De Hint | 3 februari 2023

Page 1

IVN Bergeijk-Eersel

Natuurweetje: vogeltelling

De natuur dichtbij huis, in eigen tuin en soms in eigen vensterbank: er is zo vaak iets bijzonders te zien. Maar….. je moet er oog voor hebben. IVN Bergeijk-Eersel helpt de lezers ook in 2023 om meer te zien, te horen en te beleven. Deze week... vogeltelling

Door Anny van Kessel, vrijwilliger IVN-BE

Sinds enkele jaren doe ik mee aan de Nationale Vogeltelling in januari. Dat is heel leuk om te doen! De vogeltelling wordt georganiseerd door de Vogelbescherming en de tellingen worden gezamenlijk geregistreerd in een landelijke database. Als voorbereiding op die vogeltelling leggen we enkele weken van tevoren extra vogelvoer op onze voedertafel en hangen we extra potten vogelpindakaas op. Dat was trouwens laatst heel leuk: toen we die extra potten tegen de muur hadden

Zien we jouw creatie in de Buurtgatse Jeugdoptocht?

Heb jij het carnavalsgevoel helemaal in je en wil je daar iets van maken, of heb je op school al een wagen, groep of carnavaleske creatie gemaakt? Dan kun je die op maandag 20 februari voor heel Eersel laten zien in de Buurtgatse Jeugdoptocht van cv De Buurlanders.

We verzamelen om 10.45 uur bij de carnavalstent in de Kerkstraat, waarna we om 11.11 uur samen met Jeugdprins Tuur d’n Urste en Prinses Isa vertrekken. De route is vanaf de Kerkstraat, over de Willibrorduslaan, Gebroeders Hoeksstraat, Dijk en Kerkstraat. We eindigen weer bij de tent waar we aanschuiven voor de carnavalsbrunch.

In de jeugdoptocht mogen geen motorvoertuigen meerijden, want kinderen hebben geen rijbewijs. De jury zal het extra waarderen als de kinderen

Bestemmingsplan Forest Village onherroepelijk

Vorig jaar januari heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan voor de toekomstige ontwikkeling van luxe vakantiepark Forest Village, op voormalig recreatiepark Zwarte Bergen in Luyksgestel, vastgesteld.

Op het besluit werd beroep aangetekend door de vereniging van eigenaren van de 31 bestaande recreatiewoningen. Zij waren het niet helemaal eens met de inpassing van hun woningen in het geheel. De initiatiefnemer is met hen in gesprek gegaan en heeft het plan op een paar punten gewijzigd waardoor het beroep weer is ingetrokken. Daarmee is het plan nu o cieel onherroepelijk.

opgehangen kwam er meteen een bonte specht van snoepen. Helaas was die tijdens de vogeltelling nergens te bekennen en kon ik hem niet met de telling doorgeven.

Laatst zagen we ook weer een sperwer op het bankje in onze tuin zitten. Je zult wel begrijpen dat de koolmeesjes, pimpelmeesjes, mussen en vinken toen nergens te zien waren. Ze schuilden waarschijnlijk in de struiken... totdat het gevaar geweken was.

Hoe de vogeltelling werkt

Hoe het werkt? Ik hoefde maar een half uurtje uit te trekken en kon zelf het moment bepalen wanneer ik de vogels ging tellen. Dit jaar was de vogeltelling op vrijdag 27, zaterdag 28 of zondag 29 januari. Ik ben op zaterdagmiddag voor het raam gaan zitten met pen en papier en heb een half uur vogels bekeken. Ik richtte me eerst op

de huismussen. Op dat moment telde ik alle huismussen die ik waarnam. Vervolgens richtte ik mijn aandacht op het koolmeesje. Ook die telde ik op dat moment. Daarna ging mijn aandacht weer uit naar andere vogels (houtduif, merel, pimpelmees). Op een ander moment zag ik weer veel huismussen en telde die op dat moment. Dan noteerde ik het grootste aantal. Dus toen ik in dat half uur bijvoorbeeld 3 huismussen tegelijk zag en even later 5 huismussen, dan gaf ik door: 5 huismussen. Overvliegende vogels mocht ik niet meetellen van de Vogelbescherming.Wel jammer, want ik zag een ekster over onze tuin vliegen!

Hoe was mijn vogeltelling?

Het resultaat viel me wel enigszins tegen. Vorig jaar had ik veel meer soorten en aantallen geteld. Ik weet ook niet hoe dat komt. Mijn telling was overigens: 10 huismussen, 7 heggemussen, 6 koolmeesjes, 2 pimpelmeesjes, 2 houtduiven en 1 merel. Nu kijk ik uit naar de landelijke telling. Zou de huismus weer ‘win-

Vorig jaar was de meest getelde vogel de huismus. © LeoJansen.

nen’? In mijn tuin in ieder geval wel! Info Elke maand wordt een Natuurweetje gepubliceerd. Alle gepubliceerde Natuurweetjes lezen? Kijk op onze website https://www.ivn.nl./afdeling/

Je kind en/of dierbare verslaafd?

Wij zijn een zelfhulpgroep voor naasten van verslaafden. Het doel van deze zelfhulpgroep is het leren omgaan met een verslaafde in jouw naaste omgeving.

Wij creëren een veilige plek om je verhaal te delen met ervaringsdeskundi-

ivn-bergeijk-eersel/natuurweetjes Wil je meer weten over de natuur? Wordt dan lid van IVN Bergeijk-Eersel. Aanmelden kan via de site of stuur een mailtje naar secretaris.ivnbe@ gmail.com.

gen in een omgeving waar niet geoordeeld of veroordeeld wordt. Een plek waar je tips en handvatten krijgt en niet te vergeten wat je rol is of kan zijn in deze rollercoaster van verdriet, onmacht, boosheid, onbegrip etc. Elke 2e dinsdag van de maand vanaf 19.30 uur. Locatie: het Aquinohuis, Dr. Rauppstraat 52 te Bergeijk.

Graag aanmelden via: moedigemoedersdekempen@hotmail.com of neem contact op met Sandra via tel.  06-13400967.

zelf hun creaties gemaakt hebben. Om circa 14.00 uur zal de prijsuitreiking plaatsvinden in de tent waarna met een gezellig programma het carnavalsfeest daar nog lang door kan gaan. Meedoen is nog belangrijker dan winnen. Daarom is er voor elke deelnemer een snoepzak en een gratis toegangskaartje voor de brunch welke plaatsvindt na de optocht.

Het inschrijven voor de jeugdoptocht kan op donderdag 9 februari tussen 19.00 en 21.00 uur bij café Sindsdien. Ook kun je je via onze website

Wethouder Mathijs Kuijken: “Ik ben blij dat het plan nu onherroepelijk is. Daarmee is de weg vrij voor de initiatiefnemer om eindelijk aan de slag te gaan met de herontwikkeling.” Op het terrein komen straks 340 luxe lodges waarbij Landal Greenparks als beheerder gaat optreden. Ook krijgt het park een aantal centrale voorzieningen zo-

www.cvdebuurlanders.nl nu al inschrijven. Online is dit mogelijk tot en met zaterdag 11 februari.

We hopen natuurlijk op goed weer en dat het wederom een leuke optocht mag worden, zowel voor het publiek als voor de vele enthousiaste deelnemers. Met vragen kun je terecht bij de Commissie Optochten door een e-mail te sturen naar optocht@ cvdebuurlanders.nl. Wij wensen iedereen heel veel succes met de voorbereidingen en graag tot ziens bij de Buurtgatse Jeugdoptocht!

als een binnenzwembad en horeca. “We kunnen niet wachten dat er op deze plek weer volop gerecreëerd kan gaan worden, aldus Kuijken.” Naar verwachting presenteren de ontwikkelaar en investeerder op korte termijn het de nitieve ontwerpplan met daarbij een indicatieve planning.

BEZORGER(S)

Wij zoeken een enthousiaste

BEZORGER voor De Hint

in Eersel omgeving Hoolhof en Voortseweg in Vessem omgeving Putterstraat en Groenewoud

Bekijk ook op onze website en meld je vrijblijvend aan op: www.bravom.nl

MEER INFORMATIE? Bel dan naar 06-46120847 of mail naar bezorgers@bravom.nl

Vanaf 13 jaar gezonde bijverdienste!

4

4

Eersel
Duizel
Knegsel
Steensel
Vessem
Wintelre
28e jaargang 3 februari 2023
1358 pagina 15 Carnavalsconcert ‘Ratatouille’ pagina 3 pagina 5 Franse Chansons Bij Cultuurboerderij
8 Receptie
Eersel
WIJ HELPEN U EN UW KIND! SCHEIDEN www.knegtmansadvocaten.nl BLADEL: 0497 - 38 38 68 BERGEIJK: 040 - 207 60 76 Wilhelminalaan 11 • REUSEL • T. 0497-641631 • www.autovangompel.nl
Onderhoud & reparaties ALLE merken
|
|
|
|
|
De Hint
|
pagina
C.V. De Buurlanders
voor elkaar
4
Occasioncentrum; altijd
occasions op voorraad van
60
alle merken
Bedrijfswagen specialist
GEVRAAGD

PROTESTANTSE KERK

HOOGELOON-EERSEL

Op zondag 5 februari is de dienst om 10.00 uur in de kerk in Eersel. Voorganger is ds. R. Wijkhuizen uit Helmond . Op zondag 12 februari gaat ds. M.G. de Vries voor.

Na de dienst is er gezamenlijk ko edrinken. Voor informatie en een link voor de online-dienst, zie: www.pkn-eersel.nl. Daar vindt u ook de weblogs van ds. M.G. de Vries, voor een bezinningsmoment thuis.

GEMEENSCHAP DE HOOGE BERKT

Hooge Berkt 16 Bergeijk

Gemeenschap de Hooge Berkt is een oecumenische geloofs- en leefgemeenschap waar gastvrijheid, meeleven, ontmoeting, stilte en bezinning centraal staan.

Je bent van harte welkom bij onze doordeweekse gebedsbijeenkomsten en in het bijzonder in de Lichtdienst op zaterdagavond en de viering op zondag.

Zaterdag 4 februari 19.15 uur Lichtdienst.

Zondag 5 februari 11.00 uur Oecumenische viering, na a oop gelegenheid voor ko e/thee.

Informatie over de Gemeenschap De Hooge Berkt, het aanbod aan activiteiten en de tijden van de vieringen zijn te vinden op onze website www.hoogeberkt.nl.

Taizéviering

Protestantse kerkje Eersel

Op donderdag 9 februari a.s. zal de één na laatste Taizéviering van het seizoen 2022/23 plaatsvinden.

Deze viering is zoals gewoonlijk in het Protestantse kerkje, Markt 38, Eersel en begint om 19.30 uur.

Kenmerkend voor een viering in de stijl van de oecumenische broedergemeenschap van Taizé in Frankrijk zijn de korte teksten, de liederen die veelal zacht worden gezongen, de stilte voor meditatie en het lichtaltaar. Halverwege de viering is er gelegenheid voor iedere bezoeker om een kaarsje aan te steken op het lichtaltaar, waarna er stilte is voor eigen overwegingen.

Dit lichtaltaar symboliseert de overwinning van het licht op de duisternis.

Deze keer staat de viering in het teken van het licht als bron van alle leven op aarde. Licht is ook een universeel symbool dat in alle religieuze tradities voorkomt.

Kerkdorp Eersel

Zondag 12 februari

09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. het ouderenkoor.

Voorganger:

Pastoor van Lamoen.

Intenties: Riet Beekman-Rieswijk; overl. ouders de Haas-Rieswijk; Harrie Blox en An Blox-Maas.

Voor een persoonlijk afscheid, ook als u elders verzekerd bent.

Dierenkliniek De Kempen, locatie Bergeijk, Mr. Pankenstraat 9, 5571 CP Bergeijk, tel. 0497-571275. Behandeling uitsluitend op afspraak, voor spoedgevallen 24 uur per dag bereikbaar.

Kliniek voor Gezelschapsdieren Eersel

Openingstijden consult volgens afspraak: Maandag t/m vrijdag: 9.00-19.00 uur; zaterdag: 8.30-17.00 uur. Telefonisch spreekuur: Maandag t/m vrijdag:

8.00-9.00 uur. Spoedgevallen: Buiten openingstijden altijd bereikbaar op tel. 0497-518000. Hint 16b, 5521 AH Eersel, tel. 0497-518000. Fax 0497-518655. Huisartsenpost SHoKo: Heeft u met spoed een huisarts nodig in de avond, de nacht of in het weekend? Neem dan contact op met Huisartsenpost SHoKo Veldhoven: 040-2660505

Areven 4 Eersel 0497-383193 www.berkenloonen.nl facebook.com/berkenloonen

Volledig gericht op uw laatste wens Lizet van Hove 06-53347288 · 24 uur

Dorpstraat 25A · Luyksgestel · www.uitvaartbegeleiding-kempenland.nl

De Run 4600, 5504 DB Veldhoven (MMC-Veldhoven). Let op: de huisartsenpost werkt op afspraak, u dient altijd eerst telefonisch contact op te nemen!

Apotheek Eersel/Bergeijk:

Apotheek Eersel is geopend op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur. Op zaterdag en zondag is de apotheek gesloten. Openingstijden Apotheek Bergeijk op werkdagen 08.00-17.30 uur, op zaterdag gesloten. Telefonisch bereikbaar 0497-551111. Voor geneesmiddelen voorgeschreven door de huisartsenpost kunt u buiten onze openingstijden terecht in de dienstapotheek: Centrale Dienstapotheek Eindhoven, Michelangelolaan 2, 5623 EJ Eindhoven, telefoon 040-2436666. ZuidZorg Wijkzorg

Er zijn momenten in het leven waarop je extra zorg en ondersteuning nodig hebt. Op zulke momenten kun je met een gerust hart vertrouwen op ZuidZorg. Want ZuidZorg brengt de zorg bij je thuis; of je nu lichte zorg nodig hebt of juist complexe. Wij zijn een organisatie voor thuiszorg (verzorging en verpleging) en zijn dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Algemeen: 040-2308400. Website: www.zuidzorg.nl

Locatie Eersel/Vessem/steensel: 040-8806939. E-mail: zorg.eersel@zuidzorg.nl

Inloopspreekuur Eersel/Steensel, Vuursteen 2: dinsdag 15.00-16.00 uur. Inloopspreekuur Vessem, Servatiusstraat 6a: vrijdag 11.00-12.00 uur.

