Page 1

“Dankzij De Katrol ben ik zelfzekerder” Studenten en andere medewerkers van De Katrol steunen al 15 jaar ouders in Oostende. Samen helpen ze hun kinderen te leren en te groeien.

“Taal en school maken mensen sterker” Deze moeder van vijf kinderen vertelt: “Dankzij De Katrol leerde ik Nederlands. Ik kreeg zin om ook naar school te gaan, net als mijn kinderen. Zo leerde ik snel en veel bij. Ik durf nu veel meer, ik kom veel buiten en ik ben zelfstandiger.” Ankers Mieke en haar collega’s bij De Katrol zijn ‘ankerfiguren’. Ze ondersteunen gezinnen in de buurt. Dat doen ze samen met studenten van de hogeschool of universiteit. De studenten komen twee keer per week langs bij de kinderen thuis. Ook de ouders krijgen steun: samen met de ankerfiguren pakken ze moeilijkheden aan. “Heel belangrijk” Mieke startte met De Katrol. “Het is heel belangrijk om kinderen en hun ouders te ondersteunen. Zo weten de ouders meer over wat hun kinderen op school doen. Ze kunnen hen beter helpen om huiswerk te maken.” De Katrol helpt ze bijvoorbeeld ook mee te

zoeken naar leuke hobby’s voor de kinderen, zoals sport of tekenen, ... “We luisteren” “We luisteren altijd naar de ouders en kinderen. Zij beslissen waarbij ze hulp nodig hebben”, zegt Mieke. Hebben kinderen het moeilijk met wiskunde op school? Dan helpt een student hen. Durven de kinderen iets niet, bijvoorbeeld een spreekbeurt geven? Dan helpt de student hen die angst te overwinnen. Ook de ouders laten weten wat voor hen moeilijk is. Een moeilijk formulier invullen, een bezoek aan de dokter of gaan winkelen? De student ondersteunt hen. Het geheim van De Katrol De moeder vertelt ook waarom De Katrol zo goed werkt. “Zowel ik als mijn kinderen krijgen hulp. De kinderen zijn veel zelfzekerder. Ze durven meer op school en halen betere punten. De kinderen en ik leren met plezier, en we worden steeds sterker. Allemaal dankzij de student en de ankerfiguur. Dat is tof om te zien.”


Waar vind je De Katrol? De Katrol is 15 jaar geleden opgericht in Oostende. Nu zijn er over heel Vlaanderen 28 ‘Katrollen’: Aalter - Anzegem - De Haan Diksmuide - Eeklo - Gistel - Herzele - Ichtegem - Ieper/Poperinge Jabbeke - Koekelare - Kortemark - Lichtervelde - Kortrijk - Melle Middelkerke - Moorslede - Ninove - Oostende - Oostkamp Oudenburg - Rotterdam - Torhout - Vleteren/Lo-Reninge - Wetteren - Wevelgem - Zottegem - Zwevegem. Op zoek naar een ‘Katrol’ in jouw buurt? Kijk op www.dekatrol.org/contact.

Via taal en school maak je mensen sterker  

Extra artikel bij Troef 2017

Advertisement