Page 1

RYGGSÄCKSGUIDE

2017


FÖRORD

Det finns många anledningar att skaffa en bra löparryggsäck. Oavsett om du transportspringer, tävlar i långa bergs- och terränglopp, gör dagsturer i fjällen eller bara vill ha ett smidigt sätt att få med dig vätska och energi under långpassen, är en lätt och välsittande löparryggsäck ovärderlig. Idag finns ett stort utbud av olika ryggsäckar och det går att hitta rätt variant oavsett tänkt användningsområde, kroppsform och preferenser. Vi på Löplabbet har ett stort och noga utvalt sortiment av riktigt bra löparryggsäckar. För att underlätta för dig att hitta rätt har vi hårdtestat tio av dessa i tränings- och tävlingssammanhang, på väg till jobbet och på vanliga träningspass. Testerna är utförda av vår personal som alla har olika träningsbakgrund. De är alltifrån friidrottare och orienterare till äventyrare och triathleter, alla på olika nivåer. Med den bredden får vi en objektiv bild av ryggsäckarna och det mest rättvisa resultatet. I guiden hittar du både hårda fakta som ryggsäckarnas storlek, vikt och typ av vätskesystem men även vårt omdöme om ryggsäckarna och vilken typ av löpare vi tror de passar bäst för. Det enda vi inte kan testa är hur de sitter på just din rygg, det görs bäst på plats i butiken!

ANTON LUNDIN Testledare/Butikschef Löplabbet


Trail 20

Agile 12 Set

SALOMON

SALOMON

REK. PRIS

700 SEK

1 100 SEK

STORLEK

20 L

12 L

Ryggsäck

Ryggsäck

Förberedd för vätskeblåsa

1,5 L vätskeblåsa ingår

One size

One size

410 g

380 g

Stavhållare

Visselpipa

En enkel och lätt ryggsäck, förberedd för vätskeblåsa. Brett midjeband med två fickor varav det ena med dragkedja. Stort packutrymme.

Smidig ryggsäck som sitter tight och följer kroppen i varje rörelse. 12-liters huvudfack, innerfack med dragkedja samt två lättåtkomliga fickor på midjebältet. Vätskeblåsan är fri från PVC, Ftalater och BPA. Enkel rengöring.

Gott om packutrymme och låg vikt gör det här till en bra ryggsäck för din pendlingslöpning. Midje- och bröstbandet gör att den sitter stadigt på kroppen. Med spännbanden på sidan kan säcken komprimeras för att minimera att den gungar när man springer.

En ryggsäck som rymmer mycket packning och sitter tajt på kroppen. Vätskeblåsan är lätt att dricka ur och ett extra plus för den isolerade slangen. Den rör sig lite mer på kroppen än västvarianterna när den är fullpackad.

Den som vill ha en lätt löparryggsäck till och från jobbet eller för riktigt långa pass.

Löpare som behöver ha med sig det väsentligaste både när det gäller transportlöpning till jobbet eller längre turer i terrängen.

MODELL

BÄRSYSTEM VÄTSKESYSTEM STORLEK HERR/DAM VIKT EXTRA

BESKRIVNING

OMDÖME

PASSAR FÖR


Skin Pro 15 Set

Adv Skin 5 Set

Duro 1.5

SALOMON

SALOMON

OSPREY

1 600 SEK

1 600 SEK

800 SEK

15 L

5L

1,5 L

Väst

Väst

Väst

1,5 L vätskeblåsa ingår, förberedd för 0,5 + 0,5 L mjuka flaskor

0,5 + 0,5 L mjuka flaskor ingår, förberedd för vätskeblåsa

0.25 + 0,25 L mjuka flaskor ingår, förberedd för vätskeblåsa

One size

2XS, XS/S,M/L och XL

S/M och M/L

297 g

309 g

300 g

Visselpipa, stavhållare, hjälmfäste

Visselpipa, räddningsfilt, stavhållare

Visselpipa, stavhållare

Superlätt löparryggsäck med Salomons SensiFit-system för smidig och nära passform. Stora packmöjligheter med många lättillgängliga fickor och det är lätt att fästa stavar, ishackor, hjälm och dyna.

En avskalad löparryggsäck med passform som känns som ett andra skinn. Den har massor med smarta packfunktioner som gör att du kommer åt det mesta i farten.

En lätt och otroligt smidig löparryggsäck som har många lättillgängliga fickor för energi mm. Mjuka flaskor med slang gör att du inte behöver lyfta ur dem när du dricker. Har en mesh närmast kroppen som gör att den luftar bra även vid hård fysisk aktivitet.

Skin Pro 15 har gott om packutrymme utan att kännas stor och klumpig. Fyller man inte hela kan man spänna in remmarna så att inget hänger och slänger. Det finns bra justeringar för att västen ska sitta bra och inte glida runt. Tar ett tag att komma underfund med hur justeringarna skall göras.

En grymt lätt och smidig säck som inte rör sig en millimeter på kroppen oavsett hur mycket eller lite man packar. Som tävlingssäck där man behöver ha med säkerhetsprylar är den oslagbar. Den enda nackdelen är softflaskorna som måste tas ur för att dricka för att sedan sättas tillbaka.

Det vi gillar bäst med Duro 1.5 är att det är så lätt att komma åt sakerna man har med sig under löpningen. Den sitter perfekt och känns knappt. Får med sig de viktigaste prylarna när man springer till och från jobbet. Man bör dock lägga saker man vill ha torra i en plastpåse.

