Page 1

14-24 NOVEMBER 2013

LOGBOEK Ontdek alle activiteiten op www.weekvandesmaak.be

cial

spe Smaakboot s

ie dagsuggest kaart activiteiten ! r en veel mee

Deze bijlage valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie van De Standaard.


14 TOT 24 NOVEMBER

D

deed het ouchen in een houtoven. Ik ntie in laatst tijdens een zomervaka dat sje hui Wallonië, in een oud bak ‘De f. blij was ingericht als gastenver zei , en’ od gebakk badkamer, daar werd het bro d wer te, de leefruim de eigenaar. ‘En hier, in had t hele gehuch het deeg klaargelegd.’ Het legde hij uit. , eeld ged en destijds de houtov ermarkten waren, In een tijd dat er geen sup raakten de hoeves, en geen auto’s. ‘s Winters afgesneden van de hoog op een heuvelrug, kermden in de ijzige wereld. Hun boomgaarden t leggen. Maar de wind, hun kippen wilden nie n, op vaste dagen. oven bleef trouw dienst doe eeuwde buurvrouw. Weerzien met de ingesn

WATER & VUUR Week van de smaak

ie. Ik hoef niet elke Ik heb geen last van nostalg ken en ik hoef geen week mijn eigen brood te bak in Borgerhout (hier houtoven hier om de hoek ef ik Maar als ik brood proef, pro de buurt is geen hout!). in er me nd dat d ma lan nie n ng gee Er woont alla dsworst. Ik proef enspreken, meestal eenhei teg kan t me uns die akk sje odb hui bro van het bak bakhuisjes de hoe het ooit in duizenden len rtel rve , doo den leer kan n die toe en niemand e voorouders de kunst bedreef. Wat onz od, bro het van ak sma echt was. De tijd niet overleefd. enwerken op die heeft hun om de elementen te laten sam ke trucjes met meel ere koude heuvel. De plaatselij we het zo druk met and chtsoord Vaak hebben vlu toe een n is t ete uch rijk geh ang Het en desem. vergeten hoe bel ag oude dingen, dat we gra die n nse n, me ijve e chr rijk bes r te geworden voo k valt er zoveel nieuws doen hun best, het is. Vaa onder boerderijen restaureren. Ze - brood, vuur, water – niet et intussen dat de basis mo od bro de het ar van Ma ek ai. We fra er de resultaat is woorden komt. Gelukkig is en. van elders kom Smaak. Om bij te benen.

Water en Vuur r koude

t. Troost voo Geur van rook en broodkors me in. neuzen. Vuur. Zo beeld ik het

Dorien Knockaert

Water en Vuur Voor het eerst wordt de Week van de Smaak mee aangevuurd door een schrijfster. Haar waarom, dat las u al. Wij vullen graag verder aan. Dit jaar draait de Week van de Smaak helemaal rond Water & Vuur: grillgerechten en barbecues, bier en thee, mosselen en zeewier, roken, stoken, stomen. En tegenstellingen die al dan niet verzoend kunnen worden. Water & Vuur vroeg dus ook om twee boegbeelden. Een schrijfster en een kok, een vrouw en een man. Met culinair blogster Dorien Knockaert en chef Kobe Desramaults kozen we voor de schijnbare tegenstelling, maar vielen we vooral voor de grote gemene deler: allebei gaan ze op zoek naar eerlijk en ‘goed’ eten en springen ze creatief om met wat de natuur te bieden heeft.

Uiteraard staat het u meer dan vrij om een eigen –afwijkendeselectie te maken op onze website.

Kobe en Dorien moedigden de deelnemers mee aan om een activiteit op te zetten die past bij het thema. Een kookworkshop, een demo, een buurtfeest of een wedstrijd: variatie is het codewoord. Een overzicht van de vele honderden activiteiten mét handige zoekfunctie vindt u op www.weekvandesmaak.be. De linker pagina’s van dit ‘logboek’ gidsen u met de hulp van een fictief dagboek doorheen de activiteiten van de deelnemers.

Laat u dus meevoeren door deze vurige zevende editie van de Week van de Smaak, met dit logboek én de website als leidraad. Wij kunnen alvast niet wachten...

Dorien

Dit jaar is er ook één centrale actie, gekoppeld aan het thema. De Smaakboot is een historisch schip - de Gentse Barge - dat iedere dag van de Week van de Smaak uitvaart voor een culinair traject tussen twee ankersteden. Welke chefs aan boord gaan, hoe witloof dag na dag een hoofdrol speelt en wat bier daarmee te maken heeft, leest u op de rechter pagina’s van dit logboek. Brussel neemt als Stad van de Smaak een bijzondere plaats in deze editie. Onze Brusselse partners en organisatoren stellen een goed gevuld programma voor met als hoogtepunt een grillfeest aan het kanaal. In deze krant leest u er alles over.

Hilde, Eef, Annelore vzw Vol-au-vent

Kobe

Colofon Coördinatie Week van de Smaak vzw Vol-au-vent Onderwijsstraat 126B | 1070 Brussel 02 527 28 00 | info@volauvent.net www.volauvent.net Eindredactie Hilde Brepoels, Eef Rombaut Redactie Annelore Smits Interviews Elise Sercu Vormgeving Yellow Submarine Druk Printing Partners Brussels nv, GrootBijgaarden Verantwoordelijke uitgever: Hilde Brepoels | vzw Vol-au-vent Onderwijsstraat 126B, 1070 Brussel Wettelijk depot: D/2013/12.875/3

Het programma van de Week van de Smaak in Vlaanderen en Brussel (14-24 november) werd samengesteld op basis van de gegevens die door de organisatoren werden verstrekt. De Week van de Smaak en Vol-au-vent vzw zijn niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen, fouten of ontbrekende gegevens in het programma. Wanneer ons na het verschijnen van deze krant wijzigingen of annuleringen van activiteiten worden gemeld, passen wij dat aan op www.weekvandesmaak.be. Op alle teksten en afbeeldingen berust copyright. Zij kunnen enkel overgenomen worden mits schriftelijke toestemming.

Boegbeelden Dorien Knockaert en Kobe Desramaults De Week van de Smaak 2013 werd mogelijk gemaakt door

De Week van de Smaak is een organisatie van Week van de Smaak Vlaanderen

|

3


4|

Week van de smaak WATER & VUUR

14 TOT 24 NOVEMBER

14 TOT 24 NOVEMBER

WATER & VUUR Week van de smaak

|

5

Brussel Stad van de Smaak Een culinaire vaartocht door Vlaanderen en Brussel

E

lf chefs die geen last hebben van zeeziekte ruilen tijdens de Week van de Smaak de vertrouwde keuken van hun restaurant in voor de keuken van de Smaakboot. Die vaart tien dagen lang -de gehele Week van de Smaak- van ankerstad naar ankerstad voor een historisch traject dwars door Vlaanderen. Schepen ook mee in: telkens veertig passagiers die via een publiekswedstrijd hun plaats aan boord wonnen. Zij genieten van een driegangenlunch waarin witloof en streekbieren de hoofdrol spelen.

Van Zeebrugge zet de boot koers naar Brugge, Deinze en Roeselare, om via Gent en Dendermonde halt te houden in Brussel, dit jaar de Stad van de Smaak. Daar blijft de boot 2 dagen. Van Brussel vaart ze naar Mechelen en Leuven om op de laatste dag van de Week aan te komen in Hasselt. Iedere dag vertrekt de boot op de middag, aankomst in de volgende ankerstad is een viertal uren later. Daar worden de passagiers feestelijk verwelkomd en wordt hen een overnachting aangeboden.

C

aracollen. Wafels. Kip Maombe. Half & half. Kaviaar. Langoustines. Stoemp. Tajines. Ettekeis. Wie Brussel zegt, zegt ook: een waslijst aan culinaire iconen en inspiratiebronnen, een mix van nationaliteiten en culturen, een giga-aanbod van restaurants, lokale en internationale keukenspecialiteiten. Met andere woorden, in de Brusselse keukens is een vleugje Water & Vuur nooit ver weg. En dat geldt ook voor de stad zelf. Want Water & Vuur zijn hier zowel letterlijk als figuurlijk goed vertegenwoordigd. Bijvoorbeeld...

Wie bang is dat al dat lekkers aan hem voorbij gaat: geen paniek, er is nog geen man overboord. Vzw Vol-au-vent geeft de laatste plaatsen weg. Een duoticket geeft recht op een driegangenmenu aan boord en een overnachting in de ankerstad. Surf naar www.weekvandesmaak.be en antwoord op deze vraag:

Het is de Gentse barge die voor de gelegenheid herdoopt wordt tot Smaakboot. De Barge is een reconstructie van een historische trekschuit: van de zeventiende tot de negentiende eeuw trokken enkele paarden het schip van Gent naar Brugge en weer terug. Het charmante en authentieke interieur én haar link met sociale tewerkstelling - want bij de opbouw van de huidige Gentse Barge werden kansarmen en langdurig werklozen betrokken - maken van de boot een stukje drijvende geschiedenis met vertakkingen naar vandaag.

Hoe heet de Belgische website met witloofrecepten uit alle hoeken van de wereld?

1

9

10

2

8

3 5

1

6

Aan de Zenne 7

4

1 KOBE DESRAMAULTS & PIETER LONNEVILLE Op de Smaakboot komt elke dag van de Week van de Smaak een ander menu op tafel. De chefs lieten zich daarbij inspireren door de tocht van die dag. Eén constante: het Witte Goud, ofwel witloof als winterse (en stiekem ook zomerse) groente bij uitstek, wordt in elke menu verwerkt. Telkens anders, nu eens in het voorgerecht, dan weer in hoofd- of zelfs in nagerecht, geheel volgens de creativiteit en de stijl van de verschillende chefs. Op de Smaakboot krijgt het witloof een gezicht. Een teler scheept mee in en vertelt het verhaal achter witloof. Het dagelijkse leven van een teler, het kweekproces, de uitdagingen en mooie kanten van het beroep: de passagiers komen er onderweg alles over te weten.

2 JEROEN VERHOYE 3 TIM BOURY

DEINZE

ROESELARE

4 MICHAËL VRIJMOED

5 OLIVIER VAN DE MEERSSCHE

6 DAVID MARTIN 7 AXEL COLONNA-CESARI De juiste drank geeft een maaltijd nét dat tikkeltje meer. Op de Smaakboot wordt elk gerecht vergezeld door een bier uit de streek. Welke bieren het beste aansluiten bij welk gerecht en waar dat precies aan ligt, dat leggen de biersommeliers die beurtelings aan boord gaan, uit.

8 KWINTEN DE PAEPE

9 LUT DE CLERCQ 10 GIOVANI OOSTERS

GENT DENDERMONDE BRUSSEL MECHELEN LEUVEN

MECHELEN HASSELT

LUC DE RAEDEMAEKER

SOFIE VANRAFELGHEM

Biersommelier Luc De Raedemaeker ging als student aan de slag

Biersommelier en brouwster Sofie Vanrafelghem wil haar passie

in een herberg gespecialiseerd in artisanale bieren. Sindsdien is

voor bier met iedereen delen en de kloof tussen vrouwen en bier

zijn liefde voor bier niet te stuiten: een opleiding tot bierkenner

zoveel mogelijk verkleinen. Als reisreporter verdiepte ze zich in de

en een lidmaatschap bij onder meer Zythos en het Antwerps

bierwereld en ging ze op zoek naar de strafste streekbieren van België;

Bier College volgden. Maar nog meer klopt zijn hart voor de

een nieuwe passie was geboren. In de zomer van 2012 brouwde ze

combinatie van artisanale bieren en eten; bier verder promoten

samen met enkele vriendinnen zelf een bier: het EVA-bier is een fris,

als hoogwaardig én toegankelijk product in de gastronomische

blond bier met citrus- en hoppetoets. Onlangs verscheen ook haar

wereld, dat is zijn missie. (www.bierinhuis.be)

boek ‘Bier? Vrouwen weten waarom!’. (www.vrouwenenbier.be)

De Smaakboot werd mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van

BRUGGE

Als de voorbeelden zo talrijk zijn, blijkt het eenvoudigste: beginnen bij het begin. En dat is bij het water. Volgens de legende ontstond Brussel ten tijde van de Karolingers als het dorpje Bruocsella, een naam die zoveel betekent als ‘vestiging in het moeras’. Of dat klopt, is voer voor discussie. Wel staat vast dat één van de kernen waarrond Brussel zich ontwikkelde zich bevond in de vallei van de Zennerivier (de andere twee kernen liggen op de aanpalende heuvels). Die breidde zich geleidelijk uit tot een bedrijvige haven. En langs de waterarmen ontwikkelde de stad zich verder. In de binnenstad is de overwelving van de Zenne al enige tijd een feit. Maar de haven en de kanaalzone zijn vandaag actiever dan ooit. Met evenementen en projecten worden de culturele en historische rijkdom van buurten als Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht en Laken in de verf gezet. Ze doen het doorsnee toeristenhart (nog) niet sneller kloppen, maar de verborgen pareltjes in combinatie met de etnischculturele diversiteit en enthousiastelingen zorgen er samen voor een bloeiend buurtleven.

Verborgen schatten Dat laat de Smaakboot zich geen twee keer zeggen: het schip meert op dinsdag 19 november aan bij de Henegouwenkaai, vlakbij het eerste hotel van Sint-Jans-Molenbeek (het Meininger-

hotel), ook vlakbij de Abattoir en brasserie La Paix. Het is de chef van La Paix, David Martin, die het Brusselse Smaakbootmenu verzorgt. De bieren van brouwerij Lindemans zijn de finishing touch bij het menu. Na de vaartocht leren de passagiers de kanaalzone kennen onder begeleiding van vzw Tochten van Hoop. Zij willen Brussel tonen zoals het is, wars van toeristische clichés maar met aandacht voor de diversiteit en de werkpunten van de stad. Van de Nijverheidskaai ontdekken de passagiers de site van de Abattoir - het slachthuis - , de OostEuropese charcuteriewinkels en de Afrikaanse voedingswinkels.

Brussel Bierstad Geen Brussel zonder cafés, geen cafés zonder bier en geen bier zonder...water natuurlijk. En of Brussel een bierstad is? Leuvenaars zullen het niet graag horen, want in de strijd om de titel kunnen de gemoederen al eens hoog oplaaien. In 2018 opent het Belgische Biermuseum haar deuren in het Beursgebouw, ieder jaar organiseert de stad het Belgian Beer Weekend op de Grote Markt en Brussel heeft natuurlijk ook haar eigen brouwerijen en bierspecialiteiten. De Zennevallei en het Pajottenland hebben zo

Het programma van de Stad van de Smaak kwam tot stand dankzij de ondersteuning van

hun oude lambiek, die er artisanaal gebrouwen wordt en ook beschermd is als streekproduct. De oudste lambiekbrouwerij (1702) zou Brouwerij Timmermans uit Itterbeek zijn, vroeger bekend als dorpsbrouwerij De Mol. Naast de oude lambiek, die ontstaat dankzij wilde gisten uit de Zennevallei en één tot drie jaar rijpt op eiken vaten, is er ook de oude geuze, waarbij ‘oud’ staat voor ‘puur’ en niet voor leeftijd, al kan je het bier wel twintig jaar bewaren. Simpel uitgelegd is de geuze een oude lambiek die hergistte op de fles. Er zijn ook de fruitige afgeleiden, zoals de kriekenlambiek of de frambozenlambiek. Er bestaat zelfs een perzikenlambiek, gebrouwen door Brouwerij Lindemans.

Een mooie samenvatting door de Brusselse striptekenaar François Schuiten: ‘In Brussel ben je steeds alert. Mensen zijn verschrikt, op hun hoede voor de catastrofe. Net zo goed zijn ze verrukt’. Of ook nog: ‘She’s a lady, a dirty beauty’ (Arno) en: ‘het kan niet anders of het gras komt hier gewillig/ steeds terug tussen de stenen/ alsof het leven hier voor alle zekerheid/ geen vaste vorm heeft aangenomen’ (Miriam Van Hee). Brussel is Water & Vuur. Ver en dichtbij en soms grauw en rusteloos en proper en levend en niet te vergeten: met een arsenaal aan geuren en smaken. Tijd om de Week van de Smaak te laten losbarsten in de Stad van de Smaak.

Vuur voor Brussel Brussel is niet eenduidig, er zit chaos in, en leven, versplintering en verbroedering. En dus heeft onze hoofdstad zo haar vurige pleitbezorgers. Ze hebben het over de hartenklop van de stad, de kleurige buurten, een veelzijdig artistiek landschap, de verrassing om de hoek. Over de culturen die elkaar vinden en soms overstemmen, over de geschiedenis die zich gewillig laat meetronen richting vernieuwing.

50 Smaakactiviteiten Van 14 tot 24 november maakt de Stad van de Smaak haar naam extra waar: Brusselaars, pendelaars en toeristen laten zich dan verleiden door de meer dan 50 smaakactiviteiten. Stadswandelingen en fietstochten, proeverijen in musea, workshops in scholen, speciale menu’s in (sociale) restaurants: u ontdekt ze allemaal verder in dit logboek, of op www.weekvandesmaak.be/Stad-van-de-Smaak

In samenwerking met


6|

Week van de smaak WATER & VUUR

14 TOT 24 NOVEMBER

14 TOT 24 NOVEMBER

Donderdag 14 november - www.weekvandesmaak.be -

E

n we zijn vertrokken! Op dag één van de Week van de Smaak staan tal van activiteiten te trappelen om bezocht, beleefd, geproefd te worden. Ga te rade op onze website, www.weekvandesmaak.be en stel een eigen dagprogramma samen. Of ga af op onze suggesties en start uw veelbelovende Week als volgt...

09.30u

Kampenhout Tijdens de Week va de Smaak bezoekt u het Witloofmuseum van Kampenhout. Vandaag gaan de deuren open voor scholen uit het basisonderwijs tijdens een inleefdag ‘Boer of boerin voor één dag’. Kinderen leren hoe witloof zich een weg baant naar hun bord. Langen, kuisen, verpakken, wegen en verkopen doen ze vandaag onder begeleiding van ervaren witloofkenners. Einde van de witloofreis: heerlijke hapjes op het bord, om van te smullen. Boer of boerin voor één dag Leuvensesteenweg 22, 1910 Kampenhout 09.30u – 11.30u; ook op 15, 18, 19, 20, 21 en 22 november. reserveren verplicht: 016 22 33 80 of witloofmuseum@kampenhout.be enkel voor scholen van het basisonderwijs / €5

11.00u

Antwerpen Volgende halte: het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet, waar u zich verdiept in de geheimen van het destilleren. Mysterie en alchemie troef in dit ambacht, maar niet langer voor u. Nadat u rondgesnuffeld heeft tussen de oude prenten en traktaten, krijgt u er een ‘destilleerdemo’ bovenop. Alcohol stoken, etherische oliën fabriceren worden op slag uw nieuwste expertise. Maar: don’t try this at home. Destilleer-konst Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen Doorlopend van 10.00u tot 17.00u; ook op 15, 16, 17, 19, 20, 21, 22, 23 en 24 november.

Maaseik, een kookavontuur doorheen de tijd Musea Maaseik, Mart 45, 3680 Maaseik 10.00u – 12.00u; 13.00u – 16.00u; ook op 19, 20, 21 en 22 november reserveren verplicht: 089 56 68 90 of anita.stinkens@maaseik.be workshop: €1 | tentoonstelling: €1

15.00u

Leuven Moet er nog soep zijn? Het is een vraag die u zich voor alle duidelijkheid niet stelt. Want in het buurtcentrum Sint-Maartensdal doet u zich tegoed aan een variatie aan soepen, met dank aan vrijwilligers en buurtbewoners. De kop waaruit u drinkt, krijgt u er gratis bovenop. Zelf de handen uit de mouwen steken mag, maar moet niet. Soep in het buurtcentrum Buurtcentrum Sint-Maartensdal, Rijdende Artillerielaan 6, 3000 Leuven (ook nog in de Groefstraat in Leuven, in Kessel-Lo en in Wilsele) Doorlopend van 13.00u tot 17.00u; ook op 15, 18, 19, 20, 21 en 22 november. / €1,5

19.00u

Lanaken Wie denkt aan de Russische keuken, denkt waarschijnlijk aan wodka, pavlova en borscht...En binnenkort ook aan roken. Vis roken welteverstaan. Tijdens deze multiculturele en culinaire avond in het Rode Kruisopvangcentrum van Lanaken maakt u kennis met de kunst van het roken op z’n Russisch. Verschillende rookwijzen, verschillende vissmaken. De smaak te pakken? U gaat naar huis met een plannetje voor het bouwen van uw eigen rookkast. Roken is een kunst Molenbergstraat 101, 3620 Lanaken 19.00u – 21.30u reserveren verplicht: 089 73 97 30 of integratie.oclanaken@rodekruis.be / €5

20.00u

Heist-op-den-berg

13.00u

Maaseik U gaat vervolgens aan de slag als een culinair historicus: na een smakelijke rondleiding doorheen het Archeologisch museum van Maaseik kent u de historische insteek van kruiden en specerijen op uw duimpje. Dat bewijst u in de daarop volgende workshop. Een prehistorische vissoep of een pittige Romeinese tapenade? U draait er uw hand niet (langer) voor om.

