Page 1

Ladies Room brought to you by Livina Bradt, Audrey De Maesschalck, Femke Migneau, Eunice Sun, Bo Verbeke, Sarah Verstraete en Cynthia Walgrave.

Ladies Room where the magic happens


2 Ladies Room where the magic happens


Inhoudsopgave 1. Bedrijf: wie zijn we, wat doen we? 2. Visie 3. Missie 4. Waarden 5. Doelstellingen 5.1 Ondernemingsdoelstellingen 5.2 Marketingdoelstellingen 5.3 Communicatiedoelstellingen 5.4 Operationele doelstellingen 6. Doelgroepomschrijving Wie zijn ze? 6.1 B2B 6.2 B2C 7. Follow-up 7.1 B2B 7.2 B2C 8. Stakeholders Externe stakeholders 9. Concurrentieanalyse 10. SWOT-analyse 11. Financiering 12. Digitale onderdelen 12.1 Inhoud website 12.2 Social media 12.3 Uitwerking en inzet van tools 12.4 Filmpje en Qr-code

3 Ladies Room where the magic happens

4 4 4 4 5 5 5 5 5 6 6 6 6 7 7 7 8 8 10 11 12 14 14 16 17 18


1. Bedrijf : wie zijn we en wat doen we? Wij zijn 7 studentes Communicatiemanagement aan de Artveldehogeschool. We kwamen op het idee om luxe damestoiletten voor festivals te verhuren. Dit omdat we zelf al enige ervaring hebben op het gebied van toiletten op festivals. We hebben deze dienst ontwikkeld omdat we vinden dat er nood is aan een hygiënische omgeving waar menige vrouw zonder zorgen gebruik moet kunnen maken van een toilet. Deze dienst zal vooral tijdens de zomer actief zijn omdat het festivalseizoen dan bezig is. Buiten het festivalseizoen zullen wij ons bezighouden met de regeling en administratie van de toiletten voor de festivals. Ons bedrijf verhuurt dus luxe damestoiletten voor festivals. Wij willen een totaalpakket van hygiëne, comfort en schoonheid aanbieden aan onze klanten.

2. Visie We willen alle vrouwen een oase van rust en schoonheid aanbieden tijdens het toiletbezoek, waar dan ook.

3. Missie

Ladies Room biedt hygiënische, comfortabele en stijlvolle sanitaire voorzieningen aan op alle festivals in België voor vrouwen.

4. Waarden Comfort Hygiëne Kwaliteit Vrouwelijke schoonheid 4

Sereniteit Ladies Room where the magic happens


5. Doelstellingen

5.1 Ondernemingsdoelstellingen

Een 25-tal toiletwagens van Ladies Room moeten verspreid zijn over heel Vlaanderen tegen de zomer van 2014.

5.2 Marketingdoelstellingen

Drie wagens per festival moeten geplaatst zijn op het terrein tegen de zomer van 2014. Twee wagens moeten aanwezig zijn in drukbezochte steden tegen de zomer van 2014 (Gent; Veldstraat, Antwerpen: Meir, Luik, Brussel, ‌).

5.3 Communicatiedoelstellingen

Kennis EĂŠn jaar na de lancering van de campagne Ladies Room (december 2014), moet 35% van de vrouwen over heel Vlaanderen weten wie Ladies Room is en wat ze doen. Attitude 80% van de vrouwen die het toilet reeds gebruikt hebben moeten een positieve houding hebben tegenover Ladies Room tegen december 2015. Gedrag 85% van de vrouwelijke festivalgangers moeten het toilet gebruikt hebben tegen december 2014.

