__MAIN_TEXT__

Page 1

JUNI 2019

48 sommarsidor

fullmatade

Nu med

Matforssidor

Mästerkocken Daniel Jernkrook låter maten skapa möten

Tävling

Pussla rätt för chans att vinna

Tema Sommar Dags att bjuda in sommaren och ge plats för vila och ledighet

Byvägen 8, Nolby • 060-51 36 20 www.ntbyggmaterial.se

Butik • Entreprenad

070-225 22 08 - www.städ-service.se

070-225 22 08 www.städ-service.se

NJURUNDA • 060-305 55

Ängomsvägen 4, Njurunda 060-51 35 50 www.ahokakel.com


Månadens tema:

Sommar

6 8 12 20 28

intro

Vi möts i Njurunda – välkommen hit! Njurunda ÄR verkligen en fantastisk plats att leva på, speciellt när vi äntligen kan välkomna sommaren och med den alla mysiga loppisar som blommar upp i nästan varje gathörn. Själv har jag fastnat för auktioner och börjar bli ett riktigt proffs på budgivningar. Dock går det lite för bra ibland så i garaget står det inga bilar längre. Där trängs istället alla fynd och halvfärdiga projekt som bär på potential men i nuvarande skick helt enkelt är skräp. Charmigt tilltalande, men likväl skräp. Det finns mycket som kan vara

tilltalande och smaken är olika, när det gäller mästerkockens hemmagjorda hamburgare är enigheten däremot stor. ”Gudomligt god” och ”bästa burgaren ever” var några av de omdömen som hördes när Daniel flippade burgare utanför ICA Bommen. På sidan 8 kan ni läsa mer om ambulansföraren som gärna skulle laga mer mat i TV. Daniel pratar varmt om vikten av att mötas och detta nummer är fyllt av olika slags möten. Läs om damerna som möts över böcker och fika, om friluftspärlan Dyket där många genom åren upplevt fina stunder och om gården i Skedlo där du kan möta både påfåglar och kaniner. Detta är även premiär för mötet mellan Njurunda och Matfors i NjurundaBladet. Från och med nu kommer

NjurundaBladet landa hemma hos alla som bor i både Matfors, Allsta och Klingsta. Det gillar vi, att fler får möjlighet att upptäcka allt det fantastiska vi har att erbjuda här i Njurunda! Samtidigt får Njurunda ta del av livet i Matfors, lokal samverkan med mervärde för alla! På sidorna 40–47 hittar ni Matforssidorna där det bland annat går att läsa om Nolimit, ett ungdomsprojekt med syfte att få in ungdomarna i det lokala förändringsarbetet.

Slutligen vill vi passa på att

Vi har många duktiga och drivna företagare i Njurunda, en av dem kan ni läsa om på sidan 12. Pelle på Ljud och Ljus Control har senare i år möjlighet att för andra året i rad koras till Årets Företagare i Sundsvall. Lycka till säger vi! Fungerande ljud och ljus är A och O när showen drar igång. På sommarmusiken i Galtström gör man allt för att totalupplevelsen ska lyfta och med artisterna Linnea Henriksson och Thomas Di Leva smakar det succé redan innan. Läs mer om arrangemanget på sidan 4.

I nästa nummer tar vi pulsen på Öjestrands nya klubbchef Ulrika Westin. Vi tittar även in till anrika Järnvägskondis i NjurundaBommen där Christina och Marcus nu tagit över verksamheten. (TACK Martin och Madeleine för er tid på kondis, många gofika och mysiga stunder blev det! Lycka till framåt!) Fikaställe nummer två, Bröderna Bommens Bageri, tar vi också en sväng förbi.

I förra numret utlyste vi en

NjurundaFöretagarna

tacka alla som tagit er tid att besvara vår boendeenkät. Vi har fått in många tankar och idéer om hur Njurunda kan bli en ännu bättre plats att Leva, Bo och Verka på. Till hösten kommer vi bjuda in till stormöte där vi presenterar resultatet av undersökningen, ger möjlighet till fördjupande samtal och tar sikte framåt! Näst på tur står företagsklimatet i Njurunda och i dagarna startar vi upp den dialogen.

Njut av sommaren, smultronställen och ge plats för möten med både dig själv och andra!

Lena Krantz

tävling där vi sökte svar på frågan:” När flyttade den sista fastboende från Dårholmen?”. Den fina boken om Klampenborg låg i potten och nu har vi utsett vinnaren. Stort grattis säger vi till Ulla Höglund i Bredsand som gissade på 1967 vilket var alldeles riktigt!

Tema juli:

Semester

NjurundaBladet utges av NjurundaFöretagarna • Nästa utgivning är 20/7 • Materialstopp 5/7 Ansvarig utgivare: NjurundaFöretagarna Affärsgatan 6, 862 31 Kvissleby Telefon 060-56 23 40 njurundaforetagarna@gmail.com www.njurundaforetagarna.se Omslagsfoto: Lena Krantz Grafisk form: Mittmedia Medieproduktion Upplaga: ca 6 200 ex, 12 ggr/år Tryck: MittMedia Print Distribution: SDR, Svensk Direktreklam Telefon 060-14 20 50

Vid utebliven tidning: Kontakta SDR på telefon 060-14 20 50 Vid fel: Tidningens ansvar för fel begränsas till högst en annonskostnad. För skada p.g.a. utebliven, eller felaktigt införd, annons ansvaras ej. Annonser, texter och bilder får ej användas i andra sammanhang utan särskilt medgivande från NjurundaBladet.

2 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se

Lena Krantz NjurundaFöretagarna lena.njurundaforetagarna@gmail.com Telefon 070-643 18 10 Marika Hedin NjurundaFöretagarna marika.njurundaforetagarna@gmail.com Telefon 070-625 18 30 Viola Bogstag Webbmera webbmera@gmail.com Telefon 073-507 51 31

Annonssamarbete: Vi samarbetar med Stocka Publishing AB. Annonsera i både NjurundaBladet och i något av Stocka Publishings annonsblad i Hälsingland och du får bra spridning över länsgränserna. Christer 070-554 19 45, christer@ spanskavillan.com Andreas 076-810 84 38


Kvissleby


sommar

Weeping willows med frontmannen Magnus Carlsson drog storpublik till Galtström 2017. Fyra tusen besökare njöt av härlig miljö, musik och sommar.

Sommarmusiken sätter Galtström på kartan Linnea Henriksson kommer, Tomas Di Leva och Cantitokören likaså. Lördag 29 juni är det dags för den 14:e omgången av sommarmusik i Galtström med ett koncept som är lika enkelt som genialiskt. Bra artister, trivsam miljö och en publik som själva tar med sig det de vill äta, dricka och sitta på. Addera möjligheten till en heldagsupplevelse med något för alla smaker och åldrar, förfest på filtar och en efterfest tillsammans med artisterna – där har ni receptet för en lyckad musikupplevelse. Text: Lena Krantz • Foto: Henrik Bodin

4 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se


Lena Krantz • 070-643 18 10 • lena.njurundaforetagarna@gmail.com

Våren 2006 fick Per Persson ett

samtal och en fråga från ett stort produktionsbolag. De letade en bra spelplats i Sundsvall och Per som vid tillfället satt och fikade hos Ulf Broman sa med en blinkning till Ulf att ”Galtström är bra”. Tanken var att använda sig av bruket som spelplats, men när produktionsbolaget väl kom dit gick de igång på den vackra Herrgårdsmiljön och bokade in sig där. Redan samma sommar drog den första Sommarmusiken i Galtström igång. – Det var ett roligt och enkelt koncept med Helene Sjöholm och Jojje Wadenius som artister och runt 1 400 besökare. Däremot blev det en hel del arbete för oss med allt praktiskt så redan året efter bestämde vi oss för att köra själva. Per hade många bra kontakter med både produktionsbolag och bekanta, vilket varit en förutsättning för att få de lyckade bokningar vi haft genom åren, säger Ulf.

Bo Kaspers orkester, Owe Törnkvist, Melissa Horn, Tomas Andersson Wij … ... det är ett imponerande startfält man lyckats samla på sig. Peaken kom 2017 med Weeping Willows. Magnus Carlsson hade gjort succé i tv-programmet Så mycket bättre och över 4 000 besökare intog Galtström. 21 bussar rullade in i byn och vädret var på topp. – Vi brukar boka in både bra artister och bra väder, säger Ulf. Det är nästan så jag tror honom med tanke på att de prickat in ljuvligt sommarväder i princip varje år. Något som däremot inte blev lika toppen 2017 var publikinsläppet, vilket orsakade en del sura miner och beska kommentarer efteråt.

Det blir inte så mycket musik

Vi brukar boka in både bra artister och bra väder. Ulf Broman

Tillsammans med Per Persson står Ulf Broman bakom succén med sommarmusiken i Galtström. Foto: Lena Krantz

– Det blev galet eftersom artisterna krävde soundcheck utan publik och dessutom kom sent. Köerna blev långa och vi kunde inte släppa på publiken, men vi lärde oss av det och sedan dess har det funkat bra. Nu är det fjortonde året med sommarmusiken och evenemanget har växt till ”Norrlands största picknick” som Ulf kallar det. Responsen är oerhört positiv, hela bygden sluter upp, engagerar sig på olika sätt och går man ur huse för att njuta av musiken, minglet och sommaren. I år tar man dessutom ett nytt grepp för att höja stämningen ytterligare, med en ”för-kör” som värmer upp publiken och även gör ett nummer tillsammans med någon av artisterna. Cantito-kören är det som kommer sprida sköna toner men när jag frågar Ulf om hans egna musikaliska karriär så får jag ett långt skratt till svar. – Jag spelade ett sällskapsspel med några bekanta där jag skulle nynna nationalsången men de kunde inte ens höra från vilket land den var. Jag är fullständigt omusikalisk. Däremot kan jag enormt många texter men kan inte koppla ihop dem med någon form av melodi.”

för Ulf i vardagen, däremot en hel del läsning, texter och skrivna ord. 2007 gav Ulf ut ”Galtströms bruk, en resa i tiden”, en bok som bygger på hans forskning om bruket och hela Galtströmsområdet. Ulf flyttade ut till Galtström på prov 1990, köpte restaurangen och några andra hus av SCA, och han bor fortfarande kvar. – Jag trivs otroligt bra och har faktiskt mina rötter här genom min farfars farfar som kom hit på 1870-talet, säger Ulf Broman. Det märks att Ulfs hjärta klappar lite extra för Galtström men vilka artister får honom att gunga lite extra på foten.

Vem skulle du själv vilja se på scenen i Galtström?

– Jag kan inte boka artister efter egen smak till sommarmusiken, det faller på att både Evert Taube och Alf Robertsson är döda, men Ulf Lundell kanske eller Magnus Uggla. Många fina möten har det blivit genom åren, och Ulf ser det som en ynnest att få hänga med några av Sveriges största artister under en hel dag. – Det är spännande att höra hur de tänker, hur deras arbetssituation ser ut, deras historia och förhållande till musiken och livet. Slutligen, vad vore drömbokningen för Sommarmusiken?

– Carola, Tomas Ledin eller Lars Winnerbäck, och Ulf Lundell såklart! Jo, nog vore det en höjdare

med någon av dessa artister, bara namnen får mig att komma i riktig somarfeeling och jag skulle inte bli förvånad om vi ser någon av ovan nämnda på scenen i Galtström vad det lider. Men först siktar vi på 29/6 och David Bowie i Tomas Di Levas tappning och Linnea Henriksson med en röst som tar sig ända in i hjärteroten med sin tolkning av ”den stora dagen”. Ses vi där?

www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

5


sommar Ordet loppmarknad sägs härröra från de kläder som bytte ägare vid de första loppmarknaderna, som föraktfullt påstods innehålla loppor och annan ohyra. Text: Lena Krantz • Grafik: Malin Johansson

Lyckas med loppis En av världens största lopp-

marknader återfinns i Paris, Marché aux Puces i Clignancourt, med 3 500 försäljare. Marknaden har funnits sedan 1885 och besöks årligen av imponerande 11 miljoner människor. Här i Sverige började loppmarknaderna ta fart i början av 90talet och i nutid kan man hitta loppisar och loppmarknader överallt. På senare år har ett nytt fenomen dykt upp: Bloppisar, loppisförsäljning via bloggar, och ordet bloppis hamnade 2010 till och med på svenska språkrådets nyordslista.

Sveriges längsta loppis hittar du längs Ljungandalsvägen som i år hålls 13–14 juli.

sig ut på vägarna på spaning efter loppisskyltarna. En lyckad loppisrunda

Hitta loppisar

På loppiskartan nedan återfinns ett axplock av loppisar i närområdet. Mer tips går att hitta på FaceBook och FB-gruppen Loppisar och marknader i XYZ-län, webbsidorna svenskaloppisar.se och loppiskartan.se, eller för mer lokalt innehåll: Visitsundsvall.se Det kanske enklaste sättet att hitta loppisar under sommaren är att packa in sig själv och lämpligt sällskap i bilen och ge

Det är alltid roligt att ta med någon på turen, under förutsättning att sällskapet delar ditt intresse för loppisar. En stor bil, kontanter och välfylld picknic-korg är också viktiga ingredienser. Riskera aldrig att behöva lämna kvar din drömfåtölj på grund av platsbrist eller slut på kontanter, där kan inte ens en välfylld picknickorg rädda dagen. Våga gå på magkänslan och plocka fram ditt estetiska självförtroende. Allting går att

Fler loppistips FB-gruppen Loppisar och marknader i XYZ-län www.svenskaloppisar.se www.loppiskartan.se

måla om, pimpa upp eller hitta nya användningsområden för. En ljuslykta kan bli en tandborstmugg likväl som en bricka kan bli en anslagstavla. Visst är det bra att ställa sig de klassiska frågorna: Behöver jag det här, och var/till vad ska jag ha det, men det finns en tredje fråga som jag personligen tycker väger tyngre än de två första: Tycker jag om detta föremål och kommer det sprida tidlös skönhet och glädje i mitt hem? Om svaret är ja och priset det rätta: KÖP! Blir det för många impulsköp: Starta egen loppis, skänk bort eller bygg ut.

Karta från Lantmäteriet

6 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se


frågan

Vad är ditt favoritutflyktsmål i Njurunda?

TEXT & FOTO: Viola BOGSTAG, WEBBMERA

Therese Berglund Kvissleby

Jan Andersson Tunbyn

Ulla Sturk Kvissleby

Malte och Lucas Nolby

– I Rotviksskogarna och njuta av friheten.

– Skatans Café och Rökeriet där man kan handla god fisk.

– Jag tycker om att åka ut mot kusten för där är så fint.

– Vi cyklar gärna till Svartviks Kulturarv och besöker labyrinten i lekparken.

Upplev sommäarrednen! i Bergafj Midsommarfirande – Se vår hemsida

Utmana dina kolleger, vänner eller familjen på äventyrsgolf! Sola och bada på vår härliga strand! Avsluta med ett besök i caféet eller restaurangen. Restaurangen öppen alla dagar 11–22.

Ca

mping

Bergafjärden &

H avsbad

Restaurang & reception 060-345 98 • info@bergafjarden.nu • www.bergafjarden.nu

Vi öppnar inom kort!

