Issuu on Google+


Våra femton minuter börjar vara slut nu, verkligheten väntar utanför. Jag undrar vad Andy Warhol tänkte på då han 1968 myntade det numera mycket välanvända citatet "In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes." Knappast var det vårt projekt som startade fyrtio år senare och som använder citatet i projektnamnet. Men jag tror att om han vetat skulle han vara mycket stolt över vad vi åstadkommit. Över de artister som deltagit i projektet och hur mycket de har utvecklats på de två år som projektet pågått. Vi sökte talanger som skulle utbildas till etablerade artister och vi fick mer än vi kunnat drömma om. Idag kan världen erbjudas så mycket mer än trubadurer och clowner. Vi har fått vara med då nya stjärnor tändes, då våra oerfarna talanger steg upp på scenen och fullkomligt glänste med sin kunskap. kunska Jag kan ännu idag två år senare känna gåshuden på mina armar då den blyga Sofie steg in i mötesrummet där arbetsgruppen bakom projektet satt. Hon hade inga låtar elektroniskt så för att kunna bedömma om hon passade våra krav ville vi att hon sjöng för oss där och då. Där satt vi som värsta idol juryn och hon började sjunga. Låten hon valt var Alannah Myles ”Black Velvet” och man kan lugnt säga att hon sjöng sig raka vägen in i arbetsgruppens hjärtan. Idag har hon många spelningar bakom sig, hon har via projektet tagit sånglektioner och börjat spela med en kille som är fenomenal på gitarr, Viktor, tillsammans uppträder de som Sofie och Viktor. En artist som slagit sin publik med häpnad mer än en gång är vår eldartist Sandra. När hon sökte till projektet berättade hon att hon endast eldpoiat två gånger men att hon älskat det från första stunden. Med en otrolig självsäkerhet såg hon oss i ögonen och sa att med lite träning blir hon nog bra. Så vi fixade fram en lärare och när vi en kall och blåsig februaridag stod vid kaserntorget för att se på när de övade första gången visste jag att hon hade rätt. Hon kom att bli mer än bra, idag är hon fantastiskt duktig och tämjer vant elden. Med sotiga fingrar och en lycklig glimt i ögonen fascinerar Lysandra sin publik med hjälp av sin eldpoi.

Ett band som idag just gett ut sin första cd kom med i projektet mer av misstag och på grund av ett av mina många infall. Jag hade möte med en i bandet om ett annat projekt då han berättade om sitt band, Underjord. Det var något i hans inlevelse och framtidstro för det här bandet som sa mig att projektet måste få dessa med. Idag är jag mycket glad åt mitt infall, Jukki och Thomp och de andra i bandet är väldigt erfarna musiker med stor talang. Utan deras hjälp och idéer hade jag inte klarat mig lika bra. De lärde mig mycket, ja mer än projektet kunde lära dem faktiskt. Det var med stolthet jag kunde sända ut och promota deras cd. Med dessa tre exempel vill jag visa på att om där finns en talang och ni vill bli artist, våga satsa på det! Bakom dessa artisters framgång ligger timmar av träning och envishet men framförallt framtidstro. Idag är allt slitet värt sina timmar, idag är de artister och får betalt för att göra det de älskar, att stå framför publik. 15 minutes of Fame är så mycket mer än ett projekt. Det kom att bli en fantastisk chans för dessa artister, en fantastisk chans för oss som vill ha annorlunda underhållning på våra fester. Jag känner att jag fått vara med och skriva historia då jag lett detta projekt. Det trodde jag knappast den dag jag sökte jobbet. Under resans gång har jag mer än en gång anat det och nu är det bekräftat. De artister som deltagit är fenomenala och kan gå mycket långt i underhållningsbranschen. Framtidens stjärnor är här! Jag vill avsluta med att tacka alla artister, arbetsgruppen för projektet, arrangörer, Svenska Österbottens Ungdomsförbund r.f och finansiärerna för att de alla trott på, deltagit i och stöttat detta projekt. Tina Storsjö, Storsjö projektledare.


