Welkom Kind(je) Oktober 2019

Page 1

UITGAVE 10

OKTOBER 2019

WELKOM KIND(je)

ACTIVITEITEN

VOEDING

INFORMATIEF


WELKOM WOORD(JE)

Deze maand hebben we lekker veel activiteiten voor jullie. Het wordt kouder en de mooie gekleurde blaadjes beginnen van de bomen te vallen. Daarom hebben wij een leuk herfst activiteitenboek. Het is ook dierendag deze maand en dat gaan we lekker vieren met een activiteitenboek in het teken van huisdieren.

Volg ons op Facebook

Veel van onze Thuis Crèches hebben recent een diploma of een certificaat afgerond. Je kunt de geslaagde dames een stukje verderop bewonderen. Verder kun je een leuk artikel lezen over 'Gezonde Kinderopvang' en ook de nieuwe tarieven voor 2020 zijn bekend.


Pedagogische Kwaliteitsboom

PAGINA 4

Wij feliciteren de volgende dames met het behalen van hun Pedagogische Kwaliteistboom certificaat.


PAGINA 5

Gezonde Kinderopvang Ook feliciteren wij deze dames met het behalen van hun Gezonde Kinderopvang diploma.


INHOUDSOPGAVE

06

Activiteiten

18

Gezonde Kinderopvang

24

Informatief

27

Agenda


PAGINA 6

ACTIVITEITEN


PAGINA 7

ACTIVITEITEN - HOERA ’T IS HERFST ‘Herfst, herfst, wat heb je te koop? Duizend kilo bladeren op een hoop...’ De blaadjes vallen van de bomen, de zon gaat steeds minder schijnen en er liggen kastanjes in het bos. Binnen dit thema kunnen kinderen van alles ontdekken rondom het thema herfst. Wat gebeurt er in de herfst met de bladeren van de bomen? Wat kunnen we allemaal vinden in het bos? Maak samen een leuke herfsttafel met de gevonden materialen. Verder doen we meer kennis op over de dieren die we in de herfst vaak tegenkomen. We gaan naar buiten om het herfstachtige weer te trotseren. Genoeg activiteiten met een herfstachtig tintje.

Het boek met alle leuke activiteiten vind je in 'Mijn Welkom Kind' in Activitheek.


PAGINA 8

STAMPEN IN DROGE PLASSEN

Wat heb je nodig? - Hoepels - Stoepkrijt - Muziek - Trommel Voorbereidingen Leg allemaal hoepels neer in de ruimte. Dit zijn de plassen. Speel je buiten dan kun je ook stoepkrijt gebruiken en plassen tekenen op het plein. Uitvoering Gebruik leuke toepasselijk muziek, zing zelf leuke liedjes met de kinderen of sla op een trom. Vertel de kinderen dat ze verschillende opdrachten krijgen en dat ze goed moeten opletten of ze wel of niet in de plassen mogen stampen. Start de muziek en laat de kinderen rustig rondlopen door de ruimte. Geef nu verschillende opdrachten, bijvoorbeeld, als de muziek stopt/als de trommel langzaam slaat/ dan....

- trekken we onze laarzen aan (echt of nep) - trekken we zogenaamd onze regenkleding aan - mogen jullie languit in een plas gaan liggen - mogen jullie met twee benen in een plas stampen - mogen jullie proberen van de ene plas in de andere plas te springen - mogen jullie rondrennen zonder in de plassen te stampen - stamp als een olifant door de ruimte zonder de plassen te raken - kruip op je handen en voeten door de ruimte zonder de plassen te raken - spring van de blauwe plas naar de gele plas - huppelen, hinkelen of op je tenen lopen.... Wie is er droog gebleven en wie is er nat geworden?


Wat heb je nodig? - (plastic) tas • boetseerklei • verschillende natuurlijke materialen (eikeltjes, kastanjes, bladeren etc.) • optioneel: verf, kwasten, • verfschorten en oude kranten of tafelkleed • satéprikkers • alleslijm of een lijmpistool Voorbereidingen Ga met de kinderen op zoek naar mooie natuurlijke materialen die je kunt gebruiken. Laat je inspireren door de foto's, maar bedenk vooral ook zelf allemaal mooie creatieve toepassingen. Uitvoering Nadat je samen hebt gezocht naar alle schatten wat de natuur ons te bieden heeft, is het tijd om er iets moois mee te maken! De kinderen mogen met deze materialen hun eigen creatie maken. Laat je fantasie de vrije loop en doe zelf ook mee. Dit inspireert de kinderen ook! Natuurlijk materiaal zoals kastanjes kunnen aan elkaar worden gemaakt met behulp van satéprikkers. Dit is een lastig karweitje, dus hier moet wel even mee geholpen worden. Als er iets vastgelijmd moet worden wat met alleslijm niet goed plakt, kun je ervoor kiezen om het lijmpistool te gebruiken. Dit kan alleen worden gebruikt door een volwassene! Laat dit de kinderen nooit doen!