Öppet alla dagar 10–22 Myre 101, 862 95 Njurunda www.myrediner.se

Kom och ät svensk husmanskost till lunch eller beställ något gott från vår amerikanskinspirerade à la carte Varmt välkomna önskar Almir med personal

www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

7


sommar

Daniel Jernkrook –

med känsla för både människa och mat

Vill ni följa Daniels matresa? Gå in på Instagramkontot #Spiskrooken”


Lena Krantz • 070-643 18 10 • lena.njurundaforetagarna@gmail.com

– Ta det lugnt, njut av själva matlagningen, sällskapet och ge maten lite kärlek, säger Daniel Jernkrook. Han tycker att vi använder oss av alldeles för mycket exklusiva styckningsdetaljer. – Oftast smakar en mindre fin detalj mycket mer, men kostar en bråkdel. Text & Foto: Lena Krantz

Råden kommer från ingen

mindre än Njurundas alldeles egna mästerkock Daniel Jernkrook, ambulansföraren som började flirta med matlagningen och plötsligt hade självaste Mannerström i sitt kök. Flirtandet har gått bra, i dagsläget varvar Daniel sitt jobb på ambulansen med olika kock-uppdrag och när vi ses i Njurundabommen står han utanför ICA och flippar burgare serverade med ”gudomligt god majonnäs”. Omdömet kommer från en kvinna som precis ätit en av Daniels hamburgare och kommer tillbaka för att berätta att det var den godaste burgare hon ätit i hela sitt liv. Några dagar senare ses vi i trädgården hemma hos Daniel, där han lovat att kocka ihop vegetariska vårrullar under det blommande äppelträdet. Där möts jag även av världens lyckligaste Nelson, en fyrbent livskamrat som sprider glädje och träpinnar varhelst han befinner sig. Nelson är som sin Husse, mycket välkomnande och avdramatiserande, både när det gäller kockandet och kändisskapet.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi förutspå vilken enorm genomslagskraft programmet skulle få, med allt från förfrågningar om kockuppdrag till alla positiva reaktioner från folk på gatan, säger Daniel. Han berättar om hur hans första uppdrag som kändiskock, på Leva- och bomässan i Sundsvall, innebar en expressresa rakt in i offentligheten, med en mängd autografskrivande och fotograferingar. Kanske satt du precis som jag klistrad vid tv-apparaten varje onsdag kväll för att se Njurundas stolthet slå ihop såser och krama stekar som om han aldrig gjort annat. När föddes denna kärlek till mat?

– Min pappa gillade verkligen att laga mat så jag har växt upp bland matglädje. Det första jag lagade själv var pannkakor, säger Daniel. Pannkakor är en tacksam rätt, det känner nog alla med småbarn och tight schema till, men det var länge sedan Daniel lämnade pannkaksstadiet. Även om han erkänner utan omsvep att det

Att vara med i Sveriges

mästerkock har inneburit att han nu startat en egen firma och bland annat kör företagsevent med ”Cook along”, där han lagar maten tillsammans med deltagarna.

Hunden Nelson gillar både pinnar och Husses mat.

Allt ser lekande lätt ut ...

även hemma hos honom serveras falukorv och makaroner ibland så lägger han ner ”sjukt mycket tid” på matlagning. – Det snittar säkert två timmar per dag under veckorna och sex timmar på helgerna, minst, säger Daniel Jernkrook.

Själv har Daniel och hans fru Malin tre grabbar hemma som gör att det går åt en del i matväg, så ett konkret tips är att läsa veckobladen från våra butiker. – På så sätt kan jag ofta göra bra mat till en rimlig peng, säger han. Tillbaka till tv-rutan, vad var svårast med tävlingen?

Matlagningen börjar redan innan du går till affären för att handla råvarorna. Trots att han spenderar en hel del tid i köket med avancerade recept så poängterar Daniel att det viktigaste är att låta maten vara ett sätt att mötas. – Vi älskar att ha folk hemma och det är viktigare att sitta ner och umgås, inkludera barnen i matlagningen och ta det lugnt. När jag hoppfullt frågar efter tips och nyckeln till bra matlagning får jag det inte lika spännande svaret ”planering”. – Matlagningen börjar redan innan du går till affären för att handla råvarorna. Förbered dig gärna dagen innan med en bra plan.

... när Daniel svänger ihop ett gäng gudomligt goda vårrullar.

– Det svåraste var att hantera min fars bortgång och begravning och samtidigt vara borta från familjen under så lång tid. I slutändan var det det som gjorde att energin att fortsätta prestera tog slut. Vad var det roligaste med tävlingen?

– Resan till Madeira var ändå det häftigaste under hela inspelningen. En ö med en fantastisk natur och ett härligt klimat året runt. Vad gör du om fem år?

– Om fem år skulle jag vilja jobba kundnära med min matlagning och ha gjort min egen kokbok tillsammans med min fru Malin, som tar alla mina matbilder. Det vore jätteroligt! Samtidigt vill jag fortsätta jobba kvar på ambulansen, jag tror det är viktigt med kollegor omkring mig som inte ständigt pratar mat. Sista frågan, vad finns alltid i ditt kylskåp och skafferi?

– Smör, grädde, salt, peppar och matlådor!

Kniven är ett stolt minne från tävlingen ”Sveriges Mästerkock”.

www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

9


sommar

Föreningen Svartviksdagarna byter namn till

Svartviks Kulturarv Text: Margareta Nordström, styrelsen Svartviks kulturarv

Då vår verksamhet pågår

hela året och inte bara innefattar Svartviksdagarna sista helgen i augusti byter vi nu namn. Vi fortsätter arbeta för att vår lokalhistoria om träindustrin ska hållas levande och vill förmedla en berättelse om det moderna Sveriges framväxt med dess träindustri och människors liv och arbete i hela Njurundabygden.

På Caféet på Svartvik hittar ni

gott hembakt, fint hantverk och lokalhistoriskt material såsom foton, litteratur, forskningsmate-

rial och en modell över hur det såg ut på området på 30-talet. I sommar kommer det finnas möjlighet för alla att prova på att spela kägel, delta i guidningar och fynda i vår lilla loppisbod med samma öppettider som caféet. Det blir även ”tittskåp” in i gamla tiders bekvämligheter, som museet iordningsställer. Kommunen tar ansvar för vår

fina trädgård och speciella lekpark och har rustat i Norra flygeln där ni kan träffa konstnärer och keramiker, prova på målning

I Herrgården kan ni äta gott och beställa mat för olika evenemang. Programhäftet för just Svartviksdagarna, sista helgen i augusti, har kommit och finns att hämta gratis på affärer och företag. Där går även att läsa om allt som finns på vårt industriminne. Alla annonsörer bidrar till föreningens möjlighet att arrangera dessa dagar och vi samarbetar med många föreningar och företag för att Svartviks industriminne ska utvecklas. Bli medlem du också för 100 kronor/familj.

och drejning och se på konstutställningar. De har även ordnat med dressiner som ska skötas av föreningen OKBV. Alla lördagar och söndagar

i juli kommer spåret mellan lokstallet och Vapelnäs kaj (cirka 1 km) upplåtas för att prova på dressintrampning. En dressin rymmer tre personer och hyreskostnaden är 100 kronor för 50 minuter. Bokning genom OKBV, telefon 060–56 15 24. Mer information finns på www.okbv.se

Ga

l t s t r öm Cafe´ &

S

Res

taurang l t s t r öm a S G Cafe´ s&t

r öm

lt GRae

S sC ´ ang t aafue r

VÄLKOMMEN TILL VÅRA EVENEMANG I SOMMAR! 3/7

Storband Blue Cats 11/7 & 22/8

Allsång med Alex 26/7 & 31/8

Pubafton med No Comments

10/8

Juniskär Swimrun 24/8

Pubafton med Rock’N Rollers OBS! Entréavgift på samtliga evenemang. Boka bord i god tid på telefon 076-765 67 00 eller boka@cafejuniskar.se.

För öppettider och mer info, gå in på www.cafejuniskar.se

10 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se

&

Res

taurang

För alla sommarens event För alla sommarens event

galtstrom.com För alla sommarens event galtstrom.com

galtstrom.com För bokning 060-381 25 För bokning 060-38125 galtstrom2.0@gmail.com För bokning galtstrom2.0@gmail.com 060-38125 galtstrom2.0@gmail.com

För bokning 060-38125 galtstrom2.0@gmail.com

&

&

&


Sommarmusik i Galtström DUBBELKONSERT

Tomas Tomas DiLeva Leva Di

Gif-Buss

konsert Galtström,lördag lördag29 29juni juniklkl18.00 18.00 onsert i iGaltström,

got attsitta sittapå påoch ochgärna gärnaen enfylld fylldpicknick-korg picknick-korg ot att

Linnea Linnea Henriksson Henriksson

Åkkonsertbuss konsertbussfrån frånflera fleraorter orter Åk Förmer merinfo, info, följSommarmusik Sommarmusiki iGaltström Galtström För följ www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet 11


profilen En upplyst verksamhet med klang och precision är beskrivande för företaget. Rättfram, orädd, rak och med bestämda åsikter, det är utmärkande för Pelle. Man kan också skämtsamt säga att han är ett riktigt ljushuvud. Att alltid vara redo och ha kontroll över skeendet är också något som kännetecknar denna profil. Han säger att kontrollbehovet har bidragit till att företaget utvecklats med framgång. Att alltid tillhandahålla tjänster och utrustning på bästa tänkbara sätt är såklart en bra väg mot en framgångsrik tillväxt. Även företagsnamnet visar på behovet av att ha uppsikt över saker och ting. Text: Marika Hedin

Seriös scoutledare som skapar scenens skimmer

Sensommarfestivalen firar fem år i år.

Vår profil är utbildad elektriker och har också arbetat som sådan under början av 90-talet, bland annat åt Sundsvalls Kommun. Har även tjänstgjort som vaktmästare i Njurundahallen. Startade Ljud & Ljus Control på hobbynivå 1986, tio år senare drog han igång på riktigt. Under åren har de varit teknikleverantörer åt exempelvis Galtströmsmusiken, Allsången i Tynderö med Anna Hanning & Martin Häggström, Stadsfesterna i Härnösand, Kramfors och

Foto: Pax Engström

Hudiksvall. Är tillsammans med Höga Kusten Nöje, initiativtagare samt ägare till Sensommarfestivalen, som för övrigt firar fem år i år. Gjorde ljudet under VM i Åre. En imponerande meritlista. 2018 tilldelades Pelle priset som årets företagare vid Sundsvalls Business Awards, en härlig bekräftelse på att man gör någonting bra och han är även nominerad till detta i år. Vad är det bästa med Njurunda?

– Det är inkörsporten till Sunds-

12 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se

vall, närheten till naturen och alla fina Sommarrestauranger. Vad skulle du göra om mer tid funnits?

– Tillbringa mer tid i sommarstugan och med familjen. Vi funderar på att riva den befintliga stugan och bygga ett mer året-runt-boende. När det är klart säljer vi huset och köper en lägenhet. Jag önskar mig mer fritid, företagandet ger så mycket glädje, men det innefattar en mängd resor och

antalet arbetstimmar är alldeles för många. Har därigenom missat mycket av barnens uppväxt och det känns tråkigt. Vad gör du om 10 år?

– Då har jag förhoppningsvis trappat ner, färdigställt ett fint boende i Armsjön, där jag kan sitta på bryggan med ett metspö och tänka tillbaka på alla underbara, roliga jobb vi utfört och alla fantastiska artister jag träffat.


Marika Hedin • 070-625 18 30 • marika.njurundaforetagarna@gmail.com

Per ”Pelle” Johansson

ÖPPNA

INOMR KORT!

Ålder: 49 år. Familj: Fru och två söner. Bor: Född och uppvuxen på Hemmanet, Kvissleby. Gör: Driver Ljud & Ljus Control AB. Äter: Helst pasta. Dricker: Mest vatten, men det är alltid gott med en kall öl. Motto/devis: Lev livet idag. Att våga ingripa när man ser någonting som inte går rätt till, det behövs i vårt samhälle och kan vara livsavgörande för en person. Passion: Stugan i Armsjön och att vara ute i naturen. Det här visste du inte om Pelle: Har varit scoutledare i Svartviks scoutkår samt även i Mariebergs och Indals scoutkårer i kortare perioder. Gillar höga höjder, har hoppat bungyjump och genomfört ett tandemhopp med fallskärm samt flugit med tandemdrake från Åreskutan.

– N YA JÄ R N VÄG S KO N DIS –

BARA FÖR ATT DU

ÄR SUGEN

PÅ NÅ’T GOTT!

Varmt välkomna in! Torggatan 6, Njurunda • 060-301 00 Följ oss på @jarnvagskondis @honeybunocupcake

Välkommen till Mellanfjärden! Foto: Frida Sjögren

Njurunda är inkörsporten till Sundsvall. Det bästa är närheten till naturen och alla fina Sommarrestauranger.

Att få tiden att räcka till eller gå, är inte alltid helt lätt. En del av oss vill så mycket medan andra kanske tycker att dagarna känns alltför långa. Oavsett vilken typ av person du är och hur än ditt liv ser ut, så kan du med väldigt små medel tillföra energi, både till dig själv och andra. Bjud hem en vän eller släkting som du inte träffat på länge, le och säg hej åt dem du möter under motionsrundan, tilltala någon för dig helt okänd person vid mejerikylen i matvarubutiken. Det behövs inte så mycket för att pigga upp någon annan – och delad glädje är ju dubbel glädje!

Öppet varje dag kl. 12.00–21.00 Midsommarafton kl. 12.00–18.00 VARDAGAR serveras dagens ekologiska erbjudande, kött och fisk, mellan kl. 12.00-14.30. 5/7 QUILTY. Irländsk folkmusik när den är som bäst! Kl. 19.00 på Mellanfjärdens Teater, Jättendal. Biljetter bokas via Ticketmaster.se 16/7 JOSEPHI MUSIC på sverigeturné! Indie-folk-country-popband från Göteborg. Entré vid dörren, bokas på tel. 070-202 18 93.

www.mellanfjarden.se BOKA BORD: 0652 - 161 15 sjomarket@mellanfjarden.com

www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

13


sommar

Dykets Frilufts- och Rekreationsområde Namnet Dyket fick anläggningen i mitten på 60-talet genom en tävling på Nivrenaskolan, där en flicka från Nolby vann. Vi är många som har fina minnen från tiden på Dyket och dess roll i vår uppväxt och i dag är visionen att återskapa och utveckla verksamheten till att bli regionens mest attraktiva område för alla åldrar. Text & Foto: Dykets Intresseförening Dyket är redo för årets sommarsäsong med nyrenoverad dusch- och bastuanläggning.

Nio år har gått sedan Dykets Intresseförening tog över hela ansvaret för frilufts- & rekreationsanläggningen och focus har under åren legat på restaurering. I dag är alla fastigheter renoverade till nyskick, markområden har bearbetats för att öka tillgängligheten och utöka möjligheterna mot ett rikare frilufts- & rekreationsliv i regionen. Dykets Intresseförening

drivs som ett socialt företag där alla intäkter återinvesteras i verksamhetens utveckling, personalpolicyn är att ge människor som står långt ifrån arbetsmarknaden möjligheten till en väg in till varaktigt arbete.