U sluit de dag af met een slaapmutsje. Maar niet zonder achtergrond: dankzij connaisseur en auteur Stefaan Van Laere pakt u voortaan uit met uw kennis over whisky. Tijdens een lezing worden hardnekkige mythes doorprikt en leert u hoe u whisky op de juiste manier moet degusteren. Beloning voor uw aandacht zijn de smaakfinesses van drie uitgelezen whisky’s, voor u om te proeven. De wondere wereld van whisky Bibliotheek Heist-op-den-Berg, Cultuurplein 2, 2220 Heist-op-den-Berg / 20.00u – 22.00u reserveren verplicht: 015 24 57 44 of info. bibheist@bibliotheek.be / €5

Andere suggesties vandaag 14.00u Genieten van een kruidig kopje thee met Stad Aalst en CC de Werf op een Thee parlant op de oude Vismarkt.

19.00u Meekoken met Vormingplus regio Mechelen in de workshop Marokkaans koken met vis in Mechelen.

19.00u Leren vegetarisch Indisch koken in de Bib van Leuven.

Vandaag in Brussel DE HELE DAG: ATELIER GROOT EILAND U wekt uw smaakpapillen met koffies van alle streken. U proeft, vergelijkt en oordeelt. Na de koffie, tijd voor thee. U wordt vergast op een echte Marokkaanse munttheeceremonie, en doet mee aan de rituele bereiding met alles erop en eraan. Het Nabije Oosten in de mond. Proeverij en theeceremonie Henegouwenkaai 29, 1080 Sint-Jans-Molenbeek / 025 11 72 10 €1 (na afloop krijg je een receptenfiche)

DE HELE DAG: SOCIAAL RESTAURANT 'T SNIJBOONTJE i.s.m. WGG De Brug, De rederij, Buurthuis Bonnevie, Dienst Integratie Caritas International, Dienst alfabetisering De Groene Poort U springt binnen in sociaal restaurant ‘t Snijboontje voor een waar festijn! De vaste bezoekers trekken de kookschort aan en bereiden onder toeziend oog van de kokkin een dampende waterzooi, met een knetterende taart toe. Dit alles in een feestelijk decor, eveneens verzorgd door een aantal vaste klanten. Vuur en vlam in de pan - kookworkshop Oostendestraat 2, 1080 Sint-Jans-Molenbeek reserveren verplicht: 02 410 85 27 of snijboontje@skynet.be / prijs vanaf €3,5 tot €5 euro afhankelijk van het inkomen

De Smaakboot vaart naar BRUGGE

ZEEBRUGGE

Dagsuggesties 09.00u: BRUSSELS MUSEUM VAN DE GEUZE I.S.M. BROUWERIJ CANTILLON De Brouwerij Cantillon, een authentieke, traditionele en gezellige brouwerij, voert u terug naar de negentiende eeuw voor een ontdekkingsreis doorheen de wereld van de Brussels brouwers. Een familie van traditionele brouwers vertelt u alles over het brouwen van Geuze-Lambik, een mysterieus bier van spontane gisting. U maakt de verschillende stappen van het brouwersproces in levende lijve mee. Het frisse resultaat mag u over de tong laten rollen. Bezoek aan het Museum van de Geuze Gheudestraat 56, 1070 Anderlecht Doorlopend van 09.00u tot 17.00u. / €6

10.00u: BRUSSELS MUSEUM VAN DE MOLEN EN VOEDING U treedt in de voetsporen van de onverschrokken ontdekkingsreizigers. Na hun grote oversteek over het water beleefden zij tal van spannende avonturen, leerden ze nieuwe volkeren en hun tradities kennen met soms erg vreemde culinaire gebruiken. Of u al hun sensationele verhalen met een flinke korrel zout moet nemen, ontdekt u hier ... Cannibals, tussen feit en fictie Windmolenstraat 21, 1140 Evere 10.00u-17.00u / €3,50

10.00u: BELVUE MUSEUM Samen met de kinderen gaan u op pad voor een smakelijke speurtocht doorheen de tijd. De maaltijden van fabrieksarbeiders in de vorige eeuw, de koninklijke koekjestrommels van vroeger of de hoe de keuken eruit zag in de jaren 1960: alles wordt tijdens dit spel onthuld op een toffe manier. Smakelijke tocht door de tijd Paleizenplein 7, 1000 Brussel / 10.00u – 15.30u reserveren mag: 02 545 08 00 of info@belvue.be €1 (voor kinderen van 8 tot 12j | begeleidende volwassenen: €5 | duur: 1 uur | start spel: vrije keuze)

12.00u: CHARLIERMUSEUM Een tentoonstelling over Indiareiziger Jean Robie met hapjes (zie p. 24).

V

WATER & VUUR Week van de smaak

laamse Visveiling om 11u, haven van Zeebrugge. De Gentse Barge wacht op wat komen gaat. Twee topchefs, een buitenkeuken, onbekende vissoorten op de grill. Er wordt geklonken en geproefd op het vertrek. De vlag wordt gehesen. De smaakboot vertrekt. Met op deze eerste reis boegbeeld Kobe Desramaults en Brugse chef Pieter Lonneville. Voor een tocht naar Brugge, waar de kronkelende reien het romantische scheepsgevoel nog even vasthouden.

BRUGGE

Brouwerij De Halve Maan In het centrum van Brugge bevindt zich nog één actieve familiebrouwerij. De Halve Maan bestaat al zes generaties lang, en brouwt smaakvolle bieren met kleurrijke namen. Biersommelier Luc De Raedemaeker kiest drie bieren uit, die het menu van Pieter Lonneville en Kobe Desramaults net dat tikkeltje meer geven.

Kobe Desramaults en Pieter Lonneville Twee voor de prijs van geen: op de eerste tocht van de Smaakboot geven Kobe Desramaults en Pieter Lonneville samen het beste van zichzelf. Pieter en Kobe leerden elkaar kennen in restaurant Oud Sluis van Sergio Herman. En al varen ze al enige tijd elk hun eigen koers, voor hun Smaakbootmenu vertrouwden ze blindelings op elkaar: hun culinaire drijfveren en keukenfilosofie lopen immers gelijk. Kobe Desramaults heeft zijn restaurant ‘In de Wulf’ midden in de natuur in de Westhoek (in Dranouter) en opende ook een bistro in Gent. Koken doet hij met lokale ingrediënten, intussen is hij bijna beroemd om de kruiden die hij zelf plukt in de omgeving. “Ik vind het belangrijk om te koken met wat voorhanden is in de natuur. Seizoensgroenten en streekproducten, maar ook bijvoorbeeld: alles benutten. Neem nu vlees: overal kan je een filetje kopen, dus vergeten mensen

Bij het voorgerecht van ‘warme tête pressée’ kiest biersommelier Luc voor de Brugse Zot, een goudblond bier met fruitig aroma. De naam van het bier verwijst trouwens naar de spotnaam die Maximiliaan van Oostenrijk ooit bedacht voor de Bruggelingen.

dat er aan een varken ook een kop en poten zijn. Daar kan je ook veel mee doen.” Pieter Lonneville opende zijn eethuis Tête Pressée in een oude beenhouwerij. De dieren die er op het menu komen, koopt de chef in hun geheel aan: “Uit respect voor de natuur wil ik zoveel mogelijk benutten. Het zou toch maar gek zijn om maar één deel te gebruiken en de rest weg te gooien?” Maar op het menu staan evengoed vegetarische

gerechten en vissoorten. Beide chefs zijn lid van de North Sea Chefs, die zich ertoe engageren om te koken met soms onbekende vissen uit de Noordzee. Ook gaan beide chefs in hun restaurant voor openheid. De medewerkers van In de Wulf presenteren hun gerechten zelf aan tafel. In Tête Pressée is de keuken open. “Door de transparantie creëer je vertrouwen. En durven mensen al eens een gerecht te bestellen waar ze nog nooit van gehoord hebben,” zegt Pieter.

WATER & VUUR IN BRUGGE

Het krachtige hoofdgerecht vraagt om een krachtig bier. De Straffe Hendrik Quadrupel is met z’n rijke toetsen van mout en hoge alcoholgehalte uitermate geschikt. Dit donkere bier hergist op de fles en kent daardoor een smaakevolutie doorheen de jaren. De Straffe Hendrik Heritage is ten slotte het perfecte dessertbier. De naam is een knipoog naar de brouwersdynastie Maes, waar de zonen 5 generaties lang Henri of Hendrik heetten. De houtlagering in de Straffe Hendrik Heritage – nog steeds volgens authentiek recept- matcht mooi met de karamel van de zwarte thee en de gekarameliseerde hazelnoten.

MENU 14 november 2013 WARME TÊTE PRESSÉE VAN DUROC D’OLIVE: HERSENTJES KROKANT EN DE TONG GEROOSTERD, WANGETJES MET STRAFFE HENDRIK EN RISOTTO VAN AARDPEER EN WITLOOF -BRUGSE ZOT-

+ FAZANTENFILET, WORSTJE VAN DE BOUTJES, MET GELE WORTEL EN SUIKERBROOD -STRAFFE HENDRIK QUADRUPEL-

+ RIJSTPAP MET KARAMEL VAN ZWARTE THEE, MANDARIJNTJES EN GEKARAMELISEERDE HAZELNOTEN -STRAFFE HENDRIK HERITAGE-

|

Brugge is een knooppunt van kanalen en vaarten en staat dankzij haar kronkelende reien bekend als het ‘Venetië van het Noorden’. Water genoeg in het Venetië van het Noorden, maar ook het vuur is nooit ver weg... Restaurant Patrick Devos: In dit historische pand met art décosalon geniet u tijdens de Week van de Smaak van een speciaal Water & Vuurmenu. Zilverstraat 41, 8000 Brugge Minnewaterpark: Trekschuiten die goederen vervoerden tussen Brugge en Gent meerden aan in dit park rond de vroegere binnenhaven. Zo ook de Gentse Barge! De geschiedenis herbeleven, vandaag letterlijk. Bruggemuseum-Gruuthuse: Het luxueuze stadspaleis van de heren Gruuthuse ontsluieren de haardplaten in de collectie. Vurige platen met een boeiende iconografie, u leert er alles over in een lezing tijdens de Week van de Smaak. Dijver 17, 8000 Brugge Li-o-lait: een gemoedelijk koffiehuis, waar filterkoffie uit grootmoeders tijd geserveerd wordt. Met ambachtelijk gebrande bonen. Dweerstraat 30, 8000 Brugge

In het ‘Venetië van het Noorden’ is het water nooit ver weg. De passagiers van de Smaakboot krijgen een warme welkom in: Hotel Prinsenhof: Een statig herenhuis in een rustig straatje in de Brugse binnenstad. In het Prinsenhof vinden gasten een oase aan rust en sfeervolle gezelligheid. Ontvangersstraat 9, 8000 Brugge

7


8|

Week van de smaak WATER & VUUR

14 TOT 24 NOVEMBER

14 TOT 24 NOVEMBER

Vrijdag 15 november - www.weekvandesmaak.be -

O

ptimisme op vrijdag: het wordt een mooie dag. Eentje die bovendien tot de nok gevuld is met activiteiten in het teken van Water & Vuur. Wij kozen er een handvol uit en stelden volgend parcours op, maar weet dat op onze website, www.weekvandesmaak.be, nog een waaier aan mogelijkheden wacht.

09.00u

Temse Uw ochtendhumeur verdwijnt als sneeuw voor de zon, met dank aan buurtfeest Babbelonië. De gemeentelijke integratiedienst vertroetelt u en uw buren tijdens een exotisch ontbijt. Op het menu: eten en drinken uit alle hoeken van de wereld en verhalen van verre zeeën en hete landen. U waant zich bijna op vakantie Babbelonië: de wereld op je bord ’t Achterpoortje, Kouterstraat 1, 9140 Temse Doorlopend van 09.00u tot 11.00u. reserveren verplicht: 03 710 12 28 of integratie@temse.be €1 (ter plaatse te betalen)

14.00u

Brugge Bijna op vakantie bent u ook in Brugge, waar de plaatselijke bieren de show stelen tijdens een ontspannende stadswandeling doorheen

Andere suggesties vandaag

het charmante stadsdecor en de geschiedenis. Historische bieren, Brugse brouwerijen en weetjes over bierproductie zorgen ervoor dat de degustatie achteraf des te voller smaakt. En let op, want hier opgedane kennis komt later vandaag nog van pas. Historische bierwandeling in Brugge Startplaats: Belfort op de Grote Markt, 8000 Brugge / 14.00u – 16.00u; ook op 16, 17, 23 en 24 november reserveren verplicht: mc.leys@skynet.be €15 (inbegrepen: gids en twee consumpties reserveren tot 13 november)

10.00u

Proeven en gezellig samenzijn op de vrouwenavond van Rode Kruis Opvangcentrum voor Asielzoekers in Overpelt.

Vandaag in Brussel

Zele 19.30u

DE HELE DAG: ATELIER GROOT EILAND

Ieper Vlugger dan de wind gaat het richting Davidsfonds in Ieper, waar water de plak zwaait. Watersommelier Roland Vanden Abbeele dompelt u onder in een boeiend relaas over water. Soorten, smaken en functies passeren de revue, terwijl uw avond verder gekruid wordt met geroosterde en gegrilde hapjes. Het verhaal van een watersommelier gekruid met vurige hapjes Immaculata Ieper, Goudenpoortstraat 4, 8900 Ieper / 19.30u – 22.30u / reserveren verplicht: 057 46 83 96 of l.desodt@skynet.be €15 (reserveren voor 11 november)

De kers op de taart: vandaag demonstreert u uw nieuw verworven kennis tijdens de Bles bierquiz in Ontmoetingshuis De Brug. Bier in film, muziek of kunst, de geschiedenis van bier en de link met flora en fauna, dankzij uw smaakvolle dagindeling hebt u een streepje voor. Nico Pattyn en Eric Moereels van de ploeg Café Den Hemel stellen de vragen. U wint en viert het met...juist ja. Eerste grote bierquiz Hertshage 11 - 19, 9300 Aalst / 20.00u – 23.30u reserveren verplicht: 05 373 21 95 of ontmoetingshuisdebrug@aalst.be €20 (inschrijvingsgeld per ploeg van 5 personen)

N

09.00U: MUSEUM VAN DE GEUZE U komt alles te weten over dé Brusselse bierspecialiteit (zie p. 6).

10.00u: CHARLIERMUSEUM Hot en Spicy. Een tentoonstelling over Indiareiziger Jean Robie mét hapjes (zie p. 24).

Aalst

“Eet hondshaai, schartong, poon of steenbolk in het seizoen, en je proeft topkwaliteit.”

U proeft koffievariëteiten van over de hele wereld. En maakt een Marokkaanse theeceremonie mee (zie p. 6).

10.00u: BRUSSELS MUSEUM VAN DE MOLEN EN VOEDING

DEINZE

Brouwerij Huyghe

Bij het voorgerecht van kabeljauw past een Floris Appel, een zoet fruitbier met een duidelijke appeltoets in de neus dat met z’n alcoholpercentage van slechts 3.5 procent ideaal is bij een licht gerecht. De lichte zoetheid van de Floris Appel vult de zoetheid van de confit mooi aan.

Chef Jeroen Verhoye is altijd wel in voor een grap: nadat hij trots de tuin van restaurant Dhulhaege getoond heeft, stelt hij voor om de fotosessie op te leuken door de pompoenen te gooien naar de sous-chef. Maar de Smaakbootpassagiers hoeven niet ongerust te zijn: respect voor producten draagt de chef hoog in het vaandel. “Koken zie ik nog echt als een ambacht. Met alles leren werken. En herkenbaarheid: geen petieterige gerechtjes op het bord.” Daar zit zijn achtergrond als zoon van een beenhouwer misschien wel voor iets tussen: “Mijn vader ging bij de boeren langs om de dieren te slachten, ik ging mee. Maar al op jonge leeftijd, ik was veertien, besefte ik dat ik er iets meer mee wilde. De producten verder leren afwerken.” Dus ging hij in de leer bij verschillende chef-koks. “Ik heb op alle plaatsen veel geleerd. Op vlak van koken, maar ook op vlak van samenwerken. Ik denk dat veel chefs aan mijn stijl moesten wennen, ik

De romige emulsie en de fazant uit het hoofdgerecht vragen om een volmondig en karaktervol bier. Sofie gaat hier voor de Delirium Tremens, dat een enigszins zoete smaak heeft waardoor geen enkele smaak de andere kan domineren.

durf rechtuit zijn,” vertelt de chef. “Ook tegen stagiairs vroeger. Als het niet goed is en ze de basis niet kunnen, laat ik ze niet door. Misschien daarom dat ik er nu geen meer heb”, lacht hij. Zelf heeft de chef geen grote ambities. “Ik ben daar misschien raar in, maar ik leef van dag tot dag. Al moet ik toegeven: ik droom ervan om ooit naar Frankrijk te verhuizen. Misschien als ik de Lotto win...”

In tussentijd is de chef gelukkig in Deinze. “Ik kom van het platteland, van Hansbeke, maar ik heb hier mijn draai echt gevonden.” Op de Smaakboot vaart hij zijn nieuwe thuisstad tegemoet. Extra mooi meegenomen: de chef heeft een boontje voor witloof: “Je kan er alle kanten mee uit, rauw, glaceren, of puur natuur. En het past goed bij vis, zelf combineer ik het vandaag met kabeljauw. Ik vind het een ‘wijs’ ingrediënt”.

Het dessert wordt vergezeld door La Guillotine – het bier welteverstaan. La Guillotine is een stevig bier van 8.5 % dat voldoende zoetheid bevat om de advocaat, cuberdons en chocolade aan te kunnen vullen. De licht bittere toetsen in het bier kunnen zich dan weer spiegelen aan de bittere toetsen van de chocolade.

WATER & VUUR IN DEINZE

10.00u: BELVUE MUSEUM Speel mee met de kinderen en maak een smakelijke tocht door de tijd (zie p. 6).

MENU 15 november 2013

NorthSeaChefs bestaat uit een team van enthousiaste ambassadeurs die chefs, hobbykoks en consumenten aanmoedigen om op een verantwoorde wijze om te gaan met minder bekende vissoorten en bijvangst uit de Noordzee. Duurzaam en volgens de seizoenen. Wat hen bindt? Vakmanschap, verantwoordelijkheidsgevoel en liefde voor koken met duurzame vis van bij ons.

“Hondshaai was in de jaren zestig waanzinnig populair, maar is nu op de achtergrond verdwenen. Onterecht, want hij biedt een zee aan bereidingsmogelijkheden. Tijd voor een revival!” – Kobe D.

www.northseachefs.com

Gelakte hondshaai met bleke miso en boterboontjes

-FLORIS APPEL-

+ TRAAG GEGAARDE FILET VAN FAZANT UIT DE VLAAMSE VELDEN, ROMIGE EMULSIE MET OUDE FILLIERS JENEVER & SEIZOENSGARNITUUR

+ SAMENSPEL VAN FILLIERS ADVOCAAT MET CUBERDON & CHOCOLADE powered by VLAM

De Leie loopt als een rode draad doorheen Deinze. De passagiers van de Smaakboot slapen dichtbij het water in volgende hotels of B&B’s:

RUG VAN KABELJAUW MET CONFIT VAN WITLOOF, STRUCTUUR VAN POMPELMOES & GEPOCHEERDE OESTER, ESPUMA VAN AARDAPPEL

-DELIRIUM TREMENS-

Recept

Laat 4 el honing, 8 el rode wijnazijn, 2dl kippenbouillon, 2 steranijzen en 1 thl anijszaad inkoken tot stroop • Schroei de honshaaimootjes langs beide zijden dicht en laat zachtjes verder garen • Lak de vis met een borsteltje en strooi er een beetje fleur de sel over • Serveer met boontjes •

Jeroen Verhoye

In de tentoonstelling ‘Cannibals’ leert u de culinaire gewoontes ten tijde van de ontdekkingsreizen kennen (zie p. 6).

orthSeaChefs Kobe Desramaults (De Vitrine, In de wulf*) en Pieter Lonneville (Tête Pressée) gaan tijdens de opening van De Week van de Smaak aan de slag met minder bekende vissoorten en bijvangst uit de Noordzee.

|

Sinds de 17e eeuw worden er in het OostVlaamse Melle bieren gebrouwen door Brouwerij Huyghe. Uit hun brede scala kiest sommelier Sofie Vanrafelghem er drie uit die het menu van Jeroen Verhoye mooi aanvullen.

19.00u

20.00u

Insider tip:

D

e tocht gaat verder doorheen de idyllische Leiestreek, die ook kunstenaars als Constant Permeke en Roger Raveel inspireerde. De passagiers van de Smaakboot leren de streek én haar geschilderde tegenhangers kennen, want bij aankomst in Deinze verkennen zij onder leiding van de burgemeester het Museum van Deinze en de Leiestreek, waar een rijke verzameling aan kunstwerken wacht. Maar eerst genieten zij van een driegangenlunch door chef Jeroen Verhoye.

De tentoonstelling “Op straffe van ...” bezoeken in het Museum Plantin-Moretu Prentenkabinet, te Antwerpen.