PAGINA PAGINA97

NATUURLIJKE CREATIES


PAGINA 10

HERFST VAN GROOT NAAR KLEIN

Wat heb je nodig? - herfstbladeren - 3 verschillende grootte bakjes - evt. zakken - evt. hoepels

Voorbereidingen Zoek een geschikte plek buiten uit om op zoek te gaan naar herfstbladeren. Uitvoering Stap 1: Ga met de kinderen naar buiten en zoek mooie herfstbladeren. Grote, kleine en alle kleuren zijn welkom. Stap 2: Zet binnen een grote bak, een iets kleinere bak en een klein bakje neer om de blaadjes in te sorteren. Stap 3:Leg alle bladeren op een grote hoop en vraag de kinderen één voor één naar de bladerhoop te komen en een groot blad te zoeken en dit in de grote bak te leggen. Als iedereen geweest is vraag je of ze ook kleinere bladeren kunnen vinden om deze in de wat kleinere bak te doen. Doe dit ook met de kleinste blaadjes. Variatie In plaats van groot, kleiner, kleinst kun je ook een kleurenspel doen. Laat dan de kinderen de bladeren sorteren op kleur en deze in bakken, zakken of hoepels leggen. Ook kun je ze op soort laten leggen.


PAK DE SPIN! Wat heb je nodig? - Mandje met gaatjes erin - zwarte pijpenragers - wol - Wasknijpers - Plastic spinnen (b.v. uit de feestwinkel) Voorbereidingen Rijg de witte wol als een spinnenweb door het mandje heen. Stop de spinnen onderin het mandje. Als je geen plastic spinnen hebt kun je ook van zwarte pijpenragers spinnen maken. Dit gaat zo: Draai vier zwarte pijpenragers in elkaar en wikkel een klein stukje pijpenrager in het midden om de knoop heen. Hoe groter het stukje pijpenrager, hoe groter de kop.

PAGINA 11

Uitvoering Laat de kinderen 1 voor 1 met een knijper de spinnen pakken tussen de draadjes door. Als dit nog een beetje moeilijk is oefen dan eerst hoe een knijper werkt door een spinnetje op tafel te leggen en ze van de tafel af te laten halen met de knijper. Variatie Als het voor de kinderen makkelijk wordt, kun je ook kleinere spinnen maken van wol zodat ze meer moeite moeten doen om ze te pakken te krijgen.


PAGINA 12

ACTIVITEITEN - WAF, MIAUW, BLUB: ONZE HUISDIEREN Binnen dit thema kun je kinderen van alles leren over huisdieren. Vertel bijvoorbeeld wat een huisdier is, hoe we er goed voor kunnen zorgen en wat er allemaal bij een huisdier hoort. Ook kun je de kinderen leren welke geluiden een huisdier maakt en hoe een huisdier zich beweegt. Het is ook leuk om sensomotorisch aan de slag te gaan tijdens dit thema. Voel, hoor en proef verschillende producten. Ga lekker de natuur in en ga op zoek naar huisdieren.

Het boek met alle leuke activiteiten vind je in 'Mijn Welkom Kind' in Activitheek.


Wat heb je nodig? - kruiptunnel - banken - evt. klimtoestel - matten - hoepels - blauw zeil

PAGINA 13

BEWEEG ALS EEN HUISDIER

Voorbereiding Zet de materialen voor deze activiteit klaar. Zoek een geschikte ruimte waar je het parcours kunt uitzetten. Met verschillende onderdelen gaan we namelijk huisdieren nadoen. Zet een kruiptunnel klaar voor de kinderen zodat ze een kat na kunnen doen of zorg dat je hoepels hebt zodat ze net als een hond erdoorheen kunnen springen. Wees creatief in de opzet van je parcours! Uitvoering Als het goed is heb je een aantal onderdelen klaar gezet. Hieronder kun je de uitleg per onderdeel lezen. Deze uitleg geef je ook aan de kinderen, zodat ze weten wat ze nadoen. Hieronder zijn een aantal suggesties gegeven. Let op de veiligheid van de kinderen. Een dreumes kan namelijk nog niet alle onderdelen meedoen. Pas dus het parcours aan op de leeftijd van de kinderen die meedoen.

