Eyckelbergh | 10 mei 2022

Page 1

Eyckelbergh

48e jaargang 10 juni 2022 | 2370

Bergeijk | Luyksgestel | Weebosch | Borkel en Schaft | Riethoven | Westerhoven

Amjoy Cup pagina

C OLUMN Mark van Roosmalen

FRANKRIJK Moet je horen, we kwamen op de camping en pakten de fiets om de omgeving te verkennen. In een werkelijk schattig dorpje kocht ik een doos eieren van een particulier. Niet dat hij ze zelf gelegd had maar je begrijpt me wel. Ik kreeg er nog een tasje bij. Zo galant nog. Echt Frans. Niets ten nadele van mijn Kees hoor, maar Nederlandse mannen kennen dat niet meer. Maar wat ik eigenlijk wilde vertellen is dat we de camping niet meer in konden. De poort was op slot. Je weet wel, zo’n heel grote met gaas bespannen zes meter brede poort. Nou je kent mij, ik kan daar pis-woest over worden dus Kees en ik langs het gaas gelopen op zoek naar iets waar ik onderdoor of overheen kon. Op een gegeven moment was ik het helemaal zat. Ik klauter tegen dat gaas op, grijp een boomtak en klim over dat hek, verlies mijn evenwicht en daar lag ik. Ik was een beetje dizzy maar hoorde Kees roepen “De eieren!! De eieren!!” Was ik toch boven op die doos met 12 eieren gevallen! Dààr maakte hij zich druk over.

GEMEENTEBERICHTEN

Ik vertelde het verhaal aan de campingeigenaar en die liep rustig met mij naar die grote poort, waar Kees geduldig stond te wachten. Daar aangekomen opende hij een deurtje dat in die poort zat. Niet gezien. We hadden zò naar binnen gekund. Dat kan alleen maar in Frankrijk toch? En Kees reed meteen terug naar het dorp. Ja, eieren halen.

pagina’s

14‐15 met o.a.

• Goede resultaten Bergeijk papier recycling * Koninklijke Onderscheiding aanvragen * Gezocht leden voor de Adviesraad Sociaal Domein Bergeijk • Officiële bekendmakingen

4

Wandeling mer de Runboeren pagina

8

BEZORGERS GEZOCHT VANAF 1 SEPTEMBER 2022 HEBBEN EYCKELBERGH & DE HINT EEN NIEUWE BEZORGER: BRAVOM!

Hoofdact Bergeijks Zomercarnaval pagina

13

Wil jij archeoloog worden? pagina

17

Vernieuwde Kermisronde van Bergeijk in aantocht!

Op dit moment verspreid BRAVOM geen kranten of folders in ons gebied. Daarom zoeken we nieuwe, enthosiaste bezorgers die voor ons de kranten ruim op tijd in de brievenbus willen doen. Kranten, dus géén folderpakketten! We betalen een vergoeding die boven het landelijk gemiddelde ligt dus je verdient best lekker met gemiddeld 1½ uur bezorgen. Het is geen zwaar werk want je bezorgt alleen de krant. Soms komt er een folder bij maar daar betalen we extra voor. 1½ uur stevig doorstappen en je hebt je wekelijkse beweging weer gehad. Luister ondertussen naar je muziek of maak een praatje met voorbijgangers tijdens het bezorgen. Omdat het niet heel veel tijd per week vraagt, is de bezorging makkelijk te combineren met studie, ander werk of pensioen. Of je nu 13 of 93 bent, je bent meer dan welkom. De eerste bezorgers hebben zich al gemeld, maar wacht niet te lang, anders is jouw favoriete wijk misschien al vergeven. De kranten dienen uiterlijk zaterdag bezorgd te zijn. Donderdag worden de kranten aan huis geleverd en kan er gestart worden met de bezorging. Maar er is méér: omdat we het waarderen dat je ons helpt, maak je elke maand kans op extraatjes. Wat je daarvoor moet doen? Zorgen dat de krant op tijd bij de lezers op de mat ligt, verder niets. Hoe makkelijk kunnen we het voor je maken? LEES VERDER OP PAGINA 3 >>

Collecteweek KWF Bergeijk stopt! Sinds jaar en dag is het een vertrouwd gezicht; de eerste week van september gaan collectanten van KWF van deur tot deur om geld in te zamelen voor het goede doel. Giften worden goed besteed aan onder andere voorlichting, preventie en onderzoeken. Tijden veranderen en contant geld raakt steeds verder naar de achtergrond.

komende jaar: Er wordt dan éénmaal per jaar in april een collecteweek gehouden voor alle landelijke goede doelen samen. Als dit doorgang vindt, wordt u vanzelf op de hoogte gehouden.

KWF heeft als organisatie besloten om vanaf dit jaar alleen nog maar te collecteren via een QR-code, de mogelijkheid om met contant geld een bijdrage te leveren, vervalt hierbij. Dit heeft ons als werkgroep Bergeijk helaas doen besluiten om te stoppen met het coördineren en organiseren van de collecteweek.

KWF-groep Bergeijk, Gerda Peeters; Loes Lemmens Petra de Haan; Ilse van Bakel Ilse Beks

U kunt uzelf nog wel rechtstreeks aanmelden als individueel collectant via de app van KWF; u kunt hierbij aangeven in welke straat/straten u wilt collecteren met het collectebord met QR-code. Verder wordt in Bergeijk onderzocht of er met andere collecteteams uit het dorp de zogenaamde ‘Goede Doelen Week’ kan worden opgezet vanaf het

Tot slot danken wij hierbij nogmaals al onze vrijwilligers vanwege hun inzet en u, als gulle gever, voor uw bijdragen in de afgelopen jaren!

Fabio Jacobsen, Jeroen Blijlevens, Kenny van Hummel: klassieke topwielrenners die allen gemeen hebben dat ze hun carrière als voormalige winnaars van de Ronde van Bergeijk een stevige impuls hebben kunnen geven! Dit jaar staat de Kermisronde gepland op dinsdag 12 juli met een ambitieus programma en geweldig deelnemersveld. Na absentie van 2 jaar, door de bekende coronacrisis, is er zowel bij de organisatie als bij sponsors en deelnemers erg veel animo om van onze wielerronde een groot sportief spektakelstuk te maken. Behalve de heren en dames elite en de nieuwelingen/junioren heeft het Wieler Comité Bergeijk (WCB) een geweldige noviteit gebracht in het programma. Dit jaar zal voorafgaand aan de zojuist genoemde categorieën een heuse Streetrun worden georganiseerd voor allen die willen komen hardlopen op het parcours. In nauwe samenwerking met looptrainer en -coach Frans Pasmans uit Bergeijk, inmiddels een gevestigde naam binnen de sportieve hardloop-wereld, zullen hier hardlopen en wielrennen op prachtige en sportieve wijze worden gecombineerd! Een unicum voor Bergeijk en omstreken: de organisatie verwacht veel ambiance en deelnemers met het toegevoegde hardloop-event! Ook zal het WCB weer voor veel sfeer zorgen bij en rondom de wielerronde met speciale gasten en kenners die de wielerwedstrijd zullen analyseren. Uiteraard zorgt de KNWU voor naleving van de spelregels; wielercoryfee Jan Peeters zal interviews begeleiden o.a. met gastspreker en voormalig vedette Jean-Paul van Poppel en andere gasten. Kortom: een sportief festijn in het centrum van Bergeijk wat u niet kunt missen!! Het formele programma op dinsdag 12 juli: • 14.00 uur Start Bergeijk Street Run • 15.45 uur Start Nieuwelingen/Junioren • 17.00 uur Start Dames Elite/ Beloften • 19.00 uur Start Heren Elite/ Beloften

Spreekt natuurlijk voor zich dat het WCB zeer dankbaar is voor de steun van vele vrijwilligers en sponsors die dit spektakel mede mogelijk maken. Graag ontmoeten we elkaar op kermisdinsdag 12 juli in het centrum van Bergeijk. Wieler Comité Bergeijk.

Uitslag loterij Rommelmarkt Scouting St. Andries 2022 Blauw: 362, 295, 401, 463 Geel: 110, 143, 145, 261, 264, 375, 403, 501,534, 555, 574, 689 Groen: 155, 192, 320, 353, 422, 442, 603, 618, 695, 722, 723, 794, 963, 967 Prijzen zijn af te halen tot 1 september 2022 op Kerkstraat 15 te Luyksgestel. Graag vooraf telefonisch contact opnemen, tel. 0497-542128.

Echtscheiding Wij helpen u EN uw kind! 4 Onderhoud & reparaties ALLE merken 4 Occasioncentrum; altijd 50 occasions op voorraad van alle merken 4 Bedrijfswagen specialist Wilhelminalaan 11 • REUSEL • T. 0497-641631 • www.autovangompel.nl

GRATIS GESPREK

BLADEL: 0497 - 38 38 68 BERGEIJK: 040 - 207 60 76

www.knegtmansadvocaten.nl


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

pagina 2

WEEKENDDIENSTEN

ALARMNUMMER

1-1-2

Huisartsen Bij spoed in de avond, nacht of weekend belt u met de huisartsenpost: 040-2660505. website: www.shoko.nl.

Advies, begeleiding en verzorging bij begrafenis en crematie

R.K. PAROCHIE H. BERNARDUS VAN CLAIRVAUX

Bart Sesink uitvaartverzorging Nieuwstraat 10 5571 BC Bergeijk

Parochiecentrum, Hof 16, 5571 CC Bergeijk, bereikbaar en te bezoeken van dinsdag t/m vrijdag van 09.00-12.00 uur. Tel. 0497571828. Vanaf 1 maart is het Parochiecentrum op maandag gesloten. Diaconaal Noodfonds telefonisch te bereiken via het Parochiecentrum (tijdens openingsuren). e-mailadres: Parochie-bergeijk@hetnet.nl www.parochiebernardus.nl Mededeling: Het bedrag voor een misintentie is per 1 januari 2021 verhoogd naar € 11,-.

Uitvaarthuis Bart Sesink Kennedylaan 18a 5571 KC Bergeijk

Tel. 06 46595942 info@bartsesink.nl www.bartsesink.nl

Volledig gericht op uw laatste wens Lizet van Hove 06-53347288 · 24 uur Dorpstraat 25A · Luyksgestel · www.uitvaartbegeleiding-kempenland.nl

H. PETRUS BERGEIJK ’T LOO Zaterdag 11 juni 11e zondag door het jaar 19.00 uur: Eucharistieviering met medewerking van het parochiekoor. Misintenties: Franciscus en Petronella Koolen-Van Poppel; Drieka Houbraken; Antoinetta Houbraken. Zaterdag 18 juni 12e zondag door het jaar 19.00 uur: Eucharistieviering met medewerking van het parochiekoor. H. GERARDUS MAJELLA BERGEIJK WEEBOSCH Zondag 12 juni 11e zondag door het jaar 09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. het parochiekoor. Misintenties: Jan en Mien van Poppel-Kwinten; Heilig Hart van Jezus en Moeder Maria; ter ere van Sint Gerardus voor een bijzondere intentie. Voor de verzoeken en bedankjes in het Gerardusboek. Zondag 19 juni 12e zondag door het jaar 09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. het parochiekoor. Misintenties: Marie van Haag-Janssen (jgt); Louis de Backer (jgt); Heilig Hart van Jezus en Moeder Maria; leden en overleden leden van broederschap St. Gerardus; ter ere van Sint Gerardus voor een bijzondere intentie. Voor de verzoeken en bedankjes in het Gerardusboek. H. MARTINUS LUYKSGESTEL Zondag 12 juni 11e zondag door het jaar 9.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. het parochiekoor. Misintenties: Johan Borrenbergs (nms. Parochie); Frans en Petronella Koolen-van Poppel (verjaardag vader) Arnoud van Hove (nms. Parochie) Kees Keyzer (nms. Parochie). Woensdag 15 juni 19.00 uur: rozenkrans bidden in de Heilige Kruiskapel. Vrijdag 17 juni 09.30 uur: rozenkrans bidden Huize Lucia met aansluitend 10.00 uur Eucharistieviering.

AED locaties: Kijk voor de locaties waar AED’s hangen op www.bergeijk.nl/AED. Apotheek Bergeijk/Eersel: Openingstijden van de apotheken op werkdagen: Bergeijk (tel. 0497-551111) van 8.00-17.30 uur; Eersel van 8.00-17.30 uur. Op zaterdag zijn apotheek Eersel en Apotheek Bergeijk gesloten. Buiten deze openingsuren wordt u verwezen naar de Centrale Dienstapotheek te Eindhoven, telefoon 040-2436666, Michelangelolaan 2, 5623 EJ Eindhoven (volg de bordjes spoedpost). Deze bevindt zich aan de achterzijde van het Catharinaziekenhuis. Daarnaast kent Apotheek de Run te Veldhoven een avondopenstelling, info telefoon 040-8889035. ZuidZorg Wijkzorg Er zijn momenten in het leven waarop je extra zorg en ondersteuning nodig hebt. Op zulke momenten kun je met een gerust hart vertrouwen op ZuidZorg. Want ZuidZorg brengt de zorg bij je thuis; of je nu lichte zorg nodig hebt of juist complexe. Wij zijn een organisatie voor thuiszorg (verzorging en verpleging) en zijn dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week. Algemeen: 040-2308400. Website: www.zuidzorg.nl. Locatie Bergeijk: 040-8806940. E-mail: zorg.bergeijk@zuidzorg.nl. Locatie Valkenswaard: 040-8806926. E-mail: zorg.valkenswaard@zuidzorg.nl. Locatie Eersel: 040-8806939. E-mail: zorg.eersel@zuidzorg.nl. Wél! Welzijn de Kempen Wél! Welzijn de Kempen is een welzijnsorganisatie die met vrijwilligers en professionals doet waar ze sterk in is: mensen ondersteunen die hulp nodig hebben. Eikenburg 2, Eersel We zijn bereikbaar maandag tot en met donderdag van 09.00-16.00 uur en vrijdag van 09.00-13.00 uur. E-mail: info@welzijndekempen.nl of www.welzijndekempen.nl. Ook het Steunpunt Mantelzorg is een onderdeel van Wél! Welzijn de Kempen. ’De Boei’ Eersel en Bergeijk, GGzE-de Boei staat klaar voor mensen vanaf 18 jaar die kwetsbaar zijn en tijdelijk professionele hulp nodig hebben om het leven weer op de rit te krijgen. Inloop in D’n Acterum, Voortseweg 9, 5521 JB Eersel, tel. 0497-515941. Inloop Bergeijk, Dr. Rauppstraat 52, 5571 CH Bergeijk, tel. 0497-845434 https://sites.ggze.nl/groups/59-ggze-de-boei-eersel/welcome https://sites.ggze.nl/groups/70-ggze-de-boei-bergeijk/welcome

H. PETRUS BERGEIJK ‘T HOF Zondag 12 juni 11e zondag door het jaar 11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. Herenkoor. Misintentie: Harrie Bergmans (nms. de parochie). Maandag 13 juni 18.30 uur: Eucharistieviering. Misintentie: Jana van Hoof. Dinsdag 14 juni 08.30 uur: Eucharistieviering. Woensdag 15 juni 10.30 uur: Eucharistieviering in het Hofhuys. Donderdag 16 juni 18.30 uur: Eucharistieviering. Misintenties: Familie Teuwens-Kwinten. Zaterdag 18 juni Sacramentsgilde 19.00 uur: Misintentie: Harrie de Groof vanw. 60 jarig Priesterjubileum. Zondag 19 juni 12e zondag door het jaar 11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. Marian en Henny. Misintenties: Bert en Miet Gijsbers-Verbeek en dochter Ria; Will van Schijndel-v.d. Lisdonk (nms. parochie); Jan van Hooff (nms. Parochie); Paula Verweijen-Geerts; Jan van der Staay (nms. de parochie; vaderdag) Henk van de Nobelen (nms. Parochie; vaderdag); Chrit van Veldhoven.

Dierenartsen Dierenkliniek De Kempen, locatie Bergeijk, Mr. Pankenstraat 9, 5571 CP Bergeijk, tel. 0497-571275. Behandeling uitsluitend op afspraak, voor spoedgevallen 24 uur per dag bereikbaar.

Verloskundigenpraktijk Bergeijk Werkgebied: Riethoven, Westerhoven, Bergeijk, Luyksgestel en Weebosch. Spreekuur maandagmiddag/-avond, woensdagmorgen, donderdagmiddag. Tel. 06-13378810 Moeders voor Moeders: Informatie: Toos Jongenelen, tel. 040-2017632/0800-0228070. Stichting Nieuwe Levenskracht Bergeijk Aanvragen voor financiële ondersteuning bij plotselinge, (nog) niet te declareren kosten bij ziekte, ongeval of handicap. Petrie Evers, tel. 573760, maandag, woensdag, vrijdag van 17.00 tot 19.00 uur.

Zaterdag 18 juni 18.00 uur: Vormsel ’t Hof, Luyksgestel en Weebosch.

bijzonder in de Lichtdienst op zaterdagavond en de viering op zondag.

Zondag 19 juni Sacramentsdag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het parochiekoor

Zaterdag 11 juni, 19.15 uur: Lichtdienst. Zondag 12 juni, 11.00 uur: Na afloop gelegenheid voor koffie, thee.

H. WILLIBRORDUS RIETHOVEN

Informatie over de Gemeenschap De Hooge Berkt, het aanbod aan activiteiten en de tijden van de vieringen zijn te vinden op onze website www.hoogeberkt.nl.

Zaterdag 11 juni 11e zondag door het jaar 17.30 uur: Eucharistieviering. Zaterdag 18 juni 12e zondag door het jaar 17.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Gemengd koor. Misintenties: Frits en Riek Rombouts.

PROTESTANTSE KERK TE BERGEIJK

H. SERVATIUS WESTERHOVEN

De diensten worden ook live gestreamd. Vanaf 9.55 uur kunt u de dienst volgen via de website www.pkn-bergeijk.nl.

Zaterdag 11 juni 11e zondag door het jaar 19.00 uur: Eucharistieviering. Zaterdag 18 juni 12e zondag door het jaar 19.00 uur: Eucharistieviering. Misintenties: Anna en Kee Schellens.

Zondag 12 juni KempenDienst. Aanvang 10.00 uur. Voorganger Ds. F. Borger uit Waalre. Zondag 19 juni. Aanvang 10.00 uur. Voorganger Ds. R. Wijkhuizen uit Helmond.

GEMEENSCHAP DE HOOGE BERKT Hooge Berkt 16, Bergeijk

Raadpleeg onze website voor de actuele informatie.

Gemeenschap de Hooge Berkt is een oecumenische geloofs- en leefgemeenschap waar gastvrijheid, meeleven, ontmoeting, stilte en bezinning centraal staan. Je bent van harte welkom bij onze doordeweekse gebedsbijeenkomsten en in het

Voor het aanleveren van teksten en advertenties: redactie@gielen.nl

Bedroefd, maar wetend ook dat het zo goed is, hebben wij afscheid genomen van mijn man, onze vader en lieve opa

† 9 juni 2022

Carla Schoenmakers - Garenfeld Miriam Schoenmakers Olaf van Lieshout Flo en Madelief Lux Bart en Nancy Schoenmakers Rosalie Tommy Fleur Wiebe U kunt afscheid nemen van Vincent op maandag 13 juni van 18.30 tot 19.30 uur in Uitvaarthuis Bart Sesink, Kennedylaan 18a in Bergeijk. De herinneringsdienst vindt plaats op dinsdag 14 juni om 12.00 uur in crematorium De Hoge Boght, Eindhovensebaan 29 in Veldhoven. Correspondentieadres: Bart Sesink uitvaartverzorging Familie Schoenmakers Nieuwstraat 10 5571 BC Bergeijk

’t Hofhuys - thuiszorg - verpleeghuiszorg en restaurant Verpleging en verzorging thuis en tevens huishoudelijke zorg in het kader van de WMO. Eerselsedijk 2, Bergeijk. Telefoon 0497-579300. Al onze diensten zijn 24-uur per dag bereikbaar. www.rszk.nl Lumens Algemeen Maatschappelijk Werk, de Combinatiefunctionaris Jeugd, Dorpsondersteuning en de Crisisdienst Burgemeester Magneestraat 1, 5571 HB Bergeijk, Tel: 040-219 3300 Mailadres: aanmeldingenkempen@lumenswerkt.nl Crisisdienst (buiten kantooruren): 040-2530350 Buro Slachtofferhulp Regio Eindhoven, Postbus 324, 5600 AH Eindhoven, tel. 040-2116625 (op werkdagen van 10.00-16.00 uur). Steunpunt Politie de Kempen: Enkel op afspraak in het gemeentehuis (Burgemeester Magneestraat 1, 5571 HB Bergeijk) te bezoeken. Tel. 0900-8844 (geen spoedgevallen) www.politiebergeijk.nl Kindertelefoon ZO-Brabant: 0800-0432 (Gratis) iedere dag van 14.00 tot 20.00 uur. De Luisterlijn: Wil je je hart luchten, je verhaal kwijt of gewoon even een praatje maken? Voor iedereen die behoefte heeft aan een vertrouwelijk gesprek, is er De Luisterlijn. Je kunt bellen, mailen of chatten. Anoniem, dag en nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door. Bel 088 0767 000 of kijk op www.deluisterlijn.nl. EHBO: Aanvragen hulpverlening: Tim van den Dungen, e-mail ehbobergeijkevenementen@gmail.com. Tel. 06-51001244. ’Storingsdienst’ Bergeijk Elektriciteit/Gas (24/7) 0800-9009. Water (24/7) 073-6838888. Storingen Centrale Antenne Inrichting: Tel. 0900-1580 of 0800-1424. Maandag t/m vrijdag: 08.00-24.00 uur; zaterdag en zondag: 10.00-22.00 uur. Ook op zon- en feestdagen. Maaltijdvoorziening KempenCuisine: Dagelijks thuisbezorgd. Tel. 0497-382609. www.rszk.nl Dierenambulance 24 uur per dag bereikbaar, tel. 0900-1120000 (€ 0,15 per minuut). Centraal Meldpunt zorginstellingen: tel. 040-2549999. * voor hulp bij het huishouden * verpleging of verzorging thuis * uitleen verpleegartikelen * maaltijdvoorziening en alarmering * dagopvang, dagverzorging of dagbehandeling * (tijdelijke) opname in een verzorgingshuis of verpleeghuis Calamiteitennummer gemeente Bergeijk 0497-551480 Voor meldingen na kantooruren of in het weekend die niet tot de eerstvolgende werkdag kunnen wachten, bv. omgewaaide boom of gat in de weg.

