER WAARDE

AUTO LEGEMAATE Boerenweg 4 | 4301 SG Zierikzee | 0111 - 412686 | www.autolegemaate.nl | Mazda CX-5 vanaf € 31.990,-. Gemiddeld verbruik Mazda CX-5 van 5,0 tot 7,1 liter per 100 km / van 20,0 tot 14,1 km per liter / CO2-uitstoot van 132 tot 162 g/km. Prijzen incl. BPM, BTW en kosten rijklaar maken. Prijzen excl. metallic/mica lak en eventuele opties. Acties geldig bij aanschaf van een Mazda CX-5 uit voorraad met registratie voor 30 juni 2018. Inruilaanbod enkel geldig bij particuliere aanschaf. Het automaat aanbod is alleen geldig i.c.m. SKYACTIV-G 165 motorisering, vanaf TS-uitvoering. Mazda CX-5 GT Luxury is niet mogelijk in combinatie met het automaataanbod. Afgebeeld model kan afwijken van de daadwerkelijke specificaties. Prijswijzigingen voorbehouden. Zie voor kosten en voorwaarden: www.mazda.nl.


vrijwilligers gezocht m/v HOSPICE KAASKENSHUIS EN VPTZ-THUIS

ZOEKT TALENT

Gezocht: vrijwilligers die ons team willen komen versterken.

In het hospice Kaaskenshuis kunnen mensen de laatste tijd van hun leven doorbrengen, omringd door aandacht, liefde en zorg. Het hospice kan geen dagen aan een leven toevoegen, maar wel leven toevoegen aan de dagen die nog resten. Dat gebeurt door een grote groep geschoolde vrijwilligers en professionele zorgverleners. Als vrijwilliger in het hospice of bij mensen thuis werk je in een gemotiveerd team. Wij bieden de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling door middel van o.a. cursussen, thema-avonden en intervisie. Wilt u ons team komen versterken, heel graag! U kunt hiervoor contact opnemen met het hospice of een mail sturen naar: info@kaaskenshuis.nl

Kaaskenshuis

Palliatieve terminale zorg Thuis en Hospice

Mauritslaan 39 / 4301 NS Zierikzee / 0111 453 511

WWW.KAASKENSHUIS.NL | INFO@KAASKENSHUIS.NL

• ELEKTROMONTEURS

Wetec werkt al bijna 100 jaar aan duurzame innovatie in de scheepvaart, de utiliteitsbouw en de luxe woningbouw. Wij bedenken vandaag wat onze klanten morgen verder helpt - van concept tot realisatie. Doe je met ons mee?

Ga voor alle vacatures naar WETEC-EUROPE.COM

WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR JOU! Voor het komende seizoen kunnen we wel een paar extra handen gebruiken. Heb jij iets met fietsen en twee rechter handen? Dan ben je bij ons op je plaats! Voor ons team zijn wij op zoek naar een administratief medewerker m/v (parttime 15 uur) De werkzaamheden zullen o.a. bestaan uit: • Debiteuren- en crediteurenadministratie • Bank- & grootboekmutaties en memorialen • Inkoop- & verkoopadministratie • Receptiewerkzaamheden • Personeels- & loonadministratie Functie eisen: • MBO werk- & denkniveau • Administratieve (boekhoud) ervaring • Cijfermatig inzicht • Accuraat, zelfstandig & flexibel & betrouwbaar • Klantgericht • Kennis van Office-programma’s • Woonachtig in de regio

WIL JIJ ONS TEAM KOMEN VERSTERKEN? Stuur ons dan je CV met motivatie naar info@vertonbiketotaal.nl (t.a.v. Coby) Wij nemen dan contact met je op.

