Welkom Kind(je) Februari 2019 Uitgave 5

Page 1

FEBRUARI 2019

UITGAVE 5

WELKOM KIND(je)

ACTIVITEITEN

VOEDING

INTERVIEW


WELKOM WOORD(JE)

BESTE WelkomLEZER, terug. Wat leuk dat je ons magazine leest.

Wij hebben wederom een leuk interview voor jullie. Dit keer met de langst werkende Thuis-Crèches. Zoals altijd nieuwe activiteiten, inspiratie voor Valentijn hapjes en een nieuw blog. Veel leesplezier iedereen.

Volg ons op Facebook


INHOUDSOPGAVE

04

Activiteiten

09

Voeding

14

Thuis - Crèches Interview met Renske en Saskia

23

Blog - Beleefde peuters

26

GO Agenda


PAGINA 4

ACTIVITEITEN


PAGINA 5

ACTIVITEITEN - MIJN FAMILIE Wie wonen er allemaal bij jullie thuis? Papa, mama, misschien zelfs broertjes of zusjes! Die mensen zijn je familie, maar die niet alleen: we hebben nog veel meer familie. Je opa, je oma, je tante, je oom, je neefje en nichtje. En heb je een grote of misschien een kleine familie? We maken onze familie na op verschillende manieren ĂŠn doen nog veel andere activiteiten rondom dit leuke thema 'Familie'. Het boek met alle leuke activiteiten vind je in 'Mijn Welkom Kind' in Activitheek.


PAGINA 6

HINKELBAAN MET HARTJES Leuk Valentijns-spelletje voor jonge kinderen. Hinkelen is een leuke manier om cijfers te leren. Maak een Valentijnvariant van gekleurde vellen en stift: teken hartjes met een cijfer erin op elk gekleurd vel en leg een hinkelpad uit. Als je kind het leuk vindt om te knutselen, is het ook leuk om de vellen samen te maken en te versieren. Het kan handig zijn om het hinkelpad vast te plakken zodat je kind niet uitglijdt. Veel hinkelplezier!


PAGINA 7

OP HARTJESJACHT!

Leuk om met jonge kinderen te doen: organiseer een hartjes-zoektocht! Knip hartjes uit verschillende kleuren papier en plak ze (met een plakbandje of buddies) op een heleboel plekken in de woonkamer. Dat ziet er vrolijk uit! Geef je kind(eren) een mandje en vraag ze om alle hartjes te verzamelen. Tips om het leuker of moeilijker te maken:

Vraag het kind om hartjes van een bepaalde kleur te zoeken Leert het kind al tellen? Vraag hem of haar om te tellen hoe veel hartjes hij of zij gevonden heeft Voor oudere kinderen is het leuk om de hartjes op wat minder zichtbare plekken te plakken en ze echt te laten zoeken Voor kinderen die al kunnen lezen is het leuk om lieve berichtjes of grappige rijmpjes op sommige hartjes te schrijven Voor oudere kinderen is het leuk om er een raadsel van te maken. Schrijf bijvoorbeeld op alle hartjes een letter en laat hen daar een woord van maken. Of schrijf er woorden op die bij elkaar horen, bijvoorbeeld ‘valentijnsdag’ en ‘liefde’ en laat ze alle combinaties bij elkaar zoeken. Ook leuk: schrijf kleine opdrachtjes op verschillende hartjes, bijvoorbeeld ‘zing een liedje’. Er hoeft niet per se een beloning te zijn als alle hartjes zijn gevonden. Het hartjes verzamelen is al erg leuk om te doen! Als je het leuk vindt, kun je een klein cadeautje geven. Of samen van alle hartjes een mooie slinger knutselen.


PAGINA 8

EEN HART VOL COMPLIMENTEN Leuk om als gezin met elkaar te doen. Pak een stapeltje post-its en stiften. Schrijf om beurten een compliment op voor elkaar. Plak alle complimentjes in een hartjesvorm op een plek waar jullie vaak langs lopen. Zo blijft de liefde van Valentijnsdag nog lang in huis!