Vincent Schoenmakers * 24 juli 1939

Spreekuur Mobielkantoor CZ-groep Iedere woensdag van 15.15 tot 16.15 uur op de markt, voor de kerk.

Spreekuur & Advies: Over de Sociale Zekerheid b.v. ZW, WAO, WW, ABW, WvG. De hulpverlening is gratis, de privacy van de betrokkenen wordt gewaarborgd. De spreekuren zijn voor iedereen toegankelijk. In voorkomende gevallen wordt gericht doorverwezen naar andere (hulpverlenings)instanties, als bemiddelaar of begeleider (op uw verzoek). Spreekuuradres: Torendreef 20 (het Kompas) 5531 ET Bladel. Spreekuurtelefoon: 0497-385069. Spreekuurdagen en tijden: Donderdag 09.00-11.30 uur. Telefonisch spreekuur woensdag 09.30-11.00 uur. CJG+ de Kempen Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 10.00 tot 12.30 uur op 0497-745544. Als er buiten kantoortijden (09.00 - 17.00 uur) crisissituaties zijn waarbij een kind of jongere is betrokken, dan kun je contact opnemen met Spoed4Jeugd op telefoonnummer: 088-0666999. Coördinatie- en adviespunt huiselijk geweld de Kempen: 24 uur bereikbaar, tel. 0900-1262626. Inloopochtenden van AIC De Kempen: Eersel: Voortseweg 9. Iedere 1e vrijdag van de maand van 9.30 tot 11.30 uur Dit met uitzondering van de schoolvakanties! Meer informatie via aic-dekempen@nva-nb.nl. Buurtzorg Bergeijk, thuiszorgorganisatie voor verzorging, verpleging, palliatieve/terminale zorg thuis. 24 uur-service 7 dagen per week. Burgemeester Magneestraat 12F - 5571 HD Bergeijk, tel. 06- 22048510. Dorpsondersteuners Bergeijk ’t Hof: Nicole Zelissen, tel. 06-46768195 De Weebosch: Sjaan Janssens, tel. 06-12317604 ’t Loo: Fernanda Raijmakers, tel. 06-30892414 Luyksgestel: John Vlassak, tel. 06-40991542 Riethoven: Lieneke Verspaandonk, tel. 06-55225856 Westerhoven: Helma van Gerven, tel. 06-30900687

Bezorgklachten, mail naar: weekbladen@spotta.nl


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

pagina 3

SLAGERIJ HOPPENBROUWERS maandag 13 juni dinsdag 14 juni

VERSE WORST

UIT ONZE BROODBAKKERIJ Aanbieding geldig t/m 18 juni

kempenkorn

3.30

van 3,60

3.60

6 stuks

(0,50 cent gaat naar Stichting Hartekind)

Roomvlaai met pudding, Zwitserse room en nougatine 00

Tel. 0497-573917

van 19,50 voor

www.jvdkeukens.nl

Leontientjes

6 stuks

17. 4.85

In mei gaat van elk verkocht zakje 1,00 naar KWF!

Mooie auto’s met BOVAG garantie www.pietbosmans.nl

SPEKLAPPEN GEKRUID GEHAKT

4.50

1 kilo

6.75

Deze aanbiedingen vindt u ook terug op onze website. Hof 43c - 5571 CB Bergeijk • Dorpstraat 58 - 5575 AE Luyksgestel Nieuwstraat 22b - 5521 CC Eersel

500 gram

4.50

Aanbiedingen geldig van ma. 13 t/m za. 18 juni 2022

Japanse biefstukpuntjes 500 gram

Aanbiedingen geldig t/m 18 juni

Hartenkoeken

500 gram

woensdag 15 juni

gebraden rosbief 100 gram

9. 85 2.

95

Aanbiedingen geldig do. 16 t/m za. 18 juni 2022

kippendijen 500 gram

kempenham 100 gram

hopsalade 250 gram

5. 95 2. 49 2. 75

Hof 47 - 5571 CB Bergeijk - Tel. 0497-571549

BOUWTEKENINGEN KOPIËREN? printshop@gielen.nl Openingsuren: ma. t/m vr. van 9 tot 17.30 u za. van 9 tot 16 u

Relatiegeschenken - Werkkleding - Merchandising

Broekstraat 15 • Bergeijk Tel. 06-222 09 819 Like ons op Facebook

UIT EIGEN KWEKERIJ

Broekstraat 15 - Bergeijk - Tel. 06-222 09 819

Zeer groot assortiment Perkplanten, hortensia’s, vaste planten, zomerbloeiers, stekperkplanten, hangpotten en kuipplanten SUPER HANGPOTTEN met waterreservoir

Salvia, Petunia, Begonia, Vlijtig Liesje, Lobelia,.....

24 stuks € 7,-

Waar deskundigheid samensmelt met een frisse aanpak en net die stap extra voor het beste woningadvies en verkoopresultaat. Bent u ook benieuwd wat uw huidige woning waard is? Graag geven wij u een GRATIS en VRIJBLIJVENDE waardebepaling én verkoopadvies van uw woning!

Hennie, Puck en Mischa Kunnen

BEZORGERS GEZOCHT

Vanaf 1 september 2022 gaan wij, De Hint en Eyckelberg en PC55, in samenwerking met Bravom Verspreidingen de lokale krant in de Kempen verspreiden! De bezorging wordt opnieuw opgestart zonder de gesealde folderpakketten! Ben je nu bezorger of wil je bezorger worden meld je dan alvast nu aan voor een bezorgwijk bij jou in de buurt! Bezorgen mag al vanaf 13 jaar, er is geen leeftijdsgrens en daarom verwelkomen wij ook graag oudere bezorgers. Wat houdt het bezorgen van de krant in? 1. Je krijgt je eigen wijk of een wijkje in de buurt. 2. Je gaat deze krant met af en toe een foldertje bezorgen. (dus geen gesealde dikke reclamepakketten) 3. Gemiddeld duurt de bezorging 1½ uur per week. 4. Je ontvangt voor de krant een aantrekkelijke vaste wijkvergoeding, als er een foldertje bij zit wordt dat extra uitbetaald. (alles conform de stukloonregeling, zodat je minimaal betaald krijgt conform Wet Minimumloon) zie voor uitleg onze website: www.bravom.nl 5. Wij leveren op donderdag alles bij je af, bezorgen mag dan van donderdag tot en met zaterdagavond. 6. Deze bezorging gaat in vanaf 1 september 2022. Heb je interesse? Meld je dan nu aan! t. 06-58932875 - bezorgers@bravom.nl. t. 0497-551777 - redactie@gielen.nl. Geef daarbij je naam, geboortedatum en adres door. Wij zullen je een wijk met daarbij alle informatie aanbieden. Of kijk op onze website: www.bravom.nl

i.s.m. Hof 8 Bergeijk - www.henniekunnen.nl - info@henniekunnen.nl - T 0497-575203


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

pagina 4

Advertorial

Welke digitale sporen laat u na? Laat u informeren tijdens de lezing ‘digitale nalatenschap’ U kunt de lezing ook via een livestream bijwonen. De link voor de livestream ontvangt u vooraf per e-mail. Aanmelden U kunt zich aanmelden voor de lezing via dela.nl/lezing23juni. De uiterste aanmelddatum is 21 juni. Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met Marie-Louise van der Weiden via 06 53 54 55 14 of via events@dela.org.

Marloes Verdonschot | uitvaartverzorger bij DELA

Na een overlijden breekt er voor nabestaanden vaak een moeilijke tijd aan. In een periode met veel verdriet moet er van alles worden geregeld. De uitvaart, maar ook allerlei praktische, financiële, juridische en administratieve zaken. En tegenwoordig moeten ook steeds meer digitale zaken worden afgewikkeld. Weet u welke digitale sporen u allemaal achterlaat? En wat kunt u nu al regelen voor als u er later niet meer bent? Digitale sporen In de huidige tijd laten wij allemaal onze digitale sporen achter. Dit zorgt voor nieuwe vragen. Want wat moet je daarmee doen na een overlijden?

Lezing digitale nalatenschap Om u meer inzicht te geven in de digitale erfenis, organiseert Marloes Verdonschot, uitvaartverzorger bij DELA regio Kempenland, een lezing over dit onderwerp. Deze lezing wordt gepresenteerd door Sander van der Meer. Hij is expert op het gebied van digitale nazorg en ook bekend van radio en tv. Sander vertelt u over onder andere de digitale erfenis, online nalatenschap en dierbare data op apparatuur of in de cloud van een overledene. Ook gaat hij in op de wet- en regelgeving en de (on)mogelijkheden in deze digitale tijd.

Seniorenvereniging afdeling Bergeijk

Zomeractiviteiten Seniorenvereniging Afdeling Bergeijk heeft voor alle ouderen in Groot Bergeijk een zomeractiviteitenplan gemaakt. Het doel van de zomeractiviteiten is om contact te houden met elkaar gedurende de tijd van de zomervakantie. Wij willen dit realiseren door het organiseren van een aantal activiteiten. Deze activiteiten zijn bedoeld voor alle senioren van Groot Bergeijk. Er worden geen grote lichamelijke inspanningen van u verwacht. Alle activiteiten zijn in de regio gepland en makkelijk bereikbaar. We maken zoveel mogelijk gebruik van eigen vervoer. Mocht u op een of andere reden niet beschikken over eigen vervoer dan kunt u zich melden en gaan we kijken naar een oplossing. Bij voorbeeld door samen met anderen te rijden. Om het voor iedereen gezellig te houden, kunnen per activiteit een maximaal aantal personen deelnemen. Zie onderstaande tabel. Voor alle activiteiten vragen wij een kleine bijdrage. Dit staat op het inschrijvingsformulier vermeld. U kunt zich inschrijven door gebruik te maken van het inschrijfformulier op pagina 5. U kunt het inschrijfformulier in leveren bij: Maria Kolen, Molenakkers 19f, Bergeijk. LET OP!! Gelieve het inschrijfformulier in te leveren vóór 30 juni. Maar!!! VOL IS VOL. In het kader van de wet op de privacy geeft u door inschrijving aan, akkoord te gaan met het vermelden van uw naam, adres en telefoonnummer op een lijst die nodig is voor een goede organisatie. Deze lijst zal worden vernietigd na de activiteit. Alle activiteiten zijn geschikt voor rollator en rolstoel. Als u van een rolstoel gebruik maakt, dient u zich te laten vergezellen door een begeleider/begeleidster.

Een levendige presentatie waar emotie en humor elkaar afwisselen. Met actuele voorbeelden en praktische tips om u nu al aan het denken te zetten. Ook kunt u tijdens de lezing uw eigen vragen stellen.

Donderdag 28 juli Bedrijfsbezoek Bakkerij van Heeswijk. Adres: Dorpstraat 58, Luyksgestel, tel. 0497-541294. Bedrijfsbezoek start om 14.00 uur met koffie of thee. Vrijdag 5 augustus Bezoek Struisvogelboerderij Heierhof. Adres: Heiereind 11, Riethoven, tel. 040-2042721. Wij worden om 14.00 uur verwacht. Er wordt gestart met een kopje koffie of thee. Woensdag 10 augustus Bezoek Wijngaard De Zandberg van Peter van der Zanden. Adres: Riethovensedijk, Bergeijk, tel. 0497-573704. Wij worden om 16.00 uur in de kantine van de wijngaard verwacht. (Ter hoogte van het Ploeggebouw). Maandag 15 augustus Mariaviering in de Hofkerk. Adres: Hof 12, Bergeijk, tel. 0497571828. Aanvang Mariaverering om 14.00 uur in de Hofkerk. De dienst is gericht op de verering van Maria ten Hemelopneming. Deze viering zal o.a. door diverse koren worden opgeluisterd. Na de viering is er koffie bij de Gouden Leeuw. Woensdag 24 augustus Bedrijfsbezoek Boerboom hout. Adres: Boevenheuvel, Bergeijk, tel. 0497-531200. We worden om 14.00 uur op de Boevenheuvel verwacht. Eigen vervoer is gewenst. Woensdag 31 augustus Bedrijfsbezoek Bruns bv Bergeijk. Adres: Rijksmonument ‘De Ploeg’, Riethovensedijk 20, Bergeijk, tel. 0497-577027 We worden om 14.30 uur verwacht in de kantine van het ‘ploeggebouw’.

Voor iedereen Graag nodigt Marloes u uit voor deze lezing. U bent van harte welkom, ook zonder DELA-verzekering. Deelname is gratis en vrijblijvend.

Al ruim tachtig jaar helpt coöperatie DELA een afscheid altijd persoonlijk en bijzonder te maken. In heel Nederland staan onze teams van uitvaartverzorgers voor u klaar. Voor leden en ieder ander. Want bij DELA geloven we dat we er zijn voor elkaar.

Datum: donderdag 23 juni van 20.00 tot 21.30 uur (ontvangst vanaf 19.30 uur) Locatie: crematorium De Hoge Boght DELA Eindhovensebaan 29 | Veldhoven

Amjoy Cup brengt beste wereldtalenten naar Bergeijk

Internationaal toptennistoenooi voor jeugd Van 18 t/m 26 juni vindt bij TOS Bergeijk een internationaal toptennistoernooi plaats voor jeugd. Bijna 300 jongens en meisjes van meer dan 40 nationaliteiten in de leeftijdscategorieën t/m 10, t/m 12 en t/m 14 jaar spelen om de Amjoy Cup. De finales vinden plaats op zondag 26 juni. De Amjoy Cup wordt daarmee het grootste jeugdtoernooi in Nederland voor internationale tennistalenten. Met spelers die wellicht in de voetsporen gaan treden van huidige toppers zoals Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic en voormalig tennisster Kiki Bertens die hun carrière ook begonnen op soortgelijke jeugdtoernooien. Begin van drie weken toptennis Na de start in 2018 viert het toernooi dit jaar het vijfjarig jubileum. In die vijf jaar is het toernooi uitgegroeid tot het grootste toernooi van Nederland. Verdeeld over drie weken en twee locaties komen spelers t/m 10, 12, 14 en 18 jaar in actie. Ook is er een extra week dit jaar met een toernooi voor profspelers. De Amjoy Cup in Bergeijk is het eerste toernooi in de reeks van drie. De Amjoy Cup t/m 10, 12 en 14 jaar vindt van 18 t/m 26 juni plaats op de banen van TOS Bergeijk. Gevolgd door de Amjoy Cup t/m 18 jaar voor

jeugd en rolstoelspelers van 16 t/m 23 juli bij ELTV in Eindhoven. De Amjoy Cup voor professionele spelers zal van 15 t/m 21 augustus plaatsvinden. Ook dat toernooi is bij ELTV. Brede samenwerking De Amjoy Cup is een brede samenwerking van diverse tennisverenigingen, lokale en provinciale overheden, basisscholen, sportorganisaties, het hbo en het bedrijfsleven. Daarnaast leveren tientallen vrijwilligers en gastgezinnen een bijdrage. Clinics en meer Met dit jaarlijks terugkerend evenement wil de organisatie veel meer dan alleen aantrekkelijk toptennis bieden.

Tijdens de week van de Amjoy Cup, op woensdag 22 juni, zijn er clinics voor de jeugd. Ook kinderen van het speciaal onderwijs kunnen meedoen. “Vandaar de slogan: Toptennis en nog veel meer,” stelt toernooidirecteur Wim van den Hurk. “We willen topsport en breedtesport met elkaar verbinden, en laten zien dat tennis een leuke en inclusieve sport is voor iedereen. Door de brede samenwerking en het gegeven dat we met dit evenement internationale talenten naar deze regio halen, sluit de Amjoy Cup bovendien perfect aan bij de manier van denken en werken van deze Brainport-regio.”

Steun ons in de strijd tegen littekens! www.brandwondenstichting.nl


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

pagina 5

GEZOCHT:

NIEUWE MEDEWERKERS VOOR ONS TEAM WIJKVERPLEGING IN VALKENSWAARD-EERSEL. Rinette Zorg is een fijne en kleinschalige thuiszorgorganisatie in regio De Kempen. We zijn op zoek naar collega’s met een hart voor de zorg in de volgende functies:

• • • •

Helpende Plus Niveau 2 Verzorgende IG Niveau 3 Verpleegkundige niveau 4 of 5 Wijkverpleegkundige niveau 5 of 6

Bekijk de volledige vacatures op onze website: www.werkenbijrinette.nl Voor vragen bel naar: 085-0667006 of mail naar: personeelszaken@rinettezorg.nl

Stichting Wielercomité Westerhoven bedankt onderstaande sponsoren voor hun steun aan de Westerhovense Wielerronde 2022.

juni, juli & augustus € 13,40

Ontmoetingscentrum "de Buitengaander"

per week

Fitness, groepslessen incl. het nieuwste trainingsconcept BioCircuit

€ 9,90

per week Fitness en groepslessen

Agr. Klussen C. van Mierlo

Tegelzagerij TPS

Simac

Esco Vloeren

Jansen Verhuur

Van Oosten bloemen

De Bruyn Metaal

Jumbo - Harald & Ilse

van Gorp

Piet Bosmans Autobedrijf

Muffin & Scone

Metallics

Je betaalt geen inschrijfgeld!

Siem van Beek Bouwadvies

VEDOS beheer

WILVO

Joop Kaptheijns Beheer BV

Loomans

Frans Bax

Schaal 1:1 interieurarchitectuur Bruns

Adriaans Ruitenservice

Voor beide abonnementen geldt een minimale afname van 4 weken.

TC Glas en Schilderwerken

Bouffantes

Aqualon van Zutphen

Hucle BV

CamCase (Eric van Sambeek) Luxlight

CS2 Architecten

Beukers

Oostendorp Toyota

Autobedrijf Huub Smolders

Coppens

Essentra Components

Theuws Techniek

SPB

Heesterbikes/Verwimp

Sengers Metaal BV

van Ginkel schoonmaak

Wapen van Westerhoven

Huub Burgmans MITIS

van Aaken

Willy Nacho

Een speciaal woord van dank aan alle vrijwilligers


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

pagina 6

KennisMaker Niels Jansen: Het leven als fietsavonturier

Voor het aanleveren van teksten en advertenties: REDACTIE@GIELEN.NL

Zomer 2022

Op donderdagavond 23 juni van 19.30 tot 21.00 uur vertelt KennisMaker Niels Jansen in Bibliotheek Eersel over zijn leven als fietsavonturier. Begin 2020, net voordat de coronapandemie Europa trof, ging Niels de weg op met zijn fiets en een tent die hij 2 jaar lang zijn thuis zou noemen. Zijn eerste doel is om helemaal naar de Noordkaap in Noorwegen te fietsen. Niels raakt verslaafd aan deze manier van reizen en daarom besluit hij vanaf de Noordkaap in tegenovergestelde richting naar de Zuidkaap in Zuid-Afrika te fietsen. Ook dit doel bereikt hij. In april 2022 keert Niels terug naar Bergeijk, thuis, met een hoofd vol mooie herinneringen en veel verhalen te vertellen. Wat een waanzinnige fietstocht; 42.000 kilometer door 30 landen in 2 jaar tijd. Een avontuur waarin Niels een hoop heeft geleerd en beleefd. Wat waren de diepte- en hoogtepunten? Hoe bereid je je voor op zo’n avontuur? Hoe bevalt het thuiskomen en wat gaat Niels z’n volgende project worden? Niels Jansen gaat zijn ervaringen en levenslessen van deze prachtige tocht delen deze avond. Aanmelden De lezing vindt plaats op donderdagavond 23 juni van 19.30 tot 21.00 uur in Bibliotheek Eersel. Reserveren kan via de agenda van www.bibliotheekdekempen.nl.

Bakkerstraat 10, Reusel, Tel. (0497) 62 00 55

* m.u.v. reeds afgeprijsde artikelen

www.basemans-schoenen.nl | Parkeren voor de deur | Dinsdag nm. gesloten

OUDE PROVINCIALEWEG 31 HAPERT WWW.STAPPAERTS-MODE.NL


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

pagina 7

Vacature

Hulpkrachten

Vacature

(diverse afdelingen)

• Goed salaris • Gratis sportschoolabonnement bij(diverse een sportschool in de buurt! afdelingen) Tevens ontvang je een sporttas, • Goed salaris bidon en sporthanddoek. • Gratis sportschoolabonnement • Flexibele werktijden bij een sportschool in de buurt! • Leuke collega’s Tevens ontvang je een sporttas, • Geregeld een feestje met het team; bidon en sporthanddoek. ook daar houden wij van! • Flexibele werktijden

Hulpkrachten

• Leuke collega’s • Geregeld een feestje met het team; ook daar houden wij van!

werken met toffe peren werken met toffe peren

Werken bij PLUS van de Huijgevoort. Werken Daar wordbij je beter van.

PLUS van de Huijgevoort. Daar word je beter van.

werkenbijplus.nl werkenbijplus.nl Solliciteer direct!

Solliciteer direct!

