Page 1

Portfolio Zhang Wenyu from yangzhou university selected works from 2014-2017 applicant number: 18071208


content 01

The Potenrial Way To New Soho

02

Dante Square

03

Community Home

04

Other Works

landscape planning in shanghai

landscape design in pienza

landscape design in rotterdam


01 THE POTENRIAL WAY TO NEW SOHO

Personal Design Time:September.2017 Site:Shanghai,China Instructor:Ji Hongfei

In recent years, Shanghai, China, has enjoyed a fast economic growth with a corresponding increase in the number of factories and a consequent increase in pollution levels. Shanghai Dyestuffs and Chemical Plant is located along the bank of Huangpu River, which has serious pollution to soil and water. It is also imminent that the nowabandoned factory area needs the transformation of land-use type.


BACKGROUND & ISSUE

China

Shanghai

Minhang

MinHang District is a region of ShangHai. Its main economic form is heavy industry. In the period of early liberation, a large number of factories of heavy industry had been removed from city center to the side of HuangPu River. With the develpoment of industrialization, there were lots of workers gathering together in this area, organizing families and then becoming a new settlement with extreme scale.

NUMBER OF FACTORY

POLLUTION DEGREE

Population of Shanghai Dye Factory: 1600 workers, 400 family members SEWAGE

Number of unemployed people staying at this region who worked in Shanghai Dye Factory in the past

200 people


SITE ANALYSIS Dye factory further information-Huayi Dye Factory has stopped manufacturing in 2012, however, many serious problems caused by this factory have not been resolved, such as soil and water pollution, unemployment, the remains of construction, etc. According to several strategies dealing with environmental contamination, we reach a concept during the design process.

pollution rainwater runoff water gathered point river flow

Pollutant composition ratio Cr Co Sb Ni Hg Cu Zn Pb K

The composition of the dye has many, including heavy metal ions pollution is serious, resulting in the factory area of soil and water pollution. For heavy metal pollution control measures to gradually reduce the degree of soil and water pollution. 0

5%

10%

15%

20%

Detailed analysis of the site

Rainwater Runoff

Factory Remains

Residential

Wasteland

Greenspace


LOGIC FRAMEWORK ISSUE

EVALUATE

DEMAND

VALUE

STRATEGY

Runoff

Basic Condition

Refine

KN Hg Pb Zn Cu

Pollution

Heavy Metal Ion

Dye

Water Pollution

Purify

Seaweed

Irrigation

Hydrophyte

Ecological Sightseeing

Wetland

Chinampa

Clean Soil Pollution

Green Space

Cut + Fill

Restore Fertility

NEW SOHO

Pond Urban Farm

Demolish Factory

Infrasturcture

Green House

Constructions

Crop Field

Rebuild Building

Worker

Lose

Office Building

Jobs

Increase Job Opportunities Farming

Recall Memory

Memories

Activity Exihibition

Residents

Lack of

Provide Smart Food

Food Safety Social Benefits

Communication Agricultural Skills

Increase Opportunities

Empty

Surrounding Area

Environment

Outdated

Statue

Increase Activity Space

Activities

Theater Camping

Picking

Farm Engagement

Define New Functions

Situation Of The Dye Chemical Factory Transform Into Urban Farm Transform Into Soho


MASTER PLAN Designed to cut through contaminants in brownfields, cut and fill and plant cleanup are designed. The coexistence of excavation and filling, to minimize the amount of works, the formation of wetlands and fish ponds as a key design area, and then supplemented by urban farmland to form a more perfect urban agricultural system of material flow and the formation of small public spaces in the terrain Create a different atmosphere. In the case of meeting the basic needs of life, the site will be transformed into a sohogathering area according to the distribution of the original factory and provide sufficient employment resources. Thus, a new concept of soho was born.

urban farm ① Provide the organic food and provide the oppotunities for people nearby to pick food contour line what they want.

LAYERS

urban farm ② Provide the organic food for all main roads of people. urban farm ③ Mostly use as trial farm for researchers from the High- wetland tech park ,in the northeast area.

Breeding ponds

farmland

SOHO ① Transform into SOHO from factory and the building can collect the water over the roof and Irrigation of farmland ponds by pipelines. SOHO ② Tr a n s f o r m i n t o S O H O f r o m wasteland and provide the work oppotunity for high-tech staffs to promoto the area development. SOHO ③ Tr a n s f o r m i n t o S O H O f r o m residential building.These areas mostly used for travellers to enjoy time in it.

remained structure

soho buildings

Underground pipeline

open space


SECTION & MATERIAL FLOW Farmland provide organic food

In urban agriculture, material movement within the site makes sense. Farm crops planted with cereals can provide residents with organic crops throughout the year, while high-tech cultured fish ponds provide a greater variety of fish. As one of the characteristics of the site, algae culture can not only purify water but also generate new energy, such as bio-energy, for use in venues and even the surrounding area.

