Page 1

www.naturbruksgymnasietosby.se

Skidlärare • Skogsmaskinförare • Fiskeguide • Manuellhuggare Dykguide • Viltmästare • Jaktförvaltare • Park-/trädgårdsarbetare och mycket mer!


Vร„LKOMMEN TILL NATURBRUKSGYMNASIET I OSBY. En liten skola med stora mรถjligheter. 2


Skolan

PROGRAMFÖRDJUPNINGAR

På Naturbruksgymnasiet i Osby kan du välja mellan fem olika programfördjupningar. Vi har även 4-årigt gymnasium för elever i behov av särskilt stöd. Oavsett vilken fördjupning du väljer ingår kärnämnen och gymnasiearbete. Du har möjlighet att lägga upp dina studier så du får allmän behörighet eller särskild behörighet om du vill läsa vidare på t.ex. högskola.

Jakt & Viltvård Vildmark & Äventyr Skogsbruk & Skogsmaskinteknik Fisketurism & Vattenbruk

I den här foldern presenterar vi våra inriktningar med hjälp av våra elevers upplevelser och beskrivningar. Vi har samlat den information om behörighet och yrkesexamen som du behöver när du står inför ditt gymnasieval på vår hemsida www.naturbruksgymnasietosby.se. På baksidan hittar du alla kontaktuppgifter, så tveka inte att höra av dig om du vill veta mer!

Vildmark & Äventyr med ökad behörighet Vi har även: 4-årigt gymnasium för elever i behov av särskilt stöd men inriktningarna: • Administration, handel och varuhantering • Fastighet, anläggning och byggnation

Naturbruksgymnasiet i Osby är den enda skolan i Skåne som erbjuder en speciell mix bestående av de fem spännande programfördjupningarna.

• Skog, mark och djur

Hjärtligt välkommen till en naturlig gemenskap! Lars Unné, Rektor 3


Jakt & Viltvård Marcus Welin

Jakt & Viltvård åk 2

”Viltmästare eller biolog” På Jakt & Viltvård kan dagarna se väldigt olika ut. Marcus Welin, som är inne på sitt andra år på utbildningen, tillbringar sina skoldagar inne i lektionssalarna likväl som ute på skolans jaktmarker. Marcus har haft ett intresse för både naturen och jakten så länge han kan minnas och har även fått uppleva hur det känns att fälla ett vilt. ”Ett fällande skott är kul så klart men det är en väldigt liten del av jakten. Det är naturen, gemenskapen och allt runt om som gör själva jaktupplevelsen”, förklarar Marcus, som efter gymnasiet funderar på att läsa vidare till viltmästare eller biolog.

Simon Ingemarsson Jakt & Viltvård åk 2

”Här finns det alla möjligheter” Simon har tagit med sig sin jakthund till skolan. Det är fritt för de elever som läser jaktinriktningen att ta med sig sin hund om de vill. Många elever har djurintresse och möjligheten att ta med sig sin hund ut på jakten är uppskattad av såväl elever som av lärare. Ord som figurerar är klappjakt, drevkarlar och passkytt och det märks att jaktlinjen är allt annat än tråkig. Det finns en gemenskap och sammanhållning mellan lärare och elever och Simon tror det beror på det gemensamma intresset för natur. Även att bo gemensamt tror han bidrar till att sammanhållningen blir så stark. Även om Simon bara läser andra året har han redan en klar plan för framtiden. Först tänker han skaffa sig en lärlingspraktik på ett gods och därifrån ta nästa steg och bli viltmästare. ”Här finns det alla möjligheter, vi älskar alla naturen och att jaga, vi fikar och pratar”. 4


Fisketurism & Vattenbruk ”Bakom fiskespöet är min favoritplats” På inriktningen Fisketurism och Vattenbruk studeras naturen och djurens biologi i såväl teori som praktik. Med upplevelser som en del av studiematerialet är dagarna allt annat än tråkiga. Fiske och vattenvård är ämnen som finns med på schemat. En av eleverna som valt att läsa inriktningen Fisketurism & Vattenbruk är Robin. Han ville komma nära naturen och har inga tveksamheter var han trivs allra bäst. ”Bakom fiskespöet är min favoritplats”, berättar han.

Robin Mårtensson

Fisketurism & Vattenbruk, åk 2

Sinclairsholm Gods, Vinslöv Vår jaktutbildning sker i samarbete med bland annat Sinclairholm Gods. Våra elever är med vid planering och genomförande av jakter på godset.

