Page 13

ÖP testar glidet på golvet

Är dansgolvet för trögt eller för glatt så kan dansarrangörerna räkna med sura kommentarer. Att få till det perfekta dansgolvet är en konst, och vad som upplevs som lagom beror på dansstil och framförallt på dansskorna. Kaffe, potatismjöl och danspulver är tre beprövade underlagsförbättrare och ÖP har samlat fyra dansare för att en gång för alla avgöra vilket medel som glider bäst. Testet utförs på parkettgolvet i Eksalen i Folkhälsanhuset Wasa. Testdeltagarna har ombetts ta på sig dansskor som de brukar bära då de är ute och dansar. Testet går till så att ett medel i taget sprids ut på golvet och att deltagarna parvis dansar en dans på underlaget och efteråt ger sina omdömen. Golvet och skorna putsas mellan varje testmoment. Kaffe Först ut är det välbeprövade kaffepulvret och så fort Juhla Mokkan är strösslad över golvet bjuder Lisbeth ”Libbi” Bäck upp Stig Björkman på en slow fox. – Det glider bättre med kaffe än utan, konstaterar Libbi. – Den enda nackdelen är att man blir kaffesugen då det luktar kaffe på dansgolvet, säger Stig. Anton Plogman och Sabine Mickelsson tar sig an en fusku på kaffet.

– På ett nytt fint golv är kaffe alldeles för halt, men på slitna golv funkar det bra. Med de här dansskorna vågar jag inte ta ut stegen ordentligt eftersom golvet blev för halt med kaffet, säger Sabine – Mitt råd är att man börjar försiktigt om man använder kaffe, det är lättare att öka på mängden än att ta bort, säger Anton. Potatismjöl Näst i tur att testas är potatismjölet och dansarna tar sig upp på golvet igen. – Det här känns stabilt och bra, säger Sabine. – Jag har inte dansat på potatismjöl tidigare, men det var förvånansvärt bra, säger Anton. Lisbeth och Stig är av helt annan åsikt. – Potatismjölet var sämre än kaffet. Det bromsade upp stegen, men om det är det man är ute efter så funkar det bra, säger Stig.

Stig och Lisbeth. Stig Björkman Arbete: Sevicetekniker på Movaco Relation till dans: Stig började dansa på SÖU:s orkesterparad 2014. Sedan dess har det blivit flera danskurser och han hittade sin fru på dansgolvet i Nykarleby.

- Ett minus är att det ser så ostädat ut, säger Lisbeth. Danspulver Danspulver är ett finkornigt pulver av pvc-plast som används av många dansarrangörer. Endast ett tunt lager behövs. När det fjäderlätta pulvret har landat på golvet är det dags för dagens sista dans. – Det här var bäst, säger Lisbeth och Stig. Anton och Sabine håller fortfarande potatismjölet som favorit, men danspulvret tar sig in på andra plats. – Om golvet är trögt så funkar danspulver bra. Slutsatser Om golvet är för trögt måste man lyfta fötterna i varje steg och om golvet är för halt riskerar man att dratta omkull som på en isbana. Alla tre medel som har testats har egenskaper som funkar på olika

Sabine och Anton. Lisbeth Bäck Arbete: Chefredaktör på Kustmedia Relation till dans: Lisbeth lärde sig dansa som barn, och i ungdomen ledde hon flera danskurser och deltog i SÖU:s danskampanjer. Det bästa med dans är rytmen och musiken, och att det är en social grej.

typer av golv. Alla testdeltagare är överens om att ranka kaffet som halast, och potatismjölet som strävast. Danspulvret ligger i mitten av skalan. – Sist och slutligen handlar det mest om vilka skor man har på sig. Riktiga proffs har med sig flera par skor och väljer par utgående från glidet på dansbanan, berättar Stig. Han berättar vidare att han under besök på dansbandsveckan i Malung iakttog hur funktionärer mätte temperaturen på golvet för att kunna preparera ytan på bästa sätt. – Där har de också behållare med danspulver som man kan doppa skorna i om man tycker att man har för dåligt glid. Vissa dansstilar kräver mer glid än andra. Twist kräver ett halt golv eftersom rörelserna tär på knäna om golvet är för trögt. Sabine som är aktiv lindy hoppare konstaterar att golvet gärna får vara lite i trö-

gare ändan eftersom dansarna behöver ordentligt fäste för att våga göra sina hopp. Stig har erfarenhet av att vara funktionär på danser och han konstaterar att uppfattningen om dansgolvens kvalitet till viss del sitter i huvudet. – Om någon klagar och säger att golvet är trögt hjälper det många gånger att dansarna ser att man går och strör ut pulver lite symboliskt, då brukar de tacka och säga att nu blev det mycket bättre. Arrangörerna kämpar med att hålla alla nöjda, men Libbi konstaterar att det är viktigt att dansarna får känna att deras åsikter tas på allvar. Om samma klagomål återkommer gång på gång så är det förstås värt att se över mängd och medel. Text och foto: Caroline Mård

Varierande arbetsuppgifter på SÖU. Nora Väglund suger pulver. Sabine Mickelsson Arbete: På Folhälsan i Vasa med barn och ungdomsverksamhet. Relation till dans: Ordförande i Ritz Lindy Hoppers och dansar allt från klassisk pardans till swing. Frihetskänsla och glädje är det bästa med dans.

Anton Plogman Arbete: Drogförebyggare och ungdomsarbetare på Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik Relation till dans: Musiker och kapellmästare i Pientä Unelmaa. Håller danskurser.

Profile for Österbottniska Posten

Österbottniska Posten (ÖP) nr. 2 2018  

Österbottniska Posten (ÖP) nr. 2 2018  

Profile for webbop
Advertisement