19.00u

Verandering van spijs doet eten, maar bier blijft smaken. Erfgoedcel Land van Dendermonde neemt u dus op sleeptouw in hun ‘Tournee Volkscafé’. U geniet van een bijna uitgestorven caféras, de bruine kroeg. In Berlare, Moerzeke en Zele laat u zich onder het genot van een lokaal pintje verleiden om uw eer te verdedigen tijdens een cafésport. Uw echte conditie traint u morgen wel. Tournée Volkscafé Vertrek: Station Zele, Koningin Astridplein, 9240 Zele / 19.00u – 23.00u; ook op 14 en 16 november (op andere locaties) reserveren verplicht: 052 25 03 40 of info@egclandvandendermonde.be €6 (inbegrepen: busrit, 1 drankje per café en 1 versnapering)

De Smaakboot vaart naar DEINZE

BRUGGE

Dagsuggesties

WATER & VUUR Week van de smaak

-LA GUILLOTINE-

In Deinze kronkelt de Leie, werden tijdens een vete met Gent de documenten met stadsprivileges verbrand en wakkeren veel restaurants het kookvuur aan. Met Water & Vuur als leidraad bezoekt u in Deinze: Kasteel van Ooidonk: In dit zestiende-eeuwse kasteel met prachtige tuinen waant u zich bijna in de Loirestreek Ooidonkdreef 9, 9800 Deinze Museum van Deinze: Moderne en oude kunstwerken vertellen samen het verhaal van Deinze en de Leiestreek. L. Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze Restaurant De Sterre: In dit gezellige familierestaurant proeft u tijdens de Week van de Smaak van een Water & Vuurmenu vergezeld door heerlijke bieren, ingeleid door bierrecensent Johan Uyterhaegen. Ooidonkdreef 16, 9800 Deinze

Dhulhaege-Kasteel Ten Bosse: In dit statige kasteel met zijn grote tuin is het genieten geblazen: van rust, een ontspannen sfeer en een prachtige omgeving. Karel Picquélaan 140, 9800 Deinze Aan de Leie: Midden in de natuur biedt deze charmante B&B rustieke en karaktervolle overnachtingen. Wakkense Heirweg 26, 9800 Deinze Anno 1756: deze gerenoveerde hoeve met aantrekkelijke gastenkamers staat garant voor een uitstekende nachtrust. Ketelstraat 2 9800 Vinkt (Deinze) Carroesel: Een interbellumwoning met persoonlijk karakter, pal in het centrum van de stad. Karel Picquélaan 10, 9800 Deinze

9


10 |

Week van de smaak WATER & VUUR

14 TOT 24 NOVEMBER

14 TOT 24 NOVEMBER

Zaterdag 16 november - www.weekvandesmaak.be -

U

had het vast al door: de eerste zaterdag van de Week van de Smaak belooft er eentje te worden vol activiteiten. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Met onderstaande suggesties beleeft u een zalige zaterdag. Een alternatieve planning stelt u zelf samen via www.weekvandesmaak.be. Tast toe!

9.00u

De Haan Een excuus nodig om de Vlaamse kust te bezoeken? Tot uw dienst: de Openbare Bibliotheek Canticleer zet de barbecue in de voortuin voor een sprotjesfestijn. Van bijverdienste van de kleine garnaalvisser tot internationaal gegeerde delicatesse. En vandaag te proeven in De Haan. Sprotjesfestijn Grotestraat 10, 8420 De Haan Doorlopend van 09.00u tot 12.00u. Gratis

Gezinsbond, Gildenhuis, Dorpsstraat 42, 9190 Stekene 14.00u – 18.00u reserveren verplicht: 03 789 18 83 of jongegezinnen.stekene@gmail.com voor kinderen (tot 12 jaar) workshop leden: €6 workshop niet-leden: €10 | een drankje inbegrepen proeverij leden: €6 | proeverij niet-leden: €10

16.00U

Temse

En nog meer soep: in ’t Clubhuis in Temse leert u een traditionele harira kennen. Stevige kost, want harira is een Marokkaanse maaltijdsoep die gegeten wordt tijdens de ramadan. De versie die u vandaag proeft dankzij Tourikia is afkomstig uit de stad Oujda. Vlammend enthousiast? U krijgt het recept mee naar huis, zodat u zelf aan de slag kan. Hete harira ’t Clubhuis, Gasthuisstraat 78A, 9140 Temse Doorlopend van 16.00u tot 19.00. reserveren verplicht: 0485 50 27 28 €5 (deze activiteit is gericht op vrouwen)

19.00u

Kuringen

12.00u

Vilvoorde Als u dacht dat festivals voor de zomer waren, dan bewijst de stad Vilvoorde u vandaag het tegendeel met een soepfestival. Voor het luttele bedrag van 2 euro koopt u er een proefkop en krijgt u in ruil..soep à volonté, optredens, woekshops en een vuur om u te verwarmen. Dat wordt wél veel soeps. Soepfestival anders en lekker Grote Markt , 1800 Vilvoorde Doorlopend van 10.30u tot 14.00. €2 (soep à volonté)

14.00U

Stekene

Nooit meer pruillipjes bij visgerechten, vanaf nu eten kinderen ervan met de glimlach. Bedankbriefjes stuurt u naar kok Geert, die vandaag samen met de kinderen door de keuken raast om te tonen hoe ze vis op een lekkere manier kunnen klaarmaken. Breng zeker een schort, keukenhanddoek, snijplank en mesje mee. Ouders zijn welkom om mee te genieten vanaf 17u. Jakkie vis? Jammie vis!

DEINZE

Dagsuggesties

Het Vulcanusbier is normaal voorbehouden voor de brandweermannen van Hasselt, uitgezonderd...vanavond. U rept zich naar de oevers van het Albertkanaal, waar u met zicht op het water en op een prachtige oldtimer brandweerwagen geniet van een bijzonder biertje met bijhorende proevertjes. En over blussen gesproken: water krijgt u er à volonté bovenop. Vurige bierproeverij Watersportcentrum Kuringen, Simpernelstraat 2, 3511 Kuringen 18.00u – 20.00u reserveren verplicht: 011 25 56 99 of gert@jessenhofke.be | €15 (inclusief een tiental exclusieve proevertjes | water à volonté)

19.00u

Genk Afsluiten doet u vanavond in een multiculturele smeltkroes van talent. VZW AIF+ geeft samen met vluchtelingen en mensen met een migratieachtergrond een rist kooksessies en –workshops, aangevuld met muziek, dans, schilderkunst. Beter kon uw dag niet eindigen. Gevlucht talent Zaal Papà Cervi, Vennestraat 98, 3600 Genk Doorlopend van 14.00u tot 22.00u. reserveren niet verplicht Gratis

wordt zo als een lopend vuurtje verspreid. Veggie kookworkshop: Kook het voort Koopliedenstraat 37, 1000 Brussel 11.00u – 14.00u reserveren verplicht: 09 329 68 51 of kookhetvoort@evavzw.be | Gratis

Andere suggesties vandaag 10.00u Meewandelen met Vormingplus Limburg naar de viskwekerijen van de gebroeders Vandeput in Zonhoven.

11.00u Uw kans wagen in de bibliotheek van Westerlo met de wedstrijd: ‘Bib zkt bakker’.

14.00u Uw kinderen de liefde voor vis bijbrengen in een kookworkshop op maat in Stekene.

Vandaag in Brussel 10.00u MUSEUM VAN DE GEUZE U komt alles te weten over dé Brusselse bierspecialiteit (zie p. 6).

10.00u BELVUE MUSEUM Speel mee met de kinderen en maak een smakelijke tocht door de tijd (zie p. 8).

10.00U KLARE LIJN Klare Lijn maakt u wakker en alert met deze caffeïnerijke wandeling. U gaat op zoek naar de beste koffie, cappuccino, caffé latte, leert Mr Havelaar kennen en vraagt zich mee af hoe de Belgen de koffieplant kunnen redden. U ontdekt kortom, een symfonie van zwart. Een symphonie van zwart: koffie Europakruispunt 2, 1000 Brussel 10.00u – 12.30u | Reserveren verplicht: 0493 50 40 60 of info@klarelijn.be | €8 (inbegrepen: proevertje)

11.00u EVA I.S.M. OXFAM WERELDWINKEL BRUSSEL Veggie is niet voor softies: u leert nieuwe gerechten kennen en kookt die dan ‘voort’ aan vrienden en familie. Lekker en veggie eten

13.00U BRUSSELS MUSEUM VAN DE MOLEN EN VOEDING In de tentoonstelling ‘Cannibals’ leert u de culinaire gewoontes ten tijde van de ontdekkingsreizen kennen (zie p. 6).

13.00u VTBKULTUUR VZW Met water als uw gids, ontdekt u Brussel op een nieuwe manier. Van de evolutie van drinkwaterfonteinen in de stad tot flessen in de supermarkt en de culinaire veelzijdigheid van water. Tijdens deze wandeltocht loopt het water u gegarandeerd in de mond. Water in de mond Centraal Station (lokettenhal), Europakruispunt 2, 1000 Brussel | 13.00u – 15.15u reserveren verplicht: 03 224 10 52 of info@vtbkultuur.be | €6 (leden: €5)

14.30u GC KONTAKT I.S.M. HET WILLEMSFONDS In GC Kontakt staan kinderen aan het fornuis: zij wurmen zich in een schort en gaan aan de slag in de keuken van GC Kontakt. Verse lasagne, soep en desserts: niet langer ‘grotemensendomein’. Die mogen wel meegenieten, want alle gerechten mogen mee naar huis. Kinderen aan het fornuis Orbanlaan 54, 1150 Sint-Pieters-Woluwe 14.30u – 16.30u reserveren verplicht: 02 762 37 74 of kontakt@vgc.be | €20 (2 lessen | kinderen van 6 tot 10 | schort en keukenhanddoek meebrengen | lessen zijn zowel in het Frans als het Nederlands)

15.00U LIBERALE VROUWEN Waan je op Cuba of in Sex & The City tijdens deze workshop cocktails maken, shaken en vooral... proeven. Onmisbare ingrediënten: ijs, passie en een tikkeltje vuur. Een bijzonder uitbundig Happy Hour. Happy Happy! Open Vld hoofdkwartier, Melsensstraat 34, 1000 Brussel | 15.00u – 17.00u reserveren verplicht: 02 280 37 47 of info@liberalevrouwen.be €5 (inschrijven voor 16 november)

De Smaakboot vaart naar roeselare

D

e tocht gaat vandaag richting het eindpunt van de Leie, in de volksmond ‘de kop van de vaart’. Na een lunch onder begeleiding van chef Tim Boury, wacht daar de stad Roeselare. Een stad diep in West-Vlaanderen met een belangrijke haven, een gezellig centrum en het Miummm-Vlaams Huis van de Voeding. Daar worden de passagiers van de Smaakboot op sleeptouw genomen doorheen de agro- en voedingssector. Interactief en ludiek, met een Miummm-zintuigenoorlog als toetje.

De stad Roeselare heeft chef Tim Boury in haar hart gesloten, en omgekeerd. Enkele jaren geleden opende de jonge chef er samen met zijn vrouw Inge Restaurant Boury. Een berekende gok, zo blijkt. Op de Smaakboot moet hij zijn lichte en open restaurant achterlaten, maar neemt hij wel zijn klassiek geïnspireerde maar vederlichte culinaire stijl mee. “Ik vind het belangrijk dat de ingrediënten nog herkenbaar zijn. Maar ik probeer ze op een nieuwe manier vorm te geven,” legt Tim Boury uit. De chef verdiende zijn strepen in Oud-Sluis bij Sergio Herman. “Ik heb veel respect voor Sergio, als kok en als mens. Ik werkte er al toen de ploeg nog niet zo groot was, iedereen kende iedereen. Je werkt ook zoveel uren samen dat je als familie wordt voor elkaar. Later werd de ploeg groter en was er meer afstand, al werd er wel nog duchtig samen gefeest.” Gelukkig valt ook in Roeselare genoeg te beleven. En de stad waardeert zijn keuken en stijl, zo bleek nog dit jaar: Tim Boury mocht de ronkende titel Roeselaarse persoonlijkheid van het jaar

Beversesteenweg 584 - 8800 Roeselare - 051/70 82 82 - info@muldernaturalfoods.be

ROESELARE

brouwerij Huyghe

Bij het voorgerecht van Tim Boury kiest biersommelier Sofie Vanrafelghem voor het Guillotinebier, een goudblond bier dat gewag maakt van een aangename bitterheid. Het is die nasmaak die de smaak van het lichte gerecht mooi aanvult. Bij karaktervol vlees zoals de duif uit het hoofdgerecht past dan weer het sterke blonde bier Delirium Tremens. De zoete toetsen bij de aanzet komen terug in de zoete ui, terwijl het volle karakter van de Delirium perfect op kan tegen het spek. mee naar huis nemen. Misschien omdat de chef al heel snel een ster kreeg voor zijn restaurant: “We hebben de lat direct hoog gelegd. We merkten ook dat de mensen hier houden van goed eten. Ze zijn op de hoogte van wat er speelt op culinair vlak. En ja, ook best kritisch.” Was Roeselare eerst nog een nobele onbekende, dan geniet hij nu des te

meer van de bedrijvigheid in de stad. Bijvoorbeeld dinsdag op de markt: “Ik vind het tof om even buiten te komen, middenin het leven. Kok zijn is een meer dan full time bezigheid. De tijd die ik vrij heb, wil ik ook écht ontspannen, liefst met mijn vrouw en kinderen. Ik ga dan niet bewust op zoek naar inspiratie voor nieuwe gerechten. Dat komt wel vanzelf in een uitgerust hoofd.”

WATER & VUUR IN ROESELARE

MENU 16 november 2013

De naam geeft het al weg: de Floris Appel matcht perfect met de appel in het dessert. Door dit overwegend zoete bier te drinken bij een romig, zoet dessert, komt het verfrissende karakter van de groene appeltoetsen in het bier veel meer naar voren.

Crema de la crema: Kunst en koffie, een gesmaakte combinatie. In deze koffiebar annex galerij ontdekt u de juwelen en kunstwerken van Cynthia Jacobs en internationale ontwerpers, terwijl u geniet van de beste koffies in een hip interieur. Speciaal voor de Week van de Smaak organiseren zij bovendien slow coffee tastings, met dank aan de uitgebreide collectie siphon-brewers. H. Consciencestraat 70, 8800 Roeselare

Haven: Het eerste schip voer de Roeselaarse haven binnen op 14 januari 1872. Ontdek de legende van Rolarius samen met de aanlegsteigers en loopbruggen in een begeleide vaartwandeling. Of geniet op eigen houtje van de bedrijvigheid aan de haven.

JACOBSNOOT, WITLOOF, POSTELEIN EN PATISSON -LA GUILLOTINE-

+ DUIF UIT STEENVOORDE, WITLOOF, ZOETE UI EN BACON

FEUILLETÉ, BOTERMELK EN COX-APPEL -FLORIS APPEL-

Op zoek naar een toffe job? WWW.MULDERNATURALFOODS.COM/JOBS

11

Miummm-Huis van de Voeding: Gevestigd in de oude bottelarij van brouwerij Rodenbach, brengt het Miummm de voedselketen op een interactieve manier in beeld. Spanjestraat 141, 8800 Roeselare

+

WWW.MULDERNATURALFOODS.COM

|

Vanuit West-Vlaanderen trok Leon Huyghe in 1902 naar Melle, waar hij werk vond in de plaatselijke brouwerij. Meer dan honderd jaar later is de brouwerij nog altijd in handen van de familie. De brouwerij draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo beschikt Huyghe over een hypermoderne brouwzaal die zorgt voor energiebesparing en een verminderd waterverbruik.

Tim Boury

-DELIRIUM TREMENS-

BRENG JE WEEK OP SMAAK MET ONS UITGEBREID GAMMA ONTBIJTGRANEN!

WATER & VUUR Week van de smaak

Roeselare combineert geschiedenis en vernieuwende initiatieven met een vleugje romantiek. Voor Water & Vuur kunt u er op veel plekken terecht, bijvoorbeeld hier: Kasteel van Rumbeke: Eén van de oudste renaissancekastelen van België met gigantische tuin en vijver. Weekendtip: een geleid bezoek met natuur- en kruidenwandeling. Moorseelsesteenweg 2, 8800 Roeselare Bistro Vin 100: Nomen est omen, deze moderne bistro biedt meer dan 100 wijnsoorten aan. Werp een blik op de wijnkelder dankzij de glazen vloer. En werp tijdens de Week van de Smaak een aandachtige blik op de kaart: van 14 tot 24 november proeft u een speciaal Water & Vuurmenu, in samenwerking met Park Rodenbach. Langebrugstraat 5, Roeselare

Wie wil overnachten in Roeselare, kan kiezen voor plekken met een bijzondere geschiedenis. De passagiers van de Smaakboot overnachten alvast hier: De Bonte Os: Hotel & Tower: Dit karaktervolle hotel dateert uit 1903. Vroeger een beenhouwerij en spijshuis, nu een comfortabel hotel met nostalgische toets. Sint-Hubrechtsstraat 14, Roeselare www.debonteos.be


12 |

Week van de smaak WATER & VUUR

14 TOT 24 NOVEMBER

14 TOT 24 NOVEMBER

Zondag 17 november

Dagsuggesties

WATER & VUUR Week van de smaak

De Smaakboot vaart naar gent

DEINZE

|

13

GENT

- www.weekvandesmaak.be -

D

culinaire gewoontes ten tijde van de ontdekkingsreizen kennen (zie p 6).

e eerste zondag van de Week van de Smaak brengt u door in stijl: ook vandaag kunt u deelnemen aan tal van activiteiten. Stel uw eigen programma samen via onze website: www. weekvandesmaak.be. Hier vindt u alvast onze suggesties voor ‘a day in the life’.

10.00U: MUSEUM VAN CACAO & CHOCOLADE U verdiept zich in de geschiedenis van chocolade, maar niet zonder ook uw smaakpapillen te verwennen. U leert Xocoatl kennen, een Azteekse ‘godendrank’ op basis van water en proeft het verschil met onze moderne chocomelk. Beide niet te versmaden, beide op het menu in het Museum van cacao & chocolade. Ontdekking van verschillende chocodranken Guldenhoofdstraat 9-11 , 1000 Brussel Doorlopend de hele dag | €5.5 euro

10.00u

Balegem Land van kersenbloesems en keizers. Van manga en Murakami, van grootsteden en geisha’s. En... van de rijzende tofu. Wie nog niet overtuigd is –of juist wel- zakt nu af naar Oosterzele. Japanologe Valerie Boone vertaalt de Japanse cultuur naar vegetarische gerechten. Sushi en dim sum, misosoep en teriyaki vergezeld door verhalen over het Japan van vroeger en nu. Een workshop van EVA voor alle zintuigen. Veggie kookworkshop uit het land van de rijzende tofu Waterrad 1, 9860 Balegem 10.00u-12.30u; 14.00u-16.30u reserveren verplicht: oosterzele@evavzw.be €15

12.00u

Lede U hebt zin in een dessert en u vindt het fijn om tussendoor het Vlaamse landschap verder te verkennen. En de beloning van uw treinfiets- of autorit blijkt meer dan de moeite waard. In Lede geniet u van de culinaire interpretaties van Water & Vuur door de plaatselijke verenigingen. U pikt nog snel een workshop mee en geniet van de ambiance die de randanimatie brengt. Lede gesmaakt Kerkevijverstraat 19a - 9340 Lede Gratis, doorlopend de hele dag

14.00u

Oostkamp Voor de gezelligheid en uit culinaire nieuwsgierigheid trekt u richting Oostkamp. In het kader van de 11.11.11-actie ‘Ik kook van woede’ werd er een grote soepwedstrijd georganiseerd. Van het resultaat proeven Oostkampenaren en anderen tijdens een gezellig buurtfeest. In de soep Gemeentehuis Oostkamp, Siemenslaan 1, 8020 Oostkamp Doorlopend van 14.00u tot 17.00u

15.00u

het Huis van Alijn verwelkomt Grandma’s Design bovendien nog meer recepten kennen, van oma’s uit Turkije, Italië, Nederland en Finland. En als het uw geluksdag is, dan wint u vandaag een reis naar één van die landen met Eliza Travels. Zo komt u op plekken waar doorgaans weinig toeristen komen. Uw reis start vandaag, in het Huis van Alijn. Grandma’s Design, Goedele vs Brenda Huis van Alijn, Kraanlei 69, 9000 Gent Tentoonstelling van 10u-18u. Kookdemo om 15u.

16.00u

Oostduinkerke Het NAVIGO en Museum Ten Duine slaan de handen in elkaar. Daar wilt u bij zijn: u maakt een demo vis roken op ambachtelijke wijze mee én proeft van het resultaat, verkent daarna onder professionele begeleiding het museum en de tentoonstelling “Zeeziek” en geniet van een glaasje ‘vuurwater’ achteraf. En van een strandwandeling, want het Nationaal Visserijmuseum ligt dichtbij de zee. Vissen uit het zilte zeewater gerookt boven geurig vuur Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke 14.00u tot 18.00u | Gratis

Andere suggesties vandaag 14.00u Samen met andere vrouwen bier gaan proeven op de Vrouwen & Bierdag in het Poperingse Hopmuseum.

14.00u De Leuvense waterlopen leren kennen door een wandeling van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis.

14.30u Een gratis tentoonstelling van ‘hemelse en helse’ bieren bezoeken in de kerk van Munte.

10.00u: KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN VAN BELGIË U leert de croissant op een nieuwe manier kennen: in Koek de Coeur ontdekt u de oorsprong van onze gewoontes, te beginnen met...de croissant. Frans, Turks of zelfs Oostenrijks? Een bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten maakt u wegwijs in de kunst van stillevens doorheen tijd en ruimte, tijdens een ontdekkingstocht in Molenbeek steekt u zelf de handen uit de mouwen. Croissants zullen smaken als nooit tevoren. Koek de Coeur Regentschapsstraat 3 ,1000 Brussel reserveren verplicht, museumopmaat@finearts-museum.be €8 | €2: -26 jaar of Museum op Maat-groepen | €6: senioren

Vandaag in Brussel 10.00u: BRUSSELS MUSEUM VAN DE MOLEN EN VOEDING

10.00u: BELVUEMUSEUM

G

eneraties lang lieten schilders en beeldhouwers zich inspireren door de Leiestreek. Vandaag krijgen de artiesten van de Latemse school een culinaire tegenhanger. Vanuit het centrum van Deinze vaart de Smaakboot naar Gent, de thuisstad van chef Michaël Vrijmoed.

