RG tidningen 2015

Page 1

En tidning om ett gymnasiealternativ för unga med svåra rörelsehinder.

RG

N E G N I N TID 0 17 11 • 2 0 15 -2 NUMMER

.n • w w w.r g

u

å tjej » Umve och positiv ig d n tä s lv jä is, s En en

holmdator » Stocrnk n a är som e Min hjä

org » Gölictaeäb r på väg Ange

nstad » Krisn tsoimavill upptäcka världen För de gt är allt möjli

Kom ihåg!

Lämna in din ansökan senast 15 januari


I N N E HÅLL 3

Riksgolya mpå ndinaasviiellktor - En sk

t framsjåältvständig och positiv tjej r fa ll u F 4 Johanna - en envis, n datoh ivr er över att utvecklas är slående e m o s r ä a n r jä 6 MSaeinf - hvars nyfikenhet, kunskapstörst oc a är ppåisarv,äggymmet och framtiden c li e g n A 8 Tankar om rumskom möjligt t ll a r ä n e ld r ä v l upptäar spckorat il v m o s n e d r ö 10 F - en social kille som älsk Gabriel

ar dig s s a p m o s r ie d 12 Stu gar in r e d n fu & r o g å 13 Fr mande m tä s e b lv jä s h c Frihet o 14

- Riksgymnas

iets elevhem

et En unföikräldmerötijlll igetthbarn med rörelsehinder

16

Att vara

18

Habilithetering - En hel

san & s a k s g in r k ä s r ö tion om F

Informa tinformation k ta n o K 20

19

Ansvarig utgivare: Anne-Lie Nilsson, Elevhemschef Kristianstad Grafisk form: Zanshin Kommunikation

CSN

Foto: Fotograf Johan Lindvall m fl Tryck: Litografen


Riksgymnasiet - En skola på dina villkor

För varje sak som du tycker att du inte kan finns det minst tio saker, som du klarar hur bra som helst. För varje hinder finns en möjlighet. Riksgymnasiet är en gymnasieskola för dig som är svårt rörelsehindrad. Skillnaden mellan att gå på en vanlig gymnasieskola och att gå på Riksgymnasiet är att här får du ett större stöd och en mer personligt anpassad studiesituation.

4-5

När du vågar bryta mönster, lämna tryggheten och prova dina vingar kommer du att upptäcka nya styrkor hos dig själv. På Riksgymnasiet arbetar vi för att du ska utvecklas på alla plan och att du ska lämna oss med ny kunskap och en tro på din egen förmåga. Välkommen till Riksgymnasiet, en skola på dina villkor.

6-7

ing får ni träffa fyra elever ; I denna tidn ef, Angelica och Gabriel. Johanna, Sa

8-9

10-11


Full fart framåt

Johanna Mårtensson Ålder: 17 år Uppvuxen: Söderhamn Intressen: Kompisar, träning Drömyrke: Sjukgymnast

4

RG-TIDNINGEN • #11 • 2015/2017


En envis, självständig och positiv tjej. Så vill Johanna Mårtensson beskriva sig själv. Johanna går nu andra året på Barn- och Fritidsprogrammet med inriktning mot personlig tränare. Hon lyser upp när hon pratar om alla inriktningskurser mot träning och hälsa. ”Fast anatomin är svår. Men jag måste lära mig den!” Drömmen är nämligen att bli sjukgymnast. Trivs i Umeå Johanna, som kommer från Söderhamn, ångrar inte att hon flyttade till Umeå för att läsa på Riksgymnasiet. ”Det är jätteroligt att bo på elevhem och umgås med folk i sin egen ålder som också sitter i rullstol. Jag var ju van vid att alltid vara ensam i rullstol.” Hon kände ungdomar som gått Riksgymnasiet i både Stockholm och Umeå, men valde efter ett besök att flytta norrut. ”Umeå är en underbar stad där det händer mycket och det är relativt lätt att ta sig fram som rullstolsburen.” Det enda hon kan sakna är djuren hemma på gården i Söderhamn. Och i Johannas schema finns det inga luckor. ”Jag har blivit erbjuden att läsa utbildningen på fyra år, men jag vill helst klara det på tre som alla andra.” Johanna spricker upp i ett leende när hon berättar, och tackar sen för sig. Det har blivit dags för lektion. Och Johanna, hon vill inte komma sent! Text: Foto:

Stellan Andersson Jan Lindmark

BESÖK UMEÅ

Träning som ger resultat Skola och att umgås med kompisarna på elevhemmet upptar en del av tiden, men Johanna brinner allra mest för träning och idrott. Under högstadiet började hon träna och tävla i rullstolssprint. Nu tränar hon extra på skoltid med friidrottstränare från Elitidrottsgymnasiet och FIG-utbildningen. Och det ger resultat! 2013 var Johanna trefaldig guldmedaljör vid Skol-SM i handikappidrott och 2014 återupprepade hon succén med tre nya medaljer i 100, 200 och 400 meter sprint. Håller högt tempo Det är helt klart en tjej som håller ett högt tempo. Dagarna är fyllda med skola, idrott och habiliteringstider.

