Page 1

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, Wilrijkstraat 45, 2140, B-2140 Antwerpen - zeswekelijks tijdschrift van Scouts en Gidsen Vlaanderen (uitgezonderd juli & sept) - Afgiftekantoor: Antwerpen X • P409371

P. 6

WELPEN IN NESTEN

P. 26

7 STAPPEN OM ALS HECHTE GROEP OP KAMP TE VERTREKKEN

P. 32

MAAK JE GROEP FUTUREPROOF

zeswekelijks tijdschrift VOOR LEIDING & jins

APRIL 2018

JRG 42


Vooraf De kracht van een groep De warmte van een groep, de meerwaarde, we kennen het allemaal. Het helpt ons op dagen dat het moet. De eerste keer dat ik mij bewust was van een groep was toen ik als welp op kamp ging naar Wetteren. Ik voelde me voor het eerst deel van een groep. Ik besefte dat we als groep meer waren dat de som van de delen. Dat zorgde ervoor dat ik ook voor het eerst begon te ‘zweven’. De wereld om mij heen kon mij gestolen worden. Het enige wat telde waren wij. Mijn vriendjes, mijn leiding en de foeriers. Ik ben er zeker van dat iedereen die er toen bij was er, nu meer dan 25 jaar later, nog warme herinneringen aan heeft. Zowel fysiek - het was een hete zomer - als mentaal. Sindsdien is warmte en een goede groepssfeer een verslaving geworden. Ik leerde door de jaren heen wie wat kon bijdragen aan de groep, wat ik zelf kon bijdragen. Maar ook waar ik de dynamiek van de groep negatief kon beïnvloeden. De kracht van een groep is iets ongelofelijks. Het kan mensen laten groeien en solidair zijn en een veilige omgeving bieden voor geluk en verdriet. Maar groepen hebben ook valkuilen. Groepsdruk om mee te doen aan een dwaas idee of om tradities in stand te houden. Groepsdruk om zaken geheim te houden.

Binnen scouting geven ploegwerk en medebeheer mee vorm aan de groep. We dragen ons deel bij aan de groep, maar krijgen er ook iets voor terug. We voelen ons verantwoordelijk en zijn verantwoordelijk voor wat er gebeurt, de keuzes die de groep maakt of juist niet maakt. Na de welpen is mijn fascinatie en inzicht in groepen alleen maar gegroeid. Ik heb een passie ontwikkeld om groepen sterker te laten worden. De ontwikkeling die je als leid(st)er mogelijk kan maken tijdens een scoutsjaar of een kamp is ongelofelijk. Vaak voel je pas de laatste dag van het kamp of in je laatste jaar hoe sterk de band is geworden. Dat gevoel kan zo sterk zijn dat er tranen aan te pas komen of dat je geen afscheid wil nemen. Prachtig. Dit stuk sluit ik dan ook graag af met een uitdaging voor jou als leider of leidster van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Wees je bewust van je rol in je groep. Draag die rol met verantwoordelijkheid. En gebruik de positieve kracht en het enthousiasme dat in elke groep zit. Anton Smagghe Verbondscommissaris

2 FOTO: Fabian Stroobants


Laat je verleiden.

20 Op tocht met kapoenen

Waar let je op?

Welpen in nesten

Ploegwerk in ploegjes.

Afhakers

Redenen en oplossingen.

4 6 8

12

Une perche et une corde

Technieken in het Frans.

Biologische of emotionele leeftijd?

Een kampvuur met vonken en een goed gesprek.

Bosnerds die koekjes verkopen

24

Groepsmood

Hoe ontstaat dat?

Vosog weet raad.

23

10

Een dynamische leidingsploeg

Actieve oud-leden?

22

Een topprogramma voor een topkamp

Doe de test.

Welkom bij de ploegen.

Scoutsactiviteiten in Duistland, ServiĂŤ of Taiwan.

7 stappen om als hechte groep op kamp te vertrekken

26

Wat is er gemeenschappelijk?

27

Een diverse groep met kracht.

14

28

16

30

18

32 34

Hoe vermijd je voedsel­verspilling op kamp? Zeven tips. Jongens en meisjes

Gemengd of niet gemengd?

Een schone toekomst voor je groep. Futureproof

Publicatie in de kijker Takhandboekjes.

3


Op tocht De periode van weekends en daguitstappen komt er weer aan. En vaak gaat zo’n uitstap gepaard met een fikse wandeling of dagtocht. In dit artikel volgen we een leidingsploeg bij de voorbereidingen van een typische dagtocht met kapoenen. TEKST: Lieselotte Schoeters | FOTO: Anton Pietermans kapoenen@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/PloegKapoenenZeehondjes

Daguitstap

Takraad

leidingslokaal

Tijd om de daguitstap te plannen. Patrijs heeft de ‘Speel op veilig’ * mee, Sifaka de steekkaarten van de aanwezige leden en Otter heeft alvast enkele leuke activiteiten op wandelafstand van het terrein gevonden. Samen met de andere leiding brainstormen ze over de volgende vragen om er een leuke en ontspannen dag van te maken:

lokaal, 9u30

De formatie is afgelopen, de kapoenen zijn nog eens naar de toilet geweest en Springbok en Saïga verdelen hen in twee groepen. De andere leid(st)ers halen alvast de fluovestjes boven en zorgen dat de kapoen per twee klaar staan. Patrijs overloopt nog even de afspraken. De kapoenen zijn klaar om te vertrekken.

• De maximum stapafstand voor kapoenen is 5 km. Waar gaan we naartoe? • In hoeveel groepen kunnen we onze leden verdelen? • Is er voldoende leiding aanwezig? • Welke route nemen we en welke moeilijke punten passeren we?

12u

• Is er een alternatief (bv. bus) indien nodig?

Tijd om dat drukke kruispunt over te steken! Als de lichten op groen springen, steken de eerste kapoenen samen met Saiga en Patrijs het kruispunt over. Het licht springt echter al op oranje terwijl nog niet iedereen is overgestoken. Marmot gaat mee met de eerste groep en Springbok wacht met de andere kapoenen. Als het verkeerslicht weer groen is, steekt Springbok met de overige kapoenen de straat over. Oef!

* Meer info op www.scoutsengidsenvlaanderen.be/ speelopveilig

12u30

4

activiteit

Tijd voor het lunchpakket en nadien een super-mega-toffe-leuke activiteit! Goed gedaan kapoenen en kapoenenleiding!

druk kruispunt


Vertrek

lokaal, 10u

Als ze het lokaal verlaten, komen ze al meteen hun eerste hindernis tegen. Het voetpad bevindt zich aan de overkant van de straat maar er is geen zebrapad te bespeuren. De kapoenen steken voorzichtig over met Allouata voorop en Veldmuis als afsluiter. Oef, eerste hindernis overwonnen!

10u30

kant van de weg

Onvoorziene omstandigheden! Het voetpad houdt op en ook aan de overkant is er geen pad voorzien. Dus steken de kapoenen over naar de linkerkant van de baan. Otter en Springbok zorgen ervoor dat de kapoenen daar één voor één achter elkaar lopen.

Extra tips Een scout is altijd voorbereid en deze kleine extra tips kunnen je zeker helpen. • Laat de kapoenen zelf de weg zoeken met foto’s en pijlen en door vragen op te lossen. • Zorg op warme dagen dat de leden voldoende drinken. Sommigen kapoenen vergeten dat wel eens. • Verdeel tragere leden over verschillende groepen en zorg ervoor dat ze zoveel mogelijk vooraan lopen. • Vergeet zeker geen EHBOzakjes met enkele pleisters, ontsmettingsmiddel en toiletpapier.

11u30

vlakbij een grasveld

“Leiding, mijn voeten doen pijn.” “Sifaaaaakaaaa, is het nog ver?” “Allouataaaaa, mijn rugzak is zwaar.” Iedereen kent het, de kapoenen zijn het wandelen beu. Gelukkig heeft Veldmuis de tekst van het kamplied mee en haalt Marmot de pretpot vol spelletjes boven.

Meer info? Meer info over route, veiligheid en afstand op tocht vind je op SCOUTSENGIDSENVLAANDEREN.BE

afstand

5


Welpen in nesten Welpen en kabouters spelen allemaal samen. Maar soms leven ze ook in kleinere groepjes, nesten genaamd. Benieuwd naar het nut van nestwerking? Hoe je eraan begint? Hoe je het goed aanpakt? Dit artikel geeft antwoorden. TEKST: Michael Van Craen | FOTO: Sabine De Schutter, Maarten Marien kabouterswelpen@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/kabouterswelpen

Wat?

Nesten zijn de patrouilles van de kabouters/welpen. Het patrouillesysteem was zo succesvol bij gidsen en verkenners, dat Baden-Powell het ook gebruikte toen hij de eerste welpen- en kaboutergroepen oprichtte. Omdat hij het jungleboek als basisverhaal gebruikte, kregen de patrouilles een naam die beter past bij de leefwereld van kabouters en welpen: nesten.

Mijn werk is ploegwerk

Nesten zijn plaatsen waar welpen en kabouters grenzeloos kunnen groeien. Ze leren er samenwerken, samen beslissen en kleine verantwoordelijkheden opnemen. En ze leren er ook van elkaar. Nesten zorgen ook voor geborgenheid. Sommige kinderen voelen zich meer op hun gemak in kleinere groepjes. In een nest kunnen soms hechte vriendschappen ontstaan, met leeftijdsgenoten, maar ook met oudere of jongere welpen en kabouters.

