Page 1

TROEF

TROEF Theater met en voor iedereen

“Ik zoek de verhalen achter mensen” In Turnhout zit de theatergroep Het Gevolg. De groep werkt samen met verschillende mensen en organisaties. Bijvoorbeeld met T’ANtWOORD, een vereniging tegen armoede en sociale uitsluiting. Ook de Centra voor Basiseducatie deden al projecten met Het Gevolg. Wat doet de theatergroep dan precies?

Stefan Perceval vertelt erover. Hij is de directeur van Het Gevolg. Hij werkte al mee met reeksen op tv en films. Nu is hij vooral bezig met theater.

MET WIE WERK JE GRAAG SAMEN IN HET GEVOLG?

Stefan Perceval:

“Mensen vinden zichzelf in theater”

29

Stefan Perceval: Met iedereen. Ik heb vooral interesse in mensen in armoede of met andere problemen. Want ik was zelf arm tijdens mijn jeugd. Ik moest leven met 20 frank (een halve euro) per dag. Een organisatie tegen armoede uit de buurt organiseert hier activiteiten. Zij mogen dan ons gebouw en onze kassa gebruiken. Zo leren de mensen te ondernemen. Bijvoorbeeld door te werken met geld. Een van onze medewerkers kan hen daar altijd bij helpen.

WAAROM WILLEN MENSEN THEATER SPELEN BIJ HET GEVOLG? Stefan Perceval: Mensen zijn hier heel graag. Ze zijn hier welkom, ze kunnen hier zitten, breien, lezen … Ze werken mee aan projecten en krijgen nadien applaus.

Ik ben nu een theaterstuk aan het maken met Hilde (61 jaar). Op het podium vertelt ze haar verhaal. Want acteren komt uit jezelf. Als ik een rol speel, is het Stefan die speelt. Ik ga niet plots op een gekke manier praten. Ik doe niet alsof ik iemand anders ben. Het vertrekt vanuit mezelf. Dat is ook zo bij andere mensen die hier acteren. Ze vinden zichzelf in het theater. Een ander voorbeeld is Agnes: “Als ik toneel speel, vergeet ik alles”, vertelt ze. “Dat maakt mij heel gelukkig.”

theater met hen doet. Jij vertelt je verhaal. Je gaat op het podium staan en krijgt nadien applaus. Dat is iets magisch. Dan voel je je gewaardeerd. Kunst is belangrijk voor iedereen. Er zit altijd een heel persoonlijk verhaal achter. Dat moet je meegeven aan mensen. Deel het verhaal dat achter mensen zit. Luister ernaar. Want mensen moeten zich kunnen herkennen in kunst. Je moet weten waarom een kunstenaar iets maakt.

VOOR WIE MAAKT HET GEVOLG THEATER? Stefan Perceval: Iedereen moet ons theater zien. Ik vind dat ik als artiest bij de mensen moet zijn. Dat doen we niet alleen met projecten. We hebben ook producties. Daarvoor spelen we 290 voorstellingen per seizoen. We verdienen hier goed mee. Ik hou niet van voorstellingen voor scholen. Ik vind dat je beter eens met die scholen kan samenwerken. Ik wil jongeren laten voelen wat

30

Mensen vinden zichzelf in theater  

interview met Turnhoutse theatergroep Het Gevolg.

Advertisement