Cordaad Welzijn

Cordaad Welzijn is een welzijnsorganisatie die met vrijwilligers en professionals doet waar ze sterk in is: mensen ondersteunen die hulp nodig hebben. Sterrenlaan 15, Veldhoven, tel. 040-2533443. We zijn bereikbaar maandag tot en met donderdag van 09.00-16.00 uur en vrijdag van 09.00-13.00 uur. E-mail: contact@cordaadwelzijn.nl of www.cordaadwelzijn.nl

Ook het Steunpunt Mantelzorg is een onderdeel van Cordaad Welzijn.

Huispitaal Organisatie voor kraamzorg en thuiszorg. Thuiszorg; verpleging, verzorging en huishoudelijke verzorging. Voor iedereen met CIZ-indicatie, PGB-budget of particulier.

Weegschaalstraat 3, 5632 CW Eindhoven, tel. 040-2911214. www.huispitaal.nl

Verloskundigepraktijk ’In De Kempen’

L. Donkers, A. van der Heyden en Karlijn Daemen. Werkgebied: gemeenten Eersel en Bladel. Praktijkadres: Oude Provincialeweg 77, Hapert, tel. 06-28808757.

Tel. spreekuur: ma. t/m vr. van 8.30-9.30 uur.

Stichting Vrijwillige Hulpdienst Eersel (S.V.H.E.):

Klussen, vervoer, boodschappen en valpreventie voor 55+ en/of chronisch ziek/gehandicapt.

Tel. 0497-519969, op werkdagen van 10.00 en 13.00 uur. (Bij geen gehoor wordt u teruggebeld) of mail svhe@kpnmail.nl of bezoek www.svhe.nl

Moeders voor Moeders:

Informatie: tel. 0497-517567/0800-0228070.

Vereniging Borstvoeding Natuurlijk

Tel. 0343-576626.

Buro Slachtofferhulp Regio Eindhoven

Postbus 324, 5600 AH Eindhoven, tel. 040-2116625 (werkdagen van 10.00-16.00 uur).

Kindertelefoon ZO-Brabant:

DANKBETUIGING

Hierbij willen wij iedereen bedanken voor de vele reacties en blijken van medeleven die wij hebben mogen ontvangen bij het afscheid van

Sjef Wintermans

Reina, Meriam en Gert-Jan, kleinkinderen

Alleenstaandengroep Samen Verder

Bergeijk en omstreken

Zondag 12 februari Jaarvergadering na a oop kaarten en/of spelletjes. Van 13.30 tot 17.00 uur. Indien men een agendapunt heeft voor de vergadering graag schriftelijk inleveren bij een van de bestuursleden.

We kunnen in dit verband ook denken aan uitdrukkingen als ‘licht zijn voor elkaar’ en een ‘lichtend voorbeeld zijn’ of ‘het licht zien’, en het is veelzeggend dat een plant vanuit de donkere wortels naar het licht toe groeit, en zo is het ook de mens die in spirituele zin naar het licht toe groeit.

Het Taizékoor, onder leiding van Eelco

R.K. Parochie Willibrordus

Kerkdorp Knegsel

Zondag 12 februari

11.00 uur: Woord- en communieviering

m.m.v. het koor van

Vessem.

Voorganger:

Diaken van Olmen.

Intenties: Overl. familie

v.d. Waerden; Mien Wouters; Jo Neutkens (mnd.), Dien Neutkens, zoon Jos en kleinzoon Tom; Frankie van Leeuwen-Wenting; Ben van Leeuwen; ouders Kox-Win-

Kroon, neemt u mee in de meditatieve zang, die als een mantra werkt. Iedereen is van harte welkom bij onze viering. Voor meer informatie over onze vieringen, zie onze website: www. taizevieringen-eersel.nl, of mail naar e.kroon@onsbrabantnet.nl.

0800-0432 (gratis) iedere dag van 2 tot 8 uur.

De Luisterlijn: 040-2125566. Landelijk nummer 0900-0767. 24 uur per dag bereikbaar. www.deluisterlijn.nl

Steunpunt van de politie de Kempen: Maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur op het politiebureau, Burg. Magneestraat 1, 5571 HB Bergeijk, tel. 0900-8844 (geen spoedgevallen). www.politieeersel.nl

Dierenambulance ’Eindhoven’

24 uur per dag bereikbaar, tel. 040-2523188.

Lumens Algemeen Maatschappelijk Werk en de Crisisdienst

Dijk 15, 5521 AW Eersel, Tel: 040-219 3300

Mailadres: aanmeldingenkempen@lumenswerkt.nl

Crisisdienst (buiten kantooruren): 040-2530350

Centraal Meldpunt zorginstellingen: tel. 040-2549999

* voor hulp bij het huishouden

* verpleging of verzorging thuis

* uitleen verpleegartikelen

* maaltijdvoorziening en alarmering

* dagopvang, dagverzorging of dagbehandeling

* (tijdelijke) opname in een verzorgingshuis of verpleeghuis

’De Boei’ Eersel en Bergeijk, GGzE-de Boei staat klaar voor mensen vanaf 18 jaar die kwetsbaar zijn en tijdelijk professionele hulp nodig hebben om het leven weer op de rit te krijgen.

Inloop in D’n Acterum, Voortseweg 9, 5521 JB Eersel, tel. 0497-515941.

Inloop Bergeijk, Dr. Rauppstraat 52, 5571 CH Bergeijk, tel. 0497-845434

https://sites.ggze.nl/groups/59-ggze-de-boei-eersel/welcome https://sites.ggze.nl/groups/70-ggze-de-boei-bergeijk/welcome Bureau Jeugdzorg start met inloopspreekuur op locatie:

Gemeente Bladel, Reusel en de Mierden: Maandag 13.30-15.00 uur

Willem v. Oranjelaan 5b, Bladel (bij het Algemeen Maatschappelijk Werk)

Eersel: Vrijdagmiddag 13.00-14.30 uur. Hint 11 (bij het Algemeen Maatschappelijk Werk)

Bergeijk: Woensdag 9.00-10.30 uur. Klaproosstraat 60 (bij gebouw van de Thuiszorg Kempenstreek en AMW). Aanmelding telefonisch kan iedere dag tussen 9.00-12.00 uur in Eindhoven, tel. 040-7999100. Een gesprek op locatie na aanmelding is mogelijk.

Coördinatie- en adviespunt huiselijk geweld de Kempen: 24 uur bereikbaar, tel. 0900-1262626.

Overzicht Lokale Loketten voor wonen, welzijn en zorg:

Eersel: Lokaal Loket gemeentehuis Eersel, Dijk 15, tel. 0497-531369.

Bladel: Zorgloket gemeentehuis Bladel, Markt 21, tel. 0497-361636.

Reusel-de Mierden: Loket van A tot Z gemeentehuis Reusel, Kerkplein 3, tel. 0497-582100.

Ambulancepost Eersel

Bezoekadres: Ambulancedienst, Kerver 9a, 5521 DA Eersel, tel. 0497-517322.

KERKBERICHTEN

Zaterdag 11 t/m vrijdag 17 februari 2023

termans; overl. ouders Beerens-Bles (jrgt. vader); Wout Wouters en Zr. Savio v.d. Biggelaar; Miet Wouters-Jonkers; Truus Beerens-Tops.

Kerkdorp Wintelre Zaterdag 11 februari 19.00 uur: Eucharistieviering.

Voorganger: Pastoor van Lamoen.

Intenties: Jan van Hest (namens K.B.O. Wintelre);

Piet Snelders en Francien Snelders-Couwenberg (verjaardag Francien); Pastoor Verschure (vanwege sterfdag); Gerrit van den Hurk; Sjaan Kuylaars-van Gerwen.

Overleden: Knegsel, 20 januari 2023, Truus Beerens-Tops, 82 jaar; Steensel, 20 januari 2023, Henk van de Vorst, 85 jaar;

Wintelre, 22 januari 2023, Sjaan Kuijlaars-van Gerwen, 84 jaar; In de Mariakapel in Eersel is elke donderdag om 09.00 uur een korte gebedsdienst.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze website: www. samenwillibrordus.nl

pagina 2 De Hint no. 1358 - 3 februari 2023
WEEKENDDIENSTEN alarmnummer 1-1-2

Eersel voor elkaar

Op www.eerselvoorelkaar.nl vind je vraag en aanbod van vrijwilligerswerk, hulp en maatjescontact in Duizel, Eersel, Knegsel, Steensel, Vessem en Wintelre en omgeving. De website is gratis, veilig en eenvoudig in gebruik. Eerselvoorelkaar.nl, een initiatief van gemeente Eersel, wordt beheerd door Steunpunt vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar. Je kunt bij het steunpunt met al je vragen over vrijwilligerswerk en de website terecht. Wekelijks plaatsen we in deze rubriek enkele vragen die op de website staan. Je vindt het complete overzicht van vraag en aanbod op Eerselvoorelkaar.nl en via het steunpunt. De contactgegevens staan onderaan deze rubriek.

Houd jij van teamwork en organiseren? Dan is Volksuniversiteit de Kempen op zoek naar jou! www.eerselvoorelkaar.nl/hulpvragen/293563

Het coördinatorenteam van Volksuniversiteit De Kempen zoekt versterking, want het aantal deelnemers groeit. Zit organiseren in jouw bloed en houd je van werken met mensen en deel uit te maken van een team?

Lees dan beslist verder! Als coördinator ben je de contactpersoon voor de docent en voor de deelnemers van een cursus of workshop. Je zorgt samen met je collega’s dat alles op rolletjes verloopt. Je zorgt ervoor dat de cursisten zich welkom voelen bij hun cursus of workshop, je maakt een praatje, beantwoordt een vraag, wijst ze de weg naar het juiste lokaal en attendeert ze op onze eventuele komende cursussen, workshops of lezingen. Je hebt een open en toegankelijke houding en je vindt persoonlijk contact belangrijk. Ook werk je mee aan het nieuwe programma van de Volksuniversiteit en maak je van nieuwe ideeën werkelijkheid. Het aantal uren dat je bezig bent voor de VU kun je deels zelf invullen maar varieert van een paar uurtjes tot maximaal één dagdeel per week. De samenwerking binnen het team is goed en er wordt regelmatig overlegd, maar niet vaker dan nodig is. Wil je meer weten over dit leuke vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met Jan, voorzitter van de Volksuniversiteit. Dat kan rechtstreeks, via bovengenoemde link of via het steunpunt.

Zorgvrijwilliger/maatje gezocht voor 86-jarige mevrouw in Duizel www.eerselvoorelkaar.nl/hulpvragen/302302

Ee e van Cordaad Welzijn is voor een 86-jarige mevrouw in Duizel op zoek naar een vrijwillig maatje. Mevrouw heeft sinds 6 jaar een stoma en is hier heel onzeker door geworden. Hierdoor komt ze bijna nergens meer. Een vrijwilliger die af en toe langskomt voor een praatje zou heel wenselijk zijn. Mogelijk dat de vrijwilliger mevrouw ook eens ergens mee naar toe kan nemen. In geval van een ongelukje is het jn als de vrijwilliger mevrouw kan helpen. Dag en tijd zijn in overleg. Ben jij of ken jij de persoon die de wereld van deze mevrouw weer groter kan maken? Neem dan contact op met Ee e, rechtstreeks, via bovenstaande link of via het steunpunt.

PLAY Festival zoekt social media fanaat www.eerselvoorelkaar.nl/hulpvragen/293814

Spendeer jij het liefst al je vrije uren op social media en zijn TikTok, Snapchat en Instagram je tweede natuur? Of het nou een post, story of reel is, jij weet wat te doen om de best bewegende content te maken? En is je tweede hobby dan ook nog eens festivals bezoeken? Dan is PLAY Festival voor jou ‘the place to be’! Misschien ken je PLAY festival al of volg je de organisatie al een tijdje. Of misschien heb je nog niet eerder van het festival

gehoord en vind je daarom dat zij op het gebied van social media nog wel wat slagen kunnen maken. Welke van de 2 het ook is, Maureen van PLAY festival hoort graag van jou! Dus stuur Maureen rechtstreeks een PB, DM, een berichtje via Eerselvoorelkaar, het steunpunt vrijwilligerswerk of essenpost! De organisatie staat te springen om jou beter te leren kennen. PS. Dit is ook leuk vrijwilligerswerk om samen met een vriend of vriendin te doen.

Enthousiaste commissievoorzitter gezocht voor de werkgroep lezingen en excursies van de Heemkundige Studiekring De Acht Zaligheden Ben jij geïnteresseerd in geschiedenis, zowel onze lokale geschiedenis als breder? En ben je communicatief sterk en kun je goed overweg met de computer? Dan hebben we super leuk vrijwilligerswerk voor jou! De Heemkundige Studiekring zoekt een commissievoorzitter voor hun werkgroep lezingen en excursies. Als voorzitter ben je verantwoordelijk voor de lezingen die 10 x per jaar worden georganiseerd. Iedere tweede dinsdag van de maand is daarvoor bestemd op de kalender van de heemkundevereniging. Die lezingen kunnen qua thema heel uiteenlopend zijn, maar hebben natuurlijk altijd een relatie met de geschiedenis. In de vacaturetekst, die je o.a. via bovenstaande link op Eerselvoorelkaar vindt, lees je meer over de inhoud van het vrijwilligerswerk. En ook het bestuur vertelt je graag meer over deze interessante vacature, en zorgt, als het je wat lijkt, voor de benodigde begeleiding. Neem dus gerust contact op, rechtstreeks, via Eerselvoorelkaar of het steunpunt.

Vrienden van Kerkebogten gezocht www.eerselvoorelkaar.nl/hulpvragen/41583

Op locatie Kerkebogten van Oktober is er een jn clubje vrijwilligers, de vrienden van Kerkebogten. Zij organiseren en begeleiden een paar keer per jaar speciale activiteiten voor de bewoners. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een High Tea, een wafelkraam of oliebollenkraam, muziekactiviteiten enzovoort. Sommige activiteiten vinden plaats in woningen van cliënten, andere in de grote zaal. Lijkt het je leuk om ook een vriend/vriendin van Kerkebogten te worden, en dit soort activiteiten samen te regelen en te ondersteunen, dan horen de vrijwilligerscoördinatoren en Melvin van Oktober graag van jou!

