De Hint | 1 april 2022

Page 1

De Hint Lingerie at Corina bestaat 5 jaar

Afscheidstournee Die Edelweisskapelle

3

paginaVARKENSHAAS CULINAIR Naturel, gemarineerd of gekruid Per 500 gram

VARKENSHAAS CULINAIR

599

Kiloprijs 11,98

Naturel, gemarineerd of gekruid Per 500 gram

pagina

27e jaargang 1 april 2022 | 1320

Eersel | Duizel | Knegsel | Steensel | Vessem | Wintelre

Pasen en passie

13

15

VARKENSHAAS CULINAIR pagina Naturel, gemarineerd of gekruid Per 500 gram

Vlooienmarkt Knegsel pagina

16

De Gloeiige, een nieuwe fiets(belevings)route in Eersel

Aanbieding geldig t/m di. 19 april 2022

Hoera! Franken-Kleding bestaat 150 jaar 99

VARKENSHAAS CULINAIR Naturel, gemarineerd of gekruid Per 500 gram

5

Kiloprijs 11,98

VARKENSHAAS CULINAIR Naturel, gemarineerd of gekruid Per 500 gram

599

Kiloprijs 11,98

1872-2022 Rond 1872 kochten boeren een lap stof en lieten er door de kleermaker een pak van maken, zo is Franken-Kleding ontstaan. Door iedere generatie werd het bedrijf voortgezet in de tijd van toen. Zo kwam er een kleermakerij bij de eerste en vanuit daar werkte ook de tweede generatie. De derde vergrootte het assortiment met fournituren en confectie kleding waarna nummer vier confectie-, kinderkleding en lingerie verkocht en langzaam naar mode toewerkte. Anne en Noor (de vijfde generatie) hebben de afgelopen 25 jaar een modezaak helemaal in de tijd van nu ontwikkeld, met hippe mode voor hem en haar. Een winkel van 850 m2 vol belevenis. Met veel vreugde vieren wij dit jaar ons jubileum, samen met jullie!

KIES EN MIX FRUIT

Hand- of perssinaasappelen net 1,5 kilo, Elstar appels zak 1,5 kilo of pitloze rode, blauwe of witte druiven bak 500 gram

3 VOOR

4

99

Zo’n 200 jaar geleden in het Brabantse VARKENSHAAS CULINAIR Eersel waren de mensen arm, maar Naturel, gemarineerd of gekruid gelukkig en content. Ze kwamen Per 500 gram ’s avonds graag samen met vrienden en familie. Dan vertelden ze elkaar enge verhalen. Vooral het verhaal van Kiloprijs 11,98 de ‘Gloeiige’ werd graag verteld. Deze brandende spookverschijning dook overal in de omgeving op. Ooit was de Gloeiige echter een statige landheer in Eersel. Maar door zijn hebzucht, rust er nu een vloek op hem.

599

De legende van de Gloeiige, de vervloekte landheer van Eersel, is verwerkt tot een fietsroute met als doel het fietsen meer beleving te geven. Tot op de dag van vandaag doolt de Geldig t/m di 19 april 2022 Gloeiige langs de plekken waar hij zijn misdaden heeft begaan. Want wie jarig is trakteert... Bij aankoop vanaf € LEUK 50,- in BOODSCHAPPEN onze win- Deze plekken DA’S DOENvormen de bijzondere kel ontvang je een Knopen KrasKaart. locaties waar men gerust even kan afHiermee maak je kans op vele mooie stappen tijdens de circa 30 km lange prijzen waaronder een tegoedbon fietsroute door de gemeente Eersel. Een spannend, lokaal verhaal en een van € 1500,-! Houd ook onze social media kanalen stukje geschiedenis zijn zo aan elkaar goed in de gaten voor alle overige gekoppeld. acties, voordelen en evenementen tij- Het verhaal is onderdeel van een viertal spannende fietsroutes die in de dens ons jubileumjaar. Kempen gelanceerd zijn. En ben je benieuwd naar het hele verhaal over hoe Franken-Kleding is ontstaan? We nodigen je graag uit om deze reis van 1872 tot nu te maken. Volg de negen borden door de winkel en beleef de historie van FrankenKleding.

Er is hard gewerkt aan het toevoegen VARKENSHAAS CULINAIR van beleving op de route, maar ook Naturel, gemarineerd of gekruid zijn er gram al mooie stappen gemaakt om Per 500 de route bijvoorbeeld bij de Keizer Eten & Drinken, het ‘Gloeiende biertje’, een Belgische Triple - met een vleugje Kiloprijs 11,98 peper - op de menukaart te zetten.

599

Naast het spectaculaire beeld van de Gloeiige van 2,5 meter in de bossen rondom de Cartierheide, worden er nog een aantal ‘Art in Nature’ (kunstwerken in de natuur) geplaatst op de route. Deze kunstwerken zullen door diverse lokale kunstenaars gemaakt worden. Zo zijn er al schetsen gepresenteerd van bijvoorbeeld ‘De Rode Loop’ een kunstwerk van Jeannette Koster, waarin zij speelt met een oneindig rad van Gloeiige voetstappen. Ook spreekt de schets van werk ‘KletsPlek’ van Netti Henselmans tot de verbeelding, een prachtige troon voor de Gloeiige waarop je eigenlijk niet kan zitten, met daaromheen een kring van Jumbo, Eersel, Willibrorduslaan 8 simpele zwerfkeien voor de Contente Mensen onder ons. Tevens zijn er diverse zuilen met daarop het verhaal en een aantal fluisterende palen op de route geplaatst, die

de fietser meenemen in het tragische lot van de Gloeiige. ‘Het is de combinatie van beleving, geschiedenis, kunst, natuur en genieten van een hapje en een drankje die de fietsbeleving nog meer kwaliteit moet meegeven voor bezoekers en zeker ook eigen inwoners. Samen met de Eerselse ondernemers gaan we ervoor zorgen dat de route nog meer aanknopingspunten gaat krijgen.’ Aldus Jim Steenbakkers - Visit Eersel Manager. Maandag 21 maart jl. werd de route officieel geopend in het bijzijn van diverse samenwerkingspartners. Ook werd het beeld van de Gloeiige officieel onthuld. Verhalenverteller Jan Hoek sprak levendig: ‘...er trokken zich donkere wolken samen boven het kasteel van Eersel. Een schicht bliksem sloeg neer op het kasteel van de landheer. Alles ging op in vuur en vlam, behalve de pomp op de markt. Die staat er nog. De landheer, hij was niet dood, niet levend. Hij moest voor altijd blijven Gloeiien...’

Let op!

Vanwege Pasen is de deadline voor aanleveren redactioneel e.o. advertenties voor de uitgave van 22 april vervroegd naar donderdag 14 april uiterlijk 12.00 uur.

redactie@gielen.nl

Wij zijn ontzettend trots en dankbaar. Op naar de volgende 150 jaar! Anne en Noor

4 Onderhoud & reparaties ALLE merken 4 Occasioncentrum; altijd 50 occasions op voorraad van alle merken 4 Bedrijfswagen specialist Wilhelminalaan 11 • REUSEL • T. 0497-641631 • www.autovangompel.nl

Open Bedrijven Dag

Bij Vencosteel en de Venco Campus staan de deuren open tijdens de Open Bedrijven Dag op zaterdag 9 april! Kom jij een kijkje nemen? Voor meer info kijk alvast eens op www.vencomaticgroup.com/nl/werken-bij

SCHEIDEN WIJ HELPEN U EN UW KIND! BLADEL: 0497 - 38 38 68 BERGEIJK: 040 - 207 60 76

www.knegtmansadvocaten.nl


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 2 Voor een persoonlijk afscheid, ook als u elders verzekerd bent.

alarmnummer

WEEKENDDIENSTEN 1-1-2 Dierenkliniek De Kempen, locatie Bergeijk, Mr. Pankenstraat 9, 5571 CP Bergeijk, tel. 0497-571275. Behandeling uitsluitend op afspraak, voor spoedgevallen 24 uur per dag bereikbaar. Kliniek voor Gezelschapsdieren Eersel Openingstijden consult volgens afspraak: Maandag t/m vrijdag: 9.00-19.00 uur; zaterdag: 8.30-17.00 uur. Telefonisch spreekuur: Maandag t/m vrijdag: 8.00-9.00 uur. Spoedgevallen: Buiten openingstijden altijd bereikbaar op tel. 0497-518000. Hint 16b, 5521 AH Eersel, tel. 0497-518000. Fax 0497-518655.

Kerkberichten

Areven 4 Eersel 0497-383193 www.berkenloonen.nl facebook.com/berkenloonen

Oecumenische Liturgiegroep de Kempen

De Oecumenische Liturgiegroep De Kempen streeft ernaar om op een eigentijdse manier invulling te geven aan geloofsbeleving vanuit een christelijk perspectief. We doen dit op een praktische wijze, met ruimte om ervaringen uit te wisselen en inzichten te delen. Het accent ligt op open liturgievieringen die voor iedereen toegankelijk zijn. Je hoeft geen lid te zijn of te worden.

Volledig gericht op uw laatste wens

Lizet van Hove

Viering zondag 3 april heeft als thema: In 06-53347288 (24 uur) de woestijn: op weg naar... De vastentijd is begonnen. We gaan deze Dorpstraat 25A - 5575 AE Luyksgestel vastentijd het thema “woestijn” in relatie met geloofsbeleving uitwerken in een zeswww.uitvaartbegeleiding-kempenland.nl tal vieringen tot en met Pasen. Deze zondag zullen we het thema verder uitwerken rond “op weg zijn”; een actueel thema met de miljoenen Oekraïense vluchtelingen die door Europa trekken op zoek naar een veilig heenkomen uit hun door oorlog verscheurde land. Tevens hebben gaan we gedurende deze weken geld inzamelen voor de Thomas Stichting die in India. Deze Stichting bouwt onder andere scholen voor kansarme kinderen in het zuiden van India, zodat die toch fatsoenlijk onderwijs kunnen krijgen en zich zo ontworstelen kunnen aan de armoede en uitzichtloosheid van het bestaan in hun omgeving. U bent van harte welkom! Plaats: Ontmoetingscentrum de Eikenburg, Eikenburg 1, te Eersel Aanvang 10.30 uur. Gevochten, maar verloren.

Wij verwerken de as of vingerafdruk van uw dierbare in een sieraad voor een blijvende herinnering.

De strijd was al beslist voordat die begonnen was. Thuis, zoals hij het graag wilde, hebben wij afscheid moeten nemen van ons pap en trotse opa

Ben van der Aalst echtgenoot van

Petra van der Aalst - Heijmans † 2009 Eersel, 15 maart 1955

Eersel, 22 maart 2022

Georg en Mieke Henrie en Noortje Loa, Dee Aphrodite en Ricardo Damian, Mika

Sniederslaan 17a - Bladel Tel. 0497 38 79 36 www.edelsmidsebladel.nl

Correspondentieadres: Lisdodde 11 | 5531 KK Bladel De uitvaart heeft plaatsgevonden op dinsdag 29 maart.

Sandorta Strijkkwartet, terug in de Lambertuskerk Op donderdag 7 april om 20.00 uur speelt het Sandorta Strijkkwartet weer een concert in de Lambertuskerk. Met het kwartet bestaat al een lange samenwerking. Nu de zalen weer open zijn keren zij voor het eerst na een lange tijd weer terug in Vessem. De musici leerden elkaar kennen bij het Antwerp Symphony Orchestra, waar zij grotendeels nog steeds spelen. Het kwartet bestaat uit Orsolya Horvath (viool), Ayako Ochi (altviool), Dieter Schützhoff (cello) en Tamás Sándor (viool). Sándor maakte in 2013 de overstap naar het London Philharmonia Orchestra waar hij aanvoerder is van de tweede violen. Het programma bestaat uit het Trio Divertimento KV 563 van W. A. Mozart en het Rosamunda quartet van F. Schubert.

Huisartsenpost SHoKo: Heeft u met spoed een huisarts nodig in de avond, de nacht of in het weekend? Neem dan contact op met Huisartsenpost SHoKo Veldhoven: 040-2660505 De Run 4600, 5504 DB Veldhoven (MMC-Veldhoven). Let op: de huisartsenpost werkt op afspraak, u dient altijd eerst telefonisch contact op te nemen! Apotheek Eersel/Bergeijk: Apotheek Eersel is geopend op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur. Op zaterdag en zondag is de apotheek gesloten. Openingstijden Apotheek Bergeijk op werkdagen 08.00-17.30 uur, op zaterdag 9.30-13.00 uur. Telefonisch bereikbaar 0497-551111. Voor geneesmiddelen voorgeschreven door de huisartsenpost kunt u buiten onze openingstijden terecht in de dienstapotheek: Centrale Dienstapotheek Eindhoven, Michelangelolaan 2, 5623 EJ Eindhoven, telefoon 040-2436666. ZuidZorg Wijkzorg Er zijn momenten in het leven waarop je extra zorg en ondersteuning nodig hebt. Op zulke momenten kun je met een gerust hart vertrouwen op ZuidZorg. Want ZuidZorg brengt de zorg bij je thuis; of je nu lichte zorg nodig hebt of juist complexe. Wij zijn een organisatie voor thuiszorg (verzorging en verpleging) en zijn dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week. Algemeen: 040-2308400. Website: www.zuidzorg.nl. Locatie Eersel/Vessem/steensel: 040-8806939. E-mail: zorg.eersel@zuidzorg.nl. Inloopspreekuur Eersel/Steensel, Vuursteen 2: dinsdag 15.00-16.00 uur. Inloopspreekuur Vessem, Servatiusstraat 6a: vrijdag 11.00-12.00 uur. Wél!zijn de Kempen Wél! Welzijn de Kempen is een welzijnsorganisatie die met vrijwilligers en professionals doet waar ze sterk in is: mensen ondersteunen die hulp nodig hebben. Eikenburg 2, Eersel We zijn bereikbaar maandag tot en met donderdag van 09.00-16.00 uur en vrijdag van 09.0013.00 uur. E-mail: info@welzijndekempen.nl of www.welzijndekempen.nl. Ook het Steunpunt Mantelzorg is een onderdeel van Wél! Welzijn de Kempen. Huispitaal Organisatie voor kraamzorg en thuiszorg. Thuiszorg; verpleging, verzorging en huishoudelijke verzorging. Voor iedereen met CIZ-indicatie, PGB-budget of particulier. Weegschaalstraat 3, 5632 CW Eindhoven, tel. 040-2911214. www.huispitaal.nl Verloskundigepraktijk ’In De Kempen’ L. Donkers, A. van der Heyden en Karlijn Daemen. Werkgebied: gemeenten Eersel en Bladel. Praktijkadres: Oude Provincialeweg 77, Hapert, tel. 06-28808757. Tel. spreekuur: ma. t/m vr. van 8.30-9.30 uur. Stichting Vrijwillige Hulpdienst Eersel (S.V.H.E.): Klussen, vervoer, boodschappen en valpreventie voor 55+ en/of chronisch ziek/gehandicapt. Tel. 0497-519969, op werkdagen van 10.00 en 13.00 uur. (Bij geen gehoor wordt u teruggebeld) of mail svhe@kpnmail.nl of bezoek www.svhe.nl. Hulpdienst ’Graag Gedaan’ Eersel: Vrijwilligerswerk, tel. 0497-512166. Moeders voor Moeders: Informatie: tel. 0497-517567/0800-0228070. Vereniging Borstvoeding Natuurlijk Tel. 0343-576626. Buro Slachtofferhulp Regio Eindhoven Postbus 324, 5600 AH Eindhoven, tel. 040-2116625 (werkdagen van 10.00-16.00 uur). Kindertelefoon ZO-Brabant: 0800-0432 (gratis) iedere dag van 2 tot 8 uur. De Luisterlijn: 040-2125566. Landelijk nummer 0900-0767. 24 uur per dag bereikbaar. www.deluisterlijn.nl

