Page 1

WELEDA W AGAZINE Lente/Zomer 2018

NIEUW: NATUURLIJKE ZONVERZORGING

NE-NL

Samen maken we Nederland een stukje mooier! Nieuw: Beauty Balms & Colour Lip Balms 1


“Eindelijk lente! Wat heb ik afgeteld naar deze heerlijke periode. En niet alleen omdat we de zon dan weer mogen verwelkomen, maar ook omdat we dit voorjaar een prachtige nieuwe serie mogen lanceren: Weleda Zonverzorging!

GEEN CONCESSIES!

Echte fans weten natuurlijk dat we dit ooit al in ons assortiment hadden. Omdat de wetgeving een aantal jaren terug een stuk strenger werd, hebben we deze producten van de markt gehaald. Sindsdien zijn onze researchers hard aan het werk geweest om nieuwe formules te ontwikkelen die én natuurlijk zijn én voldoende bescherming bieden. Veel producten bieden slechts een van beide, maar bij Weleda doen we niet graag concessies op kwaliteit. Om die reden heeft het ook even geduurd. Maar geduld wordt beloond. In ons dossier ‘Zonverzorging’ op pagina 6 lees je alles over deze nieuwe serie en geven we ook heel wat tips over hoe je veilig kunt genieten van de zon. En daarna duiken we even de bergen in, want daar groeit het edelweiss-plantje, een van de belangrijkste ingrediënten in onze zonverzorging. We hebben echter nog meer nieuws, want onlangs lanceerden we onze gloednieuwe Beauty Balms en Colour Lip Balms op basis van minerale pigmenten. Collega Kim Goppel vertelt je er alles over op pagina 18. Schoonheidsspecialiste Daniëlle Ooteman geeft op pagina 22 tips over hoe ze te gebruiken.

Weleda. Puur natuur, net als jij. Niets voelt beter dan jezelf verzorgen met puur natuurlijke cosmetica zonder synthetische toevoegingen. Want de natuur, dat zijn wij. De natuur weet wat we nodig hebben en brengt ons in balans. Daarom ontwikkelen wij al sinds 1921 producten met uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Producten die goed zijn voor jou én voor de wereld, omdat ze op een duurzame manier zijn gemaakt met pure ingrediënten. Ingrediënten waar bovendien een eerlijke prijs voor wordt betaald aan de telers.

Tuinman Jan Graafland denkt op pagina 24 na over een heel andere kwestie: de essentie van bestuiving. En dat vormt ook de rode draad bij ons partnership met Natuurmonumenten. Want ook dit jaar gaan we samen met hen aan de slag om Nederland een stukje mooier te maken. Hoe, dat lees je op pagina 26. Ik wens je alvast veel leesplezier en een heerlijke lente toe!"

Kirsti Huizinga Productspecialist Weleda Benelux


IN DIT NUMMER 4

Nieuws

6

Dossier Zonverzorging

14

Het zonnetje van de alpen

18

Geef een tintje aan je gezichtsverzorging

22

Tips van de schoonheidsspecialiste

24

Column Jan Graafland

26

Samen maken we Nederland een stukje mooier!

30

Recept

18

6

Veilig genieten van de zon? Lees onze tips!

Nieuw: gezichtsverzorging mét een kleurtje

26

“Toen ik gevraagd werd om de nieuwe Beauty Balms en Colour Lip Balms te testen, maakte ik meteen een vreugdedansje. Yes!”

De bloemrijke natuur heeft je hulp nodig.

Schoonheidsspecialiste Daniëlle Ooteman, p22

3


NIEUWS

Verken de Weleda Wereld met Lauren !

DE FAVORIET VAN…

EVELIEN RIEDEL,

Vorig jaar werd Lauren uit Autralie tijdens onze Global Garden-wedstrijd gekozen uit ongeveer 3.000 deelnemers en 16 finalisten. Haar opdracht? De wereld rondreizen en onze 11 belangrijkste locaties bezoeken voor een unieke blik achter de schermen bij ons mooie merk. Haar ervaringen zal ze met ons delen via een unieke blog. Op 19 maart start haar boeiende trip. Benieuwd welk land ze als eerste bezoekt? Volg Lauren op weledaglobalgarden.com.

MEDEWERKER SALES SUPPORT

“Eigenlijk ben ik gek op alle producten van de Granaatappelserie. Maar als ik echt moet kiezen, dan is Granaatappel Regeneratie Handcrème mijn favoriet. Deze crème heeft een heerlijke geur, trekt snel in en mijn handen zijn langer zacht en veel minder droog. In mijn tas zit standaard een tube die overal mee naar toe gaat.”

MIS NIETS VAN WELEDA! Het magazine dat je nu in handen hebt, verschijnt 2 x per jaar. Maar we hebben zoveel meer te vertellen… Wil je niets van ons missen? Als eerste op de hoogte zijn van leuke acties, testpanels en nieuwtjes? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief via weleda.nl/nieuwsbrief.

4


Last van pollen? Haal dit duo in huis! Het hooikoortsseizoen is volop bezig. Ben jij gevoelig voor stuifmeelpollen? En heb je soms last van tranende of geïrriteerde ogen? Houd dan zeker Ogentroost Oogdruppels bij de hand. De 100% natuurlijke formule op basis van Ogentroost-extract verzacht, verzorgt en verfrist de ogen. Niet alleen handig bij pollen, maar ook bij irritatie door vuiltjes, zon, wind en chloorwater. Helaas gaan tranende ogen vaak gepaard met een loopneus. Gencydo Neussprijs helpt snel en goed om vrijer door de neus te ademen.