Waarom?

Nesten zijn ook gewoon praktisch. Zo kan je snel een indeling maken als je ploegjes nodig hebt voor een spel of om taken te verdelen. Maar je kan met de nesten ook eens een goede dadentocht maken en dienst in je nest in de verf zetten.

Inspraak

Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen zetten we graag in op inspraak. En ook dan komen nesten van pas. Sommige kabouters en welpen zullen in hun kleinere nest gemakkelijker iets zeggen dan voor heel de groep. Zo kan je per nest een afgelopen activiteit evalueren bijvoorbeeld. Of ideeën verzamelen over waar de daguitstap van volgende maand moet eindigen.

Nesten indelen

Je laat welpen en kabouters best mee bepalen hoe de nesten samengesteld moeten worden. Uiteraard volgens voorwaarden die jullie met de leiding opstellen zodat er een goede mix is in elke nest. Ideaal is zes à zeven leden per nest, met verschillende leeftijden, eerste- tweede- en derdejaars, en voor gemende groepen: meisjesen jongens. Iedereen heeft er bij te winnen als de nesten goed zijn samengesteld. En het moet niet in steen gebeiteld staan. Je kan nesten in de loop van het jaar ook herschikken als blijkt dat de samenstelling beter kan of als er nieuwkomers zijn.

Een nestleid(st)er

Nestleid(st)ers zijn ‘verantwoordelijk’ voor het nest. Het zijn vaak derdejaars die op die manier een extra uitdaging krijgen en een kans om te groeien. Je moet ook niet per se een haantje de voorste kiezen als nestleid(st)er. Zo kan een welp of kabouter die wat op de achtergrond blijft, helemaal openbloeien als hij of zij de eer krijgt om nestleid(st)er te worden. Zo leren ze om leiding te nemen en verantwoordelijkheid te

6


BASISWERK OVER IN LEIDING STAAN BIJ KABOUTERS EN (ZEE)WELPEN

dragen over kleine dingen. Nestleid(st)ers kunnen ook helpen om een spel extra uit te leggen. Of er mee voor zorgen dat nieuwelingen zich snel(ler) thuisvoelen.

Meer info?

Symbolen

In Kabouterwelpenleiding, gratis te downloaden op:

Welkom

Nesten spelen in sommige groepen ook een rol bij belofterituelen. Daar verwelkomt het eigen nest nieuwe leden of beloftelingen extra of spelen nestleid(st)ers een rol bij de belofteceremonie. In andere groepen moeten de nieuwelingen bij ieder nest passeren en een kreet of wet opzeggen of een knoop ontwarren voor ze hun belofte doen. Het nest belooft daarna dat ze de nieuwkomer altijd zullen helpen.

SCOUTSENGIDSENVLAANDEREN.BE

In leiding kabouters en welpen

Te koop in elke Hopper-winkel voor 3 euro.

IN LEIDING kabouter & welpen

Je kan de welpen zelf een speciale naam, kleur en/of kreet laten bedenken voor hun nesten. Uiteraard volgens jullie voorwaarden zoals bv. het mag niet grof zijn, moet bijdragen aan de taksfeer, de naam van het nest moet een jungledier zijn of de kreet moet de kleur zijn en daarna iets dat rijmt op die kleur bv. grijs, wijs of blauw, trouw. In Hopper Winkel kan je nestdriehoekjes kopen in verschillende kleuren die de welpen/kabouters op hun mouw kunnen naaien. In sommige groepen hebben nesten ook een nestvlagje.

In het kabouter/(zee)welpen­paspoort kunnen leden elk jaar schrijven met wie ze in het nest zitten, wat hun nestkleur is en hoe de nestkreet is. Kabouter/welpenpaspoorten kan je gratis afhalen in elke Hopper-winkel.

7


Afhakers te stoppen r leden het vaakst kiezen om De jonggivertak is de tak waa iets aan er schillende redenen én je kan met de scouts. Dat heeft ver ing op leid bij en een enquête die we ded doen. De redenen komen uit n. lpe hie e me n raa hie rci aan zij die Herfstontmoeting. Dikke me es, Fabian Stroobants TEKST: Jo Verstreken | FOTO: Trijn Nycke

| jonggivers@scoutsengidsenvlaanderen.be

Andere hobby’s of interesses

zijn de Andere hobby’s of interesses rom waa en red de aal geh meest aan uts en ze sco t me pen stop ers ggiv jon Elf- tot heeft verschillende oorzaken. op een aad erd ind en kom dertienjarigen maken. n ete leeftijd waarop ze keuzes mo re? rriè rtca spo Gaan ze voluit voor een en less nge nla jare die uit s Willen ze alle oon gew ze en will Of en? hal eer notenl t vuile niet langer elk weekend me allemaal. kan Het n? kleren thuiskome veel bij je je dat is t, eel Wat meesp kunnen te om hobby’s moet engageren twee s sten min et meedraaien. Je mo ers blijf and , nen trai n gaa k keer per wee en. zitt k je tijdens de match op de ban atig elm reg t ech Je moet je instrument . sen eer beh te d goe het bespelen om by’s is hob rt soo dit t me g ijkin gel In ver Iedereen scouting eerder vrijblijvend. gadering ver een s een snapt het als je elijk om akk gem het is or rdo daa mist en an. rga voo n een andere hobby te late

Mogelijke oplossingen:

om je Ook jullie kunnen proberen kan Je . ren tive mo te a leden extr ggivers jon de aan n eike uitr s prij een spel een of n me die het meest kwa n (ee n ede igh wez aan r maken ove t kor k wee e elk die ad dra e rod en terugkomt). Zo hebben de led r de naa ze dat bij t er tastbaar baa en. kom g erin vergad

8

| fb.com/hierleefteenjonggiver

De vriendengroep verandert

delbaar Jonggivers gaan naar het mid eld wer uwe nie een in en en kom nden die terecht. Ze maken nieuwe vrie met ben heb ts nie aal misschien helem oor erv kan dat Ook . gen gin jeugdbewe zorgen dat ze afhaken.

Mogelijke oplossingen:

ben Een vriendjesdag: Waarom heb en geen led je van n nde vrie uwe nie de ? Ze weten band met jeugdbewegingen r in see ani Org ! sen mis niet wat ze esdag. Zo ndj vrie een art ma of ri rua feb ie zijn! ontdekt iedereen hoe cool jull Doe meer dan alleen maar een Dat hoeft vergadering in het weekend. beeld oor bijv zeker niet elke week. Ga g gin ewe gdb op de Dag van de Jeu de ens tijd eek spr of en bijt samen ont nds eens avo ’s en led je van ns me exa (en laat af om samen te ontspannen geen nog die en led je uiteraard ook . en) edo me ben heb ns exame


nieuwe Het is altijd belangrijk dat een abel voelt in je fort com en ig veil zich jonggiver die pas bij de and groep. Of het nu gaat om iem overkomt die s aar stej eer scouts komt of een . van de welpen

Mogelijke oplossingen:

t Werk tijdens je jaar meer me et de veilige mo ille rou patrouilles. Een pat ggivers jon ep gro een van thuis worden groepje ne klei dit in n ete mo Ze p. op kam tocht op en, kok kunnen samenwerken, maal alle t gaa Dat er. me gaan en zoveel atig elm reg al en led je als ter veel vlot endien is het hebben samengewerkt. Bov lijker om kke ma l vee voor nieuwe leden nen en ken n lere te ille rou pat eerst hun cht te tere ep van daaruit in de grote gro komen. t afschrikt Zorg ervoor dat je welpen nie zijn nog om jonggiver te worden. Er en bang led r altijd scoutsgroepen waa allerlei er dat om ng zijn van een overga g Zor n. doe de ron de alen horrorverh nde age uitd , ervoor dat je een spannende aar elk in ng rga ove maar vooral leuke g zijn van steekt. Laat je welpen niet ban oor dat ze de jonggivers maar zorg erv rgang trots ove de zich aan het einde van . kunnen voelen

IN LEIDING

De overgang van welp naar jonggiver is te groot

jonggidsen en jongverkennerS

Meer info? In het takboekje In}jonggiverleiding gratis te downloaden op:

SCOUTSENGIDSENVLAANDEREN.BE In leiding jonggivers

BASISWERK OVER IN LEIDING STAAN BIJ JONGGIDSEN, JONGVERKENNERS EN SCHEEPSMAKKERS

Te koop in elke Hopper-winkel voor 3 euro.

Zoek je nog tips voor een leuke overgang? In de brochure Zin in scouting vind je tips en voorbeelden van overgangs­rituelen van verschillende groepen. Te koop in elke Hopper-Winkel voor 8 euro.

9


Be prepared, ook voor het kamp! Stilaan komt de zomer dichterbij en dat betekent dus ook: het kamp! Voor veel leden (en leiding) is dat het hoogtepunt van het scoutsjaar. DĂŠ manier om er een topkamp van te maken, is een gevarieerd programma voorschotelen. Hier alvast enkele tips! TEKST: Frederick Eskens | FOTO: Trijn Nyckees | givers@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/gidsenverkenners

Input van de groep Givers kan je perfect bij de planning van je kamp betrekken. Ze hebben al wat kampen in de benen en weten ondertussen wel wat er doorgaans op het programma staat. Pols dus even bij de leden wat ze leuk vinden en wat niet. Laat ze ook zelf voorstellen doen aan de hand van een ideeĂŤnbus of een brainstorm. Wie weet komen er activiteiten uit waar je zelf nooit aan gedacht had!

