Page 1

Volg ons ook op: facebook.com/actiefmedia twitter.com/actiefmedia

Woensdag 30 november 2016 aCTUeeL • CULTUreeL • CommerCIeeL

Editie: Smallingerland Achtkarspelen e.o.

OB

HO

VAN B

D.H.Z. Bob van Daalen Noordvliet 181 Leeuwarden Tel. 058-212 09 72 www.frieslandkasten.nl

INFO A’S

PAGIN

Zie pagina 9 en 11

Droomhuis gezien?

Wij helpen u graag!

Binnen één week een hypotheek

Binnen één week een hypotheek

rabobank.nl/hypotheken

rabobank.nl/hypotheken

adres

Kerstfair Beetsterzwaag in Dickenssfeer

15

Al onze materialen zagen wij grAtis op mAAt, zo nodig grAtis bezorgd naar elke straat! UT

Leden van de ondernemersvereniging in Beetsterzwaag zijn al helemaal in de stemming voor de kerstmarkt van woensdag 7 december. Foto: KLaas Rozema

BEETSTERZWAAG - Over precies een week, op woensdag 7 december van 14.00 tot 21.00 uur, is er een kerstfair in Beetsterzwaag. Deze dag zal de complete Hoofdstraat wordt omgetoverd tot een groot fair-terrein. Bijna honderd ondernemers presenteren hun producten langs de beide zijden van de straat. Van culinaire verrassingen, handgemaakte en zelf ontworpen fashion tot eigentijdse huis- & tuinaccessoires.

De Kerstfair is aangekleed in de sfeer van Dickens Bezoekers kunnen bij de vele kramen op zoek naar de leukste cadeaus voor bij of in de kerstboom. Het aanbod op de kramen varieert van woon- en tuinaccessoires tot kerstdecoraties en streekproducten. De sfeervolle tijd, voorafgaande aan de kerst, is weer begonnen! De kerstfair zal worden aangekleed in Dickenssfeer.

WINTERCHECK

internet www.actiefonline.nl

“De kerstfair in Beetsterzwaag betekent een dagje volop genieten”, beloven de ondernemers gezamenlijk. Ze halen op de dag van de kerstmarkt, 7 december, namelijk alles uit de kast om het winkelcentrum aan te kleden in ‘warme wintersferen’.

vanaf € 49,-

Zorg ervoor dat u veilig de weg op gaat!

Kom langs en wij controleren uw auto op een groot aantal veiligheidsaspecten. GRATIS!

Bezoekers kunnen gratis parkeren in de omgeving van de fair. De parkeerplaatsen worden duidelijk aangegeven met borden. Ook de kerstfair zelf is vrij toegankelijk.

Er zijn nog veel en veel meer kerstfairs in de regio. Kijk voor de locaties en meer informatie in de agenda op de pagina’s 5 en 7.

3300M2 ● ● ● ● ● ●

Voorweg 17, Wouterswoude, T (0511) 42 20 21 www.autobedrijfboersma.nl AutoBoersma

Bezoekers van de kerstmarkt parkeren gratis

'Oh, kom er eens kijken !'

(per stuk)

schoolstraat 23, Burgum info@actiefmedia.nl

Op verschillende plekken langs de route kan de bezoeker genieten van lekkernijen en versnaperingen. Op de achtergrond klinkt uiteraard sfeervolle muziek.

winterbanden

telefoon 0511-461294 e-mail

Special Warme Winterweken

3

Freerk Brouwer van De Trime in Beetsterzwaag is de échte ‘Mees Kees’.

Harkema-Opeinde blijft aan de winnende hand

• Jaargang 52 (nr. 48) • 48 pagina’s • 100.000 oplage • Tel. 0511-461294 • www.actiefonline.nl

MEUBELEN ● VLOEREN SLAPEN ● GORDIJNEN ZONWERING GRATIS BEZORGING GRATIS OPMETEN STANDAARD 3 JAAR CBW GARANTIE

DAMWÂLD, HAADWEI 57 WWW.KOOISTRA.NL AutoBoersma


‘Wy koene ferline wike oer de koppen rinne, sa drok!’ Daarom, deze week herhaling van zetten! Alles opnieuw bijgevuld! Komt u ook deze week?

V&D

WIJ KOCHTEN ALLE

VERKOOP START NU DIRECT!

Webshop artikelen!

OK O : P O T E L N MERKKLEDING UW SINT- E VOOR NKOPEN! KERST I

● Herenkleding ● Dameskleding ● Kinderkleding ● Babykleding ● Omslagdoeken ● Sjaals enz. enz.

70%

merken mogen we niet noemen

ENKELE VOORBEELDEN:

! G N I T R O K

HEREN COLBERT HEREN TRUI V&D PRIJS 59,95 V&D PRIJS 39,95 -70% KORTING 41.95 -70% KORTING 27,97

BABY TRUITJES V&D PRIJS 7,95 -70% KORTING 5,57

LANG DAMESVEST V&D BADJASSEN V&D PRIJS 45,00 V&D PRIJS 39,95 -70% KORTING 31,50 -70% KORTING 27.95

KINDERSPIJKERBROEK V&D PRIJS 25,00 -70% KORTING 17,50

U BETAALT 18,00 U BETAALT 11,98 U BETAALT 2,38

50%

U BETAALT 13,50 U BETAALT 12,00 U BETAALT

● Schoenen ● Dekbedden ● Dekbedovertrekken ● Hoeslakens enz. ● Speelgoed ● Knutselhoek ● Verfspullen ● Alles voor op tafel ● Serviezen

OPENINGSTIJDEN: WOENSDAG 9.00 - 18.00 DONDERDAG 10.00 - 18.00 VRIJDAG 10.00 - 21.00 (KOOPAVOND) ZATERDAG 10.00 - 17.00

ALLES

● Sieraden(merk) ● Juwelen(merk) ● Horloges(merk) ● CD’s ● DVD’s ● Series ● Handdoeken ● enz. enz. enz.

Dokkum Grote Breedstraat 28 (v/h Time Out)

7,50

KORTING! : ABC CONCEPT

DEZE TIJDELIJKE VERKOOP VINDT PLAATS I.O.V.

Korting gaat er bij de kassa nog af!

UNBELIEVABLE!!!

Korting gaat er bij de kassa nog af!

ALLES


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Geld voor 'Generatiehuis' GERKESKLOOSTER-STROOBOS Het 'Generatiehuis' in Gerkesklooster-Stroobos krijgt 35.000 euro subsidie uit het provinciale Iepen Mienskipsfûns (IMF). De totale investering bedraagt ruim 127.000 euro. Het is één van de achttien projecten die in Noordoostelijk Fryslân subsidie krijgen uit het IMF. Dorpsbewoners geven het Generatiehuis vorm. Niet alleen qua ideeën, maar ook als het gaat om de personele bezetting. In het Generatiehuis kunnen diverse zorginstanties gehuisvest worden. Denk aan kind-, jeugd- en ouderenzorg, wijkverpleging en de huisarts. Daarnaast is er plaats voor een ontmoetingsruimte met keuken, bibliotheek en een kinderopvang. Het 'Generatiehuis' komt in een voormalige school in Gerkesklooster-Stroobos.

De voorstelling maakt onderdeel uit van Kulturele Haadstêd 2018. De muziek moet werken als 'stuwende kracht' voor de acrobaten. Ook poëzie en beeldende kunst zijn onderdeel. Beeldend kunstenaar Antoon Versteegde maakt een 24 meter hoog 'gebouw' van

Meester Freerk echte 'Mees Kees'

De zeventien overige projecten zijn qua investering kleiner tot veel kleiner en zeer divers van aard. Hantum zet zich in voor een geheel nieuw dorpshuis in 'd Ald Skoalle. De investering is ruim 532.000 euro. De subsidie van vijfduizend euro is voor nieuw meubilair. Er is ook subsidie voor het opzetten van een Energiecoöperatie in Buitenpost. Er zijn ook kleine projecten. Bijvoorbeeld een picknickbank aan de Louwsmarwei tussen Lytse Geast en Leeuwarden, een uitkijk- en informatiepunt in de Zwagermieden en de aanleg van een tweehonderd meter lang betonpad in 't Boartersplak Feanwâlden. Kollumerzwaag beijvert zich voor een 'multifunctionele' vloer in het dorpshuis Trefpunt. In Buitenpost krijgt de musical Ester ook subsidie. In De Westereen komen 'opstapsteigers' voor ouderen. Leerkracht meester Freerk Brouwer wordt door 'zijn kinderen' op handen gedragen. FOTO: KLAAS ROZEmA

'Finestra Aperta' in Smalle Ee SMALLE EE - In juni 2018 moet 24 keer een grote circus- en muziekvoorstelling worden opgevoerd in Smalle Ee. Het is een initiatief van de stichting 'Finestra Aperta', samen met schouwburg De Lawei.

Algemeen nieuws 3

bamboe, waarbinnen de voorstelling moet worden gehouden. Bewoners van Smalle Ee zijn gevraagd actief mee te werken. Voor de kinderen van de basisschool is er het onderdeel 'Met elkaar in balans', het hoofdthema van de voorstelling. 'Finestra Aperta' ('open venster') wil werken met herwinbaar materiaal. De gemeente Smallingerland stelt ruim 38.600 euro susbidie beschikbaar. Dit is mogelijk omdat er nog 45.000 euro over is van een ander project: 'Jij in de Lawei'.

BEETSTERZWAAG/UTRECHT De winnaar van de Mees Keesverkiezing komt uit Wijnjewoude, maar geeft les aan obs De Trime in Beetsterzwaag. Zaterdag werd bekend dat meester Freerk Brouwer van basisschool De Trime de meeste stemmen heeft gekregen in de landelijke verkiezing. Hij kreeg de prijs uit handen van Astrid Venes. Zij is landelijk projectleider ‘Veel Meer Meester!’ en directeur van Fontys Hogeschool Kind en Educatie. Ook de cast van de nieuwe film ‘Mees Kees langs

de Lijn’ gaf acte de présence bij de voorpremière van die film in Utrecht. Freerk Brouwer bleef nipt de andere twee finalisten voor: meester Marcel van de St. Jozefschool in Wateringen en meester Ralf van basisschool ’t Schrijverke in Goirle.

Het filmpje over meester Freerk laat goed zien dat de échte Mees Kees moeiteloos kan switchen van superheld naar bejaarde en van brandjesblusser tot ‘voorleeskees’. Bovendien is Mees Freerk een held op fraai gekleurde sokken!

Meester Freerk was voorgedragen door de leerlingen van zijn klas. Er waren in totaal ongeveer honderd schoolmeesters voorgedragen. Voor de finale bleven dus nog drie over. Het winnende filmpje van die leerlingen is te zien op de website van Fontys.nl.

De verkiezing is bedoeld om meer meesters voor de klas te krijgen, in de eerste plaats op basisscholen. 'Veel Meer Meester!' is een initiatief van Fontys Hogescholen, Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool. Zie ook de website: www.veelmeermeester.nl.

Nieuwbouw 24 appartementen aan Sportloane 3 in De Westereen start morgen

Dijkstra Draisma bouwt zowel in De Westereen als in Damwâld DE WESTEREEN - Morgen, donderdag 1 december, wordt de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van 24 appartementen aan de Sportloane 3 in De Westereen.

Dijkstra Draisma. Erik en directeur Biense Dijkstra van Dijkstra Draisma tekenden daartoe op maandag 22 augustus een overeenkomst.

Nieuwbouw Damwâld Ook in Damwâld is al lange tijd behoefte aan nieuwbouw ter vervanging van de huidige locaties aan de Nieuwe Hale (De Wynbrekker) en de Heerke Ateswei. Met Dijkstra Draisma konden snel afspraken worden gemaakt, omdat het bouwbedrijf in De Westereen een soortgelijk pand bouwt.

Cliënten, familie, medewerkers en andere betrokkenen verzamelen zich vanaf 15.30 uur in MFC It Badhûs. Een afvaardiging van clienten en ouders heit om 16.00 uur symbolisch de eerste paal. Met de nieuwbouw in De Westereen komt Talant tegemoet aan een lang gekoesterde wens van cliënten en ouders/verwanten. Talant is nauw verbonden met De Westereen, waar cliënten al jaren deel uit maken van de gemeenschap.

In Damwâld is het streven dat cliênten eind 2017 kunnen verhuizen

In Damwâld is het plan: de bouw van 24 appartementen aan de Thiedemawei. Hier is het streven dat clienten eind 2017 kunnen verhuizen.

Nieuwbouw wordt samen gedragen door alle betrokkenen In het gezamenlijk gedragen nieuwbouw-initiatief voor 24 appartementen hebben verwanten een belangrijke rol gespeeld door het voortouw te nemen. De Raad van Bestuur gaf al in 2014 akkoord voor de nieuwbouw. Het daaropvolgende aanbestedingsproces duurde lang, maar de vaart zit er nu in.

Een impressie voor de 24 appartementen aan de Sportleane in De Westereen. INGEZONDEN ILLUSTRATIE Het bouwproject werd afgelopen zomer gegund aan bouwbedrijf Dijkstra Draisma uit Dokkum, in combinatie met nieuwbouw in Damwâld. Het bouwbedrijf is dinsdag 22 november begonnen met de voorbereidingen voor de bouw,

zoals het uitgraven van het terrein aan de Sportloane. Onder andere de huidige Talantcliënten, die nu nog wonen aan de Daniël Bosmastraat, kunnen in de zomer van 2017 verhuizen naar hun nieuwe locatie. Ook cli-

enten van de wachtlijst komen in aanmerking voor een plek in de nieuwbouw. Talant heeft de bouw van twee nieuwe appartementencomplexen in De Westereen en in Damwâld aanbesteed gegund aan bouwgroep

De werkzaamheden zijn gestart. FOTO: KLAAS ROZEmA


NOTE VERKOOP BIJ ABD NISSAN

NISSAN NOTE BLACK EDITION HOOG INSTAPPEN VOOR EEN LAGE PRIJS! Nu tijdelijk ¤3600,- inruilvoordeel op de: Nissan

NOTE 1.2 80pk Black Edition

Normaal rijklaar: €18.590,-

Nu voor:

€14.990,-

3 2 x INGEKOCH

T!

Compleet met: airconditioning, navigatie, cruise control, getinte ramen, sportieve bumpers. Black Details: lichtmetalen velgen, dakspoiler, spiegelkappen, hemelbekleding. Standaard met 3 jaar garantie!

Of private lease vanaf: €319,-

ABD NISSAN DEALER OF THEYEAR

Incl. verzekeringen, wegenbelasting, onderhoud Ž n pechhulp. U hoeft alleen nog maar te tanken.

DE DRIE ZEKERHEDEN VAN ONDERHOUD BIJ ABD NISSAN:

#1

Wij garanderen de laagste kosten per kilometer.

#2

Wij repareren niets zonder uw toestemming.

#3

Gegarandeerd de beste service.

DRACHTEN HEERENVEEN

DE HEMMEN 1

Tel: 0512 - 571 671

SKRYNMAKKER 26

Tel: 0513 - 633 775

Overeenkomstig 715/2007 EG. Min./max. verbruik Nissan NOTE gecombineerd: 3,6-5,1 l/100km, resp. 19,6-27,8 km/ltr. CO2 -uitstoot vari‘ rend van 92 tot 119 gr/km. Rijklaarprijs is inclusief de €3600 inruilvoordeel, btw, bpm, kosten rijklaar maken, afleverpakket, leges en verwijderingsbijdrage en excl. metallic lak. Private Lease op basis van 60 maanden en 10.000 km/jaar. Afbeeldingen kunnen afwijken van standaard specificaties, drukfouten voorbehouden.


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Agenda

Agenda 5

Donderdag 1 december t/m woensdag 7 december

DRACHTEN: Jozua Herstel, voor wie gebed nodig heeft, Oosterstraat 35, 14.30 - 17.30 u. DRACHTEN: Wereldmaaltijd Kenia, Burg. Wuiteweg 140b, 17.30 u., www.sunenz.nl. OENTSJERK: Spreekuur voor mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel, Heemstra State, 13.3014.30 u., aanmelden: 058-2563839. Eerste dinsdag v.d. maand. OENTSJERK: Klaverjassen, BOB-gebouw, 13.30 u.

Woensdag 7 december BEETSTERZWAAG: Kerstfair, centrum, 14.00-21.00 u. BURGUM: Breicafé Op 'e tried, De Stryp, Bulthuissingel 5, 9.30 -11.30 u.

Donderdag 1 december 19.00 uur in Iduna: Jenny Don't and the Spurs. www.iduna.nl Donderdag 1 december ALDTSJERK: Sinterklaasviering, Dorpshuis Oerein, 19.30 u. DIVERSE PLAATSEN: Collecteweek Leger des Heils van 28 november t/m 3 december, www.legerdesheils.nl. DRACHTEN: Jenny Don't and the Spurs, Iduna, 19.00 u., www.iduna.nl. DRACHTEN: Lorca - Eric Vaarzon Morel & Thomas Beijer, De Lawei, 20.15 u., www.lawei.nl. DRACHTEN: Stormram, De Lawei, 20.30 u., www.lawei.nl. SURHUISTERVEEN: Warme mutsen, sjaals, sokken en dekentjes breien en haken voor arme mensen, Groningerstraat 19, 14.0016.00 u., contact: Aukje Hiemstra 0512-362173.

Vrijdag 2 december BURGUM: Klaverjassen 50+ Dienstencentrum, 13.30 u. BURGUM: Girls Night, Kiehool, Schoolstraat 102, 19.30-22.00 u., voor meiden tussen 10 en 16 jr, info@kiehool.nl. DRACHTEN: Keltische & Ierse muziek, Café Marktzicht, 20.30 u.

DRACHTEN: Martijn Koning - Koning van de lach, De Lawei, 20.30 u., www.lawei.nl. DRACHTEN: Film: Een echte Vermeer, De Lawei, 20.30 u., www.lawei.nl. MUNEIN: Sjoelen, De Mounestien, 20.00 u. SUMAR: Bingo en klaverjassen, Dorpshuis de Kamp, 20.00 u.

Zaterdag 3 december

DRACHTEN: 60's & 70's Party, De Lawei, 21.00 u., www.lawei.nl. DRACHTEN: Film: Een echte Vermeer, De Lawei, 20.30 u., www.lawei.nl. LEEUWARDEN: APK Blues Station, Grand Café De Friesche Club, 21.00 u., info@grandcafedefriescheclub.nl. WALTERSWALD: Open tuin, Pieter Veenstra, Santhorst 3, 10.00-17.00 u.

Zondag 4 december

BEETSTERZWAAG: H obbymarkt, De Buorskip, Vlaslaan 26, 10.0016.00 u.

DRACHTEN: Platen- en CD-beurs Iduna, 11.00 u., www.iduna.nl.

BURGUM: Repair Café, kringloopwinkel Estafette, Lageweg, 9.00-12.00 u.

DRACHTEN: Film: Trippel Trappel DierenSinterklaas (kids), De Lawei, 15.00 u., www.lawei.nl.

BURGUM: Vlooienmarkt, Action Factory, Burgumerdaam 28.

KOLLUMERZWAAG: Gezellig samenzijn, Lichtpunt, 15.00-17.00 u., www.lichtpuntinfo.nl.

DRACHTEN: Pietendrumband, 15.00 u. met Drumband De Marko's. DRACHTEN: Dansavond voor singles en paren, Fries Congres en Paardencentrum, 20.00 u., www.nas-kontakt-dansen.nl. DRACHTEN: Heavymetalband Vicious Rumors Iduna, 20.00 u., www.iduna.nl.

DRACHTEN: Theatertalkshow met Eric de Vroedt, De Lawei, 19.00 u., www.lawei.nl.

DRACHTEN: Hans Dorrestijn Het einde is zoek, De Lawei, 20.15 u., www.lawei.nl.

DRACHTEN: Nationaal Toneel Race De Lawei, 20.00 u., www.lawei.nl.

DRACHTEN: Patrick Laureij Dekking Hoog, De Lawei, 20.30 u., www.lawei.nl.

Theatertalkshow met Eric de Vroedt, 19.00 uur in De Lawei in Drachten. www.lawei.nl.

READTSJERK: Winterbridge, bridgedrive in combinatie met warm buffet, De Trochreed, Bosweg 25-27. Bridgen start om 13.30 u., tel. aanmelden uiterlijk voorafgaande zaterdag 14.00 u. tel. 058-2561148.

Maandag 5 december BURGUM: Frijs. Herf. Frouljusfer., Glinstra State, 14.00 o., Sinteklaas. DE WESTEREEN: Heeft u belangstelling voor de Bijbel en wilt u uitleg? Bel dan vrijblijvend en kosteloos naar tel. 06-50553373. DRACHTEN: Wereldmaaltijd Kenia, Burg. Wuiteweg 140b, 17.30 u., www.sunenz.nl. DRACHTEN: Werkcafé voor werkzoekenden, De Arke, Flevo 161, 10.00-11.30 u., www.werkcafedrachten.nl. FEANWALDEN: Boekehoeke, koffiezaal Talma Hoeve, ma. mi. 14.30-16.30 u. en wo. och. 9.30-11.30 u.

Dinsdag 6 december BEETSTERZWAAG: Dick Fijlstra PA0DFN en Hans Bos PA0JBG

Advertentie i.M.

vertellen over Radio Vossenjagen, De Buorskip, 19.30 u.

BURGUM: Tet Rozendal: Nachtvlinder, De Pleats, 20.00 u., kaarten fia www.depleats.nl of 0511-461556. BURGUM: Meditatiecursus: lichter leven met meditatie, Blijenhofkapel, Pr. Margrietstraat 63, 19.30-21.30 u. DOKKUM: Handwerkcafé, Hellinghuis, Zuiderbolwerk, 9.30 - 11.30 u. DRACHTEN: Jakop Ahlbom/ICK Amsterdam - Swanlake De Lawei, 20.00 u., www.lawei.nl. DRACHTEN: De Meiden - ChopChopBangBang, De Lawei, 20.30 u., www.lawei.nl. Advertentie i.M.

Wolkom

bij de activiteiten van Sûnenz

december

6

Wereldmaaltijd Kenia

9

Concert Het Overdagkoor

9

Drachtster Strúntocht

9

‘De kunst elkaar te bereiken’

11

Wereldlichtjesdag

aanmelden via 0512 - 53 21 44 17.30 uur

geniet van het repertoire 19.00 uur

www.struntocht.nl

19.00 uur start op Raadhuisplein

expositie rondom thema dementie dagelijks

Hét NLP-instituut van Friesland • Informatieavond 13 december • Tweedaagse Provocatief Coachen 15 en 16 december • Familieopstellingen 9 december

IN JANUARI STARTEN WEER DIVERSE CURSUSSEN: • Introductiecursus NLP (3 avonden in Leeuwarden) 10 januari 2017 • Voel je goed! 18 januari

• Pakkend presenteren 19 en 20 januari

• Introductiecursus NLP (6 avonden) 31 januari

Doorlopend aanbod:

• • • •

Persoonlijke coaching Business coaching 6 daagse Business NLP Teambegeleiding

Meld je nu aan

www.kieskoers.nl

Of stel je vraag

0511-820211 info@kieskoers.nl Opleidingscentrum & Coachingspraktijk

DRACHTEN: Film: Le fils de Jean, De Lawei, 20.30 u., www.lawei.nl. EARNEWALD: Smûke Jûn, Kokelhûs, 19.00-21.00 u. EASTERMAR: Thema-avond werkgroep 'Christenen voor Israël', spreker ds. Henk Poot, Torenlaan 12, 20.00 u. FEANWALDEN: Boekehoeke, koffiezaal Talma Hoeve, ma. mi. 14.3016.30 u. en wo. och. 9.30-11.30 u. GYTSJERK: Samuel is open, verkoop voor een goed doel., wo. 13.30-16.30 u., vr. 19.00-21.00 u. en za. 10.00-12.00 u. en 13.0015.00 u.

Kerst-fun-kids DRACHTEN - Bij Kinderboerderij De Naturij in Drachten wordt Kerst-fun-kids gehouden.

Op zaterdag 17 en zondag 18 december kunnen kinderen, onder begeleiding, de hele dag van 10.00 tot 17.00 uur komen knutselen. Zij kunnen dan een kerststukje, kerstkaart, kerstplacemats en/of kerstbal maken. En voor elke deelnemer staat een warme chocomel en oliebol klaar. Dit alles tegen een geringe bijdrage van €2,50 (entree inbegrepen).

gedenking thema: stil verdriet 19.00 uur

Burg. Wuiteweg 140b Drachten www.sunenz.nl 0512-35 93 80

Met de kerstvakantie heerst er in de kinderboerderij een gezellige kerststemming. De kerstboom is dan opgetuigd en natuurlijk ontbreekt de kerstman niet.

Inschrijfmiddag SeniorWeb DRACHTEN - SeniorWeb Drachten organiseert een inschrijfmiddag voor de lessen die in januari van start gaan.

cursist aan huis. De mensen van SeniorWeb zijn verder benieuwd naar of er belangstelling bestaat voor Facebook en WhatsApp.

Een ieder die wat meer wil weten over Windows 10, over internet en e-mail of over het omgaan met foto’s kan zich dan laten inschrijven. Er zijn ook cursussen voor de iPad en andere tablets. Veel vraag is er de laatste tijd naar het omgaan met de smartphone. Ook daaraan tracht SeniorWeb tegemoet te komen.

Het cursusaanbod is grotendeels te vinden op www.seniorweb.nl. Zoek daar naar Drachten. Inschrijving is mogelijk op dinsdag 20 december van 13.30 tot 16.00 uur. Plaats: @Holdert kamer 2.08 Wie tablet- of smartphone-les wenst (iPad, Samsung), wordt aangeraden het apparaat mee te nemen. SeniorWeb Drachten is ook op zoek naar mensen die anderen wegwijs maken op social media, op tablets en op de smartphone.

Menigmaal blijkt het nodig dat er individueel les wordt gegeven. En ook dat is mogelijk. Zonodig bij de


Onze aanbiedingen:

Gytsjerk

Uw zelfslachtende slager! Canterlandseweg 12

Gytsjerk

Tel. 058-2561362

www.slagerijrijpma.nl 5 5 5 5 5

kilo kilo kilo kilo kilo

MAGER RUNDVLEES, KARBONADE, HAMLAPPEN, GEHAKT en VERSE WORST

SAMEN € 148,50

OVERHEERLIJKE VARKENSROLLADE 1000 gram € 5.98 BRAADLAPPEN ................................ 1000 gram € 8.95 STROGANOFF GEHAKT................ 1000 gram € 5.49 SATÉ VLEES (kip of varkens) ................ 1000 gram € 8.49 UIT EIGEN KEUKEN KIPPELINGEN................................ 500 gram € 4.98 KANT EN KLARE GEHAKTBALLETJES IN SATÉ SAUS ................ 500 gram € 4.89 SCHNITZELS Gepaneerd of Cajun ......... 500 gram € 3.98 ENTRECOTE .......................................... 200 gram € 2.98 PEPERSTEAK ......................................... 100 gram € 0.98

ATAG A244c nu vOOr mAAr

€ 1.295,-

inclusief montage

5 KIPSCHNITZELS HALEN 4 BETALEN

Huur/Lease v.a. € 18,- p/mnd

GEBRADEN GEHAKT ........................ 100 gram € 0.98 SLAGERSHAM ..................................... 100 gram € 1.20 KAAS GRILLWORST .......................... 200 gram € 2.49 WALDORF SALADE ............................ 150 gram € 1.75 Aanbiedingen zijn geldig van di. 29 t/m za. 3 dec.

Oentsjerk | Tel. 058-2561264

www.frieslandverwarming.nl Sinterklaas cadeau? Dinerbon! www.depleats.nl WE NEMEN NIEUWE PATIENTEN AAN!

ORTHODONTIE ZONDER KIEZEN TREKKEN? DAT KAN! KROONWERK OF FACING (schildje). Klaar in één dag.

Minicars van der Ploeg Haadwei 47 • 9104 BB Damwald • 0511 421 537 info@minicarsvanderploeg.nl www.minicarsvanderploeg.nl

www.minicarsvanderploeg.nl

www.facebook.com/ minicarsvanderploeg

bel: 0511-461615 of email ons: lemel.masson@gmail.com Ds. Talmasingel 47 | 9251 ER Burgum

! R E P O K D E O G S N E G R E N

N A A R E O L V E D N E G E WIJ V N E T K R A M W U O B S R E E P D O K T R E E V T M A A N I M A L E R E D N A EN ALLE

300 SOORTEN LAMINAAT GRATISEN PLINTEVNLOER ONDER

KOM MAAR OP!!!

BODEMN!! PRIJZE

2

20000AmAD VOORR

Tijnjedijk 81 Leeuwarden Turfschip 7 Heerenveen tel. 058-2896800 tel. 0513-785347

WWW.OUTLETCENTERLEEUWARDEN.NL

ADVIES - SERVICE - GARANTIE - LEGSERVICE & BEZORGEN BINNEN DE REGIO MOGELIJK


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Actief kijkt vooruit Donderdag 8 december DRACHTEN: Wintermiddag voor alle ouderen van Smallingerland, m.m.v. Selskip Blikstiender, Fries Congres Centrum, 13.30-16.30 u.

Vrijdag 9 december DAMWALD: Kerstzangavond Sionskoor, Chr. Geref. Sionskerk, Haadwei 127, 19.30 u., m.m.v. Interkerkelijk Mannenkoor Drachten, Sionsjeugdkoor en Sionskoor. DE WESTEREEN: Schrijfmarathon Amnesty International, De Brede School De Hege Seis, Badhûswei in De Westereen, 13.30-18.oo u. DRACHTEN: Drachtster Strúntocht, start Raadhuisplein, 19.00 u. zie: struntocht.nl. DRACHTEN: Concert Overdagkoor, Sûnenz, 19.00 u., Burg. Wuiteweg 140b www.sunenz.nl. DRACHTEN: Kloosterweekend i.s.m. het Convent Karmel Noord, Karmelklooster, 9 t/m 11 dec., www.karmelklooster.nl. DRACHTEN: Kaartverkoop Unicef, Winkelcentrum De Drait, 10.00-18.00 u. DRACHTSTERCOMPAGNIE: Winterfair, sportcomplex Het Trefpunt, Smidswei 13A, 16.0020.00 u. NIJEGA: HympHamp Theater speelt het stuk Op Portret, Op'e Jister, 20.00 u.

Agenda en expositie-agenda 7

Binnenkort in de regio

GARYP: Schrijfmarathon Amnesty International, De Theetûn, Gr. Buorren, 9.00-15.30 u. HURDEGARYP: Schrijfmarathon Amnesty International, It Maskelyn, 11.00-15.00 u. LEEUWARDEN: Optreden van Tjarda Hilverink met haar band BUD, Grand Café De Friesche Club, 21.00 u., info@grandcafedefriescheclub.nl. LEEUWARDEN: Sing-In, De Fontein, Goudenregenstraat 77, 19.30 u., m.m.v. Dub de Vries (orgel); Sandra Strausa (viool); Esther Meulmeester (panfluit) en gospelduo Glenn en Jose. OPEINDE: Midwinter Fair, Terrein rondom het Dorpshuis, 16.30-20.00 u., activiteitenopeinde@hotmail.com of 0512371912. TYTSJERK: Repaircafé, Boekehoeke ook geopend, It Doarpsatelier aan de achterzijde van het dorpshuis, 9.30-12.00 u. URETERP: Kerststukken maken, De Wier, Middag. WALTERSWALD: Open tuin, Pieter Veenstra, Santhorst 3, 10.00-17.00 u.

