Page 4

StadsNIEUWS

woensdag 13 september 2017

StadsNieuws is een uitgave van de gemeente Zwijndrecht | WWW.ZWIJNDRECHT.NL

Loopbaanbus op toernee voor 50-plussers Op 30 september a.s. vindt de Vivera Leefstijlmarkt plaats in het Spektakel. Een leuk evenement waarbij welzijn- en beweegaanbieders zich presenteren. Zij geven advies over het bevorderen van een gezonde leefstijl. Naast de markt wordt ook een gratis fittest aangeboden voor inwoners vanaf 60 jaar. Aanmelden kan nog steeds via: viverasportcoach@hattricksport.nl of per telefoon: 078-6450039.

Zij geven praktische tips over hoe je aan het werk kunt blijven, hoe je werk kunt vinden, waar de banen voor 50-plussers te vinden zijn, welke veranderingen er zijn op de arbeidsmarkt en hoe je een gezonde en vitale speler op de arbeidsmarkt kunt blijven tot aan je pensioen. In en om de bus geven worden er korte individuele loopbaangesprekken en mini-workshops gehouden. Iedereen is welkom en geen vraag is te gek.

De Loopbaanbus van 50 Company toert deze zomer door Nederland en komt tijdens de Vivera Leefstijlmarkt naar Zwijndrecht. De Loopbaanbus is een mobiel loopbaankantoor en wordt geparkeerd voor het Spektakel van 10.00-13.00uur.

Vaak wordt gezegd dat de doelgroep 50-plus moeilijk aan het werk komt vanwege de leeftijd. Werkgevers willen goede mensen voor hun organisatie, met het juiste competentiepakket en de juiste houding en ervaring. In de praktijk wordt dat niet zo zwart wit ervaren. In de bus treft u loopbaanadviseurs van 50 Als er naar aanleiding van de tips in de loopCompany. Zij zijn gespecialiseerd in het advi- baanbus behoefte is om verder door te praten, seren van 50-plussers over hun mogelijkheden dan kunt u uw gegevens achterlaten. op de arbeidsmarkt en inzetbaarheid.

Wereld Alzheimerdag, donderdag 21 september 2017

Fiets mee of kom langs! Op de Wereld Alzheimer dag, donderdag 21 september, zijn er in Zwijndrecht diverse activiteiten met aandacht voor dementie en in het bijzonder Alzheimer. Iedereen die met de ziekte te maken heeft, familie, hulpverleners of anderszins, is van harte welkom. Zo kunt u meedoen met een fietsronde of aanwezig zijn bij het extra Alzheimer café. Fietsronde Donderdagmiddag gaat voor de tweede keer in Zwijndrecht een fietsronde van start. De ronde is ongeveer 10 kilometer door Zwijndrecht. Alzheimer café met Olga Commandeur ‘s Avonds organiseert de Swinhove groep een extra Alzheimer café. Speciale gast is Olga Commandeur. Zij is oud-atlete en schreef het boek ‘Wat Beweegt Jou?’. Olga benadrukt het belang voor ouderen, ook voor mensen met (beginnende) Alzheimer, om te bewegen. Want als je beweegt, gaat het ziekteproces minder snel.

Het programma Fietsronde Alzheimerdag Fietstocht – verzamelen om 12.45 uur bij gemeentehuis, Raadhuisplein 3 13.00 uur: Vertrek fietstocht en officiële start door wethouder Jolanda de Witte. Ongeveer 15.00 uur: Terug bij het gemeentehuis, in de trouwzaal sluiten we af met iets te drinken en een versnapering. Aanmelden kan door te bellen met SWOZ, tel. (078) 620 60 60 of door een mailtje te sturen naar info@swoz.com Extra Alzheimer café Plantageweg 3, Swinhove groep. Speciale gast: Olga Commandeur, (NL in beweging) 19.00 uur: Inloop in het restaurant van Swinhove groep 19.30 uur: Wethouder Jolanda de Witte van de gemeente Zwijndrecht opent de avond 19.40 uur: Programma met Olga Commandeur 21.30 uur: Afsluiting