5


6


Det goda livet! Det är inte bara inomhus, i lektionssalarna, som vi bedriver vår undervisning. En tidig måndagsmorgon, långt ute på de vidsträckta markerna tillsammans med hjortarna och rådjuren, är minst lika vanlig. Ni har fällt säsongens första djur och sitter nu i jaktstugan för att hämta andan och få i er en bit frukostsmörgås och lite varm choklad. Det smakar riktigt bra efter morgonens strapatser kan vi lova. Utanför väntar hundarna förväntansfullt på att andra drevet skall dra igång. Konstig typ av lektion? Inte alls!

7


Vildmark & Äventyr Sebastian Ahlberg

Vildmark & Äventyr åk 3 ”Man lär sig att lita på att det man inte tror är möjligt är möjligt” På inriktningen Vildmark & Äventyr får eleverna lära sig att samarbeta och att ha tillit. ”Det krävs när man klättrar i grupp”, förklarar Sebastian Ahlberg, som går tredje året på inriktningen. Sebastian brinner för klättring och är redan inställd på att klara alla kurser och vara instruktör när han slutar på skolan. ”Det är ingen omöjlighet att bli instruktör, men det krävs ju att man väljer att läsa de kurser som behövs och det gör jag”. Sebastian tänker även läsa vidare, han vill bli ingenjör och hänga under broar. Sebastian tycker att han lärt sig mycket om sig själv under studietiden, något som han själv tror beror på att de arbetat mycket i grupp. ”Man lär sig lita på att det man inte tror är möjligt är möjligt. Att man alltid kan mer än vad man tror”.

Rebecka Munter

Vildmark & Äventyr åk 3 ”Här finns det alla möjligheter”

Rebecka kände sig tveksam när studievägledaren föreslog att hon skulle söka till Barnoch Fritidsprogrammet. Istället upptäckte hon Naturbruksgymnasiet i Osby och förstod direkt att det var dit hon skulle söka. Rebecka följde sin magkänsla och tog själv kontakt med skolan. Idag läser Rebecka sista året på Vildmark & Äventyr och är nöjd med sitt val. Dagarna innehåller både teori och klättring. Rebecka och hennes klasskamrater brukar åka till Kullaberg och klättra, en upplevelse som väcker många olika känslor enligt Rebecka. ”Vi har alltid en hög säkerhet, men tanken på att ramla finns ju där”. Rebecka drar sig lite för dagen då hennes tid på skolan är slut och alla i klassen går skilda vägar. ”Man kommer ju väldigt nära varandra, så det känns”. Men Rebecka har planer för sin framtid. ”Jag kanske blir polis, men jag har inte bestämt mig ännu”. 8


Skogsbruk & Skogsmaskinteknik

Martin Olofsson

Skogsbruk & Skogsmaskiner åk 3

”Att köra en maskin som väger 15 ton, det är rätt häftigt” På skogsbruksinriktningen får eleverna lära sig om skogen och hur den ska tas om hand. Martin berättar att han känner ett stort ansvar. ”Vi ska gallra bort dåliga träd, så de som är friska ska få mer näring. Det är väldigt viktigt att vi gör rätt mot naturen”. Martin läser andra året och tillbringar mycket tid utomhus, han fäller träd, hugger och sågar. ”Vi jobbar i arbetslag, kör maskiner och lär oss hantera motorsåg, vi får göra sådant som vi kommer få göra sedan, när vi kommer ut i arbetslivet”. Gemenskapen på skolan är bra tycker Martin som gärna umgås med elever från andra inriktningar också. ”Vi har alla så mycket gemensamt. Oavsett vilken inriktning man läser så hör ju naturen ihop”. 9


10


I skog och mark Det är bara ni tre och skogen. Ni har fått ett uppdrag. Tillsammans ingår ni i den grupp som arbetar för skogens långsiktiga överlevnad. Det är ett viktigt uppdrag ni har fått på era axlar. Till er hjälp har ni er kunskap, er styrka och era maskiner.

11


Äventyr & Naturvetenskap Sven Kalkan

Vildmark & Äventyr med utökad behörighet, åk 2.