Vädrets makter stod oss bi 2018 och beräkningar tyder på runt 60 000 besökare under säsongen. Här har bedrivits allehanda aktiviteter såsom friluftsdagar, skolavslutningar, sommarkollo, föreningsliv, familjedagar och inte minst Dyket-Dagen, där ett 30-tal organisationer och föreningar deltog, med politikerdebatt på scenen och SwimRuntävlingen med sin delmålskontroll på Dyket, och till detta ett strålande väder! Ungdoms- och integrationsarbetet har skapat positiva effekter. Dyket har blivit en plats för nysvenskar där ungdomar och familjer umgås genom olika spontanaktiviteter. Ungdomar som hänger här in på småtimmar-

na för utövande av diverse aktiviteter har fått till följd att Dyket inte har haft någon skadegörelse på fem år. Ett stort tack till Essviks

Allmänna IF som under säsongen bedrivit kioskverksamhet och utfört ett enastående arbete. Tack även till Njurunda församlings ungdomar som i flera år bedrivit verksamhet för barn under sommarmånaderna. Njurunda Bouleklubb har genomfört sin andra säsong på Dyket. Den är i dag Norrlands finaste bana (16 banor med klubbstuga) enligt boulespelare från Norrlandsregionen. En stor cup planeras nu inför Dyket-Dagen.

Under hösten 2018 och våren

har omklädnings-, dusch- och bastuanläggningen genomgått en total ombyggnad och även utökats med en handikapptoalett. Under hösten arbetade vi också med att ta hem bangolfanläggningen från Folkets Park i Sundsvall.

2019-2020: Nu ska bangolfanläggningen renoveras för att sedan ställas upp på Dyket. Vi har även option på lekparken på Folkets Park. Vi fortsätter att arbeta med vägen mellan Dyket – Nyland. Stort tack för all respons vi fått för det arbete vi lägger ner och nu hoppas alla att även 2019 blir en fin sommar.

Njut av sommar på Klampenborg Växtvandring 4 augusti 10.00 Med Lage Sandström. Ta med egen matsäck. släktforskning, underhållning, Klampenborgsdagen 18 augusti 11.00-14.00 Fika, försäljning, lotteri och mycket mer.

Hjälp oss att hålla Klampenborg levande. Bli medlem för endast 100 kronor per år. Plusgiro: 493 47 43-8, Swish: 1230516005. Märk inbetalningen med namn, adress och mejl. Vi finns på www.klampenborg.se, Facebook och Instagram.

14 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se


Bubbelpool Infra/ångbastu na Kallvattenduschtun Kajak/spapaket

SPA

JUNISKÄR

070-228 61 52 monica@spajuniskar.se facebook.com/spajuniskar

Hyr dansbanan i Skatan! Perfekt för bröllop, dop & andra festligheter. www.tomtarna.nu styrelsen@tomtarna.nu www.facebook.com/tomtarna

SOMMARENS GODSAKER HITTAR DU HOS OSS!

4995 /burk

SURSTRÖMMING Oskars, 475 g.

Jmf pris 105.14 /kg Fjolårets surströmming, gäller så långt lagret räcker.

BREDSAND • TALLVÄGEN 2, SUNDSVALL 060-56 93 68 • MÅN–LÖR 9–21, SÖN 11–21

Destination Galtströms Bruk

Upplev sommaren i skön historisk miljö. Galtströms Bruk levererar. Galtströms Café & Restaurang Välkomna till den klassiska restaurangen i järnbruksmiljön Galtström! Under sommaren serveras traditionella rätter men också ett trevligt utbud för den som bara vill ta en fika. Restaurangen är nu öppen varje dag mellan 12 och 21. Menyer och nyheter finns på www.galtstrom.com Boka bord 060-381 25 eller galtstrom2.0@gmail.com.

Ladugården Boka bröllop, dop eller din nästa familjehögtid. Vi ordnar hela din fest eller konferens. För bokning: uppling.jessica@gmail.com

Bagarstugan Boka en bakupplevelse för hela familjen eller kompisgänget genom att hyra Bagarstugan. Tunnbröd, segkakor eller avsluta dagen med att baka din egen pizza i den vedeldade ugnen. För bokning: uppling.jessica@gmail.com Nisses Bod Konst och hantverk av KAMEJ Art, för öppettider se deras facebooksida.

Gilla oss på facebook!

Destination Galtströms Bruk i samarbete med

Havsbad och bryggor Ta en tur till Galtströms vackert belägna badplats Vitsand med sandstrand och klippor, något för alla åldrar. Besök gärna den nyligen restaurerade hamnen, vackert belägen precis i utloppet av Lubbaviken. Här finns bryggor för båtar och en fin utsiktsplats. Galtströms kyrka Besök vår vackra kyrka, populär för dop, vigslar och sommarmusik. Se lokal annonsering för årets program. www.galtstromsbruk.se

NJURUNDA FÖRSAMLING

www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

15


senioren

Vår läsecirkel samlar på upplevelser Vi är en grupp om fem kvinnor som träffas varje måndag och tillbringar två härliga timmar med varandra. Vad är då vårt gemensamma intresse? Ålder? Gemensam yrkesbakgrund? Nja, vi är en blandad grupp, i åldrarna 90 till 66 och våra yrkesliv sträcker sig från intervjuare, postkassörska, taxichaufför, teknisk sekreterare och VD-sekreterare, så yrket är inte den gemensamma nämnaren. Men en sak har vi gemensamt, vi är samlare – såssnipor, ljusstakar, tekannor, dockor, elefanter, skor – listan är oändlig, men det finns en sak vi alla samlar på, och det är upplevelser. För tillfället befinner vi oss i Amerikas utkanter tillsammans med en fader som rymt tillsammans med sin tvååriga dotter Vi läser nämligen, vi har alltid

läst och vi kommer alltid att läsa. När den dag kommer (kommit) då vi inte längre kan läsa så lyssnar vi på ljudböcker samt läser högt vid våra måndagsträffar i regi av PRO Kvissleby. Gruppen består av Britt Jönsson (90 år), Gun Sandström (86 år), Margareta Jonsson (82 år), cirkelledare Monica Büttner (75 år) och Anne-Marie Mäkelä (66 år). – Jag vill inte missa läsecirkeln. Kan jag inte gå hit så tar jag taxi, säger Britt. Britt är veteranen vid dessa träffar.

– I 25 års tid har jag varit med i olika cirklar och vi har pratat släktforskning, om hembygden, om olika landskap, olika seminarier i Landstingets regi. Inte

gruppen. Margareta flyttade från Östersund för några år sedan. Från tiden som taxichaufför så vill hon gärna lära känna sin omgivning och har därför använt

– Min syster kom och lämnade en påse böcker. När jag flyttade till lägenheten fick jag rensa bort en del men en liten samling har jag kvar. Även jag (Anne-Marie) är ny,

En läsecirkel med plats för både skratt, prat, fika och naturligtvis, böcker! Längst fram: Margareta Jonsson. Bakre raden från vänster: Monica Büttner, Gun Sandström, Anne-Marie Mäkelä och Britt Jönsson.

minst har vi pratat om minnet. Det kanske man kan summera som ”Du kommer väl ihåg att du inte ska glömma bort att du inte kommer ihåg”. Alla skrattar gott, för skratt finns det gott om i denna grupp. Ingenting är för allvarligt eller tråkigt för att det inte ska gå att skratta åt. En gång skrattade vi så mycket kring kaffebordet att vi bestämde oss för att hoppa över läsningen den sista timmen för vi behövde prata, och skratta, klart. Det handlade en hel del om tv-program och programledare vid det tillfället. Margareta och undertecknad, Anne-Marie, är nykomlingarna i

16 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se

sig av lokala bussar för att se sig omkring och lära känna sin nya hembygd. Det var också för att lära känna människor med liknande läsintresse som hon sökte sig till gruppen. – Det är inte bara för att läsa böcker vi träffas utan det är ju också för att vi har så trevligt tillsammans, säger Margareta och ler ett mjukt leende. – Vi har lärt känna varandra och det är en fin stämning i gruppen. Vi har också gemensamt ett begär att äga våra böcker så i våra hem finns det massor av böcker. Gun säger nöjt:

både i gruppen och i bygden. Jag lämnade Holmsund utanför Umeå för ett år sedan för att bli fast bosatt i den älskade stugan, Spanska Villan. Ända sedan jag fick låna mammas bibliotekskort, nr 160 i Holmsund, så har jag levt i böckernas värld. Därför var det givet att gå med i Läsecirkeln. Där har jag fått en roll som jag inte hade tänkt mig, det är nämligen så att det bara är Gun och jag som ser att läsa och därför turas vi två om att läsa högt för de andra. Jag läser, och har alltid läst för mina barn och barnbarn, så jag njuter av högläsningen. – Du måste bara komma ihåg att läsa lite högre, flikar Monika in. – Ibland kan det bli lite svårt att höra. Vi måste också komma ihåg att skrapa våra Triss-lotter. Hoppas på vinst nu så vi kan ha en fin avslutning på denna termin. Nu är det i alla fall dags för kaffe, avrundar Monika och vi alla tågar iväg till fikarummet där vårt bord står dukat med fem kaffekoppar. Boken vi läser just nu är Söndagspappan av Belva Plain.

Text: Anne-Marie Mäkelä Foto: LENA KRANTZ


kåseri Erik Geijer, ICA Kvantum Kvissleby Ålder: 40 år. Familj: Gift med Katarina och har två små döttrar. Yrke: Driver ICA Kvantum Kvissleby tillsammans med hustrun. Fritid: Spenderar så mycket tid som möjligt i stugan vid Armsjön. Gillar att snickra och åka skidor (både utför och på längden).

Omedvetet i Jättendal Det är vackert, Jättendal.

Speciellt nu när naturen kläds i sommarskrud. Men varje gång jag passerar är det som att jag kan förnimma något som gör att jag får gåshud. Mina känslor är svåra att beskriva, men liknar en känsla av skam kombinerat med brustet självförtroende. Saker vi upplever i våra liv, särskild de starka upplevelserna, skapar speciella minnen vi tar med oss i livet. Ibland är det saker som skett, som värmer när vi tänker tillbaka på dem. Andra gånger jobbar våra psykologiska försvarsmekanismer för fullt och förtränger eller förvränger

minnet. Går vi till en psykolog som anammat Freud, en av psykologins anfäder, så skulle de kanske prata om den delen av oss själva vi ej är medvetna om. Det omedvetna. Det omedvetna

känt på olika sätt. Till exempel när jag får gåshud när jag passerar Jättendal. För någon dag sedan kom det till mig, som en blixt från klar himmel. Varför jag får gåshud när jag passerar Jättendal. Jag stod då i bageriet och fick frågan av vår bageriansvariga att berätta något som ingen visste om mig inför vår personalfest. Jag bodde under delar av uppväxten i Hudiksvall och

8-0 i baken

skiljer ej på barndomsminnen eller det som hände innan lunch, utan allt kan ha lika stor påverkan enligt Freud. Det är omöjligt för oss att få reda på vad som döljer sig i vårt omedvetna, men det kan göra sig

Altaninglasningar - 16 mm isolertak

spelade fotboll med ABK. Min första fotbollsmatch någonsin, spelade vi borta mot Jättendal. Jag stod i mål och vi förlorade med 8–0. Jag mindes, när jag stod där i bageriet, att jag byttes ut i andra halvlek och målkalaset för Jättendal stoppades. Jag har alltså inget otalt

med Jättendal, utan det var mitt förträngda minne av den där fotbollsmatchen för snart 35 år sedan som spelade mig ett spratt varje gång jag passerade Jättendal. Numera ler jag lite åt mig själv när jag åker förbi och njuter av det vackra landskapet.

SOMMAR FEELING I DESTINATION SUNDSVALL Du hittar alla tips och evenemang på:

www.visitsundsvall.se

Hos oss ingår: – uppmätning – tillverkning – montering till fast pris

Allt du behöver veta om Destination Sundsvall hittar du på vår webbplats www.visitsundsvall.se

www.kejo.nu Kejo Uterum AB i Gnarp Tel: 0652-233 35

Välkommen med din förfrågan/beställning!

/visitsundsvall

@ visitsundsvall

www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

17


Sundsvallväxer.se BYGGBOOM Detta händer i Njurunda Sundsvall växer så att det knakar och under de närmsta åren kommer det att byggas och grävas på många håll i Njurunda. När det händer mycket samtidigt kan det upplevas stökigt på sina håll. Men allt som händer är ett bevis på att vi bor i en stad i stark medvind. Läs mer på sundsvallväxer.se

Utbyggnad av befintligt fjärrvärmenät

Kopplingsarbete i Nolby

Det kommer att ske en utbyggnad av det befintliga fjärrvärmenätet från Kvissleby centrum till Njurundabommen via en tre kilometer lång fjärrvärmeledning.

Under vecka 21 påbörjade MittSverige Vatten & Avfall kopplingsarbeten på vattenledningsnätet i Nolby. Arbetena genomförs normalt vardagar klockan 07.00-16.00 och beräknas bli färdiga under hösten 2019. Avvikelser kan bli aktuella.

Detta är en hållbar satsning som innebär att 15 300 kubikmeter eldningsolja ersätts med biobränsle och finansieras delvis via Klimatklivet. Fjärrvärmeutbyggnaden kommer att ske i tre olika etapper med start vid Ica-parkeringen.

En extra avfart Sundsvalls kommun bygger en fjärde avfart från den befintliga cirkulationsplatsen som nu har tre avfarter. Den nya avfarten är för framtida byggnationer och byggs på ett sätt som gör det möjligt för förlängning vid behov.

Pågående projekt Väg 562 Ombyggnad sträckan Njurundabommen - Nolby klart 2019 Trafikverket Dingersjö förlängd mötesstation Klart för trafik 2020 Trafikverket

De vägar som kommer att påverkas är Byvägen, Astravägen, Siriusvägen, Orionvägen, Karlavägen, Vegavägen, Herkulesvägen, Soledevägen och Nya vägen. Kopplingsarbetena genomförs i varierande omfattning på de vägar som räknas upp ovan och avser inkoppling av fastigheter mot de nya huvudvattenledningarna som byggts genom Nolby. Vissa kopplingsarbeten kommer att genomföras i anslutning till nyligen avslutade grävarbeten. Dessa arbeten har inte kunnat genomföras förrän de nya huvudvattenledningarna tagits i drift.

Planerad byggstart Vattenledningsnät i Nolby klart 2020 MittSverige Vatten & Avfall Nya bostäder i Njurundabommen 2019 Mitthem

VA utbyggnad Njurundakusten Preliminär byggstart 2022 MittSverige Vatten & Avfall

Tågstation i Njurundabommen 2020 Sundsvalls kommun

Väg 562/559 Centrumupprustning Njurundabommen 2020 Trafikverket

Väg 562 Ombyggnad Nolby Sundsvalls resecentrum 2021 Trafikverket

Kontakta oss: Har du frågor och synpunkter är du alltid välkommen att höra av dig till oss. Sundsvalls kommuns kundtjänst: 060-19 10 00 Trafikverkets kontaktcenter: 0771-921 921


Dingersjö mötesstation

Juniskärsvägen Arbetet med att förbättra Juniskärsvägen har inletts och sträckan mellan Apelvägen och Nylandsvägen är stängd för genomfartstrafik. Efter den 20 oktober planerar Trafikverket att öppna en säkrare, jämnare och stabilare vägsträcka. Under byggperioden hänvisas trafiken via Junivägen. Vi uppmanar dig som kör bil att ta det lugnt, håll hastighetsbegränsningen, ta extra restid i beräkning och visa hänsyn till dina medtrafikanter, cyklister, barn och djur. Som fotgängare har du möjlighet att passera arbetsområdet. Vi förstår att det kan kännas otryggt att passera maskinerna och uppmanar dig att kontakta vår lots på plats, så blir du väl omhändertagen. Lotsen når du på 072-455 02 03. Missa inte filmen Ville Jonsson och Tor Nicolaisen har praktiserat på Trafikverket och har tagit fram en film som förklarar vilka åtgärder som ska genomföras för att förbättra stabilitet och bärighet på Juniskärsvägen.

