Page 1

ACTIVITAT 2

MANUALITATS Lloc on es durà a terme:

Durada de l’activitat:

Organització del grup:

A l’aula.

1 hora aproximadament. Depèn

Tot el grup classe de P5.

de l’actitud dels infants. (es repartirà en 4 sessions, 1 per cada estació de l’any). Objectius que volem assolir:

→ Controlar la pinça fina. → Afavorir la creativitat dels infants. → Adquirir nous coneixements de les estacions de l’any de manera lúdica. → Gaudir de les diferents activitats segons la estació.

Planificació de l’activitat lúdica (tot allò que hem de tenir preparat i previst per fer l’activitat):

Per poder dur a terme aquesta activitat, hem de tenir apunt l’espai on la volem realitzar i el material necessari per desenvolupar-la.

Descripció del joc i metodologia que utilitzarem:

Per treballar l’estació de la PRIMAVERA us proposo fer uns saquets d’essència amb plantes aromàtiques.

PROCÉS: Per poder fer aquesta activitat, vosaltres, els nens i nenes, haureu de fer una excursió al bosc i collir molt cuidadosament unes plantetes amigues meves. Aquestes plantes es


diuen: Farigola, Romaní, Timó, Camamilla, Labanda, Menta, Eucalíptos...Després tornarem a la classe i entre tots els traurem les fulles i les posarem en els plats que hi haurà a sobre la taula, això si cada planta tindrà un plat, no es poden barrejar o les olors es barrejaran!!!

Un cop tinguem totes les plantes separades, les mestres repartiran els saquets de roba als infants i aquests amb ajuda d’una cullera les aniran omplint. Seguidament les mestres les lligaran amb un tros de cinta i els nens/es us ho podreu emportar a casa o regalar-li amb a algú!!

Per treballar l’estació de la TARDOR, us proposo dues coses. La primera és fer un mural “arbre” i la segona folrar una carpeta/llibreta amb fulles collides i flors.

PROCÉS: Activitat 1 (Mural “arbre”): Per realitzar aquesta activitat els nens i nenes heu de sortir a fora al pati i recollir totes aquelles fulles que ja hagin caigut dels arbres i que estiguin a terra, no es poden arrencar! A continuació tornarem a la classe i la mestra us repartirà les coles de barra (una per a cada dos infants). Seguidament i per torns, perquè sinó ens faríem nosa, anirem enganxant les nostres fulles en el dibuix d’arbre que la mestra haurà dibuixat anteriorment en el paper de mural que hi haurà penjat a la paret. I així, entre tota la classes, construirem el nostre arbre amb fulles de veritat.

Activitat 2: Haurem de sortir a fora al pati a recollir fulles seques, però aquesta vegada les fulles hauran de ser totes petites. En tornar a la classe, els infants us assentareu a la vostra cadira i la mestra us repartirà cartolines de colors doblegades per la meitat. A continuació els infants agafaran la cola de barra i enganxaran algunes fulles a una banda de les cartolines i una vegada sec/enganxat, amb l’ajuda de la mestra, ho plastificareu. Seguidament la mestra farà els forats i passarà la goma. Hi ja tindreu la vostra carpeta de la Tardor!!!


Aquesta activitat es pot fer amb les fulles que sobrin de la primera activitat o ve es pot decorar (amb fulles seques) una llibreta o agenda, però no es pot plastificar, així que s’haurà de folrar.

Per treballar l’estació de l’HIVERN us proposo fer unes figures de fang en forma de floc de neu, estrella o arbre de Nadal.

PROCÉS Primer s’ha de repartir a cada infant un tros igual de fang. Els nens i nenes haureu de fer una bola i després aplanar-la amb un corró. El gruix que ha de quedar ha de ser entre 1 i 2 cm.

A continuació es repartiran els motlles i els infants les clavareu al fang per treure la vostra figura. Llavors les mestres, amb molt de compte us agafaran les figures, els faran un forat a la part superior amb un escuradents i els deixaran sobre un tros de paper de diari perquè s’eixuguin /s’assequin.

Un cop les figures ja estiguin seques (poden passar 1 o 2 dies, depèn), els infants ja les podreu pintar. Quan la pintura ja s’hagi eixugat, les mestres agafaran la cinta, la passaran pel forat, faran un nus i ja tindreu la vostra figureta!!

Per treballar l’estació de l’ESTIU us proposo construir uns ventalls animats perquè estigueu fresquets quan faci molta calor.

PROCÉS Primer de tota cal repartir a cada nen/a un paper de color. A continuació les mestres repartiran plats amb una mica de pintura i les esponges. Els nens i nenes haureu de sucar una mica les esponges a la pintura i estampar-les al paper molt cuidadosament. Poden fer


cares animades, animals, noms, fruites…

Quan s’hagi eixugat, doblegarem el paper de 1’50 cm en 1’50 cm de manera que quedi com un “prisat”. Es probable que les mestres hagin d’ajudar als infants en aquest pas, ja que és una mica complicat.

Finalment enganxarem una pinça d’estendre en un dels extrems del paper i per tal de que no s’obri, i enrotllarem una cinta o un tros de paper pinotxo.

I ja tindreu el vostre ventall personalitzat!!!

Paper del monitor/a en aquesta activitat lúdica:

En aquesta activitat, primer de tot l’educador ha d’explicar als infants en què consisteix l’activitat que durem a terme. A continuació, proporcionar els materials necessaris per poder desenvolupar l’activitat escollida i mentre els infants la realitzen, el docent avaluarà el paper de cadascun dels infants i controlarà que no es dispersi l’activitat. En definitiva ha de tenir un paper d’observador.

Recursos humans:

Recursos materials:

La professora de l’aula i els infants de

Primavera: per fer aquesta activitat necessitem saquets de roba, tisores, plats de plàstic, cistelles, culleretes, cinta...

l’aula de P5.

Tardor: Per aquestes dues activitats necessitem: fulles d’arbres de diferents mides i colors/ flors, paper per fer el mural, paper de folrar o plàstic per plastificar, tisores, cola de barra, celo, cartolines dels colors de la tardor, màquina de fer forats, goma elàstica… Hivern: Per realitzar aquesta activitat es


necessita: fang (preferiblement blanc), motlles de les formes esmentades abans, tisores, pintura de diferents colors, pinzells, plats o gots de plàstic, escuradents, cinta de color (per poder penjar la figura) i un corró de plastilina. Estiu: Els materials que necessiteu per a fer aquesta activitats són: fulls de colors, pintura de diferents colors, esponges de diverses formes, pinces d’estendre la roba (preferiblement de fusta), cordill o paper pinotxo…

Avaluació dels i per part

Avaluació dels professionals:

dels infants: Les professores haurem d’avaluar si els Esperem que els infants la trobin

infants han trobat l’activitat divertida i si han assolit els objectius previstos.

una activitat divertida i s’ho També haurem d'avaluar si ha estat ben passin d’allò més bé.

organitzada, què es podria canviar per millorar-la...

Activitat 2  
Activitat 2  
Advertisement