Al 222 jaar worden bij de Oost-Vlaamse brouwerij Bosteels bieren gebrouwen, elk met z’n eigen verhaal en bijzonderheid. Leuk detail: het brouwerijgebouw werd ontworpen door architect Minaert, dezelfde als die van –jawel- de Gentse Minardschouwburg.

Michael Vrijmoed Acht jaar lang was Michaël Vrijmoed de sous-chef van Peter Goossens in ’t Hof van Cleve. Nu heeft hij zijn eigen restaurant -eenvoudigweg Vrijmoed gedoopt- dat hij onder het belangstellende oog van vele ‘foodies’ opende in de Gentse binnenstad. Vandaag verlaat hij zijn vaste stek om plaats te nemen op de Smaakboot in Deinze, richting Gent. Wij zochten de chef op aan wal, in zijn vertrouwde habitat. Michaël Vrijmoed lacht even terwijl hij de laatste hand legt aan zijn voorgerecht, dat een eerbetoon is aan wat de zee te bieden heeft in november. “Niets is toeval,” zal hij een nog een paar keer herhalen. Bijvoorbeeld wanneer het gaat over de naam van zijn restaurant. Of over het feit dat hij dat opende in Gent. Of dat in de keuken enkele broden klaarliggen om de oven in te gaan. In zijn keuken gaat Michaël Vrijmoed op zoek naar pure smaken en vernieuwende combinaties: “Als kok ben ik natuurlijk geïnteresseerd in het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Maar ik wil vooral gaan voor een eerlijke keuken, eentje met seizoensproducten –zoals witloof- en ingrediënten van dichtbij.

Brouwerij Bosteels

Bij de zilte smaken uit het voorgerecht van Michaël Vrijmoed past een bier waarbij de bitterheid niet de bovenhand haalt. Biersommelier Luc De Raedemaeker opteert daarom voor de kruidige Tripel Karmeliet, een goudkleurig “3 granen”bier met een complex karakter. De Tripel Karmeliet evolueert van een milde aanzet naar een fruitige smaak om af te sluiten met een milde bittere toets. Koken en werken met zijn handen interesseerden de chef van kindsbeen. Al was het niet de restaurantkeuken die vroeger het meest tot zijn verbeelding sprak. “Ik wilde eigenlijk bakker worden. Maar ik heb het advies van mijn ouders gevolgd, zij vonden het beter om eerst een bredere opleiding te volgen. Achteraf bekeken een juiste keuze voor mij. Al maak ik hier toch ook mijn eigen brood.” Noch koos de jonge chef toevallig voor Gent: “Ik woon hier al dertien jaar. Een klassiek verhaal denk ik, gevallen voor de open en losse sfeer die in de stad hangt. Niet te klein, niet te groot en met veel water. Daar kom ik het snelst tot rust. De banken en de Titanic-achtige

brug aan de Visserij zijn misschien wel mijn favoriete plek in de stad.” Maar kok word je niet voor de rust, beaamt hij: “Je moet het met heel je hart doen, anders hou je het niet vol. Ik tel mijn uren niet. Ik vind het niet erg om een uur lang wortels te schillen. Of om af te wassen. Niet dat het mijn hobby is, maar het moet gebeuren.” Voor wie hij ooit nog graag eens zou willen koken? “Misschien voor een bekende topchef als Alain Ducasse. Of voor Brigitte Bardot” (lacht). “Maar eigenlijk is restaurant Vrijmoed mijn droom.” Geen beter moment om te proosten met een champagnebier. Zelf neemt hij als eerste een hap van het dessert.

WATER & VUUR IN GENT

Speel mee met de kinderen en maak een smakelijke tocht door de tijd (zie p. 6).

In de tentoonstelling ‘Cannibals’ leert u de

Moeiteloos combineert Gent Water & Vuur: de stad is tegelijkertijd middeleeuws en hip, rustgevend en dé plaats om te feesten (en niet alleen tijdens de Gentse Feesten in juli). De moeite waard om te ontdekken:

MENU 17 november 2013

Het Gravensteen: Een middeleeuwse burcht in het hart van de stad die –jawel- omgeven is door water. Gruwel hier bij oude marteltechnieken én geniet van een mooi uitzicht over de stad. Sint-Veerleplein 11, 9000 Gent

RODE POON MET KOKKELS IN EEN JUS VAN KRAB

Bij het sappige vlees van het hoofdgerecht past een donkerder bier. Het Kwakbier is hier een goede keuze: de Kwak –met zijn speciale glas- wordt gekenmerkt door een licht gebrande karamelsmaak. Die wordt veroorzaakt door hetzelfde procédé (de maillardreactie, waarbij eiwitten en suikers een verandering ondergaan) als die van de korst van het sappige vlees. Afsluiten gebeurt feestelijk met de DeuS Brut des Flandres. Dat is een Brut bier, wat wil zeggen dat de bereiding deels eenzelfde procédé volgt als champagne, met een zeer fijne smaak. Dat maakt deze ‘godendrank’ zowel geschikt als aperitief als om een maaltijd mee af te sluiten. In combinatie met de subtiele chocoladesmaak en de kersencoulis, zorgt DeuS voor een afgewerkt smakenpalet.

Ycono: Deze gemoedelijke koffiebar is de buurman van één van de vurigste straatjes van Gent. Eten, drinken, expo’s bekijken én interieurartikelen kopen: het kan hier allemaal. Brabantdam 100, 9000 Gent Jiggers: In het hol van de leeuw zijn de avontuurlijkste cocktails te vinden. Jiggers laat zich inspireren door de ‘prohibition’periode waarin alcoholische dranken verboden waren in de VS. Proberen? Best reserveren. Oudburg 16, 9000 Gent

-TRIPEL KARMELIET-

+

Gent

19.00u

Grootmoeders & Designers: als Water & Vuur? Het project Grandma’s Design bewijst het tegendeel. Oma’s delen er hun bakrecept, designers gingen ermee aan de slag. Het resultaat bewondert u in een tentoonstelling in het Huis van Alijn. En er is meer vandaag: traditie gaat de strijd aan met innovatie. U proeft een hapje van een authentieke wafel van oma Goedele of de nieuwe versie van professionele koekjesbakster Brenda. In de tentoonstelling leert u

U sluit het weekend af met nog wat extra cultuur. Het Berlaarse meer kent u van zomerse zondagen met ijsjes, vandaag kent u het ook dankzij de tentoonstelling ‘Vissen op het Donkmeer’. U leert er alles over de vissen die er ooit gevangen werden en de technieken die daarvoor gebruikt werden.. Geen tijd meer voor een gezellige afsluiter van het weekend? De tentoonstelling is nog de hele week te bezichtigen. Vernissage: Het Donkmeer vist Donklaan 123, 9290 Berlare | Gratis

OVERNACHTEN AAN 'T WATER

VARKENSWANG MET BUIKSPEK, TIERENTYN-MOSTERD, GESTOOFD WITLOOF, KNOLSELDER, CRÈME VAN AARDPEER.

Berlare

-KWAK-

+ BROWNIE VAN BITTERE CHOCOLADE MET COULIS VAN KERSEN EN COINTREAU

ADV

-DEUS BRUT DES FLANDRES-

Het Groot Vleeshuis: Vroeger een slachthuis, vandaag het promotiecentrum voor Oost-Vlaamse specialiteiten. Op de kaart geen coca cola, wel frisdranken uit de streek, bier en de RoomeR met z’n vlierbessen. Op 14/11 geniet u hier ook van een stoofpotje met Water & Vuur. Groentemarkt 7, 9000 Gent Het Bierhuis aan de Waterkant: (en aan de achterkant: het Waterhuis aan de Bierkant) blinkt uit door z’n enorme selectie aan speciaalbieren. Ideaal om uit te blazen tussen het wandelen door. Groentemarkt 9, 9000 Gent

In Gent geen gebrek aan hotels en b&b’s aan het water. De passagiers van de Smaakboot overnachten in: Ghent River hotel. Tegelijkertijd historisch en modern. Dankzij de oude aanlegsteiger is het hotel zelfs per boot bereikbaar. www.ghent-river-hotel.be, Waaistraat 5, 9000 Gent Hotel Harmony, een gezellig hotel in het Patershol, de oudste wijk van Gent en het culinaire hart van de stad. www.hotel-harmony.be; Kraanlei 37, 9000 Gent


14 |

Week van de smaak WATER & VUUR

14 TOT 24 NOVEMBER

14 TOT 24 NOVEMBER

Maandag 18 november - www.weekvandesmaak.be -

D

e traditionele maandagochtendblues kunt u vandaag achterwege laten. Tijd om de week smaakvol te starten, bijvoorbeeld met volgende suggesties. Een eigen programma kunt u samenstellen via de website: www.weekvandesmaak.be. Dat maandag voor één keer lekker lang mag duren.

11.00u

Leuven In het archief duiken. Het klinkt niet sexy, maar dat is het wel (of toch vandaag). Tussen dossiers over politiek en notariaat in het archief Coomans de Brachène bevindt zich een verzameling bierviltjes, -flesjes en –glazen. Bier en papier hier! Bier in het archief! Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven Doorlopend van 09.00u tot 17.00u; ook op 14, 15, 16, 19, 20, 21, 22 en 23 november. / gratis

12.00u

Hasselt

een driegangenmenu met de smakelijkse specialiteiten uit Limburg. Van een perfecte middagpauze gesproken! Limburgse bieren versus Hasseltse jenever Elfde Liniestraat 22, 3500 Hasselt Doorlopend van 12.00u – 15.30u; ook op 19, 20, 21 en 22 november /reserveren verplicht: 01 130 77 72 of hotel@hotelschoolhasselt.be €37 (inbegrepen: driegangenmenu met aangepaste dranken)

19.30u

Brugge Voor wie er maar niet genoeg van krijgt: nog een stoute activiteit er bovenop. Historicus Jean-Luc De Meulemeester neemt u mee naar de baadcultuur in de middeleeuwen, toen eten in bad geen rariteit was. Baden en erotiek, met bijpassende hapjes en drankjes dankzij Hotel- en Toerismeschool Spermalie. Tafelen in een bad en nog iets meer... Komvest 34, 8000 Brugge / 19.30u – 00.00u reserveren verplicht: 05 033 52 19 of info@spermalie.be / €8

Andere suggesties vandaag 19.00u Alles te weten komen over de rokende en stomende keuken in een kookworkshop van Vormingplus Oostende-Westhoek in Veurne. Geen boterhammen gesmeerd? Perfect: u zet er flink de pas in richting Hasselt. Daar zorgen de leerlingen van de Hotelschool voor

GENT

Dagsuggesties

19.30u Op ontdekking gaan in de Oosterse keuken in een kookworkshop te Elversele.

20.00u De heilzame werking van kruiden (beter) leren kennen dankzij Markant Overmere.

vandaag in Sint-Jans-Molenbeek. Water en vuur ... in een reis rond de wereld Schoolstraat 76, 1080 Sint-Jans-Molenbeek 11.15u – 14.00u / €5

D

e Smaakboot laat haar Gentse thuishaven achter zich, maar veel tijd voor heimwee is er niet. De kookkunsten van chef Olivier Van de Meerssche en de bieren van Brouwerij Bosteels maken het lekker warm aan boord. Warm genoeg om bij aankomst in Dendermonde te genieten van een feestelijke ontvangst door een jazzband. En om de stad te verkennen, of van de natuur in de omgeving te genieten. Zo wordt Dendermonde de perfecte ankerstad voor een verlengd weekend.

Olivier Van de Meerssche

U komt alles te weten over dé Brusselse bierspecialiteit (zie p. 6).

12.00u: CHARLIERMUSEUM

12.00u: GC KONTAKT

Hot en Spicy. Een tentoonstelling over Indiareiziger Jean Robie mét hapjes (zie p. 24).

Een win-winsituatie: u geniet van een driegangenlunch én leert mensen uit de buurt kennen. Samen eten Orbanlaan 54, 1150 Sint-Pieters-Woluwe 12.00u – 13.30u / reserveren verplicht: 02 762 37 74 of kontakt@vgc.be €6 (omnio-statuut: €5 | min. 2 dagen op voorhand reserveren | zoutloze, vegetarische en/of suikervrije maaltijd kan op aanvraag)

13.00U: V.O.E.M. VZW I.S.M. BWR

11.15u: VZW DE WELVAARTKAPOEN

U koppelt het nuttige aan het aangename: info over gezondheid en welzijn in Brussel krijgt u vandaag in een theehuis voor één dag. Marokkaanse muntthee voor iedereen, dankzij het infohuis van V.O.E.M. en BWR. Thee en infohuis Lakensestraat 68, 1000 Brussel 13.00u – 16.00u / gratis

Een culinaire wereldreis: u proeft van stoofpotjes van over de hele wereld. En om te blussen: exotische drankjes. De wereld ligt

Sinds november 2011 moet het oudste veer in het gewest, het appelsveer, zijn naam delen met het restaurant van chef Olivier Van de Meerssche. Oost-Vlaming in hart en nieren, maar niet gebonden aan de ene of de andere stad. Al heeft zijn huidige thuisstad Dendermonde wel een speciale plek in zijn hart. “Ik ben geboren in Aalst, de zogenaamde aartsrivaal van Dendermonde. Ik noem mijzelf graag een missionaris in Dendermonde,” grapt hij. “Ik vind het fijn om verschillende plekken met elkaar te verbinden. Zoals vandaag, symbolisch, met de Smaakboot.” Appelsveer ligt in de natuur, vlakbij de Schelde. “De omgeving hier is voor mij inspiratiebron nummer één. Ik kook mee met de seizoenen. In de herfst zie je de fazanten hier lopen op de dijk. En witloof is dan ook een vaste gast aan tafel.” De kruiden in zijn gerechten komen uit

eigen tuin. “Ik hou van variatie in de keuken. Mijn menu verander ik om de vier weken en dan kijk ik wat er op dat moment te vinden is in onze tuin. Ik probeer om elk product maar één keer per jaar te gebruiken. Er is zo veel verkrijgbaar, elk seizoen opnieuw.” Een favoriet product heeft Olivier Van de Meerssche niet, al zegt de passie waarmee hij over zijn zelfgebakken desembrood vertelt genoeg; elke week kneedt hij daarvoor wel veertig kilogram deeg. Brood bakken vereist een specifieke concentratie en stijl. Net zoals koken op een boot: dat deed hij al eens tijdens de Olympische Spelen in 1992. “Een goede voorbereiding: dat is belangrijk als je kookt aan boord.” Meer dan 20 jaar later, op 18 november 2013, trekt hij opnieuw zijn zeemansschoenen aan. “Ik ben er klaar voor,” besluit de chef met een knipoog.

WATER & VUUR IN DENDERMONDE

Brouwerij Bosteels Het verhaal achter het bier

MENU 18 november 2013

A

l zeven generaties lang, van vader op zoon, worden bij Brouwerij Bosteels bieren gebrouwen volgens oude tradities en nieuwe technieken. Er is Tripel Karmeliet, het historische “3 granen” bier. Er is Kwak, dat donkerder is en evenveel geworteld in de geschiedenis. En er is DeuS, een Brut bier dat tot aan de andere kant van de wereld gebruikt wordt voor feestelijke toasts.Wie de brouwerij binnenstapt, ontdekt een statig maar karaktervol brouwerijgebouw uit de achttiende eeuw, met oude koetsen op de binnenplaats. Diversiteit is voor de brouwerij een codewoord. De drie bieren hebben elk hun eigen verhaal en geschiedenis.

De Tripel Karmeliet bijvoorbeeld, is gebaseerd op een oud recept (uit 1679) van paters van een Karmelietenklooster uit Dendermonde. De gerst, tarwe en haver die de huidige Karmeliet zijn romige smaak geven, waren ook al aanwezig in het recept van weleer. Overigens is de Tripel Karmeliet ook een prijsbeest: het is tot dusver het enige Belgische bier dat bekroond werd tot de ‘World’s Best Ale’.

Nog bekender is misschien wel de geschiedenis van Kwak, een amberkleurig bier dat geserveerd wordt in speciale glazen. Die verwijzen naar de slimme brouwer, Pauwel Kwak, die in de negentiende eeuw een oplossing bedacht voor één van de ‘problemen’ van de koetsiers: het was hen toen verboden om tijdens rustpauzes van de bok te springen. De Kwakglazen konden eenvoudigweg aan de koets bevestigd worden, zodat de koetsiers toch konden genieten van hun

-DEUS BRUT DES FLANDRES-

+ speciale, kruidige smaak en saturatie optimaal te doen uitkomen.

Tijdens de Week van de Smaak proeft u deze drie bijzondere bieren op de Smaakboot. Of tijdens een bezoek aan de brouwerij zelf. Of gewoon thuis; geen betere manier om uit te blazen na een drukke dag vol smaak. Meer info? Surf naar www.bestbelgianspecialbeers.be

FAZANT IN COCOTTE MET PAUWEL KWAK – SJALOTTE – WITLOOF HAVERMOUT KROKANT MET MARJOLEIN -KWAK-

+ PEER IN DEUS GEGAARD VERLOREN BROOD VAN PEPERKOEK EN GEMBER ROOMIJS MET ORANJEBLOESEM -TRIPEL KARMELIET-

Brouwerij Bosteels Dichtbij Dendermonde, in het Oost-Vlaamse Buggenhout, worden de DeuS, de Kwak en de Tripel Karmeliet gebrouwen. De band met de stad komt zelfs expliciet naar voor bij de Karmeliet, dat gebaseerd is op een oud recept van paters uit een Dendermonds Karmelietenklooster. Olivier Van de Meerssche verwerkte de Tripel Karmeliet zelf in zijn voorgerecht met makreel en kingcrab, maar biersommelier Sofie Vanrafelghem vindt het een ideale starter om te pairen met een koelkastfrisse DeuS Brut des Flandres. De combinatie van vis en wilde tijm is het perfecte huwelijk met het kruidige Brut bier. De Kwak, een amberkleurig bier met noot- en karameltoets wordt geserveerd bij de fazant, maar werd ook verwerkt in het hoofdgerecht zelf. De mout die het aardse aspect van de Kwak naar boven brengt, rijmt met het witloof. Net zoals de enigszins bittere toets van de Kwak die verzacht wordt door de marjolein. Het dessert met gember, kweepeer en oranjebloesem en een in DeuS gegaarde peer wordt gekoppeld aan de Tripel Karmeliet. De sinaastoets in het bier wordt ondersteund door het roomijs met oranjebloesem en de kruidigheid van het bier komt terug in de peperkoek. De ideale manier om een maaltijd af te sluiten.

Dendermonde is rijk aan pittoreske overnachtingsplekken aan het water. De passagiers van de Smaakboot worden verwend in:

MAKREEL – KING-CRAB EN TIJM SCHORSENEER MET TRIPEL KARMELIET SALADE VAN ZURKEL EN WILDE PETERSELIE

Kwak. Dezelfde ervaring wacht degene die het moutige bier met fruitige toetsen bestelt. Kwak drink je in stijl, uit een bol glas dat rechtgehouden wordt door een houten staander. Evenzeer in stijl: de DeuS Brut des Flandres, de goddelijke granenbubbels. Om te toasten op bijzondere gelegenheden als aperitief of als ideaal gezelschap bij een dessert (een voorbeeld daarvan vind je op p13). DeuS is een minutieus gebrouwen bier dat onder meer twee gistingsperiodes doormaakt: een eerste keer bij de meesterbrouwer, daarna nogmaals in de Frankrijk. DeuS drink je zeer koel (tussen 0 en 4 graden) en in fluitglazen, om de

15

DENDERMONDE

DE HELE DAG: ATELIER GROOT EILAND

09.00u: MUSEUM VAN DE GEUZE

|

De Smaakboot vaart naar dendermonde

Vandaag in Brussel

U proeft koffievariëteiten van over de hele wereld. En maakt een Marokkaanse theeceremonie mee (zie p. 6).

WATER & VUUR Week van de smaak

Waar de Dender en de Schelde samenkomen, ligt de stad waar om de tien jaar vier heemskinderen het legendarische Ros Beiaardpaard beklimmen. Wie niet wil wachten op de volgende Ommegang, kan in en rond Dendermonde alvast volgende Water & Vuurplekken bezoeken: Vleeshuismuseum op de Grote Markt: Met een collectie handen vuurwapens, maar ook de oudste inwoner van de stad...het gigantische skelet van een mammoet. Huize Geertrui (Vlassebroek): Een taverne middenin de natuur. Met tijdens de Week van de Smaak een brandnetelmenu: brandnetelsoep, brandnetelbrood, brandnetelpannenkoeken en zelfs...een brandnetelbier met de toepasselijke naam ‘Tingel’. ’t Spaans Hof (Hamme): Een loungy tapasbistro, met een speciaal Agua & Fuego menu ter ere van de Week van de Smaak. Nos gusta! Begijnhof: Geplunderd en in brand gestoken in de 16e eeuw, later beetje bij beetje gerestaureerd, nu opgenomen door UNESCO als werelderfgoed.