Fishpond provide variety kinds of fish

Seaweed Tank provide biological energy

operations

Polluted water along the riverside

Ecological floating island

Polluted water poured into a lower area

Form wetland to purify polluted water

Soil polluted by dye

Cut the soil form the fish pond

Dye tank Clean it and Left in the factory use for seaweed cultivation

Shabby structures left in the factory

Changed into water pipe over the ground

Waste buildings left in site

Transform into soho

Wasteland and buildings left in area

Transform into farmland

Wasteland in area

Form topography and people can enjoy exercise


PERSPECTIVE GREENHOUSE

ECOLOGIC CANTEEN

WETLAND

SOHO


02 DANTE SQUARE

GROUP WORK Group member: Jia Meng time:October,2017 Site:Pienza,Italy INSTRUCTOR:Diao Jingshi

Italy is the birthplace of the Renaissance, and Pienza has a long history as a historical starting point for the Renaissance. Now the city of Pienza has expanded rapidly, but there is no connection between the ancient city and the new city, and the turning point is unexpected. Therefore, the public space at the junction of New and Old City made space for creating terrain to reflect the characteristics of the Tuscan terrain.


background Pienza, located on the crest of a hill overlooking the Val d'Orcia, 53 km south-east of Siena, was established in the medieval period as Corsignano. The town was renamed and redesigned in the late 15th century by Pope Pius II. Born in this Tuscan town, Enea Silvio Piccolomini became a leading humanist before being elected as Pope in 1458. Renaissance town-planning concepts were first put into practice when Pope Pius II enlisted the architect Bernardo Rossellino to transform his birthplace. Rossellino applied the principles of his mentor, Leon Battista Alberti, a humanist thinker and architect.

site

ITALY

TUSCANY

PIENZA


Axon layers

Goal of design

Aiming at the special shape of the Tuscan terrain and the historical imprint of the site, the main line of logic of the Renaissance was remembered, which complemented the rational application of the living space and the water system. The three Axons showed the three logic Lines, the corresponding scenarios describe in detail the handling of different scenarios as well as the atmosphere to create a reasonable.

RECALL RENAISSANCE

serve the crowd young people

REFORM ACTIVITY PROGRAM elderly people

WATER MANAGEMENT

RECALL RENAISSANCE 2

1 4 3

stream

4

3

Queit lake

2

1

Fountain

Fast flow

REFORM ACTIVITY PROGRAM 2

1

Arrived at the center of the square, which reached the source of the water, was quiet lake-like, giving a peaceful and peaceful feeling, but also implies after the experience of purgatory people's mood.

4

3

4

3

Along the tour route has been walking, getting lower and lower walls, people's vision has become broader, along the water began to slow down, was stream-shaped.

On the other side of the road, water springs like a fountain of spring. Compared with the cascading view of the entrance, Small fountain adds a touch of joy to the venue. This is exactly the mood change after a baptism of "Divine Comedy" purgatory.

The rapid flow of water on the Stones, not only at the entrance to attract people, but also to create the atmosphere of the purgatory of Dante "Divine Comedy".

2 1

A long strip of seats along the wall provides seating for many pedestrians and conversation. The opposite side of the seat also has a water view for rest and nice view.

On the pedestrian street outside the venue, in order to cater to the topography and the functionality of the site, a low-lying wave lawn is provided for people to lie down.

Several trapezoidal platforms were set up on natural lawn slopes for pedestrians to sit on the platform and talk to rest.

WATER MANAGEMENT 2

1

Infiltration of water

Underground runoff

Runoff

1

Runoff

purify

4

Runoff

Runoff

4 3 reuse 2

3

On the grassy slope of the northeast corner of the site, the grass slope is flat-topped with steps leading to the upper part for people to play and two-way seats are provided so that visitors can not overlook the venue and can not face the commercial center.

transfer by pipe under ground

Infiltration pipe bump

After the purification of the reservoir

Due to the terrain, the entrance on the south side is at the lowest point of the site and the runoff of rainwater flows inside the site. The water purification device is installed in the reservoir, and the purified water is delivered to various places through the pipeline.

The south slope of the grass due to the formation of the depression of the terrain can be used as a natural reservoir to maintain water and soil for plant growth.

Water here at the opposite side of the seat, water from the natural reservoir under the pipe injection, the formation of wall-like water.

Jingtan water from all parts of the reservoir water purified through the pipeline transfer to this by the pump hit the lake, so the water throughout the site for the ecological cycle of water.


master plan Design starting from the father of the Renaissance - Dante Divine Comedy in the purgatory to heaven starting line of logic, according to South to North tour order, the site elevation gradually increased, along the tour route set a number of tourist spots, to create different Atmosphere, people have different moods. Due to the small precipitation in the pienza, the water collection and management system and the recycling system in the site are designed to realize the ecological cycle while meeting the human activity space.

detail1

detail2

detail3


perspective view

shrub

lawn

red limestone

herringbone brick(reddish)

travertino

roman travertine

roman travertine

blood herringbone brick

red limestone

lawn

grey limestone

herringbone brick(reddish)

sandstone boulder

The change of grassland height on both sides of the road at the southwest corner of the venue creates a depressing atmosphere similar to that of Dante's "Divine Comedy" purgatory, expressing different moods of pedestrians through the different dynamics of water.