Kijk voor de actuele openingstijden op plus.nl

van de Huijgevoort Dommelen / Van Bruhezedal 13 // Dommelen van de Huijgevoort Dommelen / Van Bruhezedal 13 // Dommelen van de Huijgevoort Eersel / Nieuwstraat 9 // Eersel

Kijk voor de actuele openingstijden op plus.nl

van de Huijgevoort Eersel / Nieuwstraat 9 // Eersel

van de Huijgevoort Luyksgestel / Dorpstraat 65 // Luyksgestel van de Huijgevoort Luyksgestel / Dorpstraat 65 // Luyksgestel

PLUS18432 - 730 PLUS Van de Huijgevoort Eersel - Adv-personeelswerving_210x260px.indd 1 PLUS18432 - 730 PLUS Van de Huijgevoort Eersel - Adv-personeelswerving_210x260px.indd 1

31-05-22 15:45 31-05-22 15:45


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

pagina 8

Gemeenten, boeren en Waterschap nodigden bewoners uit in een samenwerkingsproject

Wandeling met de Runboeren trekt veel publiek Midden tussen de feestdagen, op 29 mei, trokken de Runboeren er met een groep wandelaars op uit om hen te laten zien hoe mooi het wordt in de natuurstrook langs de beek. Tegen de zestig mensen hadden zich verzameld bij ‘Koetje Kaat’ om mee te lopen. De voerman besloot de groep over twee huifkarren te verdelen, zodat iedereen op zijn beurt mee kon. Onder een onheilspellende lucht werd de eerste groep afgeleverd op de Eerdbrand. Kinderen renden al vooruit om met hun schepnetjes te controleren of het wel goed zit met de staat van de biodiversiteit in de beek. Weldra lieten zij hun vangsten zien aan de wandelaars: behalve veel waterplanten vonden ze slakken, dikkopjes, kleine visjes en libellelarven. Bijzondere beheersvorm En dat is ook de bedoeling van deze ‘natte ecologische verbindingszone’ (EVZ), die aangelegd werd in 2018 om insecten, kleine dieren en planten de kans te geven om zich te verspreiden van natuurgebied Kempenland-West naar het Dommeldal. Door de verbinding van verschillende natuurgebieden kunnen populaties zich voortplanten en vitaal blijven. Met elke groep wandelden enkele mensen mee om vragen te beantwoorden. De meeste belangstelling ging uit naar de bijzondere beheersvorm van deze natuurstrook. Aanliggende boeren hebben getekend voor de ontwikkeling en het beheer van de EVZ. Ze zijn daarbij begeleid door een ecoloog en door de agrarische natuurvereniging ANV Kempenland. De beiden gemeenten Bergeijk en Eersel, maar ook Waterschap De Dommel hebben hun vertrouwen gegeven aan deze samenwerking. Ontwikkeling Direct na het inzaaien kwamen alle soorten gelijkmatig tot bloei. Inmiddels zien we dat de vegetatie zich vestigt waar ze zich het beste thuisvoelt. Na vier jaren zien we een mooi patroon ontstaan, dat bij het landschap aansluit en juist die overgangen zijn belangrijk voor biodiversiteit. Dat het nog niet overal goed gaat mag duidelijk zijn. De komende jaren gaat er veel aandacht uit naar het beperken van plaatselijk dominante soorten als witbol en rietgras. Beloond met een ijsje Helemaal droog zijn de wandelaars niet gebleven. Terwijl de tweede groep in de huifkar zat kreeg de eerste groep de volle laag. Ouderwets zeikensnat werden ze. Toch liepen de meest wandelaars de tocht tot aan Zandeind uit. Voor iedereen was er na afloop een ijsje bij ‘Koetje Kaat’. Twee huifkarren waren nodig om iedereen mee te krijgen. (foto: M. Leesberg)

Draag bij aan een toekomst zonder MS Collecte Nationaal MS Fonds van 27 juni t/m 2 juli Van 27 juni t/m 2 juli 2022 is de landelijke huis-aan-huis collecte van het Nationaal MS Fonds. Duizenden collectevrijwilligers gaan langs de deuren of komen online in actie voor de strijd tegen MS (multiple sclerose). Draag bij aan onderzoek naar deze zenuwslopende ziekte en geef aan de collectant! MS is zenuwslopend Dat MS een enorme impact heeft op (jonge) levens én veel verschillende gezichten kent, maakt het MS Fonds momenteel duidelijk in de campagne ‘Face it. MS is zenuwslopend’. In de campagne zijn Benno, Gwen, Eric, Najat en Wil te zien. Zij verschillen in leeftijd en zitten ieder in een andere levensfase, maar hebben één ding gemeen: ze hebben alle vijf MS. De MS van Eric (27) brengt onzekerheid met zich mee. “Ben ik de rest van mijn leven patiënt? Hoe ziet de toekomst eruit? Kunnen we wel aan kinderen denken?” En Najat (43) liep voor haar diagnose vier keer per week hard. Momenteel is haar been zo verslechterd, dat het niet meer kan. “Ik probeer wel veel te wandelen met ondersteuning van een wandelstok of mijn man.” Op www.nationaalmsfonds.nl/faceit laten de vijf op indringende wijze zien wat er met hen gebeurd is sinds ze de diagnose MS kregen. Opbrengst is hard nodig Over de ziekte MS is nog veel onbekend. Onderzoekers weten nog niet waardoor MS veroorzaakt wordt en hoe het genezen kan worden. Met de opbrengst van de collecte investeert het MS Fonds onder andere in innovatieve onderzoeken om betere behandelmethoden te kunnen vinden. Maar ook coacht zij mensen om de kwaliteit van hun leven te kunnen verbeteren. Naar verwachting zullen zo’n 10.000 collectanten in hun buurt langs de deuren gaan. Daarnaast zullen vele honderden online gaan collecteren. Collectant gemist? Doneer online via www.nationaalmsfonds.nl of maak je donatie over op NL 92 INGB 000000 5057. Wil je zelf in actie komen? Maak dan een digitale collectebus aan op www.digicollect. nationaalmsfonds.nl en begin direct met online collecteren.

bouwtekeningen kopiëren? printshop@gielen.nl


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

pagina 9

- AKTIE - AKTIE - AKTIE ++++++++ +++++++++++ assabon

erdag je k Lever voor vad s op een mooi in en maak kan

et! k k a p g a d r e d a v ++++++++++ +++++++++

e d f e e l Be ! n a m e l l Be

r o o v s e l l A g a d r e d Va 19 juni Zondag

DAG AC T R E D A V R E P U S

Volg ons op:

IE

EN • GEZELL

PARKER IS T A R G D IJ LT S•A

STE SERVICE

ALTIJD DE BE IG SHOPPEN •

winkelhartdebelleman.nl

Van Bruhezedal in Dommelen, gemeente Valkenswaard


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

pagina 10

ACTIEPERIODE 7 JUNI T/M 2 JULI 2022

BTW DE LAAT KORTING BETAALT MEE! U betaalt

GÉÉN

BTW

*

it l d n a V e e d r voooet u zeker m teren!! profi

Het gemak van alles onder één dak bij De Laat Slaapexpert Kom bij ons langs voor jouw compleet ingerichte slaapkamer. Naast de ruime keuze in slaapsystemen van verschillende merken bieden wij een groot assortiment aan in kwaliteitstextiel. Bovendien kan je bij ons terecht voor kledingkasten, nachtkastjes, dekbedden en hoofdkussens. De service en deskundigheid van De Laat Slaapexpert reikt tot aan jouw slaapkamer.

Diessen, Willibrordusstraat 1 Tel.: 013 504 2823

Bladel, Sniederslaan 41 Tel.: 0497 38 24 33

Geopend: di. t/m vr. 9.30 - 17.30 • za. 9.30 - 16.00

* vraag naar de voorwaarden

26 JUNI KOOPZONDAG BLADEL 13.00 - 17.00 uur

www.delaatslaapexpert.nl


STICHTING WIELEREVENEMENTEN RIETHOVEN - WWW.SWER.NL

KERMISRONDE VAN RIETHOVEN MAANDAG 20 JUNI 2022 - 29 EDITIE STE

volg ons op:

E StichtingWielerEvenementenRiethoven c @sweriethoven afloop op het podium apart gehuldigd worden. Het wedstrijdgebeuren gaat om 16.30 uur verder met een 60 kilometer lange wedstrijd voor elite en beloften dames. In 2019 stonden er bij de vorige editie slechts negentien rensters aan het vertrek, maar kreeg het met Yara Kastelijn wel een winnares van allure op de nog maar prille erelijst. Welke vrouwen we dit jaar aan het vertrek mogen verwachten was bij het drukken van deze krant nog niet helemaal duidelijk, maar de Riethovense ronde is altijd een perfect criterium om in ‘klassieke’ omstandigheden nog eens wat wedstrijdritme op te doen. De hoofdschotel van de wielerdag is de wedstrijd voor elite en beloften heren, die om 18.30 uur van start gaat. Net als de koers voor vrouwen, telt het criterium in Riethoven mee voor het Belisol-Kempenklassement, wat dit jaar het 25-jarig bestaan viert (elders in deze krant de actuele tussenstanden!). Deze categorie krijgt 90 kilometer voor de wielen, goed voor een dikke twee uur wielerplezier.

Benjamin Sydlik snelde bij de laatste editie in 2019 naar zijn tweede overwinning in Riethoven.

Meer dan duizend dagen, 1099 om precies te zijn! Zo lang heeft Riethoven moeten wachten om straks op maandag 20 juni de wedstrijdrenners en -rensters weer door de straten zien stormen. Met Corona als spelbreker heeft ook Wielercomité Riethoven het nodige geduld moeten hebben, maar de organisatie is er weer in geslaagd om renners en publiek, voor de 29ste keer alweer, een mooi wielerprogramma te bezorgen.

De wielerdag in Riethoven begint kermismaandag zoals vertrouwd met een dikke bandenrace voor de schooljeugd. Vanaf 14.00 uur mogen de leerlingen van de Sint Willibrordusschool hun kunnen tonen in drie verschillende categorieën. Verderop in deze krant een uitgebreide vooruitblik op de race, die dit jaar het Ronald McDonald-huis in Veldhoven als goed doel heeft. Om 15.00 uur is er de 40 kilometer lange wedstrijd voor de Aqualon van Zutphen

Kempencup, een overkoepelend klassement met verschillende koersen voor recreanten in de regio. Een steeds populairder wordende categorie, waarbij pure liefhebbers en fanatiekelingen zich op koerswaardige wijze met elkaar kunnen meten. Voor de plaatselijke deelnemers aan deze wedstrijd is er een speciaal klassement, waarbij de drie beste Riethovenaren na

Rondemissen Manon & Juultje Hallo, wij zijn Manon Tholen en Juultje Versmissen en aan ons de eer om dit jaar Rondemiss te zijn tijdens de jaarlijkse wielerronde in Riethoven georganiseerd door Stichting Wielerevenementen Riethoven. Jaarlijks klopt niet helemaal meer want afgelopen twee jaar hebben zij helaas niets kunnen organiseren. Reden te meer om van deze editie een geweldig feest te maken! Wij hebben er in ieder geval veel zin in en hopelijk jullie ook. Kom dus allemaal naar de Ronde van Riethoven zodat we de deelnemers massaal toe kunnen juichen. Graag willen we Bergmans Jeanshouse uit Bergeijk bedanken voor onze mooie outfit zodat wij op maandag 20 juni 2022 fashionable voor de dag kunnen komen. Tot dan!! Groetjes, Manon en Juultje

HET GROOTSTE ASSORTIMENT SPIJKERBROEKEN VAN DE KEMPEN!

Benjamin Sydlik, winnaar in 2017 en 2019, zou met een nieuwe overwinning de prestatie van Marco Brus kunnen evenaren. De inmiddels gestopte Schijndelnaar is in de 28-jarige historie voorlopig de enige coureur die de ronde drie keer op zijn naam heeft weten te schrijven. Met de tegenwoordig in Eerde woonachtige ex-coureur blikken we verderop in deze krant terug op zijn sportieve carrière en zijn drie overwinningen in Riethoven.


Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 2

www.swer.nl

"Samen staan we sterk!" Willibrorduslaan 27 • 5581 GA WAALRE T. 040-2212291 • info@verhagenmakelaars.nl www.verhagenmakelaars.nl


www.swer.nl

Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 3

'Inmiddels een begrip in Riethoven en ver daarbuiten' Het is inmiddels een begrip in Riethoven en ver daarbuiten: de jaarlijkse wielerronde op kermismaandag. Het dorp bruist, overal zie je blije gezichten. Mensen kennen en herkennen elkaar, van jong tot oud. Mensen van buiten het dorp verwonderen zich over de gezelligheid en de mooie dorpskern. De wielerronde in Riethoven is een groots evenement dat in het teken staat van kijken naar wielrennen, maar vooral ook veel gezelligheid en samen zijn.

Arinda Callewaert-de Groot foto: Imca van de Weem

Het hele dorp loopt uit om naast het parcours naar een sterk staaltje koers te kijken. Maar niet alleen de wielrenners bereiken een hoog niveau. De organisatie, in handen van Stichting Wielerevenementen Riethoven (SWER), gaat eveneens voor kwaliteit. Ook dit jaar verwacht ik dat alles weer tot

in de puntjes geregeld zal zijn. Opvallend is dat het vaak erg goed weer is op deze kermismaandag. De vraag is of de organisatie zelfs dat weet te bewerkstelligen. Al dat moois kan natuurlijk alleen maar gerealiseerd worden als een heleboel vrijwilligers samen de schouders eronder zetten. Dankzij hen kunnen bezoekers en renners samen genieten van deze mooie wielerronde. Ik ben daar enorm dankbaar voor. Samen zorgen we ervoor dat Riethoven elk jaar weer een prachtig evenement zoals dit op poten weet te zetten. De afgelopen twee jaar kon de wielerronde vanwege corona niet doorgaan. Ik ben dan ook blij dat het dit jaar weer mogelijk is, op maandag 20 juni. Mede dankzij welwillende sponsors die ook de afgelopen jaren trouw zijn gebleven. Ook de lokale school-

jeugd mag weer meedoen. Zij zullen laten zien dat Riethoven een sportief dorp is en dat zij de renners van de toekomst zijn. De opbrengst van hun “Dikke banden race” komt geheel ten goede aan het Ronald McDonald huis. Dat laat zien dat het sociale karakter van deze dag net zo belangrijk is als het sportieve element. Ik wens iedereen een gezellige en sportieve dag toe. Laten we met z’n allen hopen dat de organisatie ook dit jaar weer voor mooi weer heeft gezorgd! En laten we hopen op spannende koersen. Al heb ik daar als burgemeester uiteraard alle vertrouwen in. Tot dan!

Arinda Callewaert-de Groot Burgemeester Bergeijk

Voorwoord voorzitter SWER Kees de Jong hun bijdrage. Zonder hen was het namelijk niet mogelijk geweest om dit jaar de koers weer te organiseren. Vele ondernemers en bedrijven hebben barre tijden achter de rug vanwege ziekte, winkel- en horeca sluitingen, leveringsproblemen, thuis werken of een schaarste aan personeel. Het doet ons daarom ontzettend goed dat zij ons niet vergeten zijn ondanks hun eigen zorgen, nogmaals bedankt! Kees de Jong, voorzitter SWER Beste Wielervrienden, Maandag 20 juni a.s. klinkt er eindelijk weer een startschot op de Dorpsstraat in Riethoven. De wielerronde van Riethoven heeft helaas 2 jaar geen doorgang kunnen vinden vanwege Corona. Het bleef lang stil in Riethoven, geen kermis en dus ook geen ronde….Gelukkig staan op dit moment alle seinen weer op groen om onze koers voor de 29e keer te kunnen laten plaatsvinden. Wij zijn als bestuur in 2020 en 2021 contact blijven houden met onze sponsors en hielden hen op de hoogte van de moeilijke situatie welke helaas 2x leidde tot annulering van onze wielerdag. Onze prioriteit lag en ligt nog steeds bij het in de toekomst in stand houden van onze wielerkoers welke al jaren vele deelnemers en toeschouwers naar ons mooie dorp trekt. Bij deze wil ik daarom onze trouwe sponsors en begunstigers ontzettend bedanken voor

Wat staat er op kermismaandag op het programma? In diverse klassen zullen de renners en rensters hun krachten meten met andere wielerfanaten uit de Kempen maar uiteraard ook van daarbuiten. Onderstaand de categorieën en aanvangstijden waaraan voorafgaand onze rondemissen Manon Tholen en Juultje Versmissen aan u zullen worden voorgesteld. Programma: • 14:00 Dikke Banden Race voor de schooljeugd • 15:00 Criterium Funklasse heren recreanten meetellende voor het Aqualon-van Zutphen Kempen Cup klassement • 16:30 Dameskoers criterium Belofte(club), Belofte (UCI), Elite(club), Elite (UCI), Professional-B • 18:30 Herenkoers Criterium Amateurs, Belofte, Elite, Professional-B, meetellende voor het Belisol Kempen klassement

Bijzondere aandacht verdient onze jeugd tijdens deze dag. Het is ook voor hen een erg moeilijke tijd geweest. Hopelijk kunnen zij onderling gaan genieten en strijden om de ereplaatsen in de verschillende leeftijdscategorieën tijdens de Dikke Banden Race. Voor kinderen is het belangrijk om reeds op jonge leeftijd naast het sporten ook sociaal bezig te zijn. Daarom kiezen wij als organisatie elk jaar een goed doel waarvoor de jeugd gaat fietsen waarbij zij worden gesponsord door familie, vrienden en kennissen. De totale opbrengst van de Dikke Banden Race willen wij dit jaar ten goede laten komen aan het Ronald-McDonald Huis in Veldhoven. Met deze opbrengst draagt onze schooljeugd een klein steentje bij om gezinnen dicht bij elkaar te kunnen laten zijn wanneer een kind ernstig ziek is. In het Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Het Huis krijgt geen subsidie van de overheid en is afhankelijk van donateurs, sponsors en vrijwilligers. Bij de heren- en dames categorieën zal het weer spannend worden wie er met de eer mag gaan strijken. En wie wordt er dit keer de plaatselijke kampioen van Riethoven? U heeft vast de afgelopen 2 jaar (zonder wedstrijden) vele wielrenners en rensters onze Kempische wegen zien doorkruisen.

Zij werkten ondertussen aan het onderhouden van hun vormpeil maar streden voornamelijk alleen tegen zichzelf. Het hoeft geen betoog dat de motivatie hoog is om de krachten eindelijk weer te kunnen meten met andere wielrenners van hoog niveau. Ik hoop dat u net als ik, samen met ons bestuur, onze sponsoren en onze vele vrijwilligers kunt gaan genieten van een prachtige dag. Ik wens daarbij alle deelnemers veel succes toe waarbij zij hopelijk gevrijwaard blijven van ongelukken. Ik hoop u te mogen begroeten langs het parcours of op een hopelijk zonnig terras. We mogen weer! Kees de Jong Voorzitter SWER Stichting Wielerevenementen Riethoven

SWER


Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 4

www.swer.nl

HOGEDRUK-REINIGINGSTECHNIEK

GRATIS ADVIES OP MAAT

INTERCLEAN BENELUX www.jvdkeukens.nl • Onderhoud en vervanging van A tot Z • Reparatie waterschade (offerte verzekering) • Eigen fabriek, dus snelle levering • Vervangen apparatuur o.a. Miele, Neff, Itho • Kasten, tafels en (bad)meubels op maat (uit massief hout)

• Vrijwel alles werkend te zien in: GRATIS Official JvD Experience Center Bergeijk • Door eigen import, graniet en composiet tegen scherpe prijzen • Keukenrenovatie • Keuken APK (all in*) €35,• Montage/onderhoud Quooker (kokend waterkraan)

ADVIES OP MAAT

De Haak 16 5555 XK Valkenswaard

HEIBERG 13 - 5504 PA VELDHOVEN T. 040-2531822 F. 040-2537802 WWW.INTERCLEANBENELUX.NL

T 040 201 41 33 info@jangro.nl | www.jangro.nl Geestenberg 2 - Bergeijk - (Industrieterrein ’De Waterlaat’ Tel. 0497-573917 - e-mail: info@jvdkeukens.nl

INSTALLATIETECHNIEK VAN OORSCHOT

BOUWCONSTRUCTIES VOOR WONING- EN UTILITEITSBOUW

Willibrordusstraat 51 5561 AX Riethoven T +31 (0) 40 20 110 10 F +31 (0) 40 20 496 86

LOODGIETERSWERK KLIMAATBEHEERSING DAKBEDEKKING VENTILATIE VERWARMING

INFO@INSTALLATIETECHNIEKVANOORSCHOT.NL Berekeningen en tekeningen t.b.v. woning- en utiliteitsbouw, prefab beton, systeembouw en systeemvloeren.Tevens begeleiding en schadeadvies. Bouwtechnisch Adviesbureau

J.A. de Beijer B.V. bureau voor bouwconstructies

Dorpsplein 5 Riethoven, Postbus 19 5560 AA Riethoven Tel 040 207 18 10, Fax 040 204 54 65, info@debeijeradvies.nl

Meer weten? Kijk op debeijeradvies.nl

WWW.INSTALLATIETECHNIEKVANOORSCHOT.NL

bij Baderie van den Boomen, Moonen Loonbedrijf V.O.F. Kapelstraat 8 5561TW Riethoven T.(+31)497-516630 info@moonenloonbedrijf.nl www.moonenloonbedrijf.nl

alles voor uw badkamer, verwarming & loodgieterswerk

W WW

IN

www.vandenboomensanitair.nl Kerver 8 Eersel - Tel: 0497 519017

FO

.

JS RI

@R

IJS

CH

O

D OL

EK

E

E MP

N.