5.4 Operationele doelstellingen

5

Om onze doelstellingen te realiseren, hebben we natuurlijk een aantal dingen nodig. We beginnen van nul en moeten dus alles aankopen of laten leveren. Uiteraard hebben we een wagen nodig waarin we onze toiletten plaatsen. Per toilethokje zal er een toilet, wasbak met kraan, spiegel, belichting, begeuring, muziek, toiletborstel, maandverbandhouder, toiletpapier met houder, zeep met houder, papieren handdoekjes met houder aanwezig zijn. Daarnaast willen we onze klanten alle comfort en hygiĂŤne bieden en zijn de hokjes dus ook voorzien van maandverband, tampons, intieme doekjes, deodorant, parfum en make-up. De leveranciers van deze producten worden verder vermeld. Uiteraard moeten de toiletten ook worden onderhouden en dit zal gebeuren met schoonmaakproducten. Op de binnen- en buitenkant van de wagen zullen er advertenties hangen van de leveranciers en/of sponsors. De toiletbezoekers moeten uiteraard weten dat we aanwezig zijn en de weg kunnen vinden naar onze toiletten. Daarom zal er signalisatie aanwezig zijn, zowel op het festival zelf als op de campings of andere plaatsen. Ladies Room where the magic happens


6. Doelgroepsomschrijving Wie zijn ze?

6.1 B2B

In eerste instantie richten we ons tot andere organisaties/bedrijven, voornamelijk festival- of evenementorganisatoren. Het zijn zij die onze dienst moeten huren, dus het zijn zij naar wie wij onze boodschappen sturen. Onze website is voornamelijk gericht op die doelgroep. Ze vinden er praktische informatie op terug en ook een aantal leuke extra’s die de verbeelding van de bezoekers aanwakkert. Het verkoopsfilmpje is ook een boodschap naar de organisatoren. Wij willen hen ervan overtuigen dat we een exclusieve dienst zijn en dat ze niks dan voordelen halen uit een samenwerking met Ladies Room.

6.2 B2C

Het zijn niet de organisatoren die onze toiletten in de praktijk gaan gebruiken, maar de bezoekers van de festivals. Zij zijn degenen die onze dienst beoordelen en die er mede voor zorgen dat wij verder bekend geraken. Daarom is het belangrijk dat wij de relatie met deze doelgroep ook onderhouden. Via de website kan de toiletbezoeker ook nuttige informatie vergaren en heeft hij de mogelijkheid tot vragen stellen. Testimonials en nieuwsberichten kunnen nuttig zijn voor hen. Het filmpje toont voordelen voor zowel onze klanten als voor de klanten hun klanten. Ook dit is gedeeltelijk naar hen gericht. Door een goede verzorging van deze contacten en door ze bij wijze van spreken op handen te dragen, gaan zij onze dienst nog meer als positief ervaren en aan WOM doen. Op die manier vormen de festivalgangers toch ook een belangrijk segment binnen onze doelgroepbepaling. Daarnaast geven we hen ook de kans om dingen te delen en aanwezig te zijn op het sociale netwerk. We hebben initiatieven ontwikkeld waarmee de toiletbezoekers hun ervaringen kunnen delen en tegelijkertijd ook reclame maken voor Ladies Room. 6

(zie follow-up) Ladies Room where the magic happens


7. Follow-up

Het product naar onze consument brengen is voor ons de grootste zorg. Maar natuurlijk is dit niet voldoende om de rentabiliteit van het bedrijf te garanderen. Ladies Room zal enkel blijven bestaan wanneer we onze producten kunnen blijven uitlenen aan geïnteresseerde partijen. Hierom is het belangrijk om de klanten en bedrijven op te volgen. Op die manier kunnen we hen herinneren aan het bestaan van ons toilet (waardoor we naambekendheid verwerven) en uiteraard ook feedback genereren.

