Page 1

JAGANIEUWS NR. 9 - NAJAAR 2017

Nieuw: Vertiga en Mikado

MOOI, FUNCTIONEEL EN DUURZAAM:

DÁT ZIJN DE RADIATOREN VAN DE TOEKOMST Lees meer op pagina 6

2

I

ateu nstall

rspan

el

TECHNISCH ADVIES STEEDS BELANGRIJKER

WWW.JAGA.NL

3

ENERGIEZUINIGE RADIATOREN IN HET HELE HUIS

7

B30: STATIGHEID VAN TOEN MET AMBITIES VAN DE TOEKOMST

8

>Innovate or Die

VISIE VAN JAN KRIEKELS

WWW.JAGAPRO.NL


JAGANIEUWS NR. 9 - NAJAAR 2017

r o o >V

INSTALLATEURS­PANEL IN DIT INSTALLATEURSPANEL GAAT JAGA IN GESPREK MET INSTALLATEURS OVER HET VAK. STEEDS NEMEN ER ANDERE INSTALLATEURS PLAATS IN HET PANEL. DEZE EDITIE SPRAKEN WE OVER HET THEMA RADIATOREN VAN DE TOEKOMST. WIJ STELLEN DE DEELNEMERS VAN HET PANEL GRAAG AAN U VOOR: (VAN BOVEN NAAR BENEDEN) > HENK VOS, TECHNISCH BUREAU VAN SLOOTEN, MEDE-EIGENAAR > ARNO TROMP, INSTALLATIEBEDRIJF A. TROMP BV, MEDE-EIGENAAR > DICK GUNST, GUNST WARMTETECHNIEK, EIGENAAR

HET PANEL

DE VOLGENDE GENERATIE

RADIATOREN Henk: In de toekomst gaan we alleen nog maar lage temperatuur verwarming zien. Als de consument interesse heeft in het verduurzamen van de woning is dit ook een logische keuze. Arno: Ja precies, lage en ultra lage temperatuur verwarming gaan we steeds meer zien. Daarnaast gaan we alleen maar complete units zien die kunnen verwarmen, ventileren én koelen. Dick: Ik ben het hier helemaal mee eens. We gaan voornamelijk lage temperatuur verwarming met een snel reactievermogen zien. Daarnaast komt er vanaf 2019 een nieuwe wetgeving die voor ons als installateurs diverse veranderingen met zich meebrengt. Het is daarom belangrijk onszelf te blijven ontwikkelen.

“HET UITERLIJK IS EEN BELANGRIJK PUNT” WELKE TRENDS OP HET GEBIED VAN RADIATOREN ZIEN JULLIE NU AL TERUG? Arno: Lage temperatuur verwarming zien we nu ook al in de praktijk. Daarnaast merken we dat de consument zich steeds meer verdiept in het verduurzamen van een woning. Dick: Dit is inderdaad nu al zichtbaar. Wel blijft momenteel ‘budget’ nog een vervelende angel. Maar ik vind vooral dat het belangrijk is dat je tijdens je advies altijd gebruik maakt van je kennis en ervaring. Het fijne aan het Jaga-assortiment is dat je een brede keuze hebt aan producten. Dus in welk segment de consument ook zit, er zit altijd wel wat tussen. Henk: Mee eens, daarnaast wil de klant graag dat de radiatoren klein en strak zijn. En eigenlijk zo min mogelijk in het zicht…

HOE BELANGRIJK ZIJN DE ‘LOOK AND FEEL’ VOOR DE CONSUMENT?

LIJKT HET U LEUK OM DE VOLGENDE KEER MET HET PANEL MEE TE DOEN? GEEF UZELF DAN OP VIA INFO@JAGA.NL!