Detta har vi gjort inom ramarna för projektet Flera av artisterna har fått privatlektioner av olika experter. Tillsammans med artisten har vi bedömt deras behov och sökt upp en mer erfaren artist inom samma bransch eller någon som verkar som lärare redan. Dessa har i de flesta fall sedan blivit goda vänner och till och med uppträtt tillsammans senare. Vi har också haft flera kurser där artisterna deltagit som grupp. Ett par kurser som var extra populär var de Marco Luponero höll. Bland annat har deltagarna fått lära känna sin scenidentitet, de har jobbat på scenen och Marco har gett dem direkt feedback och nu sist fick de en kurs om det mesta en artist behöver veta och göra. Att våra artister fått delta i kurser med verkliga toppartister har bidragit till att de fått lära känna dessa mycket bra och just kontakter är mycket viktigt i dagens värld.

Workshop våren 2010

Kurs med Luponero

Flow på ÖP.fi lanseringen

Artisterna har uppträtt på flera olika ställen under dessa två år. De har bland annat uppträtt på olika barntillställningar, på bröllop, på mässor, på konserter och på flera olika evenemang som SÖU:s medlemsföreningar ordnat. Dessutom har vi inom projektet ordnat ett par egna shower. En show som satte projektet på kartan måste ha varit elementshowen vi ordnade i maj 2009, där uppträdde banden Huhaabuddys och Underjord och Lysandra. Hela showen hade de fyra elementen som tema och när publiken gick in på Ritz möttes de av en parad med huvklädda medletida munkar med ljus i handen. Det var inledningen till en mäktig show med de båda banden och att Lysandra dansade med sina poi till Underjords mörka toner var en effektfull uppvisning man minns. Ett par av de band som kom med i projektet från början har splittrats, andra har ombildats med nya medlemmar. Så är det i underhållningsbranschen, det lever och rör på sig. Men när jag skriver min slutrapport kan jag konstatera att vårt mål var att få tio nya etablerade artister och att vi har åtta med oss i målet är jag mycket nöjd med.

Slutshow maj 2010


Lysandra - Eldartist Lysandra

Sandra Holmqvist tel: 050 4665 777 mail: sandra.holmqvist@abo.fi Människan har i alla tider försökt tämja elden. Lysandra är en av de som har lyckats. Med sot på fingrarna och gnistor i luften ger hon en strålande föreställning av ljus och eld. Bered er på sällsam underhållning med tusenåriga rötter!

Dancing with the

FLOW Dansgruppen Flow bildades sommaren 2008. Tanken om att bilda en dansgrupp hade funnits redan länge när beslutet togs i bussen på väg hem från Finlands Svenska Gymnastikförbunds gymnastikfest i Grankulla i juni 2008. Koreografier började genast planeras samt våra första uppträdanden som blev på Konstens natt i Vasa och på Slättens mystik i Närpes. ar Gym for Life Challenge, en dans- och gymnastiktävling arrangerad av FIG (Internationella gymnastikförbundet), i Dornbirn i Österrike blev vårt första stora mål. Denna tävling arrangerades sommaren 2009 och vi samlade in pengar genom olika evenemang under vintern. Bl.a. ordnade vi en danshelg i Närpes med ca. 50 deltagare, deltog i en krogshow med två artister från Sverige, var med och uppträdde på weblanseringen av ÖP, koreograferade en dans åt alla ledare in om Närpes gymnastikförening till gymnastikfesten och uppträdde på Stormässan i Botniahallen. Programmet till Gym for Life Challenge började tränas in i maj med koreografen Jenny Stenberg-Kiviharju och andra veckan i juli bar det av till Dornbirn. Vi fick bra utlåtanden av domarna på tävlingen och placerade oss i silverkategorin. När vi kom hem igen bestämde vi oss för att åka på en dansfestival till Riccione i Italien sommaren 2010 och började planera kommande års program. Under året hann vi delta i både Konstens natt och Slättens mystik, ordna flera danshelger i Närpes, sätta ihop en krogshow till ett evenemang,delta i Nike Convent 2010 i Stockholm, medverka i Närpes skolmusikkårs jättesatsning Shower Power, uppträda på olika evenemang t.ex. bröllop, födelsedagar samt delta i dans- och gymnastikfestivalen i Riccione.