PROFITEER NU AL VAN ONZE SCHERPE ALL-IN TARIEVEN

Wij bieden: Onze tarieven zijn inclusief montage, • Marktconform salaris volgens de cao Motorvoertuigenbedrijf balanceren, wielgewichten, ventielen, • Evt. opleiding/cursus verwijderingsbijdrage en btw. • Fijne werksfeer • Parttime baan; bij voorkeur verdeeld over de ochtenden 4 banden Model

Bandenmaat

Wie zijn wij? 107 155/65 R14T Autobedrijf De Nobelpoort (sinds 1970) is een familiebedrijf in Zierkzee. 207 185/65 R15T Wij zijn Peugeot service dealer in de regio Schouwen Duiveland. 308 195/65 R15T Sterk in Service is ons credo ! 3008

215/60 R16H

incl. velgen* € 449,€ 529,€ 529,€ 899,-

Spreekt dit je aan? 5008 215/55 R16H € 979,We verwelkomen je graag als nieuwe collega. Solliciteren (met CV) kan binnen *Het betreft 4 Michelin winterbanden 14 dagen per email naar service@nobelpoort.nl inclusief stalen velgen.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

autobedrijf

DE NOBELPOORT Oudeweg 2 • 4301TC ZIERIKZEE • Tel.: 0111-414453 www.nobelpoort.nl • facebook.com/peugeotzierikzee

Kerkstraat 1 · 4328 LH Burgh-Haamstede · Tel. 0111 - 65 13 24 · info@vertonbiketotaal.nl

www.vertonbiketotaal.nl


23

SPORT KORT Twee Schouwse personen in nieuwe bestuur dartfederatie Het nieuwe bestuur van de Zeeuwse Darts Federatie (ZDF) telt twee namen van Schouwen-Duiveland. Koen Kraaijenbrink uit Renesse wordt competitieleider en Zierikzeeënaar Shandro Meerdink is toegetreden als algemeen bestuurslid. Een nieuw bestuur was nodig omdat het vorige ZDF-bestuur in januari opstapte. Na WIK’57 geen nieuwe club voor Wesdorp in nieuwe seizoen Jos Wesdorp blijft in het seizoen 2018/2019 een jaar thuis als voetbaltrainer. Voor de nieuwe voetbaljaargang heeft de Zierikzeese coach, die wel heeft gesproken met Bruse Boys 2, geen nieuwe club kunnen vinden. Momenteel is hij bezig aan zijn laatste maanden bij WIK’57. Delta Sport zet Toos en Wendy Huizen en Padmos in zonnetje Toos en Wendy van Huizen hebben de tijdens de ledenvergadering van gymnastiekvereniging Delta Sport de ‘verdienstebeker 2017’ in ontvangst genomen. Marika Padmos kreeg de ‘prestatiebeker 2017’. Toos en Wendy Huyzen kregen de verdienstebeker voor hun verdiensten binnen de acrogymafdeling van de club. In september 2016 gestart is het nu een goed lopende afdeling met groot succes binnen de club maar ook op de wedstrijdvloeren in Nederland. Marika Padmos, de turnster uit Brouwershaven, verdiende de prestatiebeker voor haar doorzettingsvermogen in 2017, het behalen van de Ahoy’ Cup en de prestaties op de Nederlandse kampioenschappen. Tevens is de turnster een groot voorbeeld voor vele anderen binnen de club. Terechte nederlaag basketballers Mevo’80 tegen Scheldesport De basketballers van Mevo’80 hebben de wedstrijd tegen Scheldesport met 54-71 verloren. De ploeg uit Terneuzen liet degelijk spel zien met veel van afstand gescoorde punten. Mevo’80 speelde zeker attractiever basketbal, maar er werden ook veel ballen ‘weggegooid’. In het tweede kwart moest Scheldesport na een blessure verder met vijf man. Aan Mevo’80-kant liep Norbert de Groot al met vier fouten rond. In de tweede helft (ruststand 26-35) kwam het spel en de scores van Scheldesport vooral van hun twee balvaste guards. Mevo’80 probeerde de opponent door middel van een press te ontregelen. Dit lukte te weinig. Met vlagen leverde het fraai basketbal op met scores van Ko Passchier en De Groot. Van afstand vonden Bart Kloet en Niels van der Wekken het netje. Patrick Kooyman pakte een aantal goede rebounds. Het leverde allemaal geen overwinning op voor de eilandelijke basketbalmannen.