Zondag 11 december DRACHTEN: Live optreden van Grytz en Grise, Eetcafé De Zaak, Zuidkade 52, 17.00-21.00 u. DRACHTEN: Film: Les Innocentes, Karmelklooster, 15.00 u., www.karmelklooster.nl.

Zaterdag 10 december

BURGUM: Color Guardkerstshow, Centrum, 13.00 u. met de Marko's.

DRACHTEN: Kloosterdag, Karmelklooster, 10.00 u., www.karmelklooster.nl. DRACHTEN: Kerst Play-in, Kleine Zaal van De Lawai, 16.30-17.30 u.

DRACHTEN: Wereldlichtjesdag, gedenking thema 'stil verdriet', 19.00 u., Sûnenz, Burg. Wuiteweg 140b, www.sunenz.nl DRACHTEN: Hait... portret van een hemd. Hendrik Elings (schilderijen) en Baukje Venema (fotografie), Expositieruimte de Lawei, Do. t/m zo. 14.00-17.00 u. en rondom voorstellingen, www.lawei.nl/kunst.

DRACHTEN: Pelgrimstocht, start Zuiderkerk, De Drift 46, 15.00 u. verzamelen, aanmelden via tel. 0512-370009 aafkejnicolai@gmail.com.

NOARDBURGUM: Muzikamerconcert: Adri de Boer, Tsjerkepead 28, 14.30 u., contact@ muzikamer.nl tel. 06-26923194. SUMAR: Wereldlichtjesdag, Dorpskerk, 18.45 u.

Maandag 12 december BEETSTERZWAAG/OLTERTERP: Olterterperkring, lezing emeritus predikant drs. Jaap Goorhuis, Wraakpsalmen, De Buorskip, 20.00 u., www.olterterperkring.nl. OENTSJERK: 2e hands kledingbeurs, BOB, Wynzerdyk, 13.0020.00 u. www.scw-bob.nl.

Dinsdag 13 december

BAKKEVEEN De Slotplaats: Expositie Natuurfotografie, woe. t/m zondag van 11.00 tot 17.00 u., www.dickgoslinga.nl., t/m 23 dec. BEETSTERZWAAG De Buorskip: autodidact kunstschilder Bert Wieldraaijer, t/m 15 jan.

MUNEIN: Kerststukjes maken, De Mounestien, 19.30 u.

BUITENPOST Gemeentehuis, centrale hal: Expositie leerlingen Lauwerscollege, www.keunstkrite.nl.

Woensdag 14 december DRACHTEN: De Christenvrouw afd. Drachten, Kerstviering, gasten welkom, De Rank, Berglaan 10, 9.30 u. EASTERMAR: Thema-avond werkgroep 'Christenen voor Israël', spreker ds. Henk Poot, Torenlaan 12, 20.00 u.

Donderdag 15 december OENTSJERK: CPB Oentsjerk, kerstviering met broodmaaltijd, m.m.v. ensemble van De Bazuin, Statenseal van Heemstra State, 18.00 u., gasten welkom.

Vrijdag 16 december BURGUM: American Christmas, centrum, o.a. kerstmannen, kerstkoortjes, kraampjes, kerstboomhangen, 19.00 - ca. 21.15 u.

KOOTSTERTILLE: Kerst Open Dagen, Dierenwelzijnscentrum Adventure, Alde Dyk 29, 18.0021.00 u. DRACHTEN: Loop eens binnen, Arke Herberg, hoek Eems-Flevo, 14.30 u.

ALDTSJERK Galerie Bloemrijk Vertrouwen: René de Rozze (schilderijen) en Jet Twijnstra (keramiek), do. t/m za. 14.00-17.00 u. www.gbv-artgallery.nl., t/m 14 dec.

BOORNBERGUM Tjeerdsma Sfeerhaarden, Nijewei 22: Marion van Tartwijk-Goossens uit Drachten, t/m 31 dec.

DROGEHAM: Kerstconcert, Christelijke Gereformeerde Kerk, 19.30 u.

FERWERT: Alvestêdefair 2016, Vrijhof, 17.00-21-00 u.

De Kruidhof in Buitenpost zet vanaf 22 april 2017 een selectie van haar kroonjuwelen in de schijnwerpers.

BURGUM: PCOB Burgum e.o. Adventsbijeenkomst, ds. J. Paans-Spoelstra, De Pleats, 16.30 - 19.00 u.

DROGEHAM: Kerstconcert met twee koren o.l.v. Wilbert Magré en organist Wim Magré, Chr. Ger. Kerk, Lytsewei 22, 19.30 u.

FEANWALDEN: Winterjûn met de Hellingbazen en Gurbe Douwstra, Swettetsjerke, 20.00 u.

FRIESLAND: Brieven schrijven tegen onrecht, Burgum, Garyp, Hurdegaryp, Rottevalle, Drachten, Leeuwarden en de Westereen, Kijk voor de tijden op www.schrijfmarathon.amnesty.nl.

FEANWALDEN: Kerstconcert door Stim, De Schierstins, 14.30 u., www.schierstins.nl.

OENTSJERK: PCOB, Vertelling over woonlocatie 't Lijsket, Heemstra State, 14.30 u.

DAMWALD: 80/90-jaren muziek in De Krúswei. DRACHTEN: Repair Café, Bibliotheek, 13.00-16.00 u., www.repaircafedrachten.nl.

OOSTRUM: Verhalenwandeltocht 'Kop yn'e wyn, de holle leech' van 7,5 km, Café Fryslân te Oostrum, 12.30-14.30 u.

GYTSJERK: Samuel is open, verkoop voor een goed doel., wo. 13.30-16.30 u., vr. 19.0021.00 u. en za. 10.00-12.00 u. en 13.00-15.00 u.

BURGUM: Afsluiting Schrijfmarathon Amnesty International, Markt, 10.00 - 16.00 u.

Expositie-agenda

SURHUISTERVEEN: Kerstconcert met bekende zanger Ernst Daniël Smid, De Flambou, 20.00 u. www.grootkoor.nl.

BURGUM StreekmuseumVolkssterrenwacht: fotograaf Klaas van der Schaaf, foto's Britse kust, t/m 31 dec. DE HEMRIK De Witte kerk: een kerk vol kunst, kunstverkooptentoonstelling ART Super, za.- en zo.-middag van 13.00-17.00 u., www.wittekerkhemrik.nl., t/m 11 dec. DE WILGEN Galerie/atelier Amapola, Hoptunen 13: Expositie 'Dierenparade', za. en zo. 13.0017.00 u., t/m 18 dec. DOKKUM Hoogstraat 28: VAKwerk Dokkum, wo. 13.00-17.00 u., vr. 13.00-20.00 u., za. 11.00-17.00 u., t/m onbekend. DRACHTEN Museum Dr8888: Tentoonstelling Daan en Daan, www.museumdrachten.nl, t/m 15 jan. 2017. DRACHTEN Ziekenhuis Nij Smellinghe: Expositie van kleurrijke werken van Willem Komduur, www. willemkomduur.nl., t/m 21 dec. DRACHTEN Karmelklooster: Tentoonstelling 'Wat bezielt je?' 80 jaar Karmelklooster Drachten, do. t/m zo. tussen 13.0017.00 u., www.karmelklooster. nl, t/m 26 febr. 2017. DRACHTEN Grote Kerk: Expositie van Gerrit Terpstra uit Heeg watisnetis, za.mi. van 13.30-17.00 u., t/m 24 dec. DRACHTEN 'De kunst elkaar te bereiken', expositie rondom thema dementie, dagelijks, Sûnenz, Burg. Wuiteweg 140b, www.sunenz.nl DRACHTEN Expositieruimte de Lawei: Hait... portret van een hemd. Hendrik Elings (schilderijen) en Baukje Venema (fotografie), Do.

t/m zo. 14.00-17.00 u. en rondom voorstellingen, www.lawei.nl/ kunst., t/m 29 jan. FEANWALDEN De Schierstins, Haadwei 1: expositie 'Het laatste Friese Torenkasteel', www.schierstins.nl, t/m 30 dec. FEANWALDEN De Schierstins, Haadwei 1: expositie van Hans Blanken, etsen, 13.30-17.00 u., www.schierstins.nl., t/m 9 dec. FEANWALDEN De Schierstins: expositie 'Kerststallen van papier', bouwplaten, uitvouwstallen en pop-upboeken uit de collectie van Den Dulk/Van der Zwet, www. schierstins.nl., t/m 8 jan. 2017. FERWERT Gem. huis: Expositie van Karen Ket - Kiekes, ma. t/m vr. 8.00-12.00 u, wo.-mi. van 13.00-18.00 u., t/m 31 dec. HARKEMA Feanterij 1b: schilderijen van Fokje Pol-van der Meer, vr. 10.00-18.00 u., za. 10.00-17.00 u. www.polkunstenlijsten.nl, t/m eind dec. HEGEBEINTUM Terp Hegebeintum, Pypkedyk 4: Zwart/wit-fotoserie van het Wad van Jeannette Cramwinckel uit Apeldoorn, www. hegebeintum.info, t/m 30 dec. HEGEBEINTUM Terp Hegebeintum, Pypkedyk 4: Russische en Griekse iconen van Petra van Rijn uit Ruigahuizen, www.hegebeintum.info, t/m 30 dec. HEMRIK Witte Kerk, Binnenwei 22: ART Super, kunstverkooptentoonstelling, vr., za. en zo 13.0017.00 u., t/m 12 dec. HURDEGARYP Bibliotheek: kunstenaars van De Blauwe Roek, tijdens openingstijden., t/m 14 dec. HURDEGARYP It Maskelyn: Expositie Rein Halbersma, 9.0017.00 u., t/m 17 dec. LEEUWARDEN Tresoar, Boterhoek 1: Besiele troch Alma-Tadema, Tijdens openingsuren Tresoar. NIJ BEETS Galerie Aepos: Expositie 'Veerkracht' van Marchien Janssen, www.galerieaepos.nl., t/m 1 jan. 2017. VEENKLOOSTER Galerie Noordvleugel, Kleasterwei 1: Uilententoonstelling, info@galerienoordvleugel.nl of 0511-442436. WERGEA Museum 't Aldslot in Roorda State: stijlkamers 18e en 19e eeuwse stijl, tentoonstelling Popma Gasthuis, sierschotels en aardewerk, wo. t/m zo. 14.0017.00 u. en op afspraak. www. museumaldslot.nl, t/m 30 dec.


Rectificatie: Deze rectificatie komt in de plaats van de kennisgeving die op 24 november 2016 is geplaatst. De wijziging is dat de sluitingstermijn van de terinzagelegging met een week is verschoven van 5 januari 2017 naar 12 januari 2017

Kennisgeving ontwerptracébesluit/MER Extra Sneltrein Groningen – Leeuwarden De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft 11 november 2016 het ontwerptracébesluit/ Milieueffectrapport Extra Sneltrein Groningen – Leeuwarden vastgesteld. Het ontwerptracébesluit/Milieueffectrapport en de daarop betrekking hebbende stukken liggen van 2 december 2016 tot en met 12 januari 2017 ter inzage. Gedurende deze periode kan eenieder een zienswijze indienen over het ontwerptracébesluit/Milieueffectrapport en de onderliggende documenten. Achtergrondinformatie De Extra Sneltrein Groningen – Leeuwarden draagt bij aan een betere bereikbaarheid van Noord-Nederland. Met de komst van de extra sneltrein en het rijden van langere treinen is er voor reizigers meer ruimte in de trein en wordt het gemakkelijker om over te stappen. Momenteel rijden er tussen Groningen en Leeuwarden twee stoptreinen en één sneltrein per uur. De treinen worden goed gebruikt, vooral in de spits. Ze kunnen het groeiend aantal reizigers niet aan. Wanneer het project klaar is rijdt er elk halfuur een sneltrein per richting. Zo worden de stoptreinen ontlast en kan iedereen snel en comfortabel reizen.

Het ontwerptracébesluit In het ontwerptracébesluit/MER kunt u alle maatregelen zien die nodig zijn om het rijden van de extra sneltrein en langere treinen mogelijk te maken. Dit zijn infrastructurele maatregelen als: • Spoorverdubbeling; • Aanpassing van overwegen en omliggende weginfrastructuur; • Uitbreiding van perrons; • Aanleg van een keervoorziening; • Verwijdering van een station en enkele (particuliere) overwegen; • Vervanging van twee overwegen door onderdoorgangen voor alle verkeerstypen; • Reductie van het aantal opstelsporen; • Maatregelen om snelheidsverhoging tussen Leeuwarden – Feanwâlden van 100 km/u naar 130 km/u en om tussen Grijpskerk – Hoogkerk van 100 km/u naar 120 km/u mogelijk te maken. Tevens kunt u de maatregelen inzien die nodig zijn om negatieve gevolgen van de fysieke aanpassingen voor de omgeving te voorkomen. Een factsheet met alle maatregelen kunt u inzien op de website www.platformparticipatie.nl/esgl.

Waar kunt u de stukken inzien? U kunt het ontwerptracébesluit/MER en de daarop betrekking hebbende stukken vanaf 2 december 2016 inzien op de website www. platformparticipatie.nl/esgl. Ook kunt u de stukken van 2 december 2016 tot en met 12 januari 2017 tijdens reguliere openingstijden

inzien op de volgende locaties: • Provincie Groningen, Sint Jansstraat 4 te Groningen; • Provincie Fryslân, Tweebaksmarkt 52 te Leeuwarden; • Gemeente Groningen, Harm Buiterplein 1 te Groningen; • Gemeente Zuidhorn, Hooiweg 9 te Zuidhorn; • Gemeente Achtkarspelen, Stationsstraat 18 te Buitenpost; • Gemeente Kollumerland, Van Limburg Stirumweg 18 te Kollum; • Gemeente Dantumadiel, Hynsteblom 4 te Damwâld; • Gemeente Tytsjerksteradiel, Raadhuisweg 7 te Burgum; • Gemeente Leeuwarden, Oldehoofsterkerkhof 2 te Leeuwarden; • Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Koningskade 4 te Den Haag. Let op: in de kerstperiode kunnen de openingstijden afwijken.

U mag uw mening geven U kunt van 2 december 2016 tot en met 12 januari 2017 uw zienswijze geven over het ontwerptracébesluit/MER. In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van het ontwerptracébesluit/MER en de onderliggende stukken. Het wordt op prijs gesteld wanneer u uw zienswijze onderbouwt met argumenten. U kunt, bijvoorbeeld, ingaan op de volgende punten: • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerptracébesluit? • Zijn er zaken of belangen over het hoofd gezien? • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, hoe? • Bent u het oneens met een onderdeel van het plan? Wat is voor u een acceptabel alternatief? U kunt uw zienswijze digitaal, schriftelijk of mondeling geven. • digitaal: de directie Participatie ontvangt uw zienswijze bij voorkeur digitaal via de website www.platformparticipatie.nl/ esgl. U ontvangt automatisch een ontvangstbevestiging. • schriftelijk: u kunt uw zienswijze sturen naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu t.a.v. de directie Participatie, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag o.v.v. ‘ESGL’. Na ontvangst van uw zienswijze

stuurt de directie Participatie u een schriftelijke ontvangstbevestiging. • mondeling: u kunt tijdens de informatiemarkten bij een notulist mondeling een zienswijze indienen. Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing.

Informatiebijeenkomsten Er worden zeven informatiemarkten over het ontwerptracébesluit/MER voor u verzorgd. Tijdens deze informatiemarkten kunt u vragen stellen aan specialisten van ProRail en de provincies. De informatiemarkten vinden elk van 16:00 uur tot 20:00 uur plaats en zijn zonder afspraak te bezoeken. • Woensdag 30 november 2016 in het Oranjehotel, Stationsweg 4 in Leeuwarden • Donderdag 1 december 2016 in It Maskelyn, Easter Omwei 5 in Hurdegaryp • Dinsdag 6 december 2016 in Mienskip, Haadstrijitte 17 in Feanwalden • Woensdag 7 december 2016 in Gemeentehuis Achtkarspelen, Stationsstraat 18 in Buitenpost • Donderdag 8 december 2016 in Willem Lodewijk Gymnasium, Verzetsstrijderslaan 220 in Groningen • Dinsdag 13 december 2016 in Balk zalencentrum, De Gast 39 in Zuidhorn • Woensdag 14 december 2016 bij Stichting Dorpshuis Hoogkerk, Zuiderweg 70-4 in Hoogkerk

Wat gebeurt er met uw zienswijze? De zienswijzen en de adviezen van de betrokken bestuursorganen worden betrokken bij de vaststelling van het Tracébesluit ESGL. In een Nota van Antwoord wordt toegelicht in hoeverre de zienswijzen aanleiding hebben gegeven tot wijziging ten opzichte van het ontwerptracébesluit. Degenen die een zienswijze hebben ingediend, worden hierover geïnformeerd. Bij de bekendmaking van het Tracébesluit zal tevens worden bekendgemaakt bij welke instantie, door wie en binnen welke termijn beroep tegen het besluit kan worden ingesteld.

Waar vindt u meer informatie? Uitgebreide informatie over het ontwerptracébesluit vindt u op de website www.platformparticipatie.nl/esgl. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de projectwebsite www.prorail.nl/esgl.

Vragen? Heeft u na het inzien van de ter inzage gelegde stukken of het bezoeken van de websites nog inhoudelijke vragen over het project, dan kunt u terecht bij www.prorail.nl/omwonenden/ contact-publiek of telefoonnummer 0800 - 7767 245. Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij de directie Participatie, telefoonnummer 070 - 456 8999.


ynformaasje fan de gemeente

week 48 2016

Nieuwe dienstregeling bus- en treinvervoer Arriva Met ingang van zondag 11 december geldt een nieuwe dienstregeling voor het bus- en treinvervoer in de provincie Fryslân. Arriva neemt vanaf deze datum ook het busvervoer over in de regio Zuidoost-Fryslân en is dan de vervoerder in de hele provincie. Door de komst van het Transferium Drachten Oost, de Centrale As en het nieuwe busstation in Leeuwarden veranderen tijden en routes van diverse buslijnen. De wijzigingen zijn te raadplegen via arriva.nl/dienstregeling. Zuidoost-Fryslân De belangrijkste wijzigingen in de dienstregeling: • Nieuwe lijnnummers en gewijzigde bestemmingen • Gewijzigde aankomst- en vertrektijden • Door de komst van het Transferium Drachten Oost komt er een belangrijk overstappunt voor lijnen uit Fryslân en Groningen • Snelle HOV-verbindingen met extra ritten: LeeuwardenDrachten, Drachten-Heerenveen en Drachten-Oosterwolde (Qliners 320 en 322) • Nieuwe rechtstreekse verbinding tussen Drachten-Burgum-Dokkum

Noord- en Zuidwest-Fryslân De belangrijkste wijzigingen zijn: • De huidige lijn 50 wordt vervangen door lijn 155 en HOV-lijn 355. Lijn 155 rijdt de route LeeuwardenFeanwâlden Station-DokkumLauwersoog via Centrale As. HOV-lijn 355 rijdt rechtstreeks van Leeuwarden naar Dokkum via de Centrale As. • Er komt een nieuwe rechtstreekse verbinding (lijn 55) van Drachten via Burgum, Feanwâlden en Damwâld naar Dokkum. • De nieuwe HOV-lijn 324 (Emmeloord-Lemmer-JoureHeerenveen-Drachten-Groningen) zorgt voor extra snelle verbindingen van Groningen naar Drachten en een extra late verbinding naar Heerenveen. • De lijnen 13, 62 en 155 gaan rijden via de rondweg in Hurdegaryp. Wijzigingen Noordelijke treinlijnen Op de treintrajecten van Arriva in Fryslân blijft de dienstregeling veelal gelijk aan de huidige dienstregeling. Op arriva.nl/dienstregeling kunnen reizigers via de reisplanner meer informatie vinden over de vertrektijden en de nieuwe reismogelijkheden in de provincie Fryslân.

Informatiemarkten ESGL Op het traject Groningen - Leeuwarden komt per uur, per richting, één extra sneltrein bij. Hiervoor worden verschillende maatregelen genomen en wordt een planologische procedure doorlopen. Het ontwerptracébesluit (OTB) /milieueffectrapport (MER) is hier onderdeel van. Het ontwerptracébesluit/milieueffectrapport en de bijbehorende stukken liggen van 25 november 2016 tot en met 5 januari 2017 ter inzage. De provincies Fryslân, Groningen en ProRail organiseren daarom samen met de aanliggende gemeenten informatiemarkten in verschillende plaatsen langs het spoor. Ook kunt u mondeling uw zienswijze indienen. De informatiemarkten vinden plaats van 16:00 uur tot 20:00 uur en zijn zonder afspraak te bezoeken. De provincie Groningen, provincie Fryslân, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Milieu werken samen aan dit project.

Datum

Adres

Plaats

Woensdag 30 november 2016

Het Oranjehotel Stationsweg 4

Leeuwarden

It Maskelyn Easter Omwei 5

Hurdegaryp

Mienskip Haadstrijitte 17

Feanwâlden

Donderdag 1 december 2016 Dinsdag 6 december 2016 Woensdag 7 december 2016 Donderdag 8 december 2016 Dinsdag 13 december 2016 Woensdag 14 december 2016

Gemeentehuis Achtkarspelen Stationsstraat 18

Buitenpost

Willem Lodewijk Gymnasium Verzetsstrijderslaan 220

Groningen

Balk zalencentrum De Gast 39

Zuidhorn

Dorpshuis Hoogkerk Zuiderweg 70-4

Hoogkerk

informatiecarrousel | donderdag 1 december

........................................................

Tijdens de informatiecarrousel worden de raadsleden geïnformeerd over onderwerpen die later op de raadsagenda terugkomen. Ook worden er stukken puur ter informatie behandeld. De informatiecarrousel is een openbare bijeenkomst en vindt plaats in de raadzaal te Buitenpost, u bent vanaf 19.30 uur welkom om hier bij aanwezig te zijn.

De informatiecarrousel is dé mogelijkheid om de raad te informeren of uw standpunt naar voren te brengen Via www.raad-achtkarspelen.nl is de volledige agenda beschikbaar en kunt u de vergaderstukken downloaden. Het is mogelijk om tijdens de informatiecarrousel ‘in te spreken’ over onderwerpen die u aanspreken en op de agenda staan. De inspraak vindt plaats voorafgaand aan de behandeling van het agendapunt. Als u gebruik wilt maken van deze mogelijkheid, neem dan contact op met de raadsgriffie. Dat kan via raadsgriffie@achtkarspelen.nl of telefonisch op (0511) 54 82 54 / 54 86 98.

Agenda | informatiecarrousel Onderstaande agenda gaat over de informatiecarrousel van donderdag 1 december. Deze kan nog gewijzigd worden. Wilt u zich abonneren op de agenda van de raad? Dat is mogelijk via www.raad-achtkarspelen.nl/abonnement en is geheel kosteloos. Uitvoering motie extra huisvesting vergunninghouders Wijziging Gemeenschappelijke Regeling FUMO 2016 Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2016-2021 Samenwerkingsafspraken regiemodel vervoer Noordoost Beantwoording schriftelijke vragen VVD inzake MFC de 4 Elementen te Gerkesklooster-Stroobos  Conceptstatuten Stichting Maatschappelijke Onderneming Achtkarspelen (MOA)

    

Wâlddichter Achtkarspelen Gedicht fan doarpsdichter Suzan Bosch Suzan Bosch út Bûtenpost is yn de perioade 2014-2016 doarpsdichter fan Achtkarspelen. It gedicht ‘Thuis in grond’ is makke foar en foardroegen by de útrikking fan de ûndernimmers priis 2016 oan lean-, grûnferset- en transportbedriuw Luimstra út Surhuzum. Sjoch foar alle gedichten fan de doarpsdichter op de Frysktalige side fan www.achtkarspelen.nl/gedichten, by ‘Wâlddichter Achtkarspelen’. Thuis in grond Aarde verplaatsen dijken stutten land verschuiven basis verleggen Het wezen van grondverzet is het machtige gevoel van een grote schep terrein dat zich willoos laat overdragen Kleine jongens worden groot en samen spelen, met zachte bromgeluiden bij kiepauto en kraan wordt grote mensen- loonwerk de bodem blijft gelijk de essentie altijd behouden Suzan Bosch @walddichter8K

vervolg op pagina 11


Partner van:

Ik ga naar de demodagen! Ervaar de hulpmiddelen voor uw comfort en mobiliteit

Kom proefrijden op onze scootmobielen.

Robuuste scootmobiel Comfortabel rijden, ook in de winter

Er zijn veel verschillende scootmobielen, maar welke past nu het beste bij u?

Nu met winter accessoires verkrijgbaar

Tijdens deze GRATIS demodag:

• Uitleg en advies over de mogelijkheden van diverse modellen • De gelegenheid om in alle rust een testrit te maken • De scootmobiel Sterling S-700 met € 500,- korting! • Korting op winter accessoires • Een gratis antilek behandeling bij aankoop van een scootmobiel tijdens de demodag • Gratis thuisbezorging • U huurt een scootmobiel al vanaf € 1,99 per dag

Waar en wanneer

Drachten, Burgemeester Wuiteweg 140B, donderdag 15 december 2016

van 2999.-

voor 2499 2499.-

Meld u nu gratis aan!

Via 088 - 10 20 100, www.medipoint.nl/demodagen of in de winkel.

Afhankelijk van het aantal aanmeldingen vinden er meerdere demonstratiesessies plaats van ca. 1 uur. Kunt u niet op de genoemde demodag? Neem dan contact met ons op.

Boxspringbed Timeless

Gezond slapen? Probeer het Timeless bed.

Voldoet aan alle zorgcertificeringen

Voldoende en goed slapen is belangrijk om tot rust te komen en te herstellen. Kom naar de demodag en ontvang gratis slaapadvies!

Eenpersoonsbed

vanaf

1999.-

nu al vanaf

1499.-

Tweepersoonsbed vanaf 3999.Nu al vanaf 2999.-

Tijdens deze gratis demodag:

• Persoonlijke afspraak met een slaapspecialist • Uitleg en advies over gezond slapen en het Timeless bed • 25% korting op het Timeless bed, Timeless bed accessoires en bijpassend matras • Kussen op maat: Perfect Pillow van € 119,- voor slechts € 89,99! • Gratis thuisbezorging en montage • Gratis inname van uw oude bed

Hoog-laagbed Belluno Veilig in en uit bed

Met

van 1999.-

Waar en wanneer

Drachten, Burgemeester Wuiteweg 140B, dinsdag 20 december 2016

voor 1399 1399.-

gratis matras

Winkellocatie | Drachten, Burgemeester Wuiteweg 140 (Locatie Sûnenz) De genoemde aanbiedingen zijn geldig t/m 15 maart 2017 en gelden niet i.c.m. andere acties, kortingen of waardebonnen. Kijk op www.medipoint.nl/showmodellen waar een scootmobiel of hoog-laagbed showmodel aanwezig is.

...Meer dan een Thuiszorgwinkel!

088 - 10 20 100

www.medipoint.nl/winter


bezoekadres Stationsstraat 18 9285 NH Buitenpost postadres Postbus 2 9285 ZV Buitenpost telefoon 14 0511 fax (0511) 54 81 10 email gemeente@achtkarspelen.nl internet www.achtkarspelen.nl

Openingstijden gemeentehuis Buitenpost 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.30 uur maandag op afspraak op afspraak dinsdag op afspraak op afspraak woensdag op afspraak op afspraak donderdag op afspraak op afspraak vrijdag op afspraak op afspraak

Langskomen? Maak een afspraak op www.achtkarspelen.nl/afspraak

Openbare vergadering van het algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Sociale Werkvoorziening ‘Fryslân’ op : 2 december 2016 om : 14.30 uur plaats : hoofdkantoor Caparis NV, Ampèrelaan 2 te Drachten Op de agenda staat o.a.: vaststellen van de regelingen Functie-

OFFISJELE MEIDIELINGS WIKE 48 Alles wat ter inzage ligt kunt u digitaal en/of in het gemeentehuis inzien. Bekijk de stukken of maak een afspraak via achtkarspelen.nl/inzage. OMJOuWINGSFErGuNNING Ingekomen aanvragen Burgemeester en wethouders van Achtkarspelen maken bekend dat in de periode van 21 november 2016 tot en met 30 november 2016 de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning zijn ingediend: 527) plaatsen hok en strijdig gebruik daarvan, Langelaan 15, Surhuisterveen 529) plaatsen dakkapel, Skoalikkers 66, Augustinusga 530) kap bomen op locaties: Bindert Japicksstrjitte thv nr 16 en 34 in Drogeham en Blauwhuisterweg thv nr 42 in Surhuisterveen (gemeente) 533) kap 2 minder vitale bomen: Parcours thv nr. 30 in Buitenpost en Casimirstrjitte thv nr. 21 te Kootstertille (Gemeente) Belanghebbenden kunnen hier kennis van nemen. Bezwaren kunnen pas op basis van een volgende publicatie worden ingediend. De aanvragen zijn niet digitaal beschikbaar. Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure) Besluiten Burgemeester en wethouders van Achtkarspelen maken bekend dat in de periode van 21 november tot en met 30 november 2016 de volgende omgevingsvergunningen zijn verleend. Verzonden 23 november 2016 493) plaatsen hek/toegangspoort en plantenbak, Groningerstreek 34, Stroobos 480) bouw berging en veranda en het strijdig gebruik ervan, De Merel 13, Surhuisterveen Verzonden 24 november 2016 520) plaatsen dakkapel, De Singel 30A, Harkema 496) kap bomen diverse locaties:- It Oerset 7 Augustinusga- De Flearen 84 Harkema- Taeke Schuilingalaan 31 en 49 Surhuisterveen- De Specht 28 t/m 34 Surhuisterveen (gemeente)

waardering en Individueel keuzebudget. De stukken liggen vanaf 28 november 2016 ter inzage op het hoofdkantoor van Caparis NV, Ampèrelaan 2 te Drachten.

rOMtLIKE OarDErING Voorontwerp-bestemmingsplan Buitenpost –Begraafplaats Jeltingalaan (uitbreiding begraafplaats) Het voorontwerp-bestemmingsplan ‘Buitenpost – begraafplaats Jeltingalaan’ geeft een regeling voor de uitbreiding van de bestaande begraafplaats aan de westzijde. In deze voorbereidingsfase kunt u uw mening geven over het plan. In een latere fase kunt u ook nog een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan indienen. Deze fase wordt bekend gemaakt in de Actief, de Staatscourant en op onze website. Het vragen van advies aan onafhankelijke instanties vinden wij niet noodzakelijk. Ter inzage Vanaf 1 december tot en met 28 december 2016 ligt het voorontwerp-bestemmingsplan ter inzage. Het voorontwerp kunt u inzien: - in het klantcontactcentrum tijdens de openingstijden van het gemeentehuis; - via onze website www.achtkarspelen.nl/ plannen; en - via www.ruimtelijkeplannen.nl (planID: NL.IMRO.0059.BPBpJeltlnbegrpl16-VO01). Inspraak Tot en met 28 december 2016 kunt u reageren op het plan. U kunt een brief of e-mail sturen of een afspraak maken voor een mondelinge inspraakreactie. Uw brief of e-mail moet voorzien zijn van uw naam, adres en woonplaats en een motivering van uw inspraakreactie. Brief: Een inspraakreactie per brief kunt u sturen naar gemeente Achtkarspelen, Postbus 2, 9285 ZV Buitenpost. E-mail: Een inspraakreactie per e-mail kunt u mailen naar gemeente@achtkarspelen.nl Mondeling: Voor het indienen van een mondelinge inspraakreactie kunt u een afspraak maken voor 14 december 2016. Meer informatie Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie kunt u contact opnemen met Freja van der Lugt van de afdeling Ruimte, via het algemene nummer 14 0511. Tuorrebout/Sije Hesterstrjitte Twijzelerheide (bestemmingsplan) Inleiding Het bestemmingsplan Tuorrebout/Sije

18.00 - 20.00 uur gesloten gesloten gesloten op afspraak gesloten

Vragen aan de gemeente? Achtkarspelen heeft Antwoord © bel 14 0511 Hesterstrjitte te Twijzelerheide geeft een regeling voor het realiseren van 8-10 woningen op de locatie Sije Hesterstrjitte 17 te Twijzelerheide. Op 17 november 2016 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan ongewijzigd vastgesteld. Ter inzage Vanaf 1 december 2016 tot en met 11 januari 2017 ligt het bestemmingsplan Tuorrebout/Sije Hesterstrjitte ter inzage. Het bestemmingsplan kunt u inzien: - in het klantcontactcentrum tijdens de openingstijden van het gemeentehuis; - via onze website www.achtkarspelen.nl/ plannen; en - via www.ruimtelijkeplannen.nl (planID NL.IMRO.0059.BPThTuorrebSijeHes-VG01). Beroep Tot en met 11 januari 2017 kan beroep worden ingesteld tegen het plan door: • een belanghebbende die op tijd een zienswijze heeft ingediend; • een belanghebbende die gegronde redenen heeft waardoor hij geen zienswijze heeft ingediend; U kunt uw brief sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. U kunt ook om een schorsing vragen. Dit kan bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het plan wordt definitief op de dag na afloop van de beroepstermijn, behalve als een verzoek om schorsing wordt ingediend. Het plan wordt dan pas definitief nadat de Raad van State een beslissing heeft genomen. Meer informatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marije Streefkerk van de afdeling Ontwikkeling. U kunt haar bereiken via het telefoonnummer (0511) 548 230 of m.streefkerk@achtkarspelen.nl.

