Skrave Avisen 2022 - lokallivet i Skrave og omegn

Page 1

Den 6. november blev den nye legeplads i Københoved indviet - til stor glæde for alle de fremmødte børn - og voksne.

år på Bennetgaard

gang i Lokalrådet

14

Hyttetur 2022 16 Affaldssortering 19 Delfinen ved regnvandssøen blev afsløret

Fælles varmeplan 22

Fondsmidler til Københoved Forsamlingshus 22 Besøg hos MM-skilte

Thaysensminde

23

24

Endnu et år på efterskole 27

Hvad er der sket på den lokalpolitiske front i det seneste år?

Soloshow med Anders Blichfeldt

Krolfholdet er rykket op i 2. division

At løfte i flok - drømmen om en legeplads 32 Og pludselig er drømmen blevet til virkelighed

33 Hvor blev de af: Hvem er jeg - og hvem er jeg?

34 Ny foreningsstruktur i Skrave? 36 Kanoudlejning 36 Københoved Forsamlingshus støtteudvalg

2 Indholdsfortegnelse SUIF
······························································································································· 3 Nye
··············································································································· 4
····················································································································· 8
························································································································· 11 SUIFs
················································································································
··············································································································
udlejer
tilflyttere i Skrave
Sejltur med dambåden i Haderslev og besøg hos Søster Is 7 Alene i vildmarken
Tour de Middag
arv fra Johannes Kjær 13 Digital infostander 13 20
Årets
15
·················································································
21
··················································································································
··························································································································
··················································· 28
·······························································································
30
·························································································
31
·········································································
·········································································
················································································ 37 Helsebriksen
Vi
Vi
·························································································· 42 Krigen
····························································································· 44 Sognefesten
46 Årets
48 Ny
······································································································ 50
································································································································ 51 Årets
52
har 1 års fødselsdag 38
mindes Helga Barsballe 40
elsker vort land - Skt. Hans talen
i Ukraine påvirker også os
2022
portræt
bestyrer på Bennetgaard
Mærkedage
skulderklap

Udkommer 1 gang om året i november/december.

Første gang var i 1992.

Husstandsomdeles i Skrave.

Oplag: 300 eksemplarer. Fotos: H.C. Nielsen, m.fl.

Formålet er at fortælle om nogle af de ting, der er sket i Skrave i løbet af året og andet, der relaterer til sognet. Såvel foreninger som private i Skrave kan indlevere ideer og artikler til avisen. Artikler bringes som oftest uredigeret (vi læser naturligvis korrektur) og indholdet står for skribentens regning.

REDAKTION:

Inge Rostgård, 2371 4706 - rostg@bbsyd.dk

Randi Philipp, 2217 8363 - randiphilipp@hotmail.com

Mia Gotthardsen, 4085 2034miagotthardsen@gmail.com

Marianne Kley, 6154 6370 - kley@outlook.dk

Karsten Petersen, 5239 0432 - vite@vite.dk

3
Priser: Udklapborde (6 pers.) kr. 10,- pr. stk. Stole (60 stk. – flere kan fremskaffes) kr. 5,- pr. stk. Popcornmaskine kr. 100,- pr. weekend Zumodragter kr. 500,- pr. weekend Bestilles hos Eveline van Sonsbeek, tlf. 2752 4788, afhentes i Foreningshuset Stort festtelt, 9 m bredt, 18 m langt, 3-meters fag Stort festtelt 9 x 3 m kr. 400,- pr. uge Stort festtelt 9 x 6 m kr. 800,- pr. uge Stort festtelt 9 x 9 m kr. 1.200,- pr. uge Gulv 9 x 3 m kr. 100,- pr. uge Gulv 9 x 6 m kr. 200,- pr. uge Lille festtelt 6 x 6 m kr. 500,- pr. uge Bestilles hos Jørgen Mølgaard, tlf. 2095 0793, mulighed for levering Køletrailer kr. 500,- pr. uge Køletrailer (leje ud over 1 uge) kr. 300,- pr. uge Bestilles hos Flemming, Dall tlf. 2878 5840, afhentes på Dover Markvej 2 MobilePay til SUIF på 93809669. SUIF udlejer: Borde, stole, popcornmaskine, zumodragter, telte med gulv og køletrailer

Velkommen til de nye i Skrave

Vore tilflyttere præsenterer sig selv

Københovedvej 56, 6630

Rødding

Vi hedder Morten og Alberte, og vi er 26 og 25 år. Vi har været sammen i 4 år, men har kendt hinanden siden gymnasiet. Vi har sammen en datter, Agnes, som blev født 2. april 2022, og en lille hund, Emma.

Morten er opvokset i Bastrup skov og Alberte i Kolding. Vi boede sammen i Kolding i et par år, inden vi valgte at købe hus i Skrave, da vi blev træt af bylivet, og Morten ville gerne tilbage på landet. Det er et valg, som vi bestemt ikke har fortrudt.

Til dagligt er Morten reservedelsansvarlig hos Autocentralen i Kolding, og Alberte går pt hjemme på barsel. Vi kan godt lide at holde os i gang med løb, cykling og styrketræning. Men vi bruger også meget tid på både vores familier og venner.

Skrave Kirkevej 4

Thomas Betzer og Melanie Lund-Nielsen med datteren Freja Lund Betzer på 3 år skriver følgende:

Thomas er 34 år og arbejder som tømrer i Kolding. Melanie er 26 år og er færdiguddannet socialrådgiver til januar 2023.

Vi overtog huset i Skrave 1. august 2022. Vi faldt for huset og det idylliske naturområde. Vi er ellers en stille familie, men døren er altid åben hos os.

4
Deadline for indlæg til næste udgave af Skrave Avis er 1. oktober 2023

Skravevej 7, Malene Frihagen

Jeg er født og opvokset i en lille landsby syd for Aabenraa og har egentlig altid søgt et lignende sted, så jeg tænkte, at Københoved ville være en oplagt kandidat – både i forhold til den landlige beliggenhed, men også fordi der var et hus til leje, hvor dyr var tilladt. Med mit nye job som dyrepasser i Glad Zoo rykkede jeg derfor teltpælene op på Falster og flyttede forventningsfuldt til det lille grå hus i trekanten. Nok har min lille, hvide hund ændret forfærdeligt meget karakter i takt med, at han er blevet kønsmoden (dog kastreret) og ovenpå en del flytteri, så han er knapt så begejstret for alle de hunde, cyklister og traktorer, der nu engang bevæger sig rundt i vores skønne nabolag. Jeg, på den anden side, kunne ikke være mere glad. Jeg har aldrig oplevet et sammenhold som det, jeg oplever her i sognet. Det er simpelthen så fantastisk, hvor imødekommende I alle har været, selv for en lille halv-introvert person som mig.

Min rejse startede dog længe inden den forhåbentligvis slutter her. Under min uddannelse som dyrepasser arbejdede og boede jeg i en del forskellige lande. Inden hele mit liv begyndte at handle om dyr havde jeg dog stor interesse for musik og teater.

Jeg gik på teaterlinjen på Hoptrup Efterskole i sin tid og bruger en del af min fritid på middelaldermarkeder rundt omkring i landet, blandt andet Hertug Hans Festival i Haderslev. Her levendegør vi historien, så det er en god blanding af formidling og skuespil. Og øl!

Jeg nåede her til byen, netop som corona aftog og krigen i Ukraine startede. Efter to års ensomhed under nedlukning havde jeg brug for at deltage i noget – og

heldigvis var Tour de Middag lige om hjørnet. Jeg meldte mig til og frygtede lidt en hel aften med mange mennesker og navne at huske. Min introverte side prøvede at få kål på mig, men jeg elskede arrangementet fra det første håndtryk, jeg gav. Det var selvfølgelig til HC og Conni. De fyldte min mave med lækker lakseroulade og mine ører med lækker jazz. Hele den aften var så fantastisk, og jeg vil endnu engang gerne takke for det lækre mad og det gode selskab, hele vejen rundt i sognet!

Så kom Skrave Revyen. Den dukkede tilfældigt op på min Facebook, og jeg prøvede bare at skrive til dem og høre, hvad det der revy gik ud på. Ikke længe efter sad jeg i forsamlingshuset med et manuskript i hånden, omgivet af en håndfuld skønne mennesker. Martin Boye startede med at sige ”Ja, vi kender dig jo ikke, så vi har bare tildelt dig nogle roller”. Sjovt nok var rollerne to mænd og en transvestit, men jeg er jo også i et tidligere mandsdomineret fag… Og jeg var vild med min rolle som Karla, den tidligere fribryder Karl.

Jeg har boet rigtig, rigtig, RIGTIG mange steder, men jeg har aldrig oplevet et så godt sammenhold i en hel by før, som jeg gør her. Det er virkelig fantastisk. Min sure hund og jeg glæder os til mange år her i sognet.

5
6

Sejltur med dambåden i Haderslev og besøg hos Søster Is

På en skøn aften i august havde OBS-udvalget arrangeret en tur med båden på Haderslev Dam med efterfølgende besøg hos Søster Is

Der var så stor tilslutning til turen, at vi kunne fylde hele dambåden op med Skrave-folk. Dambåden sejler fra Bispebroen i Haderslev via Danhostel til Bergs Plads og ud til Damende, hvorefter den sejler retur langs den modsatte bred. Turen varer ca. 1½ time. Undervejs fortalte skipperen om, hvad vi kunne se fra båden, bl.a. om det rige dyre- og fugleliv langs med og på dammen, som oprindeligt er opstået efter anlæggelse af en mølledæmning Ofte kan man fra båden se en havørn, den var dog desværre ikke på sin pind den aften.

Vi lagde til ved Bergs Plads, besøgte Sophies kilde og smagte på kildevandet. Det siges at være helbredende, men da det indeholder ca. 100 gang mere jern end almindeligt postevand, er smagen så dårlig, at man ikke har lyst til at smage mere end én gang.

Tilbage i båden igen blev der budt på kaffe og hjemmebag. Resten af turen nød vi udsigten i det dejlige vejr –der var ikke en vind, der rørte sig og temperaturen var lige tilpas. Vi oplevede solnedgangen ved indsejlingen til inderdammen.

På den sidste del af turen fortalte Arne og Dorte Holm om familiens projekt med Søster Is – et omfattende og arbejdskrævende, men også succesrigt foretagende. Tilbage på land gik vi til Jomfrustien, hvor Sofie fra Søster Is ventede på os. Vi blev delt i 2 hold – det éne kunne købe de lækre is og det andet fik fortalt om processen for produktion af isen mm. Isen er specielt god, da den er fremstillet af jerseymælk og bliver lavet helt fra bunden af. Sofie fortalte bl.a., at ”Ugens is” er et hit. Der er mange faste kunder, der kommer ind hver uge for at smage ugens is. Hun oplever også turister, der kommer ind hver dag, de er på ferie i området.

Efter alle havde forsynet sig med is, gik turen hjemad igen. En vellykket aften – ikke mindst, fordi vejrguderne var os venligt stemte.

7
Også søstrenes isvogn er en succes og booket til mange arrangementer.

Alene i vildmarken

Et generationseksperiment med Rikke og Aslak

Et spørgsmål over madlavningen

Hen over madlavningen i foråret 2021 spurgte jeg min far, Aslak, om han ikke syntes, vi skulle melde os som deltagere i DR1´s populære realityprogram ”Alene i Vildmarken”.

Et program der handler om både fysisk og psykisk overlevelse i den nordnorske vildmark. Fars svar var prompte ”Du kan da blot melde os til, de vælger da nok ikke sådan nogle tågehorn som os”.

Det gik hverken værre eller bedre, end at vi, efter mange ansøgningsvideoer, helbredstjeks og psykologtest, i september stod klar til afgang i Kastrup lufthavn. Op til vores afgangsdato var der blevet afholdt dybe samtaler med vores partnere, og der var givet grønt lys og samtykke til vores afgang.

De frie stunder op til afgangen gik med diverse forberedelser. Tøj der skulle indkøbes, vandrestøvler der skulle gås til, udstyr der skulle vælges og breve og videoer blev lavet til børnene og partnerne, der skulle forblive hjemme. Når først vi var klar over, at hjemmefronten var udrustet til vores fravær, vidste vi, at vi kunne tage af sted med god samvittighed og med ro i maven – klar til eventyr!

Eventyret begynder

Det var et stort ønske for mig at prøve denne udfordring af sammen med min far. Jeg havde i mange år tænkt, at det kunne være spændende at deltage i programmet og afprøve både mine friluftsfærdigheder, mit natur-kendskab og ikke mindst min psyke. Men alligevel var det først, da det blev en mulighed at tage af sted som makkerpar, at idéen virkelig tog form.

Min barndom har været dejlig, og jeg har mange gode familieoplevelser i rygsækken, men enkeltoplevelser med min far var noget, jeg syntes, jeg manglende. Jeg manglede muligheden for at lære ham at kende, ikke blot som far, men som det hele menneske han er. At være nysgerrig på ham og hans liv i en dybde, som man ikke nødvendigvis får i en samtale hen over aftensmaden.

Forud for turen var der også overvejelser omkring dét at tage af sted som far og datter. Vi havde et godt forhold til hinanden, og at tage af sted på sådan en udfordring kunne gå begge veje for vores forhold. Vi kunne enten blive stærkere af vores oplevelse sammen, eller vi kunne blive rygende uvenner og tage fra vildmarken med et dårligere forhold til hinanden. Vi var begge meget bevidste om og opmærksomme på denne risiko, men var enige om, at vi skulle kunne kigge hinanden i øjnene hver dag og kunne sige, at vi stadig havde det sjovt og gerne fortsat ville være i vildmarken.

Og pludselig stod vi så på stenbredden ved søen Altavatn i Nordnorge, og vores drøm om vildmarkseventyret blev for alvor en realitet. Nu stod vi kun med vores overlevelsesudstyr pakket i rygsækken og med en masse gåpåmod, klar til at starte vores vildmarkseventyr. Det var surrealistisk at se båden sejle fra os og vide, at nu var vi bare os, min far og jeg.

29 vilde, hårde og vidunderlige dage

Vores eventyr i vildmarken overgik begge vores forventninger!

8

Både hvad angik vores friluftsfærdigheder, vores psyke og vores bygge- og fiskeevner. Vi nød hver dag og gjorde hver dag til en kæmpe oplevelse, selvom det også var pissehårdt og koldt.

Oplevelser der indebærer alt fra den fantastiske natur, den utrolige naturro, der kun bliver afbrudt af rensdyrene, der af og til lunter igennem vores habitat, og ikke mindst muligheden for at leve livet uden at have behov for et ur, der skal fortælle én, hvornår man skal gøre sit næste gøremål.

I vildmarken når vi det, vi når, vi spiser, når vi er sultne og ikke, når klokken fortæller os, at det er spisetid, og vi sover uden at have et vækkeur, der fortæller os, at vores søvn er færdig.