Gezien de samenstelling van de bewoners is het belangrijk dat je positief staat tegenover mensen met psychische klachten door ouderdom, zoals dementie. Een rustige en prettige manier van communicatie en geduld zijn natuurlijk ook belangrijk. De deelnemers genieten - vaak zichtbaar - van de leuke activiteiten. En Oktober zorgt goed voor alle vrijwilligers. Naast vrijwilligerswerk dat bij jou past, zijn er workshops en trainingen en kun je deelnemen aan verschillende evenementen van Oktober. Daarnaast vergroot je je netwerk op een leuke manier, want je maakt deel uit van een team vrijwilligers en medewerkers. Meer weten of reageren? Neem contact op met Annet, rechtstreeks, via bovenstaande link of via het steunpunt.

Contact Steunpunt vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar is iedere maandag, dinsdag en woensdag tussen 9.30 en 12.00 uur telefonisch bereikbaar op 0497-531304. Binnenlopen kan iedere dinsdag en woensdag van 10.00 tot 12.00 uur. We werken ook op afspraak, dus bel of mail gerust: steunpuntvrijwilligerswerk@eersel.nl en info@ eerselvoorelkaar.nl. In de schoolvakanties is het steunpunt gesloten. Je vindt ons kantoortje naast de balie van burgerzaken in het gemeentehuis, Dijk 15 in Eersel.

Op www.eerselvoorelkaar.nl/contact tref je altijd de actuele informatie over onze bereikbaarheid en een contactformulier. En je kunt er terecht voor informatie over (technische) ondersteuning bij het gebruik van de website, ook buiten onze openingstijden.

De Hint no. 1358 - 3 februari 2023 pagina 3 De Televisie Specialist met een verrassend LAGE PRIJS! STEVENS TELEVISIES Grootschoterweg 105 · Budel-Schoot Tel. 0031 (0) 495 493616 WWW.STEVENSBUDELSCHOOT.NL UW (O)LED TV ADRES! Tel. 0497-573917 www.jvdkeukens.nl Mooie auto’s met BOVAG garantie www.pietbosmans.nl Kledingreparatie Lidia Hét adres voor reparatie en vermaken van kleding. Ook voor op maat gemaakte dameskleding kunt u bij ons terecht. Schutsboom 51 Bergeijk Tel. 0497-571391 Hof 43c - 5571 CB Bergeijk • Dorpstraat 58 - 5575 AE Luyksgestel Nieuwstraat 22b - 5521 CC Eersel Deze aanbiedingen vindt u ook terug op onze website. AANBIEDINGSBROOD Aanbieding geldig t/m 11 februari minder koolhydraten 3,90 3.60 LEKKER ZOET Aanbieding geldig t/m 27 februari sneeuwvlaai met meringue ’sneeuwvlokken’ 29,90 18.00 chocolade-noten-koek met pecannoten en hazelnoten 2,85 2.50 vruchtenvolkoren van rogge en spelt 4,70 3.95 Bergeijks bierbrood, halfgebakken desembrood, bereid met ’Dansende Katten Bier’. Heerlijk bij de borrel! 3.50 11 worstenbroodjes de lekkerste raad van elf 22,00 18.00 Help Alzheimer overwinnen. Dan hoeft niemand zichzelf te verliezen. www.alzheimer-nederland.nl

Bespaar geld én voorkom familieleed met een goed testament!

De grootste voordelen van een testament

Bespaar op de erfbelasting

Benoem een of meer executeurs die de nalatenschap regelen naar jouw wensen

Zorg ervoor dat je partner niet ineens het huis uit moet

Verdeel de erfenis zoals jij dat wilt

Hét notariskantoor van de Kempen voor ondernemers, nalatenschappen familierecht & estate planning!

Ook in 2023 een testament voor iedereen !

Heeft u recent weer de advertentie voor bijeenkomsten over testamenten zien staan?

Zoals bekend, wordt daar een heel algemeen verhaal gepresenteerd. Voor persoonlijke vragen is weinig gelegenheid. Je moet die trouwens maar durven te stellen als de buurman ook in de zaal zit. Voor persoonlijke vragen is dus een tweede gesprek nodig. Niet gratis en daarna moet je toch nog naar de notaris, voor een derde en vierde gesprek. Al met al omslachtig, onpersoonlijk en onnodig duur.

De specialist

Waarom niet direct naar de specialist? Bij Lexperience, hét notariskantoor in de Kempen voor ondernemers, nalatenschappen, familierecht & estate planning, kun je vrijblijvend terecht voor een persoonlijk adviesgesprek. In zo’n gesprek kun je in een veilige omgeving jouw wensen bespreken. Daar kan bijvoorbeeld worden bekeken hoeveel eventueel op de erfbelasting kan worden bespaard, hoe de eigen bijdrage voor langdurige zorg kan worden beperkt of wie uw nalatenschap kan afwikkelen.

Wettelijke regeling

Veel mensen denken dat een testament maken niet nodig is. Omdat de wet alles al regelt, of omdat het vermogen niet groot genoeg is. Het tegendeel is waar volgens Lexperience notarissen in Eersel: een testament kan voor iedereen nuttig zijn.

De wet bepaalt bijvoorbeeld dat de langstlevende echtgenoot alle goederen erft maar ook alle schulden moet betalen, waaronder de erfbelasting van de kinderen. De kinderen erven een niet opeisbare vordering op de langstlevende echtgenoot: een tegoedbon. Maar wat als bijvoorbeeld jouw vermogen in de overwaarde van het huis zit en jij de erfbelasting over de tegoedbon van de kinderen moet betalen? Of als jij zelf wilt bepalen wie de nalatenschap afwikkelt?

Voorbeeld

Van getrouwde ouders met twee kinderen laat de eerste ouder bij overlijden € 120.000,als erfenis na (de overwaarde van de woning). Zonder testament kan de erfbelasting hierover oplopen tot circa € 4.000,-, te betalen door de langstlevende echtgenoot. Bij een erfenis van € 300.000 tot € 16.000,- (afhankelijk van scale rekenregels). Met twee goede testamenten voor veel minder kan de erfbelasting vaak worden beperkt tot nul.

Uitnodiging

Neem ook in 2023 contact op met Lexperience voor een vrijblijvende afspraak; privé, zonder extra kosten. Je bespreekt jouw wensen met de verantwoordelijke voor het opstellen van het testament. Kort daarna worden de aktes getekend en heb je de zaken op orde.

pagina 4 De Hint no. 1358 - 3 februari 2023
Lexperience notarissen Eikenburg 5 • 5521 HZ Eersel • 0497 – 22 51 22 • info@lexperience.nl • www.lexperience.nl - laatste ronde salevan de afgeprijsde prijs OUDE PROVINCIALEWEG 31 HAPERT www.stappaerts-mode.nl OPENINGSTIJDEN Maandag 13:00 - 18:00 Di t/m vr 09:00 - 18:00 Zaterdag 09:00 - 16:00 Das Keukens | Groenstraat 5-A1 5513 NB Wintelre | T. 040 - 205 2884 Onze keuken wordt het hart van uw huis!

Signgrass® in Bergeijk is gespecialiseerd in het produceren van kunstgraslogo’s en -speelmatten. Al onze producten zijn custom-made en worden wereldwijd door onze klanten geïnstalleerd bij o.a. sportevenementen als de Olympische Spelen, voetbalclubs als Westham United en FC Eindhoven, scholen en openbare ruimtes.

Wegens uitbreiding van onze productiefaciliteiten zijn wij op zoek naar een

Productiemedewerker (32-40u)

In deze functie ben je samen met collega’s verantwoordelijk voor:

• Het gehele productieproces en het onderhoud van het machinepark.

• Het afwerken van onze unieke producten, conform klantspecifieke wensen.

• Het te woord staan van leveranciers en koeriersdiensten.

• Zorg dragen voor het verzendklaar maken van de producten voor (inter)nationaal transport.

• Voorraadbeheer.

• Je wordt intern opgeleid om alle kneepjes van het kunstgrasvak te leren.

• Je kunt een uitdagende baan, actieve werkomgeving, informele werksfeer en leuke collega’s verwachten.

• Vanzelfsprekend bieden we je een marktconform salaris, reiskostenvergoeding en passende arbeidsvoorwaarden.

Weet jij van aanpakken en vind je het leuk om mee te werken aan unieke producten voor internationale relaties? Kijk voor meer informatie op www.signgrass.com/about-us of neem direct contact met ons op! De vacature sluit op 24 februari 2023.

Bel, mail of app naar Leon van Zijl: tel. 06-5321 8711, e-mail: leon@signgrass.com

Acties bij Lingerie at Corina

• Ten Cate Secrets 2+1 gratis*

De Hint no. 1358 - 3 februari 2023 pagina 5 2+1 SECRETS CADEAU OP ROOD EN ZWART
Bergeijk
50% korting 10 euro korting * Acties geldig tot en met 18-2-2023 nu 1000m2 carnavals plezier parkeren voor de deur ma - vrij 10:00 - 20:00 zaterdag 10:00 - 17:00 zondag 12:00 - 17:00 alle dagen open! new location: De Hoef 12b Hoogeloon Neem alvast een kijkje in onze winkel
• 50% korting op 2e Chantelle en/of Passionata item* • Bij inleveren van een oud Felina item, 10 euro korting* Elsenhof 8
www.lingerie-at-corina.nl
Tel. +31 497 57 25 45 • info@signgrass.com • www.signgrass.com

Dansles in Bergeijk, in zaal de Gouden Leeuw!

Stijldansen nieuwe stijl, met de dansen van nu. Salsa/bachatta, swingsolution, het kan allemaal in Bergeijk. Een gezellig avondje uit? Toe aan een nieuwe hobby? Lessen op elke dag van de week.

Dansschool Hellendoorn, al 79 jaar de gezelligste dansschool van Brabant, heeft weer een uitgebreid dansaanbod voor jong en oud... van 5 (jongste) tot 87 jaar (oudste leerling).

3 generaties van professionele dansleraren staan garant voor de nieuwste trends, maar natuurlijk ook voor de traditionele dansen, waarbij een gezellig avondje uit centraal staat.

Stijldansen nieuwe stijl: voor alle leeftijden en geheel aangepast aan deze tijd zodat je je op elk feestje van je beste kant kunt laten zien.

Salsa/bachata: Voor alle leeftijden, lekker uitleven op latin muziek, en veel makkelijker te leren dan je denkt.

De lessen worden verzorgd in:

De Kempen; Valkenswaard, Bergeijk, Bladel en Reusel. Met wekelijks gezellige dansavonden om het geleerde in praktijk te brengen... of gewoon lekker dansen (ook voor niet leden).

Wil je dansen als sport beoefenen? Dat kan ook, dansschool Hellendoorn is aangesloten bij alle grote wedstrijdbonden, zowel voor ballroom en latin als streetdance en hip hop. Gezien de vele 1ste plaatsen een goede keus.

Ben je verhinderd, je kunt de hele maand februari nog instromen.

Kunt u al dansen, instromen is bij ons geen probleem, wij zoeken een geschikte club. Van beginners tot en met topklasse. Diverse niveaus. Ook gezelligheidsclubs!

Dansen wanneer het u uitkomt? Wij verzorgen danslessen op alle dagen van de week, waardoor u geen dansles hoeft te missen. Bij voorbeeld bij onregelmatige diensten. U zit niet vast aan een bepaalde dag. (gratis inhaal lessen).

Geen partner?

Singles, Dansschool Hellendoorn heeft inmiddels een reputatie op het gebied van alleengaanden dansclubs!

Workshops: Op feestjes, of andere gelegenheden, een leuke activiteit, groepen die een leuke workshop willen zoals Salsa, Night fever, Rock and Roll, Stijldansen, Tango, etc. kunnen op locatie of in onze dansschool terecht. Privé les of trouwcursus behoort tot de mogelijkheden, ook aan huis. Wij hopen u te mogen begroeten bij de grootste en gezelligste dansschool van Brabant. Voor aanmeldingen en info (lestijden) kunt u bellen naar W. Hellendoorn, 06-55140501. Of kijkt u op www.dansschoolhellendoorn.nl voor het complete programma.

pagina 6 De Hint no. 1358 - 3 februari 2023 Gratisrolluik Bijaankoop vaneendakkapel infebruari&maart 2023 www.polyworkxdakkapel.nl|0497-820220|LangeVoren16B|5521DDEersel Theater Artemis 11 02 The Cosmic Carnival 09 02 Zoutmus 10 02 Milène van der Smissen 10 02 kattendans.nl

Binnen de Samenwerking Kempengemeenten werken de gemeenten

Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden en Oirschot samen op een aantal vakgebieden

o.a. maatschappelijke dienstverlening (MD), vergunningen, toezicht en handhaving (VTH) en ICT (Shared Service Center).

Op dit moment zoeken we kandidaten voor de combinatiefunctie

Privacy officer (PO) en Chief Information Security Officer (CISO) voor de Gemeenschappelijke Regeling Samenwerking Kempengemeenten (GRSK)

Privacy officer (PO) / Chief Information Security Officer (CISO)

• Je beschikt over een HBO/WO denk- en werkniveau;

• Je bent in het bezit van een certificering CISM of bereid deze op korte termijn te behalen;

• Je hebt kennis van de AVG, BIO en WPG en kennis en kunde van informatiebeveiliging en de bijbehorende frameworks, zoals bijvoorbeeld ISO27001 of NIST CSF;

• Je beheerst de Nederlandse taal goed in woord en schrift;

• Je beschikt over de capaciteit om te functioneren in een sterk politieke en veranderende omgeving;

• Je kan snel schakelen tussen pragmatische implementatie van oplossingen en strategie bepaling;

• Je bent resultaat- en kwaliteitsgericht en beschikt over goede communicatieve vaardigheden;

• Je hebt een ondernemende instelling, bent praktisch en hebt een enthousiaste en probleemoplossende basishouding;

• Je bent analytisch sterk en je hebt gevoel voor verhoudingen op bestuurlijk en ambtelijk niveau;

• Je hebt het vermogen en de wil om zowel zelfstandig als in teamverband te kunnen opereren.

Interesse? Stuur dan voor 20 februari 2023 je CV met motivatie in. Dat kan via het sollicitatieformulier op werkeninzuidoostbrabant.nl. Kijk voor de volledige vacaturetekst op:

www. werkeninzuidoostbrabant .nl

Cultuurboerderij zondag 12 februari, 14.30 uur

A Place Called Home

“What’s a place called home?

