Page 1

muis erger je niet


Jaap Zijlstra Muis erger je niet Lichtvoetige diergedichten

Met illustraties van Loes Botman

uitgeverij moza誰ek, zoetermeer


Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt van papier dat het keurmerk Forest Stewardship Council (fsc) draagt. Bij dit papier is het zeker dat de pro­ductie niet tot bosvernietiging heeft geleid. Ook is het papier 100% chloor- en zwavelvrij gebleekt.

isbn 978 90 239 9443 5 nur 373 Illustraties Loes Botman Vormgeving Geert de Koning © 2013 Uitgeverij Mozaïek, Zoetermeer Alle rechten voorbehouden www.uitgeverijmozaiek.nl


Muizen en mensen Wat zijn er in de loop van de geschiedenis veel fabels geschreven waarin mensen op de korrel werden genomen door ze met dieren te vergelijken. Ook in de poĂŤzie is dit volop gebeurd. Ik ben zo vrij er een reeks lichtvoetige diergedichten aan toe te voegen. Ze zijn gerangschikt van A tot Z, van Aap tot Zebra. Ik hoop dat velen er plezier aan beleven, vooral taalplezier. Jaap Zijlstra

5


begin Op de richel van een rots zat een aapje, apetrots, hij had een gedicht geschreven over lente en nieuw leven; de leraar van de apeschool las het en zei: apekool.

7


verhoor 8

Een nieuwe lente, aan de Zaan vertoonde zich een bidsprinkhaan en prompt was daar een briga-dier dat sprak: Zeg op, wat zoek je hier ? De bidsprinkhaan zei: Ik beken, ik zoek, mijnheer, een bidsprinkhen.


mededeelzaam Te Zeist, een dorp van goed fatsoen, draagt een blauwborst blauw katoen. Toen roodborsten, een stuk of acht, hem uitfloten om deze dracht, werd hij vrijgevig voor zijn doen en gaf ze gratis van katoen.

9


veerkrachtig 10

Een brandgans voelde zich te Bremen te loom om iets te ondernemen en toen dan ook een veer met zwier voorbij dreef over de rivier verzuchtte zij gans desolaat: ’k Geloof dat daar mijn drijfveer gaat.


uitkomst Er was een schaakster te Rome – een bij die de Bijbel kon dromen – die in de tram een wedstrijd aanving met een dar die Darwin aanhing. Eer het aanging op verliezen, reed de tram in de remise.

11

Muis erger je niet  

Een inkijkexemplaar

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you