Se filmen på trafikverket.se/ juniskarsvagen

Mjösundsvägen under järnvägsviadukten är nu öppen. Sista april var Trafikverket på plats i Bommen och firade vägöppningen tillsammans med Njurundaföretagarna och många av er läsare. Vi passar på att gratulera Sandra Rydberg, Ann Knochenhaver, Martin Sandström och Jörgen Karlstedt som svarade rätt på frågorna i Trafikverkets tävling och som fick en exklusiv guidad tur på bygget. Nu när vägen är öppen vill vi påminna om att ta det lugnt förbi arbetsområdet där både byggtrafik och arbetare vistas. Tack för visad hänsyn! Nu fortsätter arbetena med fokus på järnvägslinjen I skrivande stund är inte utredningen och val av grundläggningsmetod för brostödet i Ljungan klar. När den är klar kommer du hitta information på projektets webbplats: trafikverket.se/dingersjo Från den höga järnvägsbanken i höjd med Värstaborg har 13 000 kubik massor körts bort. Massorna som har legat ett år för att skapa stabilitet i marken kommer återanvändas till bygget av den nya järnvägen. Tre tågtransporter har levererat 7500 betongsliprar i närheten av Skanskas etablering. Till hösten kommer rälsen.

Tony Westin, Trafikverket visade fyra nöjda vinnare runt på bygget av Dingersjö mötesstation.

sundsvallväxer.se


närproducerat

Tobias, Tuva, Livia och Elin.

Viola Bogstag/Webbmera • 073-507 51 31 • webbmera@gmail.com

En ståtlig treårig påfågeltupp.

Elin förbereder skattlådan där bina samlar honung.

Gården med 100 000 invånare Sitter i en trädgård i Skedlo, Njurunda, där päronträden är i full blom och bina arbetar flitigt i trädkronorna. Hönsen letar något ätbart runt buskarna, några kalkoner tittar förbi, 11-årige råttfångaren Grävlis vilar i gräset och kaninen skuttar i sin inhägnad. Så kommer de ståtliga färgglada påfåglarna. De går lite majestätiskt runt oss med de vackra stjärtfjädrarna släpande efter marken. Text & Foto: Viola BOGSTAG, WEBBMERA

Jag befinner mig på ”Gården i

Skedlodalen” där Tobias Norén och Elin Bogstag bor med sina barn Livia, snart 6 år, och Tuva, 2 år. Barnen är femte generationen som bor på gården. Ägaren till de flesta hönsen är Tobias pappa, Tord Norén. Varje år föder Elin och Tobias upp nya kalkoner och nu ligger sexton kalkonägg och tre hönsägg i äggkläckaren. Hönskycklingarna behövs för att lära kalkonerna att äta och dricka. Det är tredje sommaren som det finns kalkoner på gården.

I fjol utökades fågelfarmen

med fem påfåglar, fyra tuppar och en höna. En påfågel värper mellan fem till tio ägg om året och Livia berättar att hönan Karro brukar ligga under ladan och ruva. Men några nya påfåglar har det inte blivit.

Påfåglarna väcker uppmärksamhet när de visar upp sina vackra stjärtfjädrar. Ofta stannar bilister för att fotografera eller för att påfåglarna stått mitt på vägen. De har också ett större revir och kan gå och hälsa på grannarna. – Är det någon som undrar vad det är för skrik som hörs ibland, då kan det vara påfåglarna, för de skriker högt och hörs långt, säger Tobias. I sommar blir det andra säsong-

en som biodlare. I de två bikuporna som står lite avskilt huserar cirka hundra tusen bin. Bina är flitiga och de har en arbetsradie på tre kilometer. Till glädje för alla som har fruktträd kommer bina och hälsar på i många trädgårdar runt omkring Skedlo. – Anledningen till att vi skaffade bina var att vi ville ersätta det vanliga sockret med

20 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se

honung, för det är en ren naturprodukt och innehåller vitaminer och mineraler, säger Elin. Elin och Tobias har valt djur som fyller en funktion och är lättskötta. – Vi försöker ha egen köttproduktion som täcker våra behov och det kompletterar vi med jakt eller köper närproducerat, som den lammlåda vi köpte nyligen från Rotvik, berättar Tobias. – Det är viktigt för oss att djuren har haft ett bra liv, säger Elin. Årets tillskott är en dräktig kaninhona som de nu väntar ska få upp till tio ungar. Det blir också en del av gårdens försörjning med kött, men även pälsen tänker de ta tillvara på. – Vi försöker ta tillvara på allt som trädgården ger av bär, frukter och det vi odlar själva. Här använder vi också gödseln från fåglarna. Att göra saker från

grunden är också spännande och roligt. En gammal metod som vi ofta använder är fermentering. Då gör vi bland annat fil och crème fraiche med njurundamjölk från Solberg, säger Elin. – Björksavssirap är en annan produkt vi gör. Av tio liter björksav blir det en deciliter mörk sirap. Den innehåller nyttigheter som xylitol och lär vara bättre för diabetiker än vanligt socker, tillägger Tobias. Både Elin och Tobias arbetar hemifrån där de driver tre webbshoppar. Det gör det lätt att kombinera med uppfödningen av djuren. – Djuren har vi för husbehov. Det är en hobby för hela familjen som ger mycket glädje, säger Elin. Och vill någon komma hit, titta och mata djuren då kan man ta kontakt med oss på vår facebooksida ”Gården i Skedlodalen”.


Låt oss hjälpa dig med ditt drömkök!

Vi erbjuder: Kostnadsfria hembesök • Nya luckor eller komplett kök • Vi ritar ditt kök utan extra kostnad • Hantverkare som kan erbjuda helhetslösning. Kom in och se vår köksutställning!

KOMPLETT KÖK PÅ 3–5 DAGAR! Att köpa ett kök från Bäcklunda är enkelt, oavsett om du gör allt själv eller om du vill ha vår hjälp. Innan du får hem ditt kök behöver du bara gå igenom 4 steg och det levereras på endast 3-5 dagar. Vilket betyder att du redan nu är ett steg närmare din köksdröm.

VAD VÄLJER DU? Storsjökök erbjuder kök efter dina unika behov. deras styrka som kökstillverkare är att utöver ordinarie sortiment, kan köken anpassas i både färg och form. Det gör att du har möjlighet att måttbeställa både luckor och skåp, samt att få en unik färg på köket, som bidrar till din personliga stil med kvalitet.

KÖKS JOHAN Timrå:

Köpmangatan 59, 060-57 50 90 Njurunda: Tunavägen 10, 060-51 43 50 Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–18, lördag kl. 11-14.

www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

21


nyetablering

Tänkvärda tankar i Nolby Vi riktar våra tankar till Nolby industriområde och bland annat mot sådana av den sort som innehåller drivmedel. Leif Solander ägare av Solanders Åkeri upplåter nu sin mark till Alltank, som inom kort öppnar en tankstation på området. Text: Marika Hedin FOTO: MARIKA HEDIN, Leif Solander och Mostphotos

Redan för fyra år sedan börja-

de Leif utforska möjligheten till att etablera denna service för åkare, maskinentreprenörer och boende i närområdet, men även i riktning mot förbipasserande i behov av påfyllning. Närheten till E4:an och en närbelägen avfart gör detta till en lättillgänglig plats för stora transportbilar. Under juni månad påbörjas arbetet med att färdigställa anläggningen. Efter semestertiden kommer det att hållas en invigning av stationen, där företag och privatpersoner kommer kunna fylla diesel i sina fordon.

Markus Sundström, VD för

Ett par sädesärlor bygger bo i Leifs traktor, varje år!

Sundfrakt och Alltank, ser potentialen i detta ställe och väljer därför att satsa här. Alltank är ett dotterbolag till Sundfrakt och de

verkar som certifierade återförsäljare åt Preem. De är delägare i TRB Sverige, transportörsnätverket som har kunskap inom drivmedel, miljö och trafiksäkerhet som drivkraft. I juli 2012 beslutade regeringen att Sverige ska ha en helt fossilfri transportsektor senast år 2030. För Alltank är det viktigt att arbeta mot ett samhälle som är mindre beroende av fossila bränslen och istället verka för bränslen med hög klimatnytta, det vill säga låga CO2-utsläpp, något de gör redan i dag och vidare mot framtiden. Solanders Åkeri fyller 55 i år

och det var Leifs pappa Olle, som 1964 startade företaget. Då fadern 1988 blev sjuk, tog Leif över verksamheten och har under en längre period haft hela 25 anställda.

I dag är de tolv stycken i personalstyrkan och har sex tankbilar som i huvudsak fraktar kemikalier till SCA:s fabriker i närområdet. Han berättar att de även levererar produkter till MittMedias tryckeri i Birsta, ett material som används i pappersbestrykningsprocessen. Med största sannolikhet bestryks alltså denna tidning med detta ämne, är det inte fantastiskt hur cirkeln på så vis sluts här i Njurunda. Vi avslutar vårt möte med att Leif visar mig ett bo, byggt av sädesärlor. De envisas år efter år med att anlägga sitt rede i hans traktor, det spelar ingen roll att den startas och körs omkring, paret trivs och känner trygghet bakom luckan i den stora gula maskinen.

Markus Sundström och Leif Solander på platsen där tankstationen kommer att byggas.

Kafferepens Kafferepens tid! tid! Hos påkoppar kopparoch och Hososs osshittar hittarni ni bra bra utbud utbud på prisvärda sommardukar. prisvärda sommardukar. Sommartid22jul jul -- 13 aug. Sommartid aug. lördagar stängt Öppetklkl11 11--kl kl 16 16 (lördagar stängt).). Öppet Följoss osspå påfacebook, facebook, Röda RödaKorset KorsetNjurunda Njurunda Följ ochkolla kollaininveckans veckans tema! och tema! Välkomna! Välkomna! Affärsg. 16, Kvissleby

Affärsg. Kvissleby 060-5616, 15 55 060-56 15 55 www.redcross.se

www.redcross.se

Njurundakretsen

Njurundakretsen

22 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se

Har du alkoholproblem eller är du orolig för någon i din närhet? Kvisslebygruppen har öppet varje kväll från kl 19.00 Tel: 072-217 34 15 E-post: aakvissleby@gmail.com Besök: Älvgatan 6C, Kvissleby (ingång från gaveln mot Bryggargränd)


n v c. n u

ÖNSKAR VI ALLA VÅRA KUNDER

06

a

0 - 5 6 15 55

nk

is g

ul d k a nt

.s e

a ll

K VI

da

n b e. s e

ckh

u s e t. n

SSL

0-3

0 0 8 70 4

b

ub

se

/n

ju r u

n d as

po

rt

tv-

s we d e n

.se

TA SUNDSVALL Ylva, Stefan, Kenneth, Tomas & Jocke

sve

vi a . s e

IA

KT

TA

07

0 - 5 17 3 4 6 7

ca

0-5 6 07 85

kl

se

l l.

.

u lt s u n

a dsv

et

l

ns

07

EBY

lag

bi

ko

0 - 5 10 8 9 7 6

MARIN & MOTOR

06

et

o f f c e .s e

07

can

o n .s e

07

0 -10 1 61 9 6

06

0 - 5 6 10 06

07

6-13 8 8 2 0 7


ÖNSKAR VI ALLA VÅRA KUNDER

tvi

d.

s

e

sv

ar

k s h e rr g a r

KENTS BILGUMMI AB

rn a b o m m e

ar

tvi

.

se

n.

se

de

sv

b

ro

060-51 35 30

k s k u lt u r a

rv

06

0-51 35 30

ho

t e ll a i n a . s e

Följ oss på Facebook & Instagram! 060-51 37 30

ju

s ti

n a s m o d e.

se

Taste of Sweden

Facebook: Fixit Njurundavägen 50

Cederpepparkakor kr o

06

n a n s .s e

07

0-304 32

0-5

52 39 47

06

0 - 313 4 2

JUNIGÅRD

06

0- 303 29

07

.s i al

e

yg

g m ater

0-3

92 93 93

Kromv. 9, Njurunda

07

3 - 9 8 0 17 00

060

- 310 0 0

ge

In

0-56 24 95

tb

n

06

10

Petterssons Potatislager

060-51 36 20

m

a r 0 7 0 -2 09

06

0-306 49

46


ll c a b . s e

be

n d a s e r vic e

.s

rg a

fja r d e n

.n

u

de

ls b a n ke

n.

s

Öppet dygnet runt, alla dagar!

pr

ow

07

ash 3 65

0-6

40 86

.s e

31

d y k e t. s e

ch

07

ru

an

84 45 38

i

r g s b il s e r v i c

ju

0-3

M

e.

07

e

a

e

m

n

da

be

vard @ g

se

fot

h

ill

hl

il. c

rn

as

om

pe

070-510 97 67

ae

l 070-628

06

52-3 07 81

Peös Bygg 07

0 - 7 59 4 6 4 2

pr

06

o s h a r p.s e

52-3 07 81

tm

s d r.s e

06

t ab . n u

ÅKERI AB SUNDSVALL

lf y .s e

so

la n

d e rs a ker

i. s

e

59

0 - 3 0 9 10


ÖNSKAR VI ALLA VÅRA KUNDER

str a d g a r

s

ju

ru

.s

e

d.

e

on

n

s

im

n d a f ri s k o l a

i Njurunda 1 3- 507 51 3

ha

m

r iz a n t. s e

HAIR DESIGN F.d. Hår & Shop

va

rc

jg h a b.s e

n d e f lt e r. s

fr

e

ep

b al

k u n g e n.s e

r f ro k n a r

07

0-2

25 09 9 4

e

ar

sa

06

d e r. s e

la

a ll

e na

.s

st e

ak

m

.s e

n d w h e els

.se

0 -19 4 9 5 0

060-15 15 40

m

bl

o

p o m e di a.s

rh

sv

le

0 - 3 19 00

es bu ssar

Forsa, Njurunda 060-317 00

c

06

ic k

u s et e /s u n .s

d

m

at

fo rs

.s

e

07

e s s 2. s e

in d us

t ri


poliskrönikan Under 2018 anmäldes i Sverige 17 000 bostadsinbrott. Det motsvarar nästan två inbrott i timmen, men jämfört med 2017 är det en minskning med 24 procent. I Njurunda finns en unik samverkan mellan Njurunda Byavakt och alla grannsamverkansföreningar. Om ni exempelvis i ert bostadsområde har iakttagit misstänkt trafik av rekognoscerande natur kan ni ringa Byavakt för extra tillsyn på 076-138 82 07.