Search for the unknown.”

Space - Renée Steenvoorden

Een sprong in het diepe met zangeres Renée Steenvoorden. Een thuis hoort comfortabel te zijn, je voelt je op je gemak en wordt omringd door warmte, toch? Maar door juist van die gebaande paden af te dwalen en buiten je comfortzone te treden ontdek je wellicht een nieuwe wereld die je ook heel goed past, een nieuw thuis.

Uitnodiging receptie Dorpsprins en Jeugdprins CV De Buurlanders

Afgelopen week is per abuis een artikel over de Prinsenreceptie gepubliceerd waarin de verkeerde datum en andere namen stonden vermeld. Hierbij alsnog de juiste informatie voor de Prinsenreceptie.

Op zaterdag 11 februari, een week voor Carnaval, is iedereen uitgenodigd in De Muzenval te Eersel, waar de Prinsenreceptie van cv De Buurlanders plaatsvindt. De avond vangt aan om 19.15 uur met de receptie van Jeugdprins Tuur

Sferisch, melodisch, rustgevend; droom weg in de jazz- en folk klanken van het Renée Steenvoorden trio.

A Place Called Home is de eerste EP van Renée, en is ontstaan na de zoektocht naar haar muzikale identiteit in de wereld van vandaag. Ze heeft eindelijk haar thuis gevonden en dat laat ze horen met haar muziek en verhalende teksten. Aangevuld met solide en subtiel pianospel door Leonard Steigerwald en virtuoze, melodische lijnen op saxofoon, gespeeld door Pierre Lagache klinkt het als een intiem en puur geheel.

Wees welkom! Voldijnseweg 8, Westelbeers

d’n Urste, Prinses Isa en Vorst Luuk en duurt tot ongeveer 20.15 uur. Vanaf 20.30 uur start de receptie van Dorpsprins Yuri d’n Urste met zijn Prinses Mieke en is er de gelegenheid om hen te feliciteren. Gedurende deze avond zullen de M&M’tjes, de dansmarietjes en de meiden van Next Level optreden. Na het o ciële gedeelte zal het feest, onder begeleiding van de dj, losbarsten tot in de kleine uurtjes. De toegang is vrij en alle Buurlanders en Buurlandinnekes zijn van harte welkom.

Voor meer informatie over activiteiten en evenementen van carnavalsvereniging De Buurlanders, kijk op onze website www.cvdebuurlanders.nl of volg ons via Facebook en Instagram. Graag tot ziens bij de receptie van het Buurtgatse Jeugdprinsenpaar en Dorpsprinsenpaar!

Marloes Verdonschot-de Kort van DELA

Slagerij ansen

Ons ervaren team helpt u graag om het afscheid altijd persoonlijk en bijzonder te maken. Voor leden en ieder ander. Ga voor informatie naar dela.nl/eersel of bel 0497 72 92 41 voor een persoonlijk gesprek.

Weebosch 63 5571 LW Bergeijk Tel. 0497-541329

aanbiedingen (wo. 8 t/m za. 11 februari)

biefreepjes kilo € 22,50

varkensrollade kilo € 10,75

rauwe ham 100 gram € 2,25

Alleen woensdag en donderdag

babi pangang kilo € 11,95

Openingstijden: wo.van11.00-17.30uur

do.van 9.30 -17.30 uur

vrij. van 9.30 -17.30 uur za. van9.30-16.00uur

U kunt ook een bestelling mailen of per telefoon doorgeven (info@slagerijjansen.nl/0497-541329)

zodat wij de klanten zo snel mogelijk kunnen helpen.

De Hint no. 1358 - 3 februari 2023 pagina 7
‘Wij staan altijd voor u klaar.’
Acquisitie wordt niet
prijs gesteld.
op

Jacobushoeve start het jaar met goed nieuws

Op maandag 9 januari waren vele vrijwilligers bijeen op de Jacobushoeve om elkaar een goed nieuw jaar te wensen. Het is altijd een gezellige bijeenkomst waarin we terugkijken op het afgelopen jaar, maar vooral ook vooruitkijken naar het nieuwe jaar dat voor ons ligt.

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst kwam het bestuur met goed nieuws voor de goede doelen, die door de Jacobushoeve en de vrijwilligers worden ondersteund. Vanwege een (gedeeltelijke) sluiting van de winkels in de achterliggende Corona-jaren hadden we veel minder omzet en daardoor nagenoeg geen budget om vorig jaar te schenken aan goede doelen. Inmiddels is de situatie zoveel verbeterd, dat het bestuur het verantwoord vindt om in 2023 wel te doneren aan kleinschalige projecten wereldwijd en dichterbij. Daarom kreeg de voorzitter van de goededoelencommissie uit handen van de penningmeester een symbolische cheque van € 27.500,- om te verdelen. De komende weken kunnen de aanvragen daarvoor door onze vrijwilligers worden ingediend, waarna deze worden beoordeeld en de gelden kunnen worden verdeeld.

Het is natuurlijk mooi dat wij als Jacobushoeve andere vrijwilligersorganisatie kunnen helpen om doelen te realiseren. Maar dat zouden wij nooit kunnen zonder de hulp van onze gasten. Door de goederen die worden aangeboden kunnen wij onze winkels blijven bevoorraden. Enerzijds genereren wij hiermee omzet, anderzijds dragen wij hierdoor ook een steentje bij aan het sparen van het milieu. Tweedehands goederen kunnen prima hergebruikt worden, waardoor minder productie nodig is en minder spullen bij het afval belanden.

Gasten komen niet alleen voor de winkels, maar ook ons Praathuis is in trek. Vele vaste bezoekers komen hier voor een bakje ko e of thee en een praatje met andere vaste gasten. Maar ook mensen die hier voor het eerst komen ervaren een gemoedelijke sfeer en gezelligheid en zitten er op hun gemak. Daarnaast valt er ook voldoende te zien. In ons Praathuis proberen wij ieder kwartaal nieuwe kunstwerken ten toon te stellen. Een kunstenaar wordt gevraagd om hiervoor een selectie van zijn of haar werken te exposeren.

Naast de winkels, de aanname-afdeling en ons Praathuis is er ook de prachtige tuin met het Stiltecentrum. Nu is de tuin nog een beetje in winterslaap, maar straks zijn er weer volop bezoekers die de rust opzoeken en eventjes op een bankje genieten van al het moois dat er te zien is in de tuin of een moment van bezinning nemen in de serene sfeer van het Stiltecentrum.

De Jacobushoeve is een monumentale boerderij. Het bakhuis dat hier van oudsher al bij staat, met de hout gestookte oven, is nog steeds in gebruik. Het streven van onze bakker en stoker is om daarin maandelijks Jacobusbroodjes te bakken. Dit is geen vaste dag, dus hiervoor publiceren wij de datum op onze website en social media kanalen, zodat u tijdig een bezoekje kunt plannen om brood te kopen.

Voor het draaiende houden van alle afdelingen op de Jacobushoeve, met daarnaast het onderhoud van gebouwen en de tuin en al het werk dat op de achtergrond wordt verricht zijn vele vrijwilligers nodig. Graag komen wij daarom in contact met enthousiaste mensen die graag een steentje bij willen dragen aan het werk dat wij met zijn allen verrichten. Kom vrijblijvend eens binnenlopen of maak van tevoren een afspraak met een van de coördinatoren.

Jacobushoeve

Jan Smuldersstraat 4, Vessem

tel. 0497-592 059

www.jacobushoeve.nl

info@jacobushoeve.nl

Uit de raadsvergadering van 24 januari

Bussereind Steensel In Steensel komen aan de Bussereind 6 nieuwe woningen bij, op de plek waar nu oude stallen staan en een oude kas. De stallen en de kas worden dan uiteraard afgebroken. Daarvoor komen 4 woningen, en de boerderijwoningen worden gesplitst. Kernbeleid denkt dat dat een verbetering is van de omgeving. Echter in het raadsvoorstel staat “De eigenaren zijn voornemens de bedrijvigheid te beëindigen” en “Het plan voorziet in de beëindiging van een veehouderij waardoor een permanente afname van de stikstof-depositie wordt gerealiseerd.” Dat is echter niet correct. De stallen en de kassen staan al heel lang leeg en de bedrijvigheid is al lang geleden gestopt. Kernbeleid vindt dat er geen verkeerde informatie in raadsvoorstellen mag staan. Daarnaast zijn er door ambtenaren fouten gemaakt naar iemand die een zienswijze heeft ingediend. Wij vinden dat zoiets niet mag gebeuren en dat alleen excuses aanbieden te weinig is. Daarom hebben wij verzocht om het raadsvoorstel terug te nemen en in een volgende raadsvergadering opnieuw te behandelen, maar dan zonder fouten. Wethouder Kraaijeveld pruttelde tegen, zei weer dingen die niet klopten en vervolgens wilden de coalitiepartijen het niet opnieuw behandelen.

De Schaalsprong

In het vorige artikel van Kernbeleid hebben we kort uitgelegd wat de Schaalsprong betekent, namelijk de enorme uitbreiding van ASML en de bedrijven van Brainport Eindhoven. Hiervoor hebben ze 100.000 extra werknemers nodig die allemaal ergens in de regio moeten wonen. Dit betekent dat er in onze omgeving heel veel extra woningen moeten komen, er heel veel arbeidsmigranten bij komen, heel veel extra verkeer zal komen en nog meer bedrijventerreinen zullen komen. Dat betekent ook: nog meer personeelstekorten in de zorg, onderwijs en bij kleine ondernemers, en nog meer klimaat- en milieuschade. De MRE (Metropool Regio Eindhoven) is er echter heel positief over: men vindt de economische groei van de Schaalsprong prachtig. De MRE is een organisatie die bestaat uit wethouders of burgemeesters van de 21 gemeenten in onze regio. De MRE heeft nu een samenwerkingsakkoord opgesteld om de groei van ASML en Brainport te faciliteren en de bijkomende gevolgen in goede banen te leiden, zoals men dat zelf noemt. In het samenwerkings-akkoord worden alle 21 gemeenten opgeroepen om mede-verantwoordelijk te zijn en mede-eigenaar van de Schaalsprong. Kernbeleid heeft er voor gepleit om het samenwerkingsakkoord niet te onderschrijven. Wij vinden dat de gemeente Eersel zelf vanuit een visie op welzijn en brede welvaart moet bepalen wat ons toekomstbeeld is. Gelukkig kwamen de coalitiepartijen met een amendement dat ook zij het samenwerkingsakkoord slechts ter kennisgeving willen aannemen en niet mede-verantwoordelijk willen zijn voor de gevolgen van de Schaalsprong in Eersel. ESA zette vraagtekens bij de groei en de VVD zei dat ze de eigenheid en de sociale cohesie in de dorpen graag wil behouden. Kernbeleid was hier blij verrast mee en heeft het amendement van de coalitiepartijen gesteund.

Welzijn voor allemaal Kernbeleid wil het welzijn van alle inwoners van de zes mooie dorpen in onze gemeente verbeteren. Wij willen dat de gemeente zich als een betrouwbare overheid gedraagt en het dorpse leven waarborgt. Ons team: raadslid: Jeanne Adriaans en actieve commissie-leden: John Fleerakkers, Arie van Loon en Peter Rombouts. Voor vragen en opmerkingen: info@ kernbeleid-eersel.nl/ 06-22809683.

Carnavalsconcert ‘Ratatouille’

4 februari in Vessem

De feestdagen liggen achter ons en we kruipen langzaam maar zeker richting het Carnaval.

Dat betekent dat het ook weer tijd wordt voor het carnavalsconer van de muziekvereniging St. Cecilia Vessem. Deze vindt dit jaar plaats op zaterdag 4 februari. Een avond vol leuke meezingers, feestnummers en uiteraard een hoop gezelligheid. Zo drinken we in het hofbrauhaus, om via het Kleine café aan de haven naar Spanje te gaan voor het stierenvechten. Na een pauze met Ratatouille vliegen we door naar Zweden. Het is van alles wa. Zowel de fanfare als de drumband

Uitnodiging

Buurtgatse avondje

Eikenburg met ouderenreceptie

Op de vrijdag voor Carnaval, dit jaar op 17 februari, vindt traditioneel de receptie van het Ouderenprinsenpaar van het Buurtgat plaats in ontmoetingscentrum De Eikenburg te Eersel.

Vanaf 20.00 uur start de receptie en is er de gelegenheid om Ouderenprins Henny d’n Urste en zijn Prinses Ingrid te feliciteren.

Omstreeks 21.00 uur wordt de Buurtgatse Opsteker 2023 uitgereikt. Aansluitend zal muziekvereniging De Goede Hoop een ‘Concert Carnavalesk’ ten gehore brengen. Gedurende deze altijd weer gezellige avond is er onder meer een optreden van de dansmarietjes en uiteindelijk zal er, onder begeleiding van DJ Ruud, feest worden gevierd tot in de kleine uurtjes.

Jaarlijkse krentenbollenactie in Eersel

treden op. Maar daar blijft het niet bij. Ook is er een tonproater, zijn er diverse acts en sketches en worden sommige nummers ondersteund door zang. Kortom een avond waar je bij wilt zijn. Prins Sebastos en Adjudant Hnasie en hun gevolg zijn ook van de partij. En het allermooiste is: entree is geheel gratis. Da’s toch mooi meegenomen in deze tijden van in atie. De aanvang van het optreden is om 20.00 uur in D’n Boogerd in Vessem. Dus zorg dat je erbij bent en je niet later denkt: Ons moeder zeej nog... Muziekvereniging St. Cecilia Vessem

De toegang is vrij en alle Buurlanders en Buurlandinnekes zijn van harte welkom. Graag hopen wij u op het Buurtgatse avondje Eikenburg te mogen begroeten.

Voor meer informatie over activiteiten en evenementen van carnavalsvereniging De Buurlanders, kijk op onze website www.cvdebuurlanders.nl of volg ons via Facebook en Instagram.

Deze Jonge Held heeft je nodig.

