Welkom Kind(je) oktober 2018 final

Page 1

OKTOBER 2018

UITGAVE 1

WELKOM KIND(je) HERFST EDITIE

ACTIVITEITEN

VOEDING

INFORMATIE


WELKOM WOORD(JE)

BESTE LEZERS, Na een lange tijd zweten en zwoegen is het dan zover! Ons Kindje is geboren! Met trots presenteren wij u de eerste versie van Welkom Kind(je)! In onze nieuwe maandelijkse magazine vindt u informatie over Welkom Kind Midden en West Brabant. Daarnaast willen we u op de hoogte houden over alle veranderingen die de kinderopvang momenteel ondergaat. And last, but not least, leuke activiteiten om samen met de (gast)kinderen te beleven! Veel leesplezier! Medewerkers Welkom Kind Midden en West Brabant.


INHOUDSOPGAVE

03 06

Activiteiten 04. Hoera 't is herfst 05. Happy Halloween

Voeding 07. Samen koken 08. Pompoen soep 09. De lust-ik-niet fase 12. Seizoensgroenten: Oktober

13

Kinderboekenweek

16

Onze Nieuwe Thuis Crèches

18

Trainingen

23

Tarieven Welkom Kind 2019


PAGINA 3

ACTIVITEITEN


PAGINA 4

HOERA ’T IS HERFST Als de blaadjes weer gaan verkleuren en ook weer van de bomen vallen dan weten we: het is herfst! We genieten van de prachtige kleuren in de natuur. Soms is er een harde wind of een flinke regenbui en dat is eigenlijk ook heerlijk weer om buiten te spelen. Stampen in de plassen, de wind in ons haar….dan kunnen we roepen: “Hoera, ’t is herfst!”. Alvast één van de leuke activiteiten van dit herfst boek:

PARAPLUUTJES SCHILDERIJ VAN DIVERS De foto spreekt voor zich. De kinderen kunnen op een stevige ondergrond wolken plakken, regendruppels, verven en van chenilledraad en een cupcakepapiertje een parapluutje maken. Wat heb je nodig? Chenilledraad, dun karton in 4 kleuren, donkerblauwe verf, schaar, wattenbollen, muffinpapiertjes, uitwasbare lijm, penseel.

HET BOEK MET ALLE LEUKE ACTIVITEITEN VIND JE IN 'MIJN WELKOM KIND' IN ACTIVITHEEK.


PAGINA 5

HAPPY HALLOWEEN! Ieder jaar op 31 oktober is het Halloween. Halloween is een uit de Verenigde Staten overgewaaide griezel-feestdag. Daar gaan kinderen verkleed in een Halloween kostuum langs de deuren van met pompoenen en lichtjes versierde huizen en roepen “Trick or treat!”, waarna ze snoepgoed krijgen. Halloween wordt in Nederland ook steeds bekender. Het thema griezelen is toch ook gewoon heel erg leuk? Wij worden er in ieder geval best wel happy van! Alvast één van de leuke activiteiten van dit Halloween boek:

"PERFECT FOR PARTIES AND CELEBRATIONS"

MUMMIE LICHTJES Wat heb je nodig? Glazen potjes, dun rolletje gaasverband, waxinelichtje met batterijtje, plakoogjes, lijm, schaar. Week de etiketten van de potjes en maak ze goed schoon en droog. Doe wat lijm op de potjes en wikkel het verband er omheen. Plak de oogjes op. Doe er een waxinelichtje in en zet de potjes neer ter decoratie..

HET BOEK MET ALLE LEUKE ACTIVITEITEN VIND JE IN 'MIJN WELKOM KIND' IN ACTIVITHEEK


PAGINA 6

VOEDING


PAGINA 7

SAMEN MET JE KINDEREN KOKEN IS NIET ALLEEN LEUK, HET IS OOK LEERZAAM. DAARNAAST IS DE KANS GROTER DAT JE KIND ZIJN BORD LEEG EET ALS HIJ ZELF HEEFT MEEGEHOLPEN IN DE KEUKEN. MAAR HOE HOU JE HET VEILIG?