Ungdomar som är intresserade har tillsammans med anhörig möjlighet att besöka riksgymnasiet i Umeå, för att få en inblick i vad verksamheten har att erbjuda. Besöket görs efter överenskommelse när som helst under läsåret och skräddarsys efter elev och anhörigas önskemål. Det finns möjlighet att träffa skolpersonal, få en rundvandring på skolan, besöka lektioner på olika program, träffa elever som redan går på riksgymnasiet, besöka habiliteringen med personal. Är det aktuellt med elevboende finns möjlighet att besöka och övernatta på elevhemmet. Elever som redan blivit antagna inbjuds till ytterligare besök för att se vilka anpassningar som behövs. Det brukar vara i april-maj. Då får eleven fördjupad information om skola, habilitering och den som beviljats boende kan prova att bo på elevhemmet. För mer information kontakta: Cathrin Karlsson 070-255 28 81 cathrin.karlsson@umea.se RG-TIDNINGEN • #11 • 2015/2017

5


”Min hjärna är som en dator”

Saef Al-Jizani Ålder: 19 år. Uppvuxen: Irak och Syrien Intressen: Film och historia Drömyrke: Läkare

6

RG-TIDNINGEN • #11 • 2015/2017


Saef är en kille på 19 år vars nyfikenhet, kunskapstörst och iver över att utvecklas är slående. Han älskar att gå i skolan men för honom är rätten att få studera, som de flesta av oss tar för givet, ingen självklarhet.

Sommaren 2011 kom Saef och hans familj till Sverige som flyktingar från Irak via Syrien. Sina sju första levnadsår bodde han i Bagdad. Därefter flydde familjen till Syrien och sju år senare sökte de sig till Sverige. Genom släktingar och vänner hade familjen hört talas om Sverige där funktionshindrade har möjligheter och rättigheter på ett sätt om inte existerar i hemlandet. I Syrien fanns ingen rätt till skolgång för Saef och inte heller något stöd, några hjälpmedel eller mediciner att få. Det är hans familj som har hjälpt och stöttat honom på bästa möjliga sätt. Att få sin första rullstol var en stor upplevelse för Saef som fram till 14 års ålder måste ta sig fram helt utan hjälpmedel. När familjen kom till Södertälje , där de nu bor, föreslog kommunen två skolor. RgRh var en av dem och blev också det självklara valet. Att få gå i skolan och vara elev och få all möjlig kunskap är något som Saef uppskattar och det visar sig på många olika sätt. Han säger ” min hjärna är som en dator ” och slukar all kunskap som kommer i hans väg. Historia är ett ämne som intresserar honom särskilt och hans lärare i ämnet har inspirerat honom mycket. Han tittar ofta på historiska filmer och nämner Utvandrarna som en av favoriterna. Saef har lärt sig svenska ovanligt bra och säger att han tycker om att öva tillsammans med klasskompisarna och sina tre yngre syskon. Det brukar bli livliga diskussioner kring vetenskapliga frågor med hans två år yngre syster berättar han. Saef trivs verkligen i skolan och deltar gärna i skolans och habiliteringens olika aktiviteter. Han var till exempel modell i Funki Models, ett projekt för att stärka självkänslan, som bland annat resulterade i en ” catwalk ” inför stor publik på skolans 40-årsjubileum i höstas. Han tränar också upp sin fysiska styrka på gymmet och i simbassängen och gåtränar med stor framgång.

När Saef kommer hem från skolan på eftermiddagarna brukar han titta på film, lyssna på musik eller surfa runt på nätet. Han är en stor romantiker och att resa till Paris är en dröm han vill förverkliga direkt när han är klar med skolan. En annan ambition och framtidsdröm för Saef är att utbilda sig till läkare men just nu är drömmen om att få ett sommarjobb i fokus, kanske på sjukhus säger han. Text: Foto:

Astrid Andersson och Agneta Okomdal Annelie Meckbach och Daniel Pilsetnek

BESÖK STOCKHOLM Elever som går i årskurs åtta och nio är välkomna att boka in ett besök på RgRh Stockholm. Under besöket får man information om verksamheten, rundvandring på skolan, habilteringen och elevhemmet. De elever som går i årskurs nio har även möjlighet att komma till Stockholm för att gå med i en klass under ett par dagar. I samband med besöket kan man också provbo på elevhemmet. RgRh Stockholm kommer att finnas med på Gymnasiemässan samt ha öppet hus under höstterminen. Datum för detta kommer att läggas ut på hemsidan (rgrh. stockholm.se) när det är fastställt. För mer information kontakta: Agneta Okomdal, tel 076-8250803 agneta.okomdal@stockholm.se RG-TIDNINGEN • #11 • 2015/2017

7


Angelica är på väg

Angelica Johansson Ålder: 18 år Uppvuxen: Lidköping Intressen: Träning, kompisar, shopping Drömyrke: Något där man får inspirera människor

8

RG-TIDNINGEN • #11 • 2015/2017


”Den största resan gör man själv, men man är inte ensam. Här finns alltid folk som stöttar”, säger Angelica, som bytte Lidköping mot Göteborg. I och med det avslutade hon en resa för att påbörja en annan – utan en aning om var den kommer sluta. Och det är precis så hon vill ha det.

”Jaha, nu känner jag ingen”, tänkte Angelica när hon som 16-åring flyttade till elevhemmet på Riksgymnasiet i Göteborg. Men hon hälsades med öppna armar av de tre killar som hon delade lägenhet med och som visade henne hur allt fungerade. ”Jag blev behandlad som en prinsessa mitt första år”, skrattar hon. ”Nu delar jag lägenhet med några andra och trivs jättebra med dem också”. Skräddarsytt schema Och just det att umgås med andra är viktigt för Angelica. ”Det är det som är roligt, att man träffar många olika människor från olika håll i Sverige, i och med att det är riksintag.” Men sex personer i klassen tycker hon är rätt lagom, så att alla får det stöd man behöver. ”Jag går i musikklass, men ärligt talar hamnade jag här utan att det var tänkt så från början”, säger hon och fyrar av ännu ett av dagens många skratt. ”Men de i skolan är också duktiga på att se till allas önskemål. Vill man läsa mycket musik så får man det. Vill man läsa mer av något annat går det också bra”. Svettas på gymmet Bara tvärs igenom skolan finns den ganska nybyggda Angereds arena, där Angelica hänger en hel del. ”Ja, simhallen och ishallen är inte riktigt min grej, men jag gillar att stå och svettas på gymmet för att bli starkare. Jag försöker träna kondition också, men det är inte lika kul”. Annars är det kompisarna som lockar mest och på elevhemmet är det nära till de flesta. ”Jag måste typ träffa dem varje dag, annars känns det nästan lite konstigt”, skrattar Angelica, som också är mycket inne i stan på helgerna. ”Det finns mycket att göra här och det är lite extra roligt när man kommer från en liten stad. Det är nästan så att man glömmer bort allt som finns av restauranger, affärer, bio och konserter”. Framtiden får ta tid ”Hade någon frågat för två år sen, hade jag trott att jag skulle bo kvar i Lidköping. Men så blev det ju inte och det var nog bäst. Nu vill jag gärna bo kvar här i Göteborg”, säger Angelica.

Med lite osäkra framtidsplaner är både jobb och plugg direkt efter gymnasiet tänkbart. För hade hon bara suttit hemma, tror hon själv att hon hade klättrat på väggarna. Och att inte veta vad som kommer hända, betyder också att alla dörrar står öppna. Precis det som Angelica tycker är roligt med livet. ”Jag behöver ha tid att fundera på vad jag vill göra”, säger hon. ”Men jag känner att jag kan göra vad jag vill.” Text: Foto:

Annika Christensson Rickard Strid

BESÖK GÖTEBORG Varje år, fredag vecka 45, inbjuder Riksgymnasiet i Göteborg alla intresserade till en informationsdag/ öppet hus. Speciellt välkomna är alla ungdomar med rörelsehinder som går i skolår åtta eller nio. Riksgymnasiet och dess små undervisningsgrupper är lokalintegrerade i Angeredsgymnasiet i nordöstra Göteborg. Man kan också bedriva sina studier inom Riksgymnasiets ram på andra program och vid andra skolor i Göteborg. Du som går i nian kan även göra ett längre besök hos oss under två till tre dagar under särskilda besöksveckor. Då får du som elev följa en klass, besöka habiliteringen och även prova på att bo på elevhem. För mer information kontakta: Annci Haag, tel 031 - 367 15 22 E-post: annchristin.haag@educ.goteborg.se


För den som vill upptäcka världen är allt möjligt På ett av Riksgymnasiets elevhem träffar jag Gabriel. Han läser andra terminen på Handelsprogrammet men började sina studier på Samhällsprogrammet med medieinriktning. Gabriel är lättsam och rolig, hans inställning till livet både inspirerar och berör.