Turnster Brockhus regiokampioen op meerkamp, zilveren plak Mol

Delta Sport-turnster Fleur Brockhus (zesde divisie junior) is in Prinsenbeek regiokampioen op de meerkamp geworden. Clubgenote Rosanne Mol (vierde divisie jeugd) won een zilveren medaille. De kampioenschappen van Brabant West en Zeeland leverden ook drie finaleplaatsen op voor de districtsfinale (Limburg, Brabant en Zeeland) voor Feline Hanse (vierde divisie junior), Melissa Bakelaar (instap vierde divisie) en Rosanne Mol. Zierikzeese zeiler Hameeteman redelijk tevreden over EK Laser 4.7

Paul Hameeteman uit Zierikzee kan redelijk tevreden terugkijken op zijn eerste EK in de Laser 4.7, de klasse waarnaar hij in 2017 is overgestapt. Op de Europese titelstrijd in het Griekse Patras werd hij 37e in het overallklassement van alle wedstrijden waaraan ongeveer twee-

honderd anderen aan meededen. In de categorie onder zestien jaar – Hameeteman is veertien jaar – werd hij achtste. Enkele weken ervoor voer de Zierikzeeënaar een regatta op het Italiaanse Gardameer. In een veld van honderdvijftig zeilers werd hij overall achtste en tweede onder zestien jaar. Het eerstvolgende, grote evenement voor Hameeteman is het WK in juli in Polen.

Ouwerkerk heeft geen reserves meer Zondagclub houdt op te bestaan na dit seizoen

Tennisster Joziasse blijft ook in tweede single Smash ongeslagen Finn Joziasse heeft ook haar tweede enkelspel in dienst van Smash Bergen op Zoom gewonnen. In de tweede klasse gemengd van het landelijk competitietennis zette de Zierikzeese haar tegenstander van TV Prinsenbeek met 6-3 6-1 aan de kant. Het dubbelspel verloor Joziasse (foto) zondag met 6-0 6-3 en de mix met Robin van der Heijden won ze met 6-1 6-1. De tennisser uit Burgh-Haamstede zegevierde ook in het dubbelspel na met 1-6 en 1-4 te hebben achter gestaan. In de supertiebreak trok Smash met 10-6 aan het langste eind. In totaal speelden de Bergse ploeg en TV Prinsenbeek 4-4 tegen elkaar. In de hoofklasse van de Zeeuwse tenniscompetitie verloor het mannenteam van LTC Zierikzee met 0-6 van Animo uit Terneuzen.

OUWERKERK Zes jaar na de overstap van de standaard- naar de reserveklasse valt het doek voor SV Ouwerkerk. De (naam van de) club verdwijnt helemaal van het voetbaltoneel van Schouwen-Duiveland. Dit is DFS en Renesse vorig jaar overkomen, maar zij zijn overgegaan in het al bestaande FC De Westhoek.

Acrogymtrainer Delta Sport pakt op WK bronzen medaille Kaya Honders, die regelmatig helpt bij de acrogymtraingen van Delta Sport, is op het WK acrogym in de categorie 11 tot en met 16 jaar derde geworden. Ze deed dit in Antwerpen met Zola Vorstius en Ismay de Wit.•

Met het verdwijnen van Ouwerkerk komt het aantal voetbalverenigingen op negen. Hiervan spelen MZC’11, Duiveland, Bruse Boys, WIK’57, FC De Westhoek, ZSC’62, SKNWK en Brouwershaven. Laatstgenoemde verhuist na de zomer juist van reserve- naar standaardklasse. Op zondag zijn alleen DZC’09 en sportclub Zierikzee actief.

Achter de hekken van sportpark ’t Eultje wordt dit seizoen voor de laatste keer competitievoetbal gespeeld.