Aandacht Wethouder Jolanda de Witte (Gezondheid): Info: Carla van der Slot, 06-54 665 264 “Alzheimer is de meest voorkomende vorm van Aanmelden via mailadres: dementie. Ook in Zwijndrecht neemt het aantal alzheimercafezwijndrecht@gmail.com ouderen toe en krijgen we steeds meer mensen met dementie. Helaas kunnen ook mensen op Convenant dementievriendelijke jonge leeftijd de ziekte krijgen. De Wereld Alzgemeenschap heimer dag is een van de momenten waarop Vivera partners, de gemeente Zwijnwe hieraan aandacht besteden.” drecht en de regionale afdeling van Alzheimer Nederland werken samen. In 2016 Activiteiten heeft wethouder Jolanda de Witte naMet activiteiten op Alzheimerdag vragen de gemens de gemeente Zwijndrecht, samen meente en partners aandacht voor dementie in met Alzheimer Nederland het convenant het algemeen en de ziekte van Alzheimer in het dementievriendelijke gemeente ondertebijzonder. Ook mantelzorg, bewegen en voekend. Eén van de doelstellingen uit het ding komen aan bod. Het winkelende publiek convenant is dementie beter onder de in drie winkelcentra in Zwijndrecht krijgt folders aandacht te brengen. en informatie over dementie. Zie ook op de website www.viverazwijnDe seniorenraad Zwijndrecht en de junior busidrecht.nl, de mantelzorgkrant, en aanness club van het Develsteincollege, INTERACT dacht voor de mantelzorger van mensen helpen dit jaar mee aan Wereld Alzheimerdag. met dementie in de campagne ‘mantelIn Walburg, Kort Ambacht en Oudeland delen zorger laat je zien’. Ook via Facebook zij flyers uit en praten met het publiek en de wordt u verder op de hoogte gehouden. professionals over dementie.

De loopbaanbus voor 50 plussers is 30 september in Zwijndrecht.

Aanvoer bluswater spoorzone getest De brandweer test donderdag 14 september 2017 in samenwerking met Waterschap Hollandse Delta de bluswatervoorzieningen in de spoorzone. Bij de tests wordt gekeken of er genoeg bluswater opgepompt kan worden als er een incident op het spoor plaatsvindt. De test start bij Develstein ten noorden van restaurant de Beren. Over de Develsingel komen daar brandweerslangen te liggen. De Develsingel wordt daarom ‘s ochtends van 9.00 tot 11.15 uur afgesloten ten noorden van het

kruispunt Develsingel / Develpoort (H.A. Lorentzstraat). Het fietspad langs de Buitendreef in Bakenstein is ‘s middags van 13.30 tot 16.00 uur afgesloten. Het fietsverkeer wordt ter plaatse omgeleid. Een week later worden ook twee bluswatervoorzieningen in Dordrecht getest. Mocht na de tests blijken dat aanvullende maatregelen nodig zijn, dan wordt dat door Waterschap Hollandse Delta en de regionale Brandweer Zuid-Holland Zuid opgepakt.

Speelpolder Heerjansdam Kort voor de zomervakantie hebben de gemeente Zwijndrecht, provincie Zuid-Holland, Staatsbosbeheer en het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde een overeenkomst getekend. Deze overeenkomst maakt de inrichting van de speelpolder in Heerjansdam mogelijk.

Prachtige aanvulling Wethouder Jacqueline van Dongen (Natuur en Recreatie): “We hebben op Hooge Nesse al een speelbos waar kinderen naar hartenlust kunnen klauteren, bouwen en spelen in de natuur. De speelpolder die samen met de kinderen is ontworpen, is daar een prachtige De speelpolder is ontworpen door het Natuur- aanvulling op.” en Recreatieschap IJsselmonde in samenwerking met de kinderen van de basisscholen de Feestelijke opening Rank en de Julianaschool in het RAJUBIBOS Momenteel zijn de voorbereidingen voor een in Heerjansdam. In de speelpolder komen een omgevingsvergunning in volle gang. De vertrekpont, heuveltjes, water met stapstenen en wachting is dat de speelpolder voor de meieen ligweide met doeltjes voor voetbal. Ook vakantie 2018 feestelijk geopend kan worden. komen er picknicksetjes en wandelpaden.

Ontwerp speelpolder

Weekblad De Brug - week 37 2017 (editie Zwijndrecht)