Appelsveer: In een prachtig natuurgebied vlakbij de Scheldearm slaapt u in de nok van het ‘Appelsveer’, thuis van chef Olivier Van de Meerssche en zijn vrouw. Hoofdstraat 176, 9200 Appels - www.appelsveer.be Domus Portus: Een karaktervolle Bed & Breakfast die zijn roots niet verloochent. Vroeger een hoedenwinkel, nu hebben alle kamers nog de naam van een hoed. Dijkstraat 2, 9200 Dendermonde - www.domusportus.be BB Torenhof: In dit prachtige oude herenhuis met de allures van een kasteel voelt overnachten koninklijk aan. Leopold II-laan 15, 9200 Dendermonde - www. bbtorenhof.be Casa Cava: Met kamers genoemd naar wijnsoorten en onderaan een heuse wijnkelder gelegen in de authentieke kelders van een oude brouwerij Rosstraat 124, 9200 Dendermonde - www.casacava.be Cosy Cottage: heeft zijn naam niet gestolen. Een prachtig charmeverblijf aan de Scheldeoever. Eegene 38, 9200 Dendermonde - www.cosycottage.be


16 |

Week van de smaak WATER & VUUR

14 TOT 24 NOVEMBER

14 TOT 24 NOVEMBER

WATER & VUUR Week van de smaak

DE WEEK VAN DE SMAAK OP DE KAART Zoek een smaakactiviteit in uw buurt op www.weekvandesmaak.be

|

17


18 |

Week van de smaak WATER & VUUR

14 TOT 24 NOVEMBER

14 TOT 24 NOVEMBER

Dinsdag 19 november www.weekvandesmaak.be

T

ip van de dag: grasduin eens door het programma van de Week van de Smaak op www. weekvandesmaak.be. Of vertrouw op ons en richt uw dag als volgt in:

09.00u

Gent Eén ding is zeker: u hebt geen last van zeeziekte deze ochtend. De tentoonstelling door Lokaal Dienstencentrum De Vlaschaard troont u dus mee op een culinaire Marco Poloroute. Voor stiekeme globetrotters. Vuur wordt geblust door water Jubileumlaan 219, 9000 Gent Doorlopend van 09.00u tot 17.30u; ook op 14, 15, 18, 19, 20, 21 en 22 november / gratis

13.30u

Damme En nog een zekerheid er bovenop: uw stoofpotjes en ovenschotels zullen niet meer mislukken dit jaar, dankzij de workshops van

KVLV. Vanmiddag leert u de kneepjes van het vak in Damme. Stoofpotjes en ovenschotels Burgstraat 16, 8340 Damme (nog op 34 andere locaties) / 13.30u -16.30u reserveren verplicht: 05 037 07 50 of marie-anne.de_muynck@just.fgov.be €5 à €10 (richtprijs)

19.00u

Zoutleeuw Bier brouwen en whisky distilleren, een kolfje naar uw hand. En mocht dat niet zo zijn, dan helpen de Hagelandse Bier Genieters u een handje, met behulp van brouwerij Nieuwhuys. U geniet van een rondleiding en mag ook proeven. Vuurwater en gerstenat Ossenwegstraat 91, 3440 Zoutleeuw 19.00u – 22.30u reserveren verplicht: 0473 36 05 24 of info@hagelandsebiergenieters.be / €30 (leden van Hagelandse Bier Genieters: €25 broodje inbegrepen)

Vandaag in Brussel De hele dag: ATELIER GROOT EILAND U proeft koffievariëten van over de hele

wereld. En maakt een Marokkaanse theeceremonie mee (zie p. 6).

09.00u: MUSEUM VAN DE GEUZE U komt alles te weten over dé Brusselse bierspecialiteit (zie p. 6).

10.00u: BELVUE MUSEUM Speciaal voor kinderen: een smakelijke tocht door de tijd (zie p. 6).

11.15u: VZW DE WELVAARTKAPOEN U proeft van Water & Vuur... in een reis rond de wereld (zie p. 14)!

10.00u: CHARLIERMUSEUM Hot en Spicy. Een tentoonstelling over Indiareiziger Jean Robie mét hapjes (zie p.24).

12.00u: RECYCLART VZW In Bar Recyclart gaat een Tibetaanse gastkok aan de slag met de vier natuurelementen. U proeft er van heerlijke schotels waarin Water & Vuur centraal staan en dat aan democratische prijzen. Koken met de vier elementen

De Smaakboot vaart naar brussel

WILLEBROEK

Dagsuggesties Bar Recyclart, Ursulinnenstraat 25, 1000 Brussel / Reserveren mag (tot 15 pers): 02 502 57 34 / 3,5 tot €12

12.30u: VTBKULTUUR VZW I.S.M. BROODJE BRUSSEL

V

Tijdens deze lezing over Mosselen en frieten door historicus Pierre Leclercq begint u alvast te watertanden. En niet tevergeefs: de koks van Groot Eiland zorgen voor een degustatie van mosselen met frieten, met een biertje van de Zennebrouwerij om het feest compleet te maken. Moules, frites & mayonnaise, une histoire belge et Slow Food Groot Eiland, Henegouwenkaai 29, 1080 Sint-Jans-Molenbeek / 18.45u – 21.30u reserveren verplicht: 0477 235 937 of info@karikol.be €35 (€25: leden Slow Food | voertaal Frans)

|

19

BRUSSEL

anuit Willebroek zet de Smaakboot koers richting Brussel, dit jaar de Stad van de Smaak. Daar wachten musea en concertzalen, toeristische trekpleisters en unieke staaltjes architectuur. Maar evengoed verrassende onbekende plekken, die de passagiers ontdekken onder leiding van vzw Tochten van Hoop. Niet met een lege maag natuurlijk, met dank aan chef David Martin en de bieren van brouwerij Lindemans.

Brouwerij Lindemans

Tijdens deze wandeleing loopt het Water u alvast in de Mond (zie p. 24).

18.45u: KARIKOL CONVIVIUM SLOW FOOD DE BRUXELLES I.S.M. GROOT EILAND

WATER & VUUR Week van de smaak

David Martin Wie weleens naar RTL kijkt, kent David Martin misschien van ‘Martin Bonheur’, een tv-programma à la ‘Dagelijkse kost’ waarin hij de kijkers eenvoudige maar lekkere gerechten leert klaarmaken. Wie wil proeven, kan daarvoor terecht in Brussel. Acht jaar al staat de chef aan het roer in La Paix in Anderlecht. Sinds drie jaar neemt hij ook de keuken van het Paleis voor Schone Kunsten voor zijn rekening. Vandaag en morgen heeft hij de touwtjes in handen op de Smaakboot. De luxe van het eigen baas zijn, stond nochtans niet in de sterren geschreven, vertelt David Martin. “We waren thuis met z’n zessen en we hadden het niet breed -ik heb bijvoorbeeld enkele jaren in een caravan gewoond. Daarom begon ik al op jonge leeftijd te werken. Het had overal kunnen zijn, maar het werd de keuken. Misschien een beetje naar het voorbeeld van mijn opa.” Die werkte in de jaren ’50 in de keuken van Au Pied de Cochon in Parijs, destijds het eerste restaurant dat er vierentwintig uur op vierentwintig open was. De romantiek van de Franse hoofdstad noch de zon in zijn geboortestreek in

het zuiden van Frankrijk wegen voor de chef op tegen wat België te bieden heeft. Spontaan steekt hij een lofzang

op ons land af. “De bescheidenheid! De levenskwaliteit! De cultuur, de artiesten, de technologie! En de keuken, niet te vergeten. Je vindt hier alles wat je nodig hebt en er zijn meer mogelijkheden dan in Parijs vind ik.” Het was nochtans puur toeval dat hij zich hier vestigde. “Mijn plan was om na twee jaar verder te reizen, andere keukens en culinaire gewoontes te leren kennen. Maar ik werd verliefd op België. Dus ik ben gebleven.” De Brusselse drukte, de mengelmoes aan culturen en de openhartigheid van wie komt eten, David Martin is er gek op. “En toch droom ik er ook soms van om terug te keren naar de basis. Koken voor tien personen, niet meer. Of mij terug te trekken op het platteland, kaasboer worden of azijn maken. Nu woon ik tijdens het weekend op het platteland, in een oude boerderij. Een beetje water & vuur, zeker?” Dat het hem niet alleen om de keuken te doen is, voegt hij er nog graag aan toe, noch om bekend of rijk te worden. “Ik wil vooral een voorbeeld zijn voor jongeren die het moeilijk hebben. Er is zoveel mogelijk, als je doet wat je graag doet. Dat wil ik tonen, dat er altijd wel hoop is op de één of andere manier.”

Van een kleine boerderij met lambiekbrouwafdeling: Brouwerij Lindemans uit Vlezenbeek aan de rand van Brussel legde sinds 1822 een succesvol traject af. Uit het brede arsenaal aan lambiekbieren (geuze, faro en fruitbieren), kiest Sofie Vanrafelghem drie bieren die het menu van chef David Martin mooi aanvullen. Het voorgerecht wordt vergezeld door Oude Gueuze Cuvée René. Deze verfijnde geuze met sherry-achtig aroma is het resultaat van het versnijden van 2/3 jonge lambiek met 1/3 oude lambiek en daarna dit mengsel te laten vergisten op fles. Het is een traditionele geuze met een zeer vineuze, fris zurige smaak die de geraffineerdheid van dit lichte gerecht perfect matcht.. Het rundvlees uit het hoofdgerecht vraagt om een bier met meer body en zoetheid, een eis waaraan de Lindemans Framboise perfect tegemoet kan komen. En een extra pluspunt bij deze match: de fruitigheid van het bier zal het volledige smaakpalet van het gerecht aangenaam verfrissen. Ten slotte wordt het stevige dessert met onder meer macaron met pompoen verfrist dankzij de kriekzuurheid van de Kriek Cuvée René. Dat echte krieken rijpten voor dit bier, is alleen al aan de geur te merken.

WATER & VUUR IN BRUSSEL OVERNACHTEN AAN 'T WATER

ADV. SPAR

MENU

19 november 2013 WITLOOF - MAKREEL - JONG KALF GEROOKTE PALINGMOUSSE VARIATIE VAN WIJNAZIJN -OUDE GUEUZE CUVÉE RENÉ-

+ WAGYU RUNDVLEES SELDER UIT DE HOUTOVEN -LINDEMANS FRAMBOISE-

+ MACARON MET POMPOEN CHOCOLADE & WHISKY -KRIEK CUVÉE RENÉ-

Niet voor niets werd Brussel dit jaar Stad van de Smaak. Wie Water & Vuur wil beleven, moet in Brussel zijn. Bijvoorbeeld (maar uiteraard niet uitsluitend) hier: Zuidmarkt: Heeft haar naam niet gestolen. Dichtbij het station Brussel-Zuid, met geuren en smaken uit het Middellandse Zeegebied en duizenden koopjes. Boulevard du midi, Brussel Wiels: De oude Wielemans-Ceuppensbrouwerij in Vorst werd een bruisend centrum voor hedendaagse kunst. En lekker lunchen kan er ook. Avenue Van Volxem 354, 1190 Brussel  Recyclart: Was Recyclart een mens, we noemden haar een ‘manusje van alles’. De plek middenin de Marollen is een horecazaak, maar ook een werkplaats, een culturele hotspot. Met een Water & Vuurmenu tijdens de Week van de Smaak. Ursulinenstraat 25, 1000 Brussel

Vlakbij het water, met uitzicht over het kanaal, overnachten de passagiers van de Smaakboot in Meininger Hotel Brussel: De oude Bellevuebrouwerij werd omgetoverd tot het allereerste hotel van Sint-JansMolenbeek, dat tegelijkertijd het eerste passiefhotel is in Brussel. MEININGER Hotel Brussels City Center Quai du Hainaut 33, 1080 Brussels • T (0)2 588 14 74 • F (0)30 666 36 222 info@meininger-hotels.com • www.meininger-hotels.com


20 |

Week van de smaak WATER & VUUR

14 TOT 24 NOVEMBER

14 TOT 24 NOVEMBER

Woensdag 20 november

A

angeboden: een rist activiteiten voor jong en oud. En dat zal u geweten hebben. De suggesties voor vandaag klinken alvast smakelijk in de oren, maar raap gerust zelf wat lekkers bij elkaar via het volledige activiteitenoverzicht op onze website www.weekvandesmaak.be.

19.30u: Vurige cocktails leren shaken van Jan Van Ongevalle met R.O.E.R. Vzw in Knokke-Heist.

20.00u: Uw Italiaans aanscherpen in een lezing over Pasta e risotto in Sint-Niklaas.

12.00u Campus Russelberg wordt Campus Smulberg. Leerlingen en leerkrachten bundelen er de krachten om voor u een feestmaal op tafel te zetten. De zee op de tong met vis en zeevruchten of een vlammende wokmaaltijd worden opgeluisterd met een vuur- en rookspektakel. Om woensdagmiddag spectaculair in te zetten. Campus Smulberg Gerhagenstraat 58, 3980 Tessenderlo Doorlopend van 12.00u – 20.00u. reserveren verplicht: 01 366 14 41 prijs nader te bepalen

13.00u

Hemiksem U bezoekt de bibliotheek deze keer niet om te lezen. Voor de dapperen: u meet zich met andere culinaire fanaten uit Hemiksem en laat nieuwsgierigen proeven van uw signature dish. Voor wie vooral eetkriebels heeft: u proeft en beslist wie er naar huis gaat met de eer en een boekenbon. Kookwedstrijd in de bib Heuvelstraat 111-117, 2620 Hemiksem Doorlopend van 13.00u tot 16.00u. gratis (inschrijven verplicht: 03 288 27 40 of bibliotheekbalie@ivebic.be) , niet voor proevers | aantal deelnemers wordt beperkt)

15.00u

Leuven Tijd voor culinaire verpozing op het water: u gaat samen met buurtwerk ’t Lampeke aan boord van den Tube, een oud vrachtschip op de Leuvense vaart. De jongeren van den Tube maken er gerechten uit hun kookboekje ‘Den Tube kookt de wereld rond’. En dat de boot

12.00u CHARLIERMUSEUM Hot en Spicy. Een tentoonstelling over Indiareiziger Jean Robie mét hapjes (zie p. 24).

12.00u RECYCLART VZW Een maaltijd door een Tibetaanse kok, geïnspireerd door de vier elementen (zie p. 18).

Tessenderlo

Vandaag in Brussel mee is met haar tijd, bewijst ook de digitale uitdaging door Link in de Kabel. Den Tube kookt de wereld rond Kolonel Begaultlaan (eerste boot na de brug) z/n - 3000 Leuven Doorlopend van 15.00u tot 19.00u, ook op 22 november doorlopend van 17.00u tot 22.00u. reserveren mag: 0483 68 01 80 of sam@lampeke.be / €2,5

De hele dag ATELIER GROOT EILAND

17.00u

U komt alles te weten over dé Brusselse bierspecialiteit (zie p. 6).

Asse Tjop en Dop! U baant zich een weg door de gezellige drukte in Asse, waar er ‘gebraaid’ wordt op z’n Zuid-Afrikaans. Iedereen draagt zijn hapje bij, de buurt- en jeugdwerking zorgen voor drankjes en aperitiefhapjes. Tjop en Dop Gasthuisstraat 2, 1730 Asse Doorlopend van 17.00u tot 22.00u / gratis

19.30u

Lochristi U duikt de zee in met Velt en de gemeente Lochristi. Plenty more fish in the sea? Zo gezond als een vis? Of niet? U verslikt zich niet langer als u zeewier op uw bord krijgt en leert ter afwisseling onbekende vissoorten kennen. Proeven van het onbekende en het leren beminnen doet u op deze lezing annex proeverij. Schatten uit de zee Dorp-west 52, 9080 Lochristi 19.30u – 22.00u reserveren verplicht: 09 326 88 24 of duurzaamheid@lochristi.be €3 (inschrijven van 1 tot 15 november, aantal inschrijvingen is beperkt)

Andere suggesties vandaag 13.30u: Meedoen met de andere kinderen in de kookworkshop ‘Kookje Sprookje’ van HaBoBiB in Boortmeerbeek.

U proeft koffievariëteiten van over de hele wereld. En maakt een Marokkaanse theeceremonie mee (zie p. 6).

09.00u MUSEUM VAN DE GEUZE

13.30u VZW MOCA I.S.M. DC RANDSTAD Brusselse kinderen zijn wereldburgers, maar kennen zij ook nog de oorsprong van typische Brusselse smaken? Deze namiddag herontdekken ze die smaken en de verhalen die er aan vasthangen. Van het belang van de Zenne tot de folklore van het bruisende Brussel. Culinaire wanderling met verrassend eind Hovenierstraat 45, 1080 Sint-Jans-Molenbeek 13.30u – 16.30u / reserveren verplicht: 0486 46 55 64 of vzwmoca@hotmail.be €1 (voor kinderen tot 12 jaar)

10.00U KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN

14.30U GC KONTAKT I.S.M. HET WILLEMSFONDS

U ontdekt het verhaal achter de croissant dankzij Koek de Coeur (zie p. 12).

Vandaag zwaaien de kinderen de plak aan het fornuis (zie p. 10).

10.00u BRUSSELS MUSEUM VAN DE MOLEN EN VOEDING

15.00u EUROPALIA

In de tentoonstelling ‘Cannibals’ leert u de culinaire gewoontes ten tijde van de ontdekkingsreizen kennen (zie p. 6).

10.00u BELVUE MUSEUM Speciaal voor kinderen: een smakelijke tocht door de tijd (zie p. 6).

11.15u VZW DE WELVAARTKAPOEN U proeft van Water & Vuur... in een reis rond de wereld (zie p. 14)!

12.00u ABATTOIR - GRILL KANAL Tijd voor de brochette in al haar acetten! Tien Brusselse verenigingen maken hun versie van de Brusselse brochette, u wikt, weegt, proeft en stemt op uw favoriet. En ook chef David Martin maakt een grillgerecht. Het wordt er gewoon heel gezellig (zie p. 23) .

|

21

De Smaakboot vaart in brussel

Dagsuggesties

- www.weekvandesmaak.be -

WATER & VUUR Week van de smaak

Ter gelegenheid van de opening van het Infopoint van Europalia India geniet u van zalig gekruide drankjes uit India. Massala Chai, koffie met kardemom, frisdrank met kruiden: u proeft het hier. After Work Massala Chai! Ravensteinstraat 79 , 1000 Brussel 15.00u-19.00u / gratis

15.00u OPENBARE BIBLIOTHEKEN STAD BRUSSEL Nom nom nom...toch voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Zij komen vanaf 15u naar de bibliotheek en krijgen beslist lekkers op hun bord: van klassieke keuken met ‘Rupsje nooitgenoeg’ tot dikmakertje ‘Lekkerbek Violet’. Voor de iets grotere honger, is er voor kinderen van 7 tot 10 jaar vanaf 15u45 een reuze eet-en-luisterfestijn. Proevertjes uit ‘Mijn lievelingsdier is gebraden kip’ en meer om van te smullen. Overheerlijk voorleesuurtje Emile Bockstaellaan 107, 1020 Laken 15.00u – 16.30u Gratis, voor kinderen tot 12 jaar

G

een verre bestemming vandaag, De Smaakboot blijft in de Stad van de Smaak en vaart zijn traject door de Brusselse kanaalzone. Met een in de hoofdrol grillgerechten, de enthousiaste Smaakbootchef David Martin en de bieren van Brouwerij Timmermans wordt de Brusselse halte er één vol vuur (en water natuurlijk).

Brouwerij Timmermans In 1702 ging brouwerij Timmermans nog door het leven als Brouwerij De Mol. Sinds de eerste lambiekbrouwsels, is de brouwerij een begrip in het Pajottenland. Nog altijd brouwt de brouwerij Lambiekbieren volgens de authentieke traditie. Bovendien zou Timmermans de oudste lambiekbrouwerij van het land zijn.

David Martin Met David Martin maakte u gisteren al kennis. Vandaag is hij opnieuw onze chef aan het roer en verwent hij de passagiers met een voor- en nagerecht. Uitzonderlijk wordt het hoofdgerecht aan wal gegeten: de Smaakboot houdt daarvoor halt bij de Abattoir in Anderlecht. Daar wordt gegrild en gebarbecued dat het een lieve lust is. Op Grill Kanal strijden tien ploegen van

Brusselse verenigingen om de ‘gouden brochette’: met hun versie van de brochette dingen zij naar de gunst van het publiek, dat mag proeven en stemmen. Goed gezelschap bij het grillen zijn de bieren van brouwerij Timmermans. En David Martin zorgt voor een duwtje in de rug: truckjes om een ware grillspecialist te worden komt u te weten tijdens een kookdemo.

Bij het voorgerecht van David Martin kiest Luc De Raedemaeker voor de Lambicus Blanche, een verfrissend en licht zurig bier dat zeer geschikt is als aperitief. De Lambicus Blanche wordt vervaardigd op basis van lambiek en krijgt een licht fruitige en kruidige smaak dankzij de toetsen van sinaasappel en koriander.

WATER & VUUR BIS

W

ie de Gouden Brochette wint, dat beslist het publiek (u komt toch ook proeven?) én een professionele jury met David Martin en culinair journalist Nick Trachet. Die laatste toont zich een waardig expert : speciaal voor Grill Kanal ging hij op zoek naar de roots van de brochette.

Spiestechnologie Ze hebben maar één ding gemeen: ze zijn gespietst, op een stokje of een metalen pin, maar verder kan alles. Zij heten spiesje, brochette, spiedino, sjasliek, shish kebab of saté. Ze zijn makkelijk om eten, want er is geen bestek bij nodig. Handig. Maar wie kwam op het idee?

brandstof aanleggen en dus maakten zij bescheiden vuurtjes van alles wat ze vonden. Het vlees van de kudde moest klein worden gesneden om snel te garen. Nomaden kenden ook de luxe niet om vlees te laten versterven. Hun vers vlees was taai. Hoe kleiner de stukjes, hoe makkelijker ze te kauwen en hoe sneller ze gaar waren.