Suggesties: - Kruiptunnel: kruip net als een kat door een kattenluik of kruip door de behendigheidstunnel zoals een hond. - Banken: balanceer over de bank, zoals een kat dit ook kan of net zoals een parkiet op zijn stok. - Klimtoestel: klim omhoog, net zo lenig als een kat. - Matten: spring en huppel in het rond als een konijntje. - Hoepels: spring door de hoepel heen, net zoals een hond dit kan. - Blauw zeil: 'zwem' op het zeil, zoals een vis dit kan. - Vliegen: vlieg in het rond als een parkiet


PAGINA 14

SPEUREN NAAR HUISDIEREN

stimuleer je de mondelinge taalontwikkeling en de sociaalemotionele ontwikkeling. Blijf tijdens de wandeling vragen aan de kinderen stellen. Zo kom je erachter wat een kind al wel en niet weet. Stimuleer de ontluikende geletterdheid. Denk hierbij bijv. aan een bord waarop staat 'Verboden voor honden' of een bord waarop staat 'Hier waak ik'. We wandelen samen en wijzen bijv. iets aan (grove motoriek).

Speuren maar! Vertel aan de kinderen dat we op onderzoek uitgaan. Dit gaan we buiten doen! Ga samen opzoek naar sporen. Waar zien we huisdieren en in welke huizen zullen er huisdieren wonen? Zie jij Voorbereiding iets wat opvalt? Hieronder zijn een Voor deze activiteit hoef je weinig aantal suggesties gegeven waar je voorbereidingen te treffen. Bedenk op kunt letten of waar je kinderen van te voren welke route je wil op kunt attenderen. lopen en waar we waarschijnlijk huisdieren tegenkomen. Denk bijv. Suggesties aan een park (hond, konijn), - kattenluikje woonwijk (kat), enz. - bord: hier waak ik - haren Ontwikkelingsgebieden - hondenuitlaatplek stimuleren - hondendrollen Tijdens deze activiteit ga je lekker - een konijn in het park naar buiten toe! Het kind leert om - een kat in de buurt buiten sporen te vinden die bij - een kat die voor het raam ligt huisdieren passen - pootafdrukken (wereldoriĂŤntatie). De kinderen - dierengeluiden (blaffen, miauwen, zijn samen in gesprek en worden fluitende vogels) enthousiast wanneer ze iets zien of gevonden hebben. Hierbij


Wat heb je nodig? - bakjes - hondenbotje - melk - wortels - brokjes - visvoer - hooi - sla - vogelzaad

PAGINA 15

WAT EET ONS HUISDIER?

Voorbereiding Verzamel de verschillende materialen bij elkaar. Misschien kun je iets van iemand lenen die een huisdier heeft? Dan hoef je niet alles te kopen. Stop vervolgens elk materiaal in een bakje, zodat we deze straks kunnen voelen. Voelen maar! Vertel aan de kinderen dat we vandaag verschillende materialen gaan voelen. Laat vervolgens het eerste bakje rond gaan en laat elk kind er even in voelen. Wat zit er in? Hoe voelt het? Hard/zacht/ruw? Heb je het wel eens eerder gezien? Welk huisdier zou dit eten? Wat denken jullie? Vertel daarna of het goed of fout is wat de kinderen hebben bedacht. Doe dit ook vervolgens met de andere bakjes. Ruik ook aan de bakjes. Wat voor geur ruik je?Vraag aan de kinderen welke kleuren en vormen ze zien in de materialen. Ook kun je bijv. samen brokjes en wortels tellen.

Variatie - Maak het spel moeilijker door bakjes te nemen die niet doorzichtig zijn en leg hier een doek overheen. Nu moeten de kinderen raden, zonder dat ze het kunnen zien. Wat voelen ze? Welk dier zou dit eten? Vervolgens kijken jullie samen of het klopt. - Laat de kinderen vrij aan de materialen voelen en ruiken. Stop de materialen bijv. in ĂŠĂŠn bak en laat de kinderen er lekker mee spelen. Zo stimuleren ze hun sensomotorische ontwikkeling.


BOUW JE EIGEN HONDENHOK!