Volle aandacht voor je kind. Probeer geen ingewikkelde taart te maken of een ei te pocheren samen met je kinderen. Kies iets wat je vaker hebt gedaan of ga voor een makkelijk recept. Het is niet veilig om constant met je neus in een kookboek of -app te zitten wanneer je aan het koken bent met een kind. Zet alles binnen handbereik. Zet van tevoren alle spullen die je nodig hebt binnen handbereik. Op die manier kun je je aandacht volledig op je kind richten, en voorkom je dat je in alle haast dingen omstoot. Ook belangrijk als je kookt met kinderen: ga niet haasten en neem rustig de tijd. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker wanneer je haast hebt. Eerst meehelpen. Laat je kind eerst meehelpen. Zo zie je meteen wat hij al wel of niet kan op zijn leeftijd. Geef hem niet meteen mes, maar laat hem bijvoorbeeld eerst groenten wassen, deeg kneden of sausjes mengen. IngrediĂŤnten afwegen en mengen is ook een makkelijke klus voor kleine kinderen. Kinderen die al wat ouder zijn kunnen zachte dingen snijden of ingrediĂŤnten kloppen met een mixer.

Steel van je af zetten. Zorg ervoor dat een pan nooit met de steel of het handvat naar voren op het fornuis staat. Zo voorkom je dat je kind de pan naar zich toe trekt, en misschien de inhoud over zich heen gooit. Stevig staan. Staat je kind tijdens het koken op een krukje of een stoel? Zorg er dan voor dat deze stabiel staat, om valpartijen te voorkomen. Bespreek keukenregels regelmatig. Kinderen zijn impulsief en snel afgeleid. Het is daarom verstandig om ze regelmatig te herinneren aan een paar belangrijke keukenregels: Handen wassen Niet aan scherpe messen zitten Pas op met hete dingen Zorg ervoor dat je stevig staat (als je kind op een krukje of stoel staat) De keuken is geen plek om te spelen

Bron: oudersvannu.nl


Het is herfst! Tijd om samen een lekkere warme maaltijd te maken! Dit recept is makkelijk, gezond en bestaat helemaal uit seizoensgroenten. Hierdoor is dit recept ook milieuverantwoord. đ&#x;˜Š INGREDIĂ‹NTEN: 1 kleine pompoen (of diepvries Pompoen blokjes, deze zijn ook gezond en makkelijk) halve winterpeen geraspt (of kant en klare geraspte wortel) 1 teentje knoflook 1 grote ui 2 bouillonblokjes (liefst groente, maar kip kan ook) 850 ml water 250 ml kook- of slagroom een snufje paprikapoeder BEREIDING: Verhit olijfolie in de soeppan Fruit de knoflook met de ui Voeg de in stukken gehakte pompoen toe en bak kort Breng op smaak met wat (gerookte) paprikapoeder en eventueel wat gemalen chilipeper (klein beetje kan ook best voor de kinderen). Voeg 850 ml kokend water en de 2 bouillonblokjes toe Laat de soep koken tot de pompoen heel zacht is Laat de soep een beetje afkoelen en pureer dan alles met een staafmixer Voeg wat kookroom toe om de soep wat romiger te maken Breng de soep op smaak met wat zout en peper Tip Kan jouw kind wat kruiden wel waarderen? Roer dan wat verse basilicum door de soep. Voor de liefhebbers van vlees: ook heel lekker met uitgebakken spekjes! Geef de soep een Oosters tintje door in plaats van kookroom, kokosmelk uit blik te gebruiken en vervang de paprikapoeder door kurkuma en/of koriander.


