Page 1

kultur&trender

tyrefekting

innsikt

innsikt

«Tyrefekting er den eneste kunstform der kunstneren står i fare for å dø, og der oppvisningens grad av briljans avhenger av fekterens ære.» Ernest Hemingway, «Death in the Afternoon»

Klarte seg Matador Valverde takker

publikum. Ringen børstes klar til en ny okse og tyrefekter.

Kjent trekk Matador Javier Valverde gjør en serie elegante trekk, en såkalt faena, med oksen.

Det er med en god faena tyrefekterne virkelig viser seg frem.

Alle foto: WENCHE GERHARDSEN

88

innsikt

NOVEMBER 2010

NOVEMBER 2010

innsikt

89


kultur&trender

innsikt

tyrefekting

innsikt

Kunsten ĂĽ drepe en okse.

Mens Catalonia forbyr tyrefekting, raser debatten om Spanias gamle okseritual videre: Er det kunst eller plageri? WENCHE GERHARDSEN Frilansjournalist

Tyre fakta

Ritualet En tradisjonell kveld pü en tyrefekterarena i Spania bestür av seks fektninger, kalt okseløp (corrida de toros). Tre matadorer (hovedtyrefekter) fekter hver to okser mellom fire og seks ür pü minst 460 kg. Hver matador har seks assistenter: to picadores (menn til hest med lange spyd), tre banderilleros (flaggmenn, som sammen med matadoren kalles toreros), og en mozo de espada (sverdbÌrer). Et løp bestür av tre deler, og starter med en parade, der deltagerne viser seg frem. Sü slippes oksen inn i ringen, løper rundt og viser sin villskap. Matadoren observerer oksen, og gjør noen trekk med kappen for ü tekkes publikum. Sü kommer picadorene til hest (til 1930 var hestene ubeskyttet, og flere hester enn okser døde). Picadorene stikker oksen med et spyd i nakken, som svekker nakkemuskulaturen og gjør at oksen begynner ü blø. Oksen blir mer fokusert. I neste fase prøver de tre banderilleros ü stikke to mindre spyd hver ned i oksens skuldre. Oksen blir sintere og mer sliten. I siste fase, kalt dødens tredjedel, kommer matadoren inn i ringen igjen alene, ikledd en liten rød kappe og et sverd. En serie med trekk skal büde trette oksen og imponere publikum. Jo nÌrmere matadoren manøvrerer oksen kroppen, jo bedre er han. Matadoren forsøker til slutt ü plassere oksen slik at han kan stikke sverdet mellom oksens skulderblader og gjennom hovedpulsüren eller hjertet. Dødsstikket kalles estocada. Hvis matadoren har vÌrt god, kan publikum vifte med hvite lommetørklÌr for ü hedre ham med ett eller to ører, eller meget sjelden en hale. Oksens ører kuttes da av i ringen, og matadoren har vunnet heder. I ytterst fü tilfeller gir publikum eller matadoren selv oksen Ìren av ü ha kjempet heltemodig, og ber om at den blir benüdet. Den für da leve resten av sine dager som avlsokse. Dette skjer sü godt som aldri. Kilder: El Pais, La Vanguardia, La Plataforma por la Defensa de la Fiesta, Wikipedia.

90

innsikt

NOVEMBER 2010

Slutt i 2012. Mikel Lizasoain (29) fra Baskerland liker showet: Gigantiske okser og en liten mann som leker med livet. Det er vakkert ü se. Hans venninne Lurdes Recalde er egentlig imot tyrefekting, men er blitt med for ü se pü sin første kamp. Nü som det blir forbudt, og de skal lukke la Monumental, vil jeg se det her. Etterpü vil jeg nok fortsatt vÌre kritisk, sier hun før seansen tar til. Spanjoler er splittet i synet pü tyrefekting. Generelt sett blir motstanden sterkere jo lenger nord i landet en kommer. I den nordøstligste autonome regionen Catalonia forbød parlamentet i juli tyrefekting, som ogsü kalles nasjonalfesten. Arenaen i Barcelona, den eneste i hele regionen som fortsatt er i drift, stenges etter sesongen i 2011. Andre store arenaer i Catalonia har de siste ürene blitt jevnet med jorden, erstattet med boliger, eller blir bygget om til kjøpesenter. Kunst eller plage. Martín Hús (66) stür sammen med en gruppe