Steunpunt van de politie de Kempen: Maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur op het politiebureau, Burg. Magneestraat 1, 5571 HB Bergeijk, tel. 0900-8844 (geen spoedgevallen). www.politieeersel.nl Dierenambulance ’Eindhoven’ 24 uur per dag bereikbaar, tel. 040-2523188. Lumens Algemeen Maatschappelijk Werk en de Crisisdienst Dijk 15, 5521 AW Eersel, Tel: 040-219 3300 Mailadres: aanmeldingenkempen@lumenswerkt.nl Crisisdienst (buiten kantooruren): 040-2530350 Centraal Meldpunt zorginstellingen: tel. 040-2549999 * voor hulp bij het huishouden * verpleging of verzorging thuis * uitleen verpleegartikelen * maaltijdvoorziening en alarmering * dagopvang, dagverzorging of dagbehandeling * (tijdelijke) opname in een verzorgingshuis of verpleeghuis ’De Boei’ Eersel en Bergeijk, GGzE-de Boei staat klaar voor mensen vanaf 18 jaar die kwetsbaar zijn en tijdelijk professionele hulp nodig hebben om het leven weer op de rit te krijgen. Inloop in D’n Acterum, Voortseweg 9, 5521 JB Eersel, tel. 0497-515941. Inloop Bergeijk, Dr. Rauppstraat 52, 5571 CH Bergeijk, tel. 0497-845434 https://sites.ggze.nl/groups/59-ggze-de-boei-eersel/welcome https://sites.ggze.nl/groups/70-ggze-de-boei-bergeijk/welcome Spreekuur & Advies: Over de Sociale Zekerheid b.v. ZW, WAO, WW, ABW, WvG. De hulpverlening is gratis, de privacy van de betrokkenen wordt gewaarborgd. De spreekuren zijn voor iedereen toegankelijk. In voorkomende gevallen wordt gericht door verwezen naar andere (hulpverlenings)instanties, als bemiddelaar of begeleider (op uw verzoek). Spreekuuradres: Torendreef 20 (het Kompas) 5531 ET Bladel. Spreekuurtelefoon: 0497-385069. Spreekuurdagen en tijden: Donderdag 09.00-11.30 uur. Telefonisch spreekuur woensdag 09.30-11.00 uur. Bureau Jeugdzorg start met inloopspreekuur op locatie: Gemeente Bladel, Reusel en de Mierden: Maandag 13.30-15.00 uur Willem v. Oranjelaan 5b, Bladel (bij het Algemeen Maatschappelijk Werk) Eersel: Vrijdagmiddag 13.00-14.30 uur. Hint 11 (bij het Algemeen Maatschappelijk Werk) Bergeijk: Woensdag 9.00-10.30 uur. Klaproosstraat 60 (bij gebouw van de Thuiszorg Kempenstreek en AMW). Aanmelding telefonisch kan iedere dag tussen 9.00-12.00 uur in Eindhoven, tel. 040-7999100. Een gesprek op locatie na aanmelding is mogelijk. Coördinatie- en adviespunt huiselijk geweld de Kempen: 24 uur bereikbaar, tel. 0900-1262626. Overzicht Lokale Loketten voor wonen, welzijn en zorg: Eersel: Lokaal Loket gemeentehuis Eersel, Dijk 15, tel. 0497-531369. Bladel: Zorgloket gemeentehuis Bladel, Markt 21, tel. 0497-361636. Reusel-de Mierden: Loket van A tot Z gemeentehuis Reusel, Kerkplein 3, tel. 0497-582100. Ambulancepost Eersel Bezoekadres: Ambulancedienst, Kerver 9a, 5521 DA Eersel, tel. 0497-517322.

PROTESTANTSE KERK HOOGELOON-EERSEL

Iedereen is van harte welkom. Na afloop van het concert is er gelegenheid om bij te dragen aan de concertkosten.

Aanmelden kan via behoudlambertuskerk@gmail.com. De kerkdeur is open om 19.30 uur. Aanvang van het concert is 20.00 uur.

Bezorgklachten, mail naar: weekbladen@spotta.nl

Op zondag 3 april is de dienst om 10.00 uur in de kerk in Eersel. Voorganger is ds. J. de Bie uit ‘s Gravenpolder. Op zondag 10 april gaat ds. J.H. Nieuwenhuizen uit Veldhoven voor. Voor informatie en een link voor de onlinedienst, zie: www.pkn-eersel.nl. Daar vindt u ook de weblogs van ds. M.G. de Vries, voor een bezinningsmoment thuis.

Kledingreparatie Lidia Hét adres voor reparatie en vermaken van kleding. Ook voor op maat gemaakte dameskleding kunt u bij ons terecht. Schutsboom 51 Bergeijk Tel. 0497-571391


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 3

SLAGERIJ HOPPENBROUWERS maandag 4 apr.

VERSE WORST

Aanbieding van 4 t/m 16 april

500 gram

ONZE LENTEBRODEN licht bruin

3.10 nu

2.

60

Aanbiedingen t/m 16 april

DE SMAAK VAN DE LENTE Mangopassievlaai, frisse voorjaarsvlaai

19.50 nu

Bergeijkse bolus met kaneel en verse pudding Mangoyoghurtgebakje Lente in je bolletje!

Tel. 0497-573917 www.jvdkeukens.nl Mooie auto’s met BOVAG garantie www.pietbosmans.nl

Abrikozenteutje, een heerlijke combinatie van kruimels en abrikozen

17.00 2.60 2.65

dinsdag 5 apr.

woensdag 6 apr.

1 kilo

500 gram

SPEKLAPPEN GEKRUID GEHAKT

3.99

6.25

3.95

Aanbiedingen geldig van ma. 4 t/m za. 9 april 2022

5.00 gebraden gehakt + 75 boterhamworst 2.

hamburgers 4 stuks 100 gram 100 gram

Aanbiedingen geldig van do. 7 t/m za. 9 april 2022

pampaschijven 2 stuks

2.65

Samen vieren we Pasen. Voor je het weet is het weer Pasen! Pik onze bestellijst op in de winkel of ontdek het assortiment op onze vernieuwde website. Deze aanbiedingen vindt u ook terug op onze website. Hof 43c - 5571 CB Bergeijk • Dorpstraat 58 - 5575 AE Luyksgestel Nieuwstraat 22b - 5521 CC Eersel

slagersachterham 100 gram

hopsalade 250 gram

4.25 29 2. 2.49

Hof 47 - 5571 CB Bergeijk - Tel. 0497-571549

Lingerie at Corina bestaat 5 jaar Op donderdag 6 april 2017 opende Corina de deuren van haar lingeriezaak aan Hof 9 te Bergeijk. Dat is komende week alweer 5 jaar geleden. In deze tijd is er veel gebeurd waaronder de verhuizing naar Elsenhof 8 te Bergeijk.

Aspergestekers gevraagd Bijna jarig? Vraag geen kado maar een donatie. Kijk op kadoneren.nl

voor in de ochtend of avond, uren en dagen in overleg Ben jij 16 jaar of ouder? En lijkt het je wat om ons team te komen versterken? Neem dan contact op met Dijkmans Asperges, tel. 06-23358671 Spijkertsedijk 2 - 5521 PV Eersel

Mede door een overname van een speciaalzaak en doordat andere zaken stopten met de winkel, kon Corina haar zaak uitbreiden en laten groeien tot de grootste lingeriespeciaalzaak van de Kempen en ver daarbuiten. We zijn niet alleen de grootste, maar bieden ook de grootste collectie aan wat betreft lingerie, herenondermode, nachtmode, beenmode en swimcollectie voor hem en haar. Naast deze uitgebreide collecties hebben we ook een ruime collectie aan prothese lingerie en zijn we verdeler van Qups van ProudBreast. In de nabije toekomst organiseren we voor deze doelgroep een ladies night. Op deze avond krijgt u meer informatie over Qups onder het genot van en hapje en drankje. Om het 5-jarig jubileum te vieren staat er in de week van 5 tot en met 10 april 2022 voor elke klant iets lekkers klaar. Samen met Shoeby Bergeijk vieren we ons jublieum en hun jubileum op zondag 15 mei 2022 groots d.m.v. een modeshow op het plein bij de oude kerktoren. Noteer deze datum alvast in uw agenda! Lieve klanten van Bergeijk en omstreken, bedankt voor uw bezoekjes afgelopen jaren. Zonder jullie hadden we dit niet kunnen bereiken. Nogmaals dank je wel. We zien jullie weer heel graag op Elsenhof 8 te Bergeijk. Liefs Corina en team van Lingerie at Corina

Voor het aanleveren van teksten en advertenties:

REDACTIE@GIELEN.NL Verkoopplannen of op zoek naar uw droomhuis? Wij staan u graag bij tijdens de verkoop en aankoop van uw woning.

Bel, mail of loop gerust eens binnen. Tot dan!

Openingsuren: ma. t/m vr. van 9 tot 17 u za. van 9 tot 16 u Broekstraat 15 • Bergeijk Tel. 06-222 09 819 Like ons op Facebook

Broekstraat 15 - Bergeijk - Tel. 06-222 09 819

Hennie, Puck en Mischa Kunnen Volg ons ook op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte van ons nieuwste woningaanbod in de regio.

Hof 8 Bergeijk - www.henniekunnen.nl - info@henniekunnen.nl - T 0497-575203

UIT EIGEN KWEKERIJ Violen F1 “grootbloemig” Bosviolen “kleinbloemig” Assortiment voorjaarsbloeiers Assortiment vaste planten


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 4

Cordaad Welzijn houdt een informatieavond over: wat te doen als je te horen hebt gekregen dat je niet meer beter wordt!

Donatie voor het Vekemansfonds Vier de Boekenweek bij Bibliotheek De Kempen

op woensdagavond 20 april Als je gehoord hebt dat je niet meer beter wordt, kun je rekenen op palliatieve zorg. Deze zorg is niet meer gericht op genezing, maar heeft als doel het leven in deze onzekere periode zo comfortabel mogelijk te maken. Dingen doen die jij belangrijk vindt in de tijd die er nog voor je ligt. Juist in de laatste periode van je leven is het belangrijk dat je zelf keuzes maakt: wat zijn jouw wensen, wat vind jij belangrijk en wie kan je hierbij helpen. Susanne Groeneveld (uitvaartbegeleiding Bladel) houdt een boeiende inleiding over hoe om te gaan met deze situatie en wat kun je doen om zelf de regie te houden. Daarna houdt notaris van Voskuylen een lezing. Medewerkers van Cordaad Welzijn, Maria Heesterbeek en Ivonne Megens, vertellen na de pauze over de mogelijkheden van vrijwillige inzet thuis en gespreksgroepen. Susanne Groeneveld sluit de avond af met een mooi verhaal van de Vlaamse rouwdeskundige Manu Keirse en reikt aan belangstellenden het boekje: ‘Zo zie ik mijn afscheid’, uit.

Al enkele jaren spaart Minerva Tandartsen Eersel de betalingen voor het “niet nakomen van een afspraak” op en wordt er jaarlijks een donatie gedaan aan een goed doel. Voor de jaren 2020 en 2021 was het goede doel het Vekemansfonds. Het Vekemansfonds zet zich in voor kansarme kinderen in India. Op donderdag 17 maart jl. mochten Riet van de Ven en Aad Faasen na-

mens het Vekemansfonds een donatie van € 2023,30 in ontvangst nemen van Marloes de Crom en Henry Wissing, tandartsen van Minerva Tandartsen. De donatie zal gebruikt worden voor de aanschaf van meubilair voor een school en meisjeshostel in Sonabheel (deelstaat Assam Noordoost India). Zie ook www.vekemansfonds.nl Zo worden vergeten afspraken toch iets waardevols en goeds.

Agrarisch natuurbeheer werpt vruchten af!

Iedereen is welkom maar aanmelden is nodig! U kunt zich aanmelden door te mailen of bellen naar: vptz@welzijndekempen.nl 06-15503494 Datum: 20 april 2022 Aanvang: 19.00-21.30 uur Locatie: Cultureel Centrum Den Herd, Emmaplein 4, Bladel De informatiebijeenkomst is gratis en voor koffie en thee wordt gezorgd.

Taizéviering Protestantse kerkje Eersel

Protestantse kerkje aan de Markt te Eersel.

Op donderdag 7 april a.s. is er weer een Taizéviering in het Protestantse Kerkje, Markt 38, Eersel, aanvang 19.30 uur. De viering is in de stijl van de oecumenische broedergemeenschap van Taizé in Frankrijk. Naast een aantal korte overwegingen zijn er liederen die veelal zacht worden gezongen, en door de herhaling als een mantra werken. Er is in het midden van de viering gelegenheid voor iedere bezoeker om een kaarsje aan te steken op het lichtaltaar, waarna er stilte is voor eigen overwegingen.

Akkervogels (hier vinkachtigen) weten het agrarisch natuurbeheer te waarderen (foto; M. Renes). Agrarisch natuurbeheer Sinds 2016 is er een nieuw stelsel voor agrarisch natuur- en landschaps­ beheer (ANLb). De rijksoverheid droeg de uitvoering over naar de ‘Collectieven’ in de regio. Dit om een kosten­ efficiënter stelsel en meer effectiviteit voor de natuur te krijgen. Effectiever door een gebiedsgerichte aanpak: samenwerking met boeren en gebiedspartijen enerzijds. En anderzijds door te focussen op eisen van doelsoorten: zoals weide- en akkervogels. Monitoren akker- en weidevogels Om het effect van het agrarisch natuurbeheer te kunnen bepalen is in een aantal werkgebieden voor akkeren weidevogels gemonitord. Meten is weten! Binnen onderzochte kerngebieden voor weide- en akkervogels is de soortenrijkdom, het aantal overwinteraars en het aantal territoria toegenomen sinds de invoering van het agrarisch natuurbeheer. Daarnaast zijn de aantallen hoger op locaties met agrarisch natuurbeheer dan op locaties zonder beheer. Met gepaste trots kan gezegd worden dat een gebiedsgerichte aanpak vanuit de collectieven werkt voor de doelsoorten in de werkgebieden. Deze viering staat in het teken van de Passietijd. Op 17 april a.s. wordt in de christelijke traditie het Paasfeest gevierd: de overwinning van het leven op de dood. De week voorafgaande aan Pasen heet de Goede Week en staat in het teken van het lijden en sterven van Jezus. De Taizéviering van 7 april a.s. loopt hierop vooruit in de teksten en de liederen.

Toename akkervogels Op locaties met beheer zijn structureel meer soorten en in hogere aantallen aanwezig. De soortenrijkdom, zowel in de winter als in de broedperiode is gestegen sinds de invoering van het agrarisch natuurbeheer. Ook steeg er het aantal specifieke doelsoorten. Een kritische soort als patrijs komt alleen voor op locaties met beheer. Individuele telcirkels met de beste resultaten zijn telcirkels met beheerpakket ‘Wintervoedselakker’, ‘Vogelakker’ of ‘Patrijzenrand’. Specifieke doelsoorten als veldleeuwerik en patrijs hebben ruim twee keer zo veel territoria op locaties met beheer. Brede samenwerking In Brabant is bij aanvang van het agrarisch natuurbeheer een nauwe samenwerking tot stand gekomen tussen boeren, Agrarische Natuurverenigingen, Agrarische Collectieven, Waterschappen, het Coördinatiepunt Landschapsbeheer en ZLTO. De laatste twee organisaties zijn vertegenwoordigd in Stichting ZeeBra, die haar expertise inzet ter ondersteuning van de Collectieven. Vrijwilligersgroepen hebben een essentiële rol gespeeld in de uitvoering van de tellingen. Wij worden opgeroepen om voorbij de kilte van de dood, die alom aanwezig is, ook in het huidige oorlogsgeweld, op zoek te gaan naar het licht van de hoop op een nieuw begin. Iedereen, ongeacht achtergrond of levensbeschouwing, is van harte welkom bij onze viering. Voor meer informatie over de vieringen in Eersel kunt u gaan naar onze website: www.taizevieringen-eersel.nl.