2

WANNEER JE EEN HUIS KOOPT MOET JE VAAK DOOR DE BESTAANDE INRICHTING KIJKEN EN DURVEN DROMEN HOE JOUW WENSEN WERKELIJKHEID KUNNEN WORDEN. DIT OVERKWAM BERT EN ZIJN VROUW UIT BRABANT. BIJ DE EERSTE BEZICHTIGING WAS HET HUIS VOOR BERT EEN ECHTE NO GO. MAAR DOOR DE CREATIEVE KIJK OP HET HUIS VAN ZIJN VROUW EN EEN BEVRIENDE ARCHITECT, KOCHT HET STEL TOCH HET HUIS EN BEGON IN JULI 2015 DE VERBOUWING …

HET PANEL VERTELT HET U: OM MAAR GELIJK MET DE BELANGRIJKSTE VRAAG IN HUIS TE VALLEN: ALS WE DENKEN AAN DE TOEKOMST EN ALLE ONTWIKKELINGEN DIE GAANDE ZIJN. HOE ZIEN IN JULLIE OGEN DE VOLGENDE GENERATIE RADIATOREN ERUIT?

Dick: Heel Belangrijk! Henk: Vaak komen we uit op de Strada omdat dit een model is wat in veel interieurs toegepast kan worden. Robuust aan de bovenkant en een strakke vormgeving. Arno: Ja, het uiterlijk is een belangrijk punt. De consument vindt de radiator toch vaak nog een ‘lelijk’ ding. Gelukkig is er tegenwoordig een breed

assortiment van radiatoren waar de consument uit kan kiezen. Zo is er voor iedere smaak wel een radiator die erbij past.

KIEZEN CONSUMENTEN SNELLER MET HET OOG (DUS BV EEN DESIGNRADIATOR) OF MET HET VERSTAND (DUURZAAM, TOEKOMSTBESTENDIG, KOSTENASPECT)? Arno: Wij merken dat de consument het erg fijn vindt om een keuze te maken vanuit technisch advies. Als het verhaal duidelijk is , is het is voor de consument veel logischer om te kiezen voor bijvoorbeeld een Low-H₂O radiator. Henk: Klopt. De consument kiest in eerste instantie vaker met het oog, dan met de portemonnee en pas daarna uit interesse m.b.t. duurzaamheid. Een consument die niet per se bezig is met duurzaamheid kijkt gewoon naar wat mooi is en wat binnen het budget past. Dick: Vanuit onze expertise merken wij dat wij steeds meer een belangrijke adviesrol hebben. Omdat de toekomst verandert en er verschillende concepten in huizen toegepast kunnen worden om richting te geven aan die duurzaamheid, moet de consument eerst het vertrouwen hebben in het installatiebedrijf. Vaak, wanneer wij advies kunnen geven over wat het beste bij de consument past, merken we dat de consument steeds meer met het verstand kiest. Henk: Helemaal mee eens. Dick: Daarnaast wordt er zoveel geroepen: “We moeten allemaal een warmtepomp” dit brengt de consument in verwarring. Wellicht is die warmtepomp nog helemaal niet aan de orde en moet eerst gedacht worden aan de isolatie, lage temperatuur verwarming en ventilatie.

WELKE RADIATOREN WORDEN DOOR JULLIE MOMENTEEL HET MEESTE GEPLAATST? EN IN WELKE RUIMTE? Henk: In nieuwbouwprojecten installeren wij meestal de Tempo. Hierbij merken we dat dit een budget technische keuze is. In de renovatieprojecten plaatsen we in alle ruimtes vaak de Strada of de Vertiga, dan bieden we de Tempo niet eens aan. Het komt ook wel eens voor dat wij de Iguana Plus of Tetra radiatoren plaatsten. Arno: Wij plaatsen ook meestal de Strada door de gehele woning. En om een complete oplossing inclusief ventilatie aan te bieden maken wij vaak gebruik van de Oxygen of Fresh units. Dick: Dit geldt ook voor ons. Daarnaast plaatsen wij ook nog regelmatig een Jaga systeem in de convectorput. Mocht de wens van de klant er zijn plaatsen we er ook een DBE in.