Body Oliën: voortaan met pompjes Goed nieuws voor de fans van onze Body Oliën: vanaf april dit jaar zijn alle 100 ml verpakkingen voorzien van een handig doseerpompje. Dit maakt het handiger om de olie uit het flesje te krijgen en aan te brengen.

5

WELEDA IN OEGANDA Sinds een aantal jaren voeren we bij Weleda Benelux een klimaatneutraal beleid. Dit betekent dat we onze CO2-uitstoot zo laag mogelijk houden en de resterende uitstoot compenseren. Hiervoor werken we samen met de Climate Neutral Group. Via deze organisatie steunen we enkele projecten in Oeganda, waaronder de introductie van zogenaamde cookstoves. Dit zijn kleine kacheltjes waarvoor tot 50% minder brandstof nodig is. Bovendien hebben ze een relatief lage uitstoot van schadelijke stoffen. Adjunct directeur Richard van der Hoek ging zelf kijken. “Is de cookstove eenmaal in huis, dan hoeven mensen aanzienlijk minder hout te sprokkelen of te kopen, minder te stoken én minder vervuilde lucht in te ademen. De toestellen worden bovendien lokaal geproduceerd, wat een positief effect heeft op de werkgelegenheid.” Meer lezen? Ga naar weleda.nl/ klimaatneutraal


DOSSIER ZONVERZORGING

DE ZON We kunnen niet zonder. Ze geeft ons warmte en energie en als ze schijnt zitten we lekkerder in ons vel. Helaas kunnen zonnestralen onze huid ook schade toebrengen. Is het nog veilig om van de zon te genieten? Gelukkig wel. Met de juiste bescherming ĂŠn een aantal handige tips. Je leest er alles over in dit dossier.

6


7


DOSSIER ZONVERZORGING

ZORGELOOS GENIETEN MET WELEDA ZONVERZORGING Dat het een must is om je tegen de zon te beschermen, weet intussen gelukkig iedereen. Het aanbod zonnecrèmes, -lotions en -sprays is overweldigend. Voor wie het graag natuurlijk en zo veilig mogelijk houdt, is het echter flink zoeken. Maar er is goed nieuws, want dit voorjaar brengt Weleda een complete serie natuurlijke zonverzorging op de markt voor het hele gezin. Zonder nanodeeltjes en zonder chemische filters. En daar heb ik heel wat vragen bij. Ik vuur ze af op Kirsti Huizinga, productspecialist, die me een heel stuk wijzer maakt. TEKST: MAAIKE LAMERS

Eindelijk Weleda zonverzorging! “Ja, daar zijn wij ook heel erg blij mee. We hebben gemerkt dat er de afgelopen jaren veel vraag was naar natuurlijke zonverzorging, en eindelijk kunnen we aan die behoefte voldoen zonder compromissen te sluiten. Het is misschien wel het meest intensieve ontwikkelingstraject in jaren geweest. Lange tijd lukte het niet om een volledig natuurlijke zonverzorging te ontwikkelen, die voldeed aan onze eigen strenge kwaliteitseisen, maar ook nog prettig in gebruik was. Onze productontwikkelaars hebben echter ondertussen niet stil gezeten, waardoor we nu een complete lijn zonverzorging kunnen aanbieden. En daar zijn we bijzonder trots op.”

Wat maakt deze producten uniek? “We bieden een natuurlijke formule aan, wat we kunnen garanderen via het NATRUE-keurmerk. We gebruiken een non-nano minerale filter die je huid tegen zowel UVA- als UVB-straling beschermt. Plantaardige oliën, zoals kokos- en jojobaolie en biologische edelweiss, hydrateren en voeden bovendien de huid.”

8


Wat is het voordeel van een minerale filter? “Minerale filters blijven als een schildje op de huid liggen en weerkaatsen de zon, waardoor noch de straling, noch de filter zelf in de huid komt. Chemische filters daarentegen trekken in de huid, waar ze op de diepere huidlagen hun werk doen: de UV-straling wordt omgezet in warmte. Omdat chemische filters in de bloedbaan terecht kunnen komen, kunnen ze mogelijk hormoonverstorend werken. Daarnaast is er bij minerale filters veel minder risico op allergische reacties en zijn ze zeer waterbestendig. Dat is vooral belangrijk voor kinderen die in het water spelen of zwemmen. Het is ook een voordeel voor mensen die aan sport doen zoals bergbeklimmers of skiërs. Ten slotte is een minerale filter meteen werkzaam, terwijl chemische filters eerst een half uur moeten intrekken voordat ze bescherming bieden.”

Chemische UV-filters trekken in de huid en zetten de UV-stralen om in warmte.

GEBRUIKT DOOR WELEDA

Waarom gebruiken jullie edelweissextract? “Edelweissextract heeft sterke antioxidatieve eigenschappen. Edelweiss groeit hoog in de bergen en is daardoor zeer goed in staat om zich te beschermen tegen intens zonlicht. Het kan het schadelijke effect van de vrije radicalen van de zon neutraliseren, en die eigenschap vind je ook terug in onze producten.”

9

Minerale UV-filters liggen als minuscule spiegeltjes op de huid en weerkaatsen zo de UV-stralen.