Bezorgklachten, mail naar: weekbladen@spotta.nl

De 87ste Boekenweek, van 9 tot 18 april, is een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften en onzekerheden openbaart zich. Om woorden te geven aan dat warme gevoel, aan die verwarring en heimwee, wenden we ons telkens weer tot de dichters en de schrijvers. Kom naar de Bibliotheek om mee te praten over dit thema, te luisteren naar onze gasten en je te laten inspireren door de mooiste titels over eerste liefde. Tijdens de Boekenweek 2022, die dit jaar van niet in maart plaatsvindt, maar van 9 t/m 18 april organiseert de Bibliotheek weer enkele leuke activiteiten! Boekenactie ‘Eerste liefde voor een boek’ Bij de Bibliotheek pakken we het thema ‘eerste liefde’ breed: wat was jouw eerste liefde voor een boek? Aan welk boek bewaar je nog steeds speciale herinneringen? Misschien heb je ooit een boek gelezen waardoor je kennis maakte met een bepaalde schrijver, of heeft het boek je inzicht gegeven in bepaalde thema’s, of heb je door het lezen van een boek nieuwe landen leren kennen, of... Laat andere bezoekers kennismaken met jouw eerste liefde voor een boek! In de bibliotheekvestigingen van Bergeijk, Bladel, Eersel, Hapert, Oirschot en Reusel kun je op een ludieke manier de ervaringen met jouw ‘eerste liefde’ delen. We starten deze actie al vanaf 23 maart, zodat iedereen de kans krijgt om zijn/ haar liefde te delen en anderen

geïnspireerd worden door jouw verhaal. Kom langs, dan vertellen we je er meer over. Workshop ‘Vriend/vriendin gezocht!’ Voor veel mensen is het normaal om te daten via websites of online-kanalen, maar anderen vinden dit nog lastig. Wil je eigenlijk ook de stap zetten om online te gaan daten, maar wil je eerst nog weten hoe het precies werkt? Kom dan naar de workshop ‘Vriend/vriendin gezocht!’. Deze workshop gaat niet alleen over het online daten, maar ook over het online sluiten van vriendschappen of het zoeken naar bijvoorbeeld een wandel-maatje of sport-maatje. In de workshop krijg je duidelijke uitleg over de do’s en don’ts van online contact leggen. Je leert waar je op moet letten en hoe je een account moet aanmaken. De workshop is gratis en wordt in verschillende vestigingen gegeven: • dinsdag 12 april, 14.00-15.30 uur, bibliotheek Bladel • dinsdag 12 april, 19.30-21.00 uur, bibliotheek Eersel • woensdag 13 april, 10.00-11.30 uur, bibliotheek Reusel • woensdag 13 april, 10.00-11.30 uur, Aquinohuis Bergeijk • donderdag 14 april, 10.00-11.30 uur, bibliotheek Oirschot Aanmelden voor één van de gratis workshops kan via de website www. bibliotheekdekempen.nl/boekenweek. Neem wel zelf een telefoon, tablet of laptop mee naar de workshop, want we gaan ook oefenen! Op onze website vind je meer informatie, andere activiteiten en inspirerende lees- en luistertips bij het thema.

Stichting FluffyRabbit Stichting FluffyRabbit organiseert op zondag 3 april een mooie wandeling op Landgoed De Panberg. De opbrengst van dit evenement is voor het goede doel: de Ronald McDonald Huizen, die een warme plek bieden voor broertjes, zusjes en ouders van een ziek kind. Het is een wandeltocht door het Kempische Bos (niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens) van anderhalf uur, die wordt afgesloten met een lunch bij Landgoed De Panberg. Carl Grillet zal tijdens de lunch vertellen over dit stuk natuur. Deelnemers verzamelen zich tussen 9.00 en 11.00 uur bij De Panberg, Roten 3 in Eersel. Dit arrangement kost € 35,-; de opbrengst is voor het goede doel. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: info@fluffyrabbit.nl. Aanmelden kan ook op de Facebookpagina: www.facebook.com/fluffyrabbithr.

Open dag bij PHV de Boskant Bergeijk Help Alzheimer overwinnen. Dan hoeft niemand zichzelf te verliezen. 1 op de 5 mensen krijgt dementie, waarvan Alzheimer de meest voorkomende vorm is. www.alzheimer-nederland.nl

Op 3 april organiseert PHV de Boskant te Bergeijk een open dag, met een oefendag voor politiehonden. Aanvang ’s morgens om 9.00 uur, dan beginnen de vooroefeningen zoals volgen, zoeken, springen, revieren naar een groot voorwerp en een gevluchte man, voedsel weigeren, transport van een arrestant, voorwerp bewaken en stil zijn. ’s Middags om 13.30 uur begint het spectaculaire bijtwerk, zoals stokstellen, schot en werpvast, terugroepen, fietsstellen en schijnstellen. Adres: Maaij 20 te Bergeijk. Publiek is van harte welkom en entree is gratis.


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 5

Nieuw in Oirschot

Dé verf- en behangspeciaalzaak in uw regio.

WOLKY SELECT WEEK 2 T/M 9 APRIL

Leuke extra’s voor jou bij aankoop van Wolky’s Trek een paar Wolky’s aan en je merkt meteen: voeten houden van deze schoenen! Wil je het befaamde Wolkycomfort zelf ervaren? Kom dan bij ons langs! Wanneer je van 2 t/m 9 april in onze winkel een paar Wolky’s koopt profiteer je van leuke extra’s!

Bakkerstraat 10, Reusel www.basemans-schoenen.nl

20% korting op alle professionele verven 10% korting

op behang en engelse verven (actie geldig tot 1 juli 2022)

Verf- en behangspeciaalzaak Marco van den Berg Torenstraat 4-b • 5688 AM Oirschot • Tel.: 0499 - 78 56 46 www.marcovandenberg.nl

02080 Pull

04854 Byte

02350 Medusa

04700 Jump Summer

03927 Delft

03028 Nortec

02450 Etosha

04857 Avi

Centrum Bergeijk zoekt een nieuwe

Centrummanager Ondernemend – verbindend – daadkrachtig – creatief – resultaatgericht Deze vacature ontstaat vanwege het voornemen van de huidige centrummanager om na twee termijnen van in totaal 6 jaar plaats te maken voor een opvolger. Het doel van de functie is om het economische klimaat en de aantrekkingskracht van het centrum te verbeteren. Het betreft een veelzijdige functie waarin het verbinden, samenwerken en marketing belangrijke elementen zijn gericht op detailhandel, horeca en vastgoed. Startdatum: in overleg Duur: 3 jaar Salariëring: op basis van freelance Voor meer informatie, kijk naar de vacature op de website (www.centrumbergeijk.nl). Uw reactie voor 10 april 2022 naar: info@centrumbergeijk.nl

Slagerij ansen

Onze keuken wordt het hart van uw huis! Das Keukens | Groenstraat 5-A1 5513 NB Wintelre | T. 040 - 205 2884

Weebosch 63 5571 LW Bergeijk Tel. 0497-541329

aanbiedingen (wo. 6 t/m za. 9 april) kilo

sukade

kilo

nasivlees

kilo

kippenragout met 4 pasteitjes 

Openingstijden: wo. van 11.00 -17.30 uur do. van 9.30 -17.30 uur vrij. van 9.30 -17.30 uur za. van 9.30 -16.00 uur

12, 8, 13,

25

95

75

U kunt ook een bestelling mailen of per telefoon doorgeven (info@slagerijjansen.nl/0497-541329) zodat wij de klanten zo snel mogelijk kunnen helpen.


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 6

Vessem

Knegsel Eersel Postadres

R.K. Parochie Sint Willibrordus Kerkstraat 29 5521 JK Eersel 0497 - 51 22 35 secretariaat@parochieeersel.nl www.samenwillibrordus.nl

Duizel D

Wintelre Steensel Steen

Uitnodiging thema-avond De Kruisweg in het Duysels Huys

Wijziging datum ouderavond Communicanten

Zoals beloofd zullen wij als pastoraal team vier maal per jaar een activiteit organiseren in de Duizelse gemeenschap. Uiteraard zijn ook andere belangstellenden van harte welkom om aan te sluiten! Dit keer hebben we gekozen voor het Thema; De Kruisweg. Wat is er te zien op de veertien statiën en hoe kunnen wij deze betrekken op ons eigen leven? Pastoor van Lamoen neemt u graag mee langs de veertien statiën. De Passion… maar dan niet op televisie maar in het Duysels Huys!

De ouderavond voor de Communicanten in Wintelre is verplaatst van woensdag 6 april naar donderdag 7 april om 20.00 uur in de kerk in Wintelre.

Het programma is als volgt: • 19.15 uur inloopmoment met koffie en thee • 19.30 uur start informatieve bijeenkomst rondom de Kruisweg • 21.00 uur einde informatief programma Vervolgens geven wij de Duizelse parochiegemeenschap graag de gelegenheid om zaken met ons te bespreken. Denk daarbij aan activiteiten die u graag zou zien. Zou u het fijn vinden om bezoek van ons te ontvangen? Heeft u een activiteit waarbij wij pastoraal present kunnen en mogen zijn? Kortom alles wat de Duizelse parochiegemeenschap beweegt is bespreekbaar. Daarvoor kunt u agendapunten mailen naar pastoraal@parochieeersel.nl • 21.15 uur vergadering/bespreken ingebrachte onderwerpen • Sluiting uiterlijk 22.00 uur.

Steun Vastenactie tijdens de Goede Doelenweek. De projecten gaan dit jaar over landrechten voor inheemse volkeren van 4 tot en met 9 april a.s. Vastenactie ondersteunt dit jaar projecten die te maken hebben met landrechten voor inheemse bevolkingsgroepen met als thema: “Je land is je leven”. Dagelijks worden op vele plaatsen in de wereld kleine boeren, indianen en andere mensen uit hun huizen en van hun land gezet, vaak met geweld en intimidatie. Overheden of grote ondernemingen nemen hun land in bezit, bijvoorbeeld voor het aanleggen van een palmolieplantage of de bouw van een waterkrachtcentrale. Economische belangen blijken helaas zwaarder te wegen dan de landrechten van de lokale bevolking. Deze lokale bevolking kon zich voorheen goed zelf redden: ze hadden grond om te bewerken, water bij de hand en konden de oogst die ze zelf niet nodig hadden, verkopen op de lokale markt. Nu hebben ze geen vruchtbare grond en water meer voorhanden en moeten ze noodgedwongen werk zoeken om in hun levensonderhoud te voorzien. Vaak belanden ze als slecht betaalde dagloner op plantages en in mijnen of trekken ze naar de steden, in de hoop daar werk te vinden. Onze voedselzekerheid is afhankelijk van goed vastgelegde landrechten van kleine boeren. Lokale gemeenschappen beschermen namelijk 80% van de biodiversiteit op aarde. Zij eten wat de natuur biedt en produceren voedsel op kleine schaal, met behulp van natuurlijke hulpbronnen. Over het algemeen zorgen deze gemeenschappen ervoor dat gebruik en herstel van de natuur met elkaar in evenwicht blijven. Landonteigening voor de aanleg van plantages met slechts één gewas leidt tot vermindering van de biodiversiteit en het vernietigen van lokale voedselsystemen. Grootschalige houtkap en monocultuur hebben ernstige gevolgen voor milieu en klimaat. De uitstoot van broeikasgas neemt toe, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Om dat te voorkomen is het belangrijk de landrechten van lokale gemeenschappen te beschermen. Landrechten spelen ook een rol bij de zogenoemde ‘extractie-industrie’, waarbij kostbare grondstoffen aan de aarde wordt onttrokken. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk diamanten, goud, zilver en olie, maar door de toenemende automatisering en digitalisering is er ook grote vraag naar grondstoffen voor computerchips en mobiele telefoons. Dit gaat dan om bepaalde metalen als koper en kobalt. Ook voor deze industrie worden helaas grote hoeveelheden land in beslag genomen.

Wat doet Vastenactie concreet? In 2022 zet Vastenactie drie projecten over landrechten in de schijnwerpers, in Guatamala, Libanon en Brazilië. In Guatamala worden drie Maya-gemeenschappen gesteund die opkomen voor hun rechten. In de voor de gemeenschappen belangrijke rivier worden waterkrachtcentrales gebouwd. Dat heeft tot gevolg dat de toegang tot water beperkt wordt en kostbare landbouwgrond verdwijnt. De projecten van Vastenactie helpen dorpen bij het opbouwen van duurzaam watermanagement, ze worden geleerd wat hun rechten zijn en hoe ze die kunnen verdedigen.

Graag maken we van de gelegenheid gebruik om een vrijwillige bijdrage te vragen t.b.v. de ziekengroep van Duizel. Ten slotte attenderen we u graag op de mogelijkheid om op vrijdag 15 april om 15.00 uur samen de Kruisweg te bidden in het Duysels Huys. Jo Lepelaars en Mieke Hendriks zullen voorgaan in het gebed. We hopen u te mogen ontmoeten op woensdag 6 april om 19.15 uur in het Duysels Huys! Het pastoraal team Pastoor van Lamoen, Pastor Schevers, Diaken van Olmen en Wilma Kouwenberg.

In Libanon leven honderdduizenden Syrische vluchtelingen, voor een groot deel onder de armoedegrens. Ze hebben geen eigen plek om te wonen in hun nieuwe land. In de kampen is het leven hard en zwaar. Er is onvoldoende eten, slechte huisvesting, geen school voor de kinderen en geen werk voor de volwassenen. Via Vastenactie worden 250 gezinnen in tentenkampen in de Bekaa-vallei gesteund bij het opbouwen van een beter bestaan. In het noordoosten van Brazilië zijn er veel families zonder landrechten. Ze kunnen nauwelijks investeren in goed materiaal en zaaigoed, omdat ze ieder moment verdreven kunnen worden. Deze groepen leven van dag tot dag en verbouwen enkel snelgroeiende gewassen. Via Vastenactie krijgen ze de beschikking over kassen, bassins voor wateropvang, gereedschap, zaaigoed maar ook krijgen ze training en begeleiding. Spreken deze projecten van Vastenactie u aan, maak dan uw gift kenbaar tijdens de Goede Doelenweek door in te tekenen op het formulier met een financiële bijdrage. Door uw bijdrage kunnen er weer toekomstkansen mogelijk worden gemaakt voor de inheemse bevolking in ontwikkelingslanden. Uiteraard is het ook mogelijk om uw bijdrage rechtstreeks over te maken op IBAN bankrekeningnummer NL 21 INGB 0000 0058 50 ten name van Vastenactie Den Haag.


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 7

KERKBERICHTEN

R.K. Parochie Willibrordus

Kerkdorp Eersel

Zondag 10 april 09.30 uur: Palmpasenviering met communicanten en m.m.v. het kinderkoor. Voorganger: Pastoor van Lamoen.

Kerkdorp Knegsel

Zondag 10 april 09.30 uur: Palmzondag, woord- en communieviering. Voorganger: Diaken van Olmen. Intenties: overleden familie van de Waerden; pastoor Harrie Peters (jaargetijde).

Zaterdag 9 t/m vrijdag 15 april 2022

Kerkdorp Vessem

Zondag 10 april 11.00 uur: Palmzondag, eucharistieviering. Voorganger: Pastoor van Lamoen. Intenties: Els van Diessen; Wim van de Ven; Fien Somers-Coolen (vanwege verjaardag).

Kerkdorp Wintelre

Zaterdag 9 april 19.00 uur: Palmpasenviering met communicanten. Voorganger: Pastoor van Lamoen. Intenties: Sjaan van Loon-Jansen (verjaardag); Janus en Maria Adri-

aans-van Dooren; Pastoor Verschure; Louis en Betsy van Loon-Heijmans (verjaardagen); Bertha van de Ven-Tholen. Vessem: Overleden: 15 maart 2022 Frieda Slenders-van Beers 82 jaar.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze website: www.samenwillibrordus.nl

E-mail, internet en WhatsApp voor 50-plussers Kamerkoor Tourdion zingt Passieconcert Komt u bij ons op cursus? In de navolgende cursussen is er naast het leren van basisvaardigheden ook ruime aandacht voor het omgaan met e-mail en internet: 1. Basiscursus gebruik van een (Windows 10) computer 2. Gebruik van een iPad of iPhone 3. Gebruik van een Android tablet of Android smartphone 4. Vervolgcursus Windows 10

voor Oekraïne

op zondag 10 april om 13.30 uur in de Lambertuskerk, Vessem

Daarnaast geven wij workshops om te leren omgaan met WhatsApp op een smartphone. De cursussen worden gegeven in het gebouw van Art4You (Muziekschool), Dr. Rauppstraat 35 te Bergeijk. De kosten voor 10 lessen bedragen totaal € 65,- (lesgeld incl. cursusboek); voor 3 lessen WhatsApp (incl. handleiding) is dat slechts € 23,-. U kunt zich aanmelden via: - Een inschrijfformulier op onze website (www.computerlesbergeijk.nl) - Een inloopmidddag; tot en met juni iedere dinsdagmiddag van 14.00-16.00 uur - Een telefoontje naar Ad Slenders, cursuscoördinator; tel. 0497-573191 Inschrijven kan op ieder moment, maar op 24 mei a.s. organiseren wij in ons leslokaal een Open Dag van 10.00-16.00 uur. Voor meer informatie kunt u onze website raadplegen of even binnenlopen tijdens een inloopmiddag: de koffie staat klaar !!

Op zondagmiddag 10 april om 13.30 uur organiseert Kamerkoor Tourdion uit Eindhoven, samen met stichting Behoud Lambertuskerk een bijzonder Passieconcert in Vessem. In verband met de oorlog in Oekraïne vinden op dit moment acties en benefietconcerten plaats om hulp te bieden aan de slachtoffers via Giro 555. Tegelijkertijd werken gemeenten hard aan het vinden van geschikte opvanglocaties voor vluchtelingen uit dit gebied. Ook in Vessem wordt een locatie in gereedheid gebracht om Oekraïense vluchtelingen te kunnen huisvesten. Tourdion treedt deze zondagmiddag belangeloos op. De stichting Behoud Lambertuskerk faciliteert het concert. De opbrengst komt volledig ten goede aan de vluchtelingenlocatie in Vessem die binnenkort haar deuren opent.