PAGINA 9

DE LUST-IKNIET FASE BEST EEN KANS DAT JE ERMEE TE MAKEN KRIJGT ALS JE KIND ROND DE 2 JAAR IS: DE BERUCHTE LUSTIK-NIET-FASE. WANHOOP NIET, HET GAAT WEER VOORBIJ. DE VOLGENDE TRUCS HELPEN OM JE KIND WEER MET PLEZIER AAN HET ETEN TE KRIJGEN. Combineer en maak iets op een andere manier klaar. Iets wat je kind niet lekker vindt, gaat er makkelijker in als je het combineert met iets dat hij wel lekker vindt. Soms werkt het ook om iets op een andere manier klaar te maken. Wil de broccoli er zo niet in? Dan misschien wel door de pastasaus of met een frisse yoghurt dip erbij. Gekookte wortel het vieste wat er is? Probeer het eens geraspt met een paar rozijnen of door de stamppot. Zoek ter inspiratie onze recepten door op het gevreesde ingrediënt. Eten ‘maskeren’ met bijvoorbeeld appelmoes kun je beter niet doen. Zo proeft hij niet meer de pure smaak van het eten.

Kleed het eten leuk aan. Kleed het eten leuk aan als het er niet in wil. Een leuke lepel, een liedje, een mooi bord, eten in een leuke vorm of maak bijvoorbeeld een gezicht van zijn avondeten: wees creatief. Proef! Proeven hoort erbij, ook al is het maar een beetje. Een hap is al genoeg. Het is een kwestie van oefenen, net als leren lopen of fietsen. Laat je kind helpen in de keuken. Kinderen vinden het bijna altijd leuk om te helpen met koken. Ze leren dan veel en als je het samen gemaakt hebt, gaan ze het ook gemakkelijker proeven. Is jouw kind er al aan toe om te helpen? Bedenk simpele klusjes, zoals groente wassen, een ei pellen of salade mengen. En wil je kind tijdens het koken alvast wat snoepen van de paprika, wortel of tomaat? Dan heeft hij dat vast binnen! Laat hem voordat je samen gaat koken ook eens kiezen welke groente hij wil eten.


PAGINA 10

Houd de sfeer ontspannen. Wil je kind iets niet eten en laat hij dit duidelijk merken? Zorg dat het bord zo staat dat je kind er net bij kan. En besteed er verder geen aandacht aan. Eet zelf rustig verder en houd de sfeer ontspannen. Je zult zien dat als je even geen aandacht aan het gedrag van je kind besteedt, hij ineens zelf zijn bord weer pakt. En zo niet? Bied dan af en toe een hapje aan. En prijs je kind als hij dat hapje neemt. Zo maak je van samen eten weer een sociaal, gezellig moment.

Geef zelf het goede voorbeeld. Je kind vindt niks leuker dan jou nadoen. Laat daarom zien dat jij gezond eet en drinkt en daarvan geniet. Een hap groente, een stuk vis, een aardappel: eet het met smaak op en vertel je kind hoe het smaakt. Laat ook zien dat je moeite hebt gedaan om het eten klaar te maken.

Wees duidelijk. Een kind kan iets niet willen eten terwijl hij het best lust. Soms zal het wortel er dus prima ingaan en de andere dag wil hij het niet. Of hij wil ineens geen stamppot of pasta meer en gooit het liefst zijn hele bord door de kamer. Dat kan best frustrerend zijn als ouder. Iets anders aanbieden omdat je moe bent van het gedrag van je kind of omdat je bang dat je kind te weinig binnenkrijgt, is begrijpelijk. Maar door je kind (later) een boterham of cracker te geven, houd je het slechte eten tijdens de maaltijd in stand. Op de lange termijn hebben jij én je kind er meer baat bij als je voet bij stuk houdt en je dus niets anders aanbiedt aan je kind. Zo geef je je kind duidelijkheid.

Spreek af: eetmoment=eetmoment. Eten doe je aan tafel, ook al is het iets kleins zoals een stuk fruit. Wanneer je van tafel gaat, dan is het eetmoment voorbij. Heeft je kindje niks of weinig gegeten? Prima. Ruim de tafel gewoon af. Geef niet iets extra’s tussendoor, want dan heeft hij geen trek meer bij het volgende eetmoment. Een fles melk ’s nachts kun je beter ook niet doen. Je houdt het slechte eten.