Vi nyder de små goder, dagene bringer os. At få en varm klud i hovedet, inden aftensfisken skulle indtages, eller læber, der blev blødgjort med en gammel sortstænket læbepomade, vi havde fundet på søbredden, føltes som den største wellnessoplevelse, man overhovedet kan forstille sig!

Dagene går med hårdt arbejde for at få vores hjem bygget op og gjort funktionelt, både i forhold til at kunne skaffe os ly, læ og varme, men også indretningen spiller en stor rolle i vores hjem. Vi har mange gange, hvor vi må lære nye ting og retter til, fordi vores første forsøg ikke lykkes.

Vi tager det dog positivt og byder vores læring og den nye erfaring velkommen med et ”yes! – vi lærte noget nyt”.

Der er også plads til mange gode snakke mellem min far og mig. Både når vi bruger timer på at plukke bær, slæber mos eller når vi sidder i vores hjemmebyggede sofa foran vores indendørs pejs. Samtalerne kan strække sig vidt, og mange gode samtaler kommer frem.

For mit vedkommende var det utrolig givende og interessant at høre historier og oplevelser fra min fars barn - og ungdom. Hans skarnsstreger, hans valg af karriere og hvad det har gjort i forhold til familielivet, hans søskendeflok og ikke mindst hans interesser.

Fælles for alle samtaler er, at det aldrig er nogen samtaler, vi har haft sammen derhjemme. For vores vedkommende er det ikke nogen samtaler vi lige går i gang med hen over en fælles aftensmad eller hen over en fødselsdagsmiddag. Det gav mig så utrolig meget indblik i hans liv og hans livsvalg, og det var virkelig noget, rammerne og naturen i vildmarken kunne give os. Vores forhold til hinanden er blevet styrket enormt meget, og det vil jeg for evigt være taknemmelig for.

Livseventyret sætter spor

Vores exit fra vildmarken gik langt fra, som vi havde forventet og drømt om. Vores største ønske var, at mine børn og min mor skulle komme og hente os, og dermed gøre os til vindere af programmet. Vi havde alle forudsætninger (mente vi selv), og vi nød stadig at være i vildmarken og havde mange fede oplevelser.

Men efter far besvimede 2 gange på en nat, kunne vi ikke fortsætte forsvarligt i programmet. Vi havde helt fra starten af vores eventyr lovet hinanden, at vores

9

helbred ikke måtte komme på spil, så der var kun ét at gøre – efter kyndig lægevurdering måtte vi trækkes ud af programmet.

Det psykiske efterspil af vores exit var hård, men vi fik dog mange gode snakke og havde mange refleksioner på vores eventyr sammen som far og datter.

Vi har fået os en kæmpe oplevelse – et livseventyr!

Eventyret, der foruden selve oplevelsen i vildmarken, også bød på vores debut på tv, radiointerviews, avis- og ugebladsartikler m.m.

Størst af alt er dog den interesse, der har været for at høre om vores eventyr. Foredragsforespørgslerne fulgte i kølvandet på tv-udsendelsen, og vi var så heldige at have vores foredragsdebut i Københoved Forsamlingshus. Mange tak til alle, der støttede op om aftenen!

At holde foredrag har virkelig forlænget vores oplevelse sammen, og vi forlænger den stadig. Vi får nye og spændende forespørgsler ind ad døren, og vi nyder at interessen fortsat er der. Vi er spændte på, hvor længe det fortsætter, men lige nu nyder vi det blot til fulde. Vildmarkseventyret gav os også mulighed for at reflektere over vores hverdag hjemme i dagligdagen.

Jeg personligt fik en stor øjenåbner omkring mit ”tidstyrani”. Jeg NØD virkelig at være i en ramme, hvor jeg ikke skulle nå nogle opgaver til bestemte tidspunkter – det vi ikke nåede den ene dag, nåede vi den anden. Desværre er vores dagligdag herhjemme utrolig styret af tid og deadlines, det har jeg ikke kunnet ændre så meget på. Et punkt, jeg dog har gjort til en stor interes-

se for mig og min familie efter min oplevelse i vildmarken, har været en beslutning om, at jeg vil have flere natur- og friluftsoplevelser sammen med min familie. Ikke kun oplevelser, der skal udleves i weekenderne, men i stedet i hverdagene.

Hverdagene er dem, vi har flest af, og vi skal nyde dem bedst muligt, så vi ikke kører surt i det.

Så jeg har startet konceptet ”Hverdagseventyr som småbørnsfamilie”, hvor vi som familie kan bruge hverdagsstunder på at have natur- og friluftsoplevelser sammen – og ungerne elsker det!

Det kan være, vi når 10 min. den ene dag og 2 timer den anden, uanset hvad, så nyder vi vores stunder sammen – i hverdagen.

Min drøm er at kunne inspirere andre til at gøre lignende og dele tips og tricks til, hvordan man kan have både spontane og planlagte hverdagseventyr med småbørn.

Vi håber på at kunne inspirere andre til at tage på oplevelse sammen - specielt personer, der er i en forældre/ barn-relation til hinanden. Det behøver bestemt ikke at være en oplevelse i vildmarken, der står først for –selvom vi til hver en tid ville gøre det igen!

Men blot at tage på eventyr på tværs af generationer i en moden alder, hvor formålet med eventyret er at lære hinanden at kende som nye mennesker, der blot har mødt hinanden.

At være nysgerrige på hinandens livshistorier, interesser og oplevelser har været en kæmpe oplevelse for os, og vi vil til hver en tid anbefale andre at gøre det samme.

10
Rikke Dypping Jensen

Tour de Middag

Tour de Middag har siden 2017 været en årligt tilbagevendende begivenhed i Skrave, som alle har set hen til med forventning. På grund corona blev ”Touren” aflyst både i 2020 og 2021; men lørdag den 26. marts kom vi endelig i gang igen.

Som udgangspunkt handler Tour de Middag om at lære lidt mere om sine naboer og andre i Skrave, og de fleste af os ved jo godt at snakken og meningsudvekslinger flyder lidt lettere, når der er mad indblandet.

Konceptet er enkelt

I løbet af aftenen bliver du budt på en 3-retters menu, som dog bliver indtaget hos 3 forskellige værter i sognet. Det er op til hver enkelt værtspar, hvorvidt de vil servere hotdogs eller hummere.

Efter den sidste ret mødes alle gæster og værter til fælles kaffe og hygge på Bennetgård.

Man melder til enten som gæst eller vært. Hver vært/ værtspar laver tre retter, som de spiser sammen med tre forskellige hold gæster (á ca. 6 personer).

Som gæst får du at vide, hvor du skal starte med at gå hen og spise forret, senere fortæller værten dig, hvor hovedretten skal indtages. Når forretten er spist, får du så at vide, hvor desserten skal spise.

Det koster 150 kr. pr. person at deltage. Værterne betaler ikke, men får et beløb på 850 kr. til dækning af udgifter. Gæsterne medbringer selv drikkevarer til maden.

På den måde kommer ingen gæster til at mødes igen, før vi mødes til fælles kaffebord på Bennetgård.

Invitationerne omdeles til alle husstande i Skrave og derefter går puslespillet i gang med at få fordelt værter og gæster.

Værterne ved først få dage før, hvem de får som gæster. Det samme gælder for gæsterne, som først dagen før får at vide, hvor de skal indtage forretten.

Vi har nu haft 4 Tour de Middage, og vi har kun fået positive tilbagemeldinger fra både værter og gæster, uanset om man er ”gammel” eller ”ny” beboer. Det skal dog nævnes, at specielt tilflyttere har været overordentlig begejstret for ”Touren”, idet de på den måde ret hurtig får knyttet kontakt til os, der har boet i længere tid i Skrave.

Vi gør det igen til næste år - lørdag den 25. marts 2023.

11
Frank Buur Når sidste ret er spist samles alle deltagere på Bennetgård til aftenkaffe, udveksling af aftenens kulinariske oplevelser, hyggesnak m.m.
12

SUIFs arv fra Johannes Kjær

Et skridt videre i processen om Johannes’ arv på de 944.160,89 kr.

Johannes Kjær skænkede SUIF en fin arv, da han i februar 2020 gik bort.

Sidenhen har bestyrelsen modtaget forslag fra sognets borgere om hvad pengene kunne bruges til.

Til dette års sognefest blev der lavet afstemning ud fra de indkommende forslag, og der kunne stemmes hele ugen igennem.

97 personer har hver afgivet 1 stemme til 3 forskellige forslag, og ud fra dette har bestyrelsen kunne træffe en beslutning, nemlig at gå videre med de 4 forslag, der har fået flest stemmer.

1. Pavillon med bænke ved foreningshuset med 58 stemmer.

2. Padeltennisbane & Nye flag deler en 2. plads med 31 stemmer.

3. Digital infostander fik 23 stemmer.

Der er givet besked til foregangsmændene af forslagene, som i samarbejde med bestyrelsen vil udarbejde planer for realisering af forslagene.

Nogle af forslagene er vi godt i gang med, og andre vil tage længere tid, da der skal søges om flere penge, tilladelser og kommunen skal med ind over.

Digital infostander - en del af arven

Skærmstørrelsen er HxB 160x230cm

Der tegnes en aftale for visninger på 10 sekunder ad gangen inden for den aftalte periode. Minimum 70 visninger pr. dag.

Effekten af visninger på digitale skærme bemærker skærmene og synes de er relevante ser og kan huske budskaberne på digitale skærme køber, hvis de ser en relevant annonce.

Her er et eksempel på information om en begivenhed

Inden der kommer en permanent infoskærm, har vi lejet denne trailer.

Har jeres forening/udvalg en begivenhed I gerne vil reklamere for på storskærmen, så sig til.

Det kræver kun et billede lidt beskrivelse af den begivenhed, som I vil reklamere for, samt datoer for begyndelse og udløb.

Billeder i JPG format, sendes til Per Sønning, på psnkoeb@gmail.com eller på Messenger.

Der er også mulighed for erhvervs reklamer mod et mindre beløb, det samme gælder for foreninger uden for Skrave sogn, spørg Per Sønning på 9383 1967.

13

år på Bennetgaard

Lola ser tilbage på sin tid som leder af Bennetgaard

Januar 2002 flyttede min mand Jan og jeg ind på Bennetgaard i Københoved. Jeg havde fået stillingen som bestyrer af Bennetgaard Hvilehjem. Stillingen krævede, at man boede i en tilhørende bolig på stedet. Så med lidt betænkelighed flyttede vi fra 200 kvadratmeter i Tønder og ind på 75 i Københoved. Det kom vi dog aldrig til at fortryde. Ikke bare var arbejdet spændende og afvekslende, men også selve lokalsamfundet, vi blev en del af, var helt specielt. Vi blev modtaget med stor varme og imødekommenhed og opdagede snart, at sammenholdet i Skrave sogn var ud over det sædvanlige. Der var tilbud til både unge og gamle allerede dengang, og siden er udviklingen i den retning kun gået fremad. Det vrimler med ildsjæle med masser af energi og gode ideer.

Selve arbejdet på Bennetgaard har også givet mig mange gode oplevelser og lært mig meget omkring egnens unikke historie. Få små landsbyer har en så spændende fortid som Københoved. Bennetgaard er et af de synlige beviser på dette. Selv om I som egnens beboere kun har betinget gavn af stedet, da det jo allerede for 86 år siden blev indstiftet som hvilehjem for det danske mindretal i Sydslesvig, så kan I dog prale med at have et sted, som der ikke findes mage til i Danmark og sikkert heller ikke i resten af verden. De fleste af jer har sikkert bemærket, at Bennetgaard er overordentlig interessant for alle mulige foreninger og historisk interesserede danskere, som kommer fra hele landet for at høre om og se stedet.

Sådan var det ikke, da jeg kom for over 20 år siden. Da var stedet næsten ukendt i resten af Danmark. Jeg blev hurtigt enig med mig selv om, at det var en stor skam. Så allerede i mit første år her begyndte jeg at sende opslag rundt til grænseforeninger og historiske foreninger for at gøre dem opmærksom på denne lille perle i Københoved. Det lykkedes over al forventning, og i dag kommer der som sagt rigtig mange fra nær og fjern, så mange, at jeg desværre må sige nej til en del, da selve formålet med stedet jo stadig er hvile og rekreation for ældre fra det danske mindretal. Så går det jo ikke, at jeg fylder huset med mennesker for tit, når de er her på ophold.

Men det, at stedet er blevet et kendt og skattet udflugtsmål, har også ført mange andre gode ting med sig. Bennetgaard har modtaget Sct. Georgs Gildernes ”Hæderspris for Etisk og Humanitær handlemåde” for

on, da modtagerne af denne pris ellers har været f.eks.: Læger uden Grænser, Aids Fonden, Prinsesse Bennedikte, Mødrehjælpen og mange andre lign. og meget mere kendte organisationer. Lars Larsen hørte om stedet og sendte 2 store paller med dyner, puder, håndklæder og sengelinned. Jeg er blevet kontaktet af flere fonde, efter medlemmer af deres bestyrelse har været her med foreninger, med opfordring om at søge hos dem osv.

Som I nok kan forstå, har det været et meget givende og kreativt arbejde at være daglig leder af Bennetgaard. Men det må det jo også næsten være set i lyset af, at der i de 86 år, stedet har opfyldt det formål, Jutta Skrumsager bestemte, kun har været 5 bestyrere i alt. Jeg kan med mine snart 21 år prale af at være den, der har været næstlængst på stedet. Der er dog nogle år op til Frøken Balslev, der var den første og var her i 34 år.

Selve Bennetgaards bestyrelse er også blevet udskiftet et par gange i min tid. Hvor de før altid var ældre end mig, er de nu alle yngre. Så mon ikke det er tid for mig at takke af nu, da jeg faktisk har overskredet folkepensionsalderen allerede sidste år. Det er et dejligt job at være daglig leder af stedet, men det er også krævende. Man skal kunne mange forskellige ting og er på næsten 24/7, når der er gæstehold. Det kræver menneskekundskab og omsorg for andre mennesker, men også en vis form for autoritet og fysiske kræfter samt stor opbakning fra en evt. ægtefælle, som jeg har haft i rigeligt mål.

Men jeg ser med fortrøstning på Bennetgaards fremtid. Dens dygtige bestyrelse skal nok finde en god og (yngre) afløser for mig til at lede stedet fra næste år og forhåbentlig flere år frem. Gid hun må blive lige så glad for arbejdet og byen, som jeg har været.

Vi kommer dog til at savne alle vore dejlige naboer. Heldigvis flytter vi kun 15 km væk til Holleskov, eller som Jan siger: Vi har et hus i Hollewood.

Lola Lecius Larsen

14
20

Årets gang i Lokalrådet

Fælles arbejdsdage med SUIF og Københoved Forsamlingshus

Den første fælles arbejdsdag blev afholdt den 5. september 2022. Her blev der ordnet både indendørs og udendørs ved forsamlingshuset, og der blev shinet op udenfor ved foreningshuset. Dagen blev sluttet af med grillpølser og øl/vand. Næste arbejdsdag bliver den 1. maj 2023.