Stichting Ouderen & Informatietechnologie (S.O.& I.)

Iedereen is van harte welkom. Na afloop van het concert is er gelegenheid om bij te dragen.

www.computerlesbergeijk.nl

Voor het aanleveren van teksten en advertenties: REDACTIE@GIELEN.NL

wsz.nl

Wij willen jou graag ontmoeten! Zie jij een nieuwe uitdaging wel zitten? Kom eens kennismaken! Vencomatic Group is een familiebedrijf waarin we met 500 collega’s wereldwijd werken aan een duurzame, diervriendelijke pluimveehouderij. Hiervoor gebruiken wij de nieuwste technieken en technologieën om systemen te ontwikkelen en inzichten over de dieren en activiteiten in de stal te verkrijgen.

Wil je hieraan bijdragen? Kijk voor onze vacatures op https://www.vencomaticgroup.com/nl/werken-bij

De staat voor ons voor warm thuis WSZ • Dijk 16, 5521 AX Eersel • (0497) 51 78 35 • info@wsz.nl • wsz.nl

WIJ DOEN MEE! Vencosteel - Meerheide 5, 5521 DZ Eersel

www.vencomaticgroup.com

BEZOEK ONS OP 9 APRIL 2022 Venco Campus - Meerheide 200, 5521 DW Eersel


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 8

Eerselvoorelkaar Op www.eerselvoorelkaar.nl vind je vraag en aanbod van vrijwilligerswerk, hulp en maatjescontact in Duizel, Eersel, Knegsel, Steensel, Vessem en Wintelre en omgeving. De website is gratis, veilig en eenvoudig in gebruik. Eerselvoorelkaar.nl, een initiatief van gemeente Eersel, wordt beheerd door steunpunt vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar. Je kunt bij het steunpunt met al je vragen over vrijwilligerswerk en de website terecht. Wekelijks plaatsen we in deze rubriek enkele vragen die op de website staan. Voor het complete overzicht van vraag en aanbod verwijzen we graag naar Eerselvoorelkaar.nl en het steunpunt. De contactgegevens staan onderaan deze rubriek. Luuxx Eersel zoekt creatieve ondersteuning www.eerselvoorelkaar.nl/hulpvragen/262537 Patricia van Lunet zorg is voor Luuxx Eersel op zoek naar vrijwilligers met creatieve kwaliteiten. Luuxx Eersel is een creatieve dagbestedings­ locatie voor cliënten met een licht tot matig verstandelijke beperking. Een fijne beschermde en sfeervolle activiteiten- en werkomgeving. Er is een kaarsenmakerij en een textielatelier waar twee groepen, met ieder tussen de zes en 11 cliënten aan de slag zijn om prachtige producten te maken. Ben jij creatief, heb je ervaring met textiele werkvormen en/of een borduurmachine en spreekt het werken met cliënten met een verstandelijke beperking je aan? Dan is vrijwilliger worden bij Luuxx Eersel misschien wel iets voor jou! Als vrijwilliger help je de cliënten bij het maken van de verschillende producten. Bijvoorbeeld het borduren van schorten, artikelen beschilderen, helpen met het werken op de naaimachine enzovoort. Deze producten worden verkocht in de Luuxx winkels, gemaakt op bestelling door klanten of door andere locaties. Cliënten werken hier met veel trots en plezier aan. Ook zin om hier een

bijdrage aan te leveren? En ben je minimaal 1 dagdeel per week voor een langere periode beschikbaar? Neem dan contact op met Patricia, rechtstreeks, via bovenstaande link of via het steunpunt. Maatje gezocht voor jong dementerende man www.eerselvoorelkaar.nl/hulpvragen/262347 Eefje van Cordaad Welzijn is voor een man van 57 op zoek naar een vrijwilliger om samen te wandelen of een praatje te maken. Hij heeft vorig najaar te horen gekregen dat hij dementie heeft. Hij is al sinds enkele jaren thuis omdat werken niet meer goed lukte. Meneer heeft een partner - zij werkt 4 dagen in de week – en een zoon die studeert en werkt. Een vrijwilliger op maandag, woensdag of vrijdag zou heel welkom zijn. Samen een praatje maken of een wandeling maken vindt hij fijn. Ook houdt hij van een vuurtje stoken in de tuin en kruiswoordpuzzels maken. Ben jij degene die deze meneer wat gezelschap wil bieden? Neem dan contact op met Eefje. Zij kan je alles vertellen over deze vraag en over vrijwilligerswerk bij Cordaad Welzijn. Je kunt rechtstreeks contact opnemen, o.a. via bovenstaande link of contact opnemen met steunpunt vrijwilligerswerk. De zwemclub van De Hoeksteen zoekt enthousiaste begeleiders www.eerselvoorelkaar.nl/hulpvragen/73547 Lisette van De Hoeksteen zoekt enthousiaste vrijwilligers. Iedere zaterdagochtend zwemt een gezellige groep mensen met een verstandelijke beperking bij zwembad de Albatros in Eersel. De zwemles start om 10.00 uur en duurt 45 minuten. Als vrijwilliger houd je in de gaten of alles goed gaat, en help je als dat nodig is, de deelnemers bij het omkleden. In de zomervakantie is er geen zwemles. Ben je 18 jaar of ouder en spreekt het jou aan om aan met en voor mensen met een

verstandelijke beperking als vrijwilliger aan de slag te gaan? Neem dan contact op met Lisette, rechtstreeks, via bovenstaande link op Eerselvoorelkaar of via het steunpunt. Heb jij een bouwkundige achtergrond? Zet je kennis in bij het PMB www.eerselvoorelkaar.nl/hulpvragen/201644 PMB Eersel, het Platform voor mensen met een beperking komt op voor de belangen van deze mensen in de gemeente Eersel, biedt ondersteuning en geeft adviezen. De stichting zoekt versterking voor de werkgroep BTB (bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid). Heb jij een bouwkundige achtergrond en heb je interesse om met de doelstelling van het PMB in het achterhoofd, gebouwen te toetsen of bouwplannen te testen op toegankelijkheid? Adviezen te geven aan de gemeente over openbare gebouwen en openbare ruimten? En heb je daarbij kennis van het Bouwbesluit, het Handboek Woonkeur – Bouw­ advies Toegankelijkheid en (een pré): het Handboek Toegankelijkheid? Dan is dit vrijwilligerswerk voor jou weggelegd. Het bestuur van het PMB vertelt je graag meer. Dus als je geïnteresseerd bent, neem gerust contact op. Dat kan ook via bovenstaande link op Eerselvoorelkaar of via het steunpunt. Jacobushoeve zoekt dringend versterking De Jacobushoeve, is een prachtige en unieke plek in Vessem waar het niet alleen voor bezoekers, maar ook voor vrijwilligers fijn toeven is. Door de coronaperiode zijn een aantal vrijwilligers gestopt, en daarom zoekt Cor dringend versterking. Hij zoekt enthousiaste vrijwilligers die het vrijwilligerswerk zich snel eigen kunnen maken en zelfstandig aan de slag willen in het gezellige team. Voor 1 of meer dagdelen in de week. Op dit moment is de Jacobushoeve op dinsdag, donderdag en zaterdag geopend. Er is een kringloopwinkel voor tweedehands huishoudelijke zaken, een kledingwinkel en een boekenwinkel. Ook is er een team voor

het onderhoud van de tuin en voor de gebouwen en technische zaken. En de groep Gastvrijheid zwaait de scepter in het Praathuis. Zij voorzien de gasten van koffie of thee. Wil je meer weten over de mogelijkheden van vrijwilligerswerk bij de Jacobushoeve? Lees dan de uitgebreide beschrijving op Eerselvoorelkaar en neem contact op met Cor. Dat kan rechtstreeks, via bovenstaande link en natuurlijk via het steunpunt. Contact Voor vragen of persoonlijk advies is het steunpunt iedere maandag, dinsdag en woensdag telefonisch bereikbaar van 9.30 tot 12.00 uur (telefoonnummer 0497-531304). Als we telefonisch niet bereikbaar zijn, word je automatisch doorgeschakeld naar het telefonisch informatiepunt van gemeente Eersel. Zij zorgen dat er een terugbelnotitie wordt gemaakt voor de coördinator van het steunpunt. Ook kun je iedere dinsdag en woensdag bij ons binnenlopen tussen 10.00 en 12.00 uur. Je vindt ons steunpunt in de hal van het gemeentehuis in Eersel. Stuur je liever een e-mail? Dat kan ook. Onze e-mailadressen zijn: steunpuntvrijwilligerswerk@eersel.nl en info@eerselvoorelkaar.nl. Tijdens schoolvakanties is het steunpunt gesloten. Op www.eerselvoorelkaar.nl/contact vind je altijd de actuele informatie over onze bereikbaarheid en een contactformulier. Tip: kijk ook www.­eerselvoorelkaar.nl/ hulpacties-voor-oekraine

Enthousiast koor, Con Brio, zoekt toetsenist

Zanggroep Con Brio heeft een ontzettend leuk combo voor de begeleiding van de repetities en optredens, maar ons keyboard staat momenteel werkloos opgesteld tussen de gitaar, de basgitaar en het drumstel in. Daarom zijn wij dringend op zoek naar een enthousiaste toetsenist. Ervaring in het begeleiden van zangers kan handig zijn, maar is geen vereiste. De muzikanten hebben graag het kwartet weer compleet, want dat speelt veel fijner. De koorleden zingen lekkerder met een begeleidende partij waar ze steun aan hebben. En als muzikanten en zangers het goed doen hebben wij een tevreden dirigente. Zie jij het zitten om daar als toetsenist je steentje aan bij te dragen, neem dan contact op met Godelieve Beumer, tel. 06-83566042. Wij repeteren op woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur in Gemeenschapshuis D’n Boogerd in Vessem. Kom gerust eens vrijblijvend kijken en luisteren tijdens de repetitie.

BOUWTEKENINGEN KOPIËREN? printshop@gielen.nl

Bezorgklachten, mail naar: weekbladen@spotta.nl

Dagbesteding Koperwiek

In Eersel aan de Stevenstraat is dagbesteding Koperwiek gevestigd die zich speciaal richt op ouderen die nog thuis wonen. B� de dagbesteding kunnen z� één of meerdere dagen per week terecht om samen en in een geborgen sfeer de dag door te brengen. B� het samenstellen van het dagprogramma is er veel ruimte voor eigen interesses en wensen. Zo wordt er b�voorbeeld geschilderd als bl�kt dat iemand dat graag doet. In algemene zin besteden we veel aandacht aan bewegen, samen koken en eten, geheugentraining, creatieve activiteiten en spelletjes. Als het nodig is, wordt er gedurende de dag medische zorg verleend. De mogel�kheid bestaat om tussen de middag de warme maalt�d te nuttigen. De dagbesteding Koperwiek, waar gezelligheid belangr�k is, biedt mantelzorgers dan ook een steuntje in de rug.

Of het nu gaat om koken, str�ken, wassen of persoonl�ke verzorging. Na twee ongelukken heeft Ans (71 jaar) tot haar grote ergernis overal hulp b� nodig. Thuis komt dan ook veel op haar man neer. Een hele belasting. Ans: ‘’Sinds ik de dagbesteding bezoek, heeft h� wat meer t�d voor zichzelf. Daar ben ik heel bl� om.’’ Ans is twee keer in de week in dagbesteding te vinden. ‘‘Ik ben hier op maandag en donderdag en dat bevalt me ontzettend goed. Een dag hier is echt anders dan thuis. Je leert mensen kennen en bent lekker bezig. We doen samen spelletjes en ik ben dol op knutselen. Je bent er gewoon even uit. De afgelopen keren heb ik dan ook geen minuut aan thuis gedacht.’’ Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marianne Bles, coördinator Dagbesteding b� zorgorganisatie Oktober. U kunt Marianne bereiken via de e-mail: m.bles@zorginoktober of telefonisch: (06) 51 99 81 33.

zorginoktober.nl


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 9

15% korting* op Toppoint insectenwering

DichtbijHuis | Dorpstraat 101 | 5575 AE Luyksgestel | T + 31 (0) 497 54 13 90 info@dicht-bij-huis.nl | www.dicht-bij-huis.nl


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 10

sluit aan bij markhorst werken bij markhorst Bij Markhorst ben je geen nummer maar een absolute ‘plus’. Jij maakt ons beter en slimmer en wij bieden jou een plek waar je kunt excelleren, groeien en altijd mag werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Met maar liefst 5 verschillende bedrijfsonderdelen kun je binnen Markhorst op het gebied van elektro écht alle kanten op!

Service coördinator 40 uur

Administratief medewerker 16-24 uur

1e Projectmonteur 40 uur

Projectmonteur 40 uur

Magazijn- en materiaalbeheerder 24-32 uur

Meer over de vacatures of direct solliciteren? Scan onderstaande QRcode. Solliciteren kan voortaan ook via WhatsApp: 06 89 99 20 22.

Kortom; bij Markhorst is er veel mogelijk en je bepaalt zelf hoe jij jouw carrière wilt ‘plussen’. Dus; Mark your Career. Sluit aan bij Markhorst.

“Laten we samen groeien en beter worden; sluit aan bij Markhorst!” - Edwin Markhorst -

Plaats de camera van je mobiele device boven de QR-CODE om te scannen.

open bedrijven dag Bezoek ons op 9 april tijdens de Open Bedrijven Dag en krijg een uniek kijkje achter de schermen bij Markhorst. Kom meer te weten over de bedrijfsonderdelen & onze multidisciplinaire aanpak. Nadat jij ons hebt bezocht, weet je waarom wij zeggen: Markhorst sluit beter aan! Iedereen is welkom tussen 10.00 en 16.00 uur.

markhorst | elektro | beveiliging | toekomst energie | keuring | service & onderhoud

Kerver 4, Eersel - +31(0)497 51 40 64 - markhorstbv.nl


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 11

WIJ ZIJN VAN GOOSKENS HOUT

Wat je bij ons kunt leren:

KEN BESTEK ZOE

VAN DIK HOUT PLANKEN ZAGE N

POTJE HAKK

GAS GEVEN

EN

Win een I-PHONE!

9 april open bedrijven dag doe je vmbo of praktijkSCHool? volg de tour en laat je verraSSen CHeCk ook onze vaCatureS!

Fdj

www.gooskens.nl


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 12

Gemeenteberichten Wil je op de hoogte blijven van wat er in jouw omgeving gebeurt? Op deze pagina(‘s) tref je de wekelijkse gemeenteberichten aan. Meer informatie vind je op www.eersel.nl of schrijf je in voor onze nieuwsbrief via www.eersel.nl/nieuws-en-publicaties. Gemeente Eersel is ook te vinden op social media: Facebook (/gemeenteeersel), Twitter (@gemeersel), LinkedIn en Instagram (@gemeente_eersel). Verder kun je via www.eersel.nl/meld-en-herstellijn een melding doorgeven.

Werkzaamheden P ROJ EC T WOONR IJ P MAK EN DU IZEL NOOR D TE DU IZEL

naar verwachting zeven weken duren, mits de weersomstandigheden het toelaten. Wegomleiding De kruising Sint Janstraat/Hoeksen Bogt zal bij start werkzaamheden op 4 april worden afgesloten voor doorgaand verkeer, gedurende de afsluiting is er een verkeersomleiding van toepassing.

De gemeente COMMI S S I E AVO ND 5 AP R I L 2022 O M 2 0 .0 0 U U R

Op 5 april 2022 vergadert de commissie om 20.00 uur in de raadzaal in het gemeentehuis. Deze commissievergadering is een voorbereiding op de raadsvergadering van 19 april 2022. Je kunt de vergadering live volgen via www.eersel. nl/internetuitzendingen, of op een later moment bekijken. Onderwerpen: • Vaststellen bestemmingsplan Rosheuvel • Uitwerking motie ‘gevolgen glyfosaat voor biodiversiteit’ • Voorstellen in het kader van de implementatie Omgevingswet • Kadernota Begroting 2023 Samenwerking Kempengemeenten Kijk op: www.eersel.nl/vergaderkalender. voor de voorlopige agenda met bijbehorende stukken. Wil je inspreken op een van de agendapunten? Neem dan contact op met de griffie: griffie@eersel.nl of telefonisch via (0497)531300.