EvENEMINtEN De burgemeester c.q. het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen heeft een vergunning afgegeven c.q. toestemming verleend aan: •

Café Wegrestaurant Twijzel voor het houden van de jaarlijkse ‘Kerstweek’ in de periode van 9 tot en met 12 december 2016. In de tent achter de zaak zullen een bingo, een feestavond en een kerstmarkt worden gehouden. (verzenddatum besluit 28 november 2016) De Vrolijke Strijders voor het houden van een zendmarathon voor het goede doel op sportpark ’t Doltsje in Drogeham in de periode van 17 tot en met 31 december 2016. (verzenddatum besluit 29 november 2016)

Verkeersmaatregelen Op donderdagavond 22 december 2016 zal het jaarlijkse kerstgala voor de leerlingen van het Lauwers College in Buitenpost plaatsvinden. Om verkeersproblemen bij het brengen en halen van de leerlingen te voorkomen zal op deze avond vanaf 19.00 uur het gedeelte van de Hoefslag voor het schoolgebouw worden afgesloten voor alle verkeer m.u.v. de aanwonenden. ‘s Avonds van 23.00 tot 01.00 uur zal op de Hoefslag, Troelstralaan en Mejontsmastraat éénrichtingsverkeer worden ingesteld.

YNSaMMELINGSaKSJES Collecte In de hele gemeente is in week 48 een Collecte van het Leger des Heils Verkoop In week 48 is op maandag 28 november 2016 in Twijzel een verkoop van banketstaven door Volleybal Vereniging “Noch en Wille” Bezwaar Wilt u bezwaar maken? Dat kan binnen zes weken nadat de beschikking is verzonden. Uw bezwaar moet de volgende gegevens bevatten: uw naam en adres, het besluit waartegen u bezwaar maakt, de reden van uw bezwaar, datum en handtekening. Uw bezwaar stuurt u aan gemeente Achtkarspelen, college van burgemeester en wethouders, Postbus 2, 9285 ZV Buitenpost. Kunt u niet wachten op de normale behandeling van uw bezwaarschrift? Dan kunt u een voorlopige voorziening aanvragen. Dat kan alleen als u ook al een bezwaarschrift heeft ingediend. Het verzoek om een voorlopige voorziening stuurt u aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland, Afdeling bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD Groningen. U kunt ook digitaal beroep instellen via loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

Burgemeester en wethouders van Achtkarspelen, G. Gerbrandy, burgemeester mr. drs. E.H.C. van der Laan, secretaris

Gratis app van de raad Met deze gratis app voor de iPad kunt u de vergaderingen van de raad nog beter volgen. De app kunt u downloaden in de App Store van Apple.

www.achtkarspelen.nl


GROOTSTE MEUBEL OUTLET VAN FRIESLAND RESTPARTIJEN, B-KEUS EN FAILLISSEMENTSPARTIJEN

BIJ ONS VINDT U HET GROOTSTE WOONVOORDEEL MEUBELEN, KLEINMEUBELEN, BANKSTELLEN, TAFELS, EETHOEKEN, KASTEN, DRESSOIRS, BIJZETTAFELS, KARPETTEN, ENZ

4000 m2

woonideeën

OOSTERWOLDE MEUBELEN VEENGANG 20

in pand vh Mulder Meubelen

OOSTERWOLDE Groot aanbod!

OPENINGSTIJDEN: DINSDAG T/M VRIJDAG 10.00 TOT 18.00 UUR DONDERDAG KOOPAVOND TOT 21.00 UUR ZATERDAG 10.00 - 17.00 UUR

www.oosterwoldemeubelen.nl


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Vertraging met 'De Skieding' SURHUISTERVEEN/LEEUWARDEN - Er komt dit jaar nog geen besluit over wel of geen nieuw tracé voor de provinciale weg 'De Skieding'. Op z'n vroegst zullen Provinciale Staten voor de zomervakantie van 2017 een besluit nemen. Om een juiste beslissing te kunnen nemen over de oplossing voor de Skieding (N358), is eerst meer onderzoek nodig. Dat liet het college van Gedeputeerde Staten dinsdag 22 november weten. De provincie wil de weg tussen Surhuisterveen en de A7 veiliger maken en de doorstroming verbeteren. Gedeputeerde Staten willen een 'maatschappelijke kosten- en batenanalyse' (MKBA). “Dit projekt freget in sekuere hifking fan alle belangen“, licht gedeputeerde Sietske Poepjes toe. “Om- en oanwenners binne tige belutsen by de Skieding en tinke

Het geld is nodig voor openbaar groen (ongeveer twee ton), verlichting (ongeveer een ton), een nieuwe, overdekte en gratis fietsenstalling voor maximaal vierhonderd fietsen, voor infrastructuur (66.000 euro) en zestien afvalbakken (ongeveer 23.000 euro). Bij elk halteperron komt een lichtmast en bij elke lichtmast komt een afvalbakken. Bovendien komen er extra afvalbakken, zoals bij de fietsnstalling en op het parkeerterrein. De overdekte fietsenstalling

Beeld van Ids Willemsma 'gedoopt'

ferskillend oer de oplossing. Wy hawwe ek om dy reden frijwillich in MER-proseduere folge. Foar dat projekt is it needsaaklik dat wy in beslút nimme op grûn fan folsleine feiten. Foar neier ûndersyk nei de maatskiplike en ekonomyske effekten is yn dit gefal dan ek alle reden.”

FNP en CDA verdeeld Er was onlangs sprake van verdeeldheid tussen de coalitiefracties FNP en CDA in Provinciale Staten. De ‘Frysk-Nasjonalen’ bepleitten meer tijd voor overleg, de christen-democraten wilden nog dit jaar een besluit van Provinciale Staten. De FNP-ers in de raad van Achtkarspelen zijn voor het veiliger maken van de bestaande weg. Veel ‘aanwonenden’ zijn voor een nieuw, westelijk tracé. Zie ook: www.fryslan.frl/skieding.

Half miljoen euro transferium DRACHTEN - Voor het nieuwe busstation 'Drachten-Oost' is ruim een half miljoen euro nodig. De gemeente Smallingerland betaalt dit bedrag.

Politiek 13

moet ruimte bieden aan maximaal vierhonderd fietsen, in twee lagen. De bovenste etage kan worden benut door een 'rail' uit te schuiven en naar de grond te laten zakken. Daarna kan men de fiets er in zetten en de rail weer omhoog duwen. Dit wordt vergemakkelijkt dankzij een gasveer. Met openbaar groen moet het busstation annex transferium een prettige ruimte worden voor de busreizigers. Het gaat om "solitaire (meerstammige) bomen, met daaronder een bollen- en kruidenmengsel", meldt Smallingerland. Voor de infrastructuur is extra budget nodig (66.000 euro), onder andere voor aanpassing van een fietsbruggetje (26.000 euro).

De 'doop' van het kunstwerk ter hoogte van het Hendrik Bulthuis-akwadukt. Inzet, v.l.n.r.: Maaike Porte (kleindochter van Bulthuis), initiatiefnemer Geert Steegstra en wethouder Houkje Rijpstra. Foto: Klaas Rozema BURGUM - Een boot die voor het eerst te water wordt gelaten, hoort op zo'n moment te worden gedoopt. Met die gedachte is vrijdagmiddag ook het 'B.M.-beeld' van beeldend kunstenaar Ids Willemsma bij Burgum 'gedoopt'. Willemsma vertelde hoe het tot stand kwam: hij werd gevraagd mee te doen aan de ontwerp-wedstrijd voor een kunstwerk, geïnspireerd door de B.M.-er van Hendrik Bulthuis. Willemsma won en ging aan de slag. "Myn hiele lbbben is in wedstryd. Mei de finale ûnder de seadden", zei hij in z'n toespraak. "Ik die ek mei oan de ploegetiidrit op de Sintrale As." Willemsma wees op een jeugdherinnering: "Mei Sjerp (de Vries

Gesprekken met KabelNoord beëindigd

Glasvezel in 'witte' gebieden in Fryslân weer vertraagd LEEUWARDEN - De provincie Fryslân wil met een (‘achtergestelde’) lening aan een marktpartij verder met de aanleg van glasvezel. Marktpartijen kunnen zich hiervoor inschrijven via een ‘tender’. Wellicht dat eind 2017 de werkzaamheden beginnen. Eerder was de provincie in gesprek met KabelNoord over een provinciale aandelenparticipatie. Deze gesprekken zijn beëindigd vanwege juridische risico’s. De bedoeling was dat Kabelnoord de witte gebieden in Fryslân van breedband-internet zou gaan voorzien.

Juridische risico's te groot Als onderdeel van de gesprekken deed de provincie uitgebreide controles op de juridische risico’s van deze participatie. Hieruit bleek dat risico’s op het gebied van aanbestedingsrecht en staatssteun niet uit te sluiten zijn. De provincie onderzocht daarom eerder uitgewerkte alternatieven. Gedeputeerde Poepjes: “Wij kun-

nen alleen verder met de aanleg van glasvezel, als de aanpak juridisch volledig waterdicht is." Nader onderzoek wees uit dat dit niet het geval is, zegt Poepjes. "Het is daarom een bewuste keuze om het traject met KabelNoord te beeindigen. Dit is in goed gezamenlijk overleg gegaan. Wij bedanken KabelNoord voor de constructieve opstelling in dit proces.”

'Marktconforme lening' Met de nieuwe aanpak stelt de provincie een marktconforme lening beschikbaar en zet deze via een ‘tender’ in de markt. Door middel van inschrijving wordt getracht het werk aan het meest geschikte bedrijf te gunnen, op basis van afweging van factoren, zoals prijs en kwaliteit.

Al ruim vijf jaar bezig De provincie probeert al meer dan vijf jaar de 'witte' (dunbevolkte)

in Terherne) wurkje oan it bouwen fan nije B.M.-ers, fan houten latten fan 20 by 20 millimeter." Later bouwde Willemsma zelf een ijzeren GWS-schouw ('nûmer 35'), die hij vervolgens verkocht om er materiaal mee te kunnen aanschaffen, om als beeldend kunstenaar aan de slag te kunnen. Er zouden ook nog diverse boten volgen. "In libben lang sile!"

"In bealch fol wurk" De 'boot' die hij voor het aquaduct ontwierp (te zien vanuit het aquaduct, maar ook vanaf het water en en vanuit de verte) is "út de hân tekene", zegt Willemsma, maar wel geïnspireerd door vooral de vorm van de romp van de B.M.-er.

KOLLUM - Alle winkels in Kollumerland moeten open kunnen zijn op zondag en op feestdagen tussen 12.00 en 18.00 uur. De raad van Kollumerland bespreekt dit morgen (donderdag 1 december) in een raadscommissie. B. en w. doen het voorstel op basis van een inspraakproces, afgelopen zomer gedurende zes weken. Vooral de supermarkten in Kollum willen graag op zondag open. "De andere winkeliefs in met name de

"Eind 2017 wellicht de schop in de grond"

KOLLUM - De gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland (DDFK) én Schiermonnikoog dreigen samen dit jaar een tekort te krijgen op de 'BUIG'-uitkering van het Rijk van opgeteld ruim 470.000 euro.

De verwachting is dat deze partij in het najaar van 2017 kan starten met de aanleg van glasvezel in de ‘witte’, oftewel dunbevolkte delen van Fryslân.

"In bealch fol wurk", zei een oude schoolmaat die hem er mee aan het werk zag. Het werk leverde hem ook twee ongemakjes op: een (tijdelijke) blessure aan een been en - bij het lassen - een kruis in de broek die vlam vatte. "Mei de hannen wer útslein." Hoewel het beeld feitelijk stil staat, lijkt het te bewegen voor wie er langs rijdt of vaart. "Dat is it Moiréeffekt", aldus Willemsma. Alsof het beeld de wind in de zeilen heeft.

'Winkels op zondag open'

delen van Fryslân van glasvezel te (laten) voorzien. Diverse alternatieven zijn onderzocht. Het aangaan van een publiek-private samenwerking en de oprichting van een eigen netwerkbedrijf kwamen hierbij aan de orde. Daarnaast keek de provincie naar een marktconforme lening met een aanbesteding. Ook nam de provincie het openstellen of aanpassen van het Breedbandfonds mee in de afweging.

Begin 2017 komt er een definitief voorstel voor de nieuwe aanpak in Provinciale Staten. In mei kan de ‘tender’ open worden gesteld. Vervolgens selecteert de provincie een marktpartij.

Het meeste deed Willemsma in z'n eentje: het denken, tekenen, ontwerpen en lassen, bijvoorbeeld. Met de 'omballingen' had hij wel hulp, zoals iemand die de tuin onderhield, zodat hij zelf aan het beeld kon doorwerken.

non-food zien niet echt een belang in de openstelling op zondagen", aldus b. en w. Van de inwoners die reageerden, waren de meesten tegen de koopzondagen. Er hebben overigens nauwelijks ondernemers gereageerd. Ondernemers kunnen zelf bepalen of ze op zondag open gaan of niet. Op Goede Vrijdag, 4 mei en 24 december moeten winkels volgens het voorstel uiterlijk 19.00 uur sluiten.

Tekorten verwacht op 'BUIG'

Alleen Dongeradeel lijkt er gunstig uit te springen, met een overschot van 114.701 euro, op een van ruim 8,5 miljoen euro. Dantumadiel verwacht een tekort van 216.841 euro (ruim drie procent), Ferwerderadiel van 160.670 euro (bijna 5,8 pro-

cent). Het tekort van Kollumerland is berekend op bijna 202.000 euro (bijna 4,5 procent). Schiermonnikoog verwacht dit jaar een tekort van 120.576 euro 6,44 procent).

De vier DDFK-gemeenten verwachten volgend jaar een iets hogere 'BUIG-bijdrage' van het Rijk dan dit jaar. Maar Schiermonnikoog zal het met minder moeten doen, blijkt uit een analyse door de vijf gemeenten. 'BUIG' is: Gebundelde Uitkering voor Inkomensvoorzieningen aan Gemeenten.


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Sport 15

VV Harkema-Opeinde blijft aan de winnende hand

Wedstrijd van de week

Na de aansluitingstreffer van Lindeboom kwam Harkema-Opeinde aan aanvallen nauwelijks meer toe, terwijl het moeite had de tegenstander uit het eigen strafschopgebied weg te houden. HarkemaOpeinde had geluk dat een kopbal van Lindeboom werd gestopt door keeper André de Graaf.

HARKEMA – De voormalige zondagclub VV Harkema-Opeinde probeert dit seizoen weer de weg hoog omhoog te vinden in de vijfde klasse van het zaterdagvoetbal. Dat lukt aardig, hoewel SC Boornbergum’80 zaterdag een lastige horde was. Boornbergum bleef lang uitzicht houden op een gelijkspel, maar Wilbert Huitema, die alle goals in dit duel maakte, beroofde Boornbergum in blessuretijd van de laatste illusies: 3-1.

Boornbergum had wel een punt verdiend, maar Harkema-Opeinde bleef overeind en kreeg de wedstrijd in het laatste kwartier, toen Boornbergum al veel energie had gestoken in het forceren van de gelijkmaker, weer onder controle. In blessuretijd besliste Harkema-Opeinde de wedstrijd definitief toen na een afgeslagen corner de bal werd weggewerkt door de verdediging van HarkemaOpeinde. Wilbert Huitema kreeg een vrij veld voor zich en scoorde zijn derde treffer.

Door Jelle Jeensma Het elftal van Harkema-Opeinde heeft een flinke gedaanteverwisseling ondergaan. De oude garde heeft plaatsgemaakt voor jongere spelers, die het verdienstelijk doen. Met iets meer rust en overzicht in het spel zal Harkema-Opeinde geen gek figuur slaan in de vierde klasse.

Uitgebalanceerde ploeg Trainer Willem Schokker uit Nieuwehorne is tevreden over de mogelijkheden van zijn ploeg. “We hebben een uitgebalanceerde selectie. Voor deze wedstrijd missen we vijf basisspelers, maar we hebben goede vervangers. HarkemaOpeinde heeft voldoende kwaliteit om te promoveren, we hebben de beste ploeg in deze competitie. Je wordt kampioen door ook van de mindere ploegen te winnen. De spelers raken niet zo snel in paniek als we even niet scoren, want we maken ons doelpuntje toch wel. Soms is 2-0 genoeg.”

Ambities Boornbergum VV Harkema-Opeinde (geel-groene tenues) in de aanval voor de goal van Boornbergum. Verdediger Ham van der Meer van Boornbergum probeert Hilbrand Benedictus van de bal te houden. Links Wilbert Huitema en rechts keeper Thom van der Heide van Boornbergum. Foto: Klaas Rozema. Die voorspelling kwam in de krachtmeting tegen Boornbergum niet helemaal uit. Nadat Boornbergum vlak na rust de aansluitingstreffer maakte, hield Harkema-Opeinde zich met kunst en vliegwerk staande en was er van een goede opbouw in het spel weinig meer te bespeuren. Het zag er na de eerste vijfenveertig minuten niet naar uit dat Boornbergum het Harkema-Opeinde nog knap lastig zou maken. De Harekieten zetten de tegenstander meteen onder druk. Al snel in de wedstrijd kreeg Harkema-Opeinde een penalty, nadat Gerard Spinder

onderuit werd gehaald. Wilbert Huitema schoot de bal onberispelijk in: 1-0.

Boornbergum tapt uit een ander vaatje Bij Boornbergum kwam het meeste gevaar van de aanvallers Cor Mulder en clubtopscorer Joran Wiersma. Het zijn twee spelers met technische bagage, die elkaar steeds probeerden te bereiken. Harkema-Opeinde hield de verdediging gesloten en bleef de dominerende ploeg. Een vrije trap

aDveRteNtIe I.m.

Hét NLP-instituut van Friesland

Ben jij leidinggevende en wil je meer begrip en betere resultaten?

Persoonlijke coaching of NLP training? www.kieskoers.nl

't Fean '58 op valreep naast Rijperkerk RYPTSJERK – Er zijn wel eens andere tijden geweest voor de voormalige tweedeklassers Rijperkerk en ’t Fean ’58. Vandaag de dag lijkt de middenmoot in de derde klasse het hoogst haalbare. De blauwhemden wendden in de slotfase de vierde nederlaag in successie af, omdat aanvoerder Willem van Kammen bij een vrije trap van Joost Nieuwenhuis attent was en de terechte 2-2 op het scorebord zette. De beginfase van de wedstrijd beloofde veel. Prachtige weersomstandigheden en veel supporters van de blauwhemden zagen een levendige beginfase. Al na drie minuten spelen kreeg Willem van Kammen de bal uit een prima hoekschop niet achter doelman Redmer Jorna van de thuisclub. Jorna keerde terug na een uitstapje naar Be Quick Dokkum. Na een kwartier behoedde de uitstekende goalie de thuisclub voor een achterstand middels een formidabele reactie, toen ’t Fean-aanvaller Erwin Tabak plotseling voor hem

opdook. Na ruim een half uur spelen werd Tabak binnen de zestien aangetikt en wees scheidsrechter Visser uit Damwâld gedecideerd naar de stip. André van der Molen bewees andermaal zijn penaltykwaliteiten en zorgde voor een 0-1 voorsprong. Dit was ook de ruststand.

Gelijkmaker na vrije trap In de tweede helft bracht uitblinker Diederik Andringa al snel de spanning terug na weifelend optreden in de Feanster defensie: 1-1. Even later mocht routinier Mark Hendriks zomaar doorstomen richting het doel van de gasten, maar Theo van der Meer redde prima. Nadat Gerard Dotinga een goede kans had verprutst, was het weer Theo van der Meer die voortreffelijk redde. De thuisclub was in deze fase de baas op het middenveld. “Daar hebben we vandaag duidelijk de slag verloren”, vond de na dit seizoen vertrekkende oefenmeester Yko de Boer van de blauwhemden. Toen de veel fellere thuisclub in de

slotfase een vrije trap mocht nemen en middels Diederik Andringa ook daadwerkelijk verzilverde, 2-1, leek de vierde nederlaag op rij een feit voor de gasten. Willem van Kammen besloot anders door – ook – een goed genomen vrije trap van Joost Nieuwenhuis achter Jorna te werken: 2-2. “Terecht”, analyseerde De Boer. “Maar het moet veel beter.”

buiten het strafschopgebied werd verzilverd door Wilbert Huitema. De bal ging onder keeper Thom van der Heide van Boornbergum door en in het doel: 2-0. Het bleek een wedstrijd met twee gezichten, want Boornbergum tilde zichzelf na rust naar een hoger niveau. De combinaties kwamen nu wel uit de verf en de ploeg kreeg de beste kansen. Harkema-Opeinde moest toestaan dat de sterk ingevallen Willem Lindeboom een combinatie aanging met Joran Wiersma. Op die flitsende aanval uit het boekje had Harkema-Opeinde geen antwoord.

Ondanks het 3-1 verlies kan Boornbergum terugkijken op een sterke tweede helft en dat biedt perspectief. De ploeg blijft derde op de competitieladder. “Onze ambitie is om een periodetitel te pakken en bij de eerste vier te eindigen”, zegt elftalleider en bestuurslid René Wiersma. De titelstrijd in de vijfde klasse B lijkt zich voorlopig toe te spitsen op VV Harkema-Opeinde en GSVV uit Gerkesklooster, dat met 1-3 won van OKVC. Boornbergum speelt zaterdag thuis tegen VVT uit Twijzelerheide, terwijl koploper Harkema-Opeinde de degens kruist met Velocitas 1897.

Trainers langer bij Veenwouden FEANWALDEN – Het bestuur van SC Veenwouden en hoofdtrainer Riemer Kooistra hebben in onderling overleg besloten om ook volgend seizoen met elkaar verder te gaan.

bestuur is blij dat ook deze samenwerking kan worden voortgezet. Het tweede team van SC Veenwouden is op dit moment eveneens lijstaanvoerder en in bezit van de eerste periodetitel.

Riemer Kooistra is op dit moment bezig met zijn eerste jaar bij SC Veenwouden. De resultaten in de eerste helft van dit seizoen zijn meer dan uitstekend. SC Veenwouden bezet de eerste plek in de tweede klasse I en heeft met de eerste periodetitel al een prijs te pakken. Daarnaast heeft het bestuur ook overeenstemming weten te bereiken met trainer Douwe Idzerda voor een extra seizoen. Douwe Idzerda is trainer van het tweede team van SC Veenwouden. Het

Riemer Kooistra.

INGezoNDeN Foto

Survivalkampioen DOORN - Zaterdag werd het Nederlands kampioenschap survival seizoen 2016-2017 voor de jeugd, georganiseerd door survivalvereniging 'Hang On' uit Doorn. Elsa Rijpstra uit Oentsjerk kwam op een een mooi, maar zwaar parcours op de Utrechtse heuvelrug uit in de categorie JSC-B meisjes 13-15 jaar, waar ze een zes kilometer lang parcours met veertig hindernissen aflegde. Hier pakte Elsa voor de derde maal op rij de Nederlandse titel.

Trainers Kollum en Buitenpost KOLLUM - VV Kollum en trainer Jaring Kloetstra nemen na dit seizoen in goed onderling overleg afscheid van elkaar. De in Groningen woonachtige Kloetstra is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen in dienst van vv Kollum. De club zal zich de komende weken beraden over een opvolger voor Kloetstra.

BUITENPOST - Na twee seizoenen trainer van VV Buitenpost ZM 2 te zijn geweest, verkast Auke Bosma naar een andere vereniging. De uit Buitenpost afkomstige Auke Bosma wil weer de uitdaging om als trainer van een eerste elftal aan de slag te gaan. VV Buitenpost zoekt een nieuwe trainer voor de tweede selectie, die in de reserve eerste klasse uitkomt.


SINTERKLAAS

3-GANGEN

Openingstijden: (tijdig reserveren gewenst) woensdag t/m vrijdag vanaf 17.00 uur zaterdag en zondag vanaf 16.00 uur Voor groepen is het mogelijk een besloten zaalruimte te reserveren. Volg ons ook op facebook: Kippenrestaurant de Kakelhof

MENU € 22,50

Iedereen bedankt voor het stemmen op ons bij Lekker Noord!

www.winkelcentrumdamwoude.nl Gratis parkeren 2 en 3 december

Boekenverkoop

3 december

Pietenfeest

17 december

Duo Promise v.a. 14.00 uur

23 en 24 december

Boekenverkoop

Ook tijdens de verbouwing is het gezellig winkelen in het winkelcentrum

U kunt ons ook op facebook vinden

Gratis WIFI

1. Albert Heijn supermarkt 2. DA Fizel drogisterij 3. Discus dierenspeciaalzaak 4. De Echte Groenteman 5. Fokkinga mode 6. Fokkinga schoenen 7. Heslinga bakker 8. ’t Eethuisje centrum 9. Ingeltje damesmode 10. Jilderda bloemen 11. Kooistra topSlijter 12. La Coupe kapper 13. Lidl supermarkt 14. Marskramer 15. Maxx allerhande waren 16. Primera lectuur/rookwaar 17. Talsma slagerij 18. Wybe Bosch foto & kadoshop 19. Kruidvat drogisterij 20. Terstal mode

Winter actie* € 169

€ 99

tsjibbe geartsstrjitte 6 Burgum WWW.TROLLBEADS.NL • WWW.TROLLBEADS.BE

wandelen, ontdekken & beleven 9 december 2016 start 19:00 uur Raadhuisplein Drachten

deelname:

€10,- per persoon inclusief slotfeest in De Lawei

Ontdek Drachten en wat er allemaal te doen is en sta versteld! Vele bedrijven en instellingen openen de deuren voor u. Het is daardoor voor u mogelijk om op plekken te kijken waar u normaal nooit komt. De route zal sfeervol aangekleed worden in een ambiance welke past bij het jaargetij. En gedurende de hele route zult u entertaint worden door diverse acts. Het wordt een wandeltocht welke u zeker bij blijft.

tickets & info:

www.struntocht.nl De Hemmen 10B | 9206 AG Drachten Open: don. 13.00 - 21.00 | vrij. & zat. 10.00 - 17.30

Drachten wil je meelopen betreft voorverkoopprijs excl. administratiekosten, prijs buiten voorverkoop €12,50 p.p.

* ACTIE GELDIG TOT EN MET 31 JANUARI 2017 OF ZOLANG DE VOORRAAD STREKT.

Nijtap 45, 9218 PA Opeinde, tel. 0512-524880 www.kippenrestaurantdekakelhof.nl


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Sport 17

Postduivenvereniging Fleanwille huldigt kampioenen

AUGUSTINUSGA - Voor het komende seizoen zal voetbalclub s.v. ASC'75 op zoek moeten naar een nieuwe hoofdtrainer voor het vlaggenschip, ASC1. Na drie jaar hoofdtrainerschap, in eigen dorp, vindt Martin Brandsma het tijd voor een nieuwe uitdaging.

BURGUM - Vrijdag huldigde het bestuur van Postduivenvereniging Fleanwille uit Burgum haar kampioenen over het seizoen 2016. Voorzitter Henk Zijlstra memoreerde het jaar 2016 als een heel lastig vliegseizoen. Door het wisselvallige weer konden veel vluchtprogramma’s pas na vertraging of verplaatsingen vanaf de geplande losplaats worden gelost. Gevolg hiervan was vaak sterk verlate aankomsten en/of verplaatsingen van het concours naar de zondag.

Hendriks vertrekt

DRACHTEN - Na dit seizoen vertrekt Marius Hendriks als hoofdtrainer van VV Drachtster Boys. Het contract van Hendriks zal niet worden verlengd. Halverwege het afgelopen seizoen trad hij in dienst voor de naar China vertrokken Marcel van Buuren. “We zijn in goed overleg tot de conclusie gekomen dat verlenging van het contract voor de club niet is gewenst”, aldus Gijs Lokhorst, voorzitter van VV Drachtster Boys. De club zal zich de komende weken beraden over een opvolger voor Hendriks.