7.1 B2B

Hier is het belangrijk dat de organisatoren van de evenementen eraan herinnerd worden dat wij bestaan. Dit kunnen we het best doen door hen voor de volgende editie van het festival opnieuw te contacteren in verband met een nieuwe samenwerking. Dit kan best door telefonisch een afspraak te maken en vervolgens een vertegenwoordiger in te schakelen om het product ter plaatse opnieuw te verkopen. Belangrijk hier is ook om op te volgen of de organisatie in eerste instantie tevreden was over de eerste samenwerking. Dit gaan we meten door naar het bedrijf een tevredenheidenquête te versturen. Wanneer deze enquête ingevuld terug wordt gezonden naar onze organisatie zal de organisatie die de enquête heeft ingevuld een incentive ontvangen als dank voor de medewerking. Dit zal op voorhand vermeld worden. Ook zal de organisatie die onze diensten heeft gebruikt een database krijgen van alle e-mailadressen die we hebben verzameld in de Ladies Room via de iPad. Natuurlijk zullen de consumenten op voorhand aan kunnen kruisen of ze hiermee akkoord gaan of niet.

7.2 B2C

Hier maken we ook gebruik van de iPad. Op de iPad kan je je via verschillende social media inchecken in een Ladies Room toilet. Optie 1: Wie het meeste aantal check-ins heeft wanneer het festival is afgelopen, kan een prijs winnen. Om kans te maken op deze prijs moeten ze hun e-mailadres achterlaten en kunnen ze aankruisen of we gebruik mogen maken van dit adres voor promotioneel materiaal. Optie 2 :Je kunt foto’s maken van jezelf in de Ladies Room en deze opnieuw doorsturen naar jouw e-mailadres. Opnieuw is dit een manier waarmee we contactgegevens van de consumenten kunnen bemachtigen.

7 Ladies Room where the magic happens


We beschikken dan wel over de contactgegevens, maar de belangrijkste vraag is hier: wanneer gaan we de festivalgangers contacteren? Ook naar hen kunnen we een tevredenheidenquête + incentive versturen. Maar we kunnen hen ook een coupon opsturen waarmee ze korting hebben op hun pas voor de Ladies Room als ze naar de volgende editie van het festival gaan (ook voor B2B is dit alweer een positieve opvolging en een voordeel) of ze kunnen ervoor kiezen hun coupon te gebruiken op één van de andere festivals die deelnemen gebruik maken van de Ladies Room toiletten.

8. Stakeholders 8.1 Leveranciers

Artikel

8

Leverancier

wagen wc’s Lavabo

De Schepper BVBA Grohe Grohe

Kraan Spiegel Belichting Begeuring Muziekinstallatie Randbemeubeling : wc-borstel, maandverbandhouder, ... WC-papier+ houder Zeep + zeephouder Papieren handdoekjes + houder Intieme hygiëne: Maandverband Tampons Doekjes Algemene hygiëne Parfum

Grohe De Spiegelfabriek zelf aankopen Procter en Gamble (Febreze) Bose Tork Tork Tork Tork

Make-up Onderhoud Reclame Signalisatie

Procter en Gamble ( Always,Tampax, ...) Procter en Gamble ( Old spice) Procter en Gamble ( D&G, Lacoste, Gucci, ...) Procter en Gamble ( D&G Make-up, ...) Procter en Gamble (Proline) Vespasius Seton

Ipad

Apple Ladies Room where the magic happens


8.2 Maatschappij

Publieke opinie

Journalisten Bloggers 8.3 Geldschieters

Sponsors (Flair, Always, Venus)

Vespasius Vrouwenbewegingen

Steden en gemeenten

Festivalorganisaties

Bank

Onze eigen organisatie

8.4 Klanten

Festivals (organisatoren) B2B

Evenementenbureaus

Vrouwelijke festivalgangers B2C

9 Ladies Room where the magic happens


9. Concurrentieanalyse Toi Toi

Liekens Toiletverhuur

Boels verhuur

Dixi

Werftoilet (.be)

Nimarent (.be)

Pleestoilet

Eurorent (.be)

Rigarent (.be)

Bovenstaande organisaties zijn allemaal aanbieders van mobiele toiletten. De prijzen en kwaliteit van deze toiletten variĂŤren. Om dat wij met ons bedrijf een luxe toilet aan willen bieden zullen zowel de prijs als kwaliteit bij ons hoger liggen dan bij de anderen. Schematisch:

Omdat we ons vooral richten naar festivals en grote evenementen en niet naar kleine feestelijke aangelegenheden valt er al een groot deel van deze concurrentie weg. De meeste concurrentie van ons bedrijf komt van de rechterbovenhoek, in het bijzonder van TOI TOI en DIXI.