4 april 2022 start de gemeente in samenwerking met Maasdonks Wegenbouw B.V. met het woonrijp maken van Hoeksen Bogt. Het gaat om het gedeelte tussen de Sint Janstraat en Sandakker. In de afbeelding zie je het ontwerp van de definitieve inrichting. De verhardingen

bestaan uit gebakken klinkers en worden in diverse verbanden aangelegd, zodoende worden de voetpaden, inritten en wegen zichtbaar. Naast de verhardingen worden ook groenvoorzieningen aangelegd en wordt de openbare verlichting geplaatst. De werkzaamheden zullen

De gemeente

www.eersel.nl/ nieuws-en-publicaties

gemeente

Eersel

Bezoekadres: Dijk 15, 5521 AW Eersel Postadres: Postbus 12, 5520 AA Eersel Telefoonnummer: (0497) 531300 06-12444645 (Alleen WhatsApp) gemeente@eersel.nl www.eersel.nl GemeenteEersel gemeersel gemeente_eersel

Contact en informatie Voor nadere informatie kun je tijdens kantooruren telefonisch contact opnemen met Joep van Lith via het algemene telefoonnummer van de gemeente Eersel (0497 531 300) of via e-mail: j.vanlith@eersel.nl.

Openbare bekendmaking Bouwzaken

DIEPVELDEN WE G Publieksopenstelling Diepveldenweg

Meld je aan voor de nieuwsbrief op

Duizel Noord fase 2 De noordelijke helft van Duizel Noord wordt door projectontwikkelaar Reuvers ontwikkeling & bouw in de toekomst woonrijp aangelegd. Om ervoor te zorgen dat in de toekomst het bouwverkeer van “Duizel Noord fase 2” aan de noordzijde blijft, wordt het plan opgesplitst in twee delen met een tijdelijk verankerd hekwerk. Het hekwerk zal vóór start bouwrijp maken van fase 2 worden geplaatst.

Na ongeveer twee jaar bouwen is de Diepveldenweg Eersel – Bergeijk – N397 klaar. Een weg die de bereikbaarheid en leefbaarheid enorm gaat verbeteren. Een moment waar veel inwoners naar hebben uitgekeken. Dat willen we dan ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Op zaterdag 9 april tussen 10.30 uur en 14.30 uur stellen we de weg voor één keer open voor inwoners, voordat deze in gebruik wordt genomen door het verkeer. Je hebt dan de mogelijkheid om alvast een kijkje te nemen door over de weg te wandelen, fietsen, skeeleren, steppen, stoepkrijten… Noem maar op!

RECHTSGELDIGE BEKENDMAKING VERGUNNINGEN, MELDINGEN EN ONTHEFFINGEN VIA INTERNET

De gemeente Eersel maakt alle officiële bekendmakingen en kennisgevingen van vergunningen, meldingen en ontheffingen digitaal bekend in het elektronisch gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl. Onderstaande verkorte berichten over omgevingsvergunningen en ruimtelijke plannen bieden wij voorlopig als service. De digitale versie is rechtsgeldig. Via de website van officiële bekendmakingen kun je je gratis aanmelden voor automatische meldingen voor berichten uit jouw buurt. Verleende omgevingsvergunningen: Eersel • Hertheuvelsehoef 1 in Eersel, bouwen van een sleufsilo • Plaatse 3 in Eersel, kappen van twee bomen Duizel • Het Bugtje 4 in Duizel, bouwen van een woning • Hoek 19 in Duizel, bouwen van een woning • Postelseweg 197a in Eersel, vervangen van een recreatiewoning (stacaravan) • Voortseweg 15 in Eersel, plaatsen van een dakkapel


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

Wintelre • Groenstraat 14 A1 in Wintelre, afwijken van het bestemmingsplan (tijdelijk 2 jaar) voor het uitbreiden van een bijgebouw en gebruik mantelzorgwoning • Willibrordusstraat 37 in Wintelre, afwijken van het bestemmingsplan voor het wijzigen van een bestaande antenne opstelpunt • Oirschotsedijk 9 in Wintelre, kappen van een boom

Praat mee GemeenteEersel

gemeersel

gemeente_eersel

pagina 13

Openbare bekendmaking Ruimtelijke plannen

De volgende plannen liggen ter inzage: Eersel • Ontwerpbestemmingsplan “Kom Eersel, tweede herziening Markt-Hint”. Het plan maakt het mogelijk om een deel van de tuinen te gebruiken voor de functie van het hoofdgebouw.(tot 7 april 2022) Steensel • Ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied Bussereind 2 – 3

Steensel”. Het plan maakt de bouw van vier Ruimte voor Ruimtewoningen en twee boerderijsplitsingen mogelijk. De bestaande agrarische bedrijven worden gesaneerd. (tot 12 mei 2022) De volgende visie is vastgesteld en is in te zien: • Visie Akkers van Eersel, dit is een visie voor het gebied tussen de Markt, Postakkers, Areven en Nieuwstraat om de kwaliteit van het gebied te vergroten.

Afscheidstournee Die Edelweisskapelle Op zondag 3 april start Die Edelweiss­ kapelle met hun afscheidstournee in: Buurthuis ‘, Sant op de Weebosch. Het optreden begint om 14.30 uur en eindigt om 17.00 uur. Het vervolg van het jaarprogramma is alsvolgt: Zondag 10 april: MFC De Koppelinck in Geffen van 15.45 tot 17.00 uur. Zondag 1 mei: Eethuis de Walrus te Bergeijk van 13.30 tot 16.00 uur. Zondag 19 juni: Openluchttheater Hunnebergen Luyksgestel van 14.30 tot 17.00 uur. Zondag 11 september: ‘t Wapen van Westerhoven van 14.30 tot 17.00 uur. Zondag 23 oktober: Zaal de 3 Linden Luyksgestel van 14.30 tot 17.00 uur. Zondag 11 december: afsluitconcert Theater de Kattendans Bergeijk van 14.30 tot 17.00 uur. Daarna zal Die Edelweisskapelle o.l.v. Bert de Proost ophouden te bestaan. De liefhebbers van de prachtige Egerlander muziek vertolkt door dit geweldige orkest, kunnen er nog een jaar van genieten. Bert en zijn orkest kijken uit naar uw aanwezigheid.

Je vindt alle informatie over het plan, het gebied en de procedure op www.eersel.nl/ruimtelijke-plannen of op www.ruimtelijkeplannen.nl. Hier kun je ook zien hoe lang het plan ter inzage ligt. Heb je geen internet? Het plan kun je ook inzien op het gemeentehuis. Voor meer informatie kun je contact opnemen met team Ruimte via telefoonnummer (0497) 531 300 of per e-mail: ruimte@eersel.nl. Eersel, 1 april 2022

Katrien Verberne geeft de lezing De kracht van de stilte op donderdag 7 april in bibliotheek Eersel De kracht van de stilte Per seconde krijgen wij 1,5 miljoen prikkels binnen. Ons gedrag wordt hierdoor bepaald. In deze tijd neemt de hoeveelheid externe prikkels alleen maar toe. We worden continue bestookt met visuele en auditieve, maar ook met andere prikkels. Wat doet dit met onze gezondheid? Het kan ontzettend heilzaam zijn om je voor een bepaalde periode af te sluiten. Een dag van stilte kan je daarbij helpen. Ben je benieuwd wat een stiltedag, stilteweekend of week van stilte met je kan doen, kom dan naar deze lezing. We gaan het hebben over wat stilte is, of het er nog vaak is en wat we ermee doen. Je krijgt ook informatie over stilteretraites en eventuele meditatie die daarbij kan horen. Je ontvangt tips en

handvatten voor wanneer je zelf een keer de stilte op wilt zoeken. Katrien Verberne Katrien heeft jaren in het onderwijs gewerkt, nu is ze NLP trainer. Ze deelt graag haar ervaringen en kennis met mensen die geïnteresseerd zijn in wat stilte met je kan doen. Ze is er persoonlijk van overtuigd dat het met regelmaat op zoeken van stilte je als mens kan verrijken. Tickets Deze lezing is geheel gratis te bezoeken voor zowel leden als niet-leden van de bibliotheek. De lezing vindt plaats op donderdag 7 april van 20.00-21.00 uur in bibliotheek Eersel. Reserveer een gratis ticket via de agenda van www.bibliotheekdekempen.nl.

BOUWTEKENINGEN KOPIËREN? printshop@gielen.nl

lokaal sterk

Hint_264x194_bedankt.indd 1

23-3-2022 15:24:32


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 14

Kinderen grootbrengen doe je niet alleen, maar samen met de mensen om je heen Iedere ouder wil het beste voor zijn baby. Maar hoe doe je dat dan precies? Ook zijn wij niet vergeten hoe, met name in die eerste drie maanden, je vertrouwde leven verandert. Onze overtuiging is dat een goede start de basis is voor gezond en fijn opgroeien. Wij zijn Gina Tiemessen en Yolanda Roos. Moeders van zonen en al ruim 25 jaar collega’s en vriendinnen. Samen hebben we aan de wieg gestaan van de jeugdgezondheidszorg 0-4 jarigen in de Kempen. Onze jarenlange ervaring met ouders en hun jonge kinderen willen wij graag delen. Op internet is op iedere vraag een antwoord te vinden. Maar waar vind je betrouwbare en gebundelde informatie voor die eerste 3 maanden? Dit heeft ons geïnspireerd om een handboek/gids te schrijven met basistips voor de eerste 100 dagen met je baby: Het grote opgroeiboek baby’s. Hierin vind je tips en informatie over wat je baby nodig heeft en een hart onder de riem voor het vertrouwen in jezelf als ouders. Het leven van jonge ouders is al druk

en ingewikkeld genoeg, wij willen de aandacht weer terugbrengen naar de basis en balans in je gezin. Onze bedoeling is om het moderne ouderschap van nu te ondersteunen. En pleiten ervoor dat je het jezelf niet moeilijker maakt dan strikt noodzakelijk is.

Het boek is te bestellen via: https://www.lantaarnpublishers.nl/ winkel/lifestyle/het-grote-opgroeiboek-babys/ Website www.mamzo.nl Warme groet, Gina & Yolanda

Dance Classics bij Podium10 Op zaterdag 9 april is het weer tijd voor de Dance Classics in Podium10! Op deze avond worden de beste dance classics uit de jaren ’80, ’90 en ’00 gedraaid door DJ duo Jan Maas en Lau Daniels! Tussen de nummers door nemen zij regelmatig de microfoon ter hand om een duo presentatie te doen zoals in de jaren ‘80 gebruikelijk was. Naast alle muziek wordt ook de zaal omgetoverd tot een echte jaren ’80 discotheek met verlichte dansvloer en retro lichteffecten. Dansbare muziek De beste hits met een dansbare beat uit de afgelopen 40 jaar komen dan in aanmerking om op de draaitafel te belanden. Een dansbare mix van muziek van nu, de classics van toen en alles wat er tussen zit. Hierbij krijgen zowel de jongere als de oudere bezoekers hun favoriete dansmuziek te horen. DJ’s Jan Maas en Lau Daniels draaien muziek die je de hele avond op de dansvloer kan houden.

‘Even terug naar die goeie oude tijd’ We gaan terug naar de tijd waarin je nog voor 1 gulden een pilsje kocht, Met je brommer naar de kroeg en school ging, je eerste liefde leerde kennen en toen je als puber het uitgaansleven ontdekte.

De DJ’s Jan Maas en Lau Daniels, samen meer dan 70 jaar ervaring, staan garant voor een top avond. Koop daarom snel je tickets via: www. podium10.nl/agenda voor € 7,50 per persoon.

Jules Keeris nog één keer met zijn ‘Uitverkorenen’ op de bühne!

In hun gezamenlijke geboortedorp kondigt Jules Keeris, afgelopen weekeinde, singer-songwriter JW Roy aan: “Wie is er vanavond voor het eerst in Knegsel?”, vraagt hij aan het publiek. Een flink deel van de aanwezigen steekt zijn hand op. “Toch best veel, waar komt u vandaan meneer?”, vraagt Jules. “Uit Bodegraven”, antwoordt een persoon uit het publiek. En dan achteloos met een grote glimlach op zijn gezicht: “Zó! U hoeft zich niet te schamen hoor, ik ben ook nog nooit in Bodegraven geweest.” Het publiek ligt direct in een deuk. Het bovenstaande is typisch voor Jules. Hij ‘speelt’ graag met zijn publiek en betrekt de zaal bij zijn show. Bovendien is Jules een begenadigd toneelspeler en ook dat gebruikt hij voortdurend. Daarnaast is hij ad rem en improviseert hij gemakkelijk. Tijdens zijn voorstellingen wordt het publiek regelmatig op het verkeerde been gezet. Is hij het zelf of speelt hij een rol? Daarmee hebben we de belangrijkste ingrediënten van zijn eerste avondvullende cabaretvoorstelling ‘De Uitverkorenen’ wel te pakken. Zoals Jules Keeris op de bühne staat beleeft hij ook zijn beroep. Het is een afwisselende brei van toneelspelen, regisseren, cabaret, presenteren, lesgeven en niet te vergeten muziek maken en zingen. “Tja, ik denk goed na voor ik ja tegen iets zeg, maar probeer dat altijd wel. Het gevolg is dat ik een zeer afwisselend beroep en ook leven heb. Nu komt er waarschijnlijk ook weer een humoristische podcast aan, waar ik een bijdrage aan ga leveren.” Zijn creativiteit, de afwisseling en zijn veelzijdigheid hebben de theater­ maker in hart en nieren geholpen

GGD start met Kunstmarkt in het Kempenmuseum groepsvaccinaties Rijksvaccinatie­programma jeugd Zondag 10 april vanaf 11.00 uur

Zondag 10 april wordt in Kempenmuseum de Acht Zaligheden in Eersel weer een Kunstmarkt gehouden. Op deze dag kunnen bezoekers kennismaken met de wonderlijke wereld van kunst, in de breedste zin van het woord. Maar liefst veertig kraamhouders staan te popelen om hun werk na lange tijd weer te tonen aan het publiek in de prachtige museumtuin. Er zijn diverse kunstenaars live aan het werk! In de kruidentuin zijn beelden van Ad Bastiaanse te zien en in de museumboerderij loopt momenteel de unieke expositie ‘De tijd zal het leren’, over het onderwijs in de Kempen de laatste 120 jaar. De museumbakkers bakken weer heerlijke broodjes en er is verse soep. Maar ook de pannenkoeken worden aanbevolen. Krankjorum en de Trom treden deze dag enkele malen op. Pronkstuk is de metershoge “Vlinder” van de in Frankrijk wonende sculpturist Laurentiu Ivan en zijn Nederlandse partner Elly Kavelaars. De poorten van het museum gaan om 11.00 uur open en de entree is

Ook jongens krijgen nu uitnodiging voor HPV prik Vanaf 28 maart start de GGD BrabantZuidoost weer met de vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Jongens en meisjes vanaf 9 jaar ontvangen een uitnodiging van het RIVM voor hun vaccinaties BMR-DTP, HPV en Meningokokken ACWY. Vanaf dit jaar ontvangen ook jongens een uitnodiging voor de HPV prik. De GGD Brabant-Zuidoost voert de vaccinaties uit op verschillende locaties in de hele regio.

€ 3,-. Fietsen kunnen worden gestald voor het museum en de auto kan men parkeren op het terrein achter het gemeentehuis. Vanaf daar is het een korte wandeling tot het museum. Kom ook en geniet! U vindt Kempenmuseum de Acht Zaligheden aan de Kapelweg 2 in Eersel. Telefoon 0497-515649 www.achtzaligheden.nl

morgen zijn we er nog dichterbij iedereen verdient een morgen

HPV prik voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar Na meisjes krijgen nu ook jongens de kans zich te beschermen tegen HPV-kanker. Het rijksvaccinatieprogramma wordt uitgebreid na toenemend inzicht in de vormen van kanker die door het humaan papillomavirus (HPV) kunnen worden veroorzaakt. Omdat het vaccin het beste werkt voordat iemand in aanraking komt met het virus, gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van dertien naar tien jaar. De kans is groot dat een kind dan nog niet besmet is. Wat is HPV? HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je gemakkelijk zonder dat je het weet iemand anders besmetten.