Bureluren! Ongetwijfeld hebben jullie enkele klassiekers die elk jaar steevast op het kampprogramma staan, die ene topper waar elke gids of verkenner naar uitkijkt. De kans is groot dat sommige groepen nog nooit van die activiteit gehoord hebben. Zo zijn er dus ook van die topactiviteiten die jullie waarschijnlijk niet kennen. Hoor eens rond bij andere scoutsgroepen (via kennissen, Facebook of gouwweekends) wat die activiteit is voor hun groep en wissel activiteiten uit. Je hoeft het zelfs niet zo ver te zoeken. Ook de oud-leiding van je eigen groep kent misschien nog wel leuke spelletjes die door de jaren heen verloren zijn gegaan. Bronnen genoeg dus om wat nieuwe activiteiten in je programma te steken.

10


Leden laten leiden De derdejaars worden binnen enkele jaren leiding, dus is het kamp het perfecte moment om ze al eens te laten proefdraaien! Leg ĂŠĂŠn activiteit op kamp volledig in de handen van de derdejaars. Op die manier komen ze al eens in contact met alle fasen van een activiteit: materiaal, speluitleg, variatie of locatie. Een leuke bonus is dat je als leiding nog eens gewoon mee kan doen met een activiteit! Zorg er wel voor dat je de derdejaars goed begeleidt. Laat goed op voorhand weten wat jullie verwachten en check regelmatig de vooruitgang van de voorbereiding. Geef waar nodig wat tips en bijsturing. De raad die jullie meegeven kunnen de givers in hun komende leidingsjaren goed gebruiken!

Lees meer op SCOUTSENGIDSENVLAANDEREN.BE

kampprogramma


Groepsmood De mood van de groep heeft een grote impact op het verloop van de jinactiviteiten tijdens het jaar. Als (bege)leiding heb je de groepsmood meestal niet te kiezen. Maar kleine aanpas­singen op maat van de groepsmood kunnen de activiteit vleugels geven. TEKST: Marieke Van Broeckhoven, Laura Van den Brande | FOTO: Joris Bulckens, Jef Deyaert jins@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/jinguin.scoutsengidsen

Welke mood herken jij bij je jingroep?

De kampbestemming en het vervoer liggen vast. Hoog tijd om het kamp te vullen met leuke activiteiten. Tijdens de vergadering gaan de jins zelf aan de slag. De jins weten niet goed hoe ze moeten starten met deze moeilijke opdracht. Ze zullen op kamp wel zien wat er allemaal op hen afkomt. Bovendien zal de leiding wel wat activiteiten in elkaar steken. De groep neemt de laptop erbij en begint te zoeken naar leuke activiteiten die ze kunnen doen op de kampbestemming. Binnen de kortste keren is het kamp helemaal volgepland en zijn de taken verdeeld. De jins brainstormen erop los. Ze schudden het ene idee na het andere uit hun mouw, hoe zotter hoe liever. Misschien zijn niet alle ideeĂŤn haalbaar, het is toch leuk om erover te fantaseren.

12

De jins gaan helemaal op in het eerste goede idee dat de revue passeert. Ze beginnen enthousiast te fantaseren over de activiteit, maar hebben moeite om zich verder te concentreren op de opdracht en zijn snel afgeleid.

Dit weekend staat er een geweldig intergalactisch bosspel op de agenda. De jins bezoeken allerlei planeten met bijzondere bewoners en spelen erop los, maar hoe? De jins zijn voor de vergadering de verkleedkoffer ingedoken en hebben zich uitgedost als astronaut, marsmannetje of satelliet. Ze gaan helemaal op in hun rol waardoor het bos omgetoverd wordt in een absurd sterrenstelsel met goedlachse bewoners. De verschillende groepjes smijten zich in het spel en gaan volledig voor de winst. Ze veroveren elkaars spacemiles en voeren ruimtemissie na ruimtemissie uit om zover mogelijk door de ruimte te reizen en zoveel mogelijk planeten te bezoeken. Het gaat er behoorlijk heftig aan toe. Het duurt niet lang vooraleer de jins het gat in het spel gevonden hebben. Ze vinden al snel een manier om veel spacemiles te ontfutselen van de leiding. Tijdens de opdrachten wordt er hier en daar gesjoemeld om ze toch te laten slagen. Valsspelen is ook spelen! De jins hangen graag rond in hun eigen ruimtestation en ruilen liever spacemiles met andere groepjes dan dat ze ervoor vechten. Rondvliegen in een ruimteschip kost nu eenmaal veel energie.


Feeststemming

De groep hangt goed aan elkaar en de jins hebben het gevoel dat ze de wereld aankunnen. Dolle pret verzekerd als de groep in feeststemming is! Serieuze onderwerpen of activiteiten kan je best afwisselen met enkele actieve spelletjes zodat de jins even hun energie kwijt kunnen.

Deze week staat het lang verwachte weekend op de planning. Jullie nemen samen de trein naar een voor de jins nog onbekende bestemming. Hoe zit het met de sfeer in de wagon? De jins beginnen al snel een spel te verzinnen om de tijd te doden tijdens de lange treinrit. Een levende variant van dammen over de verschillende zitplaatsen heen of een quiz waarbij ze de treinvariant van iconische filmscenes moeten raden, creativiteit troef! De jins zijn dolenthousiast en het tikkeltje te veel energie wordt omgezet in luid gezang en gelach. De sfeer is bijzonder uitgelaten. De treinreizigers die de wagon niet konden mijden, werpen de groep af en toe een boze blik toe. Maar dat kan de sfeer niet bederven. De jins zijn blij dat ze nog even in de treinstoelen kunnen ploffen vooraleer ze in het weekend duiken. Ze luisteren naar muziek (met oortjes uiteraard), doen een dutje of kletsen gezellig bij na een lange schoolweek. De groep kan niet wachten om aan het weekend te beginnen en speculeert erop los om de bestemming te achterhalen. Ze horen de leiding ook uit over de dropping die vanavond gepland staat. De bottinnen worden al stevig vastgestrikt en de rugzakken netjes afgesteld zodat ze er meteen kunnen invliegen.

Geïnspireerd

Een groep met veel inspiratie barst van de creatieve ideeën. In een geïnspireerde mood worden de leukste spelletjes bedacht en de origineelste projecten uitgewerkt. Zet de groep weer met beide voeten op de grond als de ideeën niet haalbaar zijn.

Tamzak

Met een rustige groep kan je eens gezellig babbelen om te polsen hoe de jins het jaar beleven en wat ze er nog van verwachten. Een ideale mood om elkaar nog wat beter te leren kennen dus. Deze lekker luie sfeer houdt best niet te lang aan, want dan kan verveling optreden.

IJverig

Een ijverige jingroep verzet bergen werk, of het nu tijdens een financiële actie is of tijdens het maken van de voorbereidingen voor het kamp. De jins gaan altijd voor de volle 100%. Let op voor spanningen die kunnen ontstaan als niet alle jins even ijverig zijn.

13

13


Hoe maak je van je leidingsploeg een dynamische groep? Elke groep gaat door een aantal fases, ook jouw scoutsgroep. Het is een groeiproces waarbij een leidingsploeg geleidelijk evolueert van een groepje individuen tot een goed samenwerkende groep. Wees je als groepsleiding bewust van die evolutie en probeer in te spelen op het proces. Zo creÍer je voor elke leidster en leider een aangename omgeving en hou je de motivatie hoog. Nood aan inspiratie? Hieronder vind je een bucketlist die je nog kan aanvullen. TEKST: Els Van Hove | FOTO’S: Trijn Nyckees groepsleiding@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/ploeggrl

Het begin van het jaar Er ontstaat een nieuwe groep uit individuen met een verschillende achtergrond. Ervaren leiding kent elkaar al maar de nieuwe leiding nog niet zo goed. In het begin is kennismaking het belangrijkste. Ga op zoek naar activiteiten en momenten waar iedereen met iedereen kan kennismaken.

n voor samen ete oe t n e f a op zater Ga ctiviteiten a e d a n of ag. dag/zond eek op de een leefw r e e is n a g Or scouts. in (zie denboekje n ie r v n e e Vul rtikel ember - a O&W Dec ing). groepsleid naar een om samen f a k e e r Sp n. fuif te gaa pelletjeselschapss z e g n e e Hou avond.

14

Laat een groepje een leidingsactiviteit ineensteken. Organiseer een Gotcha-spel gedurende een maand. Speel met je leidingsploeg Stiekeme verwenner. Iedereen moet stiekem een andere leid(st)er in de watten leggen.

Veilige groep Naarmate de leden van de groep elkaar wat beter leren kennen, ontdekken ze gelijkenissen met andere leden. Hierdoor voelen ze zich veiliger in de groep en zullen ze zich beetje bij beetje blootgeven. Ze nemen binnen de groep stilaan een bepaalde rol op. Als groepsleiding zorg jij er mee voor dat iedereen zich goed voelt bij de rol die hij of zij opneemt.


Ga naar een sportwedstrijd of optreden van iemand van de leiding kijken. Speel Blackbox op een groepsraad. Lanceer een nieuw idee en smijt samen een oud verroest idee weg.

Een volwaardige leidingsploeg

Samen iets bereiken Het groepsgevoel ontstaat als je als groep samen iets bereikt. Zorg ervoor dat ze als groep verhalen hebben die ze aan het kampvuur kunnen vertellen. Het groepsgevoel zorgt ervoor dat de leiding elkaar vertrouwt.

Probeer in de media te komen op een positieve manier.