10

We kunnen ons nog steeds anders positioneren dan deze 2 merken omdat wij meer de luxueuze kant van de mobiele toiletten gaan promoten en op die manier hoogstwaarschijnlijk een ander publiek aan zullen trekken. Ladies Room where the magic happens


10. SWOT-analyse

Sterktes • • • •

• • • •

Monopolie Origineel concept Uitgebreid dienstenpakket Milieu vriendelijk WC-papier Kansen Partnership en Sponsorship van vrouwgerichte merken Doorgroeimogelijkheden in buitenland Meerdere festivalorganisatoren van België aantrekken Naamsbekendheid vergroten

Zwaktes • Enkel vrouwgericht • Enkel aanwezig tijdens het festivalseizoen

• • • • •

Bedreigingen Vandalisme “stelen” van materiaal Misschien niet noodzakelijk geacht door de festivalgangers Mogelijke toetreding van concurrentie Seizoensgebonden

11 Ladies Room where the magic happens


11. Financiering

Om onze toiletten te produceren en distribueren gaan we uit van verschillende financieringsopties. VOORAF + als de onderneming al op poten staat. BANK: een lening aangaan bij de bank. Op basis van een goed uitgebouwd businessplan zijn we ervan overtuigd dat ook de bank vertrouwen zal hebben in onze nieuwe onderneming. SPONSORDEALS met onze partners: In onze toiletten zullen kwaliteitsvolle producten gebruikt worden ( passend in ons luxe kader) dus geen goedkoop toiletpapier etc. maar kwaliteitsvolle producten. In samenwerking met enkele van onze partners zullen wij exclusief hun product gebruiken/aanbieden aan onze klanten; dit in ruil voor sponsoring (= kortingen op onze aankopen van hun product, gratis exemplaren van hun product ). ADVERTEERRUIMTE: IPad in de toiletten, gemonteerd op de deur. De buitenkant van onze toiletwagen Onze partners krijgen de mogelijkheid om te adverteren op deze plaatsen( tegen betaling / sponsoring ). Ook niet-partners, die wel in het concept van luxe moeten passen, kunnen ook adverteren. INKOMSTEN Toiletbezoekers: Onze klanten kunnen gebruik maken van onze toiletten tegen een schappelijke prijs. Op de evenementen en vooraf via hun websites zullen er plasbandjes aangekocht kunnen worden ( voor 1 dag of het hele festival/evenement.) De prijs hiervan zal 3₏ /dag bedragen. Een bandje voor het hele evenement zal 20% goedkoper zijn dan wanneer men per dag zou betalen. We willen een extra service zijn voor vrouwen en hen verwennen. Daarom willen we hen deze toiletervaring bieden tegen prijzen die nauwelijks hoger zijn dan van een normaal toiletbezoek ( op fuiven, in stations, cinema, ‌ ).