Baarmoederhalskanker is de bekendste kanker door HPV. Maar een HPVinfectie kan daarnaast ook leiden tot kanker aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina en schaamlippen. Het HPV-vaccin beschermt zo tegen zes soorten HPV-kanker. Rijksvaccinatieprogramma Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt alle kinderen in Nederland tegen 12 ernstige infectieziekten. Naast de HPV prik voor 10 jarigen ontvangen ook jongens en meisjes van 9 jaar een uitnodiging voor de BMR/ DTP prikken. Jongeren van 14 jaar worden uitgenodigd voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte (Men ACWY). RIVM nodigt uit, GGD prikt De GGD start de groepsvaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 28 maart. De prikken worden gezet op meerdere locaties in de regio. Jongens en meisjes die aan de beurt zijn, krijgen ongeveer 2 weken van tevoren vanzelf een persoonlijke uitnodiging van het RIVM. In deze uitnodiging staat waar en wanneer je verwacht wordt voor de prik. Alle informatie over het RVP lees je op www.rvp.nl. Informatie over de GGD groepsvaccinaties dit voorjaar lees je op www.ggdbzo.nl/groepsvaccinaties-rvp

om de coronaperiode door te komen. Vanzelfsprekend heeft hij ook veel last gehad van de lockdowns. “Vooral in het begin kon ik het niet geloven. Heb je er jarenlang een opleiding voor gevolgd en er je ziel en zaligheid ingestoken, en dan mag je plotseling het theater niet meer in. Wél heb ik in die tijd veel nieuwe projecten op kunnen pakken: van absurde radioshows (Radio Karantino FM), tot het spelen in verschillende video’s, tot een serenadetour door het hele land. Corona is ook de reden dat ik nog steeds met mijn allereerste avondvullende cabaretvoorstelling tour. Best veel mensen vragen inmiddels of het nog diezelfde show is, die ze een jaar of zelfs twee jaar geleden al gezien hebben. Inderdaad, de show heet nog steeds hetzelfde, maar hij is natuurlijk wel flink geëvolueerd en aangepast. Bovendien: de coronaperiode heeft ook iets heel moois gebracht. Ik heb de liefde van mijn leven gevonden. Ze komt vanzelfsprekend ook ter sprake in de show, al weet ik niet of ze daar zo blij mee is.” lacht Jules. Jules Keeris is een jonge, veelzijdige en veelbelovende Nederlandse cabaretier die keihard aan de weg timmert. ‘De Uitverkorenen’ uit zijn eerste show zijn tijdens de coronaperiode veel veranderd. Wellicht bent u nieuwsgierig geworden. Op zaterdag 30 april a.s. speelt Jules zijn allerlaatste ‘eerste avondvullende cabaretvoorstelling’ in De Hofnar in Valkenswaard. Het wordt een feestelijk afsluiting van een show die vaak is gespeeld voor een klein ‘huiskamerpubliek’, maar het best tot zijn recht komt in een mooie volle thea­terzaal. Kaarten: www.hofnar.nl.

Geslaagd bij Fit Factory Eersel! Eind maart zijn er maar liefst 99 kinderen die zwemles hebben bij Fit Factory, geslaagd voor hun zwemdiploma! In de ontzettend vroege ochtend van zondag 27 maart; die nacht was net de zomertijd ingegaan, moesten de kinderen het koude water van De Albatros trotseren om hun diploma te halen. Later die dag waren er namelijk wedstrijden van Tiamat en daarom was het zwemwater nu kouder dan normaal. Desondanks hebben 37 kinderen hun A-diploma gehaald en 44 het B-diploma. De zondag ervoor, 20 maart, hadden degenen die voor A op mochten alles al een keer goed laten zien tijdens het proefzwemmen en aansluitend hadden 18 kinderen hun C-diploma gehaald. Daarbij was een gedelegeerde van de N.R.Z. aanwezig en die was erg te spreken over de goede organisatie en het hoge zwemvaardigheidsniveau van de kinderen. Voor het eerst sinds lange tijd (i.v.m. corona) mochten er nu weer ouders in de zwemzaal aanwezig zijn om met eigen ogen van dichtbij te zien hoe goed hun kind kan zwemmen. Na afloop gingen alle geslaagde kinderen met hun zwemdiploma én een goed gevulde goodiebag naar huis. Fit Factory dankt alle deelnemende lokale bedrijven hartelijk voor hun bijdrage aan de goodiebag. Aan alle 99 geslaagde kinderen: van harte gefeliciteerd met het behalen van je zwemdiploma!


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 15

Pasen en passie

Het is jarenlang traditie geweest dat Het Kempisch Kamerkoor op Goede Vrijdag een uitvoering gaf van de Johannes Passion van Johan Sebastian Bach. Na een gedwongen pauze van twee jaren wordt deze traditie dit jaar voortgezet. Op Goede Vrijdag 15 april klinkt de schitterende muziek van Bach weer als vanouds in de St.- Willibrorduskerk van Eersel. Zelfs deze dertiende uitvoering is geen herhaling van de voorgaande keren. Nieuwe inzichten uit de muziekliteratuur geven elke volgende uitvoering verdieping, verbreding en nieuwe accenten op bijzondere passages uit deze pure barokmuziek. Onder leiding van dirigent. Cees Wouters wordt door koor, orkest en solisten gezocht naar de authentieke barokklank om de beleving zo dicht mogelijk bij de originele uitvoering te brengen. Bent u een liefhebber of komt u

Meedoen in zon- of windpark?

voor de eerste keer? Het is een must om deze uitvoering eens in uw leven gehoord te hebben! Pasen en passie horen bij elkaar. Naast bekende solisten die eerder optraden zoals evangelist Jan van Elsacker en Huub Claessens die de rol van Christus vertolkt, heeft het koor enkele jonge solisten aangetrokken: Amy Schillings (sopraan), Pieter Nass (bas) en Rob Meijers (altus). Zoals in voorgaande jaren bespeelt Ralph Rousseau weer de viola da gamba. Het Kempisch Kamerkoor wordt begeleid door barokorkest La Sorpresa. Datum: 15 april Plaats: St.-Willibrorduskerk Eersel Aanvang 20.15 uur Kaarten zijn te bestellen via: www.kempischkamerkoor.nl of info@passioneleprojecten.nl Op 15 april zijn er ook kaarten te verkrijgen bij de ingang van de kerk.

Inspiratiesessie wandelvereniging Voetje voor Voetje in Bibliotheek Eersel

Op donderdagavond 14 april geeft wandelvereniging Voetje voor Voetje een inspiratiesessie in Bibliotheek Eersel. Wandelen is gezond en je beleeft ook nog eens hoe mooi de natuur en de verschillende seizoenen zijn. Maak kennis met de wandelvereniging uit Valkenswaard en laat je inspireren door hun ervaringen en verhalen. Ook vertellen ze je alles over de knooppuntenroutes en leer je hoe je deze zelf kunt maken. Voetje voor Voetje Wandelvereniging Voetje Voor Voetje uit Valkenswaard heeft zo’n 160 le-

den die iedere woensdag samen gaan wandelen. Ze organiseren ook wandeltochten en -reizen. Daarnaast controleren en onderhouden ze de knooppuntenroutes en maken iedere maand nieuwe knooppuntenroutes die ze delen op hun website www.­devoetjes.nl. Reserveren Deze gratis inspiratiesessie vindt plaats op donderdagavond 14 april van 19.30 tot 21.00 uur in Bibliotheek Eersel. Kijk voor meer informatie en reserveren in de agenda op www.bibliotheekdekempen.nl.

Heeft u of iemand uit uw omgeving brandwonden? Het ervaringscentrum dat de leden met elkaar in contact brengt en hun belangen behartigt.

www.brandwondenvereniging.nl

KempenEnergie houdt twee wekelijks Online Energie Workshops in samenwerking met Bibliotheek de Kempen. Dinsdag 8 april van 20.00-21.30 uur gaat de OnlineEnerigeWorkshop over ‘Participeren in grootschalige energie-opwekking’ zoals een zon- of windpark in de regio. KempenEnergie heeft de coöperatie KempenStroom opgericht om inwoners te kunnen laten deelnemen in grootschalige energie-opwekking via zonneparken en windmolens.

Je wordt geïnformeerd over de ontwikkeling van nieuwe installaties en hoe je er financieel van kunt profiteren. Hoe dat precies werkt wordt uitgelegd in de OnlineEnergieWorkshop.

De presentaties van de workshops kun je daarna terugvinden op de agenda van de website van KempenEnergie: https://kempenenergie.nl/agenda/

Deze wordt gratis via Zoom aangeboden in samenwerking met Bibliotheek de Kempen. Kijk voor aanmelding op https://kempen.op-shop.nl/.../onlineenergieworkshops-voor...

Voor vragen kun je altijd vrijblijvend terecht op één van onze vijf energie­ loketten in de vijf Kempengemeenten: Eersel, Bladel, Bergeijk in de plaatselijke bibliotheek, Reusel-de Mierden in het gemeentehuis en in Oirschot in het Oude Raadhuis aan de markt.

Op deze website vindt je de agenda van alle Online Energie Workshops.

Buurtgezinnen Kempengemeente kijkt terug op succesvol eerste jaar Buurtgezinnen is een maatschappelijk initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. In Nederland is Buurtgezinnen in veel plaatsen te vinden, waaronder in de Kempengemeenten. Op 1 april - geen grap - is Buurtgezinnen er een jaar actief. Coördinatoren Sara en Dianne kijken terug op een bijzonder, uitdagend jaar waarin ze maar liefst 23 koppelingen tussen vraag- en steungezinnen hebben weten te maken waarbij 24 kinderen betrokken zijn. Om dit heuglijke feit te vieren organiseren Sara en Dianne diverse activiteiten voor de betrokken gezinnen. Een gezin dat wat steun kan gebruiken bij de opvoeding van de kinderen (vraaggezin) wordt gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezin). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Zo ook bij Hanneke en Jeroen, zij zijn een extra opa en oma voor Marieke, de drie­ jarige dochter van Sandra. Ze zijn een wat ouder echtpaar met uitwonende volwassen kinderen en hebben ook kleinkinderen. Hanneke werkt op een kinderdagverblijf en Jeroen is sinds afgelopen jaar met pensioen. Voor hun kleinkinderen staan ze veel klaar. Daarnaast halen ze twee dagen in de week Marieke van de peuterspeelzaal om te spelen. Marieke heeft een ouder zusje dat in de school­ vakanties en op studiedagen van Sandra ook mag komen spelen. “Marieke is een heerlijk speelkameraadje voor ons kleinkind en het is een fijne gedachte dat we Sandra op deze manier wat kunnen ontzien. Wat ons betreft daarom een win-win situatie,” aldus Hanneke. Hoe werkt Buurtgezinnen? Herken je dat? Soms lijkt alles tegen te zitten. Problemen stapelen zich op in je gezin en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Of aan jezelf. Dan kan een steungezin in de buurt een uitkomst zijn. Een gezin waar jouw kinderen regelmatig welkom zijn, zodat jij op adem kunt komen. Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen met kinderen in alle leeftijden, die om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan steun bij de opvoeding.

Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin rondom de kinderen. Samen met de coördinator bespreken zowel het vraag- als het steungezin wensen en mogelijkheden. De coördinator kijkt welke gezinnen het beste bij elkaar passen, maakt de match en begeleidt beide gezinnen maximaal twee jaar. Coördinatoren Coördinator Sara van Trigt is voor Buurtgezinnen actief in Bergeijk en Eersel. Sara woont samen, heeft een dochtertje, drie bonuskinderen en een hond. “De afgelopen periode heeft - mede door de pandemie - veel flexibiliteit gevraagd. Desondanks hebben we een mooie start gemaakt, we zijn enthousiast ontvangen door scholen, consultatiebureaus en door de gezinnen zelf. Er waren veel aanmeldingen. Ik merk dat Buurtgezinnen steeds bekender wordt in de Kempengemeenten en dit is mooi om te zien. Ons jubileum vieren we op een zondagochtend in een speeltuin met de betrokken gezinnen, waar we gezellig samen ontbijten” Haar collega Dianne Mariën concentreert zich op de gemeenten Bladel en Reusel - De Mierden. Dianne woont in Bladel, samen met haar man, dochter en zoon. “Buurtgezinnen wordt steeds meer een begrip, niet alleen bij hulpverleners en verwijzers, maar ook bij gezinnen en in het algemeen. Intern begeleiders bijvoorbeeld nemen

meer contact op om te verkennen of Buurtgezinnen wat kan betekenen. We worden nu ook benaderd door andere partijen van informele zorg om samen te werken en om onze gezamenlijke kracht te vergroten. Om ons 1-jarig bestaan te vieren huren ook wij een speeltuin af om onder meer gezellig samen te spelen en te eten.” Aanmelden Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien kan Buurtgezinnen een handje helpen, door voor jou en je gezin een gezin in de buurt te vinden dat je kan ondersteunen. Je kunt je aanmelden via www.buurtgezinnen.nl. Buurtgezinnen is ook op zoek naar ouders met kinderen, grootouders en stellen zonder kinderen met opvoed­ ervaring die steun willen bieden. Wil je op vrijwillige basis iets betekenen voor een ander gezin dat het moeilijk heeft, vind je het fijn om met verschillende culturen en leefstijlen in aanraking te komen en heb je tenminste een dagdeel per week beschikbaar? Meld je dan als steungezin aan. Veel van de steungezinnen ervaren steungezin zijn als zingevend en een verrijking van hun leven. Meer informatie kun je opvragen bij Sara van Trigt (06-19190373 of sara@ buurtgezinnen.nl) en Dianne Mariën (06-83357211 of dianne@buurtgezinnen.nl) of kijk op Buurtgezinnen.nl voor welke gezinnen er momenteel steungezinnen gezocht worden.


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 16

Laatste KW avond dit seizoen: Vlooienmarkt Knegsel Tom Lanoye Woensdag 6 april in De Muzenval

De gelauwerde Vlaamse schrijver Tom Lanoye is onze laatste gast dit seizoen en hij zal deze avond sprankelend vertellen over toneel, dramaturgie, poëzie, theater en uiteraard zijn laatste boek ‘De Draaischijf’ en daarmee het KW-seizoen spetterend afsluiten! Er zijn nog kaarten beschikbaar via https://www.muzenval.agenda. Een dezer dagen verschijnt het nieuwste boek van Lanoye, de historische roman, ‘De Draaischijf’. Hierin komen het theater, de Tweede Wereldoorlog en collaboratie in Antwerpen en Den Haag aan de orde. Een meeslepend verhaal met een barokke woordkeus, gebaseerd op werkelijke personen maar in fictieve personages neergezet. Momenteel spelen ook twee toneel bewerkingen van hem in onze theaters: OustFaust, een radicale bewerking van Goethe’s Faust I en II in opdracht van Theu Boermans en het Nationale Theater,

en Mama Medea van theater Suburbia. In de Volkskrant van 21 maart jongstleden verscheen een uitgebreid interview met Lanoye naar aanleiding van het verschijnen van ‘De Draaischijf’: https://www.volkskrant. nl/cultuur-media/vlamingen-zijnaltijd-meelopers-geweest-en-hebben-nooit-verantwoordelijkheidgenomen~b360106d/

Expositie/wedstrijd De Heksenboom Naar aanleiding van het 25 jarig bestaan van Lijstenmakerij Kunsthandel van Antwerpen is er een expositie/ wedstrijd over de Heksenboom. De Heksenboom is een Eikenboom uit Bladel met een mooi verhaal en is genomineerd als boom van het jaar. Teken schilder de Heksenboom of iets wat geïnspireerd is door de boom. Een heks of ander persoon? We hebben zelf een ets van de boom laten maken en een puzzel van 1000 stukjes. Op 16 juni bestaan we 25 jaar en willen we de schilderijen exposeren. De expositie loopt van 16 juni tot 29 oktober. Loop vrijblijvend binnen en stem op je favoriete schilderij. Onder openingstijden. Lijstenmakerij Kunsthandel van Antwerpen, Lange Voren 35, 5521DC Eersel, tel. 0497-530150 info@lijstenmakerijvanantwerpen.nl www.lijstenmakerijvanantwerpen.nl De Heksenboom (of Heksenboom van Zwarte Kaat) in Bladel is een monumentale beuk van ongeveer 130 jaar oud op Landgoed Ten Vorsel in Bladel, in de Nederlandse provincie NoordBrabant. De boom heeft een vrij korte stam en grillig gevormde takken. De wortels liggen voor een deel op de bodem, wat wordt veroorzaakt door moeilijk doorwortelbare leemlagen in de ondergrond en erosie van de bovengrond door betreding. De beuk stond oorspronkelijk op een perceel heide.

Aan het begin van de twintigste eeuw is deze door de Maatschappij van Welstand en de Heidemij ontgonnen en omgevormd tot bos. De beuk is blijven staan en opgenomen in een rij Amerikaanse eiken die als wind- en perceelafscheiding zijn geplant. De leeftijd van de boom is geschat op basis van zijn verschijningsvorm, kroongroei en stamomvang. Ook zijn er oude plattegronden en kaarten bestudeerd. De hoogte van de Heksenboom is op 6 december 2019 opnieuw gemeten op basis van de driehoeksmethode. De boom heeft een hoogte van 17,90 meter en een kroondoorsnede van 20,60 meter. De omtrek van de stam bedroeg 3,21 meter op 3 maart 2021. Door de grotere toestroom van bezoekers van de boom is er vanaf medio 2019 een schapenhek geplaatst om de gezondheid van de boom te kunnen waarborgen. De naam Heksenboom komt uit een streekverhaal van Renier Snieders uit Bladel van 1852, Het Kind met den Helm. De boom met grillige kroon en kronkelige wortels zou de laatste rustplaats zijn van bendeleidster Zwarte Kaat. Ook andere elementen uit dit verhaal zijn in de omgeving terug te vinden. Met name deze combinatie van markante boom en opvallend verhaal heeft ervoor gezorgd dat de Heksenboom in de omgeving een begrip werd en tevens een nominatie ontving voor de Boom van het Jaar 2019 verkiezing in Nederland.