Organiseer ie ts voor het goed e doel. Ga een uitda ging aan met de hele leidingsploe g.

Het wij-gevoel is fantastisch. Als het anders-zijn niet meer als bedreigend wordt ervaren maar als verrijkend, dan heb je een volwaardige leidingsploeg. Het zal wel eens botsen tussen leiding maar ze kunnen een conflict zien als een kans om nog beter te worden als leidingsploeg. Je kan ook impulsen van buitenaf gebruiken om te groeien als groep. Bekijk die impulsen niet als een bedreiging van de groepssfeer want dan wordt de sfeer belangrijker dan de mensen zelf en stagneer je als groep. Als je als groep stagneert, moet jij als groepsleiding het groepsgevoel opnieuw lanceren. Laat hen terug voelen dat ze ĂŠĂŠn groep zijn. Op het einde van het scoutsjaar vertrekken sommige leid(st)ers en komt er nieuwe leiding bij. Daardoor wijzigt de samenstelling van je groep en start je het nieuwe scoutsjaar weer met een nieuwe groep. Het is dan ook goed om als groepsleiding elk jaar opnieuw in te zetten op de verschillende fasen van het groepsproces om zo van elke nieuwe groep een volwaardige leidingsploeg te maken.

15


Abnormaal (inter-)nationale Technieken Hoe leg je in het Frans uit dat je een toren gaat bouwen met palen van zes meter die met steigersjorringen en polypropyleen sjorkoord aaneen gezet zijn? En wat is eigenlijk het Franse woord voor sjorpaal of sjorring? TEKST: Niek Hoste | FOTO: Erwin De Blanger | technieken@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/ploegtechnieken

Een woordenlijst Wij werken als ploeg Technieken vaak samen met Frans-, Engels- en Duitstalige scouts (het Chinees blijft nog wat problemen geven moeten we toegeven). En omdat het enorm helpt als je alvast een aantal basisbegrippen kent, hebben we een woordenlijst opgesteld van de meest gangbare termen en begrippen. We concentreren ons hier in dit artikel vooral op het Frans, maar uiteraard kan je bij ons ook terecht voor andere vragen. Zo is bijvoorbeeld een platte knoop in het Chinees simpelweg een:

uf

Enough is not un oe

altijd voorzichtig zijn Je moet natuurlijk taal. van ik met het gebru eau plat en un oeuf Un nœud plat, une k verdacht sterk op raa plat lijken in uitsp schok groot als je elkaar. Toch blijft de e water plots een asj gla je in plaats van jgt, of, wie weet, kri spiegelei geserveerd knoop wil tte pla de je d an ineens iem komen uitleggen.

16

Basis

Een sjorbalk Een stuk touw Een knoop Een sjorring Een lus Een splits

une perche une corde un nœud un brêlage une boucle une épissure

Meestal is de oorsprong van de naam van een knoop redelijk logisch. De weversknoop heet in het Frans gewoon le noeud de tisserand, wat ook letterlijk hetzelfde betekent. Het moet natuurlijk ook niet altijd over knopen gaan, wist je bijvoorbeeld dat een HUDO in het Engels een KYBO is, en het houdt exact dezelfde boodschap in (of net niet, afhankelijk van hoe je het bekijkt): Keep Your Bowels Open. Het wordt iets ingewikkelder als we naar de trompetsteek (de touwverkorting) kijken. Die draagt de lieflijke naam ‘jambe de chien’ in het Frans.

Knopen Hier een overzicht van de meest gangbare knopen en steken en hun Franse benaming:


le nœud d’écoute een schootsteek

le brêlage carré

le nœud de tisserand

le noeud de chaise

le nœud en huit

kruissjorring

een weversknoop

een acht-knoop

een paalsteek

le nœud plat een platte knoop

17


Takindeling op leeftijd Takgroepen bij akabe worden, met een beetje marge, samengesteld op basis van de fysieke leeftijd. Dat zorgt voor uitdagingen: akabeleden kunnen in hetzelfde jaartal geboren zijn, maar mentaal en emotioneel enorm verschillen. Zo heb je leden die emotioneel nog een peuter zijn, maar wel twintig jaar oud zijn. Dat levert vragen op als: hoe ga je om met leden wiens mentale leeftijd ver uit elkaar ligt? Of hoe ga je om met zowel leden met een fysieke beperking en leden met een mentale beperking in je tak? TEKST: Joris De Buck | FOTO: Wouter Van Espen, Bert Goyvaerts akabe@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/akabescouts

18


Mentale beperking

Fysieke beperking Leden met een fysieke beperking hebben vaak iets meer zorg nodig. Meestal hebben andere leden wel door waarom iemand iets meer aandacht krijgt. Maar niet altijd. In dat geval, is het aan jou als leid(st)er om dat in simpele woorden uit te leggen bijvoorbeeld ‘omdat zijn benen niet meer werken’. Door jouw verduidelijking en aandacht, kunnen leden met een fysieke beperking meedraaien in een groep van leeftijdsgenoten. Leden met een mentale beperking nemen je gedrag ook over. Zo zullen ze helpen om een rolstoel te duwen tijdens een wandeling of tijdens Jagersbal, als de bal in handen is van één van de leden in een rolstoel.

Leden met een mentale beperking hebben een ontwikkelingsachterstand. Daardoor zijn ze jonger van hoofd dan van lijf. De grote uitdaging als akabeleid(st)er is om je leden volledig te accepteren, ze te aanvaarden als persoon en hun ‘zijn’ te respecteren. Dat kan je op veel manieren doen, door een spel uit te leggen zodat iedereen het begrijpt bijvoorbeeld of door het meerdere keren te herhalen als dat nodig is. Als je dat op een eerlijke en rustige manier doet, geef je ook meteen aan alle andere leden het goeie voorbeeld: als de leiding die persoon accepteert, doe ik dat ook. Het is uiteraard niet altijd even gemakkelijk om geduldig en zorgzaam te blijven. Maar door te accepteren dat een volwassen man in zijn hoofd een peuter is en zich dan ook zo gedraagt (korsten weigeren op te eten, ‘s nachts een ongelukje hebben), sta je al een hele stap verder.

19


Stop je als leiding en heb je nog GOESTING?

er

se

Blijf je in de

BUURT

De

Niet

p

! N E ID E L } R E V E J T A LA

of Ben je een DENKER

er nk

n TAK of

Je hart verloren bij ee

DOENER ?

THEMA ?

Doe ne r

Ik heb WEL

sp ec i

r zeke

TIJD om te vu llen

!

t Nie

Ni

et

Ja

ja

?

ec

ht

fie k Werk regelmatig

PRAKTISCH mee

Geef je

LE n en NATIONA ploege in LEIDgroINepGen zoekt jou! werk

n kapoene kabouters welpen jonggivers

givers jins iding groepsle e b a k a

ng zeescouti en techniek onaal internati it diversite zingeving lokalen IT

ERVARING door Over&Weer Krak?Boem! werkwinkels meerdaagse vormingen

SOLL weekendresident jeugdverblijf

AF EN T OE

eens er gens he

lpen

Jambore e medew erker H O SIS vacature bank

T WE BRENGEN JE GRAAG IN CONTAC • Spreek je DC aan. gidsenvlaanderen.be • Mail naar structuren@scoutsen deren.be/laatjeverleiden • Of ga naar scoutsengidsenvlaan


In je EIGEN GROEP ?

Ja

Ho e niet ft Onderste u jouw bu n groepen in urt. Je DIS T T en GOUW hReIC bben je nodig!

Ploeg in de kijker: ploe

g IT

Ploeg IT wil de schakel zijn tussen de backto-basics mentaliteit binnen scouting en de hedendaagse digitale wereld.

Al ontwikkeld HO-App

de nieuwe G

roepsadmin

istratie

vergderen op afstand

de Totemapp

Ambities • Vormingen over IT: spelletjes met digitale middelen, privacy op het internet

GROEP

Jouw kan zeker jouw inzet gebruiken. Check even bij de groepsleiding.

• Bestaande app/tool s zoals de evenemente nmodule materialendata bank of werkwinkeldatabank vernieuwen • Nieuwe apps ontwikkelen: interactieve kaarten voor methodieken/spelletjes, digitale bibliotheek en reservatie/bestellingsmodule voor eetfestijnen

Ploeg IT zkt developers, testers (met én zonder ken nis van IT), ontwerpers en ideeënfontein en

Just Scout IT op 8 novemb

er 2018!

Jaarlijks evenement om uit te wisselen en te netwerken.

21


Actieve oud-leden Een club oud-leden die niet alleen af en toe samenkomt om een pintje te drinken maar ook actief de handen uit de mouwen steekt bij groepsactiviteiten. En zo het takenpakket van leiding lichter maakt. Klinkt goed? Maar hoe begin je eraan? En hoe zorg je ervoor dat ze zich niet beginnen moeien met de werking van de groep? TEKST: Zeger Taeymans | info@vosog.be

Een open communicatiekanaal

De voordelen

De vraag is natuurlijk: hoe krijg je oud-leiding op de been? Hebben die nog wel zin om met de scouts bezig te zijn? En willen ze dan niet gewoon gezellig samenkomen?

Een actieve oud-ledenwerking kan heel wat werk uit handen nemen van een leidingsploeg: mee tappen op de fuif, wafels rondbrengen voor de financiële actie, inspringen als de leiding examens heeft of zorgen voor de verhuur van het lokaal. Maar soms houden ze zich ook bezig met het grotere werk. Zo heeft één van de VOSOGgroepen (Kern of Stam) in samenwerking met hun scoutsgroep een nieuw lokaal gebouwd nadat het oude was afgebrand. Daardoor kon de leiding de werking verderzetten voor hun 250 leden.