Schep kleine porties op. Als je kleine porties geeft, hoeft je kind hoeft niet tegen een berg eten op te kijken. En nog eens opscheppen kan altijd.tijdens de maaltijd in stand als je kind erop rekent dat hij iets anders krijgt.

Niet toegeven aan je kind, kan betekenen dat je kind weleens met trek naar bed gaat of een paar dagen weinig eet. Dat kan geen kwaad, want een gezond kind hongert zichzelf niet uit. Hij gaat vanzelf wel eten. En morgen is er weer een dag.


PAGINA 11

Nieuwe smaak? Je kind leert proeven. Soms zal je kind wel 10 tot 15 keer moeten proeven voordat hij aan een smaak gewend is. Dat hoeft trouwens niet te betekenen dat hij alles superlekker gaat vinden. Kinderen ontwikkelen namelijk ook persoonlijke smaakvoorkeuren. Waarom je beter niet kunt dwingen? Je kind dwingen om iets op te eten werkt niet. Het kan zijn dat hij al vol zit, maar dit niet goed kan aangeven. Dan geef je hem dus eigenlijk te veel. Door je kind dwingen te eten, kan het ook zijn dat hij niet goed meer voelt wanneer hij vol zit: je verstoort als het ware zijn ‘verzadigingsgevoel’. Als je kind maar 1 hapje proeft en het blijft daarbij: prima. Straf je kind ook niet als hij iets niet wil eten. Volgende keer beter. Blijft je kind een moeilijke eter? Maak dan een plan. Houd een tijdje bij wat je kind eet, hoeveel en hoe de maaltijden verliepen. Deze manier helpt om naar de situatie te kijken en een op maat gemaakt plan van aanpak te bedenken. Schrijf op hoe laat jullie aten, waar jullie zaten, wie zich met je kind bemoeide en welke maaltijden relatief goed verliepen. Op deze manier kun je ontdekken wanneer het beter gaat. Misschien ging het goed toen jullie eerder aten dan normaal. Of toen je een keer alleen was met je kind en je niet samen met je partner ‘bovenop’ jullie moeizaam etende kind zaten. Dan kun je bijvoorbeeld concluderen dat het beter gaat als één van jullie zich met hem bezig houdt. Als je hulp nodig hebt, dan kun je met je vragen bij het consultatiebureau terecht. Mocht dit niet helpen, dan kan je huisarts je misschien doorverwijzen naar een diëtist, een gedragsdeskundige of kinderpsycholoog. Bron: Voedingscentrum


PAGINA 12

SEIZOENSGROENTEN: OKTOBER

BRON: GROENTEGROENTE.NL

Waarom seizoensgroenten? In de eerste plaats denken we dat het leuk en handig is om zoveel mogelijk de groenten van het seizoen te eten. Zo varieer je van maand tot maand op een heel natuurlijke manier, en bovendien is het een aardige wijze om te kiezen wat je vandaag gaat eten als je inspiratie zoekt. Daarnaast is het eten van groenten in hun seizoen goed voor het milieu. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat ze niet in een kas hoeven te groeien, of niet lang hoeven worden bewaard, of dat de transportbelasting in die maand het laagste is – of een combinatie van deze factoren. Let wel: het hoeft niet te betekenen dat de seizoensgroenten allemaal van het Nederlandse boerenland moeten komen.

Andijvie (gewoon), Duitsland, Nederland Andijvie (krul), Frankrijk, Nederland Aubergine, Spanje Boerenkool, Nederland Bosui, België, Duitsland Chinese kool, Nederland Knolselderij, Groot-Brittannië, Nederland Koolraap, Nederland Paksoi, Nederland Paprika, Spanje Pastinaak, Nederland Pompoen, Frankrijk, Nederland, Spanje Pompoen, Portugal Postelein, Nederland Rammenas, Nederland Rucola, Nederland Savooiekool, Nederland Tuinboon, Marokko Veldsla, Italië Winterpostelein, Nederland Witte kool, Nederland


PAGINA 13

KINDERBOEKENWEEK

WWW.KINDERBOEKENWEEK.NL Vriendschappen zijn belangrijk in de sociale ontwikkeling van kinderen. Het is niet voor niets een dankbaar thema voor de Nederlandse Kinderboekenweek dit jaar. Kinderen die minder makkelijk vrienden maken, mag je best een handje helpen. Dat zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. ‘Op de aard van het contact heb je weinig invloed, maar je kunt kinderen wel bij elkaar brengen.’