Ook dit jaar is er weer de krenten bollenactie van de Verkenners Eersel en wel één week voor Carnaval, na melijk zaterdag 11 februari. Tussen 10.00 en 16.00 uur zullen in Eersel de krentenbollen deur aan deur verkocht worden door de Verkenners zelf. De krentenbollen, afkomstig van bakke rij v. Heeswijk, zijn per vier verpakt en kosten € 2,50 per zakje. Tevens zit in ieder zakje een lotje waarmee u kans maakt op diverse VVV-bonnen. Van de opbrengst kunnen noodzakelijke ma terialen zoals tenten, pannen, touw e.d. gekocht worden. Al deze spullen zijn onmisbaar voor de Eerselse Ver kenners.Deze scoutinggroep bestaat uit jongens tussen de 11 en 15 jaar en heeft elke vrijdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur een gezellige, avontuurlijke en soms ook leerzame groepsavond in en rond de blokhutten in Eersel.

Naast de groepsavonden gaan de Verkenners ook enkele malen per jaar op weekend en eens per jaar op zomerkamp. Tijdens deze activiteiten worden de jongens beziggehouden met sport en spel, zelf koken, tochten, pionieren, kampvuren en nog vele andere dingen. Mocht je interesse hebben in de Verkenners kun je altijd een keer komen kijken of een avond met de groep meedraaien. Neem ook eens een kijkje op www.scoutingeersel.nl.

Je ziet het vaak niet aan ze, maar opgroeien met een nierziekte eist ongeloo ijk veel van kinderen. Ze hebben weinig energie, mogen niet eten wat ze lekker vinden, moeten veel zware medicijnen slikken en soms zelfs dialyseren. Dat is slopend.

Maar ze geven niet op. Elke dag weer vragen deze doorzetters het uiterste van zichzelf om gewoon te léven. Jonge Helden zijn het. Voor hén willen wij er zijn. Nu en later.

Deze Jonge Held heeft je nodig.

Geef daarom voor een toekomst waarin we nierziekten kunnen genezen. Ga naar nierstichting.nl

Scan de code met uw smartphone en doneer eenvoudig online

Lego beurs

Zoals we vorige keer al aankondigden gaan we dit jaar weer een hele hoop to e nieuwe dingen organiseren in ’t Buurthuis Samen ’t Loo (Vlakbij de Natuurtuin in Bergeijk). Zo is er op 5 maart tussen 10.00 en 17.00 uur een ‘Beurs en Bouwdag LEGO blokjes’.

In samenwerking met de OLBC is er een tentoonstelling met verschillende bouwtafels, een tweedehands beurs, een tombola en een racebaan. Entree is € 3,- en kinderen tussen 0-3 jaar mogen gratis naar binnen.

Je ziet het vaak niet met een nierziekte kinderen. Ze hebben niet eten wat ze lekker zware medicijnen slikken dialyseren. Dat is slopend. Maar ze geven niet deze doorzetters het om gewoon te léven. Voor hén willen wij Geef daarom voor nierziekten kunnen Ga naar nierstichting.nl

pagina 8 De Hint no. 1358 - 3 februari 2023
Bezorgklachten? info@bravom.nl

Met Boer Burger Beweging méér communicatie

15 Maart Verkiezing Provinciale Staten en Waterschapsbestuur

stimulerend beleid in plaats van een sanctionerend beleid.”

Verkeerde belangen

Op 15 maart van dit jaar vinden de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap plaats. Het is voor Boer Burger Beweging voor ’t eerst dat ze aan deze verkiezingen meedoen en de verwachtingen zijn hoog gespannen. De lokale kandidaten vertellen graag over de standpunten.

Communicatie

“Eigenlijk is er één ding dat bij BBB bovenaan staat: communicatie”, vertelt Johan van Dommelen uit Reusel. “Er worden in dit land zoveel beslissingen genomen die niet uitgelegd worden; burgers begrijpen het gewoon niet en dat moet anders.” Wil Meulenbroeks uit Lage Mierde vult aan: “In Nederland wordt beleid gemaakt op het wantrouwen van de burger, er wordt niet nagedacht over de gevolgen, over wat bepaalde beslissingen met mensen kunnen doen. In onze optiek kun je onder dwang geen verandering bewerkstelligen. Met begrip wel. BBB gaat voor een

In Brabant is werk genoeg voor de politiek. Albert van Selst uit Wintelre gaat voor een zetel in het Waterschap. “Het Waterschap houdt zich bezig met de kwaliteit en kwantiteit van het drinkwater. Wij zijn het uitvoeringsorgaan van de overheid. Ook hier ervaren wij dat er te weinig communicatie naar de burgers is. Als partij zien we maatregelen genomen worden die de verkeerde belangen dienen en daar willen we verandering in brengen. Een voorbeeldje: één van onze taken is om het grondwater op peil te houden. Als je weet dat er bijvoorbeeld in Eindhoven dag en nacht pompen draaien om tunnelbuizen van wegen droog te pompen en dat water gaat rechtstreeks naar de Maas, dan gaat er in onze ogen iets verkeerd. Je kunt dat water ook terug naar de beken en sloten laten gaan. Dan hebben de boeren in de zomer nét iets meer ruimte om hun gewassen te beregenen.”

Het moet anders De politiek heeft de mond vol over klimaatadaptatie maar werpt zoveel barricades op dat het voor de burger niet meer te snappen is. Marloes Jansen uit Reusel: “Neem het afscha en de salderingsrege -

Goede ontwikkelingen bij MERAS & VITAL Fysiotherapie

MERAS Fysiotherapie heeft al jaren als motto ‘Brengt gezondheid in beweging’. Daarom stimuleren de fysiotherapeuten van deze praktijk hun cliënten om in beweging te blijven of te komen.

Ze doen dat al jaren met succes. Immers, MERAS Fysiotherapie is een begrip in de Kempen en staat bekend als een praktijk met een hoge mate van deskundigheid op veel deelgebieden van de fysiotherapie. Door de organisatorische samenvoeging per 1 oktober 2022 met Vital Fysiotherapie zijn de deskundigheden uitgebreid met geriatrie fysiotherapie en de behandeling van cliënten met centraal neurologische aandoeningen. Geriatrie fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van de ouder wordende mens met complexe problematiek. Centraal neurologische aandoeningen zijn bijvoorbeeld een hersenbloeding, ziekte van Parkinson, dementie of MS. Nu is MERAS Fysiotherapie zelf in beweging. Per 1 januari 2023 is de maatschap van MERAS Fysiotherapie met 3 collega’s uit-

gebreid. Naast Frans List, Bernadette Henselmans en Gijsbert Jansen zullen Amber Paarhuis, Inge Fabrie en Emma van Ooijen de maatschap versterken. Amber is een vertrouwd gezicht bij MERAS, Inge en Emma zijn collega’s die bij Vital Fysiotherapie werken.

De drie nieuwe maatschapsleden zullen op termijn de gehele maatschap gaan overnemen en de komende jaren ervaring gaan opdoen in alles wat te maken heeft met het ondernemen in de fysiotherapie. Met hun enthousiasme, positieve instelling en steun van alle collega’s zal het in beweging brengen van gezondheid van en door MERAS & VITAL Fysiotherapie in de toekomst verzekerd zijn.

De naam van Vital Fysiotherapie blijft gewoon bestaan evenals het telefoonnummer 0497-517272, MERAS blijft eveneens bereikbaar op het vertrouwde telefoonnummer 0497530383.

ling: ‘leuk’ als je net geïnvesteerd hebt in zonnepanelen. Het is toch veel logischer dat je de burgernancieel pro jt laat hebben van die investering? Als het alleen geld kost, gaat er straks niemand meer mee in duurzaamheid. Dat kun je als politiek niet uitleggen en dat moet volgens BBB dus écht anders.”

Mens in plaats van geld centraal Ook over mobiliteit heeft BBB een standpunt. Ad Houbraken uit Bergeijk: “De kleine kernen komen

met OV helemaal niet meer aan bod en dus wordt de leefbaarheid aangetast. Privatisering is uiteindelijk niet echt een succes gebleken. Je kunt elke euro maar één keer uitgeven. Op dit moment is het beleid om steeds maar nieuwe wegen aan te leggen, in plaats van te investeren in OV. Wat BBB betreft moeten we veel meer de mens in plaats van geld centraal stellen.”

Elke stem telt De campagnetrein dendert. Overal waar de kandidaten komen,

willen ze graag in gesprek met de kiezer. Johan: “Ik weet dat de verkiezingen van Provinciale Staten en de Waterschappen een beetje een ver-van-mijn-bed-show zijn maar toch wil ik oproepen te gaan stemmen. Elke stem telt en met de aankomende verkiezingen kies je mee aan de invulling van de Eerste Kamer. Als BBB beloven wij in ieder geval méér communicatie.”

www.boerburgerbeweging.nl

De Hint no. 1358 - 3 februari 2023 pagina 9
Van links naar rechts: Johan van Dommelen (P), Marloes Jansen (W), Albert van Selst (W), Wil Meulenbroeks (P) en Ad Houbraken (W). (P) = Provinciale Staten, (W) = Waterschap.
Word donateur! Ga naar DierenLot.nl

Wil je op de hoogte blijven van wat er in jouw omgeving gebeurt? Op deze pagina(‘s) tref je de wekelijkse gemeenteberichten aan. Meer informatie vind je op www.eersel. nl of schrijf je in voor onze nieuwsbrief via www.eersel.nl/nieuws-en-publicaties

Gemeente Eersel is ook te vinden op social media: Facebook (/gemeenteeersel), Twitter (@gemeersel), LinkedIn en Instagram (@ gemeente_eersel). Verder kun je via www.eersel.nl/meld-en-herstellijn een melding doorgeven.

De gemeente

DIGITAAL JE RIJBEWIJS

VERLENGEN:

EEN SUCCES IN EERSEL

Al drie maanden kunnen inwoners van Eersel digitaal een verlenging of uitbreiding van hun rijbewijs aanvragen. Sinds we dit mogelijk maken, was maar liefst één derde van de aanvragen voor een nieuw rijbewijs digitaal. We zijn blij om dat effect te zien!

Waarom digitaal je rijbewijs verlengen? Voorheen liet je je pasfoto maken, racete je door naar het gemeentehuis en ging je netjes in de wachtkamer zitten tot een baliemedewerker je aanvraag in behandeling nam. Nu is alleen een bezoekje aan een RDW-erkend fotograaf genoeg. De fotograaf stuurt je vers gemaakte pasfoto en handtekening direct door naar het RDW. Alles wat jij nog hoeft te doen is een identiteitscheck via de DigiD-app. En voilà, na twee dagen ligt jouw rijbewijs klaar bij de receptie. Dat bespaart wachttijd en een ritje minder op en neer naar het gemeentehuis.

Meer weten? Kijk op www.eersel.nl/dar

Informatie

SNELHEIDSCONTROLES

De politie heeft snelheidscontroles gehouden:

N397

15 december 2022, aantal bekeuringen 15

19 december 2022, aantal bekeuringen 64

20 december 2022, aantal bekeuringen 63

gemeente Eersel

Bezoekadres: Dijk 15, 5521 AW Eersel

Postadres: Postbus 12, 5520 AA Eersel

Telefoonnummer: (0497) 531300

06-12444645 (Alleen WhatsApp)

gemeente@eersel.nl

www.eersel.nl

GemeenteEersel

gemeersel

gemeente_eersel

Gemeenteberichten

Kunst en cultuur

EERSEL ONTHULT REUZE HERTENGEWEI VAN KUNSTENAAR JAN VAN IJZENDOORN

Het derde kunstwerk voor Kunstroute Het Groene Lint

Op woensdag 25 januari onthulde wethouder Eric Beex van de gemeente Eersel het derde kunstwerk voor de Kunstroute Het Groene Lint. Het kunstwerk ’Megalocerus Ornamentus Giganteus’ verbeeldt de afgeworpen geweien van een reuzenhert uit ver vervlogen tijden. Het beeldhouwwerk is van de Oosterhoutse Kunstenaar Jan van IJzendoorn. Het grote hertengewei is het derde kunstwerk dat de gemeente nu plaatst langs kunstroute Het Groene Lint. Deze kunstwandelroute verbindt de Markt van Eersel met de Markt in Eindhoven en wordt door vlechtheggen gemarkeerd. Op het wandelpad ter hoogte van het Kerkdijkje in Steensel kan iedereen het nieuwe kunstwerk nu bewonderen.

Het beeldhouwwerk Megaloceros

Ornamentus Giganteus is een kunstwerk van Jan IJzendoorn uit 2005. Het verbeeldt de afgeworpen geweien van een reuzenhert uit ver vervlogen tijden. Het reuzenhert beschikte ooit over een ornament dat zijn eigen lichaamslengte oversteeg. Het gewei als een jachtwapen of rekwisiet, om te imponeren. Waarschijnlijk speelde juist het gewei parten bij het uitsterven van de soort. De immense afmetingen dwongen hem om te leven in de gevaarlijke open vlakte. Door opwarming van de aarde veranderde aan het eind van de laatste ijstijd het leefgebied van mammoeten en deze reuzenherten. Bebossing en dichte begroeiing namen toe waardoor de graas-vlaktes van deze dieren verdwenen en de beesten uitstierven.

Levenscyclus

Het reuze gewei symboliseert de levenscyclus. Zoals IJzerdoorn er zelf over zegt: ”Het werk verwijst naar de cyclische ontwikkelingen door de eeuwen heen waar de mens steeds weer mee geconfronteerd wordt. Precies op de plaats waar nu de geweien liggen, kunnen ze

Werkzaamheden

START VERVANGEN BRUG HEIKE IN VESSEM

Tussen Vessem en Middelbeers ligt de doorgaande weg Heike. Net buiten Vessem kruist deze weg de beek ’de Kleine Beerze’ met de brug Heike. De brug wordt vanwege gebreken vervangen.

Vervanging brug

Aannemersbedrijf Damsteegt uit Meerkerk gaat de brug vervangen. De huidige boogbrug gaan zij vervangen met een soortgelijke boogbrug. Het zware landbouw- en vrachtverkeer kan na de vervanging weer gebruik maken van de brug. Onder de nieuwe brug komt een faunapassage voor amfibieën en reptielen. Zij kunnen zo hun weg vervolgen langs de Kleine Beerze.

ooit eerder hebben gelegen. Precies op de plek waar ze nu liggen, dacht vroeger een voorbijganger ook al na over de wereld rondom. En nu duizenden jaren later herhaalt dit wonderlijke spel zich. Ook in de toekomst zal dat alsmaar door blijven gaan. En de wereld rondom zal nooit meer dezelfde zijn zoals dat ook voorheen nooit zo was. Noch met en noch zonder ons.”