NL

AUTO MOTOR BROMFIETS AANHANGER CH

O

D OL

EK

EM

N PE

.N

L


www.swer.nl

Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 5

Dorpsplein, Steensel

Voor een lekker frietje en heerlijke snacks OOK VOOR FRIETWAGEN OP LOCATIE Dijk 40a Eersel | 0497-513098 | www.fietsland.com

maatwerk & interieurwerkplaats www.hubo-bergeijk.nl

DORPSTRAAT 8 5 5 6 3 BD W E S T E R H O V E N T 040 2028004 I N F O @ BI J D E N E U T . N L

www.bijdeneut.nl facebook.com/bijdeneut instagram.com/bijdeneut

G M O

Nederland bv

FIJNMETAALBEWERKING

Industrieweg 1F - Hapert FIJNMETAALBEWERKING

www.gmonederland.nl

WWW.DESMEDBERGEIJK.NL • TEL: 0497-571230

Steigermaterialen ■ Gereedschappen Machines ■ Hoogwerkers ■ Aanhangers

WWW.RAAYBOX.NL

WWW.MACAZZ.COM

Tuinaanleg en onderhoud Automatisering Installatie Mechanica Service Info:

B. Roes

Tel: +31 627 515590

Broekhovenseweg 10A bro@CRTtec.eu

Riethoven

WWW.CRTtechniek.nl

Rootseweg 13 5521 RH Eersel Tel.: 0497-512251 info@hobbithoveniers.nl

HOEK 54, 5571 GK BERGEIJK +31 (0)497-574 870 INFO@JANSENVERHUUR.NL WWW.JANSENVERHUUR.NL


Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 6

www.swer.nl

4C Care Technology B.V.

The Smart Way to Manage Medicine Elsenakker 16 5571 SK Bergeijk The Netherlands Website: www.4ccare.com E-mail: jos@4ccare.com

De goedkoopste van Nederland!

Hoge Rijt 23 5575 CA 0497-541394 info@fiersbv.nl www.fiersbv.nl

• Houten vloeren • Laminaat • Tegels & Natuursteen

www.escovloeren.nl Voltastraat 5-7, Zevenaar | Tel. +31(0)40 203 05 00 Ook vestigingen in Westerhoven, Houten en Zoetermeer

Regiofavoriete Maud Kaptheijns over verse asperges en zuurkoolstamp

Het blijkt bij Aspergeboerderij Boshoven te zijn. Maud kan er letterlijk smakelijk over vertellen. “Uit de supermarkt vind ik asperges niet bijzonder, maar zo vers is het heel lekker. Goed schillen, want met velletjes is niet aangenaam. Verder maken we er niks speciaals van hoor. Gewoon koken en dan met een stukje zalm en krieltjes. Heel simpel eigenlijk. Dat vind ik het lekkerst.” Boodschappen doet moeder Colinda, al heeft Maud uiteraard de nodige invloed op de aankopen. “Ontbijten doe ik meestal met havermout en sojamelk, ’s avonds een beetje kwark. Brood eet ik eigenlijk heel weinig. Daar voel ik me vaak minder goed bij. Dan maak ik eerder een omelet met tomaten en uien, met af en toe een sneetje brood.” Bourgondisch

Maud Kaptheijns in actie tijdens "haar" Ronde van Westerhoven. (foto Theo van Sambeek)

Maud Kaptheijns behoort in de dameskoers in Riethoven tot de regiofavorieten. In Westerhoven geboren en tegenwoordig woonachtig in Bergeijk, wil de veldrijdster van het CX Team Deschacht - Group Hens - Maes Containers op 20 juni knallen in haar buurdorp. Voor deze rondekrant maakten we een niet-alledaags interview met de 27-jarige renster, waarbij verse Riethovense asperges de opmaat zijn voor een gesprek over (lekker) eten. Op het moment dat we Maud Kaptheijns spreken is ze net klaar met de laatste voor-

bereidingen voor de Ronde van Westerhoven, die op 28 mei werd verreden. Haar geboortedorp kan sinds het heropstarten van de ronde rekenen op haar organisatorische diensten en zelf reed Maud er naar een zevende plaats. Ook in Riethoven is ze van de partij, maar op de vraag of ze een eerste snelle link met het buurdorp kan leggen om eens een niet-alledaags interview te geven, heeft de Kempische een verrassend antwoord. “Niet direct eigenlijk. Het enige wat ik kan bedenken is dat we onze verse asperges altijd in Riethoven halen, al zou ik niet precies weten waar. Dat moet ik aan mijn moeder vragen.”

Mauds vriendin Daphné Acke is kok en fietst zelf ook. “Ze weet perfect hoe ze gezond kan koken, maar ze maakt het eten altijd nét wat smakelijker. Een kok kan het altijd zo lekker kruiden. Ze hebben vaak ook net dat tikkeltje meer geduld.” Nog een voordeel volgens Maud is dat haar vriendin uit België (Balen) komt. “Het grootste verschil is dat Nederlanders vaak eten omdat het moet en omdat het gezond moet zijn, Belgen eten vooral omdat het lekker is. Die hebben toch een meer Bourgondische inslag. Uiteraard eet ik altijd zo gezond mogelijk.” Of ze soms ook zondigt, bijvoorbeeld door een lekkere reep chocola te eten? “Haha, nee, dat halen we gewoon niet in huis. Af en toe een speculaasje bij de koffie. In de zomer eet ik wel eens friet, maar je voelt dat echt wel als je in intensieve trainingsblokken zit, dus dat probeer ik zoveel mogelijk te beperken.” En ook niet naar de frituur als de riem er af mag na een slopend seizoen? “Nee, dan

Hoge Rijt 23 5575 CA 0497-541394 info@fiers.nl

www.fiersbv.nl ga ik als afsluiter graag lekker uit eten. Een goeie biefstuk met een paar frietjes en goed gezelschap. Dat vind ik leuk. En daarbij drink ik dan graag een rood wijntje. Daar kan ik écht van genieten.” Zuurkoolstamp Culinair genieten deed ze in haar kindertijd ook. Wat at kleine Maud graag? “Ik was een makkelijke eter. Vooral ’s avonds groenten, aardappelen en een stuk vlees. Of stamppot. Oer-Hollands, maar ik hield er van. Ik eet nog graag aardappelen, maar als wielrenster vervang ik het vaak door rijst. Mijn opa en de tante van mijn moeder kwamen van mijn 16de tot m’n 20ste wel eens speciaal voor mij een schaaltje zuurkoolstamp brengen, soms nog eens extra als ik er goed op gereden had. Van zuurkoolstamp ben ik altijd groot fan geweest en het is natuurlijk altijd leuk als iemand speciaal iets voor jou komt brengen.” Wat ligt er straks op het bord als voorbereiding op de koers? “In het wegseizoen eet ik vaak rijst met kip, in de winter meestal spaghetti met saus en dan drie uur voor de wedstrijd, zodat het niet te zwaar op de maag ligt. Maar het kan voor een criterium soms ook gewoon een boterham met jam zijn hoor.”Met Westerhoven, Riethoven en later nog Bergeijk en wellicht ook Steensel, staan er voor Maud komende maanden flink wat criteriums op het menu. Ze heeft het nodig op haar voorbereiding op het veldritseizoen. “Het zijn perfecte wedstrijden om te rijden. Anderhalf uur in het rood, volop intervallen, zoals in de cross. De afgelopen twee jaar heb ik die criteriums door de corona gemist en het missen van die intensiteit voelde ik ook wel bij het veldrijden.”


www.swer.nl

Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 7

Verkoopplannen? Vrijblijvende en gratis waarde-indicatie van uw woning? Neem contact met ons op! Bel: 0497-53 56 72 Mail: info@wheeren.nl

Aankoop • Verkoop • Verhuur Taxaties • Hypotheken Markt 48 • 5521 AN Eersel • T. 0497 535672 www.wheeren.nl • info@wheeren.nl


Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 8

www.swer.nl

Bouw-ABC • Advies • Begeleiding • Coördinatie

John Moonen

www.bouw-abc.nl • info@bouw-abc.nl • T.+31(0) 647 092 158

Stevertsebaan 3 - 5561 TS Riethoven j.moonen7@upcmail.nl - t. 06-51802020 - f. 0497-575258

Elskensakker 7b • 5571 SK Bergeijk T. +31 6-54950750 E. info@autoschade-bottram.net

Kenian Metal Design Products Eind 2 5561 BC Riethoven 040-2045851 06-22502885 info@kenian.nl www.kenian.nl

HAVERSTRAAT 2, 5561 AW RIETHOVEN, TEL. +31 (0)40 2070739

Maatwerk in RVS, Staal en Aluminium

Tuinaanleg & Onderhoud

RIETHOVEN

PRINS VAN LUIKSTRAAT 14 5575 BJ LUYKSGESTEL T. 06 51 800 830 VANORSOUWMACHINEBOUW.NL

ETEN DRINKEN FEESTEN

BOUWBEDRIJF

BURGMANS B.V. Bergeijk ✆ 06 - 21 205 642 Luyksgestel ✆ 06 - 38 824 802 vmbreekwerk@kpnmail.nl •

Betonboren • Betonzagen • Frezen • Sloopwerken d n wan e r e Vlo lijpen s

Frans van Nunenstraat 1 | 5524 AT Steensel | www.lekkerrsteensel.nl |

Lekkerr Steensel

ma. gesloten | di. t/m do. 10.00 tot 23.00 | vr. + za. 10.00 tot 1.00 | zo. 10.00 tot 23.00

Bergeijk 06-21 205 642 06-38 824 802 Luyksgestel vmbreekwerk@kpnmail.nl

www.richtersinterieurwerken.nl

T. 06-42711445

Bladel T 0497 - 38 38 68

Bergeijk T 040 - 207 60 76

www.knegtmansadvocaten.nl

Bel ons voor een gratis kennismaking!

BERGEIJK

0497-572220

WWW.BOUWBEDRIJFBURGMANS.NL

Bouw en Klus Service Wil Sanders De Hasselt 21 5561 CC Riethoven GSM 06-20846032 Tel. 040-2046084 Fax 040-8422131 E-mail w.sanders4@chello.nl


www.swer.nl

Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 9

Dé specialist in plaatwerk wenst alle deelnemers veel succes!

Wil jij ook demarreren in je carrierè? Kijk voor de mogelijkheden:

www.kemi.nl/nl/vacatures


Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 10

www.swer.nl

De badkamer van uw dromen binnen 15 dagen gerealiseerd. U vindt bij ons gegarandeerd de badkamer van uw dromen. Tegelijkertijd beloven we dat deze binnen 15 dagen, met minimale overlast, wordt gerealiseerd. En dat is bijzonder. Ontdek het zelf op aqualonvanherk.nl of bezoek ons inspiratiecentrum in Riethoven.

BADKAMER REALISATIE • SHOWROOM • TEGELS & SANITAIR Vlasstraat 8 | 5561 AJ Riethoven | T +31 (0)40 20 133 27 | info@aqualonvanherk.nl | www.aqualonvanherk.nl


www.swer.nl

Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 11

GENIET VAN EEN GOEDE RIT! Oostendorp Toyota Westerhoven Lange Akkers 2 in Westerhoven I T. 040 311 23 11 I oostendorp-autogroep.nl

Wij wensen alle deelnemers veel fietsplezier!

Waar mobiliteit verder gaat

Wij zijn 365 dagen per jaar open, tegen gegarandeerd de laagste prijs!

MaatwerK

StaaL

Stephan de Groot - Bergeijk Jan Daris - Eersel

in

Kennedylaan 12 5571 KC Bergeijk T 0497 - 55 22 55 F 0497 - 55 22 22

www@moeskops.com info@moeskops.com

ALLE OPPERVLAKTEBEHANDELINGEN ONDER ÉÉN DAK! VERZINKERIJ MEERVELDHOVEN

DE RUN METAALCOATING

Meerveldhoven | T. 040-2536622 | www.verduurzamen.com

DAMECO PLATING


Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 12

www.swer.nl

Bij deze bedanken wij alle sponsoren en begunstigers voor het welslagen van onze wielerronde van Riethoven 2022. Ook willen wij de parcoursbewoners bedanken voor de

Niveau op ICT-niveau

medewerking vanwege de overlast. Het bestuur van Stichting Wieler

I CT

S o l u t i o n s

Evenementen Riethoven

De Plank 120 | 5504 ED Veldhoven | T 088 3400 222 www.i-level.nl

Heerlijk genieten aan de Moezel! boeken@vakantiehuismoezel.nl T. 06-22802298 www.vakantiehuismoezel.nl

Aqualon van Zutphen Installatietechniek. Het beste uit één wereld. Morgen is een mooie dag. Een dag waarop duurzaamheidsambities leiden tot concreet resultaat. Waar W-installaties fungeren als kloppend en optimaal functionerend -duurzaam- hart voor bedrijven en particulieren. Om het wat concreter

te maken, wij zijn er voor iedereen op het gebied van: warmtepomptechniek, centrale verwarming, sanitaire installaties, luchtbehandeling, klimaatbeheersing, airconditioning, riolering, gasleiding en alle voorkomende loodgieterswerkzaamheden.

ons Dit is

al!

verha

Scan de QR-CODE met je telefoon.

Aqualon van Zutphen Installatietechniek | Lange Voren 18 | 5521 DD Eersel | 0497 51 70 92 | info@aqualonvanzutphen.nl | www.aqualonvanzutphen.nl


www.swer.nl

Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 13 Dorpstraat 26 Westerhoven | 040 2015894 | www.hetwapenvanwesterhoven.nl

LUNCH DINER

Dé koffiespecialist van Nederland

GENIET

FEESTZAAL

TERRAS WIFI

Eindhoven • Roosendaal • Sassenheim • Assen www.zelst.nl

VERDONK AUTOBEDRIJVEN

* PERSONENWAGENS * BESTELWAGENS * ROLSTOELVERVOER * VERHUUR

Speciaal robots Speciaal machines Precisiesysteem Brom Mechatronic BV • Dragonder 24D • 5554 GM/Valkenswaard I>www.brommechatronic.nl T> +31(40) 7 11 40 19 F> +31 (40) 2 04 07 87

B.V.

STEEDS ± 80 OCCASIONS VOORRADIG

DORPSTRAAT 205, 5504 HG VELDHOVEN TEL.: 040-2532230, FAX: 040-2546665 DE RUN 5507, 5504 DH VELDHOVEN TEL.: 040-2539392, FAX: 040-2546265

Recordhouder Marco Brus drie keer de beste in Riethoven

De eerste Riethovense overwinning voor een toen pas 21-jarige Marco Brus in Riethoven. Paul van Schalen, in de groene leiderstrui van het Kempenklassement, wordt in 2008 in een sprint-à-deux geklopt. (foto Theo van Sambeek)

De erelijst bij de eliterenners in de Ronde van Riethoven is rijkelijk gevuld in de voorgaande 28 edities. Slechts één renner slaagde er echter in om de kermisronde drie keer op zijn naam te schrijven: Marco Brus. De inmiddels 35-jarige Schijndelnaar werd ook nog een keer derde, maar is alweer enkele jaren niet meer actief in het wielerpeloton. In 2016 zette hij een punt achter een behoorlijk succesvolle carrière als wedstrijdrenner. Een terugblik. Marco Brus begon als 11-jarige met wielrennen bij WV Schijndel. “In categorie 4”, zegt de tegenwoordig in Eerde woonachtige oud-coureur. “Marianne Vos en Boy van Poppel waren toen mijn grote concurrenten. Bij de jeugd reed ik af en toe wat prijsjes, maar pas bij de nieuwelingen begon ik te winnen. Als tweedejaars zestien keer en ook bij de junioren was het regelmatig raak. Zijn entree in 2006 bij de elite/beloften miste Brus niet. “Het was het allereerste criterium van het jaar in Oud-Vossemeer en voor mij dus m’n allereerste koers als belofte. Ik won meteen en was later in het seizoen ook de beste in het regiokampioenschap, vóór mannen als Jurgen van Pelt. Dat was toch een mooie prestatie als eerstejaars.” Een jaar later won Brus in het shirt van Jo Piels in Wervershoof de klas-

sieke Theo Koomen Plaquette. “Daar won ik solo en die overwinning beschouw ik misschien wel als mijn allermooiste.” In 2011 reed hij naar een tweede plek in de Ronde van Noord-Holland en een tweede plaats in de Ster van Zwolle 2013, waar hij alleen Parijs-Roubaix-winnaar Dylan van Baarle voor hoefde laten te gaan. De Brabander eindigde ook enkele malen op het podium van het Nederlands Kampioenschap. Zijn tweede plek op het NK van 2013 achter winnaar Lars Horring beschouwt hij als een hoogte-/dieptepunt. “Het klinkt heel flauw, maar mijn versnellingsapparaat sloeg over en daardoor kon ik geen goede sprint rijden.” Uiteindelijk miste Brus, toen uitkomend voor Baby-Dump op een half wieltje het rood-wit-blauw. Een jaar later werd hij op hetzelfde NK derde. Sprint-à-deux Het grotere werk lag hem zeker, in de Kempen werd Brus vooral bekend door zijn vijf eindzeges en twaalf dagzeges in het Kempenklassement. Van 2010 tot en met 2014 toonde hij zich telkens koning van de regelmatigheidserie, met in 2015 nog een derde plaats in de eindstand. Zijn drie zeges in Riethoven kan hij nog goed voor de geest halen, inclusief jaartallen. Zijn eerste als 21-jarige. “In 2008 reed ik vrijwel de hele koers met Paul van Scha-

len op kop. Ik kwam dat weekend uit een zware Delta Tour en besloot ’s maandags toch te starten in Riethoven. We hadden dik een minuut voorsprong, maar op het laatst kwamen de achtervolgers nog terug tot op 15 seconden. De laatste twee rondes heb ik op kop moeten rijden, omdat Paul niet meer over wilde nemen, maar in de sprint klopte ik hem.” Ook in 2011 was het een winnende sprintà-deux, deze keer met Nico Vuurens, na een late ontsnapping. In 2013 werd het een spurt met een man of tien. “Eddy van IJzendoorn werd tweede en Tim Kerkhof derde”, herinnert Brus zich. “We zijn allebei gestopt, maar ik heb nog veel contact met Tim. Dan is het leuk als je de podiumfoto’s ziet en dat je daar allebei op staat.” Transponder Naast drie zekere zeges is er dan ook nog de veelbesproken Riethovense editie van 2015, gewonnen door Jasper de Laat. Bij Marco Brus steekt het zeven jaar na dato nog een beetje. “In de krant vroeg de verslaggever van de koers zich af of de volgorde van de uitslag wel klopte. Ik kwam als eerste uit de laatste bocht, maar omdat het geregend had, slipte ik wat en kwam ik er vierkant uit. Jasper haalde me even in, maar ik kwam terug en had het gevoel dat ik als eerste over de streep kwam. Op een

foto net na de finish lag ik duidelijk voor, maar beeld van op de streep was er niet. De uitslag is toen op basis van de transpondertijd gemaakt en die scheelde 0,008 seconden of zo. Jasper had z’n transponder laag op de voorvork staan en ik wat hoger, dus dan heb je al een verschil. Ik stelde nog voor om twee winnaars aan te wijzen, maar de jury besliste om de transpondertijd als uitslag te laten gelden. Nooit gedacht dat die transponder zou kunnen beslissen over winst of verlies. Na de koers in Riethoven heb ik ‘m meteen naar beneden gezet.” In het kopje De 2,7 kilometer lange ronde in Riethoven, met rechte, lange stukken lag Brus dus uitermate goed. “Het is een beetje een klassiekerachtig rondje”, zegt hij. “Ik heb er ook wel een paar keer de slag gemist hoor, maar als je ergens een keer wint, dan weet je dat je het kunt en speelt het toch ook in het kopje mee. Dat je misschien net een tandje extra kunt. Oirschot heb ik ook drie keer gewonnen en dat is een bochtig, totaal niet met Riethoven te vergelijken rondje. En neem Steensel. Daar heb ik misschien wel tien keer bij de eerste tien gereden. Maar nooit gewonnen, dus zeg het maar.” ‘Drive to win’ In 2016 reed Brus nog een paar koersen, maar koos uiteindelijk voor een maatschappelijke carrière. In oktober 2013 kon hij bij Vanderlande in Veghel gaan werken, een internationaal opererende onderneming die transportsystemen voor interne logistiek levert. “Als parttimer”, zegt Brus, “zodat ik het kon combineren met het fietsen. Na het NK van 2014 ben ik meer gaan werken en binnen het bedrijf gaan groeien. Ik heb er een HBO-studie Logistiek Management kunnen volgen. Nu heb ik een mooie leidinggevende functie en net als in de sport heb ik ook met werk nog altijd die ‘drive to win’. Ik kan dus nog stappen maken en ben verder heel gelukkig. Vorig jaar augustus zijn we getrouwd, we hebben een huis in Eerde gekocht en in oktober verwachten we een kleine, een jongetje!” Een mooi leven na de fiets dus voor de drievoudig winnaar in Riethoven, die nog regelmatig op de koersfiets te vinden is. “Samen met een groep vrienden, bijna allemaal met een koersverleden, probeer ik nog 1 of 2 keer per week m’n kilometers te maken. Af en toe kriebelt het nog wel, zeker als je weer de kracht in je benen voelt, maar het is prima zo. Ik heb er heel veel mooie dingen voor teruggekregen en kan terugkijken op een mooie carrière.”


Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 14

www.swer.nl

Kapelstraat 2 5561 TW Riethoven T. 0497 51 34 84 F. 0497 51 98 89 BELASTINGEN ADMINISTRATIES

info@renders.nl www.renders.nl

ADVIEZEN

W W W. A D M I N I S T R AT I E K A N T O O R H O E K S . N L Hof 39a • Bergeijk • 0497 556137 • kantoor@hoeksadministratie.com

BRAND EXPERIENCES

MUSEUMS

BEZOEKERSCENTRA

SCIENCE CENTERS

Wij ontwikkelen en produceren tentoonstellingen voor museums, science centers, brand experiences en bezoekers- & informatiecentra wereldwijd. Bruns B.V. • Rijksmonument De Ploeg • Riethovensedijk 20 • 5571 CR Bergeijk • Nederland • T +31 (0)497 57 70 27 • E info@bruns.nl • I www.bruns.nl

Rijkelijk gevulde erelijst na 28 jaar ‘Riethoven’

Gerben van den Broek pakte in 1993 de winst voor Ton Verhoeven en Luc Reijrink. (foto Theo van Sambeek)

Met in 2019 de 28ste editie achter de rug, heeft de Kermisronde van Riethoven inmiddels een stevige erelijst opgebouwd, met louter sterke winnaars. De vrouwen zijn komende 20 juni pas aan de vierde

editie toe, maar met Nina Kessler (2x) en Yara Kastelijn staan er toch al twee grote namen op het palmares. Bij de mannen was Patrick van Seggelen in 1992 de allereerste winnaar bij de mannen in Riethoven, toen nog simpelweg de categorie amateurs genoemd. Gerben van den Broek zegevierde een jaar later en de stuwende kracht achter het populaire wielerplatform brabantcycling.nl ging in 1999 op herhaling en was daarmee de allereerste coureur die de ronde twee keer wist te winnen. Ferdi van Katwijk (2007 en 2009) was de tweede renner die erin slaagde om te ‘dubbelen’ in Riethoven. Met Piet Rooijakkers (2001), Hans Dekkers (2003) en Kenny van Hummel (2005) kregen we winnaars die het later tot de rangen van de profs zouden schoppen. De laureaat in 2009, Bram Schmitz, deed het andersom. Na een mooie carrière bij de beroepsrenners, waarbij hij onder andere drie seizoenen aan de zijde van Jan Ullrich bij het grote T-Mobile reed, zegevierde Schmitz als amateur in Riethoven. Een dubbele zege toen overigens, want de ex-prof won toen zowel het criterium als de tijdrit, die sinds 2011 echter van het programma verdwenen is. Van Kempische zijde waren er overwinningen in 1997 voor

Veldhovenaar Johan van Grootel, in 2000 voor Marc Gerritsen (Oirschot), een fraaie solozege voor Bladelnaar Dirk Jansen in 2012 en winst voor Moergestelnaar Jasper de Laat in 2015. Marco Brus won als piepjonge renner in 2008 zijn eerste ronde in Riethoven, waarna hij er ook nog in slaagde om in 2011 en 2013 te zegevieren. Voorlopig een unicum deze drie overwinningen! De Duitser Benjamin Sydlik werd in 2017 de eerste buitenlandse winnaar en deed zijn zege in 2019 nog eens dunnetjes over. Hij kan op gelijke hoogte met Brus komen en de allereerste renner worden die zichzelf als winnaar opvolgt. Na twee jaar “niet verreden” wordt de erelijst maandag 20 juni in ieder geval weer een stukje verder aangevuld. Dat er sterke namen bijkomen is nagenoeg een zekerheid. Winnaars elite/beloften 2021: niet verreden 2020: niet verreden 2019: Benjamin Sydlik (D) 2018: Jos Koop 2017: Benjamin Sydlik (D) 2016: Bart Dielissen 2015: Jasper de Laat 2014: Coen Vermeltfoort

2013: Marco Brus 2012: Dirk Jansen 2011: Marco Brus 2010: Ferdi van Katwijk 2009: Bram Schmitz 2008: Marco Brus 2007: Ferdi van Katwijk 2006: Jurgen van Pelt 2005: Kenny van Hummel 2004: Ralf Hamers 2003: Hans Dekkers 2002: Ferry van Heeswijk 2001: Piet Rooijakkers 2000: Marc Gerritsen 1999: Gerben van den Broek 1998: Marcel Boudewijns 1997: Johan van Grootel 1996: Richard Kooijman 1995: Herold Dat 1994: Edwin Raats 1993: Gerben van den Broek 1992: Patrick van Seggelen Erelijst vrouwen 2021: niet verreden 2020: niet verreden 2019: Yara Kastelijn 2018: Nina Kessler 2017: Nina Kessler


www.swer.nl

Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 15

www.bloemboetiekhethofke.nl

HET MEEST COMPLETE VERHUURBEDRIJF VAN DE KEMPEN!

Loveren 24a 5563 AD Westerhoven

Bloemboetiek ’t Hofke

Eerselsedijk 1a, Bergeijk, tel. 0497-573412

Telefoon (040) 204 00 74 Fax (040) 204 64 52

BEGUNSTIGERS RONDE VAN RIETHOVEN

Dorpstraat 1a | 5661 AS Riethoven T: +31 (0)40 201 26 14

www.bistrodesleutel.nl

VAN ZELST - EINDHOVEN DAMECO - VELDHOVEN RIMEBO - RIETHOVEN ERIK VAN LOON - EERSEL CIBO VLOEREN - BREDA ARTISAN PRINTING SERVICE - VALKENSWAARD WILVO - BERGEIJK ALLIUS ENERGY - EERSEL TS RECLAME - VALKENSWAARD I LEVEL - VELDHOVEN SPA-IJCK BOUWBEDRIJF - RIETHOVEN BERGMANS JEANSHOUSE - BERGEIJK WILVO METAAL - BERGEIJK AUTO SCHADE WAALRE KEMI - RIETHOVEN TAXI VERHOEVEN - BERGEIJK LOONEN - BERGEIJK GEBROEDERS PETERS - STEENSEL WOONDECORATIE VALKENSWAARD AQUALON VAN ZUTPHEN - EERSEL AQUALON AART VAN HERK - RIETHOVEN MAKELAAR VERHAGEN - WAALRE THEUWS-HOSKAM INTERIEURS - WESTERHOVEN ERIC VAN DE ZANDEN HOVENIER - WESTERHOVEN W.HEEREN MAKELAAR - EERSEL BEUKERS AUTOSCHADE - WESTERHOVEN VERZINKERIJ MEERVELDHOVEN - VELDHOVEN GIELEN DRUK PRINT MEDIA - BERGEIJK

Bel ons gerust: 040 - 251 99 29 of 0493 - 49 47 76 Bezoekadres: Langendijk 9, 5652 AX Eindhoven www.snep.nl | www.mooidrukwerk.info

www.swer.nl

E c

StichtingWielerEvenementenRiethoven @sweriethoven

Bokkerijder 24 5571 MX Bergeijk T. +31 497 55 29 29 F. +31 497 55 29 55 info@Multifix.nl www.Multifix.nl


Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 16

www.swer.nl

•FIETSACCU'S • FIETSVERLICHTING •GEREEDSCHAPSACCU'S • OPLADERS •VEELZIJDIGE BATTERIJEN

Verkoop van gegrilde producten zoals kip, bouten, vleugels, spare-ribs en gezouten spek.

ACCUCOMPANY HENNEPSTRAAT 7 5561 AC RIETHOVEN

Dinsdag - Bergeijk Vrijdag - Duizel & Riethoven Zaterdag - Eersel & Luyksgestel

WWW.ACCUCOMPANY.NL

Ook voor feesten met verse friet! Kees van der Heijden - Tel. 06-55113559

ALGEMEEN

ZETTEN

LASERTECHNIEKEN

Jeldi Metaal B.V. • De Run 5116A • 5503 LV Veldhoven T: 040-22 33 022 • E: info@jeldi.nl • www.jeldi.nl

Veelzijdig, uniek, snel en milieubewust; dat is allround metaalbewerkingsbedrijf Jeldi B.V. Het familiebedrijf heeft ruim 40 jaar ervaring op gebied van metaalbewerking. Dit maakt ons tot een betrouwbare partner als het gaat om metaalbewerking van met name roestvrij staal (RVS), staal, aluminium en titaan. De voornaamste technieken die Jeldi biedt zijn: Lasersnijden, zetten, lassen, frezen en rotofinishing.

Jeldi B.V. is altijd up-to-date als het gaat om de nieuwste technieken. Zo zijn wij in het bezit van een ultra moderne vlakbed fiber lasersnijmachine. De fiberlaser kan plaatmateriaal nauwkeurig verwerken en is bij het snijden van dun plaatmateriaal sneller dan de CO2 laser. Hiernaast heeft Jeldi B.V. sinds januari 2018 de beschikking over een profiel fiber lasersnijmachine, waarmee diverse profielen van diverse materialen bewerkt kunnen worden.

Onze volautomatisch gestuurde kantbanken kunnen diverse plaatmaterialen zetten. Op deze kantbanken kunnen verscheidene kantmessen en hulpgereedschappen worden ingezet. Onze nieuwste RICO kantpers voldoet aan alle eisen van een moderne plaatwerkerij en is zowel geschikt voor enkelstuks als voor grote series zetwerk.

Laat je stralen

UW PARTNER GESPECIALISEERD IN HET CONFECTIONEREN VAN TECHNISCHE DOEKEN!

Hucle B.V. Leemskuilen 8 5563 CK Westerhoven T. +31 (0)40 201 63 37 I. info@hucle.nl W. www.hucle.nl

Showroom: Leemskuilen 34 5563 CL Westerhoven www.luxlight.nl

Contactgegevens: T +31(0)40 20 70 124 E info@luxlight.nl


www.swer.nl

Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 17

bike fashion in eersel de specialist in fietskleding de start naar jouw finishlijn

tijdloze en trendy collecties voor hem en haar

In de Nieuwstraat in Eersel vind je onze speciaalzaak met persoonlijk advies over fietskleding en accessoires. De merken: Assos, Santini, Rogelli, Oakley, Kask, Sidi en vele anderen zijn bij ons verkrijgbaar. Ben jij de koploper van dit jaar en wil je binnenkort rijden in een van de nieuwste collecties, kom dan naar Bike Fashion.

De producten die bij Bike Fashion verkrijgbaar zijn worden zorgvuldig geselecteerd op materiaalkeuze, design, een goede prijskwaliteitsverhouding en veiligheid. Zowel een beginnend fietser als een ervaren fietser kan bij ons terecht voor een passende outfit en de juiste toebehoren dankzij het zorgvuldig geselecteerd assortiment en een uniek concept.

Het assortiment is modern en onderscheidend, de uitstraling en diverse designs zijn vrolijk maar ook de klassieke kleuren hangen bij ons in de winkel. De producten zijn vervaardigd van duurzame materialen zodat de kwaliteit stoffen en vezels ervoor zorgen dat het draagcomfort optimaal is. Benieuwd? We adviseren u graag!

BIKE FASHION . NIEUWSTRAAT 32B . EERSEL . WWW.BIKEFASHION.NL . OPEN VAN DINSDAG T/M ZATERDAG VAN 10.00 TOT 17.00 . VOLG ONS .

Heb je ons kaartje al?

DRUK VOOR JOU... Riethoven dubbele halte in Kempenklassement

De vrouwen rijden in Riethoven hun vierde wedstrijd in het Kempenklassement.

In 1996 werd de eerste editie van het Kempenklassement verreden. Een serie wedstrijden voor elite en beloften in de Kempen, die mede op initiatief van Riethovenaar, wijlen Thijs Antonis, het levenslicht zag. Het inmiddels tot Belisol Eindhoven - Kempenklassement omgedoopte regelmatigheidcriterium viert dit wielerseizoen het 25-jarig bestaan en deze zilveren editie wordt naast een mannen- en vrouwenklassement uitgebreid met wedstrijden voor

jeugd en jongerencategorieën nieuwelingen en junioren. In Riethoven strijden enkel de elite en beloften mannen en vrouwen voor de punten. Een supersprint op 25 kilometer van de eindmeet en enkele ‘reguliere’ tussensprints, zorgen voor extra actie. De vrouwen krijgen dit seizoen tien wedstrijden voor de wielen. Na de opening in Gerwen (18 april, gewonnen door Scarlett Souren) werd er ook al strijd geleverd in

Veldhoven (18 mei, winst voor de Italiaanse Rachele Barbieri en Westerhoven (28 mei, eerste plek voor de Australische Matilda Raynolds). Riethoven wordt zodoende halte 4 in het klassement, met later nog koersen in Hapert (21 juni), Luyksgestel (27 juni), Bergeijk (12 juli), Duizel (1 augustus), Steensel (15 augustus) en de finale in Bergeijk - ’t Loo op 18 september. Voor de mannen staan er 13 koersen op de rol. Riethoven is wedstrijd nummer 5, na Gerwen (winst voor Coen Vermeltfoort) Geldrop (25 april, zege Luuk Schuurmans), Westerhoven (overwinning Remco Stam en de Ronde van Lieshout (29 mei, winst voor Boris Romers). Een dag na Riethoven volgt Hapert en daarna Bladel, Luyksgestel, Bergeijk en Duizel. Tour d’Ospel (8 augustus) is halte nummer elf. Steensel en ’t Loo vormen hier ook de afsluiters. Op dit moment hebben Raymond Kreder uit Oudenbosch en Anna van Wersch uit Maastricht de blauwe leiderstrui van Belisol Eindhoven in handen. Van Wersch telt al 35 punten voorsprong op Susanne Meistrok en liefst 68 punten bonus op de Italiaanse Barbieri. Evy Kuijpers uit Lierop en Lisa va Helvoirt uit Erp zijn de regionale dames in de top 10. Maud Kaptheijns uit Bergeijk staat 29ste. Bij de mannen leidt Raymond Kreder de dans met 20 punten voorsprong op twee-

voudig eindwinnaar Koos Jeroen Kers (2016 en 2017). Eindhovenaar Jos Koop, in 2018 winnaar in Riethoven, is met de negende plaats de beste regionale renner. Stand dames na 3 van de 10 wedstrijden 1. Anna van Wersch (Maastricht) 134p 2. Susanne Meistrok (Elshout) 99p 3. Rachelle Barbieri (Italië) 66p 4. Mareille Meijering (De Meern) 64p 5. Sofie van Rooijen (Driel) 58p 6. Matilda Raynolds (Australië) 54p 7. Nina Kessler (Velserbroek) 52p 8. Evy Kuijpers (Lierop) 52p 9. Lisa van Helvoirt (Erp) 49p 10. Marthe Truyen (België) 47p 29. Maud Kaptheijns (Bergeijk) 24p Stand mannen na 4 van de 13 wedstrijden 1. Raymond Kreder (Oudenbosch) 172p 2. Koos Jeroen Kers (Amstelveen) 152p 3. Roy Hoogendoorn (Boskoop) 122p 4. Luuk Schuurmans (Utrecht) 92p 5. Remco Schouten (Gouda) 83p 6. Boris Romers (Rozenburg) 75p 7. Remco Stam (Sprang Capelle) 73p 8. Coen Vermeltfoort (Vlijmen) 72p 9. Jos Koop (Eindhoven) 72p 10. Björn Bakker (Heerenveen) 60p


Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 18

www.swer.nl

SENGERS METAAL B.V. LOONSEBAAN 5 • 5575 BV LUYKSGESTEL T +31(0)497-542267 • F +31(0)497-542497 WWW.SENGERS.COM

Mula reclamebureau B.V. | Loo 67B | Bergeijk | mulareclamebureau.nl

Grote of kleine schade? 040 253 4271

Vertrouwd, vakkundig en snel autoherstel Geert & Gerard Coppens www.abscoppens.nl Sydlik en Kastelijn winnaars in 2019

de bekers. Boris van Dommelen (groep 3 en 4), Lennon Verhees (groep 5 en 6) en Mees Das (groep 7 en 8) werden de dagwinnaars.

de Ronde van Bergeijk 2017, waarbij hij onder andere beide sleutelbenen brak en een hersenschudding opliep. Uitslagen 2019:

Veel animo bij de recreanten die streden om de winst in de Kempencup.

Zoals op de voorpagina vermeld, zal het op maandag 20 juni 1.099 dagen geleden zijn dat de vorige Ronde van Riethoven werd verreden. Editie nummer 28 stond garant voor een dag sportieve gezelligheid in een aangenaam lentezonnetje. Een terugblik.

Voordat het talrijk opgekomen publiek kon genieten van de hoofdschotels elite dames en heren, werden er eerder op de dag nóg twee andere koersen op het parcours met start en finish op de Dorpstraat afgewerkt. De schooljeugd streed in drie categorieën in een dikke bandenrace om de felbegeer-

Bij de Kempencup kregen we een compleet Vlaams podium. Roy Hoogmartens toonde zich de beste, voor Chris Maarten en Tom Langens. Jakob de Groot was in diezelfde wedstrijd de beste thuisrijder en hij mocht zich winnaar van het Riethovens Klassement noemen, vóór Joost Janssen en debutant Roel Das. Jos van Esch won het speciaal voor deze gelegenheid in het leven geroepen 70+-klassement. Bij de elite en beloften dames (wel slechts 19 vertrekkers hier) kregen we een winnares van allure: Yara Kastelijn, die vooral in het veldrijden grote bekendheid geniet. Zij soleerde naar een vlotte zege, waarbij ze zelfs het peloton dubbelde. De verrassende Alicja Verhagen werd tweede, voor Celine van Houtum. Wereldtopper Lorena Wiebes spurtte achter het trio naar een vierde plaats. Bij de mannen elite/beloften boekte Benjamin Sydlik voor de tweede keer (na 2017) een overwinning in Riethoven. De Duitser was in een sprint van een kopgroepje van vijf Luuk van Gestel uit Moergestel en de Belg Glenn Loenders te snel af. Voor Sydlik was het een emotionele overwinning. Hij moest lang revalideren na een zware val in

Elite/beloften mannen: 1. Benjamin Sydlik (D) 2. Luuk van Gestel 3. Glenn Loenders (B) 4. Koos Jeroen Kers 5. Lieven Anthonise 6. Johim Ariesen 7. Jos Koop 8. Wout Verbeek (B) 9. Tom Vermeer 10. Mees Hendrikx Elite/beloften dames: 1. Yara Kastelijn 2. Alicja Verhagen 3. Celine van Houtum 4. Lorena Wiebes 5. Monique van de Ree 6. Hanneke de Goeje 7. Evy Kuijpers 8. Maud Kaptheijns 9. Senna Feron 10. Britt Teunissen


www.swer.nl

Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 19

KANTOOR LINDENHOF ACCOUNTANTS & BELASTINGADVISEURS Nieuwstraat 51 te Eersel; 0497-535399, www.kantoorlindenhof.nl P.T.H. Geboers RA, Registeraccountant Mr. E.J.M. van Hoof RB, Fiscaal Jurist

Dikke Banden Race tijdens ronde van Riethoven Nadat corona de afgelopen 2 jaren spelbreker is geweest, kan dit jaar de wielerronde wél doorgang vinden. Traditioneel is de Dikke Banden Race de openingskoers van onze Wielerronde. Bij de Dikke Banden Race rijden de schoolkinderen van de Sint Willibrordusschool in de 3 categorieën. Gestart wordt met de kinderen uit de groepen 3 en 4, daarna is het de beurt aan de kinderen uit de groepen 5 en 6 en de kinderen uit de groepen 7 en 8 zijn als laatste aan de beurt. Allemaal kun-

nen zij hun rondjes rijden over het afgezette parcours aan de Dorpsstraat. Mede dankzij de medewerking van de Sint Willibrordusschool hebben we ieder jaar weer een leuk aantal deelnemers. Aan de deelnemende kinderen wordt gevraagd om zich te laten sponsoren door hun ouders, grootouders, andere familieleden, buren of kennissen. Het geld dat de kinderen daarmee inzamelen komt ten goede aan een goed doel. Dit jaar is dat goede doel het Ronald McDonald-huis in Veldhoven. Sinds 2003 biedt het huis een tijdelijk thuis aan ouders,

broertjes en zusjes van zieke kinderen, opgenomen in het Máxima Medisch Centrum. Hier zijn ze dag en nacht op loopafstand van het ziekenhuisbed. Om een verhaaltje voor te lezen. Om een nachtzoen te geven. Of voor het moment dat elke seconde telt. Dit alles gebeurt zonder overheidssubsidie, maar met de bevlogen hulp van 120 vrijwilligers, medewerkers, donateurs en sponsors. Tijdens de wedstrijden wordt er door de kinderen fanatiek gestreden voor de winst. Dat gebeurt onder luide aanmoedigingen van ouders, andere familieleden en bekenden van de jonge coureurtjes. Als de top 3 van de 3 wedstrijden bekend zijn, volgt er voor hen een huldiging op het podium. Daarbij krijgen de winnaars een beker overhandigd. De 3 winnaars van de

laatste editie van de Dikken Banden Race in 2019 waren Boris van Dommelen (groep 3-4), Lennon Verhees (groep 5-6) en Mees Das (groep 7-8). We hopen ook dit jaar weer op een groot deelnemersveld!

Er is een medicijn dat elk ziek kind beter laat voelen: familie. Daarom zijn er de Ronald McDonald Huizen. Zo zijn mama en papa altijd dichtbij.

PROGRAMMA 116413 RMKF Print Layouts 266x94.indd 3 14:00 UUR DIKKE BANDEN RACE SCHOOLJEUGD

15:00 UUR CRITERIUM KEMPEN CUP - RECREANTEN

16:30 UUR ELITE/ BELOFTEN DAMES

Ronald McDonald Kinderfonds Nederland Keeping families close

18:30 UUR 24/12/2019 15:06 ELITE/BELOFTEN HEREN


Kermisronde Riethoven 2022 | Pagina 20

www.swer.nl


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

pagina 11

wij verkopen

NU ook los

sanitair!

Kerkstraat 12 hapert - 0497 846 819

Sanitairdekempen.nl

Slagerij ansen

Weebosch 63 5571 LW Bergeijk Tel. 0497-541329

aanbiedingen (wo. 15 t/m za. 18 juni)

Onze keuken wordt het hart van uw huis! Das Keukens | Groenstraat 5-A1 5513 NB Wintelre | T. 040 - 205 2884

rundervinken

gepaneerde schnitzels

5 halen - 4 betalen

kilo

10,

95

Alleen woensdag en donderdag

babi pangang kilo Openingstijden: wo. van 11.00 -17.30 uur do. van 9.30 -17.30 uur vrij. van 9.30 -17.30 uur za. van 9.30 -16.00 uur

11,

00

U kunt ook een bestelling mailen of per telefoon doorgeven (info@slagerijjansen.nl/0497-541329) zodat wij de klanten zo snel mogelijk kunnen helpen.


