Page 1

asia

india

Krigergudinnens fest.

r signelse: ingen mann elle den Shivas ufortjente vel komme levende fra. gu k fik a sur ha his Ma rga sier at bøffeldemonen skulle han alltids greie å redte fortellingen om Du e. Det tenkte demonen var kjekt, for en kvinne lage en kvinne så sterk Myten Den mest utb e uten en plan. De ville henne alle sine beste nn ikk n kvi me en t, re kte ba fly m, e ha den pe Gu dre denes hjem. . Så ga gudene guddom skulle kunne i hele universet, også i gu Brahma, Vishnu og Shiva – og skapte Durga NCHE GERHARDSEN ror ter av e im reg et n tet. Foto: WE Så startet ha ren energi fra i universet ble gjenoppret en. Gudene konsentrerte at hun kunne ta demon . Demonen var selvsagt sjanseløs, og balansen på våpen og en løve til å ri

Under bengalernes store hindufestival hver høst, blir gudinnen Durga skapt, hyllet og druknet i løpet av ni hektiske dager. OKTOBER 2010

innsikt

45


innsikt

india

WENCHE GERHARDSEN Frilansjournalist

Kolkata, India. Hun ser rett gjennom alle de festkledde menneskene som har kommet for ü hylle henne. Krigergudinnen Durga er mer enn hele universets mor. Hun er ogsü et symbol pü feministisk dynamikk, og den tøffeste damen i Kolkata. Hinduene i Kolkata (tidligere Calcutta) er hennes ivrigste tilbedere. De feirer gudinnen ni dager til ende hvert ür, i festivalen som kalles Durga Puja - dyrkelsen av Durga. Det er en fest for det gode, for mor Durga som vinner over ondskapen. Som krigergudinne knuste Durga demonen Mahishasura og hans hÌr. Ifølge hinduismen er det slik at nür demoniske krefter skaper ubalanse, kommer alle gode krefter sammen og skaper en gudommelig kraft kjent som Shakti – eller Durga. De fleste bengalere har likevel et mer menneskelig forhold til høstens festligheter. Det handler om ü ha det moro. Togene, flyene og veiene inn til Kolkata er fulle av mennesker dagen før dagen. Alle skal inn til byen for ü besøke familie og venner, og ganske sikkert skal de pandalhoppe. Pandalene er midlertidige templer for gudinnen. I fjor ble det telt noe over 2000 pandaler i Kolkata. De kan vÌre alt fra unnselige tak av leire og bambus, til smü palasser laget av anerkjente kunstnere, spredt over hele den enorme byen. Derfor mü man hoppe, derav uttrykket pandalhoppe. Kunstkarneval. Vinay Bhatia har leid to gamle drosjer for kvelden, for ü fü plass til alle vennene som skal vÌre med pü turen fra pandal til pandal hele natten igjennom. Bilene kjører pü kryss og tvers av den enorme byens sentrum for ü stoppe ved de mest spektakulÌre templene, med de flotteste gudestatuene. Trafikken snegler seg enda langsommere av sted enn vanlig denne kvelden. Det er mange som er ute og hopper. Bilene stopper ved en endeløs kø av mennesker som skal inn i en pandal. Pü veien stür smü boder med alt av festmat og drikke, leker og suvenirer. Kast pü blink, vinn en bamse. Durga Puja i Kolkata er kjent som Rio-karnevalets motstykke i Asia.

   

Nedsenkingen. Inne i pandalen stür Durga ved løvemunnen, med ti vüpen i sine ti hender. Hun har sine to barn og to voktere ved sin side. De er alle laget av leire og strü. Lett oppløsbare materialer. Pü festivalens siste dag returnerer Durga til sin mann Shiva. I ür skjer det 17. oktober. Da kastes alle statuene av Durga og de andre gudene i elven Ganges. Der blir de renset. Rituelle trommer lyder i skumrin  gen. En høylydt prosesjon bÌrer gudene    mot elven og roper Ìre til mor Durga  og det vil skje igjen neste ür.      

Pandalene for 2011 er allerede pĂĽ tegnebrettet.

Mer om Durga Puja: www.durga-puja.org 46

innsikt

OKTOBER 2010

innsikt

Durga Puja i Kolkata er kjent som Rio-karnevalets motstykke i Asia.

Gullpandal Pandalene blir planlagt i opptil ett ür før de er ferdige. De flotteste er kolossale kunstverk. I Kolkata er det blitt tradisjon for at pandalene enten har politiske budskap eller er rene fantasiverdener. Kolkata fremstür som verdens største utendørs kunstfestival under Durga Puja. Feiring for alle

Gatene fylles av familier, venner, rike og fattige. De som ikke har biler til ü pandalhoppe – det vil si de fleste – tar en kortere rute pü moped eller til fots.

Tilbedelse Religionen er ogsĂĽ sterkt tilstede

under feiringen, spesielt i familiefestene. Her er presten i gang med en puja, en tilbedelse, som foretas flere ganger om dagen. I hinduismen vinner det gode over det onde. Men det gode er ikke alltid uten smerte. Derfor kan Durga godt vĂŚre en fryktelig kriger, og likevel symbolisere det gode.

Krigergudinnens fest.

asia

Hjemmefeiring Nabonita Bose utfører pujaen med sine to barnebarn i høysetet. De er kveldens smü-durgaer, og de ubestridte stjernene pü familiens landsted i Hazaribagh, under feiringen av Durga Puja. Tidligere pü dagen har hele landsbyen hatt felles lunsj. Festivaluken er ogsü en tid for ü dele pü godene.

Hellig fest Byene omgjøres til en fest med mat,

musikk, kunst, farger og sĂĽpebobler. I tillegg til i Ă˜st-India, blir Durga Puja feiret i flere andre indiske delstater, samt i Nepal og Bangladesh. Elvefest

Durga Puja feires etter hindukalenderen, i de ni første dagene av hindumüneden Ashvin. I den vestlige kalenderen er det en gang i september/oktober. I fjor var det folksomt ved Ganges bredd i Varanasi, dagen før gudene skulle senkes i vannet. I ür starter festen 8. oktober, og varer helt til gudinnen senkes ned i Ganges 17. oktober.

Det er en fest for det gode, for mor Durga som vinner over ondskapen.

Dagen

d dalene er sp erpĂĽ De største panon eller organis set av store firmaer anerkjente ku asjoner, og er signert utsøkte. Ă˜yn nstnere. Detaljene er ene ti pĂĽ til sist, p l statuene males dag. Før kun ĂĽ festivalens første st øynene, mĂĽ nerne fĂĽr male pĂĽ festivalens si de faste i ĂŠn dag. PĂĽ st nĂĽde, selv fo e dag er det ingen kastes i elve r vakker kunst. Alt n ikke løses op Ganges. Og det som p eller dras u nd fiskes opp – som her i Va er, mĂĽ ranasi.

OKTOBER 2010

innsikt

47

Innsikt Durga Puja  

Krigergudinnens festival.

Innsikt Durga Puja  

Krigergudinnens festival.

Advertisement