De veiling van de bijzonderste brocante is in de vertrouwde handen van Jos Heezemans. Zondag 3 april van 10.30 tot 15.00 uur heeft de Knegselse carnavalsvereniging De Blaarkoppen haar jaarlijkse kringloopmarkt in de sporthal van MFA de Leenhoef. De leden van de Knegselse carnavalsvereniging de Blaarkoppen zijn van donderdag tot en met zondag volop in touw om weer een fraaie vlooienmarkt neer te zetten in de sporthal van MFA de Leenhoef aan de Steenselseweg 8 in Knegsel. Donderdag en vrijdag worden de spullen in Knegsel huis aan huis opgehaald door alle leden die tijd hebben kun-

#samenvoordieren

Maak vrienden bij Join Us Wat doe je bij Join Us? Bij Join Us doe je veel leuke dingen en helpen we je sociaal sterker worden. Samen met andere jongeren bedenk en organiseer je allerlei activiteiten. De groep bepaalt dus zelf hoe de avond eruit ziet. Daarbij leer je hoe je iets kunt organiseren. Denk aan een avondje gamen, spelletjes doen, gourmetten, een filmpje kijken, voetballen, bowlen en nog veel meer toffe dingen! Tijdens de avonden zijn er begeleiders aanwezig die je helpen sociaal sterker te worden! Natuurlijk is het de eerste keer spannend om naar Join Us te komen. Dat vindt iedereen! Maar eenmaal bij Join Us zul je merken dat de sfeer heel gezellig is. Dat je welkom bent en jezelf mag zijn.

“Als je kanker hebt overleefd, is het nog niet uit je leven.”

Altijd jezelf zijn Lola-Kay vertelt over haar deelname aan Join Us. ‘Ik had het gevoel dat niemand me leuk vond en dat ik niet goed genoeg was. Ik heb toen op internet gezocht of er iets bestond waar je vrienden kon maken ofzo. Zo kwam ik bij Join Us.’ Inmiddels is Lola-Kay uitgestroomd en blikt ze terug. ‘Bij Join Us kun je altijd jezelf zijn en je kunt er ook een stuk zelfverzekerder van worden. Ik merkte bij Join Us dat ik wél goed genoeg was en kan nu op andere plekken ook beter laten zien wie ik ben.’ Kom erbij. Join Us! Ben je nieuwsgierig naar Join Us? Iedereen is van harte welkom! Je kunt jezelf aanmelden via de website. Op www.join-us.nu vind je meer informa-

tie en veel ervaringsverhalen van jongeren. Deelname is gratis. Praktische informatie In de Kempen starten we 4 groepen Join us op verschillende locaties en verschillende tijden. Zo kun je zelf kijken waar en op welke dag voor jou het beste uitkomt. In het Aquinohuis in Bergeijk komt om de week op woensdag van 19.0022.00 uur een groep bij elkaar voor 1218 jarigen. Om de andere week komt de groep 18-25 jarigen daar bij elkaar op dezelfde tijd. In Den Herd in Bladel komt om de week op dinsdag van 18.30-21.30 uur een groep bij elkaar voor 12-18 jarigen. Om de andere week, op dezelfde tijd, komt daar ook een groep 18-25 jarigen bij elkaar.

Kanker doet meer met je dan je denkt kwf.nl/hulpnakanker

nen vrijmaken. Zaterdag kunnen de Knegselnaren van 11.00 tot 14.00 uur nog last-minute spullen aanleveren. Tegelijkertijd wordt de sporthal omgebouwd tot een marktplaats. Tapijtjes worden neergelegd en de spullen worden geselecteerd, gesorteerd en op de uitstaltafels gelegd. De leukste curiosa en antiquiteiten komen onder de veilinghamer van Jos Heezemans die met een kwinkslag de meest begeerde spullen aan de hoogste bieder verkoopt. Er is van alles te vinden, boeken, speelgoed, gereedschap, meubilair,

kleding, antiek, serviesgoed, glas... Voor de sorteerders maar vooral ook voor de bezoekers is het steeds weer een verrassing wat er te koop wordt aangeboden. De bezoekers kunnen voor een hapje en een drankje terecht bij de bar, en voor de kinderen zet de carnavalsvereniging een pop-up snoeptent neer. Bezoekers staan al vroeg te trappelen om binnen te komen bij de milieuvriendelijke kringloopmarkt, want elk jaar zijn er weer leuke, grappige spulletjes te bemachtigen, voor jezelf of om cadeau te geven.

Tonpraten in Vessem

Wereldwinkel Eersel

Wie heeft weer eens zin in een avond of middag lekker lachen? Cv de Spekstruiven organiseren namelijk weer hun jaarlijkse zittingen in Vessem. Zaterdagavond 2 en 9 april en zondagmiddag 10 april staan er in Vessem een aantal toppers uit de hele gemeente Eersel op de planken. Wat dacht u van Brabants Kampioen tonpraten Hans Keeris uit Knegsel, die een hagelnieuwe buut zal brengen doorspekt met zijn droge humor en mooie woordgrappen. Of de ervaren rot Jeroen van Nunen uit Wintelre, in Vessem inmiddels een bekend gezicht. Uit Duizel komt geboren natuurtalent Job Fuchs acte de presence geven. Oud-Vessemnaar Tijn Somers, tegenwoordig woonachtig in Casteren is al bijna 20 jaar een zeer gewaardeerd tonprater tijdens de Vessemse zittingsavonden. Maar ook in Vessem zit talent. Tim en Hans van Riet, ook vaak individueel te zien in de ton, staan dit jaar samen op het podium met een hilarische act. En ook het College van B&W, Maarten van Bussel en Leon van Wersch, gaan u laten genieten van hun met humor doorspekte liedjes. Het geheel wordt afgewisseld met enkele spectaculaire dansen van alle dansgroepen waarmee de Spekstruiven gezegend zijn. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de plaatselijke Die Jelloo Bend. De zaterdagavonden 2 en 9 april beginnen om 20.00 uur in De Gouden Leeuw. Zondagmiddag 10 april begint het programma om 14.00 uur en is de locatie Gemeenschapshuis D’n Boogerd. Kaarten à € 8,- zijn te koop bij Super Service Henst in Vessem. Kaarten kunnen ook gereserveerd worden door een mail te sturen naar zittingenvessem@gmail.com. Iedereen is van harte welkom!

Om je huis in lentesferen te brengen hebben we o.a. leuke paasversieringen van vilt, kippetjes, haasjes, vogeltjes en eitjes. Ze zijn gemaakt door vrouwen in Nepal. Dit werk zorgt voor inkomen en inkomen staat voor een verbetering van de kwaliteit van leven voor de vrouw, maar ook voor het gezin. Beter eten, beter onderwijs, een betere toekomst! Ook zijn er handgemaakte paashangers gemaakt van de Capiz-schelp. Deze schelp komt voor in de zeeën rond de Filipijnen en Indonesië. Capiz is een vrij platte schelp waar een beetje vlees inzit. Het vlees wordt verwerkt tot veevoeder, maar de schelpen worden gebruikt als grondstof voor mooie producten. Voordat de schelpen klaar zijn om te gebruiken worden ze schoongemaakt en zo’n 12 uur geweekt in grote teilen. De in de zon gedroogde schelpen worden op grootte, dikte en kwaliteit gesorteerd en afhankelijk van de toepassing verder bewerkt. De producten worden verder gevormd volgens een papier-maché techniek. De schelpen worden week gemaakt en in de juiste vorm gevouwen. Nadat de basisproducten zijn gedroogd in de zon, worden ze met transparante verf in de juiste kleur geverfd en vervolgens met een niet giftige hars ingekwast. De paashangers zijn verkrijgbaar in verschillende fraaie kleuren. De vrijwilligers van de Eerselse Wereldwinkel wensen iedereen fijne, zonnige en faire Paasdagen! Je vindt ons in de Nieuwstraat 20a volg ons ook op Facebook en Instagram.


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 17

Profita presenteert:

Comfortabel Wonen?

Schakel een professional in! Verzeker uzelf van het beste advies bij uw woninginrichting. De persoonlijke gids van Profita geeft u deskundig advies bij het selecteren van de juiste producten, kleuren en materialen. Door uitgebreide kennis van collecties en merken kunt u ontspannen en ervaart u minder keuzestress. De professional van Profita gaat samen met u op zoek naar de stijl en sfeer van uw ideale interieur. Maakt u liever een afspraak? Dat stellen wij op prijs. https://www.profita.nl/advies

Vacature Verkoopadviseur https://www.profita.nl/vacatures.html Maandag t/m zaterdag geopend Ma. v.a. 13.00 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur

uw WONINGINRICHTER

Zondag 3 april geopend 11.00 - 17.00 uur

Gestelsestraat 59 Waalre Tel. 040 - 22 13 922 www.profita.nl

BEDDENSPECIAALZAAK KASTEN

MATRASSEN

BEDBODEMS

LEDIKANTEN

BOXSPRINGS

SLAAPKAMERS

Promoset Treca Paris Edition Spéciale boxspring vanaf € 5.595,--

GRATIS

BED*

Op afspraak: Inloopkasten, schuifdeurkasten en draaideurkasten op maat

ONAFHANKELIJK SLAAPADVIES VOOR DE BESTE NACHTRUST

Nieuw: Pullman Express boxspring Leeds:

*Bij aankoop van twee bedbodems en matrassen

NIEUW

Maakt u liever een afspraak? Dat stellen wij op prijs. https:// www.profita.nl/advies

Auping Tone boxspring vanaf € 4.805,-- € 3.495,-incl. Auping Tone matras, Auping Tone topper, Auping Tone hoofdbord. Breedte 160 of 180 cm, Lengte 200 of 210 cm

Nu 25% korting op hoofdkussens en 25% korting op matrassen Cloud, Sensation en Original *

NUMMER 1 I N D E C AT E G O R I E

KUSSENS Maandag t/m zaterdag geopend Ma. v.a. 13.00 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur

Zondag 3 april geopend 11.00 - 17.00 uur

uw WONINGINRICHTER Gestelsestraat 59 Waalre Tel. 040 - 22 13 922 www.profita.nl

nu € 2.599,-- (vast) nu € 3.849,-- (verstelbaar)


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 18

GRATIS PARASOL*

*BIJ AANKOOP VAN EEN TUINSET NAAR KEUZE V.A. €450,-

899,-

499,LOUNGESET SLECHTS:

U BESPAART: 400,- (45%)

EXCLUSIEF DECORATIE EN SIERKUSSENS

98,HANGPARASOL :

69,-

U BESPAART: 29,- (30%)

99,-

GROOTSTE COLLECTIE

TUINMEUBELEN MEER DAN 200 SETOPSTELLINGEN

59,-

LOUNGE STOEL SLECHTS:

UNIEK IN DE REGIO

U BESPAART: 40,- (40%)

Leverbaar in 3 kleuren

DE ALLERNIEUWSTE TUINTRENDS

RECHTSTREEKSE IMPORT: VAN FABRIEK NAAR CONSUMENT

98% UIT VOORRAAD LEVERBAAR

199,-

99,-

STIJLVOL LIGBED SLECHTS:

U BESPAART: 100,- (50%)

Inclusief gratis hoofdkussen

PACO: 6000M MEGASTORE

IEDERE ZONDAG OPEN!

2

EUROPALAAN 39 3900 PELT (BELGIË)

SLECHTS 5 MIN. RIJDEN VANUIT DE GRENSOVERGANG BIJ BERGEIJK

Klantenservice: algemeen@pacomeubelen.nl pacomeubelen.com/contact

OPENINGSTIJDEN:

Donderdag: 13-18 uur Vrijdag: 10-18 uur Zaterdag: 10-18 uur

www.pacomeubelen.com

Zondag: Maandag:

10-18 uur 13-18 uur

Dinsdag & woensdag: gesloten

vanuit NL: 0031 85 76 00 390 vanuit BE: 0032 11 98 88 78

Volg ons op social media!

BLIJFT U LIEVER THUIS? WIJ BEZORGEN AAN HUIS, BESTEL ONLINE: WWW.PACOMEUBELEN.COM


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 19

KLEINTJES HEESTERS AUTOMATISERING vof Computers, randapparatuur en ondersteuning bij al uw pc-problemen, tel. 0497-555977, Stökskesweg 14, Bergeijk. Makita tools, las-propaangassen. Dagelijks geopend van 9.0017.30 uur. Woensdag gesloten of afspraak. Tel. 0497-541203 of 0653253673. E-mail: Jos@boxho.nl.

BOUWTEKENINGEN KOPIËREN? printshop@gielen.nl

Sport

ARNO’S BANDENSERVICE Het adres voor banden, velgen, remmen, uitlaten, accu’s, schokbrekers. Eijkereind 72, Bergeijk, 06-25301246.

Gezocht: hulp in de huishouding voor een ouder echtpaar in Bergeijk. Circa 5-6 uur per week. Tijden in overleg. joepie81@live.nl Tijdelijke opslag meubels e.d. nodig. www.toonders.nl/tijdelijkeopslag. AAN ALLE SINGLES met een oprechte relatiewens: vrijblijvend gesprek, discreet, hoge slaagkans, kleur- stijl& imago adviezen mogelijk. Bel ons en wij leggen jouw puzzel! Kijk op www.xclusivematch.eu of bel 0651286166 (NL) of 0489-454911 (B). EFC VR 1 – Beerse B. VR 2

vv EFC Uitslagen: Zondag 27 maart EFC 1 – Best Vooruit 1 EFC 2 – TERLO 1 vriendsch. Nuenen 3 – EFC 4 EFC 5 – Rood Wit V 3 EFC 6 – SBC 4 Best Vooruit 7 – EFC 7 HMVV 4 – EFC 8 Knegselse B. 4 – EFC 9 EFC 10 – Vessem 3 EFC 11 – Hilvaria 9 EFC 12 – DBS 6

Jansen Auto’s voor een goede gebruikte auto, tevens uw adres voor onderhoud, APK, auto- en ruitschade, banden, velgen en ook aanhangerverhuur. Auto’s gevraagd voor loop of sloop. Stökskesweg 11b, Bergeijk. Tel. 06-55862033. www. jansen-autos.nl.

5-0 3-0 3-1 1-1 1-5 5-1 1-4 4-1 1-3 5-0 4-1

Programma: Zondag 3 april Leones 1 – EFC 1 RKVVO 2 – EFC 2 EFC 3 – Steensel 2 EFC 4 – Best Vooruit 5 Oirschot V. 7 – EFC 5 Bladella 4 – EFC 6 EFC 8 – Netersel 4 EFC 9 – Reusel Sport 8 Casteren 3 – EFC 10 Casteren 2 – EFC 11 Reusel Sport 6 – EFC 12 Hilvaria VR 1 – EFC VR 1

2-1

14.00 u. 12.00 u. 12.00 u. 12.00 u. 12.30 u. 09.45 u. 10.00 u. 10.00 u. 12.15 u. 11.00 u. 10.00 u. 12.30 u.

Voor het aanleveren van teksten en advertenties:

REDACTIE@GIELEN.NL

AanhangerKopen.nl Bergeijk, de goedkoopste aanbieder van aanhangwagens. Alle soorten en maten. Bezoek onze website www. AanhangerKopen.nl of bel 0497555554. Computerproblemen, spyware, virussen (v.a. € 25,- p/u) (gedipl/erv) 06-46266711. www.deproostadministratie.nl Voor het verzorgen van admini­ straties en belastingaangiftes van ZZP en MKB. Detachering is natuurlijk mogelijk. Bel voor een afspraak (ook ’s avonds) 0497555670 of bezoek onze website. Pianoles voor alle leeftijden, ook online mogelijk. Alle stijlen, géén theorie nodig. Gratis proefles altijd mogelijk! Interesse? Bel E. Kroon, Eersel, tel. 0497-517112 of ga naar www.­pianolesdekempen.nl. Wij halen ijzer en metalen tegen kilo­ prijs bij u op, ook witgoed, tv’s enz. Tel. 06-84265558.