PAGINA 9

VOEDING


PAGINA 10

Een knakworst in twee helften gesneden met een pijltje aan de zijkant.

Het hoeft niet altijd ingewikkeld, deze hartjes van cherrytomaatjes met een pijltje van kaas zijn ook zeer geschikt voor in de bento lunchtrommel.


PAGINA 11

Deze boterham wordt gebakken in de pan zodat hij lekker geroosterd wordt. Er wordt een hartje uitgesneden waarin het ei gebakken kan worden.

Pannekoekjes in hartvorm, lekker met frisse aardbeien erbij!


PAGINA 12

Tosti’s uitgestoken met een hartjesvorm. Ook zeer geschikt voor in de lunchbox.


PAGINA 13

Seizoensgroenten: februari Waarom seizoensgroenten? Het eten van groenten in hun seizoen is goed voor het milieu. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat ze niet in een kas hoeven te groeien, of niet lang hoeven worden bewaard, of dat de transportbelasting in die maand het laagste is – of een combinatie van deze factoren.

Op deze pagina geven we het overzicht van de seizoensgroenten in februari. - Andijvie (gewoon), Spanje - Andijvie (krul), Frankrijk - Artisjok, Spanje - Aubergine, Spanje - Boerenkool, Nederland, Spanje - Bosui, Frankrijk - Chinese kool, Nederland, Oostenrijk - Knolselderij, Nederland - Koolraap, Nederland - Maïs, Verenigde Staten - Paprika, Israël, Spanje - Pastinaak, Nederland - Peultjes, Marokko - Pompoen, Argentinië, Nederland, ZuidAfrika - Radijs, Israël - Rammenas, Nederland - Rucola, Italië - Savooiekool, Nederland - Schorseneren, Nederland - Tuinboon, China - Veldsla, Italië, Nederland - Winterpostelein, Nederland - Witte kool, Nederland Bron: groentegroente.nl


PAGINA 14

THUIS CRĂˆCHES

Renske en Saskia zijn de langst werkende Thuis-Crèches van Welkom Kind. Om dit te vieren hebben wij twee bossen bloemen gehaald, een leuk interview samengesteld en zijn wij gezellig op bezoek gegaan bij de twee dames. Gelukkig mochten wij aansluiten tijdens hun thee momentje.


PAGINA 15

JIJ BENT EEN VAN DE LANGST WERKENDE THUISCRÈCHES BIJ WELKOM KIND. HOE VOELT HET ALS JE DAT HOORT?

Renske

Saskia

Dat geeft toch een trots gevoel, wanneer dat ter sprake komt en het geeft natuurlijk weer dat het vertrouwen in elkaar ook goed is.

Ik voel me trots! En dat wil zeggen dat Welkom Kind ook een klik heeft met mij en ik met hen.


PAGINA 16

HOE LANG BEN JE WERKZAAM ALS EEN GASTOUDER? EN HOE LANG WERK JE AL SAMEN MET WELKOM KIND?

Renske Al 18 jaar ben ik werkzaam als gastouder, eerst voor Kinderstad en een aantal kinderen kwamen de eerste jaren ook "gewoon" zonder tussenkomst van een gastouderbureau. Dat was toen heel normaal omdat er geen goede regelgeving was en de kinderopvangtoeslag ook niet zo geregeld was als nu. Ik werk al vanaf het begin dat Welkom Kind begon met hen samen.

Saskia In juni van dit jaar al weer 22 jaar en ruim 12,5 jaar voor Welkom Kind. Ik heb laatst eens opgeteld hoeveel kindjes ik heb opgevangen in die jaren en ik kwam op 86 kinderen. Daarbij zijn de kinderen die nu in de opvang zitten nog niet eens meegerekend.

WAAROM HEB JE DESTIJDS DE KEUZE GEMAAKT OM ALS EEN GASTOUDER AAN DE SLAG TE GAAN?