Webkursus for flere om hjemmeside

Der er heldigvis kommet mange nye aktive personer ind i bestyrelser og udvalg i Skrave. Derfor var der brug for et kursus i brug af vores hjemmeside for en flok i oktober 2021.

Vælgermøde

Inden kommunalvalget i november 2021 afholdtes et stærkt besøgt vælgermøde den 28. oktober. Mange benyttede sig af muligheden for at spise valgflæsk i Københoved Forsamlingshus, inden de gik ind til mødet i salen ved siden af.

Dialogmøde med kommunen

På det årlige møde med Vejen Kommune har vi bedt om, at få pristalsreguleret det årlige tilskud til landsbypedelordningen. Vi får stadig det samme beløb som blev tildelt i starten for over 10 år siden. Umiddelbart var borgmesteren positiv i sin mundtlige tilbagemelding.

Et andet emne var endnu engang trafik. Vi har spurgt til cykelruteplanen, hvor vi har fået indført, at der ønskes etableret et helleanlæg ved krydset Skodborgvej/ Langetvedvej. Desuden er det sket flere gange, at biler er kørt af vejen under ”indflyvning” fra vest til Københoved. Svingets skarphed kommer åbenbart bag på folk, og byskiltet ses for sent. Både her og ad stykket øst på ud af Københovedvej mod Skodborg, hvor der også køres alt for stærk, kunne vi godt tænke os noget, der kunne sænke farten.

Pyloner – nej, ja, nej

Vejen Kommune har etableret ensartede pyloner ved indgangen til alle byer af en vis størrelse. Først fik vi at vide, at der ikke skulle nogen til Skrave, vi var for små. Så fik vi melding om, at der alligevel ville blive sat pyloner op ved Københoved. Lokalrådet leverede derfor idéer og fotos af nogle af de markante bygninger/anlæg

i området til kommunens grafiker, så der kunne laves en baggrundsikon. Men så meldte kommunen alligevel ud, at der ikke kom pyloner i Københoved. Så man må sige, at frem og tilbage er lige langt.

Varmeplan

Se tekst om dette andet sted i avisen.

Førstehjælpskursus

Lokalrådet arbejder på at tilbyde førstehjælpskursus igen i starten af 2023.

Lokalrådet fortæller –artikelserie i Ugeavisen

Vi deltager på skift med andre af kommunens lokalråd og skal producere et antal artikler om året. Hold øje med Ugeavisen og har du et godt tema til en artikel er du velkommen til at kontakte Lokalrådet. Fællesforening ny struktur

Lokalrådet arbejder sammen med flere andre foreninger på at lave en samlet fællesforening med én bestyrelse i stedet for at være flere enkeltforeninger. Se mere om dette andet sted i avisen.

Tour de Middag

Vores Tour de Middag kunne igen den 26. marts 2022 afholdes efter en længere corona-pause. Det var som sædvanlig, fristes man til at sige, en succes med 43 gæster og 7 værter.

Gæsterne kommer rundt hos tre forskellige private værter i sognet i løbet af aftenen, fordi forret, hovedret og dessert skal indtages hver sit sted og i selskab med nye gæster og værter. Det er en oplagt mulighed for såvel nye som veletablerede i sognet at møde andre i mindre selskaber. Næste Tour de Middag er lørdag den 25. marts 2023.

Foreningshuset

I brugerrådet for Skrave Foreningshus arbejdes der på en opdatering af den såkaldte ”Grønspættebog”, der indeholder aftaler og retningslinjer for huset. Desuden arbejdes der for i samarbejde med kommunen at få et fremløbsvandvarmer i Samværelset og termostater på varmeapparaterne, der hvor de mangler i huset. Der er gode argumenter i form af energibesparelser for begge.

Tine Steensen, Skrave Lokalråd

15

Hyttetur 2022

Som traditionen byder, blev der afholdt hyttetur i år, fra den 26/7 - 30/7. Denne gang gik turen til Føns Strand, nærmere betegnet Kridthuset, med 35 tilmeldte.

På første dagen mødte vi ind til kaffetid, hvor vi blev budt velkommen med kaffe og kage. Derefter pakkede vi ud og fik os indrettet på værelserne. Kridthuset har 2 sovesale og et par enkelte lederværelser. Conni og H.C. og Christen og jeg var alderspræsidenter på turen, så vi fik tildelt et lederværelse for os selv. ☺️

Nogle havde medbragt telt eller campingvogn. Til de unge var der rejst et stort telt, hvor de kunne overnatte.

Fællestur til Bågø

Den 27/7 var der fællestur til Bågø. Vi kørte til Assens, hvor vi skulle sejle fra. Færgen var en bette én af slagsen. Der er plads til 7 biler og 90 passagerer om sommeren. Vinterperioden kun 30 passagerer, fordi der kun er 30 indendørs siddepladser. Fra Bågøsiden skulle flere biler bakke ombord. Øen har 24 fast boende, og én butik. Nemlig Kiosken på havnen! Til gengæld havde de et stort sortiment.

Der var trængsel på den lille færge til Bågø.

Dagen bød på godt vejr, så det var en dejlig overfart, der tog en halv times tid.

Ved ankomst var det frokosttid, hvor vi fik indkøbte sandwich. Derefter var der et par timer til udforskning af øen.

Der var flere gåruter af forskellige længder. Vi gik til Bågø By. En smuk tur med masser af natur og fugleliv. På vejen så vi bla Hestestalden, kirken og den russisk ortodokse kirke. Hestestalden er en gammel gård, hvor man kan spise sine madpakker og købe is og drikkevarer. Det foregår ved selvbetjening. Udover det var der indrettet en slags museum med gamle redskaber, og øens historie og dets mennesker gennem tiden.

Den russisk ordodokse kirke er af nyere dato. Den blev indviet i 2014. Forud for det havde en russisk nonne etableret et russisk ortodoks kloster på en af gårdene. Nonnen har idag et feriested med værelser til besøgende og pilgrimme, primært fra Rusland. Sikkert ikke mange besøg pt. Spændende og anderledes at se. Inden hjemturen fik vi medbragt kaffe og kage.

Den 28/7 var der socialt samvær for alle i huset. For det første blev Poul Erik 60 år. Det blev fejret med sang og gaver. For det andet havde Britta arrangeret et fælles projekt, hvor alle skulle give et bidrag med garn og hæklenål/strikkepinde. En anden mulighed var at lave perler med forskellige motiver. Der blev gået til den med Iver, både børn og voksne fik lavet de fineste perlebakker. Sluttelig skulle det hele samles i ét færdigt resultat.

Den unge generation hjælper den ældre generation

Eftermiddagen var til fri afbenyttelse. Vi var en flok der tog i genbrug i Middelfart, andre tog til humlemagasinet, det gamle Fyns sommerland, Shopping, spil. Sideløbende var der kongespils turnering, der osse skulle passes ind.

Om aftenen var der bestilt festmiddag udefra. Den 29/7 var der fri leg. Dog var der mini golfturnering, for dem der havde lyst.

Resten kunne bruge dagen som de havde lyst.

Stranden som ligger et stenkast fra kridthuset, er ikke den fineste badestrand, det holdt dog ikke Poul Erik og Christen fra en morgendukkert. Det så nu ikke ud til at være den største fornøjelse. Stranden var fyldt med hybenbuske med de fineste store hyben. Mange benyttede lejligheden til at få lidt med hjem.

Den sidste dag var der fælles rengøring. Når 35 går i gang med et hus, så går det altså lynende hurtigt. I løbet af ingen tid var det klaret.

Endnu engang har Poul Erik og Britta overgået sig selv. Der er meget planlægning til så mange mennesker. Det kan kun anbefales.

Tak for turen Britta og Poul Erik.

17
18

Affaldssortering

Pr. 1. januar 2023 skal vi sortere affald i yderligere 2 fraktioner: Mad- og drikkekartoner samt farligt affald.

I løbet af 2023 skal vi sortere vort affald lidt anderledes end i dag. Fra Vejen Kommunes hjemmeside har vi sakset denne beskrivelse:

I praksis vil alle husstande få udleveret en tredje affaldsbeholder. Kombinationen af indsamling bliver (som angivet i figuren): Glas og metal – pap og papir – plast, madog drikkekartoner. Restaffald og madaffald forbliver uændret som særskilt indsamlede fraktioner. Årsagen til at den nuværende kombination af indsamlingen ikke fastholdes er, at reglerne på området er ændret, og det ikke længere er tilladt.

Der etableres en indsamlingsordning i form af en henteordning for farligt affald. Udformning af ordningen er under udarbejdelse.

En indsamlingsordning etableret som en henteordning af tekstilaffald (beklædningsgenstande og andet tekstilaffald) indføres senest 1. juli 2023. Udformning af ordningen afventer pilotprojekter mellem kommuner, forsyningsselskaber og Miljøstyrelsen.

Alle ændringer af eksisterende affaldsordninger og udrulning af nye affaldsløsninger følges af klar, enkel og tydelig kommunikation (foldere til borgerne, info på hjemmeside, film på sociale medier, m.v.). De landsdækkende piktogrammer bliver anvendt.

Nyeste information om ny affaldssortering

Du har måske allerede fået mere information fra Vejen Kommune.

Kommunen har meddelt, at den tredje container, vi skal have stående foran huset, bliver leveret i perioden 28. november til 23. december. Den bliver leveret den dag, du får tømt din genbrugsbeholder med det grønne låg.

Containeren har blåt låg, så den er nem at skelne fra de to andre.

Containeren har kun ét rum - og i det skal du lægge mad og drikkekartoner samt både hård og blød plast. Det giver samtidig mere plads i containeren med det grønne låg, som fremover kun skal have plads til pap og papir samt metal og glas.

Samtidig med at du får den nye container, bliver der sat nye klistermærker på begge de eksisterende containere. Du skal derfor sætte begge containere ud den dag, du får tømt genbrugscontaineren.

Klistermærkerne bliver skiftet af andre medarbejdere end renovationsfolkene, så udskiftningen kan ske både sen eftermiddag og aften.

Sammen med den nye container modtager du en ”Sorteringsguide 2023”.

Petersen

19
20

Delfinen ved regnvandssøen blev afsløret

Kunstværket ved bredden af regnvandssøen i byens nordøstlige hjørne og Rostgård Maskinstation blev afsløret lørdag den 14. maj.

Ca. 160 voksne og børn fra nær og fjern mødte op til afsløringen af skulpturen. Efter afsløringen blev der budt på grillpølser m.m. Alle hyggede sig i det flotte vejr og der måtte hentes ekstra forsyning af pølser og brød til alle de fremmødte.

Det var den lokale byrådsmedlem Martin Boye, der skulle afsløre kunstværket og kunstnerne bag. Det gjorde han på en flot og fyldestgørende måde, så talen kommer her.

”Kære alle, Velkommen til afsløring af kunstværket her ved regnvandssøen.

Vi er samlet her i dag, fordi vi i Københoved er blevet begavet med et værk, som i årene fremover skal stå som et symbol på den frihed og virkelyst, der udspringer af et stærkt lokalsamfund.

Kunstværket er blevet til i løbet af vinteren, og der er mange lokale ildsjæle og virksomheder, der velvilligt har gjort en stor indsats for at få projektet på benene. Finansieringen af selve værket kommer hovedsageligt fra den pulje, Johannes Kjær havde skænket til forskønnelse af Københoved by. Dertil kommer en række virksomheder, der har støttet med både materialer, udlån af maskiner og arbejdskraft.

Stor tak skal derfor lyde til Rostgård Maskinstation, JP Elservice, JP Oksen, Jens Nielsen, Søren Jørgensen og endelig Christian Jørgensen for hjælp med støbning af soklen.

Det er de to lokale kunstnere Erling Jacobsen og Arne Jørgensen, der har lavet værket ud fra en idé, som Arne havde tumlet med nogen tid. Og der var ikke langt fra tanke til handling, da Erling blev præsenteret for ideen.

Erling har nemlig tidligere fremstillet et større værk til en lille nordjysk by, som forestillede to fodbold-

spillere i naturlig størrelse, så det faldt derfor Erling naturligt at opbygge denne skulptur efter samme metode.

Værket er fremstillet i rå armeret beton i adskillelige lag og installeret med indlagt springvand, der fødes fra regnvandssøen via en pumpe. Strøm til pumpen sponsoreres af Rostgård Maskinstation og Vejen Kommune har været så venlige at lade skulpturen oplyse af strøm fra gadebelysningen.

Københoved by og Skrave Sogn er kendt i Vejen Kommune, som et meget aktivt lokalsamfund, der gennem årene har formået at fastholde et kæmpe engagements niveau på rigtig mange fronter. Der er aktiviteter for enhver smag. Både kulturmæssige og fysiske tilbud, der er med til at inddrage alle i fællesskabet, har bidraget til at vi her i området har set en stor vækst i antallet af børn og nye børnefamilier.

Denne skulptur er et meget godt eksempel på, hvad der naturligt udspringer af et aktivt lokalsamfund og er en påmindelse til os alle om, hvor vigtigt der er at fastholde og dyrke de lokale fællesskaber, fordi det giver så meget igen.

Skabertrang og virkelyst trives i et miljø af tryghed, nærhed og gensidig anerkendelse som vi alle i fællesskab og med stolthed bidrager til.

Tillykke til Københoved og TAK”

Fælles varmeplan?

En projektgruppe har diskuteret og undersøgt, om det ville kunne betale sig med en form for fælles varmeløsning i Københoved/Skrave, hvor der i dag er naturgas. Vi havde også deltagere med på Vejen Kommunes møde om varmeplan den 12. oktober.

Konklusionen er indtil videre, at vi ikke kan se det rentabelt at investere i en form for fælles løsning for hele området.

Regeringen har pålagt kommunerne i 2022 at gennemføre en planlægningsindsats for omlægning til grøn varme i de områder, der i dag er gasforsynede. For nuværende er det udelukket, at der kommer fjernvarme til vores område.

I stedet er der selvfølgelig mulighed for, at den enkelte husstand etablerer sin egen lokale løsning (typisk varmepumpe). Alternativet til dette er at etablere et lokalt nærvarmesystem (for eksempel Termonet).

Det vil kræve en varmeforsyningskilde, et ledningsnet til at transportere varmen rundt og en lokal pumpe/ anlæg i hvert enkelt husstand.

Varmekilden kan for eksempel være en lokal virksomhed, der producerer en større mængde overskudsvarme, som kunne udnyttes. Dem har vi ikke nogen af i lokalområdet. Det betyder, at der skal etableres/ investeres i et jordvarmeanlæg (typisk en boring/spyd flere hundrede meter ned i jorden) som varmekilde.