Leden naar Olympiade Toch was het niet allemaal kommer en kwel. Douwe en Peter Soepboer wisten de nationale pers te halen met hun nationale overwinning, met andere woorden, de snelste duif van geheel Nederland op een vlucht vanuit Frankrijk. Bovendien heeft zowel de combinatie Douwe en Peter Soepboer als de combinatie Frits en Wytse Mantel een duif die zo goed heeft gepresteerd dat ze geselecteerd zijn voor de komende Olympiade. Dit evenement, dat om de twee jaar wordt gehouden, is het hoogste podium binnen Europa, waar slechts de allerbeste duiven mogen worden ingeschreven. De titels binnen PV Fleanwille, verdeeld over onaangewezen ti-

Nieuwe trainer ASC

Alle prijswinnaars van Fleanwille van 2016. Staand v.l.n.r. John Ament, Douwe Soepboer, Ben van der Sanden, Pieter Atema, Jelle Atema, Frits Mantel en Wytse Mantel. Zittend v.l.n.r.: Baukje van der Horn, Wytse van der Horn, Jan Hopman en Klaas Dupon. Foto: Klaas Rozema tels (beste hokprestatie) en aangewezen titels (voorspelde duiven per vlucht), waren als volgt: 1e onaangewezen: combinatie D. en P. Soepboer. 2e onaangewezen: combinatie Mantel. 3e onaangewezen: combinatie B. en W. van der Horn. 1e aangewezen D. en P. Soepboer. 2e aangewezen: com-

binatie Mantel. 3e aangewezen: J. Hopman. De best presterende duiven (duivenkampioenen) waren van respectievelijk: D. en P. Soepboer, beste duif op de vitesse (korte afstand) en as-duif oude duiven (over alle vluchten gerekend).

J. Ament, beste duif op de midfond (middellange afstand). Combinatie Mantel, beste duif op de fond (lange afstand) en tevens beste jonge duif. Combinatie Atema, beste duif op de natour. Combinatie B. en W. van der Horn, as-duif jong (over alle vluchten gerekend).

Fors verlies BCV

BURGUM - De voetballers van BCV hebben zaterdag geen goed gevoel overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen de VV d' Olde Veste. De Burgumers leden een 0-9 verlies en dat moet wel haast een historisch competitierecord zijn. In de eerste klasse staat BCV twaalfde.

Eremetaal WSBF, SVK, DGC en Set 'm op Fries kampioenschap SURHUISTERVEEN - Zaterdag werden de Friese kampioenschappen groepsspringen ABCniveau gehouden in de Surventohal in Surhuisterveen.

pe, Irit Pais, Aurelia Schiphof, Calla Oost, Saliha Zbir, Tessa Jansma en Dyonne van der Kuijt behaalde net geen Friese titel, maar won een mooie tweede plek op minitrampoline tafel en een derde plek op plank springtoestel. Al met al een heel geslaagde dag voor de drie teams.

Het jeugd- en juniorenteam C moest van WSBF uit Surhuisterveen vanwege de promotieregeling voor het eerst aantreden in deze lijn. Het jeugdteam sleepte twee Friese titels in de wacht en daarnaast op trampoline zilver. Op airtrack en trampoline/pegasus bleven ze de concurrentie voor en mochten hier het hoogste podium betreden tijdens de prijsuitreiking. Het junioren C-team bemachtigde met een voorsprong van meer dan 1.5 punt het goud op trampolinepegasus. Op airtrack wisten ze een vijfde plaats te bemachtigen. Het junioren B-team wist op alle vier onderdelen waar B-lijn werd gesprongen ruimschoots de Friese titels in de wacht te slepen. Dit team ging de uitdaging aan om op airtrack het hoogst haalbare niveau landelijk te springen. In de A-lijn zijn de eisen en opbouw van de sprongen veel complexer dan bij de overige niveaus. Vanwege het strak en bijna foutloos uitvoeren van de sprongen behaalde het team op dit onderdeel met een puntentotaal van 26.900 ruim verdiend het goud en tevens de hoogste dagscore. SVK uit Kollumerzwaag deed hier met één senioren-B-team mee. Het team bestaat uit Anna Nuveld, Anna Nelia Bijker, Alissa Westerhof, Tineke Postma, Martha Rosier,

Set'm uit Augustinusga was met drie teams aanwezig tijdens het FK groepsspringen ABC-lijn. 's Morgens mocht als eerste het jeugdteam aantreden. Voor dit nog jonge team was het heel erg spannend omdat dit de eerste keer was dat ze meededen op dit hogere niveau. De dames hielden hun zenuwen in bedwang en lieten de jury heel mooi uitgevoerde sprongen zien. Vooral op de minitrampvalmat was de jury onder de indruk en werd dit team beloond met een derde plaats. Op de overige toestellen behaalden zij een zevende, vijfde en een vierde plaats. Het juniorenteam van Set 'm op uit Augustinga: Boven, eerste en tweede plaats en Friese titel. Kirsten van den Berg, Kyara Broos. Midden: Anne Marit van der Merk, Sanne van den Berg. Onder: Baukje Borger, Samantha Brandsma en Anna Dillema. ingezonden Foto.

Wytske van der Veen, Sylke Broersma, Sjoerdje Janna Venema, Ytje de Jong en Margreet Oevering. Het team begon iets tegenvallend op het onderdeel airtrack. Het team had de hoogste moeilijkheidswaarde, maar de feeling met de airtrack was er niet. Het team eindigde hier op een tweede plaats. De overige drie onderdelen werden technisch goed gesprongen en het team eiste dan ook driemaal het goud op. De senioren-B-dames zijn Fries

kampioen op de onderdelen plankpegasus, trampoline-pegasus en minitrampoline-valmat. Op 10 december zal dit team meedoen aan het NK springen in Rotterdam. De springgroepen van DGC in Drachten namen in totaal vier prijzen mee naar huis. In de vroege ochtendwedstrijd won het jeugdteam, bestaande uit Mare Hager, Marit Blom, Daisy van der Spoel, Zoë Dijkhof, Merel de Vries, Estrella Veenstra, Amber Bargerbos

en Lotus Oost de Friese titel op het onderdeel plankoline-kast. Het seniorenteam bleek in de ronde erna het sterkste op het onderdeel trampoline-tafel. Het team met Inge Jeeninga, Marit Jeeninga, Jeanine van der Zee, Sjanne Postma, Hester Bouma, Eva Borkhuis, Sari Meulman en Kim van der Burgh haalde verder ook nog een paar mooie vierde plaatsen binnen in een sterk deelnemersveld. Het juniorenteam met Emma Pop-

's Middags was als eerste het seniorenteam aan de beurt. Zij deden mee op de mintramp-valmat en eindigden op een achtste plaats.

Als laatste deze middag was het de beurt aan het juniorenteam. Ze deden mee met maar liefst vijf toestellen. Dit team sprong zich op de mintramp-tafel en minitramp-valmat in de prijzen en behaalde hier een eerste en een tweede plaats en ging met een Friese titel rijker naar huis. Op de overige toestellen wisten zij een vierde en twee keer een zesde plaats te behalen.


WINTERCHECK

CarXpert Sikkema

UW AUTO WINTERKLAAR:

CarXpert Sikkema Hegekamp 3 Twijzelerheide Tel: 0561 – 44 34 00

BMW-specialist

www.carxpert-sikkema.nl

Met de wintercheck van Garage Postma CarXpert Sikkema • APK-keuring • Onderhoud • Reparaties rijdt u zorgeloos de winter in. Voor € 9,95 wordt • Autoschade • Autohandel • Aircoservice uw auto op 9 essentiële punten gecontroleerd. BMW- en mini-specialist s e r v i c e

• APK-keuring • Onderhoud • Hegekamp Reparaties • MB Twijzelerheide 3 - 9287 Tel. 0511-443400 - Fax 0511-449514 Autoschade • Autohandel • Aircoservice E-mail: sikkema@carxpert.nl Internet: carxpert-sikkema.nl

Hegekamp 3 - 9287 MB Twijzelerheide Tel. 0511-443400 Fax 0511-449514 E-mail: sikkema@carxpert.nl Internet: carxpert-sikkema.nl

AUTOBEDRIJF ANDRINGA BURGUM

A U T O B E D Rcompleet, I J F goed, betaalbaar ANDRINGA BURGUM

compleet, goed, betaalbaar

1 accu 2 banden/bandenspanning 3 verlichting 4 remmen 5 uitlaatsysteem

WINTERCHECK A U T O B E D R I J F€ 14,95 VREDESTEIN NOVEMBER ANDRING A BURGUM WINTERBANDENACTIE:

6 koelsysteem/verwarming/airco

175/65/14 195/65/15 205/55/16

8 ruitenwisserbladen/ruitensproeiers

compleet, goed, betaalbaar

€ 69,95 incl. montage € 75,- incl. montage € 99,95 incl. montage

Voor andere merken of maten: vraag vrijblijvend een offerte aan!

7 schokdempers

9 vloeistoffen controle Uiteraard vullen we bij de wintercheck de vloeistoffen van uw auto gratis bij.

Hannelswei 9a • 9251 MR Burgum Tel. 0511 - 477551

Hierbij gaat het om: olie (max 1 liter), koelvloeistof, uitensproeiervloeistof, remvloeistof

w ww. a u to b e d r i jfa n d r i n g a . n l

Maak dus nu een afspraak voor de POSTMA WINTERCHECK.

w ww. a u to b e d r i jfa n d r i n g a . n l

: n e g in s s a r r e v m o k r o o V w ww. a u to b e d r i jfa n d r i n g a . n l Be s te l w in te r b a n de n !

Aanbieding is geldig tot 1 maart 2017

Suderein 44, 9255 LC Tytsjerk Tel.: 0511 43 12 56

www.tankpostma.nl

Verwarmen met pelletkachels kan een behoorlijke besparing opleveren en kunnen bijna overal worden geplaatst. Gezellige warmte met pelletkachels door gecontroleerd vlammenspel. Door de gecontroleerde werking hebben onze pelletkachels een rendement van meer dan 90 % en zijn door de subsidie extra voordelig in aanschaf. Naast de normale pelletkachels hebben we ook H2O pelletkachels; hiermee stookt u de centrale verwarming op bio-energie. 1.075,- , Julia kost € o Ons model die, dus nett € 500 subsi

€ 575,-

Gedempte Vaart 36 - 9231 AV Surhuisterveen Tel. 0512 204022 info@hoekstrainstallaties.nl www.hoekstrainstallaties.nl


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Sport 19

Buitenpost niet verder dan remise tegen PKC'83 GRONINGEN – PKC´83 heette de gastheer afgelopen zaterdag van VV Buitenpost. De wedstrijd eindigde in 1-1. Na ruim twintig minuten kwam Buitenpost op voorsprong. Een prima assist van Martijn van Roeden werd door Joran Olijve prima afgerond: 0-1. Na balverlies op het middenveld dook PKC’er Bryan Inge in de tweede helft zomaar alleen op voor Buitenpost-keeper Robert van der Laan en dat betekende 1-1. In de laatste minuut had het nog verkeerd voor Buitenpost kunnen aflopen, toen PKC ’83 via Bryan Inge maar net naast schoot. Gelukkig voor de blauwhemden bleef er zo toch nog een punt over, waar het, gezien de kansen in de eerste helft, drie hadden moeten zijn. De eindstand was 1-1. Zaterdag 3 december staat er ook een mooie tegenstander op het programma. Dan gaan de Blauwkes op bezoek in Steenwijk, waar d’ Olde Veste ’54 gastheer is.

Een goed begin resulteerde in een flitsende start en een snel doelpunt van Johan de Haan. Dit konden de Friezen niet volhouden en de thuisploeg VZ&PC begon met een tegenoffensief. De eerste periode werd dan ook afgesloten met een stand van 6-2.

In De Westereen kwam Tia van der Ploeg aan de start bij een dressuurwedstrijd. Tia en haar pony Prince reden naar een derde prijs in de M1 dressuur.

Biljarters Drachten Simon Schreiber (blauw-wit tenue) duelleert met een verdediger van PKC'83. FOTO: KIEPIE.NL

Nu de Friezen wakker waren en de verdediging wat meer op orde hadden, stagneerde het offensief van VZ&PC enigszins. Dat de waterpoloheren uit Drachten moeite hebben met kleine baden en daardoor lastig tot scoren komen, werd weer duidelijk: het werd meer een zwemwedstrijd. De tweede periode werd dan ook afgesloten met een stand van 8-3. De derde periode is een fase waar het meestal allemaal gebeurt. Niets was minder waar, na een magistraal doelpunt van Johan de Haan en even later ook van captain Mitchell van den Adel, kon DraGor

iets terug doen. Toch stond er na de derde helft 12-5 op het scorebord. Dat was ook de einduitslag, want in de laatste periode was het vooral uitzwemmen en is er niks noemenswaardig gebeurd. Doelpuntenmakers: Johan de Haan (3) en Mitchell van den Adel (2). De aankomende vier wedstrijden zijn thuis. Dan zullen de broodnodige punten gehaald moeten worden in de strijd om lijfsbehoud. De eerste van deze vier is tegen Swol 1894 uit Zwolle, gespeeld op zaterdag 3 december vanaf 19.45 uur.

ASC komt tekort tegen VV Beetgum AUGUSTINUGA - Onder prima omstandigheden nam ASC het op eigen veld op tegen VV Beetgum. De lwedstrijd werd verloren. Na achttien minuten werd het 1-0. Een prima lange pass van Han Zwart werd even zo goed aangenomen door Tamme de Boer. Die bracht de bal voor het doel, waar Remko Hofman stond om te scoren. Eindelijk weer eens een voor-

sprong voor ASC. Heel lang duurde de vreugde hierover niet. Binnen een minuut kwam Beetgum, via Marten Johannes Bloem, op 1-1: er werd niet adequaat verdedigd. Lichte paniek aan de kant van ASC werd door Beetgum daarna afgestraft toen, weer op eenvoudige wijze, de 1-2 tot stand kwam door Willem Jan Dijkstra. ASC probeerde het nog wel, maar het kwam

er eigenlijk niet meer uit. De rust werd bereikt met een 1-2 stand. Toen had de aan het einde van het seizoen vetrekkende ASC-trainer, Martin Brandsma, de schone taak om de koppen weer omhoog te krijgen. Direct na de pauze kon echter ieder ASC-plan de prullenbak in, want het was Beetgum dat twee keer scoorde. De 2-4 van Niels Weening na 87 minuten was alleen maar voor de statistieken.

G-zaalvoetbal DRACHTEN - Sportstichting Dol Fijn organiseerde zaterdag het negende Hart in Friesland zaalvoetbaltoernooi voor sporters met een verstandelijke beperking. Met veel enthousiasme speelden de deelnemers van de teams van Dol Fijn, Dodado, Spelend Sporten, Samen Onderweg, vv Burgum en Samenspel tegen elkaar. Dankzij de begeleiding door de coaches, vrijwilligers en scheidsrechters werd het een geweldig sportief gebeuren. Fel waren de voetballers en voetbalsters in de wedstrijden, om daarna in de kantine genoeglijk na te praten en de scores uit te wisselen. Er viel veel te juichen gezien de 110 goals die gescoord werden tijdens dit toernooi. Oud-Cambuurtrainer Henk de Jong moedigde de voetballers aan en de reikte de winnaars hun felbegeerde prijzen uit. Winnaars werden bij poule B/C 1 het team van Spelend Sporten 1, bij poule C2 het team van Dorado 2 en bij poule C3 Spelend Sporten 2. Maar eigenlijk voelde iedere deelnemer zich een ware kampioen. Het toernooi werd financieel mogelijk gemaakt door kringloopwinkel Hart in Friesland en Fonds Gehandicaptensport.

Historische winst Kootstertille DROGEHAM - De historische overwinning van SC Kootstertille op VV Drogeham ging zaterdag gepaard met klinkende cijfers. Het duurde tot de zestiende minuut eer de Tilsters tot de eerste kans kwamen, maar de doelpoging van Jouke Waaksma Bzn. eindigde met een schuiver langs de verkeerde kant van de paal. Enkele minuten later kwamen de gasten toch aan de voor hen zo gewenste voorsprong, door Jouke Waaksma Bzn, die zijn honderste competitiewedstrijd voor de Tilster hoofdmacht speelde. Daarna

SONNEGA - Afgelopen weekend was het Konag pompoenenconcours in Sonnega.

Jayda Kailola van de Heideruters uit Harkema won met Amber het progressief parcours in de klasse L/B. Dineke Veenstra won met haar pony Kitty een tweede prijs in het klassiek parcours klasse L/B. Ylse van der Veen won met Kings Diamond een derde prijs in het klassiek parcours in de klasse M/C. Henrica Bakker won met Missourie vdk twee keer de tweede prijs in de klasse Z/D.

Waterpoloheren DraGor afgedroogd VRIEZENVEEN - Na de nipte winst van de week daarvoor waren de waterpoloheren van WSG DraGor uit Drachten gemotiveerd om deze lijn door te trekken en ze begonnen vol goede moed aan de wedstrijd in het kleine bad van het pittoreske Vriezenveen. Toch werd de wedstrijd verloren.

De Heideruters

bereikte een fraai aangesneden hoekschop van Tom van der Veen het hoofd van Gerbrand Waaksma. De onbetwiste uitblinker van deze kanaalderby kopte de bal via de grond schitterend langs een geslagen doelman Broos: 0-2. Vijf minuten later werd het duel met een derde treffer voor de Tilsters van verdere spanning beroofd. De laatste actie van de licht geblesseerde Jouke Waaksma Bzn. was diens winnende voorzet op Tom van der Veen. De flegmatieke buitenspeler profiteerde met een beheerste schuiver: 0-3. Tom van der Veen scoorde ook de vierde goal.

Na negenenveertig jaar slaagt SC Kootstertille (blauwe tenues) erin VV Drogeham op eigen veld te verslaan. INGEZONDEN FOTO

BURGUM - Het zag er in Burgum naar uit dat het Drachtster A-team de FFBC driebanden-competitiewedstrijd tegen het plaatselijke B-team met een grote overwinning zou afsluiten. Maar het pakte anders uit.

Van de royale voorsprong van 6-16 halverwege, bleef in het tweede deel maar weinig over. De thuisclub speelde daarin verrassend sterk. Dit resulteerde in vier winstpartijen. Doordat de gasten nog één keer wonnen, eindigde de ontmoeting in een 14-18 zege voor de Drachtsters. Jan Hovenga van Drachten won drie keer, evenals Paul Rozenga van Burgum. De jaarlijkse ontmoeting tussen de librespelers van BC DC Drachten en Philips eindigde in @Holdert in remise: 24-24. Merkwaardig was dat in de eerste helft de thuisclub een 16-8 voorsprong had genomen, maar dat in het tweede deel de Philipsmannen de rollen hadden omgedraaid en op hun beurt met 8-16 wonnen.

TFS pakt punt

DRACHTSTERCOMPAGNIE – Voor TFS is het elke week zaak de punten in huis te houden voor de race om het kampioenschap. Van Lemmer werd gewonnen.

De korfballers van TFS begonnen zeker niet scherp aan de wedstrijd. Er werd met scherp geschoten door de gasten en dit resulteerde dan al snel in een 1-6 achterstand. Na een slechte eerste helft herpakte TFS zich toch en voor rust was de achterstand teruggebracht naar 6-8.

Na de rust zag Marrit Nijmeijer kans TFS dichtbij de gasten te houden. Via de ingevallen Jitze van der Vlugt werd de stand gelijk getrokken tot 14-14. Met een afstandsschot van Monique Postma kwamen de groenhemden voor het eerst op voorsprong: 15-14. Toch scoorden de heren van Lemmer nog twee keer van afstand, wat TFS in de laatste minuut weer op achterstand bracht. Zowat in het laatste fluitsignaal gooide Remko Laanstra nog één keer de bal omhoog. Dat resulteerde in een 16-16 gelijkspel. Gezien het spelbeeld van de eerste helft, mag dit verloren punt toch wel worden gezien als een winstpunt.


ONZE 7 ZEKERHEDEN

NU GRATIS

MONTAGE

EN 20% KORTING BIJ AANSCHAF VAN UW NIEUWE KEUKEN!* Hegedijk 3, Marsum • Maandag - vrijdag 10.00 - 17.30 uur Donderdag koopavond tot 21.00 uur Zaterdag 10.00 - 17.30 uur • ISO 9002 gecertificeerd

Voorweg 17, Wouterswoude T (0511) 42 20 21

www.autobedrijfboersma.nl AutoBoersma

AutoBoersma

Compleet ontzorgde keukens Altijd gratis maatcontrole Diverse topmerken keukens en top apparatuur Eigen fabriek 7 jaar garantie Korte levertijden en lage prijzen Eigen transport Eigen montagedienst

www.keukencentrum-marssum.nl

T. 058 - 254 22 25 onze regio! Sinds 1997 hét familiebedrijf in

*Vraag naar de voorwaarden. Uiterlijke afname termijn 1 jaar.

EK YN’T FRYSK KINNE JO BY US TERJOCHTE!

CHEVROLET AVEO 1.4 16V LTZ 5 DRS

CITROËN C4 PICASSO 1.6 VTI TENDANCE

OPEL ASTRA 1.6 16V EDITION 5 DRS

airco, radio cd/usb, PDC, licht metalen velgen, enz. 1e eigenaar! bj 2012 - 61.250 km € 7.950,-

airco/ecc, Citroën radio cd, cruise control, led verlichting, trekhaak, 1e eigenaar! bj 2011 - 77.189 km € 12.750,-

airco/ecc, Opel radio cd, licht metalen velgen, elek.ramen, stuurbekrachtiging, enz. bj 2013 - 79.785 km € 13.995,-

PEUGEOT 208 1.4 E-HDI ACTIVE 5 DRS

RENAULT MEGANE ESTATE 1.5 DCI ECO2 DYNAMIQUE

VOLKSWAGEN MOVE UP 5 DRS

airco, Peugeot navigatie, radio cd, cruise control, elek.ramen, enz. bj 2013 - 87.833 km € 10.750,-

airco/ecc, Renault radio cd, navigatie, l.m. velgen, dakrailing, luxe uitvoering! bj 2012 - 97.442 km € 11.995,-

airco, Volkswagen radio cd, navigatie, elek.ramen, 1e eigenaar! bj 2015 - 23.687 km € 8.995,-

AUTOMAAT

hanger € 99,= NU € 75,=

Deze auto’s worden afgeleverd met onderhoudsbeurt, nieuwe APK keuring, 6 MND BOVAG GARANTIE.

SAMEN KOKEN IN UW NIEUWE KEUKEN?

• • • • • • •

EMBRACE LIFE EMBRACE LIFE

ACTIE

SPECIALE SETPRIJS

DW

NU € 175,=

Daniel Wellington

armband vanaf € 39

complete ring vanaf € 35

Juwelier e lag

DS

de grootste (trend)juwelier in Noord-Nederland

ZILVER complete ring vanaf € 49 vanaf € 29,95

EXTRA GEOPEND vrijdag-avond 2 dec.

WAA R

19.00 - 20.30 uur

onze collectie is groter dan ooit!

Selmien West 2 OLTERTERP/URETERP landelijk gelegen tussen Ureterp en Beetsterzwaag

oorstekers € 59

officiële dealer van Buddha to Buddha

DEB

donderdagavond koopavond

0512 30 16 95

www.deslag.nl

ON

bij b est max

KNIP

edin g va nm ig t/ inim m3 aal 50 e dece uro mbe r 20 16

geld

ima

al 1 waa rdeb on p niet er k geld lant, ig v niet oor i.c.m Bud dha . an dere to B udd actie ha s

UIT E

N NE

EM M

EE!!!


Special Warme Winterweken


22 Warme Winterweken

woensdag 30 november 2016 Weekblad Actief

Beetsterzwaag 19 november t/m 26 december 2016 Uw heerlijk avondje is pas compleet wanneer u wat lekkers van Bakker Schotanus eet! ‘Sinterklaas’ Oranjekoek 12p. € 12.95 Pepernotenbrood Pak staven 6 gesorteerde bolletjes

€ 2.95 € 3.95 € 1.85

Doarpsstrjitte 10, Twijzelerheide Tel.: 0511 441667 www.bakkerijschotanus.nl

AWB Thermo Master C-XV30 Compleet geleverd en geplaatst voor slechts

€1.200,(inclusief BTW, materiaal en installatie!)

Maak een afspraak op: info@klaasjoustra.nl

Beide Kerstdagen geopend vanaf 14.00 uur. Kijk voor de speciale kerstarrangementen op onze website

www.wester.nl

Reserveren 0511 539465 Info@wester.nl Wiidswei 32 Earnewâld

In de dure laatste weken van het jaar maken de ondernemers van Beetsterzwaag het extra aantrekkelijk voor u om uw inkopen in Beetsterzwaag te doen. Uw kassabon is uw kansbon! In de laatste week van het jaar worden uit alle ingeleverde kassabonnen winnaars getrokken.

Lever uw kassabon in en win één van de vele prijzen.

KERSTBOMEN KERSTBOMEN van Friesland! van Friesland! en en bombom nn nn dmadma NorNor isteiste moomoo De De

START | 9285 KUIPERSWEG SW BUITENPOST KUIPERSWEG 80 | 80 9285 SW BUITENPOST VERKOOP | WWW.KLOOSTERMANHOVENIERS.NLZATERDAG T 06-543 466| 06 T 06-543 466 06 WWW.KLOOSTERMANHOVENIERS.NL 26 NOV. BEZORGING IN DIT JAAR VERKOOP AAN DE ACHTERZIJDE VAN ONZE WONING BUITENPOST GRATIS namelijk VANAF DE OPRIT AAN DE SANFINNE!

Kerst bij De Lawei

th

ce m

wi

de

as

15

tm Ke r

r

st dec m em et de be Ka r st

ris Ch

r

be

m ce

M

be m ce de agic

s

an

29

de

30

Estafette

28

Kringloop

Je

10.00 - 17.00 uur alle 7 filialen

S

KERSTMARKT

n ta rs ta y Ta aut an e tv gB lle in Ba leep

zaterdag 10 december

An ber ún a

SCHOUWBURG DRACHTEN

kijk voor meer informatie op www.lawei.nl


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Warme Winterweken 23

Hoe bereid je vlees op de juiste wijze?

De gouden baktip van Trochreed-kok Gerard Jullens

Kok Gerard Jullens is het vlees aan het flamberen. In de inzet is het eindresultaat te zien: mals gebakken vlees. Foto: Klaas Rozema READTSJERK - De decembermaand is in aantocht. Menigeen breekt de komende weken het hoofd over het kerstdiner. Voor velen hoort daar een lekker stukje vlees bij. Kok en eigenaar van restaurant De Trochreed in Readtsjerk heeft een gouden tip om dat vlees op de juiste wijze te bereiden. Het is best moeilijk vast te stellen hoe lang het vlees eigenlijk moet worden gebakken. Het hangt natuurlijk af van het gewenste resultaat. Je wilt een lekker zacht stukje vlees, bloeddoorregen, of misschien nog bijna rauw? Of houd je daar niet van en wil

je je entrecote lekker doorgebakken serveren? “Doorgeslagen”, noemen ze dat in de professionele keuken. Of: ‘well done’. “We onderscheiden drie gradaties”, vertelt Gerard Jullens. “Medium rare, medium en well done.” Je kunt vaststellen in welke fase het bakproces is, door de hardheid van het vlees te vergelijken met je vuist.

lens, “en houd je hand ontspannen. Druk tussen duim en wijsvinger op het zachte deel van je vuist. De huid veert mee. Heeft het vlees in de pan dezelfde veerkracht, dan is het in het stadium van zacht, rood, vlees.” Knijp je vervolgens de vuist een beetje aan, dan vermindert de veerkracht van het gedeelte tussen duim en wijsvinger: medium.

“Vergelijk de hardheid van het vlees met je vuist”

Span je je vuist nog verder aan dan verdwijnt nog meer veerkracht uit de huid. Voelt het vlees in de pan net zo, dan heet dat ‘doorgeslagen’, ‘well done’. Laat het vlees na het bakken nog even rusten.

“Maak een vuist”, is de tip van Gerard Jul-

Een heerlijk versgebakken suikerbrood Nodig: 350 gram bloem, 150 milliliter volle melk, 10 gr. suiker, 7 gram (1 zakje) gist, 1 theelepel zout, 20 gram gesmolten boter, 1 ei, losgeklopt, 3 eetlepels gembersiroop. Vulling: 150 gram kandijsuiker, 1 theelepel kaneel, 15 gram gesmolten boter. Extra boter om in te vetten en extra suiker om te bestrooien. Verwarm de melk ongeveer twintig seconden in de magnetron tot deze lauwwarm is en roer er vervolgens de suiker en gist door. Laat tien minuten staan. Zeef de bloem, voeg zout toe, en zet apart. Klop het ei los en houd één eetlepel ei apart. Voeg twee eetlepels gembersiroop, het gistmengsel, 20 gram gesmolten boter, en het ei (behalve de ene eetlepel) aan de bloem toe. Kneed tot een soepel deeg. Vet een grote kom in met een beetje zonnebloemolie, leg het deeg erin, dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek in het huis één uur rijzen. Vet het aluminium bakblik in met gesmolten boter, bestrooi met suiker en besprenkel met één eetlepel gembersiroop. Meng de kandijsuiker, 15 gram gesmolten boter en kaneelpoeder samen. Rol het deeg uit in een rechthoek (ongeveer

twee centimeter dik) en voeg de helft van de kandijsuiker toe. Vouw het deeg dubbel en zorg ervoor dat het suikermengsel goed door het deeg wordt gekneed. Rol weer uit tot een rechthoek, voeg de rest van het suikermengsel toe en vouw weer dubbel. Kneed weer door het deeg. Maak een rechthoek die in de breedte niet langer is dan het bakblik en rol het deeg op. Knijp naden dicht met je vingers en leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik. Dek af met een vochtige theedoek en laat dertig minuten op een warme plek rijzen. Verwarm de oven voor op 190°C. Bestrijk het gerezen brood met het overgebleven ei en bestrooi met een laagje gewone suiker. Bak het brood in de voorverwarmde oven in ongeveer dertig minuten goudbruin. Laat twintig minuten afkoelen.

Wat het lekkerst is, hangt af van je persoonlijke smaak en het soort vlees dat je aan het bakken bent. De meeste mensen houden van medium. Mensen die goed doorgebakken vlees willen, wordt geadviseerd te kiezen voor vleessoorten die zich daarvoor ook lenen: vleesproducten met veel vet. “Ossenhaas is te duur en wordt te taai”, vindt Jullens. “Sommige entrecotes of bijvoorbeeld rib-eye zijn meer geschikt.”

Zelf likt Gerard Jullens zijn vingers af bij een stukje bijna rauw ossenhaas, of een heerlijke entrecote, medium gebakken.

Samen koken en eten

Italiaanse kookworkshop voor singles RYPTSJERK - Samen eten is gezelliger, zeker in de feestmaand december! Daarom kunnen singles op zondag 11 december samen koken bij Vinoteca Il Cassale te Ryptsjerk en daarna uitgebreid smullen van een viergangendiner. Bij binnenkomst om 15.00 uur genieten de deelnemers eerst van een glaasje Prosecco met lekkere hapjes. Daarna gaan ze in verschillende groepjes van drie tot vier personen de keuken in om de gerechten te bereiden. Het menu ziet er als volgt uit: Salade van rucola, gepofte tomaatjes, pancetta, pecorino en appel. * Paddenstoelenrisotto. * Involtini van gevogelte gevuld met Parmaham en salie. Witte wijnjus.