Renske Ik heb zelf 2 zonen (nu 18 en 22) en werkte toendertijd bij een bedrijf in Waalwijk (al 14 jaar) dat ging verhuizen naar Alkmaar, dus voor mij hield het daar op. Ik wilde toen ook graag thuis blijven voor mijn jongens en zag bij Saskia hoe leuk het eigenlijk was om met gastkinderen om te gaan. Omgang met kinderen heeft me altijd al aangesproken. Ik ben toendertijd begonnen met 2 jongens op te vangen op 3 dagen en dat werd al snel uitgebreid naar meerdere dagen en kinderen.

Saskia Ik woonde destijds in Oisterwijk en mijn oudste kind was 4 jaar en ik was net moeder geworden van onze 2de zoon. Ik had een aantal poetsadressen en was daar niet zo happy mee. Een moeder van school zocht al lang naar opvang en ik ben me toen gaan informeren naar de mogelijkheden.


PAGINA 17

EN WAAROM ALS EEN WELKOM KIND THUIS-CRÈCHE?

Renske

Saskia

Dat kwam eigenlijk omdat Agnieszka haar kinderen bij mij in de opvang had, dus zag ik haar regelmatig en zij vertelde mij toen over haar plannen voor een eigen gastouderbureau. Ze was ook de eerste die haar zaken goed op orde had en met de opleiding kwam helpende welzijn 2 die toen noodzakelijk was.

Toen de regelgeving veranderde werkte ik voor 3 verschillende bureaus en Welkom Kind kwam als enige met de beste oplossing en met de bijbehorende cursus. Mijn vraagouders vonden het geen probleem om over te stappen.


PAGINA 18

WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE EIGENSCHAPPEN DIE JE MOET HEBBEN ALS EEN GASTOUDER?

Renske Heel veel geduld kunnen hebben. Flexibel en consequent kunnen zijn.

Saskia Geduld, vriendelijkheid, consequent en flexibel zijn. Want kinderen zijn geen dag hetzelfde.

WAT IS JOUW MOTIVATIE OM NOG STEEDS ACTIEF GASTOUDER TE ZIJN?

Renske Het werk is nog steeds uitdagend en iedere dag is toch weer anders. En het is toch vaak dankbaar werk, je maakt een heel groot deel uit van het leven van de meeste kinderen. De ouders vertrouwen toch het meest dierbare aan je toe.

Saskia Het is mijn werk en ik vind het nog steeds de leukste job die er is. Ik geniet ervan om de kinderen te zien opgroeien.

WAT IS HET BELANGRIJKSTE DAT JIJ IN AL DIE JAREN ALS GASTOUDER EN ALS ONDERNEMER HEBT GELEERD?

Renske Dat het belangrijk is om goede afspraken te maken met de vraagouders en dat je door de jaren heen ook moet leren om echt zakelijk te zijn. Dat valt niet altijd mee.

Saskia Dat je duidelijke afspraken moet maken met de ouders en toch ook zakelijk moet kunnen zijn. Dit is niet altijd makkelijk omdat je toch ook vriendschappelijk met elkaar omgaat.


PAGINA 19

WAT VOOR TIPS HEBBEN JULLIE VOOR NIEUWE BEGINNENDE GASTOUDERS?

Renske

Saskia

Tips? Ja dat je alles met de vraagouders moet kunnen bespreken en een goede relatie tussen jou als gastouder en de vraagouders het aller belangrijkste is. Geef ook duidelijk je grenzen aan. Houd zakelijk en privé gescheiden en bedenk ook dat het natuurlijk niet altijd rozengeur (ha ha) en maneschijn is.

Probeer zakelijk te zijn en geef duidelijk je regels aan. Verder geniet van deze leuke baan.


PAGINA 20

IN DE LOOP DER JAREN IS ER VEEL VERANDERD BINNEN DE KINDEROPVANG BRANCHE. WELKE VERANDERING OF VERANDERINGEN ZIJN JOU BIJGEBLEVEN? WIL JE BESCHRIJVEN WAAROM?