DOSSIER ZONVERZORGING

WAT ZIJN NANODEELTJES? Nanodeeltjes zijn minuscuul kleine deeltjes, kleiner dan 100 nanometer (dat is 100 miljoenste millimeter). Dergelijke kleine deeltjes komen in de natuur voor, bijvoorbeeld in het fijnstof bij een vulkanische uitbarsting of in rook. Maar nanotechnologie wordt ook toegepast in verzorgingsproducten. In zonnecrèmes met minerale filters worden ze gebruikt om het wittende effect van minerale filters te verminderen. Er is een toenemende bezorgdheid rond de veiligheid van nanodeeltjes, ook al is er nog onvoldoende bekend over mogelijk schadelijke effecten. Zeker is wel dat ze niet mogen worden ingeademd. Weleda kiest heel bewust voor non-nano minerale filters, om alle risico’s uit te sluiten en een zo veilig mogelijk product te bieden.

Bevatten de producten parfum?

is door zijn bescheiden formaat ideaal om altijd in je tas te hebben. Wanneer je bijvoorbeeld spontaan een terrasje pakt, dan is het handig om je gezicht even in te kunnen smeren; dat zijn namelijk de momenten dat je stiekem snel verbrandt.”

“De producten voor baby’s, kinderen en gevoelige huid zijn ongeparfumeerd. De andere producten hebben een licht parfum op basis van etherische oliën van lavendel, Litsea cubeba, roomse kamille en Eucalyptus (in After Sun Lotion). Deze geuren doen denken aan zon, zee en ontspannende vakantiedagen.”

Bij het uitproberen merkte ik dat de producten een wit laagje achterlaten op de huid. Hoe komt dit?

Is de Zonnecrème Gezicht ook geschikt als dagverzorging?

“Hoe hoger de beschermingsfactor van de zonnecrème (SPF), hoe sterker het wittend effect. Het feit dat er geen nanodeeltjes in onze zonverzorging zitten, maakt ook dat de formule zich wat minder makkelijk laat uitsmeren. Maar voor ons is dit het veilige alternatief, en ja, dat mag gezien worden.

“Nee, we raden aan om eerst je reguliere dagcrème aan te brengen en vervolgens de zonbescherming voor het gezicht. Het is een lichte formule en smeert daarom goed uit over het gezicht. De tube

10


Volwassenen

Baby & Kids

Hele gezin

WAAROM WELEDA ZONVERZORGING?

gevoelige huid

Bescherming tegen UVAen UVB-straling DIRECT na aanbrengen

Het voordeel is zelfs dat je ziet waar je gesmeerd hebt. Vooral bij kinderen heel erg handig. Als je de crème gelijkmatig over de huid verdeelt met behulp van kleine dotjes en deze vervolgens steeds goed uitsmeert, krijg je het beste resultaat.

Met minerale filters zonder nanodeeltjes Veilig voor mens en natuur

Welk product is jouw persoonlijke favoriet?

Veroorzaakt geen allergische reacties

“Ik ben fan van de complete serie, maar Edelweiss After Sun Lotion vind ik echt een heerlijk product. De formule bestaat onder andere uit Aloë vera, die verfrist en hydrateert, en kleine brandnetel, die de huid kalmeert en meteen ook verkoeling biedt. Na het zonnen smeren met deze lotion helpt om je natuurlijke bruine kleurtje zo lang mogelijk te behouden.” ●

Voor het hele gezin, ook voor wie een gevoelige huid heeft

11


DOSSIER ZONVERZORGING

In Nederland steeg het aantal gevallen van huidkanker sinds 2007 met 78%. Dit soort cijfers geven de zon geen goede reputatie. We hebben echter zonnestralen nodig om gezond te blijven, dus ze volledig vermijden is niet ideaal. Dermatoloog Brigitte Roesler legt uit wat de zon met ons doet en hoe je kunt weten wat jouw juiste ‘dosis’ is. TEKST: SOPHIA PIRSCH BEWERKT DOOR MARTHE VAN CAMPENHOUT

ZO HAAL JE HET BESTE UIT DE KRACHT VAN DE ZON ADVIES VAN DE DERMATOLOOG

Wat doen zonnestralen met ons lichaam? “Zonnestralen zijn erg belangrijk voor ons. We hebben zonlicht nodig om vitamine D aan te maken en sterke botten te ontwikkelen. De straling van de zon heeft bovendien een helende invloed op ons lichaam én op ons humeur. Maar zoals bij elke vorm van straling kan een overdosis gevaarlijk zijn en zonnebrand veroorzaken. Zonlicht heeft bovendien ook een licht immunosuppressief effect, wat betekent dat het ons immuunsysteem kan verzwakken. Daardoor kan bijvoorbeeld tijdens een strandvakantie een uitbraak van koortsblaasjes ontstaan. Als je verkouden bent, is het dan ook verstandig om niet te veel tijd in de zon door te brengen.”

Hoeveel zon is goed voor ons? “Niet elk type zonlicht is hetzelfde. Het tijdstip, het seizoen en de plaats waar je je bevindt bepalen de intensiteit van

12


de zon. Zo worden de UV-stralen aan zee bijvoorbeeld versterkt door de weerkaatsing op het water. Hoelang je aan de zon blootgesteld mag blijven of wanneer je de zon beter kunt vermijden, hangt bovendien niet alleen af van omgevingsfactoren, maar ook van je huidtype. De UV-index (UVI) die veel weerdiensten voorzien, is een goede indicatie van het risico op schade na blootstelling aan de zon. Hiervoor zijn heel wat handige apps verkrijgbaar, zodat je die informatie altijd bij de hand hebt via je smartphone. Een index van 3 tot 5 is gematigd; met een index van 6 of 7 kun je beter binnen blijven tussen 12.00 en 15.00 uur.”