Investering i en fælles løsning skal selvfølgelig holdes op mod investeringen i en husstandsløsning, for at vur-

dere om det er rentabelt. Ifølge kommunens oplysninger er der i området ca. 40 husstande med gas- eller oliefyr. Heraf ville vi forvente, at måske halvdelen kunne være interesserede i at komme med i en fælles løsning.

Disse husstande kan ikke forventes at ligge samlet, og udgifterne til at etablere det nødvendige lokale nærvarmenet og den fælles varmekilde vil gøre det urentabelt for den enkelte husstand sammenlignet med, hvad udgiften vil være for at etablere en lokal varmepumpe den enkelte bolig.

Vi kan ikke udelukke, at der kan være enkelte mindre grupper af huse, for hvem det måske kunne være interessant at gå sammen om en helt lokal fælles løsning. Det kommer meget an på, hvor tæt husene ligger på hinanden, og om der er mulighed for at etablere fælles varmekilde (typisk jordspyd) og et ledningsnet, uden at man skal til at grave i vejen, lægge ny asfalt o.s.v., som er noget af det, der koster.

Vi vil fortsat følge med i udviklingen og høre, om der er andre lokalsamfund, som har fundet gode løsninger.

Projektgruppen: Finn Jacobsen, Randi Snor, Svend Erik Prüsse, Jan Bo Thomsen, Frank Ib Andersen, Simon Simonsen og Tine Steensen.

Du er selvfølgelig velkommen til at tage kontakt til en i gruppen, hvis du vil have noget uddybet.

Fondsmidler til Københoved Forsamlingshus

Forsamlingshusets bestyrelse har søgt og modtaget flere fondsmidler i løbet af 2022:

Fra Nordlys Fonden er der givet 98.000 kr. som støtte til energirenovering af baglokalet bag/over scenen, et projekt der så småt er sat i gang. Desuden har Nordlys Fonden givet 100.000 kr. til tilskud til varmepumper, som er installeret og erstatter det gasfyr, der tidligere har varmet forsamlingshuset op.

Endelig har Skodborg Fonden givet 20.000 kr. til nyt lydanlæg.

Vi er i bestyrelsen glade for den velvillighed, hvormed fondene har set på vores ansøgninger, og vi vil også i det kommende år have fokus på at søge fondsmidler til målrettede projekter.

På vegne af bestyrelsen i Københoved Forsamlingshus Camilla Hauschildt

22

Besøg hos MM skilte

inviteret Skraveborgere til et virksomhedsbesøg hos

MM-Skilte i Vojens, som hun er medejer af.

De mange fremmødte havde en interessant aften. Vi fik bl.a. via et slideshow en introduktion til firmaet, som i løbet af få år er vokset, så det nu råder over 400 m2 Derefter blev vi vist rundt og hørte om alle de forskellige ting, MM-Skilte kan. Skiltene er kun en lille del af firmaets sortiment.

Vi så bl.a. en sportsvogn, der var ved at skifte farve/ udseende ved påsætning af folie for at kunne bruges i en reklame. Folie kan bruges til rigtig mange formål:

Farveskift på plastvinduer, nyt look til bordplader, køkkenlåger osv.

MM-Skilte laver også skilte til f.eks. Sygehus Sønderjylland, kreerer logoer til firmaer, printer på flere typer materialer og tryksager, fremstiller forskelligt merchandise og meget mere.

Vi var blevet opfordret til at tage mål og foto af vores postkasser, idet vi kunne få lavet nummer- og navneskilte til postkasserne. Det var meget populært – der stod en tålmodig medarbejder fra MM-Skilte og hjalp med dette hele aftenen.

Aftenen blev rundet af med kaffe og kage, hvor der selvfølgelig også var tid til snak og hygge.

23

Thaysensminde

En gammel slægtsgård i Langetved, som har været i slægtens besiddelse siden 1751, og tidligere ejere kan føres tilbage til 1597

Kurt Gamborg er nummer 16 i rækken af ejere, men nummer 9 i slægten Gamborg.

Jens Simonsen blev gift med Mette Jepsdatter i 1776, men de døde begge i 1795, altså efter 19 års ægteskab, de havde fået 9 børn, hvoraf de fleste døde som små. Den næstyngste Ellen Jensdatter var født i 1785, og døde altså 10 år gammel, og en bror Jeppe var 14 år, han døde i 1802. En farbror, som boede 100 m. vest for gården, blev formynder for dem, og gården blev bortforpagtet.

I 1802 var gården i dårlig kultur, og naboen Johann Meincke Thaysen, som var lærer, var blevet forlovet med Ellen. Han gav afkald på sin skolegerning og giftede sig med Ellen, som var 16-17 år. Han blev en dygtig bonde, de var gift i 17½ år, så døde Ellen. De fik 3 sønner og 3 døtre, den yngste blev knap 2 år. Han giftede sig igen og fik i 2. ægteskab 1 datter.

Johann Meincke Thaysen var lærer i 13 år, gårdmand i 35 år, sognefoged i 29 år og aftægtsmand i 14 år.

Da sønnerne voksede til måtte de lære at føre regnskab med udsæd, tærskeresultater og planlægge, hvor meget der skulle bruges til husholdning og til udsæd næste år, sådan at de havde et overblik over hvor meget, der kunne sælges.

I 1832 efter tilladelse fra amtet blev ager, eng og skov delt i 2 lige parter, så hver af sønnerne kunne få halvdelen. Der blev bygget ny bygninger på Østermarken (nu Anders Madsen). Den ældste søn levede et stille og virksomt liv på gården i 21 år.

I modsætning til broderen Jens Nicolaj Thaysen, der var kendt næsten overalt i Jylland. Han drev gårdhandel, handel med skibstømmer, skibsaktier og tog del i møllebyggeri. Han var en meget velhavende mand. Han fik 3 sønner og 3 døtre, men 2 døde som små og 1 som voksen. Efter konens død giftede han sig med frøken Grabeert fra Haderslev, hun satte præg på hjemmet: Jens Nicolai skulle tiltales som Hr. Thaysen, de 2 ældste sønner blev for deres dannelses skyld sendt på en skole sydpå – de blev kørt til Flensborg, da banen nordpå endnu ikke var færdig. Stuehuset, som var bygget i 1832, blev revet ned, et nyt flot stuehus blev bygget med kælder under hele huset

og tækket med tegl.

Nogle år senere brændte udbygningerne og måtte genopbygges. I mellemtiden var der bygget en ny gård til den ældste søn.

Nu var velstanden svundet noget, og sønnen, som var vant til at leve af faderens penge, fik gården forgældet og gik fallit. Faderen købte gården, men levede kun få år, og overlod 3 gårde, nogle skibsaktier m.m. til sønnen Terkel, som var forgældet. Han solgte 2 gårde, kreditforeningen tog 1 gård, den sidste lå ved Sdr. Omme og var på 1000 tdr. land.

Tidligere lå der 5 gårde nord for bækken og 5 gårde syd for. De lå meget tæt, så i 1870-1871 blev gården flyttet over vejen, der går over den gamle bro. Stuehuset fik stråtag, men huset var for bredt, så der kom senere pap

kulose og døde i 1906. Forældrene bad så Ellen og Peter sælge ejendommen i Skodborgskov, hvilket de gjorde, og overtog Thaysensminde, den 1. august 1907. Prisen var 40.000 mark, hvorfra der blev trukket 4.000 mark, som var Ellens arvepagt. Vi havde fået 15.700 mark for ejendommen. Af de 36.000 mark fik Ellens søster 4.000 mark og hendes afdøde søsters børn 4.000 mark.

Peter og Ellen fik 3 børn: Karen født 1894 og gift 1932 med Mads Najbjerg, og Anna Maria Susanna født 1989 og gift med Hans Andresen Bruun, og Anders Laus Petersen Gamborg født 1899.

Peter Gamborg havde købt den gamle skole, som var blevet nedlagt, og som lå lige syd for haven. Han inte-

24

Øverst Thaysensminde anno 1993.

Nederst som gården ser ud i dag.

var fulgt i faderens fodspor, med større interesse for hønseri end landbrug, så kom problemet, hvad skulle forsikringspengene bruges til. Mie ville have, at de skulle bygge et hus i Rødding, men det blev til 2 hønsehuse, som senere ved orkanen i 1999 blev ødelagt og derfor fjernet.

I 1962 blev Peter G, gift med Asta Holst Lindorff, de købte en ejendom i ”Gammeleng” ved Rødding, nuværende autoophug. 1. August 1963 overtog de gården, Thaysensminde. De fik 2 børn: Berit i 1963 og Kurt i 1964. Kurt fandt sammen med Elsebeth Gejl Lund, hvor de sammen købte ”Lillevang”, og året efter blev de gift d. 23. Maj 1990. Herefter fik de 5 børn: Anders 1991, Janni 1992, Lene 1996, Søren 2000 og Karina i 2003.

Den 15. Maj 1991 blev der lavet I/S, mellem Kurt og Peter. Hvorefter de købte ”Gaskær” i 1991. Den 15. Maj 2001 blev Kurt eneejer af gården, Thaysensminde.

Gårdens nuværende areal er 140 ha. + 68 ha. i forpagtning. I 2008 blev der bygget en ny kostald med robotmalkning til 240 køer.

Der forventes generationsskifte pr. 1. januar 2023, hvor Anders overtager gården.

Asta Gamborg

25
26

Endnu et år på efterskole

Hej, jeg hedder Ella Thorøe.

Jeg har gået et år på Gylling Efterskole og skal i gang med mit andet år. Jeg har været rigtig glad for at gå der, og det er derfor, jeg skal gå der et år til.

Det har været dejligt at komme ud og lære nogle nye mennesker at kende og komme lidt væk hjemmefra. Skolen ligger 1½ time væk, så jeg skulle lære at tage offentlig transport. Men det har givet mig frihed til selv at rejse rundt i landet, nu hvor de fleste af mine nye venner bor oppe i landet - så det er godt at have et rejsekort.

Min efterskole er kun for ordblinde. Det er dejligt at være et sted, hvor alle er ordblinde og kan forstå hinanden på det punkt. Jeg tror forskellen fra andre efterskoler er, at her vælger vi ikke skolen efter vores fritidsinteresser. Vi er en skole, hvor alle er meget for-

Der bliver ikke talt vanvittigt meget om det at være ordblind på skolen. Der er bare meget fokus på at bruge hjælpemidler og hjælp til at bruge dem. Vi bliver niveaudelt, og der er færre i klasserne. Men det bliver inprintet - er du ordblind, så brug dine hjælpemidler: Ingen brok, bare kom videre Men det var også mega hårdt, at jeg skulle flytte halvanden time væk, begynde at være sammen med folk hele tiden. Det var en kæmpe omvæltning efter corona, hvor jeg sad på mit værelse hele dagen - hver dag i fire måneder. Dog fandt jeg også ud af, at jeg har behov for alenetid. Og jeg lærte, at alle har brug for en pause en gang imellem. Det er okay, at sige nej tak, hvis man ikke har lyst eller ikke har tid.

Jeg har lært så meget på et år. Og nu glæder jeg mig bare til endnu et år, hvor jeg lærer endnu mere.

27

Kære Skrave,

Først og fremmest vil jeg endnu en gang gerne takke for den kæmpestore opbakning til Liberal Borgerliste og jeg ved kommunalvalget. Det var udråbt til at være politisk selvmord, at stifte et nyt parti/lokalliste kun 3 måneder før et valg, men for mig (og resten af bestyrelsen), var der ingen vej udenom. Jeg ville også meget hellere tabe med æren i behold, end at vinde uden. Derfor var det en meget stor glæde at det lykkedes at blive genvalgt – endda med syvende flest personlige stemmer - men det bekræfter mig i, at det til kommunalvalg handler om personer og ikke partier.

Jeg endte ovenikøbet også med at bejle til borgmesterposten, fordi ingen andre ville holde skatten i ro.

Jeg har fået plads i Økonomiudvalget og i Udvalget for skole og børn. Derudover er jeg blevet kommunens kontaktperson for Skodborg Børnecenter og Rødding Skole og fortsætter i bestyrelsen for Thorhallen i Jels. Året startede jeg med at bruge tid på at finde og udvælge nogle virksomheder, der ville kunne hjælpe den betrængte kommunekasse med effektiviseringer, for at kunne klare skærene uden at sætte skatten op. Den ene af disse virksomheder har allerede kontrakt med kommunen og vil i de kommende år både spare kommunen penge og øge fagligheden på skoleområdet. En anden virksomhed er pt ved at udarbejde en rapport, der skal vise, hvor stort potentiale vi har for at kunne reducere det alt for høje sygefravær og samtidig angive forslag til, hvordan det kan gøres. Naturligvis uden beregning. Sagen er, at det kommunale sygefravær sammenlignet med andre kommuner ikke ser slemt ud. Men det ligger stadig på cirka det dobbelte af det private, og jeg synes derfor det er uambitiøst at lade os slå til tåls med det niveau, når vi samtidig ser skoler, der er nødt til at aflyse lejrskoler, fordi økonomien bliver udfordret. I starten af året tog jeg - på lokal opfordring - fat i forvaltningen og bad dem genoverveje lokalarkivets flytning, da der var ildsjæle i Skodborg, der gerne ville købe ejendommen og lade Lokalarkivet blive boende. Sagen kom i byrådet igen – også fordi omkostningerne ved en flytning viste sig større end beregnet – og det blev besluttet at sætte ejendommen til salg mod at lokalarkivet kunne bo gratis i 10 år. En rigtig win-win situation, der viser at et stærkt lokalsamfund tit kan løse tingene tættere på de berørte parter end kommunen er i stand til. Det skal vi være stolte af.

I sommer blev jeg bedt om at undersøge om valgstedet i Skodborg dog ikke kunne komme tilbage på Vesterkroen, fordi mange gangbesværede havde svært ved at komme til på skolen. Det lykkedes dog ikke at få ændret til det kommende Folketingsvalg 1. november.

Det lykkedes, som bekendt, vores nye borgmester at få Venstre med i konstitueringen ved at tilbyde 3 formandsposter, mod at der blev aftalt skattestigninger i kommunen. Disse er nu desværre blevet en realitet, efter Vejen Kommune af finansministeriet, fik lov at sætte skatten op. Min påstand under valgkampen var ellers, at vi kunne klare os uden skattestigninger, og det fik vi da også bevist, da et helt enigt byråd fremlagde et budget uden skattestigninger til 1. behandling i år.

Men bordet fanger, så selvom 2/3 af borgerne i kommunen stemte blåt, fik socialdemokraterne dygtigt deres ønske igennem. Af samme grund kunne jeg desværre ikke stemme for det budget, jeg ellers konstruktivt havde bidraget med mange finansieringer til.

Liberal Borgerliste var de eneste, der sammen med DF og NB, kom med forslag til finansieringer til budgettet, alt andet var leveret af forvaltningen. Det viser at engagement og virkelyst er langt vigtigere end partibøger i lokalpolitik.

