Page 1

Hermelinen

Denna fakta 채r sammanst채lld av Martin Norrbom.


Abstract I have written about the ermine. The ermine lives everywhere in Sweden. The males are much bigger than the females, the male can be 37 cm long. They have got a summer dress and a winter dress Ermines are very good hunters, they can kill a rabbit. Ermines live in holes under the ground. They eat most rodents. They live alone, without the female when she takes care of her children.

Inledning Jag är en gymnasieelev som har fått i uppgift att skriva om ett djur som finns i Sverige. Så då valde jag hermelinen eftersom jag tycker den låter intressant och jag visste inte mycket om den. Så då tycker jag det är bra att lära mig lite om något nytt djur. Syften Det jag ska ta reda på är: Hur hermeliner ser ut. Vad de har för föda och beteende. Var någonstans de bor och hur de bor. Hur de uppfostrar ungarna, från foster till vuxen individ.


Hermelin Utseende Hermelinen är avlång och smal med små ben och små öron. Hanen är större än honan. De har både sommar och vinter päls. I november byter hermelinen från sommar päls till vinterpäls, i mars eller i april byter de till sommarpäls. Deras sommar päls är brun längs ryggen och vit vid buken. På vintern är de helt vita förutom en bit av svansen är svart. Från svenska jägarförbundet. Hermelin hanen kan bli upp till en kropp som är 27 cm + en svans som kan vara ca 10 cm och hermelinhanen kan väga upp till 300 gram. Medan honan blir upp till 22 cm + svans är ca 8 cm och hermelinhonan kan väga upp till 150 gram. Hermelinen är svart längs svanstippen som är 4 till 5 cm lång. Hermeliner i vilt tillstånd kan bli upp till 7-8 år gamla. Hermelinen heter mustela erminea på latin. Från viltfakta. Där nere ser man vinter pälsen och andra bilden är sommar pälsen.

bilder från wikipedia


föda Hermelinen äter gnagare som huvudföda, de kan dräpa en hare och äta upp om de vill, när de dödar andra djur så biter de ett bett i nacken eller bakhuvudet. Hermelinen äter också insekter, frukter och bär men mestadels äter de gnagare. En hermelin hane behöver 70 – 80 gram mat om dagen men honan som är mindre behöver inte lika mycket mat, alltså behöver de äta en fjärdedel av sin kroppsvikt för att få sitt dagliga behov. Bytet förtärs oftast inne i boet eller i någon håla. Om det är ett stort byte så sparar de på det, hermelinen gillar att ha döda djur i sina bon, ofta dödar de mer än de orkar äta upp. Hermelinenarna är kvicka och snabba i sina rörelser. Så de har en stor fördel av det när de är på jakt. De bor i hålor under marken som de har för det mesta har tagit över från andra djur. Med sin smala och långa kropp kan de krypa ner i andra djurs hålor och döda ägaren och sen tar de över hålan. Nordens däggdjur. utbredning Hermelin förekommer i hela norden. De kan finnas enda från kusten till de högsta fjälltopparna, alltså lever de överallt i Sverige bara det finns tillräckligt med gnagare att äta, OBS de finns inte på gottland. Nordens däggdjur. Men på vissa öar har man inplanterat hermelin för att bekämpa vattensorkar. Svenska jägarförbundet. Beteende De brukar ha ett rastlös beteende där de skuttar omkring, rulla runt och springer fram och tillbaka, gömmer sig i ett snår för att sen dyka upp igen. De tolererar inte en annan hermelin av samma kön i sitt


revir. Hermeliner och vesslor tolererar inte varandra heller. Nordens däggdjur. De har bra doftkörtlar som gör att de kan enkelt markera sina revir och visa vart de är så de kan vara ifred. Hanarna brukar ofta överlappa flera honors område. Från svenska jägarförbundet. Från foster till vuxen Under parningen så springer hanarna runt till så många honor som möjligt att para sig med, de händer att småungar som fortfarande bor med mamman blir våldtagna. Parningen är vid början av sommaren och sen ligger fostret i moderns mage till någonstans i april föds ungarna, eftersom hermelin är ett mårddjur har den en fördröjd fosterutvecklad tid så det befruktade ägget inte börjar inte utvecklas direkt. Ungarna föds i kullar varje kull har 4-8 ungar. Vid födseln väger ungarna bara ett par gram. Ungarna är blinda tills de är 5-6 veckor, då öppnas alltså ögonen. Det är bara honan som tar hand om sina ungar, efter som honan inte är lika stor som hanen så får honan det lättare att ta hand om ungarna. Därför att hon inte behöver äta lika mycket mat och då kan hon spara mer till ungarna och när honan är liten får hon enklare att krypa in i sorkhålor och fånga sorkarna snabbare. Ungarna diar i 7-12 veckor. Jag fick inte exakt reda på när ungarna flyttar ifrån boet. Svenska jägarförbundet/nordensdäggdjur.


Sammanfattning Hermelinen är ett djur som har både vinterpäls och sommarpäls. De kan bli upp till 37 cm men honorna är mycket mindre än hanarna. De äter för det mesta gnagare, men de äter även insekter och bär. De behöver äta en ¼ av sin kroppsvikt. Hermelinen lever överallt i Sverige utom på Gotland. Hermelinerna har ett märkligt beteende de brukar rastlöst skutta om kring och springa runt överallt. När de para sig springer hanarna till så många honor som möjligt att para sig med. I varje kull brukar det födas ungefär 4-8 ungar.

Internätkällor: http://www.jagareforbundet.se/Viltet/ViltVetande/Artpresentatione r/Hermelin/ http://www.viltfakta.se/smmustelider.html Har jag hämtat informationen från båda källorna 11/10, 18/10. Tryckta källor: nordens däggdjur. (en bok) Handledare: Carina Ek, Jonas Kindlund, Margareta Molin.

Hermelin  
Hermelin  

Hermelin, rapport

Advertisement