PAGINA 14

LIFE IS UNCERTAIN. EAT DESSERT FIRST.

APPELLIEFDE!

SEPTEMBER 20, 2018 MYRIAM JANSEN

Binnenkort, van 3 t/m 14 oktober 2018 is het weer kinderboekenweek. Het thema dit jaar is vriendschap. Via onderwijsstudio vond ik het boek 'Appelliefde'. Dat prentenboek past perfect in het thema vriendschap. Het boek gaat, in het kort, over 2 rupsen die beide dezelfde appel opeten. Ze komen elkaar midden in de appel tegen, eerst zijn ze boos op elkaar, maar dan blijkt dat ze elkaar toch lief vinden en gaan ze de appel samen delen. Omdat ik zelf op vakantie ga in oktober ben ik deze week begonnen met het boekje. Als eerste hebben we natuurlijk het boekje goed bekeken. Ik laat altijd de peuters en kleuters zelf bedenken wat er in het boek gebeurd en dan lees ik pas later de tekst voor. Het verbaasd me telkens weer welke verhalen de kinderen bedenken bij de prenten. Het boek appelliefde spreekt me enorm aan omdat dit meerdere insteken heeft. Het gaat niet alleen over vriendschap en lief doen. Er wordt een appel gegeten, dus je kan ook een korte uitstap maken naar gezonde voeding. En het past dan ook nog eens in het jaargetijde, herfst. Na een paar heel mooie dagen gaan we nu, volgens het weerbericht, toch echt richting herfst. Qua activiteiten kan je dus ook alle kanten uit. Via onderwijsstudio kan je niet alleen het boek kopen, je kan er ook gratis een activiteitenpakket downloaden. Natuurlijk kan je ook je eigen ding doen. Zo zijn wij deze week begonnen met het maken van appelbomen, want die appel die de rupsjes opeten, die komt natuurlijk ook ergens vandaan. Na het voorlezen van het

boekje zijn we naar buiten gegaan. We zijn op zoek gegaan naar een appelboom. Gelukkig staat die bij de buren in de tuin. Een boom met mini (sier) appeltjes, maar dat was prima om te ontdekken waar appels vandaan komen. We zijn nog even verder gelopen en vonden nog een kastanjeboom, een eikenboom en natuurlijk nog andere bomen. Terug thuis zijn we dan een eigen appelboom gaan maken. Met een leeg rolletje van keukenpapier, een kartonnen bordje en wat verf gaat dit prima. Verder maken we de komende weken natuurlijk nog rupsjes en een (half) opgegeten appel. Deze laatste ga ik laten uitprikken door de kinderen. Ook heel jonge kinderen kunnen, met wat begeleiding een stukje prikken. Vaak vinden ze dat ook erg fascinerend om te doen. Maar duidelijke afspraken en zorg voor goede prikpennen, en een duidelijke afbeelding op papier van 120 of 180 gr. Je weet wel, iets dikker papier, maar toch nog geen karton. Dan kunnen ook jonge kinderen bijna zelfstandig de appel (gedeeltelijk) uitprikken. Naast knutselactiviteiten kan je ook een appelproeverij houden, of appelmoes maken o.i.d. Als bewegingsactiviteit kunnen de kinderen bewegen als rupsen. Om hen extra uit te dagen hierin kan je een parcour maken waar de kinderen op, over, onder moeten kruipen. En op het einde vinden ze dan hun beloning……een appel? Ik merk dat de kinderen genieten van het thema. Ze spelen dat ze zelf rupsjes zijn, ze denken ook na over vriendschap. Zo hoorde ik gisteren mijn wijsneus dametje van 3,5 na een conflict met een wijsneus heertje van 3,5 zeggen dat ze :”nu ruzie hebben, maar dadelijk doen ze weer vriendjes…net zoals Bor en Loes”. En dat