Handbal

Jupiter’75 Wederom simpele zege H.v. Jupiter’75 op De Sprint Zaterdag 26 maart stond er voor de tweede week op rij een wedstrijd op het programma tegen de handballers van De Sprint uit Deurne. Deze wedstrijd stond aanvankelijk gepland in februari, maar kon toen niet doorgaan i.v.m. de maatregelen. Toevallig werd deze ingehaald in de week na de eerste ontmoeting, die door Jupiter met 17-25 werd gewonnen. De basis voor de tweede overwinning op rij werd gelegd in de eerste helft. De Sprint was aanvallend te onmachtig om Jupiter in de problemen te brengen en ook defensief was het vaak wankel. Zowel in de omschakeling als bij het spelen van enkele systemen werden de doelpunten aaneen geregen. Dit resulteerde

75+ RIJBEWIJSKEURING te Bergeijk (‘t Loo). Katinka Verburg (arts). Tel. 0633878506 Schilderwerk buiten en/of binnen nodig? Bel voor gratis vrijblijvende offerte: Schildersbedrijf P. Kuijken 575083. Opslagruimte te huur in Luyksgestel. www.garageboxboseind.nl.

Van der Sanden Antennebouw

Voor al uw antennes, masten en satellietontvangst.

Onze droom voor Mariëlle is nierziekten genezen. De Nierstichting is 50 jaar actief. In die tijd hebben we al heel wat dromen kunnen realiseren. Door te durven. En te doen. Maar nog steeds is er die harde werkelijkheid. Jaarlijks overlijdt 1 op de 6 dialysepatiënten. Wij dromen dat we nier­ ziekten kunnen genezen. En dat gaat ons lukken, door te blijven durven en doen.

Deel je onze droom? Sms NIER naar 4333 of kijk wat jij kunt doen op nierstichting.nl Met 1 SMS doneert u eenmalig € 2 (exclusief telefoonkosten). Meer informatie: www.nierstichting.nl/sms

Uitslag verkiezingen Weekend 4-5 maart verscheen in de Hint mijn eerste artikel over de bedreigende ontwikkelingen bij Afslag 30. De Giga-HUB, Kempisch Bedrijvenpark 2 en een nieuw Hotel/Congres op E3-strand. Ik had alle partijen gevraagd te reageren op drie stellingen: NEE tegen Regionale Mobiliteits Hub, NEE tegen tweede KBP, NEE tegen E3-strand met hotel/congres. Alle partijen reageerden, alleen D66 weigerde medewerking aan publicatie. Ondertussen heeft Eersel gestemd en hoe! Eersel Samen Anders (ESA) ging van 7 naar 8 zetels (+529 stemen), CDA van 3 naar 2 (- 430 stemmen), PvA/Gl, van 2 naar 3 zetels (+146 stemmen), VVD hield 2 zetels maar verloor 180 stemmen, D66 ging van 2 naar 1 zetel (-198 stemmen) en Kernbeleid hield 1 zetel, kreeg wel 162 stemmen extra. Mijn conclusie (fva): profilering op het thema Groene Afslag 30 is direct nuttig geweest voor PvdA/Gl en Kernbeleid. Twee partijen die met driemaal NEE duidelijk VOOR behoud van een groene afslag 30 zijn. Dorpenpartij ESA was minder expliciet in hun gebiedsvisie, die ‘moeten we maar vertrouwen’! VVD en D’66 zijn door de kiezer ‘afgestraft’ voor onder andere hun ondernemend, wereldregio­ gedrag bij Afslag 30 met het gevaar voor verstedelijking. Dat de VVD verloor was een grote verrassing van deze verkiezing. Wethouder Kraaije-

veld was de afgelopen vier jaar zeer actief en zichtbaar. Bij de HUB en E3strand heeft dit daadkrachtig ondernemersimago (JA tegen HUB en KBP) zich blijkbaar tegen de VVD gekeerd. De HUB wordt steeds meer een hoofdpijndossier voor Kraaijeveld. Dat het CDA zó verloor heeft waarschijnlijk alls te maken met het landelijke CDAontwikkelingen en verlies aan trouwe kiezers zoals ‘ouderen en boeren’. Boeren zijn soms groene (CDA)rentmeesters maar steeds meer berekende (VVD)ondernemers, grootgrondbezitters met ‘‘grasfalt’. Zij kunnen wachten, op verkoop aan KBP, uitkoop i.vm. stikstofreductie, verhuur voor windmolens, zonneweiden, etcetera. Scenario A of B Grootste partij en winnaar ESA is aan zet voor gesprekken met andere partijen en het vormen van een coalitie. In 2018 stond een zelfstandig Eersel centraal. In 2022 zou behoud en herstel van het groene Kempische Landschap centraal kunnen staan. Voor herstel van het Kempische Landschap kan inspiratie gevonden worden bij de opnieuw meanderende Beerze en de Run. Doe wat aan de eindeloze grasvelden, het grasfalt! Alle slootjes, houtwallen zijn opgeruimd, lastig voor de grote tractoren bezig met injectie van mest en productie van gras/hooi. Werk aan de winkel voor de wethouders Duurzaamheid, Milieu, Klimaat, Natuur en Landschap. Een keuze voor behoud Groene Afslag 30 hierin is, gelet de verkiezingsuitslag, onvermijdelijk. Er zijn uiteindelijk twee scenario’s Scenario A: Coalitie ESA en VVD gaat door. De locatiekeuze voor de HUB uit het eerste onderzoek (2020) blijkt weliswaar ‘boterzacht’ te zijn. Het (derde!) onderzoek dat momenteel door MRE wordt uitgevoerd zal worden afgewacht. De kans dat Afslag 30 de meest logische keuze is, is klein. Beide partijen cancelen hierna verder HUBonderzoek en wethouder Kraaijeveld is verlost van zijn hoofdpijndossier. Afwijzing geldt ook voor het KBP2 aan

DE HINT

Aanleveren kopij Redactionele kopij en advertenties moeten uiterlijk ‘s maandags om 12.00 uur in ons bezit zijn. Voor kerkberichten en vaste rubrieken gelden andere voorwaarden. Hiervoor zijn speciale afspraken met betrokken kopijleveranciers gemaakt. De redactie behoudt zich ten alle tijden het recht voor om teksten in te korten of niet te plaatsen. Een tekst waarvan de samensteller niet met naam en adres/telefoonnummer bij ons bekend is, wordt in ieder geval niet gepubliceerd.

Neerrijt 43, Luyksgestel Tel. 0497-516430

U kunt uw teksten en foto's als volgt aanleveren: • Mailen naar redactie@gielen.nl • Tekst als Word-document of in het e-mail bericht zelf. • Foto’s los bijvoegen in JPG bestand van hoge resolutie min. 200 dpi op ware grootte.

Hair&Care, Pastoorshof 34, 5571EG Bergeijk. Tel 06-83842220.

Handgeschreven teksten worden niet meer door ons verwerkt.

in 17(!) goals in de eerste helft, 17-8 was de ruststand. Door de ruime voorsprong was het lastig om gefocust te blijven, en dat was goed te merken in de tweede helft. Jupiter kreeg te makkelijk tegendoelpunten en wist aanvallend steeds lastiger tot kansen te komen. De Sprint kwam nauwelijks dichterbij, maar door de slordigheden aan de kant van Jupiter werd de wedstrijd er niet mooier op. Toch kan er met een goed gevoel worden teruggekeken, want na 60 minuten stond er ‘gewoon’ een 27-18 eindstand op het scorebord. Concurrent Bergeijk verloor van de nieuwe nummer drie Gemini, waardoor Jupiter op basis van verliespunten keurig tweede staat. Komende zaterdag wacht de clash met koploper Achilles, dat met evenveel wedstrijden gespeeld twee punten meer heeft. De wedstrijd in sporthal de Kraanvogel begint om 20.30 uur.

Eersel kiest vóór Groene Afslag 30 Eersel, hoe verder! Hoe belangrijk was het thema Behoud Groene Afslag 30 Eersel in de verkiezingsuitslag? Heel belangrijk, het leverde drie winnaars op, vóór het Kempisch Wonen, tégen verstedelijking/ wereldregio! Twee winnaars, PvdA/ GL en Kernbeleid, met driemaal NEE! De andere winnaar, ESA met het inmiddels vertrouwenwekkende groen dorpen-imago, schreef me: ‘Beste Frans, vertrouw ons gerust, wij stáán voor een dorpse groene leefomgeving’. Hieronder een korte terugblik, analyse EN hoe het thema verzilverd kan worden in de komende coalitiebesprekingen.

COLOFON

Knegselsedijk zoek maar elders langs de A67. Het nieuwe bestemmingsplan voor het E3-strand met Hotel/Congres wordt voor deze partijen lastig. Misschien benoemen als een ‘vrije kwestie’? Maar... de eventuele komst van zo’n hotel is wel een risico voor nieuwe grote plannen op een later moment. Zo’n hotel werkt als een magneet voor het gebied met het risico van verstedelijking, dus... niet doen. Jammer voor de nieuwe eigenaren van het E3strand, ondernemersrisico! Scenario B: Nieuwe coalitie met winnaars ESA en PvdA/GL. In dat geval kan in het coalitieakkoord meteen behoud en herstel van het groene Kempische Landschap centraal kunnen staan. Voor gebiedsvisie Afslag 30 kan direct tweemaal NEE worden genoteerd: GEEN KBP2 en GEEN Hotel/ congres E3-strand. Het rapport Kragten over HUB-locatiekeuze dat medio 2022 wordt verwacht, kan in vertrouwen worden afgewacht, HUB elders! Voordeel van dit scenario is dat een nieuwe wethouder van PvdA/GL meteen voor nieuw elan kan zorgen op het gebied van natuurinclusieve landbouw. Ook de ontwikkelingen van ons buitengebied met de vele VAB’s (vrijkomende agrarische bestemmingen) bieden vele kansen. De wereldregio (zoals de werkers van ASML) zal Eersel dankbaar zijn voor behoud en herstel van ons Kempisch Landschap.

Administratiekosten Opdrachten waarvan het factuurbedrag lager dan  11,50 bedraagt (ook een kleintje!) worden belast met  3,50 administratie­ kosten. Foto's en teksten Foto’s en teksten waarop auteursrechten e.o. copyrights berusten, worden zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende, niet geplaatst. Bijgeleverde materialen worden door ons 4 weken bewaard. Deze items dienen te worden voorzien van een afzender middels een opschrift of voorzien van een retourenvelop mét frankering. Verspreiding Ons weekblad is gedateerd op vrijdag. Verspreiding vindt plaats op vrijdag/ zaterdag met een kleine uitloop naar de zondag. Bezorgklachten Ons weekblad wordt verspreid door Spotta. Klachten kunt u doorgeven per email: weekbladen@spotta.nl Herhaalde klachten kunt u doorgeven aan de heer Van Schaijk, telefoon 0497551777 of per mail: hennie.van.schaijk@gielen.nl Advertenties e.o. teksten die door omstandig­heden niet of foutief geplaatst geven geen recht op schadevergoeding. Redactie-adres Gielen Druk Print Webmedia BV, Bucht 6, 5571 CW Bergeijk, Postbus 63, 5570 AB Bergeijk Tel. 0497-551777 Fax 0497-551776 E-mail adressen Contactpersoon weekbladen hennie.van.schaijk@gielen.nl Digitaal redactie-adres redactie@gielen.nl De Hint digitaal bekijken: zie: www.gielen.nl

Tot Slot Ik dank de lezers voor de vele reacties die ik mocht ontvangen. Ik dank ook de politieke partijen die meegewerkt hebben en wiens standpunten Afslag30 ik mocht publiceren. Ik wens alle partijen succes bij de coalitiebesprekingen en een vruchtbare raadsperiode. Ik hoop natuurlijk dat we nog lang mogen genieten van onze Groene Afslag 30, zonder verstedelijking, met onze kleinschalige carpoolplaats en met ‘Kempisch Wonen nabij (!) de Wereldregio’. Reageren? Graag: frans.vanalebeek@gmail.com Frans van Alebeek


De Hint no. 1320 - 1 april 2022

pagina 20

NIEUWE EXTRA GOEDKOPE AANBIEDINGEN BIJ JUMBO X-TRA EERSEL

AARDAPPELEN AARDAPPELEN 22zakken zakkenàà33kilo kilo

AARDAPPELEN

11 11

2 zakken à 3 kilo

JUMBO NOORSE AARDAPPELEN JUMBO NOORSEZALM ZALM HOUTGEROOKT 2 zakken à 3 kilo HOUTGEROOKT JUMBO NOORSE ZALM 2 2verpakkingen verpakkingenàà100 100gram gram HOUTGEROOKT a7,98

BIEFSTUK JUMBO NOORSE ZALM BIEFSTUK Voordeelverpakking àà33stuks HOUTGEROOKT Voordeelverpakking stuks BIEFSTUK 2 verpakkingen à 100 gram a8,00

6 6 4

75 75 75 49

+49 1 1 49 4 49 4

a8,00 Voordeelverpakking à 3 stuks a7,98

a7,98

+ + + GRATIS GRATIS

22VOOR VOOR 2 VOOR

2 verpakkingen à 100 gram

2 VOOR a8,00

a7,98

**

GRATIS*

GRATIS*

ASC-C-00007 ASC-C-00007

BIEFS

Voordee

6

ASC-C-00007

ASC-C-00007

CALINDA CALINDA AARDBEIEN AARDBEIEN CALINDA 22bakken bakkenàà400 400gram gram AARDBEIEN

22VOOR VOOR 2 VOOR

2 bakken à 400 gram

4,4,-

KIES CALINDA KIESEN ENMIX MIXFRUIT FRUIT

KIES EN MIX FRUIT

AARDBEIEN

Hand- of perssinaasappelen net 1,5 kilo, Hand- of perssinaasappelen net 1,5 kilo, Elstar appels zak 1,5 kilo of pitloze rode, Elstar appels zakgram 1,5 kilo of pitloze rode, 2 bakken à 400 blauwe of witte druiven bak 500 gram blauwe witte druiven baknet 500 gram Handof of perssinaasappelen 1,5 kilo, Elstar appels zak 1,5 kilo of pitloze rode, blauwe of witte druiven bak 500 gram

Hand- of perssinaasappelen net 1,5 kilo, Elstar appels zak 1,5 kilo of pitloze rode, blauwe of witte druiven bak 500 gram

KIES EN MIX FRUIT

2 VOOR 33 VOOR VOOR 3 VOOR

3 VOOR

4 4

4

4,-99 99

99

Wilt u al onze aanbiedingen zien? Kijk dan op WWW.JUMBO.COM DOUWE DOUWEEGBERTS EGBERTS SNELFILTERMALING SNELFILTERMALING DOUWE EGBERTS 2 2pakken pakkenàà500 500gram gram M.u.v Douwe SNELFILTERMALING M.u.v DouweEgberts EgbertsExcellent Excellent

2 2

e e HALVE HALVE PRIJS e PRIJS HALVE

2 pakken à 500 gram M.u.v Douwe Egberts Excellent *

*

PRIJS*

QUAKER DOUWE CRUESLI EGBERTS QUAKER CRUESLI 22 verpakkingen SNELFILTERMALING verpakkingenàà375-450 375-450gram gram QUAKER CRUESLI 2 pakken à 500 gram

LIPTON ICE TEA QUAKER CRUESLI LIPTON ICE TEA

222pakken àà1,5 verpakkingen à 375-450 gram pakken 1,5liter liter

LIPTON ICE TEA a4,70 - a5,02

a5,78 - a6,98

a4,70 a5,78à--a5,02 a6,98 2 pakken 1,5 liter

a5,78 - a6,98 2M.u.v verpakkingen à 375-450 gram Douwe Egberts Excellent

22VOOR VOOR 2 VOOR

22VOOR VOOR e 2 VOOR HALVE

75 75 2 475

3,4 3,-

75

a4,70 - a5,02

a5,78 - a6,98

4

PRIJS*

JUMBO ALTIJD DE GOEDKOOPSTE VAN EERSEL Geldig t/m di 19 april 2022 DA’S LEUK BOODSCHAPPEN DOEN DA’S LEUK BOODSCHAPPEN DOEN

DA’S LEUK BOODSCHAPPEN DOEN Openingstijden:

ma. t/m za.

8.00-21.00 uur

zondag

2 pakke

a4,70

2V

3

Da’s leuk boodschappen doen Geldig Geldigt/m t/mdi di19 19april april2022 2022

DA’S LEUK BOODSCHAPPEN DOEN

LIPTO

9.00-20.00 uur

Aanbiedingen geldig t/m dinsdag 19 april 2022. * 1+1 gratis: 50% korting op de totaalprijs van 2 producten. Alle combinaties mogelijk. *2e halve prijs: 25% korting op de totale prijs van 2 producten. Alle combinaties mogelijk.