Geroosterde Chioggia bietjes. Aardappel sformatini. * Gepocheerde peer met specerijen-sabayon.

De koks van Il Cassale zijn in de buurt voor advies, zodat de gerechten allemaal voortreffelijk zullen gaan smaken. Samen koken is gezellig, makkelijk en vooral leuk!

Joyce Boerkoel van Relatiebemiddeling IndiviDuo organiseert regelmatig allerlei activiteiten voor singles in het Noorden. Singles ontmoeten zo andere singles op een ongedwongen manier. Eerst lid worden van IndiviDuo is niet nodig. Voor informatie, aanmelden of overige activiteiten voor singles, zie: www.individuo.nl/activiteiten of bel 0628663962. Informatie over deze kookworkshop gaat via Tjitske Bergema, 0644141781.


24 Warme Winterweken

woensdag 30 november 2016 Weekblad Actief

LEKKER DINEREN e d t e m n e g a d t s e e f Onstuimige pompoensoep, Groninger mosterdsoep & Fijne kippensoep Traditionele Ceasar salade | Rijkelijk gevulde Waldorffsalade Salade Niçoise met tonijn, olijven & artisjok | Italiaanse pastasalade Luxe voorgerechten tapas; Meloen met Ardenner ham, Rosbiefcarpaccio, Vitello Tonade kalfsfricandeau met volle tonijnsaus, Graved Lax zalm Plukbroodjes, Molenbroden en Donk Donker oerbrood met div. smeersels Hele, gevulde kerstkalkoen & Fryske wokpânne mei wâldgieltsjes en grienten, kipfilet zoet-zuur met wokgroenten, huisgemarineerde varkensribbetjes mangobbq style, Mixed grill met Stroganoffsaus, Gegrild kippendijvlees met kerrieananas, Schotse Hooglander stoofpot, Tranche varkensbraadstukken honing-tijm Visfilet 'En papilotte' (gestoofd)met witte wijn-groentebouquet en kruiderijen, Gegratineerde visschotel uit de oven met et za zalm, kabeljauw, botervis en snoekbaars Variatie van hartige en vegetarische quiches, Toverrijst, Gestoofde rode kool met appeltjes, Friese stoofpeertjes van de Harsta Hoeve, Krielaardappelen kerrie/spek/ui, Aardappeltaart met tomaat, bosui en kaas, patatjes

Bel voor dinner & dance 0512-381837 of 0512-330254

Groots nagerechtenbuffet als slotspektakel ijstaarten, fruit, dessertspecialiteiten Buffet € 35,95 |16.00 aperitief, 17.00 buffet (kinderbuffet+vermaak € 16,50)

Koude cateringvariatie op etagère Frisse Waldorffsalade met selderij, appel, rozijnen, walnoten en room, Meloenpartjes omwikkeld met Ardenner ham, Plukbroodjes met diverse smeerselen, Italiaanse pastasalade met kipfilet, mozzarella, tomaat, spinazie

4 koude variaties

3-5 5p personen

€ 25,00 per etagère

Warm tapasarrangement in cocottes 30 tapas Gemarineerde Dokkumer spareribkluifjes mango-bbq style, Kippendijspiesjes kerrie-ananas, Licht gekruide knoflookgarnalen, Gehaktballetjes in tomatensaus, Kip drumticks honing-paprika, Gegrilde runderspiesjes bearnaisesaus

6 variaties - 5 per soort

3-5 5p personen

€ 27,50 per arrangement

Koud~Warm combi~arrangement De koude cateringvariatie gecombineerd met het warme tapasarrangement

1 etagère koud + brood & smeerselen en + 30 warm tapas

€ 47,50 per combi

Luxe Kerst Traiteur op etagère Rosbiefcarpaccio met rucola en pijnboompitjes, Vitello Tonato Kalfsfricandeau met volle tonijnsaus, Graved Lax zalm gemarineerd met dille-mosterd en kappertjes

3 luxe variaties

3-5 personen erso

€ 25,00 per etagère

Hele, gevulde Kerstkalkoen Kerstspecialiteit - warm, kant-en-klaar Pronkstuk op de feestelijke kersttafel! Op schaal met garnituren. Eet smakelijk! 4 kg - € 49,50 ps | 6 kg - € 64,50 pss | 8 kg - € 89,50 ps| 10 kg - € 99,50 ps

Tafelbuffet Kerst 2016 min. 10 personen - warm in vuurvaste schalen De lekkerste gerechten uit het kerstbuffet bij u thuis op tafel! Aanrader! Mosterdsoep, broodvariatie, voorgerechten-tapas, Kip zoet-zuur, Varkensbraadstuk, Mixed grill, Visschotel variété, Rode kool, Toverrijst, Krieltjes kerrie&ui, Stoofpeertjes en tot besluit een heerlijk dessert van de chef € 22,50 p.p. kant-en-klaar thuisbezorgd (incl. servies etc. + € 1,45 p.p.)

Harddraversdijk 1 –Dokkum - Tel. 0519-229500 www.de-ijsherberg.nl – info@de-ijsherberg.nl


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Warme Winterweken 25

Winterfolkavond met gevoel voor sfeer OENTSJERK - De vermaarde winterfolkavond komt dichterbij: dinsdag 13 december is het zover. Eens per jaar komen muziekliefhebbers naar Stania State om te genieten van een gezellige winterfolkavond met lekker eten, begeleid door folkklanken en een schitterend concert.

Vier Noordelijke artiesten brengen ‘Noordlied’, dinsdag 13 december. ingezonden foto

Vlees zoals vlees bedoeld is... komt van de Friese marktslager!

DAMWALD - Greetje Visser: “Al ons rundvlees komt van biologische melkveebedrijven en is meestal van eigen slacht. Het bevat nog alle vitamines, mineralen en bouwstoffen die je mag verwachten en waar biologisch vlees zich mee onderscheidt. Het begint al bij een gezonde bodem waar het gras op groeit, dit vlees heeft echt smaak!”

toonbank op de markt in Burgum, we zien u graag!” Voor meer info, aanbiedingen en standplaatsen kunt u kijken op de website www. defriesemarktslager.nl.

Een mooi uitgangspunt voor de decembermaand: lekker koken met pure ingrediënten, met al het goede wat het jaargetijde te bieden heeft.

FEANWALDEN – De Friese Vocal Group Stim geeft op zondagmiddag 11 december een concert in kerstsfeer in De Schierstins te Feanwâlden. Het optreden begint om 14.30 uur. Stim is een ambitieuze groep van twaalf ervaren (amateur) zangers en zangeressen, die elkaar na vele jaren in de klassieke muziek en de lichte koormuziek in 2006 vonden in het close harmony en a capella genre. Het kerstprogramma bestaat uit vocale, meerstemmige arrangementen van bekende en minder bekende liedjes uit de schatkamer van de lichte en klassieke muziek.

De Friese marktslager op de markt in Burgum. ingezonden foto

Kerstmarkt en Snertbarren in Eastermar EASTERMAR - Op 10 december wordt in Eastermar een gezellige kerstmarkt gehouden. Dit jaar met nog meer stands en activiteiten en ook keert het Snertbarren weer terug. Van 15.00 tot 20.00 uur is iedereen van harte welkom in en om de Kjellingen in Eastermar. Proef de kerstsfeer en kom alvast in kerststemming. Er zijn diverse stands, brocante, etenswaren, volop kerstartikelen, veel kerststukken, kerstbomen en diverse activiteiten voor jong en oud. Natuurlijk ook een hapje en drankje. Dit alles wordt muzikaal omlijst door muzikanten uit eigen dorp.

Het Snertbarren begint om 16.30 uur. Rond 17.00 uur maakt de deskundige jury bekend wie ‘Snertkoning(in) van Eastermar 2016’ wordt. “Kom allemaal en proef de lekkerste snert van Eastermar en omstreken,” zo raadt de organisatie aan. De kerstmarkt wordt dit jaar georganiseerd door de Kerstcommissie Eastermar in samenwerking met World Servants Eastermar. De World Servantsgroep gaat in de zomer van 2017 een kliniek bouwen in Zambia. Door de kerstmarkt en het Snertbarren te bezoeken draagt iedereen zijn steentje bij aan dit project van de World Servantsgroep.

READTSJERK - Ook dit jaar organiseert Bc Stania weer, in samenwerking met restaurant De Trochreed, op een aantal zondagmiddagen in het winterseizoen Winterbridge, een bridgedrive in combinatie met een gevarieerd warm buffet.

Het komende seizoen zijn er vier zondagen gereserveerd voor het Winterbridge vanwege de teruglopende belangstelling; de data voor dit seizoen zijn: 4 december 2016, 15 januari 2017, 5 februari 2017 en 26 februari 2017. Telefonische aanmelding: uiterlijk de voorafgaande zaterdag 14.00 uur, tel. 0582561148. Aanmelding in persoon: zondag vanaf 13.00 uur bij De Trochreed, Bosweg 25-27, 9067 DM Readtsjerk. Het bridgen begint om 13.30 uur. Inleg: € 5,- per paar; er zijn twee prijzen flessen wijn - per lijn. Kosten maaltijd: ca. € 15.00 uur per persoon ofwel € 30,00 per paar. De onderdelen zijn aan elkaar gekoppeld.

Kerstfun bij De Naturij

DRACHTEN - Op zaterdag 17 en zondag 18 december kunnen kinderen bij kinderboerderij De Naturij een kerststukje, kerstkaart, kerstplacemats en/of kerstbal maken onder begeleiding in een gezellige kerstsfeer met kerstman en kerstboom. Ze kunnen de hele dag van 10.00 tot 17.00 uur komen knutselen. En voor elke deelnemer staat een warme chocomel en oliebol klaar. Dit alles tegen een geringe bijdrage van € 2,50 (entree inbegrepen). Reserveren is niet nodig.

Concert in kerstsfeer met Vocal Group Stim

Sfeervolle composities van onder andere John Rutter, Mary Lynn Lightfoot, William J. Kirkpatrick en Jay Althouse. Van het verstilde Peace be with you en het mysterieuze Follow that star tot en met de prachtige op en top Engelse Carol of the bells en Candlelight Carol en het uitbundig vrolijke Won-

“U kunt bij ons terecht voor het smaakvolste biologische rund- en varkensvlees, heerlijke handgeknoopte rollades, gourmetschalen, entecotes, haasbiefstuk en nog veel meer. Al ons vlees en onze vleesproducten worden volledig ambachtelijk bereid.”

“Iedere vrijdag de gehele dag van 8.00 tot 17.00 uur staan wij met een goed gevulde

Dit keer brengen vier gerenommeerde folkmuzikanten Otto Groote, Gurbe Douwstra, Linde Nijland en Bert Ridderbos samen het programma ‘Noordlied’. Met gevoel voor sfeer en lyriek boeien de noordelijke artiesten met tot de verbeelding sprekende nummers in het Nederlands, Engels, Plat-Duits en Fries. Thema’s zijn onder andere het landschap, de liefde en reizen. Otto Groote, uit Bremen, schrijft in het OstFriesisch en Hoog-Duits en is inmiddels een geliefde gast bij Omrop Fryslân, waar zijn liedjes veel gedraaid worden. De uit Gytsjerk afkomstige zangeres Linde Nijland woont op de rand van Nederland, vlakbij de Dollard. Met haar kristalheldere stem is ze internationaal bekend, onder andere van het zangduo Ygdrassil en als solo-artiest. Multi-instrumentalist Bert Ridderbos (gitaren, cittern, banjo en accordeon) begeleidt tal van artiesten in binnen- en buitenland. Gurbe Douwstra, ook bekend als presentator bij Omrop Fryslân, schrijft en zingt liedjes in het Fries. Hij maakt ook deel uit van de ‘Fjouwer Trûbadoers’. Vorig jaar trad en Otto, Linde, Bert en Gurbe samen op in Duitsland en bleek er een klik in onderwerpen en muzikaal gevoel. De avond begint om 19.00 uur met een gezellige en heerlijke maaltijd met live folkmuziek. Kassa v.a. 18.30 uur, lopend buffet 19.00 uur, kassa concert 19.45 uur, concerten 20.15 uur; entree all-in 30,00 euro; alleen concerten 20,00 euro - reserveren met of zonder buffet: bureau-n@kpnmail.nl

Winterbridge

Vocal Group Stim. ingezonden foto

derful Christmas Time van Paul McCartney. Stim wordt in een aantal nummers begeleid door pianiste Margreet van Dijk, drummer Eric Keuning en Titus Steegstra op gitaar. Tussen de liedjes door zijn er korte verhalen die passen bij de sfeer van de slotmaand van het jaar. Opgave en inlichtingen via info@schierstins.nl en tel. 0511-472937.

In 2015 bracht Stim haar eerste muzikale theatervoorstelling: ‘It lûd fan’e wjukslach’, geschreven door Tryater-acteur en ‘vriend van Stim’ Theo Smedes. Met ‘de Wjuk’ werd een avontuurlijke reis door de provincie gemaakt: in zes maanden tien voorstellingen. Dirigent en creatief leider Titus Steegstra, die al vanaf zijn negende actief is in de muziek, legt uit wat zijn groep muzikaal gezien voor ogen staat: ,,In onze programma’s willen we mensen meenemen op een reis door een gevarieerd muzikaal landschap. We hebben gemerkt dat veel mensen die variatie erg waarderen.’’


26 Warme Winterweken

woensdag 30 november 2016 Weekblad Actief

Flinke energie besparing?

...dat kan met DroCom® kruipruimte isolatie! 6 REDENEN VOOR VLOERISOLATIE • • • •

Warme vloer Droge woning Beter voor de gezondheid Voorkomt schimmelvorming, zwamvorming, condens op de ramen en een muffe lucht • Geen last meer van pissebedden en slakken

MELD JE SAMEN MET JE BUREN AAN VOOR

1 0 BURENK % O R TING! Vraag n aar alle mogelijk h nog mee eden bij r woning en.

Profiteer nu van de landelijke energie premie. Vraag naar de voorwaarden.

De Parse 15, Akkrum Tel. 0566 - 65 28 53 Fax 0566 - 65 11 53 info@vloerisolatie.net

Subsidie voorwaarden op www.vloerisolatie.net


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Warme Winterweken 27

Win een diner voor twee bij de Trochreed in Readtsjerk De winnaar maakt kans op het menu de Chef voor 2 personen inclusief consumpties. Wilt u hiervoor in aanmerking komen stuur dan een mail o.v.v. diner voor 2 naar info@actiefmedia.nl Insturen kan tot dinsdag 6 december 2016 De uitslag leest u 14 december in onze krant U vindt de Trochreed aan de Bosweg 27 in Readtsjerk.

Tot 31 december 50% korting op de installatie van uw haard of kanaal!

Hoge showroomkortingen! Superscherpe afhaalprijzen! Olaf van € 3795,-

Kerstconcert Chr. Mannenkoor

Pro Rege Dokkum m.m.v. Kopergroep

voor

Fryslân Brass

€ 2995,-

Dirigent: Dirk Norbruis Organist: Anja Heikamp-Kommerie Pianist: Ronald Postema Presentatie: Wiebrig Reitsma

Vrijdag 16 december, 20.00 uur

Ger. Kerk Kollumerzwaag Zaterdag 17 december, 20.00 uur

De Fontein Dokkum Deuren open 19.30 uur

Kaarten € 7,50 (t/m 12 jaar gratis) in de voorverkoop en aan de zaal zolang de voorraad strekt.

Voorverkoopadressen: AH Dokkum | Primera Jousma De Westereen Spar Supermarkt van der Heide Kollumersweach | Slagerij Smit Ternaard Evangelische Boektiek Dokkum, Damwâld en Bûtenpost

Sponsors Birwa Tours, Damwâld Installatiebedrijf Fa. R. Brander & Zn., Feanwâlden, Ternaard en Holwert Slagerij Smit, Ternaard

Raadsma IJzerhandel, Dokkum, Groningen, Heerenveen en Leeuwarden Keukenbedrijf Wouter van der Heide, Dokkum Bouwbedrijf Fa. S. van der Wielen en Zn., Holwert


28 Warme Winterweken

woensdag 30 november 2016 Weekblad Actief


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Prijs voor Sportbedrijf Drachten DRACHTEN/ALMERE - Sportbedrijf Drachten heeft de 'Innovatieprijs zwembaden 2016' gewonnen tijdens het Nationaal Zwembadcongres in Almere, vorige week woensdag. De prijs dient als aanmoediging voor bedrijven in de zwembadbranche. Hij wordt gegeven aan bedrijven die zich op grond van hun innovatieve bedrijfsvoering of positieve prestaties hebben onderscheiden. De directie van Sportbe-

Algemeen nieuws 29

Dubbele 'Karakteristyk-priis 2015'

drijf Drachten, Minne Dolstra en Hélène Popping, kreeg de prijs van directeur André de Jeu van Vereniging Sport en Gemeenten. De jury was lovend over de inzet van Sportbedrijf Drachten. Onderscheidende punten zijn volgens de jury onder andere de flexibele zonnepanelen, iSpace Sports en doorlopende ontwikkeling van de organisatie en de medewerkers. De gemeente Smallingerland hoopt zwembad De Welle binnen een paar jaar flink te renoveren.

Subsidie isolerend glas DAMWALD - Via de website van 'duurzaambouwloket.nl' kan men isolatiesubsidie aanvragen, onder andere voor extra goed isolerend glas. De DDFK-gemeenten (Dantuma-

diel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.) ondersteunen de acties van Duurzaam Bouwloket en raden aan zich eerst goed te verdiepen in de diverse opties, met het oog op voor- en nadelen en prijs en kwaliteit. Rineke Kamminga en Haije Veenstra met de beide prijzen voor de voormalige pastorie op 't Heechsân in Eastermar, die ze in 2008 hebben gekocht en vorig jaar hebben laten restaureren. KLAAS ROZEMA

Oldtimer-show tijdens Drakenbootfestival Kollum KOLLUM – Op zaterdag 1 juli 2017 vindt voor de vijfde keer in Friesland het Jumbo drakenbootfestival plaats in Kollum. Spektakel, water, boten met mensen in vrolijke kleuren, teamspirit, competitie, buitenlucht, straattheater en muziek. Ieder jaar is het genieten bij het Drakenbootfestival aan de oevers van het Kollumer Kanaal. Nieuw dit jaar is de Oldtimer Show. Tijdens het drakenbootfestival is er naast het Open Fries Kampioenschap Drakenbootvaren nog veel meer te doen in het centrum van Kollum. Zo is er een braderie, kindermarkt, kinderspelen, muziek en

IngEZOndEn fOtO

vertier. Daar wordt nu dus een Oldtimer Show aan toegevoegd.

Oldtimer Show Heeft u een fraaie oldtimer in de schuur staan, zoals een auto, vrachtwagen, trekker, motor, bromfiets, solex of een ander voertuig? Kom dan met uw klassieker naar Kollum op zaterdag 1 juli 2017 van 09.00 tot 18.00 uur. U krijgt dan een mooie plek op- of nabij het festivalterrein, waar u uw trots tentoonstelt. Deelname aan het Oldtimer show is geheel gratis en op eigen risico. Deelname van oldtimerverenigingen wordt bijzonder op prijs gesteld. Opgave kan via mail info@drakenbootfestivalkollum.nl. Geef uw naam, adresgegevens, telefoonnummer, soort voertuig en het benodigde vierkante meters door. Het drakenbootfestival Kollum wordt georganiseerd door Het Plaatselijk Belang Kollum, Activiteiten Platform Kollum (APK), Gemeente Kollumerland C.A. en De Ondernemersvereniging HIM.

Arriva: bus in plaats van trein BUITENPOST - Door werkzaamheden aan het spoor is er op zaterdag 3 en zondag 4 december geen treinverkeer mogelijk tussen Groningen en Buitenpost. Arriva zet bussen in om reizigers te vervoeren. Inchecken bij station Om gebruik te maken van de vervangende bussen hebben reizigers een geldig vervoersbewijs nodig zoals een OV-chipkaart. Hiermee dien je te zijn ingecheckt bij het betreffende station. De bussen vertrekken vanaf de voorpleinen van de stations. Het is niet mogelijk om een fiets mee te nemen in de bus, meldt vervoerbedrijf Arriva, dat de treinritten beheert op de 'regiolijnen' in

Noord-Nederland, maar ook over veel eigen bussen beschikt. Reistijd kan half uur langer zijn Afhankelijk van de bestemming kan de busreis een half uur langer duren dan de reguliere treinreis. Bestaande aansluitingen kunnen niet gegarandeerd worden. Reizigers kunnen de dienstregeling raadplegen via www.arriva.nl. Rolstoelers met taxi Reizigers die vanwege een lichamelijke beperking met een rolstoel reizen, worden geadviseerd hun reis vooraf kenbaar te maken bij de klantenservice van Arriva: tel. 0900-2022022 (lokaal tarief, € 0,02 per minuut). Er wordt dan voor een rolstoeltoegankelijke taxi gezorgd.

EASTERMAR/GARYP - Timmerman Johan Timmermans uit Garyp (voormalige zuivelfabriek) en archeoloog Haije Veenstra uit Eastermar (voormalige pastorie op 't Heechsân) ontvingen donderdagavond beiden de 'Karakteristyk-priis 2015' voor de wijze waarop zij grote restauratieklussen hebben gerealiseerd. De prijsuitreiking was in zaal 't Lytshûs in Partycentrum De Pleats, tevens sponsor van de prijzen - beide winnaars ontvingen een grote, zware plaat van Cortenstaal met inscriptie, plus ieder vijf-

honderd euro. De beide winnaars merkten op dat hun echtgenotes zich ook voor de restauraties hadden ingezet. Voorzitter Evert Tuinstra van de Stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel zei dat de prijs al een paar jaar niet was uitgereikt, maar nu dus tweemaal voor twee restauraties in één keer. Want de jury - voor het eerst met architect Jelle de Jong als vervanger van de overleden Broor Adema - kon geen keus maken. Wethouder Geerling Schippers (FNP) van Tytsjerksteradiel reikte de prijzen uit, daarbij citerend uit

de juryrapporten. "Mei de restauraasje fan de eardere pastory oan de Torenlaan 1 op 't Heechsân is it histoarysk byld fan 't Heechsân, mei tsjerke en begraffenisterrein, fersterke. Ek de restauraasje-werynrjochting fan it eardere suvelfabryk yn Garyp is in belangryk stik histoarje bewarre bleaun. Wy binne as gemeente tige grutsk op dizze prestaasjes." Timmermans toonde in de pauze een filmpje over de (voltooide) restauratie van de oude fabriek. Veenstra gaf na de pauze een presentatie over de restauratie van de oude pastorie.

AdvERtEntIE I.M.

Hét NLP-instituut van Friesland

Heb je een NLP Practitioner opleiding afgerond en wil je verder met een Master NLP Practitioner opleiding?

Persoonlijke coaching of NLP training? www.kieskoers.nl

Koolmonoxidemeting leidt tot donatie DRACHTEN - Vorige week heeft aannemer Koninklijke Oosterhof Holman een cheque ter waarde van 500 euro overhandigd aan Stichting Vrienden van Nij Smellinghe, bestemd voor de kinderafdeling van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Vreemd genoeg was de aanleiding een koolmonoxidemeting op Texel. Onlangs waren enkele collega’s van Oosterhof Holman Milieutechniek, waaronder uitvoerder Romke Pietersma, op gasontvangststation Texel van Gasunie bezig met de vervanging van de straatpotten (putdeksels, red.) boven het afsluiterschema. Gedurende de uitvoering mochten ze gebruikmaken van de kantine in een nabij gelegen loonbedrijf. In werktenue en voorzien van een Lel/CO2/N2-meter togen de mannen naar het bedrijf. Ze waren echter nog niet binnen of de meetapparatuur ging af: er werd koolmonoxide gemeten. Bij nader onderzoek bleek de oorzaak een zeer oude gaskachel te zijn die in de ruimte stond. Een medewerkster van het bedrijf gaf aan dat ze vaker last had van hoofdpijn en duizeligheid als ze te lang in

de ruimte was, maar ze had de klachten nooit geassocieerd met de gaskachel. Uiteraard werd het euvel meteen verholpen door de mannen.

Actie Gasunie De medewerkers van Oosterhof Holman Milieutechniek waren voor Gasunie aan het werk toen er koolmonoxide bij de buren werd gemeten. Gasunie stimuleert de

aandacht voor veiligheid bij haar medewerkers en bij medewerkers van bedrijven die voor haar werkzaam zijn. Wanneer zij zich op dat gebied extra onderscheiden, komen zij in aanmerking voor een cheque van 500 euro, te doneren aan een goed doel naar keuze. De actie op Texel werd door Gasunie zo gewaardeerd dat de betrokken medewerkers van Oosterhof Holman ook werden beloond met de cheque. Waar een simpel bakje koffie al niet goed voor kan zijn.

V.l.n.r.: Nora Tijman (Gasunie), Romke Pietersma (Oosterhof Holman), Henk den Haan en Heidi de Leeuw (beiden Stichting Vrienden van Nij Smellinghe). IngEZOndEn fOtO


Bent u op zoek naar de voordeligste vloerisolatie? Dan bent u bij Vloerisolatie Friesland aan het juiste adres. Zoals onze naam niet doet vermoeden werken wij in heel Nederland. Vloerisolatie Friesland is ontstaan door de vraag naar vloerisolatie. Twee ervaren bouwondernemers hebben de handen ineen geslagen en zijn Vloerisolatie Friesland gestart om te voldoen aan de stijgende vraag naar een goed geprijsde en milieuvriendelijke wijze van isoleren. Vloerisolatie voor elke woning of ruimte Door de gezamenlijke invulling is Vloerisolatie Friesland flexibel: we maken gebruik van de meest moderne technieken en daarom kunnen wij alle opdrachten, kleine en grote, uitstekend realiseren.

 

Benieuwd naar de kosten voor vloerisolatie? Bent u benieuwd wat de kosten voor vloerisolatie voor uw woning of ruimte inhouden? Vul dan het formulier in op onze site (www.vloerisolatiefriesland. nl) zodat wij u een nauwkeurige prijsopgave op maat kunnen   aanbieden, geheel gratis.    

Werkzijze  Een laag EPS korrels wordt met behulp van   luchtstroom in de kruipruimtegeblazen. Met onze  methode kunnen we in een kruipruimte met een minimum hoogte van 20 cm reeds EPS korrels aanbrengen. Onze speciaal opgeleide  werknemers zorgen voor een snelle en vakkundige aanbreng van het product. EPS korrels zijn licht van gewicht. Wanneer er in de toekomst werkzaamheden in de kruipruimte  moeten worden uitgevoerd, dan kunnen de EPS korrels gemakkelijk opzij worden geschoven, zodat bijvoorbeeld een elektriciën of installateur  er gemakkelijk bij kan. Door het gebruik van onze mobiele blaasunits is het mogelijk   om op iedere locatie  van uw woning  EPS korrels aan te brengen.   

De voordelen van kruipruimte isolatie • Reken af met vochtproblemen, geen last meer van zwam of houtrot in uw kruipruimte en balklaag. • U bespaart op uw energiekosten met een relatief kleine investering. • Een warmere vloer. • Mensen met astma of reuma krijgen een beter klimaat om zich heen. • De warmteweerstand wordt verhoogd. • Comfortabel en gezonder woonklimaat. • U vermijdt hoge reparatiekosten door voorkoming van vochtschade in de kruipruimte of in de rest van uw woning. • Uw wooncomfort neemt toe. • Uw kruipruimte blijft toegankelijk. • Eenmalige investering en een waardeverhogend aspect van uw woning.

Uw kruipruimte al geisoleerd vanaf € 720,- exclusief de door u terug te ontvangen subsidie. Vloerisolatie Friesland Hoofdweg 5 • 9104 BA Damwoude 0511 - 47 18 80 | 06 - 10 78 58 12 info@vloerisolatiefriesland.nl 

  op: Kijk voor meer informatie     www.vloerisolatiefriesland.nl

DE VOORDELIGSTE IN KRUIPRUIMTE ISOLATIE

ACTIE!

KNIP UIT EN LEVER IN! GELDIG T/M 15 DEC 2016

10% KORTING


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Ondernemend nieuws 31

"Er staan twee prachtige (inter)nationale themajaren op ons te wachten"

Museum Dr8888 is belangrijke trekpleister voor Drachten e.o. Ondernemerszin Naam: Thamar Beckx Leeftijd: 30 jaar Woonplaats: Drachten Gezinssamenstelling: Samenwonend met vriend en kat Bram Werkzaam bij: Museum Dr8888 Functie binnen het bedrijf: Communicatie- en marketingmedewerker Wat zijn jullie belangrijkste activiteiten binnen het bedrijf? Een van de belangrijkste activiteiten binnen Museum Dr8888 is het organiseren van mooie en aansprekende tentoonstellingen. Behalve exposities organiseren we ook andere activiteiten op het gebied van kunst en cultuur(geschiedenis), zoals lezingen, educatieve projecten, concerten en rondleidingen door het museum. We vinden het erg belangrijk om een gasthuis te zijn voor een breed publiek, waar onze collectie toegankelijk is voor doelgroepen als senioren, onderwijs en jongeren. Waar zijn jullie trots op? We zijn erg trots op het feit dat we mogen deelnemen aan twee grote themajaren. In 2017 trappen we af met het themajaar 'Mondriaan tot Dutch Design', waarin we vieren dat de kunststroming De Stijl honderd jaar bestaat. Dit doen we door gedurende het hele themajaar vier grote tentoonstellingen te organiseren waarin De Stijl centraal staat. En niet te vergeten 2018: dan maakt het museum onderdeel

Tamara Becks in de kamer die voor komend seizoen is ingericht. Foto: Klaas Rozema uit van Culturele Hoofdstad Leeuwarden. Wat is momenteel jullie grootste uitdaging? We zouden graag meer bezoekers uit Smallingerland zelf willen trekken. We zien dat onze bezoekers overal vandaan komen, zelfs van over de grens. Het museumbezoek

Cursus vaarbewijs

Snackwagen ABD

DRACHTEN - Watersportvereniging Drachten-Veenhoop organiseert begin 2017 een cursus Vaarbewijs deel 1 voor leden en niet-leden. De cursus wordt gehouden op vijf maandagen.

DRACHTEN - Jan en Audrey de With, eigenaren van de Frites Express, kozen voor hun tiende rijdende snackwagen de Renault Master van ABD. Met alle nodige aanpassingen is de Master omgetoverd tot een unieke snackwagen. De Frites Express bestaat al sinds 1969 en is niet meer weg te denken bij vele bedrijven, evenementen en (dorps)feesten. De Renault Master is volledig verbouwd en onder andere voorzien van een luxe fornuis. De in huisstijl ontworpen bestickering is tot stand gekomen door Michel van Frontstyle Reclame&Sign Heerenveen. Deze nieuwe snackwagen staat klaar voor weer vele jaren trouwe dienst.

Bij voldoende belangstelling zal aansluitend ook een cursus Vaarbewijs deel 2 worden georganiseerd. De cursus wordt gegeven in de kantine van Mast Jachtschilders, De Werf 1, 9204 WX Drachten. 19.30 tot 22.00 uur. Aanmelden via www.wsvdrachtenveenhoop.nl, 0512-540887 of tel. 06-51602022.