Fast food van de steppen Héél lang geleden had de mens vuur, maar nog geen kookpot. Eten koken is dus jonger dan eten roosteren, zelfs de oven is ouder dan de pan. Op bepaalde plekken, zoals in de steppen van Azië, staan er geen bomen en is er nauwelijks hout te vinden. De nomaden die daar leefden, konden ook geen voorraden

De ‘Horden van Centraal-Azië’ bekeerden zich tot de islam en droegen de leer uit over heel de Oude Wereld en samen daarmee ook de kebab. Sindsdien steekt men vlees op stokjes van Hongarije tot Japan, van Casablanca tot Makassar. Is de brochette daarom moslim? Eigenlijk wel. Ook elders heeft men wel vlees op een stokje gestoken, maar nooit werd het er een deel van de eetcultuur, een manier van vlees voorzetten aan de gast. Dat hebben we aan de moslimwereld te danken. Uiteindelijk ging het via het Ottomaanse Rijk naar het Westen en vandaar naar de moderne barbecue in Amerika.

Overal thuis Het vlees op een stokje heeft heel wat vormen aangenomen. In moderne churrascerias in Brazilië dragen de obers zwaarden vol vlees rond en houden ze recht voor u, met de punt op uw bord. U geeft zelf aan welk deel en hoeveel vlees er wordt afgesneden. In Indonesië is de saté heel populair. Hier zijn het juist piepkleine spiesjes

met stukjes kip of rund en een saus op basis van soja of pindakaas. Tussen beide ligt het rijk van de kebab. Kebab kan van lappen vlees, maar ook van gehakt worden gemaakt. Het woord werd in de Balkan cevap, en het verkleinwoord daarvan is het bekende cevapcici. In de Kaukasus en in Rusland spreekt men van sjasliek. Omwille van de snelle grillmethode zijn taaiere stukjes vlees ook bijzonder handig op ee stokje. Kebab van lamshart is een aanrader. Heel kort bakken boven hoog vuur. In onze streken is het een gebruik om vlees van verschillende dieren te mengen op één spies maar verschillende soorten vlees hebben verschillende gaartijden. Beter is het om spiesen met telkens één soort vlees te bereiden en dan te verdelen onder de gasten, dat maakt de spies ook minder individueel, minder egocentrisch. Even onhandig is het gebruik van ongekookte groente tussen de vleesstukjes. Groenten moeten veel langer garen dan vlees en zijn dus meestal enkel wat verbrand en voor de rest onsmakelijk rauw. Of u kunt de ajuin en paprika op voorhand garen en dan nog die enkele minuten laten mee grillen.

De chef maakt in een kookdemo gevogelte voor de Brusselse grillers. Daarbij wordt een glaasje Faro aangeboden. Dat bier is minder zurig doordat er kandijsuiker aan toegevoegd wordt. De suiker vormt een mooie ondersteuning bij het gerookte aspect van het vlees. Het dessert wordt tenslotte aangevuld met een Oude Kriek, een lambiek die hergist op de fles en vervolmaakt wordt met kersen uit Schaarbeek. De krieken (traditioneel uit Schaarbeek) verfijnen de chocoladesmaak, terwijl de houttoetsen goed passen bij de whisky.

MENU 20 november 2013 WITLOOF - MAKREEL - JONG KALF GEROOKTE PALINGMOUSSE VARIATIE VAN WIJNAZIJN -LAMBICUS BLANCHE-

+ GRILL KANAL: GRILLGERECHTEN + KOOKDDEMO: GEVOGELTE IN HOOI -FARO-

+ MACARON MET POMPOEN

En dan hadden we het nog niet over garnalen en vis, spiesjes van rietsuiker of citroengras, aan een draad, in de frituurolie of die verpakt in goudfolie. Alles kan in spiesjesland.

Nick Trachet

CHOCOLADE & WHISKY -OUDE KRIEK-


14 TOT 24 NOVEMBER

Outdoor cooking

WATER & VUUR Week van de smaak

|

23

Abattoir, 20 november 12u-15u

dé ultieme beleving, ook in de winter !

Een stukje wild op de barbecue, een braadschotel of zelfs uw kerstmaal… outdoor cooking is gezelligheid troef, in élk seizoen! Wanneer het om “buiten leven, buiten genieten” gaat, is barbecuespecialist.be een begrip: design barbecues met een buitengewoon bakresultaat!

Broil King, ook na de zomer uw beste keuze! Canadezen weten wat outdoor cooking is, zoveel is zeker! Een Broil King barbecue is dan ook het meest performante toestel dat u zich kunt dromen, het hele jaar door. Waarom? We zetten u op weg naar het perfecte bakresultaat in vijf stappen:

Liever houtskool? Dan bezorgt het Deense Dancook u dé ultieme barbecuebeleving: de houtskoolbak met dubbele wand zorgt voor convectiewarmte waarmee u moeiteloos elk gerecht sappig en lekker op tafel tovert. Deze stijlvolle toestellen in Deens design halen de houtskoolbarbecue uit de banaliteit.

1

Een goed isolerende braadbak

2

Perfect ontworpen braadroosters

3

Een absolute vereiste is een diepe en hoge braadbak. De Broil King-ovens houden de warmte goed vast en zorgen voor een optimale warmteverdeling.

De gietijzeren braadroosters van Broil King zorgen voor een uitstekende schroeikracht. Zo krijg je de echte ‘steak house’-ruiten.

4

Roestvrij stalen branders Voor een perfect bakresultaat moet de volledige oppervlakte van uw toestel dezelfde temperatuur hebben. De gepatenteerde inox Dual-tube branders van Broil King zijn speciaal ontworpen om een optimale temperatuurverdeling te garanderen.

Evenwichtige warmteverdeling Het volledige braadoppervlak van Broil King is bedekt met inox warmteverdelers (Flav-R-Wave™ baksysteem). Resultaat: een optimale warmte-verdeling!

5

Doorgedreven temperatuurcontrole Controleer de temperatuur tot in de perfectie. Elke Broil King heeft traploos regelbare gaskranen. De bedieningsknoppen kan u 180° draaien met 17 verschillende vlamhoogtes.

Een barbecue op aardgas?

GRILL KANAL, of de strijd om de Gouden Brochette EEN STUKJE GESCHIEDENIS In de negentiende eeuw zorgden koeien voor overlast in de Brusselse straten. Het slachthuis bevond zich toen aan de Ninoofsepoort en daar was geen station in de buurt. De exodus van het vee kwam tot stilstand met de bouw van de Slachthuizen van Anderlecht eind negentiende eeuw. Daarvoor werd een moerassig terrein toegankelijk gemaakt en een kwam er een brug die de verbinding met het Weststation verzekerde. In de jaren ’80 werd slachten bijzaak. De verbindingsbrug was vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, de apparatuur was verouderd. Na modernisering en vernieuwing -en de oprichting van NV Abattoir- beschikt het slachthuis nog over twee slachtlijnen. Maar er is meer: op de site van de Abattoir vindt drie keer per week een gigantische markt plaats. In de Kelders worden feesten en evenementen georganiseerd, na het werk wordt ontspannen een glas gedronken tijdens de Boeremet.

GRILLEN IN DE ABATTOIR Op 20 november zwaaien tien Brusselse verenigingen er de plak tijdens Grill Kanal. Zij serveren er van 12u tot 15u hun ultieme

Wilt u uw barbecue inbouwen in uw vaste buitenkeuken? Dan heeft het Australische Beefeater voor u de oplossing. De toestellen uit de Serious Barbecues reeks zijn aansluitbaar op aardgas. Geniet van uw buitenkeuken, het hele jaar rond!

Barbecue on the road?

versie van de brochette. Multicultureel, verrassend, gevarieerd...En toch kan er maar één de lekkerste zijn. Wie de Abattoir met een bezoekje vereert, proeft en stemt op zijn favoriete brochette met bijgerechtje en geniet van een proefbiertje van Brouwerij Timmermans. Daarnaast velt een professionele jury onder leiding van David Martin (La Paix) haar oordeel. De winnaar gaat naar huis met de symbolische ‘gouden brochette’, een juweel ontworpen door de Brusselse ontwerpster Kimy Gringoire van Kim Mee Hye en tatoeageartiest Alex Lejeune. En ook het publiek maakt kans op een fantastische prijs: de professionele Broil King Imperial waarop David Martin de grilldemo doet, gaat mee met een gelukkige winnaar uit het publiek.

ZIJ STAAN AAN DE GRILL! Persian BBQ: Mohamed en Manssoureh serveren in hun kleine restaurantje op de site van de Abattoir authentieke Iraanse gerechten in een sfeer van Perzische gastvrijheid. Op Grill Kanal maken zij Iraanse geïnspireerde brochettes.

VZW Cultureghem: Eva en Yannick grillen in naam van Cultureghem, een vzw die projecten op poten zet in de wijk Kuregem. Kuregem ligt ‘aan de andere kant van het kanaal’, grenzend aan Brussel-Stad. De wijk is nog een echte volksbuurt, rijk aan talen, culturen en godsdiensten. Cactus asbl: Ook Cactus is actief in Kuregem. De organisatie richt zich tot vrouwen uit de wijk met cursussen en activiteiten. Team Cactus maakt zijn opwachting tijdens Grill Kanal met een enthousiaste vrouwengroep. Le Toucan asbl: Le Toucan verlaat voor één dag haar vaste stek in het hart van de oude havenbuurt, waar ze activiteiten voor de buurtbewoners organiseert. Net zoals de ‘toekan’ (een tropische klimvogel) wil de vereniging de weg wijzen, ondersteunen en mee dromen. GC De Pianofabriek: In hartje Sint-Gillis organiseert GC De Pianofabriek cursussen, activiteiten en evenementen, telkens met aandacht voor de stedelijke context. Van een negentiende -eeuws dorp groeide SintGillis immers uit tot een druk bevolkt stadsdeel met art-nouveau-architectuur en immigratie. Een multiculturele vrouwengroep slaat tijdens Grill Kanal enthousiast aan het grillen.

Camelia vzw: Is een emancipatiehuis in Brussel-Stad en creëert onder de vleugels van Link=Brussel een omgeving waar cursussen gevolgd worden en deelnemers zich thuis voelen. Maïzenne: Is de verzamelnaam voor verschillende sociale horecaprojecten in Brussel, waar mensen opgeleid worden tot polyvalente medewerkers. Voor Grill Kanal worden gemixte ploegen samengesteld, met vertegenwoordigers van onder andere Recyclart (BrusselKapellekerk), De Welvaartkapoen (Molenbeek), Eat vzw (Schaarbeek), Cosmos (Anderlecht) en Atelier Groot Eiland (Molenbeek).

GRILL KANAL PRAKTISCH: Woensdag 20 november van 12u tot 15u Met: tien Brusselse ploegen, David Martin (La Paix) & live muziek Abattoir, Ropsy Chaudronstraat 24, 1070 Brussel Station Brussel-Zuid (10min. te voet) Metro 2 of Bus 46, halte Clemenceau

Schrijf u in op onze nieuwsbrief voor nog meer barbecueplezier!

Deze sympathieke Bugg neemt u overal mee.

SJIM OUTDOORCOOKING - 1850 Grimbergen I BEECKMAN & C° TUINMACHINES - 2110 Wijnegem I WALTER VAN GASTEL - 2180 Ekeren TUINRAMA - 2235 Houtvenne I WALTER VAN GASTEL - 2250 Olen I HORTA LAURIJSSEN - 2322 Minderhout I WALTER VAN GASTEL - 2490 Balen PAFT - 2530 Boechout I WALTER VAN GASTEL - 2550 Kontich I VB-CENTER - 2820 Rijmenam I WALTER VAN GASTEL - 2860 Sint-Katelijne-Waver STANDARD AHZ - 3000 Leuven I HORTA MARTENS TUIN EN DECOR N.V. - 3511 Kuringen I LECO - 3650 Dilsen-Stokkem WALTER VAN GASTEL - 3665 Staaienhof - 3800 St.-Truiden I DANIELS - 3960 BREE I GARDEN ABEELS - 4300 Waremme MEUBILI PURE - 8210 Zedelgem I MEUBILI - 8300 Knokke I VANMAERCKE - 8560 Wevelgem I TUINMACHINES DEVOS - 8790 Waregem T’HOOFT - 9031 Drongen I ROELANDT - 9230 Wetteren I WALTER VAN GASTEL - 9406 Ninove I HORTA - 9700 Oudenaarde

barbecuespecialist.be

Grill Kanal werd mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van:

In samenwerking met:


24 |

Week van de smaak WATER & VUUR

14 TOT 24 NOVEMBER

14 TOT 24 NOVEMBER

Donderdag 21 november - www.weekvandesmaak.be -

O

ok vandaag is kiezen uit het uitgebreide activiteitenaanbod geen sinecure. Maar ook vandaag staan wij tot uw dienst om u doorheen de dag te loodsen. Bang om te stranden? Het heft in eigen handen nemen en een eigen programma samenstellen kan via onze website: www.weekvandesmaak.be.

12.00u

Oostkamp Lunchbreak! Feest- en banketzaal ’t Boldershof brengt de Noordzee op uw bord. Verse vis en een Merletje Gerstebier voor wie geen BOB is. En u hoeft er niet eens voor naar zee. Genieten van Noordzeevis met bier van hier Schooldreef 44, 8020 Oostkamp Doorlopend van 12.00u tot 13.30u; ook op 20 en 22 november. reserveren mag: 050 82 24 79 of info@boldershof.be / €16

19.00u

Sint-KatharinaLombeek De ware culinaire avonturier in u wordt wakker. Dineren in het donker, het klinkt even leuk als het is. Een driegangenmenu geserveerd door blinde vrijwilligers aangevuld met live muziek. ‘Ternat dopt mee...met het BCG’ zorgt voor een vurige ontmoeting. Dineren in het donker Rodestraat 28, 1742 Sint-Katharina- Lombeek 19.00u – 22.00u; ook op 22 november reserveren verplicht: 02 583 04 47 of integratie@ternat.be é €40 (inbegrepen: aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht met koffie en drank aantal plaatsen is beperkt / inschrijving pas geldig na betaling op rekeningnummer: BE46 0882 4483 2136, inschrijven voor 8/11)

BOOM

Dagsuggesties 20.00u

Moorslede U droomt stiekem van vakantie, maar bijt nog even op uw tanden. En knabbelt op pittige proevertjes in Moorslede. Drie Thaise vrouwen nemen u op sleeptouw doorheen Thailand en haar cuisine. Een spectaculaire showcooking (ook te volgen op groot scherm) brengt Thailand in uw hoofd, maar vooral ook: op uw bord. De wijde wereld, ook in Moorslede. Thais genieten: showcooking en proefavond Iepersestraat 52, 8890 Moorslede 20.00u – 22.30u / reserveren verplicht: 051 70 02 85 of cultuur@moorslede.be €5 (abonnees: €4 | max. 100 personen)

Andere suggesties vandaag 13.30u Vissersliederen gaan zingen in het WZC OCMW Puurs. “Laat ons, liefste, samen varen”.

14.30u Een luxueuze coffeebreak houden in het WZC Sint-Bartholomeus in Merksem.

19.00u Met de boot ‘Water en Vuur’ en Filmclub Diksmuide een avondje cinema houden met de culinaire film, ‘Drifting clouds’ in Diksmuide.

20.00u Met de vrouwen mee naar een bierproeverij van de bibliotheek van Oosterzele in Scheldewindeke.

20.00u Luisteren naar originele anekdotes uit de culinaire wereldgeschiedenis tijdens ‘Verhalen in de tapasbar’ van Cultuurdienst Kortenberg.

V

Vandaag in Brussel De hele dag:

Atelier Groot Eiland U proeft koffievariëteiten van over de hele wereld. En maakt een Marokkaanse theeceremonie mee (zie p. 6).

09.00u: MUSEUM VAN DE GEUZE

In de tentoonstelling ‘Cannibals’ leert u de culinaire gewoontes ten tijde van de ontdekkingsreizen kennen (zie p. 6).

Een gezonde(re) levensstijl begint smakelijk: met een verrukkelijk gezonde brunch en een heldere (maar vurige) uitleg door een diëtiste. Brunch: gezonde voeding en goede gewoonten Orbanlaan 54, 1150 Sint-Pieters-Woluwe 10.30u – 14.30u / reserveren verplicht: 0471 79 19 77 / €7 (omnio-statuut: €6)

11.15u: VZW DE WELVAARTKAPOEN Water & Vuur... in een reis rond de wereld (zie p. 14)!

12.00u: CHARLIER­MUSEUM Hot en Spicy. Een tentoonstelling over Indiareiziger Jean Robie mét hapjes. Extra! Nocturne van 17 tot 22u: laat u verleiden door Bollywooddans. Kunstlaan 16, 1210 Sint-Joost-ten-Node Doorlopend van 12.00u tot 22.00u

anuit Boom vaart de Smaakboot onder begeleiding van chef Axel Colonna richting Mechelen, waar bij aankomst de zoete tonen van een heus glasconcert weerklinken. In het Mechels Instituut voor Kunsten en Ambachten maken de passagiers van de Smaakboot kennis met het werk van gerenommeerde glaskunstenaars. Om daarna nog meer glas te bewonderen in een rondleiding langs de boeiendste glasraamverhalen van historische kerken.

in Mechelen zijn droombestemming bereikt. Het Smaakbootmenu van Axel Colonna-Cesari getuigt van een voorliefde voor citrusvruchten. “Ik hou van het lichte en het frisse van citrus. Het heeft denk ik ook te maken met mijn appreciatie van de Japanse keuken. Ik werkte al vaak samen met Japanse chefs. Ik vind hun manier van werken aangenaam: rechttoe rechtaan.”

Koken met de wind in de zeilen, maar met evenveel passie bij tegenwind. Axel Colonna-Cesari van Cent pour Cent in Mechelen heeft er ervaring mee. Letterlijk, want hij is vertrouwd met de keuken van de Smaakboot. “Het zal een blij weerzien zijn, want ik kookte al vaak aan boord van de Barge. En koken op locatie is toch altijd een tikje spannender.”

10.00u: BRUSSELS MUSEUM VAN DE MOLEN EN VOEDING

10.30u: GC KONTAKT I.S.M. LDC ZONIËNZORG

De Smaakboot vaart naar mechelen

Axel Colonna Cesari

U komt alles te weten over dé Brusselse bierspecialiteit (zie p. 6).

(Nocturne: 17.00u – 22.00u, danssessies elk half uur) €5 (studenten & gepensioneerden: €4 kinderen en jongeren -18 of ICOM-kaarthouders: gratis | Nocturne: toegang is €3 i.p.v. €5)

12.00u: RECYCLART VZW Een maaltijd door een Tibetaanse kok in het teken van de vier natuurelementen (zie p. 18).

En figuurlijk, want de chef laat zich niet het minst afschrikken door tegenwind. Geboren aan zee, opgegroeid tussen de kookpotten: zijn ouders baatten een restaurant uit. Toch wilden zij liever niet dat hun zoon in de horeca terechtkwam. “Mijn ouders dachten dat ze mij zouden demotiveren door mij als veertienjarige te laten helpen in een restaurant. Maar dat had juist het tegengesteld effect: ik raakte er alleen maar meer van overtuigd dat ik wilde koken.”

Na een traject langs restaurants op verschillende plekken, heeft hij met zijn eigen restaurant Cent pour cent

Of misschien komt die liefde voor de Aziatische keuken al van vroeger, uit zijn kindertijd, waarin lekker eten en restaurants een constante waren. “Ik vind het belangrijk om jonge mensen te betrekken bij gastronomie. Zelf dragen we ons steentje bij met Mardi Gras, een voordeelmenu voor jongeren onder de dertig.” De chef beschouwt de hype rond gastronomie als een zegen. “Ik merk dat jonge mensen daardoor opnieuw gemotiveerd zijn om in de keuken te staan. Wie graag kookt, krijgt nu kansen. En zo ontstaat een liefde voor het leven. Of zo was het toch bij mij,” lacht hij.

WATER & VUUR IN MECHELEN

13.00u: VTBKULTUUR VZW Vissoorten van vroeger, ecologische visvangst en de geschiedenis van de Brusselse waterlopen: ze worden gecombineerd in deze wandeling doorheen de buurt van het SintKatelijneplein. Visbereidingen boven! Een vis op het droge Sint-Katelijnekerk (ingang), Sint-Katelijneplein, 1000 Brussel 13.00u – 15.15u / reserveren verplicht: 03 224 10 52 of info@vtbkultuur.be €6 (leden: €5)

WATER & VUUR Week van de smaak

MENU

25

MECHELEN

Duvel Moortgat Ssst...Hier rijpt den Duvel. Wie al eens richting Mechelen reed via Puurs, kent het opschrift wel: een knipoog naar één van de bekendste bieren van Brouwerij Duvel-Moortgat. Biersommelier Luc De Raedemaeker kiest drie bieren uit het brede gamma voor de pairing met het Smaakbootmenu van Axel Colonna-Cesari. De zilte, frisse sensatie van de zeevruchten combineert perfect met de ietwat zure smaak van de Vedett White, een witbier dat bestaat uit louter natuurlijke ingrediënten als tarwe, gerst, hop, koriander en gedroogde sinaasappelschillen. De kruidigheid van de White matcht bovendien mooi met de Oosterse specerijen in het voorgerecht. Bij het hoofdgerecht opteert Luc De Raedemaeker voor de Maredsous Tripel, een diepblond bier dat nog altijd gebrouwen wordt volgens het oorspronkelijke recept van de Benedictijnenmonniken uit Maredsous (ten zuiden van Namen). De volle smaak van de Tripel - met z’n lichte vanillearoma, wat banaan en zoethout en een lichte bitterheid door hop - sluit aan bij de subtiele smaak van de jonge duif. De exotische toetsen van de Duvel Tripel Hop combineren mooi met de citrustoetsen in het dessert. Duvel wordt traditioneel met twee hopsoorten gebrouwen, voor de Tripel Hop wordt telkens nog een derde interessante hopsoort geselecteerd; dit jaar de Sorachi Ace uit Japan. Het krachtige bier biedt goed weerwerk aan de chocoladeopbouw van het gerecht.