Tack för förtroendet och farväl! Detta blir min sista poliskrönika i Njurundabladet eftersom jag går i pension den 1 juli. Jag tackar varmt redaktion och läsare för snart tio års förtroende som krönikör. Min ambition har varit att exempelvis ge röst åt olika åsikter på trygghets- och ordningsfrågor i Njurunda från de boende. Men även att försöka nyansera och göra förståeligt de konkreta förutsättningar som polisen arbetar efter idag. Jag arbetar som ungdoms-

polis över hela Medelpad och Njurunda har erbjudits både intressanta problem att lösa och framför allt fantastiska lokala samarbetspartners: Engagerade lärare, kuratorer och rektorer på både Nivrenaoch Bredsandsskolan, NjurundaFöretagarna, fritidsledarna på Opalens och Bredsands fritidsgårdar, de ideella krafterna på Njurunda Byavakt, bostadsbolagen, Lars Carlström med flera på Dykets friluftsområde, det framgångsrika arbetet med projekt E4-Sundsvall och Grannsamverkan i Njurunda.

Ett nytt och trist inslag är en viss typ av poliser – lyckligtvis i minoritet men likväl irriterande – som springer runt med uppfattningen att de är Guds gåva till världen med karriär i blick och där Jaget ersätter Laget. Sunt polisarbete styrs istället av valspråket ”Hur löser vi brottet?” respektive ”Hur identifierar vi ungdomar i riskzonen för kriminalitet och missbruk i god tid?”

Som tidigare Bremöbo på

Norrhamn känner jag till Njurundakustens vackra magi med Löran, Junibodsand, Skatan och Galtström. Plus en del tuffa överfarter till Bremön i 15 sekundmeter. Min frus farfar var lots på Bremön och på äldre dagar när Olle Sundin den äldre steg i land på Bremön efter en för vanliga dödliga vådlig överfart i grov sjö sa han kort: ”Äsch, det skvätte lite i sundet bara!”

Hur summerar man ett liv som

polis? I första hand med tacksamhet för ett ovanligt intressant och variationsrikt yrke som troligen resulterat i att man utvecklats som människa. Jag kommer att sakna förhören och samtalen med strulande ungdomar i Stockholms City och förorter samt Sundsvall med omnejd. Troligen har jag upplevt svensk poliskår när den var mest i balans. De flesta poliskollegor arbetar hårt i dag men med nackdelen av en delvis sönderorganiserad och fragmentiserad poliskår.

Lennart Westberg Polisinspektör vid Förebyggande Ungdomsenheten i Medelpad

En viss saknad blir det säkert efter det omväxlande polisyrket. Men mest blir det tid för bok- och artikelförfattandet om andra världskriget, resor med min ”motpart” samt släktbesök i Stockholm, Östergötland och Kalifornien (där tennis i Santa Monica med mina kusiner väntar) under senhösten. Avslutningsvis hittade jag ett nostalgiskt foto till denna krönika med min idolpolispappa och jag i Mora – en idealisk uppväxt med två fina föräldrar som jag har mycket att tacka för.

Lennart Westberg

& PRESENT

Polariserade solglasögon med din styrka på glasen.

Drop-in för Vi önskar er en I vår butik hittar du körkortsfoto. presenterna för sommaren. skön sommar! De nya fina sommarbågarna och solglasögonen. Smycken, klockor, leksaker och andra trevliga små saker. Vi byter batteri i din klocka Välkomna in till oss! Semesterstängt: 28/6-7/7

Öppet: Mån-tors 10.00-17.00, fre 10.00-14.30 Affärsg. 14C, Kvissleby, www.kvisslebyoptik.se, 060-56 07 45 www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

27


fritid

280 katter besökte Njurunda Text & foto: Viola Bogstag, WebbMera

Hej! Ingela Lundwall heter jag och kommer i varje nummer av tidningen ge er enklare inredningstips för hem, trädgård och fritid. Text & Illustration: Ingela Lundwall • Foto: Tess LUNDWALL

Jimmy Åsberg med sibiriska katten Silver.

Den 4–5 maj var det stor kattutställning på Modin & Zetterberghallen i Njurunda och det fanns många olika raser att titta på, även den så kallade bondkatten. Kattutställningen är inte bara en skönhetstävling, det är också en festlig mötesplats för kattälskare och kattuppfödare. Samtidigt vill arrangören sprida kunskap om katten som sällskapsdjur och om god katthållning och hade du inte försäkrat din katt kunde du även teckna en sådan.

Sommartider hej hej! Nu är den äntligen här – sommaren! Ute är det bländande grönt och väldigt vackert med allt som blommar. Det är nu vi ska hämta energi och värme för de mörka månaderna. Det är härliga tider! Sedan jag var liten har jag gillat att plocka med mig minnessaker som till exempel stenar, snäckor, sand, växter, kottar, kvistar om jag är i naturen eller på resor, för att minnas platser jag besöker.

Nu på somrarna dyker loppisar i alla former upp som svampar. En idé är att då leta efter små glaskärl där du kan samla små minnen från sommarens utflykter och promenader att drömma tillbaka till när snöstormen ryter i vintermörkret. Sommarhälsningar

Ingela

Arrangör för utställningen

var Sundsvalls Kattklubb, som för övrigt är Norrlands äldsta kattklubb. Det berättar ordförande i kattklubben Jimmy Åsberg från Njurunda, som själv var med och tävlade med sina sibiriska katter. – Det har varit en rolig helg med 280 katter som ställts ut och vi har haft många besökare under de här dagarna, berättar Jimmy. Kattägarna kunde förutom att tävla även köpa, mat, leksaker, bäddar och en massa annat kul till sina katter. Om man inte är kattägare och besökte utställningen blev man nog sugen på att skaffa en egen av de sällskapliga, härliga katterna.

Samla minnen i små glasflaskor och burkar med etiketter om var du hittade ditt fynd, till exempel Juniskär.

En gammal loppisbricka på en vägg fick bli en samlingsplats för sommarens minnen. Använd olika magneter för att fästa bilder, växter och andra små saker.


Njurundabommen juli 7 2 n n de 5.00 ccé! e u g s a 1 s Lörd 11.00- fjolåret Kl. ar

n e m

rep i upp

V

Bom

n e g da

Vi ser fram emot aa få träffa er. Lars & Andreas

Kom och var med oss du också.

Förening, Företag, Privat - alla är välkomna! Loppis, lotterier, hembakat, hemlagat, hantverk, spela, dansa, sjung en stump eller ha en tävling. Visa upp din förening/ditt företag. Privat, förening 100:-/plats, tältplats 150:Företag: 250:-/plats, tältplats 350:Sista anmälningsdag 22/7

L L I T N R E M M ENTErvice! O K L VÄ T IVTep-uCmpar ot!ch se m ge R Å s, vär Rotavdra v V v om a nyyj Allt in Glöm

inte

Du bokar platsen, men bord, tält och glatt humör måste du själv ta med dig. Välkomna!

Anmäl dig till: marknaderinjurunda@gmail.com, 073-507 51 31

i sommar

Svartviks Kulturarv En kulturhistorisk plats från sågverkstiden.

Promenera i lugn miljö, se utställningarna, ta en fika i Caféet eller lunch på Herrgården. Sitt ner i gräset medan barnen leker i parken. Spela kägla som en träpatron Varje dag kl 11.00-15.30 Keramik & Konst i Norra flygeln. Besök Engelska parken och Lilla Loppisboden på innergården Med reservation för ändringar.

Sundsvallstrejken år 1879 Se utställningen nere vid kajen Svartvik i miniatyr Se utställningen på egen hand Öppet varje dag kl 11.00-15.30

Välkomna till Svartvik!

Café Svartvik Varje dag 11-16 (från 23 juni)

Tel: 070-675 67 64 Svartviks Herrgård Lunch mån-fre 11-14 Tel: 060-56 12 51 Svartviks Kulturarv, svartvikskulturarv.se & Svartviks Herrgård, svartviksherrgard.se www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

29


junioren

Ordfläta Om du löser ordflätan rätt kommer du få ett ord i de färgade lodräta rutorna! Mejla ditt svar plus ditt namn och din ålder till: njurundaforetagarna@gmail.com så har du chansen att vinna en glass med tre kulor för dig och en kompis på Flavors i Bommen. OBS! Tävlingen riktar sig till barn upp till 15 år. Vi behöver ditt svar senast 4 juli. KONSTRUKTÖR: Torben Daniels 13 år Njurunda friskola

Midsommarfirande Njurunda Hembygdsgård

Kl. 13.00 Spelmansmusik Kl. 13.45 Stången reses, lekar kring stången Kl. 14.30 Dans Nivren Folkdansgille, musik Njurunda Spelmanslag. Kl. 15.30 Lotteridragning

Skolsalen, Lövblads ateljé, Flottarmuseet öppen. Bomat, Glass, Varmkorv, Servering Lotterier, Tipspromenad Vackert väder

Mycket Välkomna önskar Nivren Folkdansgille! 30 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se


Söndagen den 2 juni var det familjegudstjänst i Njurunda Kyrka och det var många barn som kom. Några kanske har varit där flera gånger medan det för andra var första besöket. Text & foto: Viola Bogstag, WebbMera

Barnens dag i Njurunda kyrka Barnen tågade in i procession

och satte sig längst fram i kyrkan. Gudstjänsten hölls av prästen Bruce Bringerud, sången leddes av Maria Björk och både barn och vuxna hängde med i både rörelser och sång.

Under gudstjänsten delades det ut dopprismor till alla nydöpta och de som ville fick tända ett ljus. Dagens höjdpunkt blev när Smultron & Sång fick alla barnen

att röra på sig till de medryckande sångerna och vi kunde se att även Bruce kunde hålla takten. Efter gudstjänsten begav sig alla ut på kyrkbacken där solen sken från en blå himmel. Nu ville alla fiska i fiskdammen, bli

ansiktsmålade och rida på ponnyn. För de som var sugna på något gott bjöds det även på korv eller en kopp kaffe. Vilken fin dag det blev och härlig stämning i kyrkan med alla glada barn.

Ny station i Nolby! I sommar öppnar vi ny tankstation vid NT Byggmaterial. Ansök om vårt kort redan idag! Vi håller igång dina fordon och maskiner. Yrkestrafikens naturliga val i Västernorrland och Jämtland.

DIESEL • SMÖRJOLJA • KEM • BATTERIER Tel 060-180180

www.alltank.se

Sundsvall | Örnsköldsvik | Östersund En del av Sundfraktgruppen

www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

31


www.mellanfjarde et vVälkommen älkom med din förfrågan/beställning! na till BOKA BORD: 0652 - 161 e n sjomarket@mellanfjarde f a miljed med v ag i m åra fö ångfa rening ldens ar och företa g!

3

Dyket - D agen 10 /8 kl. 1

2

Kejo Uterum ABIndie-folk-country-popba Entré vid dörren, bokas i Gnarp Tel: 0652-233 35

5/7 QUILTY. Irländsk folk Kl. 19.00 på Mellanfjärd Biljetter bokas via Ticket

Bli m

1

www.kejo.nu 16/7 JOSEPHI MUSIC på

Be me

VARDAGAR serveras da kött och fisk, mellan kl. 1

Öppet varje dag kl. 1 Midsommarafton kl. 1

Välkommen ti

! y b l o N i ation ankstation pussel

Hitta annonsören – pussla med NjurundaBladet!

Jag tror att pusselbitarna hör till nedanstående annonsörer!

2 - dyk etbade

Medle Hos oss ingår: ms ap 100 kr/ Betala – kuppmätning år på– Btillverkning G 6 16-256 Swisha 4 : 1–23montering 5 7 5 33 55 Ange N fast amtill n och pris E-post

- 16 mm isolertak

Altaninglasningar

070-225 22 08 www.städ-service.se

070-225 22 08 - www.städ-service.se

i ns yBrtuk Svartviks Gudstjänst g n li öppnasrtrvöm m a s r K 1. . . .......................................................................... fö a ulturarv 16/6 i11.00 Högmässa - Njurun d n u r ju Gaaltterial. En N nm k og u s sands o 2. ........................................................................... m - Bred ässam 4 5 Prom lturh6istorisk plats7från 8 a 19/6 18.30 M r s e å n g e l v ra e e d i lugn miljm rk nst - Kyrko ta s tjä tt ti ds a d Gu t n e r e .00 ö n , m 11 o . se 3. ........................................................................... /6 k o u 22 ts lk ä tällningarna, ta lunch på HeV vårt Njuru en fika i Caféet rrgården. Sitt n e4.lle er i gräset med r ........................................................................... a arnen leker i p dstjänst vid ha Spela kägla so v vår verksamhnebt! arken23 g! . /6 13.00 Gu m en träpatron a . ö j Varje dag kl 11 milSundsvallstrejken år 185.79........................................................................... k .00-15o s i .3 0 r t - Njuru t Se utställninge s i Keramik &n 30/6 11.00 Gudstjäns h 6. ........................................................................... n n e K re o n vi st ä d i ka öge Norra flygeln. jen k s 11.00 Konfirmationsm B i e 7/7 sö k E Sv n n a rt ls vi k i miniatyr re nslla rakarp.arken och 7. ............................................................................ Kvissle ka m 14/7 11.00 Mässa eastrafikeLi rk m Y Se r. e e u Lo o ts in p tä k p r s s is lln boden på inne ingen på egen e chvma v oe e .00 Högmässa - Njuru 11 rg l 8.ha ........................................................................... å /7 rd n 21 d e n k . d Ö n p a Bru pu et va ämtl rjik e dag kl 11.00-1 s m r nd och Jm s a m m 5.30 o S ö M ed r re servation för ä st BATTERIER ndringar. Dagverksamh

Sång & Musi

: 070-1

"

lko0mna till Sva söndagar kl 1V8ä.0 rtvik! 16 juni - 18 augusti i Galtströms kyrka Myck