eldre menn utenfor la Monumental, bak en stand med plakater og en liste med underskrifter. De er lidenskapelige tilhengere, sükalte aficionados, og tilhører foreningen med navnet Plattformen for forsvaret av festen. Hús hüper at regjeringen i Catalonia snur i tyrefekterforbudet. De bør ikke forby høykultur, mener han. Teater, bøker, dikt, opera, ja, du har vel sett ’Carmen’? Store verk er inspirert av tyrefektingen. Det gjør den til kultur. Og tyrefekterne er veldig religiøse. De har mange ritualer før de gür ut. For de gür gjennom mye redsel, sier han og peker inn mot arenaen. Publikum sier ’olÊ’ fordi de liker det. Det er en følelse. I tillegg tror jeg ikke at oksen lider sü mye. Nei, jeg tror ikke det.

Kulturskatt. Tyrefekting som tradisjonell kunstform eller som dyre-

Motstander

Lluís V. Montero protesterer mot tyrefekting, dekket i rødmaling.

Spiddet Matador LĂłpez Chaves fĂĽr bank av oksen, som kjemper

i det lengste. Men ogsĂĽ den havner til slutt pĂĽ slakteriet.

plageri. Det er ytterpunktene i debatten som i sommer har rast heftigere enn noensinne i Spania. Okser som dør i ringen, har fortsatt en høy kulturell verdi pü den iberiske halvøya, sü vel som i Sør-Frankrike og i     Mexico. Hver del av kampen mellom okse og fekter har sine ritualer, men med stort  

 rom for improvisasjon. Anmeldere av  tyrefekting, som skriver pĂĽ kultursidene i   spanske aviser, trekker ofte paralleller til klassisk spansk dans og musikk.   

Alle foto: WENCHE GERHARDSEN

sesong. Forbudet i Catalonia har trigget debatter om andre tradisjonelle aktiviteter spanjolene har med okser, som okseløp gjennom bygatene.El picador entrer arenaen til hest i første del av kampen. Med et langt spyd stikker han oksen i nakken. Hesten er beskyttet med et polstret klede, og har bind for øynene for ikke ü stikke av i redsel.

Et blodig kjøttsür vises gjennom baken pü den gullbroderte buksen; matadoren har selv blitt spiddet.Blind hest

Tyrefekting stammer trolig fra romernes oksedyrkelse og offerritualer. Ofring av en hellig okse ble utført av romerske soldater i Mithras-kulten. Tyrefekting antas ogsü ü vÌre en erstatning for gladiatorer i Roma. Blir totalforbudt i Catalonia fra 1. januar 2012. Kanariøyene forbød tyrefekting allerede i 1991. Antall tyrefektninger i Barcelonas Monumental utgjør bare 15 ürlige fektninger av Spanias totalt ca. 1000 tyrefektninger pr.

Barcelona. LĂłpez Chaves snur ryggen til den digre oksen. Han slĂĽr seg pĂĽ brystet. Publikum klapper. De har nĂĽ blitt lovet en forestilling preget av en uredd mann, en mann av ĂŚre. Tribunen i Barcelonas eneste gjenvĂŚrende tyrefekterarena, la Monumental, er glissen denne siste søndagen i august. I ringen jager oksen den røde kappen til mannen som straks skal drepe den. FrĂĽden stĂĽr. Den har allerede blitt stukket dypt i nakken med et spyd av en mann til hest, og deretter fĂĽtt seks mindre spyd stukket i skuldrene. NĂĽ er det selve matadorens tur til ĂĽ briljere. Chaves tørker seg i pannen med et hvitt hĂĽndkle. Han hever sverdet. Sikter. Oksen stĂĽr helt stille, en meter unna spissen. SĂĽ hugger Chaves til mellom skulderbladene pĂĽ dyret. Blodet spruter ut av oksemunnen nesten øyeblikkelig. Det var et rent treff. Applaus. NĂĽr oksen til slutt faller, hiver Chaves armene i vĂŚret. Publikum vifter med lommetørklĂŚr. De formidler at matadoren har gjort seg fortjent til et okseøre. Ă˜ret kuttes av, og kadaveret slepes ut av to hester.