12 Ladies Room where the magic happens


Deze inkomsten worden 60/40gesplitst met de organisatoren van het evenement die onze dienst/product huren. 60% voor Ladiesroom, 40% voor de organisatie. Hiermee willen we hen extra motiveren om te kiezen voor Ladiesroom en niet enkel voor hun vaste wc-partners. Wanneer het een succes is kunnen zij een deel van hun uitgaven aan toiletten terug recupereren. Naast een extra service naar hun vrouwelijke festivalgangers is het dus ook een financiĂŤle meevaller. INKOMSTEN HUURDERS: Festivalorganisatoren en organisators van grote evenementen kunnen bij ons terecht voor hun sanitaire noden. Dit kan uiteraard niet gratis. Wij vragen voor onze dienst een vaste huurprijs per wc-wagen. Dit houdt in dat 1 wagen met X-aantal toiletten wordt verhuurd aan een vast dagtarief ( bij meerdere dagen wordt wel een korting van 10% toegekend). Inbegrepen in onze service: Alle toiletbenodigdheden, de toiletwagen, de WC-dame ( 1 dame per wagen)

13 Ladies Room where the magic happens


12. Digitale onderdelen 12.1 Inhoud website Aangezien onze doelgroep kan bestaan uit anderstaligen is onze website te lezen in het Engels of Nederlands. De website is heel strak en eenvoudig, maar tegelijkertijd wel modern en fris. Niet te veel tekst, vooral beelden en enkel het noodzakelijke. We hebben één navigatieniveau, dit is onze ‘menu’. De benaming van de verschillende pages zijn neutraal en kort, zodat de bezoeker weet wat hij kan verwachten. We willen de bezoekers heel goed begeleiden op onze website. Er moet een kruimelpad aanwezig zijn, zodat de bezoeker weet welke weg hij al heeft afgelegd en zodat hij snel de info vindt die hij zoekt. Elke paginatitel wordt telkens vermeld bovenaan links van de pagina. Op die manier krijgt de bezoeker nog eens een bevestiging van zijn locatie op de site. Indien nodig geven we ook duidelijke tussentitels. Daarnaast wordt de bekeken rubriek op dat moment ook aangeduid in het menu, nog een extra bevestiging. Er zal ook een zoekfunctie aanwezig zijn.

14 Ladies Room where the magic happens


Menu • Home • Wat is Ladies Room?: Wie zijn we, korte achtergrond, foto’s van teamleden • Wat doen we ?: Algemeen, visie, missie en waarden • Tarieven: Huurprijzen, Advertentieprijzen (Dit is voor organisaties die willen adverteren op onze site of wagen.) • Klanten: Met affiches/foto’s/links/testimonials/ kalender... duidelijk maken op welke festivals/events we al hebben gestaan. • Partners :Met foto’s, links, etc. duidelijk maken wie onze partners zijn Leveranciers Sponsors Investeerders • Foto’s • Toiletten • Nieuws: Testimonials, nieuwsberichten, blogberichten • FAQ • Contact:Adres, Telefoon, E-mail, Socialmediapagina’s, Informatieformulier (Formulier dat bezoekers kunnen invullen om info te vragen of opmerkingen te geven.) • Ik zoek

15 Ladies Room where the magic happens


12.2 Social Media a.Welke media?

1.Twitter Hash tags om ervaringen te delen van onze bezoekers https://twitter.com/ladiesroom1 2.YouTube Promofilmpje: http://www.youtube.com/watch?v=rGhdj-z9Aa4&feature=youtu.be Opzetfilmpje van de Ladies Room toiletten Videoscribe film Toekomstige promofilmpjes B2B 3.Instagram Onze bezoekers kunnen door middel van de iPad die aan de wc-deur hangt, foto’s van zichzelf trekken (indien ze dit willen) tijdens het gebruik van onze comfortabele en luxueuze toiletten. Met de iPad, kunnen ze zich aanmelden op Instagram en kunnen ze de foto delen op het sociale netwerk. Hier weer een onrechtstreekse weg die de beleving doet vergroten en men zo gaat associëren met de festivals en hun organisatoren. 4.Pinterest (in de toekomst) Met Pinterest kunnen we aan storytelling doen, als we al meerdere festivalorganisatoren overtuigd hebben. Het idee is om per festival een album te maken en foto’s van onze Ladies Room toiletten te posten. Door onze rijke ervaringen te tonen, maken we eveneens het aanbod voor andere (potentiële) festivalorganisatoren aantrekkelijker.