Gabriel Ghazarian Ålder: 17 år. Uppvuxen: Malmö Intressen: Fotboll, elhockey, umgås med kompisar Drömyrke: Butikssäljare

10

RG-TIDNINGEN • #11 • 2015/2017


”Världen omkring dig öppnas liksom när du kommer hit. Hemma så går du mer i din egen bubbla, jag vill ju upptäcka världen”.

– Jag älskar sport, särskilt fotboll, drömmen var att få sitta i tv och kommentera olika matcher. Det var därför jag började på Samhällsprogrammet med medieinriktning, säger han och visar en bild på honom och en av fotbollsspelarna i Milan. Det märks tydligt att fotbollen ligger honom varmt om hjärtat och fast han inte själv kan spela så hörs ingen bitterhet eller självömkan. – När jag var yngre och fortfarande kunde springa så brukade jag spela fotboll ibland. Men sedan blev jag sämre i min sjukdom, började ramla ofta och så, då kände jag att det var dags att sluta spela. Jag vill hellre ha bra minnen från fotbollen, jag kan ju i alla fall gå och det är viktigast, säger han. Svårt att hänga med Gabriel har en progressiv muskelsjukdom som gör att han fort blir trött och behöver återhämta sig. Han har även svårt med inlärningen, särskilt när det handlar om siffror och logik. På Samhällsprogrammet med medieinriktning var studietakten högre än väntat och han fick svårt att hänga med. – Det var mycket press, du måste klara av samhällsdelen innan du får börja med medieämnen. Jag klarade inte av tempot. Det var hela tiden nya läxor och trots att jag fick jättemycket hjälp av specialpedagogen så hamnade jag efter. Jag fattade ingenting av det läraren sa, tappade motivationen och kände mig misslyckad. Jag gick runt rätt länge och kände mig trögfattad och det vill man ju inte. Då är det bättre att byta program, säger han bestämt. En social kille Gabriels familj hade märkt att något inte stod rätt till och stöttade hans beslut. – Jag resonerade med min mamma och vi kom fram till att jag skulle skippa det här med att prata på tv. Det fanns andra saker som jag skulle passa för. Mamma tyckte att jag skulle fundera på vad jag egentligen ville, vilken typ av jobb som jag skulle kunna tänka mig att ha i framtiden. Jag är ju en social kille och har alltid tyckt att det verkar roligt att stå i affär, sälja abonnemang och sådant. Så då kom jag att tänka på Handelsprogrammet och att jag antagligen skulle passa bättre där. ”Då satsar vi på det” sa mamma och sedan bokade hon in ett möte med studievägledaren, berättar Gabriel.

Satsa på det du är bra på! – Studievägledaren tyckte att jag skulle satsa på de saker som jag var bra på. Hon tog kontakt med rektorn på Handelsprogrammet för att se om där fanns en plats och det gjorde det. Det var en stor lättnad. Eftersom jag låg så mycket back bestämde vi att jag skulle gå om ettan men det gör mig inget. På Handelsprogrammet har vi engelska 6 och svenska 2 som tillval så jag kör på handelsämnena istället. Jag kanske inte är jätteduktig på engelsk grammatik men vad gör det, jag kan ju prata och förstå. Fina utsikter – Grejen med Handelsprogrammet är att det är ett praktiskt program. Det är lättare att lära sig saker när man kan koppla ihop dem med verkligheten, tycker jag. Att läsa böcker om 1800-talet med svåra ord och sånt, det fungerar inte för mig. Nu trivs jag hur bra som helst, jag har jätteschyssta klasskompisar och här på elevhemmet har jag ett riktigt bra rum med fin utsikt. Världen omkring dig öppnas liksom när du kommer hit. Hemma så går du i din egen bubbla och jag vill ju upptäcka världen. Text: Foto:

Loella Ekblad Johan Lindvall

BESÖK KRISTIANSTAD Elever som går i åttan är välkomna till Riksgymnasiet på ett endagsbesök för att få övergripande information. Den som går i nian är välkommen på ett tre- eller fyradagarsbesök. Besöket görs efter överenskommelse, när som helst under läsåret och skräddarsys utifrån elevens önskemål. Det finns möjlighet att besöka lektioner på olika program, träffa personal från habiliteringen och prova att bo på elevhem. För mer information kontakta: Anna Håkansson, tel 044-13 61 15 eller anna.hakansson@kristianstad.se RG-TIDNINGEN • #11 • 2015/2017

11


Studier som passar dig Alla som börjar på Rh-anpassad utbildning utformar sin egen individuella studieplan tillsammans med en studie- och yrkesvägledare, specialpedagog eller med rektor. Planen utformas utifrån det program som du kommit in på och de behov av stöd som du har. Skolgången anpassas sedan på olika sätt utifrån vilka behov man har.