Eerste rondje plogging succes

Beiden voetballen bij de reserves. De reden van het einde van Ouwerkerk is het aantal spelers. Voor het nieuwe seizoen kan de zondagclub er maximaal elf aanwijzen. Bestuur en leden van Ouwerkerk, die vorig jaar de fusie met Duiveland en SKNWK zagen afketsen, snappen beiden dat het geen haalbare kaart meer is. ,,Het is wel jammer, maar onvermijdelijk”, spreekt John Hage namens Ouwerkerk. Om alles volgens de KNVB officieel af te handelen, is voor 4 mei een buitengewone algemene ledenvergadering uitgeschreven. Wordt hierbij niet de vereiste meerderheid van tweederde behaald om tot stemming van opheffing van de club over te gaan, volgt er twee weken later een nieuwe bijeenkomst. Dan volgt dat besluit alsnog en is Ouwerkerk verleden tijd. Het besluit om nu echt te stoppen, komt niet als een hele grote verrassing. Het speelde al enkele seizoenen. Vorig seizoen werd het eerste elftal kampioen van een reserveklasse en in 2015 vierde de vereniging het 75-jarig bestaan. •

Luijsterburg maakt ‘zakelijke’ keuze ZIERIK ZEE Leon Luijsterburg verruilt Delta Sport/EMM voor Heerle.

Atletiekvereniging Delta Sport en de gemeente Schouwen-Duiveland kunnen terugkijken op een succesvol rondje plogging. Plogging is hardlopen en tegelijkertijd rommel opruimen wat je letterlijk op je pad of om je heen tegenkomt. Vijftien lopers deden maandag mee aan het eerste rondje vanaf sportpark Bannink waar de jeugd voorafgaand het goede voorbeeld gaf door rondom de baan aan plogging te doen. Hierna gingen de vijftien lopers, met grijper in de ene en vuilniszak in de andere hand, de straat op: de Van Veenlaan, Kaaskenswater, het busstation, de parkeerplaats rondom het tandartsgebouw, Calandweg en het Slingerbos. In vijf kwartier werden zes volle, grijze vuilniszakken afgeleverd. Wanneer is nog niet bekend, maar er komt een tweede ronde plogging. (foto Jolanda Bruin)

ZIERIKZEE

,,Het is een ‘zakelijke’ beslissing”, legt de trainer uit Schiedam uit, die zoals bekend de keuze uit twee (bovengenoemde) verenigingen had om bij één van hen in het seizoen 2018/2019 aan de slag te gaan. ,,Na lang wikken en wegen en het afzetten van mogelijkheden tegenover elkaar. Ondanks de goede samenwerking met bestuur en technische commissie, aankomend talent en doorgroei van spelers. Heerle heef t iets meer mogelijkheden.” Luijsterburg maakte zijn besluit via een groepsapp met de spelers bekend. Bij de West-Brabantse gaat Luijsterburg het eerste mannenteam trainen. Deze ploeg is gedegradeerd van de tweede divisie naar de hoofdklasse, de afdeling waarin Delta Sport/EMM dit seizoen gedeeld tweede werd. •

Krijger profiteert van eerste nederlaag Snethorst in schaakstrijd Met nog vier ronden te gaan in de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee groeit de spanning per speelronde. Koploper Ben Snethorst leed zijn eerste nederlaag tegen Kees van den Nieuwendijk, die een slechte klassering alsnog wil omzetten in een podiumplaats. ZIERIKZEE

Martin Krijger, die de grootste moeite had te winnen van een sterk spelende Eric Bouman, profiteerde en staat nu eerste. Sjaak Spiegels had nog een appeltje te schillen met Marnix den Boer en verstevigde zijn greep op de derde plaats. In het topduel van de dag opende Snethorst als gewoonlijk Engels en

viel al snel de stelling van Van den Nieuwendijk aan over de witte velden. Deze manoeuvreerde behoedzaam om geen schade op te lopen en zette zijn stukken op strategische plaatsen. Er ontspon zich een boeiend duel waarbij de dame van Snethorst geruild werd tegen twee torens en twee pionnen van Van den Nieuwendijk. Voordeel voor Snethorst, maar dit werd weer teniet gedaan toen zijn tegenstander met een loper twee torens tegelijk aanviel. Snethorst stelde remise voor maar Van den Nieuwendijk wilde doorspelen en bewees zijn gelijk door in het eindspel de winst naar zich toe te schaken. Aan het bord ernaast speelde Bouman met wit tegen