Den som vill ha en smidig ryggsäck som fungerar lika bra för löpning, vandring och cykling i fjällen.

Löparen som vill ha en allsidig smidig ryggsäck för tävling och snabba träningspass.

Den som vill ha en ryggsäck för tävling och träning där du vill ha med det viktigaste men inte ha en väska som är i vägen eller blir för tung och otymplig.


Duro 6

Talon 11

OSPREY

OSPREY

REK. PRIS

900 SEK

1 000 SEK

STORLEK

6L

11 L

BÄRSYSTEM

Väst

Ryggsäck

0,5 + 0,5 L mjuka flaskor ingår, förberedd för vätskeblåsa

Förberedd för vätskeblåsa

S/M och M/L

S/M och M/L

380 g

630 g

Visselpipa, stavhållare

Stavhållare, hjälmfäste

En löparryggsäck med stort packutrymme och många smarta packlösningar trots den nätta storleken. Mesh närmast kroppen för att du inte ska bli för varm. Två 0,5 liters flaskor med slang gör det lätt att dricka under turen.

Ryggsäck med bra packutrymme. Airscaperyggpanel för ökad luftgenomströmning och perfekt passform utan sömmar. Packningen sitter tätt intill kroppen och belastningen fördelas jämnt över höften. Lättillgängliga fickor på höftbältet.

Smidig ryggsäck som rymmer det man behöver på längre terrängrundor/lopp utan att kännas stor och klumpig. Sitter bra i tuff terräng. Riktigt bra med slang på flaskorna så att det går lätt att dricka. 0,5 liters flaskor känns något stora och klumpiga när dom är fyllda. Lite bökigt att man måste knäppa loss ytterhöljet för att öppna huvudfacket.

En gedigen transportryggsäck som sitter tajt och bra även när man packat ner ganska tunga prylar. Lätt att komma åt exempelvis telefonen i fickan på höftbälten medan man springer. Lätt att justera remmarna och enkelt att fästa en vindjacka eller annat utanpå säcken för att enkelt komma åt vid behov.

För löpare som vill ha med lite mer utrustning utan att tyngas av en stor ryggsäck. Perfekt för långa fjällöpningar, snabbare lopp eller transportlöpning.

Den som vill ha en ryggsäck för vandring, transportlöpning, fjällturer eller som smidig vardagsryggsäck.

MODELL

VÄTSKESYSTEM STORLEK HERR/DAM VIKT EXTRA

BESKRIVNING

OMDÖME

PASSAR FÖR


Tempest 9

Vapor Air

Vapor Krar 4 L

OSPREY

NATHAN

NATHAN

1 000 SEK

1 600 SEK

1 700 SEK

9L

7L

4L

Ryggsäck

Väst

Väst

Förberedd för vätskeblåsa

Vätskeblåsa 2 L ingår, förberedd för 0,7 + 0,7 L mjuka flaskor

0.35 + 0,35 L mjuka flaskor ingår, förberedd för vätskeblåsa

One size (Dam)

S/M: 83.8–99.1 cm, L/XL: 94–111.8 cm

XS, S, M, L, XL

610 g

264 g

181 g

Stavhållare, hjälmfäste

Visselpipa, fäste för stavar

Visselpipa

Passform anpassad för kvinnor. Airscaperyggpanel för ökad luftgenomströmning och skön passform utan sömmar. Packningen sitter tätt intill kroppen och belastningen fördelas jämnt över höften. Lättillgängliga fickor på höftbältet.

Superlätt väst gjord för att följa med kroppens rörelser och balanserar vikten för att undvika tryck på axlarna. Mesh och 3D Cooling-Channel andas och transporterar bort fukt. Två fickor fram med bungeesnörning för 700 ml-flaskor. Bungeesnören baktill för fäste av jacka.

Den lättaste och mest minimalistiska ryggsäcken i testet är framtagen av Nathan tillsammans med Ultralöparen Rob Krar. Passform som ett andra skinn, meshad för att leda bort svett, många lättillgängliga fack under löpning.

Bra passform även för en kort person. Remmarna går att spänna åt så att ryggsäcken sitter tight trots smal midja. Lättillgängliga fickor och mycket utrymme.

Otroligt smidig ryggsäck som knappt känns att man har på sig när man springer. Bra att man lätt kommer åt energi ur fickorna framtill och att man får med sig det nödvändigaste i packväg. Använd denna ryggsäck till ditt nästa fjällmarathon.

Den sitter som klistrad på ryggen! Mycket bra med vätskeflaskorna fram samt plats för gel och annan energi i närliggande fickor. Efter långa och många pass finns det ingen risk för vare sig skav eller andra besvär. Denna ryggsäck kommer bli en favorit!

Den som vill ha en ryggsäck för vandring, transportlöpning, fjällturer eller som smidig vardagsryggsäck.

Den som vill ha en lätt och smidig ryggsäck för tävlingar eller långa träningspass.

Minimalisten som vill ha en så lätt och smidig ryggsäck som möjligt och ändå få med sig det nödvändigaste för löpturerna. Perfekt som tävlingsryggsäck.


INGEN SPRINGER SOM DU

Profile for Löplabbet

Ryggsäcksguide 2017  

Ryggsäcksguide 2017  

Profile for welcom1