Als je het hen niet vraagt, zal je het nooit weten. Begin met kleine stapjes. Ga eens langs als enkele oud-leden afspreken op café. Of stel de vraag aan een paar mensen die je goed kent. Creëer een open communicatiekanaal tussen hen en de leidingsploeg. Soms is dat alles wat je nodig hebt. Sommige oud-leidinggroepen zijn aangesloten bij VOSOG, de Vereniging voor Oud-Scouts en Oud-Gidsen. VOSOG ondersteunt groepen oudleiding zodat die bijvoorbeeld om de zoveel tijd eens een gezellige avond kunnen organiseren voor de leiding. Zo’n activiteit is dan vaak spontaan gegroeid omdat er nog een goede link was met de leiding. Zet hier als groepsleiding dus zeker op in. Ga de dialoog aan, probeer te zoeken naar zaken die je voor elkaar kan betekenen.

22

Zo zorgen de oud-leden er mee voor dat leiding langer actief blijft omdat ze kunnen doen wat ze het liefst doen: leiding geven!

Goeie afspraken maken goeie vrienden Zoals in elke groep is het belangrijk om goede afspraken te maken. De actieve leidingsploeg (de groepsraad) is en blijft verantwoordelijk voor het pedagogische beleid van de groep. Oud-leiding wil zich vooral inzetten voor de groep waar ze vaak zelf jarenlang lid van zijn geweest.


Geef je kampvuur een extra vonk Geen scoutskamp zonder kampvuur. En zo’n kampvuur is het ideale moment om wat tijd te maken voor spiritualiteit. Maak er een bijzonder moment van en geef het zin. Zo leren jullie elkaar op een andere manier kennen en sta je sterker als groep. TEKST: Luna Lammar, Kato De Winne | FOTO: Trijn Nyckees zingeving@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/PloegZingevingScoutsGidsenVlaanderen

Een goed gesprek Daag je leden uit om na te denken over dingen waar ze niet altijd bij stilstaan. Wat maakt hen uniek? Waarom doen ze de dingen zoals ze ze doen? Wat willen ze van hun leven maken? Ga samen met je leden op zoek naar antwoorden op deze en andere (levens)vragen en laat zo een gesprek ontstaan over ‘iets meer ’. Creëer voor zo’n gesprek een sfeer waarin iedereen iets kan zeggen zonder dat ze daar kritiek op krijgen. Dat doe je bijvoorbeeld door duidelijk te zeggen dat je van je leden verwacht dat ze open staan voor de gedachten en de mening van een ander. Zeg hen dat er niet één juist antwoord bestaat op dit soort vragen. Door naar de anderen te luisteren, krijgen ze nieuwe inzichten. Laat je leden ook zoeken naar een antwoord en leg hen geen kant-en-klare oplossing op. Jouw mening kan richting geven maar is niet de enige mogelijkheid. We denken allemaal anders over de dingen en dat is oké. Er samen over praten is belangrijker dan het antwoord vinden. Een antwoord hangt immers af van persoonlijke ervaringen, geloof, emoties, inzichten en de personen waarmee je naar een antwoord zoekt.

Samen genieten Uiteraard is het kampvuur ook een moment om samen te genieten en plezier te maken.

Twister met breeklichtjes Licht heb je niet nodig met deze Twister. Gebruik breeklichtjes in vijf kleuren in plaats van de gekleurde bollen op de grond.

Muziekketting Laat iedereen in de omgeving van het vuur een geïmproviseerd muziekinstrument zoeken: twee takken, een blikje vol stenen, een opgespannen stukje touw. Vervolgens begint iemand een ritme te spelen met zijn of haar instrument. Iedereen volgt om de beurt. Helemaal fun wordt het als je het een beetje ‘dirigeert’ en er met handgeklap wat extra ritme in brengt. Met dit spel scoor je bij de jongere takken.

WC-eigenschap Laat iemand een wc-rol doorgeven en vraag aan iedereen om een zelfgekozen hoeveelheid papiertjes te nemen. Daarna vraag je hen om op elk papiertje een goede of een slechte eigenschap van zichzelf te schrijven. Laat ze alle papiertjes in een zak steken. Nu mag iemand een papiertje trekken. Raad jij van wie de eigenschap is? Ideaal voor een kampvuur met je eigen tak.

23 23


Bosnerds die koekjes verkopen Hoe gaat scouting er eigenlijk aan toe in het buitenland? Hoe groot is een scoutsgroep? Wat voor scoutsactiviteiten doen ze zoal? En wat zijn hun plannen? We vroegen het aan Sherman uit Taiwan, Dule uit Servië en Elena uit Duitsland. TEKST: Dule Djordjevic, Elena Eßer, Hsiao Ming Sherman Sheng, Karel Decoene, Gitta Van Goethem, Sarah Van Ruyssevelt | internationaal@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/internationaal.scoutsengidsenvlaanderen

Hallo! Kan je jezelf en je scoutsgroep even voorstellen? Dule: Ik kom uit Servië. Mijn groep heet Scout Troop Josif Pancic en maakt deel uit van Savez Izvidaca Srbije, een scoutsassociatie van Servië. We wonen in NIŠ in het zuiden.

Scouts Dule Servië

Waar en wanneer komen jullie samen? Dule: We komen elke zaterdag samen in onze eigen lokalen. Sherman: We komen minstens een keer per maand samen, dat is meestal een vrijdagochtend op school.

Sherman: Ik kom uit Taiwan. 中華民國童軍總會 of Zhonghuá mínguó tóng jun zong huì is de naam van onze scoutsassociatie, maar je mag ook General Association of the Scouts of China (Taiwan) zeggen. Mijn groep hoort bij een school en we zijn daar ook naar vernoemd: Yang-Ming High School Scout Group, Troop 116 of Taoyuan City Scout Council.

Elena: We hebben elke zondag activiteit, de jongsten in een lokaaltje van de kerk, de middelste takken in een oude legertoren in het bos en de oudste tak in een huisje ernaast.

Elena: Ik woon in Münster in Duitsland. Mijn groep heet DPSG Sint-Petronilla. Het eerste deel is de naam van onze scoutsassociatie, Deutsche Pfadfinderschaft Sankt Georg, en het tweede de kerk waar we bij horen.

Dule: Oriëntatielopen zijn erg populair in Servië. We doen ook veel voor onze lokale gemeenschap.

Met hoeveel leden en leiding zijn jullie? Dule: We zijn ongeveer met 120 actieve leden en 15 leiding. De jongste is 17 en de oudste 27. Sherman: Onze groep bestaat uit 30 leden en 3 leiders. Onze leiders zijn tussen 31 en 55. Elena: Ik ben niet zeker, maar ruim over de 100. We zijn met 15 leiders en leidsters, tussen 17 en 24. 30 jaar is de limiet voor leiding.

24

Wat voor activiteiten doen jullie vooral?

Sherman: We doen vooral teamspelletjes en leren samen scouts- en levensvaardigheden op school. Ik vind sjorren het leukste. Elena: Wat we doen, hangt erg af van de leeftijd. We spelen allemaal spelletjes, maar de oudere takken koken ook, doen parcours of komen gewoon samen om te babbelen.

Hoe ziet jullie kamp eruit? Wat is de lekkerste kampmaaltijd? Dule: We kamperen tien tot veertien dagen in de natuur of aan een meer. De leden leren om


Scouts Sherman Taiwan

badges te verdienen, hebben plezier en maken vrienden. Servische bonensoep is het lekkerst. Dat moet je echt eens proberen. Sherman: Meestal kamperen we in een resort of op de terreinen van een scoutsgroep. We hebben een slaaptent en een fouragetent om te schuilen voor zon en regen. Het lekkerste eten op kamp is eten dat we samen koken en opeten. Elena: Ons groot kamp duurt twee weken en is per tak, maar we gaan ook vier dagen op kamp met heel de groep. Het lekkerste eten? Barbecue.

Gaan jullie op buitenlands kamp?

Scouts Elena Duitsland

Doen jullie soms mee met grote projecten? Zo ja, welke? Dule: We hebben ervaring met lokale en nationale projecten over natuur- en monumentenbescherming.

Dule: We zijn naar het ‘Unity in Diversity’- camp geweest in Zwitserland en naar het ‘Diversity in Inclusioncamp’ in Spanje.

Sherman: Een van onze rovers deed mee met het CJK Rover Co-operative Project in de Filippijnen, het is een vrijwilligersproject in samenwerking met rovers uit Korea, Japan, Taiwan en de Filippijnen.

Elena: Soms gaan we op trektocht en zoeken we ter plekke onze slaapplaats. Zo heb ik ooit in een hazelnotenveld geslapen in Italië.

Elena: We gaan naar de volgende Jamboree en nemen ook deel aan evenementen met andere Duitse scouts.

Wat denken landgenoten van de scouts?

Heeft jullie scoutsgroep dromen of plannen voor de volgende jaren?

Dule: Mensen komen vaak met vragen over de natuur, maar ook over onze humanitaire acties en bloedinzamelingen. Sherman: Bij ons denken mensen aan kamperen, teamspelers, leiderschap en levensvaardigheden.

Dule: We willen scouts ontmoeten uit zo veel mogelijk landen. Sherman: In 2018 bestaat onze groep 25 jaar, dat gaan we vieren!