Krijger. In De Draak die op het bord kwam gaf Bouman niet veel ruimte weg en kreeg het initiatief waarbij hij de vijandelijke koning stevig onder druk hield. Krijger kon het maar net pareren en had als tegendreiging een zwakke pion op de damevleugel op de korrel. Na afruil van paarden offerde Krijger tijdelijk een pion op en kwam in een beter eindspel terecht omdat zijn loper sterker was dan het witte paard. Het leverde hem een paar pionnen op en daarmee de zege. Vanaf de opening probeerde Den Boer met zwart druk te zetten op de witte stelling van Spiegels. Hij pende het paard op de koningsvleugel en dirigeerde zijn paard ook naar

de witte koningsstelling. Toen ook de zwarte dame gericht werd op de witte koningsstelling waren verschillende offervarianten mogelijk. Om deze ideeën in de kiem te smoren ruilde Spiegels het zwarte paard voor zijn loper af. Zwart kreeg hierdoor een dubbelpion die hij wilde gebruiken in de koningsaanval. Echter kreeg wit door het wegvallen van een pion in het centrum een ruimteoverwicht in het centrum en kon rustig beginnen met het belegeren van de zwarte dubbelpion. Uiteindelijk wist Spiegels twee pionnen te winnen en kon hij de zwarte koning opjagen wat zwart nog meer materiaal koste. Den Boer gaf hierop de partij op. •