Kerstmarkt

Luimstra wint

DRACHTSTERCOMPAGNIE - Ten behoeve van de Oudheidskamer in Drachtstercompagnie wordt een kerstmarkt gehouden aan de Fallaetswei 17.

SURHUIZUM - Luimstra loon-, grondverzet- en transportbedrijf uit Surhuizum heeft de Ondernemersprijs Achtkarspelen 2016 gewonnen. Bert en Alida Luimstra in Harkema kregen de wisselbeker en een kunstwerk overhandigd door juryvoorzitter Joop Atsma. Naast het familiebedrijf Luimstra waren Europrovyl kunststof kozijnen uit Augustinusga en Thijs Zwart tap- en evenementenservice uit Surhuisterveen genomineerd. De prijsuitreiking vond vorige week plaats tijdens de najaarsbijeenkomst Arbeidsmarkt en Onderwijs in café De Klok in Harkema.

Er zijn weer diverse kerststukjes te koop, ten bate van de Oudheidskamer. De Oudheidskamer en het erf zijn omgetoverd in een gezellige kerstsfeer. Tevens kun u er terecht voor warme drank met wat lekkers erbij. De openingstijden zijn woensdag 7 december van 19.00 tot 21.00 uur, donderdag 8 december van 15.00 tot 21.00 uur en vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur.

uit eigen omgeving is helaas wat ondervertegenwoordigd. Dus tegen iedereen die ons museum nog niet heeft bezocht zou ik willen zeggen: jullie zijn van harte welkom! Als alles mogelijk was, wat zou dan jullie grootste droom zijn? We zijn al hard op weg om onze dromen te realiseren. Er staan

twee prachtige themajaren op ons te wachten, waarbij we deel uit maken van grote (inter)nationale promotiecampagnes om zoveel mogelijk bezoekers naar de regio te trekken. Het zou daarbij erg fijn zijn om meer ruimte te hebben om bijvoorbeeld - naast onze tijdelijke tentoonstellingen - ook onze vaste collectie te kunnen laten zien.

Wat is er nog nodig om die droom te laten uitkomen? Draagvlak in de regio is hierbij belangrijk. Het is nodig dat de mensen inzien dat het museum een belangrijke trekpleister is en kan zijn voor Drachten en omgeving. En dat kan natuurlijk alleen als je groots kan uitpakken, en – letterlijk – kan laten zien wat je in huis hebt.

Bij opa en adjie in Burgum was het extra gezellig

O, kom er eens kijken....

BURGUM - De kleinkinderen van de Actief Media-directie Shirley Bhagwat en Jan Auke Steegstra genoten zaterdag extra van een bezoekje aan opa en adjie (Hindoestaans voor oma). Sinterklaas en Zwarte Piet liepen namelijk rond in het centrum van Burgum en namen even de tijd voor Rani (bijna 4) en de kleine Vishani (11 maanden) uit Zoetermeer. (Foto: Actief Media)


G N I M I U R OP D A A R R O VO N E L E B U E M EMBER C E D D N

MEUBELCENTRUM NEEF

AA

ELE M N DE H

ALLEE

Meubelcentrum Neef

• www.meubelcentrumneef.nl Rijksstraatweg 72-76 • 9254 DK Hurdegaryp • Tel. 0511-472020

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang U vindt ons op verschillende locaties in de gemeenten Tytsjerksteradiel en Opsterland.

kinderwoud.nl

Kijk voor al onze locaties en meer informatie op kinderwoud.nl. T 0513 – 610 825 M info@kinderwoud.nl


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Zakennieuws 33

Trend Keukens is vijf jaar, profiteer mee van de jubileumaanbiedingen

December is dé maand om een keuken te kopen DRACHTEN - In december pakt Trend Keukens groots uit. Dan bestaat het keukenbedrijf namelijk vijf jaar. “Wie een keuken nodig heeft moet nú z’n slag slaan!” Door Grietje de Jong-Taekema “December wordt een echte knalmaand,” verklapt Johan Bosker, samen met Erik Koudenburg eigenaar van de Drachtster keukenzaak. “We vieren ons jubileum met ontzettend veel scherpe aanbiedingen. Daarom is december de uitgelezen maand om in actie te komen voor iedereen die een keuken zoekt. Bij elke verkoop gelden onze drie speerpunten: mensen moeten ons vertrouwen, ze moeten het product mooi vinden en de prijs moet goed zijn.” “We hebben ons vijfjarig bestaan tevens aangegrepen als aanleiding voor een kleine opfrisbeurt. We hebben een geheel nieuwe website laten ontwerpen die nog sneller, uitgebreider en overzichtelijker is dan de vorige. Ook hebben onze advertenties een nieuwe, strakkere uitstraling gekregen.”

Like en deel onze Facebookpagina en win een gratis, échte Quooker Om een nóg feestelijker tintje aan de decembermaand te geven maakt iedereen die de Facebookpagina van Trend Keukens liket en deelt kans op een Quooker, de kraan waar direct water van 100 graden Celsius uit komt. Trend Keukens is de goedkoopste aanbieder van de Quooker, en sinds kort ook van de Quooker Flex, de kokendwaterkraan met uittrekslang.

Johan Bosker en Erik Koudenburg demonstreren de Quooker, die zorgt voor een enorme tijdsbesparing in de keuken. Foto: KlAAs RozemA In de showroom staan nu al de nieuwste modellen van 2017. Deze spelen in op de laatste trends: decorhout dat niet van echt te onderscheiden is, maar niet de nadelen heeft van echt hout, verbeterde interieurs in

de lades en vernieuwende wittinten. En dat alles in de kwaliteit die mensen zo langzamerhand van Trend Keukens verwachten. “En voor een normale prijs!” voegt Koudenburg daar aan toe.

Nieuwsgierig? Neem snel een kijkje op de nieuwe website en like en deel Trend Keukens op Facebook. www.trendkeukens.nl

Media-adviseurs luisteren naar de klant Groen gas tanken in Augustinusga AUGUSTINUSGA - In Augustinusga, bij Autoservice Wetering aan de Uterwei, staat sinds kort een groen gas-pomp van OrangeGas. Met de komst van deze groen gas-pomp kan de gemeente Achtkarspelen samen met Omrin het huishoudelijk afval ophalen met twee vuilniswagens die op groen gas rijden. Wethouder Klaas Antuma is portefeuillehouder van zowel duurzaamheid als afval in de gemeente Achtkarspelen en laat weten dat de regio noordoost Friesland inzet op veertig procent hernieuwbare energie in 2025. “Deze inzamelauto’s rijden op groen gas dat uit ‘afval’ is gewonnen en helpt ons een handje om die doelstelling te halen. De twee auto’s zullen hun opgehaalde lading lossen op de milieustraat Lutkepost en zullen verder exclusief opereren binnen de eigen gemeentegrenzen,” aldus Antuma. De media-adviseurs van Actief Media: v.l.n.r. Sytze Kobus, Oelkje Leistra-van der Leij, Ciska Eenshuistra, Margriet Postma, Jan Auke Steegstra en Rob van Luit. Foto: ActieF mediA BURGUM - Elke week zorgt de verkoop-/ adviesafdeling van Actief Media ervoor dat bedrijven uit de regio hun weg vinden naar potentiële klanten. “Onze media-adviseurs hebben de expertise in huis om te bepalen welke mix van advertenties, redactionele artikelen en online aanwezigheid het beste bij een bedrijf past”, zegt directeur Jan Auke Steegstra. Hij is zelf één van de leden van dit team van media-adviseurs, samen met Oelkje Leistravan der Leij, Sytze Kobus, Ciska Eenshuistra, Margriet Postma en Rob van Luit. Iedere medewerker richt zich op een deel van het verspreidingsgebied van Weekblad Actief. Het team zorgt er samen voor dat de advertentiepagina’s van de krant iedere week wor-

den gevuld. Daarnaast bieden ze klanten de mogelijkheid om te adverteren op de nieuwe website van Actief Media: www.actiefonline.nl. “Een goede media-adviseur luistert naar de klant”, vindt Ciska. “Bij een bredere campagne komen we graag even langs om te inventariseren wat de wensen zijn. Daarbij maken we gebruik van onze kennis over wat er in de regio speelt, en leggen we, waar dat gewenst is, verbanden tussen adverteerders.” Oelkje vult aan: “Van diverse bedrijven krijgen wij te horen dat ze het effect van het adverteren bij Actief Media zeker hebben gemerkt. Adverteren blijkt een zeer effectieve manier om mensen naar de winkel of showroom te krijgen.”

Het OrangeGas-tankstation is strategisch gelegen voor de afvalinzamelingsvoertuigen van Omrin. “Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij alles wat Omrin doet. Daarom kiezen we zoveel mogelijk voor vergroening van ons wagenpark,” aldus Meinard Kui-

pers, bedrijfsdirecteur Inzameling en Reiniging van Omrin. “De keuze is gemaakt: Omrin gaat minder fossiele brandstoffen gebruiken. Inmiddels hebben we al ruim 70 voertuigen die op groen gas rijden. Hiermee dragen we bij aan het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. De voordelen van groen gas zijn merkbaar. De wagens zijn schoner, de actieradius is groter en daar hebben het milieu, het personeel en de Friese inwoners profijt van. En op de lange termijn is groen gas ook nog voordeliger.”

De komst van de groen gas-pomp betekent tevens dat er ander rijdend materieel van Omrin in deze regio groen gas kan tanken. Voor Autoservice Wetering biedt de komst van de OrangeGas-pomp eveneens de mogelijkheid om diverse taxivervoerders uit de regio te kunnen bedienen. “Als autobedrijf zien we zeker het nut en de noodzaak in van rijden op groen gas. Door dit initiatief kunnen wij meerdere klanten bedienen in onze eigen regio en dat zie ik als win-win situatie,” aldus Wout Weterings. Het groen gas-tankstation is 24/7 geopend en er kan betaald worden met PIN, Maestro, Travelcard en Multitankcard.

Inwoners Drachten naar de stembus DRACHTEN - Voor het zevende jaar op rij bepalen de inwoners van Drachten tijdens een stemronde welk goed doel een financieel steuntje in de rug krijgt vanuit hun lokale Specsavers-winkel. Maar liefst 16 goede doelen meldden zich dit jaar aan om hiervoor in aanmerking te komen. Het is nu aan het publiek om tot en met 12 december een stem uit te brengen op het favoriete goede doel via www.stichtingspecsaverssteunt.nl.

Vanaf half oktober konden stichtingen, verenigingen en andere liefdadigheidsprojecten zich aanmelden om deel te nemen aan deze jaarlijkse verkiezing. Nu is het aan de inwoners van Drachten om te stemmen. Specsavers Drachten spaart een jaar lang een vast bedrag per verkochte bril en hoortoestel voor het initiatief met de meeste stemmen. Aan het einde van het spaarjaar wordt het goede doel blij gemaakt met de donatie.


EXTRA VOORDEEL DOOR (VER)BREDE COLLECTIE! BIJNA 30% KORTING

BROADWAY

7 MM VAN: 20,95 P/M2

VOOR

14,95 P/M2

RUIM 28% KORTING

CABIN

8 MM VAN: 24,95 P/M2

VOOR

17,95 P/M2

RUIM 30% KORTING

STONE

8 MM VAN: 29,95 P/M2

20,95 P/M2 GRATIS ALU ONDERVLOER*

VOOR

RUIM 20% KORTING

COUNTRY XL

8 MM VAN: 23,95 P/M2

VOOR

18,95 P/M2

8 MM VAN: 32,95 P/M2

VOOR

22,95 P/M2

KING

8 MM VAN: 29,95 P/M2

VOOR

19,95 P/M2

BIJNA 30% KORTING

RUIM 30% KORTING

MITRA AQUA

RUIM 33% KORTING

ROYAL

8 MM VAN: 33,95 P/M2

23,95 P/M2 GRATIS PLAKPLINTEN*

VOOR

RUIM 28% KORTING

XXX LARGE

8 MM VAN: 34,95 P/M2

VOOR

24,95 P/M2

* Bij aankoop laminaat

Openingstijden Ma. 13.00 - 18.00 Di. 09.30 - 18.00 Wo. 09.30 - 18.00

ENORME KEUS VOOR LAGE PRIJS!

LANGE WEST 15A - 9201 CD DRACHTEN - TEL. 0512 - 846 025

Do. 09.30 - 21.00 Vr. 09.30 - 18.00 Za. 09.30 - 17.00

RUIME PARKEERGELEGENHEID!


Schwartzenberglaan 25 9201 JZ Drachten

0512-524622 Website: www.slagerijdevos.nl

Deze week: volop smulartikelen en droge

E-mail: info@slagerijdevos.nl Geopend van: Dinsdag t/m vrijdag 9.00-17.30 Zaterdag 8.00-17.00 Aanbiedingen geldig van 29-11 tot 03-12

worsten voor het heerlijk avondje! Do. 1 december gewijzigde openingstijden wegens stroomonderbreking. Van 15.00 tot 21.00 uur kunt u langskomen voor de aanbiedingen!

Runderreepjes Met verse wokgroente

500 gr voor

ˆ 5.00

Veulenvlees

Duo-pakket 4x slavinken + 4x filetlapjes

Diverse soorten

voor ˆ 8.00

p/kg vanaf

ˆ 7.00

Zuurkool-steaks

Kipspare-ribs

Procureurlapje met zuurkool

Lekker gekruid en kant/klaar Per stuk voor ˆ 1.50

Per stuk voor

ˆ 1.50

10 voor

ˆ 12.50

Kipfilet-steaks

Varkensgehakt

Even kort bakken

Indisch, Stroganoff of Naturel

Per stuk voor

ˆ 1.25

1 kg voor

ˆ 3.50

Uw adres voor de mooiste kerst-pakketten en relatiegeschenken. Voor elk wat wils. Let op: de kerstfolder is ook online! Ook voor het heerlijk avondje heerlijke smulschalen en hapjes.

www.slagerijdevos.nl Bezorgpakket: 10x Wiener-schnitzels 2 kg Rundergehakt p/500 gr. 10x Boerengehaktschnitzels 10x Kippenpoten naturel/gemarineerd 10x Verse worst fijn of grof 300 gr. eigen vleeswaren 2x Rookworsten fijn/grof 250 gram Gerookt spek

ˆ 50.00

Bezorging tussen 16.00 - 21.00 uur

ARBEIDERSPAKKET:

MAALTIJDPAKKET:

500 gr. Kipfilet 5 stuks Roomschnitzels 500 gram Rundergehakt 500 gram Speklapjes 200 gram Vleeswaren

500 gr. stamppot div. soorten 500 gr. macaroni 500 gr. wokschotel met groente 500 gr. stoofpotje naar keus Pakket samen voor € 15.00

Samen voor

ˆ 14.00

Normale prijs is € 20.00

Alle maaltijden zijn rijkelijk gevuld met vlees en gekookt met minder zout en minimale hulpstoffen. Verpakking geschikt voor magnetron.

Elke vrijdagavond verloot de slagerij een Gratis Arbeiderspakket op onze Facebook-pagina, deel en like deze pagina en

MAAK KANS OP GRATIS VLEES VOOR EEN HELE WEEK!!!

De Toyota C-HR: vanaf nu te zien in onze showroom. Bel nu en maak een afspraak voor een gratis proefrit!

Tolman Drachten B.V. Drachten, De Roef 17, 0512 - 334 900


Ringweg 14 9201 GN Drachten, tel. 0512 - 532 697 Kijkt u ook eens op

www.slagerijnoorderpoort.nl

Vlees voor een week: 4 slavinken 500 gr gehakt H.O.H 4 noorderpoortburgers 4 gehaktballen 4 procureurlappen 4 kippenbouten 4 saucijzen Voor maar € 25,-

2 KG Gehakt H.O.H............................................... € 8,98 500 GR Shoarma gratis broodjes en saus € 4,98 Voor een heerlijke Sinterklaasavond: diverse gourmetschalen, opgemaakte salades en hapjesschalen. Geschenken en rollades in geschenkdoos.

DE ECHTE HELD HERKEN JE AAN ZIJN OUTFIT

Voorstraat 89

Tel. 0511 - 45 32 00

Buitenpost

Kerkstraat 17

Tel. 0511 - 40 20 75

www.hetschoenenhuys.nl

STEUN HEM OP GELEIDEHOND.NL /HELD

5300042 KNGF 128x95.indd 1

Kollum

info@hetschoenenhuys.nl

13/10/15 14:52

Ford C-Max Titanium Business 2008, 140.236 km.

Ford Fiesta Style, 5drs. 2013, 18.916 km.

Ford EcoSport

1.8-16V

€ 8.445,-

1.0

Ecoboost Titanium € 18.650,2015, 18.670 km.

Ford Focus Wagon

1.0

€ 11.545,-

1.0 Titanium Edition 20.552 km.

€ 21.945,-

Ga voor goed en betaalbaar onderhoud naar uw Ford dealer in Burgum Naar gas boren onder een belangrijk en kwetsbaar natuurgebied. Dat doe je toch niet? Alleen samen met jou kunnen wij gaswinning in het waddengebied stoppen. Doneer en geef tegen gas op geeftegengas.nl

Al jaren uw vertrouwde adres! Mr. Oppedijk van Veenweg 14a, Burgum Tel. 0511 - 469569, www.autosikma.nl


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Computerlessen Brugchelencamp DE WESTEREEN - Er gaan nieuwe computerlessen van start in woonzorgcentrum Brugchelencamp in De Westereen. De meeste computerlessen die in september gestart zijn, lopen nu ten einde. Dit was de eerste cursusperiode onder de nieuwe naam 'Computerlessen Brugchelencamp'. Gelet op de grote belangstelling voor de verschillende cursussen kan de organisatie concluderen,dat de goede weg is ingeslagen om samen te werken met Zorgcentrum Brugchelencamp. Dus wordt het al weer tijd om vooruit te kijken naar de maand januari 2017. Daarom kan iedereen op 10 december van 10.30 uur tot 12.00 uur meer

informatie krijgen over het cursusaanbod op de locatie Brugchelencamp en kan men zich meteen aanmelden en alvast kennismaken met de docenten. Naast de cursussen Basislessen met Windows 10, Internet & Email, Mappenbeheer, Tablet, Fotobewerking en Albelli fotoboek maken zijn er nu ook de lessen op maat. Dit kan zijn een korte cursus Facebook, Skype, foto’s van de camera op de PC zetten, werken met een USB-stick of inloggen met DigiD voor bijvoorbeeld de zorgverzekeraar of Mijn overheid. Voor meer informatie kunt u ook bellen met: Griet Dantuma-Adema, tel. 0511- 421286 of Jan Bergsma, tel. 0511-441357.

Hobbymarkt met braderie BEETSTERZWAAG - Zaterdag 3 december is er een hobbymarkt met braderie in De Buorskip, aan de Vlaslaan 26 in Beetsterzwaag. De markt is van 10.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis. Zwarte Piet is de hele dag aanwezig en er

zijn weer diverse nieuwe stands. Er wordt ook materiaal voor kaarten en sieraden en diverse soorten brei- en haakgarens verkocht. Hinke Sikkema is er met haar eigengemaakte poppenkleertjes en er is een workshop porseleinverven voor jong en oud.

Palliatieve zorg duur? Gratis! DRACHTEN - "Is opname in het hospice duur en alleen mogelijk voor mensen met geld?" Deze vraag wordt meerdere malen gesteld, meldt VPTZ ZO Friesland/ hospice Smelnehaven in Drachten. "Het antwoord is nee. De inzet van vrijwilligers thuis is zelfs gratis. Voor een kamer in hospice Smelnehaven wordt wel een vergoeding gevraagd. Ook moet de behandelend arts een levensverwachting uitspreken. We vragen een bijdrage van € 42,50 (prijs 2016) voor de kosten van huisvesting, maaltijden, was en strijk enzovoort. Deze bijdrage wordt soms deels of volledig door de Zorgverzekeraars vanuit de aanvullende pakketten

vergoed. Wij adviseren u vooraf hierover contact met uw zorgverzekering op te nemen. Als de gevraagde bijdrage voor verblijf in ons hospice een financiële belemmering is, dan kan eventueel hiervoor bij de gemeente bijzondere bijstand worden aangevraagd. Er is nog nooit iemand 'afgewezen' omdat de kosten niet betaald konden worden!" Om tijdelijk de thuissituatie nog verder te ontlasten is ook een korte opname in hospice Smelnehaven mogelijk (de ‘respijtzorg’). Verzorgingsgebied van VPTZ ZO Friesland : de gemeenten Achtkarspelen Tytsjerksteradiel, Smallingerland, Opsterland en Ooststellingwerf.

Cultuur 37

Jan van der Kooi op Radio 1 BURGUM - De internationaal bekende kunstenaar Jan van der Kooi uit Burgum is donderdag te horen op Radio 1. In het programma 'Kunststof' wordt hij geïnterviewd door Frénk van der Linden. De uitzending is van 19.00 tot 20.00 uur. Aanleiding is Van der Koois tentoonstelling in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam (opening zaterdag 3 december om 17.00 uur). De kunstenaar zal volgend jaar tevens exposeren in Duitsland en waarschijnlijk in Singapore.

Het IMD staat tijdelijk onder leiding van de bekende koordirigent Wander Mulder uit Emmeloord en de begeleiding is in handen van hun vaste organist Jan Kroeske. Dhr. Mulder is ruim 50 jaar koordirigent en tevens een begenadigd organist. Voor al zijn verdiensten in de muziek is hij vorig jaar Koninklijk onderscheiden. Het IMD verleend regelmatig medewerking aan kerkdiensten en organiseert vier tot zes concerten per jaar door heel Friesland maar ook daar buiten, vaak gecombineerd met solisten, korpsen en andere muziek/zang en strijkorkesten. Het IMD is regelmatig te beluisteren via

Tijdens de avond in Damwâld treden ook het Sions Jeugd Koor op, onder leiding van Janneke Noomen en het Sions Koor onder leiding van Balt de Vries. Beide koren worden begeleid op het orgel door Tjitske ten Hoven-Ypma.

Dat betekent dat de stichting van de sponsor 'Jumbo' de benodigde ingrediënten krijgt voor een driegangendiner op 23 december voor maximaal tachtig personen. Het Kerstdiner staat vooral in het teken van het elkaar ontmoeten en is dan ook voor iedereen toegankelijk, waarbij de organisatie vooral mensen met een verstandelijke beperking en ouderen van harte uitnodigt. Als plaats van handeling, dit omdat ook een ieder in een rolstoel of die slecht ter been is welkom is, zal de grote zaal van Glinstrastate worden gebruikt. Naast het Kerstdiner, is er muziek, een kerstverhaal en gezellige contacten. Ook zullen de kinderen van de zondagschool hun Kerstmusical opvoeren. Het Kerstdiner is op vrijdag 23 december, inloop vanaf 17.30 uur en aanvang 18.00 uur, in Glinstrastate, Schoolstraat 83 Burgum. Einde Kerstdiner ongeveer 21.30 uur. U kunt zich opgeven voor 20 december via info@kiehool.eu of u kunt bellen naar 0511-469060. U kunt natuurlijk ook even langskomen bij Kiehool.

De meditatie is in handen van Ds. K. Bogerd. Hij zal kort spreken over het thema “Wonderlijk”. Naast dit alles is er natuurlijk ook nog samenzang welke zal worden begeleid op het prachtige van den Heuvel orgel door Pieter Kooistra. De aanvang is om 19.30 uur en de toegang is gratis. Wel zal er een collecte worden gehouden voor de gemaakte onkosten.

Het Interkerkelijk Mannenkoor uit Drachten treedt op in Damwâld. Ingezonden foto

En daarbij andere mensen ontmoeten onder het genot van een kopje thee of koffie? Zin in een spel als rummicub, biljarten of sjoelen? Of zin om creatief bezig te gaan met het maken van kaarten die bezorgd worden bij mensen die best

even wat extra aandacht mogen krijgen? Of misschien alleen maar behoefte om er samen met anderen even gezellig 'uit' te zijn? Dan kan men op zondag 11 december vanaf half drie binnenlopen in de Arke Herberg op de hoek Eems-Flevo in de Drait in Drachten. En men kan zich opgeven voor de maaltijd op 8 januari Voor informatie tel. 0512-519226.

Bijzondere kerstviering Drachten

BURGUM - De Stichting voor Sociaal Cultureel Werk Burgum heeft ingeschreven voor een landelijke actie om met de Kerst een feestelijk Kerstdiner te verzorgen. Deze aanvraag is gehonoreerd.

Interkerkelijk Mannenkoor Drachten radio en TV, en ook zijn er diverse CD’s verkrijgbaar waaronder een Kerst CD en een CD met vooral liederen van Johannes de Heer.

DRACHTEN - Zin om een zondagmiddag anders door te brengen? Dat kan in de Arke Herberg.

Kerstdiner SCW

Vrijdagavond 9 december optreden in Damwâld DAMWALD - Op vrijdagavond 9 december is er in de Chr. Gereformeerde Kerk (Hoofdweg) te Damwâld een Advent-zangavond georganiseerd waaraan het Interkerkelijk Mannenkoor Drachten (IMD) uit Drachten en omgeving medewerking verleent.

Binnenlopen in Herberg de Arke

Sfeervolle kerststallen horen bij nachtvieringen. Ingezonden foto

DRACHTEN - Op zaterdag 24 december is er een sfeervolle, bijzondere kerstnachtviering in Drachten, in de R.K. kerk 'De Goddelijke Verlosser' aan de Pier Panderstraat 1. De viering is geschikt voor het hele gezin, jong en oud zijn welkom. Medewerking wordt onder andere verleend door het gelegenheidskoor onder leiding van Henriëtte van Veen. De parochie voorganger is Jan Spoelstra.

Thema van de viering is: 'Wat kunnen wij aan anderen geven?' Aanvang: 19.00 uur. Vanaf 18.45 uur begint de zang met muzikale omlijsting.

Piano: Béjanne Hobert, Gitaar: Wim Venema, Piano/orgel: Erik Keekstra, Viool: Marije Keekstra, Slagwerk: Gerben Jongsma, Bariton hoorn: Duncan Peuchen, Sopraan: Michal de Jong, de jongeren van 4Us, Bloemversiering: Annette van Wieren.

Wereldlichtjesdag in Sumar SUMAR - Zondag 11 december om 18.45 uur is er een bijeenkomst in het kader van ‘Wereldlichtjesdag’ in de Dorpskerk in Sumar. Elke tweede zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Op deze dag steken mensen over de hele wereld om 19.00 uur kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt

daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind, voor altijd in je hart en gedachten. De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben en daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet. Wereldlichtjesdag in Sumar is een bijzonder samenzijn met muziek, mooie teksten en heel veel brandende kaarsen.

American Christmas Burgum BURGUM – In het centrum van Burgum wordt vrijdag 16 en zaterdag 17 december een American Christmas gevierd. Onder het motto ‘meer kerst in Burgum’ is er twee dagen lang veel te doen. Zo zijn er kerstmannen, kerstkoortjes, kraampjes en zelfs marshmallows. Er wordt gedanst, de leden van de Scouting zorgen voor een sfeervol kampvuur en de schaapsherder van Balloo uit Drenthe is er met haar schapen. Daarnaast is er een gezellige Christmas Sing-a-Long waar koren aan meedoen waarvan de leden 'foute' kersttruien dragen. Dankzij een groot scherm met de tekst kan iedereen meezingen. Een grote kerststal in het centrum kan natuur-

lijk niet ontbreken en is er zelfs een kuswedstrijd onder de mistletoe. Bij de bibliotheek staat op beide dagen een Winskbeam: een grote kerstboom waarin iedereen die dat wil een wens, mooie gedachte of zelfs een verhaal kan achterlaten voor een dierbare. Wie op vrijdag 16 of zaterdag 17 december met een foute kersttrui aan binnenstapt bij restaurant De Pleats, mag bovendien op de foto én krijgt gratis koffie of thee. De activiteiten zijn vrijdag van 19.00 tot 21.00 uur met als afsluiter om 21.00 de Christmas Singa-Long op het Pleats Plein en zaterdag 17 december tussen 13.30 tot 16.30 uur in het centrum van Burgum. Zie ook website www. burgum.frl en de Facebookpagina Burgum.


! Compleet nieuwe showroom

*Bekijk de actie en voorwaarden op www.tabakkeukens.nl

Westergeest Simmerwei 6/c t 0511 - 44 70 65 Drachten Houtlaan 11 t 0512 - 53 00 20

TABAKKEUKENS.NL

OUTLET DRACHTEN

OPENINGSTIJDEN: Ma. 13.00-18.00 uur | Di-vr. 9.30-18.00 uur | Do. koopavond 21.00 uur | Za. 9.30-17.00 uur

IEDERE WEEK NIEUWE ARTIKELEN - KOMT ALLEN

ALLEEN DEZE WEEK GELDIG, ZOLANG DE VOORRAAD STREKT

Ook op Facebook

OP = OP

Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden.

LAMI NAAT, VEEE EL VERF EN GERE EDSC HAPP EN N VELE SOORTE

120X150 CM 140X200 CM

Partij hiccups dekbedovertreksets for kids Elders 49.95/59.95

BIJ ONS

Motip de-icer

€ 15.-

400ml normaal 2.99/3.99

NU

€ 0.99

Bosch ferion 3000 rookmelder van 34,95

VOOR

€ 9.95

Gibraltar originele U.S. Mailbox verschillende soorten Made in USA

SPOTPRIJS

€ 17.50

Kant en klaar Bleko ruitensproeier 99 antivries 5l.

€ 2.

Topkwaliteit friese wimpel 3m. ALLEEN

DEZE WEEK

€ 12.50

Bonduelle Rode kool 350gr.

€ 0.39

NIEUWE PARTIJ

OP = OP

Badkamer straal-kachel of elektrische heater, 1500w. Nergens goedkoper

€ 12.

50

Véééééél kerstverlichting

voor binnen en buiten

VANAF

€ 3.

99

Werphengelset ‘Rex hunt’ carbon

Schwarzkopf country colors,

€ 2.

STUNTPRIJS

50

van 129.00

DEZE WEEK

Tefal supergliss strijkijzer

€ 29.

95

WEGGEEFPRIJS

€ 16.

99

80% GOEDKOPER!!! Disney removable muurstickers

Werkschoenen/ Veiligheidsschoenen

€ 1.

€ 19.95

Spiderman, hello kitty, princess etc. Elders 12.95

99

www.outletdrachten.nl • De Lange West 15a • 9201 CD Drachten • tel. 0512-846025

UITZOEKEN


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Cultuur 39

Expositie Gerrit Terpstra in Grote Kerk Drachten DRACHTEN - In de Grote Kerk in Drachten is tot en met 1 januari een bijzondere expositie van beeldend kunstenaar Gerrit Terpstra uit Heeg te zien. Het is een expositie die om goed kijken vraagt.