Der er flere lokale sager, jeg har taget op, som stadig er uafklarede; men jeg arbejder stadig aktivt på at få fjernet politianmeldelserne mod lokale landmænd, at få Tiny Houses og andre bæredygtige boligformer fremmet og holde fast i retssikkerheden, så ingen er i tvivl om at kommunen er til for borgerne, og ikke omvendt. Tøv endelig ikke med at tage fat i mig, hvis der er noget jeg kan bidrage med. Det er det, jeg er valgt til.

Martin Boye, Liberal Borgerliste

29

Soloshow med Anders Blichfeldt

I september måned var der koncert med Anders Blichfeldt i Københoved Forsamlingshus. Det var en herlig aften med næsten 130 gæster, der nød Blichfeldts lune og underfundige tekster, samt et par af de gode, gamle numre.

30

Krolfholdet er rykket op i 2. division

i 3. division til Skrave Golf

Vi spiller turneringskampe, og har i 2022 ikke tabt en eneste. Det betød så oprykning til 2. division, samt en kamp om det sønderjyske mesterskab i 3. division. Det foregik på neutral bane i Bevtoft, hvor de vandt og hev pokalen med hjem.

Vi spiller igen næste år og begynder 1. onsdag i april kl. 18.30, hvor også nye medlemmer er velkomne.

Vi har igen i år haft en god sæson, hvor vi har spillet, hver onsdag aften ved Foreningshuset. Vi er ca. 30 medlemmer, og de fleste gange har vi været mellem 15 og 20 spillere. I år har vi fået flere nye medlemmer med. Velkommen til jer.

Da forventer og håber vi, at vi ved fælles hjælp kan få et nyt klublokale opført ved det gamle læskur ved garagerne. Ligeledes forventer vi, at der bliver opført en ”bålhytte”, (uden bålplads) på plænen ved legepladsen. Midler vi bl.a. har fået bevilget efter arven fra Johannes Kjær, samt midler vi vil søge fra fonde.

Krolfudvalget: Michael, H.C, og Inge

31
No2o Opgaver løses. Vores minifræser har fået selskab. Nu kan vi også gravere. Har du opgaven? Ring da lige til Mogens 61799620 mogens@no20.dk www.no20.dk
Arne Jørgensen, Marie Louise Jørgensen, Michael Jepsen og Marianne Hansen spillede det sønderjyske mesterskab

At løfte i flok

“Når drømme bliver til virkelighed”

Og så kan man tænke: “En drøm? Er det dét I drømmer om? En legeplads i Skrave?” Ja det er det vi drømmer om - og har drømt om det sidste år! For sognets børn (og mange voksne) er Skrave verdens navle - så vi har lagt utallige timer i at skabe de bedste rammer for socialt samvær, fysisk udfordring og hyggeligt nærvær på en lille plet i Københoved. Her er der både plads til kaffe på bænken under solsejlet, at kaste en kugle eller to på petanquebanen, at udleve en sømandsdrøm på det store hav og at svinge sig i lianerne som den indre Tarzan, der bor i os alle.

Den 3. oktober, præcis 1 år efter, der blev afholdt sponsorløb i silende regn, er Arch Play gået i gang med at etablere Skrave Sogns nye legeplads. Vi niver os selv i armen og blinker en ekstra gang, for det her projekt overstiger både vores forhåbninger og forventninger.

Med stor opbakning fra Skodborg Fonden, lokale firmaer og Skrave borgere gav det blod på tanden til at søge flere Fonde og en kedelig onsdag i november 2021 blev pludselig til en mindeværdig dag, der føltes som en lykkepille. Nordea Fonden kunne se potientialet i det “lille” lokale projekt og gav os det fulde beløb, vi havde søgt, nemlig 462.500 kr.

Det er ingen hemmelighed, at vi ikke havde regnet med at få så stor en pose penge til legepladsen og med den størrelse midler åbnede der sig nye muligheder, men krævede også en bevidsthed om, hvordan vi gerne ville formidle pengene. Det er utroligt mange penge at formidle og en af vores fornemmeste opgaver som legepladsudvalg har været at skabe mest muligt for mindst muligt, samt skabe et sted, der både kan rumme små og store, unge og gamle. Der har også været fokus på høj bæredygtighed og lav vedligeholdelse. Det er også blevet vægtet højt at redskaberne, placeringen af dem og dets udtryk skal kunne matche omgivelserne.

Vi har været i kontakt med fire forskellige legepladsleverandører, vi har været flere forskellige tegninger og planløsninger igennem. Vi har fundet vores indre lege-

Der er blevet valgt til og fra mange gange. Selve processen har været lang og indimellem tung - administration, bureaukrati, prisstigning, høringer, byggetilladelser og tungt arbejde på pladsen. Men det er lykkedes og vi glæder os til, at legepladsen bliver endeligt godkendt af en legepladsinspektør, så vi kan lade legen begynde. Hvem er Arch PLAY, hvad kan de og hvorfor faldt valget på dem?

Arch leverer blandt andet løsninger til legepladser og udendørs aktivitetsområder. De bygger og leverer både naturlegepladser og klassiske legeredskaber. Vi har valgt, at det skal være et miks af bæredygtige og vedligeholdelsesfrie materialer. Der er mange dygtige legepladsleverandører på markedet, men det vægtede højt at Arch havde landskabsarkitekter, der tegnede og kom med bud på både materialer og løsninger, der matchede lige præcis Skraves lille grønne plet.

Til slut et stort tak! Tak til alle der har hjulpet med at rydde grunden, køre affald, fjerne jord, måle af, køre forskellige underlag på, lægge dræn, sætte kantsten osv. Tak for kage, frokost, is, kaffe, øl og sodavand til jer, der kom forbi for at hilse på. Tak til Heidi og Rene Køltzen for et godt nabosamarbejde og tak til Inge Rostgård for at lave et flot staudebed, det glæder vi os til at nyde mange år frem.

Igen løfter Skrave i flok – TAK. Legepladsudvalget

32

Og pludselig er drømmen blevet til virkelighed - nu er der en legeplads

Lyden af brummende entreprenørmaskiner har lydt mere end sædvanligt i Københoved den seneste tid. Byggetilladelsen og alle de nødvendige aftaler kom i hus, og arbejdet med at etablere en ny legeplads er næsten slut. Idéen blev født omkring årskiftet 2020/2021, og vejen til det færdige anlæg har ikke været uden forhindringer.

Men nu er den her, den nye legeplads lige over for forsamlingshuset. Den blev indviet den 6. november af flere end 100 borgere fra Skrave.

Sammen med den festlige ballondame fik børnene klippet snoren over, hvorefter de strømmede ind på legepladsen og tog alle redskaberne i brug.

Simone Hundevad Rostgård er repræsentant for den gruppe ildsjæle, som har arbejdet hårdt for at realisere drømmen. ”Ved Skrave Foreningshus er der en fin naturmotoriklegeplads, som nok mere er til lidt større børn. Den her legeplads er også for de mindre. Vi håber, at dette sted bliver et samlingspunkt midt i Københoved. Som en lille bypark, hvor alle generationer kan mødes”, fortæller Simone.

I Skrave er der heldigvis en stor generation af unge familier, der har mange helt små børn, så pladsen skal nok blive besøgt fremover.

Flere end 100 lokale borgere deltog i indvielsen af legepladsen.

kage (som var sponsoreret af lokale bagere) samt øl og vand. Frøs stilede op med en pølsevogn, som udleverede såvel franske som almindelige hotdogs. Frøs’ isfugl - i menneskelig størrelse - afprøvede også legepladsen.

”Al jordarbejde har vi kunnet lave selv, vi har ryddet grunden, fået udført den nødvendige dræning, og vi har kørt masser af faldsand på. Der er heldigvis flere i området, som har de rette maskiner til den slags”, fortsætter Simone. Det tog fire måneder at få byggetilladelsen, men til gengæld er der indgået en aftale med Vejen Kommune om, at den giver det lovpligtige årlige legepladstilsyn uden beregning.

Legeredskaberne fra firmaet ArchPlay står nu smukt i dæmpede farver og primært lavet af naturmaterialer. ”Nogle af de første og sværeste beslutninger var at tage stilling til, hvilke redskaber vi ville have, og i hvilke materialer, det skulle være. Der er så uendeligt mange at vælge i mellem”, slutter Simone.

Tine Hvidtfeldt Steensen Karsten Petersen

33

Hvor blev de af:

Hvem er jeg

og hvor er jeg?

Jeg hedder Peter Schmidt og er opvokset i Københoved. Jeg boede det meste af min barndom på Københovedvej 29 sammen med mine forældre Anne Marie og Egon Schmidt samt mine to mindre søskende Birgitte og Helene.

Jeg har gået i Skrave skole til og med 7. klasse. Jeg husker min tid på Skrave Skole som fantastisk. Det var en lille skole, hvor vi alle kendte hinanden og havde et fantastisk fællesskab. Der var interesse i at lære eleverne noget, og der var stor respekt omkring de voksne. Hver aften mødtes jeg med mine kammerater på stadion ved skolen. - Så man kan sige, at jeg næsten ”boede” på skolen. Den dag i dag er vi stadig 7 gutter, der mødes 2 gange årligt, hvor vi spiller fodboldkamp mod vores børn. – Og jeg må indrømme det bliver sværere og sværere at slå dem.

I 1986 blev jeg konfirmeret i Skrave kirke, hvor jeg også er døbt. Efter sommerferien startede jeg i 8. klasse på Skodborg Skole. Da vi nåede til afslutningen af 9. klasse, sagde min lærer til mig: ”Enten går du ud af 9. klasse eller også bliver du smidt ud af 10.” Så man kan ligesom sige: ”Jeg skulle videre.”

Mit arbejdsliv startede, da jeg gik i 6. klasse, hvor jeg blev skoledreng på ”Den gamle fabrik” i Skrave – også kaldet marmeladefabrikken.

Landbruget trak

Herefter fik jeg arbejde som skoledreng ved Peder Gejl i Københoved Skov. Her startede min karriere som landmand. Jeg nød at knokle, at køre traktor og passe køer. Peter Gejl havde lidt samarbejde omkring maskiner med Martha Ravn og Henning Jacobsen. Martha var tilfældigvis min engelsklærer. Det var ikke så godt på de dage hvor jeg havde pjækket fra skole for at hjælpe Peter Gejl og skulle ned til hende efter en maskine. Men hun har aldrig kommenteret noget. Hun har altid bare smilet – og sikkert tænkt sit Som 16-årig, efter at have afsluttet 9. klasse, startede jeg som karl ved Peter Gamborg i Langetved. Det blev ligesom vendepunktet. Peter Gamborg havde nemlig sådan et fantastisk tag på unge mennesker. Der kunne jeg få lov til at være mig, på min måde. Vi kunne drille hinanden, kaste roer efter hinanden og stadig være gode venner.

Det var ham, der lærte mig mange udtryk, som f.eks.: ”Aldrig har jeg da skidt så tyndt, som dengang jeg sked igennem et stykke ventilgummi med 27 knuder på uden at røre kanterne” eller ”Vorherre til hest og Jesus bagefter på motorcykel”.

Jeg har i hele min ungdom været glad for fodbold og har både spillet i Skrave og Skodborg. Da jeg var 16 begyndte jeg at spille fodbold i Rødding - U17 mesterrække. Træneren ville have mig derover og hentede mig derfor, når vi skulle træne og hver gang vi skulle spille kamp, da jeg ellers ikke havde mulighed for at komme derover. Jeg var – og er stadig - vild med at spille fodbold.

Gamborg fik mig overbevist om, at jeg skulle starte på landbrugsskole i Ladelund i 1990. Jeg var ved Peter Gamborg i ca. 3 år i alt. Hvis han ikke havde sendt mig i skole, havde jeg nok været der endnu.

Efter grundskolen kom jeg op til HC Bruun i Langetved Skov Det blev en kort tid på 3 måneder, da jeg blev kørt ned på et fortov i november 1990. En forbipassende bil med en fører påvirket af hash mistede herredømmet og desværre gik det ud over mig, som kom gående med to kammerater. Jeg fik bla. smadret mit højre knæ. Efter en længere sygdomsperiode med masser af genoptræning, startede jeg som karl hos Elin og Arne Hollensen i Skodborg. Der var jeg i mange år. Det var absolut lige så godt, som at være hos Gamborg. Jeg gik på landbrugsskole samtidig med, at jeg malkede hver aften. Hos dem blev jeg færdiguddannet landmand.

I 1996 kom præstegården til forpagtning. En lille gård med 28 køer og 17 ha jord som var ejet af menighedsrådene i Skodborg og Skrave. Det var en oplagt mulighed for mig at prøve kræfter som selvstændig landmand.

34

I 1998 kom Lindegården på Haderslevvej nr. 11 i Skodborg til salg, som jeg overtog i maj måned. En kvæggård med 100 malkekøer og 50 ha jord.

Tid til at stifte familie

Det var på dette tidspunkt, Charlotte kom ind i mit liv. Et år senere var jeg både blevet far og gift. Vi blev gift i Skodborg kirke af Hans Fabricius, som både havde døbt og konfirmeret os. Festen foregik på Jels voldsted. Datoen var nøje udvalgt, nemlig på min svigerfars 80-års fødselsdag.

Sammen har vi 3 drenge. Christopher er født i 1999,

I 2012 købte vi naboejendommen, hvor vi startede Vejen Fodboldgolf op. Det har siden udviklet sig til et attraktivt naturområde med festlokale, shelterområder og udlejning af kanoer.

I min fritid er jeg jæger, spiller fodbold på Skodborgs veteranhold, sidder i bestyrelsen for Venstre i Skodborg/Skrave og er i bestyrelsen i Skibelund Foreningen.

I 2014 blev jeg ansat ved Skodborg Kirke som graver. Jeg er rigtig glad for arbejdet på kirkegården.

Siden jeg er startet, har jeg fået en ny hobby nemlig min have, som jeg nyder mange timer i. Især mine Rhododendron, de blomstrer kort, men hold op hvor er de flotte. Dernæst har jeg plantet 130 blandede frugttræer, så man kan ligesom sige min have er blevet større og større.

Hvert år i december sælger vi juletræer. Det er super hyggeligt at ønske en masse glade mennesker en glædelig jul og et godt nytår. Charlotte laver pandekager over bål til børn og barnlige sjæle. Jeg selv går rundt med nissehue og siger Ho Ho Ho.

I 2005 valgte vi at sætte gården til salg og efter kort tid blev den solgt til en landbrugsskole kammerat. Det var en hård proces. Det var nemlig ikke kun en virksomhed, vi havde til salg. Det var vores hjem, min livsstil og min drøm.

I dag har jeg dog ikke fortrudt min beslutning. Jeg har fået en større frihed til at gøre, hvad jeg vil.