PAGINA 16

Uitvoering Laat de kinderen zelf een hondenhok bouwen voor een Wat heb je nodig? knuffelhond. De hond moet dus in - grote houten bouwblokken het hok passen. Geef ze de ruimte - evt. kleden om zelf te bouwen met de blokken - evt. hondenknuffel en geef complimenten over hun bouwwerk.Zorg ervoor dat de Voorbereiding bouwsels stevig zijn, zodat het niet Zorg ervoor dat je voldoende grote instort terwijl ze in het hondenhok houten bouwblokken hebt voor de zitten. Kies er dan voor om een dak activiteit. Zet de materialen van doek te maken wanneer de vervolgens klaar. kinderen in het hok ook gaan spelen. Voor de veiligheid :-) Ontwikkelingsgebieden stimuleren Deze activiteit kan zowel individueel als met meerdere kinderen uitgevoerd worden. Het kind ontwikkelt de sociaalemotionele ontwikkeling wanneer het samen met een ander kind het hondenhok bouwt (samenspel). Het kind oefent zowel met de grove als fijne motoriek. Het kind pakt de blokken op en zet het op de goede plaats neer. Het kind is tijdens deze activiteit bewust bezig met meten, sorteren en ordenen. Waar hoort welk blok en waar past het blok? Dit sluit aan bij de cognitieve ontwikkeling.


PAGINA 17

ACTIVITEITEN AAN DE BAK VOOR MERU Het is weer tijd om de ‘Aan de Bakdag’ te vieren!

Tijdens deze dag gaan jullie lekkere cupcakes bakken en verkopen. Natuurlijk om zoveel mogelijk geld op te halen voor een speciaal SOS Kinderdorp. Dit jaar zamelen we geld in voor het kinderdorp Meru in Kenia. Kinderen uit de omgeving van dit dorp hebben niet allemaal een veilig thuis bij papa en mama of andere familie. Ze leven soms op straat en hebben niemand om voor eten en drinken te zorgen en ze hebben vaak geen veilige plek om te spelen. Kun jij het je voorstellen? SOS Kinderdorpen doet hun best om kinderen die geen veilig thuis hebben een nieuw thuis te geven. Een plek waar ze lekker kunnen spelen, dansen, zingen, leren en eten! En soms lukt het zelfs om de kinderen terug naar hun eigen familie te brengen. Een kind in Nederland leeft heel anders dan een kind in een dorp in Afrika. Om jullie een beetje te laten ervaren hoe een Keniaans schoolkind leeft, hebben we een mooi programma voor jullie gemaakt. Hier staan allerlei leuke activiteiten in die jullie een beetje leren over het leven van de kinderen in Kenia.

Want hoe los je het op als je wilt voetballen, maar geen bal kunt kopen? Of stel dat je honger hebt, maar er is geen winkel of je hebt geen geld? Bak en verkoop zoveel mogelijk cupcakes om de kinderen in Kenia te helpen! We wensen je een heel fijne “Aan de Bakdag!”. Het boek met alle leuke activiteiten kun je downloaden door op het plaatje te klikken.


PAGINA 18

GEZONDE KINDEROPVANG


Moeilijke eters Je kind een moeilijke eter? Wij geven tips. Ze bestaan, kinderen die alles lusten. Toch zit het gros van de ouders geregeld met de handen in het haar na de zoveelste crisis aan tafel. We weten dat gevarieerd eten goed is en ja, nieuwe smaken ontdekken hoort daarbij. Maar hoe? Culinair journalist Lot Piscaer geeft tips. Waarschuwing vooraf: deze tips geven je geen gegarandeerde succesformule. Wel een hart onder de riem en tips die zomaar zouden kunnen helpen. đ&#x;˜Š Los van of kinderen iets lusten of niet: met hun beslissing om bepaalde dingen wel of niet te eten, vormen ze hun identiteit. Ook speelt neofobie op de jonge leeftijd de kop op: de angst voor nieuwe dingen. Groenten, vis en vlees worden plots argwanend bekeken. Vermoedelijk is dit een evolutionair gegroeid wantrouwen, uit bescherming tegen bijvoorbeeld giftige planten die de oermens in de natuur vond. Is er dan niks te doen aan die neofobe weigeraars aan tafel? Jawel, er gloort hoop! Ook voor volwassenen is het nooit te laat om iets nieuws te leren proeven.

PAGINA 19


PAGINA 20

Tien keer proeven Als je tien keer een nieuwe smaak proeft, verdwijnt je angst en leer je hem waarderen. De Britse psycholoog Lucy Cooke boekt opmerkelijke successen met haar Tiny Bitesmethode. Notoire kieskeurige eters leerden binnen twee weken nieuwe dingen eten. Hoe dan? 1. Laat je kinderen uitkiezen welk product ze willen proeven, dat geeft ze controle. 2. Maak de te proeven porties klein. Een hapje ter grootte van een doperwt werkt al. 3. Koppel het proeven van nieuwe dingen los van eetmomenten, dat haalt de emoties die in de weg kunnen staan er uit. 4. Doorslikken hoeft niet, met likken proef je ook. 5. Je kind belonen met een sticker voor elk nieuw geproefd ding geeft ze extra motivatie en een dagje overslaan mag. Dat haalt de druk er af.