Elena: Mensen denken dat we koekjesverkopende nerds zijn die overleven in het bos. Maar we zijn eerder het omgekeerde!

25


7 stappen om als hechte tak op kamp te vertrekken TEKST: Wim, Wim, Ashkan, Esther, Annelien, Eline, Elke en Wietske FOTO: Fien Wallays | vorming@scoutsengidsenvlaanderen.be

STAP 1

Onze leden kennen elkaar niet. Ze zullen eerder aan de leiding iets vragen dan aan elkaar.

Het kan geen kwaad om ook midden in het jaar nog eens in te zetten op kennismaking. Hoe goed kennen de leden van de groep elkaar? Je kan bijvoorbeeld samen een vriendenboek maken en dan raden wie wat heeft geschreven of de info daaruit gebruiken voor een spel. Opeens krijgt iedereen zijn lievelingsvieruurtje en draagt de slechterik de naam van hun leerkracht.

STAP 2 De leden willen niet meedoen, hoewel we een fantastisch spel in elkaar hadden gestoken.

Denk na op welke manier je leden inspraak kan geven in het programma. Stel bijvoorbeeld een bucketlist samen voor op kamp. Of laat welpen zoeken naar tien dingen die ze willen doen voor ze jonggiver worden. Iedereen moet kunnen bijdragen aan de uitvoering ervan.

STAP 4 Wanneer we leden groepjes laten kiezen blijft altijd hetzelfde kind over.

Zoek originele verdeelspelletjes. Bijvoorbeeld: “We gaan naar de zoo en bezoeken de apen, leeuwen, giraffen en olifanten. Welk dier wil jij als eerste zien?” Verdeel zo de groep. Of: “We dragen een hele zware boomstam boven ons hoofd. Op drie valt hij en je moet ervoor zorgen dat hij niet op je hoofd valt. Spring dan naar links of rechts.”

STAP 3 De leden doen zich te cool voor. Too cool to exist. Het kan zijn dat je leden zich stoer voordoen omdat ze nog niet genoeg verbondenheid voelen om zich echt te tonen. Dan wordt het tijd om een ‘wij-gevoel’ te creëren. Geef de groep een uitdaging waarvan je zeker weet dat ze tot een echte succeservaring leidt. Zo kan je iedereen blinddoeken en verspreiden over het terrein. Ze moeten eerst elkaar vinden en dan het lokaal, waar een leuke verrassing klaarstaat.

Wil je nog meer tips over hoe je kan inzetten op een hechte tak? Ga dan mee op vorming!

STAP 5 Er komen minder en minder leden in het voorjaar, die vervloekte communies en familiefeesten toch!

Het komt voor dat leden een scoutsdipje hebben. Stuur een kaartje naar leden die al een paar keer niet meer kwamen waarop staat: ‘We missen je’. Wedden dat ze de week erop met een big smile het terrein opwandelen?

STAP 6 Onze groep is niet echt een groep, eerder een hoop kliekjes.

Bevorder open communicatie in je groep. Dat kan van jong tot oud. Door bijvoorbeeld af en toe stil te staan en een rondje ‘knuffel-wrevel-spinsel’ te doen. Waarbij leden elkaar een knuffel (waardering), spinsel (indruk) of wrevel (ergernis) kunnen geven. Laat ze daarbij altijd vertrekken vanuit een specifieke situatie of waarneming en zorg dat ze hun zin beginnen met ‘ik denk’ in plaats van ‘jij bent’.

STAP 7 Zowel over zichzelf als over de anderen zijn onze gasten heel negatief.

Zoek een originele manier om elkaar complimenten te geven, bijvoorbeeld een natuurfenomeen­totem, of maak tijdens het kamp een parelsnoer. Elke avond mogen de leden een parel kiezen die voor hen de dag samenvat (bijvoorbeeld groen want we hebben heel de dag in het bos gespeeld, of blauw want ik was droevig vandaag). Iedereen heeft ook een zilveren parel om uit te delen aan iemand en daarbij een compliment te geven (bijvoorbeeld: Jij hielp me bij het afwassen terwijl dat niet moest).

24


Van verschil naar kracht Het klassieke diversiteitsdenken waarbij je een persoon op basis van één kenmerk in een hokje zet is passé. Het is niet omdat iemand bijvoorbeeld moslim is dat hij alleen maar moslim is. Elke persoon is veel meer dan bijvoorbeeld zijn religieuze voorkeur, hij kan ook een homo, student, danser en vegetariër zijn. TEKST: Eveline Van Geel, Orion Jacobs | FOTO: Trijn Nyckees | diversiteit@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/ploegdiversiteit

Kruispuntdenken Het hokjesdenken zorgt dat je veel eigenschappen van een persoon niet ziet en veel kansen mist. Het zorgt er ook voor dat je de nadruk legt op verschillen in plaats van op wat gemeenschappelijk is. Een nieuwere kijk op diversiteit is het kruispuntdenken. Daarbij kijk je naar de verschillende kenmerken van elke persoon. Zo zal je in je groep meer gemeenschappelijkheden ontdekken én de kracht die heerst in de verschillen. Zo zie je, als je naar Romando kijkt, op het eerste zicht een vluchteling die niet zo goed Nederlands spreekt. Maar als je hem beter leert kennen, ontdek je dat hij in zijn thuisland ook lid was van een jeugdbeweging en de basis van veel

spellen al wel kent. Bovendien heeft hij een supergoed ritmegevoel en wil hij met veel plezier een workshop djembé geven. In je groep heb je ook nog Jelle die niet alleen stil is en vegetariër, maar ook fantastisch goed gitaar speelt. In hun muzikaliteit vinden deze twee jongeren aansluiting bij elkaar en bloeien ze allebei open in de groep. Als je op deze manier verder kijkt naar de verschillende identiteiten van een persoon, dan zie je dat er meer gemeenschappelijk is tussen je leden dan je op het eerste zicht dacht. Daarnaast zie je dat net de verschillen ook krachten kunnen worden, zeker als je de verschillen op een goeie manier inzet.

27 25


Help, we hebben kweetniehoeveel pasta over Elk jaar wordt in Vlaanderen een derde van alle voedsel weggesmeten. 42% door de eindconsument. Ook op scoutskamp eindigen aardappelen of pastaslierten wel eens in het afvalputje. Om nog maar te zwijgen over het rotte fruit dat je na het kamp ontdekt achter de frigo. Samen kunnen we dit aanpakken. Niet alleen spaar je er veel voeding mee uit. Het kost ook minder geld. TEKST: Quinten Quartier | FOTO: Floor Bruggeman ecologie@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/scoutingnatuurlijk

Fourageschema Maak op voorhand een duidelijk schema dat redelijk vast is, maar toch ook flexibel. Zo kan je mooi combineren tussen vis, vlees en vegetarisch en zorg je ervoor dat er niet elke dag pasta op het menu staat.

Maak een boodschappenlijstje Kijk eens goed in de voorraadkast van het lokaal hoeveel melk of suiker er nog staat. Maak een lijst op aan de hand van het schema en hou je er ook aan.

Hoeveelheden zijn belangrijk Hoeveel eet een giver en wat snoept een kapoen? Deze lijst helpt om een inschatting te maken. Maar leer vooral tijdens het kamp de eetlust van leden en leiding kennen. En hou rekening met de omstandigheden: na een zware tocht hebben verkenners nog meer honger. Ook hitte, vermoeidheid en wat je op tafel zet, bepalen hoeveel er gegeten wordt. Meer info: kokenopkamp.be/hoeveelheden

Jonge takken 0,3 l

0,4 l

220 g

250 g

100 g

130 g

100 g

120 g

90 g

110 g

Groenten

210 g

250 g

40 cl

50 cl

Saus bij pasta vis / vlees / vervangprod.

120 cl

150 cl

100 g

125 g

4-6 sneden

7-9 sneden

40-55 g

50-70 g

125 g

125 g

200 cl

200 cl

Soep

Aardappelen Pasta ongekookt

Rijst ongekookt Quinnoa / couscous Saus

Brood

Ontbijtgranen IJs

28

Oudere takken

Melk voor pudding


Leer ko

Heb je to ken met rest ch je meteen k overschot? Zet h s et o erna. Dit el en verwerk het ka d enkele kla n je zoal maken e dag me ssieke pro ducten: t Aardapp Aardappe elen: lk tortillas, oekjes, aardappe aardappe lsoep, lsalade Brood: broodpud d croutons ing, broodpizzas, croques,

Rijst:

rijstsalad e balletjes, , rijstpap, sushi, ri sottogevulde p aprika’s Groente soep, loe n: mpia’s, q uiche, wo k Pasta: pastapud ding, pas ta in de s pasta sala oep, de, pasta pesto

Kookwedstrijd

Op maat Koop enkel wat je nodig hebt. Grote verpakkingen kopen lijkt voordelig. Maar dat klopt niet als je achteraf een deel moet wegsmijten. Reken dus uit wat je nodig hebt en koop desnoods meerdere kleine verpakkingen.

Hou het veilig Let op de houdbaarheidsdatum, koop gekoelde waren altijd als laatste, stop bederfbaar voedsel meteen na het eten in de koelkast en open niet te veel producten tegelijk. Koop ook diepvriesvis in plaats van verse vis en koop hem vlak voor je hem klaarmaakt en opeet. Meer tips: kokenopkamp.be/voedselveiligheid

Op een kookwedstrijd kan je de leden ook extra punten geven als ze geen overschot hebben. Of je kan hen inspireren om restjes uit de fourage te gebruiken in hun zelfbereid feestmaal.