Om det finns särskilda behov kan rektor med stöd av skollagen förlänga studietiden. Den individuella studieplanen omprövas flera gånger under studietiden och du kan ändra dina val. Program På Riksgymnasiet kan du läsa ett nationellt program eller ett introduktionsprogram. För att bli antagen till ett nationellt program i form av ett yrkesprogram krävs godkända betyg i kärnämnena; svenska, engelska och matematik samt i minst fem andra ämnen. För att bli antagen till ett nationellt program i form av ett högskoleförberedande program krävs godkänt i kärnämnena;

12

RG-TIDNINGEN • #11 • 2015/2017

svenska, engelska och matematik och i minst nio andra ämnen. Skulle du inte uppfylla kraven läser du på ett introduktionsprogram. Ämnes- och kursplaner Utbildningarna på Riksgymnasiet följer de ämnesplaner och betygskriterier som finns i gymnasieskolan. Elevassistent Som elev på Riksgymnasiet har du tillgång till elevassistenter under skoldagen som kan ge dig stöd i klassrummet, på dina raster och vid lunchen. Elevassistenterna hjälper dig med de saker som behövs göras under skoldagen.


Frågor & funderingar UMEÅ

CKHOL M STO

GÖTEBORG

KR

ISTIANSTAD

Får vem som helst läsa på Riksgymnasiet? För att bli antagen till Riksgymnasiet måste du ha slutfört den sista årskursen i grundskolan eller motsvarande. Du ska vara under 21 år, ha ett svårt rörelsehinder och ett behov av en Rh-anpassad utbildning och habilitering. Vissa elever är i behov av boende på elevhem, eftersom det är för långt att pendla, men i övrigt gäller samma regler som för vilket gymnasium som helst. Hur ansöker jag? Blanketter: Det behövs flera blanketter för att söka till Riksgymnasiet, be din studie- och yrkesvägledare hjälpa till med ansökan. Blanketterna finns på Specialpedagogiska skolmyndighetens (SPSM) hemsida. www.spsm.se/sv/jag-vill/Soka-Rh-anpassadutbildning/Om-ansokan. Ansökan skall vara inskickad till Specialpedagogiska skolmyndigheten, Box 1100, 821 29 Härnösand senast den 15 januari, men i vissa fall kan antagning ske löpande under året. Har du frågor gällande ansökningarna kontakta SPSM, Kristina Vilhelmsson, tel. 010 - 473 51 66. Ansökan: Vid ansökan måste vissa handlingar följa med: Ifylld ansökningsblankett som omfattar önskemål om riksgymnasieort, behov av habilitering och eventuellt behov av elevhemsplats.Pedagogiskt utlåtande som rektor i din hemskola ansvarar för. Åtgärdsprogram som skolan senast utfärdat för dig. Habiliteringsutlåtande som utfärdas av habiliteringsansvarig. Kopia av habiliteringsplan. Läkarintyg som beskriver ditt rörelsehinder. Kopia av höstterminsbetyget. Personbevis. Antagningsbesked I månadsskiftet mars/april får du besked från nämnden om du blivit antagen eller inte. Vill du överklaga beslutet gör du det till Skolväsendets överklagandenämnd. Varmt välkommen till våra skolor i Umeå, Stockholm, Göteborg och Kristianstad!

RG-TIDNINGEN • #11 • 2015/2017

13


Frihet och självbestämmande Välkommen till Riksgymnasiets elevhem.

Att bo på elevhem är en spännande upplevelse och för många det första steget mot ett vuxenliv. Studenttiden handlar inte bara om studier, det är även en tid för personlig mognad och utveckling.

När du bor på elevhem utmanar du dig själv, du provar kanske för första gången att stå upp för dina behov och ta plats. Riksgymnasiets elevhem är precis som vanliga studentbostäder, skillnaden är att det alltid finns personal i boendet. Personalen ser till att du har det du behöver för att känna dig trygg och trivas. Förutom en gemensam middag så bestämmer du själv över din tid, du får bjuda hem kompisar, umgås med de andra eller ta det lugnt på ditt rum. Du kommer att skaffa dig erfarenheter och verktyg som du har nytta av i ditt vuxna liv, lära känna nya människor och få vänner för livet. Ett självständigt boende Alla som bor på elevhem gör en planering tillsammans med personalen. Då kommer vi överens om hur mycket stöd och hjälp du behöver med tvätt, städning och organisering av vardagsaktiviteter. Målsättningen är att du som elev ska bli så självständig som möjligt. Som elev på Riksgymnasiet har du minst en kontaktperson. Kontaktpersonalen finns till hands för att svara på frågor, hjälpa till att beställa hemresor och samordna de människor som finns runt dig. Närhet Riksgymnasiets elevhem ligger inom gångavstånd från huvudskolan på varje ort. På elevhemmen bor du antingen i korridorboende eller i lägenhet. Kök, vardagsrum och ibland även badrum delar du med de andra eleverna. Rummen är möblerade med säng, skrivbord, bokhylla, byrå, gardiner och lampor men du får ta med dig egna möbler om du vill det. Det finns också möjlighet till att ha telefon- och internetabonnemang kopplat till sitt rum.

