Page 7

 www.devonk.nl

De Vonk • woensdag 11 september 2013 •7

Taptoe met drie topkorpsen Het Raadhuisplein staat elk jaar weer vol met muziekliefhebbers. Het sfeervol verlichte Raadhuisplein vormt zoals gebruikelijk het decor voor de Taptoe. Op vrijdag 20 september kan het publiek genieten van optredens van drie korpsen. Speaker is Leendert Jan van de Koppel.

U Alblasserdam De drie korpsen zijn het OudLeden Fanfareorkest van het Regiment Genie Troepen uit Vught, het Tamboer & Trompetterkorps ‘Euroband’ uit Rotterdam en de Scheepjeswolharmonie uit Veenendaal. De Taptoe begint om 20.00 uur precies en eindigt rond 22.00 uur. De toegang is gratis.

Genie Het meest bijzonder is ongetwijfeld het Oud-Leden Fanfareorkest van het Regiment Genie Troepen. In 1888 werd in Utrecht de Geniemuziek opgericht door onderofficieren en vrijwilligers. Begin jaren vijftig van de vorige eeuw vertoefde de kapel in ’s-Hertogenbosch en mocht zich vanaf die tijd het Fanfarekorps der Genie noemen. Ze werd bemand door dienstplichtige militairen met een kader van beroepsonderofficieren. Het oudste Regiment binnen onze krijgsmacht had tot en met 1995 haar eigen muziekkorps. Door reorganisatie binnen Defensie is in naam het Fanfarekorps der Genie opge-

heven. Begin 1997 is het idee ontstaan om het korps nieuw leven in te blazen. Na enkele gesprekken met het hoofdkwartier van de Genie, werden vanuit een particulier initiatief vrijwel alle, voorheen dienstplichtige militairen van het Fanfarekorps der Genie aangeschreven. In september van dat jaar werd de eerste samenkomst op het voor hen vertrouwde terrein van de Lunettenkazerne in Vught gehouden. Vanaf dat moment heet dit orkest Oud-leden Fanfarekorps der Genie.

Brandewijn Het orkest speelt op dit moment in een bezetting van 50 tot 65 muzikanten die het historisch uniform uit 1888 dragen. Tijdens de optredens wordt de traditie van het Wapen der Genie gehandhaafd. Een marketentster treedt in historische kleding op om, na het spelen van de Regimentsmars (Kolonel Van Heemskerck van Beestmars) en het zingen van het Mineurslied, de brandewijn te schenken uit een houten vaatje. Om de uniformen en andere zaken te kunnen bekostigen worden speciaal

stenen kruikjes met brandewijn tijdens de optredens verkocht. De kruikjes zijn voorzien van een Genie etiket en kosten zeven euro per stuk.

Euroband Het Rotterdamse Tamboer &

Trompetterkorps ‘Euroband is sinds de oprichting in 1961 een begrip in de wereld van de show- en marchingbands. Het korps heeft niet alleen in Nederland, maar ook in Europa en ver daarbuiten een groot aantal optredens verzorgd.

Op het laatstgehouden Wereldmuziekconcours in Kerkrade werd zowel in de mars- als de showwedstrijden een gouden medaille behaald.

Scheepjeswol Na negentig jaren als fabrieks-

orkest van de bekende firma Scheepjeswol te hebben opgetreden bij diverse taptoe`s en streetparades, neemt de Scheepjeswolharmonie in de muziek- en showwereld nog steeds een belangrijke plaats in.

Hoofdsponsor Taptoe Haven festival 2013 ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

Utiliteitsbouw Kleinwoningbouw Verbouwingen Renovatie Onderhoud Advies en ontwerp

n ...bouwt è dt! onderhou

Kleine Beer 1 ◆ 2952 AS Alblasserdam Postbus 61 ◆ 2950 AB Alblasserdam T. (078) 691 29 24 ◆ F. (078) 691 96 06 E. info@wstam.nl ◆ I. www.wstam.nl lid van

Bouwend Nederland

Havenfestival  
Havenfestival  
Advertisement