JAGANIEUWS NR. 9 - NAJAAR 2017

“Al snel was duidelijk dat door het gehele huis radiatoren van Jaga zouden worden geplaatst”

Renovatie­ project in het pittoreske Brabant

Renovatie beneden en boven Het huis was erg hokkerig en daarom was het al snel duidelijk dat beneden een grote leefruimte moest komen. Er werd op de beneden verdieping een ruime aanbouw gebouwd waardoor in het midden van de woning de mogelijkheid van een centrale woonkeuken ontstond. Dit was een grote wens omdat koken voor vrienden en familie een hobby is van Bert. In principe was het niet de bedoeling om boven ‘groot’ te gaan verbouwen. Het eerste plan was om daar alleen de muren te schilderen. Terwijl alles beneden eruit werd gesloopt, bedacht Bert dat het een goed idee was om boven ook alle radiatoren en leidingen te vervangen. Om aan de wens van een energiezuinige woning te voldoen, was het al snel duidelijk dat door het gehele huis radiatoren van Jaga zouden worden geplaatst.

Lees verder op pagina 4

>Na 3


JAGANIEUWS NR. 9 - NAJAAR 2017

JAGANIEUWS NR. 9 - NAJAAR 2017

Vervolg pagina 3

Een energieneutraal huis Zowel beneden als boven komen de radiatoren van Jaga terug. Beneden hangt een Strada, Vertiga en is er een Mini Canal als vloeroplossing. Boven zijn alle kamers voorzien van Strada radiatoren. Alle radiatoren zijn voorbereid, zodat ze aangevuld kunnen worden met een DBE-systeem, waardoor een ruimte sneller verwarmd wordt. In de toekomst wordt de hr-ketel vervangen door een warmtepomp, de voorzieningen zijn al getroffen zodat het stel op een later moment volledig van het gas af kan gaan. Bert: “Het grote voordeel van Jaga-systemen is dat je in eerste instantie de radiatoren kunt ophangen en later deze kunt uitbouwen met bijvoorbeeld DBE of Oxygen2, zo is er voor elk budget wat wils.”

Natuurlijke materialen Bert en zijn vrouw vinden het erg bijzonder als materialen een tweede leven krijgen. Daarom hebben zij ervoor gekozen om een van de muren te bekleden met Winterslagse bakstenen uit België. Deze bakstenen werden gebruikt om huizen te bouwen en kwamen rechtstreeks uit verschillende steenkoolmijnen. Hergebruik vinden zij mooi, daarom hangt in de gang de Vertiga Kirei radiator van Jaga. Kirei is het niet-eetbare gedeelte van de soja plant. Het materiaal dat vroeger na de sojaoogst verloren ging, leidt nu een tweede leven in deze radiator.

“Voor de toekomst is het plan om het huis nog energiezuiniger te maken”

Koudeval Veel licht in huis was een prioriteit van Bert en zijn vrouw, daarom hebben zij ervoor gekozen om de aanbouw volledig van glas te voorzien. Om koudeval tegen te gaan is geadviseerd om voor een inbouwoplossing met de Mini Canal te kiezen. Het toestel is weggewerkt in de vloer en heeft een groot vermogen door de toevoeging van DBE. Door de Mini Canal wordt er een warmtescherm gecreëerd waardoor de koudeval niet meer te voelen is. Omdat de Mini Canal is weggewerkt in de vloer is het makkelijk bij te houden qua onderhoud. Bert: “Er ligt een designrooster op van gietaluminium. Dat geeft toch net een andere sfeer dan een rooster van hout.”

4

Uitbreiding van het gezin Boven zijn er Strada radiatoren geplaatst. Bert: “Dit is een bewuste keuze geweest, omdat de omkasting van de Jaga Low-H₂O radiatoren niet warm worden. Ideaal met kids! Onze zoon is eind 2016 geboren en we zijn daarom blij met de keuze die we hebben gemaakt op gebied van radiatoren. Want naast dat de omkasting van de radiator niet warm wordt, geeft de radiator onmiddellijk warmte af. Ideaal als je kijkt naar ons leven, dat toch onregelmatig is door werk etc. Zo kunnen we altijd in huis de warmte sturen naar gewenste behoefte.”