Kunstroute Het Groene Lint Kunstroute het Groene Lint is een natuurkunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Annet Bult. Dit kunstwandelpad wordt gemarkeerd door gevlochten heggen. De kunstroute is nog volop in ontwikkeling. Het duurt nog drie tot vijf jaar voordat de eerste heggen daadwerkelijk gevlochten kunnen worden en in volle pracht en praal te bewonderen zijn. Op diverse plekken langs de route wordt de heggenreeks met een bijzonder kunstwerk verrijkt. Daardoor ontstaat een

interessante en verrassende wandelroute die het platteland van Eersel verbindt met de grootstedelijke hightech regio van Eindhoven.

Eerdere kunstwerken

De kunstwandelroute begint op het Hint in Eersel. ’Het Groene Ei’ op de Ovonde van Marcel Smink is het eerste kunstwerk langs de route. Tussen Domein Oogenlust en Steensel treffen we vervolgens de ’Januskop’ van Sjef Voets aan. Wandelaars die verder lopen richting Steensel kunnen vanaf nu dus ook genieten van ’Megaloceros Ornamentus Giganteus’, het reuze hertegewei van IJzerdoorn. In het ontwerp van Annet Bult eindigt de wandelroute rond het Van Abbemuseum in Eindhoven met de Eerselse Mariakapel in vormsnoei in het groen.

Kijk voor meer informatie op kunstroutehetgroenelint.nl.

Planning

Het Heike is vanaf maandag 13 februari 2023 afgesloten voor doorgaand verkeer. We starten dan met de sloop van de brug. Het bouwen van de nieuwe brug duurt tot

en met vrijdag 31 maart 2023. Tot die tijd blijft het Heike afgesloten.

Omleiding

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden leidden we het verkeer om. De omleidingsroute verloopt via: Jan Smuldersstraat, Merenweg, Oostelbeersedijk, Dennendijk, Hoogeindseweg en Hillestraat.

Het fietspad blijft open voor brom- en fietsverkeer, zij hoeven de tijdelijke omleidingsroute niet te volgen.

Heb je vragen over werkzaamheden van de brugvervanging? Neem dan contact op met Ton van Doormaal via (0497)531300.

pagina 10 De Hint no. 1358 - 3 februari 2023

Openbare bekendmaking

Bouwzaken

RECHTSGELDIGE BEKENDMAKING VERGUNNINGEN, MELDINGEN EN ONTHEFFINGEN VIA INTERNET

De gemeente Eersel maakt alle officiële bekendmakingen en kennisgevingen van vergunningen, meldingen en ontheffingen digitaal bekend in het elektronisch gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl.

Onderstaande verkorte berichten over omgevingsvergunningen en ruimtelijke plannen bieden wij voorlopig als service. De digitale versie is rechtsgeldig. Via de website van officiële bekendmakingen

kun je je gratis aanmelden voor automatische meldingen voor berichten uit jouw buurt.

Verleende omgevingsvergunningen

Duizel

•Hoek 1, bouwen van een woning met bijgebouw en het aanleggen van een inrit

Datum besluit: 19-01-2023

Wintelre

•Groenstraat 10A, bouwen van een bijgebouw

Datum besluit: 24-01-2023

Openbare bekendmaking

Ruimtelijke plannen

De volgende plannen liggen ter inzage:

Buitengebied

•Ontwerp bestemmingsplan ’Buitengebied, herziening Stokkelen 37 te Eersel. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk de huidige paardenhoude-

rij om te schakelen naar een paardenpension en hoveniersbedrijf. (t/m 22 februari 2023).

Vessem

•’Groenstroken Vessem’. Het bestemmingsplan voorziet in een juridisch-planologische regeling voor het wijzigen van de bestemming van een drietal groenstroken aan de Hemelrijk, Predikant en Hooge Akker in Vessem. De landschappelijke inpassing maakt ook onderdeel uit van het bestemmingsplan. (tot 24 februari 2023).

Eersel

•Ontwerpbestemmingsplan ’Nieuwstraat 100’. Het bestemmingsplan maakt de bouw van een woonzorggebouw met 20 appartementen en 1 dienstappartement mogelijk (tot 7 maart 2023).

•Vastgesteld bestemmingsplan Schadewijkstraat 37. Het bestemmingsplan wijzigt het bouwvlak en maakt de bouw van een nieuwe woning mogelijk. (tot 15 maart).

Je vindt alle informatie over het plan, het gebied en de procedure op www.eersel.nl/ruimtelijke-plannen of op www.ruimtelijkeplannen.nl. Hier kun je ook zien hoe lang het plan ter inzage ligt. Heb je geen internet? Het plan kun je ook inzien op het gemeentehuis.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met team Ruimte via telefoonnummer (0497) 531 300 of per e-mail: ruimte@eersel.nl.

Eersel, 3 februari 2023

Een leuk artikel of wil je een STRAK vormgegeven advertentie? redactie@gielen.nl

Computer- en tablet/smartphone cursussen voor ouderen

2023 mogelijk laatste cursusjaar?

Stichting Ouderen & Informatietechnologie (S.O. & I.) organiseert al 24 jaar met veel succes computercursussen voor ouderen uit Bergeijk en omstreken. Het totaal aantal cursisten sinds de oprichting van onze stichting nadert onze 4000e deelnemer.

Maar de laatste tijd en met name na de coronaperiode merken wij dat er minder aanmeldingen zijn van cursisten. Dit in grote tegenstelling tot onze beginperiode toen er een grote belangstelling was voor onze cursussen. Wij merken dat er voor onze doelgroep geleidelijk minder behoefte is ontstaan om computerlessen te volgen doordat men op jongere leeftijd opgroeit met informatica.

Daarom overwegen wij als bestuur om mogelijk aan het einde van het jaar 2023 te stoppen met het verzorgen van computercursussen. Naar verwachting dus dit jaar uw laatste kans om deel te nemen. Overweegt u om toch een Computerof tablet/smartphone cursus te volgen, meldt u zich dan zo spoedig mogelijk aan. Binnenkort gaan er weer nieuwe cursussen van start, waarvoor u zich kunt inschrijven. Bent u 50 jaar of ouder, dan leren wij u graag omgaan met de computer/laptop, tablet/ smartphone. De lessen vinden plaats in een gemoedelijke sfeer; de groepsgrootte is maximaal acht personen. Tijdens de cursus wordt ruime aandacht besteed aan e-mail en internet.

Een bijzonder concert

Een concert in de planning met twee harmonieorkesten.

Harmonie Theodatus uit Luyksgestel samen met het Riethovens Harmoniecorps. Geen uitwisselingsconcert maar een samenwerking. Dus samen muziek maken. Zowel de harmonieorkesten als mede de slagwerkgroepen gaan samen het concert verzorgen. Zet de datum 22 april alvast in je agenda want het belooft niet alleen bijzonder te worden maar ook nog erg aansprekend. Het concert vindt plaats in De Drie Linden in Luyksgestel en begint om 20.00 uur.

Naast de cursus Windows 10 kunt u zich ook inschrijven voor een Vervolgcursus Windows 10, een cursus Gebruik van een iPad of iPhone, een cursus Gebruik van een Android tablet of Android smartphone. De laatstgenoemde cursussen genieten steeds meer belangstelling. Bij alle cursussen wordt een boek of naslagwerk meegeleverd. U kunt dus thuis alles nog eens nakijken want het boek is en blijft van u!

Informeren en inschrijven kan op verschillende manieren:

• U komt gezellig even langs in ons leslokaal tijdens de wekelijkse inloopmiddag op dinsdag van 14.0016.00 uur.

Locatie: gebouw van de Muziekschool, Dr. Rauppstraat 35, Bergeijk.

• U kunt contact opnemen voor uw aanmelding of als u nog aanvullende vragen heeft met onze cursuscoördinator, de heer A. Slenders, tel. 0497573191.

Wij verwelkomen u graag als cursist.

Stichting Ouderen & Informatietechnologie

IVN Winterwandeling over de Plateaux

Gidsen van IVN Bergeijk-Eersel nemen u op zondag 12 februari mee door het mooie natuurgebied Plateaux en laten u zien hoe de natuur zich in de winter laat zien.

Het natuurgebied de Plateaux, 359 ha groot, is een enorm afwisselend gebied met een rijke historie. We gaan de vloeiweiden, de heidevelden en het aangeplante bos zien.

Dit is een van de weinige plaatsen waar de vloeiweiden nog werkzaam zijn. Het gebied is voorgedragen voor de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed. Het is een Natura 2000 gebied.

De wandeling is circa 4 km lang en duurt ongeveer 2 uur. U kunt gratis deelnemen. Heeft u een verrekijker, neem deze dan zeker mee. Meer informatie over de wandeling: Hans van Nunen, tel. 06-27443884, mail info.ivnbe@gmail.com of kijk op www.ivn.nl/be.

Cursus voor jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 24 jaar die opgroeien met zorgen in het gezin. Het kan zijn dat je mee moet helpen in het huishouden of een rol hebt in de verzorging van een gezinslid. Maar dit hoeft niet perse het geval te zijn. Maak jij je zorgen om een gezinslid of heeft een van jouw gezinsleden zorg nodig?

Dan ben jij een jonge mantelzorger!

Veel mensen denken bij het woord ‘mantelzorg’ aan persoonlijke verzorging en het doen van het huishouden.

Ook in de winter is het prettig wandelen over de Plateaux.

Vertrekplaats en -tijden Vertrek vanaf de Werkschuur van Natuurmonumenten, Barrier 15a, 5571 TV Bergeijk (zijweg van de Luikerweg, N69 Valkenswaard-Hasselt, tegenover benzinepomp 200 meter

voor de Belgische grens).

Datum:zondag 12 februari

Tijd:13.30 uur Entree: gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar kom op tijd.

De repetities zijn inmiddels al volop aan de gang en er staat ook al een repetitiedag gepland om samen tot één mooi geheel te komen.

Vanaf begin maart kunnen er entreekaarten voor € 7,50 p.p. gereserveerd worden. Naast het reserveren van een entreekaartje is er een mogelijkheid een pauzearrangement ten bedrage van € 6,50 per persoon te reserveren. Dit arrangement houdt in dat er een drankje met een borrelplankje klaar staat voor u in de pauze. Verdere informatie volgt snel. Als het maar vast in uw agenda staat. Hopelijk tot 22 april 2023.

Harmonie Theodatus Luyksgestel en het Riethovens Harmoniecorps.

Voor sommige kinderen en jongeren is dit inderdaad het geval. Maar het gaat er vooral om dat deze kinderen en jongeren zich zorgen maken om hun naaste en zich vaak, onbewust en ongemerkt, aanpassen aan de situatie.

Wereldwinkel Eersel

Hoe geniet je het beste en gemakkelijkst van etherische oliën?!

Aromalampjes: Deze zijn vaak gemaakt van aardewerk. Ze bestaan uit een waterbakje en de warmtebron is meestal een waxinelichtje. In het gevulde waterbakje druppelt men wat olie naar wens waardoor de geur verspreid wordt naarmate het water verdampt. Of door wat druppels op een kussen, doekje, sjaaltje of op het beddengoed te sprenkelen. Onaangename luchtjes worden dan door

Veel jonge mantelzorgers hebben een jne jeugd en zitten lekker in hun vel. Sommigen raken echter in de problemen, hebben een laag zelfbeeld of halen lagere cijfers op school. En dat laatste willen wij voorkomen. Daarom organiseren wij binnenkort een 6-wekelijkse cursus voor jonge mantelzorgers. Tijdens deze cursus is aandacht voor mindfullness en zelfvertrouwen. We gaan onderzoeken waar jij blij van wordt en wat jij nodig hebt om in je kracht te staan. We willen daarmee een plek bieden waar jij jezelf mag zijn als jonge mantelzorger. De cursus duurt 6 weken en start op 6 maart. Als je je opgeeft, verwachten we dus ook dat je er alle 6 bijeenkomsten bij bent. Maandag 10 april slaan we over omdat dit 2e paasdag is. De laatste bijeenkomst is hierdoor op 17 april. De cursus vindt plaats op maandagen, in de MFA in Hapert (adres: Oude

aangename vervangen. In het bad door ’n paar druppels aan je shampoo of badschuim toe te voegen. In dweil of schoonmaakwater, hier wordt voornamelijk lavendel of tea tree olie gebruikt, deze zijn beide ontsmettend.

Belangrijke en algemene notities Etherische oliën zijn een mooi geschenk van de natuur maar vervangen nooit een arts. De olie nooit zonder deskundig advies puur op de huid, in de ogen of op slijmvliezen aanbrengen. Bij twijfel aan overgevoeligheid een klein beetje olie op de huid aan de binnenkant van de elleboog aan-

Provincialeweg 21 in Hapert). Inloop is vanaf 15.15 uur. We starten om 15.30 uur en sluiten om 17.00 uur af.

Deze cursus is speciaal bedoelt voor jonge mantelzorgers in de leeftijd van 6-12 jaar.

Voor andere leeftijdsgroepen zal op een later moment een cursus georganiseerd worden.

Voor aanmelden of meer informatie neem contact op met Ee e Heesterbeek (telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag tot 14.30 uur en donderdag)

T: 06-58797156 | M: ee eheesterbeek@cordaadwelzijn.nl

Of met Dianne Coolen (telefonisch bereikbaar op dinsdag en woensdag)

T: 06-58789368 | M: diannecoolen@ cordaadwelzijn.nl

F: facebook.com/jmzcordaadwelzijn|

I: @jmzcordaadwelzijn

brengen. Na 24 uur geen reactie dan is er waarschijnlijk geen overgevoeligheid te verwachten.

De esjes etherische olie na gebruik direct sluiten en nooit op kunststof of gelakte ondergrond plaatsen. Nooit bij open vuur plaatsen.

Etherische oliën altijd buiten bereik van kinderen houden.

Meer informatie in de winkel! wereldwinkeleersel.nl

De Hint no. 1358 - 3 februari 2023 pagina 11

De bibliotheek informeert bij digitale belastingaangifte

Bibliotheek De Kempen biedt gratis informatiebijeenkomsten ter ondersteuning van de digitale belastingaangifte voor 2022

Informatiebijeenkomsten: online én in de bibliotheek

Op dinsdag 14 februari om 19.30 uur vindt een online informatiebijeenkomst plaats door Frans Verbunt van de FNV. Er wordt aandacht besteed aan het digitaal invullen van de belastingaangifte. Daarnaast wordt er ook inhoudelijk ingegaan op de verschillen van 2022 ten opzichte van 2021. Het is een algemene sessie, individuele vragen kunnen beantwoord worden na de sessie. De toegang is gratis. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om deel te nemen. Aanmelden kan via de agenda op de website van de bibliotheek: www.bibliotheekdekempen.nl.