PAGINA 15

LIFE IS UNCERTAIN. EAT DESSERT FIRST.

zijn de 2 rupsjes uit het boekje. Erg fijn wanneer kinderen de boodschap uit een boekje zo opnemen. En als klap op de vuurpijl heb ik voor elk kind het boekje in miniformaat. Dat krijgen ze tegen het einde van het thema, dan kunnen ze thuis aan mama en papa het boekje zelf ‘voorlezen’. Want tegen dan kennen ze het boekje helemaal vanbuiten! Doen jullie mee aan kinderboeken week? Er zijn ook andere boeken in dit thema te verkrijgen. Welk boek spreekt je het meeste aan? Groetjes Myriam


PAGINA 16

ONZE NIEUWE THUIS CRÈCHES

Thuis-Crèche Kim van de Louw

Thuis-Crèche Soraya Simsek


PAGINA 17

Thuis-Crèche Jady Verpoorten

Thuis-Crèche Jamie PigmansDominicus (MiniYou)

Thuis-Crèche Mida Patmawati


PAGINA 18

TRAININGEN


PAGINA 19

WELKOM KIND TRAININGEN 2018/2019 PERMANENTE EDUCATIE EN “BLIJVEN LEREN” IS NIET MEER WEG TE DENKEN. DAAROM HEEFT WELKOM KIND EEN GROTE AANBOD AAN CURSUSSEN EN TRAININGEN. ALLE CURSUSSEN WORDEN GEGEVEN DOOR GECERTIFICEERDE TRAINERS, “LIVE” EN OP ONZE LOCATIE. WIL JIJ JE INSCHRIJVEN EN/OF HEB JE VRAGEN OVER EEN CURSUS EN DE KOSTEN? NEEM CONTACT MET ONS OP. 085-7325555 (LOKAAL TARIEF)

Cursus Meldcode: Werken met het afwegingskader in de kinderopvang Vanaf 1 januari 2019 schrijft de wet voor dat onder andere de branche kinderopvang dient te werken met de nieuwe meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. In deze nieuwe code wordt gebruik gemaakt van een afwegingskader. Deze training is gericht op het protocol zelf: de taken, verantwoordelijkheden en de wijzigingen. - donderdag 25 oktober 2018, 19:00-22:00 - dinsdag 30 oktober 2018, 19:00-22:00


PAGINA 20

Cursus: De pedagogische kwaliteitsboom Kinderopvang en de manier waarop er naar wordt gekeken veranderd in rap tempo. Ontwikkeling van kinderen staat meer centraal en kinderopvang is niet alleen maar opvang, het is een vak. Dit is vastgelegd in de nieuwe wet IKK. Één van de maatregelen is het concreet beschrijven op welke wijze er inhoud wordt gegeven aan het werken aan de vier pedagogische basisdoelen. Wat doen gastouders nou eigenlijk. In deze heldere en praktische workshop leren de gastouders hun eigen handelen concreet te maken. Deze concrete handelingen worden zichtbaar gemaakt door de ‘kwaliteitsboom’ in te vullen per gastouder. De kwaliteitsboom is op A0 formaat en kan bij elke groep of gastouder worden opgehangen. Ouders en GGD inspecteurs zien direct op welke wijze de gastouder concreet werkt aan de vier pedagogische basisdoelen. - 4 en 11 februari 2019, 19:30-22:00 - 2 en 9 september 2019, 19:30-22:00 Cursus: Werken met baby’s. Een praktische training voor gastouders die graag willen weten hoe ze de kwaliteit van de activiteiten en interactie met baby’s kunnen vergroten. Hoe richt je de leeromgeving uitdagend en veilig in? Hoe ga je met baby’s in interactie? Hoe kun je baby’s stimuleren om op ontdekking te gaan? De training is opgebouwd volgens de principes van ‘ervarend leren’. Je krijgt een stukje theorie en gaat daarmee vervolgens oefenen. De afwisselende werkvormen vragen om een actieve inzet. Na afloop weet je wat je invloed is op het welbevinden en de ontwikkeling van baby’s. Je weet hoe je daarvoor de ruimte kunt inrichten, het dagprogramma kunt indelen, welke activiteiten geschikt zijn, hoe je samenwerkt in je team en hoe je contact onderhoudt met de ouders. - 29 januari 2019 - 12 februari - 05 maart - 19 maart - 02 april - 16 april - 07 mei - 21 mei