Vries restjes in Kan je het voedsel de dag zelf niet verwerken? Vries het dan meteen in. Jongverkenners die terugkomen van een vermoeiende dagtocht, lusten graag nog een overschotje spaghettisaus op een lekkere croque.

Meer info? SCOUTSENGIDSENVLAANDEREN.BE

Bikke Bikke Bik

gratis te downloaden en te koop in de Hopper-winkel voor 2 euro. www.voedselverlies.be, www.kokenopkamp.be, www.opkamp.be/koken-op-kamp



29


Jongens en meisjes: gemengd of niet gemengd Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen is 1 op 4 groepen niet gemengd. Daarnaast zijn er ook groepen waar sommige takken niet gemengd zijn en alleen de kapoenen, jins en de leiding gemengd zijn. Krak?Boem! trok naar de jonggidsen van Meisjesgidsen De Pinte en de verkenners van Jongensscouts Sint-Kristoffel uit Sint-Niklaas met vragen over jongens en meisjes en gemengd of ongemengde groepen. TEKST: Mieke Heymans | structuren@scoutsengidsenvlaanderen.be

Gemengd of niet?

r dat we alleen Jongens zijn soms gewoon anders. Het is leuke en moet mij vrijer dan me voel Ik zijn. kamp met meisjes op wil omkleden me ik minder aantrekken, zoals bijvoorbeeld als elijker. makk is dat en r elkaa in de tent. Meisjes vertrouwen

Waarheid doen of durven of wat is de kans, dat is leuker als er jongens bij zijn. Een beetje spannender. Manon (12)

Daar Ik heb nog in een gemengde scouts gezeten. in apart wat vaak ns jonge en jes zitten de meis één groepjes. In onze jongensscouts zijn we echt hechte groep.

Hanne (12) Als er meisjes in onze scouts zouden zitten, zouden we geen wedstrijdjes om ter verst pissen meer kunnen doen. We deden dat bij de welpen vaak.

Jorden (17)

Quinten (15)

Verschil tussen jongens en meisjes? Meisjes zijn volgens mij veel rapper op hun tenen getrapt dan jongens. Jongens gaan eerder beginnen vechten of iemand uitschelden. Manon (12)

Jongens zijn vaak luidruchtiger en willen meer opvallen. Zich bewijzen ‘zie wat ik kan’. Smilla (13)

Jongens zijn gevoellozer of ze doen juist alsof!

Jongens zijn meestal harder. Ik speel voetbal en in de meisjesploeg wordt iets zachter gespeeld dan bij de jongens.

Hanne (12)

Mette Marit (12)

imen. MeisJongens zijn betrouwbaarder voor mijn gehe en echt kunn s ruzie k, wraa meer veel ruzie bij n jes neme en vecht eens dat is lang aanslepen. Terwijl bij jongens ost. en dan is het direct opgel Isabelle (13)

30

Ik ken echte meisjes die voetballen en echte jongens die ballet doen. Gustaaf (15)

Zijn jullie een meisjes- of jongensgroep? Doe dan eens een gemengde vergadering! Spreek een naburige scouts- of gidsengroep aan en steek samen een fantastisch spel in elkaar. Ook hier kan je later een gesprek aangaan: wat vonden ze leuk aan de gemengde vergadering? Hebben ze soms spijt dat ze niet in een gemengde groep zitten? Of net niet? Wat denken ze is het grootste verschil tussen een jongens-, een meisjesgroep of een gemengde groep?


Wist-je-dat... • 1 op 4 scouts- en gidsengroepen ongemengd is? In 10% van de groepen zijn er alleen meisjes in 17% alleen jongens.

Zijn jullie een gemengde groep? Een gemengde groep, is dat nu goed om rollenpatronen te doorbreken? Of worden die daar net versterkt? Doe de test! Laat een dag op kamp in de voormiddag de jongens de ‘typische’ jongensdingen doen, en de meisjes de ‘typische’ meisjesdingen. Draai halverwege de dag de rollenpatronen op. Ideale gesprekstof voor aan het kampvuur. Was er een verschil met andere dagen op kamp? Wat vonden ze het leukste om te doen? Blijven ze hangen in de traditonele rollenpatronen of is het bij jullie heel gewoon dat jongens groenten snijden terwijl de meisjes hout hakken?

• scouts en gidsen voor de eerste keer samen op Herfstontmoeting gingen in 1972? • er in de jaren ‘90 zo weinig meisjes in de regionale en nationale structuren zaten dat er een hele campagne over werd opgezet? • de jongens aangesloten zijn wij de wereld-scouts beweging WOSM en de meisjes bij de wereld-gidsenbeweging WAGGGS ? Toch zijn er bij de wereldscoutsbeweging ook meisjes en in de wereldgidsenbeweging ook jongens.

31


Futureproof Hoe zorg je ervoor dat het goed gaat met je groep? Niet alleen nu, maar ook de komende jaren. We vroegen het aan zes scoutsleid(st)ers. TEKST: Dries Van Eyck | structuren@scoutsengidsenvlaanderen.be

Het orakel

In mijn eerste jaar als groepsleidster hoorde ik voor het eerst over Het Orakel. In de Groepsadministratie vind je bijvoorbeeld hoeveel leden je hebt, de verhouding jongens meisjes of de gemiddelde blijfduur van de leden. Het interessantste vond ik het omkaderingscijfer. Dat geeft de ideale verhouding tussen leiding en leden weer. We merkten al dat we teveel leden hadden in verhouding tot het aantal leiding. Daarom voerden we een ledenstop door. Maar door het omkaderingscijfer kregen we hierop een veel duidelijker beeld. Het lijkt ons een enorm handige tool om het aantal leiding per tak te bepalen. Zo kloppen de verhoudingen namelijk beter.

ons Lauren Sim

Lauren Simons, Groepsleidster Scouts 99ste Parsifal Wijnegem

Jintak

Sinds dit jaar zijn we opnieuw gestart met een loodsentak in onze groep (jins voor Zeescouts). Zelf ben ik ook loods kunnen zijn; een echte meerwaarde! Als loods proef je van het leiding geven, door stages bij de jongere takken. En ook op groepskamp mochten we mee leiding zijn en activiteiten organiseren. Tijdens mijn loodsenjaar leerde ik verantwoordelijkheid opnemen, heb ik me rot geamuseerd en kreeg ik een goed beeld van wat het inhoudt om leiding te zijn.

Talansi Nkouka

Talansi Nkouka, Loodsenleiding, Zeescouts Toxandria, Turnhout

Inzetten op jonggivers

Ik heb ooit mijn districtscommissaris horen zeggen dat de meeste leden stoppen als ze jonggiver zijn. Wel, bij ons was dat toen ik jonggiver was absoluut niet zo. Wij hadden de beste leiding, een ijzersterk team dat de ene topvergadering na de andere uit haar mouw schudde. Zo bedachten ze een escaperoom ver voor het hip was. En het werkte! Van mijn groep is er sinds de jonggivers maar twee man gestopt van de twintig. Jonggivers verdienen absolute topleiding! Niels Lanslots, jonggiverleider, Scouts Sint-Lucas uit Turnhout

32

Niels Lans lots


Werken met paralleltakken

Onze scoutsgroep is op enkele jaren tijd sterk gegroeid. Onze jonggivertak telde bij de start van het scoutsjaar maar liefst zeventig leden. Na enkele activiteiten beseften we dat we die immense tak niet gedraaid kregen. We gingen op zoek naar een oplossing. Een tussentak zagen we niet zitten omdat we het belangrijk vinden dat de jonge leden nieuwe dingen kunnen leren van de iets ouderen. Daarom hebben we onze jonggivertak verdeeld in 3 paralleltakken. Bij een paralleltak blijft de driejarige werking behouden. We hebben gemerkt dat het belangrijk is om de ouders goed te informeren over zo’n verandering. Wout Curinckx, jonggiverleiding Scouting Godsheide, Hasselt

x Wout Curinck

Takspecialisatie

Als eerstejaars leider startte ik twijfelend bij de kapoenen, na twee weken vond ik het al rap de max, nu ben ik al zeven jaar kapoenenleider. Ik doe dit zo graag omdat kapoenen helemaal kunnen opgaan in een fantasiewereld. En je krijgt er enorm veel van terug. Soms krijg je een knuffel en buiten de scouts zwaaien en roepen ze enthousiast als je hen tegenkomt. Kapoenenleiding zijn, is een vak apart, maar ondertussen heb ik het wel echt te pakken. Ik kan ook goed inschatten wanneer iets te moeilijk is, of niet uitdagend genoeg. Ook binnen de leidingsploeg wordt mijn ervaring echt geapprecieerd. Ik krijg geregeld vragen van andere leiding of van leiding die overwegen kapoenenleiding te worden.