Daarnaast biedt Bibliotheek De Kempen samen met KBO Eersel een gratis bijeenkomst aan op donderdag 16 februari om 14.00 uur in Bibliotheek

Eersel. Je kunt er terecht met je vragen over het invullen van de digitale belastingaangifte.

De toegang is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Aanmelden kan via de agenda op de website van de bibliotheek: www.bibliotheekdekempen.nl.

Cursussen en informatiepunten bij de bibliotheek De bibliotheek is de plek waar iedereen terecht kan voor hulp met taal en digitaal. Voor beginners is er de gratis computercursus Klik & Tik. Daarnaast verwijst en begeleidt de bibliotheek je bij vragen over de digitale overheid. Bij het Informatiepunt Digitale Overheid kun je terecht met vragen over bijvoorbeeld belastingen en toeslagen, zorg regelen en AOW aanvragen. Dit informatiepunt is altijd geopend tijdens openingstijden.

Ook heeft de bibliotheek cursussen voor iedereen die wil leren omgaan met DigiD en de digitale overheid, of met het online regelen van gezondheidszaken.

Kiezen voor een gezond gebit is kiezen voor een gezond dier!

Laat uw hond of kat vaker de harde brokjes staan? Heeft uw konijn wel eens een nat kinnetje? Dan is de kans groot dat uw huisdier last heeft van gebitsproblemen. Wist u dat meer dan 80% van de honden en katten met een bepaalde vorm van gebitsproblematiek rondlopen?

Vaak merkt u dat als eigenaar niet op. Gebitsproblemen beginnen vaak onschuldig. Tandplak wordt tandsteen, dit veroorzaakt ontstekingen aan het tandvlees en/of aan de tandwortels. Ontstoken tandvlees en rotte tanden veroorzaken pijn. Uw dier krijgt dan moeite met het eten van harde brokjes of laat brokjes uit zijn bek vallen. Andere symptomen zijn een onfrisse geur uit de bek of overmatig speekselen. Een gezond gebit is belangrijk voor het welzijn van uw dier, maar voorkomt ook onstekingen en infecties elders in het lichaam.

Ook konijnen en knaagdieren kunnen last krijgen van het gebit. De snijtanden en kiezen van deze dieren groeien het hele leven door. Normaal gezien slijten ze af door het malen van eten. Gebeurt dat niet dan kan uw dier olifantstanden of haken op de kiezen

GGD BZO verlengt pop-uplocaties in februari

Startersgroep loopt testloop

Door het winterweer kon de testloop op zondag 22 januari niet doorgaan. Verschuiven betekent dat er altijd weer mensen niet kunnen. Maar op zondag 29 januari zijn de weergoden iets beter gemutst en kan de testloop beginnen. 9 Personen van de startersgroep en groep 1 zijn naar de Panberg gekomen om daar het rondje van 1600 meter drie keer rond te lopen. Plus nog een stukje ‘aanloop’ maakt het 5 km.

Hoe was dat op dinsdag 4 oktober.

Toen waren het vreemden voor elkaar.

Nu weten ze alles van elkaar, van de familie, wat hun hobby’s zijn en waar ze nog meer graag over kletsen. Waar zitten de pijntjes tijdens en na de training. “Helemaal geen zin om na de training te komen met dit slechte weer, maar achteraf toch blij dat ik gekomen ben”. Als er in de groep iets is wat ‘bind’ is het makkelijker om te komen, of wordt het moeilijker om weg te blijven?

Kanya en Louis lopen in de achterhoede. Kanya loopt 39:01, Louis 2 seconden sneller, 38:59. Jose, Arjan

en Anouk weten in het begin nog gezamenlijk op te trekken, maar Jose moet in de tweede ronde een gaatje laten vallen en komt na 35:27 over de streep. Arjan en Anouk gezamenlijk in 34:42. Stefan loopt op zijn eigen tempo en na 30 minuten en 23 seconde heeft hij de 5 km volbracht. Neeltje blijft net onder het half uur, 29:18. Joyce heeft nog een beetje snelheid over gehouden van zijn 400 meter carrière en heeft 26:43 nodig om het parcours te volbrengen.

Ben jij ook enthousiast geworden? Op dinsdag 7 maart start er weer een groep. De trainingstijden zijn dinsdagen donderdagavond om 19.30  uur en zondagmorgen om 9.00 uur. We starten telkens op sportpark ‘De Dieprijt’ aan de Postelseweg 74 in Eersel. Door enthousiaste trainers wordt telkens een training gegeven met een goede warming up, leuke afwisselende kern en cooling down. Zijn er nog vragen of heb je interesse, mail naar loopgroepen@avdes.nl.

Iedereen kan hardlopen!

GGD Brabant-Zuidoost blijft in februari de herhaalprik tegen corona aanbieden op pop-uplocaties in Best, Eindhoven, Valkenswaard en Deurne. Verder opent de GGD een nieuwe pop-uplocatie in Budel.

Op alle pop-uplocaties is de herhaalprik tegen corona zonder afspraak verkrijgbaar.

Overzicht pop-up vaccinatielocaties in de regio

• Best – Het Tejaterke

7, 14 en 28 februari, 9.00-12.00 uur

Adres: Max de Bossustraat 1, 5684 CG

Best

• Eindhoven – De Toeloop

7, 14 en 28 februari, 14.00-16.30 uur

Adres: Jozef Israëlslaan 2F, 5642 KA Eindhoven

• Valkenswaard – De Belleman

Woensdag 8, 15 en 22 februari, 9.00 –15.45 uur Adres: Bruninckxdal 2, 5551 EV Valkenswaard

• Deurne – SCC Den Draai

Vrijdag 3, 10 en 24 februari 9.00 – 16.30 uur Adres: Blasiusstraat 2 (ingang Zeilbergsestraat), 5754 AV Deurne

• Budel – De Borgh

Maandag 6, 13 en 27 februari 9.00 –16.30 uur Adres: Dr Antonius Mathijsenstraat 15, 6021 CK Budel

1 enkele herhaalprik tegen corona Heb je na 18 september 2022 al een herhaalprik gehad? Dan kan je niet een 2e herhaalprik halen bij de GGD. Je bent voldoende beschermd.

Fietsen

invloed een onderbelicht probleem

Het aantal etsers dat onder invloed van drank of drugs een ongeluk krijgt en terecht komt op de spoedeisende hulp (SEH) is in 10 jaar tijd gestegen met 84%.

We weten allemaal dat rijden onder invloed verboden is. En dat geldt ook voor etsers hoewel we ons zelf vaak

krijgen. Dit veroorzaakt wondjes aan de tong, in de mondholte of op de lippen. Erg pijnlijk. Gebitsproblemen bij deze dieren ontstaan door verkeerde voeding, een genetische aandoening, trauma of afwijkend knaaggedrag. In dat geval stopt uw dier met eten en hebben ze vaak een nat kinnetje van het speeksel. Als een konijn of cavia langer dan 24 uur niet eet is dat een spoedgeval. Belangrijk dus om uw dier regelmatig te laten nakijken door een dierenarts.

Bij de jaarlijkse controle kijkt uw dierenarts standaard het gebit van uw dier na. In februari hebben wij bij Dierenkliniek de Kempen gebitsmaand. In deze maand besteden we nog wat extra aandacht aan een gezond gebit.

U kunt o.a. een gratis gebitscontrole voor uw dier plannen bij een van onze paraveterinairen.

U kunt gebitsproblematiek voorkomen door thuis goed voor het gebit van uw dier te zorgen. Tandenpoetsen bij hond en kat is de allerbeste manier. Zorg ervoor dat u hiervoor dierentandpasta gebruikt, want humane tandpasta is giftig voor dieren. Zorg er ook voor dat uw dier overwegend droge brokjes eet, van natvoer krijgen ze sneller tandsteen. Konijnen en knaagdieren moeten goede brokjes krijgen en altijd de beschikking over vers hooi hebben, aangevuld met groenten.

Dierenarts Ste e Cornelissen Dierenkliniek de Kempen

Praktische informatie

pop-uplocaties

• Alleen de herhaalprik tegen corona is verkrijgbaar op pop-uplocaties • Een afspraak is niet nodig

• Neem je ID en mondkapje mee (het dragen van een mondkapje is verplicht)

• Houd rekening met enige wachttijd • We bieden de herhaalprik op de pop-uplocaties aan op basis van beschikbaarheid, op = op. Het kan gebeuren dat we je vragen een andere keer terug te komen.

Vaste vaccinatielocaties

Eindhoven vaccinatielocatie Antoon

Coolenlaan

• Zowel de basisserie als de herhaalprik tegen corona

• Coronavaccinaties op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag, vrije inloop 9.00-16.30 uur

• Vanaf 31 januari kunnen 19 t/m

Nightshift in Muziekgebouw!

Men neme 19 muzikanten, een swingend pop en jazz-repertoire, een bevlogen dirigent en een waanzinnige locatie. Wat krijg je dan? Kom kijken en genieten op maandag 27 februari in het Muziekgebouw Eindhoven. De Valkenswaardse bigband Nightshift neemt u dan mee in een muzikale achtbaan!

Bigband Nightshift bestaat al ruim 25 jaar en heeft de coronaperiode aangegrepen om een kse metamorfose te ondergaan. Met een nieuwe dirigent en een volledig nieuw repertoire staan ze te trappelen om Zuidoost Brabant te veroveren. Met klassiekers van Frank Sinatra en Count Basie is het een ‘trip down memory lane’, gevolgd door moderne muziek van Michael Jackson, Tina Turner en Bruno Mars. Bigband Nightshift is de plek waar jazz en soul moeiteloos gecombineerd worden met pop en disco. Nostalgie mixen met hedendaagse herkenbaarheid. En dat alles gepresenteerd door een volledige bigband vol gera neerde blazerspartijen. Op maandag 27 februari, 20.00 uur, kunt u genieten van Nightshift in het Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven. Toegang is gratis, maar reserveren is verplicht. Bestel uw kaarten via www.bigband-nightshift.nl. Deze show vindt plaats in het kader van project ‘In the Spotlight’ en wordt mede mogelijk gemaakt door het Muziekgebouw en ASML.

26-jarigen hier op afspraak een HPV-vaccinatie halen op woensdag, vrijdag of zaterdag

• Coronavaccinatie voor kinderen alleen op afspraak

• Adres: Parking Antoon Coolenlaan 5, 5644 RX Eindhoven

Helmond vaccinatielocatie Haverdijk

• Zowel de herhaalprik als de basisserie (kindervaccinatie alleen in Eindhoven)

• Coronavaccinaties op donderdag, vrije inloop van 9.00-16.30 uur.

• Vanaf 31 januari kunnen 19 t/m 26-jarigen hier op afspraak een HPV-vaccinatie halen op dinsdag, donderdag of zaterdag.

• Adres: Haverdijk 11 (parkeren Sojadijk), 5704 RC Helmond

Maud Staassen Fotogra e.

anders doen geloven dat er minder kan gebeuren. Denk dus vooral vóóraf goed na over uw vervoer als u alcohol en/of drugs gaat gebruiken. Dan kan het gezellig blijven na a oop voor iedereen!

Wat doen we onszelf aan? Wat doen we de ander te kort?

De cijfers op een rijtje:

• Op de SEH kwamen in 2021 6400 verkeersslachto ers binnen met alcohol of drugs op.

• Van hen was ruim driekwart etser.

Nog 2 uitkomsten:

• Ruim de helft van de slachto ers was tussen de 20 en 49 jaar oud.

• Driekwart van de ongelukken met de ets was eenzijdig.

BRON: VeiligheidNL (www.veiligheid.nl)

VeiligheidNL is gespecialiseerd in het voorkomen van letsel in het algemeen en doet ter zake belangrijk onderzoek. Maak jij je ook zorgen over je eigen gebruik of dat van een ander?

Neem dan voor advies contact op met een instelling voor alcohol- en drugsproblemen door te bellen met de Drugs Infolijn 0900-1995.

Voor meer informatie: https://www. drugsinfo.nl/voor-mij-hulp

Wenst u nadere informatie? Wilt u reageren op dit artikel?

