Page 1


Här kan du dansa i Österbotten i sommar. EMET FOLKPARK

O M X MA nsin da

8.7 14.8 Kvevlaxgillet

Anne Mattila & Mistral ork.

SOMMARDANSA I EMET..! 6.8

Välkomna till Maxmo dansbana Arr: Kärklax Uf

14.5 Anne Mattila & Mistral ork. Online band 4.6 Roxie, Matts Möller & Koskela ork. 24.6 Exodus , Carisma 23.7 Elisas (Swe), Jonzons 13.8 Streaplers (Swe) 10.9 Säsongavslutning Restaurangen öppen 20-01 Sommarens trubadurer... Söderbacka & Sjöstrand, Dennis Rönngård, Thomas Granden

Info: 040 5820441

www.emet.�i

Ni har väl inte missat SÖU:s Danssupporten? Danssupporten erbjuds åt alla SÖU:s medlemsföreningar som inte ordnat dans under de senaste fem åren.

Välkommen till

Ytteresse Dansbana i sommar

En förening kan få hjälp med räddningsplaner, olika tillstånd, marknadsföring och dylikt. Delta i SÖU:s starta upp paket där garantisumma för orkesterns pris ingår Den skräddarsys enligt föreningens behov. Mer info om Danssupporten och Starta Upp-paketet finns på sou.fi.

11.6 Roxie 9.7 Nilzons 6.8 San Marino & Linda 3.9 Wilson

Ytteresse Dansbana Kapellvägen 68810 Ytteresse

LILLBY - klacken


Valskursen ger trygghet I mitten av maj ordnade SÖU:s danskulturprojekt Move It brudvalskurser i Gerby och Pensala. I Uf-lokalen i Gerby samlades sex giftassugna par för att fräscha upp sina danskunskaper inför den kanske viktigaste dansen i deras liv – bröllopsvalsen. Sex blivande brudpar rör sig majestätiskt över golvet. För många av dem är det första gången de dansar vals, men det skulle ingen märka. Kursens ledare Tina Ehrs och Thomas Östman har lett många danskurser, men aldrig tidigare en kurs som riktar sig specifikt till brudpar. – Det känns lite annorlunda. Man märker att deltagarna är extra motiverade att lära sig dansa, säger Thomas Östman. Anne Lindgren och Tom Slotte ska gifta sig i Tom Slotte och Anne Lindgren känner sig Munsala kyrka i juli. De har kommit till kursen mindre nervösa efter Move It:s brudvalskurs för att vara säkra på att klara av att dansa brudvalsen under bröllopsfesten. Ingen av dem har deltagit i en danskurs tidigare. – Det är en trygghet att få lära sig hur allt går till så man kan känna sig säker när det väl gäller, säger Anne Lindgren. – Så slipper vi skämma ut oss, tillägger blivande maken Tom Slotte. Jessica Södersved och Mikael Svenfelt är bekanta till paret. De ska också gifta sig i juli i samma kyrka som Lindgren och Slotte. Av en slump gifter sig paren samma dag, med en timmes mellanrum. Mikael Svenfelt ser fram emot bröllopet, även om dansen kanske inte är hans starkaste sida. – Jag är här under hot och tvång, säger han och skrattar. Trots att de bägge paren har lärt sig en hel del under danskursen har Jessica Södersved ett knep att ta till om det skulle råka sig så att dansen inte går som den ska. – Det gäller att le så stort man bara kan och se självsäker ut. Då märker ingen vad Text & foto: Sofia Nygård man gör med fötterna.

Vett och etikett i dans Första dansen, som blir minst två i rad, dansar man alltid med sin bordsdam, det vill säga kvinnan på bordskavaljerens högra sida. Andra dansen dansar man med sin käresta och den tredje dansar man med damen som satt vid den vänstra sidan vid bordet. I allmänhet dansar man alltid två låtar med samma partner innan man bjuder upp någon annan. Kvällens sista dans bokar man ofta i förväg och dansar med sin livspartner. Kom ihåg att det är ofint att tacka nej till den som bjuder upp och trevligt är att tacka för dansen efteråt. Skorna ska tåla många timmars svängom samt ha en sula med lagom mycket glid. Dansgolv som är alldeles för hala eller tröga går att åtgärda. På för hala golv används harts, och på för tröga golv används kaffepulver eller potatismjöl. Ett par timmars aktiv dans gör de flesta t-shirts och skjortor genomblöta och många dansare väljer därför att byta i pausen. För att inte de partners du dansat med under kvällen ska tappa bort dig rekommenderas ett ombyte i samma färg som din svettiga tröja. Dansriktningen är viktig. För att det inte ska bli sura miner och krockar på dansgolvet dansar man runt i lokalen motsols. Alla dansar i samma riktning. Om paret framför dansar för sakta kan man vika ut och dansa förbi dem. Som nybörjare är det nästan tryggast att dansa närmast mitten. Där får man oftast vara ifred och slipper känna sig stressad av alla andra. Text: Sandra Sundlin. Foto: SÖU.