“We vinden het erg bijzonder als materialen een tweede leven krijgen”

Toekomstplannen… Voor de toekomst is het plan om het huis nog energiezuiniger te maken. Het huis kan beter worden geïsoleerd, vooral dakisolatie is hierbij belangrijk. Daarnaast wordt tijdens de isolatie, om het juiste binnenklimaat te realiseren, het ventilatiesysteem Oxygen2 geplaatst.

5


Nieuw :

JAGANIEUWS NR. 9 - NAJAAR 2017

JAGANIEUWS NR. 9 - NAJAAR 2017

RENOVATIEPROJECT

Vertiga ‘Vortex & Helix’ en Mikado DIT NAJAAR BREIDT JAGA HAAR ASSORTIMENT UIT MET TWEE NIEUWE PRODUCTEN: EEN NIEUW DESIGN ‘VORTEX EN HELIX’ VOOR DE VERTIGA COLLECTIE, DE ENIGE VERTICALE RADIATOR VOOR LAGE WATERTEMPERATUREN EN MIKADO EEN UNIVERSELE HANDDOEKHOUDER IN DIVERSE VARIANTEN.

>Vertiga Helix

6

VERTIGA

MIKADO

De Jaga Vertiga is een innovatieve radiator voor lage watertemperatuur die toepasbaar is bij warmtepompen en condensatieketels. De radiator zorgt voor de hoogste warmteafgifte en bestaat uit twee dynamische warmtewisselaars met zijlingse luchtstroom. Hierdoor geeft de radiator een ultrahoog vermogen bij lage watertemperaturen, tot maar liefst 5606 Watt.

De universele handdoekhouder Mikado is een zeer functioneel product met een mooie uitstraling. De natuurlijke uitstraling van het product en de serene eenvoud van zijn design geven rust en een wellnessgevoel in de ruimte. De Mikado is verkrijgbaar in de houtsoorten: esdoorn, eik of notelaar en in twee lengtes te verkrijgen.

DESIGN VOOR IEDER INTERIEUR

MIX AND MATCH

De Vertiga is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Dit maakt dat deze radiator in diverse interieurstijlen past. Naast de standaard, strakke en slanke stalen mantel in mat wit, is de radiator exclusief te verkrijgen in de volgende materialen: • Primo: Basisversie met gelakte metalen bekleding. Standaard in wit of zandstraal grijs • Kirei: Een toepasselijke naam voor een paneel dat mooi is voor het oog en uit natuurlijke grondstoffen bestaat. Kirei betekent namelijk niet alleen ‘mooi’ in het Japans maar is ook het niet-eetbare gedeelte van Soja. Dit maakt de radiator een organische radiator met een eigen karakter. >Vertiga • Glow: De monolithische gloed van onpeilbaar zwart of Vortex hoogglans wit. Dit gloednieuwe materiaal heeft de diepgang van pianolak. Een icoon van strakheid en stijl. • Dunes: De schaduwwerking van opstuivend zand in woestijnduinen inspireerde tot deze artistiek gefreesde panelen. Een ‘mirage’ van lijnvloeringen die extra : diepte geeft aan het interieur. Nieuw • Vortex & Helix: De Vertiga heeft designer Stan Maes geïnspireerd tot een eigen interpretatie met vloeiende vormen in mat of glanzend wit.

De handdoekhouder wordt bevestigd d.m.v. een aluminium beugel aan de radiator, badkamer – of keukenmeubel of gewoon aan de muur. De beugel is in vijf afwerkingen verkrijgbaar: satijnmat, gelakt wit, geanodiseerd aluminium natuurkleur, geborsteld roestvast staal-look of chroom. De beugel is verkrijgbaar in drie verschillende lengtes, zo kan er bij elke plaatsing de juiste keuze qua afstand worden gemaakt.