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

pagina 12

Aan al onze geslaagden

www.piusx-college.nl

Kaartverkoop Kattendans gestart! Pinksterrit 2022 Zoals je vast hebt meegekregen is de kaartverkoop van het nieuwe theaterseizoen van de Kattendans van start gegaan! Ook volgend seizoen staan er tal van leuke voorstellingen geprogrammeerd met zowel bekend als onbekend talent. De kaartverkoop is sinds afgelopen woensdag van start gegaan en gaat als een speer! Artiesten als Rob Scheepers, Dana Winner, Freek de Jonge, Maartje & Kine, de Ashton Brothers en The Ukrainian National Ballet staan volgend seizoen bij ons op de planken! Wij vinden het fantastisch om te zien dat jullie, na een paar heftige jaren, allemaal enthousiast zijn over ons programma en direct kaarten besteld hebben voor jullie favoriete artiesten. Kaarten bestellen Kaarten bestellen kan 24 uur per dag via onze website www.kattendans.nl of bij de theaterkassa: info@kattendans.nl. 3x theater voor € 33,Goed nieuws! Wegens groot succes hebben we ook in het nieuwe seizoen de actie ‘3x theater voor € 33,-‘. Voor slechts € 33,- kun je drie voorstellingen uitkiezen, uit een geselecteerd aanbod. Meer informatie en actievoorwaarden vind je op onze website. Van deze actie kan uitsluitend gebruik gemaakt worden via onze theaterkassa: info@kattendans.nl. No Dutch Required Inclusiviteit is tegenwoordig een belangrijk thema waar ook de Kattendans een verantwoordelijkheid in heeft te nemen. Een groot aantal voorstellingen uit ons programma is voorzien van de vermelding ‘No Dutch Required’. Deze voorstellingen kunnen eenvoudig worden gevolgd door niet-Nederlandstalige bezoekers. Er zijn immers geen woorden nodig om de internationale taal van muziek en dans te kunnen begrijpen!

Help Alzheimer overwinnen. Dan hoeft niemand zichzelf te verliezen. 1 op de 5 mensen krijgt dementie, waarvan Alzheimer de meest voorkomende vorm is. www.alzheimer-nederland.nl

De weersvoorspellingen waren heel slecht. De organisatie heeft op het punt gestaan om de Pinksterrit af te gelassen. Uiteindelijk is besloten om een aangepast programma toe te passen. De deelnemers waren vrij om te starten en op eigen tijd de route te rijden. Deze ochtend zijn er toch nog 24 rijtuigen gestart. De start en jurering is droog verlopen, maar helaas ging het in de loop van de dag flink regenen. Ondanks het ingekort programma konden de meeste deelnemers niet voorkomen dat ze een nat pak hadden. De prijsuitreiking was dit jaar in het Rijtuigenmuseum Valkenswaard van de familie van den Heuvel. De prijswinnaar van de deelnemers die zich ’s morgens hebben laten jureren is in de rubriek Paarden Meerspan Dhr. E. de Meuter uit Ternat met een Roof Seat Break, Paarden Enkelspan mevr. Irma Voorn-van Sleeuwen uit Sevenum, met een Spider Phaeton. De best geklede dame is mevrouw Nanda van de Burgt uit Meijel en de best geklede heer was Dhr. Heinz-Hermann Hansmeier uit Kalletal, Duitsland. Tijdens de rit kunnen de deelnemers ook meedoen aan een puzzelelement. Deze is gewonnen door de passagiers van de koets van de Familie Hoens uit Borkel en Schaft. De familie Chr. Van den Heuvel uit Valkenswaard stelt elk jaar een Van den Heuvel trofee beschikbaar en deze is gewonnen door Kamiel de Quick uit Wachtebeke-België. Bijzonder aan deze combinatie is het feit dat er 3 generaties in de Shooting Break zaten. Volledige jury uitslag: Paarden enkelspan aanspanningen: 1. Mevr. I. Voorn, Sevenum, Spider Phaeton, 186,25 punten 2. Mevr. M. Thijssen, Tahatiere, 145,5 punten Paarden meerspan: 1. Dhr. E. de Meuter, Ternat, Roof Seat Break, 190 punten 2. Dhr. K. de Quick, Wachtebeke, Shooting Break, 185,25 punten 3. Dhr. R. Wolter, Schleiden, Phaeton-Wagonette, 178 punten 4. Dhr. H. Lindemann, Larbsen, Doktorwagen, 170,75 punten Mooist geklede vrouw: Mevrouw N. vd Burgt, Meijel Mooist geklede man: Dhr. H.H. Hansmeier, Kalletal Chr. v.d. Heuveltrofee: Dhr. K de Quick, Wachtebeke Puzzelelement: 1. Familie Hoens, Borkel en Schaft 2. Mevr. M. Thijssen, Velden 3. Familie Kwinten, Borkel en Schaft 4. Dhr. M. Biesenbach, Kurten 5. Mevr. B Schophoven, Kreuzau


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

The Hillbilly Moonshiners hoofdact tijdens Bergeijks Zomercarnaval The Hillbilly Moonshiners, VUIG en Streetbeat Empire spelen dit jaar het Hofplein plat tijdens het Bergeijks Zomercarnaval. De snoeshanen van The Hillbilly Moonshiners ‘verbluegrassen’ waar ze zin in hebben. Van Beyoncé’s Single Ladies en Michael Jackson’s Black or White tot je favoriete Justin Bieber en Katy Perry hits; alles wordt ondergedompeld in een Louisianaans moeras en komt er druipend van de honkytonk weer uit. Trek je cowboy outfit maar vast uit de kast, want dat wordt meezingen!

pagina 13

Je kind en of dierbare verslaafd? Wij zijn een zelfhulpgroep voor naasten van verslaafden. Het doel van deze zelfhulpgroep is het leren omgaan met een verslaafde in jouw naaste omgeving. Wij creëren een veilige plek om je verhaal te delen met ervaringsdeskundigen in een omgeving waar niet geoordeeld of veroordeeld wordt. Een plek waar je tips en handvatten krijgt en niet te vergeten wat je rol is of kan zijn in deze rollercoaster van verdriet, onmacht, boosheid, onbegrip, etc. Vanaf nu elke 2e dinsdag van de maand vanaf 19.30 uur. Locatie: het Aquinohuis, Dr Rauppstraat 52 te Bergeijk. Graag aanmelden via: moedigemoedersdekempen@hotmail.com of neem contact op met Sandra, tel. 06-13400967.

Met meer dan 400 shows door heel Europa achter de kiezen is The Hillbilly Moonshiners uitgegroeid tot een graag geziene gast op de internationale podia en festivals. Zo speelde de band meerdere malen op het Sziget Festival in Hongarije en in de Megatent van de Zwarte Cross, Paaspop, Huntenpop, Dauwpop, Nirwana Tuinfeest, Dicky Woodstock en nu dus ook op het Bergeijks Zomercarnaval!! Streetbeat Empire & VUIG The Moonshiners worden op het podium vooraf gegaan door The Streetbeat Empire en VUIG. The Streetbeat Empire zal je van je dansangst beroven! Verwacht muziek van de straat, gemixt met swing uit de jaren 30, hot jazz, reggae, hiphop en meer. The Streetbeat Empire is als een demonisch orgel dat met de snelheid van een stoomtrein in botsing komt met een oude jazzclub in New Orleans. Dus verzamel je medestrijders, maak je groove los en dans op de voodoo-doordrenkte grooves van The Streetbeat Empire! VUIG kleurt niet binnen de lijntjes, volgt niet de gebaande paden. Met hun karakteristieke eigen sound, uitdagende melodieën en fonkelende instrumenten weet VUIG keer op keer probleemloos het publiek te betoveren en mee te voeren. Al vanaf de eerste noot wordt het publiek wakker geschud en staat hen niets anders meer te doen dan een VUIG feestje te bouwen en zich compleet te verliezen in dit muzikale spektakel. Mardi Gras Je leest het al: dit jaar heeft het Bergeijks Zomercarnaval een Amerikaans tintje. Want ook in het zuiden van USA, in en rond New Orleans, wordt carnaval gevierd. Daar heet het alleen anders: Mardi Gras! Verwacht dus naast hillbilly ook veel dixieland, brass en sambamuziek. De ideale mix voor een mooi zomers feest! Voordat het feest losbarst op het Hofplein trekt er eerst een muzikale en kleurrijke parade door de straten van Bergeijk. Diverse bands uit alle delen van Nederland hebben hun deelname al bevestigd. Maar niet alleen bands mogen meedoen aan de optocht van het Bergeijks Zomercarnaval. Iedereen is welkom om deel te nemen. Dus ben je lid van een dans- of toneelgroep? Of wil je meedoen met je buurt, vriendengroep, familie of klas? Verzin een leuke act, die enigszins past in het thema, en doe mee! Misschien heb je wel een mooie Amerikaanse oldtimer waarmee je wilt pronken in de optocht? Ook dan ben je van harte welkom! Schrijf je in via onze website www.bergeijkszomercarnaval.nl of mail naar bergeijkszomercarnaval@outlook.com. Pleinfeest Na de optocht gaat het feestje dus nog even door met dus de optredens van o.a. The Streetbeat Empire, VUIG en The Hillbilly Moonshiners. Natuurlijk zijn er ook weer leuke activiteiten voor de kids en zorgen we voor een koud biertje, wijntje of frisje. En het mooie is: het Bergeijks Zomercarnaval is helemaal GRATIS toegankelijk! Zorg dus dat je er bij bent op zondag 24 juli in het centrum van Bergeijk!

SCHOONMAAK COLLEGA’S GEZOCHT!

vaste collega’s | vakantiekrachten

Woon jij in de regio Eersel, Bergeijk, Hapert, Bladel, of Reusel? Ben jij op zoek naar een (bij)baan in de schoonmaak? Dan heeft Schoonmaakbedrijf Roefs een mooie baan voor jou! Van parttime tot fulltime, bij ons kan je terecht voor een gezellige en sportieve baan bij jou in de buurt.

Interesse? Laat het ons weten via www.schoonmaakbedrijfroefs.nl/vacatures 0497-388458 | tamara@schoonmaakbedrijfroefs.nl


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

pagina 14

BErgeijkL LEEF

Nieuws & Bekendmakingen

Bergeijk | ’t Loo | Luyksgestel | Riethoven | Westerhoven | de Weebosch | Week 23

Goede resultaten Bergeijk papier recycling! Recycling van papier en karton is belangrijk. Door de inzameling en het hergebruik van oud papier vermindert de afvalberg en neemt de behoefte aan nieuwe grondstoffen af. Dat is goed voor het klimaat. 89% van het nieuw op de Nederlandse markt gebrachte papier en karton (niet- verpakkingen) wordt ingezameld en hergebruikt. Succesvol papier recyclen doen we samen De goede cijfers zijn het resultaat van inspanningen van inwoners, verenigingen en organisaties die hun oud papier scheiden en aanbieden voor recycling. Samen met papierinzamelaar Box zorgen we ervoor dat het bij de papierindustrie terecht komt, die er weer nieuw papier en karton van maken. Batterijen en accu’s tussen het oud papier zijn gevaarlijk Steeds vaker worden er brandgevaarlijke voorwerpen tussen het oud papier gevonden. Dit kunnen zijn: knoopcel batterijen, accu’s of

Voor de lintjesregen van 2023

mobiele telefoons. Wanneer deze in de inzamelwagen, tijdens het aandrukken worden geraakt, is er kans op brand. In combinatie met de hoeveelheid papier in de inzamelwagen of bij de papieropslag, levert dit gevaarlijke situaties op. Haal dus de batterij uit de papieren verpakking voordat je die bij het oud papier legt!

schoon en droog papier bestaan. Dus geen papier dat vervuild is met allerlei productresten, vloeistoffen en andere materialen dan papier. Deze kunnen het recyclingproces verstoren. Meer informatie over wat wel en niet bij het oud papier hoort is te vinden op www.afvalscheidingswijzer.nl.

Schoon en droog Het oud papier mag alleen uit

Gezocht leden voor de Adviesraad Sociaal Domein Bergeijk Waar gaat het sociaal domein over? Het sociaal domein betreft alle voorzieningen op het terrein van participatie, arbeid en sociale werkvoorziening, WMO, maatschappelijke opvang, beschermd wonen, jeugdhulp, schuldhulpverlening, opvoedondersteuning, verslavingszorg, geestelijke gezondheidzorg, zorg voor mensen met een beperking, onderwijs en educatie en gezondheidzorg. Wat doet de adviesraad? De gemeenten in Nederland zijn wettelijk verplicht om een vorm van cliëntenparticipatie vorm te geven. Het formele adviesorgaan van cliënten voor het brede sociale domein in Bergeijk wordt gevormd door de Adviesraad Sociaal Domein. De adviesraad adviseert de gemeente gevraagd en ongevraagd over het sociaal domein. Hoe zijn wij georganiseerd? De adviesraad kent nu 6 leden en kan maximaal uit 9 leden bestaan. De adviesraad vergadert een keer per maand op maandagavond en heeft geen bijeen-

Koninklijke Onderscheiding aanvragen

komsten in de schoolvakanties. De adviesraad vergadert in het Aquinohuis in Bergeijk. Wat verwachten wij van onze leden? Van leden van de adviesraad wordt verwacht dat hij/zij: • Inwoner is van de gemeente Bergeijk. • Affiniteit heeft met het sociaal beleid van de gemeente. • Over een kritisch denkvermogen beschikt. • Ervaring heeft met of deskundig is op een van de terreinen van het sociaal domein. • Een bijdrage levert vanuit het belang van inwoners van Bergeijk in het algemeen en die van gebruikers van sociale voorzieningen in het bijzonder. • Bereid is om ten minste 6 uur per maand aan dit werk te besteden. Wat hebben wij te bieden? Wat wij bieden is: • Een boeiende vrijwilligersfunctie. • Een belastingvrije vrijwilligersvergoeding van € 500,- per jaar.

• Een mooie kans om een bijdrage te leveren aan het sociaal beleid in Bergeijk. • Een ideale mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen. • Een interessante ontmoeting met sociaal betrokken inwoners. • Een benoeming door het college van B&W voor een periode van 4 jaar. Heb je interesse? Informatie over de adviesraad kunt u vinden op onze website: www.asdbergeijk.nl of op de gemeentelijke website www. bergeijk.nl/adviescommissies. Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij de voorzitter van de adviesraad Ab Czech, tel. 06 - 20 00 44 51 of bij de secretaris van de adviesraad Matthieu Jansen, tel. 06 - 30 69 85 70. Heb je interesse? Mail dan uiterlijk voor 30 juni 2022 een korte motivatiebrief en cv naar de secretaris van de adviesraad Matthieu Jansen: m.jansen102@ upcmail.nl.

Iedereen kent ze wel, personen in uw directe omgeving die goud waard zijn voor de samenleving. Mensen die zich al vele jaren inzetten voor anderen, voor een vereniging of voor een goed doel. Belangeloos en meestal in alle bescheidenheid, simpelweg omdat ze het belangrijk vinden dat het werk gedaan wordt. Kortom, mensen die een lintje verdienen. Maar daar gaat het nog vaak mis... De stap om een Koninklijke Onderscheiding aan te vragen wordt vaak vergeten. U hebt nu de kans om daar verandering in te brengen. De deadline voor het aanleveren van voorstellen voor de Lintjesregen van 2023 is 1 juli 2022. Let op: dien uw aanvraag tijdig in! De procedure en de stappen die u moet doorlopen kunt u vinden op www.bergeijk.nl/lintjes. Voor meer informatie of het aanvragen van een formulier kunt u ook contact opnemen met het bestuurssecretariaat via telefoonnummer 088 - 497 03 08 of per e-mail bestuurssecretariaat@ bergeijk.nl. Zij nemen uw aanvraag in behandeling en kunnen op voorhand aangeven of uw aanvraag kans van slagen heeft en of uw aanvraag compleet is. Criteria Iemand komt voor een Koninklijke onderscheiding in aanmerking als hij of zij: • Geruime tijd als vrijwilliger actief is. Het moet gaan om een aaneengesloten periode; • Vrijwilligerswerk doet dat ten dienste staat van de samenleving; • Geen (vaste) vergoeding voor het vrijwilligerswerk ontvangt; • Van onbesproken gedrag is; • Nog als vrijwilliger actief is of het vrijwilligerswerk hoogstens 1 jaar voor de aanvraag heeft beëindigd. Het indienen van een aanvraag betekent overigens niet automatisch dat de Koninklijke Onderscheiding ook daadwer-

kelijk wordt toegekend. Het is daarom van groot belang dat aanvragers de voordracht met grote zorgvuldigheid en strikt vertrouwelijk behandelen. Een aanvraag moet ook altijd ingediend worden in de woonplaats van de kandidaat. Uitreiking op ander moment Daarnaast kunt u iemand door het hele jaar heen voordragen voor een Koninklijke Onderscheiding, te denken valt hierbij aan afscheid van degene die u voordraagt bij een vereniging, een jaarvergadering of een bijzondere bijeenkomst. Voor deze tussentijdse voordrachten geldt een indieningstermijn van vier tot zes maanden. Wat wordt er met uw voorstel gedaan? U krijgt een ontvangstbevestiging na het indienen van het voorstel. Bij eventuele onvolkomenheden of onduidelijkheden wordt er contact met u opgenomen. Er vindt een onderzoek plaats en aan de hand daarvan adviseert de burgemeester over het voorstel. Het voorstel wordt doorgestuurd naar de Commissaris van de Koning, vervolgens naar het Kapittel voor de Civiele Orden en de betrokken minister. Het ontwerpbesluit wordt ondertekend door Zijne Majesteit de Koning. In naam van de koning worden de onderscheiding en versierselen door de burgemeester uitgereikt. Het bestuurssecretariaat informeert namens de burgemeester de voorsteller over de uitkomst. Meer actuele informatie over het aanvragen van lintjes kunt u vinden op: www.lintjes.nl.

Alle openbare bekendmakingen digitaal ontvangen? Meld u aan via: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ mijnabonnementen/registreren


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

pagina 15

Openbare bekendmakingen Uitgebreide bekendmaking van vergunningen, meldingen en ontheffingen via internet De gemeente Bergeijk maakt alle kennisgevingen van vergunningen, meldingen en ontheffingen digitaal bekend in het gemeenteblad op https://www.officielebekendmakingen.nl. Via deze website kunt u zich gratis aanmelden om berichten te ontvangen over meldingen uit uw buurt. Ingekomen aanvragen omgevingsvergunning • Bergeijk, Dokter Rauppstraat 20, uitbreiden woning • Westerhoven, Heuvel 39, bouwen 2 akkerbouwloodsen

COLOFON Openingstijden Gemeentehuis: Maak een afspraak via: www.bergeijk.nl/afspraak. Telefonische bereikbaarheid: Maandag, woensdag en donderdag: 08.30-17.00 uur Dinsdag: 08.30-19.00 uur Vrijdag: 08.30-12.30 uur Telefoon: Gemeentehuis 0497-551455 Calamiteitennummer (24/7) 0497-551480 of www.bergeijk.nl/meld&herstellijn

Verleende omgevingsvergunningen • Bergeijk, Boterbloemstraat 3, plaatsen dakopbouw (kap op woning)

Zorgloket: Het zorgloket werkt op afspraak.

Milieumelding • Bergeijk, Hof 13, starten bedrijf (Anders van Smaak Lunchroom)

Telefonische bereikbaarheid: maandag t/m vrijdag 09.00-12.00 uur

Verlengen beslistermijn • Luyksgestel, Boscheind 73, bouwen diverse gebouwen (legalisatie)

Internet: Website E-mail

www.bergeijk.nl info@bergeijk.nl

Straatverlichting www.bergeijk.nl/straatverlichting Milieu Informatie Centrum (MIC) Vragen en klachten over afvalinzameling, informatie over ledigingen, vragen over het scheiden van afval, het omruilen en/of aanvragen van containers en milieupas. 0800-0230336 of www.miconline.nl. Oud papier inzameling: www.mijnafvalwijzer.nl Elektriciteit/Gas (24/7) Water (24/7)

0800-9009 073-6838888

Politiebureau: Enkel op afspraak in het gemeentehuis te bezoeken

Gebruik openbaar gebied • Bergeijk, het plaatsen van puincontainer ter hoogte van Hagelkruis 2 van 13 t/m 27 juni 2022 • Bergeijk, het tijdelijk uitbreiden van het terras tijdens de kermis ter hoogte van Hof 82 van 9 t/m 13 juli 2022 • Riethoven, het tijdelijk uitbreiden van het terras tijdens de kermis ter hoogte van Dorpsplein 9 van 18 t/m 21 juni 2022 Overige • Anterieure overeenkomst Gastenhuis, hoek Weebosserweg / Meienshovel / Merksveld (Terlo)

U vindt alle informatie over de plannen, het gebied en de procedures op onze website www.bergeijk.nl/ruimtelijkeplannen of op www.ruimtelijkeplannen.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Beleid en Ontwikkeling via telefoonnummer 0497 - 551 455 of per mail info@ bergeijk.nl.

Meldingsplichtig evenement • Riethoven, het organiseren van activiteiten tijdens de kermis van Riethoven van 18 t/m 21 juni 2022

Hoorzitting

Bent u het oneens? U kunt bezwaar maken tegen besluiten zoals verleende en geweigerde vergunningen, tegen niet in behandeling genomen aanvragen en tegen verkeersbesluiten.

De Commissie Bezwaarschriften komt op woensdag 15 juni 2022 om 19.30 uur bijeen in het gemeentehuis aan de Burgemeester Magneestraat 1 te Bergeijk. Voor meer informatie over deze hoorzitting en de te behandelen zaken verwijzen wij u naar de website www.bergeijk.nl/vergaderdata.