 

Konservative politiske stemmer sier at Catalonia bruker forbudet til ĂĽ vise verden at regionen ikke er en integrert del av Spania. Tyrefektingen har dermed blitt del av identitetsdebatten i Spanias autonome regioner. PĂĽ samme tid som det regionale parlamentet i Catalonia diskuterte et absolutt forbud mot fekting som dyreplageri, passet regionsparlamentet i Madrid pĂĽ ĂĽ frede tyrefekting som en del av regionens kulturelle arv. Kampen mellom okse og matador har i hovedstaden blitt en kulturskatt pĂĽ linje med byens historiske byggverk og monumenter. Blod ute, blod inne. ÂŤTorturen er hverken kunst eller kulturÂť,

roper en liten gruppe demonstranter over veien for arenaen la Monumental. Kultur er en bok, en konsert, et bilde, en klassisk dans. Det er noe konstruktivt og positivt. Hvor det er blod og lidelse, er det ikke kultur. Lluís Villacorta Montero snakker oppildnet under en plakat med ordene Stopp dyremishandlingen. Ikke mer blod!. Selv er han dekket i rødmaling, uttrykket i det røde ansiktet er innbitt. Hver søndag de siste seks ürene har han stilt seg opp utenfor arenaen. Et par politifolk stür ved siden av demonstrantene for ü beskytte dem. Oksens lidelse er et sterkt argument fra dem som ønsker ü forby fekting. Men det blir slütt tvert ned av tilhengerne. De holder frem den franske filosofen Francis Wolff som intellektuell stemme, i det han hevder at okserasen som brukes i ringen kun duger til denne ene aktiviteten. De har sü mye adrenalin i seg at de ikke kan bli mat, skriver han. De kan bare fektes eller mü dø ut. Dyrevernerne fnyser av püstanden. De poengterer at romerne gjorde det samme med mennesker – og spør om vi ikke har utviklet oss siden gladiatorene var i ringen.

Okser som dør i ringen, har fortsatt en høy kulturell verdi pü den iberiske halvøya, sü vel som i SørFrankrike og i Mexico.

Vinneren dør. Tilbake i

ringen tenker ikke matador López Chaves at det er synd pü den andre og siste oksen han fekter for kvelden. Det er faktisk ikke godt ü si hva han tenker, men han er nok redd, der han ligger nesegrus i sanden og hører oksen trampe mot ham nok en gang. Et blodig kjøttsür vises gjennom baken pü den gullbroderte buksen; matadoren har selv blitt spiddet. Men han viser tapperhet, slik jobben hans tilsier, før han til slutt für hjelp til ü drepe dyret. Publikum er ekstatisk:

ÂŤHan fikk jammen bank! OlĂŠ! For et show.Âť

Slakteriet Etter at matadoren har drept oksen, trek-

kes den ut av plassen av et hestespann, og havner pĂĽ slakteriet pĂĽ arenaomrĂĽdet. Slakteren finner frem to horn fra kveldens okser og roper ÂŤ9 euro hornet!Âť. Tilhengere poserer, og sjokkerte turister knipser bilder. NOVEMBER 2010

innsikt

91

Innsikt tyrefekterkulturen  

Tyrefektingens tid går mot slutten i Catalonya. Går en del av kulturen til grunne med den?

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you