KEM •

76 69 0

elägna ggor h bry ms vackert b och Förra månadens vinnare: Finn pusselbitarna och skriv ner svaren här till höger. c o d d rö vsba HaLundqvist, Galtst d sandstran k gärna 1:a pris Lena Klipp ut och skicka talongen (i kuvert) till: ö e tur till Kvissleby Ta en s Vitsand m a åldrar. Bes , vack2:a pris Lena NjurundaFöretagarna, Affärsgatan 6, 821 31 Kvissleby. dplat ågoSundsvall för all de hamnen bat baStåhlberg, r, n ub ta urera 3:e pris Ann-Kristin Eller lämna den (utan kuvert) i de n brevlådorna klippo Vikberg, estaSundsvall evita et av L in näs ligen r cis i utlopp båtar och ugård , dop eller d la din fest y d n a n L e e r d på ICA Kvantum eller ICA Bommen llopSpelbutik. r he gen pr ggor fö Rätt svar: ka brö tid. Vi ordna ing: Bodina ert belä är finns bry ng 4 juli vill vi ha g Senast den svar. kn ö ura o h a H b n t . je e r s . n il g ö s e n 1. Justinas mode fam vike plat ns. F fé & R staura utsikts ail.com onfere op, ms Ca klassiska re nder som2. Galtströms restaurang en fin eller k essica@gm r för d n U e r ! d e .j kyrka a, populäNamn............................................................................ ff - Re De först öppnade korrekta g ll m s e n ö till n r li m n e t p s ö je k m p lt r u /6 12.00 Sommarträ 25 famil3. Kårvall altst ra kyr sik. rätter ara ailnjökn.sGeaitlösningarna k la lt . G . a c Chans e n ll a n h m a e v a a g r sm n r r g u vinner: u st Opalen bio esök vå stu arm prog som b else fö ra Bagar4. B rad io aféträ B somm Bagar baku Svffart- vi pplevvinna r årets Gata............................................................................... veras t tbud för den u öppen n med 12.00 SommCar att geNjurunda att hy a5. n 2/7 lar och onsering fö d s e m n u o . a a ig r t simsällskap t n n v k ä g e e o lu li g n n n s B Varje dagff 1-1R e 5yest et Sundfra avpen ch trev untadu1:a r up e ug ngde al an egr rangpris r oTrisslotter adTempo gäEn av kor ellkt l Triss.se Ort................................................................................... trä Se lok Öfisktea.rs edeld6. Bredsand Res Somm(far kompis d 1. Men .com .00 12 sbruk h 2pris , segka izza i den v om m c 9/7 .c o o ö rån 23 juni) il r m r 2 t a 2:a 3 st Trisslotter b o 1 s r n t m 7. Djurkollo Gnarp p n t l g n a s n a u t e ll @ g l T . e g a lotter! a e .g gm din www .jessic Tel: 070-675 67 å www epris r 2 st Trisslotteratt baka ing: uppling 8. Hårizånt Telefon......................................................................... finns p 813:e 25 lle n k o 3 b r r 0 Fö , fö ord 06 gmail.com. EJ Art @ SvaArt s Bod av KAM sida. LING viAMks Herrgård om2.0 FÖRS Nisse h hantverk k UND NJUR ceboo oc fa Lu t s s n a ch n d r e o musik m e K å m d n -fre 11-14 e te s e r b ide 16/6 18.00 Sommar samar i k Te öppett u l: r 0 6 B

Södra Norrlands musik skulturarv.se 23/6 18.00 Sommar & Svartviks H errgård, sva ook! Sommarkören sj faceb rtviksh errga ns.s oss på la il eG vik Maja Rurd bá Birgitta Ur n musik 30/6 18.00 Sommar koppling av ds un st en l til n se Ta ch8,an Byvägen Nolby industriområde Tel: 51 36 20 Öppet var: 07.00-18.00, lör 09.00-13.00 ”En afton i mo ik us m ön sk l Visor, folkmusi i vacker miljö och til Bach och lite al Bengt-Eric Nor Grillplats Stalo med Anders Hedén 18.00 Sommarmusik 3 bänkar och grillgaller 7/7 ”Följ ditt hjär Pris 5990:Maria Björk - s Ronny Olofsso Lekställning för barnen blåsinstrument Pris 5690:Marie Ottosso (det är den som syns i bakgrunden) Maria framför skrivit samt m Välkomna in till oss! Fredriksson o Sommar på NT BYGG Sommarmus 21/7 Ett brett sortiment av trädgårdsredskap. Half Past Blu Grillar, högtryckstvättar, gräsfrö och Jazztolkninga allt annat som hör sommaren till. jazzstandard öms SvartviksoK ualtltsutrra ati n G rv, svartvik Destin

0-56 12 51

Kontak t

BYGGMATERIAL

Inför sommarens grillfester

e/njurunda-forsamling www.svenskakyrkan.s book eller besök oss på Face

32 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se

da


Stöd Dyket Bli medlem Medlemskap 100 kr/år Betala på BG 616-2564 Swisha: 123 575 33 55 Ange Namn och E-post

Betala enklare med taggen.

Dyket - Dagen 10/8 kl. 11-15

Mycket välkomna till en familjedag i mångfaldens tecken med våra föreningar och företag!

Kontakt: 070-176 69 02 - dyketbadet@gmail.com - www.dyket.se www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

33


evenemang Onsdag 19 juni kl 12.00–15.00 Bredsand

Kul på Kusten! Bredsands Folkets Husförening bjuder in till mat, fika och underhållning. Fredag 21 juni kl 13.00–15.30 Hembygdsgården Njurunda

På gång i Njurunda just nu!

Traditionellt Midsommarfirande Sånglekar kring stången, bomat, korv, fika, glass, lotteri mm. Arr: Nivren Folkdansgille

Linnea Henriksson och Thomas Di Leva spelar på Sommarmusik i Galtström lördag 29 juni Insläpp från 16.00.

Måndag 1 juli kl 13.00 Skatan (samling på parkeringen väster om vägen)

Lördag 27 juli kl 11.00–15.00 Juniskär

Temavandring

Info: 070-327 66 01 Arr: Juniskärsföreningen

”Från folkvandring till folksägner”, ca 8 km. Expertguide Ulrika stenbäck. Lokalguider Lotte Nord och Lena Krantz. Info: Lotte N 070-284 80 84. Kostnadsfritt. Tisdag 2 juli 18.00 Njurunda kyrka

Kyrkogårdsvandring med Kent Ersson, Njurunda församling. Samarrangemang med Njurunda medeltidsförening.

Fredag 21 juni kl 14.00-16.00 Juniskär

Midsommarfirande Plocka en blomsterbukett, packa picknick-korgen, ta med nära och kära för att fira tillsammans i vårt vackra Juniskär. Tillsammans klär vi stången med blommor, dansar och hoppar lite grodor ett par varv för att sen fiska fiskedamm för alla barn under 12 år. Varmt välkomna! Arr: Juniskärs fastighetsägareförening.

Onsdag 3 juli kl 18.00 Café Juniskär

Musikafton Storbandet Blue Cats spelar. Entré: 50 kr. Info: 072-729 29 77. Lördag 6 juli kl 11.00–15.00 Juniskär

Loppis och gåbingo Info: 070-327 66 01 Arr: Juniskärsföreningen Söndag 14 juli 10.00 Njurundabommen (samling vid kyrkoruinen)

Loppis och gåbingo

Torsdag 1 augusti kl 13.00 Bergafjärden (samling vid affären)

Temavandring ”Blomster och runstenen i Berga”, ca 7 km. Expertguide Agnetha Toomingas, Medelpads Botaniska Förening. Lokalguider Lotte Nord och Lena Krantz. Info: Lotte N 070-284 80 84. Kostnadsfritt Söndag 18 aug kl 11.00–14.00 Klampenborgs Naturreservat

Klampenborgdagen Alla varmt välkomna till naturreservatet för att fika, träffas och ta del av evenemangen. 11.00 Gudstjänst 12.00 Föredrag av Vibeke Olsson om sågverkstiden 13.00 Nybörjaryoga med Monica Gustafsson i avslappnande miljö. Ta med egen matta. Dessutom lotteri, fika, släktforskningshjälp, hantverksförsäljning, utställning och vernissage.

Pilgrimsvandring Lördag 29 juni 18.00 Galtström

till kapellruinen i Nolby med Njurunda församling i samarbete med Njurunda medeltidsförening. Vandringen avslutas med gudstjänst.

Sommarmusik i Galtström med Thomas Di Leva och Linnea Henriksson. Insläpp från 16.00. Biljetter: Entré Sundsvall.

Söndag 21 juli kl. 11.00- 15.00 Tillsammansodlingen Mjösund

Öppen trädgård Info om omställning, eko och täckodling 12.00 och 13.00. Vi säljer fika + bra-att-ha-saker i trädgården. Varmt välkomna! Mer info: Ewa 070-386 64 23, Wiltrud 076-824 46 88. Lördag 27 juli kl 11.00–15.00 Njurundabommen

Bommendagen

Foto: Mattias Edwall

Foto: EMMA Svensson

34 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se

Loppis, lotterier, hembakat, hantverk och underhållning. Vill ni visa upp er förening/ert företag? Anmäl till: marknaderinjurunda @gmail.com, 073-507 51 31

Återkommande 19/6, 26/6, 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8, 14/8, 21/8

Vandring 4-6 kilometer anpassat efter gruppen, med oväntade utsikter, klätterområden, historiska gravplatser, spännande växter, en runsten och kanske några djurmöten. Vid ihållande regn ställs vandringen in. 20 kr/per person. Ingen föranmälan. Guide: Lotte N 070-284 80 84. Onsdag 19 juni kl 18.00 Bergafjärdens camping (samling vid affären)

Vandringar nästan alla onsdagar i sommar! Lördag 6 juli, Svartvik

Provtrampa Dressin alla lördagar och söndagar i juli. Info: 060/56 15 24.


Vi har öppet hela sommaren!

Vi monterar även upp nya markiser och byter tyg på dina befintliga markiser. Njurunda 060-305 55 sca.com/skog

Du kan jobba med din skog helt själv. Men du måste inte. Ingen känner din skog som du. Är du dessutom nyfiken på att öka värdet på din fastighet – eller om du vill få tiden att räcka längre – så finns vi på SCA här för dig. Ring din virkesköpare Fredrik på tel 060-19 34 38 så berättar han mer. Din lokala virkesköpare hittar du alltid på sca.com/skog eller i Skogsvinge. Foto @Michael Engman

Fredrik, virkesköpare

www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

35


branschsidor

Företag i Njurundaområdet Vill även du synas här? Kontakta oss på 060-56 23 40 eller njurundaforetagarna@gmail.com

Bank & Försäkring

BIL, BÅT & VERKSTAD BILKONSULT SUNDSVALL Skottsundsvägen 59 Kvissleby • 070-268 59 59 www.bilkonsultsundsvall.se

NJURUNDA GUMMIVERKSTAD Industrig. 9, Kvissleby 060-51 31 90 www.njurundagummi.se

BÅTHUSET Sandslåsv. 3 Kvissleby 060-56 03 30, 070-660 88 60 kontakt@bathuset.net • www.bathuset.net

NJURUNDA SERVICE Löransv.1, Njurunda 060-302 74 info@njurundaservice.se www.njurundaservice.se

DJURFÖRSÄKRING Michael Edlundh 070-628 59 07 michael.edlundh@ombud.agria.se

DINA FÖRSÄKRINGAR SUNDSVALL Kyrkog. 7, Sundsvall 060-66 56 70 www.dina.se

Skönsbergsv. 63, Sundsvall • 070-210 01 35 www.forsakringskonsult.com

Guldv. 4, Forsa, Njurunda • 060-317 00 www.carsandwheels.se

DAHLBERGS BILSERVICE & REKOND www.dahlbergsbilservice.se Bilvård: Stuvarv. 15, 060-12 33 66 Verkstad: Appelbergsv. 24, 060-56 90 99

Affärsgatan 10, Kvissleby. 060-52 74 60 www.handelsbanken.se/kvissleby

ESSVIKS BILSERVICE Essviksv. 17, Kvissleby 060-56 10 06 070-647 06 85 www.essviksbilservice.se

HÄLSINGLANDS SPARBANK Sjöv. 2, Lucksta, Matfors 060-19 66 80 www.halsinglandssparbank.se

KENTS BILGUMMI Essviksv. 62, Kvissleby 060-51 35 30 070-584 60 32 www.kentsbilgummi.se Nya Hamng. 12, Sundsvall. 060-19 85 00 info@lfy.se, www.lfy.se

SEB SUNDSVALL Urban Strömbom 060-607 90 26 www.seb.se urban.strombom@seb.se

BEGRAVNINGSBYRÅ

BIL, BÅT & VERKSTAD

KVARNSTRÖMS MEK & LACK Byv. 1, Kvissleby 073-031 19 44 info@kml.nu • www.kml.nu

KVISSLEBY MARIN & MOTOR Svartviksv. 31, Kvissleby 060-56 07 85 BY E L SS 070-243 59 65 K V I MARIN & MOTOR www.kvissleby.com

DUVANS BEGRAVNINGSBYRÅ Affärsgatan 12 a, Kvissleby 060-51 40 40 (dygnet runt) www.duvansbegravningsbyra.se

36 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se

NBE NJURUNDA BILEL SAAB- & OPELSERVICE Svartviksv. 20, Kvissleby 060-51 40 15 info@nbe.se, www.nbe.se

SUNDSVALLS CUSTOM & STYLING Astrav. 1, Kvissleby 060-309 10 custom@bahnhof.se XL GARAGE Torgg. 1, Njurunda 060-302 19 info@xlgarage.se www.xlgarage.se

BYGG & ANLÄGGNING AHO KAKELDESIGN BUTIK & ENTREPRENAD Ängomsvägen 4, Njurunda 060-51 35 50 www.ahokakel.com BADRUMMERA Tingstavägen 4, Kvissleby 073-358 15 85 kristoffer@badrummera.se www.badrummera.se BELINA Baggböle 147, Njurunda belina@telia.com Roger 070-248 85 40, Jörgen 070-248 85 17, Hasse 070-554 80 50 BPI ARKITEKTER Ållerviken 127 Njurunda 060-12 42 35, 070-590 05 19 www.bpiarkitekter.dinstudio.se

BERGVÄRME & FÄRSKVATTEN Fridhemsg. 78, Sundsvall. 060-66 88 55 bryngels.se


branschsidor BYGG & ANLÄGGNING HARMÅNGERS PLÅT Forsav. 5, Harmånger 0652-307 81 070-677 55 15 www.harmangersplat.com

VATTENLÄCKOR - DRÄNERINGAR - AVLOPP Linv. 4, Njurunda. 070-286 74 28

J PERSSON BYGG & SNICKERI Bomhusg. 4, Njurunda 070-539 47 52 www.perssonbyggsnickeri.se

JGH GRELSSON HYDRAULIC Svartviksv 20, Kvissleby 060-56 17 71, 070-574 71 71 johan@jghab.se • www.jghab.se

[ LOGOTYP ]

JMG FIX AB www.jmgfix.se Mathias: 070-236 73 13 Jonas: 076-879 22 41

Lyftkonsult AB Kranar ∙ Telelastare ∙ Lastväxlar

Guldv. 4, Njurunda 070-647 89 83, 070-312 85 49

BYGG & ANLÄGGNING NYMANS MÅLERI Box 119, Kvissleby info@nymansmaleri.se www.nymansmaleri.se 060-56 24 25, 070-393 93 92

PEGA GLAS Östermov. 41, Sundsvall 060-61 42 00 070-355 75 09 www.pegaglas.se RYDS GLAS Ängomsv. 9, Njurunda 060-305 55, 070-639 05 55 njurunda@rydsglas.se www.rydsglas.se STAAFS STYR & REGLERTEKNIK Svartviksv. 20, Kvissleby 070-662 14 02 www.staafs.se

NJURUNDA MÅLERI Guldvägen 8, Njurunda 070-640 86 31 mats@njurundamaleri.se www.njurundamaleri.se

NORDLANDERS LASTMASKINER Industrigatan 5, Kvissleby, 060- 56 14 65, 070-315 70 03 nordlanderslast@telia.com

KVISSLEBY OPTIK & PRESENT Affärsgatan 14C, Kvissleby, 060-56 07 45 www.kvisslebyoptik.se

KVISSLE SKOR DAM, HERR, BARN Njurundavägen 60 060-306 49

LINDBLOMS CYKEL & SPORT Mjösundsv. 3, Njurunda 060-303 15 lindbloms.sport@telia.com

NT BYGGMATERIAL OCH FÄRG Byv. 8. Kvissleby. 060-51 36 20, 070-371 96 64 www.ntbyggmaterial.se

SALK SERVICE KÄRCHER Essviksv. 26, Kvissleby 060-56 01 44 info@salkservice.com • www.salkservice.com