Flow Erica Svarvar tel: 050 3818 660 mail: ericasvarvar@hotmail.com

Sommaren 2010 ordnade Flow sitt första dansläger, Danzatores, för barn och unga i alla åldrar. Lägret varade en vecka och avslutades med ett stort uppträdande på Slättens mystik. Intresset var stort och totalt deltog över 50 dansintresserade flickor och pojkar i lägret. Under hösten ordnar vi också danshelger och även för dessa har intresset varit stort med 75 deltagare. Lördagen den 24. 10 kommer vi att ordna en krogshow på Logen i Närpes i samarbete med Närpes UF och SÖU. Dansgruppen Flow kommer gärna och uppträder på olika evenemang samt ordnar danskurser. Ta kontakt!


Diabolo Niclas Denna unga kille är en enastående jonglör. En av få i Finland som kan jonglera med tre diabolos samtidigt. Niclas kan jonglera med det mesta och bjuder på en fantastisk show. Niclas passar till exempel till föreningsjippon och marknader.

Niclas Niclas Glasberg tel: 044 0504 094 mail: diaboloniclas94@gmail.com

Underjords skiva ute nu! Mytologi, Världsmusik-influenser och Domedagsriff. Ingen vanlig kombination, speciellt inte i Österbotten. Underjord skapar en egen unik, mörk och mäktig ljudvärld. Lyssnaren lämnar mys-musikens domäner när porten öppnas och berättelser börjar eka om Kraken, Behemoth och Vulcan. Lyssna på Underjord på MySpace: www.myspace.com/underjordband

Underjord Joakim Finholm tel: 040 7330 122 mail: jukki.finholm@multi.fi Thomas Finholm mail: tfinholm@abo.fi


Sofie Jungarå Sofie Sofie Jungarå tel: 050 0367 135 mail: sofie.jungara@hotmail.com

Söker ni en skönsjungande artist till er tillställning? Med sin varierande repertoar och fängslande stämma underhåller Sofie på allt från vackra bröllop till vilda krogshower eller lugna middagar. Sofie är artisten för er som söker en varm och säker underhållning!

Peek Joakim Finholm tel: 040 7330 122 mail: jukki.finholm@multi.fi

Peek är en musikalisk resa tillbaka till 80-talets spelmusik. Dramatiska och medryckande melodier som ger publiken nostalgiska känslor och uppväcker minnen av gamla spel. C64 må ha varit en begränsad och simpel maskin i jämförelse med dagens datorer men vilka fantastiska spel och fantastisk musik man kunde göra på den!


Rachele är en sångerska med hjärtat i Italien. Hennes musikstil kan beskrivas som en blandning av jazz/blues, pop och folkmusik med inslag på italienska. Rachele uppträder med både egna låtar och en del covers. Vill du ha en skönsjungande artist? Boka Rachele.

Rachele Rachele Greco tel: 044 2945 238 mail: ragr@hotmail.com

Pop Dean mail: popdeanband@gmail.com Erik Sjöholm tel.:+358(0)505557792 mail: sjoholm.e@gmail.com Niclas Eriksson tel.:+358(0)504672382 mail:niclas.eriksson@pp.inet.fi Sebastian Jacobson tel.:+358(0)400513137 mail:sebastian.jacobson1 @gmail.com

Det började som ett flummigt jam i Närpes simhall sommaren 2009. Då trodde Erik, Niclas och Sebastian aldrig att de skulle bli den hetaste partytrion i nejden. Strax efter första jammet fick Niclas förfrågan om en bröllopsspelning och Pop Dean föddes. Efter det har det blivit flera spelningar på både bröllop och krogar.

Pop Dean spelar på krogkvällar, bröllop, danser, privata tillställningar etc., både som underhållning och som stämningshöjande bakgrundsmusik. På repertoaren finns hits av alla de slag, från 50-talet till idag, och bandet gillar nya utmaningar.

Alla tre har mycket erfarenhet från andra konstellationer, bl.a. Mackez, Blackwood, Testosterone High, seBan, La Bongas, Brum und Bang, The Caffs, och som trubadurer.

Med Pop Dean är allt möjligt. Pop Dean - Who’s your Daddy?ÖP nr 9 2010 - 15 minutes of fame - bilaga