Wat is UV-straling eigenlijk? “Zonlicht bestaat uit lichtgolven met verschillende frequenties. De afkorting UV staat voor ultraviolette stralen. Hierin heb je drie soorten. UVA-stralen dringen diep door in de huidlagen, tot in de dermis. Het zijn deze stralen die zorgen voor een snel bruin kleurtje dat meestal niet lang blijft. Overmatige blootstelling aan UVA-stralen versnelt de huidveroudering en kan de elasticiteit van de huid verminderen. UVA-straling bevordert bovendien de vorming van vrije radicalen en valt daardoor indirect de cellen en hun moleculen aan (bijvoorbeeld DNA, eiwitten). Op lange termijn kan dat leiden tot vroegtijdige huidveroudering of huidkanker. UVB-stralen zijn kortere golven met meer energie. Ze zijn de belangrijkste oorzaak van zonnebrand en zorgen voor een langdurige bruine huid. UVB-stralen bereiken enkel de bovenste huidlaag (epidermis), maar ze kunnen de kern van de huidcellen beschadigen, wat huidkanker kan veroorzaken. De nog kortere en bijzonder agressieve UVC-stralen worden geabsorbeerd door de ozonlaag en meestal bereiken ze ons helemaal niet. Maar op plaatsen waar de ozonlaag dunner en doordringbaar is, of in de bergen, is het belangrijk om je ook tegen deze stralen te beschermen, bij voorkeur met zonwerende kleding.”

Met welke huidtypes moeten we het meest opletten in de zon? “Onze huid is even uniek als wijzelf, dus eigenlijk is dit voor iedereen verschillend. Om toch wat richting te kunnen geven, hebben dermatologen de menselijke huid onderverdeeld in 4 huidtypes, gaande van type 1 tot type 4. Mensen met huidtype 1 hebben doorgaans een lichte huid en verbranden zeer snel. Huidtype 4 heeft een vrij donkere huid en verbrandt bijna nooit. Type 2 en 3 liggen daar ergens

13

tussenin. Hoe lager het type, hoe sneller je zal verbranden en hoe beter je je dient te beschermen. Ons advies is echter aan iedereen om altijd voorzichtig te zijn. Baby’s jonger dan 1 jaar worden bij voorkeur nooit rechtstreeks aan de zon blootgesteld.”

Versnelt blootstelling aan zonlicht huidveroudering? “Jazeker. Als de huid jarenlang regelmatig langdurig wordt blootgesteld aan direct zonlicht, zullen er sneller rimpels ontstaan. Dat is een reactie op de UVAstraling, die onder andere de elastische vezels in de dermis aanvalt. Bovendien kan de straling ongewenste pigmentonregelmatigheden veroorzaken (bruine, witte of rode vlekjes) op het gezicht, in het decolleté en op de onderarmen.” ●

KINDEREN HEBBEN EXTRA BESCHERMING NODIG! Waarom? Doordat kinderen in de groei zijn, gaat celdeling bij hen snel. Zo snel, dat niet alle beschadigde huidcellen kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Dit zorgt voor een verhoogde kans op huidkanker op latere leeftijd. Kinderen zien hoe jij omgaat met bescherming tegen de zon. Geef hun daarom het goede voorbeeld!

MEER INFORMATIE OVER HUIDTYPES VIND JE OP WELEDA.NL/ZON.


TEELTPROJECT

HET ZONNETJE VAN DE ALPEN De vallei van Orsières. Uitgestrekte Alpenweiden worden geflankeerd door een adembenemend berglandschap. Het lijkt wel alsof we midden in een scène van ‘The sound of music’ zitten, waarin ook edelweiss een bescheiden rolletje heeft. En voor dit bijzondere plantje zijn we hier. In deze prachtige regio wordt edelweiss biologisch geteeld om later tot extract te verwerken. Hiervan maken wij dankbaar gebruik in onze nieuwe zonverzorgingsserie. TEKST: TORSTEN ARNCKEN BEWERKT DOOR: MARTHE VAN CAMPENHOUT

14


15


TEELTPROJECT

Teamwork Een prachtige zomerdag in het Zwitserse Orsières. Catherine Tornay, in het dagelijkse leven postbode en moeder van vier zonen, is al vroeg uit de veren. Vandaag zal ze samen met haar zussen, zwager, schoonzussen en nichtjes de edelweiss-plantjes plukken die ze al tien jaar lang kweken. Als iedereen een handje helpt, kunnen ze klaar zijn tegen de middag. Haar echtgenoot Pascal komt aan met de trailer. Hij zal de bloemen naar een boerencoöperatie verderop in de vallei brengen om ze te laten drogen. Maar eerst volgen enkele intense uren van vooroverbuigen, knippen, dragen en weer vooroverbuigen.

Biologisch en eerlijk Pascal toont een Franse stagiair hoe je edelweiss moet afsnijden: door een bosje vast te pakken en het vervolgens af te snijden met de handsikkel, ongeveer een hand onder de bloemen. Voor de reeds ervaren plukkers is dit een vaste routine. De laatste wolken verdwijnen en de zon brandt op de ruggen van de oogsters. Het veld wordt alsmaar leger. Zoals verwacht is de oogst afgerond en de trailer vol tegen de middag. De boeren zullen worden betaald voor het land dat ze bewerken en hun arbeid, niet voor de oogst. “Dat is eerlijker,” zegt François Paul, verantwoordelijk voor het veld waarop de edelweiss wordt gekweekt. “In deze sector kan een mislukte oogst door plagen, weersomstandigheden of het klimaat er al snel

16


voor zorgen dat de boeren minder geld verdienen, maar hier pakken we het bewust anders aan.” Biologische teelt vraagt immers veel werk, aangezien het meeste met de hand gebeurt. Nadat de zaailingen geplant zijn op het veld met behulp van een tractor, wordt de aarde losgemaakt en gewied. “Dat is een bijzonder tijdrovende taak”, vertelt Catherine. “Op piekmomenten wieden we het veld elke dag met de hand. Het is zwaar maar mooi werk, dat veel voldoening geeft.”