SIMONS TRÄDGÅRD Njurundav. 18, Njurunda 060-310 10 info@simonstradgard.se www.simonstradgard.se

Kontorsvägen 5, Kvissleby 060-56 95 06, 070-543 98 08 • info@tmtab.nu VÄSTERNORRLANDS INDUSTRIMONTAGE Skedlov. 25, Njurunda 076-809 85 69 www.vimab.nu WIIKS BYGG Mjösundsv. 44, Njurunda 060-307 65, 070-510 89 76 torbjorn@wiiksbygg.com www.wiiksbygg.com

DETALJHANDEL MITTRÖR Serpentinv. 19, Kvissleby 060-12 20 12 Info@mittror.se www.mittror.se

KVISSLEBY OPTIK

Mellanv. 18, Sundsvall. 060-55 47 00, 070-551 39 35 www.k-rexror.se

METS MONTAGE Rönnbergsv. 3 Kvissleby 070-205 14 00 matti@metsmontage.se

MAGNUS SJÖBERG GRUS & KROSS Kyrkv. 55, Kvissleby info@msgk.se www.msgk.se 060-56 24 95, 070-687 07 02

DETALJHANDEL

ALLOFFICE Bultgatan 9, Sundsvall 060-56 06 34 info@alloffice.se www.alloffice.se

DJUR & Foder ORTSJÖNS HÄSTGÅRD Ortsjön 158, Njurunda 070-675 11 62 info@ortsjonhastgard.se www.ortsjonshastgard.se

SKRÄNGSTA GÅRD Skrängsta gård 115, Njurunda Palle 070-520 48 32, Jeanette 070-334 79 32 info@skrangstagard.se

Verkstadsv. 10, Njurunda, 060-304 32 stangakvarn@gmail.com Affärsgatan 14B, Kvissleby, 060-51 37 30 www.justinasmode.se

KRONANS APOTEK Affärsgatan 14A, Kvissleby www.kronansapotek.se

Ekonomi & Juridik KLOK REDOVISNING Univ. allén 22B, Sundsvall info@klokredovisning.se www.klokredovisning.se 060-741 21 23, 076-569 93 53

www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

37


branschsidor Evenemang, media & Reklam FREPPO MEDIA Alv. 26, Kvissleby 076-799 09 09 info@freppo.se www.freppomedia.se

HUS, HEM & HANTVERK

Sandslåv. 3, Kvissleby. 060-301 30, 070-660 40 12 www.brandteknisktcenter.se CATV SWEDEN Kustv. 63, Sundsvall 060-51 40 60 catv@catv-sweden.se www.catv-sweden.se

JUNIDE Juniskärsv. 163, Kvissleby 060-890 05 30 joakim@junide.se www.junide.se

LJUD & LJUS CONTROL Sandslåv. 3, Kvissleby per@llcab.se www.llcab.se 060-51 41 00, 070-331 89 99

HUS, HEM & HANTVERK WEDINS FÖNSTERPUTS & FASTIGHETSSERVICE 070-654 35 66 www.wedinsfonsterputs.se

Hälsa & Friskvård ANKIS GULDKANT Njurundav. 31 C, Njurunda 070-573 02 66 ankisguldkant@yahoo.se www.ankisguldkant.se

Storgatan 2, Sundsvall. 070-357 00 44 www.hjaltevadshus.se LEVANDE FILTER I SVERIGE Bomhusg. 4, Njurunda 020-81 81 80 info@levandefilter.se www.levandefilter.se

PROFILDEKOR Linköpingsv. 10, Sundsvall anders@profildekor.se www.profildekor.se 060-66 37 50, 070-328 02 51

MK TAPETSERARVERKSTAD Deccavägen 4, Kvissleby 070-622 35 08 mktverkstad@gmail.com www.mktverkstad.com

SVENSK DIREKTREKLAM 070-516 80 99 goran@sdrnorr.se www.sdr.se/sundsvall

Esplanaden 9, Sundsvall. 060-15 15 40 www.maklarhuset.se/sundsvall

ARBETSLIVSRESURS 070-825 75 31 www.arbestlivsresurs.se annbritt.tiger@arbetslivsresurs.se

HEMTJÄNST Svartviksv. 20, Kvissleby 070-880 53 53 hemtjanst@dittlivab.se ww.dittlivab.se

GUNILLAS FRISKVÅRD Ängomsvägen 9, Njurunda 070-345 38 84 gunilla_edin@hotmail.com

073-507 51 31, webbmera@gmail.com www.webbmera.com NYPRO 070-664 42 84 070-645 96 07 www.nypro.se

Frisör & Skönhet

[ LOGOTYP ]

SHAPE SWEDEN Affärsg.18, Kvissleby 060-56 00 15 www.shapesweden.se

SIDSJÖ PERSIENN & MARKIS Tung. 2, Sundsvall 060-61 22 02 www.sidsjo.nu

VIKI’S HAIR DESIGN (fd Hår & Shop) Affärsgatan 14 D Kvissleby 060-319 00

VÄRMEBUTIKEN I HÄLSINGLAND Forsav. 5, Harmånger www.varmebutiken.nu 0652-307 81, 070-677 55 15

Galtström sista helgen i maj. Foto: facebook-gruppen njurundabilder, IRINA SCHÖDIN

38 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se

Affärsg. 18, Kvissleby. 060-313 00, 070-395 35 98 www.lindblomman.se

MIAS STILLNESS Njurundav. 50 A, Njurunda 070-653 38 41 www.miasstillness.se

NJURUNDA VÅRDTEAM 060-51 53 28 www.nvc.nu


branschsidor Hälsa & Friskvård

PERNILLAS FOTVÅRD mm\annons\ Njurundahallen, Kvissleby 070-510 97 67 N\Njurundawww.pernillasfotvard.se undaföretapernillasfotvard@gmail.com or\Mallar\ PROLIVIA r\Loggor från UTB. I HJÄRT- & LUNGRÄDDNING kolla vårt [ LOGOTYP ] i Sundsvall 070-553 64 66 När hjärtat får bestämma go.pdf www.prolivia.se www.prolivia.se

SPA JUNISKÄR 070-228 61 52 www.spajuniskar.se monica@spajuniskar.se

YOGA FÖR ÅTERHÄMTNING 070-314 28 16, www.theessenceofyoga.se theessenceofyogabyjenny@gmail.com VÄRKMÄSTAR’N MUSKELBEHANDLING & REHAB Gula Villan, Sundsvall Bokning: timecenter.com 060-61 10 66, 070-661 10 66

Livsmedel

Restaurang & Café ICA ESPLANAD Esplanaden 5, Sundsvall 060-16 66 80 anders.x.eriksson @supermarket.ica.se

[ LOGOTYP ]

ICA KVANTUM Affärsgatan 6 Kvissleby 060-19 05 80 erik.geijer@kvantum.ica.se

mat

&

service & TJÄNSTER

JUNIGÅRD Petterssons Potatislager

CANON BUSINESS CENTER Kolvägen 19, Sundsvall 060-789 44 00 www.canonbusinesscenter.se

PETTERSSONS POTATISLAGER Junivägen Kvissleby 070-209 46 10

TIMRÅ SPOL & FASTIGHETSKONSULT Kustvägen 51, Sundsvall 060-57 00 99, 070-325 67 38 www.spolkonsult.se

MICKES DELI & SERVICE Skottsundsv. 4A Kvissleby 070-101 61 96 www.hemdeli.se

ML FOOD Björkbackegård Njurunda [ LOGOTYP ] 070-517 34 67, 060-51 35 86 www.stallbjorkbackegard.com

Transport

ÅKERI AB SUNDSVALL

Restaurang & Café

Livsmedel KÖTTFÖRSÄLJNING Gästa 132, Njurunda 070-265 32 15 www.gastagard.se kontakt@gastagard.se

MAT & KONFERENS Svartviksv. 22, Kvissleby 060-56 12 51 www.svartviksherrgard.se

konferens

Njurundabommen, Njurunda, 060-51 51 30 kundkontakt@icabommen.se

Konferens, logi & resor

MICKES BUSSAR 070-675 07 45 •www.mickesbussar.se

RESTAURANG LÖRUDDEN Lörudden, Njurunda 060-370 98, 070-332 67 99 info@sillmans.se, www.sillmans.se

JÄRNVÄGSKONDIS Torggatan 6, Njurunda 060-301 00 www.facebook.com/ jarnvagskondis

SOLANDERS ÅKERI Tingstav. 14, Kvissleby 060-306 10, 070-244 81 89 info@solandersakeri.se www.solandersakeri.se

TUNGDRAGARNA Pionv. 5, Kvissleby +46(0)60-17 58 00 www.tungdragarna.se transport@tungdragarna.se

Vill du veta mer om NjurundaFöretagarna? Kontakta oss på företagarkontoret: 060-56 23 40 eller njurundaforetagarna@gmail.com

Bli medlem i NjurundaFöretagarna

Gå gärna in på vår hemsida: www.njurundaforetagarna.se för att läsa mer om verksamheten, ta del av aktuella medlemserbjudanden och se vilka som redan är medlemmar. Här kan du även läsa NjurundaBladet digitalt. Vi finns även på Facebook: NjurundaFöretagarna

www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

39


mat forsdelen – Matfors levererar

V

i tar ett nytt steg mot nya utmaningar – hänger du med?

Efter Matfors Allehanda har flera försök gjorts med en lokaltidning, med varierade resultat. Det innebär inte att behovet inte finns, utan det handlar mer om att skapa en hållbar lösning. Vi tror att denna satsning är det smartaste sättet att få till stånd en lokaltidning. – Är inte papperstidningen på utdöende tänker du som läsare? Svaret är både ja och nej, men vi vet att lokala papperstidningen har börjat komma tillbaka runt om i landet och vi tror själva på nyttan som förenar en ort. Och det väger tungt! I samverkan med Njurunda företagarförening kommer Samhällsbyggarna vara partnern i Matforsområdet. Vi tror att vi tillsammans med föreningslivet och det

Faktaruta

lokala näringslivet, samt boende i området ska kunna skapa attraktiva Matforssidor. Kontakta oss för annonsering. Samhällsbyggarna är en ekonomisk förening som bildades år 2000. Bl a det lokala förenings- och näringslivet ville driva samhällsutvecklingen i Matfors med omnejd, genom att hitta innovativa lösningar på samhällsutmaningar. Social innovation och samhällsentreprenörskap har under verksamhetens år lett till många nya företag, nya jobb och nya lösningar.

Att vara samhällsentreprenör innebär att hitta lösningar som förenar samhällsnytta med ekonomisk vinst.

Vi som jobbar med Matforsdelen Jan, annonser Elisabeth, grafisk produktion Jiva, reportage, foto Lena, reportage, ansvarig Boka annons, 070-661 93 11 eller matforsdelen@gmail.com Tipsa oss! matforsdelen@gmail.com

40 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se

www.samhallsbyggarna.com


Matfors levererar – mat forsdelen Nolimit är ett ungdomsprojekt där syftet är att barn och ungdomar ska ges möjlighet till påverkan i lokala frågor och att få delta i samhällsutvecklingen. Och för att kunna uppnå det behöver det skapas förutsättningar så att ungdomarna själva kan driva sina egna idéer och vara initiativtagare till förändringsarbetet.

Nolimit

– ungdomsprojektet! ”Min tanke med Nolimit-podden är att lyfta fram lokala förebilder framförallt runt omkring Sundsvall”

Felix Schmidt är projektledare och verksamhetsutvecklare för Nolimit. Berätta lite om Nolimit-podden och ditt arbete kring den: Felix: – Min tanke med Nolimit-podden är att lyfta fram lokala förebilder framförallt runtomkring Sundsvall. Det finns så många spännande personer som kanske inte fått det fokus de förtjänar på det sättet. Då kom tanken att det behövs skapas en plattform för detta för att lyfta fram dem. Som ung är det viktigt att ha en lokal förebild – att ha någon att se upp till. Under resans gång så har flera unga anslutit och engagerat sig ihop med Felix. Även just sådana personer som nog kan betraktas som exempel på den typ av förebilder han talar om. Såsom Peter Blomqvist som är med i ett av avsnitten i Nolimit-vodden där han berättar om sin vision ”hela Matfors på skidor.” Vill du flagga för någonting? – Jag vill flagga för att jag kommer att fortsätta att utveckla och satsa på vodden (Nolimits vodcast) på Youtube och ämnen som rör www.samhallsbyggarna.com

bland annat normer och prata mer om ett alternativ till jantelag; den så kallade vikingalagen. – Vikingalagen beskrivs som motsatsen till jantelagen och tillskrivs den mentala tränaren Lars-Eric Uneståhl.

Nolimits kanal på youtube: Felix Schmidt

FAKTARUTA:

* vodcast och podcast är filer man spelar upp från nätet på sin på sin dator eller mobil etc. Kan liknas vid radio/tv-sändningar fast att man själv kan välja när och var man ska se dem.

www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

41


mat forsdelen – Matfors levererar

SAMVERKAR I MATFORS: Två av medlemmarna i Matfors företagarförening är Robert Almkvist som äger restaurangen Matfors Bistro och Magnus Wikström, ICA Supermarket, den senare också ordförande i föreningen.

Företagen i Matfors har fått igång samarbetet! TEXT OCH FOTO: ANDERS LÖVGREN

Företagarföreningen i Matfors vädrar morgonluft och vill rekrytera fler medlemmar som vill vara med och utveckla bygden. – Det händer positiva saker i Matfors och vi märker att det går att påverka genom att samverka, säger föreningens ordförande Magnus Wikström. Företagarföreningen i Matfors har de senaste åren upplevt en rejäl uppgång vad gäller engagemang. – Under ett antal år låg den i träda och höll nästan på att dö. Men vi har lyckats få med personer som är drivna och som vill jobba för utveckling i Matfors, så nu händer det bra saker. Jag vill verkligen hälsa nya medlemmar välkomna, tillsammans kan vi göra ännu mer, säger Magnus Wikström. Det finns cirka 400 potentiella medlemsföretag i Matfors, varav 80 stycken är medlemmar i föreningen i dag. Magnus Wikström

understryker hur viktigt det är att från företagarhåll kunna tala med en röst i stora frågor som rör hela Matfors. – Vi har tre frågor som vi fokuserat på den sista tiden, och det är hur nya E14-dragningen påverkar Matfors, hur centrum i Matfors byggs om på ett klokt sätt och så parkeringsfrågan som det blivit het debatt kring, säger Magnus Wikström. I dessa frågor har företagarföreningen haft direktkontakt med Sundsvalls kommun och uttryckt sina önskemål. Parkeringsfrågan tycker ordföranden är ett bra exempel på att föreningen kan vara med och hitta lösningar. Den stora parkeringen mitt i Matfors hade tidigare obegränsad parkering, men har nu tvåtimmarsgräns för att inte bli upptagen av boende och anställda på företag. Ändringen har gjort att kunder till butikerna lättare

42 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se

hittar parkering. – Det har dock tydliggjort att hela strukturen för parkeringar inte fungerar, eftersom det nu saknas parkeringar på andra ställen. Vi kommer att fortsätta ha luppen på frågan och driver frågan gentemot flera ansvariga för parkeringar, till exempel Drakfastigheter och Vägverket, säger Magnus Wikström. Inom företagarföreningen har det också bildats en så kallad affärsring, som med stöd från Leader Mittland Plus leds av en affärsprocessledare. Det är en första grupp på åtta företag som har gemensamma intressen, i det här fallet har företagen koppling till handel. Inom affärsringen hittar man synergier och samarbeten. Ett exempel är att skapa ett rabattsystem där en kund som handlar i en butik får rabatt i en annan. Det har också gjorts en facebooksida med namnet ”Matfors i Centrum” som berättar om evene-

mang och som också lyfter fram företagen med presentationer. – Allt det här visar att det går att samverka och få en positiv utveckling, säger Magnus Wikström. Affärsringar och facebook-sidan är direkt en medlemsnytta. Självklart finns det mycket på önskelistan för företagen i Matfors. Något som nästan helt saknas är boende för besökare. Vare sig det gäller affärsresenärer, turister eller någon som besöker en anhörig och behöver rum för några nätter så finns minimalt att erbjuda. – Från företagarföreningens sida kan vi bara önska att någon ser en affärsmöjlighet på det här området. Framtiden ser spännande ut med växande turism tack vare satsningen på pilgrimsvandring längs St Olofsleden, säger Magnus Wikström. På foretagarforeningen.se hittar du mer info om föreningen och hur du blir medlem.

www.samhallsbyggarna.com


Matfors levererar – mat forsdelen

”Min roll som ny ordförande är att leda det arbetet och lyssna av vad medlemmarna har för behov”

Samverkan!