Winterfair TFS

Kunstenaar maakt een nieuwe schepping

Het proces én wat eruit komt is zowel voor de kunstenaar als voor de kijker nieuw. De kunstenaar maakt een nieuwe schepping, een nieuwe creatie. De kijker schept in zijn kijken en denken nieuwe gedachten en ideeën. Hij of zij kan en mag er van alles in zien, een nieuwe werkelijkheid.” In adventstaal zou

OPEINDE - Op zondag 18 december is het weer tijd voor het jaarlijkse winterconcert van muziekvereniging Apollo-Foarút.

Het jeugdkorps zal tijdens dit concert ook optreden. Zowel het korps als het jeugdkorps staat onder leiding van Geertje Sybesma. Het belooft een sfeervolle middag te worden met mooie kerstmuziek en sfeervolle andere muziekstukken. Het concert vindt plaats in dorpshuis de Wringe in Opeinde en begint om 16.00 uur. De toegang is gratis,

De titel van de expositie is: watisnetis. En zo’n titel zegt al veel als je er even over nadenkt. Gerrit Terpstra noemt het zelf: “Een ode aan het surrealisme.” Surrealisme wordt omschreven als: kunst waarin men probeert om de manier van uiten te laten zien, geleid door fantasie, zonder enige gecontroleerde ratio en los van morele waarden."

Terpstra vertelt verder: "Het komt vanuit je onderbewustzijn. Het is het openzetten van deuren, van je geest, van je mind, van jezelf, waardoor andere onvermoede dingen naar boven komen. Je bent vrij om toe te staan wat er komt, ongeacht de inhoud. En als je dat hebt toevertrouwd aan verf, kwast en doek kun je er 'dingen uit lezen'.

Winterconcert

DRACHTSTERCOMPAGNIE - De gezellige jaarlijkse winterfair, georganiseerd door korfbalvereniging TFS, staat weer voor de deur.

Het werk van Gerrit Terpstra is een ode aan het surrealisme. INGEZONDEN FOTO men kunnen zeggen: 'Wachten verwachten - kome wat komt ....... Zie, er gaat iets nieuws beginnen. Het is al begonnen, zie je het niet?' (Jesaja 43:18). De schilderijenreeks die te zien is in de Grote Kerk, is het bekijken waard. Je moet 'ervoor gaan zitten', letterlijk. En er tijd voor nemen. Dan kun je van alles ontdekken en van alles zien op het doek: mensen, dieren, bomen, bloemen,

water, aarde en lucht ontstaan uit elkaar en gaan weer in elkaar op. Heel 'de schepping komt tot leven'. Je kunt zien dat wat is niet is. In het Fries: 'watisnetis'. Het sluitstuk van de schepping en van scheppen is een prachtig drieluik. In december zijn er op zaterdagen diverse om 16,00 uur activiteiten in de Grote Kerk. Die is dan open van 13.30 tot 17.00 uur.

3 december: Regina Ederveen speelt op de Keltische harp. 10 december: Zang door Sjoerdje Feenstra, Ina de Heer, Korry Kooy en Ankie Hofma. 17 december: Vrouwenkoor FFF onder leiding van Hendrikje van den Berg. 24 december: samen zingen.

Ook dit jaar zijn er vele kramen op de winterfair aanwezig. Zo zal er een levende kerststal zijn, zullen er weer zelfgemaakte kerststukken te koop zijn en kun je op de foto met de kerstman, en er is een stand van zorgboerderij Helianthus Zathe en de Fûgelwacht. Ook andere verenigingen hebben een stand. Tevens is er de jaarlijkse winterfairtrekking die plaats zal vinden om 19.00 uur. De winterfair wordt gehouden op 9 december tussen 16.00 uur en 20.00 uur op het sportcomplex ‘Het Trefpunt’ aan de Smidswei 13A in Drachtstercompagnie. De toegang is gratis.

Jubileum Noord Nederlands Concertkoor Schrijfactie Amnesty Dokkum DRACHTEN - Het Noord Nederlands Concert Koor (NNCK) - het eigen koor van het NNO - viert zijn vijfentwintigste verjaardag met een feestelijk jubileumconcert. Samen met het beroemde Roder Jongenskoor en drie solisten van topformaat trakteren het NNO en het NNCK het publiek op Carmina Burana (1937) van Carl Orff. Het concert vindt drie keer plaats en wel in Leeuwarden (1 december), Groningen (2 december) en Drachten (3 december) om 20.00 uur. Op de bok staat de Zuid-Koreaanse topdirigente Han-Na Chang. Carl Orff liet zich voor het unieke koorwerk 'Carmina Burana' inspireren door een 13e-eeuws manuscript uit een Duits klooster. Het omvat pikante liedteksten over drinken, gokken, seks en liefde.

Ze werden in de middeleeuwen voorgedragen door rondreizende studenten en monniken. Orff verwerkte ze in 23 opzwepende liederen met stampende ritmes. Het eerste en het laatste lied zijn een eerbetoon aan Fortuna, de godin van het lot. De boodschap van het werk: het leven is als een rad van fortuin. Soms heb je geluk, soms zit je in de put. Geniet daarom van de geluksmomenten, ze duren vaak maar even.

Koor telt zo'n honderd vocalisten Het Noord Nederlands Concert Koor werd in 1991 door het NNO opgericht vanuit de behoefte aan een goed eigen koor. Het NNO is hiermee uniek in het Nederlandse orkestenbestel. Het NNCK treedt

Sing-in met Christmas Carols URETERP - Wil je gezellig zingend de kerstdagen tegemoet? Dat kan! Op donderdag 15 december is in de monumentale en sfeervolle Sint Piter in Ureterp een sing-in met Christmas Carols. Dit betekent: luisteren, naar maar bovenal meezingen met popkoor Let’s Try uit Nieuwehorne. Christmas Carols zijn er in vele soorten en maten, van ingetogen tot uitbundig feestelijk voor iedereen. Mooie teksten en melodieën. Let’s Try, dat onder leiding staat

van Griet Bergsma, brengt een selectie van die liederen. Eenmaal binnen zal elke bezoeker merken hoe bekend ze vaak zijn. Nachtegaal of schorre kraai? Kom langs en beleef het grote plezier van samenzang. De sing-in in de Sint Piter aan het Selmien in Ureterp, die voor iedereen toegankelijk is, begint om 20.00 uur. In de toegangsprijs van vijf euro is een consumptie ‘in kerstsfeer’ inbegrepen.

vrijwel uitsluitend op in symfonische werken voor koor en orkest van het NNO, drie- tot viermaal per seizoen. Het koor telt zo’n honderd vocalisten, geselecteerd uit de beste koorzangers in het Noorden. De repetities worden geleid door koordirigenten Louis Buskens en Leendert Runia. Het repertoire bestrijkt alle perioden uit de muziekgeschiedenis vanaf de barok.

Carpoolexcursie EARNEWALD - Wilt U onder leiding van een vogelkenner van It Fryske Gea mee op carpoolexcursie langs de zeedijk? Dat kan zondag 18 december van 13.00 tot 16.00 uur. Met eigen vervoer van het Noarderleech langs het natuurgebied Noard-Fryslân Bûtendyks naar de Bantpolder. Onderweg vertelt de gids over de ganzen, roofvogels en steltlopers. Neem de verrekijker mee en geniet van de kweldernatuur. Opgave tot vrijdag 16 december 15.00 uur via het kantoor van It Fryske Gea, tel. (0512) 381448 of via www.itfryskegea.nl.

De carpoolexcursie voert langs fraaie landschappen. FOTO: DUCO DE KLEIN

DOKKUM - Iedereen die een bijdrage wil leveren aan Amnesty¹s Schrijfmarathon kan op zaterdag 10 december tussen 10.00 18.00 uur terecht in de kerkenraadskamer van de Verenigde Christelijke Gemeente (Doopsgezind/Remonstrants), Legeweg 14 in Dokkum. Daar kunnen deelnemers aan de hand van voorbeeldteksten een brief of solidariteitskaart schrijven.

De brievenschrijvers vragen om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze geven hoop aan gevangen en mensenrechtenverdedigers. Pen en papier zijn aanwezig. U kunt ook brieven meenemen en die thuis schrijven, als u dat beter uit komt.

Schrijfmarathon Drachten DRACHTEN - Op 10 december organiseert Amnesty International Drachten e.o. de jaarlijkse Schrijfmarathon van 11.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek (Museumplein) en in de doopsgezinde kerk (Zuiderbuurt). Aan de hand van voorbeeldteksten kan men één of meer brieven of solidariteitskaarten schrijven. Het is de bedoeling dat er voortdurend mensen aan het schrijven zijn. Zo wordt wereldwijd massaal geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Van NieuwZeeland tot Ghana en van Brazilië tot Japan klimmen mensen in de pen. Ook in Drachten. Iedereen die dat wil kan meedoen. De brievenschrijvers vragen om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze geven hoop aan gevangen mensenrechtenverdedigers.

Deze marathon wordt voor de vierde keer georganiseerd. De afgelopen drie evenementen maakten enorm veel enthousiasme en betrokkenheid los.

Schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan, blijkt nog steeds een ijzersterk actiemiddel. Met deze simpele, maar uiterst doeltreffende actie begon Amnesty 55 jaar geleden. Iedereen kan er aan meedoen en het werkt! Wereldwijd bestoken mensen autoriteiten die de mensenrechten aan hun laars lappen met stapels brieven. Zo'n bombardement aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. Want niemand wil te boek staan als onderdrukker, folteraar of tiran. Er wordt geschreven voor tien gewetensgevangenen, onder anderen de Egyptische fotograaf Shawkan centraal. Hij legde het uiterst brute politieoptreden tegen vreedzame betogers vast.


40 Puzzels

woensdag 30 november 2016 Weekblad Actief

Puzzelpagina

Kinderpuzzel

T G N I N O K S F

Kruiswoordpuzzel 1

2

11

3

4

6

5

12

15

7

10

21

24

25

28

29

14

18

17

20

19

22

23

26

27

30

31

34

32

33

35

36 38

37 39

40

41

42

43

48

47

51

44

53

50

54

55

58

57 61

45

49

52

59

65

56 60

63

62

64 66

67

68

9

13

16

46

8

41

46

67

45

5

O G A N D R J E I

Colofon

E H Z E I I O L L

T E A L N B O O M

J K R A E G V T D

E R E H R S E S L

Z U T R T D N L I

U J H E K S T U M

S E R V E T Z H G

68

De woorden staan in alle richtingen. Sommige letters worden vaker gebruikt. Na oplossing vormen de overgebleven letters een woord.

11

Anijs Boom Diner Engel

55

66

16

53

48

HORIZONTAAL: 1 houten vloer, 6 poolbeer, 12 rustig, 13 deel van een fundering, 15 platina, 18 uitgeput, 20 Grieks voorvoegsel, 21 blijdschap, 23 ieder, 24 zwemvogel, 26 stiftje, 27 welzijn, 28 en dergelijke, 29 staat in de VS, 31 automodel, 33 en andere (afk.), 34 tronie, 35 achting, 37 oudgermaanse letter, 38 uitleg, 40 veldkazerne, 43 kwezel, 46 als boven (afk.), 48 goed gekookt, 49 uniek, 50 voorzetsel, 51 windvrije, 53 op geen enkel moment, 55 heldendicht, 57 automatisch wapen, 58 web logger, 60 eiland in Papoea-Nieuw-Guinea, 61 ontelbaar, 63 lauweren, 65 uitgestorven vogel, 66 chemisch element, 67 doktersvoorschrift, 68 waterscooter. VERTICAAL: 2 handeling, 3 spinsel, 4 doffe slag, 5 heterogeen mengsel, 7 weldra, 8 gereedschap, 9 gelofte, 10 bijwoord, 11 tuinder, 14 het zich beklagen, 16 Apple-product, 17 sediment, 18 eetbare kruidensoort, 19 bakvloeistof, 22 persoonlijk voornaamwoord, 25 scheepsinhoud, 27 uurwerk, 30 uitroep van vreugde, 32 aroma, 34 deel van het genoemde, 36 kussentje, 39 muntsoort, 41 prelude, 42 waterplantje, 43 mengkleur, 44 inwonende, 45 samenvatting, 47 Buitenlandse Zaken (afk.), 50 gereedschap, 52 barbaar, 54 onroerend goed (afk.), 56 lat, 58 berichtgever, 59 inkeping, 62 locomotief (afk.), 64 gevlekt visje.

1

2

3

4

5

2

7

8

9 10 12

11

14

16

8

19

4 7 1 9

3 9

8 1

VERTICAAL: 2 Het boertje heeft een witte kwikstaart gezien (13); 3 Alles en iedereen koopt de kokosmelk bij dat standje (11); 4 Vroeger was het een betaalmiddel van gewicht (5); 5 Het werkveld is recht (12); 9 Het kostuum van een ondergeschikte (9); 10 Het gevangenzetten binnen de cirkel (11); 14 Misschien vind je de rust in je als je het overlaat aan de advocaten (8); 15 De campagne zet aan tot een handeling (5); 17 De grondvorm van het woord en geslacht (4).

Antwoord woordzoeker Gezellig Winwoord kruiswoordpuzzel Jaarrekening VERTICAAL: 2 Akkermannetje, 3 Santenkraam, 4 Obool, 5 Beroepsgrond, 9 Pakknecht, 10 Internering, 14 Juristen, 15 Actie, 17 Stam. Oplossing diagram HORIZONTAAL: 1 Valslot, 6 Keukenrol, 7 Voordeel, 8 Platkop, 11 Agenda, 12 Kano, 13 Bootsmannetje, 16 Dienstcontract, 18 Basterdspin, 19 Enkel.

2

3 9 4

7 2

HORIZONTAAL: 1 De vergrendeling zorgde voor een onechte bestemming (7); 6 Die heeft een functie in de kookkunst (9); 7 Geen achterstuk is van nut (8); 8 Hij slaat de slang met een spijker vast (7); 11 De vergaderpunten staan in het boekje voor de afspraken (6); 12 Koek voor in de boot (4); 13 De kleine sergeant bij de marine heeft last van een wants (13); 16 Serviceovereenkomst voor het werkverband (14); 18 Een langpoot en een ander diertje in de suiker (11); 19 Slechts een deel van het been (5).

Oplossing kruiswoordpuzzel HORIZONTAAL: 1 parket, 6 ijsbeer, 12 kalm, 13 poer, 15 witgoud, 18 doodmoe, 20 epi, 21 plezier, 23 elk, 24 koet, 26 speld, 27 heil, 28 e.d., 29 Ohio, 31 limo, 33 e.a., 34 snoet, 35 egard, 37 rune, 38 glos, 40 barak, 43 bigot, 46 a.b., 48 gaar, 49 enig, 50 te, 51 luwe, 53 nooit, 55 epos, 57 UZI, 58 blogger, 60 lou, 61 talloos, 63 erepalm, 65 dodo, 66 neon, 67 recept, 68 jetski.

1 6

17

18

3

1 6

Advertenties Advertenties/familieberichten aanleveren tot maandag 12.00 uur via binnendienst@ actiefmedia.nl. Reserveringen graag vrijdag voor 15.00 uur. Overlijdensadvertenties na mondeling overleg tot een nader te bepalen tijdstip. Rubrieksadvertenties Rubrieksadvertenties ‘Actiefjes’ aanleveren tot vrijdag 12.00 uur via info@actiefmedia.nl of per tekstbon, zie elders in deze krant. Redactie Kopij en gegevens voor de agenda dienen voor woensdag 12.00 uur op de redactie aanwezig te zijn. Nieuwsberichten en sportverslagen kunnen tot maandag 12.00 uur worden aangeleverd via redactie@actiefmedia.nl of via de website. Eventueel voor plaatsing meegestuurde foto’s moeten van goede kwaliteit zijn: een onbewerkte, liggende foto in JPG-formaat, minimaal 1 MB. Aankondigingen van activiteiten kunnen worden ingezonden als bericht van maximaal 150 woorden. Deze worden automatisch in de agenda genoteerd. Ingezonden sportverslagen die in de krant verschijnen kunnen eveneens niet langer zijn dan 150 woorden en dienen voor maandag 12.00 uur binnen te zijn. Bij te veel kopij selecteert de redactie op nieuwswaarde, dit geldt voor zowel sportverslagen als overige berichten.

Bewijsnummers Op aanvraag tegen administratie-/ portokosten.

6

VERTICAAL:2 aktie, 3 rag, 4 klop, 5 emulsie, 7 spoedig, 8 boor, 9 eed, 10 ermee, 11 kweker, 14 beklag, 16 iPod, 17 depot, 18 dille, 19 olie, 22 ze, 25 tonnage, 27 horloge, 30 hoera, 32 maggi, 34 sub, 36 dot, 39 valuta, 41 aanloop, 42 kroos, 43 beige, 44 interne, 45 resumé, 47 BuZa, 50 tool, 52 wilde, 54 o.g., 56 plank, 58 bode, 59 reet, 62 loc., 64 pos.

4

Openingstijden Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Ondernemers die zakelijk nieuws hebben, kunnen zich melden via de acquisitieafdeling.

15

5

Postbus 16, 9250 AA Burgum Kantoor: Schoolstraat 23, Burgum Tel.: 0511-461294 Website: www.actiefonline.nl E-mail: info@actiefmedia.nl

De rubriek ‘In het zonnetje’ is beschikbaar voor jubilarissen bij verenigingen, stichtingen en scholen.

Diagram

13

Sudokupuzzel

Ster Toetje Verhalen

Nazareth Oven Rood Servet

Jurk Kerk Koning Muts

Film Haard Hulst Jezus

Weekblad Actief brengt huis-aan-huis iedere woensdag nieuws over de regio.

Het verspreidingsgebied van Weekblad Actief bestaat uit Tytsjerksteradiel: Burgum, Garyp, Hurdegaryp, Ryptsjerk, Gytsjerk, Oentsjerk, Mûnein, Aldtsjerk, Bartlehiem, Wyns, Tytsjerk, Lytse Geast, Suwâld, Earnewâld, Quatrebras, Sumar, Eastermar, It Heechsân, Skûlenboarch, Jistrum, Noardburgum; Dantumadiel: Driezum, Wâlterswâld, Damwâld, Rinsumageast, Readtsjerk, Broeksterwâld, De Westereen, Feanwâlden, Feanwâldsterwâl, De Falom; Ferwerderadiel: Burdaard; Achtkarspelen: Buitenpost, Twijzelerheide, Twijzel, Augustinusga, Kootstertille, Drogeham, Harkema, Boelenslaan, Kuikhorne, Surhuisterveen, Surhuizum, GerkeskloosterStroobos; Smallingerland: De Wilgen, Drachten, Oudega, De Tike, Nijega, Opeinde, Drachtstercompagnie, Rottevalle, Houtigehage, Boornbergum, Smalle Ee, Kortehemmen, De Veenhoop, Goëngahuizen; Kollumerland: Kollum, Westergeest, Triemen, Oudwoude, Veenklooster, Kollumerzwaag, Zwagerbosch; Leeuwarden: Wergea, Warstiens, Warten; Opsterland: Beetsterzwaag en Ureterp. Klachten bezorging Wij besteden veel aandacht aan de bezorging van Weekblad Actief. Mocht u de krant woensdag niet hebben ontvangen, dan kunt u dit tot donderdag 20.00 uur aan ons doorgeven via bezorging@actiefmedia.nl of telefonisch via 0511-461294 op maandagmiddag tussen 13.00 - 15.00 uur. Weekblad Actief is een uitgave van Actief Media Uitgeverij. Voor eventuele fouten in de publicaties aanvaardt de uitgever geen aansprakelijkheid.

UITGEVERIJ

Directie Jan Auke Steegstra, Shirley Bhagwat. Redactie Marije Blacquière, Karoline van den Donker, Jelle Jeensma, Grietje de Jong-Taekema, Gerrit van der Meer. Fotografen Klaas Rozema, Ivonne Annema, Klaas Zuidersma. Vormgevers Marjolein Huisman, Gea Wielinga, Klaas Zuidersma. Projectleiding Ivonne Annema. Acquisitie Ciska Eenshuistra, Martijn van Hoek, Sytze Kobus, Oelkje Leistra-van der Leij, Rob van Luit. Binnendienst Hennie de Jong, Thea Wouda. Coördinatie bezorging Griet Klaver.

5 2 8 1 4 3 9 7 6

3 6 7 5 9 8 4 1 2

4 9 1 2 6 7 3 5 8

8 4 6 7 5 1 2 9 3

9 7 5 3 2 4 8 6 1

2 1 3 6 8 9 5 4 7

6 5 4 8 7 2 1 3 9

7 3 2 9 1 5 6 8 4

1 8 9 4 3 6 7 2 5

Oplossing sudokupuzzel


WINTERTOPPERS bij Kapenga Wonen

WARM & SFEERVOL

3,5-Zitsbank Praia, kan zowel in stof als in leder uitgevoerd worden. In diverse maten. 3,5-zits 266 cm v.a. € 999,- | 3-zits 239 cm v.a. € 899,- | 2,5-zits 209 cm v.a. € 799,- | 2-zits 169 cm € 699,-

Sierkussen

v.a. €

TV-Dressoir Grazia

€ 899,-

Eettafel Falster v.a. €

599,-

10,95

Eetkamerstoel Watch

€ 119,-

Bergkast Grazia

€ 1.099,-

Windlicht Petrol

€ 27,95

Alles voor uw slaapkamer

Klok Ø61 cm

€ 109,95

Franchetti lavazwart hoogglans 390 cm

Bureaulamp

€ 69,-

Compleet met: koelkast, oven, vaatwasser inductiekookplaat, afzuigkap,spoelbak en werkblad.

€ 5.999,-

INHOUSE | SUPERKEUKENS | XOOON* | HENDERS & HAZEL | DROOMDOMEIN* | ZUIVER | STRESSLESS | LIPPE WONEN | RIVERDALE* | RIVIÈRA MAISON* | CARPE DIEM* MONTÈL** | TOPFORM** | HAPPY LIVING | NORMA* | DE TOEKOMST | EASTBORN* | TEMPUR* | AUPING | VTWONEN** | BERT PLANTAGIE** * niet verkrijgbaar in Leeuwarden / ** niet verkrijgbaar in Buitenpost

BUITENPOST: Voorstraat/Irenestraat, (0511) 54 44 44 LEEUWARDEN: Balthasar Bekkerwei 1, (058) 20 450 00

www.kapenga.nl


(neem contact op voor meer informatie)


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Kerkdiensten 43

Kerkdiensten Woensdag 30 november t/m dinsdag 6 december Woensdag 30 november Drachten Neibertillla/Neisun: geen opgave. Messiaanse gem. Mayaan Yeshua, De Drait, Flevo 186: geen dienst. Hurdegaryp Hersteld Herv. Gem.: geen opgave. Wâlterswâld Herv. Gem.: geen dienst.

Donderdag 1 december De Westereen Vrije Herv. Evang.: hr. P. van Lissenburg. Dokkum R. K. Parochie: 19.00, past. D. Duzijn, euchar.viering, Bonifatiuskapel. Feanwâlden Oud Geref. Gem. in Ned.: 19.30 ds. A.F.R. van de Veen.

Vrijdag 2 december Dokkum R. K. Parochie: 18.00. Drachten Christian Fellowship: 20.00, bidstond.

Zaterdag 3 december Drachten R.K. kerk: 19.00, viering. Rispinge: geen dienst. Messiaanse gem. Mayaan Yeshua, De Drait, Flevo 186: geen opgave.

Zondag 4 december Augustinusga Augustinistjerke: 9.30, da. T. Hiemstra, Groningen. Beetsterzwaag Trefpunt, De Wissel: 10.30, Hennie Stuut. Ontmoetingskerk: 9.30, Matty Metzlar. Dorpskerk: 19.00, comm. Vorming & Toerusting. Boelenslaan vGKN Drachtstercompagnie (Witte kerkje): 10.00, ds. Maliepaard, Barneveld. Boornbergum Voortgez. Geref. Kerk: 9.30, ds. A. van Harten-Tip, 13.45, ds. K.J. Bijleveld. Prot. Gem.: 9.30, ds. E.C. Roosenboom. Broeksterwald Chr. Geref. kerk Andreasgemeente, Voorweg 19/21, Damwâld: 9.30 en 14.00, ds. G.J. Capellen. Chr. Geref. kerk Petrusgemeente: 9.30 en 14.00, ds. A. Mak. Geref. Kerk: 9.30, dhr. G. Visser, Wâlterswâld, 13.45, dhr. L. Blees, Damwâld. Buitenpost Doopsgez. Gem.: 10.00. da. S. v.d. Meer. Burgum De Ikker: 9.30, ds. G. Wiersma. Kruiskerk: 9.30, ds. J. PaansSpoelstra, 19.00, ds. Dijkstra, Grou. R.K. St. Martinus Parochie: 10.00, past P. Verheijen, Euch.viering. Vrije Evangelische Gem.: 9.30, mw. J.G. Kerkhof-de Vries, Hantumhuizen. Damwâld Geref. Kerk De Ontmoeting: geen dienst. Doopsgez. Gem.: 9.30, Ietsje de Boer van der Meer-de Boer. Chr. Geref. Kerk: 9.30 H.A. en 14.30, ds. R. Kok, Sliedrecht. Geref. Kerk Damwâld: 9.30, ds. S. Boukes. Herv. Kerk Murmerwoude: 9.30, ds. G. Timmer.

Herv. Kerk Akkerwoude: 14.00, ds. J.F. Mol, Nijega. Dantumawald Herv. Gem. Dantumawoude: 9.30, ds. J. Miedema. De Westereen Filidelfiagemeente: 9.30, br. Aart Langevoort H.A. PKN: 9.30, ds. T.J. Oldenhuis, rotondetsjerke. Doopsgez. Gem.: 9.30, ds. K. Visbeek. Gemeenschap van Christus, Fogelsang 10: 10.45, D. Bokma H.A. Dokkum Filadelfiagemeente: 9.30, H. Nieuwland. Vrije Baptisten Gem. Nehemia: 9.30, br. J. van Dellen. R.K. Parochie: 10.00, past D. Duzijn, Euch.viering. Drachten Chr. Geref. Kerk: 9.15, ds. W.J.A. Esther, 's Gravenmoer, 14.00, ds. H.G. Gunnik. De Oase: 9.30, ds. G. Douma, Beilen. De Schakel: geen dienst. Grote Kerk: 11.00, ds. O. Reitsma. Zuiderkerk: 9.30, ds. A.J. Nicolai. De Arke: 10.00, dhr. Rob Bergsma. Zorgcentrum de Wiken: geen opgave. Warrenhove/Suderhiem: geen opgave. Nij Smellinghe: geen opgave. Stichting Beréa: 10.00, Dirk Esselink. Bapt. Gem. Bethel: 9.00 en 11.30, Orlando Bottenbley 19.30, dienst. Evang. Gemeente Jozua: dhr. W. Kuiper. Bapt. Gem. Elim: geen opgave. Evangelische Open Thuis Gem.: 10.00, Willem Boorsma. Apostolisch Genootschap, van Haersmasingel 30: 9.30, R.I.D. Mintjes. Geref. Kerk Vrijgem. De Fontein: 9.30, ds. J. H. Tempelman, 14.00, ds. K.D. Smit, Dokkum. Geref. Kerk Vrijgem. De Hoeksteen: 8.45 en 10.30 ds. de Jong 16.30, ds. T.P. Nap. Victory Church, Gomarus College, Eikesingel 62: 10.30, voorgangers Oebele en Hella Malawer. Menorah: 9.30, ds. A.H. Boschma. R.K. kerk: 11.00, viering. Doopsgez. Gem. Drachten/Ureterp: 10.00, br. Menno Meihuizen. Christengem. Immanuël: 10.00, dienst in Chr. Basisschool Het Anker, De Frisia. Christengem. Doorbraak: 10.00, dienst in De Schakel. Christian Fellowship: 10.00, dienst. Herv. Kapelgem.: 9.30, dr. C. Bos, Urk. Drachtstercompagnie Prot. Gem.: 9.30, ds. Y. Riemersma-Beintema, Heerenveen H.A. Driezum Geref. Vrijgem.: 9.15 en 13.45, dienst in de kerk van Wâlterswâld. Herv. Kerk: 9.15 en 14.00, ds. de Wit, Putten. Driezum/Wâlterswâld Geref. Kerk: 9.30, dhr L. Blees, Damwâld, 14.00, ds. A. Bouman. Leeuwarden. Drogeham PKN Gem.: 9.30, ds. J. Droogsma, Jacobtsjerke. Geref. Kerk Vrijgem.: 9.30, J.J. Verwey, Leeuwarden, 14.00, ds. M. de Meij. Earnewâld Geref. Kerk: 9.30, ds. M. Stougiede Wit. Herv. Kerk: 9.30, dienst. Eastermar Prot. Gem.: geen opgave. Feanwâlden Swettetsjerke: 9.30, geen opgave. Talmahoeve: geen dienst.