Jonas Toch

Jonas Toch, kapoenenleider Scouts en gidsen Nieuwland, Hansbeke

Ervaren leiding blijven uitdagen

Ervaring leiding kent alle knepen van het vak. Zij zijn de verzameling van alle kennis binnen je groep. Daar maak je best gebruik van! Wij hebben dat op twee manieren aangepakt. We hebben elke nieuwe leid(st)er een peter of meter gegeven zodat onze oldies hun ervaring kunnen doorgeven aan het aanstormend talent. Ook vragen we aan onze ervaren leiding: Hoe kan je jezelf uitdagen dit jaar? Daaruit zijn echt coole dingen gekomen: iemand organiseerde de fuif, een ander een uitwisselingsmoment voor nieuwe leiding. Ook heeft een van onze giverleiding een vlottentocht­weekend uitgewerkt. Dat was echt indrukwekkend. Die uitdagingen op maat hebben echt gezorgd voor extra energie. Els Van hove, Scouts Vuurtoren, Zelzate

T ITEI AL KW IN G TIN OU SC

groep eid van hun over de gezondh groepsraad. om na te denkenen op een districts- of een hele iek helpt groepen iek gebruik termijn van Deze method Je kan de method g zich toe op de lange takken. op lange termijn.raad spitst de oefenin ingaan op de kan je dieper Op een districts groepsraad groep, op een

Scouts Vuurtoren

Meer tips om je groep futureproof te maken? www.scoutsengidsen­vlaanderen.be/futurepro33 of


Hoe ga ik om met kapoenen die heimwee hebben? Waarom haken jonggivers af? En wat kan ik er aan doen?

Meer info? Wat maakt de jintak nu zo speciaal? En wat is mijn rol als (bege)leid(st)er?

Als aanvulling op de In}Leiding is er voor elke tak een takboekje. Hier vind je een antwoord op (bijna) al je vragen over je tak! Alle takboekjes kan je gratis downloaden op : SCOUTSENGIDSENVLAANDEREN.BE

Ook te koop in elke Hopper-Winkel voor 3 euro.

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen Nationaal Secretariaat Wilrijkstraat 45 | 2140 Antwerpen Tel. 03 231 16 20 | Fax 03 232 63 92 info@scoutsengidsenvlaanderen.be

Hoofdredactie: Mieke Heymans Eindredactie: Sabine De Schutter V.U.: Anton Smagghe, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen Taalcorrectie: Joris Claus Opmaak: volta | vormgeving Drukkerij: Druk in de Weer Foto kaft: Trijn Nyckees Werkten mee aan dit nummer: Anton Smagghe, Lieselotte Schoeters, Michael Van Craen, Jo Verstreken, Frederick Eskens, Marieke Van Broeckhoven, Laura Van den Brande, Els Van Hove, Niek Hoste, Joris De Buck, Zeger Taymans, Luna Lammar, Kato De Winne, Dule Djordjevic, Elena Eßer, Hsiao Ming Sherman Sheng, Karel Decoene, Gitta Van Goethem, Sarah Van Ruyssevelt, Wim, Wim, Ashkan, Esther, Annelien, Eline, Elke, Wietske, Eveline Van Geel, Orion Jacobs, Quinten Quartier, Dries Van Eyck

Missie: Wij zijn scouts en gidsen, meisjes en jongens, elk met een eigen verhaal. Iedereen kan erbij. We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven. De natuur is onze troef. We geloven in onszelf, in elkaar en in iets meer. We spelen een spel dat niet luchtledig is, in vrije tijd die niet vrijblijvend is. Met groot plezier en kleine daden komen we op voor onze omgeving en voor een kleurrijk Vlaanderen. Zo dromen we luidop van gelukkige mensen in een rechtvaardige wereld.

In leiding ...| In leiding kabouters In leiding kabouters en welpen In leiding jonggivers In leiding givers In leiding jins In leiding groepsleiding In leiding akabe

Lidgeld 2017-2018: 32,40 euro Over & Weer is een tijdschrift voor leiding en jins die lid zijn van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Iemand van je groep heeft Over & Weer niet ontvangen? Bel tussen 9 en 17 uur naar het Nationaal Secretariaat van Scouts en Gidsen Vlaanderen: 03 231 16 20. Wil je een extra Over & Weer? Bel dan tussen 9 en 17 uur naar het Nationaal Secretariaat van Scouts en Gidsen Vlaanderen: 03 231 16 20 of mail naar secretariaat@scoutsengidsenvlaanderen.be Adreswijzigingen geef je door aan de persoon die zich in jouw groep met de administratie bezighoudt (‘de verantwoordelijke groepsadministratie’). Het heeft geen zin om adreswijzigingen door te geven aan het Nationaal Secretariaat van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Al wat wij nationaal aanpassen, wordt vroeg of laat overschreven met informatie uit de groepen. Ook als je geen lid bent van Scouts en Gidsen Vlaanderen, kan je een abonnement nemen op Over & Weer voor 8 euro voor zes nummers. Bel daarvoor naar Scouts en Gidsen Vlaanderen, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen, 03 231 16 20. De betaling van het abonnement wordt per factuur geregeld. De persoonsgegevens van alle aangesloten leden werden opgenomen in het ledenbestand van Scouts en Gidsen Vlaanderen, conform de bepalingen van de wet van 8 december 1992 betreffende de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Ze zullen alleen gebruikt worden om je op de hoogte te houden van de activiteiten van de organisatie. Je hebt bovendien het recht jaarlijks je persoonlijke gegevens op te vragen en te laten verbeteren wat eventueel fout is. Meer informatie kan je verkrijgen bij het Nationaal Secretariaat van Scouts en Gidsen Vlaanderen, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen. Schenkingen aan Scouts en Gidsen Vlaanderen kunnen steeds gestort worden op rekeningnummer BE55 4096 5041 4144. Giften van minimum 40 euro zijn aftrekbaar van uw belastbaar inkomen. Papier: Over & Weer wordt gedrukt op Cyclusprint, honderd procent gerecycleerd en chloorvrij. Onze drukker gebruikt zo ecologisch mogelijke producten en procedures zodat we dit blad zo milieuvriendelijk als kan produceren.


Zit je even zonder inspiratie? Geen probleem, het overkomt de beste. Neem gerust eens een kijkje op debanier.be en ontdek een grot van Ali Baba aan inspirerende knutsel- en spelmaterialen! Echt geen zin om iets te bedenken? Probeer dan eens een creapakket! Creapakketten zijn speciaal ontworpen voor groepen van 20 kinderen of jongeren. Elk pakket heeft een thema en bevat het materiaal en een duidelijke werkbeschrijving om ten minste 20 knutselwerken te maken. Neem bijvoorbeeld het pakket ‘Geweven armbandje’. Weven is hip en simpel en met jouw zelf ontworpen armbandje heb je een schitterend aandenken! Maak je graag een keuze uit meer dan 40 creapakketten? Haal dan snel jouw gratis cataloog in één van de 12 winkels van De Banier. Speel je toch liever buiten? Verzin dan eens een spel met een Indiaka. Gewoon doen!


KLEEF HIER JE GROEPSFOTO

Deze pagina is van?

Scouts Gisco

regenboog uit Gistel

Wie vult dit in? Onze volledige leidingsploeg maar vooral Emma . Hoeveel leden en leid(st)ers telt jullie groep? Een interessant geschiedkundig feit?

We zijn met 110 leden en 22 leid(st)ers.

Voor 1991 was de Gistelse Scouts een zeescoutsgroep genaamd

‘Overstag’. Nadat enkele leid(st)ers bijna al het materiaal gebruikt hadden om een nieuwe scoutsgroep op te richten in het dorp verderop, besloot de resterende leiding zich in 1991 aan te sluiten bij VVKSM

en zo een officiële landscoutsgroep te worden. De naam werd gewijzigd naar Gisco Regenboog. Oudste leiding / jongste leiding?

Onze oudste leider is Korneel, hij wordt dit jaar 23.

De jongste leidster is Arwen, zij is 17jaar.

De gekste totem in je groep? Stijn heeft nog altijd geen totem. Schande. Aantal koppels onder de leiding? Eén echt koppel. Welke activiteit maakt je groep uniek? Bovenop ons leidingsweekend organiseren we elk jaar

een avonturenweekend voor de leiding, de stam en het oudercomité.

Wat is jullie beste verkoopstruc op een financiële activiteit? De schattigheid van de kapoenen blijft een eeuwenoude goede verkooptruc.

Het stiekemste kusplekje in/rond de lokalen? Soms betrappen we een leider met zijn vriendin al kussend in het kapoenenlokaal, een andere keer in de bar. Ook het jonggiverlokaal blijkt een toffe locatie.

Het zotste kampthema ooit bedacht? Pigs in space, waarbij de kapoenen de Koninklijke Biggenclub moesten helpen.

Wat zou je kiezen als je één ding zou mogen veranderen aan je groep? Een beetje meer stoere meisjes in onze takken.

Wat is de beste kampmaaltijd ooit klaargemaakt? Chinees voor de hele groep met bijpassende stokjes. Wat is een domme traditie binnen jullie groep? Op kamp hangt er altijd een lijst in het toilet met het aantal kakbeurten per leid(st)er tijdens het kamp. Wat is het strafste verhaal van jullie groep? In 2014 was er een grote storm op kamp. Verschillende tenten sneuvelden. De golfplaten vlogen van het dak van het kamplokaal en de regen stroomde binnen.

Gelukkig was het de laatste avond en hebben we het kamp toch tot een goed einde kunnen brengen. Waar zijn jullie niet zo trots op? Sommige leid(st)ers zien soms vooral de leuke kanten van in leiding staan en verdwijnen tijdens shiften of de opkuis. Ze hebben een stevige portie ‘dedication’ nodig!

Elke Over & Weer laat een scouts- en gidsengroep het achterste van zijn tong zien. Zelf invullen? overenweer@scoutsengidsenvlaanderen.be

Over&Weer - Jaargang 42 nr5, 2017-2018, Allemaal abnormaal  
Over&Weer - Jaargang 42 nr5, 2017-2018, Allemaal abnormaal  

Zeswekelijks tijdschrift voor leiding en jins