B30;

HET NIEUWE KENNISCENTRUM VAN DE RIJKSOVERHEID

B30 IS EEN STATIG RIJKSMONUMENT GEBOUWD TUSSEN 1912 EN 1917 IN DEN HAAG. FACILICOM KREEG IN 2014 DE OPDRACHT OM B30 OM TE TOVEREN TOT DENKTANK EN KENNISCENTRUM VAN DE RIJKSOVERHEID. ANNO NU KOMEN VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST OP EEN UNIEKE WIJZE SAMEN. Het nieuwe B30 moest geen doorsnee kantoor worden. Samen met architecten en specialisten bedacht Facilicom een ontwerp waarin het rijke verleden van het pand doorklinkt in de moderne ambitie en innovatie van nu, met daarin een bijdrage van Jaga. Het resultaat mag er zijn. Een elegante en unieke werkomgeving waarin de architectuur voorzieningen en dienstverlening in het pand naadloos op elkaar aansluiten. Dit jaar werd op een unieke wijze, namelijk door Koning WillemAlexander, het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 30 geopend.

Werkomgeving B30 In B30 zijn 5 organisaties gevestigd en wordt hoog­ waardig onderzoek verricht. Er vinden bovendien prikkelende debatten en seminars plaatst. Het gebouw is voorzien van 450 flexwerkplekken, een espressobar, restaurant en bibliotheek. Het gebouw leent zich ervoor dat er genoeg ontmoetingsplekken zijn waar mensen met elkaar kunnen sparren of samenwerken. Uniek aan dit pand is o.a. de overkapte binnenplaats die centraal in het gebouw ligt. B30 is een plek waar gewerkt wordt aan de toekomst van Nederland.

De keuze van Jaga In het B30 gebouw zijn Briza en Strada radiatoren geplaatst. Deze radiatoren zijn ingebouwd in de wand of in de grond. Tijdens de verbouwplannen waren de geluidseisen van groot belang daarom is er gekozen om de Strada radiator in diverse ruimtes te installeren. De Briza radiator is toegepast in de werkruimtes om deze van een optimaal werkklimaat te voorzien. Facilicom heeft samen met haar partners de statigheid van toen verweven met de ambitie van nu. Komende 30 jaar biedt Facilicom het onderhoud en de dienstverlening van het pand.

7


JAGANIEUWS NR. 9 - NAJAAR 2017

DESIGNRADIATOREN WAT ZIJN NOU DE FEITEN EN FABELS? JAGA LICHT ZE TOE: Feiten:

1. Een designradiator hoeft per definitie niet duur

te zijn. De Tetra gaat vanaf 51 eurocent per watt, Vertiga vanaf 31 eurocent per watt en de Strada is zelfs verkrijgbaar vanaf € 12 eurocent per watt*. 2. Een designradiator van Jaga is niet trendgevoelig maar juist tijdloos. 3. Een designradiator kan heel functioneel zijn, door bijvoorbeeld een handdoekhouder of kapstok toe te voegen. 4. Designradiatoren kunnen zowel in een nieuwbouw – of renovatieproject toegepast worden. *o.b.v. afgifte bij temperatuur 75/65/20 ˚C

Feiten en fabels

Fabels:

1. Designradiatoren zijn niet geschikt voor

lage temperatuur verwarming FABEL → Iguana Plus en Tetra geven goede vermogens op 55/45 graden. Naar nog lagere temperaturen? Dan is de Vertiga geschikt! 2. Designradiatoren zijn alleen maar geschikt voor de badkamer FABEL → Ook de hal of keuken verdienen een echte eyecatcher. Neem bijvoorbeeld een Iguana Visio met een spiegel in het midden.