14

RG-TIDNINGEN • #11 • 2015/2017


UMEÅ I Umeå finns ett elevhem som ligger i centrala Umeå. Det är ett korridorboende där varje rum har toalett och eget kök/kokvrå. Det finns även små lägenheter knutna till detta boende. Det tar ca tio minuter att gå från elevhemmet till Dragonskolan.

STOCKHOLM I Skärholmens centrum finns ett elevhem med korridorboende. Alla rum har egen dusch och toalett. Högst upp i huset finns en restaurang/matsal som har en egen kock. Matsalen delas med elever som går på Kungliga Svenska Balettskolan. Det tar ca fem minuter att gå från elevhemmet till RgRh Stockholm.

GÖTEBORG Elevhem finns i 15 lägenheter nära Angereds centrum.Två till fyra elever delar lägenhet. Det finns två mindre lägenheter där man kan bo mer självständigt under en del av sista läsåret. Elevhemslägenheterna ligger på promenadavstånd till Angeredsgymnasiet, Angereds Arena, Angereds centrum och Lärjeåns dalgång. Till Göteborgs centrum tar det 20 minuter med spårvagn.

KRISTIANSTAD Det finns fyra elevhem som alla ligger i centrala Kristianstad. Ett av elevhemmen består av fristående lägenheter med en gemensam baslägenhet. Övriga boenden är korridorsboenden där varje rum har ett litet trinettkök, egen dusch och toalett. Det tar cirka fem minuter att gå från elevhemmen till Söderportgymnasiet.


En unik möjlighet Att vara förälder till ett barn med rörelsehinder gör vanligtvis att man blir involverad i skolgång och kontakter med habilitering och myndigheter på ett annat sätt än andra föräldrar. Hur ser man då som förälder på en utbildning som Riksgymnasiet? Karin Björk, företagslots i Umeå kommun, är 48 år gammal och hemvändare till Umeå sedan tjugo år tillbaka. Hon är mamma till Viktor, som går sitt fjärde och sista år på Riksgymnasiet i Umeå. Viktor har skilda föräldrar och därför en stor familj med två syskon Sara och Axel och tre bonussyskon Linnea, Axel och Alice. Han bor varannan vecka hos Karin och hennes sambo, något som

16

RG-TIDNINGEN • #11 • 2015/2017

var viktigt för Viktor. Det skulle vara rättvist och båda föräldrarna skulle få lika mycket tid med honom. Under uppväxten Viktor föddes med ryggmärgsbråck, kognitiva nedsättningar och talsvårigheter. Det var självklart en stor omställning för familjen och en första tid präglad av operationer och ingrepp.


Det var ändå en självklarhet att skaffa fler barn och ge Viktor syskon. Karin reflekterade aldrig över att en stor del av tiden under Viktors uppväxt gick till läkarkontakter och habilitering. Det var först när familjen skaffade fler barn som skillnaden blev tydlig. Att vara förälder till ett barn med ryggmärgsbråck har också inneburit att man behövt öppna sitt hem för många vuxna som får insyn i ens liv. En lyckad skoltid De kognitiva nedsättningarna, som inte märktes på samma sätt under Viktors första år i skolan, har blivit en utmaning ju äldre han har blivit. Karin upplever dock att skolan alltid varit bra på att föra en dialog med familjen och gjort sitt bästa för att anpassa. Idag läser Viktor Introduktionsprogrammet med individuell anpassning och har en studieplan utformad utifrån sina förutsättningar. Han trivs bra i skolan och hans favoritämnen är hemkunskap och naturkunskap där man får laga mat och vara ute i naturen. Det främsta målet med studierna är Viktors personliga utveckling och att han ska trivas och må bra. Familjen hade kännedom om att Riksgymnasiet fanns i Umeå. De gjorde besök under årskurs 8 och tyckte att det verkade bra. Dessutom skulle studier på Riksgymnasiet innebära att Viktor kunde bo kvar hemma. Viktor gillar både att gå i skolan med andra Rh-elever och samtidigt gå på en stor skola som Dragonskolan, som har över 2000 elever. Viktor, som är en social kille, trivs med att vara i händelsernas centrum och både träffa gamla klasskamrater och sina jämnåriga kompisar på RH. Att gå Riksgymnasiet Tiden på Riksgymnasiet har varit bra för Viktor. Karin lyfter främst hur det gynnat hans personliga utveckling. Personalen har dessutom stor kunskap och förståelse för funktionsnedsättningar, vilket gjort att de som föräldrar inte behövt engagera sig på samma sätt för att informera och föra dialog med skolpersonalen. Riksgymnasiets