Dijlepad: Een wandeling langs het water, langs oude huizen, de rustige en groene Botanique, de haverwerf.

21 november 2013 BOUCHOT MOSSELEN & MATCHA THEE KORT GEBAKKEN MOSSELEN MET VENUSSCHELPEN EN GILLARDEAU OESTER, EMULSIE VAN MATCHA THEE, GEL VAN GENTIAAN EN VERSNIPPERDE WITLOOF

|

Technopolis: Museum voor techniek en wetenschap. Met een reusachtige inktvis die garant staat voor waterpret. www.technopolis.be De stad overleefde een Spaanse en een Engelse furie, wordt iedere vijfentwintig jaar bevolkt door de reuzen van de Cavalcade (de laatste was dit jaar nog) en huisvest nog vele andere activiteiten, bijvoorbeeld tijdens de Week van de Smaak. Het Water & Vuur vindt u alvast op volgende plekken.

Kaffee-ine: Steengoede koffie, naar het schijnt de eerste koffiebar in Mechelen. Met een lounge boven en een arsenaal aan koffie,thee,chocomelk .Een beetje Hollywood in Mechelen. Onze-Lieve-Vrouwestraat, 6. Mechelen

-VEDETT WHITE-

19.30u

Halen U bent wel te vinden voor een portie regionale trots, vooral als die zich weerspiegelt in frisse schuimkragen. De cultuurdienst van Halen zet het kruim van de plaatselijke bierwereld in de kijker én op de toog: u proeft, leert bij en hebt maar één antwoord: schol! Halense bierproeverij GC De Rietbron - Sportlaan 4A, 3545 Halen 19.30u-22.00u reserveren verplicht: 013 35 08 30 of cultuurdienst@halen.be toegang: gratis bierproeven: €5 / 4 bonnen

+ DUIF & HOUTSKOOL JONGE DUIF GEGRILD OP HOUTSKOOL MET AARDAPPEL, WITTE KOOL EN PETERSELIE -MAREDSOUS TRIPEL-

+ CITRUS & CHOCOLADE MET MASCARPONE, OLIJFOLIE EN CRUNCH VAN SINAASAPPEL -DUVEL TRIPEL HOP-

Vismarkt: In de zestiende eeuw een noodoplossing voor de vishandelaars, die van het Ijzerenleen verdreven werden wegens geurhinder, vandaag één van de plekken bij uitstek voor het Mechelse nachtleven. Bruine kroegen en hippe bars en restaurants, zij aan zij met - jawel - nog enkele vishandels. Mille: Een tapasbar, een leescafé, een brasserie, een kunstcafé, een brasserie...Mille is een duizendpoot. Met lampen waar je briefjes aan kan achterlaten, een muur die door een kunstenaarsgast onder handen genomen wordt, tweedehandsboeken en tijdschriften om te lezen. En tijdens de Week van de Smaak: een speciaal driegangenmenu aangevuld met locatietheater in het thema van Water & Vuur. Nauwstraat 10, Mechelen. €45, reserveren via millemechelen@telenet.be of 0473 34 34 98 Zeeridder: Een gebouw dat zijn naam dankt aan de brouwerij die er oorspronkelijk stond: ‘Chevalier Marin’. Met een mythe die we u niet willen onthouden: de brouwerij kocht twaalf apostelbeelden en een kruis van de kathedraal en gebruikte het hout om de brouwketels te stoken. Hun bier veranderde in bloed.

OVERNACHTEN AAN 'T WATER Vannacht vinden de passagiers van de Smaakboot een onderkomen op deze bijzondere locatie, op een boogscheut van de Dijle: Martin’s Patershof: Een voormalige kerk die statigheid en elegantie combineert met een ultramoderne toets. Vroeger maakte dit hotel deel uit van het Minderbroedersklooster, sinds 1999 werd de kerk ontwijd en is het in gebruik als hotel. Ontdek het speciale Water & Vuur-arrangement op www.martins-hotels.com. Zie ook p. 24.


26 |

Week van de smaak WATER & VUUR

14 TOT 24 NOVEMBER

14 TOT 24 NOVEMBER

Vrijdag 22 november - www.weekvandesmaak.be -

I

n de Stad van de Smaak is het programma niet te versmaden vandaag. Voor de activiteiten elders in Vlaanderen, kunt u nog altijd terecht op www.weekvandesmaak.be.

reserveren verplicht: bxl@fo.am €55 (inbegrepen: FoAM’s Open Sauces kookboek)

culinaire gewoontes ten tijde van de ontdekkingsreizen kennen (zie p. 6).

10.00u: BELVUE MUSEUM

19.00u: UTV BRUSSEL I.S.M. LIFE SYSTEM VZW

Speciaal voor kinderen: een smakelijke tocht door de tijd (zie p. 6).

Vandaag in Brussel De hele dag: ATELIER GROOT EILAND

11.15u: VZW DE WELVAARTKAPOEN U proeft van Water & Vuur... in een reis rond de wereld (zie p. 14)!

U proeft koffievariëteiten van over de hele wereld. En maakt een Marokkaanse theeceremonie mee (zie p. 6).

12.00u: RECYCLART VZW

09.00u: MUSEUM VAN DE GEUZE

Een maaltijd door een Tibetaanse kok, geïnspireerd door de vier elementen (zie p. 18).

19.00u: FOAM

18.00u: V.O.E.M. VZW I.S.M. KERN BEGELEIDING JONGVOLWASSENEN

U voedt lichaam én geest tijdens dit degustatiediner, dat is opgedragen aan Water & Vuur in hun etherische vorm. Smoke & Vapour is een artistiek experiment, een verstild moment waarop de grenzen tussen eten en ademen vervagen. Oude en nieuwe rook- en stoomtechnieken worden gebruikt om een smeltkroes van nevelige smaken en geuren te creëren die zowel de zinnen als de verbeelding zacht strelen. Smoke & Vapour Koolmijnenkaai 30-34, 1080 Sint-Jans-Molenbeek / 19.00u – 22.00u

U komt alles te weten over dé Brusselse bierspecialiteit (zie p. 6).

12.00u: CHARLIERMUSEUM

Hot en Spicy. Een tentoonstelling over Indiareiziger Jean Robie mét hapjes (zie p. 24).

10.00u: BRUSSELS MUSEUM VAN DE MOLEN EN VOEDING

In de tentoonstelling ‘Cannibals’ leert u de

U waant zich in de sprookjes van 1001 nacht tijdens deze Marokkaanse munttheeceremonie. De muntthee wordt bereid volgens de aloude traditie en zeer heet en zoet gedronken uit kleurrijke, smalle glazen. Theeceremonie Lakensestraat 68, 1000 Brussel 18.00u – 20.00u / Gratis

De Smaakboot vaart naar LEUVEN

MECHELEN

Dagsuggesties

Muntthee

Tijdens deze ecologisch verantwoorde kookworkshop ontdekt u hoe hot Turkije wel kan zijn. Duurzame vis, klaargemaakt zoals aan de Zwarte Zeekust, aangevuld met vegetarische hapjes met pit! Hot Turkey GC Ten Noey, Gemeentestraat 25, 1210 SintJoost-ten-Node / 19.00u – 22.00u inkom: vrije bijdrage

20.00u: BIBLIOTHEEK HERMAN TEIRLINCK U laat zich verleiden door de pikante verhalen uit ‘De Decamerone’, ‘1001 Nacht’ en andere verzamelwerken, afgewisseld met muzikale intermezzo’s. Hete hapjes en scherpe drankjes zorgen voor extra pit. Vurige sprookjes en pikante hapjes: de bib in vuur en vlam Servaes Hoedemaekerssquare 10, 1140 Evere 20.00u – 22.00u / reserveren verplicht: 02 247 63 89 of evere@bibliotheek.be / gratis

WATER & VUUR Week van de smaak

D

e boottocht naar Leuven gaat over het kanaal Leuven-Dijle, dat dankzij de vele brouwerijen en mouterijen aan wal de bijnaam ‘bierkanaal’ meekreeg. Na een tussenstop in het witloofmuseum in Kampenhout, waar het verhaal achter het witloof uit de doeken wordt gedaan, en een lunch verzorgd door Kwinten De Paepe, ontdekken de passagiers de bierverhalen uit de stad Leuven. En wie zijn culinaire horizonten nog verder wil verbreden, schrijft zich in voor een workshop ‘koken met algen’.

Een eigen restaurant voor hij dertig werd, dat was het plan van Kwinten De Paepe. Het werd toepasselijk “Trente”, op z’n Frans. Zijn menu bokst hij in elkaar met een schriftje (voor ideeën), een fornuis en een keukenrobot. Geen poespas in de keuken, ideaal voor een schippersmaal dat eruit ziet om door een ringetje te halen. Dat schrift met ideeën is belangrijk. “Ik noem het virtueel koken,” vertelt de chef. “Ik vind het fijn om mijn menu op papier voor te bereiden, te bedenken wat ik met wat wil combineren en mij te laten inspireren. Vooral door mensen die enthousiast met iets bezig zijn, een sporter, een kunstenaar, een academicus.” Er was bijvoorbeeld een dessert getiteld ‘achroom wit’, waarvoor hij zich liet inspireren door een project van de Franse kunstenares Sophie Calle. Zeven dagen lang verplaatste ze zich in een fictief personage, dat gerechten at in telkens één kleur. “Mensen eten toch ook voor een groot stuk met hun ogen. Goed dresseren is half gewonnen.”

Maar het koken bleef. In de Oesterbar werd hij nog viskok van het jaar. Toen dat restaurant zijn deuren sloot, waagde Kwinten De Paepe de sprong. En de rest van het team ging mee. “We kennen elkaar dus al heel lang. Dat is tof, ik vind het belangrijk dat er een goede sfeer in de keuken hangt. Het zijn tenslotte lange dagen.”

was ik geïnteresseerd in de psychologie van het eten en in de chemie. Koken is immers pure scheikunde. Die interesse leidde mij naar een opleiding voedings- en dieetkunde. Ik heb een tijdje als diëtist gewerkt, maar dat was

Maar evengoed is de chef gefascineerd door wetenschap: “Al in de hotelschool

27

LEUVEN

Brouwerij Alken-Maes

mij te exact. Ik kon er mijn creativiteit niet in kwijt.”

Kwinten De Paepe

|

En of het harde werken gewaardeerd wordt? Ronkende titels haalde de chef al binnen. Naast viskok van het jaar, mocht hij zich ook al eens Jonge Topchef van het Jaar noemen en werd hij culinair ambassadeur van het Hageland. Al is het hem niet om de titels te doen. “Ik wil gewoon lekker koken en dat doorgeven. Mijn moeder was een goede kok. En ik hoop dat mijn dochter later hetzelfde kan zeggen over mij.“

WATER & VUUR IN LEUVEN

Een vleugje avontuur is Alken-Maes niet vreemd: innovaties en toffe extra’s (zie: Grimberenthrillers) zorgen er voor het spreekwoordelijke leven in de brouwerij. De bieren die geserveerd worden op de Smaakboot, maken allebei gewag van deze dynamiek van traditie en vernieuwing. Affligem en Grimbergen gaan allebei terug op de oude brouwtradities in de abdij en behouden de oude receptuur, maar maken daarbij wel gebruik van hedendaagse technologie. Biersommelier Luc De Raedemaeker wijst bij het voorgerecht van Kwinten De Paepe zonder aarzelen de Affligem Blond aan. Dat frisse bier wordt gekenmerkt door een hoppige en fruitige geur en vormt een mooie aanvulling bij de Sint Jacobsvrucht. Het hoofdgerecht wordt vergezeld door een krachtiger bier uit dezelfde familie. De stevige body van de Affligem Tripel past goed bij de boschampignons, terwijl de kruidigheid van het bier de pistache en de curry nog beter tot hun recht laten komen. Bij het nagerecht maken de passagiers kennis met de Grimbergen Winter. Een buitenkansje, want dit bier is telkens slechts een beperkte periode te verkrijgen in de winkel. En de volle, zoetbittere smaak met toetsen van karamel sluit aan bij de karamelsmaken in het nagerecht.

legende bij het standbeeld, spoel door met een ‘Broeder’, of een ‘Wolf’. Margarethaplein 11, 3000 Leuven De Dry Coppen: Boekenwinkel en koffiehuis in één, in dit gezellige ‘appartement’ leest u de krant of één van de (nieuwe) boeken terwijl u geniet van koffie of thee. Schrijnmakersstraat 11, 3000 Leuven

MENU 22 november 2013 SINT-JACOBSNOOT MET RISOTTO VAN TARWE, WITLOOF, GECONFIJTE CITROEN EN KORIANDER -AFFLIGEM BLOND-

+ KABELJAUW, POMPOEN, BOSCHAMPIGNONS EN PISTACHE EN CURRY -AFFLIGEM TRIPEL-

+ CHOCOLADE, CARAMEL EN PINDA -GRIMBERGEN WINTER-

In Leuven vindt u gezelligheid en avontuur, of Water & Vuur, onder meer hier:

Kruidtuin: Dat Leuven een universiteitsstad is, uit zich op verschillende manieren. Voor studenten geneeskunde werd in 1738 een botanische tuin aangelegd, meteen de oudste van België. Kapucijnenvoer 30, 3000 Leuven

Koerier van Navarra: een gezellig Spaans restaurant. Tijdens de Week van de Smaak proeft u er de Soep van Yuste, een gerecht dat Keizer Karel nog wist te smaken en hier onterecht in de vergetelheid geraakte. Tervuursevest 130, 3000 Leuven Museum M: De spannendste combinaties van oude en actuele kunst. Belgische grootmeesters, gevestigde waarden en experimenteel werk van jong talent. Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven Koffie Onan: Een loungy koffiebar waar ze zelf hun koffie branden. Een proces dat u zelf kan meemaken tijdens demonstraties en proeverijen in de Week van de Smaak. Parijsstraat 28, 3000 Leuven Fiere Margriet: Is de naam van een standbeeld, maar ook van een café met een gigantisch aanbod aan bieren. Ontdek de

Aan de oevers van de Dijle biedt Leuven tal van overnachtingsmogelijkheden. De passagiers van de Smaakboot overnachten alvast in: Mercure Leuven: in het hartje van de binnenstad biedt het Mercure hotel comfortabele kamers. Alfons Smetsplein 7  3000 Leuven Novotel hotel: op een boogscheut van het water is het aangenaam toeven in het Novotel. Vuurkruisenlaan 4  3000 Leuven


28 |

Week van de smaak WATER & VUUR

14 TOT 24 NOVEMBER

14 TOT 24 NOVEMBER

Zaterdag 23 november - www.weekvandesmaak.be -

Z

in in een zoute, zoete, zure of zilte zaterdag? Al deze smaken tekenen op de één of andere manier present in het activiteitenaabod van de Week van de Smaak. Kies uw favoriet op www. weekvandesmaak.be. Of proef van volgende suggesties:

10.00u

Hoboken Culinaire erfenis ontdekt u in de letterlijkste betekenis van het woord op het Schoonselhof. De studenten van de Academie Muziek-Woord brengen poëzie terwijl u na de wandeling proeft van de verwezenlijkingen van onder meer F.X. De Beuckelaer (Elixir d’Anvers) en Modest Van den Bogaert (De Koninck). Smaakwandeling in het Schoonselhof hoofdingang aan de Krijgsbaan, 2660 Hoboken / 10.00u – 13.00u en 14.00u – 17.00u; ook op 24 november reserveren verplicht: 03 292 65 30 of uithuishoboken@stad.antwerpen.be / €4

16.00u

Mechelen U gaat voor een vurige primeur: ambiance, live muziek en vooral...whisky! Pas in december in de winkelrekken, maar nu al te proeven: de Gouden Carolus SingleMalt van Brouwerij Het Anker, gedistilleerd in authentieke ‘pot stills’ (handgeslagen, koperen distilleerketels). Whisky wandeling door de brouwerij en rijpingsmagazijnen Hoofdingang: Guido Gezellelaan 49, 2800 Mechelen / 16u – 23u doorlopend; gratis toegang, betalende proevertjes www.stokerijdemolenberg.be

18.00u

Gent

U komt alles te weten over dé Brusselse bierspecialiteit (zie p. 6).

10.00u: BELVUE MUSEUM

14.30u: BIBLIOTHEEK ROZENBERG

Speciaal voor kinderen: een smakelijke tocht doorheen de tijd (zie p. 6).

i.s.m. Gemeenschapscentrum WABO en de Vermeylenkring Een op en top Engelse namiddag: ‘De Trouwe vriend van Oscar Wilde’ is een mix van theater en live muziek. Het feest is compleet met Engelse hapjes: schones, muffins en verwenthee. Cheers! De trouwe vriend van Oscar Wilde Delleurlaan 39-43, 1170 Watermaal-Bosvoorde / reserveren mag: 02 675 33 79 of watermaal-bosvoorde@bibliotheek.be / €8

Wie vandaag luncht op de Smaakboot, proeft een biologisch menu op maat van menig muzikant. Als voormalig cateringchef van de Brusselse Ancienne Belgique mocht chef Lut De Clercq immers al koken voor heel wat bekende artiesten. Nu ze met ‘Backstage Kitchen’ de catering verzorgt van festivals en projecten, kan ze haar geluk niet op. “De vrijheid om te koken waar je zin in hebt en dat op de prachtigste locaties, dat is wat ik echt wil”. Op de Barge gaat ze voluit voor de volle smaak van biologisch en lokaal.*

21.00u

09.00u: MUSEUM VAN DE GEUZE

Thaise koekjes met pikante dipsaus en muziek, meer hebt u niet nodig om uw zaterdag af te sluiten. New Country Rehab komt helemaal uit Canada om country met een twist te brengen, daar durft u wel een verplaatsing naar Eeklo tegenover te stellen. Uw vrienden trekt u over de streep met het volgende argument: gratis vegetarische Thaise koekjes en pikante dipsaus. En aangenaam gezelschap natuurlijk. Concert met hapje: New Country Rehab N9 villa, Molenstraat 165, 9900 Eeklo 21.00u – 00.00u / reserveren mag: 09 377 93 94 of info@n9.be / €9 VVK | €12 ADD| jongeren krijgen €3 korting

Andere suggesties vandaag 13.00u Een natuurwandeling en Water & Vuurquiz meemaken met de Gezinsbond van Hekelgem

13.30u Een kinderworkshop pizza door de KVLV in Aalter.

15.00u Alles te weten komen over lambiekbieren op de Dag van de oude geuze in Halle.

W

ater & Vuur staan centraal in de spotnaam van de Mechelaars. De stad van de Maneblussers blijkt dan ook de ideale ankerstad om de Smaakboot nogmaals te ontvangen. Uitzwaaien kan vandaag in Leuven. Op het menu is het witloof geen verrassing meer, de verdere –biologischeinvulling ervan door chef Lut De Clercq is dat des te meer. Ook de bieren zijn weer van de partij, met dank aan Brouwerij Het Anker die daar bovenop nog een whiskyprimeur voorziet. Tijd voor een zaterdag in Mechelen zonder dorst.

inzet van de grote buurtwedstrijd ‘Wijk van de Smaak’. De winnaar van deze grote kookwedstrijd wordt samen met 100 buren getrakteerd op een feest in de Kelders van Kuregem. Wijk van de Smaak Dapperheidsplein 7, 1070 Anderlecht / gratis

Eeklo

De Smaakboot vaart naar mechelen

als ‘ZinneBir’, ‘Taras Boulba’, ‘Stouterik’, ‘Zwarte Piet’ of ‘Jambe de Bois’, veroveren in sneltempo de wereld en na vanmiddag ook uw hart. Bezoek aan de Zennebrouwerij Brasserie de la Senne Zennebrouwerij - Brasserie de la Senne, Gentsesteenweg 565, 1080 Sint-Jans-Molenbeek / 14.00u – 16.30u / reserveren verplicht: 02 450 99 26 of fj.travershoef@skynet.be €12 (4 degustaties inbegrepen | Davidsfondsleden (cultuurkaart): €9)

wilder dan een traditionele barbecue. Koreaans barbecueën Ekkergemstraat 18, 9000 Gent 18.00u – 22.00u; ook op 15, 16, 17, 22 en 24 november / reserveren verplicht: 0485 70 03 31 of info@mokja.be / €25

13.00u: VTBKULTUUR VZW Tijdens deze wandeling ontdek u vis in al zijn facetten (zie p. 24).

13.00u: BRUSSELS MUSEUM VAN DE MOLEN EN VOEDIING In de tentoonstelling ‘Cannibals’ leert u de culinaire gewoontes ten tijde van de ontdekkingsreizen kennen (zie p 6).