”Lite roligare att läsa in utökad behörighet här”

Sven har planer på att läsa till maskiningenjör och behöver därför ha en särskild behörighet och den får han på Vildmark & Äventyr med utökad behörighet. Han förklarar: ”Visst hade jag kunnat läsa ett vanligt gymnasieprogram, naturvetenskaplig inriktning, men jag tycker det är lite roligare att läsa in behörigheten här”. Han upplever inte att det är så stor skillnad mellan att läsa utökad behörighet och att läsa till vanlig behörighet. ”Nej, vi går ju alla i samma klass. Visst missar jag någon enstaka lektion ibland för att jag läser naturvetenskap istället, men det är ingenting jag tänker så mycket på”.

12


För elever med behov av särskilt stöd -

4 årigt gymnasium

Sebastian Brandt

Park & Trädgård, åk 4

”Jag har lärt mig att stå framför en hop människor och jobba” Hur man planterar, klipper gräs och sköter maskiner får eleverna som läser Park och Trädgård lära sig. Sebastian är en av dem och läser nu sitt fjärde år på inriktningen. ”Jag har lärt mig att stå framför en hop människor och plantera en buske utan problem, det gör mig ingenting”. Efter utbildningen är han färdig att söka ett jobb som vaktmästare om han vill det. ”Ja, vaktmästare skulle jag kunna jobba som direkt, det är inte omöjligt att jag gör det faktiskt”, avslutar han.

13


14


Vi kommer högre än andra Inte alla klassrum som har denna utsikt! Efter några timmars hårt fysiskt arbete och med tungan rätt i mun är ni äntligen uppe. Allra överst, uppe på toppen, med utsikt över småbåtshamnen, alla de små husen och människorna där nere. Antalet timmar längs med bergsväggarna har vi redan tappat räkningen på, visst är det härligt?

15


Så här fungerar det! Alla elever på Naturbruksgymnasiet i Osby kan välja att läsa in allmän behörighet. För de elever som vill läsa vidare till högre studier vid universitet och högskolor är Vildmark & Äventyr med utökad behörighet ett alternativ.

Grundläggande behörighet Grundläggande behörighet får du om du läser till svenska 2 och svenska 3, samt engelska 6. Detta utgör tillsammans 300 p. Ökad behörighet För dig som önskar läsa vidare till ett specifikt yrke kan det krävas en ökad behörighet. Är du osäker över vilken behörighet du behöver kan du alltid fråga. Programfördjupning Fördjupningen är det som skiljer programmen åt, här finns det fem olika programfördjupningar - skog, vatten, jakt, vildmark och utökad vildmark. Gymnasiearbete Gymnasiearbetet ger dig möjlighet att fördjupa dig i ett valfritt område kopplat till din utbildning. Yrkesutbildning Efter 2500 poäng har du en yrkesutbildning och efter ytterligare 100 poäng har du en grundläggande högskolebehörighet.

17


BESÖK EN AV SKÅNES MEST VÄLSORTERADE SPORTFISKEBUTIKER!

- Spinnfiske - Vertikalfiske - Flugfiske - Havsfiske - Trolling - Jerkbait - Mete - Isfiske - Friluftsliv Ni hittar oss i COOP EXTRA-huset, Hässleholm. Öppet: Mån-fre 10-18, lör-sön 10-15 - Tel: 0451-826 00

HOLMGRENS VAPEN

044-80001 www.holmgrensvapen.se


Skog på nya sätt Inom Sveaskog finns många utvecklande och stimulerande jobb att söka efter din utbildning vid Naturbruksprogrammet. Vi är Sveriges ledande skogsföretag och vi säljer timmer, massaved och biobränsle. Dessutom jobbar vi med markaffärer och erbjuder jakt, fiske och mark för lokala företagare inom naturbaserad turism. Vi utvecklar skogens värde. Vill du göra det tillsammans med oss? 19


Vill du veta mer? Tveka inte att höra av dig till oss! Lars Unné, Rektor 0479-52 85 70 • lars.unne@osby.se Karin Ax, Kanslist Tel: 0479-52 85 71 • karin.ax@osby.se Eva Stjernkvist, Kanslist 0479-52 85 73 • eva.stjernkvist@osby.se Skolexpedition Tel. 0479-52 85 70 Fax 0479-133 40 naturbruksgymnasiet@osby.se www.naturbruksgymnasietosby.se

Profile for Webitfuture AB

Naturbruksgymnasiet Webbtidning  

Naturbruksgymnasiet OSBY

Naturbruksgymnasiet Webbtidning  

Naturbruksgymnasiet OSBY

Advertisement