Johanneskerk: geen dienst. Chr. Geref. Kerk: 9.30, ds. M.E. Buitenhuis, 14.00, ds. A.A. L. Aalderink. Doopsgezinde Gem.: 10.00, br. h. Klinkvis. Oud Geref. Gem. in Ned.: 9.30 en 14.30, leesdienst. Garyp Andreastsjerke: 9.30, dienst. Petrustsjerke: geen dienst. Gerkesklooster-Stroobos Herv. Gem.: 9.45, ds. G. Postma, Wouterswoude. Hallum Doopsgez. Gem.: geen dienst. Harkema Prot. Gem.: 9.30, ds. W.J. van Dijk. vGKN Kerk: 9.30, ds. B. Bloemendaal, Frieschapalen. Hegebeintum Kerk: 9.30, dû J.F. Kroon, Garyp. Holwerd Doopsgez. Gem.: 9.30, br. H. Meiborg. Houtigehage Noord-Jeruel: 9.30, hr. Fortuin. Hurdegaryp Nieuw Perspectief: 9.30, ds. G. Westra. Hofkerk: geen dienst. Bennemastate: 15.30, ds. I. v.d. Pol, Noardburgum. Hersteld Herv. Gem.: 9.30 en 15.00, ds. J.D. Heikamp. Jistrum P.K.N. Gem.: 9.30, ds. Huttinga, Burgum H.A. Kollumerzwaag Geref. Kerk: 9.30, ds. J.P. Strietman. Herv. Kerk: 9.30, dhr. K. Postma, Burgum. Bapt. Gem.: geen opgave. Kootstertille PKN Kerk: 11.00, pastor. S. Wijbenga. Noardburgum Prot. Tsjerke: 9.30, ds. I. van der Pol. Geref. Kerk Vrijgem.: 9.30, ds. D.J. Steensma, Veenwouden, 14.00, M.E. Buitenhuis. Bapt. Gem., Pleinkerk: 10.00, zr. Ineke Baron-Jansen H.A. Nieuw Toutenburg: 10.30, ds. Grietie Willy van Bochove, ingang via hoofdgebouw/receptie. Nijega/Opeinde/De Tike Geref. Kerk.: 9.30, drs. T.R.A. Simonides, Burdaard. Herv. Gem.: 9.30, ds. J.F. Mol. Opeinde Geref. Kerk (hersteld): 9.30, ds. M.A. Sneep, 14.30, dienst. Oudega Ljochtbeaken: 9.30, ds. L. Veerman-van Dijk. Agatha Tsjerke: geen dienst. Rottevalle Doopsgez. Gem.: 9.30, themadienst. Prot. Gem. Rottevalle: 9.30, ontmoetingsdienst. Ryptsjerk PKN-Gem.: 9.30, ds. D. Geertsma. Sumar Prot. Gem.: 9.30, ds. J. Kraan, Burgum. Surhuisterveen De Flambou: 9.30, ds. J.J. v.d. Sleen. Doarpstsjerke: geen dienst. De Lantearne: geen opgave. Chr. Geref. Kerk: 9.30, ds. T.P. Nap, Drachten, 14.00, ds. G.O. Sander, Assen. Doopsgez. Gem.: 9.30, ds J.M. Boonstra-Duijf. Bapt. Gem. De Vluchtheuvel: 9.30, G. Tomassen, Ermelo. PKN kerk: geen opgave. Surhuizum PKN kerk: 9.30, ds. M. Koppe, Dokkum. Suwâld Prot. Gem.: 9.30, ds. B. van der

Boon. Trynwâlden Ontmoetingskerk: 9.30, Th. Veenstra. Heemstra State: geen dienst. Martinuskerk Gytsjerk: geen dienst. Mariakerk Oentsjerk: geen dienst. Pauluskerk Aldtsjerk: geen dienst. Vituskerk Wyns: geen dienst. Readtsjerk: geen dienst. Twijzel Vrije Geref. Rehobôthkerk: 9.15 en 14.00, ds. D. van Ruiten. Geref. Kerk Vrijgem. De Regenboog: 9.30, ds. M. de Meij, Drogeham, 14.00, ds. T.P. Nap, Drachten. Geref. Kerk: 11.00, Pastor L. Blees. Herv. Kerk: 9.30, ds. Asscher. Twijzelerheide Geref. Kerk: 9.30, ds. P.W. Dekker. Herv. Gem.: geen opgave. Tytsjerk Prot. Gem.: 9.30, mevr. Stellingwerf-Vinke, Earnewâld. Ureterp Geref. Kerk Vrijgem.: 9.30 en 14.00 ds. A. Krijgsheld. Geref. Kerk: 9.30, ds. L. de Ruiter, Drachten. Wâlterswâld Herv. Gem.: 9.15 en 14.00, ds. D. J. Budding. Herst. Herv. Gem.: 11.15 en 15.45, ds. IJ.R. Bijl. Geref. Kerk Vrijgem. De Lichtbron: geen opgave. Warten Geref. Kerk: 11.00, ds. T. Deelstra, Nijega H.A. PKN Gem. Wartengahe: 9.30, dhr. T. de Jong, Warstiens.

Bezoekuren Medisch Centrum Leeuwarden Henri Dunantweg 2, 8934 AD, tel.: 058 - 286 66 66 Bezoektijden: van 14.30 - 16.30 uur en van 18.30 tot 20.00 uur. Op zaterdag en zondag is er een extra bezoekmogelijkheid van 10.00 12.00 uur. Enkele afdelingen hebben aparte bezoekmogelijkheden. De afdeling kan u daarover informeren.

‘Nij Smellinghe’ Drachten Compagnonsplein 1, 9202 NN, tel.: 0512 - 58 88 88 Algemene verpleegafdelingen 15.00 tot 19.30 uur. Op zaterdag en zondag ook 10.00 tot 11.00 uur. Kinderafdeling van 07.00 tot 19.15 uur. Kraamafdeling 15.00 tot 19.30 uur, 10.00 tot 21.00 uur voor de partner. Op zaterdag en zondag ook van 10.00 tot 11.00 uur. ICU/CCU/MCU 10.00 tot 10.30 uur, 15.00 tot 15.30 uur, 19.00 tot 19.30 uur.

’Berchhiem’ Burgum Prinses Margrietstraat 1, 9251 HA, tel.: 0511 - 46 75 00. Centrum voor wonen, verzorgen, reactiveren en verplegen. Alle dagen vanaf 10.00 uur ‘s morgens.

Spoedeisende hulp Medisch Centrum Leeuwarden Zuid 7 dagen per week, 24 uur per dag.

Artsen Dokterswacht regio Friesland Tel: 0900 - 112 7 112, 's middags na 17.00 uur, in het weekend en tijdens feestdagen. Burgum Van Kampen / M. van Keulen Talsma / Folkeringa, Hamstra / De Ronde. Earnewâld - Garyp - Eastermar Opein­de - Oudega H. C. A. Veldhuizen, tel: 0511-521264, De Boer - Wiersema. Huisartsen Trynwâlden J. de Boer - M. S. Reitsma J. W. Wijnstra Frisiastate 1, Oentsjerk 058 - 25 613 37, 058 - 25 628 62, 058 - 25 612 91 Huisartsenpraktijk Yn Sicht Mevr. S. Mebus en J. C. Tjerkstra Van Weerden Poelmanstraat 11, Hurdegaryp, 0511-47 66 66 T. J. van der Ploeg Eelke Scherjonstrjitte 3, Noardburgum, tel. 0511 - 47 21 35 Kollumerzwaag - Feanwâlden De Westereen Artsen: Schalkwijk - HAP De Westereen - Broekman/Poorte - Wiersma.

Apotheken Apotheek Burgum, Markt 66, tel: 0511 - 46 25 00. Spoedgevallen, vrij. 19.00-20.00 uur, za. 17.00-18.00 uur. Buiten deze openingstijden: Dienst apotheek Nij Smellinghe Drachten, tel: 0512 - 58 88 70. Apotheek Hurdegaryp, Rijksstraatweg 10a, tel: 0511 - 47 30 60, geopend ma.-vr. 8.00-17.30 u. daarbuiten voor spoedrecepten spoedapotheek Leeuwarden. Spoedapotheek Leeuwarden (in MCL) tel: 058 - 286 13 13, ook voor spoedrecepten uit Feanwâlden of via de dienstdoende huisarts van Hurdegaryp - Trynwâlden.

Tandartsen Tandartsen Burgum - Damwâld - Dokkum - Ferwert Hurdegaryp - Hallum - Holwerd Kollumerzwaag - Oentsjerk Feanwâlden - De Westereen Pijnklachten: za. en zo. 11 uur precies.

Dienst 3 en 4 december L. Veenstra, Fûgelweide 18, 9254 GP Hurdegaryp, tel. 0511475754.

Dierenartsen A7 Noord - Burgum en Drachten www.a7noorddierenartsen.nl. Landbouwhuisdieren, gezelschaps­ dieren en paarden. Altijd dag en nacht bereikbaar op tel. 0511-464060 (Burgum) en 0512-301444 (Drachten). Dierenartsenpraktijk Tusken Diken en Feanen - Drogeham - Surhuisterveen De Westereen www.tuskendikenenfeanen.nl, 24 uur per dag, 7 dagen per week op tel: 0512 - 33 26 50 Dierenkliniek De Posten Tel. 0512-525500, www.dierenkliniekdeposten.info Dierenartsenpraktijk Beetsterzwaag Tel. 0512-382555, www.dapb.nl 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Dierenartsencentrum Gytsjerk - Hurdegaryp - Feanwâlden Elke dag bereikbaar op: 0511-472064 Dienst 3 en 4 december R. Vollema.


Honderden Stenden afgestudeerden op podium in Harmonie

Master Award voor Burgumer Ondernemer Geesje Duursma Leeuwarden - afgelopen vrijdag stond Stadschouwburg de Harmonie in Leeuwarden op zijn kop. Stenden Hotel Management School hield voor 217 bachelor en 17 Master studenten de diploma uitreiking. Maar liefst 800 gasten togen naar Leeuwarden om hun zoon of dochter te zien stralen. Spectalulaire openingsact Stralen deden ze! Tijdens de opera openingsact maakten de afgestudeerden hun entree op het grote podium. Zij werden toegesproken door onder andere Stenden alumnus Robert Payer, General Manager van Waldorf Astoria en Hilton Amsterdam en verkozen tot een van de beste vijf hoteliers ter wereld. Hij deelde zijn ervaringen en visie op gastvrijheid met de studenten. Na de opening werden de studenten een voor een naar voren geroepen om het begeerde diploma én applaus in ontvangst te nemen. Master award Geesje duursma Elk jaar wordt ook de Master Award uitgereikt. Een gezamenlijk initiatief van Stenden Hotel Management School en Stenden School of Leisure & Tourism als erkenning voor bijzondere bijdragen aan een van de beide masterprogramma’s.

Dit jaar is de Master Award naar Geesje Duursma, eigenaar van Restaurant De Pleats in Burgum, gegaan. Zij is als ondernemer bijzonder door haar Leven Lang Leren (voorbereiding promotieonderzoek), haar maatschappelijke betrokkenheid en betrokkenheid bij het horecaonderwijs (de hotelschool en onderzoeksinstituut Academy of International Hospitality Research. Een echte horecaondernemer ‘Nieuwe School’ en voorbeeld voor de studenten! Over Stenden Aan Stenden Hogeschool studeren circa 11.000 studenten en werken bijna 1000 medewerkers. Er zijn vestigingen in Leeuwarden (hoofdvestiging), Emmen, Groningen, Meppel, Assen, Doha (Qatar), Bangkok (Thailand), Port Alfred (Zuid-Afrika) en Bali (Indonesië) met ieder hun eigen opleidingenaanbod. Het aanbod aan opleidingen bestaat uit vijf associate degrees, 21 bacheloropleidingen en 5 master opleidingen in de domeinen Service Management, Educatie, Zorg, Economie en Techniek. Stenden heeft 20 lectoraten die mede door middel van toegepast onderzoek zorgdragen voor verbinding tussen opleidingen en werkveld. Met een groot aantal buitenlandse studenten, 4 buitenlandse vestigingen en contacten met 200 universiteiten wereldwijd, biedt Stenden een inspirerende, internationale omgeving.

Geesje duursma krijgt de Master award uitgereikt. Foto: ingezonden

OP DE WEISSENSEE

WWW.SCHAATSVOORKIKA.NL


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Familieberichten De opgave van familieberichten kunt u mailen naar info@actiefmedia.nl of telefonisch doorgeven maandag voor 12.00 uur. Advertenties met een spoedeisend karakter ook mogelijk dinsdags na telefonisch overleg 0511 - 461294

Familieberichten 45

Na een periode van ziek zijn heeft onze collega Grietje afscheid moeten nemen van haar man

Sijbrandus Helder Wij wensen Grietje, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte in deze moeilijke tijd. Collega’s en management Talma Hoeve Elkander/KwadrantGroep

Overleden - Ferstoarn

Genietsje fan it libben Sa gewoan, sa praktysk, sa soarchsum Yn leafde hawwe wy loslitten Syn dwaan en litten, wy ferjitte it net Hy bliuwt yn ús tinzen Foar altyd yn ús hert

Sijbrandus Helder Sybrand

* Kollumerpomp 20 augustus 1955

Nei in tiid fan siikwêzen is ferstoarn ús freon

Thië Lycklama à Nijeholt Wy winskje Sijke en de bern in hiele protte sterkte ta. Albert & Marijke Hoekstra en bern

† Kûkherne, 28 novimber 2016

Ofskie nimme, it docht sa sear… in freon en kollega is net mear. Syn humor en belutsen waarmte. Bliuwt yn ús tinzen.

Gerben Iris, Rowin

Thië Lycklama à Nijeholt

Annet en Dirk Jacobus Lenthe, Ferre Kûkhernewei 13, 9269 RE Feanwâlden De routsjinst wurdt hâlden op saterdei 3 desimber 2016 om 14.00 oere yn ʼe Krústsjerke, Nijstêd 5 te Burgum. Oanslutend bringe wy Sybrand te hôf. Fan 13.30 oere ôf is der gelegenheid ta kondolearjen.

Wy winskje Syke, de bern, mem en fierdere famylje in protte sterkte ta. Quatrebras: Lammert en Gea en bern

Thië Lycklama à Nijeholt Wy winskje syn famylje foar de kommende tiid in protte sterkte ta. Buertferiening 'Klompmakkersstreek' Garyp

Wij wensen Grietje en de kinderen veel sterkte toe om dit verlies te dragen. Broers, zusters, zwagers en schoonzusters. Griet en Oane Hendrik en Ellie Maaike en Finbar Jitze en Wiesje

Foppina en Pieter Marijke en Johannes Foppe en Janny

It makket ús stil en fertrietlik dat ús leave freonen Annet, Dirk en bern ôfskie nimme moatte fan harren heit en pake

Sybrand Helder In soad krêft en sterkte foar de hiele famylje. Janneke en Maarten José en Jurjen Maaike en Jelmer Tytsje en Hendrik

Nei in tiid fan ôfnimmende sûnens is ferstoarn

Tine de BoerWiersma Wy winskje de bern, bernsbern en neiste famylje in protte sterkte ta.

Burgum, 24 novimber 2016

‘De zon scheen, de vogels floten, de bloemen bloeiden en toen werd het stil ...’ Op woensdag 23 november hebben wij afscheid moeten nemen van onze vader, opa en oerpake

uw

Familie bericht

Pieter Jagersma † Eastermar, 23 november 2016

Maaike Janna Bouter

Naarden: Willem en Carla Jagersma Martijn en Petra Puck, Abe Femke en Huib Sanne, Thijs Sjoerd en Marlieke Ties Eastermar: Arjan Jagersma en Paula Verbruggen Jos en Viola

...raakt

de gehele gemeenschap

Correspondentieadres: Nagtglaslaan 23, 1412 EG Naarden

Sijbrandus Helder Zoon van Gerben Helder en Gepke Helder - Slotegraaf.

Geeske Mulder-Bangma Hans en Lutske Helmholt Johan en Afke Pars Pieter en Joke Procee Erwin en Roelanda Stoop Marten en Freerkje van Houten

Sinds 3 februari 2014 weduwnaar van Nei in slimme sykte is ferstoarn ús altyd freonlike buertgenoat

Rust zacht.

Sy sil ús bybliuwe as in meilibjende buorfrou. Wy winskje de bern en bernsbern in protte sterkte ta.

² Jistrum, 3 maart 1923

Minsken dyʼt gjin kaart krigen hawwe kinne dizze advertinsje as útnoeging beskôgje.

Wat zijn ogen zagen maakte Sybren met zijn handen Maar hij kon zichzelf niet beter maken Gestreden….. geleden….. gevochten….. gehoopt Hij had nog zoveel te doen….

Tine de Boer - Wiersma

Buurtvereniging Carré

⚭ 41 jier troud Grietsje Helder-Jacobi

Op 24 novimber 2016 is ferstoarn ús buorfrou

Loslitte yn it libben Fêsthâlde yn ús hert

Thië Dag vriend. Wessel en Jellie Marcel en Jeltsje

De afscheidsdienst en de begrafenis hebben op maandag 28 november plaatsgevonden in Eastermar.

Hjirby wolle wy eltsenien tank sizze foar alle bliken fan meilibjen nei it ferstjerren fan ús leave heit en pake

Wiebe Pruis It hat ús tige goed dien. Boppedat wolle wy it personiel en de frijwilligers fan fersoargingshûs “Berchhiem” hiel hertlik tank sizze foar de goede soargen.

Met droefheid hebben wij afscheid moeten nemen van onze buurman en bestuurslid van de buurtvereniging

Wiebren Dijkstra Wij zijn dankbaar voor alles wat hij voor de vereniging heeft gedaan en betekend. We wensen Foke en familie veel sterkte. Namens bestuur en leden, Buurtvereniging 'Stypje Elkoar' Warten, november 2016

Sjoukje en Siebren Jacob en Laura Burgum, novimber 2016

Weekblad Actief aanleveren op: info@actiefmedia.nl 0511-461294


VA

U T CA

S E R

GEZOCHT: Begeleiders/verzorgers voor een jongeman die een ernstige verstandelijke en lichamelijke handicap heeft en woont in Mûnein. Wil jij een antwoord geven op zijn vraag naar goede zorg en begeleiding en hem daardoor gelukkig maken, mail dan je belangstelling en motivatie naar Jente Biesterbos: jentebiesterbos@gmail.com Vaste baan voor 5 tot 10 uur per week.

Schoorsteen en haarden

Wij zijn op korte termijn op zoek naar een schoorsteenveger! FUNCTIE-EISEN: geen hoogtevrees • in het bezit van een rijbewijs technisch inzicht • zelfstandig kunnen werken • commercieel ingesteld • representatief • voorkeur voor iemand die ervaring heeft in het schoorsteenvegen maar dit is geen vereiste!

Koffie met gebak uit eigen keuken! www.depleats.nl

BEZORGERS GEZOCHT

We bieden een leuke, zelfstandige baan met veel vrijheid. Denk jij dat je in ons team past, reageer dan via een pb of bel met 0511-542 149. Mail mag ook: info@wijmaschoorsteenenhaarden.nl. www.wijmaschoorsteenenhaarden.nl Suder Stasjonstrjitte 19a | 9271 HA De Westereen (Zwaagwesteinde) Tel. (0511) 542 149 | lid van ASPB

t h c e r n o n e g e t n Samen schrijve

(auto en/of scooter) (wij kijken niet naar leeftijd)

Heb je interesse kom dan bij ons langs of bel naar 06-16577787

Smikkelworld Noordkade 25 Drachten

VAKANTIE VAKANTIEIS... IS...

GRATIS ADVERTENTIE GRATIS ADVERTENTIE

...MUZIEK ...MUZIEK

VAKANTIE VAKANTIEISISWIELEWAAL WIELEWAAL Stichting Stichting Wielewaal Wielewaal zoekt zoekt vrijwilligers vrijwilligers om om kinderen, kinderen, jongeren jongeren enen volwassenen volwassenen met met een een beperking beperking een een onvergetelijke onvergetelijke vakantietijd vakantietijd tete bezorgen. bezorgen. Maak Maak jij jij het het mogelijk? mogelijk? www.wielewaal.nl/ www.wielewaal.nl/ vrijwilligers vrijwilligers

DOE OOK MEE!


Weekblad Actief woensdag 30 november 2016

Actiefjes 47

Aanhangwagens

Tot uw dienst

Aanhangwagens, paardentrailers, alle soorten leverbaar, reparatie en onderdelen altijd stuntprijzen. Fa. Wiersma, De Moarrewei 4 Damwoude, tel. 0511-424470.

Caravans Te koop gevraagd: toercaravan tel. 0511-227227. www.sibmacaravans.nl In/verkoop en bemiddeling. Toercaravans voor export gevraagd. 0511-541446.

Diversen Bent u op zoek naar iemand die een boodschapje voor u kan doen of iemand die de hond voor u uit laat? Dan bent u bij mij op het juiste adres! Tel. 06-11981290. In en omstreeks Kollum.

Gezondheid Herbalife, T.M. ReitsmaBosma, tel. 0511-469955.

Personeel aangeboden

Erkend Onderhoudsbedrijf H.J. v/d Meer Sumar, voor al Voor de tuin uw timmer- en onderhoudswerk, tel. 0511-521162 of Tuinonderhoud. De bladeren vallen van de bomen 06-25541546. en doen uw tuin en dakgoot overstromen. Wij maken het Te huur aangeboden Aggregaten 40/60 Kva, weer schoon met groot plebouwdrogers, kant/schaft- zier, voor bedrijf en particulier. units, muurzaagmach., rol- Hoveniersbedrijf P. Douma steigers, sleuvenzaagmach., Tel. 0511-543870, www.tuinsloophamers 220 V, schaft- onderhoud-douma.nl en toiletwagens, zware sloop- Jitze Hoekstra Hovenier hamers + compressor 2,5 m3, voor alle tuinwerkzaamheetc. MAKLO VOF, tel. 0511- den: snoeien, onderhoud, contractonderhoud van voor473314/0512-364455. Ruime paardenstalling met jaar t/m najaar, renovatie, buitenbak, zadelkamer, ver- nieuwe aanleg en sierbezorgruimte. Zelf mesten en strating. Nu ook takkenversnipperaar. Vraag vrijblijvend afvoeren, 0511-539200. informatie:tel. 0511-432404 Tuinonderhoud, tuinaanleg, Te koop aangeboden tuinontwerp, snoeiwerk, sierKerstbomen en kerstgroen bestrating, minikraanverhuur vanaf 6 dec. bij Hoveniersbe- enz. Vraag vrijblijvend offerte. drijf P. Douma, West 92 Bui- Wiersma Tuinaanleg & ontenpost. Tel. 0511-543870. derhoud Hardegarijp, tel. 06Opbrengst voor goed doel! 53546567 of 0511-474553, Volg onze actie op facebook. www.wiersma-hoveniers.nl Zuivere petroleum. Handelsonderneming Rinsema, Friese Streek 39, 9872 PP Stroobos tel. 06-10139215. vanaf Ilextakken /Rozenbottels. 5 DECEMBER: Voor herfststukjes, workKERSTBOMEN shops of op de vaas. Like ons op facebook, hoveniersbedrijf TE KOOP o.a Nordmann P. Douma, West 92 Buiten- vanaf 1.50 meter Blauwspar Fraseri post. AARDAPPELHANDEL Luchtdruk pistool. Merk DiH. van der Meer ana, mod. 8, 4,5 mm. Nieuw, Westersingel 54 - Burgum loop zuiver. ˆ 95,-. Tel. 060511-462561 28843874.

J. H. Riemersmastrjitte 7 Gytsjerk • Tel. 058-2561398

Leistra

BEZORGING

Deze kunt u doorgeven - Per mail tot donderdag 20.00 uur via bezorging@actiefmedia.nl - Telefonisch op maandagmiddag tussen 13.00 - 15.00 uur op 0511 - 461294

Parkeerterrein - de Markt (t.o. Plus Wolters)

Burgum

Nieuw! Extra service: uw kerstbomen kunnen worden ingepakt voor een schoon en makkelijk vervoer.

Het staat in Actief

- MALSE BIEFLAPJES

ke Veenst u o

Rietdekkersbedrijf

€ 9,25 PER KG.

Swarte Mar 8

- RUNDER PEPERSTEAKS

€ 9,50 PER KG. (gekruide biefstuk)

- FIJNE RIBLAPPEN € 7,50 PER KG.

- RUNDER SAUCIJZEN € 6,50 PER KG.

- HAMBURGERS OP = OP

9257 MA Noardburgum Tel: 0511 – 475456

www.sjoukeveenstra.nl

5 STUKS € 3,00 (eigen fabricaat)

VERKOOP: donderdag van 10:00 – 15:00 uur vrijdag van 10:00 – 15:00 uur Grensweg 4, Industriegebied Surhuisterveen

LID VAN

105.0 & 107.8 FM Winteractie

3 gangen keuze menu incl. 2 uur dranken arrangement voor

€2

Solcamastraat 30, 9262 ND Sumar, T. 0511 - 46 13 85

5,0

0

www.kleinzwitserlandburgum.nl

PARTYCENTRUM/RESTAURANT

2e kerstdag 's avonds lekker op de bank? 13.00 uur familiebuffet!

Altijd www.depleats.nl al bij de lokale omroep willen werken? RTV Kanaal 30 zoekt talent!

Aanleveren persberichten & agenda mailen naar:

redactie@actiefmedia.nl

105.0 & FM 107.8

Volg ons ook via: @kanaal30

LOKALE OMROP FAN ‘E WÂLDEN OP ‘E HICHTE

Actualiteiten uit uw regio met Luc, Peter en Johan. Woensdag 10.00 uur herh. van zaterdag.

TV OPNAME TALKSHOW 7 DEC. OP ‘E HICHTE DEBAT Volgende week woensdag debatteren raadsleden over diverse onderwerpen in de bovenzaal van Kiehool - Burgum. Presentatie: Luc Tuinstra en Peter Tybout. Publiek is van harte welkom! Aanvang 19.30 uur. Kom op tijd.

105.0 & 107.8 FM EEN NIEUWE WEEK:

Iedere maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur met Martin van der Velde. Lokale nieuwsfeiten, agenda, artiest v.d. week, en nog veel meer!

!! ONAltijd O H C al S g! bij D BRAN as i s l a a

Herhaling: Iedere dinsdag 10.00 - 12.00 uur de lokale omroep Iedere donderdag 10.00 - willen 12.00 uur

Studio: Studio: Schoolstraat 102 - Burgum Schoolstraat 102 - Burgum Tel. 0511-46 17 17 Tel. 0511 - 46 17 17 www.rtvkanaal30.nl info@rtvkanaal30.nl info@rtvkanaal30.nl

Rijksstraatweg 86, 9254 DK Hurdegaryp Tel.: 0511 - 47 69 25

werken?

RTV Kanaal 30 zoekt talent!

10 % arden !! g n i t r o k al 2 017 Vraag naar de voorwa a t r a w k 1e www. m ultistyle. nl

€ 9,95 PER KG.

Ook voor het verwijderen en vervangen van uw asbestgolfplaten

REDACTIE

z i en en voor

- HOLLANDSE BIEFSTUK

Rietdakbedekking Golfplaatbedekking Dakpanbedekking Onderhoudswerk Kunststof uilenborden

Gespecialiseerd in dakpanplaten over uw versleten rieten of pannendak

ba ER UW V L O a n e e n n i e u w e v

www.cbw-erkend.nl

Pfaff

VLEES DUUR? NIET BIJ ONS!

ntact opnemen met Ivonne Annema/ er Heide, tel. 0511- 461294 of per @actiefmedia.nl

Zeker van uw aankoop

Mooie grote Nordmann Servische blauwspar Fijnspar met kluit

Radio: kabel 96.1 Mhz, Ether 105.0 & 107.8 Mhz - Tekst TV (kabelkrant) UPC kanaal 31 Televisie Analoog: KanaalS14 - frequentie 256 Mhz (alleen op de upc kabel) Radiofrequentie Kabelnoord: Digitaal: 832. Analoog: 97.6 Mhz (Dantumadiel, Kollumerland, Dongeradeel, Schiermonnikoog en Ameland)

KLACHTEN CTIEF

F RV

NAAIMACHINES

Boerderij achter winkelcentrum

Studio: Schoolstraat 102 - Burgum Tel. 0511 - 46 17 17 www.rtvkanaal30.nl info@rtvkanaal30.nl

EKBLAD

Vanaf di. 6 december a.s. dagelijks van 11.00-17.30 uur.

ALLE TOPMERKEN

ra

Verhuizingen, emigratie, pianovervoer, inboedelopslag? www.hoekemaverhuizingen. nl, tel. 0511-468028 of 0653236294. Pieters Meubelstoffering, het stofferen van eetkamerstoelen, fauteuils, kussens etc. Het vernieuwen van biezen en rieten zittingen, tel. 0613946218, De Dellen 16 Surhuisterveen. Lijstenmakerij Bosma, voor al uw inlijstwerk. Kleasterwei 1, Veenklooster tel. 0511442436 www.lijstenmakerijbosma.nl Brochure of folder nodig? Wij ontwerpen dit naar uw wens. Actief Media: tel. 0511461294. Nieuwe huisstijl of logo nodig? Wij ontwerpen dit naar uw wens. Actief Media: tel. 0511-461294. Gratis halen, prijsopgave en ophangen. Bel, als uw klok stilstaat. (Burgum omg.) Juwelier Kooi, tel. 0511465952/461260.

Natuurvoedingswinkel Groencentrum Hovenierswerkzaamheden PIEKT AL MEER DAN 38 JAAR IN DE NATUUR! KERSTBOMEN DIV SOORTEN EN MATEN O.A. NORDMANN ALLES IN POT GRATIS THUISBEZORD YN DE TRYNWALDEN

Sj

ACTIEFJES

Volg ons ook via: @kanaal30

Radio: kabel 96.1 Mhz - Tekst TV (kabelkrant) UPC kanaal 36 Radio: kabel 96.1 Mhz, Ether 105.0 & KanaalS14 107.8 Mhz -- Tekst TV (kabelkrant) UPC kanaal Televisie Analoog: frequentie 256 Mhz (alleen op de 31 upc kabel) Televisie Analoog: KanaalS14 - frequentie 256 Mhz (alleen op de upc kabel) Radiofrequentie Kabelnoord: Digitaal: 832. Analoog: 97.6 Mhz Radiofrequentie Kabelnoord: Digitaal: 832. Analoog: 97.6 Mhz (Dantumadiel, Kollumerland, Dongeradeel, Schiermonnikoog en Ameland) (Dantumadiel, Kollumerland, Dongeradeel, Schiermonnikoog en Ameland)

www.rtvkanaal30.nl

SLUITINGSTIJD OPGAVE ’ACTIEFJES’ maandagmorgen 12.00 uur

Een rubrieksadvertentie in ’Actief’ biedt u als particulier de mogelijkheid om op woensdag voor slechts 12.50 te adverteren. Alleen het eerste woord wordt vet gedrukt. Om het u gemakkelijk te maken kunt u onderstaande bon invullen met de door u gewenste tekst. Waar uw tekst ophoudt leest u gemakkelijk in de rechterkolom de prijs van uw advertentie.

Maximaal 1 woord per regel

Prijs

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17.

12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 13.00 13.50 14.00 14.50 15.00 15.50 16.00

Elk woord meer

0.50, inclusief 21% BTW

RUBRIEK:

Vakantie Gezondheid Onderhoudsbeurt Hulpmiddelen Stalling Aanhangwagens Caravans Relatiebemiddeling Watersport Te Koop aangeboden Te Koop gevraagd Personeel aangeboden Personeel gevraagd Te huur aangeboden Te huur gevraagd Woonruimte aangeboden Woonruimte gevraagd Dieren Kennismaking Gevonden Verloren Diversen Voor de tuin Materialen Cursussen Muziek Tot uw dienst Markten Verzorging Plaatsingsdatum ....................... Wekelijks tot wederopzegging

Naam

:

Adres

:

Postcode

:

Woonplaats : Handtekening : U kunt de ingevulde bon aan ons kantoor, Schoolstraat 23, Burgum, inleveren tegen betaling van het verschuldigde bedrag. Bij niet contante betaling wordt het bedrag van de rekening verhoogd met 3.75 administratiekosten. Voor brieven onder nummer berekenen wij 7.00 extra. Bewijsnummers worden tegen betaling van 3.00 op verzoek toegezonden.

Weekblad Actief, Postbus 16, 9250 AA Burgum


www.easysit.nl | dĂŠ zitspecialist van Nederland

Bent u al blij? Eindelijk easysit! De juiste: Zithoogte Zitdiepte

De beste bank en (sta-op)stoel op maat gemaakt

Zitbreedte Armhoogte Rughoogte

ACTIE

Ruil nu uw oude stoel bij ons in Easysit DS60

Easysit A90

Easysit Napels

Kom nu naar een van onze showrooms of bel:

088-6220220

Bekijk de gehele collectie op www.easysit.nl Gratis taxiservice of thuisdemonstratie Wilt u weten hoe onze taxiservice of thuisdemonstratie werkt, kijk dan op www.easysit.nl

Easysit Burgum | Ymkersstrjitte 32, 9251 EM Burgum Easysit Sneek | Smidsstraat 5B, 8601 WB Sneek

DAN ZIT JE GOED!

Weekblad Actief - Editie Smallingerland/Achtkarspelen - week 48 2016  
Weekblad Actief - Editie Smallingerland/Achtkarspelen - week 48 2016  
Advertisement