10 orsaker till varför man ska dansa 1. Man lär känna nya människor. 2. Det är mycket bra träning både för den fysiska och sociala förmågan. 3. Dans tränar även koncentrationsförmågan. 4. Det är roligt att röra sig till musik och få utlopp för sin kreativitet. 5. Dans ger bättre kroppskännedom. 6. Dans är en utmaning som stärker ditt självförtroende. 7. Oxytocin sätter fart i kroppen och gör att man känner sig glad och lycklig. 8. Det är billigare att dansa än att stå i baren. 9. Dans ger ökad livsglädje. 10. Det är otroligt roligt. Illustration: Pia Svarvar

Move it ordnar dansläger Dansprogram på tv som Floorfiller, Let´s dance och So you think you can dance har under de senaste åren hjälpt till att öka intresset för dans avsevärt, både i socialt syfte och som motionsform. Inom danskulturprojektet Move it Österbotten ordnas under sommaren två dansläger, 7-9.6 i Åminne Folkpark och 13-16.6 i Stjärnhallen i Nykarleby. Danslägren riktar sig främst till ungdomar i åldern 13-18 och målet med lägren är att väcka dansintresse bland ungdomarna, men även att utveckla deras tekniska dansfärdigheter och uttryckssätt. Under lägren får deltagarna prova på många olika dansstilar som hip hop, street, jazz, show och även en del modern dans och balett. Om dans är något du alltid velat prova på är detta ett ypperligt tillfälle eftersom inga förkunskaper krävs, utan nivån på lägren anpassas helt enligt deltagarna. Som danslärare fungerar medlemmar ur dansgruppen Flow. Flow är en dansgrupp som bildades sommaren 2008 och som sedan dess uppträtt och ordnat olika shower och evenemang. Under senaste året har gruppen även undervisat i dans för barn och ungdomar. Det finns ännu möjlighet att anmäla sig till lägren, ta i så fall kontakt med Move its projektledare Tina Storsjö för anmälning och mer information. Text: Sandra Sundlin.

E-post: tina@sou.fi Tel. 040 760 0500


Några saker att hålla i minnet Move it frågar 1. Kan du dansa? när du dansar 2. Tänker du åka på någon dans 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Lyssna på musiken. Känn takten och hitta rytmkänslan. Slappna av, det blir svårare om du spänner dig. Håll benen lagom böjda, om du dansar stelbent ser det inte bra ut och med alltför böjda ben blir det jobbigt. Håll dina fötter i parallell position och undvik att de pekar utåt. Håll armarna i styr och undvik extra flaxande. Andas lugnt och naturligt. Tala inte för mycket. Våga vara spontan och ha roligt. Kom ihåg att det viktiga trots allt är att du dansar, inte hur du dansar.

i sommar?

Julia, 17 1. Ja. 2. Ja, men bara på krogen.

FAGERÖ SOMMAREN 2011 4.6 Fagerökarneval

• Seaside: Caroline Lillmåns och Benny Ojala • DJ i Disco

25.6 Midsommardans

• San Marino & Linda • Jonzons • DJ i Disco

24.7

Skärgårdsdans

• Elisas (swe) • Replay

30.7 Grisfest

• Rolandz med Robert Gustafsson • Odeos • DJ i Disco ÖPPETHÅLLNINGSTIDER SEASIDE: 6.5-19.6 helgöppet • 20.6-14.8 Må-To 12-22, Fre-Lö 12-23, Sö 12-22 • 19.8-2.10 helgöppet Söndagar serveras en festlig skärgårdsbuffé och fredagar en trevlig temabuffé!

13.8 Kräftskiva

• Christer Sjögren med Erik Lihms orkester • Seaside: Ronnie Grandell • DJ i Disco

10.9 Fagerödans

• Drifters (swe) • Wilson • Seaside: Duo Kicks • DJ i Disco

1.10 Höstdans

• Larz-Kristerz (swe) • Online Band • Seaside: Dennis Rönngård • DJ i Disco

Välkommen

Maria, 18 1. Ja. 2. Ja, men bara på krogen.

Restaurang SeaSide • Tel. 040-6874106 • seaside@fagero.fi | Fagerö • Tel. 040 500 7668 • info@fagero.fi • www.fagero.fi

VÄLKOMMEN V VÄ LKOMMEN T TILL ÅMINNE Sommarrestaurangens öppethållningstider:

1.5-19.6

Sommarens program 2011 14.5 28.5 18.6 25.6 2.7 8.7 16.7

Ungdomsdans Midnight Rumblers Carmeet Mogendans, Roxie & Nilzons Mogensdans, Wilzons Danskväll med Thorleifs & Gents Ungdomsdans Mogendans med San Marino & Linda. Jani & The Jetsetters 22.7 Danskväll med Scotts & Replay 24.7 Eftermiddagsdans 6.8 Åminne Festivals 28.8 Ungdomsdans Med reserva reservation ation för förändringar! 3.9 Thor Görans (med reservation för förändringar)

Julle, 23 1. Ja. 2. Nej.

Fre 17-22, Lö 14-22, Sö 12-20

fr.o.m 20.6

varje dag kl.12-22 t.om 14.8

(med reservation för förändringar)

22.7

www www.aminnefolkpark.net w.ami minnefolkpark.net

Carl-Gustav, 62 1. Ja. 2. Ja, brukar nog åka varje år.

ÖP nr 5 2011 - Dansbilaga  

Move it:s dansbilaga i Österbottniska Posten nr 5 2011.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you