Nyckeln är samverkan och det är något som Sören Huring ser som ett huvudspår för styrelsen i Föreningssamverkan. Men då behöver vi föra en dialog med medlemmarna och där finns det mycket mer att göra, berättar Sören. – Min roll som ordförande är att leda det arbetet och lyssna av vad medlemmarna har för behov. Idag är 50 föreningar medlemmar och Föreningssamverkan är en unik förening, många sneglar avundsjukt på oss i Matfors som hållit föreningen levande sedan 1995. Att det är vinster med att vara medlem, är det inget snack om betonar Sören. Föreningssamverkan har startat upp en grupp på FB som ett första steg i samverkan. Återväxten ser också Sören som ett viktigt arbete och gruppen äldre, hitta former för samverkan med skolan och driva kulturfrågor. – Vi måste skapa bra förutsättningar för unga att engagera sig

www.samhallsbyggarna.com

i föreningslivet. Vi har även stöttat arbetsgruppen som arbetat med uppstarten av Matfors hockey igen, vi har många i vår styrelse med lång erfarenhet av föreningslivets alla olika områden. Vi brinner för att Matforsfabriken ska bli som bruket en gång var, ett nav och där då och nu möts i ny form dit alla känner sig välkomna. Fakta om Föreningssamverkan Verksamheten ska bedrivas genom att föreningen bl a ska främja utveckling av ”mötesplatser för människor”, arrangemang och aktiviteter inom kultur- och fritidsutbud för olika åldersgrupper och intressen. Föreningen ska särskilt stimulera aktiviteter för ungdomars engagemang i föreningslivet. Föreningen ska också sträva efter att bli remissinstans och påtryckare i frågor som rör kultur och fritid i området. info@foreningssamverkan.se www.foreningssamverkan.se

www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

43


mat forsdelen – Matfors levererar

Ronny Andersson, ordförande för Cruisers Sundsvall ”Det är av drömmar man lever”

Cruisers

Sundsvall – bygger vidare

44 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se

www.samhallsbyggarna.com


Matfors levererar – mat forsdelen för varmrätt och ett för kallrätter med tillhörande diskbänk.

SÅ HÄR PRESENTERAR DE SIG SJÄLVA:

”Cruisers Sundsvall är en ideell förening som startades hösten 2012. Föreningen jobbar för att gemensamt bevara amerikanska och europeiska bilar från femtiotalet till sjuttiotalet och även Rock n Roll musiken från den tidsepoken.” På taket står en tävlingsbil; en pucón. – Bilen tillhör Leif Helander som är vida känd över Sverige, hela Europa och USA, säger Ronny. Han har varit på alla möjliga dragracingtävlingar. Han är också en av medlemmarna i vår klubb. En väldigt härlig gubbe, kan man säga. En riktigt skön prick. Leif Helander har sponsrat så att bilen kan stå

däruppe. Det står även Europé på den och det var för att man hade samarbete med just Europe. Så vad vet man i framtiden, kanske gruppen står här. Vi hoppas! Klubben håller på med en nybyggnad som är till vänster om caféet, vilket helt enkelt är ett trapphus, berättar Ronny. Anledningen att vi bygger trapphus är rummet här ovanför, tidigare hade vi köket där. Men av hälsomyndigheter och tillståndsskäl för det man ville göra med verksamheten, så behövde vi ordna köket större med ett separat

Tidigare var det en trappa inne i köket och den fick vi helt enkelt riva bort. Det finns bygglov på den här tillbyggnaden så här kommer det som sagt bli ett trapphus upp plus att det kommer att bli dusch och toalett nere till personalen. På övervåningen kommer troligen styrelsen ha sitt rum och förvara papper och grejer, samt städförråd och sådana saker. I cafédelen som är från 40-talet har man också renoverat och målat om. – Vi har byggt nya entrétrappor och handikappanpassat. Caféet såg ut som ett bombnedslag när vi kom hit, berättar Ronny. Allting var förstört och det fanns vandaliseringsspår av att man bland annat gått loss med pulversläckare. Så vi fick byta ut golv, renovera väggar, ja allt. Vi har även fått hit två jukeboxar; En Rock Ola och en AMI box. I hörnet står ett Dirty Harry flipperspel. Väggarna pryds även av pokaler från Sundsvalls Motorshow som man vunnit när man ställde upp i kategorin ”bästa monter.” – Den tävlingen vann vi första pris på två år i rad och det är vi mycket stolta över. Vi vill ha förändring och bevara parken – Folkets park – här i Matfors. Som förening är vi mycket för det här med att samarbeta, speciellt för att kunna hitta på saker över sommaren. Hela den här säsongen är vanligen fullspäckad av arrangemang som kan infalla samtidigt som våra. Bland annat på Rockabilly night så kommer det vara mycket tillställningar samtidigt i Sundsvall.

CRUISER SUNDSVALL HAR MINST TRE TILLSTÄLLNINGAR PER ÅR. MED DESSA TEMAN: ROCK N´ROLL NIGHT: ÅRETS VAR DEN 25/5 ROCKABILLY NIGHT: LÖRDAG 6/7 KL: 20-01 DANCE NIGHT: LÖRDAG 31/8 KL: 20-01 SEDAN HAR VI ÖVRIGA TILLSTÄLLNINGAR OCKSÅ FÖR MEDLEMMAR.

En av Ronnys favoritlåtar på caféets ena jukebox: Det börjar verka kärlek banne mig med Claes-Göran hederström. Man kan även använda våra lokaler till mycket skilda saker. Det har till exempel varit en hundklubb som varit i rotundan och haft utställning. – På baksidan av caféet så har vi även tillstånd att bygga en uteplats som vi tänkte göra i framtiden. Då kan man sitta här på baksidan och kolla ner emot Ljungan. Mysigt. Med det får komma med tiden, vi har ändå att göra fram till dess. På framsidan är det även tänkt att bygga en terassplatta så man kan sitta där och fika. Planer och drömmar med bygglov finns det gott om i den här föreningen. Kontakt med föreningen FB: Cruisers Sundsvall

Men man klarar sig ändå bra i att dra folk. Ronny tillskriver det att man har rätt bra artister som dragplåster vilket gör att man kan stå sig mot konkurrensen. – Vi har också väldigt mycket kontakter och folk som vill hjälpa och sponsra oss. www.samhallsbyggarna.com

www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

45


mat forsdelen – Matfors levererar

Matfors

– Världens bästa plats! Näringsbolaget i Sundsvall satsar

på utveckling i kommundelarna och ett medel för att skapa och behålla attraktionskraft och tillväxt är att använda sig av fakta som visa hur förutsättningar för ökad lokal handel och attraktion av inflyttare eller besökare ser ut. Den lokalekonomiska analysen (LEA) visar hur medvetna konsumtionsval av kan skapa sysselsättning och lokal tillväxt. Genom fakta om ortsbornas sammanlagda inkomster och vilka tjänster och varor de köper på orten framträder en bild av vilka möjligheter att utveckla eller behålla servicen på orten. Vilka flyttar in och vilka flyttar ut, var jobbar vi och med vad. – En lokalekonomisk analys (LEA) visar genom ren fakta på hur det ser ut i verkligheten. Utifrån dessa siffror kan ortsborna själva sätta mål och riktning pa hur de vill forma den plats de lever på, säger Kerstin Stickler på Coompanion. – Effekterna av LEA från andra håll i Sverige är märkbara: I Västerbotten skapades en ny tågstation då Norrtåg genom fakta kunde påvisas hur många som arbetspendlade in till och ut ifrån orten.

I Dalarna skapades ett kooperativt bed and breakfast där ortsborna står för sängarna och frukosten och handlaren agerar hotellreception. I Örebro kunde en hårsalong starta. Eldsjälarna har blivit fler och yngre och attraktionskraften för inflyttare, besökare och de som bor på orterna har ökat. VISIONSARBETE Fler tror på att det går att åstadkomma förändring tillsammans. ”Om vi köper bröd för så här mycket pengar kan vi ha ett eget bageri”. Att få syn på fakta rörande ekonomi skapar vilja att utveckla, det syns att det går. Både den ekonomiska och ideella tillväxten har ökat. Men utan lokal vilja och engagemang att delta skulle det inte ha hänt. Och när vi jobbar tillsammans mot en vision, blir alla platser världens bästa att leva på. FOKUSERA PÅ MÖJLIGHETER Förutom att mäta den lokala bytesbalansen tar processen fram fakta som handlar om ortens historia, nutid och även en gemensam framtidsvision. Bilder och berättelser om Matfors och om människorna

46 Njurundabladet www.njurundaforetagarna.se

som bor här ger en helhetsbild också för andra än ortsborna: kommun och region som ska besluta om satsningar, människor som letar efter attraktiva platser att bo på och turister som letar spännande besöksplatser är målgrupper som kan hitta rätt med LEA.

Och viktigast: De som bor på orten i alla åldrar som blir delaktiga och kan påverka, väljer att stanna kvar och har anledning att skryta om världens bästa plats!

Faktaruta

LEA – Lokal ekonomisk analys togs fram som metod inom Coompanion Kooperativ Utveckling, för att ge människor på landsbygden verktyg att driva påverkan och utveckling för sin orts framtid. Det är lättare att ta rodret och styrningen mot de mål vi själva väljer att sätta upp när det finns klara fakta att visa upp. Metoden finns beskriven på Fria metoder och kan fritt användas av var och en som vill. I Sundsvall har Coompanion – Kooperativ utveckling Västernorrland anlitats som processledare och Design i Västernorrland kommer också att vara med i processen. Varje LEA kommer att ta 4-6 månader att genomföra. Matfors är först ut och resultatet kommer vi att se i en tryckt säljbroschyr. Under 2019 och 2020 genomför Näringslivsbolaget lokala ekonomiska analyser i alla kommundelar. www.samhallsbyggarna.com


Matfors levererar – mat forsdelen

Den lokala banken med hjärta för bygden

Personlig service och rådgivning för allt inom bank och försäkring. Våra rådgivare ger dig tips och råd om hur du på bästa sätt tar hand om din ekonomi. Allt ifrån placeringar och lån till sparande och försäkringar.

Välkommen in på vårt kontor i Lucksta eller ring oss på telefon 060-19 66 80

Matfors hockey blir egen förening igen! Matfors hockeys ordförande: Jeanette Norgren Matfors hockey har under de senaste åren varit en sektion i Matfors If och inget eget lag fanns kvar till slut. Under hösten 2018 meddelade Matfors IF att de hade för avsikt att avveckla hockey sektionen och då kände jag att det var dags att göra något, säger Jeanette som har ett stort hjärta för Matfors hockey. Ett upprop på FB som resulterade www.samhallsbyggarna.com

i att en arbetsgrupp på 12 personer bildades, som operativt har skött Älvrinken under vintern. – Vi har verkligen fått bra bekräftat att Matfors hockey behövs, rinken har varit väldigt välbesökt efter skolan och på helgerna, berättar Jeanette. – Jag har fungerat som samordnare/koordinator under vinter och att bli ordförande kändes helt självklart för mig Ett bildande möte har genom-

förts och nu väntar den nya styrelsen bara på att få igen organisationsnumret för att komma igång igen. Jeanette tror på samverkan och Matfors skolan är något som hon vill skapa en lösning med och med alla hennes idéer kommer föreningen snart ha en fungerande verksamhet igen utifrån dagens behov och förutsättningar.

Instagram: HOCKEYMATFORS

www.njurundaforetagarna.se Njurundabladet

47


Njurunda församling Välkommen att ta del av vår verksamhet!

Sommarmusik söndagar kl 18.00 16 juni - 18 augusti i Galtströms kyrka

Gudstjänst 16/6 19/6 22/6 23/6 30/6 7/7 14/7 21/7

11.00 Högmässa - Njurunda kyrka 18.30 Mässa - Bredsands kyrksal 11.00 Gudstjänst - Kyrkoruinen, Njurundabommen 13.00 Gudstjänst vid havet - Tallvägen, Bredsand 11.00 Gudstjänst - Njurunda kyrka 11.00 Konfirmationsmässa - Njurunda kyrka 11.00 Mässa - Kvissle kapellruin i Nolby 11.00 Högmässa - Njurunda kyrka

Dagverksamhet 25/6 2/7 9/7

12.00 Sommarträff - Regnbågen Kvissleby 12.00 Sommarträff - Bredsands kyrksal 12.00 Sommarträff - Regnbågen, Kvissleby

Sång & Musik 16/6 23/6

Ta chansen till en stunds avkoppling i vacker miljö och till skön musik

30/6

7/7

21/7

www.svenskakyrkan.se/njurunda-forsamling eller besök oss på Facebook

18.00 Sommarmusik - Galtströms kyrka Södra Norrlands kustband - jazz 18.00 Sommarmusik - Galtströms kyrka Sommarkören sjunger pop och visa Maja Runsvik - sångsolist Birgitta Urbán - dirigent 18.00 Sommarmusik - Galtströms kyrka ”En afton i moll” Visor, folkmusik, jazz, sång på ryska, Bach och lite allsång Bengt-Eric Norlén - fiol Anders Hedén - gitarr 18.00 Sommarmusik - Galtströms kyrka ”Följ ditt hjärta” Maria Björk - sång Ronny Olofsson - rytm och blåsinstrument Marie Ottosson, piano Maria framför sånger som hon själv skrivit samt musik av bl.a Ma rie Fredriksson och Sonja Aldén Sommarmusik - Galtströms kyrka Half Past Blue, sång och piano Jazztolkningar av populärmusik och jazzstandard från 1900-talet

Njurunda församling

Profile for WebbMera

NjurundaBladet Juni 2019  

Annonsblad i Njurunda med artiklar, annonser, evenemang och notiser. Nu även med en Matforsdel.

NjurundaBladet Juni 2019  

Annonsblad i Njurunda med artiklar, annonser, evenemang och notiser. Nu även med en Matforsdel.

Profile for webbmera
Advertisement