Uitgehongerd Na de oogst rijdt iedereen naar het huis van Catherine en Pascal. Op het terras, dat een prachtig uitzicht biedt over de vallei, zijn de tafels al gedekt en staat het eten de familie op te wachten. Een van de gespreksonderwerpen aan tafel zijn de moeilijke weersomstandigheden dit jaar. Maar voor de edelweissplukkers was dat geen probleem: de plant die oorspronkelijk hoog in de Alpen groeide, is het gewend om te overleven in onvoorspelbare, ijzige temperaturen. ●

NATUURLIJKE ZONBESCHERMING Wat maakt de gekweekte edelweissplant zo kostbaar? Omdat het plantje wordt blootgesteld aan sterke UVA en UVB stralen van de zon, bevat het stoffen om zich hiertegen te beschermen. Het zijn deze antioxiderende eigenschappen die edelweissextract zo interessant maken voor onze huid. Ze gaan immers de negatieve effecten van zonnestraling tegen door de vrije radicalen te neutraliseren die vrijkomen bij de blootstelling aan zonlicht.

17


NIEUW

GEEF EEN TINTJE AAN JE GEZICHTSVERZORGING! NIEUW: BEAUTY BALMS EN COLOUR LIP BALMS

Heb jij de Beauty Balms en Colour Lip Balms al opgemerkt in het schap? Deze gloednieuwe producten werden onlangs op de markt gebracht. Kim Goppel, productspecialist, vertelt me er alles over. TEKST: MAAIKE LAMERS

Weleda heeft sinds 1921 producten van top tot teen, maar met decoratieve producten betreden jullie wel echt een nieuw terrein. Vanwaar deze innovatie? “Klopt, van oudsher staat Weleda bekend om haar verzorgingsproducten. We luisteren echter goed naar de wensen van de consument. En die vraagt steeds meer om zogenaamde multi-taskers, producten die verschillende functies combineren. Voor de Beauty Balms en de Colour Lip Balms geldt dat ze je huid en lippen verzorgen en tegelijk een subtiele kleur geven. Ze passen dus uitstekend bij de huidige no make-up look trend waarbij subtiliteit het toverwoord is. De producten zijn se-

18

mitransparant en zorgen voor een heel natuurlijk effect. Zo corrigeren de Beauty Balms kleine oneffenheden, maar dekken je huid niet af. Sproetjes zijn bijvoorbeeld nog wel zichtbaar. Je natuurlijke schoonheid wordt dus geaccentueerd zonder je huid te maskeren.”

Hoe past deze nieuwe productlijn in de verzorgingsvisie van Weleda? “Alle Weleda producten verzorgen en stimuleren het zelfregulerende vermogen van de huid. Dat geldt ook voor de Beauty Balms en Colour Lip Balms. Ze sluiten je huid niet af en nemen haar functies niet over, maar hydrateren en ondersteunen via plantaardige oliën en extracten. Daar-


naast geven ze je huid en lippen een tintje. Deze nieuwe producten zijn dus echt een welkome aanvulling op de bestaande gezichtsverzorging. Je zou ze als finishing touch kunnen beschouwen.”

“Deze producten zijn welkome multi-taskers: ze verzorgen en accentueren je natuurlijke uitstraling!”

Wat zijn de belangrijkste ingrediënten van de Beauty Balms? “De Beauty Balms zijn beschikbaar in twee tinten: nude en bronze, die je trouwens ook goed kunt mengen voor een kleur op maat. De teint wordt verkregen via minerale pigmenten. Jojobaolie, sheabutter en babassuolie voeden, verzachten en verzorgen de huid, extracten van iris en komkommer hydrateren haar en Hamamelis-distillaat verfijnt je huidbeeld.

19


NIEUW

“Erg fijne lippenbalsem. Plakt niet en blijft goed zitten. De kleur is niet opvallend maar geeft net wat extra. Zo zien je lippen er goed uit en worden ze tegelijkertijd verzorgd.” REACTIE VAN RYANNE T., TEVREDEN TESTER

Heb je dan nog een dagcrème nodig? “Dat hangt van je huidbeeld af. Bij een jonge, goed gehydrateerde huid volstaan de Beauty Balms. Voor een huid die iets meer verzorging nodig heeft -meestal vanaf je 30e- adviseren we om eerst je dagcrème aan te brengen en daarna de Beauty Balm. De geur van de Beauty Balms is subtiel en afgestemd op de geur van onze andere gezichtsverzorgingsproducten.”