Renske De kinderopvangtoeslag is natuurlijk in de loop der jaren heel wat meer geworden. Toen ik mijn oudste naar het kinderdagverblijf moest brengen moest ik het grootste gedeelte zelf betalen. De cursussen die verplicht zijn geworden, zoals EHBO (die zouden alle ouders eigenlijk ook moeten volgen) en de meldcode kindermishandeling. Je weet nu wat je moet of kunt doen als je een vermoeden hebt. Dat was een aantal jaren geleden een heel stuk slechter geregeld. Zeker wanneer je er mee te maken hebt gehad.

Saskia Er zijn veel meer regeltjes bij gekomen. Toen ik begon had je eigenlijk helemaal geen regels. Geen EHBO, GGD controle, meldcode of risico inventarisatie. Maar ik ben blij dat al deze regels er nu wel zijn want dat is ook echt wel nodig. Ook vind ik het goed dat de ouders een vergoeding krijgen want dat kregen toen alleen maar ambtenaren.

MET ZOVEEL ERVARING ALS JIJ BEN JE NATUURLIJK EEN EXPERT IN GASTOUDER WERK UITVOEREN. WAT ZOU VOLGENS JOU MOETEN VERANDEREN OM DE FUNCTIE VAN GASTOUDER BETER TE KUNNEN VERVULLEN?

Renske Het zou wel fijn zijn als er soort van pensioen opbouw zou zijn. Snap dat je dat als zzp'er zelf moet regelen maar zou fijn zijn als dat wat goedkoper zou zijn.

Saskia ik heb veel kindjes die flexibel komen en meestal is dat een flinke puzzel om een kloppend rooster te maken. Ik zou het fijner vinden als de overlapping wat soepeler zou kunnen .


PAGINA 21

JE BENT SINDS HET BEGIN VAN WELKOM KIND ER ALTIJD BIJ GEWEEST. HOE VIND JE DAT WELKOM KIND DOOR DE JAREN HEEN IS VERANDERD? WIL JE DAT BESCHRIJVEN HOE HET IN JOUW BELEVENIS IS?

Renske

Saskia

Welkom kind is erg gegroeid letterlijk en figuurlijk vanuit een zolderkamertje om de hoek tot een echt kantoor met meerdere mensen, maar de toegankelijkheid blijft. Iedere keer wanneer er een cursus of andere bijeenkomst is zijn er nieuwe maar ook zeker bekende gezichten van gastouders.

Ik vind het prettig dat de communicatie goed verloopt en dat ze in de loop der jaren ook een goede cursusaanbod geven. Ze springen goed op de nieuwe dingen en veranderingen in.


PAGINA 22

HEB JE NOG TIPS VOOR WELKOM KIND? OP WAT VOOR MANIER KUNNEN WIJ JOU ALS GASTOUDER BETER ONDERSTEUNEN OF WAT ZOU JE GRAAG WILLEN ZIEN?

Renske De betalingen van een aantal vraagouders dat blijft meestal een dingetje en de bereikbaarheid na 14:00 uur bij het gastouderbureau.

Saskia Ik zou graag een verruiming in de bereikbaarheid zien zodat ik ook op een rustig moment even kan bellen. En een nieuwe bellijst van de gastouders voor als je ineens ziek of afwezig bent en dan een ander kan bellen om in te vallen.

R O O V EN

JD I T E I ULL J R O VO IE : S T E C M A E v ia A R s D r E T e Z K d N ON tou s S I a g T BEDA I e rd S. D o P ers I o k T v r e E n I j i w L z as ed e JU L m m o e T r en ok nde o a a b k , e z n s c e e e ik e Fa r z e Agni n b o e k v ia pp t o a s O t . a t or Wh k VG n A e . e n r d a n i a t nb ik b me e r d e n en . b a v o lg e k j b i i r e e w r t v i ru z ijn , in t e a f e e n i r m t g pa t be n ie t s j s i l a l a e l he eb d e z t e a d W w ij n e g o w et m