PAGINA 21

Cursus Kiki (basis opleiding voor alle gastouders). Een programma voor ontwikkelingsstimulering. Is dat wel nodig? Kinderen ontwikkelen zich toch zelf in hun eigen tempo? Precies! Het enige wat jij hoeft te doen is heel goed kijken naar de kinderen, hun ontwikkeling volgen en als het even kan iets extra’s bieden. Met de trainingen helpen we je om heel goed te kijken naar wat een kind al kan en hoe je elk kind individueel kunt uitdagen om steeds een stapje verder te gaan in zijn persoonlijke ontwikkeling. Het gaat ons bij de trainingen niet alleen om de kinderen. Het gaat ook om de ontwikkeling van jou als professioneel opvoeder. We houden je daarom regelmatig een spiegel voor. Hoe zie jij jezelf? Wat zien kinderen? Wat zien ouders? Ben je tevreden over dat spiegelbeeld? Wat zou je willen veranderen? En wat heb je daarvoor nodig? - 21 januari 2019 - 18 februari - 18 maart - 15 april - 13 mei - 03 juni - 01 juli - 26 augustus - 16 september - 07 oktober


PAGINA 22

Cursus: Knap Lastig In deze training krijgen gastouders informatie en handvatten aangereikt waarmee ze het gedrag van kinderen beter kunnen ondersteunen en begrijpen. Ongehoorzaamheid, boosheid en conflicten tussen kinderen worden vaak gezien als lastig gedrag van kinderen, echter hoort dit tot op zekere hoogte bij hun ontwikkeling. Het hoeft geen problematisch gedrag te zijn of te worden. Of bepaald gedrag als problematisch gezien moet worden hangt af van de leeftijd, het ontwikkelingsniveau, het temperament en karakter van het kind, (gezins) achtergrond en ervaringen, de leermogelijkheden van een kind. Voor gastouders is van belang onderscheid te kunnen maken tussen kinderen met lastig gedrag dat door hen te beïnvloeden is (gewoon ‘lastig gedrag’) en kinderen met ‘speciaal lastig’ gedrag (als gevolg van of behorende bij bepaalde ontwikkelingsstoornissen zoals AD(H)D en stoornissen in het autistisch spectrum). Hoe functioneren deze kinderen binnen de gastouderopvang en wat vraagt dat aan extra inzet van de thuis crèche gastouder? - 03 april - 17 april - 08 mei - 29 mei - 19 juni

WIL JE INSCHRIJVEN EN/OF HEB JE VRAGEN OVER EEN CURSUS EN DE KOSTEN? NEEM CONTACT MET ONS OP. 085-7325555 (LOKAAL TARIEF) INFO@WELKOMKINDMWBRABANT.NL


PAGINA 23

TARIEVEN WELKOM KIND 2019 HET MAXIMUM UURTARIEF VOOR DE GASTOUDEROPVANG IS VASTGESTELD OP € 6,15. ZOALS IEDER JAAR IS HET ONS DIT JAAR WEER GELUKT OM ONZE TARIEVEN DAAROP AAN TE PASSEN ONDANKS DE HOGERE KWALITEIT EISEN VAN DE OVERHEID. BIJ WELKOM KIND HANTEREN WE NAMELIJK ALTIJD AL HOGE KWALITEIT EISEN EN IS VEEL PERSOONLIJKE AANDACHT VOOR HET KIND ALS VANZELFSPREKEND. ONS TARIEF VOOR 2019 WORDT € 6,15 DIT BESTAAT UIT BUREAUKOSTEN € 1,11 EN GASTOUDERKOSTEN € 5,04 HANDIG OM TE DOEN: MELD TARIEF 2019 BIJ DE BELASTINGDIENST . (VOER ALTIJD GASTOUDERKOSTEN + BUREAUKOSTEN SAMEN). CHECK GELIJK OF UW OPGEGEVEN AANTAL UREN NOG STEEDS ACTUEEL ZIJN. FIJN OM TE WETEN: WANNEER U KIEST VOOR GASTOUDEROPVANG VIA WELKOM KIND HEBT U ALLEEN MAAR VOORDELEN. LEES NU WELKE:

Welkom Kind, de beste keuze voor uw kind “Kinderdagverblijven verwachten flinke prijsstijging voor opvang “ las ik afgelopen week in het AD. Ouders zullen meer eigen bijdrage uit eigen zak moeten betalen. Dat is natuurlijk niet fijn voor deze ouders. Maar wanneer u kiest voor gastouderopvang via Welkom Kind Midden en West Brabant hebt u alleen maar voordelen. Even op een rijtje: De tarieven van Welkom Kind voor 2019 zijn niet hoger dan de adviestarieven van de overheid. Het tarief van Welkom Kind stijgt niet boven het maximale tarief dat u kan terug krijgen van de belastingdienst. Daarnaast betaalt u geen dagdelen, enkel de uren zoals afgesproken in het contract. De gastouders van Welkom Kind Midden en West Brabant zijn allemaal professionele gastouders. Welkom Kind biedt regelmatig cursussen aan zodat de kennis van de gastouders up-to-date blijft en uw kind verzekerd is van de beste opvang.


PAGINA 24

Een gastouder vangt kleine groepjes op. Hierdoor is er meer tijd voor individuele aandacht voor elk kind. Daarnaast mag een gastouder maximaal 2 kinderen jonger dan 1 jaar opvangen. Dit zorgt er voor dat ook heel jonge baby’s alle aandacht en verzorging kunnen krijgen die zij verdienen! Hierdoor is gastouderopvang de beste opvang voor baby’s en peuters tot 2 jaar. Dankzij de professionaliteit van de gastouder van Welkom Kind wordt uw kind uitgedaagd en gestimuleerd om zich te ontwikkelen. Dit gebeurd door spelletjes, knutselen, bewegen, koekjes bakken, lekker naar buiten toe….Maar omdat de groep kleiner is dan op een kdv zijn er voor de kinderen minder (afleidende) prikkels. Dit is ook fijner voor een baby. Ook weer dankzij die kleine groepen bij een gastouder is er meer tijd/aandacht mogelijk in geval van problemen of bijzonderheden. Een huilbaby vb, of een kindje dat lange tijd nodig heeft om het flesje te drinken. Op een KDV is er niet altijd tijd om extra aandacht te geven. U kiest voor een bepaalde gastouder. U kan wel kiezen voor een bepaald KDV maar de leidsters op de groep kan u niet kiezen. Zij zijn er, en wanneer een leidster voor een (langere) periode afwezig is, hebt u geen zeggenschap over de vervangende leidster. Mocht uw gastouder (onverwacht) afwezig zijn kan u via Welkom Kind Midden en West Brabant een vervangende gastouder vragen. 1 vertrouwd gezicht voor uw kind. Immers de gastouder is er altijd. Dit geeft u kind de kans om zich helemaal aan de gastouder te hechten. Op een KDV heb je vaak meerdere (parttime werkende) leidsters per groep. Dit kan voor sommige kinderen nadelig zijn. Gastouders zorgen voor een warm thuis weg van huis. Een gastouder biedt opvang in haar eigen woning. Gastkinderen worden liefdevol opgevangen in het huis en het gezin van de gastouder. Gastkinderen komen vaak ook in contact met de huisdieren van de gastouder. En dat is natuurlijk alleen maar positief! Gastouders zijn vaak flexibel. U kunt vaak al van vroeg in de ochtend tot laat in de avond terecht bij een gastouder. Dat is fijn voor ouders die in ploegendienst werken. Heeft u al uw beste keuze gemaakt…….?


TOT DE VOLGENDE MAAND!