aktivitetsförening, de kontinuerliga satsningarna på friskvård och hälsa samt idrottsundervisningen har alla bidragit till att förstärka Viktors idrotts- och träningsintresse. Förutom att följa hemmalaget Björklövens ishockeymatcher så spelar han också innebandy med klubben Umeå Tigers. Det har dock varit en nackdel att läsa stora delar av studierna i liten grupp. Det blir lätt sårbart om någon av klasskamraterna är sjuka eller borta från undervisningen. Desto mer uppskattat är det därför när Viktor och hans klasskamrater kunnat läsa ämnen som idrott och hemkunskap i större grupp. Via Riksgymnasiet har Viktor också deltagit i projektet Livsentreprenören, vilket haft som mål att göra deltagarna till ägare av sina liv. Där har han med hjälp av coaching satt upp konkreta mål och genomfört aktiviteter för att bli en stark och mer självständig individ. Inför framtiden Kanske är det också Livsentreprenören som sporrat Viktor till att nu till hösten flytta hemifrån. ”Jag jobbar på att göra mig själv överflödig”, säger Karin, ”även om jag vet att jag alltid kommer att vara en viktig del av Viktors liv och även om han har superbra assistenter kommer jag att behöva finnas där och hjälpa honom att föra sin talan.” Det är med blandade känslor Karin tänker på Viktors framtid. Viktor är klar för daglig verksamhet och gör under våren studiebesök på olika arbetsplatser. Han har ett inflyttningsdatum till den egna lägenheten och de väntar på besked kring assistansen. Men att lämna Riksgymnasiet, säger Karin, innebär samtidigt att det inte längre finns samma helhetstänk runt Viktor. ”Att ha habilitering integrerad under skoltid har varit en otrolig möjlighet för oss. Det kommer vi att sakna!” Många förstår inte heller komplexiteten i att ha en funktionsnedsättning som till exempel ryggmärgsbråck och behovet av en sammanhållen sjukvård. Eftersom samhället ser ut som det gör så är behovet av att ha stöd från sina föräldrar eller andra vuxna stort. Det handlar inte om att föräldrarna är överbeskyddande utan att de känner sitt ”barn” och kan mycket om funktionsnedsättningen. Avslutningsvis vill Karin uppmuntra andra föräldrar till rörelsehindrade barn och ungdomar att besöka Riksgymnasiet. ”Det är först när man ser det med egna ögon som man förstår vilken unik möjlighet en samlad skola, habilitering och elevhem egentligen är!” Text: Foto:

Stellan Andersson Jan Lindmark RG-TIDNINGEN • #11 • 2015/2017

17


Habilitering - En helhet Vi på habiliteringen har särskild kunskap om hur det är att leva med funktionsnedsättningar. Vårt uppdrag är att stötta dig socialt, psykologiskt, medicinskt och pedagogiskt. I skolan samarbetar vi med personalen så att du får de anpassningar och stöd du behöver för att kunna tillgodogöra dig undervisningen så bra som möjligt. När det finns behov samarbetar vi också med elevhemmet för att vardagen ska fungera på ett bra sätt. Habiliteringen är inlagd på ditt schema för att du ska ha mer tid för det du vill göra på din fritid. Balans mellan habilitering, personlig utveckling, fritid och studier är viktig för att du ska må bra och trivas. Trivs du i skolan, kan du lättare lära dig nya saker.

Lättillgängligt Habiliteringen ligger i anslutning till huvudskolan på varje studieort. I vissa fall har habiliteringen också lokaler på skolan. Habilitering efter behov Du och habiliteringspersonalen gör tillsammans upp en plan för hur din habiliteringstid ser ut. Det är dina behov som styr och därför kan habiliteringen se väldigt olika ut för olika personer. Insatserna kan bestå av friskvård, träning, rådgivning, samtalsstöd, anpassningar och utprovning av hjälpmedel. Teamet På habiliteringen arbetar vi i team. Detta innebär att olika yrkesgrupper samarbetar kring planering och upplägg. De yrkesgrupper som finns representerade på