Mail ons: grootbergeijk@vvnregio.nl

pagina 12 De Hint no. 1358 - 3 februari 2023
onder
De groep ontspannen begonnen aan de 5 km testloop.
De Hint no. 1358 - 3 februari 2023 pagina 13 WONEN SLAPEN ZITTEN MEUBELEN VLOERBEKLEDING RAAMDECORATIE ALLES WORDT DOOR ONS GEMETEN EN GEÏNSTALLEERD 6.000 m² COMPLETE WONINGINRICHTING in leder of stof maatwerk De
Wintervoordeel op alle Auping bedden, boxsprings, matrassen en beddengoed. WIJ NEMEN UW OUDE MEUBELEN MEE RELAXFAUTEUILS MERKEN RAAMBEKLEDING VLOERBEKLEDING Bank Flint in meerdere opstellingen mogelijk afgebeeld: hoekbank Eetkamerfauteuils met hoge of lage rug, in stof of leder. Tafel in meerdere uitvoeringen. s e l e c t s t o r e PERSOONLIJK ADVIES MODERN DESIGN IN MEUBELEN EN KARPETTEN Gestelsestraat 59 Waalre Tel. 040 - 22 22 042 E X C L U S I E V E I N T E R I E U R S en D E S I G N M E U B E L E N MA. T/M ZA. OPEN www.lineo.nl Ma.v.a. 13.00 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur WIJ KOMEN VOOR INTERIEURADVIES GRAAG BIJ U THUIS WIJ NEMEN UW OUDE MEUBELEN MEE Zondag 5 februari geopend 11.00 - 17.00 uur Gestelsestraat 59 Waalre Tel. 040 - 22 13 922 www.pro ta.nl Maandag t/m zaterdag geopend Ma. v.a. 13.00 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur Gestelsestraat 59 Waalre
weken winter warme
pagina 14 De Hint no. 1358 - 3 februari 2023 Eyckelbergh & De Hint (Gielen druk print media) Piet Hakkens T 06 415 688 37 / Hennie van Schaijk T 0497 551 777 PC55 Jos Beerens T 06 145 338 79 / Rob Luijten T 0497 844 588 Meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op: JOUW VACATURE IN ONZE WEEKBLADEN? Bereik 35.000 brievenbussen in de Kempen! Elke laatste week van de maand kunt u tegen een extra aantrekkelijk tarief uw personeelsadvertentie plaatsen in de weekbladen De Hint - Eyckelbergh - PC55. Speciale kortingen tot wel 50%! Agenda Do 9 februari The Cosmic Carnival Fleedwooc Mac tribute Muziek 20.15 uur ◆ € 24,50 Vr 10 februari Zoutmus Muziektheater 20.15 uur ◆ € 21,50 Vr 10 februari Milène van der Smissen Muziek van Dolly Parton Muziek 20.30 uur ◆ € 16,50 Za 11 februari Theater Artemis Jeugdtheater 16.00 uur ◆ € 9,50 Do 23 februari Theater Sonnevanck Jeugdtheater 14.30 uur ◆ € 9,50 Vr 24 februari The Fortunate Sons Muziek 20.15 uur ◆ € 24,50 laatste tickets Do 2 maart Gerard van Maasakkers Muziek 20.15 uur ◆ € 24,50 uitverkocht Vr 3 maart Maartje & Kine Cabaret 20.15 uur ◆ € 18,50 Vr 3 maart ForEverly Brothers Muziek 20.30 uur ◆ € 17,50 uitverkocht kattendans.nl

TE HUUR in Eersel, Meerheide per 1 maart 2023: Opslag/bedrijfsruimte + kantoor. Elektra, internet, WC, keuken, grote roldeur. Begane grond 28 m2 + verdieping 28 m2. Ideaal voor ZZP-er, kleine MKB-er, webshop etc. Voor info: gewoondoen@freeler.nl

AanhangerKopen.nl Bergeijk, de goedkoopste aanbieder van aanhangwagens. Alle soorten en maten. Bezoek onze website www. AanhangerKopen.nl of bel 0497555554.

vv EFC

Uitslagen:

Zondag 29 januari

BSV Limburgia 1 - EFC 1 0-1

UNA 2 – EFC 4 2-2

EFC 5 – Dosko’32 3 2-2

EFC 6 – FC Eindhoven av 31-4

EFC 7 – Hapert 4 2-2

EFC 8 – Waalre 3 4-3

Hoogeloon 6 – EFC 10 2-0

EFC 11 – ZSC 4 6-6

EFC 12 – Marvilde 5 5-1

Heeze/Dosl VR 1 – EFC VR 15-0

Programma:

Zondag 5 februari

VV Schaesberg 1 – EFC 114.30 u.

RKSV Heeze 2 – EFC 212.00 u.

RKSV Nuenen 3 – EFC 411.30 u.

EFC 5 – Hoogeloon 312.00 u.

Oirschot V. 6 – EFC 612.30 u.

Cultuurboerderij

zaterdag 11 februari, 16.00 uur

Jansen Auto’s voor een goede gebruikte auto, tevens uw adres voor onderhoud, APK, auto- en ruitschade, banden, velgen en ook aanhangerverhuur. Auto’s gevraagd voor loop of sloop. Stökskesweg 11b, Bergeijk. Tel. 06-55862033. www. jansen-autos.nl.

75+ RIJBEWIJSKEURING te Bergeijk (‘t Loo). Katinka Verburg (arts). Tel. 0633878506

Computerproblemen, spyware, virussen (v.a. €25,- p/u) (gedipl/erv) 06-46266711.

AAN ALLE SINGLES met een oprechte relatiewens: vrijblijvend gesprek, discreet, hoge slaagkans, kleur- stijl& imago adviezen mogelijk. Bel ons en wij leggen jouw puzzel! Kijk op www.xclusivematch.eu of bel 0651286166 (NL) of 0489-454911 (B).

EFC 7 – Bladella 6 12.00 u.

EFC 8 – Nieuw Woensel 410.00 u.

Hapert 6 – EFC 10 12.00 u.

Bergeijk 6 – EFC 11 10.00 u.

EFC 12 – Rood Wit V. 512.00 u.

EFC VR 1 – Hapert VR 112.00 u.

Hv. Jupiter’75

Uitstekende eerste helft vormt de basis voor knappe overwinning Jupiter’75.

Na het onnodige verlies van een week terug tegen Dongen (32-31) en de midweekse overwinning tegen subtopper Apollo (25-21) was het zaterdag weer eens ouderwets tijd voor een zaterdagavond wedstrijd in sporthal de Kraanvogel. Tegenstander was Handbal Someren, dat eerder in de competitie nog op een kse nederlaag was getrakteerd. Tot en met 4-4 ging de wedstrijd gelijk op. Daarna brak er een sterke fase aan van Jupiter die resulteerde in een voorsprong van 3 tre ers. Hierna kwam Someren nog even terug tot 1 doelpunt, om vervolgens de wedstrijd volledig uit handen te geven. Onder aanvoering van opbouwers Roy Verstappen en Wesley van Gestel werd vrijwel elke aanval omgezet in een doelpunt, en defensief stond de dekking uitstekend.

ARNO’S BANDENSERVICE Het adres voor banden, velgen, remmen, uitlaten, accu’s, schokbrekers. Eijkereind 72, Bergeijk, 06-25301246.

Makita tools, las-propaangassen. Dagelijks geopend van 9.0017.30 uur. Woensdag gesloten of afspraak. Tel. 0497-541203 of 0653253673. E-mail: Jos@boxho.nl.

Hair & Care Uw kapster aan huis Voor een afspraak bel naar tel. 06- 83842220 Mirjam van Erven.

TE KOOP: TRAPLIFT z.g.a.n. (Levant met nieuwe accu’s € 850,-) voor een rechte trap. Voor info: 06-45488796

Pianoles voor alle leeftijden, ook online mogelijk. Alle stijlen, géén theorie nodig. Gratis proe es altijd mogelijk! Interesse? Bel E. Kroon, Eersel, tel. 0497-517112 of ga naar www.pianolesdekempen.nl.

Met tussenstanden van 10-6 en 1611 werd de alleszeggende ruststand bereikt van 21-8.

In de tweede helft was het zaak om de focus te behouden en de wedstrijd professioneel uit te spelen. Daar slaagde Jupiter in het eerste kwartier deels in. Er werd te weinig gescoord, maar Someren kwam maar amper dichterbij. 10 minuten voor het einde was het verzet duidelijk gebroken en kon Jupiter de score verder opvoeren. Rob Maas tekende voor de 30ste tre er en ook Michiel Lieberwirth, Ben Schippers en Rob Castelijns wisten het net meer dan eens te vinden. De eindstand kwam neer op 33-16.

Volgende week gaat Jupiter’75 op bezoek bij laagvlieger Zwart-wit in Oirsbeek. De wedstrijd begint om 20.35 uur in sporthal de Oirsprong.

Rikconcours

vv-Terlo 2022-2023

Winnaar

1e ronde Cor van Wijk 117 punten

2e rondePeter Piketh 93 punten

Franse Chansons Les Vieux Amants-Chansons Melancholiques

Lizet van Beek en Dorè van Deijck

Van der Sanden Antennebouw Voor al

Neerrijt 43, Luyksgestel Tel. 0497-516430

Tijdelijke opslag meubels e.d. nodig. www.toonders.nl/tijdelijkeopslag.

HEESTERS AUTOMATISERING Computers en (online) ondersteuning bij al uw pc-problemen. Tel. 0497555977, Elskensakker 2b Bergeijk.

Opslagruimte te huur in Luyksgestel. www.garageboxboseind.nl.

Stand na 20 rondes

1Jan Janssen43120

2Jan Loomans41020

3Wout van Poppel38720

4 Cor van Wijk 36218

5Janus Kwinten28718

6 Kees Verhagen 20418

7Ton Larmit14520

8Louis Smolders11620

9 Piet-Hein van Wijk 6218

10Cees de Laat4116

11Nico Strik2920

12 Jan Waale -9520

13Berry Jansen-10318

14Jacky van Kruisdijk-19520

15Peter Piketh-21220

16 Leo Verhoeven -23118

17Jan Snellens-24020

18Willie Jacobs-27518

19Kees Melgers-29318

20 Nico Verhagen -60620

21 Jan van Woerkum 1722

22Ineke Slenders1514

23Wil van Beers-488

24 Jo Wintermans -582

25 Mathie Tummers -1568

26Waterschoot Ad-15614

Ronde 21 en 22 worden gespeeld op maandag 6 februari a.s. Aanvang 20.00 uur in de kantine op sportpark ‘vv Terlo’. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Fruitschalenactie tijdens Carnaval

Carnaval is een sociaal feest. Iedereen is welkom om samen feest te vieren. Soms is het om gezondheidsredenen niet mogelijk om actief deel te nemen aan het carnavalsgedruis. Voor die groep wil carnavalsvereniging De Buurlanders er ook zijn.

Ieder jaar wordt op zaterdagochtend tijdens Carnaval aandacht besteed aan onze medemensen die door ziekte niet volop mee kunnen vieren in het carnavalsgevoel. Het is een ontzettend dankbare activiteit die altijd met plezier wordt uitgevoerd door de Dorpsprins en zijn Prinses met hun Raad van Elf, het Ouderenprinsenpaar met hun Gevolg en de dansmarietjes.

Zij trekken er al vroeg op uit om fruitschalen rond te brengen. Ook worden diverse zorgafdelingen opgesierd met een carnavalesk bloemstukje. Dit kan mede dankzij Jumbo Eersel en

Aanleveren kopij

Redactionele kopij en advertenties moeten uiterlijk ‘s maandags om 10.00 uur in ons bezit zijn. Voor kerkberichten en vaste rubrieken gelden andere voorwaarden. Hiervoor zijn speciale afspraken met betrokken kopijleveranciers gemaakt.

De redactie behoudt zich ten alle tijden het recht voor om teksten in te korten of niet te plaatsen. Een tekst waarvan de samensteller niet met naam en adres/ telefoonnummer bij ons bekend is, wordt in ieder geval niet gepubliceerd.

U kunt uw teksten en foto's als volgt aanleveren:

• Mailen naar redactie@gielen.nl

• Tekst als Word-document of in het e-mail bericht zelf.

• Foto’s los bijvoegen in JPG bestand van hoge resolutie min. 200 dpi op ware grootte.

Handgeschreven teksten worden niet meer door ons verwerkt.

Administratiekosten

Opdrachten waarvan het factuurbedrag lager dan € 11,50 bedraagt (ook een kleintje!) worden belast met € 3,50 administratiekosten.

Foto's en teksten Foto’s en teksten waarop auteursrechten e.o. copyrights berusten, worden zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende, niet geplaatst. Bijgeleverde materialen worden door ons 4 weken bewaard. Deze items dienen te worden voorzien van een afzender middels een opschrift of voorzien van een retourenvelop mét frankering.

Verspreiding

Ons weekblad is gedateerd op vrijdag. Verspreiding vindt plaats op vrijdag/ zaterdag

Bezorgklachten

Ons weekblad wordt verspreid door: Bravom Verspreidingen. Herhaalde klachten kunt u doorgeven aan de heer Van Schaijk, telefoon 0497551777 of per mail: hennie.van.schaijk@gielen.nl

Advertenties e.o. teksten die door omstandigheden niet of foutief geplaatst geven geen recht op schadevergoeding.

Redactie-adres

Gielen Druk Print Webmedia BV, Bucht 6, 5571 CW Bergeijk, Postbus 63, 5570 AB Bergeijk Tel. 0497-551777 Fax 0497-551776

E-mail adressen Contactpersoon weekbladen hennie.van.schaijk@gielen.nl

Digitaal redactie-adres redactie@gielen.nl

De Hint digitaal bekijken: www.gielen.nl

wordt voor een deel ge nancierd uit de opbrengst van de carnavalsloterij.

Denkt u dat u iemand kent die in Eersel woont en in aanmerking komt voor een fruitschaal, dan kunt u dit aangeven bij de Commissie Ziekenbezoek door een mailtje te sturen naar ziekenbezoek@cvdebuurlanders.nl. Graag vernemen wij de naam en het adres van diegene. De fruitschaal zal bezorgd worden op de zaterdagochtend tijdens Carnaval.

Een warme carnavalsgroet van de Commissie Ziekenbezoek, Sandy Dingen, Susanne van den Heuvel, Jolanda Lemmens, Prisca Louwers

Rokerige chansons die ooit klonken in de donkerbruine Parijse cabarets; de clubs waar men met rode wijn en sigaret mijmerde over de condition humaine.

Liederen die doen voelen hoe het menselijk tekort het hart doet lijden en de ziel pijnigt: Franse chansons op zijn best. Hier worden ze vertolkt door Les Enfants du Paradis: Lizet van Beek,

zang en verhalen, Doré van Deijck, piano. In dit programma nemen zij u mee naar de wereld van grote chansonniers als Barbara, Brel, Piaf en meer, waarin stad, nacht, liefde, passie en verlangen op melancholische wijze wordt bezongen. Zij verhalen ook van oude liefdes die altijd mochten duren zoals het verhaal van Marie Anna Wolvers die tijdens de Belle Epoque woonachtig was in Brus-

sel maar tijdens een bezoek aan Hilvarenbeek haar grote liefde vond... ”C’etait au temps ou Bruxelles dansait”. Grote impact hebben ook de eigen, Nederlandstalige, bewerkingen van chansons van Barbara. Les vieux Amants; een feest voor het hart, een balsem voor de ziel!

Wees welkom! Volldijnseweg 8, Westelbeers

De Hint no. 1358 - 3 februari 2023 pagina 15
uw antennes, masten en satellietontvangst.
pagina 16 De Hint no. 1358 - 3 februari 2023 De Grootste Relax specialist van Brabant Stel zelf je ideale stoel samen in de winkel of op DITZIT.NL en zie direct de beste prijs. Altijd 250 stoelen op voorraad Altijd 10-30 % goedkoper dan de adviesprijzen. Nederlandse merken De ToekomstGealux - Dat Zit! Maat XS tot XXL Voor de deur parkeren Super snel leverbaar Ook voor banken en eetkamerstoelen Dorpsstraat 15 Riethoven 040-2013103