PAGINA 21

Spelen met je eten Spelen met je eten kan helpen. Wie wordt niet vrolijk van een smiley van mais en wortel op zijn bord? Ook kan het helpen om de sfeer aan tafel wat losser te maken, en minder krampachtig gericht op het ‘moeten’. Wat helpt nog meer? Betrek vriendjes in het complot. Zien eten doet eten. Geef zelf het goede voorbeeld. Of maak gebruik van de invloed die vriendjes hebben op het gedrag van je kinderen. Zoek uit wie van hun vriendjes wél bepaalde dingen lusten en nodig die strategisch uit voor het eten.

Betrek ze bij het bereiden. Samen koken is leuk en daardoor krijgen kinderen een positieve associatie bij eten. Ook al helpt het op korte termijn niet altijd. Mijn zoon kan enthousiast meehelpen met het doppen van tuinbonen, aan tafel verdwijnt er geen enkele in zijn mond. Wat niet helpt: straffen ‘Geen groente, geen toetje’ werkt niet. Ook een euro beloning voor het proeven van witlof is geen goed idee. Zo bevestig je juist het idee dat groentes minder lekker zijn, en dat het toetje de beloning is voor het eten van iets vies.

Bron: https://www.bndestem.nl


PAGINA 22

Meer weten en leren? Kijk een nieuwe serie van de Voedingscentum: Gezonde Opvoeding! 1e filmpje als een voorbeeld:

Link naar Voedingscentrum YouTube kanaal, klik op de YouTube knop:


PAGINA 23

Seizoensgroenten: Oktober Keukenweetjes: Is bittere courgette giftig? Ja, dat mag je best zo stellig zeggen: bittere courgettes zijn giftig. Hoewel vrijwel alle courgettes veilig zijn voor consumptie, blijft het in ieder geval bij zelfgekweekte exemplaren altijd oppassen. In de supermarkt zijn er, althans in Nederland, België en nog veel meer landen, wettelijke waarborgen om te voorkomen dat er giftig voedsel wordt verkocht. En, voor zover wij konden ontdekken, zijn er geen incidenten bekend met supermarktcourgettes. Daar hoef je je dus in onze inschatting geen zorgen over te maken. Op deze pagina geven we het overzicht van de seizoensgroenten in oktober. - Andijvie (gewoon), Duitsland, Nederland - Andijvie (krul), Nederland - Aubergine, Spanje - Boerenkool, Nederland - Bosui, België, Duitsland, Nederland - Chinese kool, Nederland - Knolselderij, Groot-Brittannie, Nederland - Maïs, Nederland, Spanje - Paksoi, Nederland - Paprika, Spanje - Pompoen, Frankrijk, Nederland, Spanje - Pompoen, Portugal - Postelein, Nederland - Rammenas, Nederland - Rucola, Nederland - Savooiekool, Nederland - Veldsla, Italië - Witte kool, Nederland

Bron: groentegroente.nl


PAGINA 24

INFORMATIEF


TARIEVEN 2020 De uurtarieven voor de gastouderopvang, worden in 2020 verhoogd met €0.12 als gevolg van de jaarlijkse indexering. Het Welkom Kind uurtarief voor 2020 wordt € 6,27. Dit bestaat uit bureaukosten € 1,13 en gastouderkosten € 5,14. De minimum bureaukosten per maand worden € 33,00. Handig om te doen: Meld het tarief van 2020 bij de Belastingdienst (Tel altijd de bedragen van de gastouderkosten en de bureaukosten bij elkaar op). Check gelijk of uw opgegeven aantal uren nog steeds actueel zijn. Het uurtarief van uw gastouder kan afwijken van het adviestarief. Vraag aan uw gastouder zijn/haar nieuwe tarief voor 2020.

PAGINA 25


WELKOM KIND GGD INSPECTIERAPPORT PAGINA 26

In augustus hebben wij de jaarlijkse

Natuurlijk hebben wij een positief

GGD inspectie gehad. De GGD heeft

rapport gekregen!

de voorziening voor kinderopvang geĂŻnspecteerd. Het rapport van deze inspectie is openbaar. Ben jij benieuwd of wij door de

Klik maar op de avocado om de link

inspectie zijn gekomen?

naar het inspectierapport te openen:


PAGINA 37

Kiki cursus (basisopleiding voor alle gastouders) 7 oktober - Uitreiking diplomas's

Agenda voor 2020 is in de maak!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.