Wat maakt de Colour Lip Balms zo bijzonder? “De meeste lippenbalsems bevatten minerale oliën, zoals vaseline en paraffine. Deze

20

sluiten je huid af en kunnen bovendien via je mond gemakkelijk in je lichaam terechtkomen, wat mogelijk schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid. Onze Colour Lip Balms bieden een natuurlijk en veilig alternatief. Met hun lichte en romige textuur houden ze je lippen zacht en soepel. Plantaardige oliën, zoals jojobaolie, sheabutter en olijfolie, hydrateren en beschermen je lippen. Zonnebloempittenwas verzacht en geeft een mooie glans. Het natuurlijke tintje is -net als bij de Beauty Balms- afkomstig van minerale pigmenten. Ze hebben een zachte geur van vanille en rozen en zijn beschikbaar in de tinten nude, rose en berry red.” ●


Beauty Balms

Colour Lip Balms

Voor een natuurlijke en egale teint

Voor subtiele kleur en glans

Matteert en corrigeert kleine oneenheden

Beschermt en houdt je lippen zacht en soepel

Hydrateert

Voorkomt uitdroging

Verfijnt het huidbeeld

Lichte en romige textuur

Vegan

Vegan

21


BEAUTY TIPS

WELEDA SCHOONHEIDSSPECIALISTE DANIËLLE OOTEMAN GEEFT TIPS OVER HET GEBRUIK VAN DE NIEUWE BEAUTY BALMS EN COLOUR LIP BALMS.

,,

Toen ik gevraagd werd om de nieuwe Beauty Balms en Colour Lip Balms van Weleda te testen, maakte ik meteen een vreugdedansje. Yes! Eindelijk ook puur natuurlijke decoratieve cosmetica van topkwaliteit voor een schappelijke prijs.

“De Beauty Balms geven je huid een natuurlijke, frisse uitstraling. Alsof je net terugkomt van een boswandeling.”

Het boswandeling-effect Wat zo leuk is aan een Beauty Balm, ook wel getinte dagcrème genoemd, is dat deze je huid verzorgt én haar een tikje mooier maakt. Weleda Beauty Balms egaliseren de huid zonder haar af te sluiten. De formule smelt mooi op de huid zodat het er niet ‘make-upperig’ uitziet. Het effect is een natuurlijke, frisse huid alsof je net van een boswandeling terugkomt.

Hazelnootje Maar hoe breng je zo’n Beauty Balm het beste aan? Mijn standaardadvies is om altijd

22


TIP VAN DE MAKE-UP ARTIST

MIX EN MATCH

Wil je wat glans aanbrengen op je jukbeenderen? Dat kan prima met de Colour Lip Balms, ook nadat je de Beauty Balm hebt aangebracht. Een subtiel glanzend effect verkrijg je door een heel klein beetje Colour Lip Balm op je oogleden aan te brengen.

eerst te starten met een goede gezichtsreiniging. Vervolgens raad ik aan om een dagcrème en eventueel eerst een serum aan te brengen. Een dagcrème is en blijft de optimale verzorging en bescherming die de huid nodig heeft en is afgestemd op je huidtype. Een serum is een bom aan werkzame stoffen, vooral voor de rijpere huid een aanrader. Ten slotte breng je de Beauty Balm aan voor extra verzorging en verfraaiing van het huidbeeld. Doe hiervoor een beetje crème (de grootte van een hazelnootje) op je vingertoppen en breng dat vervolgens aan met licht vegende bewegingen van je vingers. Start in het midden van je gezicht en wrijf de crème van daaruit naast de neus naar buiten over de jukbeenderen tot aan de haargrens. Veeg daarna vanuit het midden van je voorhoofd naar de slapen tot aan de neusbrug. Neem hierbij ook de kin en kaaklijn mee en vergeet het stukje huid voor je oor niet. Dit alles met hetzelfde hazelnootje!

De Beauty Balms zijn verkrijgbaar in de tinten ‘nude’ en bronze’. Door beide varianten te mengen kun je prima je eigen persoonlijke tint maken. Dit kun je testen op je duimmuis, want dit lijkt qua textuur en kleur het meeste op je gezichtshuid. Je wilt tenslotte een zo natuurlijk mogelijk effect.

Lippen om te zoenen Zelf kan ik niet zonder een goede lipgloss. En voor mij is dat een product dat niet meteen verdwijnt, niet plakt, geen geur heeft en een mooie natuurlijke tint en glans geeft. En uiteraard wil ik dat het uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevat en mijn lippen ook eens verzorgt. Een hele waslijst! Gelukkig voldoen de nieuwe Colour Lip Balms aan al mijn wensen en zelfs meer dan dat. Dit product aanbrengen is een fluitje van een cent via de handige tube. Heb je teveel genomen, dan hap je even in een tissue voor een natuurlijk effect. Het resultaat? Lippen om te zoenen! Stralende groet, Daniëlle Ooteman Holistisch huidspecialist

23

,,


COLUMN JAN GRAAFLAND

Over complexiteit en levenskracht JAN GRAAFLAND, TUINMAN VAN DE BIODYNAMISCHE WELEDA-TUIN IN ZOETERMEER, DENKT GRAAG NA. OVER DE NATUUR, OVER HET LEVEN, EN VOORAL OVER HOE BEIDE MET ELKAAR SAMENHANGEN.

De essentie van bestuiving

en in het luchtelement ruimte zoekt om zich ten slotte te ontplooien in bloem- en vruchtvorming.

“De natuur kent geen losse onderdelen. Het is geen bouwpakket. De natuur vormt een aansluitend geheel van leven. Dat die samenhang er is, voelen we intuïtief aan. Geheel doorzien doen we het niet. Het is te omvangrijk en past onmogelijk als geheel in ons kader van begrippen en regels.