Voor de bezwaar- en beroepsmogelijkheden verwijzen wij u naar de bekendmakingen op https://www.officielebekendmakingen.nl/. Voor het inzien van stukken dient u een afspraak te maken. Dit kan via www.bergeijk.nl/afspraak. Ontwerp Bestemmingsplan ’Loo’se tuinen fase 2, Bergeijk’ maakt de bouw van 13 woningen mogelijk aan de Terlostraat en het Tuinveld. In de toelichting van ontwerpbestemmingsplan leest u daar meer over. (ter inzage van donderdag 9 juni 2022 t/m woensdag 20 juli 2022).

Commissie Bezwaarschriften

De hoorzittingen van de Commissie Bezwaarschriften zijn openbaar, tenzij de commissie ten aanzien van een bepaald bezwaarschrift besluit om het horen besloten te laten plaatsvinden. Als u als publiek een hoorzitting wil bijwonen, dan meldt u zich vooraf aan. Om u aan te melden kunt u contact opnemen met de secretaris van de Commissie Bezwaarschriften, mevrouw mr. C. Heefer, bereikbaar via telefoonnummer 0497 - 551 455 of via e-mail c.heefer@bergeijk.nl.

EINDE GEMEENTEBERICHTEN • EINDE GEMEENTEBERICHTEN • EINDE GEMEENTEBERICHTEN

Droogte en waterverbruik Het zal niemand ontgaan zijn dat de afgelopen maanden heel droog waren. De omgeving verdroogt en de grondwaterstand daalt, ook in Bergeijk. Dit heeft gevolgen. Veel mensen voelen zich al vroeg in het jaar genoodzaakt de tuin en het gazon te sproeien. In de natuur komen bepaalde soorten in gevaar. En er zijn gevolgen voor de landbouw; akkerbouwers willen hun gewassen besproeien, slaan putten en schaffen dure grondwaterpompen aan, zodat ze hun landerijen kunnen besproeien. Maar als het te droog wordt, mag dat niet meer. Kunnen we hier met z’n allen; inwoners, ondernemers en politiek, iets aan doen? Als GroenLinks-PvdA Bergeijk denken we van wel. Willen we gazons die eruitzien als biljartlakens? Of kunnen we onze tuinen stap voor stap anders gaan inrichten? Kunnen we ervoor zorgen dat we water beter vasthouden en minder snel afvoeren? Blijven we zuivel en vlees produceren en consumeren in dezelfde hoeveelheden als nu? En weten we dan het bijbehorende waterverbruik? Voor de productie van een kilo kaas is bijvoorbeeld 5.000 liter water nodig en voor een kilo rundvlees 15.000 liter. Kunnen we ons voedingspatroon misschien wat aanpassen? Als GroenLinks-PvdA Bergeijk hebben we wel wat ideeën. We kunnen de regenpijp afkoppelen en tegels uit de tuin halen, zodat regen minder snel uit de tuin verdwijnt. We kunnen onze tuinen anders inrichten met minder waterafhankelijke beplanting. We kunnen onze straten en pleinen groener maken, zorgen voor wateropvang, en waterdoorlatende bestrating gebruiken. Ook dit om water beter

vast te houden. Onze beken moeten weer gaan meanderen, zodat ook in het buitengebied het water beter vastgehouden wordt. En we denken dat we naar een plantaardiger voedingspatroon over kunnen gaan. Misschien kunnen onze agrarische ondernemers overstappen naar de productie van plantaardige eiwitten die geschikt zijn voor menselijke consumptie. U ziet, als GroenLinks-PvdA Bergeijk hebben we wel ideeën. U ook? Laat het ons weten. U bent van harte welkom tijdens een openbare fractievergaderingen, elke maand in een van de gemeenschapshuizen.

Jos Bessems, Commissielid Grondgebiedzaken GroenLinks-PvdA Bergeijk info@glpvda.nl

Leven gaat voor.

Drukbezochte lezing over elkaar helpen bij verlies en verdriet in Den Eijkholt We krijgen als mensen allemaal te maken met verliessituaties en weten ons daar soms geen raad mee. Dat was op maandag 30 mei te zien aan het aantal bezoekers (bijna 100) bij de lezing over dit onderwerp door de heer Manu Keirse. Op een heldere manier vertelde hij over diverse situaties waarin mensen behoefte hebben aan steun en begrip van hun omgeving. Hoe ze, vaak onbedoeld, in de kou blijven staan. Kinderen worden met de beste bedoelingen uit de wind gehouden, waardoor ze niet de kans krijgen om het verlies van een ouder, een opa of oma een plaatsje te geven. En het kan dan zelfs gebeuren dat ze zichzelf de schuld geven omdat ze niet weten wat er werkelijk aan de hand was. Wanhoop, boosheid, concentratieproblemen, intense vermoeidheid, enorme huilbuien soms zelfs na jaren,

het zijn allemaal normale reacties van normale evenwichtige mensen op een verlies wat diep ingrijpt in hun leven. In zo’n situatie heeft een mens rouwarbeid te verrichten en dat is een zware job, aldus Manu Keirse. Als je dat begrijpt snap je ook dat je dingen vergeet, er niet met je hoofd bij bent of geïrriteerd reageert. Wat kun je doen voor je medemens die iemand verloren heeft of een ander groot verlies te verwerken heeft? Manu Keirse: “Luisteren, en daarna luisteren en als je dat gedaan hebt: nog eens luisteren.” Om de werkelijkheid van het verlies te laten doordringen moet iemand telkens weer haar/zijn verhaal kunnen vertellen. Het is zo eenvoudig en tegelijk zo moeilijk: er zijn voor de ander, zonder oordeel, zonder ongeduld, met warmte en echte aandacht. Op die manier

kunnen we elkaar helpen. Na de inspirerende woorden van Manu kregen de bezoekers de kans om vragen te stellen waarvan dankbaar gebruik gemaakt werd. Stil werd er geluisterd naar de soms aangrijpende verhalen. Manu besloot deze bijzondere avond met het uitspreken van de wens dat iedere bezoeker aan 5 andere mensen iets vertelt van wat hij/zij op deze avond geleerd heeft over hoe we elkaar kunnen helpen bij verlies en verdriet. Maar met 3 anderen is hij ook al content. Dan wordt de wereld al een stuk warmer en minder eenzaam!

Kermis Borkel en Schaft

Programma: Zaterdag 11 juni 15.00 uur: kermis open 15.00 uur: truckshow 19.00 uur: officiële opening door Burgemeester en Wethouders samen met de schooljeugd, fanfare Emos en het bestuur van Stichting Kermis Borkel en Schaft 20.00 uur: feestprogramma met Vieze Jack, DJ Fat Guys en DJ Jerome

Zondag 12 juni 12.00 uur: kieptrekken georganiseerd door Jong Nederland

13.00 uur: kermis open 13.00 uur: truckshow 15.30 uur: prijsuitreiking truckshow 17.00 uu:r prijsuitreiking kieptrekken Vanaf 17.00 uur: muziek met Dj J’roen en Band One Shot Maandag 13 juni 13.30 uur: kermisschieten bij gilde Sint Sebastiaan 15.00 uur: kermis open 15.30 uur: rondleiding over de kermis voor schooljeugd en kinderen uit omliggende dorpen

17.00 tot 20.00 uur: Besteden frietjesbon kleurwedstrijd bij snackbar De Oude Bakkerij 20.00 uur: muziek met DJ Noud van Herk en Lars Brans Dinsdag 14 juni 15.00 uur: kermis open 18.00 uur: Prijsuitreiking kermisloterij Vanaf 19.30 uur: Afsluitingsavond kermis Borkel en Schaft 2022 met een gezellige avond in De Woeste Hoeve


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

pagina 16

Boekjes en Babbels ‘Klipperdeklop’ op Kinderboerderij Bergeijk

Tabletcursus

Dorpsmaaltijd Luyksgestel Eettafel Lucia nodigt uit op 19 juni

Dit voorjaar organiseren Kinderboerderij Bergeijk en Bibliotheek de Kempen iedere maand Boekjes en Babbels op de boerderij, een gezellige ochtend voor (groot)ouders met jonge (klein)kinderen. We gaan samen voorlezen, boekjes bekijken, liedjes zingen en een spelletje doen. n er is gelegenheid om andere ouders te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. De Bibliotheekmedewerker geeft je de leukste tips over voorlezen en materialen bij de Bibliotheek. De vrijwilliger van de Kinderboerderij vertelt je alles over de dieren, waar je natuurlijk ook fijn een kijkje bij kunt nemen. Iedere keer staat er een ander thema centraal met leuke activiteiten. Deze ochtenden zijn gericht op kinderen tot 4 jaar.

Klipperdeklop Vandaag lezen we voor uit het boek ‘Klipperdeklop’ van Nicola Smee. Meneer Paard maakt zich klaar voor een ritje en vraagt aan zijn vrienden op de boerderij wie er mee wil op zijn rug. Poes wil mee, Hond wil mee, Big wil mee, en Eend wil ook wel mee. En ze willen ook nog eens allemaal snel, heel snel en nog sneller! Als dat maar goed gaat... Aanmelden De ochtend vindt plaats op vrijdag 24 juni bij Kinderboerderij Bergeijk, gelegen aan de Domineestraat 2 in Bergeijk. Vanaf 9.45 uur ben je welkom en om 10.00 uur start het programma wat tot 11.00 uur zal duren. Aanmelden kan via de agenda op www.bibliotheekdekempen.nl. Meer informatie over de Kinderboerderij vindt je op www.kinderboerderijbergeijk.nl.

Op donderdag 2 juni werden aan de deelnemers van de basiscursus Digitale Veerkracht de deelnemerscertificaten uitgereikt (niet alle maatjes en deelnemers staan op de foto). De afgelopen maanden volgden deze cursisten in den Eijkholt in Luyksgestel een cursus waarbij zij leerden om te gaan met een tablet. Daarbij kwamen onderwerpen zoals het gebruiken van e-mail, het opzoeken van informatie en het maken van foto’s en filmpjes aan bod. De docent verzorgde wekelijks de lessen.

De cursisten werden een op een geholpen door vrijwillige maatjes. Deze cursus is een initiatief van de werkgroep ‘Langer thuis in eigen huis’. In september start een vervolgcursus. Voor meer informatie over de basiscursus of de vervolgcursus kunt u contact opnemen met John Vlassak, dorpsondersteuner Luyksgestel. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 06-40991542 of e-mail: info@ dorpsondersteunerluyksgestel.nl.

Alle inwoners van Luyksgestel, 55 jaar en ouder (ook introducees) zijn welkom. Gezellig, lekker, en ontspannend 1 maal per maand, ‘uit eten in je eigen dorp’. Wij bieden u aan: drie gangen diner, soep, hoofdgerecht, toetje, koffie/thee en aperitief zijn gratis. Kosten € 15,-. Aanvang zondag 19 juni om 12.00 uur in Huize Lucia te Luyksgestel. Voor opgave en verdere informatie kunt u bij de organisatie terecht. Een week vooraf aanmelden; dit kunt u doen door te bellen of een briefje in de bus met gepast geld bij: Gerda van Gastel, Krommeweg 16, tel. 0497-541778 of Annemarie de Backer, Dirx Hendrik Wilslaan 2, tel. 0497-542015. Ook zijn er cadeaubonnen verkrijgbaar. Mocht u een bon gekregen hebben, of iemand een plezier willen doen, wel altijd aanmelden. Wij hopen u te ontmoeten bij dit gezellige samenzijn. Werkgroep Eettafel Lucia Welzijnszorg Luyksgestel.

Voor het aanleveren van teksten en advertenties: redactie@gielen.nl

Stil op weg in de zomer

Op pelgrimspad met Dag Hammarskjöld Zaterdag 18 juni van 13.00-15.00 uur

Staat u open voor een goed gesprek? Cordaad Welzijn koppelt mensen uit Bergeijk die hulp nodig hebben aan precies de juiste vrijwilliger. Wij zijn hiervoor dringend op zoek naar meerdere vrijwillige maatjes. Dit vrijwilligerswerk is in elke agenda in te passen. Het enige wat je nodig hebt is oprechte interesse in een ander. Piet (82 jaar) is een hele vriendelijke man die niemand tot last wil zijn. Hij is slechthorend en niet meer zo goed mobiel. Hij heeft daarom een rolstoel en zou graag eens per week samen met iemand gaan wandelen. Marijke (50 jaar) is halfzijdig verlamd en tevens blind. Zij zoekt iemand die op zaterdagmiddag bij haar kan zijn om met haar over dieren te kletsen en haar wat voor te lezen. Op deze manier wordt haar partner, en tevens mantelzorger, ontlast. Jan (75 jaar) heeft Parkinson en heeft ten gevolge daarvan zijn rijbewijs in moeten leveren. Hij zoekt iemand die hem op woensdag mee op pad neemt; samen een terrasje pakken of een boodschap doen.

Harrie (87 jaar) voelt zich eenzaam sinds het overlijden van zijn vrouw. Hij zoekt een vrijwilliger om eens per week samen een praatje te maken of een stukje te wandelen. Kees (85 jaar) zoekt een vrijwilliger die met hem met de rolstoel kan gaan wandelen. Door een verminderde longfunctie komt meneer niet veel buiten. Miranda (36 jaar ) heeft een licht verstandelijke beperking en zoekt iemand van haar eigen leeftijd om leuke dingen mee te doen (winkelen of bowlen). *alle namen in dit bericht zijn fictief i.v.m. privacy. Interesse? Neem vrijblijvend contact op met coördinator Eefje Heesterbeek van Cordaad Welzijn om te kijken of er een match is met een van deze of een andere dorpsgenoot die jouw hulp kan gebruiken. Eefje: tel. 06-58797156 of eefjeheesterbeek@cordaadwelzijn.nl.

Met teksten van Dag Hammarskjöld als richtingwijzers wordt er ongeveer een uur in een rustig tempo gelopen. Na de wandeling is er een nagesprek. Deelname is gratis en staat open voor iedereen die zin heeft om mee te doen. De begeleiding wordt als altijd verzorgd door Theo van den Elzen. Zomaar wandelen in de natuur met al

je zintuigen open, zien, horen, ruiken, voelen wat er te ervaren is in de open ruimte om je heen en in de ruimte van je eigen binnenkant. De startlocatie is de ontvangstruimte van Gemeenschap de Hooge Berkt, Hooge Berkt 16, Bergeijk. Parkeerplaats en ingang aan de achterzijde van de witte boerderij. Aanmelden en

vragen bij voorkeur via een mail aan: gastenontvangst@hoogeberkt.nl of telefonisch: 0497-551720. Gemeenschap de Hooge Berkt is een oecumenische leefgemeenschap waar gastvrijheid, ontmoeting, stilte en bezinning centraal staan. Foto: J. van der Neut.


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

IVN Bergeijk-Eersel

Lezing Ruben Evens: Migratie van de nachtzwaluw

Op donderdag 16 juni organiseert IVN Bergeijk-Eersel een thema-avond over de nachtzwaluw met als gastspreker Ruben Evens. Zoals u wellicht weet is de nachtzwaluw een vogel die zich nabij De Stevensbergen rond deze tijd, als het een beetje meezit, goed laat zien en horen. Wilt u hier meer over weten, kom dan luisteren. Wetenswaardigheden over de nachtzwaluw Waarom komt de nachtzwaluw in onze streken broeden? Waar zoekt hij zijn voedsel, dat veelal bestaat uit nachtvlinders?

Duurzaamheid en de Bibliotheek:

Lezing over een biologische wijngaard en voedselbos

Op maandagavond 20 juni van 19.30 tot 21.00 uur geeft Peter van der Zanden een lezing over zijn wijngaard en voedselbos in de Buitengaander in Westerhoven. Wijngaard In 2008 startte Peter van der Zanden wijngaard de ZandBerg in Bergeijk. Vanuit zijn interesse in alles wat groeit en bloeit én de wens om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen, teelt hij zijn druiven op biologische wijze. Voedselbos Naast de wijngaard wordt een stuk dennenbos omgevormd tot voedselbos, waarbij een aantal bomen worden gespaard. Verder zijn er kleine bomen, een struiklaag, klimplanten en bodembedekkers geplant. Over zijn wijngaard, wijnen en voedselbos vertelt Peter alles deze avond. Over het onderhoud, de keuze van de druivenrassen en het omvormen van het bos tot voedselbos. We gaan de wijn ook proeven. Duurzaamheid Bibliotheek De Kempen draagt haar steentje bij aan duurzaamheid. Dit doet ze door een actueel en interessant programma neer te zetten met (lokale) sprekers, workshops en haar collectie hierop aan te passen. Samen gaan we op weg naar een duurzamere samenleving. Wil jij zelf jouw kennis over duurzaamheid delen? We horen het graag. Aanmelden De lezing vindt plaats op maandagavond 20 juni van 19.30 tot 21.00 uur in de Buitengaander in Westerhoven (Dorpstraat 9). Reserveren kan via de agenda van www.bibliotheekdekempen.nl.

pagina 17

Wil jij archeoloog worden? Kom dan naar de archeologiedagen 2022

Waar verblijft hij tijdens de wintertijd? Ruben Evens heeft daar jaren onderzoek naar gedaan en zal hierover een tip van de sluier oplichten! Meer informatie: www.ivn.nl/bergeijk-eersel Locatie: De Wingerd (Natuurtuin ’t Loo), Terlostraat 4 Bergeijk Datum: donderdag 16 juni Tijd: 20.00 uur Entree: gratis. Niet-IVN leden betalen € 5,-. Aanmelden vóór woensdag 15 juni per mail naar info.ivnbe@gmail.com. Kijk vooraf altijd op onze website naar het laatste nieuws vanwege bijvoorbeeld coronamaatregelen.

Vogelvereniging Vogelvriend de Leeuwerik Vogelvereniging Vogelvriend de Leeuwerik organiseert op zaterdag 18 juni a.s. van 9.30 tot 11.30 uur een vogelbeurs in gemeenschapshuis de Smis, Smitseind 33a, in Duizel. Op deze beurs kunt u vogels aanschaffen en te koop aanbieden. Er zijn ook meerdere handelaren aanwezig. Ook vogelbenodigdheden worden aangeboden. U kunt onderling ervaringen uitwisselen in een gezellige sfeer. Entree 1,-. Webinar op woensdagavond 22 juni

Op 18 en 19 juni zet het Cultuurhuis Bergeijk van 13.00 tot 17.00 uur de deuren open en mag je gratis naar binnen. Dan kun je doen wat een archeoloog ook doet. Scherven van oude potten weer aan elkaar plakken, een afdruk maken van je eigen munt, een oude romeinse munt of een pot van Bergeijk weer in elkaar puzzelen,

Tot ziens op de archeologiedagen op zaterdag 18 of zondag 19 juni. Cultuurhuis Bergeijk kunt u vinden aan de Domineestraat 8a in Bergeijk, achter het gereformeerden kerkje. Voor meer inlichtingen zie ook www. archeologiedagen.nl. Foto: Jan Biessen.

‘Op eenzame hoogte’ in het Kempenmuseum In de Middeleeuwen werden in bijna alle Kempische dorpjes immense kerken gebouwd. Vierhonderd jaar later blijft daarvan op enkele plekken alleen de toren eenzaam en verlaten achter als stille getuigenis van een lange geschiedenis. Díe geschiedenis zetten we nu opnieuw in het licht. Want hoe bouwden de Middeleeuwse Kempenaren eigenlijk zo’n kerk? En welke functies had zo’n toren? Ontdek het vanaf nu bij het Kempenmuseum. De vijftiende eeuw was een relatief welvarende periode voor De Kempen. Grote bakstenen kerken schieten in de

Hoe help ik mijn kind naar leesvaardigheid? Goed leren lezen is een basisvaardigheid die je je hele leven nodig hebt en gebruikt, óók in deze digitale wereld, zéker in deze digitale wereld. Hoe help je als ouder je kind op een ontspannen manier naar een goede leesvaardigheid? Daar gaan we op in tijdens deze interactieve lezing, verzorgd door onze lees-/ mediaconsulent Claudi Verhagen. De lees-/ mediaconsulenten van Bibliotheek de Kempen zijn specialisten op het gebied van jeugdliteratuur en educatie. Zij werken dagelijks met kinderen op de basisscholen in onze regio aan leesplezier, leesbevordering en digitale geletterdheid. We gaan het hebben over de invloed van lezen op je brein en op sociale en maatschappelijke ontwikkeling. We gaan in op de link tussen leesplezier en leesvaardigheid en hoe sterk deze elkaar beïnvloedt.

kijken wie de meeste archeologische vondsten doet in het bordspel of een leuke kleurplaat kleuren of stenen beschilderen en nog veel meer. Als klap op de vuurpijl mag je proberen om met de hulp van een metaaldetector je eigen schatten op te graven. Als je alles hebt volbracht ben je een echte archeoloog en krijg je natuurlijk een diploma.

kleine Kempische dorpjes als paddenstoelen uit de grond. Uniek, want bakstenen gebouwen waren er destijds bijna niet. Aan het begin van de vorige eeuw worden de kerken te klein door de toenemende bevolkingsomvang. De oude kerken vallen massaal onder de sloophamer. Alleen een eenzame toren markeert in een aantal dorpen nog waar ooit een kerk heeft gestaan. Deze Kempische torens staan ‘Op eenzame hoogte’ in de schijnwerpers bij Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Aquarellen van Cees Kraayvanger

als ook oude ansichten en tekeningen laten je door de ogen van je (voor)ouders kijken naar de ontwikkeling van deze bijzondere bouwwerken. Je vindt het Kempenmuseum aan de Kapelweg 2 te Eersel.

Kleine-Beerze-koffie-ochtenden gaat aan de wandel, zaterdag 11 juni om 11.00 uur

Kom je ook op bezoek bij de Apenboer?