Karriereskifte

Da gården blev solgt, fik jeg arbejde hos LB Byg. Et tømrerfirma i Skodborg. Jeg kendte Lennart rigtigt godt, da vi havde spillet fodbold sammen. Det var et godt sted at starte forfra. Det betød bl.a., at jeg var med til at bygge mit eget hus, hvor vi bor nu på Haderslevvej 3 i Skodborg.

Jeg er stadig lidt bondemand. Jeg har mine 40 dyr, 30 ha jord, 10 ha skov og en John Deere.

I 2004 blev jeg frivillig brandmand i Skodborg. Herefter fulgte mange timer med uddannelse både som røgdykker og holdleder. I 2016 blev jeg valgt som kaptajn af mine kammerater.

Jeg ser tilbage på min tid i Skrave med en stolthed. Jeg føler stadig at jeg er en del af jeres samfund, selvom jeg nu bor i Skodborg. Jeg føler mig altid velkommen, når jeg en gang imellem deltager i jeres arrangementer.

35
Peter Schmidt

Ny foreningsstruktur i Skrave?

En arbejdsgruppe på tværs af alle foreninger og aktiviteter arbejder på at ændre foreningsstrukturen.

Hvorfor nu det?

- Vi vil fremtidssikre et socialt, lokalt samfund.

- De fleste, der engagerer sig, vil hellere deltage i en enkelt aktivitet eller opgave, frem for en bestyrelse.

- Vi vil have færre tunge bestyrelsesposter, så vi frigør energi til at arbejde med aktiviteterne.

- Vi vil engagere og fastholde vore unge mennesker og tilflyttere.

- De, der allerede er engageret, må ikke ”brænde ud”.

Hvordan vil vi gøre det?

Vi vil tilbyde nuværende foreninger og aktiviteter at blive en del af en flerstrenget forening, som består af én koordinationsgruppe (bestyrelse) og så alle de aktiviteter, som vi har nu.

Vores vision

Vi vil udvikle vores velfungerende samfund, hvor vi sikrer relevant fornyelse af aktiviteter og styrker de allerede velfungerende.

Derfor ønsker vi at ændre vort logo - med tilføjelsen ”for alle” som vist her.

Hjælp udefra

Det er en stor opgave, fordi vore foreninger er meget forskellige, og derfor har vi allieret os med Anders Kristensen, der er konsulent i DGI og vant til at arbejde med foreningers struktur.

Vil du vide mere?

Du er velkommen til at kontakte undertegnede. Du kan også få mere at vide på et borgermøde den 23. februar 2023 i forsamlingshuset.

Arbejdsgruppen består af: Anette Sørensen, Britta Mølgaard, Jane Lorenzen, Maibritt Holst Nielsen, Simone Hundevad Andersen, Anita Sønning, Per Sønning, Ole Aarup og undertegnede.

Karsten Petersen Tlf. 5239 0432

Kanoudlejning

Husk at vi i Skrave råder over 4 kanoer, som kan lejes for kr. 150 pr. stk. pr. døgn inkl. alt udstyr som pagajer, veste mm. Kanoerne kan lejes af personer, der bor i Skrave Sogn. Og der må sejles i perioden 15. maj til 31. december på Kongeåen.

Kontakt Per Hauschildt, tlf. 2043 3120, mail: sild@outlook.dk, for booking.

36

Københoved Forsamlingshus Støtteudvalg

Fastelavnsfest

Efter en Corona-nedlukning spændte ben for en planlagt fællessangaften med julesange i december 2021, var vi i Støtteudvalget glade for i februar 2022 at kunne afholde Fastelavnsfest for både børn og voksne. Forsamlingshuset var fastelavns-pyntet i alle kroge, og vi var SÅ klar til at byde de ca. 30 børn og 30 voksne, der deltog, velkommen. Alle børn var flot udklædt, og det samme var en del af de voksne, så dagen bød på alt fra prinsesser til Jack Sparrow. Inden tøndeslagning var det muligt at udforske workshops, hvor man kunne få lakeret negle, få ansigtsmaling, få en tatovering, lave sin egen maske, prinsessekrone eller sit eget sværd, og alle workshops blev flittigt benyttet. Som det sig hører og bør sluttede dagen af med tøndeslagning og kåring af kattekonger.

Børnedisco

I slutningen af marts arrangerede vi børnedisco, som var en stor succes. 38 festklædte børn fra både Skrave Sogn men også fra bl.a. Skodborg deltog. Heidi fra Forsamlingshuset sponsorerede maden, som bestod af børnetag-selv-bord med alt hvad et børnehjerte kan begære. Der var ”fri bar” med forskellige slags saftevand samt gratis popcorn, og det var til tider svært for popcornmaskinen at følge med efterspørgslen. Der var både discolys og røgmaskine, dansegulvet var fuldt det meste af tiden, og der blev danset og sunget med på alt fra Æblemand til Boogie-woogie. Heidi havde lavet gode forældretilbud”, så mens børnene hyggede i den store sal, benyttede mange forældre sig af at kunne nyde en middag i ro og mag i den lille sal.

Alene i vildmarken

Da tv-programmet ”Alene i vildmarken” tonede frem på DR, gik det op for os, at vi jo havde en vaskeægte kendis boende i Københoved. Det udnyttede vi straks og hyrede Rikke og hendes far Aslak ind til en aften i maj, hvor de fortalte om deres oplevelser og kampen

for at komme tæt på sejren i vildmarken. Rikke og Aslak fortalte om den lange vej fra tanke til rent faktisk at stå i alene i vildmarken, og fortalte om alt det, vi ikke ser på tv. Desuden havde de medbragt diverse effekter fra deres tur. Det endte med en udsolgt aften, hvor 135 personer hørte foredrag og hvor 71 af disse nød en vildmarksburger, som Heidi stod for, inden arrangementet. (PS. Som ekstra gevinst har vi overtalt Rikke til at være med i Støtteudvalget fremover ☺)

Nye gardiner

Københoved Forsamlingshus Støtteudvalg er dannet med det formål at understøtte og selv afholde arrangementer til gavn og støtte for Københoved Forsamlingshus – uagtet hvem der forpagter huset.

Vi ønsker at støtte op om Forsamlingshuset som et hus, hvor folk kan forsamles – til alt fra fællesspisninger, sangaftener, koncerter og foredrag til loppemarkeder, fastelavn og julefrokost. Vi har et stort ønske om at udnytte alle de mange gode kompetencer, som er i Skrave Sogn og vil meget gerne afholde arrangementer i samarbejde med nogle af de andre foreninger i sognet – vi vil kort sagt rykke tættere på hinanden og dyrke det store fællesskab, som Skrave Sogn netop er så kendt for.

Overskuddet fra vores arrangementer går enten til nye arrangementer eller til indkøb af ting til Forsamlingshuset, som ligger uden for bestyrelsens regi. I 2022 er vores overskud, i samarbejde med et tilskud fra Skodborg Fonden, blevet omsat til nye og mere tidssvarende gardiner i både den store og den lille sal.

Tak for støtte og samarbejde

Til vores arrangementer har vi trukket på nogle af de mange kompetencer, som Skrave Sogn rummer. Tak til alle jer, der har hjulpet med både stort og småt. Tak til alle jer, der har bakket op om de ting, vi har arrangeret. Tak til Forsamlingshusets bestyrelse for samarbejde omkring fondsansøgning og sidst, men ikke mindst stor tak til Heidi for det gode samarbejde omkring vores arrangementer – og for aldrig at sige nej til vores mange idéer.

Støtteudvalget for Københoved Forsamlingshus består af:

37
Anita Sønning, Simone Hundevad Rostgaard, Rikke Dypping og Camilla Hauschildt

Helsebriksen har 1 års fødselsdag

Mit navn er Anita Fuchs Jørgensen og jeg har i 18 år boet på Københovedvej 32 sammen med min mand Finn og vores søn Oliver.

Jeg har i rigtig mange år haft en drøm om at læse til zoneterapeut og i september 2019 satte jeg mig på skolebænken i Kolding for at tage uddannelsen og det var en meget spændende og lærerig rejse at være på. Jeg blev færdig som zoneterapeut i juni 21 og valgte at starte min lille hobbyvirksomhed Helsebriksen op herhjemme den 1. november 2021.

Jeg er uddannet RAB godkendt zoneterapeut (Registre ret Alternativ Behandler) og for at blive RAB godkendt skal der opfyldes nogle faglige og uddannelsesmæssige krav.

Hvad er zoneterapi?

Reflekszonerne på fødderne røber, hvis der er noget galt i kroppen. Ofte er zonerne ømme, selvom klienten ikke har lagt mærke til noget i det tilsvarende organ. Foden viser sine blokeringer på mange måder – hård hud, ligtorne, nedgroede negle, sygdomme i neglene, hudens fugtighedsgrad etc.

Spændinger i fodens skelet fortæller om klientens psykiske tilstand. Zoneterapeuten “læser” foden og prøver at oversætte tegnene, når han eller hun tilrettelægger behandlingen.

I akutte tilfælde forsvinder symptomet efter første behandling, men behandlingen bør ikke afbrydes for tidligt. Selvom symptomet umiddelbart forsvinder, er det ikke altid ensbetydende med, at klienten er blevet fuldstændig rask. Hvor længe behandlingen skal fortsætte, kommer an på den enkelte klient, da man reagerer meget individuelt på behandlingsformen.

Zoneterapi er en behandlingsform, som kan afhjælpe rigtig mange problemstillinger for både børn og voksne samt skabe generelt velvære. Zoneterapi kan afhjælpe smerter, fordøjelsesproblemer, migræne, kvalme og mange andre udfordringer.

Reaktioner efter en zoneterapibehandling

Efter behandling med zoneterapi er det naturligt, at der kan opstå visse reaktioner i kroppen, dog er det et svar fra kroppen om, at der finder en udrensning sted og dette er et meget positivt tegn og efter gentagne behandlinger vil reaktionerne være mindre og for til sidst helt at forsvinde. Derved er kroppen på vej mod bedre konstitution og helbred.

Zoneterapibehandling gør ikke ondt, men man kan godt have ømme punkter

I de fleste tilfælde føler klienten sig godt tilpas og føler lindring og veltilpashed, og følgende reaktioner er ikke unormale, det er et tegn på at gamle sygdomme og

Her er nogle eksempler på reaktioner efter behandling: Øget træthed, prikkende fornemmelse i kroppen, midlertidig utilpas, svimmelhed eller kvalme, øget vandladning, ildelugtende urin, farvet urin (brun, mørkegul, porterfarvet), stærkt lugtende afføring, øget afføringsmængde, kulderystelse, varmblussende, midlertidig opblussen af gamle sygdomme (skavanker), øget slimafsondring fra næse, mund og svælg, betændelse og pudsansamlinger kommer frem, hovedpine, mathed, følelsesmæssige udbrud (gråd, vrede angst osv.), øget svedsekretion, mere energi, øget glæde igen, evt. feberlignende symptomer.

Hvad sker der når du modtager en zoneterapibehandling?

Med de specielle trykkombinationer bliver blodomløbet stimuleret, spændingerne nedsættes, og der sker en

38

naturlig afgiftning af organismen. Undervejs i behandlingen kan klienten opleve en række forskellige reaktioner som beskrevet herover.

For at opnå et optimalt behandlingsforløb er samarbejdet mellem klient og terapeut af stor betydning. Og som zoneterapeut er man naturligvis underlagt tavshedspligt om alle de forhold om klienten, man får kendskab til under behandlingen.

En positiv og aktiv klient, der om nødvendigt er indstillet på at ændre nogle af sine tidligere levevaner, når hurtigere normalisering. Dog kan man ikke “flytte” klienten hurtigere, end han/hun selv kan følge med. Zoneterapeuten skal respektere klientens valg og arbejde målrettet på, at klientens energier bliver harmoniseret, så hans/hendes egne helbredende energier bliver aktiveret. Sygdomme, der kræver kirurgisk indgreb, og smittefarlige sygdomme hører under speciallæger, men en efterbehandling med zoneterapi vil fremme helbredsprocessen. Det handler om ikke at betragte sygdommen isoleret, men i stedet at hjælpe hele det syge menneske. Zoneterapi er livsenergi og jeg oplever også at flere og flere bruger zoneterapibehandlingen som velvære og ”mig tid”.

Zoneterapi til babyer og børn er både meget effektivt og meget blid

Børn reagerer ofte hurtigt på behandlingen, og da zoneterapi også består af en tæt kropskontakt, skaber det samtidig en tryghed og ro. Behandlingen kan starte tidligt, allerede i ammealderen. Zoneterapi er en nænsom behandlingsform, hvor jeg forsigtigt trykker barnet/babyen under og på fødderne samt i hovedet og på hænderne. De fleste børn/babyer nyder at få zoneterapi, og det er vigtigt, at det bliver en god oplevelse for dem og for jer forældre. Behandlingen genopretter balancen i kroppen. Det er ikke smertefuldt for barnet/ babyen. I får naturligvis altid vejledning i, hvad I selv kan gøre hjemme for at hjælpe jeres barn. Nogle oplever god effekt efter første behandling, de fleste efter tre til seks behandlinger.

Zoneterapi er bl.a. godt til spædbørn med: Søvnproblemer, stresset nervesystem, urolige børn, øreproblemer såsom mellemørebetændelse eller væske på ørerne, kolik, mavekneb, mavesmerter, luft i maven, forstoppelse/fordøjelsesproblemer, svækket immunforsvar, gentagne forkølelser/infektioner, gylpen/reflux.

Zoneterapi favner bredt, så derfor er ikke alle problemstillinger nævnt her. Ring derfor endelig til mig, hvis dit/jeres barn har andre ting at slås med.

Filosofien bag zoneterapi

Zoneterapi er både en ny og gammel behandlingsform. Ny i den forstand at vi først stiftede bekendtskab med zoneterapien i 60’erne i Danmark, og gammel fordi behandlingsformen har været benyttet i tusinder af år i Ægypten, Kina, Nepal, Indien, Amerika og Afrika.

Zoneterapien anvendes som middel til at genoprette kroppens balance og til at sikre, at den fungerer godt. En ubalance i kroppen viser sig ved sygdomme. Da legemet er et komplekst system, vil dårlig funktion ét sted skabe ubalance i helheden. Dette helhedssyn er grundlag for teorien om zoneterapi. Zoneterapien har været anvendt i flere tusinde år af kulturfolk.

I begyndelsen af 1900-tallet blev dette gamle erfaringsmateriale for første gang systematiseret af den amerikanske speciallæge William Fitzgerald. Han inddelte kroppen i 10 lodrette zoner. Disse kropszoner har tilsvarende zoner på fødderne og henviser til bestemte organer i kroppen. Metoden blev videreudviklet af en amerikansk massøse i årene omkring 1930 og senere blandt andet af en tysk sygeplejerske.