16

5.Foursquare We willen het mogelijk maken om onze vrouwelijke toiletbezoekers in te laten checken op Foursquare. Bijvoorbeeld ‘Cynthia Walgrave heeft zich ingecheckt in Ladies Room kotje 3’. Natuurlijk kan je dan ook koningin worden van het kotje. https://www.pinterest.com/ladiesroom1/boards/   6.Geen Facebook We hebben gekozen om geen Facebookprofiel aan te maken. Onze voornaamste doelgroep zijn de festivalorganisatoren. Facebook vinden we net iets te persoonlijk en toch ver verwijderd van onze B2B doelgroep. De andere sociale media die we inzetten zijn gericht op festivalbezoekers. Maar deze media vergroten de beleving (foto’s, Foursquare) die ze zullen associëren met de festivals én zo de festivalorganisatoren. Ladies Room where the magic happens


b.Zelf publiceren of passief gebruik? We zouden onze media vooral semi-actief inzetten. Al de sociale media waar we gebruik van maken, is eigenlijk bedoeld om de klanten er iets mee te laten doen. We zijn wel aanwezig bijvoorbeeld op Twitter, om te monitoren en eventueel te reageren op vragen (en/of klachten). We zijn natuurlijk een seizoensgebonden dienst, festivals die het meest georganiseerd worden in de zomermaanden (juni tot en met september). Dus is het logisch dat we in deze maanden wél intens actief zijn op sociale media. In de maanden waarin we minder actief zijn op sociale media, zijn we volop bezig met de planning/verhuring van onze wagens voor het volgende festivalseizoen.

12.3 Uitwerking en inzet Ingebouwde iPad Naast een toilet, lavabo, spiegel en lades met toiletartikelen (tampons etc.) voorzien wij in elke deur van ieder toilet een iPad. Hierop willen wij eerst en vooral dames de mogelijkheid geven om hun gegevens achter te laten. Daar ze dit natuurlijk niet voor niets hoeven te doen, verbinden wij hier een prijs aan. Uit alle ingevoerde gegevens loten wij na elk festival één naam en deze persoon wint dan een ticket voor hetzelfde festival voor het volgende jaar. Naast gegevensverzameling willen wij met een iPad ook onze sponsors de kans geven om adverteerruimte te verkrijgen op deze iPad. Zo kunnen zij hun nieuwe/bestaande producten nog meer bekend maken bij het publiek. Indien gewenst kunnen dames ook grappige foto’s nemen op het toilet en deze posten op hun profielen op sociale media. Het gebruik van sociale media is natuurlijk niet weg te denken uit onze maatschappij. Via de iPad kunnen de dames zich ook inloggen op Instagram, Foursquare,… zo delen zij snel foto’s op hun profiel of kunnen hun vrienden meteen zien waar zij zijn ingecheckt.

17 Ladies Room where the magic happens


12.4 Filmpje en Qr-code We gaan de Qr-code gebruiken om op brochures te plaatsen. Deze brochures zijn bedoeld om uit te delen aan festivalorganisaties. Als je de Qr-code scant kom je terecht bij het filmpje.

Het filmpje werd gemaakt met Videoscribe. Dit pas een eerste verkoopsfilm. Op termijn worden er meer promofilmpjes aangemaakt. http://www.youtube.com/watch?v=rGhdj-z9Aa4&feature=youtu.be

18 Ladies Room where the magic happens


Dit groepswerk werd gemaakt als opdracht voor het vak Digitale media en voor het vak Accountmanagement.

Ladies Room brought to you by

Livina Bradt Audrey De Maesschalck Femke Migneau Eunice Sun Sarah Verstraete Bo Verbeke Cynthia Walgrave

19 Ladies Room where the magic happens

Ladiesroom file6  
Ladiesroom file6  

De definitieve versie van de taak voor digitale media.

Advertisement