14.00u: DAVIDSFONDS SINT-JANS-MOLENBEEK Bier brouwen zit de Belgen in het bloed. Maar hoe gaat het brouwproces eigenlijk in zijn werk? U ontdekt het deze middag tijdens een onthullend bezoek aan de Zennebrouwerij. Hun bieren met ronkende namen

15.00u: LIBERALE VROUWEN Als een volleerd Sex-and-the-Citypersonage stort u zich in de wereld van de cocktail. In deze workshop leert u alles over shaken, crushen en mixen. Met ijs en een tikkeltje vuur en passie, waant u zich zo op Cuba. Happy Happy! Open Vld hoofdkwartier, Melsensstraat 34, 1000 Brussel / 15.00u – 17.00u reserveren verplicht: 02 280 37 47 of info@liberalevrouwen.be €5 (inschrijven voor 16 november)

“Ik hou van biologisch om de eenvoudige reden dat zich dat onmiddellijk vertaalt in de smaak. Bioproducten worden met de grootste zorg geteeld. Dat levert gezonde producten op én een schone omgeving. Ik vind het belangrijk dat ik weet dat de producten waar ik mee kook goed behandeld werden. Of dat nu gaat over groenten, vlees of vis.” Het is iets wat haar keuken typeert, bewust

omgaan met ingrediënten. Maar ook het sociale aspect vindt ze belangrijk: “Goed eten hoeft niet exclusief te zijn. Ik wil zo veel mogelijk mensen betrekken bij eetcultuur.” En daarvoor reist ze de wereld rond. Zo is Fribourg, het sublieme decor van onder andere het Belluard kunstenfestival, zowat haar tweede thuis geworden. Ook Japan heeft haar hart gestolen. “Japanse kookboeken vind ik altijd zo mooi vormgegeven. Ik begrijp niet wat er staat, maar ik wil vaak een lepeltje nemen als ik naar de foto’s kijk”, lacht ze. Een bijkomend voordeel van haar fascinatie voor koken op locatie is dat het haar de kans geeft om te koken

Lut De Clercq laat zich inspireren door speciale locaties, maar ook schilders en muziek kunnen de structuur van haar gerechten mee beïnvloeden. “Maar noem mij alsjeblieft geen rock ‘n’ rollchef,” voegt ze er haastig aan toe. “Koken is voor mij net creatief gestimuleerd worden en tegelijkertijd kalm kunnen zijn.” Al is kalmte nog niet echt aan de orde. Verschillende projecten zijn nu aan het borrelen: binnen onbepaalde tijd wordt haar eigen gin gestookt en er is ook een nieuw boek in de maak. Daarnaast wil Lut vooral blijven koken voor mensen die met liefde eten, waar ze ook wonen. “Want als ik aan het koken ben, klopt de wereld even”. *

De

ingrediënten

van

deze

biologische

maaltijd werden geleverd door Bio-Planet.

WWW.BIOMIJNNATUUR.BE is de startpagina voor Vlaamse consumenten

geïnteresseerd in bio.

WATER & VUUR IN MECHELEN, BIS

In Sint-Andries de documentaire ‘Sea the truth’ bekijken met veggiemaaltijd achteraf, door Eva vzw en Jeugdherberg Europa.

Een lezing en proeverij bijwonen met de vervolgfilm: ‘Fish and Run (2)’ in Herzele bij vzw ‘t Uilekot.

Vandaag in Brussel De hele dag: GEMEENSCHAPSCENTRUM DE RINCK i.s.m. Elishout CVO en Secundair Onderwijs, Abattoir nv, wijk- en buurtverenigingen en cultuurdienst Anderlecht De titel van de ‘beste waterzooi’ is vandaag de

-HOPSINJOOR-

+ EEND, CRÈME VAN BLOEMKOOL, IN DONKERE CAROLUS GEBRAISEERDE LE PUY LINZEN, GEPEKELDE RODE BIET EN PASTINAAK -GOUDEN CAROLUS CLASSIC-

+ BRIE MET PEER EN WITLOOF, MANDARIJN EN GOUDEN CAROLUS REDUCTIE -GOUDEN CAROLUS TRIPEL-

+ POMPOEN, WHISKY, HAZELNOOT EN HONING

29

MECHELEN

Het moeten niet altijd paters zijn: de wortels van de Mechelse Brouwerij Het Anker liggen bij de begijnen. Drie eeuwen lang werd in deze onafhankelijke gemeenschap naast gebakken, gezorgd (voor zieken) en groenten gekweekt ook gebrouwen. Niet minder dan 900 begijnen verwelkomden trouwens Keizer Karel bij zijn bezoek aan Mechelen. En die was verlekkerd op het Mechelse bier: regelmatig liet hij het Grote Keizersbier overbrengen tot in Spanje. Vandaag is de tocht minder ver, maar het bier smaakt nog steeds. Bij het voorgerecht opteert biersommelier Luc De Raedemaeker voor een Gouden Carolus Hopsinjoor. De naam van het blonde bier is een knipoog naar een volksfiguur uit de Mechelse geschiedenis, de ‘Opsinjoor’. De venkel en de citrus komen dankzij de prominente smaak van de hop nog beter tot hun recht. Het hoofdgerecht wordt dan weer vergezeld door een Gouden Carolus Classic, op de World Beer Awards vorig jaar nog uitgeroepen tot beste donkere bier ter wereld. Het bier dankt zijn naam aan de gouden munten van Keizer Karel. De Classic is een donker bier met een lang nazinderende afdronk. Een heerlijke combinatie met de eend en de linzen uit het hoofdgerecht. De zijdezachte Gouden Carolus Tripel is eveneens een prijsbeest in haar categorie, die van de Tripels. Deze Mechelse klassieker past dan weer uitstekend bij de kaas met witloof. De fruitige tonen in dit iets zwaardere maar toch verfrissende bier vormen een mooi akkoord met de peer uit het nagerecht. Wereldprimeur: Gouden Carolus Single Malt. In de winkelrekken vanaf december 2013, maar vandaag al exclusief te proeven door de passagiers van de Smaakboot. Ook het publiek mag proeven, want bij aankomst van de boot in thuisbasis Mechelen wordt deze jonge Belgische whisky officieel voorgesteld.

MENU 23 november 2013 VENKEL EN CITRUS RISOTTO MET WATERKERS, HERFSTSPINAZIE EN EEKHOORNTJESBROOD

|

Brouwerij Het Anker

met lokale producten. “Afgelopen zomer kookte ik in Zwitserland met de double crème van de Gruyèrekaas. Bij het lezen van het vetpercentage, slibben de aders van veel mensen wellicht al dicht. Maar het is o zo lekker.”

Lut De Clercq

19.00u

20.00u

U spreekt vloeiend Koreaans. Of toch één woord: Mokja! Ofwel: Let’s Eat! En of er gegeten wordt: u schuift aan bij een barbecue op z’n Koreaans en grillt en deelt vlees, vis en groenten met uw tafelgenoten. Nog net iets

LEUVEN

Dagsuggesties

WATER & VUUR Week van de smaak

Men drinkt het in Schotland en Ierland, in populaire televisieseries (denk: Mad Men) en tijdens feesten met klasse. Whisky is niet te stuiten. Vandaag wordt de eerste Mechelse versie van het ‘levenswater’ dat de elementen Water & Vuur als geen ander combineert gepresenteerd. De ‘Gouden Carolus Single Malt’ is een initiatief van Brouwerij Het Anker. De whisky wordt gedistilleerd uit het moutbeslag van één van de bieren van de brouwerij, Gouden Carolus Tripel. Dat gebeurt volgens de regels van de kunst in twee handgeslagen stookketels voor whisky, die het hart vormen van de nieuwe whiskystokerij ‘De Molenberg’, gevestigd in Blaasveld net buiten Mechelen. Stokerij De Molenberg gaat net als brouwerij Het Anker terug op een lange traditie. Eeuwenlang bewerkte molenaarsfamilie Van Breedam er graan om jenever te distilleren. Vandaag vormen de koperen stookketels (zogenaamde ‘pot stills’) er de eerste authentieke whiskystokerij in België. Meer informatie vindt u op www.stokerijdemolenberg.be In oktober 2010 vloeide de eerste, zuivere spirit uit de ketels. Dit heldere distillaat rijpte op eikenhouten vaten en ontwikkelde

zo zijn evenwichtige en volle smaak met zachte afdronk. De subtiel aanwezige fruitaroma’s worden mooi aangevuld met toetsen van hout en vanille. De whisky ligt pas in december in de rekken, maar u kunt voorproeven: de nieuwe whisky wordt gelanceerd in Mechelen op zaterdag 23 november (zie p. 28).

In Mechelen overnacht je in stijl aan de Dijle. Vannacht vinden de passagiers van de Smaakboot hier onderkomen Het Anker: In het authentieke gebouw huist niet alleen een brouwerij, maar ook een gezellig ingericht hotel met wel 22 kamers. ‘Bij de brouwer onder de wol’ is een unieke ervaring waar ontdekken en genieten centraal staan.


30 |

Week van de smaak WATER & VUUR

14 TOT 24 NOVEMBER

14 TOT 24 NOVEMBER

Zondag 24 november - www.weekvandesmaak.be -

H

et concept behoeft geen uitleg meer. Nog één keer kunt u uw dag invullen volgens onze smaak. Maar evengoed bent u vrij als een vogel om te grasduinen in het programma van de laatste dag via www. weekvandesmaak.be. Sluit de Week van de Smaak dus af in stijl, en wel als volgt:

10.00u

Knesselare Nostalgie naar de tijd van de molenaar: op de Drongengoedhoeve vergaapt u zich aan de wentelende wieken van een traditionele molen. De evolutie van graan tot meel vindt zijn smakelijke hoogtepunt in...een artisanaal brood, vers van de houtoven. Water, vuur en …meel Pietendries 3, 9910 Knesselare Doorlopend van 10.00u tot 17.00u. / gratis

zelfgestookt oranjebitter. Spektakel verzekerd! Flamboyante pannekoeken Smaaksalon, Maastrichterstraat 61, 3500 Hasselt / Doorlopend van 14.00u tot 17.00u / gratis activiteit bij bestelling van koffie of thee

16.00u

Koksijde Alle gekheid op een stokje, van Hasselt reist u als smaakavonturier helemaal naar zee. Daar gaat u voor eten en etiquette op z’n middeleeuws. Jonkvrouwen Hadewij en Machteld serveren u authentieke middeleeuwse gerechten mét achtergrond. Koninklijke Prinslaan 6-8, 8670 Koksijde Doorlopend van 14.00u tot 18.00u. / gratis

18.00u

Kortrijk

12.00u

Gent In het kielzog van Stadsbrouwerij Gruut en Gandante vaart u van de ene verrassing in de andere. Letterlijk: want een wandeltocht wordt een boottocht. De Zatte Facteurs bezorgen u een pretpakket vol animatie en blijven samen met u nog wat hangen in de stadsbrouwerij, waar u nageniet van een Gruutbier met een hapje. Brouwerijwandeling Gent Grote Huidevettershoek 10, 9000 Gent alle dagen, op aanvraag reserveren verplicht: 09 269 02 69 prijs nader te bepalen enkel voor groepen van min. 15 personen

In Antwerpen wacht nog meer vertier. Een warme winterbarbecue in de schaduw van de MAS+ voorstelling. En dat is nog niet alles: acteur Robbert Vervloet kruipt tijdens de barbecue in de huid van één van de hoofdfiguren van de gloednieuwe wandelbrochure, getiteld ‘Van Goest en Zonen, handelaars en wandelaars in smaak’. Winterse BBQ aan het water Napoleonkaai, 2000 Antwerpen 13.00u – 16.00u / reserveren verplicht: 03 221 13 33 of stadinverandering@stad.antwerpen.be / €5

15.30u

Hasselt Closing time voor het Nationaal Jenevermuseum ... voor enkele maanden althans. Stad Hasselt serveert een dag vol activiteiten, maar deze namiddag begeeft u zich naar het Smaaksalon. Op het menu: duivels geflambeerde pannenkoeken, voor de gelegenheid met

Op de thee gaan in het pianoatelier van Nicolas Callot in Mersele.

18.00u Aanschuiven aan een Indonesische rijsttafel met Doppahuis vzw in Hasselt.

Vandaag in Brussel 10.00u: MUSEUM VAN CACAO EN CHOCOLADE U gaat op ontdekking in de wereld van de chocodranken (zie p. 12).

U ontdekt het verhaal achter de croissant dankzij Koek de Coeur (zie p. 12). Uw week in schoonheid afsluiten, doet u in het gezelschap van anderen, en wel in Kortrijk. Vanavond schuift u aan bij nieuwe Kortrijkzanen met een andere achtergrond. Water & Vuur in een heerlijke harmonie. Tables d’hôtes Grote Markt 54, 8500 Kortrijk 18.00u – 21.00u; alle dagen reserveren verplicht: 05 627 72 75 of catherine.dupont@kortrijk.be / €10

10.00u

Antwerpen

13.30u

In de tentoonstelling ‘Cannibals’ leert u de culinaire gewoontes ten tijde van de ontdekkingsreizen kennen (zie p 6).

10.00u: KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN

Andere suggesties vandaag

13.00u

Met de hele familie genieten van allerlei culinaire activiteiten door het Aalsters smaakteam.

13.00u: BRUSSELS MUSEUM VAN DE MOLEN EN VOEDING

11.00u

Allerhande jenevergetinte workshops, tentoonstellingen en proeverijen naar aanleiding van het tijdelijk sluiten van het Nationale jenevermuseum te Hasselt.

10.00u: BELVUE MUSEUM Tentoonstelling / Spel of quiz: Smakelijke tocht door de tijd (zie p. 6).

10.30u: VUURSTEEN VZW I.S.M. DE VAARTKAPOEN, MUSEUM OP MAAT, MUSEUM VAN MOLENBEEK Zondag is de dag van het uitgebreide ontbijt. Samen met iedereen die zin en honger heeft, dekt u de ontbijttafel in de grote zaal van de Vaartkapoen in Molenbeek. Het principe: iedereen neemt zijn favoriete ontbijt mee, dat wordt gedeeld en aangevuld met verrassingen ter plaatse, in het kader van Koek de Coeur. Koek de Coeur/Ontbijt De Vaartkapoen, Schoolstraat 76, 1080 Sint-Jans-Molenbeek / 10.30u – 14.00u / gratis

De Smaakboot vaart naar HASSELT

HERENTALS

Dagsuggesties

N

og één keer vaart de Smaakboot uit, nog één keer worden de smaakpapillen van veertig passagiers verwend, nog één keer staat een avontuurlijke chef klaar om witloof in een nieuw jasje te steken. Niet alleen de Smaakboot kent vandaag haar eindbestemming, ook het Hasseltse Jenevermuseum opent voor de laatste keer zijn deuren in oude stijl. Daarom worden overal in de stad activiteiten georganiseerd rond jenever. Maar first things first: de veertig Smaakbootpassagiers leren de bieren van brouwerij Sint-Jozef kennen in combinatie met een heerlijk menu door chef Giovani Oosters.

14.00u: GC KONTAKT I.S.M. FRET EN VERZET VZW Dankzij de workshop ‘Dessertglaasjes maken’ steelt u de show tijdens de aankomende eindejaarsfeesten. Frisse inspiratie voor spectaculaire, zelfgemaakte lekkernijen. Feestelijke dessertglaasjes Orbanlaan 54, 1150 Sint-Pieters-Woluwe 14.00u – 16.30u reserveren verplicht: 02 762 37 74 of kontakt@vgc.be / €15

14.00u:

BRUSSELS MUSEUM VAN DE MOLEN EN VOEDING I.S.M. CHEF-KOK ANGELO RUSSO U kruipt in de huid van de avonturiers van weleer. Columbus, Cortes en co. waren voor hun tochten maandenlang onderweg op zee. Onder begeleiding van chef Angelo Russo tovert u de echte scheepskeuken op tafel: Caldereta, een tajine van visjes, aardappelen en ajuin. De scheepskeuken van de ontdekkingsreizigers Windmolenstraat 21, 1140 Evere 14.00u – 17.00u reserveren verplicht: 02 245 37 79 of cmathues@evere.irisnet.be €8 (€7: studenten, senioren, kinderen -12 jaar)

15.00u: BRUKSELBINNENSTEBUITEN

WATER & VUUR Week van de smaak

U wandelt met Brukselbinnenstebuiten langs de lekkerste plekjes uit de buurt van de Vlaamsesteenweg. De buik van Brussel Oude graanmarkt (tussen Dansaertstraat en Moutstraat), 1000 Brussel 15.00u-18.30u reserveren verplicht: 022 18 38 78 of bruksel@skynet.be / €10

31

HASSELT

Brouwerij Sint-Jozef De laatste tocht van de Smaakboot wordt begeleid door bieren uit Limburg. Streekbieren in de letterlijkste zin van het woord: de Ops-Ale van Sint-Jozef was zelfs het eerste bier dat in Limburg erkend werd als streekproduct. En het is ook de Ops-Ale die biersommelier Sofie Vanrafelghem aanduidt als aanvulling bij het voorgerecht van Giovani Oosters. De zachte smaken van de pompoen, de yoghurt en de boekweit vormen samen een ideale starter in combinatie met de lichte en dorstlessende Ops-Ale. Een gouden combinatie om de smaakpapillen te prikkelen.

Giovani Oosters De Smaakboot lijkt godzijdank in de verste verte niet op een cruiseschip. Geen zwembaden aan boord, geen gastenkamers, wel een gemoedelijk binnendek en een kleine keuken. Maar chef Giovani Oosters van Vous Lé Vous stond al voor hetere vuren: voor het tv-programma Expeditie Robinson kookte hij twee maanden lang op een houtvuur. Niettemin: het waren de cruiseschepen die hem vandaag aan boord brachten. Of toch in de richting van het koksleven voerden. “Stiekem is het nog altijd mijn droom om naar het buitenland te trekken. Buiten Europa zelfs, als het kan.” Tot die tijd brengt hij het grootste deel van zijn tijd door in zijn restaurant annex kookatelier annex hotel ‘Vous Lé Vous’. Korte omschrijving in het Frans: “Dat staat voor Voulez-vous cuisiner/dîner/coucher chez moi.” Het kookgen werd hem alvast niet met de paplepel ingegoten: “Mijn oma kookte wel heel lekker, bij haar gaan eten was feest. Thuis aten wij namelijk macrobiotisch, niet evident voor een kind”, vertelt de chef. “En mijn eerste baksel was ook niet echt een succes. Rozijnenbroodjes waren het, ze zagen er geweldig uit. Tot bleek dat ik de suiker omgeruild had met het zout. Weg trots.” Hoe het dan goed gekomen is? Dankzij een listig trucje van vader Oosters. “Die was psycholoog. Hij zag dat het niet goed ging op school en kende mijn reiskriebels. Dus liet hij op een dag een brochure van cruiseschepen rondslingeren in de auto. Ik was verkocht: een

|

De fruitige toets van de Herkenrode Tripel verfrist het gebraiseerde witloof, de gekonfijte knolselder en de Kempische mosterd met Limburgs Livar kloostervarken. De subtiele toevoeging van witte chocolade in het hoofdgerecht vindt een antwoord in de zoete aanzet van het bier. Het bier van 7% heeft voldoende body om de smaken van dit stevige gerecht aan te kunnen.

cruiseschip, de wereld zien. Eureka, ik word kok.” Wie de logica ontgaat, hoeft niet te vrezen: het Smaakbootmenu van Giovani Oosters is wel geheel opgesteld volgens de regels van het spel. Streekproducten, witloof, bier. Nog een laatste keer zeggen wij: smakelijk.

Ten slotte leiden de karameltoetsen en de lichte chocoladetinten in het Herkenrode Bruin u door de verschillende texturen van de Fair Tradechocolade. In combinatie met het suikervrije vanilleijs vormt die een frisse afsluiter.

WATER & VUUR IN HASSELT

MENU 24 november 2013 LANDSCHAPJE VAN POMPOEN –HANGOP VAN YOGHURT EN PANISSE VAN BOEKWEIT -OPS ALE-

+ GEBRAISEERD WITLOOF, GEKONFIJTE KNOLSELDER EN KEMPISCHE MOSTERD MET LIMBURGS LIVAR KLOOSTERVARKEN -HERKENRODE TRIPEL-

+ SMAKEN VAN FAIR TRADECHOCOLADE MET SUIKERVRIJ VANILLEIJS -HERKENRODE BRUIN-

Hasselt gaat voluit voor smaak: de hoofdstad van Limburg is tuk op jenever, op lekkere koffie ‘uit het land van Loon’, op hippe winkels en een havenkwartier dat binnenkort in een nieuw kleedje wordt gestopt. Voor Water & Vuur moet u alvast hier zijn: Nationaal Jenevermuseum: Jenever stoken is van alle tijden. Het Jenevermuseum doet de geschiedenis en verhalen van jenever uit de doeken, en dat voor het laatst in ‘oude stijl’ tijdens de Week van de Smaak. Ontdek de vele activiteiten vandaag op www. weekvandesmaak.be. Witte Nonnenstraat 19, 3500 Hasselt King Kong Coffee: Ongedwongen koffiezaak met interieur van gerecycleerde materialen. En heerlijke koffie met bonen van caffènation. Maastrichterstraat 58, 3500 Hasselt

Restaurant ‘Aan het water’: In een historisch pand aan de Demer geniet u tijdens de Week van de Smaak van een speciaal Water & Vuurmenu. Nagenieten kan aan de open haard. Overdemerstraat 20, 3511 Kuringen

z33: Huis voor actuele kunst. Tijdens de Week van de Smaak ontdekt je er dankzij Zebracinema de film L’Amour des Moules. Met mosseldegustatie vooraf. Zuivelmarkt 33, 3500 Hasselt Parfum-O-Theek: Een museum met een reukje dat u meeneemt op een geurige trip doorheen de geschiedenis van het parfum. Open elke eerste zondag van de maand van 14u tot 17u. Hefveldstraat 26, 3500 Hasselt Tasty Bowl: Zet u letterlijk in vuur en vlam met hun combinatie van Thaise en Japanse keuken. De moeite voor een lekkere, goedkope en vurige hap. Fruitmarkt 34, 3500 Hasselt

Slapen met uitzicht over het water, ook in Hasselt een fluitje van een cent. Vannacht slapen de passagiers van de boot hier: Holiday Inn Express Hasselt: In het hart van de stad kijken gasten vanuit hun kamer of van op het terras van het hotel naar de kleurige voorbijvarende boten.

Publiekskrant 2013  

Publiekskrant Week van de Smaak 2013