Balance og sundhed

Zoneterapien tager udgangspunkt i det “spejlbillede” af det menneskelige legeme, som reflekszonerne på fødderne viser. Zoneterapeuten kan dels se, dels føle, hvordan organets tilstand er. En sund fod er uden smerte. Den føles varm og elastisk og har tilstrækkelig blodgennemstrømning. Derimod henviser ømhed i en reflekszone til et eller flere organer som er i ubalance.

Jeg deltager løbende i nye kurser og det kan du følge med i på min Facebook side: Helsebriksen v. Anita Fuchs Jørgensen.

Jeg har indrettet min klinik i vores private bolig i hyggelige og rolige omgivelser og glæder mig til at byde dig velkommen. Jeg er ansat på 30 timer i en virksomhed i Vejen og driver Helsebriksen ved siden af i min fritid og har åben fra kl. 16.00.

Jeg er medlem af ZCT, hvilket betyder, at jeg opfylder de krav til uddannelse, som ZCT har fastsat og gennem ZCT er jeg dækket af en erhvervsforsikring.

Jeg vil glæde mig til at se dig i min klinik og vil samtidig gerne sige tusind tak for den fantastiske opbakning I har vist mig og min lille klinik i året der er gået, det betyder ALT.

39

Vi mindes Helga Barsballe

Lars Matthiesen, bosat i Seattle, men også med bopæl ved siden af det tidligere Skrave Mejeri, har sendt os følgende mindeord om et bysbarn, Helga

Barsballe

.

Hun fik et langt og aktivt liv i USA. Derovre blev hun kaldt Helen. Nekrologen er trykt i The Courier-Herald og gengives her:

Helga Helene Johansen Lauritzen

Den 30. april 2020 døde Helga Helene (Bars-balle) Johansen Lauritzen i en alder af 95.

Helen blev født 11. maj 1924 i Københoved, Danmark, datter af Jens Clausen Barsballe og Thomine Jacobine (Villadsen) Barsballe.

Hun rejste til De Forenede Stater som ung kvinde og deltager på Flensted Jensens danske elite-gymnastikhold. Gymnasterne gav opvisninger over hele USA og Canada. Ved opvisningen i Enumclaw, Washington, boe-

de hun hos Carl og Lillian Johansen. Ikke længe derefter blev hun deres svigerdatter, idet hun giftede sig med deres søn, Howard E. Johansen. Sammen ejede og drev de en kødindustri-virksomhed (slagteri) Johansen’s Meats.

De fik to sønner, Carl og Curt og to døtre, Connie og Cheri. Hun fik sit eget lokale TV-program, hvor hun underviste i gymnastik til musikledsagelse.

Helen havde desuden passion for at stå på ski. Mens børnene var små, var hun skiinstruktør i Christal Mountain i mange år. Senere, da børnene begyndte på skiløb, besluttede hun at gøre dem selskab og løb i mange år i Pacific Northwest Ski Association Masters division. I en alder af 57 og igen som 60-årig vandt hun U.S. Women’s Downhill National Masters Champion i sin kategori.

Den 18. april 1992 giftede Helen sig med Arne Lauritzen, som også var født i Danmark.

De fik 28 år sammen, hvor de rejste rundt i verden. De elskede at rejse med campingvogn i den vestlige del af USA, Canada og Mexico.

De rejste også mange gange til deres fødeland, Danmark for at besøge familie.

I de senere år tilbragte Helen og Arne vintrene i Surprise, Arizona og somrene i Enumclaw, Washington. Helen elskede at passe sine blomster og bragte endog sine favoritter frem og tilbage hvert forår og efterår.

Helen overlevede sin mor, Thomine, far Jens, sin bror Hans, søstrene Magda og Tina, sin første ægtefælle

40
Familien Barsballe. Vistnok ved Hans’ bryllup i 1946 Her ses Helen ved en gymnastikopvisning

Howard, sønnen Carl og Arnes søn Arne-Gorm.

Hun efterlader sig sin mand, Arne, børnene Connie, Curt og Cheri, Arnes datter Kirsten og børnenes ægtefæller, otte børnebørn og seks oldebørn.

Som det fremgår stammede Helga fra Københoved, hvor hun blev født på ”Lundgården”, Lundvej 10.

Forældrene besøgte hende i USA i 1954, og efter moderens død tog gamle Jens Barsballe selv derover – nu pr. fly.

Lars Matthiesen husker, at en dag hvor Jens kom op på mejeriet for at købe ost, spurgte mejeribestyreren ham, om han dog ikke havde været bange for den lange flyvetur? ”Nej da, vi blev jo spændt fast”, lød svaret!

41
Martha Ravn Lundgaard ca. 1946

Vi elsker vort land

Sådan starter Holger Drachmanns flotte midsommervise, som vi alle kender så godt. For mig er sangen et dejligt og trygt gensyn med midsommeren, som vi kender den. Med bål, sang og i et hyggeligt samvær med venner, familie eller naboer. Men der er også en kærlighedserklæring til Danmark og os danskere. Som Drachmann skriver: ”Vi elsker vort land, men ved midsommer mest”. Så alt er trygt og godt, som det plejer Eller er det?

For mig er noget ikke helt som det plejer at være… Der er noget, der er fundamentalt anderledes i år. Noget bekymrende og ildevarslende, som jeg synes, at det det er nødvendigt, at vi også i aften forholder os til: Krigen i Ukraine. Med krigen har mørket sænket sig over Ukraine og Europa. Et mørke som vi troede en gang for alle forsvandt med den kolde krigs afslutning for mere end 30 år siden.

Krigen i Ukraine påvirker mig dybt. Den påvirker os alle dybt. Vi er alle forfærdede over, hvad vi er vidner til i Ukraine. Chokerede over Putins umenneskelige og hensynsløse adfærd. Bekymrede over, hvad der mon kommer. Hvad er det for en fremtid, vi står overfor? Hvilken verden skal vores børn og børnebørn vokse op i? Hører krig på det europæiske kontinent ikke fortiden til?

Putins tropper angriber og dræber i dette øjeblik ukrainske borgere og soldater. Vi oplever en fuldbyrdet krig mellem 2 europæiske lande, som ikke er set siden den 2. Verdenskrig. Putins angreb på Ukraine er fuldstændigt uhørt. Putin blæser på alt og alle!

Vi er nødt til at yde modstand mod Putin og hjælpe Ukraine, hvor vi kan. Og her hjælper både stort og småt. Ingen handling er for lille. Ingen handling er for symbolsk. Vi kan alle gøre en forskel. Derfor er det også opløftende at opleve alt det, som sker her lokalt for at støtte ukrainernes frihedskamp.

Ukraine er en del af den frie verden, hvor vi respekterer frihed, demokrati, menneskerettigheder og den internationale retsorden, hvor hvert land har retten til at bestemme sin egen skæbne. De rettigheder har vi i de vestlige samfund kæmpet for i generationer. Denne kamp er desværre ikke vundet – og bliver det i virkeligheden aldrig. Vi skal kæmpe sammen med ukrainerne. Deres kamp er også vores kamp. Det er også vores frihed, vores demokrati og hele vores samfundsmodel,

der er under angreb. Derfor skal vi give Ukraine alt den støtte, vi kan, i kampen mod Putins overgreb.

Vi skal støtte kampen for fred og frihed. I Ukraine. I Europa.

Men der skal også kæmpes i morgen, i næste uge og desværre nok også i de kommende år. På slagmarken i Ukraine. På hospitalerne. Blandt nødhjælpsorganisationerne og hos alle os danskere, der støtter frihedskampen i stort og små.

Vi skal holde fast i vores store og uforbeholdne støtte til denne kamp. Også når det bliver hårdt.

Kampen for frihed er ikke omkostningsfri. Det ses på allersørgeligste vis på tabstallene blandt både soldater og civile ukrainere. På de gigantiske omkostninger, som det ukrainske samfund bliver påført hver eneste dag, krigen forsætter. Og på den enorme flygtningestrøm, som krigen allerede nu har skabt.

Men kampen bliver heller ikke omkostningsfri for os. Husk at du kæmper med og for ukrainerne, næste gang du tanker din bil, står med indkøbskurven i supermarkedet, modtager din energiregning eller måske ikke lige helt har de muligheder, som du regnede med. Men det er prisen for vores frihed. Og den skal vi være villig til at betale. Også selvom det gør ondt. For det er prisen, hvis skal kunne leve i et frit Europa.

42
Morten Thorøes Skt. Hans tale:

Vi er alle chokerede og forfærdede over krigen. Men også fulde af beundring over ukrainernes kampvilje, tapperhed og mod i kampen mod overmagten. Og vi er opløftede over de vestlige samfunds modsvar til Putin uhyrligheder. Og stolte over at vi står sammen og bakker fuldstændigt entydigt op om frihed, demokrati og menneskerettigheder. Opbakningen findes over hele Europa, ja, i alle verdens demokratier, der står vi sammen om at støtte Ukraine i denne skæbnestund. Med den viljekraft og styrke, hvormed vi alle bidrager til Ukraines frihedskamp, så tror jeg på, at retfærdigheden vil sejre. At det gode vil vinde over det onde. Lyset over mørket. Friheden over diktaturet. Lyset vil igen

bryde frem over Ukraine. Og over Europa.

”Vi elsker vort land, og med sværdet i hånd skal hver udenvælts fjende beredte os kende!” Står der i 3. vers af Midsommervisen. Og det passer meget godt med talen her. Vi skal være klar til at kæmpe for det vi tror på – vores demokrati, samfundsmodel og værdier. Ikke kun når det er omkostningsfrit, men også når det gælder. Og det gør det nu – for Ukraine, Europa og Danmark.

Det håber jeg, at I vil tænke på i aften, når vi i fred og frihed fejrer St. Hans.

Tak for ordet!

43

Krigen i Ukraine påvirker også os

at hjælpe med at male og sortere tøj. Der kom donationer til at fylde fryser og køleskab samt til at købe viskestykker, tørrestativ m.m. Der kom en murer fra Portugal og hjalp i to uger samt flere af deres venner.

Dog var opgaven lidt større, end vi havde forventet, så det trak lidt ud. De første ankom, inden huset var færdigt og flyttede ind sammen med medarbejderne i et hus tilknyttet Melvanggaard. Det var familie til en af medarbejderne – hans mor, søster, kæreste, samt kærestens bror. Så pladsen blev hurtig trang i det lille hus på Haderslevvej.

Rundt omkring på landbrug/gårde i vores område, er vi så heldige, at vi har gode og stabile medarbejdere fra Ukraine. Og da krigen brød ud begyndte en svær tid for vores medarbejdere. De var hårdt ramt af krigen, og tankerne kredsede omkring, hvad vil der skulle ske med deres familie og med deres hjemland. De var her i Danmark alt imens deres land blev bombet. Men heldigvis var de handlekraftige, og allerede efter to dage blev der arbejdet på at hente flygtninge ved grænsen mellem Polen og Ukraine.

Flere virksomheder støttede op omkring projektet –blandt andet Bestseller, som hurtigt arrangerede busser, der kunne sendes afsted til grænsen for at afhente krigsflygtningene. Men de mange flygtninge skulle også have tag over hovedet, når de kom til Danmark. Vi havde et tomt stuehus stående, som vi ikke havde en plan for, så her kunne vi bidrage. Vi lagde et opslag op på Facebook, hvor vi bad om hjælp til at møblere huset samt tøj til flygtninge.

Opslaget blev delt 173 gange, og vi blev kimet ned. Det var helt vildt, så mange der ville hjælpe. Sammen fik vi samlet masser af tøj og møbler i løbet af ganske kort tid. Troldkærskolen stod klar til at hjælpe med afhentning af møbler, der blev doneret til krigsflygtningene. Det gav ikke kun glæde til flygtningene, men også til de unge på Troldkærskolen, da de følte, de kunne bidrage i denne svære tid for ukrainerne. Donationerne blev også indleveret af folk selv – alle stod simpelthen klar til at yde hjælp.

Samtidig gik vi i gang med at renovere huset, så det kunne blive klar til flygtninge. En af medarbejderne fra Ukraine lagde et opslag op og bad om hjælp til at renovere huset på Chr. Sørensensvej. De lokale var klar til

Den næste familie, der ankom, blev indkvarteret på Chr. Sørensensvej, som med tiden var blevet klar. Det var en mor med hendes 15-årig datter. Senere kom yderligere en mor med hendes to børn på 8 og 12 år samt hendes svigerforældre. Samtidig flyttede en af medarbejderne også over i huset for at give mere plads i huset på Haderslevvej.

Efter ankomst skulle flygtningene have lavet biometri, og det kunne kun gøres i Odense, Ålborg eller Århus og ventetiden var forholdsvis lang. Yderligere skulle der laves noget sagsbehandling, som også tog noget tid. Det tog ca. 3 måneder for dem at få opholdstilladelse, herefter kunne børnene så begynde at kigge efter skole. Det var superærgerligt, at det skulle tage så lang tid, da det var svært for de unge at få tiden til at gå.

Efter en hurtig renovering er stuen klar til at modtage nye beboere.

44
Stuehuset til Lille Sundbølgaard, Chr. Sørensensvej 6, hvor ukrainerne flyttede ind

Lokalt blev der lavet en gudstjeneste i Skodborg kirke for fred i Europa. Kirketjeneren samt kordamerne havde ydet et stort stykke arbejde og sammensat et flot program for aftenen. Alle fremmødte tændte et lys for fred i Europa, og der var i den grad opbakning fra den lokale befolkning.

Efter noget tid fik den ene af mødrene arbejde i forsamlingshuset i Københoved. Det var nok ikke let, eftersom hun stort set ikke kunne tale engelsk, menpå trods af det - fik de det alligevel til at fungere. Den anden mor fik arbejde på slagteriet i Holsted og den sidste, som også var den først ankommende, tog efter kort tid tilbage, idet hendes forældre stadig var i Ukraine. Vi har pt. 3 flygtninge boende, men spørgsmålet er, om vi igen skal huse flere flygtninge, da uroen breder sig i Ukraine.

Donationerne i form af møbler, tøj osv. er efter endt brug returneret til genbrugsbutikkerne, så de forhåbentlig kan gavne andre mennesker.

Skøtt og Peter Rostgård

Her er ukrainere i gang med at istandsætte huset til deres familier

45
Annette

Sognefesten 2022

Årets SOGNEFEST startede i år på en søndag. Vi startede nemlig med et borgermøde, der satte rammerne omkring alle de fine forslag, vi havde fået i forbindelse med Johannes Kjær-arven.

Alle forslagene var printet ud på et stort banner som hang i teltet og udenfor, med et nummer under hvert forslag. Forslagene blev præsenteret enkeltvis og der kunne i løbet af ugen stemmes på forslagene.

Mandag aften var der 75 personer samlet for at høre Skodborg Skraves Kirkekor, som afholdte en dejlig sommerkoncert.

gerne med i bilen, når vi næste år igen kører afsted. Bilorienteringen blev vundet af familien fra Bejstrupgaard, Peter & Lisbeth tog ruten rundt med sønnen Jacob.