DE VIS IE VAN JAN KR IEKELS

DE TOEKOMST VAN ONS VAK

Creativiteit leidt tot innovatie en innovaties zorgen voor razendsnelle technologische ontwikkelingen die vooral op het gebied van klimaatveranderingen een belangrijke rol spelen. Hoe kijkt Jaga tegen deze ontwikkelingen aan? Eigenaar Jan Kriekels ziet de werknemers van Jaga als visionaire dromers met respect voor de natuur en met mooie ideeën die het klimaat ten goede komen. Hij geeft zijn visie op het gebied van creativiteit, technologie en klimaatverandering. Creativiteit Om bij Jaga tot innovaties te komen is samenwerking tussen verschillende specialisten van groot belang. Er wordt gewerkt vanuit de visie: respect nature. Kriekels: “Alle innovaties moeten goed zijn voor het milieu. Een product van Jaga moet voldoen aan een heel eisenpakket voordat het product pas echt af is. We praten met en luisteren naar verschillende marktpartijen, om zo tot de beste ideeën te komen. Dit biedt R&D dan ook de kans om in alle vrijheid en creativiteit hun visie op verschillende oplossingen uit te werken. Werken op deze manier levert echt nieuwe producten op.” Technologie “In de toekomst streven we voor alle huizen naar Nul op de Meter en daarbij draait het volledig om het concept denken. Samen met andere fabrikanten ontwikkelen we concepten, waarbij niet alleen de verwarming, koeling en ventilatie in een geïntegreerd systeem worden meegenomen, maar bijvoorbeeld ook isolatie. Dit biedt de klant het juiste comfort wat hij tenslotte van ons verwacht.” Klimaatverandering Jaga probeert heel zuinig om te gaan met grondstoffen en gebruikt de lifecycle index als maatstaf. Kriekels: “In de toekomst mogen we onze woning alleen nog maar verwarmen als we er op dat moment zelf inzitten, tenslotte starten we de auto ook alleen als we willen gaan rijden. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich bewust is van het klimaat en de verandering. Zo zorgen wij dat al onze producten geproduceerd worden vanuit het Cradle-to-Cradle principe. Als iedereen zijn steentje bijdraagt aan het klimaat, ziet de wereld er veel mooier uit.”

8

Meer horen en zien over de toekomstvisie van Jan Kriekels? Bekijk dan via de QR-code zijn nieuwste video.

3. In de toekomst gaan we designradiatoren

steeds minder in huizen zien FABEL → Juist door het ruime assortiment van Jaga is er voor ieder interieur een passende radiator te vinden. En is het een toevoeging voor de woning. 4. Om een designradiator te installeren in een woning moeten er vele handelingen worden verricht FABEL → Een designradiator van Jaga ophangen betreft geen ingewikkelde handelingen en is in principe zo gebeurd.

Agenda: Trainingen Jaga Academy Jezelf blijven ontwikkelen in het installateursvak? Schrijf je in voor de Jaga Academy via info@jaga.nl • 20 september, 13.00 uur Wasco Energie Centrum, Twello • 27 september, 16.00 uur Jaga Nederland, ’s-Hertogenbosch • 18 oktober, 14.00 uur KOVO, Assen • 15 november, 14.00 uur IcDuBo, Rotterdam • 25 november, 16.00 uur Jaga Nederland, ’s-Hertogenbosch

Installatie Vakbeurs Hardenberg 12, 13 en 14 september, Standnummer 166

Energie 2017 ’s-Hertogenbosch 10, 11 en 12 oktober, Standnummer 03.E079

Jaga Nederland B.V. De Meerheuvel 6 5221 EA ’s-Hertogenbosch Postbus 2032 5202 CA ’s-Hertogenbosch T 073 63 123 60 F 073 63 123 71 info@jaga.nl Showroom De showroom is alleen op afspraak te bezoeken. Zo weten we zeker dat we ook alle tijd voor u hebben. Deze uitgave wordt in een oplage van 7.000 verspreid onder installateurs in Nederland. De krant is gedrukt op Bio Top 3, een FSC-gecertificeerd papier met een EU Ecolabel.

Jaga Nieuws | Najaar 2017 | Dát zijn de radiatoren van de toekomst  

Nieuw: Vertiga en Mikado

Jaga Nieuws | Najaar 2017 | Dát zijn de radiatoren van de toekomst  

Nieuw: Vertiga en Mikado

Advertisement