PAGINA 23

BLOG


BELEEFDE PEUTERS Door Myriam Jansen

Beleefdheid en peuters…niet direct de meeste gemakkelijke combinatie. Peuter is net zijn eigen ikje aan het ontdekken. Hij leert nu dat hij een eigen willetje heeft en dat hij dingen kan vragen. Of liever eisen, desnoods gillend. Beleefd iets vragen met “alsjeblieft”en “dank je wel”zeggen is niet iets dat peuters vanuit zichzelf doen. Toch vind ik het erg belangrijk dat ze dit al jong leren. Dank je en alsjeblieft zijn dan ook 2 van de meest gehoorde woorden hier gedurende de dag. Nog voor baby echt kan praten gebruik ik al er vaak dank je of alsjeblieft in interactie met hem of haar. Ik zeg bv dank je wel wanneer baby mij iets geeft. Of wanneer ik zijn jasje aandoe voor we naar buiten gaan zeg ik: “Alsjeblieft, hier is je jasje”. Natuurlijk trek ik het jasje dan aan. Ik verwacht ook helemaal niet dat een baby antwoord geeft, ik wil hem leren dat beleefd zijn gewoon erg normaal is. Wanneer kindjes dan leren praten. probeer ik hen zo snel mogelijk te leren dat wanneer ze iets willen het woordje alsjeblieft te zeggen. Natuurlijk kan je bij kindjes die pas praten niet verlangen dat ze het woordje altijd juist gebruiken. Ik heb hier een mannetje van net 2 en hij zegt op alles “dankwel”. Hij vraagt dus “drinken dankwel”. En dat is prima. Een meid

PAGINA 24


PAGINA 25

die ondertussen erg goed kan praten begon met “dankeblief”. Erg schattig was dat! Het gaat ook zeker niet om het onmiddelijk juist uitspreken en gebruiken van dank je wel en alsjeblieft. Het gaat er wel om dat ik het belangrijk vind dat kinderen vanaf jonge leeftijd leren dat beleefd zijn er gewoon bij hoort. De bijna kleuters dan, de 3 jarigen, daar ben ik echt wel strenger voor bij het gebruik van dank je wel en alsjeblieft. Zo reageer ik niet op: “Hey, ik moet nu drinken! Sap!”. In het begin vraag ik hen wel hoe ze dat ook netjes kunnen vragen of vraag ik hen het toverwoord te gebruiken. Zo noemen we hier in de opvang het woord alsjeblieft. Ze leren heel snel dat ze dan wel hun drinken krijgen. Niet elke keer sap, dat doen we niet, maar dat heeft een andere reden. Erg grappig is om te horen dat ze vaak ook elkaar hierin corrigeren. Wanneer een kleuter aan mij zegt dat hij nu moet drinken wordt hij vaak aangesproken door een andere dat hij alsjeblieft moet zeggen. Dank je wel zeggen wanneer ze iets krijgen lijkt gemakkelijker want dat doen ze bijna altijd wel als ze iets krijgen. Tenzij ze erg verlegen zijn omdat ze van de winkeljuffrouw een krentenbolletje krijgen. Dan lukt het niet altijd om dank je wel te zeggen, en dat is ook prima. Verlegen zijn is soms heel normaal. Ik vraag dan of ze wel even durven te zwaaien om dank je wel te zeggen. Gewoon heel even toch contact maken. Hoe belangrijk vinden jullie het zeggen van dank je wel en alsjeblieft? Wat doe je om (opvang)kindjes dit te leren? Myriam


PAGINA 26

GO AGENDA 12 februari - Cursus: Werken met baby’s Les 2 18 februari - Cursus: Kiki (basis opleiding voor alle gastouders) Les 2 28 februari - Financiële voorlichting voor gastouders 28 maart - GOcafé , laat ons weten of je komt! 3 april - Cursus: Knap lastig les 1, schrijf in!


TO T V O LG EN D E M A

A

N

D


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.