Herrefrokost

Per Sønning og Kedde fik ideen til en herrefrokost i sogneugen og gik straks i gang med planlægningen. Torsdag skulle være en rigtig mandeaften, og det blev det.

Skraves mænd var inviteret ind til wienerschnitzel, bajer, Underberg, rigtig mandehørm og snak på kryds og tværs.

Trods en klejn tilmelding på ca. 35 mænd blev der hygget, snakket og afviklet en konkurrence om at blive ”Årets mandfolk i Skrave”.Der blev dystet på tid, og der var opstillet forskellige discipliner, man kunne udfordre hinanden i. For eksempel åbne øl med Oksens gravemaskine (tak for lån til Oksen), slå søm i, armbøjninger, løbe om kap, armlægning m.m. Den, der stod med vinderhatten på ved tidens udløb, vandt konkurrencen.

Der blev kæmpet om en flot gavekurv som Snor & Snor så fint havde sponseret.

Bilorientering er noget der står fast til onsdag aften, tiderne starter fra kl. 17.00, hvor første bil kører afsted efter den planlagte rute. På Ruten er der en række poster, man skal løse, udføre eller besvare. Ruten er lagt, så man kommer lidt ud på de små veje, veje man måske aldrig har kørt på før, eller ikke anede, der lå huse på. Dette er virkelig en aften, hvor vi kan se både den yngre og de ældre gerne hopper i bilen for at tage på tur. Hvis der skulle sidde nogle nye som læser med her, så kan det virkelig anbefales at deltage, og vi tager jer

Damerne og børnene hyggede på legepladsen og fik mad omme ved bålhytten. En dejlig torsdag med godt vejr og hygge.

Fredag var Henning Nielsen, en tryllekunstner, på pro-

har talent og optræder med tryllerier, jokse, og han kan

46

Ja, Henning måtte sågar hjælpe Per Sønning med at finde et tørklæde, han havde slugt, Henning havde heldigvis en masse redskaber til at få tørklædet ud, og Per måtte stå foroverbøjet i 10 min., men så kom det også ud

Priser uddelt Årets Skrave borger blev Randi Snor, som til daglig driver den fine gourmetbutik på Skravevej, nemlig SNOR OG SNOR.

Forskønnelsesprisen gik i år til det fine nybyggede hus som Poul Verner og Inger Poulsen har bygget på Københovedvej.

Vi havde i år en flok fra Skodborg Idrætsforening til at stå i baren fredag aften, så vi alle kunne feste med. Inden vi så os om, var ugen omme, teltet pakket ned, og vi havde en dejlig uge bag ryggen.

Til næste års sogneuge vil vi gerne, hvis der er nogle, som vil hjælpe omkring planlægning, udførelse og give en hånd med.

Så arbejder vi hen mod, at sogneugen skal være under et udvalg, så dette ikke er en del af bestyrelsens frivillige kræfter.

Hiv gerne fat i os, hvis du ønsker at hjælpe til med noget, eller vil stable en aktivitet på benene i løbet af ugen.

47
få et helt telt til at grine højlydt. Både den ældre generation og de helt unge Skrave borgere fik rørt lattermuskerne. Eveline/Kedde

Årets portræt

Årets portræt falder i år på Ane-Marie og Georg Hansen fra Frihedsvej nr. 3. De bor på ”Hedegaard”, der ligger på toppen af bakken på Frihedsvej. Gården købte de i 1980 af Frederik Kjær.

Ane-Marie er født i 1940 og voksede op på en ejendom i Kauslunde sogn ved Midddelfart, sammen med en yngre bror.

Efter 7 års skolegang kom hun ud i flere pladser som ung pige i huset. I 1959 var hun på et 3 mdr. højskoleophold på Frederiksborg Højskole. Derefter havde hun igen flere pladser bl.a. som kokkepige på Vejlby landbrugsskole. Senere kom hun på husholdningsskole i Vinding ved Vejle. I 1964 påbegyndte hun et 3 års uddannelsesforløb som økonomaelev på Middelfart Sygehus og på skole i København. Som færdiguddannet i 1968 kom hun på Sønderborg Sygehus som økonomaassistent.

I 1970 blev Ane-Marie ansat som økonoma på det dengang nybyggede plejehjemmet Egely i Vejen. Her var hun ansvarlig for køkkenet i 30 år. I starten var der 60 beboere på plejehjemmet, senere blev det udvidet med mad ud af huset, som kølemad til pensionister i Vejen Kommune.

I 1972 traf hun Georg til en fest på hotellet i Vejen. De blev gift i 1976.

Georg er født i 1942 og voksede op på en ejendom ved Skodborghus, ”Solvang”, sammen med en storesøster og en yngre bror.

Efter 7 års skolegang havde han flere pladser rundt omkring på egnen. Bl.a. på Fårkrog i Skudstrup, Hans Dall i Krogstrup og ved Peter Thyssen på ”Kastaniegård”, hvor han var fodermester i 4 år.

Samtidig tog han stort kørekort til lastbil.

Da de traf hinanden kørte Georg mælk til Vejen Mejeri, hvilket han gjorde i 10 år. De købte sammen et parcelhus i Vejen, hvor de boede i seks år fra 1974 til 1980.

Georg har altid været sparsommelig. Da han var fodermester på ”Kastaniegård” købte han dog en Taunus 17M. Når han skulle hjem til Skodborghus cyklede han, så han kunne spare på brændstoffet. Den kom heller ikke ud, når det regnede. Man skulle jo passe på sagerne, som han sagde. Bilen havde han i øvrigt i snart 18 år.

Georg, der altid har arbejdet med landbrug, ønskede sit eget brug.

Han har fra barnsben arbejdet lidt for Frederik Kjær og haft en god relation til ham. Ellers havde det nok ikke været muligt for ham at købe ”Hedegaard”.

Ejendommen var på 22,5 ha. og med 14 køer. Staldene blev udvidet til 30 køer plus opdræt. Stuehuset blev ved overtagelsen moderniseret med bl.a. et nyt køkken.

I 1995 købte de Mads Kjærs ejendom, så de nu havde 36 ha i alt. Udover at Ane-Maries arbejdede som økonoma, var hun en god støtte og hjælp for Georg. De har altid været flittige og arbejdsomme og passet bedrift, hus og have flot.

Der har ikke været plads til de lange ferier. Hver sommer tog de dog gerne, på deres bryllupsdag, en tur til Binderup Strand mellem ”røgtetiderne”. De havde da pakket madkurven og nød turen sammen. De har også flere gange været til dyrskue i Åbenrå. - Bedriften skulle jo passes, som han siger.

I 2007 solgte de køerne og drev jorden ved hjælp af maskinstation. Helbredet har svigtet noget de sidste år. I 2017 forpagtede de så jorden ud. Det var en svær beslutning for Georg.

Georgs store interesse har altid været landbruget. Som ung dyrkede han dog lidt ringridning.

48

Efter at arbejdslivet sluttede for Ane været ret god til at komme ud og være med til flere aktiviteter, havebesøg og kulturelle arrangementer på egnen. Selvom hun stadig kører bil har hun fået et togkort, så hun bl.a. kan besøge familien på Fyn. De har ingen børn, men god kontakt til flere familiemedlemmer.

De bor stadig på ejendommen. Ane te til Vejen, men Georg er ikke klar til at flytte. Når han sidder i sofaen, nyder han udsigten mod vest, udover markerne og Kongeådalen, og han kan se, hvem der færdes på vejen.

Ane-Marie passer stadig hus og have, men har nu lidt hjælp til hæk- og græsklipning. Beskeden som hun er siger hun: Jeg holder det, så godt jeg kan. Og det kan de godt være stolte af.

Inge Rostgård

Ny bestyrer på Bennetgaard

Jeg hedder Karin Thomsen, og jeg glæder mig til, sammen med min mand Jørgen, at flytte til Københoved og fra 1. marts 2023 tiltræde som ny bestyrer på Bennetgaard.

Lidt om mig selv:

Jeg er 58 år og har 4 voksne børn og 3 børnebørn. Siden 1995 har vi boet på en ejendom i Ørsted ved Jels. Det er selvfølgelig med et vist vemod, at vi forlader vores hjem gennem 27 år – et sted, der har været omdrejningspunkt for børnenes opvækst, hvor vi på forskellig vis har været en engageret del af lokalsamfundet og ikke mindst fået etableret gode og værdifulde venskaber/naboskaber.

Alt i alt en god ballast at tage med sig, når man skal starte en ny tilværelse et nyt sted – så ved vi jo, hvordan det kan være.

Rent arbejdsmæssigt har jeg prøvet meget forskelligt

Kort sagt, så er jeg ikke er bange for at prøve nyt – jeg er glad for afveksling og mulighed for at improvisere, når det er nødvendigt. Med det kendskab, jeg siden marts har fået til Bennetgaard, går det meget godt i spænd med jobbet som bestyrer.

Min intention er først og fremmest at være med til at videreføre Lolas flotte og unikke indsats for Bennetgaard. Jeg vil desuden se frem til at blive en del af Skrave

Mærkedage

I løbet af det sidste år har der været forskellige glædelige begivenheder i Skrave Sogn, som vi har bestræbt os på at huske

Et stort tillykke til:

Nyfødte:

Aksel - 12. marts 2022, søn af Katrine Lindqvist og Allan Bondesen, Københoved Nanna - 16. marts 2022, datter af Louise Simonsen og Michael Jørgensen, Københoved Søs - 13. juni 2022, datter af Trine Schmidt og Christian Jørgensen, Københoved Agnes - 2. april 2022, datter af Alberte Bangsgaard og Morten Boje, Københoved Marie - 30. september, datter af Michelle Gaardsholt Jensen og Anders Gamborg, Københoved

Konfirmation:

Rødding Frimenighed den 14. april 2022

Kalle Trans Jørgensen, Toftlundgaard

Skrave Kirke den 1. maj 2022

Jens Victor Thorøe, Mikkelborg Mia Dam Kyhne, Terp Karoline Ivang Petersen, Langetved Mette Boye Bruun, Københoved

Bryllup: Simone Hundevad Andersen og Jørgen Rostgaard (nu begge Hundevad Rostgaard) Viet i Rødding Frimenighedskirke den 18. juni 2022

Katrine Lindqvist og Allan Bondesen (nu begge Lindqvist Bondesen)

Viet i Skrave Kirke den 25. juni 2022

Sølvbryllup: Jane og Gunner Lorentzen, Hundebøl, den 21. februar 2022

Guldbryllup:

Birthe og Jørgen Nielsen, Københoved den 17. juni 2022

Diamantbryllup: Asta og Peter Gamborg, Langetved den 20. juni 2022

Desværre har vi også mistet flere personer det sidste år:

Aase Hjerrild, Vejen (Københoved) den 16. februar 2022, 77 år

Gunhild Nielsen, Askov (Københoved) den 3. marts 2022, 77 år

Knud Wraae Pedersen, Rødding (Københoved) den 11. juni 2022, 89 år

Ejner Madsen Schmidt, Københoved, den 17. juli 2022 , 85 år

Peter L. Jensen, Skodborg (Langetved), den 20. august 2022 89 år

Mettelene Bjere, Rødding (Københoved), den 5. oktober 2022, 98 år

Æret være deres minde.

51

Årets skulderklap

Årets skulderklap går i år til en kvinde, der altid har et stort smil på læben, en kvinde der formår at jonglere 3 børn, mand, hus og hjem og samtidig har overskud til at engagere sig i lokalsamfundet og her gøre en stor indsats og forskel. Simone Rostgaard er en kvinde med et vindende væsen og en smittende energi.

Simone er en af initiativtagerne bag etablering af den nye legeplads i Københoved. Arbejdet startede i 2020, hvor placeringen kom på plads og herefter nedsatte man et legepladsudvalg, der bl.a. arrangerede sponsorløbet, med stor succes. Simone har i arbejdsgruppen gjort en stor indsats, ved f.eks. at indhente tilbud og efterfølgende haft dialogen med legepladsleverandøren. Derudover er der gået mange timer med at sende ansøgninger og sikre de rigtige tilladelser.

Da forsamlingshuset manglede nye gardiner og pengene hertil ikke sådan lige kunne findes, sprang Simone sammen med andre gode ildsjæle til og dannede Københoved Forsamlingshus Støtteudvalg. Støtteudvalget er dannet med det formål at understøtte og selv afholde arrangementer til gavn og støtte for forsamlingshuset. Der er et ønske om at gøre forsamlingshuset til et fælles samlingssted for sognet, med aktiviteter til glæde for både store og små.

Derudover er Simone en del af det udvalg ,der arbejder med ny foreningsstruktur, hun er suppleant i idrætsforeningen og næstformand i bestyrelsen for forsam-

tør for de små og har også været involveret i børneidræt.

I en for mange børnefamilier travl hverdag og i et sogn, hvor børnene ikke går hos de sammen dagplejere, børnehaver og skoler, går Simone ofte forrest for at sikre at børnene får skabt gode relationer til hinanden.

Simone tager initiativ til deltagelse i forskellige arrangementer og skubber lidt til de travle forældre i forhold til tilmelding.

Et stort tak skal der lyder for dit engagement og vindende væsen.

På vegne af avisudvalget Randi Philipp

52

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

Årets skulderklap

1min
page 52

Mærkedage

1min
page 51

Ny bestyrer på Bennetgaard

1min
page 50

Årets portræt

3min
pages 48-49

Sognefesten 2022

3min
pages 46-47

Krigen i Ukraine påvirker også os

3min
pages 44-45

Helsebriksen har 1 års fødselsdag

5min
pages 38-39

Vi elsker vort land - Skt. Hans talen

4min
pages 42-43

Vi mindes Helga Barsballe

2min
pages 40-41

Københoved Forsamlingshus støtteudvalg

3min
page 37

Hvor blev de af: Hvem er jeg - og hvem er jeg?

6min
pages 34-35

Og pludselig er drømmen blevet til virkelighed

2min
page 33

At løfte i flok - drømmen om en legeplads

2min
page 32

Hvad er der sket på den lokalpolitiske front i det seneste år?

6min
pages 28-29

Besøg hos MM-skilte

1min
page 23

Endnu et år på efterskole

1min
page 27

Soloshow med Anders Blichfeldt

1min
page 30

Thaysensminde

5min
pages 24-26

Delfinen ved regnvandssøen blev afsløret

2min
page 21

Hyttetur 2022

3min
pages 16-18

Tour de Middag

2min
pages 11-12

SUIF udlejer

1min
page 3

Årets gang i Lokalrådet

3min
page 15

Alene i vildmarken

7min
pages 8-10

Affaldssortering

1min
pages 19-20

20 år på Bennetgaard

3min
page 14

Sejltur med dambåden i Haderslev og besøg hos Søster Is

1min
page 7
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.