Page 4

StadsNIEUWS

StadsNieuws is een uitgave van de gemeente Zwijndrecht | WWW.ZWIJNDRECHT.NL

woensdag 8 augustus 2018

‘Temperament’ vanaf 12 augustus bij KunZt Interactieve meet & greet op zondag 2 september Veel mensen hebben eigen denkbeelden bij termen als ‘losbandigheid’, ‘lust’, ‘liefde’, ‘moord en doodslag’ en ‘triomf en tragedie’. Ook Jolanda Riedijk en Annelies Dölle lieten zich inspireren door deze thema’s. Op de tentoonstelling ‘Temperament’, laten zij hun denkbeelden zien. Waar Jolanda Riedijk de mythologie van de oude Grieken centraal stelt, gaat Annelies Dölle juist uit van haar innerlijk. Samengebracht brengen zij de thema’s op harmonische en tegelijkertijd dynamische wijze tot leven met abstracte en figuratieve werken. Het geheel laat zien wat mensen in beweging brengt. Jolanda’s werk is figuratief, maar nooit een perfecte weergave van de werkelijkheid. Hoewel herkenbaar, zijn haar werken soms primitief en soms extreem van vorm. Klassieke thema’s inspireren haar tot eigentijdse vormen. De abstracte schilderijen van Annelies vertellen elk een verhaal. Het spel van vormen en kleuren laat je fantaseren over andere nieuwe werelden. Wellicht wordt deze meer spirituele benadering ingegeven door de dementie van haar overleden man, waarbij zij haar ervaringen – bewust of onbewust – in haar werken probeert uit te drukken. Wereld Alzheimerdag Beide kunstenaars proberen met hun werk ‘vrijheid en onbegrensde mogelijkheden’ bij mensen te stimuleren. Het zette Zwijndrechtse organisaties zoals Swinhove, Alzheimercafé en werkgroep ‘dementievriendelijke gemeente’ in beweging om - in de aanloop naar Wereld Alzheimerdag (21 september 2018) – rond deze

tentoonstelling activiteiten te organiseren: • Vrijdag 7 september 2018 Workshop voor mantelzorgers om met patiënten met Alzheimer tentoonstellingen te bezoeken en hierover met hen in gesprek te gaan; • Zondag 9 september 2018 Voorlezen uit de Griekse Mythologie aan mensen met Alzheimer (http://voorlezen.org/site/portfolio/luisteren-in-je-leunstoel/); • Vrijdag 21 september 2018 Speciale rondleiding voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers met high tea. Vergeten Oude Grieken? Griekse mythen en sagen zijn vaak wilder en woester dan het leven zelf. Onze inleidende termen (losbandigheid, etc.) zijn uit deze verhalen niet of nauwelijks weg te denken. Het sprak door de eeuwen heen tot de verbeelding van kunstenaars. Zo laat Stephen Fry ons in zijn nieuwe boek (Mythos) opnieuw kennis maken me een oude – wellicht vergeten – wereld, waarin we verliefd (kunnen) worden op Zeus, aanwezig zijn bij de geboorte van Athene, kunnen fluiten naar het goud van Koning Midas en jagen met beeldschone, maar meedogenloze Artemis. Veel van de titels van de kunstwerken, verwijzen naar deze verhalen.

Meet & greet zondag 2 september Vindt u het leuk om beide kunstenaars te ontmoeten? Zij vertellen zondag 2 september, vanaf 15.00 uur tijdens de officiële opening, hun persoonlijke verhaal en gaan daarbij graag in gesprek met u. In welk kunstwerk ervaart u ‘temperament’? En welk schilderij van Annielies en welk beeld van Jolanda zou u combineren? Het wordt een leuke interactieve middag en u Speciaal voor “Temperament” heeft de Biblio- bent van harte welkom! theek AanZet bij KunZt een speciale hoek inge-

Rogier Dorsman naar het EK para-zwemmen De Heerjansdamse paralympische zwemmer Rogier Dorsman (19) doet volgende week mee aan het EK para-zwemmen in Dublin van 13 tot en met 19 augustus. Hij zal daar met 15 andere zwemmers en zwemsters Nederland vertegenwoordigen.

richt, waarmee u uw geheugen – mocht u de verhalen vergeten zijn – weer kunt opfrissen.

Vanwege een netvliesziekte kan Rogier maar voor 2% zien. Dat weerhoudt hem echter niet om zich te meten met de besten van Europa. Hij gaat op het EK uitkomen op de 400 meter vrije slag, 200 meter wisselslag en de 100 meter schoolslag. Ga naar www.inheerjandam.nl waar u, zowel op de website als op de app, Rogier’s prestaties kunt volgen.

Openingstijden KunZt KunZt is open op woensdag, donderdag, vrijdag én zondag tussen 13.30 en 16.30 uur. De expositie is te bezichtigen tot en met 23 september 2018. Op vrijdag 21 september is de tentoonstelling voor gewone bezoekers gesloten. U vindt de ingang op het Raadhuisplein aan de zijde van de Burgemeester de Bruïnelaan. Kijk voor meer informatie op www.kunZtzwijndrecht.nl of mail naar info@ kunztzwijndrecht.nl. Wij zien u graag binnenkort bij KunZt.

Vragen over plastic?

Check het op hvcgroep.nl/plastic Op tv, in kranten en op social media… overal komen berichten over plastic voorbij. Het gaat over zwerfvuil, de plastic soep en over het recyclen van plastic. Wat gebeurt er eigenlijk met het plastic dat u thuis apart houdt? Wat hoort er bij plastic en hoe kunt u dat makkelijk zelf bepalen?

Check het op www.hvcgroep.nl/plastic. Vragen waar de site geen antwoord op geeft? Laat het onze klantenservice weten. Dan vullen wij de site aan met nieuwe informatie. Stuur een mail naar klantenservice@hvcgroep.nl, of pak de telefoon: 0800-0700.

HVC houdt voor u het overzicht bij. Op onze speciale website kunt u veel over plastic vinden. U vindt er filmpjes, tips krantenartikelen en achtergronden over alles wat met plastic te maken heeft. We houden deze website actueel en proberen uw vragen zoveel mogelijk te beantwoorden.

Werk aan de Weg

Rogier Dorsman. Foto: Kees-Jan van Overbeeke.

Eén van de werken van Annelies Dölle te zien tijdens de expositie.

Fiets- en voetpad Burgemeester Pijl Hogeweglaan Het fiets- en voetpad aan de Burgemeester Pijlhogeweglaan, aan de kant van het Devel¬park, wordt vernieuwd. De bestratingswerk¬zaamheden hiervoor vinden plaats van 30 mei tot en met half september. De werkzaam¬heden starten vanaf de Laan van Nederho¬ven, schuiven fase voor fase op, en eindigen bij de Develsingel. Delen van het fiets- en voetpad blijven zo bereikbaar. Gemotoriseerd verkeer kan

de rijbaan blijven gebruiken. Tij¬dens de bouwvakvakantie (week 30 t/m 32) is het fietspad in zijn geheel open voor fiet¬sers en voetgangers. Na de vakantie wordt het werk weer hervat. Bloemenbuurt In de Bloemenbuurt vinden tot en met 1 december diverse halve wegafsluitingen plaats in verband met werkzaamheden aan gas, water en elektra. Meestal is de weg niet langer dan een paar uur afgesloten. Het verkeer kan passeren, maar moet soms even op elkaar wachten.

Weekblad De Brug - week 32 2018 (editie Zwijndrecht)  
Weekblad De Brug - week 32 2018 (editie Zwijndrecht)  
Advertisement