Soms denk ik wel eens dat de ontwikkeling van een plant een poging tot dierwording is. Eigenlijk wil de plant opklimmen tot een dier, bijvoorbeeld een insect, maar dat mislukt keer op keer. Maar steeds opnieuw, tijdens de bloeiperiode, daalt het insect -heel vaak is dat de bij- af in de bloem om de weg terug naar binnen te wijzen, in plaats van naar buiten, naar de ruimte. En dat is volgens mij de essentie van de bestuiving: het insect doet de plant voor hoe hij weer naar binnen kan groeien om daar een duurzaam lichaampje te maken dat diverse eigenschappen voor zelfstandige overleving in zich draagt: een huidje, ademhaling, stofwisseling, mobiliteit.

Daarom delen we de natuur op in stukjes. Die stukjes onderzoeken we dan afzonderlijk. Zo verkrijgen we dan iets van kennis van de natuur. Dit betreft de biologie en de natuurwetenschappen. Wetenschappers zijn het er allang over eens dat we nog maar aan het begin staan van ons begrip van de natuur. Zo hoort de bloem bij de bij en omgekeerd, dat voel je intuïtief aan. Ik ook, maar helemaal helder heb ik het nog niet. Ik zie de plant als een meerledig natuurfenomeen dat wortelt in de aarde, een groei doormaakt op de kracht van zijn waterhuishouding

Misschien vind je mijn gedachten hierover ver gezocht, neem mij dit dan niet kwalijk. Ik ben ook maar een tuinman die iets probeert te begrijpen van de wonderlijke wereld om ons heen.” ●

24


25


NATUURMONUMENTEN

26


SAMEN MAKEN WE NEDERLAND EEN STUKJE MOOIER! Natuur die verdwijnt, dat raakt ons allemaal. Wandelen door gevarieerde natuur doet een mens goed. Daarnaast is het van belang voor het voortbestaan van de planeet dat we een rijke natuur vol leven hebben. Maar om die te beschermen, moeten we dringend de handen uit de mouwen steken.

27


NATUURMONUMENTEN

MEER NATUUR VOOR DE BIJ ÉN VOOR DE MENS

KOOP WELEDA EN STEUN NATUURMONUMENTEN Ook dit jaar schenkt Weleda van 26 maart tot en met 14 april 2018 per verkocht product een bedrag aan Natuurmonumenten waarmee zij in staat is om 1 m2 bloemrijke natuur te beschermen en ontwikkelen. Door Weleda te kopen steun je dus automatisch deze actie. Ga naar weleda.nl voor meer informatie en het deelnemende verkooppunt in je buurt.

S.O.S. biodiversiteit Het gaat niet goed met de Nederlandse natuur. Toch lijkt het allemaal zo erg niet, als je door het Nederlandse landschap rijdt. Roelien de Jonge: “Ook al zien we nog veel groen om ons heen, de natuur is enorm verarmd. De afgelopen eeuw is er slechts 15% van de biodiversiteit overgebleven1. Daarom hebben Weleda en Natuurmonumenten drie jaar geleden de handen ineengeslagen met als doel: meer biodiversiteit creëren.” Via een jaarlijkse campagne verzamelt Weleda een som geld die Natuurmonumenten mede gebruikt om bestaande natuur te beheren, landbouwgrond aan te kopen en te koppelen aan natuurgebieden, of om grond om te zetten naar natuur. Roelien de Jonge: “De afgelopen drie jaar hebben we zo samen al 320.000 m2 gecreëerd, dat is ruim 30 hectare tastbare natuur. We streven natuurlijk naar een nog sterkere groei.” Jan Graafland voegt hieraan toe: “30 hectare is mooi, maar er is nog veel meer mogelijk. Ter vergelijking: als elk gezin in Nederland 1 stoeptegel uit zijn tuin haalt, kom je samen zomaar op 200 hectare grond.”

Weleda en Natuurmonumenten werken al enkele jaren samen om de bloemrijke natuur in Nederland te beschermen en te ontwikkelen. Ik praat met projectmanager Roelien de Jonge en tuinman Jan Graafland over dit partnership én wat we gewoon zelf kunnen doen. TEKST: NELLEKE BOS

28


Geen pottenkijkers Dat we nog veel meer zelf kunnen en moeten doen om de bloemrijke natuur terug te brengen, kan Jan Graafland alleen maar beamen. “In het algemeen is mijn motto: laat de natuur vaker haar gang gaan. Grijp minder in. De natuur heeft een enorme vindingrijkheid, die we als mens niet eens kunnen bevatten. Een voorbeeld: vaak zie je in educatieve centra een bijenkast met een glasplaat, zodat kinderen het bijenvolk kunnen zien. Dat doe ik juist niet. Ik laat de kinderen bij een gesloten bijenkast staan, en vertel hen over de bij: ‘Doe je ogen maar eens dicht. Wist je dat er in deze kast net zoveel bijen wonen als in een grote stad? En dat het helemaal donker is? De bijen weten alleen van elkaar dat ze er zijn door elkaar aan te raken. De bijen geven elkaar als het ware een ‘handje’ en vormen zo een verticale ketting. Daarlangs bouwen ze dan de honingraten. En wist je dat al die bijen samen één grote gedachte vormen? Zoals je in je hoofd ook een keten van gedachten maakt. De bij is in staat om als volk intelligente gezamenlijke keuzes te maken.’ Op die manier maken de kinderen zelf een levendige voorstelling. Plus: de bijen in mijn kast houden hun eigen huis zonder pottenkijkers.”

