Page 29

Vaar mee kameraad! TEKST: Vincent Schoenaers | FOTO: Lotte Eilers zeescouting@scoutsengidsenvlaanderen.be

Wist jij dat er een zeescoutinglied bestaat? Misschien ken je het zelfs zonder het te beseffen, want het is altijd een populair lied geweest, ook buiten zeescouting. Zowat in alle klassieke liederenboeken van jeugd- en studentenverenigingen kan je het terugvinden.

Een stukje geschiedenis E.H. Karel Dockx, de groepsaalmoezenier van de 2de Zeescouts mag vanaf juni 1941 voor een breder publiek gaan preken. Hij schopt het namelijk tot districtssmoeze van de Antwerpse Zeescouts en neemt zijn taak serieus. Kort na de oorlog woont hij in dezelfde straat als Master Daems van den 2e waar hij ook regelmatig op bezoek gaat. Daar krijgt hij een partituur van de bekende liedschrijver Armand Preud”Homme in handen en hij ziet er een marslied voor zeescouts in. Mevrouw Daems bracht het lied op de piano en Dockx dichtte er prompt volgende tekst op:

ij varen. e riemen. W Trek aan d n lied. maat van ee Flink op de baren. boot door de Klieft onze t. g en verdrie Weg alle zor (refrein) eraad. ad. Ohé kam Ohé kamera kameraad. . Vaar mee d a ra e m a k Vaar mee . al op. Haal op De zeilen ha top. e top. In de De vlag in d eraad. ad. Ohé kam eraad. Ohé kamera ar mee, kam a V . d a ra e am Vaar mee, k . al op. Haal op ha De zeilen top. e top. In de De vlag in d ven. jong en vol le Zijn wij niet zon. regen noch Wij vrezen et beven. ij doen ons ni Stormen, z om. nat, lach er ‘t druipende (refrein)

’t leven. stormen van Dreigen de t. goed opgele Vikings dan ol u gegeven. Volg het paro a je wet.” ta je man, st ‘t Klinkt: “S (refrein) Je vindt verschillende versies op YouTube.

29

Profile for Scouts en Gidsen Vlaanderen

Over&Weer, Jaargang 43, nr 5, Minder is Meer  

Zeswekelijks tijdschrift voor leiding en jins.

Over&Weer, Jaargang 43, nr 5, Minder is Meer  

Zeswekelijks tijdschrift voor leiding en jins.

Profile for website3