We bespreken hoe je je kind kan ondersteunen in de zoektocht in de bibliotheek. Daarnaast hebben we leuke, praktische tips voor de komende zomervakantie. Reserveren Het Webinar wordt gegeven via Zoom op woensdagavond 22 juni vanaf 20.00 uur en is gratis bij te wonen vanuit huis. Reserveren kan via de agenda op onze website: www.bibliotheekdekempen.nl Je krijgt op de dag van het webinar een link in je mailbox en een handleiding voor Zoom. Ben je nog niet bekend met online bijeenkomsten? Volg dan online digihulp van Bibliotheek de Kempen en krijg alle uitleg van een van onze medewerkers.

Monique en Ria drinken graag koffie met de mensen uit het beekdal van de Kleine Beerze. Maar nu is het tijd voor de kinderen! Ga je mee ontdekken? Wij hebben ranja en iets lekkers klaarstaan. Nog niet zo heel lang geleden leefde er een bijzondere man onder ons. Hij had aparte gewoontes en zijn naam was Sjef van Dun. Sjef hield veel van de natuur en hij werd het liefst een beetje met rust gelaten met zijn plantjes en zijn dieren. De mensen wisten dat hij een groot hart had en daarom brachten ze weleens huisdieren naar hem toe in de hoop dat hij ze zou verzorgen. Je zult het niet geloven, maar zo brachten ze ook echte apen naar hem toe. Het was toen een beetje mode om een aap te hebben. Maar als die aapjes groot werden, dan raakte het plezier er vanaf. Zo kreeg onze Sjef steeds meer apen in zijn huisje. De mensen

MENSTRUATIEPRODUCTEN MOGEN GEEN LUXE ZIJN!

HELP ONS! WWW.ARMOEDEFONDS.NL

noemden hem zelfs ‘De Apenboer’. Er zijn nog wel een paar plaatjes van De Apenboer, maar er zijn nog veel meer verhalen. Wie kent ze nog? Erfgoed en verhalen verbinden ons met onze eigen historie, met ons landschap en met elkaar. Ze vertellen ook een beetje wie wij zijn. Het is zo leuk om ze weer tot leven te brengen! We maken een korte wandeling (2,5 km) en we beleven van alles wat met De Apenboer te maken heeft. De kinderen krijgen ook nog de kans om hiervan een mooie tekening te maken. Kom naar De Spekdonken en doe mee! Neem je ouders of je grootouders ook maar mee. Zaterdag 11 juni, 11.00 uur Boerenterras ‘De Spekdonken’ Heikesestraat 8a, Vessem Goed idee: Lange broek en laarzen, vanwege het hoge gras.


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

pagina 18

Rkvv Bergeijk

Steensel- Bergeijk 2-5 Ook de laatste competitiewedstrijd heeft Bergeijk winnend afgesloten. Met maar liefst 23 overwinningen en 3 gelijke spelen een geweldig resultaat voor spelers en staf. Lang niet alle wedstrijden waren “makkie’s” daarvoor waren diverse ploegen best wel sterk te noemen. Volgend seizoen een klasse hoger. Waarschijnlijk volgt indeling in een klasse met veel regio- duels. In Steensel stond niet meer zoveel op het spel. Bergeijk was reeds kampioen en Steensel heeft een nacompetitie voor de boeg waaruit één promovendus moet komen. De eerste helft ging gelijkop maar Bergeijk was ook nu weer wat sterker in het afwerken van kansen. Stijn Cuypers maakte de eerste goal in de 20e minuut en in de 28e minuut stuitte Piet Michielse op de doelman waarna de terugkomende bal werd ingeschoten door Colin Bergmans (0-2). Hiermee was de ruststand bereikt. In de 51e minuut schoof back Bram Bax de bal in de uiterste hoek in het netje (0-3). Een paar minuten later profiteerde Stefan Coset van een te zachte terugspeelbal en verkleinde de achterstand tot 1-3. In de 70e minuut bepaalde Colin Bergmans weer het verschil op 3 doelpunten. Met een fraaie kopbal zette hij de Steenselse keeper op het verkeerde been (1-4). In de 75e minuut moest weer Bram Bax beslissend optreden. Na 3 inzetten was nr. 4 de beslissende inzet (1-5). Een minuut voor tijd zette Marco Soepnel de eindstand (2-5) op het scorebord. OJC VR1 (Rosmalen) – Bergeijk VR1 (6-0) De speelsters van Bergeijk begonnen ietwat terughoudend en dit resulteerde al in de 3e minuut in een doorbraak over rechts van OJC, die na een mooie voorzet scoorden. In de 7e minuut werd het 2-0 toen iemand wel of niet buitenspel stond en doorging. Hierbij werd het vlagsignaal van de grensrechter genegeerd. Na enkele knappe reddingen van keeper Myrthe kreeg Bergeijk een strafschop tegen na een dubieuze beslissing, 3-0. In de 32e minuut moest Jasmijn het veld geblesseerd verlaten wat een flinke aderlating voor het team was. In de 2e helft verging het Bergeijk een stuk beter en werd het pas 4-0 in de 75e minuut na wederom een strafschop tegen, waar iedereen aan een vrije trap voor Bergeijk dacht. Hierbij viel keeper Myrthe geblesseerd uit en moest Lynn de handschoenen aantrekken. Daarna kreeg Bergeijk met 10 spelers nog 2 doelpunten tegen en was de eindstrand 6-0. Volgend jaar verder in de 3e klasse en hopen we op minder blessureleed en een mooiere competitie voor vrouwen 1, die tot het laatste moment met opgeheven hoofd en passie gespeeld hebben. Uitslagen: Maandag 6 juni OJC Vr.1- Bergeijk Vr.1 Bergeijk 2- Acht 2 Steensel 1- Bergeijk 1 Programma: Zaterdag 18 juni Sponsortoernooi Bergeijk sportpark De bergerheide

6-0 1-4 2-5

13.00 u.

Verdere info: www.rkvvbergeijk.nl.

vv ZSC Westerhoven Programma: Maandag 6 juni Vessem 1 – ZSC 1 1-1 Zie ook onze website: zscwesterhoven. nl. ZSC heeft van niemand twee keer verloren en eindigt op een 7e plaats. Vessem 1 – ZSC 1 Ze wilden perse niet verliezen en zo het seizoen op een geweldige manier afsluiten. Het eerste half uur gebeurde er weinig. Vessem had het beste van het spel maar wisten weinig kansen te scheppen. In de 31e minuut werd de wedstrijd open gebroken. Een vrije trap voor

Vessem werd teruggelegd op Chris van Ham die verwoestend uithaalde en Thijs Houbraken geen kans gunde, 1-0. Een minuut later een goede actie van Bas Veraa maar hij strandde op de keeper. Twee minuten later kreeg Bas vrije doorgang maar hij speelde de bal iets te ver voor hem uit waarna de keeper ten koste van een corner nog redding kon brengen. Toch kwam ZSC nog voor rust op gelijke hoogte op dezelfde manier als Vessem. Een vrije trap van Stef Claes kon met moeite gekeerd worden door de doelman en de terugspringende bal werd een prooi van Juul Huijbers die rustig de gelijkmaker scoorde, 1-1. Na de rust was er veel minder te beleven en bleef het betere Vessem op de overwinning jagen. In de 65e minuut was het bijna gelukt. Een razendsnelle aanval werd keurig voorgegeven maar de kopbal in kansrijke positie werd duikend naast gekopt. Ook in de 80e minuut eenzelfde aanval maar ook nu werd gemist. In de 84e minuut werd een vrije trap van Luuk van Beek maar net gemist door invaller Jeroen v.d. Boomen. Bijna nam ZSC de overwinning nog mee naar huis maar het fraaie doelpunt van Joppe Smolders werd afgekeurd voor randje buitenspel.

RKSV de Weebosch Programma nacompetitie voor klassebehoud. Dus kom allemaal supporteren! Programma: Zondag 12 juni Weebosch 1 – SV Tivoli 1 Zondag 19 juni SV Tivoli 1 – Weebosch 1

14.30 u. 14.30 u.

Kijk ook op: www.rksvdeweebosch.nl of volg ons op Facebook.

Korfbalvereniging Rietvogels/ Euro Girls Uitslagen: 1 juni Rietv. MW1 - Winty/Vessem MW2 7-6 Rietv. MW2 - Spoordonkse Girls MW1 7-3 Eyckelkorf 1 - Euro Girls/Rietvogels 1 6-8 2 juni Euro Girls/Rietvogels A2 - Arcades A1 9-4 4 juni Rietvogels/Euro Girls D1 - SCMH D1 3-3 Programma: 11 juni DAKOS A2 - Euro Girls/Rietv. A1 12.00 u. Euro Girls/Rietv. A2 - Bladella A1 11.00 u. Tovido D1 - Rietv./Euro Girls D1 10.00 u. KVC E3 - Rietvogels/Euro Girls E1 10.00 u. Euro Girls/Rietv. E2 - Bladella E3 10.00 u. Bladella F1 - Rietv./Euro Girls F1 10.30 u. DDW F3 - Rietvogels/Euro Girls F2 10.00 u. 12 juni Heumen 2 - Euro Girls/Rietv. 2 10.30 u. 15 juni FSC MW1 - Rietvogels MW1 20.00 u. DOT (V) MW1 - Rietvogels MW2 20.00 u. 18 juni Euro Girls/Rietv. A1 - Klimop (A) A1 12.15 u. Tuldania A1 - Euro Girls/Rietv. A2 11.45 u. Rietvogels/Euro Girls F1 - BIO F1 10.20 u. Rietv./Euro Girls F2 - Rust Roest F2 9.00 u. 19 juni Euro Girls/Rietvogels 3 - BMC 2 10.30 u.

VOOR DE ZWERFDIEREN IN gRIEkENlaND IS HET alTIJD CRISIS

www.wereldasielen.nl

Bernd Pas schiet Brons op het EKFT (Field Target) in Grupont (BE) De Europese Kampioenschappen Field Target, georganiseerd door het EFTF volgens de WFTF regelgeving, zijn na een Covid oponthoud van ca. 2 jaar hervat op 25-28 mei 2022 en gehouden op het landgoed ‘La ferme du château’ in Grupont, België. Bernd, geboren en getogen in Bergeijk was Nederlands Kampioen Field Target in 2008, 2009, 2012 en 2013. In een idyllische omgeving met flinke hoogteverschillen, open veld en bosrijke omgeving in de Belgische Ardennen werden over 3 dagen drie parcours van ieder 50 doelen door de ruim 110 Europese schutters afgelegd. De weersomstandigheden waren wisselend over de 3 dagen. Met geavanceerde precisie luchtgeweren op perslucht met een max. energie van 16,3 joule, moeten doelen, varierend van 9 tot 50 m worden geschoten in de zittende, knielende en staande positie. De doelen bevatten een hitzone van rond 15, 25 of 40 mm die geraakt moet worden wil het doel omvallen. Om een doel met een 25 mm hitzone op 35 m te raken is al een kunst op zich. Er moet daarnaast rekening gehouden worden met ballistiek/afstand, temperatuur, luchtvochtigheid, wind invloeden, maar vooral de combinatie van al die effecten op het kogeltje (pellet) van ca. 0,5 gram. Zondag 12 juni 08.00 uur / 09.30 uur

MTB Wintelre

Bij windkracht 4 kan alleen het windeffect al een afwijking van 20 cm geven. Deze invloeden moeten door de schutter binnen 1 minuut per schot worden ingeschat en ingesteld. Bernd wist zich, ondanks dat hij het moeilijkste parcours op de 2e (meest regenachtige) dag moest afleggen, de 3e plaats te bemachtigen met 133 van de 150 punten. Hij plaatste zich daarmee direct achter de Spaanse schutter Rafael Villa (2e) en de Spaanse winnaar Ismael Sobrino (1e), die beiden met 134 punten na

Wielertocht

een shoot-off (een vorm van penalty schieten) de plaatsen nr 1 en 2 bezetten. Bernd verwierf daarmee een 99,3% positie waardoor hij ook de Master-Badge behaalde (vergelijkbaar met bijv. een wild-card bij tennis of golf ). Deze wordt eenmaal in het leven uitgereikt, wanneer een schutter voor het eerst boven de 92% van de nr. 1 heeft geschoten. Een geweldige prestatie van Bernd. Wij wensen hem veel succes met zijn verdere schiet carrière.

Omloop van de Valkenrijders

De Meren Tocht Het borrelde binnen onze vereniging al langer om een sportieve activiteit te organiseren in de prachtige bosrijke omgeving in de achtertuin van ons dorpje Wintelre. Met een paar leden hebben we de koppen bij elkaar gestoken, met als eindresultaat... MTB De Meren Tocht Zondag 12 juni 08.00 u / 09.30 u Binnen de vereniging hebben we een diversiteit aan kwaliteiten aan boord die goed van pas komen bij de organisatie hiervan. Enkele fanatieke bikers hebben zich bereid gevonden om ons bij dit mooie initiatief te ondersteunen. Met de Coop als hoofsponsor zit het natuurlijk ook wel goed voor wat betreft de verzorging van de bikers. Daarnaast is de voetbalclub vv Dees ons goed gezind en helpt ons met het beschikbaar stellen van de accommodatie. Vertrek en aankomst zullen vanaf sportpark de Meren plaatsvinden. Op 12 juni hebben we een gevarieerd aanbod van parcoursen van 30, 40 en 50 km voor de geoefende liefhebber in de Kempische, bosrijke omgeving van Wintelre en een kidstoer van 10 km (onder begeleiding, inschrijving om 10.15 uur). Ontdek een combinatie van single tracks, cross- en landwegen met een ‘healthy gevulde’ pauzeplaats en MTB mecanicien. Kortom, alles wat een MTB’er maar wenst. Bij terugkomst kan tot slot worden nagepraat onder het genot van een speciale traktatie. De Meren Tocht geeft een passende invulling aan de visie rondom het gemeentelijk initiatief ‘Kern met Pit’, waarin onze muziekvereniging partner is, samen met diverse andere Wintelrese verenigingen. De bovengenoemde activiteit geeft een mooi antwoord op de quotes ‘natuurlijk buiten spelen’ en ‘meer reuring op sportpark de Meren’. De voorbereidingen zijn in volle gang en we hopen op een hoge opkomst 12 juni. Blijf op de hoogte via de speciale Facebook pagina ‘MTB De Meren Tocht’. Powered by Fanfare/Drumband Sint Willibrordus

Komende zondag 12 juni wordt de 3e Omloop van de Valkenrijders georganiseerd. Deze toertocht voor wielrenners en wielertoeristen kent een route van 75 km en een langere route van 120 km. U kunt voor de start tussen 8.00 en 10.00 uur inschrijven bij café Du Com-

merce aan de Statie te Valkenswaard. Het inschrijfgeld bedraagt € 5,-. De tocht voert u vanaf café Du Commerce naar de mooie Kempen in België. De route wordt volledig uitgepijld en onderweg is een rustpost met fourage ingericht.

PV de Luchtreizigers Eersel Melun Andrezel 4 juni 2022 Op zaterdag 4 juni stond alweer de 4e midfond vlucht op het programma. Het zijn opnieuw weer de vader en zoon combinatie Dirk & Will Geudens die er met de eerste prijs vandoor gaan. Dit is de vierde zege op een rij. Zij zijn in onze vereniging inderdaad de te kloppen mannen. Zij zetten deze week een geweldige serie neer met 1-2-3-5-9-11-1516-17-19-21-22-25-26-29 enz. 41 prijzen van de 57 duiven. Dirk en Will Proficiat met deze mooie overwinning. Midfond Melun Andrezel oude duiven Luchtreizigers Eersel, 397 duiven 1-2-3-5-9 Will & Dirk Geudens Knegsel 4 G B Seuntjens Vessem 6-10 Wintermans & Hoed Eersel 7 H&P&G de Lau Eersel 8 Ad Dekkers Luyksgestel Meer dan 50%: Ad Dekkers 7 van de 9

Will & Dirk Geudens 41 van de 57 Wintermans & Hoed 6 van de 8

Voor het aanleveren van teksten en advertenties: REDACTIE@GIELEN.NL


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022

KLEINTJES HEESTERS AUTOMATISERING vof Computers, randapparatuur en ondersteuning bij al uw pc-problemen, tel. 0497-555977, Stökskesweg 14, Bergeijk. Computerproblemen, spyware, virussen (v.a. € 25,- p/u) (gedipl/erv) 06-46266711. Pianoles voor alle leeftijden, ook online mogelijk. Alle stijlen, géén theorie nodig. Gratis proefles altijd mogelijk! Interesse? Bel E. Kroon, Eersel, tel. 0497-517112 of ga naar www.pianolesdekempen.nl.

pagina 19 Jansen Auto’s voor een goede gebruikte auto, tevens uw adres voor onderhoud, APK, auto- en ruitschade, banden, velgen en ook aanhangerverhuur. Auto’s gevraagd voor loop of sloop. Stökskesweg 11b, Bergeijk. Tel. 06-55862033. www. jansen-autos.nl.

Gezocht: hulp in de huishouding voor een ouder echtpaar in Bergeijk. Gemakkelijk en schoon huis. Circa 4-5 uur per week. Tijden in overleg. joepie81@live.nl. Makita tools, las-propaangassen. Dagelijks geopend van 9.0017.30 uur. Woensdag gesloten of afspraak. Tel. 0497-541203 of 0653253673. E-mail: Jos@boxho.nl. Huid- en voetverzorging in een vriendelijke Brabantse sfeer? Welkom en tot ziens bij Marianne v.d. Ceelen, de Haspel 5 Bergeijk. 0497-573614.

AanhangerKopen.nl Bergeijk, de goedkoopste aanbieder van aanhangwagens. Alle soorten en maten. Bezoek onze website www. AanhangerKopen.nl of bel 0497555554. Wij halen ijzer en metalen tegen kiloprijs bij u op, ook witgoed, tv’s enz. Tel. 06-84265558.

75+ RIJBEWIJSKEURING te Bergeijk (‘t Loo). Katinka Verburg (arts). Tel. 06-33878506 Wij hebben weer nieuwe aardappels te koop! Elke dag vers: Weebosch 7, Bergeijk. Ook geschrapt! 24-7 zelfbediening.

Van der Sanden Antennebouw

Tijdelijke opslag meubels e.d. nodig. www.toonders.nl/tijdelijkeopslag. ARNO’S BANDENSERVICE Het adres voor banden, velgen, remmen, uitlaten, accu’s, schokbrekers. Eijkereind 72, Bergeijk, 06-25301246.

Voor al uw antennes, masten en satellietontvangst.

Opslagruimte te huur in Luyksgestel. www.garageboxboseind.nl. AAN ALLE SINGLES met een oprechte relatiewens: vrijblijvend gesprek, discreet, hoge slaagkans, kleur- stijl& imago adviezen mogelijk. Bel ons en wij leggen jouw puzzel! Kijk op www.xclusivematch.eu of bel 0651286166 (NL) of 0489-454911 (B).

Neerrijt 43, Luyksgestel Tel. 0497-516430 TE KOOP: nieuwe pick-up en diverse lp’s (ca. 70). Voor info tel. 0497-337254.

original tin signs

Aanleveren kopij Redactionele kopij en advertenties moeten uiterlijk ‘s maandags om 12.00 uur in ons bezit zijn. Voor kerkberichten en vaste rubrieken gelden andere voorwaarden. Hiervoor zijn speciale afspraken met betrokken kopijleveranciers gemaakt. De redactie behoudt zich ten alle tijden het recht voor om teksten in te korten of niet te plaatsen. Een tekst waarvan de samensteller niet met naam en adres/ telefoonnummer bij ons bekend is, wordt in ieder geval niet gepubliceerd. U kunt uw teksten en foto's als volgt aanleveren: • Mailen naar redactie@gielen.nl • Tekst als Word-document of in het e-mail bericht zelf. • Foto’s los bijvoegen in JPG bestand van hoge resolutie min. 200 dpi op ware grootte. Handgeschreven teksten worden niet meer door ons verwerkt. Administratiekosten Opdrachten waarvan het factuurbedrag lager dan € 11,50 bedraagt (ook een kleintje!) worden belast met € 3,50 administratiekosten. Foto's en teksten Foto’s en teksten waarop auteursrechten e.o. copyrights berusten, worden zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende, niet geplaatst. Bijgeleverde materialen worden door ons 4 weken bewaard. Deze items dienen te worden voorzien van een afzender middels een opschrift of voorzien van een retourenvelop mét frankering. Verspreiding Ons weekblad is gedateerd op vrijdag. Verspreiding vindt plaats op vrijdag/ zaterdag met een kleine uitloop naar de zondag. Bezorgklachten Ons weekblad wordt verspreid door Spotta. Klachten kunt u doorgeven per email: weekbladen@spotta.nl Herhaalde klachten kunt u doorgeven aan de heer Van Schaijk, telefoon 0497551777 of per mail: hennie.van.schaijk@gielen.nl Advertenties e.o. teksten die door omstandigheden niet of foutief geplaatst geven geen recht op schadevergoeding. Redactie-adres Gielen Druk Print Webmedia BV, Bucht 6, 5571 CW Bergeijk, Postbus 63, 5570 AB Bergeijk Tel. 0497-551777 Fax 0497-551776 E-mail adressen Contactpersoon weekbladen hennie.van.schaijk@gielen.nl Digitaal redactie-adres redactie@gielen.nl De Eyckelbergh digitaal bekijken: zie: www.gielen.nl

20 x 30 cm € 9,50 // 30 x 40 cm € 14,50 Waar drinkt u koffie uit?

Met dit gevoel hebben Alzheimerpatiënten dagelijks te kampen.

BESTEL EENVOUDIG OP

www.signs-usa.nl

Help Alzheimer overwinnen. Dan hoeft niemand zichzelf te verliezen. www.alzheimer-nederland.nl


De Eyckelbergh no. 2370 - 10 juni 2022 pagina20

BEN JIJ VAN GOOSKENS HOUT?

Test en check

www.gooskens.nl

Mail naar vacatures@gooskens.nl of bel/app Marion Totté 06 - 55 93 01 73