De eerste stap De natuur is niet alleen heerlijk om te zien en om in te wandelen, ze is onze basis. Wij mensen zijn een onlosmakelijk deel van de natuur. Zonder natuur kunnen we niet leven. Het doet er dan ook toe dat ieder van ons in actie komt voor de natuur; zelfs in je eentje kun je al veel bereiken. Nog een laatste tip voor wie zelf aan de slag wil? Roelien de Jonge: “Natuur is overal. Je moet ergens beginnen, dicht bij huis. Je hoeft niet alles te veranderen, maar je eigen invloed is groter dan je denkt. Die eerste stap zetten, hoe klein ook, is het belangrijkste.” ●

WORD LID!

Insecten welkom

Natuurmonumenten werkt aan het behoud van natuur, ze koopt natuurgebieden aan en beschermt dier- en plantensoorten. Een belangrijke pijler is ook educatie: wat je na aan het hart ligt, koester je immers meer. Geef daarom niet alleen jezelf een lidmaatschap, maar gun ook je kinderen een abonnement op OERRR. Zo laat je hen zelf al het moois van de natuur ontdekken én je werkt samen aan een fantastische groene toekomst.

Wat je zelf kunt doen, is in je eigen tuin of op je balkon een insect-vriendelijke omgeving te creëren. Zaai bijvoorbeeld biologische wilde bloemen waar veel insecten op afkomen. Of maak eens een bijenhotel voor in je tuin. Jan Graafland: “Laat gerust wat stukken hout in je tuin ‘verrommelen’ en neem waar wat er gebeurt. Voor insecten is dit een heerlijke plek om te vertoeven, en hier komen dan weer allerlei soorten vogels en padden op af die alles in balans brengen. Elk dier heeft zijn rol, en daarom is het juist essentieel om ze allemaal te hebben.”

1

29

Bron: Compendium voor de Leefomgeving


RECEPT

FRISSE LENTESALADE MET VENKEL, SNIJBIET, RADIJSJES EN OLIJFOLIE Plantaardige oliën zijn vloeibaar goud voor je huid en je lichaam. Aan de buitenkant, verwerkt in verzorgingsproducten, voeden ze je huid. Maar ook van binnenuit houden ze je huid mooi en gezond. Vandaar deze frisse salade vol vitaminen en mineralen, aangevuld met een dressing met olijfolie. Deze helpt mee om de waardevolle stoffen nog beter uit je voeding te halen. Wees er dus niet te zuinig mee! TEKST: MAAIKE LAMERS

Bereiding Ingrediënten (voor 4 personen): 1 venkel 1 appel 100 gram rode snijbiet of spinazie 8 à 10 radijsjes Handje walnoten 4 el extra vergine olijfolie 1 el citroensap 1/2 tl grove mosterd 1/2 tl acacia honing

1. Snij de venkel, radijsjes en de appel fijn met een dunschiller of mandoline. 2. Was de snijbiet of spinazie en meng dit met de venkel, appel en radijs. 3. Doe de olijfolie, citroensap, mosterd en honing samen in een jampotje, sluit het deksel, en schud het geheel goed door elkaar tot je een lekkere dressing hebt. 4. Breng de salade op smaak met zout en peper. 5. Giet de dressing er overheen en meng voorzichtig. 6. Hak de walnootjes fijn en strooi over het geheel. 7. Laat de dressing nog lekker even intrekken en serveer. 8. Geniet!

TIPS

» Strooi ook eens wat zaden en pitten over je salade. Dat zorgt voor een lekkere bite en op die manier krijg je nog meer verschillende plantaardige oliën binnen. Varieer met sesamzaad, pompoen- of zonnebloempitten. » Geen citroen bij de hand? Je kunt ook (appel)azijn gebruiken. » Ga voor biologische kwaliteit: dit houdt de aarde en je lichaam zuiver en geeft je een extra boost vitaminen en mineralen.

30


COLOFON Weleda Magazine is een uitgave van Weleda Benelux SE en verschijnt tweemaal per jaar. Het magazine is verkrijgbaar via online registratie en geadresseerde bezorging (1 abonnement per persoon). Hoofdredactie, coĂśrdinatie en beeldredactie: Marthe Van Campenhout Redactie: Nelleke Bos, Roelien de Jonge, Kim Goppel, Kirsti Huizinga, Maaike Lamers, Mischa van der Geest, DaniĂŤlle Ooteman Correctie: Michel Gastkemper Vormgeving: Jurjen Buurmans Fotografie: Weleda Groep, Natuurmonumenten Druk: Daneels Grafische Groep

Alle in deze uitgave genoemde prijzen zijn adviesverkoopprijzen. De producten zijn verkrijgbaar bij de meeste Weleda Partnerwinkels. Alle in deze uitgave weergegeven prijzen en andere gegevens zijn behoudens druk-, zet- en andere fouten. De afgebeelde personen in Weleda Magazine zijn -tenzij anders vermeld- uitsluitend illustratief en hebben geen directe relatie tot de inhoud van de artikelen.

31


100% NATUURLIJKE ZONBESCHERMING MAG GEZIEN

WORDEN!

Edelweiss Zonverzorging biedt veilige en natuurlijke bescherming tegen de schadelijke invloeden van de zon. Het minerale UVfilter zonder nanodeeltjes zorgt direct na het insmeren voor een wit glanzend beschermlaagje op de huid en weerkaatst zo de UV-stralen.

Met minerale filter zonder nanodeeltjes Optimale bescherming direct na aanbrengen Veilig voor mens en natuur

Weleda. Puur natuur, net als jij.

Weleda magazine 2018 Lente/Zomer NL  
Weleda magazine 2018 Lente/Zomer NL