Ben Snethorst


PEUGEOT 108 5D PREMIERE 1.0 69PK Airco

PEUGEOT 108 5D ACTIVE 1.0 69PK AUTOMAAT

PEUGEOT 108 5D ALLURE 1.0 69PK AUTOMAAT

PEUGEOT 207 5D XL 1.4VTI 95PK

Bouwjaar: 12/14 Kleur: RED PURPLE Kilometerstand: 58.455

Bouwjaar: 07/15 Kleur: BLEU SMALT Kilometerstand: 19.833

Bouwjaar: 10/14 Kleur: BLANC LIPIZAN Kilometerstand: 11.810

Bouwjaar: 03/10 Kleur: BLEU INARI Kilometerstand: 73.216

€ 8.995,-

€ 10.250,-

€ 10.450,-

€ 7.250,PEUGEOT 208 5D BLUE LEASE 1.2VTI 82PK

PEUGEOT 207 SW ACTIVE 1.4VTI 95PK

PEUGEOT 207 SW 1.6 SPORTIUM 120PK

Bouwjaar: 09/11 Kleur: NOIR OBSIDIEN Kilometerstand: 84.348

Bouwjaar: 03/11 Kleur: GRIS THORIUM Kilometerstand: 76.452

Bouwjaar: 07/11 Kleur: NOIR OBSIDIEN Kilometerstand: 101.730

Bouwjaar: 10/12 Kleur: GRIS ALUMINIUM Kilometerstand: 69.034

€ 7.990,-

€ 9.600,-

€ 10.990,-

€ 9.400,-

PEUGEOT 207 CC 1.6 VTI 120PK

PEUGEOT 208 5D ACTIVE 1.2VTI 82PK

PEUGEOT 208 5D ALLURE 1.2VTI 82PK

Bouwjaar: 08/13 Kleur: NOIR PERLA NERA Kilometerstand: 54.209

Bouwjaar: 06/16 Kleur: GRIS SHARK Kilometerstand: 25.803

Bouwjaar: 01/16 Kleur: DARK BLUE Kilometerstand: 34.709

Bouwjaar: 11/13 Kleur: BLANC BANQUISE Kilometerstand: 75.994

€ 9.900,-

€ 13.300,-

€ 15.000,-

€ 13.950,-

PEUGEOT 208 5D URBAN 1.2VTI 82PK

PEUGEOT 2008 ALLURE 1.2 VTI 82PK

PEUGEOT 2008 ACTIVE 1.2 82PK

PEUGEOT 2008 STYLE PT 1.2 82PK

Bouwjaar: 08/15 Kleur: GRIS ALUMINIUM Kilometerstand: 15.000

Bouwjaar: 02/15 Kleur: BLANC BANQUISE Kilometerstand: 29.267

Bouwjaar: 01/15 Kleur: GRIS ARTENSE Kilometerstand: 33.536

Bouwjaar: 04/17 Kleur: GRIS PLATINIUM Kilometerstand: 33.246

€ 14.500,-

€ 15.500,-

€ 15.950,-

€ 17.500,-

PEUGEOT 2008 ACTIVE 1.2 82PK

PEUGEOT 2008 CROSSWAY 1.2 110PK

PEUGEOT 2008 STYLE 1.2 82PK

PEUGEOT 2008 ACTIVE 1.2 82PK

PEUGEOT 308 SW BLUE LEASE 1.2 110PK

PEUGEOT 308 CC GRIFFE 1.6 THP 156PK

Bouwjaar: 03/17 Kleur: SPIRIT GREY Kilometerstand: 11.483

Bouwjaar: 09/15 Kleur: BLANC BANQUISE Kilometerstand: 41.460

Bouwjaar: 09/15 Kleur: BLANC BANQUISE Kilometerstand: 52.274

Bouwjaar: 06/12 Kleur: BLANC NACRÉ Kilometerstand: 90.228

€ 17.700,-

€ 17.950,-

€ 15.500,-

€ 17.400,-

PEUGEOT 308 CC GRIFFE 1.6 THP 156PK

PEUGEOT 508 SW 1.6THP 156PK AUTOMAAT

Bouwjaar: 01/13 Kleur: BLANC NACRÉ Kilometerstand: 36.951

Bouwjaar: 08/12 Kleur: BRUN GUARANJA Kilometerstand: 96.478

Bouwjaar: 05/12 Kleur: NOIR PERLA NERA Kilometerstand: 70.941

Bouwjaar: 09/10 Kleur: NOIR PERLA NERA Kilometerstand: 66.679

€ 20.600,-

€ 16.600,-

€ 14.700,-

€ 15.550,-

PEUGEOT 208 5D ACTIVE 92PK

PEUGEOT 308 5D BLUE LEASE PACK 14% 120PK DIESEL

PEUGEOT RCZ 1.6 THP-156PK

PEUGEOT 308 SW ALLURE 1.6 120PK AUTOMAAT

PEUGEOT RCZ 1.6 THP-200PK

PEUGEOT 508 SW BLPR 2.0HDiF180PK AUTOMAAT

Bouwjaar: 12/15 Kleur: GRIS ALUMINIUM Kilometerstand: 69.071

Bouwjaar: 11/15 Kleur: GRIS ARTENSE Kilometerstand: 79.921

Bouwjaar: 09/16 Kleur: DARK BLUE Kilometerstand: 12.186

Bouwjaar: 05/15 Kleur: GRIS HARIA Kilometerstand: 39.551

€ 12.000,-

€ 15.690,-

€ 23.900,-

€ 28.450,-

Actie! Bij aankoop van een van deze occasions een gratis trekhaak of een set bijpassende lichtmetalen velgen.

BANDENWISSELTIJD UW ZOMERBANDEN MOGEN BIJ ONS OVERWINTEREN!

PROFITEER NU AL VAN ONZE SCHERPE ALL-IN TARIEVEN Onze tarieven zijn inclusief montage, balanceren, wielgewichten, ventielen, verwijderingsbijdrage en btw. Model

Bandenmaat

4 banden incl. velgen*

107

155/65 R14T

€ 449,-

207

185/65 R15T

€ 529,-

308 vb 195/65 R15T 16” Quartz 3008 215/60 R16H

€ 529,-

5008

Kijk voor het actuele aanbod op www.nobelpoort.nl autobedrijf

215/55 R16H

€ 899,€ 979,-

*Het betreft 4 Michelin winterbanden inclusief stalen velgen.

AUTOMOBIELBEDRIJF DE NOBELPOORT B.V. Zierikzee Oudeweg 2-6 Tel.: (0111) 41 44 53 www.nobelpoort.peugeot.nl

DE NOBELPOORT

Oudeweg 2 • 4301TC ZIERIKZEE • Tel.: 0111-414453 • www.nobelpoort.nl • facebook.com/peugeotzierikzee

WereldRegio nummer 556  

20 april 2018, Jaargang 12, week 16

WereldRegio nummer 556  

20 april 2018, Jaargang 12, week 16

Advertisement