18

RG-TIDNINGEN • #11 • 2015/2017

habiliteringen är sjukgymnast, logoped, arbetsterapeut, kurator, psykolog och på vissa orter även sjuksköterska och habiliteringsläkare. Transition På Riksgymnasiet och habiliteringen lägger vi stor vikt vid transition. Detta innebär att vi tillsammans med dig planerar för och arbetar med att göra övergången till vuxenlivet så bra som möjligt. Hur det arbetet ser ut i praktiken skiljer sig åt mellan olika elever och beror på förutsättningar, behov och önskemål. För det mesta handlar det om att utveckla sina förmågor att leva ett självständigt liv, att fundera kring och planera för tiden efter gymnasiet. Det kan också handla om att lära känna sig själv med styrkor och svårigheter och att få samtala om samlevnad och familjebildning.


&

FÖRSÄKRINGSKASSAN CSN HUR FUNGERAR DET EKONOMISKT NÄR JAG STUDERAR? När du studerar på Riksgymnasiet har du rätt att söka aktivitetsersättning från försäkringskassan. Ansökan för att få Rg-bidrag skickas ut automatiskt då du kommit in på Riksgymnasiet men för att få studiemedel krävs det att du själv tar kontakt med CSN.

AKTIVITETSERSÄTTNING kan man få från och med juli det år man fyller 19 år. Bidragsbeloppen efter avdrag av preliminär skatt ligger normalt någonstans mellan fem och sex tusen kronor per månad.

STUDIEMEDEL består av bidrag och lån. Bidraget är 643 kronor per vecka. Det finns också möjlighet att låna 1 230 kronor per vecka. Studiemedel kan du söka från och med hösten det år som du fyller 20 år. Du kan inte söka studiemedel om du har aktivitetsersättning.

STUDIEBIDRAG Barnbidraget går över till studiebidrag kvartalet efter du fyllt 16. Bidraget skickas ut automatiskt och upphör efter vårterminen samma år som du fyller 20. Studiebidraget är 1 050 kr per månad.

RG-BIDRAG kan du få om du är antagen till Riksgymnasiet och bor tillfälligt på orten på grund av att din hemort ligger för långt bort för att du ska kunna pendla. Rg-bidraget ska hjälpa till att betala extra kostnader för till exempel elevhemsboende, hemresor samt vid behov dagliga resor till och från skolan. Bidrag ges för max 18 hemresor under läsåret. En anhörig kan få bidrag för att komma på besök på skolorten istället för att eleven reser hem. Om du inte själv kan ta dig mellan elevhemmet och skolan kan man få bidrag för dagliga resor med taxi eller buss. Det gäller en resa till skolan och en resa från skolan.

RG-TIDNINGEN • #11 • 2015/2017

19


Skola Rektor Stellan Andersson Tel: 070-240 97 37 E-post: stellan.andersson@umea.se

Skola Rektor Sven Bolmblad Tel: 08-508 426 70 E-post: sven.bolmblad@stockholm.se

Dragonskolan Dragongatan 1 903 22 Umeå

RgRh Stockholm Ekholmsvägen 80 127 48 Skärholmen

Habilitering Enhetschef Zarah Gunnarsson-Routledge Tel: 070-261 64 79 E-post: zarah.gunnarsson.routledge@umea.se

Habilitering Gruppchef Astrid Andersson Tel: 08-508 408 08 E-post: astrid.andersson@stockholm.se

Elevhem Enhetschef Susanne Johansson Tel: 090-164805 E-post: susanne.a.johansson@umea.se

Elevhem/studerandeboende Föreståndare Jonas Groundstroem Tel: 08-508 427 37 E-post: jonas.groundstroem@stockholm.se

www.rg.nu

www.rg.nu

KONTAKTINFORMATION

Skola Rektior Kärstin Lyons Tel: 031-367 15 13 E-post: karstin.lyons@educ.goteborg.se

Skola Rektor Tony Ivarsson Tel: 044-13 52 99 E-post: tony.ivarsson@kristianstad.se

Angeredsgymnasiet Grepgatan 9 424 65 Angered

Söderportgymnasiet Rg/Rh Västra Boulevarden 53 291 31 Kristianstad

Habilitering Verksamhetschef Monica Johansson Tel: 031-332 04 09 E-post: monica.johansson@brackediakoni.se

Habilitering Enhetschef Catarina Kampf Tel: 044-19 46 01 eller 044-19 46 00 (sekr) E-post: catarina.kampf@skane.se

Elevhem Verksamhetschef Monica Johansson Tel: 031-332 04 09 E-post: monica.johansson@brackediakoni.se

Elevhem Elevhemschef Anne-Lie Nilsson Tel: 044-13 62 01 E-post: annelie.nilsson@kristianstad.se

www.rg.nu

www.rg.nu