Southeastern corner of the pedestrian street connected to a large area, forming an open plaza for pedestrians stop to rest. There are large areas of grass on all three sides, increasing the green area of the site, and different levels of grass and slopes, very interesting.


03 COMMUNITY HOME

GROUP WORK Group member: Zhang Jing,Liu Xiaodan time:August,2017 Site:Rotterdam,Netherlands INSTRUCTOR:Wu Ruohao

In recent years, the improvement of community space is the greatest pursuit of the public. Rotterdam abandoned railway not only cut off the interpersonal contacts on both sides, but also hinder the improvement of urban vitality. Through the transformation and reconstruction of the railway space to promote the integration of different classes, so as to promote the vitality of the city.


core culture--arch struture

statement

sense of space--

structure--

Arch structure formed two layers of space. People can move freely on the roof.

Now many cities have the problem of the abandoned site, followed by the decline in the vitality of the region,and that will affect the overall image of the city. The area is in the north of Rotterdam,the Netherlands.There was a frequent transportation of railway through the city, which once related Rotterdam to Hague with a strong commemorative signifcance. Because of economic development,this railway now is abandoned which become a "wall",isolating the left and rightcommunities and indirectly lead to the gap between rich and poor. The railway has a classical arched structure and there is a usable two-storey space,so our goal is to make this railway into a warm room for the surrounding residents.to feel the warmth of the home,in order to rejuvenate the north of the city.

Arch structure is a curved structure that spans an elevated space and may or may not support the weight above it.

SPACE

ART

RETROSPECTIVE ATMOSPHERE

retrospective atmosphere--

art-The carvings on the column cap of the arch structure reflect the spirit of craftsmen in the period of industrial art and the artist's high artistic accomplishment.

I FEEL SECURITY!

STRUCTURE

Train roar, old train and railway track,all can bring back people's nostalgic feelings.

I WANT TO GO TO THE OTHER SIDE!

I WANT TO GET TO THE ROOF!

problem

isolation

lack of communication

depression and insecurity


income

family composition

vitality

density

2002

2006

2010

c o n c e p t HOME

FURNITURE INSIDE

REMOVE THE ROOF

REMOVE THE WALL

CHANGE THE SPACE

ADD THE GREENS

2014

native Netherlands people who live beside the railway.

FOR WHO? what's the need?

feel warm,comfortable share the community space.

how to achieve?

broken the isolation add the contact put the inside furniture out

the reason of the selected site:

selected site

The area is the center of the railway, and the area with the highest concentration of vitality, coupled with the population density, the gap between rich and poor, the number of families is more, so this area as a pilot, thus driving the entire railway along the vitality of recovery.

interviewing of rotterdam

garden

living room

private space

courtyard

dining room children’s nursery

community garden

urban open space


master plan

main pedestrian routes

key elements: arch structure,pool indoor furniture sculpture

1.nusery room We Mainly use a variety of pavement to divide the space and the network is the main recreational facilities. We also set up interactive devices to promote the cooperation and communicationbetween children and parents.

2.balcony

level 01

strutures: seats,deck,wall

The viewing platform extended from the railway is a good place for visitors to enjoy the beauty of landscape.We also placed the astronomical telescope. The residents can be here to look at the stars.

3.bar

plant on the roof:

We retained the original structure of the bergweg station to convert the station into a three-story bar. Arch structure is used on the top and the second floor is mainly used for watching movies.

ornamental grasses

4.living room We want to convert the indoor furniture into the artistic sculpture which can attract people to come to the plaza as a city living room and in the pavement we set up lights for street performance.

plant on the ground plane

5.dining room We try to convert the inner court into the outdoor dining room which can provide a place for residents to watch the performance.

6.garden A place for residents to plant outside.

level 02


Design point situation

situation change

GARDEN

Try to retain the original trees, green space and urban convergence.

bar

situation

Relying on a layer of restaurant structure, in the second floor space to form an outdoor bar.

section

change

situation

change

change

balcony

restaurant

Hanging in the city traffic part of the extraction of the elements of the balcony.

Combine the status of the restaurant, the kitchen and the garden function outdoors.

Children's nursery

dining room

situation change

In the middle of the apartment building to create a double structure of children's activity space, an increase of entertainment.

situation change

Transform the existing square, build community living room theme.


perspective view After the transformation of the railway space, bringing together more people, increasing the value of vitality, has gradually become Rotterdam's economic center. People come together to talk and experience the same warmth as the community home.

A C T I V I T Y

AFTER 1 YEAR

AFTER 4 YEARS

AFTER 7 YEARS


ZHANG WENYU EMAIL : zhangwenyu1266@163.com

Zhang wenyu portfolio  

Landscape Architecture Protfolio of Wenyu Zhang Application to UCL

Zhang wenyu portfolio  

Landscape Architecture Protfolio of Wenyu Zhang Application to UCL

Advertisement