Page 28

Steek zoveel mogelijk buitenland in je kamp TEKST: Pieter Goris, Carolien Leysen, Gitta Van Goethem, Frea Van Haperen FOTO: Mathias Lebrun, Carolien Luypaert | internationaal@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/internationaal.scoutsengidsenvlaanderen

Kamperen aan het Balatonmeer of een stadsspel in Praag, jullie buitenlands kamp wordt ongetwijfeld een onvergetelijke kampervaring. Maar hoe haal je het maximum uit je buitenlandse ervaring? Hier zijn drie manieren om écht in contact te komen met (scouts in) het buitenland.

Burenluren in (internationale) scoutcentra Een van de grootste uitdagingen bij het plannen van een buitenlands kamp is het zoeken naar een goede locatie en een kwalitatief kampterrein. Zoek niet verder dan nodig: ook onze buitenlandse buren hebben scoutsdomeinen, zoals wij Hopper Jeugdverblijven. En je bent er als collega-scouts(groep) meer dan welkom. Die locaties zijn betaalbaar en betrouwbaar én er kamperen waarschijnlijk ook scouts en gidsen uit andere landen. Tip: doe eens iets samen en ontdek hoe scouting er daar aan toe gaat. Zo speelde Scouts Wezel een eigen WK-match tegen hun Franse buren, om de dag erna samen naar de wedstrijd te kijken.

Scouten in het buitenland Studeren, een stage, werk of een taalcursus in het buitenland? Dé perfecte kans om een land in al zijn aspecten te ontdekken. Maar hoe begin je daaraan? Hoe stap je uit die bubbel van ‘buitenlander’ en leer je de inwoners en hun cultuur echt kennen? Daarbij komt je scoutsachtergrond goed van pas, want scoutsgroepen vind je overal. En je zal merken dat ongeacht de persoonlijke en culturele verschillen scouting mensen verbindt. Sluit je aan bij een lokale scoutsgroep en je zal er een bende nieuwe vrienden aan overhouden. Geen plannen om België te verlaten? Misschien kan je groep dan een leid(st)er of lid uit het buitenland verwelkomen? Zo help je iemand het maximum uit zijn of haar verblijf in België te halen en heb je er nadien een vriend(in) én buitenlandse kamplocatie bij.

28

Internationale kampen Je kan er ook altijd alleen op uit trekken om buitenlandse scouts te leren kennen, bijvoorbeeld op internationaal kamp.

Wereldjamboree is waarschijnlijk het bekendst. Dat is een kamp voor 14- tot 17-jarige scouts en gidsen van over de hele wereld.

Roverway brengt dan weer Europese scouts en gidsen van 16 tot 22 jaar samen voor een kamp in twee delen. Eerst verken je 5 dagen met enkele patrouilles uit verschillende landen een deel van het gastland en daarna kampeer je met alle deelnemers vijf dagen op een centraal terrein.

World Scout Moot, voor 18- tot 26-jarige scouts en gidsen, is misschien wel het meest internationale van alle kampen. Je wordt op basis van interesses ingedeeld in een patrouille met maximum 2 mensen uit hetzelfde land. Per patrouille krijg je dan een programma op maat van jullie interesses.

Helpen op een internationaal kamp? Schrijf je in als International Service Team (IST) en help zo, ongeacht je leeftijd, het kamp in goede banen te leiden. Het eerstvolgende, grote internationale kamp waarvoor je je nog kan inschrijven is de Europese Jamboree in de zomer van 2020 in Gdansk, Polen. Hou je van actieve, scouteske en uitdagende activiteiten? Heb je zin om internationaal nieuwe vrienden te maken en het mooie Polen te ontdekken? Kijk dan eens op www.jamboree2020.be of op de Facebookpagina European Jamboree 2020 Belgium. Het thema is act, gewoon doen dus.

Profile for Scouts en Gidsen Vlaanderen

Over&Weer, Jaargang 43, nr 5, Minder is Meer  

Zeswekelijks tijdschrift voor leiding en jins.

Over&Weer, Jaargang 43, nr 5, Minder is Meer  

Zeswekelijks tijdschrift voor leiding en jins.

Profile for website3